PDA

Vidi punu verziju : Koincidencije

Opassssna
10.04.2004., 01:17
Da li vam se u zivotu desilo neshto malo neobichnije od onog obichnog i svakodnevnog?Da li ste doziveli neshto chudno i nerealno ili ako niste verujete li u sve to?A KOINCIDENCIJE (povezanosti) u vremenu i prostoru,bavi li se neko time ili zna neshto o tome?
Ja imam svoju chudnu prichu,imash li je ti??? :wink:

ooo
10.04.2004., 01:31
Jesi li procitala Celetinino Prorocanstvo i koliko puta? :wink:

Sizif
10.04.2004., 09:53
Sve su to obične slučajnosti. Pa šta da kaže onaj ko dobije na Lotou? Šansa za to je jedan prema desetine miliona, pa opet neko dobije. Posle mnogo ponavljanja i dovoljno vremena, svakakva čuda se mogu desiti.

10.04.2004., 09:56
Szife mislim da slucajnost ne postoji.... Mislim da sve ima svoj uzrok i posledicu....

Meni se desilo da sam radio meditacije za potovanje preko leteceg starta i posle nekog vremena sam zaista i otisao.......

Ko trazi dobice, ko kuca otvorice mu se.....
Bitaj je samo pravilan pristup.......

Sizif
10.04.2004., 10:18
Meni se desilo da sam radio meditacije za potovanje preko leteceg starta i posle nekog vremena sam zaista i otisao...
Ništa te ja ne razumem.

Shvatam da misliš da možeš sve izmeditirati, ali ja ti to nikako ne verujem.

I naravno da sve ima svoj uzrok, ali ako mi uzrok ne možemo kontrolisati ni predvideti, mi govorimo o slučajnosti. Naravno da se zna da je ta i ta loptica izvučena na lotou kao posledica delovanja sila gravitacije, akcije i reakcije, vazdušnih kretanja i čega sve ne, ali mi to ne možemo kontrolisati i zato kažemo da se izvlače slučajne loptice a ne one koje neko "izmeditira".

ooo
10.04.2004., 10:29
Isti zakoni koji uticu na "materijalni" svet uticu i na duhovni. Tako da je ustvari sve uzrocno posledicno povezano. Covek ima misli i osecanja. One imaju svoju snagu. Misao jednom svorena, pravilno isfiltrirana osecanjima istog trenutka tezi da se realizuje. O tome ti govori hermetizam. cetri elementa. Zemlja, Voda, Vatra, i Vazduh od kojih je sacinjeno sve sto postoji u univerzumu i na osnovu cijih se zakona sve desava. Alhemija se takodje bavila time, a nisi ni svestan koliko se "naucnika" koji su doneli mnoge zakone i koji su naravno opste prihvaceni nauci, njome bavilo. Jedan od njih je Isak Njutn.

Sizif
10.04.2004., 12:42
Isti zakoni koji uticu na "materijalni" svet uticu i na duhovni.
Duhovni svet je izmišljotina ljudi. Naravno, ti ne moraš da mi veruješ, ali recimo da je tako. Kosmos je itekako stvaran, a da neko baci neku hidrogensku bombicu i uništi ove mikroorganizme na "trećem kamenu od Sunca", koji sebi daju malo preveliki značaj u osnosu na Vasionu (neki čak i tvrde da je cela ona napravljena od strane nekog Badže u cilju smeštanja istih tih mikroorganizama zvanih ljudi) - Kosmos bi nastavio da postoji. Materija je itekako stvarna. Zvezde bi i dalje svetlucale u svojoj veličini, ali ne bi imao ko da ih gleda i pripisuje im tobožnja "značenja"...
Tako da je ustvari sve uzrocno posledicno povezano.
Tu se slažem, al' to nema veze sa predvidljivošću.
Covek ima misli i osecanja.
I pas i majmun imaju isto to, samo malo drugačije.
Misao jednom svorena, pravilno isfiltrirana osecanjima istog trenutka tezi da se realizuje.
Ne razumem o čemu pričaš, to su obične floskule. Misao ne postoji van mozga. Mogu ja misliti šta god hoću, mogu smisliti kako da rešim problem gladi u Africi, ako me neko upuca dve sekunde nakon što sam smislio to što sam smislio, ostavivši me bez vremena da tu misao pretvorim u jezik i prenesem drugom mozgu putem tog jezika pa da ga taj drugi mozak ponovo pretvori u misao, onda cela moja ideja nema nikakvu vrednost. A to da "misao teži da se realizuje", to je isto ka oi reći "podudarnost teži da se realizuje." Nadam se da primećuješ besmislenost izjave.
...cetri elementa. Zemlja, Voda, Vatra, i Vazduh od kojih je sacinjeno sve sto postoji u univerzumu i na osnovu cijih se zakona sve desava.
Ne teraj me da povraćam nad patetikom srednjovekovne nauke. Od kojih od ovih "elemanata" se sastoji svetlost? Elektromagnetna sila? Neutrino? Ajde, udri.

baaka
10.04.2004., 15:43
chovek je rekao 4 elementa, a zasto ti uvek trazish dlaku na jajetu :lol:

Sizif
10.04.2004., 15:45
Još će početi da meditira i pretvara olovo u zlato.

baaka
10.04.2004., 15:47

treba ga zaposliti u rudniku :lol:

ooo
10.04.2004., 16:07
Verujte mi, lakse je raditi u rudniku nego voditi konverzaciju sa vama. :D :D :D :D :D

Mnogo toga treba da se desi dok covek ne dodje do tog stepena da voljom pretvara olovo u zlato. Nekih dvadesetak godina asketskog zivota sa neverovatno razvijenim potencijalom za prosvecenost.

Duhovni svet, Sizife, nije nikakva izmisljotina ljudi, vec realan zivot. Sve ono sto je plemenito i dobro to je povezano sa duhovnoscu coveka.

Sve sto je uzrocno pozledicno povezano moze biti i predvidjeno. Samo se treba imati svest o onome sto posmatras. "Po jutru se dan poznaje"
Ako vidis uzrok znaces i posledicu, previse je prosto da bih objasnjavao, li opet, ako nekog volis tacno se zna kakvi ce i biti tvoji postupci premanjemu, takodje i ako ga mrzis. Naravno dijapazon je veliki i zavisi od coveka do coveka ali opet sablon je isti.

Zivotinje nemaju samosvest, znaci nemaju moc da se osecaju dosadno, nisu samokriticne vec se ponasaju u skladu sa svojim instiktima i nagonima koje i covek takodje poseduje.

A to da misao ne postoji van mozga zamisli se malo kako je onda nastalo sve ovo sto te okruzuje. Prvo si pomislio da ti je kompjuter zbog necega potreban pa si to i sproveo u delo. To ti je najobicniji proces materijalizacije misli. Samo sto si ti morao da radis recimo dva meseca da bi ga kupio, a neko ko ima vise moci ga je kupio za dva dana. Tako je i sa svim ostalim stvarima koje mozes da zamislis, sve zavisi samo od toga kako sebe namagnetises, kako se izprogramiras. Slicne energije teze da privuku jedna drugu, radi razmene informacija u cilju realizacije misli.

Koji element daje svetlost...........Hmmmmmmmm....Pa mislim da Vatra...... :D :D :D

baaka
10.04.2004., 16:12
ko ti stalno shapuce, priznaj :? :lol:

Baby Kate
10.04.2004., 16:15
Pustite vise Probudjenog na miru...

baaka
10.04.2004., 16:21
Pustite vise Probudjenog na miru...

mislish budista, dize se i budi svakog jutra :lol:

Sizif
10.04.2004., 16:28
Nekih dvadesetak godina asketskog zivota sa neverovatno razvijenim potencijalom za prosvecenost.
Ti baš hoćeš da me ubiješ, da umrem od smeha, a? :lol: Ni dvadeset godina bilo kakvog asketskog života nije dovoljno da čovek pojmi svu glupost ovog sveta... Možeš čučati ceo život u krošnji bambusa, ali olovo u zlato pretvoriti ne možeš. (Možeš duvati vuče kol'ko god hoćeš, al kuću srušiti nećeš...)

Ako ti veruješ u alhemiju, onda mi nemamo o čemu da razgovaramo...
Slicne energije teze da privuku jedna drugu, radi razmene informacija u cilju realizacije misli.
No comment. Lophophora Williamsii @ work... :lol:

ooo
10.04.2004., 16:49
Verovatno ste u pravu, hvala vam sto ste mi pomogli da shavtim da sam bolestan..... e sada mi recite ko ce od vas da mi da pare za lecenje..... :D :D :D :D :D :D

Sizif
10.04.2004., 16:53
Verovatno ste u pravu, hvala vam sto ste mi pomogli da shavtim da sam bolestan..... e sada mi recite ko ce od vas da mi da pare za lecenje..... :D
Reci mi, ozbiljno, ko ti je rekao da si bolestan?

divlja-u-srcu
10.04.2004., 17:00
Sizife,kotrljaj ti svoj kamen!
Ja verujem u to da misao koja se rodi i dovoljno je istinita i jaka ,ostvaruje se !Mogu da potvrdim licnim iskustvom! :)

baaka
10.04.2004., 17:10
Sizife,kotrljaj ti svoj kamen!
Ja verujem u to da misao koja se rodi i dovoljno je istinita i jaka ,ostvaruje se !Mogu da potvrdim licnim iskustvom! :)

e, a kakva je to misao koja se ne rodi, jel to neka vrsta abortusa :shock:
jel ti chesto abortirash svoje misli :lol:

goodday
10.04.2004., 17:10
Verovatno ste u pravu, hvala vam sto ste mi pomogli da shavtim da sam bolestan..... e sada mi recite ko ce od vas da mi da pare za lecenje..... :D :D :D :D :D :D
a sada znam shta si....poklonik "svetlosne formule".....ebote Spasoje Vlajic.....sektash nedopeceni

divlja-u-srcu
10.04.2004., 17:22
e, a kakva je to misao koja se ne rodi, jel to neka vrsta abortusa :shock:
jel ti chesto abortirash svoje misli :lol:

To se tako kaze,to ti je metafora!
Abortiram ili sabotiram negativne misli!

Sizif
10.04.2004., 17:24
Možeš ti zamišljati da se Zemlja obrće u suprotnom smeru do sutra, ali nešto sumnjam da će to biti nešto više od pukog zamišljanja.

BTW, ako misao može da bude jaka i slaba, kojim se jedinicama meri jačina iste? :wink:

baaka
10.04.2004., 17:28
Možeš ti zamišljati da se Zemlja obrće u suprotnom smeru do sutra, ali nešto sumnjam da će to biti nešto više od pukog zamišljanja.

BTW, ako misao može da bude jaka i slaba, kojim se jedinicama meri jačina iste? :wink:

jachina misli je obnuto proporcionalna kolutanju ochima :roll:

ooo
10.04.2004., 17:30
a sada znam shta si....poklonik "svetlosne formule".....ebote Spasoje Vlajic.....sektash nedopeceni

Ej, ja nisam niciji, Spasoje Vlajic i njegova svetlosna formula, znam nesto o tome ali ne pripadam nikakvoj sekti, niti religiji......Mada sam razgovarao sa njim dok sam bio u manastiru....mogu reci da mi je dao par korisnih informacija....Hvala Mu

goodday
10.04.2004., 17:34

Ej, ja nisam niciji, Spasoje Vlajic i njegova svetlosna formula, znam nesto o tome ali ne pripadam nikakvoj sekti, niti religiji......Mada sam razgovarao sa njim dok sam bio u manastiru....mogu reci da mi je dao par korisnih informacija....Hvala Mu
e ako je tako imash i moj blagoslov :wink:

ooo
10.04.2004., 17:35
Hvala i tebi :D

divlja-u-srcu
10.04.2004., 17:48

Izem ti merne jedinice!
Misao je jaka ako je prati cisto srce.Ja sam ti umetnicka dusa!Mozda to tebi nije dovoljno,meni jeste!Naravno da ja ne mogu uticati na okretanje zemlje,ali mogu uticati na svoj zivot i zivot ljudi koji me okruzuju. :(

Truman
10.04.2004., 19:18
Evo ja bih da swe vratim na temu i dam primer slucajnosti.Idem u odeljenje sa jednom devojkom koja se preziva kao i ja,rodjena je istog datuma kad i ja i slavi istu slavu kad i ja a nismo u rodu.Desilo se jos par puta da uradimo istu stvar ne znajuci da je onaj drugi uradio isl.
Vrlo moguce da je ovo slucajnost ali ipak nisam u to 100% siguran.

goodday
10.04.2004., 20:39
Evo ja bih da swe vratim na temu i dam primer slucajnosti.Idem u odeljenje sa jednom devojkom koja se preziva kao i ja,rodjena je istog datuma kad i ja i slavi istu slavu kad i ja a nismo u rodu.Desilo se jos par puta da uradimo istu stvar ne znajuci da je onaj drugi uradio isl.
eto ti....vidish da je ovo univerzum sa ogranicenim brojem kombinacija

Margott
10.04.2004., 20:47
koincidencija ne postoji...SVE IMA UZROK I POSLEDICU.

Opassssna
11.04.2004., 00:47

Pa hvala Bogu to sam pitala,ima li josh neko?

crow
11.04.2004., 03:06
a vi kao neverujete da je to moguce
pa dobro...

ooo
11.04.2004., 06:34
Jedan od osnovnih Zakona univerzima je zakon Uzroka i Posledice koji nam jasno kaze da svaki uzrok ima svoju posledicu i da svaka posledica ima svoj uzrok. To se prenosi na materiju, znanja i osecanja. To znaci da je time sve sto postoji u univerzumu podlozno tom zakonu. Nemoguce je da se stvari desavaju bez ikakvog reda i sklada i sve sto nam se desi u zivotu jako je usko povezano sa nasom prosloscu i teznjama koje imamo u buducnosti. Odnosno sve zavisi od naseg prezivljenog i onoga sto zelimo da nam se desi. Mada u celokupno proracunavanje ulaze stanje svesti, podsversti, nadsvesti, stanje uma. Svi slojevi energetskih informacija koje covek poseduje u celokupnom svom bicu. Onaj ko ima dovoljno razvijene svesti on je svedok prelepog razvijanja i sklada svih stvari u univerzumu. Univerzum se svakog trenutka menja, on u svakoj sekundi umire i ponovo se radnja.......

Sizif
11.04.2004., 09:20
Jedan od osnovnih Zakona univerzima je zakon Uzroka i Posledice koji nam jasno kaze da svaki uzrok ima svoju posledicu i da svaka posledica ima svoj uzrok.
Nisi to dobro formulisao. Svaka posledica ima svoj uzrok, ali nema svaki uzrok svoju posledicu, šta god si ti htime hteo da kažeš. Npr, brza vožnja je najveći uzrok saobraćajnih nesreća, ali ne uzrokuje svaka brza vožnja saobraćajku nego samo neka.
Univerzum se svakog trenutka menja, on u svakoj sekundi umire i ponovo se radnja.......
Šta si hteo da kažeš ovom poetskom gimnastikom... kako se manifestuje to "jedno rađanje u sekundi"? :D

ooo
11.04.2004., 09:38
Da ali ne mozes da toliko uprostis ima tu mnogo razlicitih uzroka i posledica. Recimo kakav je kvalitet puta, koja kola se voze, ko vozi, zasto vozi, gde vozi, i mnogo mnogo toga jos.... i ako se mnogo uzrocno posledicnih ciklusa poklope doci ce do nesrece.....
I jednom trenutku na sve nas utice mnogo razlicitih uzrocno posledicnih ciklusa.

Pa samo rasiri svoju svest do maksimalnih granica i videces koliko stvari u nasem univezumu umire i koliko novih se radja. Recimo koliko se ljudi u sekundi rodi i koliko umre, koliko biljaka umre, a koliko svake sekunde posto je seme palo na zemlju proklija i stvori novi zivot, Koliko zvezda umire u kosmosu, a koliko se radja (ako se veliki prasak jos uvek siri). Ceo univerzum je smena zivota i smrti....

Sizif
11.04.2004., 09:43
Recimo koliko se ljudi u sekundi rodi i koliko umre, koliko biljaka umre, a koliko svake sekunde posto je seme palo na zemlju proklija i stvori novi zivot, Koliko zvezda umire u kosmosu, a koliko se radja (ako se veliki prasak jos uvek siri). Ceo univerzum je smena zivota i smrti....
Sve su to zastrašujuće minorni brojevi u odnosu na veličinu Univerzuma, koji je upšteno gledano jedno sasvim mirno mesto. Sve što se događa na planeti Zemlji možeš slobodno da zanemariš, jer je Zemlja u odnosu na ostatak Kosmosa beznačajno mala.

Tako da nisi objasnio to "jedno rađanje u sekundi", suviše si "Earthly" razmišljao. :wink:

ooo
11.04.2004., 09:58
Ok tu si u pravu......
Mada zakoni vaze za sve u univerzumu. Mislis li da na drugoj planeti nema zivota i da se ni tamo ne desava isti proces smenjivanja zivota i smrti...

Ali ok i to je opet zanemarljiva brojka, hoces reci.

Ali opet nemozes posmatrati univerzum kroz nauceno jer o njmu znamo jako malo, a ako posmatramo kroz svoje srce videcemo mnogo vise. Pogledaj recimo jedno zivo bice, nije li to jedan ogroman univerzum za sebe. Smanji se na velicinu kvarkova i putuj proporcijaonalnom brzinom coveka kroz univerzum po tom telu. Nije li to sada jedan potpuno nepoznati univerzum i nije li njegov zivot toliko nebitan za telo tok coveka? Mislim da je svako zivo bice, sve ono sto tezi da se razvija u dobroti i istini jako vredno bez obzira na njegovu velicinu jer opet to je njegov zivot, jedini koji ima.

random_cloud_form
30.04.2004., 01:15
Jung je za bolje shvatanje koincidencija uveo pojam sinhroniciteta tj akauzalne, odnosno neuzrocne veza izmedju dogadjaja. vidim da neki ovde smatraju da su to slucajnosti i da u velikom nizu ponavljanja mora i to da se desi kao na lotou, ali sumnjam da tu treba da stavimo tacku na ovu temu, jer im prethodi malo cudnije stanje svesti a sledi ih budjenje poleta usled susreta sa tajnom koja prevazilazi nasu mogucnost poimanja. takodje, ove koincidencije se ne rasporedjuju po normalnoj raspodeli u populaciji niti u vremenskoj ravnomernosti kod jedne individue vec cesto slede u cudnovatim serijama.
jung navodi primer gde je tokom jednog dana u kom se bavio proucavanjem arhetipa ribe, desila sedmostruka sinhronicna veza koja se odnosi na ribe - neka pacijentkinja mu je donela milje u obliku ribe, za rucak su imali ribu, iz jezera mu je do nogu doplutala uginula riba itd.
evo i mog primera od juce -
kupio sam 2 kunica u jednom selu i transporta radi uzeli smo praznu kutiju iz prehrambene radnje pored, kad sam stigao kuci vidim da je na kutiji crtez zeca i pise zeka, neke grisine itd. a dok ovo kucam sad ide pesma nebeska srbija od corbe koju prvi put cujem i ide upravo stih - mi smo kunici...
voleo bih cudi i vase primere iz licnog zivota, ako ste ih opazili, pozdrav

goodday
30.04.2004., 01:42
meni se takve stvari konstantno deshavaju.....
chak sam jedno vreme tripovao da utichem na dogadjaje.... :lol: :lol: :lol:
zapravo se deshava to da prepoznajesh te stvari, o kojima si razmishljao, u stvarnosti.....
da nisi o njima razmishljao ne bi ih ni primetio....
primer....sa nekom devojkom sam i njeno ime konstantno odzvanja mojom glavom.....
primetim neki grafit sa njenim imenom i utrnem u sekundi.....
i sada ja izvlachim zakljuchak da se to ime tu pojavilo zato shto sam ja o njemu razmishljao... :roll:
da nisam sa tom devojkom ne bi taj grafit ni primetio.....ovo, ono i to.... :lol:

goodday
30.04.2004., 01:43
a shto se zekonja tiche....pa, znash shta se za njih kaze

anakin
30.04.2004., 01:52
da nisam sa tom devojkom ne bi taj grafit ni primetio.....ovo, ono i to.... :lol:

ja mislim da je to.... :lol:
ne verujem u koincidenciju....cini mi se da okolo prepoznajemo stvari iz svoje glave...

random_cloud_form
30.04.2004., 15:59
zdr,
primer devojke i grafita spada u klasiku, drago mi je da se razumemo, to je upravo ono o cemu govorim.
goodday - "i sada ja izvlachim zakljuchak da se to ime tu pojavilo zato shto sam ja o njemu razmishljao... "
to se zove pokusaj naseg misljenja da dogadjaje strpa u kauzalni niz

goodday - "da nisam sa tom devojkom ne bi taj grafit ni primetio....."
ovo je vec sasvim druga hipoteza u obrisima

anakin - "ja mislim da je to....
ne verujem u koincidenciju....cini mi se da okolo prepoznajemo stvari iz svoje glave..."

upravo tako, prepoznajemo stvari iz svoje glave
medjutim, za ovo prvo sto si rekla ne bih da se izlecem, neko rece - "tesko je misliti zato vecina sudi". nas vrednosni sud lako odnese prevagu ako je na drugom tasu spoznaja koja je tesko izvodljiva, i onda da bi se oslobodili od napetosti koju radoznalost budi, jednostavno presudimo - npr religija je odbr mehanizam and nothing more.
cuvam se svake iskljucivosti, ovaj svet deluje tako dvosmislen i paradoksalan, zamenite svoje tacke sa tri ...
evo jos jedne zanimljivosti -dok sam se konektovao pomislio sam- danas mi je bas dobar dan, kingsi su dobili dalas, zatim sam obavio uspesno nekoliko teskih poslova a onda videh tvoj nick - goodday, eh....
so many worlds, so much to do, so little done, such things to be
pozdrav

Truman
10.11.2005., 21:30
Meni se relativno cesto desavaju sinhroniciteti - nesto sto je jos Jung zapazio, ali koliko je meni poznato ne i objasnio.

Truman
10.11.2005., 21:34

O toj snazi zamisljanja pisao je Hese u romanu Demijan u prici o leptiru, ako se neko seca. Ukratko, covek moze da zamislja da leti do Marsa, ali to nije njegova svrha. Kada pozeli ono sto je svrha njegovog ostvarenja pocnu da se desavaju neke teze objasnjive stvari.