PDA

Vidi punu verziju : Letnje i lagano

ugadnubaburastem
07.04.2004., 23:36
Cini mi se da ovo prolece najavljuje jos jedno zarko leto i snove o klima-uredjajima na otplatu za sve koji se jos uvek nisu usaglasili sa tropskim vrucinama. Obzirom da se na 35C u hladu uglavnom ne razmislja o sarmi, a visesatno dezuranje uz rernu deluje blago suicidno - volela bih da cujem vase omiljene recepte za tropske vrucine. Sto laksi, jednostavniji i brzi - to bolje. Ako se jos i ne kuvaju - milina. Hvala i uzivajte! :)

ugadnubaburastem
07.04.2004., 23:48
Evo, za pocetak moje omiljene letnje supe:

TARATOR (TZATZIKI) SUPA:

- 1l jogurta
- 1/2l mineralne (gazirane) vode
- 1 srednji krastavac
- 2-3 cena belog luka
- zelenis po izboru (persun, mirodjija, bosiljak, menta...), jedna ili vise vrsta po zelji i ukusu
- so (po ukusu)

Iseckajte krastavac na kolutove, izgnjecite beli luk, iseckajte zelenis i sve to pomesajte i posolite (cak i ako izbegavate so, dodajte je u maloj kolicini da bi krastavac 'pustio' sok i da bi se arome pomesale). Ostavite da odstoji oko 20-30 minuta u frizideru, da 'povuce'. 1l hladnog jogurta (ako niste, probajte pancevacki sa 0.01% masnoce, odlican je) pomesajte sa oko 1/2l hladne, gazirane mineralne vode i potom dodajte pripremljenu i odstajalu smesu krastavca, belog luka i zelenisa. Izmesajte i sluzite hladno uz crni hleb i paradajz salatu. Fenomenalno je za tople letnje dane, sito je poput tzatziki (tarator) salate, brzo i - nema kuvanja. Prijatno!

Zloća
08.04.2004., 10:40
Moracu napokon da probam :D

ugadnubaburastem
08.04.2004., 18:07
Moracu napokon da probam :D

Vazi Zlotvore :wink: , nego mogla bi da das onaj cool recopis za broklice. Stvarno je superiska za leto, a laksi je od mog 'za u rernu'. 8)

anakin
21.04.2004., 02:17
mali dodatak za supu:
sunka na kockice, kuvana jaja isto na kockice i mirodjija.

Pajper
21.04.2004., 08:17
Skuva se kompot od krusaka ili jabuka secenih na listove. Voce se izvadi i u toj vodi se skuva puding od vanile. U dubljem plehu redjate:
red pettit-berre keksa, pa poredjate voce, pa prelijete puding, pa preko ponovo keks. Ostavite u zamrzivacu da kada se ohladi i sluzite sutradan kad se sve lepo stvrdne i ohladi...
Preko svega mozete sluziti slag.
Lepo rashladjuje u vrelim danima.

Goscica
30.04.2004., 11:22
HLADNI NAPITAK OD KRASTAVACA I GREJPA
2 osrednja krastavca
2 grejpa,1 crvena sveza paprika
2 kasicice seckane mirodjije
so,beli biber
Krastavce operite, ogulite, odrezite im krajeve ako su gorki i raščetvorite ih.Narežite ih na sasvim sitne kockice.Papriku isto iseckajte na kockice i dodajte u krastavce.Grejp operite, razrežite, istisnite sok sok i prelijte ga preko naseckanih krastavaca.Dobro promesajte, posolite i pobiberite po ukusu,sipajte vodu i stavite u frižider da se koktel dobro ohladi.Ponudite u širokim čašama.U svaku čašu stavite prstohvat mirođije.

Pajper
04.05.2004., 08:28
Vec sam je jednom napisala ali evo ponovo:
Moja tarator salata
Pavlaka (ili extra kiselo mleko)
2 kasike mlevenih oraha
izgnjecen beli luk u presi ili rendan na najfinijoj rendici
krastavac seckan na sitne, sitne kockice
so.
Sve se lepo pomesa i dobro ohladi.