Vidi punu verziju : Fridrih Niče
"Filozof ne traži istinu nego metamorfozu sveta u čoveku. On se bori za razumevanje sveta sa samosvešću" - Fridrih Niče...
Šta mislite o Ničeovoj filozofiji? Da li je podržavate? Da li se slažete sa njegovim shvatanjem da filozofija treba da u jedno spoji ne ograničene nagone saznanja, da zagospodari saznanjem. Po njemu znanje nije stvar ni vere, ni razuma, već nadasve volje. Filozofija mora da iznova objedinjuje umetnost i nauku, da izgrađuje novi život tj. da iznova restauriše svoja prava na umetnost. Niče ne poništava nauku, nego govori o nadvladavanju nauke. Niče razlikuje aktivne i reaktivne sile. Prve su one koje svetu proizvode odgovarajuće učinke, a da ih ne opovrgavaju druge sile. Njihov najsavršeniji i najlepši izraz je umetnost tj. aristokratski izraz duha. Umetnost sama sebi postavlja merila vrednosti, pa s toga nema ni potrebu da odbacuje tuđa gledišta. Nasuprot aktivnim silama stoje reaktivne koje predstavljaju istraživanje istine (naučna i metafizička delatnost). Kod reaktivnih sila se istinito afirmiše preko uništenja drugog, kroz odbacivanje svega različitog koje se jednostavno proglašava za laž ili iluziju. Niče nikako ne zagovara samo aktivne sile već se zalaže za uspostavljanje njihove međusobne hijerarhije...
Njegova misao...FILOZOFIJA DANAS ZAPOČINJE UŽASAVANJEM ARISTOKRATSKOG DUHA NAD BEDASTOĆAMA DEMOKRATSKOG STADA... :lol:
Pitam vas...koliko je zapravo umetnost iznad svega ostalog? kuda ona vodi? ka duhovnom blaženstvu? ili ublažavanju haosa? Kakav je taj aristokratski duh umetnosti? Kakav je Niče umetnik, a kakav filozof?
Ovaj gost gore što pita sam ja...pozdrav... :lol: :lol: :lol: :lol:
obozavamo Nicea.. :D
ustvari, meni se jako svidja cela teorija o nadcoveku u smislu da coveku nije poteban Bog i da je covek (a po njemu - nadcovek) u stanju da bude dobar i vredan bez spoljasnjeg autoriteta.
ko je ovako shvatio taj deo? meni je to doslo prilicno skoro...do tad sam uvek njegovu filozofiju kapirala malko fasisticki ali sad kapiram koliko je zapravo humana (tj. za razliku od religije radi u korist coveka i njegovog duhovovnog razvitka).
divlja-u-srcu
07.04.2004., 01:38
:lol: :lol: :lol: :lol: !!!!!
Ja cisto da zvirnem kad ono stari znanci!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
JA NICEA OBOZAVAM! :wink:
divlja-u-srcu
07.04.2004., 02:15
UMETNOST treba da nas vodi putem koji je oslobodjen od zabluda i iluzija.Vecina ljudi zivi potpuno NESVESNO i u tom stanju se odrzavaju hraneci se upravo iluzijama i zabludama.Nice oseca gadjenje od takvog puka.To su slabi. Za jake on zahteva -CISTOCU PREMA SAMOM SEBI!UMETNOST treba da nas vodi do OSLOBODJENJA DUHA u tom smislu,da vladamo sami sobom!
Za mene je on filozof!
Mislim da je ono 'fasisticko'(vise je koriscen za propagandu istog-sestra mu je bila nacista!) kod njega zdrav egoizam!
goodday
07.04.2004., 02:22
palio sam se duze vreme na njega....pa sam shvatio da je idiot...pa sada opet mislim da je ok....
ma sve mi se zasniva na ljubavi i mrznji prema njemu
Interesanto gledište. :lol: ..umetnost iznad ostalog...da li on to umetnike stavlja u red nadljudi...čistijih od ostalih....jer vide drugim očima..ili je i ova teorija zabluda umetnika koji usled sopstvene bitke za iskazom bića poseže za poslednjim trzajima opravdanja svojih zabluda...
p.s. - koliko su umetnici u stvari realni...pred sobom...ili su to ljudi satkani od iluzije... :? Koliko se uopšte može odvojiti realnost i iluzija, istina i laž...i kod filozofa...i kod umetnika... :?
goodday
07.04.2004., 23:57
Interesanto gledište. :lol: ..umetnost iznad ostalog...da li on to umetnike stavlja u red nadljudi...čistijih od ostalih....jer vide drugim očima..ili je i ova teorija zabluda umetnika koji usled sopstvene bitke za iskazom bića poseže za poslednjim trzajima opravdanja svojih zabluda...
p.s. - koliko su umetnici u stvari realni...pred sobom...ili su to ljudi satkani od iluzije... :? Koliko se uopšte može odvojiti realnost i iluzija, istina i laž...i kod filozofa...i kod umetnika... :?
meni se svidja kako ih je prikazao haksli u "punctum-contrapunctum".....kao ljigavce...sa amputiranim duhom.....preterano sladunjave....prema samom zivotu....
Uz Božju pomoć
08.04.2004., 09:54
JA BOSILJAK SEJEM, A FRIDRIH MI NIČE... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Incognito
08.04.2004., 10:14
Ma tip je bio lud 100%, ali ima vrlo zanimljivih zapazanja. Meni se recimo mnogo dopala njegova verzija legende o Narcisu (sad cu interpretirati jer se ne secam tacno):
Dakle, Narcis je svakog jutra isao na jezero da se ogleda i uziva u sopstvenoj lepoti. Tako se on spotakne i udavi. Dodju sumske vile do jezera da pitaju jezero da li je Narcis toliko bio lep da sad jezero zbog toga non-stop place. Jezero odgovori da ne zna da li je bio lep, a sumske vile se zacude pa pitaju:
- Kako neznas, pa svakog jutra je dolazio da se ogleda u tebi,
- Nisam stigla da zapazim koliko je bio lep jer sam se svo vreme ogledala u njegovim ocima.
;)
divlja u srcu
08.04.2004., 14:55
LUDILO = GENIJALNOST!!!A on je stvarno na kraju zavrsio u ludilu!
A sta kazete za njegova razmisljanja o zenama?Mada ni muskarcima nije ostao duzan:
"A pogledaj samo te muzeve:oci im govore da ne znaju nista bolje na zemlji nego lezati sa zenom!"
A secate li se one price kada je pronasao coveka za kojeg je mislio da je predstavnik NADCOVEKA,a onda kada mu je video zenu ,potpuno se razocarao?
"Malo je ovde muskosti,stoga njihove zene postaju muskobanjaste.Jer samo onaj ko je dovoljno muskarac,moze u zeni -OSLOBODITI ZENU!"
A evo malo i o zenama:
"..kako se jedna zena izleci-'izbavlja'?Napravi joj se dete."
"Smatrace zenu dubokom-zasto?Zato sto joj se nikad ne moze doci do dna.Ta zena jos nije ni plitka!" :lol: :lol: :lol:
Uz Božju pomoć
08.04.2004., 17:52
Kad već trućate o Ničeu... Što se bavite sitnicama istrgnutim iz konteksta njegovog opusa? Niče je jednostavno slavio ŽIVOT, i to u svoj svojoj punoći. A citate i usputna filozofiranja je namerno ostavio takvim kakvi jesu da bi se na njih pecali oni koji stalno nešto drobe, analiziraju, pa onda opet dođu na početak... Bla, bla i truć, truć.
"Malo je ovde muskosti,stoga njihove zene postaju muskobanjaste.Jer samo onaj ko je dovoljno muskarac,moze u zeni -OSLOBODITI ZENU!"
Uh, kako je ovo dobro rečeno! Zato ja volim Teksas - tamo su još uvek muškarci muškarci a žene žene... :wink:
divlja u srcu
08.04.2004., 19:54
Kad već trućate o Ničeu... Što se bavite sitnicama istrgnutim iz konteksta njegovog opusa? Niče je jednostavno slavio ŽIVOT, i to u svoj svojoj punoći. A citate i usputna filozofiranja je namerno ostavio takvim kakvi jesu da bi se na njih pecali oni koji stalno nešto drobe, analiziraju, pa onda opet dođu na početak... Bla, bla i truć, truć.
ZIVOT JE SATKAN OD SITNICA!I OD NJEGOVE PUNOCE NEMA NISTA BEZ TIH SITNICA!Mene bas odusevljava kod njega sto je komentarisao stvari na koje se drugi filozofi nisu obazirali-o hrani,klimi,bla,bla...A filozofija sama po sebi jeste PECANJE I DROBLJENJE! :roll:
Secate se prica na odlasku u pecinu. Odva kralja, napr i ostale?
Ma... kakva dobra doza humora uz sve ostalo. Maestralno ...
Dobar maliiii...
Ma tip je bio lud 100%, ali ima vrlo zanimljivih zapazanja. Meni se recimo mnogo dopala njegova verzija legende o Narcisu (sad cu interpretirati jer se ne secam tacno):
Dakle, Narcis je svakog jutra isao na jezero da se ogleda i uziva u sopstvenoj lepoti. Tako se on spotakne i udavi. Dodju sumske vile do jezera da pitaju jezero da li je Narcis toliko bio lep da sad jezero zbog toga non-stop place. Jezero odgovori da ne zna da li je bio lep, a sumske vile se zacude pa pitaju:
- Kako neznas, pa svakog jutra je dolazio da se ogleda u tebi,
- Nisam stigla da zapazim koliko je bio lep jer sam se svo vreme ogledala u njegovim ocima.
;)
Uz Božju pomoć
09.04.2004., 12:48
ZIVOT JE SATKAN OD SITNICA!I OD NJEGOVE PUNOCE NEMA NISTA BEZ TIH SITNICA!Mene bas odusevljava kod njega sto je komentarisao stvari na koje se drugi filozofi nisu obazirali-o hrani,klimi,bla,bla...A filozofija sama po sebi jeste PECANJE I DROBLJENJE! :roll:
O, kako malo čoveku treba da bude srećan... Da, Niče je zapravo završio svoju karijeru na veoma tužan način, nažalost. Toliko se trudio da sve preispita, analizira i dokaže da je zaboravio na ono najvažnije - duševni mir. Ako je on bio srećan na kraju što je tako završio, O.k., ali ne verujem. To što kažeš za pecanje i drobljenje - jeste to lepo kao rekreacija, kako u Ničeovim radovima tako i u svim ostalim, ali opet kažem - samo kao rekreacija za mozak. Kao, recimo, šah. Ali uvek, kod svih folozofa, na kraju ostaje praznina. Šta misliš zašto? :roll:
divlja u srcu
09.04.2004., 14:27
Nice -u nije bio cilj da stvori filozofiju koja vodi ka sreci!On nije tezio idealnon zivotu,i sam je govorio da je stvarni zivot bogatiji od idealnog i covek od dobrog coveka,sveca!
On nije tezio sreci ,vec svom delu!Zivot je svirep i bezobziran,ali se sa njim treba suociti hrabrim srcem i ponosom!Zato ja volim Nicea-on nije kao drugi filozofi bezao u transcedentalne sfere !!!! :wink:
Armagedon
12.04.2004., 01:10
Ako covecanstvu nedostaje cilj,da li nedostaje i samo covecanstvo?
Margott
12.04.2004., 01:24
niche rules
Prosto je videti da li je neko govorio gluposti za zivota ma koliko bio ubedljiv po nacinu na koji je docekao smrt....
Mnogi Budisticki i Pravoslavni monasi tacno znaju vreme svoje smrti i docekuju je u miru i molitvi......
Kako je Nice docekao svoju smrt?
Margott
12.04.2004., 01:31
smrt se dochekuje...?!
zashto?
Zato sto je to odraz samosvesnosti u istini, a ne samoobmana i zivot u iluziji i lazi....
sta ja znam ustvari, verovatno oni znaju zasto. Jos uvek nije dosla da me odvede pa neznam za osecaj. Samo pretpostavljam
Margott
12.04.2004., 01:38
Zato sto je to odraz samosvesnosti u istini, a ne samoobmana i zivot u iluziji i lazi....
pa sad...to je tako nebitan momenat da je chak i samosvesnost suvishna...a istitost tog momenta je valjda chinjenica...
divlja-u-srcu
12.04.2004., 01:48
Niceov znacaj je u tome sto se pobunio protiv tradicionalnog morala koji se razvio na rascepu izmedju razuma i zivota.Zbog toga je dotadasnji moral nosio u sebi NIHILIZAM i pasivu sto naravno dovodi neminovno do propadanja zivotnih vrednosti!Dotadasnja evropska kultura je iskljucivo RACIONALISTICKA,a odvajajuci razum od celovite ljudske prirode pretvorila je zivot u sistem autoritativnih normi i cenzura i time depersonalizovala coveka.A samo hriscanstvo je uoblicilo ovaj rascep izmedju razuma i zivota.Bog je postao najveci neprijatelj zivotu i zato ga Nice proglasava mrtvim!Znaci,nije kriv ni Bog,ni samo hriscanstvo,vec po obicaju COVEK,koji voli da manipulise!
goodday
12.04.2004., 02:19
"samosvesnost u istini"....chujesh li ti sebe choveche :roll:
Milica3
13.04.2004., 19:45
Niceov znacaj je u tome sto se pobunio protiv tradicionalnog morala koji se razvio na rascepu izmedju razuma i zivota.Zbog toga je dotadasnji moral nosio u sebi NIHILIZAM i pasivu sto naravno dovodi neminovno do propadanja zivotnih vrednosti!Dotadasnja evropska kultura je iskljucivo RACIONALISTICKA,a odvajajuci razum od celovite ljudske prirode pretvorila je zivot u sistem autoritativnih normi i cenzura i time depersonalizovala coveka.A samo hriscanstvo je uoblicilo ovaj rascep izmedju razuma i zivota.Bog je postao najveci neprijatelj zivotu i zato ga Nice proglasava mrtvim!Znaci,nije kriv ni Bog,ni samo hriscanstvo,vec po obicaju COVEK,koji voli da manipulise!
Ovo je jedan od lepsih sazetih komentara Niceove postavke koje sam slusala u neformalnim razgovorima. :D :D :D
Samo, hajde da pricamo o kraju! Sta ostaje posle razbijanja tablica vrednosti i sta je to PRVO DA, i sta je to TOCAK KOJI SE IZ SEBE KOTRLJA.
KAKO SE OCISTITI?????
Verovatno ce baka da bude opet u pravu na kraju ali treba doci dotle a da ne pominjemo odmah ljubav kao aspirin-odgovor na svako pitanje.
Ako covecanstvu nedostaje cilj,da li nedostaje i samo covecanstvo?
Ovo je fenomenalna izjava.......ne nedostaje....ali se stalno nešto traži...neki cilj čovečanstva.....
p.s. - oni koji su pokušali da nasilno menjaju prirodni tok stvari, na kraju su to isto čovečanstvo vratili mnogo unazad....Pitam se samo kada će čovečanstvo samo da nađe svoj cilj.... :lol:
Ispravi me ako grešim, ali negde sam pročitala da je Hitler bio veliki poštovalac Ničeove filozofije.... :? Kako tumačiš da osoba koja je odgovorna za užasna stradanja i ratove se oduševljavala Niče-om...da li to znači da su čak i tzv. zloće podržavale ideje dobra i da rat nastaje u suštini radi uspostavljanja kakvog-takvog dobra, jer čak i Hitler je imao neki svoj sistem vrednosti i rangiranje ljudske pameti i veličine....ili je možda i Hitler kao i Niče prihvatio realnost kao kombinaciju dobra i zla, pa je, za razliku od Niče-a, krenuo u veliki rat radi uspostavljanja VEČNOG MIRA....Inače....nije mrtav Bog nego čovek, zar ne???
p.s. - hitler je znači upotrebio rat kao nužno zlo radi uspostavljanja večnog mira....cilj opravdava sredstvo.... :shock: :shock: :shock:
divlja-u-srcu
15.04.2004., 04:15
A ja sam negde citala da mu je sestra bila nacista i da ako se dobro secam ,i njegove smrti uzeli su njegovo delo (prisecam se i nekih pisama) i poceli da ga promovisu u propagandne svrhe!A cini mi se da i nije bio u dobrim odnosima sa njom!Mozda gresim!Ali i hriscanstvo su kojekakve budale iskoristili za manipulaciju masama,to mozes sa svakom doktrinom,filozofijom da od nje napravis ideologiju!Nista novo!
Tuzni_patak
13.10.2004., 10:22
Evo vam malo , prelistajte stare stvari....
VisionOfDisorder
13.10.2004., 13:13
Bash ti hvala, da ti nisi ovo ponovo pridigao, nikad ga ne bih opet uzeo u ruke.
zainteresovana
15.10.2004., 00:53
Niče? Forum se ipak vraća na rasprave o religiji, religioznosti, ili se varam?
Eee...gde je sad clan foruma Nietzsche?
vincent
15.10.2004., 23:56
Lepo si to zapazio prijatelju. Ali razmisli malo o sebi. Zar ne prepoznajes i sebe medju svim tim kvazifilozofima. Moj savet ti je da se opustis a ono sto te nervira ignorisi. O drugima nemoj suditi vec pokusaj da upoznas sebe. Pozdrav.
p.s. ako predugo gledas u ambis i ambis ce pogledati tebe
ustvari, meni se jako svidja cela teorija o nadcoveku u smislu da coveku nije poteban Bog i da je covek (a po njemu - nadcovek) u stanju da bude dobar i vredan bez spoljasnjeg autoriteta.
ko je ovako shvatio taj deo? meni je to doslo prilicno skoro...do tad sam uvek njegovu filozofiju kapirala malko fasisticki ali sad kapiram koliko je zapravo humana (tj. za razliku od religije radi u korist coveka i njegovog duhovovnog razvitka).
8)
Koliko je meni poznato, Nice je bio Hitlerov omiljeni filozof!
:wink:
hippie girl
16.10.2004., 17:25
Koliko je meni poznato, Nice je bio Hitlerov omiljeni filozof!
:wink:
ne shvatam sta bi to sto je nice bio omiljeni hitlerov filozof trebalo da kaze o niceu?eventualno bi za hitlera moglo da se kaze da je imao dobar ukus sto se filozofije tice!
8)
ne shvatam sta bi to sto je nice bio omiljeni hitlerov filozof trebalo da kaze o niceu?eventualno bi za hitlera moglo da se kaze da je imao dobar ukus sto se filozofije tice!
8)
Na osnovu Nicea je razvio tezu o superiornosti arijevske rase, drugim recima Nice mu je u mnogome pomogao da postane ono sto je bio.
P.S. Ne slazem se da je Hitler imao dobar ukus po pitanju Nicea. Bio bi mnogo bolji da je slusao Louis Armstronga i njegovu pesmu What a Wonderful World nego sto je citao Nicea!
:wink: :wink: :wink:
Misanthropos
22.10.2004., 14:59
Mrzi me da pisem o citavoj Nietzscheovoj filozofiji i da na tenane obrazlazem svaki njegov stav. Zato cu navesti samo u stavkama, uglavnom, strelice njegove licnosti i filozofije.
1. Bio je protiv metafizicke filozofije, otud se naziva prvim egzistencijalistom. To govori da se okrece coveku pre nego spekulativnoj filozofiji, okretanje ljudskoj zbilji, nasuprot filozofiranju o esenciji, odvojenoj od coveka.
2. Bio je antinacionalista (govorio je cak da bi vise voleo da ga zovu Poljakom nego Nemcem), stoga je glupost da je Hitler mogao da sprovodi njegovu filozofiju i da dovede svet tamo gde ga je doveo. Nietzscheova sestra, koja je bila udata za coveka na poziciji blizu samog Hitlera, otud je zena bila nacista, sakupila je neobjavljene spise svoga brata i cak dodavala neke sopstvene misli - sto nije bilo tesko jer je bilo i Fridrihovih aforizama - da bi objavila sve to pod nazivom Volja za moc, itd... Sada je ta stvar malo jasnija.
3. Rekao je "Bog je mrtav", i to u dva spisa, ali to ne treba uzimati bukvalno. Bog i hriscanstvo u to se mogu posmatrati kao metafizika i njeno polaziste "odozgo". Otud "Bog je mrtav!" znaci "Metafizika je mrtva!", sto je cilj njegova filozofiranja. Na drugom mestu on raspravlja i kritikuje hriscanski moral, ali ne ortodoxno hriscanstvo, vec hriscansku instituciju. On bi pre rekao: Hriscanski moral je previse labav, popustljiv... to tako ne sme!, nego sto bi rekao: Haj'mo svi u slobodu! Neka radi ko sta hoce! On nikada nije napao samog Isusa, vec ga je na nekim mestima indirektno, stavise, hvalio.
4. Nietzsche kao jedan od najvecih eticara u istoriji filozofije. Nietzsche primecuje da Kantov kategoricki imperativ ne moze da zavlada u drustvu kakvo sada jeste (a kakvo je on video jos pre 100 g.), jer je pogubno slediti KI onda kada vise od 90% ljudi na svetu ili u bilo kojoj zajednici niti zna za KI, niti bi pristalo na Dobru Volju, tj. na njega. Naime, Nietzsche primecuje da je spekulativna filozofija i etika nedovoljna za stvarno stanje stvari, da je potrebno najpre obezbediti, ocistiti polje za KI, pa tek onda ga uvesti. To se postize prevrednovanjem svih vrednosti. Ljudi obicno misle da je on amoralista, medjutim, radi se o imoralizmu: rusenju, ali i ponovnom uspostavljanju vrednosti, sto je posve razlicito od suve i bezumne anarhije ili neogranicene slobode.
Mozda nekom drugom prilikom upotpunim ovaj post. Za ovu priliku - toliko.
:D
Fascism, German Style
“Despite the coincidence of their paths to power,” says the book Fascism, by A. Cassels, “Italian Fascism and German Nazism were markedly different in temperament and in their vision of the future.”
Besides the aforementioned German philosophers who served as forerunners of Fascist thought, others, like 19th-century German philosopher Friedrich Nietzsche, helped create a brand of Fascism uniquely German. Not that Nietzsche was a Fascist, but he did call for a ruling elite, a race of supermen. In doing so, however, he had no one race or nation in mind, least of all the Germans, for whom he had no particular liking. But some of his ideas were close to what National Socialist ideologists considered ideally German. So these ideas were appropriated, while others, not agreeing with Nazi doctrine, were discarded.
Hitler was also strongly influenced by German composer Richard Wagner. Extremely nationalistic and patriotic, Wagner viewed Germany as destined to perform a great mission in the world. “For Hitler and Nazi ideologists Wagner was the perfect hero,” says the Encyclopedia of the Third Reich. It explains: “The composer epitomized Germany’s greatness. In Hitler’s view Wagner’s music justified German nationalism.”
Author William L. Shirer adds: “It was not his [Wagner’s] political writings, however, but his towering operas, recalling so vividly the world of German antiquity with its heroic myths, its fighting pagan gods and heroes, its demons and dragons, its blood feuds and primitive tribal codes, its sense of destiny, of the splendor of love and life and the nobility of death, which inspired the myths of modern Germany and gave it a Germanic Weltanschauung [world view] which Hitler and the Nazis, with some justification, took over as their own.”
The thinking of both Nietzsche and Wagner was shaped by Comte Joseph Arthur de Gobineau, French diplomat and ethnologist, who, between 1853 and 1855, wrote Essai sur l’inégalité des races humaines (Essay on the Inequality of Human Races). He argued that racial composition determines the fate of civilizations. Diluting the racial character of Aryan societies would ultimately lead to their downfall, he warned.
:!:
zainteresovana
23.10.2004., 11:18
Sve snažne ideje su dobre dok su još u tom obliku i vremenu u kome su nastale, i dokle god ih sprovodi njihov tvorac.
Problem je u ljudima koji se pozivajući na tuđe ideje sprovode svoje, tumačeći to stavom prethodnika i opštom dobrobiti, nikako svojom ličnom. Zloupotreba tuđih ideja lako potre svo ono prvobitno dobro.
Ispravi me ako grešim, ali negde sam pročitala da je Hitler bio veliki poštovalac Ničeove filozofije.... :? Kako tumačiš da osoba koja je odgovorna za užasna stradanja i ratove se oduševljavala Niče-om...da li to znači da su čak i tzv. zloće podržavale ideje dobra i da rat nastaje u suštini radi uspostavljanja kakvog-takvog dobra, jer čak i Hitler je imao neki svoj sistem vrednosti i rangiranje ljudske pameti i veličine....ili je možda i Hitler kao i Niče prihvatio realnost kao kombinaciju dobra i zla, pa je, za razliku od Niče-a, krenuo u veliki rat radi uspostavljanja VEČNOG MIRA....Inače....nije mrtav Bog nego čovek, zar ne???
p.s. - hitler je znači upotrebio rat kao nužno zlo radi uspostavljanja večnog mira....cilj opravdava sredstvo.... :shock: :shock: :shock:
pa i nije bio(Hicja)....samo su koristi njegovu poznatu rechenicu "slabi i netvorni neka umru,a prvi korak nashe milosti prema njima cje biti da im pomognemo da pre dodju do propasti"
I HICJA NIJE HTEO SVETSKI MIR!!! prochitaj majn kamph.... ccc :no:
Garota De Brasil
12.11.2004., 18:54
Ecce Homo (ese homo)...evo coveka...
Cutanje. Nice (Nietzsche) je to ponajmanje radio. I eto, on rece: " I cesto sam se pitao masuci glavom-cemu jos i zvekecete zmije zvecarke ?!"
" Nije dovoljno imati talenta: mora se imati i vasa dozvola za to - je li tako, prijatelji moji ? "
(Nietzsche)
" Da bi ziveo sam,covek mora biti zivotinja ili bog - kaze Aristotel. Nedostaje treci slucaj : covek mora biti oboje - filozof." (Nice)
picololeone
07.02.2008., 16:04
Nicea su Nacisti upotrebili za svoje ciljeve - zato, oprez s takvom filozofijom!
Снага Воље
07.02.2008., 16:58
И Христа је инквизиција употребила за спаљивање људи - опрез са хришћанством! :)
Nicea su Nacisti upotrebili za svoje ciljeve - zato, oprez s takvom filozofijom!
Zasto bi Nice bio kriv sto su ga glupi nacisti (zlo)upotrebljavali i prisvajali, a najmanje su ga razumeli i shvatili, jos manje citali?! :confused: To povezivanje Nicea sa fasizmom je vise nego zalosno. Da ponovo citiram Sartra: " Koliko gluposti ! To dolazi otuda sto ljudi citaju brzo, lose i sude pre no sto su shvatili." Kada je o Niceu rec, dodao bih da sude o njemu, a nisu ga ni citali !
Nice je nespojiv sa samozadovoljnim nemackim malogradjaninom,tupim kobasicarem i unteroficirom,tim stubom nacisticke Nemacke,tim mediokritetom i slabicem koji svu snagu nalazi u pripadnosti i slepoj pokornosti svojoj organizaciji,kako je jos primetio D.Grlic u svojoj knizi o Niceu.
Niceovo misljenje o Nemcima kao "superiornoj" rasi je poznato, bar onima koji su ga iscitavali. On kaze da "danasnji Nemci nisu mislioci",da "sve velike kulturne zlocine cetiri veka unazad imaju Nemci na svojoj savesti", da ne smemo "pred Nemce bacati bisere ", ili da "dokle god dopire Nemacka,ona KVARI kulturu", ili, "Ja licno sam jos uvek dovoljno Poljak da zbog Sopena zrtvujem ostatak muzike",itd.,itd...
Zavrsicu,kao i uvek citirajuci Nicea:
"Moj nacin osvete sastoji se u tome da sto je mogucno hitrije po tragu gluposti posaljem nesto pameti da bi je mozda jos sustigla." :-D
dragonfromdarkness
08.02.2008., 10:55
itd.,itd...
Zavrsicu,kao i uvek citirajuci Nicea:
"Moj nacin osvete sastoji se u tome da sto je mogucno hitrije po tragu gluposti posaljem nesto pameti da bi je mozda jos sustigla." :-D
Sve mi se nesto cini, da sam po nekim pitanjima ostvario nesavladivu prednost :(
HELENA33
09.02.2008., 00:11
shta se chudish nerej... vidish da pamet nije uspela da ga stigne...;):lol:
dragonfromdarkness
09.02.2008., 00:45
Pa dobro, zar je toliko neuobicajeno kad je covek malo samokritican, a?
:lol:
HELENA33
09.02.2008., 01:13
hehe... neuobichajeno i bash simpatichno...:D
:-D :-D :-D Stvarno, ali, stvarno, simpaticno. :-D Dobro, uvek me izlude "sveznalice", koje sasvim olako iznose sudove o Niceu, poput "ah, taj nihilista", ili "ideolog fasizma". Ja i sada mislim da tek upoznajem Nicea, ali opet,nasuprot njemu,prihvatam Sokratovu misao da znam da nista ne znam. Za pocetak. Doduse,kada meni, "sokratovski" skromnom,neko objasnjava ko je Nice, ja postajem poput Nicea, najmanje skroman ! Mislim na one koji kao "znaju Nicea", a nisu procitali,ne samo neko njegovo delo, nego cak ni jednu ozbiljniju naucnu kritiku (filozofsku,kako je kome drago) o njemu. :evil: Dobro. Da se vratim na temu. Nice je , osim filozofa, bio i kompozitor i pesnik. Kao i do sada, zavrsavam citatom Nicea (tacnije, samo jednim delom njegove pesme) :
" Bas ja izgnan da budem
od svake istine !
Luda sam i nista drugo !
Pesnik JEDINO ! "
s_mir_on
11.02.2008., 19:27
Nice je bio neopisivo ljubomoran na Isusa, zato je u svom buntu i morao da kontrira hriscanstvu sa nihilizmom ali osnova njegove filozofije je MOC u svakom obliku kao vrhovna sila. O moci je govorio sa opsesiom i divljenjem u kome se moze primetiti jedan zavisnicki odnos. Razrada njegove filozofije je opsirna ali karakterise je primetna pesimisticnost i agresivna depresija to je verovatno pokupio od sopenhauera. Da je sledio princip filozofije naturalizovanog bozanstva onda bi licio na hegela i ostale nemacke filozofe a to svakako nije hteo jer kao sto sam pomenuo na pocetku hteo je da bude jedinsven - jedini. Ali mi ne moramo da se divimo i velicamo nekoga zato sto je tezio jedinstvenosti po svaku cenu.
Da ne bih bauljao po literaturi iskucajte njegove misli da ih malo prokomentarisem.
a shta si ti, ko oni ulichni trubaduri - reci mi pesmu i ja cju da ti pevam?
chitaj vishe, manje prichaj.
nicheova 'volja za mocj' nije mocj kao vrhovna sila za vladanjem nad bilo chime. mocj se shvata kao delovanje, kao zhelja za delovanjem, kao potencija.
tu se lako napravi greshka i povezhe sa fashizmom.
fashistichka, i bilo kakva druga apsolutistichka 'volja za mocj' je u svojoj biti sadistichka volja za vladanjem ljudima i stvarima, u nemogucjnosti da se ostvari normalan odnos sa istima.
ukratko, impotencija.
picololeone
19.02.2008., 05:27
a shta si ti, ko oni ulichni trubaduri - reci mi pesmu i ja cju da ti pevam?
chitaj vishe, manje prichaj.
nicheova 'volja za mocj' nije mocj kao vrhovna sila za vladanjem nad bilo chime. mocj se shvata kao delovanje, kao zhelja za delovanjem, kao potencija.
tu se lako napravi greshka i povezhe sa fashizmom.
fashistichka, i bilo kakva druga apsolutistichka 'volja za mocj' je u svojoj biti sadistichka volja za vladanjem ljudima i stvarima, u nemogucjnosti da se ostvari normalan odnos sa istima.
ukratko, impotencija.
Ne znam zasto mi se stalno cini da je upravo on imao problem sa potencijom?
Zasto bi Nice bio kriv sto su ga glupi nacisti (zlo)upotrebljavali i prisvajali, a najmanje su ga razumeli i shvatili, jos manje citali?! :confused: To povezivanje Nicea sa fasizmom je vise nego zalosno. Da ponovo citiram Sartra: " Koliko gluposti ! To dolazi otuda sto ljudi citaju brzo, lose i sude pre no sto su shvatili." Kada je o Niceu rec, dodao bih da sude o njemu, a nisu ga ni citali !
Nice je nespojiv sa samozadovoljnim nemackim malogradjaninom,tupim kobasicarem i unteroficirom,tim stubom nacisticke Nemacke,tim mediokritetom i slabicem koji svu snagu nalazi u pripadnosti i slepoj pokornosti svojoj organizaciji,kako je jos primetio D.Grlic u svojoj knizi o Niceu.
Naravno da se ne bih usudila da komentarisem da ga nisam citala.
On je, istina, nespojiv sa nemackim malogradjaninom, ali je i te kako bio samozadovoljan, jer nije on "delioc" ni pameti, ni gluposti. Kojim pravom on maziva moral obicnih ljudi "nizim", proisteklim iz jevrejske "osvete" prema "superiornijim i bogatim" Rimljanima; kojim pravom misli da su ljudi koji su bogati i "od akcije" pravi nosioci morala, a zna se da se moral velikim (ili bar dobrim) delom sastoji u trpljenju?
Ako je on jedan od retkih koji se usudjuje da kritikuje hriscanski moral, onda kako ga shvatiti nego kao kriticara samog hriscanstva i otpadnika od vere?
Njemu su drazi "rimski bogovi", nego jedan, Isus Hrist.
A to je malo "uvrnuto"...
Ne bih vise o njemu...Ko ima usi neka cuje, ko ima oci neka vidi...
Ne znam zasto mi se stalno cini da je upravo on imao problem sa potencijom?
Naravno da se ne bih usudila da komentarisem da ga nisam citala.
On je, istina, nespojiv sa nemackim malogradjaninom, ali je i te kako bio samozadovoljan, jer nije on "delioc" ni pameti, ni gluposti. Kojim pravom on maziva moral obicnih ljudi "nizim", proisteklim iz jevrejske "osvete" prema "superiornijim i bogatim" Rimljanima; kojim pravom misli da su ljudi koji su bogati i "od akcije" pravi nosioci morala, a zna se da se moral velikim (ili bar dobrim) delom sastoji u trpljenju?
Ako je on jedan od retkih koji se usudjuje da kritikuje hriscanski moral, onda kako ga shvatiti nego kao kriticara samog hriscanstva i otpadnika od vere?
Njemu su drazi "rimski bogovi", nego jedan, Isus Hrist.
A to je malo "uvrnuto"...
Ne bih vise o njemu...Ko ima usi neka cuje, ko ima oci neka vidi...
Neke stvari mi ovde nisu jasne.Da se razumemo,ja nisam sledbenik Nicea,koji je precesto iznosio misli koje su u sukobu sa,opet,prethodnim njegovim mislima.Ali je Nice uveo novi jezik u filozofiju,a to nepresusno vrelo misli,taj aforisticni filozofsko-pesnicki jezik,ne moze nikog ostaviti ravnodusnim. U filozofiji,koliko mi je poznato,taj jezik su pokusali da prate Hajdeger i Bloh, i tek neki pomalo uz njih,tacnije,mnogo malo,uz njega. Ali ovde nije rec o tome. Najbolje je,opet,da odgovorim citatom Nicea :
"Odvagne li se sve,dragi prijatelju,od sada nema nikakvog smisla vise,o meni govoriti i pisati;ja sam pitanje,ko sam ja,sa spisom,sto ga stampamo, ECCE HOMO, za iducu vecnost stavio ad acta. Ubuduce ne treba nikada brinuti o meni,vec o stvarima,radi kojih sam ja tu." (Pismo Carlu Fuchsu,27.XII 1888)
I,uostalom,gde se to Nice divio "rimskim" bogovima ?! Apolon i Dionis to svakako nisu. :)
s_mir_on
26.02.2008., 14:56
Stavljati senzaciju i nekakvu ekspresiju iznad opsteg morala je i dovelo svetsko drustvo a pogotovo zapad u nepovoljan polozaj. Kultura, mediji, umetnosti vise ne prosledjuju poruke moralne vrednosti vec jure za nekakvom senzacijom koja treba da sokira i igra se sa nasim nivoom adrenalina. Sve to nije doslo samo od sebe, morao je neko da uvede na mala vrata.
Снага Воље
26.02.2008., 16:16
Уведено је то мноого пре Ничеа... :)
Genije, nema sta,bar onako kako ga ms predstavlja...a sto se tice umetnosti, nedo bog da je ona iznad svega, pa evo upravo je moderno slikati sopstvenim organima...mada...
"Dugo bunari moraju cekati dok ne saznaju sta je palo u njihovu dubinu."
(Nice) :)
WEISHAUPT
07.03.2008., 05:35
Da li je Niče bio filozof ili pesnik?
s_mir_on
07.03.2008., 15:34
Ničeova prva intelektualna ljubav bio je Šopenhauer, pod čijim okriljem je stasao i još jedan neobični genije Sigmund Frojd. Međutim, nasuprot „učiteljevom“ pesimizmu, Niče razvija herojski životni optimizam. Pri tome izričito kaže da bi više voleo da bude Dionisov satir nego hrišćanski svetac. Njegovi mišljenici su presokratici i spartanci. Niče piše kako mu u blizini Heraklita postaje toplije. I pisao je po ugledu na njegove aforizme. U svom prvom značajnijem delu Rođenje tragedije iz duha muzike, Niče razlikuje dionizijski i apolonski elemenat grčke duševnosti i duhovnosti - tumačeći tragediju, slično Aristotelu, kao apolonsko oplemenjivanje dionizijskih težnji. Inače, Niče Apolona označava kao načelo likovnih umetnosti, a Dionisa kao načelo Muzike. Ova Ničeova distinkcija dionizijskog i apolonskog u čoveku, slična Frojdovom razlikovanju Erosa i Tanatosa, poklapa se zapravo, sa razlikom između Hegelove „ideje“ i Šopenhauerove „volje“.
Niče eksplicite tvrdi: „Moja filozofija donosi pobedonosnu misao od koje konačno propada svaki drugi način mišljenja“
dela>
1872. Rođenje tragedije (Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik)
1873. (David Strauss: der Bekenner und der Schriftsteller)
1874. O koristi i šteti istorije za život (Vom Nutzen und Nachtheil der Historie für das Leben)
1874. Šopenhauer kao učitelj (Schopenhauer als Erzieher)
1876. Rihard Vagner u Bajrojtu (Richard Wagner in Bayreuth)
1878. Ljudski, suviše ljudski (Menschliches, Allzumenschliches, Ein Buch für freie Geister)
1881. Zora (Morgenröte. Gedanken über die moralischen Vorurteile)
1882. Vesela nauka (Die fröhliche Wissenschaft)
1885. Tako je govorio Zaratustra, Knjiga za sve i ni za koga (Also Sprach Zarathustra, Ein Buch für Alle und Keinen)
1886. S one strane Dobra i Zla (Jenseits von Gut und Böse. Vorspiel einer Philosophie der Zukunft)
1887. Genealogija morala (Zur Genealogie der Moral, Eine Streitschrift)
1888. Slučaj Vagner (Der Fall Wagner, Ein Musikanten-Problem)
1888. Sumrak idola (Götzen-Dämmerung, oder Wie man mit dem Hammer philosophiert)
1888. Antihrist, Prokleto hrišćanstvo (Der Antichrist. Fluch auf das Christentum)
1888. Eno čoveka (Ecce Homo, Wie man wird, was man ist)
1888. Niče kontra Vagner (Nietzsche contra Wagner, Aktenstücke eines Psychologen)
Volja za moć, posmrtno
s_mir_on
07.03.2008., 15:38
Da li je Niče bio filozof ili pesnik?
na wikiju stoji ovako
genijalni i kontroverzni nemački filolog, filozof i pesnik Fridrih Niče, maskirani romantičar koje je stalno oscilirao na ivici ludila, ostavio je za sobom izuzetna dela sa dalekosežnim uticajem. On je jedan od glavnih utemeljivača „Lebens-philosophiae“ (filozofije života), koja doživljava vaskrsenje i renesansu u „duhu našeg doba".
Pri tome izričito kaže da bi više voleo da bude Dionisov satir nego hrišćanski svetac.
/ nemci su veciti pagani to im je u krvi.
Nice je bio filozof i pesnik.Ali,malo je poznato da je bio i kompozitor. Komponovao je oko 40 kompletnih dela (kompozicija) i mnogo vise nepotpunih. Cak se i Franc List izuzetno povoljno izrazavao o tim Niceovim kompozicijama.
Svi poznavaoci muzike tu njegovu muziku definisu po unutrasnjoj strukturi i melodioznosti vise nego blisku Sumanovoj. Sad,to mozda i nije vazno,ali kada se pogleda sta je Nice pisao o Sumanu,to postaje interesantno.On kaze,izmedju ostalog,o Sumanu:"...njegova muzika za Manfreda greska je i nerazumevanje koje ide do nepravde,Suman sa svojim ukusom koji je u sustini bio beznacajan ukus...bez iceg betovenovskog i bajronovskog u sebi..."
Dabome,i to je Nice,mozda ponajvise. :) :) :)
Glupachica
07.03.2008., 23:30
“Samo su bednici dobri; samo su siromašni, nemocni ljudi iz nižih staleža dobri; pacenici, oni što su u nemaštini, bolesni, ružni takode su jedini koji su krotki, jedini koje Bog blagosilja, samo za njih postoji blaženstvo - a Vi ostali, vi otmeni i silni, Vi ste, medutim, zanavek zli, grozni, pohotljivi, nezasiti, bezbožni, Vi cete, takode zanavek biti zlosrecni, mrski i prokleti!”... Zna se ko je nasledio to jevrejsko prevredrovanje... Što se tice strahotne i prekomerno sudbonosne inicijative koju su Jevreji dali tom najnacelnijom od svih objava rata, na um im pada stav do kojeg sam došao u jednoj drugoj prilici (S one strane dobra i zla, aforizam 195) - pa stav naime, da sa jevrejima pocinje ustanak robova u moralu: onaj ustanak koji za sobom ima istoriju dugu dve hiljade godina i koji danas više ne vidimo samo zato što je bio pobedonosan...
bontonbaja
08.03.2008., 00:54
Meni se jako dopada aforizam
Bog je mrtav
Niče
a ispod piše
Niče je mrtav
Bog
Teodor Adorno je negde rekao da mu je tesko da danas zamisli Nicea da radi do 17 h,popodne, u kancelariji,a da posle zuri,trci, da igra tenis.Toliko se Nice razlikuje od modernog coveka.To nikako ne znaci da Nice nije savremen i moderan. Ipak,tesko mi je da zamislim danas Nicea da... :)
I,samo da primetim- s_mir_on (nista zlonamerno),nije Sopenhauer bio" prva intelektualna ljubav" Nicea,vec stari grcki filozofi,narocito PREDSOKRATOVCI. Heraklit,uvek. :)
Minotaur
15.03.2008., 21:15
“Samo su bednici dobri; samo su siromašni, nemocni ljudi iz nižih staleža dobri; pacenici, oni što su u nemaštini, bolesni, ružni takode su jedini koji su krotki, jedini koje Bog blagosilja, samo za njih postoji blaženstvo - a Vi ostali, vi otmeni i silni, Vi ste, medutim, zanavek zli, grozni, pohotljivi, nezasiti, bezbožni, Vi cete, takode zanavek biti zlosrecni, mrski i prokleti!”... Zna se ko je nasledio to jevrejsko prevredrovanje... Što se tice strahotne i prekomerno sudbonosne inicijative koju su Jevreji dali tom najnacelnijom od svih objava rata, na um im pada stav do kojeg sam došao u jednoj drugoj prilici (S one strane dobra i zla, aforizam 195) - pa stav naime, da sa jevrejima pocinje ustanak robova u moralu: onaj ustanak koji za sobom ima istoriju dugu dve hiljade godina i koji danas više ne vidimo samo zato što je bio pobedonosan...
Sa Judeo-Hriscanskom religijom, da budemo precicniji. "Covek ce pre hteti Nistavilo, nego se lisiti svakog htenja", ka\e Nice, ucitelj Zaratustrin. I ucitelj najtisih i najstrasnijih istina. Budite jaki da prihvatite svoju sudbinu, a ako ste to, onda budite sta god hocete, tomr nas uci Nice, poslednji filozof pozitivnog Nihilizma!
Jeka#26
23.03.2008., 09:21
Treba mi nesto/sve o Niceu za rad iz filozofije, pa me zanima da li zna neko gde moze da se nadje ba dosta o njemu? Trazila na wikipediji ali nema to sto meni treba. Vise su pozabavili zivotom nego filozofijom.
poz
Tuzni_patak
23.03.2008., 11:04
Šta god rekli u srbiji , uvek postoji neko da se na to na.ere......
Treba mi nesto/sve o Niceu za rad iz filozofije, pa me zanima da li zna neko gde moze da se nadje ba dosta o njemu? Trazila na wikipediji ali nema to sto meni treba. Vise su pozabavili zivotom nego filozofijom.
poz
Nisam siguran da ti trebaju Niceove knjige,ali njih mozes naci kod izdavaca Dereta.Nesto malo o Niceu imas i na njihovom sajtu(vidi preko "google").O Niceu su najbolje i sveobuhvatne knjige- Danko Grlic,Friedrich Nietzsche,Naprijed-Nolit(dakle probaj u knjizarama da trazis Nolitovu knjigu,oni su oko "Beogradjanke" imali knjizare, a ima ih i sada,nisam siguran da Nolit vise postoji,ali imaju njihove knjige) i Mihailo Djuric- Putevi ka Niceu,SRPSKA KNJIZEVNA ZADRUGA,prvo izdanje 1992 (takodje vidi u njihovoj knjizari preko puta "Beogradjanke",ili se obrati direktno izdavacu). Imas dovoljno podataka da nabavis te knjige i preko biblioteke. Toliko. :)
Šta god rekli u srbiji , uvek postoji neko da se na to na.ere......
Tako je.
s_mir_on
24.03.2008., 12:48
I,samo da primetim- s_mir_on (nista zlonamerno),nije Sopenhauer bio" prva intelektualna ljubav" Nicea,vec stari grcki filozofi,narocito PREDSOKRATOVCI. Heraklit,uvek. :)
tako je ;)
Nadji knjigu
1-Udarac Ruskih Bogova 'Vladimir Aleksejevič Istarhov"
i pogledaj negde oko 80 do 130 str. ima nekih napomena u vezi i njega nadam se da ces hm vise shvatiti.
"Sto je jednom puk (narod) naucio da veruje bez razloga, ko bi to mogao s razlozima - srusiti ?"
( Nice )
" Prost covek bio je samo ono sto su drugi mislili da on jeste...i sada obican covek jos uvek prvo ceka misljenje o sebi,pa mu se onda nagonski potcinjava." (F.Nice)
Nodi-wolf
27.04.2008., 16:43
Jedan od retkih filozofa koje postujem...
diskus13
24.05.2008., 00:26
postovanje svim ljubiteljima Niceovih dela. Potrebna mi je jedna pomoc. Dali neko od vas zna gde bi mogao da nadjem neku inerpretaciju Niceovih dela na neu . Potrebno mi je sto hitnije posto moram da pomognem supruzi sa seminarskim radom . Unapred hvala
Sto je nas veliki filosof Brana Petronijevic rekao: "Nice nije bio lud nego je do ludila vjerovao u istinitost svojih filosofskih stavova".
top modelsica
28.05.2008., 19:13
Mnogi su zakljucili da Fridrih Nice nije bio filozof nego pisac... To znaci da ima mnogo kontradiktornosti u njegovom pisanju, to nije odlika filozofa a moze da bude odlika pisca. Takav je i Paolo Koeljo.
"Srcu punom hrabrosti i dobrote treba s vremena na vreme malo opasnosti, inace mu svet postaje nesnosan" (Nice)
Nice je najveci pjesnik medju filosofima i najveci filosof medju pjesnicima....
the-tree-hugger
15.06.2008., 19:06
procitala sam zaratustru i s one strane dobra i zla, i odusevljena sam.
totalno pro.
steta samo sto je bio misogyn.
archetyper
25.08.2008., 21:41
Hehe
a što da ne bude misogyn (ako tako nešto uopšte postoji)? U čemu je problem?
A od kada to žene vole muški rod? Muškarac je za ženu sredstvo i ništa više i ti to
dobro znaš...Zašto bi nešto suprotno od toga bilo loše?
Niče je takođe moj omiljen pisac. Skroz se osećam u tom fazonu :)
Niče je veoma značajan što je prvi shvatio šta zaista znači biti "moderan":
namazan, našminkan tuđim vrednostima koje su stvorene pre nas,
naduvan, manje kreativan, koji misli da "sve zna" jer je rođen u ovo
vreme......
On jedan od onih retkih ljudi koji je imao osećaj, genij za tumaćenje i
predviđanje....Gotovo savršeno je opisao današnjeg čoveka i kako se
on oseća, kako misli, kako dela itd - i to pre skoro 150 godina.
Koliko sam ja shvatio, suština njegove filozofije je u ovome: da je provalio
kako čovek zapravo funkcioniše (naravno, koliko je on mogao): da iza
svega stoji nagon "volja za moć" a sve ostalo je sredstvo pa čak i istina!
On je jako sumnjao u moć čovekovog saznanja i dokučivanja stvari. Smatrao
je da naš um nije podešen radi saznavanja istine (ona je sredstvo) već radi
svog sopstvenog potvrđivanja, egzistencije i proširenja svog postojanja. To i
ima smisla jer sav naš razvoj i jeste nastao u jako teškim uslovima opstanka. On
i jeste otac egzistencijalizma u filozofiji iako to nije znao. U tome i jeste genijalnost:
da stvoriš nešto a da ne znaš sve o tome (da slediš instinkte i ne služiš tom znanju).
Nešto kao nevinost trudnoće. Serem sad. Možda i treba :D
Što bi on rekao: "Istina je vrsta zablude bez koje ne bi mogla živeti jedna određena vrsta živih bića".
Problem je nastao kada su ljudi zavarali sebe i poverovali u razum
i logiku kao nešto jedino i vezali se za pojmove, zaboravivši da su to sredstva.....
Najviše mi se dopada što je beskrajno, bespoštedno ISKREN - to mi je najlepše u celoj njegovoj priči.
Zahvaljujući tome je i uspeo da napiše tako bogata dela. Možeš misliti još u ono vreme ***. A stil mu je
tako direktan, obraća ti se direktno. I imao je genij za tumačanje i poznavanje čoveka, kao što rekoh. Prosto uđe u tebe, kao da se već dugo znamo haha. Niče je želeo da što više spozna čoveka, kako zaista funkcioniše i kakav je on zapravo, da uđe u samu suštinu (ma koliko se samom sebi ne dopadao). Što bi on rekao "ljudsko, suviše ljudsko". Mnogo dobro objašnjava. Mislim da je prevazišao čak i ezoteričare u tome. Ezoterija jeste dokazala neke stvari u vezi čoveka i kosmičkih sila ali Niče ipak stavlja akcenat na to ŠTA MI RADIMO. On je verovao da mi, bez obzira na moć naših čula, percepciju, sve što prisvojimo spolja prolazi kroz proces obrade gde mi kategorizujemo, sistematizujemo, falsifikujemo (?!) informacije kako nama odgovara. Tako da ne postoji jedno božanstveno tumačenje već bezbroj. Čak iako ima božanske istine, mi ne možemo da je dosegnemo, mi smo ljudi......Hteo je samo da prikaže čoveka onakvim kakav jeste, sa svim pozitivnim i negativnim osobinama. Zato se treba okrenuti prvo SEBI, spoznati sebe pa tek onda se može napred.
Tu dolazimo do njegove ideje sukoba znanja i kreativnosti - da je važnija kreativnost. Džaba gomilanje
znanja ako je slaba tvoračka sposobnost. Ljudi uglavnom se potčinavaju onome što stvore umesto da
idu dalje.
Niće se može shvatiti jedino ako si spreman da srušiš koncepte koje si pre stvorio u sebi (koji su uglavnom pogrešni, klasično vaspitanje), i da uđeš u svoje ništavilo.....da se preispituješ samo tako. Mora se biti dovoljno jak za tako nešto (priznati sebi neke stvari), imati jak stomak za sve ono što ti on u lice kaže! Drugim rečima, moraš biti jako sličan njemu. Ako nekome to smeta, jednostavno neka ne čita takva dela. To je samo za retke ljude kojima se on zapravo i obraća.
Što se tiče kritika da je on bio lud itd...Ja bih rekao: ništa luđi od nas! On je naše oličenje. Čitanjem njegvoih knjiga se može videti da je on, iako u haosu, bolesti, glavoboljama, veoma jasno ispoljavao svoje misli i kada se pročita knjiga do kraja vidi se da je on i te kako znao šta priča. Mislim, misli su mu jasne,celovite, tema zaokružena, ima početak i kraj, kao i sredinu. Ali, većina ne može da izdrži da pročita njegova dela do kraja :)
Naravno, nezaobilazno je pomenuti njegove teme o moralu. To mu je jedna od centralnih tema:
moral. Jedan od prvih je otkrio da moralni pogled na svet nije dovoljan za spoznaje i da je to
samo još jedna naša konstrukcija koju smo mi stvorili. Sav moralni pogled na život i sve oblasti
života (umetnost, zdravlje, vera, ljubav, znanje......) pada baš u njegovom slučaju: kako je čovek
koji je stvarao u uslovima i koji je živeo načinom života koji se smatra lošim, nemoralnim, uspeo da
stvori možda i najbogatija dela u književnosti? Odakle je moga crpeti svu tu snagu? Da to nije dozvoljeno, ne bi se ni dogodilo. Mislim da nije poenta u tome šta je ispravno a šta ne (mi to još uvek ne znamo jasno) već u svom sopstvenom odnosu prem asvemu tome, u ukupnom sklopu ličnosti, pogledu
na život, načinu života......Niče ne osuđuje život već opravdava i pokušava da iskupi sva sranja koja su bila jer ih smatra kao sastavni deo razvoja čoveka.
Meni lično, kao muškarcu, je veoma interesantno i značajno što je Niče jedan od prvih muškaraca
koji je "provalio" ženu i kakav je zaista njen odnos prema muškarcu - da je to skroz drugačije biće.
Ne radi se toliko o mržnji među polovima već jednostavno sasvim prirodnom sukobu interesa među polovima. Naravno da je bio na svojoj, muškarčevoj strani. Savetovao je svoj rod da ne brka svoju "dužnost" prema samom sebi sa dužnošći prema drugima. Jer i muškarac je nezavisno biće za sebe
koje ima svoj put...... i treba još da se razvija
Što se tiče brkanja Ničea i nacizma: upravo je Niče najveći kritičar nacizma svih vremena, To možete
pronaći u njegovom knjigama. Ne verujem da je on omiljeni pisac nacista jer im je on direktno u svojim delima rekao šta sve najgore misli o njima :). Pre bih rekao da je to neka vrsta osvete što su ga uzeli. Nešto slično kao što je crkva uzela Isusa za ideologa svog iako je on pričao protiv njih. Poenta je da pripojiš sebi najvećeg protivnika i proglasiš ga za svog i tako mu "zapušiš usta". Pokvareni su. U Hitlerovim knjigama je sve pretežno politika i politiziranje a ne volja da se zađe u suštinu ćoveka. Samo je iskoristio Ničea. Niče je zapravo sve to predvideo sa Nemačkoj: da su kulturno pali. Pogledajte i sami u praksi: na fašizam se obično loži rulja puna besa i oni koji ne znaju.
Možemo posle da pišemo ovde citate ničeove - jako je zanimljivo to kako ih je kritikovao, veoma kreativno....
Za jevreje jeste rekao da su stvorili robovski moral ali da su navodno bili prinuđeni da to učine tokom jednog razdoblja.......i da izvorno nisu niži već viši tip. Više je cenio strance nego svoje Nemce. Voleo je sebe ali je primetio da tadašnja Nemačka nema dovoljno osećenja za kulturne vrednosti i bio veoma zabrinut....
Možda je i najveći problem Ničeovog nerazumevanja i to što je bio previše iskren (pisao je dosta i o sebi) i dao dosta materijala protivnicima da ga zezaju (jer ih ne zanima suština i spoznaja, već niski pogled na delo, da nađu manu). Ali to je ta glupost da se nešto tumači ne na osnovu dela nego na osnovu porekla ili stanja. Ali, dobro....ima tu ponešto za svakoga...a oni pravi samo mogu da uđu u suštinu. Taman posla kad bi svi mogli :)
Uh, dosta za ovaj post
neskromni genijalac
26.08.2008., 11:45
"Krajnost se ne ublazava umerenoscu vec suprotnoscu vec postojece krajnosti."(F.Nice)
faraonn
26.08.2008., 12:27
Hehe
a što da ne bude misogyn (ako tako nešto uopšte postoji)? U čemu je problem?
A od kada to žene vole muški rod? Muškarac je za ženu sredstvo i ništa više i ti to
dobro znaš...Zašto bi nešto suprotno od toga bilo loše?
Niče je takođe moj omiljen pisac. Skroz se osećam u tom fazonu :)
Niče je veoma značajan što je prvi shvatio šta zaista znači biti "moderan":
namazan, našminkan tuđim vrednostima koje su stvorene pre nas,
naduvan, manje kreativan, koji misli da "sve zna" jer je rođen u ovo
vreme......
On jedan od onih retkih ljudi koji je imao osećaj, genij za tumaćenje i
predviđanje....Gotovo savršeno je opisao današnjeg čoveka i kako se
on oseća, kako misli, kako dela itd - i to pre skoro 150 godina.
Koliko sam ja shvatio, suština njegove filozofije je u ovome: da je provalio
kako čovek zapravo funkcioniše (naravno, koliko je on mogao): da iza
svega stoji nagon "volja za moć" a sve ostalo je sredstvo pa čak i istina!
On je jako sumnjao u moć čovekovog saznanja i dokučivanja stvari. Smatrao
je da naš um nije podešen radi saznavanja istine (ona je sredstvo) već radi
svog sopstvenog potvrđivanja, egzistencije i proširenja svog postojanja. To i
ima smisla jer sav naš razvoj i jeste nastao u jako teškim uslovima opstanka. On
i jeste otac egzistencijalizma u filozofiji iako to nije znao. U tome i jeste genijalnost:
da stvoriš nešto a da ne znaš sve o tome (da slediš instinkte i ne služiš tom znanju).
Nešto kao nevinost trudnoće. Serem sad. Možda i treba :D
Što bi on rekao: "Istina je vrsta zablude bez koje ne bi mogla živeti jedna određena vrsta živih bića".
Problem je nastao kada su ljudi zavarali sebe i poverovali u razum
i logiku kao nešto jedino i vezali se za pojmove, zaboravivši da su to sredstva.....
Najviše mi se dopada što je beskrajno, bespoštedno ISKREN - to mi je najlepše u celoj njegovoj priči.
Zahvaljujući tome je i uspeo da napiše tako bogata dela. Možeš misliti još u ono vreme ***. A stil mu je
tako direktan, obraća ti se direktno. I imao je genij za tumačanje i poznavanje čoveka, kao što rekoh. Prosto uđe u tebe, kao da se već dugo znamo haha. Niče je želeo da što više spozna čoveka, kako zaista funkcioniše i kakav je on zapravo, da uđe u samu suštinu (ma koliko se samom sebi ne dopadao). Što bi on rekao "ljudsko, suviše ljudsko". Mnogo dobro objašnjava. Mislim da je prevazišao čak i ezoteričare u tome. Ezoterija jeste dokazala neke stvari u vezi čoveka i kosmičkih sila ali Niče ipak stavlja akcenat na to ŠTA MI RADIMO. On je verovao da mi, bez obzira na moć naših čula, percepciju, sve što prisvojimo spolja prolazi kroz proces obrade gde mi kategorizujemo, sistematizujemo, falsifikujemo (?!) informacije kako nama odgovara. Tako da ne postoji jedno božanstveno tumačenje već bezbroj. Čak iako ima božanske istine, mi ne možemo da je dosegnemo, mi smo ljudi......Hteo je samo da prikaže čoveka onakvim kakav jeste, sa svim pozitivnim i negativnim osobinama. Zato se treba okrenuti prvo SEBI, spoznati sebe pa tek onda se može napred.
Tu dolazimo do njegove ideje sukoba znanja i kreativnosti - da je važnija kreativnost. Džaba gomilanje
znanja ako je slaba tvoračka sposobnost. Ljudi uglavnom se potčinavaju onome što stvore umesto da
idu dalje.
Niće se može shvatiti jedino ako si spreman da srušiš koncepte koje si pre stvorio u sebi (koji su uglavnom pogrešni, klasično vaspitanje), i da uđeš u svoje ništavilo.....da se preispituješ samo tako. Mora se biti dovoljno jak za tako nešto (priznati sebi neke stvari), imati jak stomak za sve ono što ti on u lice kaže! Drugim rečima, moraš biti jako sličan njemu. Ako nekome to smeta, jednostavno neka ne čita takva dela. To je samo za retke ljude kojima se on zapravo i obraća.
Što se tiče kritika da je on bio lud itd...Ja bih rekao: ništa luđi od nas! On je naše oličenje. Čitanjem njegvoih knjiga se može videti da je on, iako u haosu, bolesti, glavoboljama, veoma jasno ispoljavao svoje misli i kada se pročita knjiga do kraja vidi se da je on i te kako znao šta priča. Mislim, misli su mu jasne,celovite, tema zaokružena, ima početak i kraj, kao i sredinu. Ali, većina ne može da izdrži da pročita njegova dela do kraja :)
Naravno, nezaobilazno je pomenuti njegove teme o moralu. To mu je jedna od centralnih tema:
moral. Jedan od prvih je otkrio da moralni pogled na svet nije dovoljan za spoznaje i da je to
samo još jedna naša konstrukcija koju smo mi stvorili. Sav moralni pogled na život i sve oblasti
života (umetnost, zdravlje, vera, ljubav, znanje......) pada baš u njegovom slučaju: kako je čovek
koji je stvarao u uslovima i koji je živeo načinom života koji se smatra lošim, nemoralnim, uspeo da
stvori možda i najbogatija dela u književnosti? Odakle je moga crpeti svu tu snagu? Da to nije dozvoljeno, ne bi se ni dogodilo. Mislim da nije poenta u tome šta je ispravno a šta ne (mi to još uvek ne znamo jasno) već u svom sopstvenom odnosu prem asvemu tome, u ukupnom sklopu ličnosti, pogledu
na život, načinu života......Niče ne osuđuje život već opravdava i pokušava da iskupi sva sranja koja su bila jer ih smatra kao sastavni deo razvoja čoveka.
Meni lično, kao muškarcu, je veoma interesantno i značajno što je Niče jedan od prvih muškaraca
koji je "provalio" ženu i kakav je zaista njen odnos prema muškarcu - da je to skroz drugačije biće.
Ne radi se toliko o mržnji među polovima već jednostavno sasvim prirodnom sukobu interesa među polovima. Naravno da je bio na svojoj, muškarčevoj strani. Savetovao je svoj rod da ne brka svoju "dužnost" prema samom sebi sa dužnošći prema drugima. Jer i muškarac je nezavisno biće za sebe
koje ima svoj put...... i treba još da se razvija
Što se tiče brkanja Ničea i nacizma: upravo je Niče najveći kritičar nacizma svih vremena, To možete
pronaći u njegovom knjigama. Ne verujem da je on omiljeni pisac nacista jer im je on direktno u svojim delima rekao šta sve najgore misli o njima :). Pre bih rekao da je to neka vrsta osvete što su ga uzeli. Nešto slično kao što je crkva uzela Isusa za ideologa svog iako je on pričao protiv njih. Poenta je da pripojiš sebi najvećeg protivnika i proglasiš ga za svog i tako mu "zapušiš usta". Pokvareni su. U Hitlerovim knjigama je sve pretežno politika i politiziranje a ne volja da se zađe u suštinu ćoveka. Samo je iskoristio Ničea. Niče je zapravo sve to predvideo sa Nemačkoj: da su kulturno pali. Pogledajte i sami u praksi: na fašizam se obično loži rulja puna besa i oni koji ne znaju.
Možemo posle da pišemo ovde citate ničeove - jako je zanimljivo to kako ih je kritikovao, veoma kreativno....
Za jevreje jeste rekao da su stvorili robovski moral ali da su navodno bili prinuđeni da to učine tokom jednog razdoblja.......i da izvorno nisu niži već viši tip. Više je cenio strance nego svoje Nemce. Voleo je sebe ali je primetio da tadašnja Nemačka nema dovoljno osećenja za kulturne vrednosti i bio veoma zabrinut....
Možda je i najveći problem Ničeovog nerazumevanja i to što je bio previše iskren (pisao je dosta i o sebi) i dao dosta materijala protivnicima da ga zezaju (jer ih ne zanima suština i spoznaja, već niski pogled na delo, da nađu manu). Ali to je ta glupost da se nešto tumači ne na osnovu dela nego na osnovu porekla ili stanja. Ali, dobro....ima tu ponešto za svakoga...a oni pravi samo mogu da uđu u suštinu. Taman posla kad bi svi mogli :)
Uh, dosta za ovaj post
...pocetak Vaseg posta je malo-sovinistican ali ...
Vidim da ste trazili i samisljenika sto je dokaz invalidnosti vase konstatacije . Misli i Faraonn da su Zene mnogo jaca Bica ali takvom jacinom koja samu sebe ne zeli da omalovazi kao sto vi cinite .
Niceova volja za moc , nije Macht kao teznja za vladanjem i terminatorstvom nego trasiranje prema svjetlosti saznanja kao bjega iz dovoljnog mraka .Zato Zoroaster Niceov sve radi osim ne pada, ne zmizdri i nema mjesta patnji ,koja Niceu je bila svakidanja pratilja a i u spasonosno ludilo ga je otjerala kao i Helderlina te velikane patnje za Drugog .
POSTOVANJE NAPISANOG , ALI POSLIJE ''SOVINIZMA' .
SOVINIZAM NIJE VODIO NIKUD OSIM U GUBITNISTVO , A VI MISLIM DA NIJESTE GUBITNIK POSTO VIDIM DA STE U SHVATANJU I INTERPRETIRANJU ONOG STO JE VRIJEDNO OTISLI VISOKO !
archetyper
26.08.2008., 21:58
a što ste vi osetljivi? :)
To je moj pogled na oblast međupolnih odnosa. Ne morate se složiti ali vaša osetljivost vas odaje.
Znam da je volja za moć put ka spoznaji, ličnom razvoju ( i da nije terminatrostvo :D ) ali isto tako stoji iza bilo čega drugog (i negativnih stvari) što vi niste spremni da priznate. I ne morate. To je život, takav je život. Svačega ima u nama. A da nisam zaluđenik za "terminatrostvo" možete videti iz mog prošlog posta.
Odakle vam to da njegov Zaratrustra ne pada, ne plače, ne pari? Čovek i te stvari radi, zar ne? :) Niče nije tražio spas već se bespoštedno borio za razotkrivanje čoveka i lažnog morala i lažnog predstavljanja.
S druge strane je to nekad potrebno.
Što ste toliko osetljivi na pojam "šovinizam" (bože, glupog li pojma i beskrajno zloupotrebljavanog)? Da
niste možda u tom fazonu? :) Sebe ne smatram ženomrscem a vi me zovite kako hoćete. Po vama je znači Niče bio ženomrzac zato što je iskreno kritikovao žene? Zašto bi se svaka kritika smatrala mržnjom? a šta ako su tačne ta njegova tumačenja? Čoveka treba ceniti po delu a ne po tome šta je i ko je bio. Sve što je on napisao je proisteklo iz ljubavi ali vi to ne možete da shvatite.....potpuno je normalno voleti nekogo ili nešto i biti kritički nastrojen. Sve je to život. Nemojte da pravimo tabu od žene :)
Što se tiče volje za moć kao čiste volje za vlašću - to su vam najbolji pokazatelj upravo žene, zar ne? Samo da bude po njihovom haha. I na sve gledaju kao na sredstvo
Hvala za vašu pozitivnu ocenu
faraonn
27.08.2008., 00:54
a što ste vi osetljivi? :)
To je moj pogled na oblast međupolnih odnosa. Ne morate se složiti ali vaša osetljivost vas odaje.
Znam da je volja za moć put ka spoznaji, ličnom razvoju ( i da nije terminatrostvo :D ) ali isto tako stoji iza bilo čega drugog (i negativnih stvari) što vi niste spremni da priznate. I ne morate. To je život, takav je život. Svačega ima u nama. A da nisam zaluđenik za "terminatrostvo" možete videti iz mog prošlog posta.
Odakle vam to da njegov Zaratrustra ne pada, ne plače, ne pari? Čovek i te stvari radi, zar ne? :) Niče nije tražio spas već se bespoštedno borio za razotkrivanje čoveka i lažnog morala i lažnog predstavljanja.
S druge strane je to nekad potrebno.
Što ste toliko osetljivi na pojam "šovinizam" (bože, glupog li pojma i beskrajno zloupotrebljavanog)? Da
niste možda u tom fazonu? :) Sebe ne smatram ženomrscem a vi me zovite kako hoćete. Po vama je znači Niče bio ženomrzac zato što je iskreno kritikovao žene? Zašto bi se svaka kritika smatrala mržnjom? a šta ako su tačne ta njegova tumačenja? Čoveka treba ceniti po delu a ne po tome šta je i ko je bio. Sve što je on napisao je proisteklo iz ljubavi ali vi to ne možete da shvatite.....potpuno je normalno voleti nekogo ili nešto i biti kritički nastrojen. Sve je to život. Nemojte da pravimo tabu od žene :)
Što se tiče volje za moć kao čiste volje za vlašću - to su vam najbolji pokazatelj upravo žene, zar ne? Samo da bude po njihovom haha. I na sve gledaju kao na sredstvo
Hvala za vašu pozitivnu ocenu
...imam snage sad reci da ne vidim gdje sam ja napravio od Nicea zenomrscem kad se zna suprotno ... zenska zelja za vlascu ,za-sada, je samo ocigledno davati muskarcima na znanje da kod njih nije svo znanje ...muska teznja za vlascu je da sto krace i bez meandara dodju do predmeta zelje/ bas odgovarajuci termin jer mnogima je to u vidu predmeta/ ...ja od zena ne pravim Tabu ili Mit jer to sam vec uradio .
Najsvetije duznosti povjerene su zenama , a uzeta im je volja da snagom istine dokazuju Istine ...
... Sovinizam , tu zaista bajatu rijec jesam upotrijebio ali drugim tonom i u nedostatku goreg ,- uzeh je i sad se izvinuh .
P.S.
- mozda Faraonn ovo izrece brzopleto ali ne u smislu da tako misli nego ne obrazlozi s taktom ,- zato Vi taktizirajte !
archetyper
27.08.2008., 07:32
OK. Slobodno ostanite u svojoj dogmi, niko vam ne brani.
faraonn
27.08.2008., 11:48
OK. Slobodno ostanite u svojoj dogmi, niko vam ne brani.
...dogmatsko misljenje je u-stvari sintagma koja nema odrednice, dogma ne-moze nikud a misao ima jedino bogatstvo upravo u tome da se siri pa makar i na svoju stetu .
Vase raqzmisljanje Archetiper, ne zelim niti ja to mogu akomodirati kao sto i ne prilici ovom 'kursu' nasih 'susreta' , ovdje smo da ne bi bili nigdje .
Vase,- OK. Slobodno ostanite u svojoj dogmi, niko van ne brani ",- zaista je takav nipodastavajuci potez koji nije bio vrijedan ni jednog slova vaseg tipkanja ali to ste vi ?
Mislio sam da cu naci u vama nesto sto varnici u smislu raspre ,- a nasao sam ,- .....
OK. Slobodno ostanite u va----
archetyper
27.08.2008., 22:12
Žao mi je, takav sam čoek :)
bluebojana
28.08.2008., 02:38
pa da aristokratija je izmisljala kako da uziva i kako da se zabalja, jer sta bi drugo, a.ovi drugi su morali da rade, posto su im ovi prvi prvo kreativno i izmisljali kako da rade, a oni sami za to nisu bili sposobni
archetyper
28.08.2008., 17:34
lepo i sažeto rečeno....