Vidi punu verziju : Greske i nedostaci u proizvodnji automobila
S vremena na vreme pojave se automobili na trzistu sa nekim nedostatkom ili "urodjenom manom" pa se nakon nekog vremena vracaju u servise da se ona ispravi ili popravi.. Kako mi se cini to postaje sve cesca pojava da sa proizvodnih traka renomiranih proizvodjaca silaze mashine koje vec u prvim mesecima prate neke greske i kvarovi.. Voleo bih da cujem neke primere (ne moraju biti neki drasticni) ovih situacija na kolima proizvedenih u poslednjih recimo 5-10 god.. (i ne pominjite Yugo, sa njima sam vec upoznat).. Navali narode :!:
Espanol
03.04.2004., 14:21
S vremena na vreme pojave se automobili na trzistu sa nekim nedostatkom ili "urodjenom manom" pa se nakon nekog vremena vracaju u servise da se ona ispravi ili popravi.. Kako mi se cini to postaje sve cesca pojava da sa proizvodnih traka renomiranih proizvodjaca silaze mashine koje vec u prvim mesecima prate neke greske i kvarovi.. Voleo bih da cujem neke primere (ne moraju biti neki drasticni) ovih situacija na kolima proizvedenih u poslednjih recimo 5-10 god.. (i ne pominjite Yugo, sa njima sam vec upoznat).. Navali narode :!:Poslednji primer je Golf V koji već povlači 200 000 tek prodatih automobila zbog navodne greške na elektro instalaciji (nezvanično zbog ozbiljnih grešaka na upravljačkom mehanizmu i kočnicama). Strašno je teško napraviti na ovom prostoru neki ozbiljan popis, ali ja u svojoj dokumentaciji imam na hiljade primera od ranih šezdesetih godina. Ono što užasava je da su pojedine vodeće firme svesno ostavljale u prodaji modele sa opasnim greškama, neke čak i uz saglasnost vlada. Poslednji primer je japanska firma (neću pominjati ime) koja se javno izvinila zato što je punih 20 godina SVESNO ugrađivala opasan upravljački mehanizam. Pazi izvinjenje! Koliko to vredi stotinama izginulih i unakaženih.
Mursielagio
03.04.2004., 21:54
Ne tako davno...Samo da podsetim... Mercedes A klasa...prevrtao se kao da je visok tri metra,svi su povuceni i fabrika im je u osnovnu verziju ubacila esp sistem...Pa onda audi TT...svi su imali problem sa zadnjim vesanjem i vraceni su na doradu...itd...
Naravoucenije je da se kupi auto nekih 6-7 godina staro jer onda sigurno znas kakav je po silnim testovima jer posle tih godina onda je auto skoro perfektan.Cist primer je moj otac sto je kupio jednog Mercedesa E200 iz 97 ali pre nego sto ga je kupio kupovao je automobilske novine ko lud i raspitivao se.Pa cak je narucivo novine i iz Nemacke.
Espanol
03.04.2004., 23:28
Ne tako davno...Samo da podsetim... Mercedes A klasa...prevrtao se kao da je visok tri metra,svi su povuceni i fabrika im je u osnovnu verziju ubacila esp sistem...Pa onda audi TT...svi su imali problem sa zadnjim vesanjem i vraceni su na doradu...itd...... TT je imao još goru grešku na upravljaču. Više puta se dešavalo da u krivini produži pravo a volan ti ostane u ruci!
Secam se incidenta sa audi TT.. Gledao sam ga na TV pre par godina.. i ostao zapanjen.. kako takve stvari mogu da se dese? Pored svih proracuna.. i testova.. dobro sto uopste uoce problem.. pa makar to bilo sa nekoliko meseci zakasnjenja.. ne odobravam ali dobro je sto se i posle promocije modela vrse testovi..
Espanol
04.04.2004., 00:29
Secam se incidenta sa audi TT.. Gledao sam ga na TV pre par godina.. i ostao zapanjen.. kako takve stvari mogu da se dese? Pored svih proracuna.. i testova.. dobro sto uopste uoce problem.. pa makar to bilo sa nekoliko meseci zakasnjenja.. ne odobravam ali dobro je sto se i posle promocije modela vrse testovi..Nekada su proizvođači sa prototipovima pre uvođenja u proizvodnju prelazili i više miliona kilometara u svim mogućim uslovima. Danas se automobili kompjuterski projektuju i uvode u proizvodnju za najviše godinu dana. Pokazalo se da i najsavršeniji programi ne mogu da simuliraju sve stvarne situacije i greške postaju sve masovnije.
Ovo za simulacije nisam znao ali logicno je.. zasto se trosi tolika lova na njihove testove kada racunar "sve" moze da simulira.. uporedivsi troskove druga varijanta je isplatljivija.. sem ako kompjuter ne za_ebe (ko sto u poslednje vreme radi) pa im se sve vrati kroz vanredne servise..
zasto se trosi tolika lova na njihove testove kada racunar "sve" moze da simulira..
Na žalost, kompjuter ni slučajno ne može da simulira jedan tako kompleksan sistem kao što je ceo automobil.
Može približno, ali nikako 100%, a u onih nekoliko procenata greške javljaju se upravo propusti o kojima se govori.
Espanol
05.04.2004., 00:53
zasto se trosi tolika lova na njihove testove kada racunar "sve" moze da simulira..
Na žalost, kompjuter ni slučajno ne može da simulira jedan tako kompleksan sistem kao što je ceo automobil.
Može približno, ali nikako 100%, a u onih nekoliko procenata greške javljaju se upravo propusti o kojima se govori.Upravo tako! Odličan primer pomenuo je Lamborgini, Mercedes A klase. Kompjuter je potpuno omanuo u proračunu dinamičke stabilnosti i automobil se već na prvim testovima prevrtao. Da bi se šteta spasla, munjevito je angažovano stotine stručnjaka, adaptiran skupi ESP sistem elektronske stabilnosti, na promene proizvodnih linija i sve ostalo potrošeno gotovo milijardu maraka. Krajnji rezultat: kupci su kroz novu cenu platili ceh i automobil je postao "veštački stabilan", ALI...Ko kaže da u nekoj oštroj krivini elektronika zbog nekog lošeg kontakta, "hladnog lema" na štampi, pada napona...neće da otkaže i ponovo imamo onog istog "prevrtača. Znamo da se na automobilima dešavaju najneverovatnije stvari, i da ovakvo "silovanje" tehnike ni malo ne doprinosi bezbednosti vozača. Eh, šta sve na ovu temu ima da se kaže...
Bustura
05.04.2004., 10:13
Primer.U Italiji su jedan model Lancie Delte.U potpunosti zabranili nakon cetiri godine da se koristi u upotrebi.Zbog problema sa odvodom gasova.Koji su se talozili u kabini automobila i izazivali pospanost umanjenu prisebnost prilikom voznje.Ford i model Exploier.Koji ima tehnicku gresku na upravljackom mehanizmu i u oslanjanju.Sav ceh je platio Bridgesoune proizvodjac pneumatika.Koji je okrivljen za posledice tih saobracajnih nezgoda.Ali ista stvar se desava i sa pneumaticima Goodyear i Michelin.Sto znaci da je problem u mehanizmu i proracunima u upravljackom mehanizmu.Nisan 200sx.Koji je imao propust u dihtovanju turbokompresora.Pa je na dodatnom servisu popunjen nekom vrstom silikona.Koji nakon pedesetak hiljada kilometara popusta i izaziva rupu u laufu motora.A naravno sledi ponovna ugradnja novog turba.Bez greske po basnoslovnoj ceni.
Mercedes serija E.Koji naravno prva verzija truli kao da i nema zastitu.zato je Mercedes sada uveo garanciju protiv korozije na 30 god.primer fiata koji na modelima iz osamdesetih davao u to vreme garanciju od neverovatnih 10 god na antikorozivnu zastitu.Ali u istoj garanciji najsitnijim slovima naglasavao da se racuna.Na zastitu iznutra ka spolja.Sto znaci da kada dovezete trulog ritma .SERVISERI VAM KAZU NEMATE PRAVO NAPLATE STETE NA IME GARANCIJE:jER VAS AUTO NIJE POCEO TRULITI IZNUTRA NA SPOÖLJA.
Espanol
05.04.2004., 21:16
Primer.U Italiji su jedan model Lancie Delte.U potpunosti zabranili nakon cetiri godine da se koristi u upotrebi.Zbog problema sa odvodom gasova.Koji su se talozili u kabini automobila i izazivali pospanost umanjenu prisebnost prilikom voznje.Ford i model Exploier.Koji ima tehnicku gresku na upravljackom mehanizmu i u oslanjanju.Sav ceh je platio Bridgesoune proizvodjac pneumatika.Koji je okrivljen za posledice tih saobracajnih nezgoda.Ali ista stvar se desava i sa pneumaticima Goodyear i Michelin.Sto znaci da je problem u mehanizmu i proracunima u upravljackom mehanizmu.Nisan 200sx.Koji je imao propust u dihtovanju turbokompresora.Pa je na dodatnom servisu popunjen nekom vrstom silikona.Koji nakon pedesetak hiljada kilometara popusta i izaziva rupu u laufu motora.A naravno sledi ponovna ugradnja novog turba.Bez greske po basnoslovnoj ceni.
Mercedes serija E.Koji naravno prva verzija truli kao da i nema zastitu.zato je Mercedes sada uveo garanciju protiv korozije na 30 god.primer fiata koji na modelima iz osamdesetih davao u to vreme garanciju od neverovatnih 10 god na antikorozivnu zastitu.Ali u istoj garanciji najsitnijim slovima naglasavao da se racuna.Na zastitu iznutra ka spolja.Sto znaci da kada dovezete trulog ritma .SERVISERI VAM KAZU NEMATE PRAVO NAPLATE STETE NA IME GARANCIJE:jER VAS AUTO NIJE POCEO TRULITI IZNUTRA NA SPOÖLJA.Takvih primera ima na hiljade, ja vam pričam ružnu priču od pre desetak godina. Na jednoj prezentaciji novog automobila sedeo sam pored direktora prodaje vodeće nemačke firme koji me je davio celo veče dobro podgrejan sa "sliwowitch". Na pitanje kako rešavaju upravo probleme ovakvih grešaka mrtav hladan mi je odgovorio: "Naše analitičke službe jednostavno na levu stranu papira stave troškove pozivanja vlasnika u servise, cenu delova za zamenu, ruke i sve ostalo...a na desnu eventualni procenat udesa i troškove odštetnih zahteva. Radimo ono što je JEFTINIJE. Ako je to leva strana dobro dođe i za marketing. Fabrika BRINE o kupcima! Ovakvih priča imam na stotine i sve mi je više muka od njih. Zato sam možda ponekad i previše kritičan na forumu, jer sam gomilu stvari u auto industriji upoznao IZNUTRA.
Candyman
01.07.2004., 19:16
Može približno, ali nikako 100%, a u onih nekoliko procenata greške javljaju se upravo propusti o kojima se govori.Upravo tako! Odličan primer pomenuo je Lamborgini, Mercedes A klase. Kompjuter je potpuno omanuo u proračunu dinamičke stabilnosti i automobil se već na prvim testovima prevrtao. Da bi se šteta spasla, munjevito je angažovano stotine stručnjaka, adaptiran skupi ESP sistem elektronske stabilnosti, na promene proizvodnih linija i sve ostalo potrošeno gotovo milijardu maraka. Krajnji rezultat: kupci su kroz novu cenu platili ceh i automobil je postao "veštački stabilan", ALI...Ko kaže da u nekoj oštroj krivini elektronika zbog nekog lošeg kontakta, "hladnog lema" na štampi, pada napona...neće da otkaže i ponovo imamo onog istog "prevrtača. Znamo da se na automobilima dešavaju najneverovatnije stvari, i da ovakvo "silovanje" tehnike ni malo ne doprinosi bezbednosti vozača. Eh, šta sve na ovu temu ima da se kaže...
Vidio sam da nema leba sa novim temama pa sam odlucio da "ceshljam" po starim.
Od upucenih ljudi sam cuo da je ovo za Mercedesa A klase cist za*eb. Naime, nije u pitanju bila dinamicka stabilnost nego felge, odnosno pneumatici. Bokovi novoprojektovanih Michelin pneumatika su bili loshe proracunati(mekshi) pa se pri nagloj promeni pravca(irvas test) felga zabijala u podlogu...i eto ti belaja. Muljatori ugradili ESP i kao sve je O.K.
CIAO!
Espanol
01.07.2004., 21:18
I to ti zvuči logično. Zar nije bilo mnogo jeftinije promeniti te "gume mekih bokova" od ugradnje ESP koji košta poprilično? 8)
Candyman
02.07.2004., 13:47
Verovatno su se oba muljatora(Mercedes i Michelin) dogovorili oko podele blama, ali naravno i novca. ESP je samo jos jedno elektronsko kolo ili programcic u istom koje ni nema pravu cenu,a kad pogledash da autic ima 4 tocka sa tim loshim pneumaticima...matematika je jasna. :D
Espanol
02.07.2004., 14:29
Verovatno su se oba muljatora(Mercedes i Michelin) dogovorili oko podele blama, ali naravno i novca. ESP je samo jos jedno elektronsko kolo ili programcic u istom koje ni nema pravu cenu,a kad pogledash da autic ima 4 tocka sa tim loshim pneumaticima...matematika je jasna. :DNema nikakve podele, glavni blam je na Mercedesu i na katastrofalnom proračunu dinamičke stabilnosti. Ako poznaješ konstrukciju tog vozila biće ti jasno o čemu pričam. Ne bi se oni džaba ubijali da ispravljaju grešku ESP- om bacivši u to vreme blizu milijardu maraka na razvoj i adaptaciju za "A" klasu, promenu proizvodnih linija itd. Automobil je bio zamišljen kao "A" klasa, greška u konstrukciji ostavila ga je u klasi ali po znatno višoj ceni. ESP nije ni malo jeftin.
Candyman
02.07.2004., 18:53
Verovatno ESP kao zaseban sistem nije jeftin, ali se to izvodi uvek u sklopu ABS-a odnosno stabilnost vozila se ostvaruje po meni "veshtacki" kocenjem oderedjenih tockova tako da se ne anulira moment koji bi izbacio vozilo iz ravnoteze. :?
CIAO! 8)
Espanol
02.07.2004., 20:30
Verovatno ESP kao zaseban sistem nije jeftin, ali se to izvodi uvek u sklopu ABS-a odnosno stabilnost vozila se ostvaruje po meni "veshtacki" kocenjem oderedjenih tockova tako da se ne anulira moment koji bi izbacio vozilo iz ravnoteze. :?
CIAO! 8)ESP radi nezavisno i uglavnom u radu koristi rezultate koje mere senzori G sile u sve tri ose. Samo delimično se usklađuje i sa drugim sistemima (ABS, ASR...). I nije ni malo jeftin, uostalom uporedi šta nudi Mercedes "A" klase više od konkurenata i za koje pare ( obaška nakazan dizajn). :?
Zagor Bg
02.07.2004., 21:55
Koliko ja kapiram stvari svodi se na jedno: ranije se radilo kvalitetnije, a danas ''efikasnije''! Pozdrav svima! :D
Espanol
02.07.2004., 22:26
Koliko ja kapiram stvari svodi se na jedno: ranije se radilo kvalitetnije, a danas ''efikasnije''! Pozdrav svima! :DPa, tu si negde. Kompjuteri su učinili da se automobili projektuju i štancuju svake srede ako treba, ali su zato greške sve masovnije. Ma kako bili složeni programi, ni izbliza ne mogu da simuliraju prave testove i situacije u praksi.
Candyman
02.07.2004., 22:31
Za korishcenje ovih IZUZETNO slozenih software-skih paketa potrebno je biti izvrstan mashinac ali i kompjuterash. Ako je ing. slab u bilo kom od ova dva moze doci do velikih i skupih greshaka. :shock:
Candyman
02.07.2004., 22:36
Koliko ja kapiram stvari svodi se na jedno: ranije se radilo kvalitetnije, a danas ''efikasnije''! Pozdrav svima! :DPa, tu si negde. Kompjuteri su učinili da se automobili projektuju i štancuju svake srede ako treba, ali su zato greške sve masovnije. Ma kako bili složeni programi, ni izbliza ne mogu da simuliraju prave testove i situacije u praksi.
Nisi u pravu. :roll: Mocni software koji koshta kao i nekoliko Mercedesa i te kako moze realno simulirati stvarna zbivanja. Dakako zato se i zove simulacija jer ne moze 100% verno da se prenesu stvarna deshavanja u virtualni svet. :wink:
Espanol
02.07.2004., 22:41
Nisi u pravu. :roll: Mocni software koji koshta kao i nekoliko Mercedesa i te kako moze realno simulirati stvarna zbivanja. Dakako zato se i zove simulacija jer ne moze 100% verno da se prenesu stvarna deshavanja u virtualni svet. :wink:Ko nije u pravu pokazuju praktični primeri. Pošto smo konkretno kod Mercedesa "A", mogu da ti kažem da je softvare u kome je projektovan koštao tada više od 800 000 maraka, i...? :wink:
Candyman
02.07.2004., 22:46
I shta??? Za*ebali su stvar. Cak i pedantni Shvabo greshi. Ja samo kazem da dosta verno simuliraju stvarnost. Nisam rekao 100% tacno. Haug veliki brate, moram da se odlogujem.
Bustura
02.07.2004., 22:58
Za korishcenje ovih IZUZETNO slozenih software-skih paketa potrebno je biti izvrstan mashinac ali i kompjuterash. Ako je ing. slab u bilo kom od ova dva moze doci do velikih i skupih greshaka. :shock:
Prva i osnovna stvar koja je u vezi stare A klase,je ta da su svi koji govore o problemima sa tim automobilom su nedovoljno informisani.Informisani naravno jer maticna fabrika je iznela nedostatke koji su bili poznati u prvoj fazi ispitivanja ovog automobila.Greska koja je bila glavni faktor povlacenja prve serije je u stvari lezao na nosacima motora koji su u odredjenom trenutku za vreme inercijalnih sila koje su posebno izrzene kod (Nordian test) izlazili iz lezista i preko labavih poluosovina koje su bile revolucionalni mercedesov patent.(Ali nazalost patent koji je vrlo brzo izgubio na znacaju.I zamenjen konvencionalnim sistemom poznatim na drugim automobilima).Dovodio do vrsenja jakog pritiska na nosace viljuske i kuglanih spona.Samim tim dolazilo je do pucanja tih istih delova.I klecanja u stranu na kom je se to isto desilo.A samim tim pri brzinama visim od 60 km/h.To znaci samo prevrtanje.Inace esp sistem je opcionalno postojao i na prvoj seriji A klase.U neizmenjenoj formi kao i na sada proslom modelu.A poznata stvar je i ta da se A klasa nije nikada ni proizvodila bez ovog dodatka.(kao sto je i slucaj kod drugih proizvodjaca da bazni model kosta toliko bez raznih pomagala i sistema .Ali takav isti automobil nemozete nigde kupiti.).A klasa je automobil od koga nije ocekivan trzisni uspeh.I apsolutno je bio samo jedan dizajnerski izlet koji su strucnjaci i konzorcijum dozvolili.Ali koji je postigaoi zavidan uspeh.Inace nova A dvojka je dosta konvencionalniji automobil koji sem dizajnom pleni i kvalitetom.Taj auto sem sto sam imao priliku da stvaram i vozim.Doziveo sam kao jedan veliki izazov koji ce nesumljivo postati hit.Ipak Mercedes jeste mercedes.I protiv toga se nemoze.Cak i greske uvek ispravi.Ali nije od onih proizvodjaca koji preko njih prelazi olako.Upravo zato zvezda sija sto godina istim sjajem.
Mada je cinjenica da tu istu zvezdu kvare snobovi koji smatraju da sa Mercedesom ulaze u visu FUN klasu.
Apsolutno netacno.Mercedes samo daje onoliko kvaliteta koliko ste i platili.Ali nedonosi nikakav IMAGE.A jos manje stvara Personaliy.A ako je automobil odraz necijeg sloja i materijalne velicine.Ipak treba imati na umu da postoje luksuzniji i veci proizvodi.(U svakom slucaju nije Majnbah koji je najveca promasena investicij Mercedesa).
Ah da kroz Cetri ipo meseca gledajte novu zvezdu koja ce biti iznenadjenje za sve.U pitanju je nova S klasa.
Pozdrav svima.
I ipak volim ITalijane.
Espanol
03.07.2004., 00:20
Ispravka Bustura. Prvu seriju "A" sam vozio i pod "istu" se podvlačio da vidim reklamirano rešenje poda debelog oko 20 cm, u koji je upakovan rezervoar, transmisija i gomila dodatne opreme. NIKAKAV ESP nije postojao u toj verziji, osim vrlo loše rešenog vešanja, koje je uz veliku visinu automobila i loše proračunatu težinu G sila u krivinama jednostavno prevrtala. Nije tu ništa pucalo zbog nekih "plivajućih" poluosovina, jednostavno su delovali zakoni fizike na loše proračunato oslanjanje. Naravno, veliki MB takav blam nije mogao da dozvoli pa je skupo ESP rešenje iz viših klasa adaptirao za "mališu" spasavajući obraz. Vozio sam i sve dalje popravljene evolucije ovog automobila, i nikad se u njemu više nisam osećao sigurno razmišljajući o hiljadama gluposti koje su mi se dešavale sa automobilima. Šta ako spadne klema sa akumulatora (desilo mi se) pa "A" ostane bez podrške ESP...Svi greše u trci za zaradom, pa i slavni MB. Inače, ostajem pri tvrdnji da je "A" u dizajnerskom pogledu prava nakaza.
Candyman
04.07.2004., 01:12
NOVO!(mozda) :?
Vlasnici Porshe-a sa keramickim diskovima se zale na trajnost istih(po fabrici treba da traju 300k km), a ovi shabani bash peglaju pa ih istroshe.
Javlja se nezadovoljstvo kupaca i pojedinih ljudi iz BMW-a zbog dizajna nove 7-ice. Na njima je tezak zadatak da opravdaju novi dizajn.
CIAO! 8)
Espanol
04.07.2004., 01:51
NOVO!(mozda) :?
Vlasnici Porshe-a sa keramickim diskovima se zale na trajnost istih(po fabrici treba da traju 300k km), a ovi shabani bash peglaju pa ih istroshe.
Javlja se nezadovoljstvo kupaca i pojedinih ljudi iz BMW-a zbog dizajna nove 7-ice. Na njima je tezak zadatak da opravdaju novi dizajn.
CIAO! 8)Šta je tu novo? Kao i 5- ica je dizajnerski uspeh? Stvar je krajnje jednostavna, zavuče se ruka u džep, obrati se majstorima iz Italije: "`dan, ljubimo ruke, mi bismo jedan lepi auto takav i takav..." i stvar rešena. Sav pametan svet to radi. Kakav dizajn i Švabe. Kad su u pitanju kočnice, odeš kod drugih mahera (opet u Italiju), ima tamo neka firma BREMBO, i opet isti postupak i dobiješ prave kočnice. :wink:
Marija30
06.07.2004., 01:44
Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?
Espanol
06.07.2004., 03:00
Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?Uh, kakvo pitanje. Mnogo je bezbedniji nego što je bio, ali ne bih smeo da stavim ruku u vatru da je POTPUNO BEZBEDAN. O glupostima koje se dešavaju na automobilima sam pisao, znači sada je dinamički loše proračunato oslanjanje, nezgrapni gabariti i loš raspored težine, prepušten kontroli elektronike. A, kao što znamo, crkavaju kompjuteri, kamere, TV, sve...Ko može da garantuje da elektronika koja kontroliše oslanjanje "A" neće da otkaže baš u krivini? :roll:
Candyman
06.07.2004., 10:50
Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?Uh, kakvo pitanje. Mnogo je bezbedniji nego što je bio, ali ne bih smeo da stavim ruku u vatru da je POTPUNO BEZBEDAN. O glupostima koje se dešavaju na automobilima sam pisao, znači sada je dinamički loše proračunato oslanjanje, nezgrapni gabariti i loš raspored težine, prepušten kontroli elektronike. A, kao što znamo, crkavaju kompjuteri, kamere, TV, sve...Ko može da garantuje da elektronika koja kontroliše oslanjanje "A" neće da otkaže baš u krivini? :roll:
Iskreno govorecim mislim da je mala shansa da se desi nesreca zbog otkaza elekronike. :? Ja nisam cuo za takav slucaj. Spaniard bi mogao navesti primer ako se takvo shto stvarno desilo. :D
P.S. Zivo me interesuje, pa te molim da iskopash neshto o takvim slucajevima. :D
porsche
06.07.2004., 11:20
Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?\
Nadam se da vozis automobil kulturno i da neces terati malu mecani do njenih krajnjih granica kada esp mora da radi u maksimalnom rezimu i kada se znatno povecava rizik da esp rikne a time i poremeti stabilnost auta.Zato uz finu voznju rizik je minimalan tj. mnogo ali mnogo manji od vecine krseva koji se voze nasim drumovima pa se postavlja pitanje da li treba posedovati bezbedan auto kada su svuda oko tebe ludaci sa krsevima kojima ni kocnice ne rade kako valja (a i vozacke sposobnosti i kultura u saobracaju su za vecinu vozaca na niskom nivou). Sto se tice danasnje elektronike u autima stvar je jasna na nasim putevima (gde su krateri na svakom metru) ona se cesto kvari a nasi putevi nikada nece biti dovoljno dobri za osetljivu danasnju elektroniku (danasnju jer se nadamo da ce ona uznapredovati za drumske uslove) jer pogledajte na svakom autu novije proizvodnje vozenih kod nas uvek ne radi neki fenjer ili napred ili nazad obicno po jedna (nasi dobri putevi su ucinili da to tako bude) pa kad je sa obicnim sijalicama tako sta onda da se ocekuje od slozenih i osetljivih elektronskih cipova. Pozdrav svima-south Serbia.
Espanol
06.07.2004., 11:31
Da li ti je nekad crk`o kompjuter kad ti je najviše trebao? I ko ti garantuje da neće ponovo. "A" klasom se ne bavim preterano, auto mi je potpuno nezanimljiv u svakom pogledu. Uostalom, za nekih 8 godina u proizvodnji prodat je u samo 170 000 primeraka. I to nešto govori. Fabrika ga stalno došminkava i "podgreva" ali ne ide. "A" je sigurno najveći promašaj u istoriji MB. Naravoučenije: Ne hvataj se u kolo kad ne znaš da igraš. Za tu klasu postoje mnogo veći majstori. :wink:
Candyman
06.07.2004., 20:03
Da li ti je nekad crk`o kompjuter kad ti je najviše trebao? I ko ti garantuje da neće ponovo. "A" klasom se ne bavim preterano, auto mi je potpuno nezanimljiv u svakom pogledu. Uostalom, za nekih 8 godina u proizvodnji prodat je u samo 170 000 primeraka. I to nešto govori. Fabrika ga stalno došminkava i "podgreva" ali ne ide. "A" je sigurno najveći promašaj u istoriji MB. Naravoučenije: Ne hvataj se u kolo kad ne znaš da igraš. Za tu klasu postoje mnogo veći majstori. :wink:
Jes' crka mami** ** ****. :x O.K. to je jeftina elektronika za shiroke mase, konfekcija, Mickey Mouse roba...KRSH. :D Elektronika u vozilima je sigurno pouzdanija. :?
CIAO! 8)
Espanol
06.07.2004., 22:34
Jes' crka mami** ** ****. :x O.K. to je jeftina elektronika za shiroke mase, konfekcija, Mickey Mouse roba...KRSH. :D Elektronika u vozilima je sigurno pouzdanija. :?
CIAO! 8)Zašto misliš da je elektronika u automobilima skuplja i pouzdanija? Masovno se ugrađuje upravo zato što je višestruko jeftinija od mnogih mehaničnkih ili električnih komponenata. Ili misliš da su proizvođači automobila Samarićani pa nas časte boljom robom za iste pare. 8)
Bustura
06.07.2004., 22:47
Ti znas da si mi jako drag lik na ovom forumu.I uvek sam te podrzavao u izlaganjima.ali ovaj put zaista moram da ti protivrecim.Sto se tica cifre od 170000 aautomobila A klase.Totalni promasaj.A klasa je prodata u mnogo vecem broju.Trenutno nemogu reci pravu cifru.Ali bez sumnje preko 300000 automobila.Ono sto je sigurno da A klasa je postigla izuzetan trzisni rezultat.I da je vrlo omiljen automobil.Kod zena i dece koja u porodici vec poseduju Mercedes.Sutra cu tacan broj prodatih primeraka da ilustrujem.
Espanol
06.07.2004., 22:58
Ti znas da si mi jako drag lik na ovom forumu.I uvek sam te podrzavao u izlaganjima.ali ovaj put zaista moram da ti protivrecim.Sto se tica cifre od 170000 aautomobila A klase.Totalni promasaj.A klasa je prodata u mnogo vecem broju.Trenutno nemogu reci pravu cifru.Ali bez sumnje preko 300000 automobila.Ono sto je sigurno da A klasa je postigla izuzetan trzisni rezultat.I da je vrlo omiljen automobil.Kod zena i dece koja u porodici vec poseduju Mercedes.Sutra cu tacan broj prodatih primeraka da ilustrujem.Ako laže Mercedes, lažem i ja. Pre nekoliko dana na press konferenciji predstavnik firme zvanično je izneo taj podatak (170 000!). Nisam ni mogao ni imao potrebu da izmišljam broj. Podsetiću te još da mnogi evropski proizvođači u toj klasi i za taj period prodaju i po nekoliko MILIONA automobila. Čak i da je u pitanju cifra koju navodiš- smešna je. Ostajem pri tvrdnji da je "A" najneuspešniji MB automobil. 8)
Candyman
06.07.2004., 23:01
Sigurno je da neko laze, ali ko?? :? Videcemo. :shock: Ne menjajte kanal. :lol:
CIAO!
Candyman
06.07.2004., 23:05
CIAO! 8)Zašto misliš da je elektronika u automobilima skuplja i pouzdanija? Masovno se ugrađuje upravo zato što je višestruko jeftinija od mnogih mehaničnkih ili električnih komponenata. Ili misliš da su proizvođači automobila Samarićani pa nas časte boljom robom za iste pare. 8)
Cekaj, cekaj Spaniard. :? Sada tu meni neshto neshtima. :? Pre par dana si tvrdio kako je ESP skup podsistem na auticima, a sada totalno kontra. Gde je tu stvarnost. Bez zezanja - samo divanimo. 8)
CIAO! 8)
Espanol
06.07.2004., 23:13
ESP jeste poskup sistem, ali ne zbog elektronike nego zbog mehaničke podrške (pumpe, spec amortizeri, ventili...) Kapito. Elektronski dreš koji sve to gura nije veći od pakle cigareta i u masovnoj proizvodnji sigurno nije skuplji od 200 evrića. Ali ako ti zvekne pa odeš u servis spremi bar somića. 8)
Candyman
06.07.2004., 23:24
A ja mislio da govorimo o ESP-u samo kao elektronici. :oops: Jes' da je elek. jeftina a da su raznorazni hidraulicki podsistemi ti koji koshtaju. Ali opet ne kontam kako da je gorepomenuto skupo kada se elektronika povezuje na vec postojece hidraulicne instalacije. :?: :?
Espanol
07.07.2004., 00:50
A ja mislio da govorimo o ESP-u samo kao elektronici. :oops: Jes' da je elek. jeftina a da su raznorazni hidraulicki podsistemi ti koji koshtaju. Ali opet ne kontam kako da je gorepomenuto skupo kada se elektronika povezuje na vec postojece hidraulicne instalacije. :?: :?E štos je u tome što nije imalo na šta da se poveže (zaboravljaš da je u "prevrtačkoj" fazi imao klasično oslanjanje), nego je kompletan ESP iz S klase adaptiran (uslovno) za A. Znači, novi amortizeri, razvodnici, ventili, senzori G sila za novu masu i dimenzije i da ne davim. 8)
Strajder
07.07.2004., 16:10
Ti znas da si mi jako drag lik na ovom forumu.I uvek sam te podrzavao u izlaganjima.ali ovaj put zaista moram da ti protivrecim.Sto se tica cifre od 170000 aautomobila A klase.Totalni promasaj.A klasa je prodata u mnogo vecem broju.Trenutno nemogu reci pravu cifru.Ali bez sumnje preko 300000 automobila.Ono sto je sigurno da A klasa je postigla izuzetan trzisni rezultat.I da je vrlo omiljen automobil.Kod zena i dece koja u porodici vec poseduju Mercedes.Sutra cu tacan broj prodatih primeraka da ilustrujem.Ako laže Mercedes, lažem i ja. Pre nekoliko dana na press konferenciji predstavnik firme zvanično je izneo taj podatak (170 000!). Nisam ni mogao ni imao potrebu da izmišljam broj. Podsetiću te još da mnogi evropski proizvođači u toj klasi i za taj period prodaju i po nekoliko MILIONA automobila. Čak i da je u pitanju cifra koju navodiš- smešna je. Ostajem pri tvrdnji da je "A" najneuspešniji MB automobil. 8)
za sedam godina Mercedes je prodao oko 1.100.000 vozila A klase...predocena cifra od 170.000 kom. je godisnja za poslednje godine proizvodnje...naime na mnogim trzistima A klasa je mnogo bolje isla kad je prelezala tzv. decije bolesti nego na pocetku karijere...cifra od 1,1 mil. kom. je ipak manja od projektovane koja je bila oko 200.000 godisnje tako da je model ipak se moze reci trzisno neuspesan...posebno sto je firma takvog renomea u pitanju...
Candyman
07.07.2004., 23:07
Kao shto je neko rekao na ovom forumu:
Mercedes je Mercedes, cak i kad ga volovi vuku. 8)
CIAO! 8)
Bustura
07.07.2004., 23:24
Evo i mene.Tacan broj proizvedenih Mercedesa A klase je.478600 i jos nesto preko ove cifre.Ako racunamo i Vaneo koji se bazira na istoj platformi to je oko 525000 automobila.Ako uzmemo u obzir da fiat bravo brava alfa 145 i 146 + lancia delta koje se baziraju na istoj platformi su proizvedeni u malo vecem broju.
Onda A klasi treba skinuti kapu jer je ipak rec o ruznom pacetu u nepostojecoj klasi sa realnim problemima u startu proizvodnje.
Marija30
07.07.2004., 23:47
[quote=Marija30]Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?Uh, kakvo pitanje. Mnogo je bezbedniji nego što je bio, ali ne bih smeo da stavim ruku u vatru da je POTPUNO BEZBEDAN. O glupostima koje se dešavaju na automobilima sam pisao, znači sada je dinamički loše proračunato oslanjanje, nezgrapni gabariti i loš raspored težine, prepušten kontroli elektronike. A, kao što znamo, crkavaju kompjuteri, kamere, TV, sve...Ko može da garantuje da elektronika koja kontroliše oslanjanje "A" neće da otkaže baš u krivini? :roll: [/qu
Hvala na odgovoru.U pravu ste,sve "crkava",boljih i losijih proizvodjaca.Ostaje mi samo da se nadam da se to nece desiti bas u krivini.Pozdrav
Marija30
07.07.2004., 23:58
Moram priznati da ste me u ovoj diskusiji oko A klase uzasno uplasili.Jel stvarno mislite kako uopste nije bezbedan?\
Nadam se da vozis automobil kulturno i da neces terati malu mecani do njenih krajnjih granica kada esp mora da radi u maksimalnom rezimu i kada se znatno povecava rizik da esp rikne a time i poremeti stabilnost auta.Zato uz finu voznju rizik je minimalan tj. mnogo ali mnogo manji od vecine krseva koji se voze nasim drumovima pa se postavlja pitanje da li treba posedovati bezbedan auto kada su svuda oko tebe ludaci sa krsevima kojima ni kocnice ne rade kako valja (a i vozacke sposobnosti i kultura u saobracaju su za vecinu vozaca na niskom nivou). Sto se tice danasnje elektronike u autima stvar je jasna na nasim putevima (gde su krateri na svakom metru) ona se cesto kvari a nasi putevi nikada nece biti dovoljno dobri za osetljivu danasnju elektroniku (danasnju jer se nadamo da ce ona uznapredovati za drumske uslove) jer pogledajte na svakom autu novije proizvodnje vozenih kod nas uvek ne radi neki fenjer ili napred ili nazad obicno po jedna (nasi dobri putevi su ucinili da to tako bude) pa kad je sa obicnim sijalicama tako sta onda da se ocekuje od slozenih i osetljivih elektronskih cipova. Pozdrav svima-south Serbia.
Mislim da sam oprezan vozac.Sa A klasom nisam ranije imala iskustva mada sam cula za pomenute nedostatke.Smatrala sam da u svemu postoji marketingski trik pa je sve po malo naduvano.Posle detaljnije razrade ovde na forumu sa vama sam shvatila da ipak nije tako bezazleno.Sad mi nista ne znaci da se dvoumim,ostaje mi samo da budem oprezna.Hvala u svakom slucaju
littlefoot
08.07.2004., 00:04
Al da vidiš kako taj veštački stabilan auto može da se ganja po krivinama. Milina jedna :D 8)
littlefoot
08.07.2004., 00:18
I jos nesto. Prosto cu da puknem ako ne kazem. Kudite mi tu moj auto, sram vas bilo, fuj :x
Ja sam moju A klasu kupila 99.godine. Vozim ga do dana danasnjeg i nista na njemu nisam radila, sem malih i velikih servisa i naravno menjala gume. Jedino sto moram da priznam je da je profil gume neadekvatan za nase puteve, ali tu su krivi putevi, a ne profil :D
Zaista sam prezadovoljna auticem. Nikad do sada nisam imala auto koji se nije kvario. Pa, cak mi se i Eklasa kvarila, sitnice doduse, ali ipak kvar.
Ovog malog ubijam vec nekoliko godina i nista. Moram da dodam da nisam nimalo pazljiv vozac (tipa cuvam auto i to). Ja sam u fazonu : on je moj rob!
Za tu A klasu sam ja i sve okolnosti pravi test. U mojim rukama se potvrdio i kada sutra budem kupovala auto i ne budem imala novca za nesto vece OPET ĆEM KUPIM A!
samo sto ti to nije merilo jel ni jedan auto nije isti svaki ima svoju dusu i tebi se zadesilo da si dobila dobar.
moram da kazem da se ni meni auto ni malo ne svidja i da je stvarno totalni promasaj.isto i ta cifra od pola milona prodatih A klasa je na racun toga sto je to mercedes.imate primer sa golfom 2 koji je prodat u neznam ni sam koliko primeraka, a zatim 3 koja nije prodata ni blizu tom broju.4 i 5 necu ni da spominjem pogotovo 5.
littlefoot
08.07.2004., 22:12
Golf je golf, mečka je mečka. Ne vredi diskutovati :wink:
ma ja nevolim ni jedno ni drugo.golf mi je onako za ove nase ajde da ih nazovem seljaci , a mecku vezem za gastajbajtere sto ce reci i jedan i drugi su mi nekako jeftini bez stila.
littlefoot
08.07.2004., 23:30
Mecka, pa jeftina i bez stila? Ti ocigledno ne znas sta pricas :D
mali/37
09.07.2004., 00:39
ja nevidim nista specijalno u mecki i meni izgleda tako.spolja jos i nije losa, ali kad udjes unutra sve je nekako bez ukusa neznam stvarno kako da to opisem.novi modeli nisu losi mada ni jedan nije toliko dobar da bi dao pare za njega.
najverovatnije da odbojnost dolazi od toga kad vidim ko vozi mecku, a to su obicno ljudi koji hoce da se pokazu kad dodju u svoje selo iz inostranstva kako su uspeli u zivotu.
Espanol
09.07.2004., 02:29
Mecka, pa jeftina i bez stila? Ti ocigledno ne znas sta pricas :DHmm, ovde bi bilo elemenata za diskusiju. Ništa nije više kao što je bilo, pa ni Mečka. :wink:
Bustura
09.07.2004., 23:35
ja nevidim nista specijalno u mecki i meni izgleda tako.spolja jos i nije losa, ali kad udjes unutra sve je nekako bez ukusa neznam stvarno kako da to opisem.novi modeli nisu losi mada ni jedan nije toliko dobar da bi dao pare za njega.
najverovatnije da odbojnost dolazi od toga kad vidim ko vozi mecku, a to su obicno ljudi koji hoce da se pokazu kad dodju u svoje selo iz inostranstva kako su uspeli u zivotu.
Izvini sto cu tisada obrazloziti nesto sto je za pojam ljudi na zapadu vrlo logicno.
Ja zivim u inostranstvu.Srbiju iz licnih razloga neposecujem.Ali ipak uzmi se u logiku.Da je ovde automobil stvar potrebe.A ne stvar kojom se pokazuje materijalno stanje.slazem se da im snobova kojima sluzi i za te stvari.Ali ipak ako neko vozi mercedesa i vrati se u svoje selo.Ne znaci da je on badza.Nego znaci da je tebi proradila sujta.Nije krivica ljudi koji poseduju normalne automobile na zapadu sto u srbiji ti isti izrazavaju snove.I jos nesto Mercedes pet godina star kosta koliko cetri prosecne plate na zapadu.Pa onda shvati zasto pojedinci se vracaju u svoje selo sa istim.
sto se mene tice ja posedujem Lanciju Thersis i nisam u klasi meckarosa ali sam poslom vezan za tu kompaniju,pa mi je u interesu i da je branim.
mali/37
10.07.2004., 11:24
pa sta sto ti zivis na zapadu i ja zivim na zapadu i bas zbog toga znam sta pricam.
Espanol
10.07.2004., 22:38
Izvini sto cu tisada obrazloziti nesto sto je za pojam ljudi na zapadu vrlo logicno.
Ja zivim u inostranstvu.Srbiju iz licnih razloga neposecujem.Ali ipak uzmi se u logiku.Da je ovde automobil stvar potrebe.A ne stvar kojom se pokazuje materijalno stanje.slazem se da im snobova kojima sluzi i za te stvari.Ali ipak ako neko vozi mercedesa i vrati se u svoje selo.Ne znaci da je on badza.Nego znaci da je tebi proradila sujta.Nije krivica ljudi koji poseduju normalne automobile na zapadu sto u srbiji ti isti izrazavaju snove.I jos nesto Mercedes pet godina star kosta koliko cetri prosecne plate na zapadu.Pa onda shvati zasto pojedinci se vracaju u svoje selo sa istim.
sto se mene tice ja posedujem Lanciju Thersis i nisam u klasi meckarosa ali sam poslom vezan za tu kompaniju,pa mi je u interesu i da je branim.Novokomponovane džudže nisu srpska izmišljotina. Mnogo pre nas iznedrio ih je taj ZAPAD. Često poslom putujem po "istom" i nagledao sam se takvih iskompleksiranih seljačina za koje je i Bogi Karić obdanište. Da ih nema ni Mercedes ne bi pravio klase i vozila u rasponu cena od 1: 50. Šta će im Majbah (koji je i Karić odmah nabavio) ako je auto samo potreba. 8)
mali/37
10.07.2004., 23:16
bravo majstore i ja sam tog misljenja, a i takvih primera sam se nagledao da sad kad vidim mecku odmah me asocira na njih.
Espanol
11.07.2004., 00:23
bravo majstore i ja sam tog misljenja, a i takvih primera sam se nagledao da sad kad vidim mecku odmah me asocira na njih.Pa, možda baš nije pedagoški i pristojno, ali moram da priznam da mi je u ovoj zemlji prva asocijacija na Mercedes neko partijsko g****** 8) ili seljačina koja hoće da bude viđena. Najmanje je onih koji za takvim vozilom imaju stvarnu potrebu.
Zagor Bg
11.07.2004., 08:20
bravo majstore i ja sam tog misljenja, a i takvih primera sam se nagledao da sad kad vidim mecku odmah me asocira na njih.Pa, možda baš nije pedagoški i pristojno, ali moram da priznam da mi je u ovoj zemlji prva asocijacija na Mercedes neko partijsko g****** 8) ili seljačina koja hoće da bude viđena. Najmanje je onih koji za takvim vozilom imaju stvarnu potrebu.
Slažem se sa dr Espanolom. Ako si Floyd možeš da voziš i Fiću i bićeš primećen, a ako si Karić kupićeš Maybash i seljačkom filozofijom okupljati nove ovce za šišanje. :D
Candyman
11.07.2004., 16:05
Kome je ZAISTA, mislim ZAISTA potrabn Mercedes???
CIAO! 8)
Espanol
11.07.2004., 21:08
Kome je ZAISTA, mislim ZAISTA potrabn Mercedes???
CIAO! 8)Iskompleksiranim sitnim dušama koju su bar u sopstvenim očima veći kad sednu u Mečku. :?
Candyman
11.07.2004., 22:35
O.K. to jeste odgovor, ali sam ja mislio ZAISTA kome je potreban Mercedes??? Sushtina jeste u tome da ako je i npr. Punto O.K. kako uspevaju da prezive Ferrari, Mercedes, BMW, RR... Ja mislim da zaista nisu potebna takva vozila(velika, skupa, puno zderu...). :? :? :?
CIAO! 8)
Espanol
11.07.2004., 23:05
O.K. to jeste odgovor, ali sam ja mislio ZAISTA kome je potreban Mercedes??? Sushtina jeste u tome da ako je i npr. Punto O.K. kako uspevaju da prezive Ferrari, Mercedes, BMW, RR... Ja mislim da zaista nisu potebna takva vozila(velika, skupa, puno zderu...). :? :? :?
CIAO! 8)Malo si u nabrajanju sabirao babe i žabe, ali svejedno. Potrebni su raznim Karićima kojih je pun svet. Kako bi inače pokazali da su se naklepali para. Pravilo koje sam uočio bazajući godinama svetom je sledeće: Što sitnija duša, to veći i luksuzniji auto. Upoznao sam silne divne ljude, vrhunske inženjere, profesore, pisce...svi su bili u stanju da kupe bilo šta, ali NIKO od njih nije vozio ni Mercedes ni RR ni Bentli, naprotiv. Svi voze najobičnije automobile koji ih prevoze tamo gde treba, a najveći broj u slobodno vreme doteruje SVOJIM RUKAMA nekog oldtajmera koga pamti iz detinjstva. Jel jasnije. 8)
littlefoot
12.07.2004., 00:57
E stvarno pricate gluposti. Mislim, ok je ono za Karica i ljude tog kova. Ali sad ste sve vozace Mercedesa svrstali u neku kategoriju napumpanih i iskomplexiranih. Nema smisla.
Ja sam vozac mercedesa. Od kad sam polozila uglavnom vozim ovu marku. Ne da bih bila vidjena, nego sam misljenja da sam sigurnija i da me nece ubiti prvi ludak koji je do juce vozio ficu, pa posle seo u ko zna koji malo brzi auto. Potreban mi je pouzdan auto, jer prelazim veliku kilometrazu svakodnevno i nikad me nijedan moj auto nije ostavio na cedilu.
Ne serem ni ja "vozac-mercedesa" po drugim markama, zasto to cinitie vi? Jel to u pitanju neka sujeta?
Muka je i meni od napumpanih, ali oni ne voze samo Mercedese, vidjam ih i u Golfovima, Lanciama, Nissanima itd. Moze im se, a ako ce to da im resi problem iskompleksiranosti, pa neka ih. Meni oni ne smetaju, jer niko takav ne spada u moje prijatelje.
Naravno, svako ima svoj ukus, zato postoji toliko vrsta automobila, pa nek izvoli svako da izabere ono sto mu odgovara.
Espanol
12.07.2004., 09:09
E stvarno pricate gluposti. Mislim, ok je ono za Karica i ljude tog kova. Ali sad ste sve vozace Mercedesa svrstali u neku kategoriju napumpanih i iskomplexiranih. Nema smisla.
Ja sam vozac mercedesa. Od kad sam polozila uglavnom vozim ovu marku. Ne da bih bila vidjena, nego sam misljenja da sam sigurnija i da me nece ubiti prvi ludak koji je do juce vozio ficu, pa posle seo u ko zna koji malo brzi auto. Potreban mi je pouzdan auto, jer prelazim veliku kilometrazu svakodnevno i nikad me nijedan moj auto nije ostavio na cedilu.
Ne serem ni ja "vozac-mercedesa" po drugim markama, zasto to cinitie vi? Jel to u pitanju neka sujeta?
Muka je i meni od napumpanih, ali oni ne voze samo Mercedese, vidjam ih i u Golfovima, Lanciama, Nissanima itd. Moze im se, a ako ce to da im resi problem iskompleksiranosti, pa neka ih. Meni oni ne smetaju, jer niko takav ne spada u moje prijatelje.
Naravno, svako ima svoj ukus, zato postoji toliko vrsta automobila, pa nek izvoli svako da izabere ono sto mu odgovara.Ne žesti se, ti samo voziš Mercedesovu "kanticu" :lol: što nije tako strašno. I sasvim pogrešno misliš kako je nešto bezbedniji ili pouzdaniji od drugih automobila u toj klasi. Ako pratiš povremeno rezultate ispitivanja bezbednosti (recimo kreš testova) videćeš koliko su svi po klasama izjednačeni. Jednostavno postoje standardi (iz godine u godinu sve stroži) bez koje ni jedno vozilo ne može da dobije atest za proizvodnju i prodaju. Fabrike razbiju i stotinak automobila dok ne dođu do optimalnih vrednosti i Mercedes tu nije ni u kakvoj prednosti.
Ako govorimo o ukusima, evo ti poslednji primer. Maserati "quattroporte" je je u mnogim zemljama uključujući i Nemačku proglašen za NAJ auto u klasi luksuznih. Cenilo se sve od opšteg dizajna, preko luksuza, snage, brzine, bezbednosti...I misliš li da će neki džudža da kupi Maserati? Jok, to je roba za ljude od šmeka, džudžosi će da pazare Mečku jer im se ona čini INN. 8)
Verujem da su Srbi kao pojava paljevine... Tome uveliko doprinose epovi o gasterima koji su iz Francuske i Nemačke u naša sela na odmore dolazili mečkama i svrbeli nas jer smo mi uveliko gulili zastave i slično. Postoji i mit koji bi trebalo da bude dokaz za bezbednost, tipa "nije mu bilo ništa jer je bio u m.", dok sledeća fraza oslikava kvalitet izrade i delova: "jedan mercedes za 10 godina sahrani x kečeva" (taxi).
Ono što sigurno opčinjava je osećaj udobnosti i komfora, mase i snage... U redu, to je subjektivno. Verujem da bi svako od nas više voleo da provoza kosti u nekoj mečki nego u Jugu ili Renou 4.
Jeste da auto treba da te preveze od tačke a do tačke b bezbedno, ali ne treba zaboraviti da tu postoji i elemenat van svesne sfere, u prevodu, svako ima neku strast koju ne može baš da objasni, tj. "svako je lud na svoj način" i prema tome spreman da izdvoji ogromnu sumu novca zbog fetiša.
Ponekad mislim da su više iskompleksirani vozači "jadnijih" (šta god to značilo) auta, koji pokušavaju da te bespotrebno preteknu, kad to učine vuku se ko mrcine, izlaze ispred kamiona na 2 metra dok si ti iza njega 10 sa brzinom većom 50%..., ili šiju 90 na putu sa 60 u stilu "a vidi šta ja mogu!:)" Ima svega.
Kad bih imala mogućnosti ne verujem da bih se okitila takvim jednim primerkom. Pogotovo ne dekom mečkom. To je kao ono u fazonu "nisam baš imala kintu za novo, ali, Mercedes je Mercedes..." Da se ne naljuti gospođa vlasnica.
Suviše privlači pažnju, povećan je rizik od krađe, nekako suviše očigledno poručuje: odjednom sam mnogo važniji nego pre, vrednujte me više!:-))))
U stvari kad bih imala novca kupovala bi nova (strana) auta srednje klase i cene i menjala ih na svakih par godinica ili bar posle svakog većeg kvara:-)
Espanol
12.07.2004., 13:49
Verujem da su Srbi kao pojava paljevine... Tome uveliko doprinose epovi o gasterima koji su iz Francuske i Nemačke u naša sela na odmore dolazili mečkama i svrbeli nas jer smo mi uveliko gulili zastave i slično. Postoji i mit koji bi trebalo da bude dokaz za bezbednost, tipa "nije mu bilo ništa jer je bio u m.", dok sledeća fraza oslikava kvalitet izrade i delova: "jedan mercedes za 10 godina sahrani x kečeva" (taxi).
Ono što sigurno opčinjava je osećaj udobnosti i komfora, mase i snage... U redu, to je subjektivno. Verujem da bi svako od nas više voleo da provoza kosti u nekoj mečki nego u Jugu ili Renou 4.
Jeste da auto treba da te preveze od tačke a do tačke b bezbedno, ali ne treba zaboraviti da tu postoji i elemenat van svesne sfere, u prevodu, svako ima neku strast koju ne može baš da objasni, tj. "svako je lud na svoj način" i prema tome spreman da izdvoji ogromnu sumu novca zbog fetiša.
Ponekad mislim da su više iskompleksirani vozači "jadnijih" (šta god to značilo) auta, koji pokušavaju da te bespotrebno preteknu, kad to učine vuku se ko mrcine, izlaze ispred kamiona na 2 metra dok si ti iza njega 10 sa brzinom većom 50%..., ili šiju 90 na putu sa 60 u stilu "a vidi šta ja mogu!:)" Ima svega.
Kad bih imala mogućnosti ne verujem da bih se okitila takvim jednim primerkom. Pogotovo ne dekom mečkom. To je kao ono u fazonu "nisam baš imala kintu za novo, ali, Mercedes je Mercedes..." Da se ne naljuti gospođa vlasnica.
Suviše privlači pažnju, povećan je rizik od krađe, nekako suviše očigledno poručuje: odjednom sam mnogo važniji nego pre, vrednujte me više!:-))))
U stvari kad bih imala novca kupovala bi nova (strana) auta srednje klase i cene i menjala ih na svakih par godinica ili bar posle svakog većeg kvara:-)Osvrnuću se na samo nekoliko stvari iz ovog solidnog i analitičkog teksta:
-Svako ko tvrdi da su nemački automobili komforni i udobni verovatno je najveći deo života proveo na klupi u parku. Neka sedne posle Mečke ili BMW-a u Pežo, Alfu...iste klase, o Golfu kao sinonimu za parkovsku klupu da ne govorim i shvatiće o čemu pričam. O klaustrofobičnim i neukusnim enterijerima ne vredi trošiti reči. U odnosu na spoljne dimenzije, Švabe opet nude najmanje prostora unutra, itd...
-Švabe već poduže tapkaju sa kvalitetom u odnosu na ostatak Evrope. Žive od stare slave i glasina tipa radio Mileva: "Švaba je to". E, to vreme je prošlo. Dokaz je mesto gde se dokazuje vrhunska tehnologija, F1. Tamo uporno i Mercedes i BMW dokazuju koliko su pouzdani u odnosu na Ferari, Reno, Hondu...
Po pitanju bezbednosti takođe ne vredi govoriti napamet. Rezultate kreš testova u ruke pa proveravajte šta kaže stvarnost.
- Po broju masovnih fabričkih grešaka i poziva vlasnika na "kontrolu" Nemci ubedljivo prednjače (Golf, Opel, Ford, Mercedes...) I čemu tolika buka među laicima oko Švaba? 8)
I čemu tolika buka među laicima oko Švaba?
Jasno je da je tvoje pitanje samo sebi odgovor:)
Razlog:... hm...nedovoljna informisanost?
Ali istina je ono za klupu, mada moji senzori i iskustvo nisu dovoljni da to raspoznaju. Pežo je sasvim udoban i "lađast", vozim jednog koji je star ali uz održavanje (nove gume, šoljice amortizera, gumice balans štangle, silent ono nešto...centriranje trapa... i sve drugo što su me ubedili da treba:))) zaista lebdi po putu:-)
hvala za prosvećivanje. ovo je bezbedno mesto gde i žene mogu nešto da nauče, a da ne crvene što ih to uopšte zanima:-)
Samo jedna dobronamerna napomena autoru:
kaže se NEDOSTACI a ne NEDOSTATCI.
:(
mali/37
12.07.2004., 14:49
ja nisam autor samo i meni se nekad desi da pogresim u kucanju sto i nije neki big deal.sto se tice auto sporta stvarno nema nigde nemaca sem u F1 i u DTM sampionatu tj. u sampionatima gde samo njihova kola ucestvuju mozda gresim ali ne mogu da se setim ni jednog drugog takmicenja da nemac parira drugim nacijama.
Espanol
12.07.2004., 15:35
Samo jedna dobronamerna napomena autoru:
kaže se NEDOSTACI a ne NEDOSTATCI.
:(A ja baš nisam hteo da budem surov kad se čovek trudio. :wink:
Espanol
12.07.2004., 15:47
I čemu tolika buka među laicima oko Švaba?
Jasno je da je tvoje pitanje samo sebi odgovor:)
Razlog:... hm...nedovoljna informisanost?
Ali istina je ono za klupu, mada moji senzori i iskustvo nisu dovoljni da to raspoznaju. Pežo je sasvim udoban i "lađast", vozim jednog koji je star ali uz održavanje (nove gume, šoljice amortizera, gumice balans štangle, silent ono nešto...centriranje trapa... i sve drugo što su me ubedili da treba:))) zaista lebdi po putu:-)
hvala za prosvećivanje. ovo je bezbedno mesto gde i žene mogu nešto da nauče, a da ne crvene što ih to uopšte zanima:-)Dame su ovde dobrodošle! Ima ih već dosta, aktivne su i pokazalo se odlični poznavaoci materije. Uz to, ženski pogledi na automobil uvek su interesantni (ne pežorativno). Žene su često mnogo praktičnije i objektivnije od muških "paljevina". Pozdrav i samo udri sa mišljenjima. :wink:
Pozdrav i samo udri sa mišljenjima.
Hvala na ohrabrenju! :D
A ja baš nisam hteo da budem surov kad se čovek trudio.
Ne stvarno, 100% dobra namera. Zašto da se ne trudimo da budemo bolji? Moja mala ličnost je vrlo korektivne prirode i prihvatam svačiju kritiku i pouku, tj. kradem znanje. Što reče neki ovde dasa, nije to baš najvažnije na svetu, ali što da budemo slepci kad ne moramo.
Mr. Senta, svaka čast na ideji za temu, a pravopisne ispravke prepusti nama tetkama, učiteljicama, gunđosavama...:))))
mali/37
12.07.2004., 16:02
ma znam ja da je to u dobroj nameri i isto tako ne mislim ni ja nista lose sa ovim sto sto cu reci ali ljudi sa severa imaju problema sa nasom gramatikom, a i ja cesto pogresim oko toga tako da to nije problem za mene.druga stvar ne snalazim se najbolje sa tastaturom i to je isto jedan od razloga kad pogresimo.tako da mi nije to problem
Espanol
12.07.2004., 22:53
A ja baš nisam hteo da budem surov kad se čovek trudio.
Ne stvarno, 100% dobra namera. Zašto da se ne trudimo da budemo bolji? Moja mala ličnost je vrlo korektivne prirode i prihvatam svačiju kritiku i pouku, tj. kradem znanje. Što reče neki ovde dasa, nije to baš najvažnije na svetu, ali što da budemo slepci kad ne moramo.
Mr. Senta, svaka čast na ideji za temu, a pravopisne ispravke prepusti nama tetkama, učiteljicama, gunđosavama...:))))Ne sumnjam u dobru nameru i podržavam ideju da budemo bolji. Kao nekom jezičkom "čistuncu" često mi smetaju ovakve stvari, ali... Šuvarovci, Slobijanci i ostali su stvarnost na forumu i pomoć tetaka gunđosava i učiteljica bi mogla da bude dragocena (što bi urednik morao sve da radi ako ima i lektora)?. Welcome! :lol:
littlefoot
16.07.2004., 00:18
Naravno, svako ima svoj ukus, zato postoji toliko vrsta automobila, pa nek izvoli svako da izabere ono sto mu odgovara.Ne žesti se, ti samo voziš Mercedesovu "kanticu" :lol: što nije tako strašno. I sasvim pogrešno misliš kako je nešto bezbedniji ili pouzdaniji od drugih automobila u toj klasi. Ako pratiš povremeno rezultate ispitivanja bezbednosti (recimo kreš testova) videćeš koliko su svi po klasama izjednačeni. Jednostavno postoje standardi (iz godine u godinu sve stroži) bez koje ni jedno vozilo ne može da dobije atest za proizvodnju i prodaju. Fabrike razbiju i stotinak automobila dok ne dođu do optimalnih vrednosti i Mercedes tu nije ni u kakvoj prednosti.
Ako govorimo o ukusima, evo ti poslednji primer. Maserati "quattroporte" je je u mnogim zemljama uključujući i Nemačku proglašen za NAJ auto u klasi luksuznih. Cenilo se sve od opšteg dizajna, preko luksuza, snage, brzine, bezbednosti...I misliš li da će neki džudža da kupi Maserati? Jok, to je roba za ljude od šmeka, džudžosi će da pazare Mečku jer im se ona čini INN. 8)
E macane, ti mene uopste nisi razumeo! A ocigledno te sujeta suvise svrbi, pa cu se suzdrzati od daljih komentara. Nisam uopste pomenula Nemce, a ti kenj kenj o njima, bas ti smetaju a?
I ako sam dzudza, moze mi se 8) :D
begunac
16.07.2004., 00:28
Neznam sta mi je...napao sam danas na automibilizam :lol: Ali imam sledece pitanje za tebe Espanjol...A sta ce nekom Maserati?Sta je to...jesi li probao to da vozis?To auto samo sluzi dzudzama kao produzenje kite... :D Dok mercedes,je sve i ovo i ono...Licno do sada nisam vozio mercedes,ali u zadnje vreme razmisljam o tome...i kupicu ga...S klase...350 ili 500 turbo dizel....
Candyman
16.07.2004., 00:41
Nedaj se Spaniard. :lol: :wink:
mali/37
16.07.2004., 00:42
Razlika izmedju Maseratija i Mercedesa je sto kod nas Maserati je ipak simbol neceg prestiznog simbol klase i tu ne mislim klase u deljenju ljudi nego klase u kvalitetu i svemu drugom sto ti jedan auto moze da donese.Mercedes vozi svaki selja koji ode iz neke zabiti u beli svet tj. uglavnom u Germany ili Austria, pa kad dodje da se pokaze kako je uspeo u zivotu.Evo da ne ispadne kako ja ... pogledaj sta su objavili pre neki dan u novinama koliko ima Maseratija tj. luksuznih kola u Srbiji , Mercedes nisu ni spominjali jel ga ne ubrajaju u tu grupu.
Mercedes je visa klasa kola koja je skora dostupna svima , a Maserati nije.Isto kao i BMW X5 vidis ga na svakom cosku dok Maserati ne vidis i kad ga vidis vidis da je olicenje prave klase u auto industriji.
Koliko kosta polovan Mercedes, a koliko Maserati sve ti govori.Kad vidis Mercedes od pre 20 godina i Maserati tek onda razumes razliku u klasi.
Espanol
16.07.2004., 00:46
E macane, ti mene uopste nisi razumeo! A ocigledno te sujeta suvise svrbi, pa cu se suzdrzati od daljih komentara. Nisam uopste pomenula Nemce, a ti kenj kenj o njima, bas ti smetaju a?
I ako sam dzudza, moze mi se 8) :DNa ovom forumu se (ako si primetila) pre svega lepo izražavamo i uvažavamo. Što se sujete tiče, navozao sam se takvih vozila da sam je zadovoljio za naredna dva života. Očekivao sam neki argumentovan odgovor na teze koje sam bacio, kad ono "ja sam džudža, može mi se"??? :shock: Ne budi lenja pa pročitaj pažljivije sve ono gore. :wink:
Espanol
16.07.2004., 01:01
Neznam sta mi je...napao sam danas na automibilizam :lol: Ali imam sledece pitanje za tebe Espanjol...A sta ce nekom Maserati?Sta je to...jesi li probao to da vozis?To auto samo sluzi dzudzama kao produzenje kite... :D Dok mercedes,je sve i ovo i ono...Licno do sada nisam vozio mercedes,ali u zadnje vreme razmisljam o tome...i kupicu ga...S klase...350 ili 500 turbo dizel....Dobar ti stil pisanja. I vrlo argumentovan: "Mercedes nisam vozio, ali je i ovo i ono?" Šta? A mogu misliti šta bi tek dao da imaš onaj "produžetak kite" od Maseratija. Za razliku od tebe, ja sam sve to vozio. I vozim svaki dan. Posao mi je takav, pa me firme svakodnevno cimaju po svetu i daju mi te svoje proizvode da ih drndam i vadim im dušu. Posle o njima pišem za paljevine kao što si ti. Dok tekst stigne do tebe ja već vozim 50- tu plehanu kantu, na koju posle svih ovih godina gledam samo kao na upotrebnu robu i pomagalo, isto kao što gledam na šporet, mikser ili usisivač. Kad dođeš u tu fazu, možemo na ravnoj nozi da razgovaramo o automobilima. Uzdravlju. :lol:
Espanol
16.07.2004., 01:08
Nedaj se Spaniard. :lol: :wink:Niš` ne brigaj Šećerko. Za dž... sam antibiotik sa produženim dejstvom! :lol:
littlefoot
16.07.2004., 22:55
Kao prvo, ja sam iznela svoje misljenje, a ti, kako se vidi cenis samo svoje i nicije drugo. Po ostalima pljujes krijuci se iza raznoraznih testova.
Sto se tice mog izrazavanja, nisi mi ti tata, pa da me kinjis kako cu da pricam.
Strasno me iznerviralo to tvoje grupisanje ljudi prema automobilima. Tolike godine sprcao, a ne znas da o ukusima ne vredi raspravljati, pa nije ni ljudski pljuvati kako je neko dzudza samo zato sto ne voli istu marku kao ti. Tolernacija do mojega...
Candyman
16.07.2004., 23:11
Kao prvo, ja sam iznela svoje misljenje, a ti, kako se vidi cenis samo svoje i nicije drugo. Po ostalima pljujes krijuci se iza raznoraznih testova.
Sto se tice mog izrazavanja, nisi mi ti tata, pa da me kinjis kako cu da pricam.
Strasno me iznerviralo to tvoje grupisanje ljudi prema automobilima. Tolike godine sprcao, a ne znas da o ukusima ne vredi raspravljati, pa nije ni ljudski pljuvati kako je neko dzudza samo zato sto ne voli istu marku kao ti. Tolernacija do mojega...
Littlefoot pa shto si se iznervirala. :( Nema potrebe za takvim zborom. Jeste da Spaniard malko preteruje po pitanju zabarski-svapski autici, ali shta ces. :? Ovo je forum i ljudi iznose svoja mishljenja. Fala bogu shto razlicito mislimo inace bi bilo s***e. Molim te da ostanesh sa nama i nastavimo divanit'. Pusti co'eka samo neka pljucka, a ti lepo argumentuj sve shto iznesesh i nicht problem. :D
Pozdrav iz Ravangrada.
Espanol
16.07.2004., 23:35
Strasno me iznerviralo to tvoje grupisanje ljudi prema automobilima. Tolike godine sprcao, a ne znas da o ukusima ne vredi raspravljati, pa nije ni ljudski pljuvati kako je neko dzudza samo zato sto ne voli istu marku kao ti. Tolernacija do mojega...Kao što vidiš ne krijem se iza bilo čega. Javno iznosim svoje mišljenje isto kao i ti. Ne pljujem nikoga i ne izražavam se nepristojno za razliku od tebe. I ponoviću svoje mišljenje. Bar 90% vlasnika Mercedesa u ovoj zemlji nema nikakvu realnu potrebu za takvim vozilom. To su iskompleksirane DŽUDŽE kojima je stalo do pokazivanja. :lol:
Candyman
16.07.2004., 23:51
Kako mozesh biti siguran da ovi sa Maseratijem(Alfom) nisu dzudze??? :? Pristrasan si JAKO shto se tice zabara. :((zato sam ih i naveo) Licno ovo sve shvatam kao divan, spiku... bez ikakvog preterivanja, psovki ljudi iznose mishljenja. :D Ja sam doshao ovde kako bih naucio i druzio se. :D
CIAO! 8)
CIAO! 8)Malo si u nabrajanju sabirao babe i žabe, ali svejedno. Potrebni su raznim Karićima kojih je pun svet. Kako bi inače pokazali da su se naklepali para. Pravilo koje sam uočio bazajući godinama svetom je sledeće: Što sitnija duša, to veći i luksuzniji auto. Upoznao sam silne divne ljude, vrhunske inženjere, profesore, pisce...svi su bili u stanju da kupe bilo šta, ali NIKO od njih nije vozio ni Mercedes ni RR ni Bentli, naprotiv. Svi voze najobičnije automobile koji ih prevoze tamo gde treba, a najveći broj u slobodno vreme doteruje SVOJIM RUKAMA nekog oldtajmera koga pamti iz detinjstva. Jel jasnije. 8)
Argument tvoje pristrasnosti. Dok si citao moj post verovatno je sve bilo O.K. dok nisam naveo Ferrari...
C, c, c...
O.K. sada samo veselo. :D
CIAO! 8)
Argument tvoje pristrasnosti. Dok si citao moj post verovatno je sve bilo O.K. dok nisam naveo Ferrari...
C, c, c...
O.K. sada samo veselo. :D
CIAO! 8)
Prokleti NET. :x Ovo bese moja malenkost.
CIAO! 8)
Espanol
17.07.2004., 00:05
Kako mozesh biti siguran da ovi sa Maseratijem(Alfom) nisu dzudze??? :? Pristrasan si JAKO shto se tice zabara. :((zato sam ih i naveo) Licno ovo sve shvatam kao divan, spiku... bez ikakvog preterivanja, psovki ljudi iznose mishljenja. :D Ja sam doshao ovde kako bih naucio i druzio se. :D
CIAO! 8)Apsolutno sam siguran da Maserati kupuju isključivo odlični poznavaoci automobila i ljudi od stila. O tome govori i broj Maseratija u ovoj zemlji. Ali nisam uopšte zadrt po pitanju italijanskih automobila. Obožavam u raznim klasama Engleze (umrle nažalost). Ubedi me kako postoji lepši, elegantniji itd. Mercedes od jednog Jaguara XJ, Dajmlera, Aston Martina...To je isto kategorija vozila za tipove kojima se baš **** za MB i zavist komšija. To su likovi koji u automobilima istinski uživaju. :lol:
CIAO! 8)
Evo ti primera ujak od mog drugara iz srednje skole zivi negde dole kod Prokuplja neko selo neznam kako se zove, a i nije bitno uglavnom majstor je pun para i pogodi sta vozi.Sto nije kupio Alfu ili ne znam Pezoa ili mozda Volva.Kupio je Mercedesa da bi svi u selu rekli kako je on budza sad.
Ja nisam pristrasan i isto kazem da medju italijanima ima krsa kao i medju nemcima i francuzima.Nema proizvidjaca na svetu koji pravi sve klase auta super.Uzmimo recimo punta ili bravo,brava sve su to jako losa kola za mene ali zato Alfa 147 je zakon.Ako imate priliku pogledajte na BBC top gear emisiju o kolima pa ce te videti sta ljudi pricaju i nisu ona varijanta nase najbolje jel isto tako ocrne i rovera i druge engleze ako su krsevi.
begunac
17.07.2004., 01:23
Prvo ...ja nisam paljevina....i ti meni ne mozes da pises o autima....ali ti to neznas.....video sam koliko si informisan na pojedinim temama ....ti mozes da pises kojekakvim klincima,a meni ....nebih rekao :D Ja samo usput pomenuh,da sam radio sa autima,a ti odmah...kako sam varao ljude(skoro tako ispade.. :wink: )Usput da pomenem...dok sam dovozio kola...dovozio sam i delove...za vreme enbarga,dovezao sam za najmanje 5 000 000€ delova za GSP...Ovo kazem samo da znas,da znam ta je karika a sta klip...I sa deset metara cujem kad se cuje lezaj na altenatoru... :wink: ,ako uopste znas o cemu pricam....posto ovde(izgleda) pises bajke za malu decicu....
Candyman
17.07.2004., 01:27
Izini, ali niko ne moze biti apsolutno siguran. Mercedes je pojam za lux, udobnost, pouzdanost,... od kada je sveta i veka. Pitajte ljude za Maserati i Mercedes! Shta mislite kakav bi bio rezultat? Ne podcenjujem nikoga i nicht, ali opet slutim iskljucivost.
P.S. Ova nasha zemljica, kakva da je, nije bash neki svetao primer za diskusiju(dzudzosi). :D
CIAO! 8)
Prvo ...ja nisam paljevina....i ti meni ne mozes da pises o autima....ali ti to neznas.....video sam koliko si informisan na pojedinim temama ....ti mozes da pises kojekakvim klincima,a meni ....nebih rekao :D Ja samo usput pomenuh,da sam radio sa autima,a ti odmah...kako sam varao ljude(skoro tako ispade.. :wink: )Usput da pomenem...dok sam dovozio kola...dovozio sam i delove...za vreme enbarga,dovezao sam za najmanje 5 000 000€ delova za GSP...Ovo kazem samo da znas,da znam ta je karika a sta klip...I sa deset metara cujem kad se cuje lezaj na altenatoru... :wink: ,ako uopste znas o cemu pricam....posto ovde(izgleda) pises bajke za malu decicu....
Prijatelju, kome je to bilo namenjeno???
voZdra. 8)
Candyman
17.07.2004., 01:31
voZdra. 8)
Grrrrrrrrrr... :x Opet prokleti NET.
Espanol
17.07.2004., 01:32
Izini, ali niko ne moze biti apsolutno siguran. Mercedes je pojam za lux, udobnost, pouzdanost,... od kada je sveta i veka. Pitajte ljude za Maserati i Mercedes! Shta mislite kakav bi bio rezultat? Ne podcenjujem nikoga i nicht, ali opet slutim iskljucivost.
P.S. Ova nasha zemljica, kakva da je, nije bash neki svetao primer za diskusiju(dzudzosi). :D
CIAO! 8)Pogrešna postavka, ovo je prava zemlja za diskusiju na temu DŽUDŽOSI! :lol:
begunac
17.07.2004., 01:33
"""Dobar ti stil pisanja. I vrlo argumentovan: "Mercedes nisam vozio, ali je i ovo i ono?" Šta? A mogu misliti šta bi tek dao da imaš onaj "produžetak kite" od Maseratija. Za razliku od tebe, ja sam sve to vozio. I vozim svaki dan. Posao mi je takav, pa me firme svakodnevno cimaju po svetu i daju mi te svoje proizvode da ih drndam i vadim im dušu. Posle o njima pišem za paljevine kao što si ti. Dok tekst stigne do tebe ja već vozim 50- tu plehanu kantu, na koju posle svih ovih godina gledam samo kao na upotrebnu robu i pomagalo, isto kao što gledam na šporet, mikser ili usisivač. Kad dođeš u tu fazu, možemo na ravnoj nozi da razgovaramo o automobilima. Uzdravlju. """
AUUUUU...kobi rekao...ti si neki dasa!HAHAHAHA..Tebi neko da da "drndas maseratija"kao da je usisivac???Hahahaha....odavno me nisi ovako nasmejao....Da ti nisi Branko Kockica,pa samo pises za decu...
PS Meni ne treba niko da da ...da drndam taka kola....ja ih kupim,kad god pozelim...
Candyman
17.07.2004., 01:36
CIAO! 8)Pogrešna postavka, ovo je prava zemlja za diskusiju na temu DŽUDŽOSI! :lol:
Jeste. Pogreshno sam mislio, a kasnije sam se josh pogreshnije(!) izrazio. Elem, rasprava o "ukusima" u ovoj zemlji je potpuno nezahvalna poshto je potpuno poremecen sistem vrednosti i dr.
Mislim da me sad kontash.
begunac
17.07.2004., 01:36
voZdra. 8)
Grrrrrrrrrr... :x Opet prokleti NET.Imas u naslovu kome je namenjeno....
Kol'ko vidim krenulo je makljanje!!! :D :D :D
Candyman
17.07.2004., 01:37
JA!!!
begunac
17.07.2004., 01:39
JA!!!Ma kakvo makljanje....covek vam prica bajke,pa jos se uziveo.... :D
Candyman
17.07.2004., 01:41
voZdra. 8)
Grrrrrrrrrr... :x Opet prokleti NET.Imas u naslovu kome je namenjeno....
Pardon. Ja to nikada ne popunjavam, pa ni ne obracam paznju na to.
Sledeci put cu "gledati kuda vozim".
Candyman
17.07.2004., 01:44
JA!!!Ma kakvo makljanje....covek vam prica bajke,pa jos se uziveo.... :D
Jurish!!! :D Samo se makljajte, i ja cu samo da imam vishe pojma. :lol:
CIAO! 8)
Espanol
17.07.2004., 01:49
Prvo ...ja nisam paljevina....i ti meni ne mozes da pises o autima....ali ti to neznas.....video sam koliko si informisan na pojedinim temama ....ti mozes da pises kojekakvim klincima,a meni ....nebih rekao :D Ja samo usput pomenuh,da sam radio sa autima,a ti odmah...kako sam varao ljude(skoro tako ispade.. :wink: )Usput da pomenem...dok sam dovozio kola...dovozio sam i delove...za vreme enbarga,dovezao sam za najmanje 5 000 000€ delova za GSP...Ovo kazem samo da znas,da znam ta je karika a sta klip...I sa deset metara cujem kad se cuje lezaj na altenatoru... :wink: ,ako uopste znas o cemu pricam....posto ovde(izgleda) pises bajke za malu decicu....Prvo...lepo se predstavi, kvalifikacije da bi nam ovako solio pamet, godište i sl. Imali smo ovde razne likove od kojih su neki tvrdili kako su recimo mašinski inženjeri višak u automobilizmu! Možda i ti misliš kako su auto dileri važniji od ljudi koji projektuju te automobile koje prodaju. :wink: I pre nego što mi objasniš šta je ležaj alternatora, kaže se embargo. To što tvrdiš za GSP takođe mogu da proverim za dva minuta. Prihvati se ti sinovac pre ovako ljutih pisama malo opšte pismenosti, pažljivije čitaj, nađi citat gde sam te uopšte pomenuo i nazvao prevarantom...A generalno, za preprodavce vozila iz nazovi Evrope tvrdim da su ne PREVARANTI nego nešto mnogo gore. Debelo sam u materiji i odlično znam kakav se otpad prodaje ovde. 8)
begunac
17.07.2004., 02:00
Prvo ...ja nisam paljevina....i ti meni ne mozes da pises o autima....ali ti to neznas.....video sam koliko si informisan na pojedinim temama ....ti mozes da pises kojekakvim klincima,a meni ....nebih rekao :D Ja samo usput pomenuh,da sam radio sa autima,a ti odmah...kako sam varao ljude(skoro tako ispade.. :wink: )Usput da pomenem...dok sam dovozio kola...dovozio sam i delove...za vreme enbarga,dovezao sam za najmanje 5 000 000€ delova za GSP...Ovo kazem samo da znas,da znam ta je karika a sta klip...I sa deset metara cujem kad se cuje lezaj na altenatoru... :wink: ,ako uopste znas o cemu pricam....posto ovde(izgleda) pises bajke za malu decicu....Prvo...lepo se predstavi, kvalifikacije da bi nam ovako solio pamet, godište i sl. Imali smo ovde razne likove od kojih su neki tvrdili kako su recimo mašinski inženjeri višak u automobilizmu! Možda i ti misliš kako su auto dileri važniji od ljudi koji projektuju te automobile koje prodaju. :wink: I pre nego što mi objasniš šta je ležaj alternatora, kaže se embargo. To što tvrdiš za GSP takođe mogu da proverim za dva minuta. Prihvati se ti sinovac pre ovako ljutih pisama malo opšte pismenosti, pažljivije čitaj, nađi citat gde sam te uopšte pomenuo i nazvao prevarantom...A generalno, za preprodavce vozila iz nazovi Evrope tvrdim da su ne PREVARANTI nego nešto mnogo gore. Debelo sam u materiji i odlično znam kakav se otpad prodaje ovde. 8)
Prvo...nisi pazljivo citao....rekao sam da sam radio sa kolima kad je bio aktuelan Vukovar i Zvornik...a to je bilo pre 8-9 godina..to je bio pocetak uvoza,stranih polovnih kola...I kao sto rekoh,tad je bilo para...(mada su mi svi ostali duzni ponesto..)
Inace,sto se tice otpada...to se zaista sad doterava dole...A ja to neradim...Ja sam doteravao kola...Inace imam podosta godina,...
Espanol
17.07.2004., 02:10
Prvo...nisi pazljivo citao....rekao sam da sam radio sa kolima kad je bio aktuelan Vukovar i Zvornik...a to je bilo pre 8-9 godina..to je bio pocetak uvoza,stranih polovnih kola...I kao sto rekoh,tad je bilo para...(mada su mi svi ostali duzni ponesto..)
Inace,sto se tice otpada...to se zaista sad doterava dole...A ja to neradim...Ja sam doteravao kola...Inace imam podosta godina,...Sve je to OK, ali nema razloga da se žestiš i pišeš onakve poruke. Ja sam govorio generalno (kao i većina učesnika) o otpadu koji se uvozi ne pominjući nikog posebno. Uopšte mi nije jasna tvoja reakcija. Dobro, pošto smo rešili problem uključi se lepo u diskusije i ne diži sebi pritisak. :lol:
begunac
17.07.2004., 02:13
u redu je...
Espanol
17.07.2004., 02:18
u redu je...Pade mi kamen sa srca. Baš mrzim svađe i prepucavanja na ozbiljnom forumu koji traži argumente. Pozdrav. :wink:
littlefoot
17.07.2004., 15:05
E vama sve nesto treba da se argumentira. Uzas :)
Zar nije dovoljan argument kad kazem da UZIVAM u mojoj maloj "kutiji" ( kako podrugljivo rece neki gospodin). Hvala Bogu imala sam prilike da vozim svasta, jer nisam uvek imala novca za Mercedesa. Ali sam zato mogla da vozim i velike Mecke i po meni nema lepseg osecaja. To je moje misljenje, da me neko ne razume pogresno. :wink:
Moja malenkost nije mas.ing. i ne razumem se u svaku sitnicu automobila, al i ja cujem na 10m kad nesto nije u redu :D
Mislim da mi je vreme da se povucem sa ove teme, jer je isuvise ozbiljna za mene.
Pozdravljam vas pa se divanimo negde neozbiljnije, negde gde se prica o uzivanju u kolima.
Vidim da se ovde lome koplja o kvalitetu automobila,a pojedinci uporno pljuju Benz...hmmm...pa bio bi red da komentar dam i ja,kao osoba iz sive zone(bivsi pozajmljivac automobila sa parkinga i semafora!).
Kao prvo,Benz je taj koji je napravio revoluciju u zastiti od kradje,i upravo je Benz taj koji se ne krade nego otima,a sto se tice VW,Audija i italijana...he,pa smesni su.Od 1995 godine je postalo nemoguce pozajmiti S-klasu(sem varijante "semafor"!),a Ferrari-ja i to F-50 mozes sa obicnim bonsekom da odvezes...Sto se tice zastite Audi-ja,dovoljno je kupiti kutije sa cipovima(10 kom.=240 Eura) i uz par ogrebotina na desnoj nadlaktici Audi je vas...Lancia i Alfa ukljucujuci i tata FIAT-a,dovoljno je reci da i dan-danas je dovoljna jedna osoba da ih otvori i polomi volan(bez alata,ako izuzmemo srafciger)i sve to u roku od 8-10 sec.BMW,jako jednostavan za pozajmicu,dovoljni su samo kompleti lomaca(pravljeni od alata "UNIOR"=100 eura) i mozete da uzivate sa vetrom u kosi vozeci 645Ci...
Znaci da donesem konacnu konstataciju - Mercedes-Benz je savrsen!
Mercedes-Benz drivin'-**** survivin'!Aight!
Espanol
17.07.2004., 15:46
E vama sve nesto treba da se argumentira. Uzas :)
Zar nije dovoljan argument kad kazem da UZIVAM u mojoj maloj "kutiji" ( kako podrugljivo rece neki gospodin). Hvala Bogu imala sam prilike da vozim svasta, jer nisam uvek imala novca za Mercedesa. Ali sam zato mogla da vozim i velike Mecke i po meni nema lepseg osecaja. To je moje misljenje, da me neko ne razume pogresno. :wink:
Moja malenkost nije mas.ing. i ne razumem se u svaku sitnicu automobila, al i ja cujem na 10m kad nesto nije u redu :D
Mislim da mi je vreme da se povucem sa ove teme, jer je isuvise ozbiljna za mene.
Pozdravljam vas pa se divanimo negde neozbiljnije, negde gde se prica o uzivanju u kolima.Niko nema ništa protiv što ti uživaš u svojoj "kantici" :lol: tako i treba! Ništa lepše nego kad čovek sa uživanjem vozi auto. Ovde je bilo reči ponajviše o likovima kojima Mečka služi za paradu, znači džudžosima. Ne treba da budeš ing. za ovaj forum, naprotiv već sam rekao da vrlo uvažavam mišljenja dama. I gde se gubiš sad kad smo se zalaufali, još malo pa če da pevamo! :lol:
littlefoot
17.07.2004., 16:37
Nemoj me shvatiti pogresno, ali jedna stvar me u zivotu uvek remetila nevidjeno, a to je ta kategorizacija. Ne samo vezano za kola, nego i ostale stvari. Ne moze da se generalizuje tek tako.
Budi iskren pa priznaj koji auto srednje klase moze bolje da mi posluzi od Mecke A klase, da necu mozda da vozim punta ili nesto tome slicno.
Mnoge ljude koje poznajem voze Mecke, a niko nije to sto ste vi rekli da su upravo ovakvi vozaci. Ne kazem da ih nema, ali bar isto toliko koliko i vozaca drugih tipova kola. Zato molim Vas bez tog svstavanja u grupe, jer to zaista nije tacno. Bar ne ovde u Bgd. Ovde je dzudza pre neki koji vozi auto jedno 10 godina star ( koliko toliko ocuvan) a da ima preko 1600. To su lozane. Mada se dzudze, po meni, uglavnom raspoznaju po nacinu voznje, a ne po tipu auta koji voze.
Ajde da promenimo topic u :" Dzudze i njihova kola" :wink: :D
Sto se pesme tice : soferska je tuga pregolemaaaa, kad je nasa kucaaa putujuuuccaaa..... :)
mali/37
17.07.2004., 16:57
pa vozi pezo 206 bolji je.
Candyman
18.07.2004., 01:34
Od jednog Mercedesa??? :shock: :lol: :lol: :lol:
Teshko, ali O.K.
Candyman
18.07.2004., 01:43
Nemoj me shvatiti pogresno, ali jedna stvar me u zivotu uvek remetila nevidjeno, a to je ta kategorizacija. Ne samo vezano za kola, nego i ostale stvari. Ne moze da se generalizuje tek tako.
Budi iskren pa priznaj koji auto srednje klase moze bolje da mi posluzi od Mecke A klase, da necu mozda da vozim punta ili nesto tome slicno.
Mnoge ljude koje poznajem voze Mecke, a niko nije to sto ste vi rekli da su upravo ovakvi vozaci. Ne kazem da ih nema, ali bar isto toliko koliko i vozaca drugih tipova kola. Zato molim Vas bez tog svstavanja u grupe, jer to zaista nije tacno. Bar ne ovde u Bgd. Ovde je dzudza pre neki koji vozi auto jedno 10 godina star ( koliko toliko ocuvan) a da ima preko 1600. To su lozane. Mada se dzudze, po meni, uglavnom raspoznaju po nacinu voznje, a ne po tipu auta koji voze.
Sto se pesme tice : soferska je tuga pregolemaaaa, kad je nasa kucaaa putujuuuccaaa..... :)
Skroz O.K. ideja posle ove silne rasprave oko ukusa. :D Shto se tice jednog prethodnog posta "nazalost" sve greshke i nedostaci se moraju argumentovati, a ne kao jedan moj friend sav u besu kaze kako je taj i taj autic glupav. :lol: :lol: :lol: Mislim, stani malo kako autic moze biti glupav i ZASHTO??? :shock:
CIAO! 8)
Espanol
18.07.2004., 01:48
Skroz O.K. ideja posle ove silne rasprave oko ukusa. :D Shto se tice jednog prethodnog posta "nazalost" sve greshke i nedostaci se moraju argumentovati, a ne kao jedan moj friend sav u besu kaze kako je taj i taj autic glupav. :lol: :lol: :lol: Mislim, stani malo kako autic moze biti glupav i ZASHTO??? :shock:
CIAO! 8)Pa dobro Šećerko, ko ovde uporno zagovara ARGUMENTE umesto blanko pljuckanja. :wink:
Candyman
18.07.2004., 01:55
'bar vecer Spaniard. Vazda sam za argumente, jako mrzim kad mi neko iznese svoje mishljenje bazirano na iskustvu koje nema.
Candyman
18.07.2004., 02:02
A opet, retko(gotovo nikad) si argumentovao zashto si tako "lud" za talijanima. Ti ih jednostavno volish i to je to. Isto tako ja obozavam Porsche(356A), ali nemam pojma zashto. Svako dobro.
Laku noc. 8)
Espanol
18.07.2004., 03:00
A opet, retko(gotovo nikad) si argumentovao zashto si tako "lud" za talijanima. Ti ih jednostavno volish i to je to. Isto tako ja obozavam Porsche(356A), ali nemam pojma zashto. Svako dobro.
Laku noc. 8)Na par primera si zaključio da sam "lud" za Italijanima. Lud sam ja i za neke Engleze, Švabe, čak i za neke američke "kanturine". Ali, kad postaneš temeljni ing. biće ti jasno da je najlakše napraviti kantu dugu 5 metara sa motorčinom od 5, 6, 7 ili više litara, sa prostorom kojim možeš da manijačiš do besvesti i sa neograničenim finansijskim resursima. Najteži inženjerski zadatak je napraviti mali automobil, dovoljno komforan, dobrih perfomansi, štedljiv, pouzdan, lep na kraju...E, tu su Italijani TATE, i tu im (kao i ceo svet) skidam kapu. To je vrhunski inženjering, spoj svega što sam spomenuo + popularna cena + nešto što ljudi sa uživanjem voze + milioni proizvedenih komada. To su automobili koji ulaze u enciklopedije. Za FIAT "topolino" zna ceo svet i na svim fakultetima ovog sveta se izučava kao primer dobrog inženjeringa. Za hiljade nekih Kadilaka, Ševroleta, Mercedesa, BMW- a ... neki novi klinci nikad neće znati da su postojali. Jednostavno zato što su bila potpuno bezlična vozila iz nekih nedefinisanih klasa koji su u određenom trenutku zadovoljavali sujete svojih vlasnika i umrli sa njima. Nemoj da te testiram koliko vozila poznaješ iz ovih klasa, ali sam zato siguran da si za "topolina" sigurno čuo! :lol:
littlefoot
18.07.2004., 23:05
Tako mi i treba kad reče da pričamo neozbiljno :D
Candyman
19.07.2004., 23:58
Laku noc. 8)Na par primera si zaključio da sam "lud" za Italijanima. Lud sam ja i za neke Engleze, Švabe, čak i za neke američke "kanturine". Ali, kad postaneš temeljni ing. biće ti jasno da je najlakše napraviti kantu dugu 5 metara sa motorčinom od 5, 6, 7 ili više litara, sa prostorom kojim možeš da manijačiš do besvesti i sa neograničenim finansijskim resursima. Najteži inženjerski zadatak je napraviti mali automobil, dovoljno komforan, dobrih perfomansi, štedljiv, pouzdan, lep na kraju...E, tu su Italijani TATE, i tu im (kao i ceo svet) skidam kapu. To je vrhunski inženjering, spoj svega što sam spomenuo + popularna cena + nešto što ljudi sa uživanjem voze + milioni proizvedenih komada. To su automobili koji ulaze u enciklopedije. Za FIAT "topolino" zna ceo svet i na svim fakultetima ovog sveta se izučava kao primer dobrog inženjeringa. Za hiljade nekih Kadilaka, Ševroleta, Mercedesa, BMW- a ... neki novi klinci nikad neće znati da su postojali. Jednostavno zato što su bila potpuno bezlična vozila iz nekih nedefinisanih klasa koji su u određenom trenutku zadovoljavali sujete svojih vlasnika i umrli sa njima. Nemoj da te testiram koliko vozila poznaješ iz ovih klasa, ali sam zato siguran da si za "topolina" sigurno čuo! :lol:
Shto se tice velicine autica i "umetnosti" da se skroje vec sam i sam dao "sud". :? Za mene kao buduceg ing. malo je bitno poznavanje shto vishe vozila,a narocito dizajna. Ja uvek aludiram na funkcionalnost. Znam gomilu ljudi koji poznaju iste samo preko casopisa(shto znaci da je zagrebana samo korica celokupne materije). Mene najvishe(mozda i jedino) interesuje tehnika. NE LJUTI SE.
CIAO! 8)
Espanol
20.07.2004., 00:17
Ma što bih se ljutio Šećerko. Pristup ti je sasvim OK, ali ja pride navijam za spoj dobre tehnike i lepog oblika. Eto zašto Italijani. Ako hoćeš najbolji udžbenik svih vremena pokušaj da nabaviš knjigu Forty Years of Design with FIAT. Autor Dante Giacosa, jedan od najboljih konstruktora svih vremena. 8)
Svaka cast forumasi.. nije me bilo dosta dugo na forumu ali mi je bas drago da ste se raspricali na ovu temu (iako smo - ste dotakli sve moguce sto se tice automobilizma)..
Iako sam snazno ubedjen da se o ukusima ne raspravlja, ljubitelj sam Mercedesa i to ne samo novih nego i onih matorijih.. oni su mi jos lepsi.. Ne znam za vas ali za mene svaki takav ocuvan primerak (od 20 god +/- 10) ima dusu.. na svakom od tih kola mozes procitati tradiciju, stil, moc, snagu, tehnologiju itd.. i zato se svakom primerku divim.. na kraju krajeva svako ima svog omiljenog iz nekog razloga.. kao i Espanol sa Fiatom..
Sa tobom se stvarno slazem da nije tesko napraviti masinu od 4 litre pa da przi (uvek me Ameri podsecaju na to...) nego napravi ga sa svim vrlinama koje bi trebalo da poseduje savrsen auto pa i ne mora da pichi sa 300...
poz svima :lol:
Candyman
20.07.2004., 13:34
Ma što bih se ljutio Šećerko. Pristup ti je sasvim OK, ali ja pride navijam za spoj dobre tehnike i lepog oblika. Eto zašto Italijani. Ako hoćeš najbolji udžbenik svih vremena pokušaj da nabaviš knjigu Forty Years of Design with FIAT. Autor Dante Giacosa, jedan od najboljih konstruktora svih vremena. 8)
Nisam toliko za dizajn jer postoji beskonacno razlicitih ukusa zbog kojih dolazi do rasprava slicnih onima koje smo i mi imali(ljubav se ne argumentuje :D ). Niko nemoze da me ubedi u lepotu autica ako isti nema nishta "ispod haube".
CIAO! 8)
Espanol
20.07.2004., 14:00
Nisam toliko za dizajn jer postoji beskonacno razlicitih ukusa zbog kojih dolazi do rasprava slicnih onima koje smo i mi imali(ljubav se ne argumentuje :D ). Niko nemoze da me ubedi u lepotu autica ako isti nema nishta "ispod haube".
CIAO! 8)Greška, puno odličnih konstrukcija je propalo zbog lošeg dizajna. Za dobro oblikovanu karoseriju nema bezbroj različitih ukusa. Ona jednostavno mora da se svidi većini. :wink:
Candyman
20.07.2004., 23:06
CIAO! 8)Greška, [b]puno odličnih konstrukcija je propalo zbog lošeg dizajna. Za dobro oblikovanu karoseriju nema bezbroj različitih ukusa. Ona jednostavno mora da se svidi većini. :wink:
Mozda shto se tice prodaje, ako je to merilo uspeshnosti(za prodavca-fabriku jeste). Postoji tehnika koja je ispred vremena ili nema ko da je plati.
Jednostavno pravish elementarnu greshku: GENERALIZACIJA.
CIAO! 8)
Espanol
20.07.2004., 23:33
Kad porasteš kaš`će ti se samo. :lol: Prodaja je jedino merilo uspešnosti proizvoda. Lošu robu niko ne kupuje u milionima komada, ili misliš da su ljudi baš toliko glupi. :roll:
Candyman
20.07.2004., 23:46
Kad porasteš kaš`će ti se samo. :lol: Prodaja je jedino merilo uspešnosti proizvoda. Lošu robu niko ne kupuje u milionima komada, ili misliš da su ljudi baš toliko glupi. :roll:
Tu sam te cekao 'tico. Kao istinski zaljubljenik u autice znash da prodaja nije merilo istog i nesme da bude. To je onda konfekcija. :D
CIAO! 8)
Espanol
20.07.2004., 23:56
Tu sam te cekao 'tico. Kao istinski zaljubljenik u autice znash da prodaja nije merilo istog i nesme da bude. To je onda konfekcija. :D
CIAO! 8)"PRVI MAJ"- PIROT! Ti bi kao ljubitelj Porsche- a "356" (ili ti raspljeskane bube) trebao da znaš šta je uspešna konfekcija. Kad se nešto proizvede u 22 miliona komada, znači da valja. Sokoćalo pouzdane mehanike + šašava karoserija i eto ti formule za uspešan auto. Puno konkurenata u toj klasi se ugasilo čas posla jer nije imalo taj filing. :lol:
Candyman
21.07.2004., 10:26
Broj proizvedenih komada autica kao merilo uspeshnosti primenom "tvoje generalizacije" dovodi do katastrofalnog zakljucka. Ferrari nimalo nije uspeshan jer pravi autice u malim serijama, Lamborghini takodje... naravno mislim na uspesnost modela "prozvanih" kuca. Po tome :lol: ispada da je Mercedes po kome toliko pljuckash(purnjalo, pushnica...) sa svim svojim modelima uspeshniji od gorepomenutih.
Nicht personal. Only divan. :wink:
CIAO! 8)
Candyman
21.07.2004., 10:30
Kada ih ne provale i to se deshava(sa obzirom na temu). O.K ne bash u milionskim komadima, ali za*eb je za*eb. :x
CIAO! 8)
Espanol
21.07.2004., 14:02
Broj proizvedenih komada autica kao merilo uspeshnosti primenom "tvoje generalizacije" dovodi do katastrofalnog zakljucka. Ferrari nimalo nije uspeshan jer pravi autice u malim serijama, Lamborghini takodje... naravno mislim na uspesnost modela "prozvanih" kuca. Po tome :lol: ispada da je Mercedes po kome toliko pljuckash(purnjalo, pushnica...) sa svim svojim modelima uspeshniji od gorepomenutih.
CIAO! 8)Stalno sabiraš babe i žabe. Govorili smo o uspešnom inženjeringu kod malih automobila, gde je jedino merilo uspešnosti broj prodatih komada. Ferari i Lamborgini su vozila iz druge priče (znaš li neki loš ili ružan model?) Mercedes je "nešto između". Opredeli se za klasu o kojoj pričamo. :roll:
Candyman
21.07.2004., 21:34
CIAO! 8)Stalno sabiraš babe i žabe. Govorili smo o uspešnom inženjeringu kod malih automobila, gde je jedino merilo uspešnosti broj prodatih komada. Ferari i Lamborgini su vozila iz druge priče (znaš li neki loš ili ružan model?) Mercedes je "nešto između". Opredeli se za klasu o kojoj pričamo. :roll:
Pa (m)ucitelju ti mi suflirash u tom sabiranju. :lol: Licno ne znam ni jedan losh autic pomenutih ti zabara, jer kao shto rekoh tanak sam poznavanjem produkcije po vaskolikom svetu. :?
CIAO! 8)
NikolaBD
22.07.2004., 23:15
Sto ste se raspricali,trebalo mi je pola sata da procitam sve.....niko ne pomenu smart?Na snijegu se vrti u krug,tocak zaledi i otpadne a vidio sam sliku kad se prevrne na gepek(od gasa se digne kao motor).....uvjek bi prije kupio maserati,porse ili astona nego mecku
Candyman
22.07.2004., 23:41
Sto ste se raspricali,trebalo mi je pola sata da procitam sve.....niko ne pomenu smart?Na snijegu se vrti u krug,tocak zaledi i otpadne a vidio sam sliku kad se prevrne na gepek(od gasa se digne kao motor).....uvjek bi prije kupio maserati,porse ili astona nego mecku
*ebiga shta se moze kad mlatimo praznu slamu. :lol: Smart nije vredan pomena, to je motor sa kabinom. :roll:
Sad si ga bash "odvalio&qu