Vidi punu verziju : Gurmanski kutak
Espanol
03.04.2004., 02:28
Važi samo za pravi UBICE dobre klope. Tema je iznutrice, škembići, brizle, krezle, bubrezi, crevca i ostala raskoš za nepca. Udrite da se puši!
rajlovac88
03.04.2004., 16:54
Važi samo za pravi UBICE dobre klope. Tema je iznutrice, škembići, brizle, krezle, bubrezi, crevca i ostala raskoš za nepca. Udrite da se puši!
Obozavam shkembice u paradajz sosu i crevca dinstana sa puno luka ali mi to sprema keva.Ne znam recepte,ali potrudi cu se . 8)
Espanol
03.04.2004., 22:45
Bljaaaaaaak!!!!He, he, ovako obično reaguju gosti koji "robu" nisu probali. Ništa neobično, imam recimo drugara koji do 30 i neke godine nije jeo PARADAJZ jer je umislio da ga ne voli. Onda smo nekako uspeli da ga nagovorimo da proba griz, ne može da umre. Rezultat: Sada, da bi stvar nadoknadio baca paradajz i preko torte (zezamo ga malo). Preporuka: Probaš sve živo, pa ako ti se ne sviđa ne jedeš dalje.
E ovako ja to radim nekad kad izuzetno drustvo zahteva od mene da im pravim skembice.....
Dobro operem i namocim u hladna voda preko noci(naravno ostavim na hladno mesto).
Stavim ih kuhati u komadu i to u slanoj vodi u koju dodam mrkvu,celer,luka,biber u zrnu,lovorov list kako bi se izvuklo sto vise neugodnog mirisa(mada danas ima da se kupi po zapadu vec jako dobro ocisceno ali sve jedno ja uvek radim po moj recept).Tako skuhane izrezem na rezance te stavim pirjati na sitno kosani crveni luk na kojem sam prethodno poprzila spek na kockice te dodala sitno kosani cesnja(beli luk).
Sve dobro promesam dodam crvene paprike,paradajz pire,mrvice ili zaprsku,zalijem, prokuham dodam kosani zeleni persun te po zelji limunov sok ili vino.
Ako hocu skembice po dalmatinski nacin tad umesam kuhane krompire narezane na kockice i uz to moze da se posluzi parmezan ili ribanac ako neko zeli.
Prijatno i jedna napomena da to jelo bas cesto vole ljudi koji su sva jela isprobali i vole bas nesto posebno....
Ovaj moj recept sam extra stavila za Espanjola jer vidim da je zaista nesebican u davanju recepata i ideja.........
Espanol
04.04.2004., 11:52
E ovako ja to radim nekad kad izuzetno drustvo zahteva od mene da im pravim skembice.....
Dobro operem i namocim u hladna voda preko noci(naravno ostavim na hladno mesto).
Stavim ih kuhati u komadu i to u slanoj vodi u koju dodam mrkvu,celer,luka,biber u zrnu,lovorov list kako bi se izvuklo sto vise neugodnog mirisa(mada danas ima da se kupi po zapadu vec jako dobro ocisceno ali sve jedno ja uvek radim po moj recept).Tako skuhane izrezem na rezance te stavim pirjati na sitno kosani crveni luk na kojem sam prethodno poprzila spek na kockice te dodala sitno kosani cesnja(beli luk).
Sve dobro promesam dodam crvene paprike,paradajz pire,mrvice ili zaprsku,zalijem, prokuham dodam kosani zeleni persun te po zelji limunov sok ili vino.
Ako hocu skembice po dalmatinski nacin tad umesam kuhane krompire narezane na kockice i uz to moze da se posluzi parmezan ili ribanac ako neko zeli.
Prijatno i jedna napomena da to jelo bas cesto vole ljudi koji su sva jela isprobali i vole bas nesto posebno....
Ovaj moj recept sam extra stavila za Espanjola jer vidim da je zaista nesebican u davanju recepata i ideja.........Hvala! Ja čorbaste pravim slično, ali u tvom receptu ima nekih stvari koje moram HITNO da probam. I obavezno s vrha volim parmezan, to sam pokupio u Italiji. Usput, "trippe" ili škembići u Italiji su nekad važili za sirotinjsku hranu. Sada ih je strašno teško naći u običnoj prodaji, ali ih zato ima u gala restoranima po "pristupačnoj ceni". Pozdrav.
rajlovac88
04.04.2004., 17:56
Ovaj moj recept sam extra stavila za Espanjola jer vidim da je zaista nesebican u davanju recepata i ideja.........Hvala! Ja čorbaste pravim slično, ali u tvom receptu ima nekih stvari koje moram HITNO da probam. I obavezno s vrha volim parmezan, to sam pokupio u Italiji. Usput, "trippe" ili škembići u Italiji su nekad važili za sirotinjsku hranu. Sada ih je strašno teško naći u običnoj prodaji, ali ih zato ima u gala restoranima po "pristupačnoj ceni". Pozdrav.
Ovo mora da se proba.
Espanol
05.04.2004., 01:42
Ovo mora da se proba.Šta se čeka Rajlovac? Evo nastavka. Deo škembića iz Eleninog recepta posle kuvanja nasečete na krupnije komade (ja ih sečem na trouglove osnove 7-8 cm) zato što deluju efektno na tanjiru. Lagano se posole i poprskaju limunom i prođu klasičnu pripremu za pohovanje (brašno, jaja, prezle) i prže na dosta ulja dok se lepo ne zarumene. Ocede se malo na salveti i služe uz tartar sos, ali sasvim lepo idu i uz majonez. Ko ovo nije probao, neka smatra da do sada ništa nije jeo. :lol: :lol: (Pa, moramo i malo šale na forumu, recepti mogu da budu zamorni).Pozdrav!
sta su krezle...ja inace to ne volim bash
E'da vas pohvalim i recem jos samo da ja ponekad uz ove pohane posluzim i kuhani slani krompire.
Pozdrav!
Espanol
05.04.2004., 15:42
sta su krezle...ja inace to ne volim bashKrezle su deo buraga i za razliku od škembića mnogo mekše, belje i po ukusu najbliže mozgu. Problem je što se STRAŠNO teško nabavljaju. Inače mogu da se spremaju na mnogo načina i FANTASTIČNO su ukusne.
Espanol
05.04.2004., 15:44
E'da vas pohvalim i recem jos samo da ja ponekad uz ove pohane posluzim i kuhani slani krompire.
Pozdrav!Elena, pošto si toliko aktivna i puna dobrih recepata, krajnje je vreme da postaneš član a ne da gostuješ. Dakle, upadaj!
Espanol
06.04.2004., 08:04
brizle nisu loshe :)Ti će` da mi kažeš! :wink:
Oprosti mi Espanol,
ali ja bi radije ostala gost.Vreme kad mi dozvoli ja vas posetim i zabodem nosic u sve ono od cega mogu imati koristi a i kulinarstvo spada u jedan od mojih hobija.......
Ja kad kuham obicno to radim od oka zavisno koliko persona imam,nemam nike odredene mere vec sama odredujem i kombinujem sta bi sa cim dobro pasalo.
Volim da eksperimentisem u mojoj kuhinji a kolaci i torte su jedine stvari u kojima imam mere.
Ponekad i ja zaboravim nesto te kad vas posetim dobijem super ideje na cemu sam vam zahvalna.
Ljudi kao ljudi uvek razlicito kuhaju i neko nesto uvek bolje zna tako da mislim da je ovo sve nama mnogo od koristi.
Posebno moram da pohvalim tebe i dam ti podrsku za tako retku nesebicnost a onima kojima ne uspe recept moraju da se malo potrude i bice sve ok.
Kuharstvo hoce da ga volis i da ga vezbas i sa time stices praksu tako da to zaista nije tesko.
Voli vas sviju Elena i hvala za saradnju!
Pozdrav i HRISTOS VASKRSE!
rajlovac88
07.04.2004., 14:35
[/quote]Šta se čeka Rajlovac? Evo nastavka. Deo škembića iz Eleninog recepta posle kuvanja nasečete na krupnije komade (ja ih sečem na trouglove osnove 7-8 cm) zato što deluju efektno na tanjiru. Lagano se posole i poprskaju limunom i prođu klasičnu pripremu za pohovanje (brašno, jaja, prezle) i prže na dosta ulja dok se lepo ne zarumene. Ocede se malo na salveti i služe uz tartar sos, ali sasvim lepo idu i uz majonez. Ko ovo nije probao, neka smatra da do sada ništa nije jeo. :lol: :lol: (Pa, moramo i malo šale na forumu, recepti mogu da budu zamorni).Pozdrav! [/quote]
Cao.Upravo sam cekala ovaj nastavak recepta(+da skoknem do Srbije i da se posteno najedem).Ako negde ovde uspem da nabavim sve sastojke obavezno pravim.
Neko me podsetio danas na škembiće, pa se setih da potražim. Jednostavno je:
Potrebno je:
1kg skuvanih škembića
100g masnoće (u "originalu" je mast, ali bolj je upotrebiti buter)
so, biber, iseckan peršun, sok od limuna
Skuvane i iseckane škembiće (ne mora trouglovi, može trapezi ili rombovi npr. a mogu i jednakostranični trouglovi :lol: ) škembiće spusti u vrelu mast, naglo ispržiti, posoliti i pobiberiti.
rasporediti po tanjiru, posuti peršunom i preliti limunom.
Prijatno!
Espanol
24.09.2004., 16:22
Potrebno je:
1kg skuvanih škembića
Skuvane i iseckane škembiće (ne mora trouglovi, može trapezi ili rombovi npr. a mogu i jednakostranični trouglovi :lol: ) škembiće spusti u vrelu mast, naglo ispržiti, posoliti i pobiberiti.
Prijatno!E, obožavam na gurmanlucima ove što ne drže do forme (mislim do geometrije) nego do sadržaja. Kad probamo? :lol: :lol: :lol:
Potrebno je:
1kg skuvanih škembića
Prijatno!E, obožavam na gurmanlucima ove što ne drže do forme (mislim do geometrije) nego do sadržaja. Kad probamo? :lol: :lol: :lol:
Pa kad spremis! :lol:
Goscica
24.09.2004., 18:47
e skembice i sl. tripice NE VOOOLEEEM! Sorry! :?
e skembice i sl. tripice NE VOOOLEEEM! Sorry! :?
Ma ko te tera da jedes... Samo nek' sef naprvi i pozove... :wink:
Espanol
24.09.2004., 22:38
e skembice i sl. tripice NE VOOOLEEEM! Sorry! :?Ne možeš da nevoleeeeeeeeeeeš nešto što nisi probala. Naučićemo mi već tebe da voleeeeeeeeeeeeeš svašta! :wink: :lol:
Goscica
24.09.2004., 23:43
NEMA SANSEEE!!!Eto, naterali ste me i da vicem,jer me ne shvatate ozbiljno.Nikad volela niti cu! :evil:
e skembice i sl. tripice NE VOOOLEEEM! Sorry! :?Ne možeš da nevoleeeeeeeeeeeš nešto što nisi probala. Naučićemo mi već tebe da voleeeeeeeeeeeeeš svašta! :wink: :lol:
Da li smo mi to pozvani?!
NEMA SANSEEE!!!Eto, naterali ste me i da vicem,jer me ne shvatate ozbiljno.Nikad volela niti cu! :evil:
Ma nemoj da se sekiras!
U poverenju, ne volim ih ni ja (doduse ne pada mi na pamet ni da probam!), ali valjda ce nam spremiti kompletan ugodjaj: predjelo, corbicu, prilog, salaticu, desert... pa cemo se nekako "snaci"! :wink:
Espanol
24.09.2004., 23:53
NEMA SANSEEE!!!Eto, naterali ste me i da vicem,jer me ne shvatate ozbiljno.Nikad volela niti cu! :evil:NIKAD NE RECI NIKAD! :wink:
miamilanche
25.09.2004., 00:23
kao prvo ne primetih dzigericu al nema veze prvi recept je za nju
uzmes dzigericu bilo koju ali je po meni najbolja pileca i onu tanko rezanu slaninu a bogami moze i prsut pa svaku polovinu umotati u slaninu i redjati na raznjic i prziti na laganoj vatri
kombinacija koja uvek dobija u ovom slucaju je kada isto to uradite i sa komadima belog mesa pa ih naizmenice poredjate u tanjir i pospete ili kackavaljem( da se malo zamasti posto je i dzigerica i slanina jako dijetalna :wink: ) ili da se vec prelije nekom maslinovim uljem i limunom ili samo biber ili , ma sta ko voli sve pase
sto se tice ostale dzigerice nju najvise volim na rostilju ali za sve one koji ne znaju za caku savet: dzigericu pre spremanja obavezno potopiti u mleko najmanje na jedan sat a sto duze stoji to je bolje pogotovu ako "prenoci".
BUBREZI su posebna prica. najvise volim telece a spremam ih na taj nacin sto ih obavezno ostavim u sircetu preko noci.Prvo ih prokuvam u jednoj slanoj vodi koju odlijem otprilike kao kod spremanja pasulja.
za to vreme u serpu ubacim ulje i crni luk(mali savet luk ce vam se najbrze spremiti ako ga izrendate). Posle kratkog przenja ubacite komade bubrega poklopite i pustite da se dugo dinsta. Ja na srecu imam cepter tako da nisam u obavezi da stojim pored serpe nekih sat i po do dva tako da ne mogu dati preciznija uputstva oko minimalne duzine spremanja. Po zelji u kasnoj fazi pripreme mogu se dodati sampinjoni ili na samom kraju kiseli krastavcici seceni na kockice kao za rusku salatu. Na potpuno istovetan nacin se pripremaju i pileci bubci( kojima takodje treba jako puno vremena za pripremu ) kao i svinjska i teleca dzigerica
a sto se tice crevaca tu i nema neke filozofije bitno je da nisu PRESUSENA i njih treba spremati na rostilj plotni jer im mast koju ispustaju itekako dobro cini ili ko nema te uslove moze ih prziti po sistemu kako se prze krofne; duboko ulje i to je to
eto, ja se raspisao, mogao sam jos ali rekoh sam sebi milanche nisi ti ruski klasik bice jos prilika
javite kako vam se svidelo :D
Espanol
25.09.2004., 00:28
Pa gde si do sad majstore. nešto nam manjkaju pravi gurmani ovde. Samo ti piši. :wink:
miamilanche
25.09.2004., 00:31
Pa gde si do sad majstore. nešto nam manjkaju pravi gurmani ovde. Samo ti piši. :wink:
nema frke mojih 2 m i 170 kg stoje vam na raspolaganju
E, a "beli bubrezi"?
Zna li neko "to" da spremi :wink: ?
Espanol
25.09.2004., 00:43
E, a "beli bubrezi"?
Zna li neko "to" da spremi :wink: ?Imaš li neko ozbiljnije pitanje? Najjednostavnija i najlepša varijanta su oni na žaru. Staviš bubrege u dosta hladne vode 1- 2 sata, zarežeš ih lako oštrim nožem i kožicu samo svučeš kao čarapu. Iseče se po dužini na komade debele oko 1 cm, lako premaže uljem i baci na roštilj ili teflon. Soli se po pečenju i služi sa dosta seckanog crnog luka. Boza od pripreme, ali efekat, mmmmmmmmmmm...
miamilanche
25.09.2004., 00:44
E, a "beli bubrezi"?
Zna li neko "to" da spremi :wink: ?
probaj isto kao obicne, ja ih nesto bas i ne stavljam na prvo mesto ali sam jednom jeo neku varijanti kao oni nesto polu kuvani polu dinstani sa vegetom
Hvala momci!
Nisam ni sumnjala da cete dati neka zanimljiva resenja, samo ste me prijatno iznenadili sto ste to uradili tako brzo. :wink:
Espanol
25.09.2004., 01:06
Hvala momci!
Nisam ni sumnjala da cete dati neka zanimljiva resenja, samo ste me prijatno iznenadili sto ste to uradili tako brzo. :wink:Da nemaš u šteku neki "bubac" pa da malo gricnemo noćaske? :wink:
Hvala momci!
Nisam ni sumnjala da cete dati neka zanimljiva resenja, samo ste me prijatno iznenadili sto ste to uradili tako brzo. :wink:Da nemaš u šteku neki "bubac" pa da malo gricnemo noćaske? :wink:
Pa znas sta... Ako bih malo kopkala po zamrzivacu, neki bi mozda i ispao. :wink:
Espanol
25.09.2004., 01:22
Hvala momci!
Pa znas sta... Ako bih malo kopkala po zamrzivacu, neki bi mozda i ispao. :wink: :shock: :shock: :shock: :shock: Kopaj, kopaj... :lol:
Hvala momci!
Pa znas sta... Ako bih malo kopkala po zamrzivacu, neki bi mozda i ispao. :wink: :shock: :shock: :shock: :shock: Kopaj, kopaj... :lol:
Jel' to znaci da si negde na putu? :wink:
Espanol
25.09.2004., 01:58
Hvala momci!
Jel' to znaci da si negde na putu? :wink:Ma stižem čim javiš da je "iskopano"! :lol:
www mira
25.09.2004., 10:15
Dobro, a pohovan ili restovan mozak
Evo na brzaka.
Mozak držati malo u hladnoj vodi pa ga obariti sa malo soli. Obarenog ocistiti od skrame i krvnih sudica. nakon toga napraviti smesu za pohovanje i prezle. Grudvicu mozga uvaljati u brašno jaje i prezle i pohovati. Služiti uz tartar sos.
Restovan: Obariti mozak i ocistiti. Uzeti jednu glavicu crnog luka sitno ga iseckati i propržiti na ulju da ne zagori pa dodati mozak. Sve zajedno malo prokrckati. Zaciniti sa zacinom, biberom .Ko hoce može i da razbije jaje.
Espanol
25.09.2004., 16:03
Dobro, a pohovan ili restovan mozak
Evo na brzaka.
Mozak držati malo u hladnoj vodi pa ga obariti sa malo soli. Obarenog ocistiti od skrame i krvnih sudica. nakon toga napraviti smesu za pohovanje i prezle. Grudvicu mozga uvaljati u brašno jaje i prezle i pohovati. Služiti uz tartar sos.
Restovan: Obariti mozak i ocistiti. Uzeti jednu glavicu crnog luka sitno ga iseckati i propržiti na ulju da ne zagori pa dodati mozak. Sve zajedno malo prokrckati. Zaciniti sa zacinom, biberom .Ko hoce može i da razbije jaje.Bravo! Kako ne pomenusmo mozak do sada. Šta ti je praksa! :wink:
miamilanche
26.09.2004., 12:12
ok idemo na level 2
UDROBICA
materijal za udrobicu ( bar ovde kod mene ) mozemo naci u bilo kojoj pecenjari i to po nekoj sitnoj ceni
spremam je na taj nacin tako sto prvo prokuvam TANKA CREVA ( debela retko stavljaju u paket posto su specijalitet druge vrste ) u dobro posoljenoj vodi.
sa druge strane ostale sastojke iseckam u komade, a recimo moja baba crevca sece krojackim makazama ( izgleda sasavo ali ubrzava stvar )
u serpu ubacim CRNI LUK i krenem sa dinstanjem
kod crnog luka postoje dve varijante ili se izrenda ili isece na listice zavisi sta ko voli a moze i kombinovano
posle luka u serpu ide KISELA PAPRIKA iz tursije. ona nije obavezna ali.... mmmmm...mmm
kada se to malo ukrcka ubace se seckane iznutrice s tim da je najbolje prvo ubaciti srce jer njemu treba malo vise vremena. kada sve bude gotovo doda se aleva paprika i biber
ja najcesce spremam udrobicu samo od crevaca i crne dzigerice tako da po zelji svako moze da izbaci ono sto ne voli
prijatno
www mira
26.09.2004., 14:12
Miamilanche nas polako ubija pa cu ja samo da napomenem: JAGNJECA SARMICA
Espanol
26.09.2004., 14:18
Miamilanche nas polako ubija pa cu ja samo da napomenem: JAGNJECA SARMICAPošto si već pomenula, BAČI recept. Taknuto- maknuto! :lol: :wink:
www mira
26.09.2004., 14:30
Miamilanche nas polako ubija pa cu ja samo da napomenem: JAGNJECA SARMICAPošto si već pomenula, BAČI recept. Taknuto- maknuto! :lol: :wink:
Po naredjenju:
JAGNJEĆA SARMICA
1 kg jagnjeće iznutrice(maramica,bela i crna đigerica,srce, krezle) Sem maramice ostalo obariti u slanoj vodi. Obareno iseći na sitne kockice. Pre toga maramicu potopiti u slanu vodu sa malo sirćeta da stoji što duže. Promeniti vodu bar jednom. Za to vreme uzeti 3 glavice crnog luka sitno iseckati i na masnoći ga prodinstati.Kada je na pola prodinstan dodati seckane kockice i nastaviti sa povremenim dolivanjem vode da se dinsta. Posoliti pobiberiti, malo aleve paprike i malo ljute ko voli. Kada je gotovo u posudi u kojoj će se peči podmazati dno pa staviti pola maramice sipati izdinstanu smešu pa pokriti drugim delom maramice. 4 jaja umutiti sa mlekom do pola litre po potrebi i staviti u rernu da se zapeće.Može se staviti i malo barenog pirinca ko voli.
miamilanche
26.09.2004., 19:04
DOBRO PRIMIO KRITIKU NECU VISE :wink:
PS MIRO NISAM ODUSTAO
bundeva
27.09.2004., 01:00
JAGNJECA SARMICA
1 kg jagnjeće iznutrice(maramica,bela i crna đigerica,srce, krezle) Sem maramice ostalo obariti u slanoj vodi. Obareno iseći na sitne kockice. Pre toga maramicu potopiti u slanu vodu sa malo sirćeta da stoji što duže. Promeniti vodu bar jednom. Za to vreme uzeti 3 glavice crnog luka sitno iseckati i na masnoći ga prodinstati.Kada je na pola prodinstan dodati seckane kockice i nastaviti sa povremenim dolivanjem vode da se dinsta. Posoliti pobiberiti, malo aleve paprike i malo ljute ko voli. Kada je gotovo u posudi u kojoj će se peči podmazati dno pa staviti pola maramice sipati izdinstanu smešu pa pokriti drugim delom maramice. 4 jaja umutiti sa mlekom do pola litre po potrebi i staviti u rernu da se zapeće.Može se staviti i malo barenog pirinca ko voli.
Oho!!!! :D :D
Espanol
27.09.2004., 01:12
JAGNJECA SARMICA
Oho!!!! :D :DBukija izgleda razbudio miris! :lol:
alo gurmani, krstovdan je, danas samo voda, i grozdje...
www mira
27.09.2004., 10:52
PS MIRO NISAM ODUSTAO
Ti dok se rešiš :D :D :D
www mira
27.09.2004., 10:54
JAGNJECA SARMICA
Oho!!!! :D :DBukija izgleda razbudio miris! :lol:
Ja stvarno ne znam šta je sa njim. Mora da je na dijeti pa uzdiše i ništa ne zbori. A i Goscice mi nema. Gosciceeeeee , gde si :D :D :D
Espanol
27.09.2004., 11:04
Došla mama pa odmah zaboravila svoju kujnicu! (a i ekipu):wink:
joj jagnjece sarmice, keva pravi brooooka dobro!
a i ovcetinu uopste.
najvise volim kad se komad ovcetine dinsta (moze prvo malo da se prokuva) sa krupno secenim lukom, celom paprikom, paradajzom (po 1-2 kom.)i zacinima. povrce se raskuva i bude odlican sos. uz pire.... :D sramota koliko je dobro (a lako).
pozdrav makrobioticarima...
miamilanche
27.09.2004., 15:26
PS MIRO NISAM ODUSTAO
ma renoviram kupatilo i nikako da se skrpim :cry:
Espanol
27.09.2004., 15:29
Zdravlje i snaga NA USTA IDU! Kako misliš da renoviraš to čudo bez dobre klope? :lol: :lol: :lol:
Goscica
27.09.2004., 17:54
Ko to mene zove, moji forumasi?Eee, ma nisam ja vas zaboravila,samo sam se primirila uz kuhinju moje mile majke...A grehota ziva da ne odem kad me zena zove :lol: Uh, kako dobru sarmu ona pravi, najbolju na svetu.Mislim na ovu klasicnu, ali kod nje meso u sarmi bude roze i socno, nije teska i masna nego mmmmmm....kad ce bre taj kupus vise... :?
Espanol
27.09.2004., 21:46
Ko to mene zove, moji forumasi?Eee, ma nisam ja vas zaboravila,samo sam se primirila uz kuhinju moje mile majke...A grehota ziva da ne odem kad me zena zove :lol: Uh, kako dobru sarmu ona pravi, najbolju na svetu.Mislim na ovu klasicnu, ali kod nje meso u sarmi bude roze i socno, nije teska i masna nego mmmmmm....kad ce bre taj kupus vise... :?Ala smo naivni! :lol: A oprezni likovi (evo, recimo moj slučaj :wink: ) uštekuju neku glavicu u zamrzivač pa kad im se prijede sarma naprave usred leta. Oprez je majka mudrosti, što reče neki od onih bradatih Grka. :lol: :lol: :lol:
miamilanche
27.09.2004., 22:20
Ko to mene zove, moji forumasi?Eee, ma nisam ja vas zaboravila,samo sam se primirila uz kuhinju moje mile majke...A grehota ziva da ne odem kad me zena zove :lol: Uh, kako dobru sarmu ona pravi, najbolju na svetu.Mislim na ovu klasicnu, ali kod nje meso u sarmi bude roze i socno, nije teska i masna nego mmmmmm....kad ce bre taj kupus vise... :?Ala smo naivni! :lol: A oprezni likovi (evo, recimo moj slučaj :wink: ) uštekuju neku glavicu u zamrzivač pa kad im se prijede sarma naprave usred leta. Oprez je majka mudrosti, što reče neki od onih bradatih Grka. :lol: :lol: :lol:
jel da bacim ovde recept za sarmu ili da otvaram novu temu :?: :lol:
Espanol
27.09.2004., 22:44
Imamo već sarmu. Prelistaj malo ranije postove. Traži najviše pod BUNDEVA! :lol: :lol: :lol:
www mira
28.09.2004., 00:13
PS MIRO NISAM ODUSTAO
ma renoviram kupatilo i nikako da se skrpim :cry:
Jeste, to ce da te izvadi za kupatilo :D
hehe.. obozavam sarmu. a kad je u julu izvadim iz zamrzivaca, ugrejem u microwave, ohladjene feferone... ljudi se krste i oblizuju :)
Daryl Van Horn
03.03.2005., 10:09
Džigerica (teleća) izrezana na šnite 1 cm debele, pa na roštilju po 1,5 min sa svake strane je moj favorit. Soliti kad bude pečeno! Pazi na prste dok budeš jeo! :D
Polako sa mozgovima i krezlama - živi holesterol! Jedino ga žumance ima više.
A ovo nisam jeo godinama:
Kad bi se u selu (okolina Čačka) oko 29og novembra klale svinje moj posao je bio da u raniji miješam mast dok se topi. Kad se mast istopi i čvarci izbace iz ranije u njoj ostane talog - mulj od sitnih, sitnih komadića u dosta masti. U to se doda raskuvano meso (od glave...) i svinjsko i juneće (obavezno se klalo i june radi kobasica) i isjeckane iznutrice (ono što ostane od paprikaša koji se pravi za doručak). To se uprži, začini i zove se KAVURMA. Jede se i hladna, ali je moćna ako se podgrije sa prženim crnim lukom. mmm ...ogladnio sam. :D
Dobila finu, svežu džigericu (bio svinjokolj :wink: ), mrzelo me da nešto mnogo petljam, pa je samo oštrim nožem isekla na "šnicle" debljine 1-2cm, dobro zagrejala teflon (i to onaj "rebrasti" tako da se stvarno pekla na suvo), propržila jednu pa drugu stranu i na kraju posolila i posula sitno sečenim mladim belim i crnim lukom.
Uz zelenu salaticu (sa jabukovim sirćetom, maslinovim uljem i malo mladog belog luka) - stvarno je odlično!
ja bih ubila za kapamu....
jel znate ili da pisem recept?
ja bih ubila za kapamu....
jel znate ili da pisem recept?
ma piši ...
hoces kapamu od spanaca ili praziluka?
joj stigla mlada kopriva, mnogo je volim!!!
ako mene pitaš, oću sve!
a kopriva...da, dobra je i kao čaj...
Sanja šta sve spremaš od koprive?
za vidkend smo nabrali bar 5 kg koprive, za nas i za sve prijatelje sto imaju sitnu decu.
pravim je sa mlekom, kao spanac, a iz price sa mojim direktorom jutros sam saznala da je njegova majka pravi nekako sa kukuruznim brasnom i kiselim mlekom. ako saznam, javim. mozes da je krositis i kao dodatak piti sa sirom (da ne kazem kao zeljanica), proji...
mnogo dobro i zdravo :)
1 kg jagnjecih rebara
1 kg spanaca
7 veza zelja
4-5 strukova mladog crnog luka
so
Meso oprati, posoliti, uvaljati u brasno i proprziti. Przeno meso pazljivo izvaditi iz masti, a u istu mast spustiti iseceni luk, spanac i zelje. Kad se spanac, luk i zelje dobro proprze, spustiti u serpu meso, dodati zacin i so. U zasebnom sudu napraviti zaprsku, zatim je dodati u meso i isprzenu masu, dodati malo vode da se meso dalje u tecnosti krcka, pa kad sok uvri jelo je gotovo.
Jede se sa ovcijim kiselim mlekom.
Kapama bez mesa
Ocistiti i oprati zelje,probariti ga i iseckati.Napraviti belu zaprsku,dodati joj zelje i vode.Kada je kuvana kapama,zaciniti je mileramom.Posoliti po ukusu.
za vidkend smo nabrali bar 5 kg koprive, za nas i za sve prijatelje sto imaju sitnu decu.
pravim je sa mlekom, kao spanac, a iz price sa mojim direktorom jutros sam saznala da je njegova majka pravi nekako sa kukuruznim brasnom i kiselim mlekom. ako saznam, javim. mozes da je krositis i kao dodatak piti sa sirom (da ne kazem kao zeljanica), proji...
mnogo dobro i zdravo :)
Pravo gurmansko jelo! :lol: :lol: :lol:
1 kg jagnjecih rebara
1 kg spanaca
7 veza zelja
4-5 strukova mladog crnog luka
so
Meso oprati, posoliti, uvaljati u brasno i proprziti. Przeno meso pazljivo izvaditi iz masti, a u istu mast spustiti iseceni luk, spanac i zelje. Kad se spanac, luk i zelje dobro proprze, spustiti u serpu meso, dodati zacin i so. U zasebnom sudu napraviti zaprsku, zatim je dodati u meso i isprzenu masu, dodati malo vode da se meso dalje u tecnosti krcka, pa kad sok uvri jelo je gotovo.
Jede se sa ovcijim kiselim mlekom.
Kapama bez mesa
Ocistiti i oprati zelje,probariti ga i iseckati.Napraviti belu zaprsku,dodati joj zelje i vode.Kada je kuvana kapama,zaciniti je mileramom.Posoliti po ukusu.
a gde ti je beli luk??? (mozda je u zaprsci?)
ja proprzim meso i mladi luk, maknem u stranu, dodam beli luk i alevu papriku (malcice da se isprzi) i na to stavim spanac, poklopim i ostavim.....
recept kaze "bela zaprska", tu se kriju cari belog luka :wink:
recept kaze "bela zaprska", tu se kriju cari belog luka :wink:
e mnogo ti ja znam sta je bela zaprska! :lol:
ja znam za jednu jedinu - ulje, brasno, beli luk i aleva paprika i tu se moje znanje o zaprskama zavrsava....
pa ako tu zbog paprike shvatis kao "crvenu, ako izbacis papriku postane "bela zaprska".
relax... kuvaj s' ljubavlju, i nema greske! :lol:
Ajde gurmani, stvarno, gde ste???
ma, tu se nesto arce recepte kojekude, umesto da podignu verige i lonce i dodju ovde, pa da zapalimo vatricu , posedamo okolo i krenemo sa receptima i (barem virtuelnim) degustacijama :)
ijao kotlic, njam.... pravo je vreme, dobrodosli!
Moja мама је гурман, мораћу да је "навучем" на овај подфорум!:lol:
Svaka cast,ja bih se udavio u tome ali nazalost ne znam da spremam,mada sam po kafanama jeo glavu u skembe i mogu ti reci da je bruka kako je dobro!
milan11
19.01.2008., 20:09
da li neko moze da mi da recept za pihtije?
Ništa jednostavnije....U puno vode kuvaš recimo 2 sirove svinjske nogice, dodaš pola svinjske glave, ili još bolja varijanta ako nadješ teleću glavu ima više mesa a nije toliko masna, obavezno jedan govedji rep zbog želatina, jedno svinjsko uvce....Posoliš vodu, ubaciš neko zrna bibera i kuvaš, kuvaš, kuvaš.......i kuvaš.... Sve dok se ne odvoji meso od kostiju. U toku kuvanja dolivaš po malo hladne vode samo da bi se na vrhu pojavila suvišna masnoća koju kašikom pokupiš i baciš. Naravno, ne sve. Ostaviš nešto...:lol::...E, kad se sve to raspalo, onda jednostavno procediš. Povadiš mesce, a koskice baciš.
Na dno činijica ili neke veće plitke posude, pospeš dosta sitno seckanog belog luka i staviš parčiće mesa. Doliješ preko toga čorbicu. Po vrhu pospeš mlevenu alevu papriku i tucanu ljutu. Ostaviš na hladno mesto da se stegne. Eto, to je sva muka.
Neko pravi pihtije od suvog mesa, al onda potamne, ne valja. Pihtije moraju biti bele, providne.
Dalje, prave se pihtije kao supa. U vodu u kojoj se bari meso neko stavlja zelen. Toga nema u originalnom receptu. Čak sam vidjala i barena jaja....:???:
Svaka cast,ja bih se udavio u tome ali nazalost ne znam da spremam,mada sam po kafanama jeo glavu u skembe i mogu ti reci da je bruka kako je dobro!
Jeste...;-)...Pravim to, ali za slavu, pošto je to predjelo za više osoba. Mogu ti reći da ima dosta posla oko toga i da je prilično skupo. Jevtinije je u kafani na porciju.
milan11
22.01.2008., 19:47
jel moze pihtije bez uvceta i repa? ne jedem te organe
Ništa lakše! ;)
Imaš li neku kucum macu ili nešto slično u blizini?
Lepo skuvaš pihtije "po propisu", meso složiš u činiju, a uvce, repićr i sl. prepustiš nekom od njih!
I svima lepo! :D
Uzgred, negde sam videla temu "pihtije". Potražiću pa spajam...
Ništa lakše! ;)
Imaš li neku kucum macu ili nešto slično u blizini?
Lepo skuvaš pihtije "po propisu", meso složiš u činiju, a uvce, repićr i sl. prepustiš nekom od njih!
I svima lepo! :D
:lol::lol::lol:...Kako si se pametno setila !...:D
Evo, Smeh ti je odgovorila....:lol:.. Pazi, ti možeš skuvati pihtije bez govedjeg repa. Bez uvceta, pogotovu. Ali, teško će se stegnuti pihtije bez repića. Ne treba ti ceo govedji rep. Nije baš jevtin, a ima sigurno 2-3kg. Kupiš pola, i to donji deo, lakši...:lol:...Za pihtije je bitan želatin, a ne meso od repa.
milan11
23.01.2008., 18:59
casna rec neznam sta je to "kucum macu" a tako mi se jedu pihtije mmmmmm
.Zezaš?...:lol:... To jedno "m" je greška, umesto zareza.......Smeh ti je rekla da uvce, repić...i ostale organe koje ne jedeš, daš nekoj kuci - maci, a pihtije pojedeš sam.
Pa, jedi....Kuvaj i ručkaj....:wink:
milan11
24.01.2008., 18:56
joj bas me sramota :oops: ja sam mislio da je to neki prasak kao zelatin za pihtiju bar tako sam ja zamislio :roll: u svakom slucaju hvala na savetima i Smehu i BI2, inace nemam psa na zalost nemam uslove za to, macke ne podnosim imam samo papagaja i mnogo ga volim a on jede neke semenkice
:lol: :lol: :lol:......Baš si sladak....:D
U ove "prave" pihtije se ne stavlja želatin iz kesice. Za to služi onaj repić koji ti ne variš.
A, šta misliš da probaš skuvati komad mesa, kao supicu, iseckaš mesce na manje komadiće i ubaciš razmućeni želatin iz kesice, kuvaš još malo i razliješ u činijice? Pospeš belim lukom i tucanom ljutom? I to su pihtije.... Aspik...8-)
joj bas me sramota :oops: ja sam mislio da je to neki prasak kao zelatin za pihtiju bar tako sam ja zamislio :roll: u svakom slucaju hvala na savetima i Smehu i BI2, inace nemam psa na zalost nemam uslove za to, macke ne podnosim imam samo papagaja i mnogo ga volim a on jede neke semenkice
Pa dobro, valjda neki komšija, rođak ili kum ima psa?!
A ima i lutalica... one bi se najviše radovale ;)
Dakle, kad praviš pihtije? :D
milan11
25.01.2008., 19:47
Pa dobro, valjda neki komšija, rođak ili kum ima psa?!
A ima i lutalica... one bi se najviše radovale ;)
Dakle, kad praviš pihtije? :D
nema psa lutalica tu gde ja zivim, ima snajka civavu zove se lola ali ja to ne gledam kao psa, pa napravicu pihtijice onako kako kaze bi2 sa zelatinom, pa javicu kako je ispalo :lol:
Šalu na stranu...
Priznajem, ja nikad nisam kuvala pihtije :oops: , ali pošto moja mama to radi vrhunski, pitala sam je kako...
Ona stavi i zelen (šargarepu, peršun), biber u zrnu, beli luk i od mesa svinjske papke, uši, kolenicu ili "donju vilicu" od glave (takođe svinjske). Meso prethodno posoli i ostavi dan-dva da odstoji.
Sve se stavi u lonac (ili šerpu) dovoljno velik i kuva najmanje 3 sata. Kad su pihtije gotove, ona procedi tečnost, a sa mesa poskida kosti, masnoću (to kod nas niko ne voli) i isitni. Dalji postupak je kao što je već rečeno...
milan11
27.01.2008., 10:35
Cao Smehu, cao BI2? pravio sam pihtije i samo ja sam jeo, drugi nisu teli:roll: resio sam da sledeci put sacekam da ima neko ko to malo bolje zna od mene :D
u vezi sa uvcetom koje niko neca (osim kuce :) )
U vreme one strasne inflacije, kada svi nabavljali svinjske polutke (cak i oni koji su mislili da se meso u mesari zove "snicla" ili "mleveno"), nabavimo mi neku dzinovsku polutku. I to ne cuvena "francuska obrada", nego dzumle sa pola (ogromne!) glave... Nisam ni znala da to toliko moze da poraste :(. I, normalo, uvo velicine lavora...
Umolimo komsije da dodju sa nozevima (nabavili isto to, pa imaju, valjda, iskustava)... Natrpamo u zamrzivac... A uvo... u veeeliku kesu, pa ma dno jedne fijoke... I tako, mesecima premestamo to uvo, na pamet nam ne pada da jedemo...
I, pronasli smo izlaz - KUPILI SMO KUCU :)
Cao Smehu, cao BI2? pravio sam pihtije i samo ja sam jeo, drugi nisu teli:roll: resio sam da sledeci put sacekam da ima neko ko to malo bolje zna od mene :D
:lol::lol::lol:............:D... Toliko su bile dobre... :wink:...Jel ti znaš za onu narodnu koja kaže da se prvi mačići u vodu bacaju? Ništa se ne sekiraj, sledeći put će biti bolje..:wink:
Ima da se kupi pakovanje od pola kilograma, pravi neka šabačka firma, za sto dinara. Kažu da nisu loše....Pogledaj malo po frižiderima gde stoje mlečni proizvodi..
Ti tako tužno pričaš o tim pihtijama da mi dodje da ih napravim i po busu pošaljem za NS...:evil:
:D
Pazi... svaka škola se plaća!
Elem... sad bar znaš gde si omanuo... i, ne daj se obeshrabriti!
Pogotovo ne kod jednih poluuspelih pihtija! ;)
u vezi sa uvcetom koje niko neca (osim kuce :) )
U vreme one strasne inflacije, kada svi nabavljali svinjske polutke (cak i oni koji su mislili da se meso u mesari zove "snicla" ili "mleveno"), nabavimo mi neku dzinovsku polutku. I to ne cuvena "francuska obrada", nego dzumle sa pola (ogromne!) glave... Nisam ni znala da to toliko moze da poraste :(. I, normalo, uvo velicine lavora...
Umolimo komsije da dodju sa nozevima (nabavili isto to, pa imaju, valjda, iskustava)... Natrpamo u zamrzivac... A uvo... u veeeliku kesu, pa ma dno jedne fijoke... I tako, mesecima premestamo to uvo, na pamet nam ne pada da jedemo...
I, pronasli smo izlaz - KUPILI SMO KUCU :)
Imala sam kucu, generacija 1993...
Šta bi on dao za jedno svinjsko uvce u to doba! :shock::lol:
Crash and Burn
31.01.2008., 14:37
He, he, ovako obično reaguju gosti koji "robu" nisu probali. Ništa neobično, imam recimo drugara koji do 30 i neke godine nije jeo PARADAJZ jer je umislio da ga ne voli. Onda smo nekako uspeli da ga nagovorimo da proba griz, ne može da umre. Rezultat: Sada, da bi stvar nadoknadio baca paradajz i preko torte (zezamo ga malo). Preporuka: Probaš sve živo, pa ako ti se ne sviđa ne jedeš dalje.
Iznutrice obožavam pogotovo na saftu poslužene uz neki rižoto ali može i sa testeninom.
Škembiće sam probao i mogu ti reći da mi se uopšte ne sviđaju. Paradajz volim samo ako je prerađen i dobro začinjen ali ga u sirovom stanju ne jedem ni pod tačkom razno!
sasha234
07.02.2008., 18:55
Volim skembice i corbaste i pohovane,krezle,btizle i bele bubrege!
To je fenomenalna klopa.
:)
sasha234
10.02.2008., 16:52
Mesane telece iznutrice
250gr dzigerice
250gr bubrega
1 telece prsna zlezda(brizla)
4glavice luka
! ljuta paprika
ulje
biber
so
Iznutrice dobro operite i narezite na komade, Nauljite ih i pecite sa svih strana na rostilju.Pecene iznutrice posolite i pobiberite.Stavite ih na ciniju i prelite toplim uljem.Posluzite sa narezanim lukom i ljutom paprikom!
Prijatno
maldivi
12.02.2008., 10:25
Da li je neko od vas probao musaku sa crevcima?
Crevca prethodno obariti u slanoj vodi sa biberom i lovorovim listom. Zatim, kad su crevca kuvana, iseckaju se i stave se u sud da se proprže zajedno sa glavicom crnog luka. Začine se po želji, doda se malo crvene paprike i prelije se sa jajima koja su predhodno umućena, posoljena i dodate mleko.
Zapeći u rerni i služiti toplo.
Prijatno!:)
sasha234
15.02.2008., 08:52
mora da je strava