PDA

Vidi punu verziju : nesto posno za dorucak?

magnolia
24.03.2004., 07:39
Jedna ideja - pitice sa krompirom maslinama i susamom.
Lisnato testo iseci na pravougaonike 10x6 cm.Napraviti punjenje od presovanog obarenog krompira, koji zamesamo sa margarinom, i malo vegete i poredjati po duzini testa.Po filu redjati komadice seckane crne masline.Prklopiti na pola po duzini, s tim da ivice preklapaju jedna drugu, da se testo ne otvori za vreme pecenja.
Tako upakovane uvaljati u susam sa svih strana i peci na 180 C oko 25 minuta.
Prijatno!!!

Princeza
24.03.2004., 09:26
Ja jedem tunjevinu u majonezu bez jaja. :?
Moze se napraviti sensdvic od pastete od soje.
Srecom pa se pijace polako pune povrcem pa se moze napraviti ukusna salata: paradajz, rotkvice, crveni ili mladi luk, paprika, masline, maslinovo ulje. A tu je uvek kombinacija vocne salate: jabuke, pomorandze, banane, suve sljive, suve smokve, suvo grozdje...

Goscica
24.03.2004., 09:46
Dobar vam dorucak :shock: , da nije to za rucak? :lol:

24.03.2004., 09:56
ma...kavijar bre !!

24.03.2004., 10:00
mislim da je vegeta mrsna neko rece (ima jaja)

24.03.2004., 15:03
Srecom pa se pijace polako pune povrcem pa se moze napraviti ukusna salata: paradajz, rotkvice, crveni ili mladi luk, paprika, masline, maslinovo ulje. A tu je uvek kombinacija vocne salate: jabuke, pomorandze, banane, suve sljive, suve smokve, suvo grozdje...
Kako se dobija majonez bez jaja? Od cega se pravi?

!
24.03.2004., 16:27
imas majonez od soje u makrobiotickim radnjama a za onaj drugi vitalov sto ga reklamiraju ne znam od cega se pravi...

Goscica
24.03.2004., 18:11
sojino brasno, ulje, limun, senf...Ako vas zanima da vam napisem recept :?:

slatka kao medic
24.03.2004., 22:44
asd

Princeza
25.03.2004., 09:14
Ima da se kupi majonez bez jaja, u plavoj kesici. "I kad postis da se gostis" je reklama - bila je na bilbordima. :D
Sto se tice vegete... pa uzmite sve zacine koji su u njemu posebno, znaci izmrvite u avanu suseno povrce i dodajte so. Ili jos bolje Aji-shio (kineska zamena za so).

Rebecca
25.03.2004., 09:16
posan doruchak? iskljucivo voce
praktikujem to zadnja tri meseca i odlicno se osecam

Princeza
25.03.2004., 09:41
Kad dodjem na posao casa soka
oko 10 voce, voce, voce,
oko 12 opet sok i do pola cetiri red soka red voca...
I onda pecurke sa pirincem ili riblji fileti...

sanja
24.11.2004., 12:28
u nedelju pocinje post.
vracamo se na posne recepte! :lol:

Teki
24.11.2004., 12:30
kupila sam posni majonez Sunce , i svi se kuci odusevili. oko 500g je 70 dinara .
a pitanje za one koji doruckuju voce :
da li je stvar navike ili voce zaista zamenjuje burek?

Espanol
24.11.2004., 12:43
kupila sam posni majonez Sunce , i svi se kuci odusevili. oko 500g je 70 dinara .
da li je stvar navike ili voce zaista zamenjuje burek? :shock: :shock: :shock: Od kakve hemije se pravi taj majonez bez jaja??? :roll:

sanja
24.11.2004., 13:01
da li je stvar navike ili voce zaista zamenjuje burek?

ako vec mora, neka to onda bude burek sa jabukama :cry:

Teki
24.11.2004., 13:09
otvorila si mi oci... :shock:
a ja se pitam kako ne popadaju u nesvest od gladi?

24.11.2004., 13:28
da li je stvar navike ili voce zaista zamenjuje burek? :shock: :shock: :shock: Od kakve hemije se pravi taj majonez bez jaja??? :roll:
Toliko ima hemije, da ne mogu ni da pobrojim one E-.....pa trocifreni broj. Osim toga ovaj majonez je totalno bezukusan. Mnogo bolja varijanta je domaći majonez, koji je neko već pomenuo sa sojinim brašnom.

*misutka*
24.11.2004., 13:33
Toliko ima hemije, da ne mogu ni da pobrojim one E-.....pa trocifreni broj. Osim toga ovaj majonez je totalno bezukusan. Mnogo bolja varijanta je domaći majonez, koji je neko već pomenuo, sa sojinim brašnom.[/quote]

Goscica
24.11.2004., 23:22
Toliko ima hemije, da ne mogu ni da pobrojim one E-.....pa trocifreni broj. Osim toga ovaj majonez je totalno bezukusan. Mnogo bolja varijanta je domaći majonez, koji je neko već pomenuo, sa sojinim brašnom.[/quote]
Ja sam ga pomenula ali nije bilo interesovanja za njega, zapeli kesice pa kesice.... :roll:

jagodica
25.11.2004., 01:07
mislim da se pravi od senfa, ulja i vode i recimo sirceta
znachi postite he
vikend riba ulje, sreda petak voda, ostalo ulje
i sv.nikola riba
haah sve znam
da li to ima svrhu
kapiram da ima, ako se pricescujete i ako ste u tim obredima..ali da li ima stvarno neku
ok zdravo je

jagodica
25.11.2004., 01:09
meni prija kad ne doruckujem..tj ne moram da doruckujem i ne moram uopste da jedem

sanja
25.11.2004., 11:31
...
Ja sam ga pomenula ali nije bilo interesovanja za njega, zapeli kesice pa kesice.... :roll:

ili ja ne umem da nadjem ili nisi napisala.
davaj!

www mira
25.11.2004., 12:01
Prepecen hleb i pekmez od kajsija

Espanol
25.11.2004., 16:34
Prepecen hleb i pekmez od kajsijaA jel može preko toga recimo pečenica. Vrlo je posna... :lol: :lol: :lol:

Goscica
25.11.2004., 17:22
Evo ga Sanja “davam” :lol:

SOJA MAJONEZ – POSAN

3 kašike (vrhom pune) sojinog brašna razmutiti sa hladnom vodom da nema grudvica do gustine kao za palačinke (malo gušće) i staviti da se kuva, stalno mešajući (hoće da zagori) do gustine kao kačamak.
Presuti u posudu za mućenje i može se odmah mutiti mixerom kao svaki majonez.
Dodati pre mućenja 1 kašiku senfa, sok od 1 limuna, ½ kasicice soli i ulje postepeno dodavati (kap po kap) količina 1 čaše od jogurta i još jedno santimetar visine u čaši kad se utroši.Dobije se oko ¼ kg majoneza.

POSNA RUSKA SALATA

Obariti povrće: grašak, šargarepu, krompir, a onda dodati sitno sečene kisele krastavčiće i kuvanog oslića (oguliti, očistiti od kostiju i isitniti viljuškom).Umesto oslića može se staviti i tunjevina iz konzerve (iscedi se od ulja).Pomesati sa napravljenim majonezom i jesti uz slast!

Napomena:

Povrće se lakše isecka dok je sveže, a onda se ubaci u ključalu slanu vodu (doda se malo ulja, prvo grašak i šargarepa, a kada je napola kuvano doda se i krompir).Vode treba da bude dovoljno da povrće ogrezne.Kada je sve mekano, sipa se na cediljku i ostavi da se ocedi i ohladi.

sanja
26.11.2004., 09:42
goscice, hvala, hvala, hvala.... :lol:

Goscica
26.11.2004., 13:04
goscice, hvala, hvala, hvala.... :lol:
Molim, nema nasta! :P I izvesti kako je ispalo...

smeh
29.11.2004., 21:00
Priznajem da nešto ne posećujem ovu temu, pa mi je promaklo pitanje u vezi voćnog doručka...
Bez foliranja, meni zaista prija da ujutro pojedem jabuku, pomorandžu, kivi ili već šta se nađe mnogo više nego bilo šta drugo. I do ručka uglavnom ne pojedem ništa više... možda opet neko voće (ako se ukaže prilika).
Navodno je to veoma zdravo, ali organizmi i navike su nam različiti pa je pitanje kako ko reaguje. Ako neko baš hoće striktno toga da se pridržava, nije loše početi sa bananom - najmanje ćete biti gladni.

sanja
30.11.2004., 13:07
u vreme posta najtezi zadatak mi je dorucak, jer pravimo sendvice i nosimo na posao, dug je radni dan. hvala za ideje!

Espanol
30.11.2004., 13:38
u vreme posta najtezi zadatak mi je dorucak, jer pravimo sendvice i nosimo na posao, dug je radni dan. hvala za ideje!Tokom posta idealna varijanta za fruštuk su one tanke pite "savijače" koje uveče napraviš čas posla. Za nadev šaraš krompir, spanać, brokoli, kupus... :wink:

sanja
30.11.2004., 13:45
pite tamanimo za veceru, pa su mi zato ideje za sendvice dragocenije.

*misutka*
01.12.2004., 22:57
Evo 2 dana čekam da neko odgovori Sanji, pa da se i ja ogrebem za neki recepat, kad ono... ništa. Kaži Sanjice, jel post na ulju ili vodi?

smeh
02.12.2004., 00:38
Evo 2 dana čekam da neko odgovori Sanji, pa da se i ja ogrebem za neki recepat, kad ono... ništa. Kaži Sanjice, jel post na ulju ili vodi?
Kad smo grešni... pa umesto o postu pričamo o čvarcima! :wink: :lol:

*misutka*
02.12.2004., 02:34

Najvažnije je šta je u srcu :wink: Pozdrav

smeh
02.12.2004., 02:43

Najvažnije je šta je u srcu :wink: Pozdrav
Naravno! Zato i ne postimo :wink:

Espanol
02.12.2004., 03:05
Evo 2 dana čekam da neko odgovori Sanji, pa da se i ja ogrebem za neki recepat, kad ono... ništa. Kaži Sanjice, jel post na ulju ili vodi?Evo ti recept za najlepši i najbrži doručak- večeru tokom posta. Nasečeš hleb na tanke kriške, baciš sa obe strane kratko na zagrejanu plotnu da se zarumeni (ne toster), natrljaš presečenim belim lukom i preliješ još toplo maslinovim uljem. Dame ne moraju da brinu za dah, ulje sve pokrije. Vrlo je ukusno i daje dovoljno kalorija da se pregura do ručka.

smeh
02.12.2004., 03:08
Evo 2 dana čekam da neko odgovori Sanji, pa da se i ja ogrebem za neki recepat, kad ono... ništa. Kaži Sanjice, jel post na ulju ili vodi?Evo ti recept za najlepši i najbrži doručak- večeru tokom posta. Nasečeš hleb na tanke kriške, baciš sa obe strane kratko na zagrejanu plotnu da se zarumeni (ne toster), natrljaš presečenim belim lukom i preliješ još toplo maslinovim uljem. Dame ne moraju da brinu za dah, ulje sve pokrije. Vrlo je ukusno i daje dovoljno kalorija da se pregura do ručka.
Pa zar samo dame brinu o dahu? :shock:

sanja
02.12.2004., 09:14
ulje i voda, zavisi od dana.

ma sve je ovo super ali meni i dalje fale ideje za "dorucak za poneti".

misutka, pravim pastetu od soje (gotova smesa, ima u c marketu) sa tunjevinom, senfom... to mi je skroz ok. nekad prodje i tzv. suva pita sa orasima, uz caj je taman.

smeh
02.12.2004., 10:37
ulje i voda, zavisi od dana.

misutka, pravim pastetu od soje (gotova smesa, ima u c marketu) sa tunjevinom, senfom... to mi je skroz ok. nekad prodje i tzv. suva pita sa orasima, uz caj je taman.
Imas pod "pizze i varijante" zeleni kalcone... Sve sto ide u njega, mozes da stavis i u sendvic (izbaci sir i sta vec ne sme), dobro je i hladno "za poneti", a od istog tog povrca mozes napraviti i sendvic.
Ispeci cveklu u rerni (ako jos uvek radi! :wink: :lol: ), iseci na kolutove pa upotrebi umesto salame ili vec sta stavljas u sendvic. Patlidzan moze da posluzi u iste svrhe, a imas negde i recept za namaz od istog. Javlja mi se da bi i pire od brokolija, sa dodatkom maslinovog ulja i jos kojecega mogao lepo da posluzi. Toliko od mene koja ne znam cak ni sta je prilikom posta dozvoljeno a sta ne :wink:

sanja
02.12.2004., 10:57
odlicno, fala!
sad sam dosla sa pijace, brokole tako lepe i sveze, prokelj, suve paprike... e, jel ima neko predloge za punjene suve paprike?

a ti :lol: sto prozivas moju rernu, samo da znas da odlicno pece, narocito stvari u posudi sa rupom. ha! :wink:

smeh
02.12.2004., 12:27
odlicno, fala!
sad sam dosla sa pijace, brokole tako lepe i sveze, prokelj, suve paprike... e, jel ima neko predloge za punjene suve paprike?

a ti :lol: sto prozivas moju rernu, samo da znas da odlicno pece, narocito stvari u posudi sa rupom. ha! :wink:
:lol: (za tvoju rernu)
:evil: (za rupu)! Taj sud evidentno nedostaje u mojoj kuhinji, ali se sve nesto nadam da ce neki primetiti :wink:
Inace, prosle godine sam jela sarmu sa seckanim i mlevenim orasima - bila je odlicna! Ne vidim zasto se istom smesom ne bi punila i paprika? Dalje, svojevremeno je neka mamina prijateljica papriku punila pasuljem i to uopste nije lose!
I sad bezim odavde, jos cu poceti da postim ako jos budem boravila na ovoj temi! :lol:

*misutka*
02.12.2004., 13:58
Evo ti recept za najlepši i najbrži doručak- večeru tokom posta. Nasečeš hleb na tanke kriške, baciš sa obe strane kratko na zagrejanu plotnu da se zarumeni (ne toster), natrljaš presečenim belim lukom i preliješ još toplo maslinovim uljem. Dame ne moraju da brinu za dah, ulje sve pokrije. Vrlo je ukusno i daje dovoljno kalorija da se pregura do ručka.

Hvala na odgovoru. Ja koristim već ovaj recept, samo uz to kad ima svežeg paradajza, dodam po neki kolutić na hleb.

*misutka*
02.12.2004., 14:04

Nije baš 'za poneti' mada nije neizvodljivo: korn fleks, natopljen nekim gustim sokom(najbolje kajsija). Ta ideja sa paštetom ti je dobra, mogu se od bilo kog povrća praviti paštete, npr. od graška. Kad je na ulju, ja volim da prepečen tost, ili običan hleb, namažem prvo margarinom, pa onda džemom. Pozz
P.S. Skoro sam se iznenadila, kad sam u pekari htela da kupim obične prazne kifle, a radnica mi rekla da nisu posne, jer se u njih stavlja mast :shock:

sanja
02.12.2004., 14:15
zato je bolje (i zdravije) kupiti one od crnog brasna. ustvari, meni je crni hleb sa sto manje aditiva najukusniji.

*misutka*
02.12.2004., 14:24
Ja imam neki recept za lisnato testo(od kog posle pravim paštete ili ga nečim napunim), ali nisam ga pravila u varijanti bez tog jednog žumanca, koje se inače stavlja. Možda bi to moglo, probaću, pa ću javiti, al tek sledeće nedelje, sad samo na vodi.

O lenjosti :roll: , još nisam probala :oops:

sanja
02.12.2004., 14:27
vazi!

*misutka*
02.12.2004., 14:35
U stvari, evo dajem ja taj recept, pa Sanja ako probaš pre mene, javi vredi li čemu.
Zamesi se testo od 1 kašičice vinskog sirća, 2 dl vode,(1 žumanca), i brašna koliko treba (odokativno oko 300-400 gr.)Ostavi se da odmori 20 min, pa se razvije na dasci, i odozgo se narenda četvrtina margarina, preklopi se i ponovo ostavi da odmori 20 min. Tako se renda po četvrtina margarina i ostavlja posle toga da odstoji 20 min, sve dok se ne utroši ceo margarin. Posle poslednjeg odmaranja, testo je spremno za 'obradu'. Ako se prave paštete, razvijeno testo (debljine oko pola cm, se presavije 2-3 puta, pa se tek onda seče na pravougaonike i peče obično kao i kod zamrznutih pašteta. Ajd prijatno

sanja
02.12.2004., 14:43
hvala puno, ali ja zaista nemam vremena ovih dana da mesim testo.
bolje ti prva napravi :wink:

*misutka*
02.12.2004., 14:54
:lol: ok

NenaS
02.12.2004., 23:43
Moze li pasteta od tunjevine? Dakle konzerva tunjevine, one sitne, ocedis ulje. (Ja ga dam macki!). U ciniji izmesaj dve-tri kasike margarina (moze "Dijet", "Laki" ili tako nesto) sa 2-3kasicice aleve paprike, jednom manjom glavicom sitno iseckanog crnog luka, jednom vecom, svezom crvenom i jednom zelenom paprikom, iseckanom na sitne kockice,jednom sitno narendanom sargarepom i malo zacina (vegete), malo soja-sosa, kad sve sve sjedini ubaci i onu tunjevinu, izmesaj, namazi na hleb i uzivaj!

jagodica
09.12.2004., 03:57
mozhe vikendom...tako kazhu

a je l postite i sexualno??? to me je uvek zanimalo :I mislim, trebalo bi ? ili ne?

evo neki namaz, na vodi je..ali ne znam mere, ako ih ubodete super je

koncentrat paradajza - senf - seckane masline - seckani orasi

crne masline
pazite da ne bude suvishe senfa?

jagodica
09.12.2004., 03:59
mekike :D
nezdravo je ali neka

www mira
09.12.2004., 18:11

a je l postite i sexualno??? to me je uvek zanimalo :I mislim, trebalo bi ? ili ne?

crne masline

:D :D I ja jednom davno pitala isto pa mi rekli da i to mora,i.... odustala sam od strogog posta :D :D

zorab
09.12.2004., 18:50
vekna od tunja

2 konzerve tunjevine,
4 veca kuvana krompira (ali ja najvise volim kada ostane pire od rucka, ne moram da se gnjavim... A pire bez mleka, da bi bilo posno)
2 kisela krastavca
3 kasike majoneza (onog bez jaja)
desetak zelenih maslina
limun, so, biber

Od krompira se napravi pire, doda se tunj, seckane masline i seckani krastavac, majonez, sok limuna, so, biber.
Sve to umestiti, oblikovati kao rolat i staviti u frizider. Vec posle 2 sata mos' se jede seceno na snite.
Ali ko da kuva krompir ujutru?
Najbolje je uvece to napraviti a ujutru,lepo, seces, jedes, prelistavas novine, srknes caj...

smeh
09.12.2004., 21:37

crne masline

:D :D I ja jednom davno pitala isto pa mi rekli da i to mora,i.... odustala sam od strogog posta :D :D
Bravo! Vidim da si i ti od onih da ili radiš sve kako treba, ili - nikako! Kad smo već grešni - da smo grešni kompletno!
:lol: :lol: :lol:

www mira
09.12.2004., 22:40
ako me pitate šta smo danas jeli evo ovo,
i nismo se ogrešili-posno je:

RIBA NA TEPSIJI

Šarana od 1-1,5 kg. očistiti, odstraniti glavu i rep i iseći na komade. Iste usoliti uvaljati u mešavinu brašna i aleve paprike i svako parče lepo ispržiti. Posebno na malo ulja propržiti glavicu crnog luka da ostane beo, smaknuti sa ringle., dodati alevu papriku, malo bibera, soli po ukusu i šolju pirinča.
Sve to promešati i naliti vodom da ogrezne. Staviti u tepsiju i u rernu. Kada je upola pečeno izvaditi iz rerne naliti još malo vodom ako treba i poredati pečenog šarana tako da ga malo utisnete u pirinač .Vratiti u rernu da se sve zajedno ispeče.

http://www.uputstva.co.yu/recepti/slano/slike/ribanatepsiji.jpghttp://www.uputstva.co.yu/recepti/slano/slike/ribanatepsijikom.jpg

smeh
09.12.2004., 22:54
ako me pitate šta smo danas jeli evo ovo,
i nismo se ogrešili-posno je:

To je što se tiče jela... Za ostalo nećemo pitati :wink: :lol:

Goscica
10.12.2004., 00:11
Jel to Mira reche - STA SMO DANAS JELI ! :lol: :lol: :lol: :P 8)

Espanol
10.12.2004., 00:25
Jel to Mira reche - STA SMO DANAS JELI ! :lol: :lol: :lol: :P 8)A nekom se svidelo... :lol: :lol: :lol:

smeh
10.12.2004., 00:34
Jel to Mira reche - STA SMO DANAS JELI ! :lol: :lol: :lol: :P 8)A nekom se svidelo... :lol: :lol: :lol:
A nekom drugom nije... :lol: :lol: :lol:

Espanol
10.12.2004., 01:21
A nekom drugom nije... :lol: :lol: :lol:Ne, ja samo pokušavam da moje vredne i lepe članice budu što korisnije na pravim mestima... :wink: :lol:

sanja
10.12.2004., 10:53
muz pozvao goste, ostao kod kuce i spremio: (uklapa se u temu, ostalo i za dorucak a posno :))

suve paprike-punjene prebrancem, drugi deo punjen pirincem

oslica hoki-u rerni, sa masl. uljem, soy sauce i ruzmarinom

paradajz salata, tunjevina-pirinac-sargarepa salata

moj skromni dodatak bila je krompir salata, sa prazilukom i zelenom salatom. ako nekog zanima, dajem recept, nije bas za dorucak na poslu :wink:

www mira
10.12.2004., 10:53
A nekom drugom nije... :lol: :lol: :lol:Ne, ja samo pokušavam da moje vredne i lepe članice budu što korisnije na pravim mestima... :wink: :lol:

He, he. šefe ni ovo LEPE nece da ti pomogne :wink:

www mira
10.12.2004., 10:55

Ma ne, nisi dobro procitala :wink:

Goscica
10.12.2004., 12:17

Ma ne, nisi dobro procitala :wink:
Nemo se vadis ! :D

jagodica
11.12.2004., 12:13
e, je l spremao za subotu? ako ne onda riba bi trebalo vikendom i valjda samo za sv.nikolu..a sredom i petkom na vodi, mozda ako neka slava (veca?)padne tada moze ulje, proverite. mislim da za ostale slave ide na ulju (ne znam da li je ok riba, mislim da ne)..vikendom moze i vino..pisu ta pravila i po netu..to su crkvena pravila.
ali nije ni vazhno post i nije bash u hrani hihii..mislim da su ovo pravila crkve, osim ako tvoj pop ti ne kaze drugachije..tj tvoj duhovnik
ali opet cemu sve to??
u stvari sad se ja hvalim shto znam
je l svi posle idu na pricest il samo onako...?
na nevskom su pre pisala 'pravila' o ishrani
mada i to na vodi, ako se najedesh oraha onda i nije neka razlika: )) al sme
al dobri su recepti : )

sanja
13.12.2004., 10:12
hvala jagodice. snalazim se nekako sa pravilima posta a o svojim razlozima za isti ne diskurujem ovde.