PDA

Vidi punu verziju : GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

Stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8

prdim glasno
13.04.2008., 02:40
Seca li se neko grupe "Pashchad" iz Pristine?
Zare, Sale, Zuca, Zule, Joka, Dejan i sl?
To su bili utemeljivaci pristinske rock-subkulture 80 tih.
Javljajte se, Gimnazijalci iz 79te- 80 te!
Dajte da vas cujem posle 25 godina!
Moje drustvo bili su
Sale, Zare, Labus, Marin, Buga (pokojna), Amer, Saja,
Bokaco, Mirsad, Joka, Dejan K, Cveja, Bane, Patris,
Beja, Besnik(pokojni), Boban Savkovic, Velja, Kenan,
Drazh, Vensan, i 100 tinak drugih.

Ajde javljajte se, trebaju da razmenimo stare fotografije.

Conte
22.04.2008., 19:41
Ja se secam odlicno te grupe, a cesto puta sam bio i sa njima kada bi vezbali, ja bih obicno upadao sa solazama na mojim guslama:lol:....
Ali sam kasnije nastupoao sa AC/DC, Iron Miden, Guns n Roses, Jandrino jato , Era Ojdanic ....

Salim se odlicno se secam grupe "LASKUCI", a i znao sam ih a najbolje Zuleta,i Zucu. Mada se i Tashija secam svirao gitaru "ebalo vek"!

Bese nekad....

mr.malik
23.04.2008., 00:49
Poznajem ja Vensana Abdijevic ... javi se na PP ako zelis vise informacija

nesha t.
25.04.2008., 23:22
Kakvu su vrstu muzike svirali?

*iskander
27.04.2008., 21:39
E i ja ih se sećam

prdim glasno
28.04.2008., 13:46
E, pa ljudi, sad sam na poslu, ali poslacu vam neke snimke sa proba i bogami i po koji koncertni zapis.
Za Neshu taxistu:
Paschad su bili zacetnici pristinske rock-subkulture. S pocetka osamdesetih uglavnom su bili pod SKA
uticajima, ali se onda to razvilo dalje.
Jednom sam im svirao na tezgi ı Klubu u Bozhuru.
Hvala sto ste se odazvali na temu...

prdim glasno
28.04.2008., 13:51
[I]Salim se odlicno se secam grupe "LASKUCI", a i znao sam ih a najbolje Zuleta,i Zucu. Mada se i Tashija secam svirao gitaru "ebalo vek"!

Za Contea:
S Tashijem sam se cuo posle 25 godina, zivi u Londonu i radi na kompjuterskom marketingu. Ne svira previse, ima zenu francuskinju koja mu nabavlja dzabe karte za avion, pa sad silji dupe po svetu svaka
3 meseca.

prdim glasno
28.04.2008., 14:20
Evo i teksta naslovne numere koja se zove "Paschad":
:):):):)

"Ne moras vise da
sakrivas kolena

Smiri svoje prste na mojima.

Ne pusi vise moje cigarete
Volim te

I bojim se

Uskoro ce kisa
Paschad nocu luta ulicama.

----------------------------------------------

Nemoj da sparujes dzemper sa usnama
Ostavi se laznih iluzija

Proseci jednom bar ulicom kraj mene
Volim te

I bojim se, uskoro ce kisa.

Paschad nocu luta ulicama "

----------------------------------------------------------

Mislim da je stihoklepac bio Zare. Stvar sam prvi put cuo
kod Saleta na gajbi, gde je bio tulum ljudi:
Mirsad, Joka, Saja, Sale, Dejan Kijevcanin, Zare, Amer i buljuk
zenskih. Znam da sam ostao sokiran nacinom izvedbe - 3-4 falseta
u isto vreme uz Dejanovo seckanje na Saletovoj akusticnoj 12tici.
Duplex horovi na zivo. Secam se da je Mirsad potegao dim iz cigare i
umno rekao:
"Smiri svoje prste na mojima!"

nesha t.
28.04.2008., 16:25
Ovo je baš dobro. Ako imaš li neku fotografiju, klip, youtube bi najbolje bilo, postavi slobodno.

ZigZag
28.04.2008., 18:02
Zdravo svima. Vidim Prishtinska zlatna generacija se budi u potrazi za svojim korenima iz mladjanih dana :) Pozdravljam inicijativu .. Pascad? Simpatichna druzhba veselih djechaka ..
(Tashi)

Conte
28.04.2008., 23:08
Zdravo Tashi........, fino je sto si ovde.........

Dobrodosao!........

Ne mogu da ti kazem ime iz razumljivih razloga, ja tebe znam , stariji si od mene sigurno deset godina ali se secam kako si "cepao" gitaru.........

Secam se kod Zuleta na probi u cuvenoj "Baraki" kod Tauk - baste.......

Svirao si ko "besan"!

zabrljivko
29.04.2008., 00:29
Zdravo svima. Vidim Prishtinska zlatna generacija se budi u potrazi za svojim korenima iz mladjanih dana :) Pozdravljam inicijativu .. Pascad? Simpatichna druzhba veselih djechaka ..
(Tashi)

Hej ZigZag

Secas li se svoga prvog i jedinog nastupa sa Pachadima, na gitarijadi mladih grupa?
Koliko se secam, bese tu i djecarac koji se zvase Mikan.

ZigZag
29.04.2008., 00:31
ko besan? Hvala ti na komplimentu i srdachnim rechima o tajnoviti prijatelju iz proshlosti. ;) Mada vidim nisi jedini tajnovit: prdim glasno, nesha taxista, mr. malik, iskander .. hm ... Conte ne contam !?

ZigZag
29.04.2008., 01:37
Hej zabrljivko, chelichne li memorije. Beshe to na proleqe 1980te godine .. Kako se ne bih seqao prvog javnog nastupa te simpatichne klape veselih djecharaca u sali bioskopa Omladina :) .. Dejanovog Chajaveca i Zharetovog Uragana, Zhuqine kante i poklopci koje bi chovek sa jako puno mashte mozhda i nazvao bubnjevima :)) A Joka, usro se bio od treme, znoj mu se slivao niz lice .. Mikan dzezer tu beshe. Zvao nas je 'smrdljivi rokeri' hahahahah aaah, koji mrak! :)))

Blefer
29.04.2008., 11:45
ja se dobro sećam paščadi bili su to sjajni momci,neke od njih i sad viđam a zanimljiv je podatak da jedan od njih ima veliki broj dece,ako se ne varam 6 do sada
Mašala!

zabrljivko
29.04.2008., 19:45
Hej zabrljivko, chelichne li memorije. Beshe to na proleqe 1980te godine .. Kako se ne bih seqao prvog javnog nastupa te simpatichne klape veselih djecharaca u sali bioskopa Omladina :) .. Dejanovog Chajaveca i Zharetovog Uragana, Zhuqine kante i poklopci koje bi chovek sa jako puno mashte mozhda i nazvao bubnjevima :)) A Joka, usro se bio od treme, znoj mu se slivao niz lice .. Mikan dzezer tu beshe. Zvao nas je 'smrdljivi rokeri' hahahahah aaah, koji mrak! :)))

Hm,ako me secanje najbolje sluzi, mislim da je Dejanu otpao vrat sa rucno pravljenje gitare, a da si ti probijao usi polupraznoj i svom srecom nagluvoj sali svojom glasnocom i neuvezbanoscu.A da ne pricamo o Mikanu koji je godinama posle toga dobijao packe od
svojih matorih kolega iz grupe Smisao Maste sto je nastupio u toj mladjanoj postavi...
NA toj gitarijadi su nastupile sve mladje kosovske grupe i svirale su se tri pesme od kojih je jedna obavezno morala da bude REVOLUCIONARNA!!!!!

zabrljivko
29.04.2008., 21:09
[QUOTE=prdim glasno;6487444]
Uzevsi u obzir da su se trideset godina unazad svi iz Pristine koji
su imali bilo kakve veze sa muzikom(ili imali veze sa bilo cim) uglavnom poznavali..
Prdim glasno, ja vise volim da o tebi razmisljam kao o zgodnoj,perverznoj
plavusi srednje dobi(koja se najela pasulja).

nesha t.
29.04.2008., 21:41
Izbrisao sam deo koji se odnosio na lične podatke. Verujem da ga je korisnik izneo slučajno i bez zle namere. Pitanja o ličnim podacima drugom korisniku koji ga zanima može postaviti na pp.

prdim glasno
29.04.2008., 22:42
Momci-ili dede, kako vec hocete, dajte da ne tupimo nego rokajte po slikama! Sutra saljem
jednu za Zig-Zaga i nesto audio snimaka.

prdim glasno
29.04.2008., 23:13
[QUOTE=prdim glasno;6487444]
Uzevsi u obzir da su se trideset godina unazad svi iz Pristine koji
su imali bilo kakve veze sa muzikom(ili imali veze sa bilo cim) uglavnom poznavali..
Prdim glasno, ja vise volim da o tebi razmisljam kao o zgodnoj,perverznoj
plavusi srednje dobi(koja se najela pasulja).

Dokazao si da si vrcav i duhovit.

zabrljivko
29.04.2008., 23:24
Tako je, mislim da nesretno odabran naslov foruma bude samo smernica
ka jednoj siroj temi, a to je podsecanje na vreme kada su se u Pristini
ukrstali razni ljudi, raznih kultura,mnogi u vecitoj potrazi za papirima kao ufilmi Kazablanka.Samo sto ovog puta umesto bara sa Hemfrijem imamo klub umetnika sa Djoletom koji skuplja kapute i trazi propusnicu, a Paschad,Mefisto,Rock i Blues band i ostali sviraju uz pivo i meze....
Zasviraj to ponovo Sem....

ZigZag
30.04.2008., 01:26
Mefisto!?!? A gde ga iskopa Zabrljivko aman? Beshe to jedan od ranijih pokushaja ljutog hevy metala u Prishtini. Svirke behoshe srdachne ali klimave, kao shto se i moglo ochekivati od nespretnih bubuljichavih 17godishnjaka, ali nema veze, beshe slasno i nadasve glasno!!! .. Aaaah :D divnih li vremena. Zhal za mladost? Nikako. Zhal za blesavost :lol:..

ZigZag
30.04.2008., 02:00
Momci-ili dede, kako vec hocete, dajte da ne tupimo nego rokajte po slikama! Sutra saljem
jednu za Zig-Zaga i nesto audio snimaka.

Slike i zvukovi? Daj choveche uchini pravu stvar te prosledi iste;)

ZigZag
30.04.2008., 02:17
Hm,ako me secanje najbolje sluzi, mislim da je Dejanu otpao vrat sa rucno pravljenje gitare, a da si ti probijao usi polupraznoj i svom srecom nagluvoj sali svojom glasnocom i neuvezbanoscu.A da ne pricamo o Mikanu koji je godinama posle toga dobijao packe od
svojih matorih kolega iz grupe Smisao Maste sto je nastupio u toj mladjanoj postavi...
NA toj gitarijadi su nastupile sve mladje kosovske grupe i svirale su se tri pesme od kojih je jedna obavezno morala da bude REVOLUCIONARNA!!!!!

>probijao usi polupraznoj i svom srecom nagluvoj sali svojom glasnocom i neuvezbanoscu<
Ima tako? Rugam se tvojim prljavim optuzhbama!

>Dejanu otpao vrat sa rucno pravljenje gitare<
Da, to beshe jedan od najoriginalnijh i nadasve najNEuspeshnijih muzichkih instrumenata svih vremena. Nadahnut ali beskrajno nepretan pokushaj izrade elektrichne gitare sa tuzhnim zavrshetkom za ponosnog vlasnika iste:).

zabrljivko
30.04.2008., 18:09
ZigZag

Dok cekamo da Prdim Glasno objavi te vec legendarne materijale,
sta mislis o gore navedenoj ideji da ovaj forum postane novi hastal pored
ogledala u Grandu gde su se uvece skupljali pristevacki muzicari svih uzrasta i vera
mnogo pushili i muabetili o muzici i zenama?

zabrljivko
30.04.2008., 18:22
ZigZag

Dok cekamo da Prdim Glasno objavi te vec legendarne materijale,
sta mislis o gore navedenoj ideji da ovaj forum postane novi hasal pored
ogledala u Grandu gde su se uvece skupljali pristevacki muzicari svih uzrasta i vera
mnogo pushili i muabetili o muzici i zenama?

opis reci hastal = kruzni stol-separe pored ogledala u Grandu gde su sedeli uglavnom rockeri i jazzeri

prdim glasno
30.04.2008., 18:37
Prdim glasno opet na poslu, montiram reklamu, ne stigoh jutros da ubacim
na sajt. Oprostite druzja.
potpis:
Prdim Glasno

ZigZag
30.04.2008., 18:45
Zabrljivko
Izvanredna zamisao. Mogli bismo zapocheti novu temu foruma. Nazovimo je:
'Muzichari i propalice iz Prishtinskog Granda', ili tako neshto. Drugovi i mile nam drugarice shto se okupljashe u tom legendarnom establishemtntu bi verujem pozitivno pozdravili ovu toplu inicijativu:p .. Prdim Glasno! Nema ih slike i zvukovi shto ih obeqa?

zabrljivko
30.04.2008., 22:12
Onda budi agilan pa prosledi poziv na forum svim starim prijateljima sa kojima se iu kontaktu.
Secam se jedne od popularnih numera osamdesetih godina:

Ti budi agilan,pomalo lucidan
Ne budi perfidan, ni akutan
Budi astatican i simetrican

ZigZag
01.05.2008., 01:57
>Onda budi agilan pa prosledi poziv na forum ...<

Nema problema. Uchiniqemo .. Nego, snimi prilozheni link. Da ti malo razdrma memoriju :)
http://forum.b92.net/index.php?act=Print&client=printer&f=144&t=40038

p.s. 'agilan' je dobra rech :)))

zabrljivko
01.05.2008., 11:13
Svim forumasima sretan Prvi Maj praznik rada !!!!!

nesha t.
01.05.2008., 14:52
Hvala! Evo ja radno slavim.

prdim glasno
01.05.2008., 19:35
Zig Zag, ne otvaraj nove forume (teme) nego nastavljaj na ovoj, jer su na svim ostalima
posle prvih pet recenica licna vredjanja i psovke, cak i medju poznanicima. Ovde se makar
malo filtrira oko muzike. Ne odgovarajte padobrancima, nece imati s kim da se svadjaju.

zabrljivko
01.05.2008., 19:47
Ne brini GLASNI PRDEZU

Nije ZIGZAG mislio bukvalno da otvori novi forum, vec samo da ga preporuci jos nekim prijateljima kojima on ima adrese, normalno da ovde nece biti prepucavanja na nacionalnoj
osnovi.Osim toga tu je nemilosrdni Nesha da sve takve pokusaje sasece u korenu, zar ne Nesho?

nesha t.
01.05.2008., 23:15
Naravno.

ZigZag
02.05.2008., 15:07
Svim forumasima sretan Prvi Maj praznik rada !!!!!

Isto takodje (sa malim zakashnjenjem) .. Prvomajski praznici. Tako sam ih voleo. Pogotovu kada padnu u sredu pa se spoji sa vikendom. Koji mrak! 5 dana neidenja u shkolu. 5 dana zavitlavanja, dzabalebarenja i kosharke :D.

Zabrljivko, jel ima shanse da dovuchemo Magilu na ovaj forum? Ili bi mozhda ova aktivnost bila previshe za njegove skromne mozhdane sposobnosti :D:D?

zabrljivko
02.05.2008., 16:02
Kazes Magila ....
Kao kroz maglu se secam jedne legende o tom djecarcu...
Odu jednom Zigot,Magila i Zhifra u bioskop Omladina na Kung-fu film i Zigot kupi semenke.
Pita Magila Zhifru koju on Zhifra ima kartu, a Zhifra kaze broj 13.
Na to ce Magila: Ja imam broj 11, ajde da ja i ti promenimo karte.
Zashto? pita Zhifra.
Da bi Zigot bio u sredini pa da mu krademo semenke !!!!!

Sada shvatas svu kompleksnost tvoga pitanja?

prdim glasno
02.05.2008., 16:14
Ljudi, secate li se ove fotke? Pascahd, prvi line up - prva postava, circa 1978-79:
S leva na desno:
JOKA, ZHARE, DEJAN, ZUCHA.
36472

zabrljivko
02.05.2008., 16:29
Zovite me storyteller...

Da pocnemo pricu o nastanku grupe Paschad.

Grupa je nastala negde 1978 godine i tada se tako nije zvala.
Pre dubokoumnog naziva Paschad imala je par idiotskih naziva kao sto su Concord 64
i Podzemni prolaz.
Prvu postavu grupe su sacinjavali Dejan Kijevcanin - Kleptonka na rucno pravljenoj gitari od oca mu Jove.Gitara se raspala na prvoj svirci.Poznat po svojim letackim solo partijama.
Jokanovic Milovan Joka, dobar imitator Bebeka,Dada topica i Sladjane Milosevic i poeta ljubavne i satiricne poezije sumnjivog kvaliteta.
Andrej Sever Zhuca, veliki i vecito nedoreceni talenat na bubnjevima.Otkriven dok je na velikim i malim odmorima lupao mahnito po stolicama.Preferirao kompleksan shota-ritam.
Zarko Vlaisavljevic Bush bas gitara,problematicne tehnike , nadimak- mada po njemu nije bio opste poznat, nije dobio po americkom predsedniku, vec po svome poreklu iz Like

Njihova prva prava proba je odrzana negde na prolece 1979 godine u tada popularnom Keminom podrumu gde se kockalo i pilo u drustvu buva.
Kema je trebalo da bude ritam gitarista ali je otpao zbog ociglednog probleema sa sluhom tako da je za narednu probu moralo biti nadjeno drugo mesto.
Slika grupe Paschad prilikom tog legendarnog, prvog ulaska u Kemin podrum, povodom svirke a ne kocke i zapijanja, je u prilogu.
Na slici su redom kako su nabrojani u gornjem tekstu.
Naziv Pashad je skracenica od naziva Joka i Paschad i izvucen je iz sesira.
Naziv je skracen posto je tada postojala grupa sa slicnim nazivom Petar i zli vuci i bio je Jokin predlog.Prethodno je odbijen regularno izvucen Jokin predlog Papiga u erekciji.

Ostalo je legenda....

prdim glasno
03.05.2008., 02:04
Dakle care, Joka je kum imenu Paschad? Prvi put to cujem u ovih 30 godina!
Bio sam ubedjen da su Zhare ili Dejan smislili ime.

prdim glasno
03.05.2008., 02:33
... u bioskop Omladina na Kung-fu film
Sada shvatas svu kompleksnost tvoga pitanja?

Ljudi, prvi kung fu film koji se davao na kosovu (verovatno i u Jugi)
bio je KARATE CELICNI MLADIC odnosno KARA TE CELICNI MLADICH
negde 1974 te godine.
Pocınjao je ovım dıjalogom:
"Karate, dodji i poljubi mi noge!"

"Poljubi ih sam"

"Na njega!"

Znam da smo se posle ritali po ulici i skakali u letechi joko-geri
jer
SVI KOJI SU ZNALI KARATE UMELI SU DA LETE!!

zabrljivko
03.05.2008., 09:41
Dakle care, Joka je kum imenu Paschad? Prvi put to cujem u ovih 30 godina!
Bio sam ubedjen da su Zhare ili Dejan smislili ime.

Opet ja Storryteller
Prdim Glasno, ne mogu se sloziti da je ime Jokino.Cekaj da srknem kafu pa cu ti pojasniti
Kao sto rekoh Joka je po starom dobrom Crnogorskom maniru dao ime JOKA I PASCHAD.Ime je bilo odbijeno, ali se ako me secanje ne vara Zhare dosetio i izbacio ime pomenutog pevaca iz naziva benda.Ime je proslo preglasavanjem,tada je u grupi bio i SALE(ali samo kao ritam gitara) pa je od petoro ime prevagnulo sa 3:2.Nikada se nije saznalo ko je bio protiv, ali mislim da se bas Joka opirao promeni....
Njihov prvi plakat je imao sliku dzukele koja ispishava banderu, pored zanske noge na visokoj stikli i u mrezastim carapama.

Nesto godina kasnije na emisiji Zorana Modlija, posle njihovog danas vec legendarnog nastupa u Domu Omladine, Modli je pitao Zhucu:Pa dobro sta vam znaci to Paschad kada se prevede sa Albanskog!!!!!

zabrljivko
03.05.2008., 09:54
Ljudi, prvi kung fu film koji se davao na kosovu (verovatno i u Jugi)
bio je KARATE CELICNI MLADIC odnosno KARA TE CELICNI MLADICH
negde 1974 te godine.
Pocınjao je ovım dıjalogom:
"Karate, dodji i poljubi mi noge!"

"Poljubi ih sam"

"Na njega!"

Znam da smo se posle ritali po ulici i skakali u letechi joko-geri
jer
SVI KOJI SU ZNALI KARATE UMELI SU DA LETE!!

Dok dokuvavam drugu jutarnju kafu da se nadovezem na moju omiljenu temu.
Koliko se ja secam dva najgledanija KungFu filma u istoriji Pristine su bila
U zmajevom gnezdu i Karate Jones
Cekalo se satima u redu za karte dok su slinavi tapkarosi naskakali na ledja chekacima i tako dosezali do shaltera...
Atmosfera je pre,za vreme i posle predstave bila uzavrela.
Secam se kao juce kako je devojka iz prvoga reda ne mogavsi da izdrzi scenu u kojoj negativac napastvuje nevino zensko cheljade, ustala na noge i pljunula ka platnu.
Dogadjaj je kasnije opevan u pesmi grupe Paschad SOUL ZA ALEKSANDRU.
Kada se film zavrsi pod bioskopa je bio beo od semenki, ko nije osetio taj divan osecaj inficiranih usni i zhedji koja se gasila ledeno hladnim crvenim klakerom od koga je bolelo iznad oka kao da si zabio noz-taj kao da nije ziveo.
Zatim su se na platou ispred Omladine isprobavale, nove tek prihvacene vestine.
Inace bio mi je najdrazi jedan Kung Fu iz SHLJ produkcije gde se u !7-tom veku neki seljaci nogataju protiv majmuna u patikama pokraj nekih zhutih bagera.

prdim glasno
03.05.2008., 21:55
DA, DA, CHOVECHE, TAJ FILM SE ZVAO
KUNG FU NA BAGERIMA, SECAM SE KAO DANAS!

SECAS LI SE KRVI NA SHALTERU KOD VLLAZNIMIJA?
SHALTER JE IMAO ONO MALO PROZORCHE SA GVOZDENIM SHIPKAMA,
PA SU TAPKAROSHI KOJI SU GURALI PO 2000 RUKU U SHALTER
POSEKLI NADLANICE...

prdim glasno
03.05.2008., 22:01
Drugo, zaboravio si KUVANA JAJA koja su se prodavala u bioskopu sa semkama
i puckama (kokicama slepljenim secherom u okruglu grudvu). Mislim da je chak moglo i da se pushi u sali.
Ja sam svoje prve zhenske testirao tako sto smo isli u podne u Vllaznimi i sa pomochnih sedista
(koja su se rasklapala sa strane prvih drvenih sedista) i terao ih da navijaju iz prvih redova.

zabrljivko
03.05.2008., 23:01
Drugo, zaboravio si KUVANA JAJA koja su se prodavala u bioskopu sa semkama
i puckama (kokicama slepljenim secherom u okruglu grudvu). Mislim da je chak moglo i da se pushi u sali.
Ja sam svoje prve zhenske testirao tako sto smo isli u podne u Vllaznimi i sa pomochnih sedista
(koja su se rasklapala sa strane prvih drvenih sedista) i terao ih da navijaju iz prvih redova.

Da se pushi je moglo zasigurno, ali ipak ne bas javno.Krio se zhar od cigarete pod sedishtem, a dim si mogao nozem da seces.
Hit je bio matine u Vlaznimiju od 9, a posle se islo u restoran Beograd na picu za dorucak.
Jednom, ne secam se tacno sa kim sam bio, mislim sa Soulom, je bila pica sa govedjim pecenjem.Pecenje je bilo komad govedine ostale od vecere, onako prebacen preko pice.

No vratimo se grupi Paschad....
Paschad je definitivno dobila manje,vise konacnu fizionomiju dolaskom Saleta u grupu.
Sale je prethodno bio poznat po svome radu u grupi CAR DUSAN sa Tashijem i Valjbenom
Shacir-jem.Imali su i jednu numeru:
Budi silan budi jak, kao car Dusan....
Povremeno je svirao i sa Musom(o tom projektu ce biti kasnije vise reci)
Agitovao ga je Zhare, tako sto su se susreli na sred kanalizacije koja je vecito curela pored
samoposluge Ulpijana.Da bi se ona premostila bilo je potrebno zavrnuti nogavice od pantalona i dobroma zagaziti po nekim nesigurnim ciglama.Daklem, oni se sretnu na sred tog smrdljaka a Sale nosi svoju poznatu dvanestozicnu gitaru, u to vreme je vazio za solidnog ritam gitaristu, sto se kasnije pokazalo kao preterano.Oni ti tako malo popricaju i sednu na nekce cigle u sred te kanalizacije i Sale zasvira i zapeva Angie...
I tako ti Sale napusti CAR DUSAN-a i predje u Paschad(tada Podzemni prolaz)

Conte
04.05.2008., 16:39
Paschad je definitivno dobila manje,vise konacnu fizionomiju dolaskom Saleta u grupu.
Sale je prethodno bio poznat po svome radu u grupi CAR DUSAN sa Tashijem i Valjbenom
Shacir-jem.Imali su i jednu numeru:
Budi silan budi jak, kao car Dusan....

Ovaj umetnik Valben Shaciri, jeli jos ziv nakon 99-te s obzirom gde je svirao i kakvu pesmu.......

Da se nije Jim mozda utepao sas drogu jerbo je naslutio da ce se za sedam godina u Kemin podrum, da se pojave neki, kako ih vikaju "Paschad".........., pa ce mu naprave taki kalabalak da ce mu zaboravu svi , njegove pesme sto gi je napisao sas onoga Mazrekua ili Mazeroka sto je svirao na klavir sas njega,ili kako ga vec vikaju ebem ga........

ZigZag
04.05.2008., 17:09
Jes bre .. a sve ove godine se pitam da li je nesretnik bash morao sebi mladjanom da prekrati zhivot. Sad tek shvatam :))

Nego, eto pratim vashe puteshestvije po aleji seqanja sa chudjenjem a i respektom shto zapamtiste toliko neverovatnih detalja iz prastarih vremena. Svaka chast!

Zabrljivko, a gde izvuche CAR DUSHAN aman? Shtovanje ti sledi za tako izvanredan biser korisne uporabe mozhdane tvari ... Valdet Shaqiri beshe mladi talentirani klavirista, sin chuvenog kardiologa Gazmenda i majke Marije (Slovenke) - neobichna kombinacija mjeshovitog braka. Valdet chujem ima svoju ortopedsku kliniku u Austriji blizu Graza, krpi koske i koshchice frakturiranih nesretnika. Muzika slabo ..

Car Dushan beshe projekt kratkoga veka (1977 ili 78) iz kojeg je izashlo ne vishe od 2, mozhda 3 pesme. Valdet je bio uradio ulazni rif na klaviru. Zvuchalo je dosta ambiciozno, chak i grandiozno za tako mlade i neiskusne muzikashe. Tashi i Sale uradishe stihove i vokale .. shema 'zhivot je tezhak i zato morash biti moqan kao Car Dushan il' si jebo jezha' tako neshto .. Shta je sa saletom ovih dana? Zhiv li je?

zabrljivko
04.05.2008., 17:47
Vidim,moj anonimni prijatelju:think: sa druge strane te zacarane zhice sto je ljudi nazvashe Internet da poznajes dogadjaje i ljude iz toga vremena sto pokushavahu da ucmalu svakodnevnicu Pristine razdrmaju sa malo glazbe.Ako imas neke materijale koji bi slikovito pojasnili nasu pricu postavi ih dugmetom Sredite Priloge.

No, da malo druzbi koja se polako prikuplja na ovaj forum opisemo stanje muzicke scene Pristine u vreme dok je Engleskom harao punk.
Svirke su se uglavnom drzale u tek otvorenom centru Bora i Ramiz, i koliko se ja secam jedino je grupa Smisao Maste bila privilegovana na taj prostor.Cuvenene su bile njihove igranke-koncerti subotom,Bucko,Naki,Mikan(kasnije Tomica) i Lepi Djole ....
Tada su izdali i onaj njihov album Ucinila bi to kao zena, koji je potpuno pop produciran i nije davao pravu sliku toga Band-a.
Drugih vecih grupa iy tog vremena se ne secam, osim da je sa druge strane krenula Pristevacka underground rock scena u Klubu Umetnika(bivsi disco) u Bozuru.
To je bilo jedino mesto u gradu gde se moglo ostati do posle ponoci,sa picom,pohovanim kackavaljem,pokojnim Rugovom u separeu a Djoletom policajcem na vratima, da brine o kaputima i propusnicama.
Koliko se ja secam prve svirke u klubu umetnika je odsvirao danas vec legendaran rock i blues band,Okac,Pesha,Pishta i zaboravi ime visokog a odlicnog bubnjara.
Danas mislim da je ta postava u to vreme sigurno bila jaca i svirala kvalitetniju muziku od Smisao Maste, a i otvorili su jedan novi prostor za mladje koji su usledili.
Tu je igrupa Paschad prvi put nastupala , kao njihova predgrupa(to se zvalo dragi gost) u Pristini.Kada bolje razmislim tome mora da je prethodio i neki nastup u Kosovom Polju,na cuvenim kosovopoljskim gitarijadama.One su osim lepih kosovopoljki, bile samo dno organizacije,svirke i dobrodoslice prema muzicarima.Zvezde veceri i domacini su bili Saglam i Jarami,matori i uvek pripiti Saglam sa gomilom decurlije cija imena nisam upamtio , i grupa LED iz Kosova polja sa sloganom SVE CE VI ZALEDIMO...
Nize od toga je bio sam nastup u Priluzju.....

Conte
04.05.2008., 20:55
Ko je od ovih pomenutih legendarnih sastava, svirao u Priluzju i umesto da na gitari izvode uvod i kraj pesme "Motori" , a oni onako glasovima, kao deca kada se igraju ,brrrrrraaauuuu aaaahhhaaaaa hhhhhhoooooonnnnnnndddddddaaaaaaa...........

ZigZag
05.05.2008., 02:45
Conte, tvojim izlivima inteligenih komentara nikad kraja ..

Zabrljivko, vala voleo bih da prilozhim slike i snimke iz tog vremena, ali dzaba kad ih nemam. :(. Amer koliko se seqam beshe dosta revnostan po pitanju fotoaparata. Kad bismo mogli njemu uqi u trag ...

Klub Umetnika je bio institucija. Dzez se naravno svirao najvishe, mada povremeno i 'rokeri' bi dobili shansu da pokazhu narodu svoje umeqe. Naravno Pashchad, izmedju ostalih, su bili sastavni deo te scene. U nekoliko navrata je svirao i Mefisto (Tashi, Naki, Mikan, Djikac bubnjar i Ljulji basista). Svirali su svoje verzije Van Halena, Teda Nugenta, Lynyrd Syknyrda, Police itd. Koliko to beshe uspeshno nisam siguran al' momci su se svojski trudili. Behoshe tu i Gjurmet, chudan ali dosta dobar alternativni bend koji je vukao nadahnuqe od Talking Headsa i slichnih. 403 beshe isto interesantan sastav. Rock Trio balavurdija (Luan Tashi, Zeka i pokojni Irfa bubnjar) sa svojom mladalachkom, malo nespretnom ali duboko nadahnutom rok svirkom ..

Prdim Glasno, seqash li se originalne postave grupe Joker i kako je ista stupila na Prishtinsku scenu? Smeh u Vetrovitoj ulici !?

prdim glasno
05.05.2008., 15:27
Prdim Glasno, seqash li se originalne postave grupe Joker i kako je ista stupila na Prishtinsku scenu? Smeh u Vetrovitoj ulici !?

Secam se, dakako, a imam i opis tog dogadjaja iz Musove knjige, sa sve slikom!

Sledi odlomak:

*

Bio je 21 Avgust 1980.te kad se Tashi pojavio na mojim vratima. Bio je nervozan.
"Helou, men" -rekao je.
"Helou,Tash."
Premestao se s noge na nogu.
Tasi je gitarista, tvrdi roker.
Iza njega je stajao misicav momak koga prvi put vidim.

"Mus, ovo je Kecman, Kecman ovo je Mus."
Misicavi mi pruzi ruku i rukovasmo se.
"Cuj Mus" - rece Tasi - "ja mislim da si ti jedan od boljih muzicara u okolini..."
"Najbolji u svojoj zgradi" -rekoh.
Kecman se nasmeja, Tasi ne.
"Ne, stvarno mislim da si ti..."
"Pre|i na stvar, covece."
"Oces da sviras s nama u Kosovom Polju?" - bubnu Tasi.

"Ocu. Kad?"
"Prekosutra."
"Sta sviramo?"
"Bitlse, dve-tri stvari od "Free" i resto improvizacija."
"O-kej."
Popodne sam proveo trazechi zice za bas. Ona na instrumentu mi je pukla.
Tasi mi je dao ploce i probao sam da vezbam "na suvo".

Sutradan odoh do njih. Bili su spremni.
"Mislim da nijednom nismo probali" -rekao sam.
"Daj, sacemo."
Tasi nas prikljuci na svoje pojacalo i mi zagrmesmo, ocajno.
Kecman je lupao o kolena.
"Cuj, ne cini mi se da je zvucalo bog zna kako."
"Ma ajde bre," -rece Kecman - "kad se odvrnemo na desetku, sve ce gi poteramo iz sale."
Natovarismo se i krenusmo.

"De sviramo?"
"To ti je Rock Spektakl" - objasnio je Kecman- "sviraju najpoznatije grupe iz Pristine
i okolnih sela."
"Ima li rulje?"
"De da nema? To ti je u Kosovo Polje atrakcija nedelje."
Stali smo kod neke ruzne zgrade i sisli iz autobusa.

Dom Kulture u Kosovom Polju (a to je bila ta zgrada ) imao je, kao i u svim selima visestruku namenu: sluzio je kao pozorizte (?!), bioskop, sala za igranke, razne zborove i sednice.
Ovde je sve pocinjalo i zavrsavalo se.
Kroz osam godina poceche i rat. Ali tog jutra bila je samo obicna subota u Kosovom Polju,
sparna subota puna zute prasine. Natpis je bio povelik:

20. VIII '80 ROCK SPECTAKL
UCESTVUJU GRUPE

LEND KUD Kosovo Polje
SAGLAM I JARANI DZOKER
STRUJNI UDAR AFRODITA

"Koji smo mi?" - pitao sam.
"Dzoker."
Odlican naziv. Nadahnut.

U|osmo u zgradu. Unutra je desetak momaka, povecha bina, prazan prostor i par
sedista sa strane. Neki tipovi oprobavaju bubnjeve, par radoznalaca se mota okolo
a u cosku sedi neki bradonja i stimuje gitaru.
"Dobro dosli, gospodo muzicari"
"Pa i nismo neki muzicari."
"Ma idi bre, za gde ste dobri ste. A ko je organizator - jos bolji ste."
"Ko je organizator?"
"Ja."

Video sam da je bina prazna i gurnuo Tashija da se prvi ustekujemo na probu.
Skocio je odmah. Par momaka iz druge grupe shvatili su nasu nameru, pa nastade trka
ko ce pre do pojacala. Stigli smo prvi i histericno ugurali gajtane.

Na vratima sale pojavi se Studke sa svojom "Suzuki" kopijom Dzipsonke i Mare sa
ceskom "Jolanom". Za njima Palji, sa shalom usred leta.
"Studke, najebo si ako ti je Mare ritmash!" - viknuo sam u mikrofon.

"Sta je Muso, pre vojske probao si redaljku, a sad i svirku?" - odvratio je.
Mamu li ti *****, pomislio sam.

Probali smo u grchu. Seljaci koji su cekali na red posle nas uskakali su na mikrofon da pevaju s nama. Bili su dunsteri i neznalice, kao i mi uostalom.
U salu u|e Amer.
Stari, pouzdani Amer. Sunjao se naokolo sa svojom chelicnom bradom i najzad seo na stolicu sa strane. Pitao sam ga za sud.
Rekao je da zvuchi izuzetno. Sumnjao sam u to.

U osam uveche masa poce da se okuplja. Kosovopoljci i poneko iz okolnih sela.
KUD Kosovo Polje bio je prvi i raspalio masu kolima i shotom. Svetla su bila upaljena, narod je pleo sitan vez po parketu. Oko hiljadu i po ljudi doslo je na zabavu kao na poselo.

Sedeli smo u svlacionici i muvali "Kosovopoljske Lokice" - plesnu grupu od pet pichaka koje igraju u pozadini "rokera".
Bilo je kul. Znoj je smrdeo na sve strane, Tashi se skinuo do pojasa i pocheo da loche od treme.
Kecman je lupao bubnjeve sa narodnjacima, a onda i sa par drugih grupa.
U svlacionicu ulete neki tip u znoju:
"Dajte mi jedan bas, brzo!"
Dao sam mu svoj.
"Ajde da sviras" -rekao mi je.
"Nemam pojma sta svirate."
"More bre, udaraj u taktu, mislis da se primecuje?"
Neki tip do mene se javi:
"Daj, ja cu" - i ode s mojim basom.
"Nije nastimovan!" -viknuo sam.

Grupa Lend stigla je pet minuta pred svoj nastup. Seljacki rokeri u motociklistickim
odelima sa zelenim maramama oko vrata. Izvukli su svoju Fender opremu i s prezrenjem
bacili pogled po nama.
Izasli su na scenu trceci.
Cekao sam da mi dodje bas, jer nastupamo posle Lenda. Vratio mi ga je neki nepoznat
momak, kompletno rastimovanog i mokrog.
Seo sam sa Tashijem da se stimujemo bez pojacala. Nije se ni{ta culo, grupa Lend prashila je bogovski i masa je bila u delirijumu.
Bili smo na ivici panike, ali ne jos i u panici kad u svlacionicu ulete zrikava faca:
"Jao, sine, sto je tulum" -vrtistao je i skakao -"udrite, samo udrite!"
Stimali smo se uz njegovo urlanje.
"A sada, iz Pristine, drupa Dzoker!"

Zacuo se aplauz.
Pogledasmo se nenastimovani i izletesmo na scenu.
Iz prvih redova vrisak: "Tashi, Lopove!"
Tashi profi potezom odvrce pojacalo, ja moje ne mogu da nadjem. Guram dzek u prvu
Marshall kutiju koju vidim i odvrcem sva dugmeta do daske.
Na desetku, sto bi rek'o Kecman. Ionako ne znam koje cemu sluzhi.
Udaram po zici i gruv iz zvucnika baca me pola metra. Odlicno! Tashi nesto sere po
mikrofonu i ja pocinjem da izvodim sitne akrobacije na basu.
Rulja poce da zvizhdi.
Okrenuo sam se Kecmanu i dao mu znak. Otvarao je usta u mom smeru.
Kad sam prisao, cuo sam kako urla: "KAKO IDE PRVA STVAR?"
Pokazao sam mu prstom na Tashija, on ce da pocne.

I Tashi poce.

Prasio je uvodni rif Get Back- a. Sacekah osam taktova, uz urlik skocih u vazduh,
Kecman zakuca po cinelama i masinerija krenu.
Przili smo kao sumanuti.
Trema pomesana sa uzbu|enjem pretvorila se u znoj i ruke su nam letele po zicama.
Vozio sam stakato iz lakta.
Tashi je orao sigurno i pevao jakim glasom. Na refrenima sam dolazio do mikrofona
i urlao sa njim. Pogledao sam u masu, djuskala je.
Oh, jes!
Kad smo stali, zacu se arlauk iz tisusu grla. Videh Kepu u publici, gledao me je u cudu.

Druge stvari se ne secam, treca je bila Walk in My Shadow od Free. Neugodan bas.
Posle toga "All Wright, Now" i masa je ponovo na nogama. Bili smo vec opusteni i djuskao
sam po bini. Osvrnuh se i videh "Kosovopoljske Lokice" kako plesu iza mene, kao navijacice na ragbi-utakmicama. Pogledah u masu pod nogama.
Masa ti je pod nogama!
Ima li kraja uzitku?
Zadnju stvar smo usrali cabar.

Bio je Yer Blues od Beatles-a i Tashi se izgubio vozechi solo osam krugova. Narod je stao. Stvar je bila nepoznata i dosadna.
Kad smo zavrshili docekali su nas zvizduci i flasha iz publike.
Tasi se trudio da izvuce bis, ali sam ga povukao u svlacionicu.

Bili smo zadovoljni, uprkos svemu. Studke nam cestita, ne znam zasto.
Skinuli smo se do pojasa, zapalili cigare i sisli u masu.

Koncert se zavrsio oko ponoci i cekali smo pare.
Pojavio se organizator.
"Drugovi, lova je tu."
"Daj" -rekao sam.
"Polako bre, Muso, ne budi seljak."
"Znate sta, nije bas neka zarada, ako se slazete oticicemo do dragstora po jelo i pice
i to neka vam je isplata. Dajemo vam lovu i za taksi."

Niko nije imao nista protiv, obzirom da je vecina oformila grupe samo za ovu svirku.
Kajao sam se sto sam se kao seljak istrcao i celu noc se trudio da to ispravim.
Doneli su pun gepek klope i mi posedasmo da lumpujemo za dugackim stolovima.
Rokerski dorucak. Pritegli smo po sljivovici i onda krenuli kucama.
Vracao sam se sa Tashijem i Amerom.
"Koliko imamo love?"
"Dvajes' 'iljada."
"Valjda je dosta do Pristine?"
"Gde nije, taksi je oko osam hiljada" -rekao je Amer.

"Ne znate vi kako se to radi" -rekao je Tashi - "ovde su divljii taksisti i rade na dogovor.
Treba samo da im se predstavimo kao izmuceni bednici."

Hodali smo jos malo i ugledali divljeg taksistu. Pusio je krdzu i gledao nas ispod oka.
"Gospodine" -pridje mu Tashi sa izmorenim izrazom - "za koje bi ste pare prevezli tri
izmorena bednika do Pristine?"

Pogledao nas je kao u govna.
"Trijes' iljade."
Nasmejao sam se.
"Imamo samo 19" -rece Tashi.
"Jok."
"A, evo jos hiljada. Imamo dvadeset."
Ispljunuo je opusak.
"Upadaj."
Imao sam utisak da tacno zna koliko love imamo.

Izbacio nas je blizu Granda, kod semafora. Plocnici su bili vlazni, narandzasto svetlo
probijalo je kroz miris kise. Krenuli smo niz ulicu zatecheni tisinom.

"Momci, ostala je jos hiljada" -rekao je Tashi - "podelimo."
"Bezi bre, Tashi."
Za hiljadu dinara kupovala se pakla cigareta. Cipele su nam zvonile niz ulicu.
"Gud lak!" -rece nam Tashi na rastanku.

Odosmo u jutro.

Na slici, pre te svirke:
Gornji red: Amer paripovich, Aleksa(Alek), Ziggy(Tashi), Nesha "Chor", Zimi.
Donji red: Nepoznata faca, Mus,Cale, Mare (ritmash).

ZigZag
05.05.2008., 18:54
Lele glasni ispustioche trbushnih gasova, pa ovo je fenomenalno !! Chovek mozhe samo da se divi tako dobroj, pouchnoj i nadasve zabavnoj rock prozi. Da je da smo negde u komshiluku pa da se izorganizujemo pa film da napravimo ((:))) .. Prilozhena slika je istorijska .. Nepoznata faca je Ljuljzim Idrizi, klinac iz mog komshiluka kome je taj trenutak iza bine sa Prishtinskim rokerima bio najsvetliji i najponosniji dan njegovog zhivota. Prichao je godinama kasnije kako je bio uvelicaho i uramio istu, Corpus Delicti dobrih vremena ...

Pashchad koliko znam nisu uchestvovali jer je Zhare morao hitno da ide u rodnu Liku na branje oraha dok je Joka bio zauzet chitanjem Alan Ford stripova koje je bezdushno pokrao od Tashija ((:))), dok je Zhuqa sedeo kuqi i sekao vene shto mu je Jadranka bila lupila korpu ..

Par meseci posle ovog dogadjaja cela ta generacija je otishla u vojsku, na sluzhenje ponosne JNA. Koliko znam, Mus je u medjuvremenu spichio za Beograd gde je uspeshno studirao filmsku nauku .. tako pocheshe putevi da se rachvaju ...

prdim glasno
05.05.2008., 19:16
Pitanje za neshu taksistu:
kako da attachujem mp3 na sajt? Ili je mozda jedini nachin da ga uploadujem negde drugo?
Zanima me gde korisnici ukucavaju slike i zvuke (sem youtube i slicnih domaina)?

Ulis
05.05.2008., 21:46
Hmmm...
a seća li se neko prve "kritike" lika i dela Paščadi u jednom prištinskom studentskom listu?

prdim glasno
06.05.2008., 03:23
Ne, daj malo pojasni.

prdim glasno
06.05.2008., 03:28
Zig Zag, na novom avataru licis na Jana Andersona iz Jethro Tull.

nesha t.
06.05.2008., 07:38
Pitanje za neshu taksistu:
kako da attachujem mp3 na sajt? Ili je mozda jedini nachin da ga uploadujem negde drugo?
Zanima me gde korisnici ukucavaju slike i zvuke (sem youtube i slicnih domaina)?
Odeš recimo na http://photobucket.com/. Tu registruješ nalog i na njega preneseš slike i klipove koje imaš i onda ih možeš postavljati svuda po netu.

zabrljivko
06.05.2008., 09:31
Hmmm...
a seća li se neko prve "kritike" lika i dela Paščadi u jednom prištinskom studentskom listu?

Novi Svet mozda, pokusaj da Pristina osim muzike dobije i neke druge kulturne i subkulturne sadrzaje.
Fino drustvo i fina baraka pored Studentskog doma, topla zimi....
Dobar ali neshvacen strip Doktor XYZ.
Trac kolumna sa Paschadi, sadrzaja se ne secam.
Verovatno je autor hteo da istakne svoju visprenost a manje subjekt clanka...
To su bila takva vremena, osim sto smo bili mladi i lepi hteli smo da budemo i pametni.

Ulis, imas mozda neki SCAN iz tih novina i toga perioda da prilozis ovom sve posecenijem forumu?

zabrljivko
06.05.2008., 09:47
Vatimo se Kosovu Polju i prvoj i za sada jedinoj svirci grupe Paschad.
to bese nesto naredne godine posle grupe Joker,mada sam bio ubedjen da je ta istorijska i jedina postava Jokera sviral u Priluzju, no pamcenje izdaje....
Paschad je u Kosovu Polju svirala na Rock Spektaklu mislim 80 -te godine.
Tada je u postavi bio SALE na ritam gitari i vec je preuzimao ulogu pevaca od Joke.
Joka je sa svojim nesumnjivim Bebekovskim sharmom a i slicnim vokalm polako padao u drugi plan zbog promene stila grupe ka nekom CLASH/XTC/B-52/AZRA stilu.
To se tada zvalo novi talas.Drugi i verovatno bitniji razlog je bilo njegovo izbegavanje da tegli istrumente na probama,na opsti gnev ostalih clanova grupe.
Dakle te godine Paschad nastupi u Kosovom Polju prvi put sa Saletom na vokalu koji je tada bio u JNA, ali je pusten na odsustvo zbog ove prigode(salim se).
Svi su bili stilski obuceni Dejan kao kaoubojac,Zare kao lopov, sale u ODELU SA KRAVATOM a ZHUCA verovatno kao IT-i,iz istoimenog filma.
Gomila tudjih stvari u Paschad obradi,sve su obradjivali jer nisu m0ogli da odsviraju u orginalu.Svirka katastrofalna, sa Saletovom rastimovanom i preglasnom gitarom koja je zvucala kao neki indijski instrument iz najgore nocne more.
Zajedno sa svirkom sa prve Pristevacke gitarijade(Paschad+Mikan+Ziggy-Sale) spada u najgore njihove svirke ikada.
Prepuna sala ih toplo primila sa povicima PRISTEVACKI PEDERI !!!
Na podignut prst publici nervoznog i po malo arogantnog Saleta za malo da se deo publike pridruzi muzicarima na djusku na bini....
Za kraj je sviran hit Mi Plesemo idiotske Zagrebacke grupe Prljavo Kazaliste.
To je bilo vreme smutnji...

P.S.

Prilozi sa ove manifestacije ce biti postavljeni kada se otvori Foto/zvucna galerija koja je u pripremi....

Ulis
06.05.2008., 11:36
Jeste, bio je to Novi Svet, pokušaj da Priština dobije časopis nalik Poletu, Mladini i Studentu.
Čini mi se da se tekst zvao "Av, av, av" i nije bio jedini koji se bavio Paščadima.
Neka vrsta "interaktivnog spora" grupe saradnika iz lista (dakle ne jednog, koji je, eto, hteo
da bude vispren) nastavljala se i na druge načine. Inače svi su bili međusobno poznanici i prijatelji.
Ne verujem da ima sačuvanih primeraka...možda kod jednog od saradnika. Pitaću ga.

prdim glasno
06.05.2008., 12:44
Zabrljivko, NISTE SVIRALI 1980 TE VEC 1981.ve, JER JE DZOKER SVIRAO
23 AVGUSTA 1980TE U KOSOVOM POLJU. SALE JE BIO U VOJSCI U ISTO VREME KAO I JA (u KUTCHEVU)80-81.ve, TE JE TO MOGLO BITI SAMO LETO 1981.ve.

zabrljivko
06.05.2008., 12:48
Zabrljivko, NISTE SVIRALI 1980 TE VEC 1981.ve, JER JE DZOKER SVIRAO
23 AVGUSTA 1980TE U KOSOVOM POLJU. SALE JE BIO U VOJSCI U ISTO VREME KAO I JA (u KUTCHEVU)80-81.ve, TE JE TO MOGLO BITI SAMO LETO 1981.ve.

Moguce da se u hronologiji dogadjaja istoricaru potkrala greska...
No 80/81 sve jedno, poenta cele price je bila ono sa Pristevackim pederima a ne sa godinom...

zabrljivko
06.05.2008., 23:17
Jeste, bio je to Novi Svet, pokušaj da Priština dobije časopis nalik Poletu, Mladini i Studentu.
Čini mi se da se tekst zvao "Av, av, av" i nije bio jedini koji se bavio Paščadima.
Neka vrsta "interaktivnog spora" grupe saradnika iz lista (dakle ne jednog, koji je, eto, hteo
da bude vispren) nastavljala se i na druge načine. Inače svi su bili međusobno poznanici i prijatelji.
Ne verujem da ima sačuvanih primeraka...možda kod jednog od saradnika. Pitaću ga.

List uopste nije bio los,imao je i neku top listu najboljih instrumentalista na kraju godine.
Jedne godine je na toj listi bilo i nekoliko clanova grupe Paschad sto govori samo o blagolnakolnosti clanova zhirija.Mozda se varam, ali kao da se secam neke parodije na trac rubrike, nesto kao vesti iz Granda,ko je s kim i tako to.
Grand i Klub umetnika su stvarno bile institucije u to vreme.Izadjes u grad uvece a svi te znaju, tako cak i broj piva koji popijes dobije neki smisao.Nekako je u to vreme grad imao dusu, a svako je imao svoje mesto u tom tkanju....

prdim glasno
06.05.2008., 23:35
Vidim ja da se ovde mnogo mrsi, a malo se fotografija prilazhe.
Evo fotke Joke, Amera, Zhareta i Saleta. Sem Amera, (drugi s leva, gornji red)
ostala trojka je iz Grupe Paschad. Snimljeno u Saletovom stanu pre uobichajene partije pokera. Negde 1979te, chini mi se.

zabrljivko
06.05.2008., 23:49
Vidim ja da se ovde mnogo mrsi, a malo se fotografija prilazhe.
Evo fotke Joke, Amera, Zhareta i Saleta. Sem Amera, (drugi s leva, gornji red)
ostala trojka je iz Grupe Paschad. Snimljeno u Saletovom stanu pre uobichajene partije pokera. Negde 1979te, chini mi se.

Tako je, sledi objasnjenje fotografije

Na stolu je Saletov Malboro, svi ostali su uglavnom pushili krdzu pa se nisu ustrucavali da se grebu od Saleta koji je redovno kupovao dve pakle Malbora.Amer se uredno grebao.
Pice na stolu za koje se vata Joka je cuveni konjak Zvecevo koji je je sa bombonjerama Griote(ili tako nesto) bilo uvek moguce naci na Saletovom hastalu.
Naocare koje Zhare nosi su tu da pokriju modricu ispod levog oka koju je vece pre toga dobio u zestokom sukobu sa Agronom Rudarijem i njegovih deset razbojnika, (uvek su napadali u skupini od 10).
Poznata su bila okpupljanja u Saletovom stanu, narucito kada mu je majka doktorica dezurala cetvrtkom u Lipljanu.
To je opevano u jednoj od najboljih pesama grupe Paschad:

Cetvrtkom javljaju se slike
Celavi Bramana u shumi
A vani Let the sunshine in
Rock Vagram opet mi govori o njoj.

Tekst je koliko znam napisao Mus a muziku on sa Dekijem.
To je jedna od najlepsih pesama koje sam ikada cuo.....
Pricalo se da je devedesetih godina Bata Vranesevic dolazio u Beograd da upozna
jednog od autora, tvrdeci da je to njegova omiljena numera....

ZigZag
07.05.2008., 00:15
Zabrljivko, kazhesh da su Pashchadima prva a i gore pomenuta svirka u Kosovu Polju bile najgore svirke svih vremena. Ne znam koliko je to nepristrasna procena tuzhnog muzichkog stanja te onda mladjane Prishtinske grupe obzirom da su, koliko se ja seqam, svi su njihovi zhivi nastupi bili katasrofa i haos. Mozhda izuzev jedne svirke u Klubu Umetnika pred odlazak u vojsku kada su momci prvi i verovatno jedini put zazvuchali kao polu-pristojni bend. Imash memoriju Broja Jedan iz Alana Forda, shto je za pohvalu, (samo ti duga brada i shkripava kolica fale) mada i njemu, kao i tebi, povremeno zakchi mozhdani procep ((:)))

zabrljivko
07.05.2008., 00:24
Zabrljivko, kazhesh da su Pashchadima prva a i gore pomenuta svirka u Kosovu Polju bile najgore svirke svih vremena. Ne znam koliko je to nepristrasna procena tuzhnog muzichkog stanja te onda mladjane Prishtinske grupe obzirom da su, koliko se ja seqam, svi njihovi zhivi nastupi bili katasrofa i haos. Mozhda izuzev jedne svirke u Klubu Umetnika pred odlazak u vojsku kada su momci prvi i verovatno jedini put zazvuchali kao polu-pristojni bend. Imash memoriju Broja Jedan iz Alana Forda, shto je za pohvalu, (samo ti duga brada i shkripava kolica fale) mada i njemu, kao i tebi, povremeno zakchi mozhdani procep ((:)))

Svirka u klubu pred odlazak u vojsku...
Postava sa OKCEM kao gostom i poslednji put sa Dejanom kao stalnim clanom grupe.
Odlicna svirka , blus repertoar Clapton i DR.Feelgood.
Bajke na iskljucenoj EKO bas gitari koji su mu uvalili uvek kvarni Mikan i LJULjI je dobio najveci aplauz u istoriji Pristevacke rock scene.I danas volim da cujem te snimke.
To je bio nastup kada su Paschad poslednji put svirali obrade tudjih stvari.
Naredni put posle godinu ipo dan nastupaju kao trio,bez Dejana i Zhuce ali sa Zhuletom.
Imas sta reci o gore navedenom?

ZigZag
07.05.2008., 00:36
Koliko ja znam, i neka me neko ispravi ako greshim, Mirsadov predlog za ime benda je bio 'Papiga u erekciji' .. ni dan danas ne shvatam zashto su momci odbili tako genijalnu ideju za ime grupe.

Kad je rech o Mirsadu, zar vas strelicom oznacheni lik zbunjenog pogleda na prilozhenoj slici ne podseqa na nekoga?
(Slika sa gore navedene svirke Jokera - Tashi, Mus i Kecman)

prdim glasno
07.05.2008., 00:42
Zig Zag, ne kaki, poslachu ti live snimak Paschadi "Bozhana", snimljenog obichnim kasetashem iz mase.
Potpuno je unisten, ali daje sliku energije koju su imali. Uzgred budi recheno, nikako da uploadujem mp3 na neki od sajtova.

zabrljivko
07.05.2008., 00:43
Koliko ja znam, i neka me neko ispravi ako greshim, Mirsadov predlog za ime benda je bio 'Papiga u erekciji' .. ni dan danas ne shvatam zashto su momci odbili tako genijalnu ideju za ime grupe.

Kad je rech o Mirsadu, zar vas strelicom oznacheni lik zbunjenog pogleda na prilozhenoj slici ne podseqa na nekoga? (Slika sa gore navedene svirke Jokera - Tashi, Mus i Kecman)

Mirsad Tahiri, retko je blefirao na pokeru, malo dobijao ali i malo gubio...
Pushio Drinu bez filtera kao i ja i rekao onu cuvenu:Sto se igra,ne vraca se...
Isao u strukiranoj koznoj jakni u sred zime na -20.
Kada sam ga pitao kako mu nije hladno, odgovorio mi kroz injem i ledom okovana usta i bradu:K**** mi nije ladno,smrzao sam se....
Nema ga na forumu da kaze neku legendarnu, kao nekad...
ah da Papiga u erekciji je bio Jokin predlog,imas objasnjeno citavo glasanje negde ranije u forumu

prdim glasno
07.05.2008., 00:50
Tako je, sledi objasnjenje fotografije

Na stolu je Saletov Malboro.........

To je opevano u jednoj od najboljih pesama grupe Paschad:

Celavi Bramana u shumi
A vani Let the sunshine in
Rock Vagram opet mi govori o njoj.

Tekst je koliko znam napisao Mus a muziku on sa Dekijem.
To je jedna od najlepsih pesama koje sam ikada cuo.....
Pricalo se da je devedesetih godina Bata Vranesevic dolazio u Beograd da upozna
jednog od autora, tvrdeci da je to njegova omiljena numera....

Zaboravismo na legendarni sarajevski Marlboro koji je bio kult cigareta!!!
Drugo, zabrljivko, mislim da su stihovi isli nesto kao:

Cetvrtkom
U zlatnom kavezu su snovi
A vani let the sunshine in..

Rock Vagram je "Rock Wagram", kultna knjiga Williama Saroyana, koja je
bila prisvojena iz gradske biblioteke od strane Amera, a onda kruzhila po
drustvu kao metafizichko stivo, uz naravno pararelno slushanje
Bruce Springsteenovog albuma "Darkness on the edge of town"
(tachnije, udarne numere "Racing in the street") koja je imala istu(iliti slichnu)
atmosferu kao i knjiga. Bar za mene.

zabrljivko
07.05.2008., 01:00
Zaboravismo na legendarni sarajevski Marlboro koji je bio kult cigareta!!!
Drugo, zabrljivko, mislim da su stihovi isli nesto kao:

Cetvrtkom
A vani let the sunshine in..

Rock Vagram je "Rock Wagram", kultna knjiga Williama Saroyana, koja je
bila prisvojena iz gradske biblioteke od strane Amera, a onda kruzhila po
drustvu kao metafizichko stivo, uz naravno pararelno slushanje
Bruce Springsteenovog albuma "Darkness on the edge of town"
(tachnije, udarne numere "Racing in the street") koja je imala istu(iliti slichnu)
atmosferu kao i knjiga. Bar za mene.

Nit citao knjigu, nit slusao album, ali mi je pesma omiljena...
Doduse secam se da je bila neki rege, pa je malo prepravljena i dobila pravo ruho...
Nekoliko godina kasnije na radiju Pristina je ishlo neko nagradno pitanje a odgovor je bio
Rok Bagrem!!! Moja omiljena knjiga u to vreme je bila Kolevka za macu...

Omiljeniji stihovi su mi bili i:

Proslo je sesnaest proleca, sesnaest proleca.
Filmske trake su izbledele, tonske trake su izbledele ....

iz pesme Klarisa.

Ostatak teksta je bio djubre i po meni potpuni visak, ali ovo je stvarno bilo dobro...

ZigZag
07.05.2008., 01:13
Svirka u klubu pred odlazak u vojsku...

Bajke na iskljucenoj EKO bas gitari koji su mu uvalili uvek kvarni Mikan i LJULjI je dobio najveci aplauz u istoriji Pristevacke rock scene.I danas volim da cujem te snimke.
To je bio nastup kada su Paschad poslednji put svirali obrade tudjih stvari.
Naredni put posle godinu ipo dan nastupaju kao trio,bez Dejana i Zhuce ali sa Zhuletom.
Imas sta reci o gore navedenom?

Da, beshe to istorijska svirka Pashchadi sa dodatnim i ne odveq muzikalnim bonusom u obliku obeznanjenog Bajketa sa iskopchanom bas gitarom i urnebesnog smeha koji je njegov nastup izazvao. Moguqe je da su Mikan i Ljulji to orgnizovali, mada verujem da je Nesha Ćor bio umeshan u taj prljavi chin.

Mozhda je moj raniji komentar o Pashchadima i bio malo nefer (ochekivao sam besnu reakciju od Zabrljivka kome su Pashchad bili veoma dragi) .. Kao vino, vremenom su postajali sve bolji i bolji. Postava sa Zhuletom i Saletom se na kraju pokazala kao najtvrdja. Sale je vremenom shvatio da se publici ne pokazuje gishta kao shto je to jednom uradio u Kosovu Polju .. uglavnom iz zdravsvenih razloga ...

leklerk
07.05.2008., 01:30
deder, kad vam secanja vec dosezu do ive lole, napisite neke od naziva snimljenih komp u studiu u radio pristini da pogledam da li mogu naci u njihovoj arhivi. mislim da ste snimili nekoliko, ukoliko me secanje ne vara?
bogu hvala te se neko seti generacije usmerene, proleterske i radnicke. kako god. bese to jedna veoma obecavajuca generacija muzicara koja se zrtvovala, ljubavi radi prema muzike a i lokalne slave. secam se da je bilo i kakvog bum festivala u pr zar ne? nijesam muzicar, vec stovalac pravih pionira muzicke scene pristinske.
pzdrv svima, neke sam prepoznao a nekih cu se setiti, ukoliko ne zamre ova tema.

prdim glasno
07.05.2008., 01:31
Samo da dodam, dok smo jos na temi..
Evo opisa iz Musove knjige o nastanku gorepomenute pesme o bramanima:

Dejan Kijevchanin pojavio mi se na vratima.
Nekada je svirao sa Paschadima, sada se doselio u Beograd i bio bez drustva, kao i ja.
"De si, covece?"
Nosio je gitaru.
"Cetvrtak" - rekao je - "odlucio sam da cetvrtak bude nas dan za svirku."
"Dobro" - rekoh - "koliko stvari dnevno pravimo?"
"Najmanje tri."
" 'Oces kafu?"
Pre nego sto je skinuo jaknu, izvukao je violinu iz torbe.
"Kul, covece, sviras i violinu?"

Poceo je da se stima.
"Slusaj rif" - seckao je u ritmu voza.
Dobro je vozio.

Skocio sam i dohvatio papir, dok je Dejo neprestano vrteo krugove.
"Ova se zove Rock Wagram, u spomen na Brusa Springstina i pohujalu mladost".

Cetvrtkom
U zlatnom kavezu su

A vani
A vani Let The Sunshine In
A vani Let The Sunshine...

Rock Wagram
Opet mi govori o Njoj

Cetvrtkom
Cetvrtkom javljaju se

Chelavih
Chelavih bramana u shumi
Chelavih bramana u

Rock Wagram
Opet mi govori o Njoj

Probali smo da otpevamo, uz povremeni dupleks.
"Dovoljno je glupo da moze da prodje."
"Dobro. Sledeca stvar."

Smisljali smo sledecu stvar.

A evo i opisa dana kada su Zhare i Sale sklepali legendarnu pesmu "Domacha kratka".
Citat (iz iste knjige)

"..................

Stavljao sam kafu na Saletovom sporetu.
Dobra, crna kafa, jako przena.
Uvek isti ukus. Mo`da je stvar u soljicama, mozda u dzezvi ili mlinu, tek u Saletovoj
kuci kafa ima isti ukus vec godnama, cak i kada je ja pravim.
"Slu{aj ovo!"
"Slusam."
Zare podize gitaru a Sale procacka grlo.
"Jen- dva- jen- dva-tri

Domacha Kratka
Na Tvojim Usnama
Samo Lazi

Zar Sam Primitivac?
Primitivan Sasma?
Volis Istoga..

Smeh.
"Slusaj KATUNARE" -reche Zhare

Bez - mnogo srama
O - kreni se i pljuni me, katunara
Sad - stvarno dosta je
Iskljuchi taj prokleti dzez.....
Si tvoji idoli ne vrede za mene BRE!

"Uzas!"
"Ribe su plakale kad su ovo cule" - rece Zhare.
"Gadjale su Zhareta donjim veshom."

Shvatio sam da cu onog dana kada pocnem da karam - prestati da pisem pesme.

Eto, to vi je to. Slede naredni prilozi, ali ne nochas.

ZigZag
07.05.2008., 01:32
Evo josh jedne simpatichne slichice za publiku

prdim glasno
07.05.2008., 01:37
deder, kad vam secanja vec dosezu do ive lole, napisite neke od naziva snimljenih komp u studiu u radio pristini da pogledam da li mogu naci u njihovoj arhivi. mislim da ste snimili nekoliko, ukoliko me secanje ne vara?
bogu hvala te se neko seti generacije usmerene, proleterske i radnicke. kako god. bese to jedna veoma obecavajuca generacija muzicara koja se zrtvovala, ljubavi radi prema muzike a i lokalne slave. secam se da je bilo i kakvog bum festivala u pr zar ne? nijesam muzicar, vec stovalac pravih pionira muzicke scene pristinske.
pzdrv svima, neke sam prepoznao a nekih cu se setiti, ukoliko ne zamre ova tema.

Leklerk, dobrodosao medju tekuche mrsomude.
Malo brstimo po proslosti, tek da se razbije sivilo svakodnevnice.

ZigZag
07.05.2008., 01:44
Leklerk, dobrodoshao na forum matorih bitangi u potrazi za nehajnom mladoshqu iz boljih dana

prdim glasno
07.05.2008., 01:50
Leklerk, dobrodoshao na forum matorih bitangi u potrazi za nehajnom mladoshqu iz boljih dana

Al ti je sintagma! Daj ne trudi se da budesh vechito Alan Fordovski duhovit!

ZigZag
07.05.2008., 01:59
Al ti je sintagma! Daj ne trudi se da budesh vechito Alan Fordovski duhovit!

Prdim glasno, ne chachkaj moje omiljeno shtivo

ZigZag
07.05.2008., 02:04
[QUOTE=prdim glasno;6527893]Zig Zag, ne kaki, poslachu ti live snimak Paschadi "Bozhana", snimljenog obichnim kasetashem iz mase.
Potpuno je unisten, ali daje sliku energije koju su imali.

Imash live snimak!?

prdim glasno
07.05.2008., 02:34
Stize! Pesma BOZHANA-live!

PASCHAD PO PRVI PUTA LIVE NA OVOM BLOGU!

OVO je DOWNLOAD link!

Ko zeli da slusa stream audio, neka klikne na link ispod ovoga
Za download sa ovog linka
desni klik-save link as.. ili Save target as...

http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=263&CID=185680

prdim glasno
07.05.2008., 02:44
PASCHAD LİVE (streaming).
Ovo je streaming audio za koji vam treba windows media player 9 pa navise.

http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=407&CID=185680

Tekst pesme Bozhana:

Volim te Bozana
Najcesce subotom
Izmedju dva filma dok seches ulicom

Pokazi mi svoje emocije.

Stari stripovi su pod kaputom
Kazes
Paschad svira dole u klubu
Devet sati proslo

Prazna je Pristina.

leklerk
07.05.2008., 11:10
dobro vam jutro dobri ljudi. kasno bese sinoc da se oglasim ponovo. posao, posao i posao. izjede me. inace sam u pr, u rodjenom gradu na pecalbi. videh neke slike pristine na nekoj drugoj temi. ja imam nesto starije slike pristine u srno beloj tehnici. mislim da smo to slikali poslednjim vriskom tehnologije "smena 8" (pre upotrebe promuckati - posle upotrebe baciti)
apropo "matorih bitangi" - matora ti mama :).

secam se tog keminog podruma, lajanja na luster kao dobitne nagrade za izgubljenu partiju, kao i litre vode i kombinaciji sa onim, sa onim, kako se zvase... ha ha ha, ideje su bile otkacene i originalne. o mirsadovom smrzavanju u beloj jakni (ispravite me) od balon svile, koju je skidao samo kada je trebalo da se opere, pricao mi zare jedne slicne predveceri dok smo se probijali kroz ledeni vetar ramiz sadikom.
da li je ta knjiga objavljena negde i kako mogu doci do nje?

daklem, ako mogu da komentarisem, obe avangardne grupacije koje su u to vreme zarile pristinskom scenom - jedna new wave (pashchad) i naravno zigijeva koja se temeljila na autenticnom rocku su u stvari donele nesto novo, tada tesko svarljivo ondasnjiim penzionerima olicenim u "smislu maste" koji eto za dugo godina postojanja nisu uspeli da ucine nesto vise u sirim razmerama, osim sto su izdali, mislim da je bio samo singl i da budu prateca grupa Vajti i ribici zlatnoj na jednoj od turneja po ex jugi. ne secam se tacno godine ali mislim da je bilo ubrzo nakon raspada teske industrije.

klub umetnika je bio makar dve godine kult mesto. pashchad su tada utemeljili svoje mesto u istoriji pristinske muzicke scene. uz sav respect zigiju (zigi oprosti ali to je bio period kada je novi talas bio u usponu).
ne zaboravite pank. zule je mislim bio jedan od vatrenijih zagovaraca nemilog mi pokreta :).
ajd malo kasnije jos ponesto. secanja mi naviru. pokusacu da ih nekako hronoloski rasporedim. davno bese to.

Blefer
07.05.2008., 11:18
kako se zvao stari čikica koji je radio na ulazu u Klub Umetnika?

zabrljivko
07.05.2008., 13:16
kako se zvao stari čikica koji je radio na ulazu u Klub Umetnika?

Cikica se zvao Djole i bio je mupovac u penziji.
Uzimao je i naplacivao kapute, a u nako vreme i proveravao propusnice..
Bio je dobar ali mnogo dosadan.
Clanovi Paschadi nikada nisu imali propusnice za Klub, ali posto su tamo relativno
cesto svirali Djole je mislio da ih imaju, pa im nije trazio...
Jednom je da bi pokazao nekom paru koji je pokusao da udje beznje, trazio Zigiju da im pokaze propusnicu, na sta je Ziggy odgovorio da je zaboravio na klaviru dok je vezbao..

zabrljivko
07.05.2008., 13:24
da li je ta knjiga objavljena negde i kako mogu doci do nje?

Knjiga?
Jedini zapis iz toga vremena je neobjavljena Musova autobiografija, koju poseduju
neki od fanova.Kako bude isao ovaj forum, na njega ce se postavljati odredjeni segmenti
te autobiografije.Ona mada malo licna, ipak veoma dobro oslikava to vreme..

Paschad je u radio Pristini snimila svega nekoliko snimaka.
Negde 85-86 tri numere:
Soul za Aleksandru,Zasto te nema i Vetar je dosao po nju
Par godina kasnije i Ne dolazi,vani je tama
Sve ostalo je snimano po privatnim studijima u Beogradu..

Prvim trima se izgubio svaki trag, tako da bi svako pronalazenje istih izazvalo buru zahvalnosti...

ZigZag
07.05.2008., 13:25
Leklerk, po tvom pisanju zakljuchujem da si bio ochevidac/sauchesnik ondashnjih dogadjaja i da te memorija dobro sluzhi (shto je retkost za matore bitange poput nas aaah hahahah, krechane) .. Opisujesh tu bivshu Prishtevachku scenu sa ekspertnom preciznoshqu, znash ljute detalje o ludilima iz Keminog podruma, o Mirsadovoj jakni, o Zhuletovoj zaludjenosti za punk, o polarizaciji a i medjusobnom shtovanju dvaju oprechnih muzichkih tabora ..

Smisao Mashte? Krajem 70ih bili su nam uzor. Muzika im je bila dosta penzionerska ali su tvrdo svirali. Bashka shto su imali brdo kvalitetne muzichke opreme o kojoj smo mi tadashnji klinci mogli samo da sanjamo.

Uzgred, seqam se Alije turchina iz Goleshke ulice koji je izgovarao 'Zmisao i Mashte' ((:))). Isti nas je jednom pitao mene i Neshu Ćora: A bre shta je to 'ZHIMIO MI KO TAO ZHENAP!?' misleqi na 'uchinila bi to kao zhena' chuveni Smisaov refren koji se rado pevushio, iako je izazivao komichne jezichke kurshluse medju mnogima kojima je srpski jezik bio slaba strana (shto nije umanjivalo popularnost te simpatichne pesmice).

ZigZag
07.05.2008., 13:50
Cikica se zvao Djole i bio je mupovac u penziji.
Uzimao je i naplacivao kapute, a u nako vreme i proveravao propusnice..
Bio je dobar ali mnogo dosadan.
Clanovi Paschadi nikada nisu imali propusnice za Klub, ali posto su tamo relativno
cesto svirali Djole je mislio da ih imaju, pa im nije trazio...
Jednom je da bi pokazao nekom paru koji je pokusao da udje beznje, trazio Zigiju da im pokaze propusnicu, na sta je Ziggy odgovorio da je zaboravio na klaviru dok je vezbao..

Jes bre, ne samo Pashchad nego i mnogi od nas iz te klape nismo imali chlanske karte za klub. Zashto se nismo potrudili da to sredimo veze nemam. Seqam se Djole vratar nam je vechito glodao koske oko tih propusnica. Kao i obichno, udjemo na glavna vrata kluba i vidimo ga na dnu stepenica kako kachi kapute na rajfere ili se svadja sa gostima koji nisu chlanovi .. gledamo ga i razmilshljamo kako da ga ubedimo da nas pusti u nadi da qe nashe blefiranje i ubedjivachke sposobnosti ponovo upaliti. I uvek udjemo na kraju, ali ne pre nego nam zhivce ne iskida (kao i mi njemu) .. Mora se priznati da je to iskustvo sa Djoletom iz kluba ipak na kraju dobro posluzhilo kada bi smo se suochili sa slichnim likovima koji bi nam se preprechili na put.

leklerk
07.05.2008., 15:44
Knjiga?
Jedini zapis iz toga vremena je neobjavljena Musova autobiografija, koju poseduju
neki od fanova.Kako bude isao ovaj forum, na njega ce se postavljati odredjeni segmenti
te autobiografije.Ona mada malo licna, ipak veoma dobro oslikava to vreme..

Paschad je u radio Pristini snimila svega nekoliko snimaka.
Negde 85-86 tri numere:
Soul za Aleksandru,Zasto te nema i Vetar je dosao po nju
Par godina kasnije i Ne dolazi,vani je tama
Sve ostalo je snimano po privatnim studijima u Beogradu..

Prvim trima se izgubio svaki trag, tako da bi svako pronalazenje istih izazvalo buru zahvalnosti...
zabrljivko,
pomislio sam da je neko nesto objavio. ali i ovo je dosta.
dobra vest je da sam dobio dozvolu da procackam arhivu (diskoteku) radio pristine u petak ali sam morao da pomerim sledece nedelje, jer se petkom obicno vracam novoj kuci i porodici a bice mi pretpostavljam potrebno malo vise vremena dok ne prodjem kroz sve nazive. nadam se da cu da pronadjem prve tri. Mislim, nisam siguran, da sam - Ne dolazi,vani je tama nekome presnimo, ne znam tacno kome, zuci ili samom saletu devedesetih.

zigzag
rock blues band je imao strasno dobre sesnove u klubu i ako me ponovo secanje ne vara i oni su svojevremeno cinili okosnicu smisla i maste? mislim, neki od muzicara su prolazili kroz smisao i mastu :) da, zaista su imali vrhunsku opremu, nepojmljivo dobru, sve marshali bre. zamrli su po izdavanju, odrzali nekoliko igranki u crvenoj sali i diskoteci u grandu i onda otisli u istoriju.
rbb su bili jako dobri studijski muzicari i cenjeni u sirim okvirima ex yu. stvarno su bili precizni. nikada nisu pokusai u toj postavi da nesto pokusaju. steta.

a da ne zaboravim zigijevu foru u bg sa kartom na ponistavanje ha ha ha,

kontrolor: decko, ovde pise ponistiti, znaci trebao si po ulasku u bus da je ponistis, to je karta za jednu voznju...
zigi: ahaaa, (zigi otcepa deo na kome pise "ovde ponistiti" na ocigled i ocajanje kontrolora) evo ponistena...
kontrolor: ocajan i sludjen - ma ne tako, karta se ubaci u automat kod vozaca i ponisti...
zigi: qy qy, ajde...

ha ha ha ha. provincijalci bili smo mi, ali je palilo

cuo sam da je pashchad imala nameru da se okupi ponovo i odrzi neki seshn u bg? istina li je?
ako je istina, bilo bi dobro da i zigi pokusa da okupi i naprave zajednicki seshn. o kako bi to dobro bilo.
znam da je zigi u GB vec poduze. mislim da je peda tamo ali sam izgubio kontakte. pitacu zucu ili saju.

ZigZag
07.05.2008., 16:12
> ... pashchad imala nameru da se okupi ponovo i odrzi neki seshn u bg? istina li je?
ako je istina, bilo bi dobro da i zigi pokusa da okupi i naprave zajednicki seshn. o kako bi to dobro bilo. ...<

Dobra inicijative, prenequ ovo zigiju. Siguran sam da bi odmah doleteo .. A i Mus, a moguqe i Zhule.

Zabrljivko, sve su ochi uperene u tebe ((:)))

ZigZag
07.05.2008., 17:21
> ... ha ha ha ha. provincijalci bili smo mi, ali je palilo ... <

Po nekim Beogradskim (snobovskim) standardima jesmo bili provincija, ali mi nismo bili provincijalci. Naprotiv. Muzli smo njihova ubedjenja o nama i to preokretali u nashu korist. Besposlichari kakvi smo bili, pravish se lud (iliti Englez) i shtedish nasushne dinare. Te, i slichne bleferske fazone smo shibali ne samo po Beogradu, veq gde god smo stigli - Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Makarska, Porech, svuda osim bajate Crne Gore, jer se tamo nije ishlo zbog tadashnje opshte kulturne izolovanosti i kavgavosti lokalnog zhivlja. Nisam bio tamo veq 30 godina. Pitam se da li se ishta izmenilo.

leklerk
07.05.2008., 18:01
znam zigzag, zato rekoh da je bila fora. nego gde je zbrljivko da nesto kaze oko potencijalnog okupljanja, da ne ostane samo na rumors. bio bih rad prisustvovati/saucestvovati.

prdim glasno
07.05.2008., 20:58
Mrsite, samo mrsite!
VIDIM JA, SEM MRSIDBE NEMA NICHEGA KONKRETNOG NA OVOM FORUMU.
NIKO NISTA NE PRILAZHE, SAMO SE MRSI O TOME STA JE BILA PROVINCIJA
A STA NIJE.
KAKVA BRE MAKARSA,ZIG? MISLISH DA AKO SI POVALIO DVE SHVABICE UZ GITARU
DA SI UVATIO CARA ZA JAJA? NEGO DAJ TVOJE DEMO SNIMKE IZ LONDONA,
DA NE RAZVLACHIMO STVARI VISHE!
O OSTALIM STVARIMA NA TEMU MORA I AVANTURA UZ GITARU SLUSAJ
BIJELO DUGME "CUDESNO JUTRO U KREVETU GOSPODJE PETROVICH".

A SADA, DA UKUCAM SVOJ SLEDECHI PRILOG:

"ROCK WAGRAM" - STUDIJSKI DEMO, NEGDE IZ 89 TE ILI 90 TE.

SNIMAK JE BIO UNISTEN (KAO I OBICHNO - analogno vreme) PA SAM MORAO DA GA MALO
PROFILTRIRAM I SKRATIM.

UZHIVAJTE uz PASCHAD

LINK ZA WEB STREAM
http://www.mydeo.com/videorequest.asp?XID=1196&CID=185853

LINK ZA PROGRESIVE DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=416&CID=185853

LINK ZA ONE KOJI HOCHE DA SPUSTE DEMO NA HARD DISK: (desni klik i ostalo)
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=154&CID=185853

Da podsetim rechi pesme su malo iznad, na pochetku ove stranice.

ZigZag
07.05.2008., 22:12
Agresija Prdim Glasno agresija, ladi zhivac malo, vidim u borilachkom si fazonu. Ako, i treba malo. Ne chusmo se tisuqljeqima pa eto malo qaskamo. Samo nam kafica fali a mozhda i ladno pivo na ovo vruqe vreme .. Prilozi? Nema problema, sad qemo, chekaj malo otur biraz chovek ((:))) Jes da omatoresmo ali ne umire se sutra. Ovaj forum neqe da nam pobegne .. Lepe neke temice se otvoprishe u tvom odsustvu. Tvoji komentari su kao i uvek shtovani i nadasve dobrodoshli. ;)

zabrljivko
07.05.2008., 22:45
Agresija Prdim Glasno agresija, ladi zhivac malo, vidim u borilachkom si fazonu. Ako, i treba malo...

Ajd malo oladite i poslusajte nesto nove muzike, Zig secas se nekada kada sam dolazio kod tebe sa novom plocom pod mishkom da je zajedno slusamo na onom tvom GERRARD
(jel se tako bese pisalo) gramofonu?

Malo muzike koju trenutno slusam i toplo je preporucam:

Najbolji basista mlade jevrejske generacije Avishai Cohen:

http://www.youtube.com/watch?v=m4prTBx5FWs&feature=related

Legendarna prva lezbo dama intelektualnog jazz-a Patricia Barber

http://www.youtube.com/watch?v=AnCPz71_psU

Kao nekada, a ?

prdim glasno
07.05.2008., 22:58
Dobro, izvinjavam se zbog agresivnosti, Zig.
Zabrljivko, poslachu komentare kad ove budaletine
u zemlji u kojoj sam ponovo otvore youtube- stalno ga zatvaraju zbog nekih,
samo drzavi poznatih, "nemoralnih" priloga. Kao, narod ce da spreche da ne
gleda problematichne snimke ili porniche.
Pozz.

p.s.
Poslachu kasnije jos dva linka za stare demoe paschadi, vec sam ih podigao na sajt,
ali, sto reche zabrljivko, bolje da oladimo malo uz dobru produkciju.

zabrljivko
07.05.2008., 23:07
Dobro, izvinjavam se zbog agresivnosti, Zig.
Zabrljivko, poslachu komentare kad ove budaletine
u zemlji u kojoj sam ponovo otvore youtube- stalno ga zatvaraju zbog nekih,
samo drzavi poznatih, "nemoralnih" priloga. Kao, narod ce da spreche da ne
gleda problematichne snimke ili porniche.
Pozz.

p.s.
Poslachu kasnije jos dva linka za stare demoe paschadi, vec sam ih podigao na sajt,
ali, sto reche zabrljivko, bolje da oladimo malo uz dobru produkciju.

Gle ti Turchina, secam se kada sam se pretploslog leta vozikao dolmushima po Turskoj
i kupao u lekovitom a smrdljivom blatu....
Ispod je moja slika gde se moze jasno videti kako sada izgledam(mislim da se nismo videli jedno 15 godina).

prdim glasno
07.05.2008., 23:22
Jebo te, ko da si sleteo iz Ed Wood ovog filma "PLAN 9 IZ SVEMIRA".
Evo moje slike (u nedostatku provokativnijih)
Kao porno zvezda 70 tih.

zabrljivko
07.05.2008., 23:43
Kao porno zvezda 70 tih.

Pravi K...ti turchin iz dobrih starih sedamdesetih.Fali ti jos percin iza chelave glave..
Nego kad smo vec kod Turske i najgorih filmova...
Godinama je na mom spisku najgorih filmova ikada, vodio japanski politicki triler
Jesen za Cara.Radnja ide ovako:Otmu ti neki teroristi brzi voz i traze neke uslove.
U japanskoj skupstini(ili sta li je vec) prodefiluje nekoliko stotina politicara koji sa ispisanim imenom svakog govornika na japanskom nesto uzvikuju.
Posle dva sata gnjavaze u parlamentu oni odluce da izvrse prepad na voz, pa kom obojci a kom opanci.Jedan od njih stotinu dodje umoran kuci, zasedne na sofru i pusti neku japansku plocu koja se zove Jesen za cara...

ONDA SAM OTKRIO TURSKE FILMOVE, MOME VESELJU I UZHASU NJE BILO KRAJA...
Turski ratovi zvezda su bili dugo moji favoriti, dok nisam otkrio TURSKOG SUPEMENA !!!

Pogledati :
http://www.youtube.com/watch?v=p9oI7Fd3Uec&feature=related

ZigZag
08.05.2008., 02:34
OVO JE DEFINITIVNO NAJGORI FILM SVIH VREMENA!!!

OVO JE DESET PUTA GORE OD REKLAMA ZA CIPIRIPI.

TOLIKO JE UZHASAN DA SAM, SA SUZOM RADOSNICOM U OKU, MORAO JEDNO 6 PUTA DA GA GLEDAM.

HVALA TI KA BRATU.

ZigZag
08.05.2008., 02:44
Kao porno zvezda 70 tih.

Izgledash kao Sal Solo sa dodatnom shtimung bradicom, besprekorno trimovanom, kao shto i dolikuje iskrenom esnafu.
Dobro izgledash more djuturume ((:)))

Snimih tvoje linkove. Lepo nema shta. No kao shto rekoh, haotichno ali spontano (:)) Inicijativa se pozdravlja.
Poslaqu uskoro moje doprinose. Samo da guzicu ubacim u brzinu, shto nije bash i lako (:))

.. More samo shto dodjoh kuqi sa lokanja. kuku zhena ima da me utepa ako se probudi u kakvom sam bednom stanju.

zabrljivko
08.05.2008., 11:07
A SADA, DA UKUCAM SVOJ SLEDECHI PRILOG:

"ROCK WAGRAM" - STUDIJSKI DEMO, NEGDE IZ 89 TE ILI 90 TE.

SNIMAK JE BIO UNISTEN (KAO I OBICHNO - analogno vreme) PA SAM MORAO DA GA MALO
PROFILTRIRAM I SKRATIM.

P.G.

Ti si napravio chudo od tog starog snimka, cini mi godina nije 1990 nego nesto ranija
Mislim da je 1988, a druga verzija Rock Wagrama koju manje shtujem od ove sirovije
je bila kasnijih godina.Pesma je izvanvremenska, uvek ce zvucati fenomenalno...

Dopunicu pricu o ovoj numeri:

Pesma je telefonom prosledjena tadasnjem jezgru Paschadi koji je bio aktivan u Pristini.

Zuca je bio u vojsci pa je nadjena zamena u neiskusnom ali veoma talentovanom Zhuletu,
tako da je Paschad tada nastpupla uglavnom kao trio SALE gitara/glas,ZHARE bas/ prateci vokal i Zhule bubnjevi/drugi prateci(ako imaju 3 mikrofona).Tada su uglavnom svirali svoje stvari uz nekoliko obrada Musovih i Saletovih iz ranijeg perioda(cudi me da niko jos nista nije napisao o tom pre-PAschad razdoblju).
Zhule je prethodno povremeno radio sa vec cesto spominjanim ZIGGY-jem, ali mislim da su imali samo probe u legendarnoj brvanari u Tauk bashti,ali ne i grupu i svirke.Bio je cvrstog udarca i jednostavnih ali tacnih ritmova i pokazalo se da mu muzika Paschadi iznenadjujuce odgovara.Uvek optimista,zene su ga volele....

I tako vece pred nastup Paschad preradi iz nekog rege ritma u nesto najblize danasnjoj verziji.

Sada se stvarno ne secam tacno, mozda gresim, ali mislim da je pesma prvi put odsvirana
82 ili 83-ce na maskenbalu u Bozuru.To je prica koja mora biti ispricana..

Koncert su organizovali Sheki i Zhika Struja koji su otvorili disko u Bozuru na spratu, pa su hteli da ga malo pokrenu..
Od demonstracija,par godina nije bilo nekih vecih javnih nastupa u Pristini.
Ulaz je bio samo na propusnice koje su se prodavale poznatima.
U postavi je kao neke organe Vermona je svirala Violeta Redzepagic, ofarbana u ljubicasto, i to je bio njen prvi javni nastup.
Kao dragi gosti su svirali LJuki Tashi i njegovi mladjani rokeri.
Puna sala i gomila baraba koji su dosli da muvaju zenske, kojih je na koncertima Paschadi, bogu hvala uvek bilo.
Da bi sprecili nerede dolazi kordon milicije prazni salu, pa opet pushta samo one sa propusnicama.Zatim se njih desetak razmeshta po stepenicama Bozhura i u samoj sali.

Osim sto su autorski tandem Jovanovic/Vlaisavljevic cesto poredili sa tandemom Lennon/Mccartney ovo je druga velika slicnost izmedju nastupa The Beatles i The Paschad.I jedne i druge su organi reda morali da shtite od obozavalaca...

Posle prve stvari crkne razglas, a Violeta se toliko glasno cula da je te kishne i mirne nedeljne veceri zvuk horror orgulja plashio gradjane kilometrima daleko....

prdim glasno
08.05.2008., 11:50
OVO JE DEFINITIVNO NAJGORI FILM SVIH VREMENA!!!
OVO JE DE, SET PUTA GORE OD REKLAMA ZA CIPIRIPI.

Zig, verovatno si mislio na epohalni kult film
COVEK KOJI JE SPASIO SVET, oficijelno proglashen za najgori SF svih vremena!!
Evo ti linksa fimom sa engleskim subtitlovima, ako imash zhivaca da ga pogledash.
Primetiches da su u filmu direktno pokradeni kadrovi iz STAR WARS!!
Ne znam kako mi je uspelo bez kopyrighta. Film je iz 1982 ge, a glumi
CÜNEYT ARKIN, zvezda turskih karate filmova (kung fu na vrhu dzamije sa
nindzama i sl.)
Evo linkova

ZA CEO FILM
http://video.google.com/videoplay?docid=-7069307816427160377

ZA ODLOMAK IZ FILMA
http://video.google.com/videoplay?docid=8048661715285131278&q=&hl=tr

Zabrljivko,
za tvoju informaciju postoji i
turski ZORRO, turski TARZAN U İSTANBULU, turski FANTOM, Turski KILLING i sl.

prdim glasno
08.05.2008., 11:55
P.G.
...tako da je Paschad tada nastpupla uglavnom kao trio SALE gitara/glas,ZHARE bas/ prateci vokal i Zhule bubnjevi/drugi prateci(ako imaju 3 mikrofona)...

Ako je BOZHANA LIVE sa ZHULETOM, onda je zaista to bila naj ubojitija postavka Paschadi - nema sranja, samo rokanje uz stari moto:
STO MOZESH RECHI U MINUT I POL, NE RAZVLACI NA 5 !

pozz

prdim glasno
08.05.2008., 12:44
Domacha Kratka
Na Tvojim Usnama
Samo Lazi

Zar Sam Primitivac?
Primitivan Sasma?
Volis Istoga..

Evo i tog legendarnog prvog kuchnog snimka negde iz 1982.ge godine.
Sale i Zhare, take 1. Prvi pokushaj!

LINK ZA STREAM
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=442&CID=185866

LINK ZA DOWNLOAD (desni klik -save as..)
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=338&CID=185866

Da se ima, za arhivu.
pozz

zabrljivko
08.05.2008., 22:27
> ... pashchad imala nameru da se okupi ponovo i odrzi neki seshn u bg? istina li je?
ako je istina, bilo bi dobro da i zigi pokusa da okupi i naprave zajednicki seshn. o kako bi to dobro bilo. ...<

Dobra inicijative, prenequ ovo zigiju. Siguran sam da bi odmah doleteo .. A i Mus, a moguqe i Zhule.

Zabrljivko, sve su ochi uperene u tebe ((:)))

Pre neki dan sam igrom slucaja prisustvovao necem sto se mozda moze nazvati
prvim seshn-om grupe Paschad posle dvadesetak godina(Vidi sliku ispod).
Hvalilo je instrumenata(kada su to pa Paschad imala kompletnu opremu?) no volja je ipak bila tu.Jedino se repertoar godinama malo promenio....
Da se Paschad opet okupe i zasviraju?
Ideja je dobra, no realna koliko i da The Beatles opet zasvira LET IT BE na krovu zgrade
njihovog studija...

prdim glasno
09.05.2008., 01:05
Zabrljivko, imash li ti slike veche od dva kvadratna santimetra? Ischoravih se,
a nista ne mogu da vidim sem piksela.

ZigZag
09.05.2008., 01:23
Zabrljivko, imash li ti slike veche od dva kvadratna santimetra? Ischoravih se,
a nista ne mogu da vidim sem piksela.

Jeste, slazhem se. Daj choveche organizuj malo bolju sliku kad veq ne mozhesh da organizujesh svirku u BG.
Shta kazhesh da organizujemo svirku ovde? Imate samo da dovuchete guzice. Ja qu da organizujem sve shta treba.
Veq vidim plakate po gradu:
THE PUPPIES!
GENUINE ALTERNATIVE & PUNK OUTFIT ALL THE WAY FROM PRISHTINA/BELGRADE
CANNOT BE MISSED!
Shta kazhesh? Ne zavitlavam se.

Prdim Glasno, u pravu si. Film je, shta da ti kazhem, rechi me napushtaju, film je, ako se uopshte i mozhe nazvati filmom je jeza bozhja.
Bar sam se slatko ismejao.
U pravu si, ne mogah da izdrzhim do kraja.
Puko mi film! aaah hahahaha

prdim glasno
09.05.2008., 01:38
Zig, vidim da dezhurash u nochne sate. Daj ukucaj one slike kada ste ti, Sale i Amer autostopirali
do Budve, valjda, pa si ti svirao na plochnicima glumechi Ibricu Jusicha iliti Alvina Lee ja, a neki pandur te je stalno spopadao i mlatio. Onda bi Amer uzeo gitaru i "prosio"- svirao traljavo dva akorda da uzhica koji dinar i cak i uspevao u tome, a onda, chim bi ti ponovo uzeo gitaru u ruke pojavljivao se ponovo onaj isti pandur i devetao te shto prosish po ulici.

ZigZag
09.05.2008., 02:15
Da seqam se tih dana. Leto 1977, Amer Sale i ja u Makarskoj. Imao sam 15 godina. Chuvena diskoteka Grota. Neka kao polu-peqina na obali, preuredjena u disko. More shljapqe ispod drvenog poda. Divota. Ozvuchenje i rasveta svetska. Raj bozhji za 15 godishnjaka bez matorih u blizini da mu prde i koske da mu glodju. Atmosfera neopisiva.

Gledamo nekako da maznemo neke pichorke. Nishlijke. Mi se pravimo englezi (bukvalno). Kad veq nismo imali ni para niti kola, onda idesh na blef. Pichka je pichka i kao takva se mora ganjati. Simpatichne klinke. Stvarno su nam verovale da smo englezi, iako nam je engleski bio katastrofa. Kako su nam poverovale pojma nemam. Mora da su bile mnogo glupe.

U jednom trenutku Sale odluchi da se vrati u stan gde smo bili odesdali. Kljuchevi kod mene. Naceri se, i pred onim ribama kazhe:
CAN YOU GIVE ME THE KISS?
Moj engleski u k**cu, ama opet razumeh shta reche.. more jel ovaj oqe poljubac od mene!? Da mi uzme obraz sada? Tu pred pichkama? Ove se zgledale. Zbunjene, chak i one razumeju shta znachi KISS. Naravno, ukapiramo na kraju da je mislio na KEYS a ne KISS. Posle tog Saletovog propusta priznah ribama ne samo da nismo englezi veq i da smo iz Prishtine. Od mashtanog koitusa na kraju ne ispade nishta jer nam iste odmah okrenushe ledja, uvredjene shto ih muntasmo. Tuga bozhja, a pogotovu moja shto nastavih da budem djana za sledeqe dve i po godine.

Da, to sranje sa glupim zhbirom u Makarskoj ili gde li je veq bilo. Nije bio ni prvi ni poslednji put da me gnjave, mene ni krivog ni duzhnog. Nikada nikome nishta nazhao uchinio bio nisam, osim shto sam se shvercovao po vozovima i kampovima i shto sam retko plaqao za picu i pivo u restoranu jer bih zbrisao pre nego shto konobar donese rachun. ((:))) aaah divnih li vremena, ne urachunavajuqi packe koje sam ponekad jeo od pandura po hrvatskom i slovenachkom primorju.

ZigZag
09.05.2008., 02:29
Zig, vidim da dezhurash u nochne sate. Daj ukucaj one slike kada ste ti, Sale i Amer autostopirali
do Budve, valjda, pa si ti svirao na plochnicima glumechi Ibricu Jusicha iliti Alvina Lee ja, a neki pandur te je stalno spopadao i mlatio. Onda bi Amer uzeo gitaru i "prosio"- svirao traljavo dva akorda da uzhica koji dinar i cak i uspevao u tome, a onda, chim bi ti ponovo uzeo gitaru u ruke pojavljivao se ponovo onaj isti pandur i devetao te shto prosish po ulici.

Slike nemam. Mozhda u Prishtini, ali ko bi to zano. Veq samo Amer ili Sale ako imaju koju prezhivelu sliku sa te puteshestvije.

ZigZag
09.05.2008., 02:40
Zabrljivko, chudno mi neshto izgledash na avataru. Ako me ochi ne izdaju, kockasto mi neshto delujesh. Jel sve u redu tamo?

ZigZag
09.05.2008., 03:11
P.G.

82 ili 83-ce na maskenbalu u Bozuru.To je prica koja mora biti ispricana..

Koncert su organizovali Sheki i Zhika Struja koji su otvorili disko u Bozuru na spratu, pa su hteli da ga malo pokrenu..
Od demonstracija,par godina nije bilo nekih vecih javnih nastupa u Pristini.
Ulaz je bio samo na propusnice koje su se prodavale poznatima.
U postavi je kao neke organe Vermona je svirala Violeta Redzepagic, ofarbana u ljubicasto, i to je bio njen prvi javni nastup.
Kao dragi gosti su svirali LJuki Tashi i njegovi mladjani rokeri.
Puna sala i gomila baraba koji su dosli da muvaju zenske, kojih je na koncertima Paschadi, bogu hvala uvek bilo.
Da bi sprecili nerede dolazi kordon milicije prazni salu, pa opet pushta samo one sa propusnicama.Zatim se njih desetak razmeshta po stepenicama Bozhura i u samoj sali.

Ah seqam se te legendarne svirke. I cele te Prishtinske post-demonstracijske usrane atmosfere. Za tu zgodu Ziggy je pozajmio bio razglas od Sheme Krasniqija, kljastog pevache iz nesretne grupe Iliret. Drzhali su monopol na unosne maturijade zahvaljujuqi Sheminim vezama i vezicama i njegovom generalnom daru za muntanje skojevaca po omladinksim organizacijam.

Razglas mu je bi lep, ali i pored svih Zigijevih pokushaja, razglas bi samo pishtao i krkljao. Bilo kako bilo, momci odsvirashe nadahnutu svirku unatoch tehnichkim problemima. Dobro veche beshe.

U pravu si, Zhule je bubnjao tvrdo i bez kerefeka, shto je Zharetu i Saletu izgleda super odgovaralo.

A Violeta? Eh Violeta je posebna pricha. Seqam se kako je Mikanu dushu vadila, kao i svim nesretnicima koji su imali nedaqu da budu oko nje.

Odoh na spavanje se kasno.

zabrljivko
09.05.2008., 08:25
Zabrljivko, chudno mi neshto izgledash na avataru. Ako me ochi ne izdaju, kockasto mi neshto delujesh. Jel sve u redu tamo?

ZIGZAG

Avatar prikazuje moju trenutni kilazu,ono pored brojke 100 su moji palcevi na nogama sa
neisecenim noktima ....

Evo za prilog jos jedne fotografije
Snimljena je ispred Doma omladine u Beogradu na dugo pamcenoj svirci ....

Prdim Glasno

Ima li nesto u zapisano Smehu u vetrovitoj ulici o tom dogadjaju?

ZigZag
09.05.2008., 09:58
ZIGZAG

Avatar prikazuje moju trenutni kilazu,ono pored brojke 100 su moji palcevi na nogama sa
neisecenim noktima ....

Evo za prilog jos jedne fotografije
Snimljena je ispred Doma omladine u Beogradu na dugo pamcenoj svirci ....

Slike su ti kao qerek piva iz Djanija - sadrzhina OK, velichina nikakava

zabrljivko
09.05.2008., 13:27
Slike su ti kao qerek piva iz Gjanija - sadrzhina OK, velichina nikakava

Mislim da je frazu qerek uneo Zhuca u Pristevacku svakodnevnicu.
Ni to mu nije bilo dosta pa je smislio i qikaq(chikach) pivo.
Kako se secam chikach je na turskom znacilo OVOLIKO.
Znaci imao si malo pivo i ovoliko pivo.
Kada smo vec kod piva Pecko pivo je bilo ubedljivo najbolje u zemlji
Pricalo se da je to zbog vode Belog Drima, ali ja mislim da je u pitanju bila samo
navika.
Pivo je moralo da bude Pecko i ako je moguce da ne bude qerek....

prdim glasno
09.05.2008., 13:36
ZIGZAG
ispred Doma omladine u Beogradu na dugo pamcenoj svirci ....
Prdim Glasno
Ima li nesto u zapisano u "Smehu u vetrovitoj ulici" o tom dogadjaju?

Nema nichega o toj svirci, samo izgled plakata Paschadi okachen
o ulaz u Dom Omladine tih dana. Uzgred,
Fotografija nije snimljena ispred Doma Omladine, vech u ulici
27.Marta odmah ispod Tashmajdana , na dan svirke.
Onaj sto se ne vidi iza kofera gitare je Dejan.
Fotografiju je snimio Mus.

p.s.

Zabrljivko, ja ne znam da li tebe mrzi da skenirash malo veche fotke ili shta,
ali daj, pobogu nesto sto mozhe da se vidi - ne salji fotke velichine
poshtanskih markica!

zabrljivko
09.05.2008., 14:10
Zabrljivko, ja ne znam da li tebe mrzi da skenirash malo veche fotke ili shta,
ali daj, pobogu nesto sto mozhe da se vidi - ne salji fotke velichine
poshtanskih markica!

Slike mi se cine potaman,vidi se taman kolko treba a ne zauzimaju mnogo mesta.
Toliko o slikama....

O samoj svirci se moze mnogo toga reci, ali probacu da skratim.
Bese to neki festival mladih grupa koji je trajao 3-4 dana i gde nekom igrom slucaja
bi pozvana i Paschad.

Tada je nastupilo vise mladjih i ne bas toliko poznatih grupa:
Zabranjeno Pushenje,Ekatarina Druga i neke koje se kasnije nisu bas proslavili kao:
Kaos,Automobili i td...

Paschad je svirala drugo vece sa Zabranjenin Pusenjem i grupom Kaos iz Rijeke.
Tada su Zabranjeno pušenje tek radili na sticanju popularnosti van SArajeva ali se znalo za njih, dok su Kaos iz rijeke bili vulgarizovano-hrvatska verzija B-52.
Kompletna postava:Sale,Joka,Zhuca,Dejan i Zhare.
Prepuna sala i dobra svirka.
Taj koncert i naredni sa grupom Djurmet u Prishtini smatram za dva najbolja nastupa grupe u karijeri.(Mada je meni licno jedan od najdrazih sa Musom u Klubu umetnika godinu,dve ranije).
Prica se da ih je kasnije Slovenacki casopis Mladina proglasio za najvecu nadu u YU , ali nikada nije provereno...
Tonski zapis sa svirke nije otkupljen zbog shkrticluka benda, slike ako i postoje nema im traga.Ostalo su samo secanja...

Ah da, te veceri je Zoran Modli u svojoj emisiji na radiju pitao onu legendarnu:Sta vam to znaci Paschad kada se prevede sa albanskog !!!!!!

ZigZag
09.05.2008., 17:35
Alo Zabrljivko, ne reagova na moj predlog. Shta kazhesh na svirku PashchadI u GB?

ZigZag
09.05.2008., 17:58
Evo jedne legendarne slike iz chuvenih dana ((:)))

Protagonisti: Zhule, Dacha (basista) i Ziggy

Datum: 18 Jun 1981

zabrljivko
09.05.2008., 22:05

Lepa slika, sa Zhuletom se vidih pre par meseci, gotovo da se uopste nije promenio.
Koliko se ja secam kod njega u brvnari u postavi nije bilo Dache, samo on i Ziggy.
Ili sam zaboravio?Podseti me malo na tu pricu...
Voleo bih da neko i njega obavesti, te da u trenutcima odmora od preplanulih Atinjanki i on malo zaforumuje sa nama.

Ja prilazem jos jedan fotos iz malo kasnijeg razdoblja.
Na slici je svirka u Bora i Ramiz-u, negde izmedju 88-me i 90-te.Postava je Sale,Zhare,Jova i Zhuca.
To je ujedno bila i poslednja aktivna postava grupe Paschad, koja je pojacana mladjanim Jovanom(poznat i kao Jova Shlog) odsvirala veoma profesionalno desetak svirki.
Mladje generacije Pristevaca uglavnom poznaju ovu postavu za kojom je ostao i poznati studijski snimak Ne dolazi, vani je tama.

zabrljivko
09.05.2008., 22:11
Alo Zabrljivko, ne reagova na moj predlog. Shta kazhesh na svirku PashchadI u GB?

Ne mogu da zamislim nikakvu svirku Paschadi igde a, a kamoli u GB.
Osim brojnih problema oko rahitisa i astritisa canova grupe problem GB viza ce verovatno jos godinama ostati nepremostiva prepreka za deo postave koji je jos u Srbiji.
No vratimo se uspomenama, voleo bih malo da nas podsetis na grupu Mefisto recima(ne budi shkrt),slikom i zvukom.Za neke zajednicke nastupe me vezu lepe uspomene

nesha t.
09.05.2008., 23:26
Što se tiče viza, kažu da će sad biti lakše.;)

prdim glasno
10.05.2008., 01:12

Odlichna fotka. Ne znam zasto danas ne mogu da dobijem taj kvalitet svim ovim
preskupim fotoaparatima. Pravo ogledalo pristine 80 tih. Pogledaj tu masu u
pozadini, deluje ukusnije i modernije nego mi danas.

Ne mogu da zamislim nikakvu svirku Paschadi igde a, a kamoli u GB.No vratimo se uspomenama....

Hoce li neko da obvesti Saju ili Amera da se prikljuche temi dok se nije zatvorila.
Izgleda da smo nas troje jedini voljni da raspredamo o uspomenama. Ljudi su se neshto poplashili, sta li? Ili nemaju vremena.
Ako ovako, samo s nas trojicom nastavi jos par stranica, izbacichu sve materijale
koje imam, vi ispucajte sve od arhive sto imate, isprichajmo jos po dve zanimljive price,
i onda da zamolimo neshu da zatvara temu.
Makar ce na google u ostati neki trag od paschadi.
Pa da otvaramo drugu, proshirenu rock n roll temu.
p.s.
Gde su Velja, Bokacho, Suzana i ostali koji su bili ochevidci vremena o kojem prichamo?
Ne mogu da verujem da niko od njih nije obaveshten, muzika koju sam postavio downloadovana je po 40 puta!.

ahileas
10.05.2008., 01:24
Alo zig-zag a i ostali!Pozdrav,pozdrav.Zig-zag,stari druze,rekoh ti da cu se upisati kao easy ali ne mogadoh.Ne odgovorih na sms jer potrcah na forum.I eto me.Lepo,lepo,nema sta.Za prvi put dosta od mene.Citamo se pisemo se...I o Pashchadima koju:nije to bio samo band.To je bila institucija.Grupa mladih ljudi koja je bila ne samo ispred tih godina vec i ispred samih sebe.Bio je tu i Jova shlog.Dobar momak.Pa Mus...Violeta Redzepagic...Ajd' zdravo.Zig-zag ,brate ...mi se cujemo:ok:

zabrljivko
10.05.2008., 01:33
Ako ovako, samo s nas trojicom nastavi jos par stranica, izbacichu sve materijale
koje imam, vi ispucajte sve od arhive sto imate, isprichajmo jos po dve zanimljive price,
i onda da zamolimo neshu da zatvara temu.
.

Ajde,ajde ne budi na kraj srca....
Sve lepo ide, forum ima svoj unutrasnji zivot i tempo...
Ima jos dosta prica koje se mogu ispricati, a ko ne zna da prica on neka samo cita...
Negde bas u ovo mrklo doba, pre mnogo godina nastao je i ovaj tekst:

Noc pocinje,dan u njoj vec trazi spas
Ona gde li je , kucnuo je policijski cas

Noc pocinje, iza hladnih tenkova
Prazna je ulica, prazan sam i ja

Zabranjeno kretanje, kako sad do nje ?
A mol i G gdur, sa prebiranjem po zicama....

Mislim da nikada nije svirana u zivo vec samo po zurkama.

Pre novotalasnih numera izbacili smo nekoliko akusticarskih stvari.
Dosta su dobre Plava haljina i Sedim ja u svojim kolima, mislim da ih je uradio Mus
a kasnije su preradjene i izvodjene u kako-tako Paschad maniru.
Ah da, i Zasto te nema, dugo zastitni znak zivih nastupa.
Mislim da su pesme starije od Paschadi?

ahileas
10.05.2008., 01:43
Pozdrav svima.Zig-zag,brate mili evo me ali ne mogadoh da se upisem kao easy.Da kazem koju i ja o Pashchadima.To je bila institucija.Toliko.Drugi put vise.Da spomenemo i Musa i Jovu sloga koji svirase u toj grupi.Da i Violeta Redzepagic bese...toliko za prvi put

zabrljivko
10.05.2008., 02:17
Ili mozhda ovako

Vraze pogani, sluzis se nedozvoljenim metodama koje su nama dvojici poznate...
Gledam jedan fenomenalni Djangov gipsy jazz sa Grappelijem iz 1944.
Covek je cuda radio sa ona dva pokretna prsta...
Nego nikako da te pitam, jel ti vremenom onaj tvoj herojski oziljak bledi...

prdim glasno
10.05.2008., 02:28
Ajde,ajde ne budi na kraj srca....
Sve lepo ide, forum ima svoj unutrasnji zivot i tempo...
Ima jos dosta prica koje se mogu ispricati, a ko ne zna da prica on neka samo cita...
Negde bas u ovo mrklo doba, pre mnogo godina nastao je i ovaj tekst:

Noc pocinje,dan u njoj vec trazi spas
Ona gde li je , kucnuo je policijski cas

Noc pocinje, iza hladnih tenkova
Prazna je ulica, prazan sam i ja

Zabranjeno kretanje, kako sad do nje ?
A mol i G gdur, sa prebiranjem po zicama....

Mislim da nikada nije svirana u zivo vec samo po zurkama.

Pre novotalasnih numera izbacili smo nekoliko akusticarskih stvari.
Dosta su dobre Plava haljina i Sedim ja u svojim kolima, mislim da ih je uradio Mus
a kasnije su preradjene i izvodjene u kako-tako Paschad maniru.
Ah da, i Zasto te nema, dugo zastitni znak zivih nastupa.
Mislim da su pesme starije od Paschadi?

Pa, kad me vech vuchesh za jezik,u ove sitne sate ( a radim sutra) da ti kazem:
Zasto te nema
je stvar napravljena u periodu pre Paschadi, kada smo imali po 17 godina.
Napravljena je u Saletovom stanu za cirka 10 minuta. Dok je Sale bario Tanju Markovich
u "kombinovanoj" sobi, Mus je smislio celu pesmu u manjoj, Saletovoj sobi.
U osnovi, to je bio blues - iz neuobichajenog D-mola, pa u B7 i A7.

Posto je odsvirana odmah i pobrala polu-pohvale, Tanja je otishla, a Sale je rekao (Musu):
"Sta je, mislish da si impresionirao Tanju Markovich?"

Imam neki snimak te pesme u originalu, ali je toliko detoniran da me je blam da ga
linkujem.

Druga stvar- Sedim Ja - je isto potpuno Musova, ali mislim da je iz malo kasnijeg perioda - negde oko formiranja Paschadi. Imam PRVI SNIMAK (TAKE 1) ove pesme,
napravljen sa 2 kasetofona - naravno, kod Saleta u stanu.
Opet, Mus i Sale, s jednom akusticnom gitarom, i duplim nasnimavanjem glasova.

Link sledi sutra, ne mogu sada da se bakchem sa uploadom.

A sada
po pitanju NOCH POCHINJE:

Za mene, to je istorijski pra-trenutak stvaranja Paschadi:
U Pristini je vladao policijski cas i zabrana kretanja posle 9 uveche. Godina 1981.
Slatka depresija pala na grad..

Evo sta o tome i toj pesmi kaze biografska knjiga (ona koja ona na ovom blogu poprima vechi znacaj od ENCIKLOPEDIJE GALAKTIKE):

-------------------------------------------------------------

*

"Dobar ti je friz" -rece mi Labus- "omrsavio si.
Bio sam mrsav i opasan.
"Gde je Sale?" - pitao sam.
"Kod kuce, pravi rostilj."
Usli smo kod Saleta i zatekli ga kako sedi sam na terasi. Bilo je hladno.
"Policijski cas" -rekao je - "sache dodje Zhare."
Zhare je stigao cutljiv.
"Policijski cas" -rekao je.
Bilo je devet uvece. Pristina je zamrla.

"Daj da udjemo, hladno je. "
"Jok, gotov je rostilj. "
Stavili smo meso u leba i zvakali.
Uzeo sam gitaru i poceo da sviram, ali bio sam bajat.
"Bajat si" -rece mi Sale.
Dao sam gitaru Zaretu.

Zare je uze i poce da chachka. A onda, iznenada i da peva:

Noc pocinje
Dan u njojzi trazi spas
Ona - gde li je?
Kucnuo je policijski cas

Zabranjeno kretanje
Kako sad do nje?

Sale ulete u po terce i zamahnita po zicama.
Iznenada, kao da se neka magija spustila na nas sto sa rostiljem, niska voltaza u njihovim
glasovima dobi pojacan napon, potpuno neocekivano pokrenuta pesma dobi volumen i
snagu , terajuci mi mi jezu niz kicmu.

Ne dolazi
Vani je tama
Skobalji
Po ulicama
Gubavci pod svetiljkama
Stoje, cekaju te
Zele te

Vani je tama
Oziljci
Po butinama
Lichki ulaz bi izdrzala
Dama umornih bedara

Bilo je glupo.
Glupo, ali divno. Sale nije popustao i ja osetih kako odlazim u kur**.
Osetih da sa svakim stihom ove, inace ljubavne pesme pocinje nesto novo, nesto sto
nema temelje, vec je sam izvor.
Zare i Sale - ruznjikavi smrdljivac i lepuskasti neuroticar - stvarali su te noci osnove
Pristinske rok-subkulture.
Stvarali su grupu Paschad.

Zvakao sam meso sa osecajem da prisustvujem necemu.

************************************************** **************************************

Eto, to je to po pitanju pesme Ne dolazi

prdim glasno
10.05.2008., 02:44
Ili mozhda ovako

By the way, Zig, stvarno si kvaran sa ovim genijalnim hakerskim potezom. Chestitke,majstore!!
A sada, posto smo svi downloadovali sliku, zamolio bih Neshu Taksistu da je ukloni sa sajta.

ZigZag
10.05.2008., 03:18
...

Slazhem se sa Zabrljivkom, dobri forumi imaju svoj sopstveni puls.
Dobra stvar ne zamire na brzinu.

Vraze pogani, sluzis se nedozvoljenim metodama koje su nama dvojici poznate...
Nego nikako da te pitam, jel ti vremenom onaj tvoj herojski oziljak bledi......

Izvini aman. Ne mogah da odolim. Vidim ljudi frustrirani mutnoshqu tvoje fotke pa rekoh da prilozhim chistiju verziju.
Ne ljutish se naravno ;)

Ozhiljak na levoj ruci? Isti je kao shto je i uvek bio - nit izbledeo nit se umanjio. Jedina promena je tetovazha na istoj ruci.
Poblesavljuje se pod stare dane (:))

Mefisto? Opisaqu opshirnije tu ljutu rockersu zgodu iz ranih 80ih. Al vecheras teshko, jer krpe me zovu poimence.
U medjuvremenu eto josh jedne slichice da razgiba memoriju, ali ne Mefisto.

ZigZag
10.05.2008., 03:24
Minotauri 24 Dec 83

ZigZag
10.05.2008., 04:07

Slika kod 4 stuba .. Neznam da li se seqate, pored tog stuba klinka na slici je uvek prodavala cveqe.
Tako sharmantan kutak tadashnjeg centra grada.

Pitanje za 5 poena - Koja je chuvena prodavnica bila odmah do te ulichne cveqare?
Naravno, legendarni JADRAN PERAST, prodavnica njabajatije garderobe na svetu !!!
Prodavnicu je drzhao neki stari Turski esnafljija sa zlatnim zubom i beretkom.
Srpski mu bio katastrofa.
Seqate li se njegovih pedantnih napisa u izlogu ispisanih debelim zelenim flomasterom?
Obratiete pazhnju na spelovanje.

M. KOŠULA (M. = muška)

Ž. HALINA (da li je mislio da ima i mushka haljina!?)

SPORTSKE GAĆICE (šorc)

MODERNE PANTOLONE (farmerke)

KOŽAN M. KAIŠ NAJNOVIJIH MODELA

Aaaaah koji mrak (((:)))). Sa suzom radosnicom u oku se uveke setim tih bisera.

zabrljivko
10.05.2008., 08:40
Minotauri 24 Dec 83

UZHAS!!!

Sva cetvorica zajedno ste imali manje kila od Zheljka Bebeka i ruzniji od samih Stounsa!!!

Ako se dobro secam, svirali ste u Studentskom domu tezgu...
Ili je to bilo sa Ilirima Shemsi Krasniqi -ja?

Neka prica iz tog perioda?
Secam se one kosarkasice koja je zivela u domu i bila dvostruko veca i jaca od tebe.
Kada smo jednom dosli do prozora doma i ti zviznuo, upalila se sva svetla i nekoliko desetina zenskih glava se pojavilo na prozoru.Mada mislim da je ovo bilo pre tvojih cuvenih sudzuk nastupa (obavezno jelo u studentskoj menzi) ..

nesha t.
10.05.2008., 08:46
By the way, Zig, stvarno si kvaran sa ovim genijalnim hakerskim potezom. Chestitke,majstore!!
A sada, posto smo svi downloadovali sliku, zamolio bih Neshu Taksistu da je ukloni sa sajta.Uklonjeno.

zabrljivko
10.05.2008., 08:59
...Zare i Sale - ruznjikavi smrdljivac i lepuskasti neuroticar

...Napravljena je u Saletovom stanu za cirka 10 minuta. Dok je Sale bario Tanju Markovich

Ako se sa ovo smrdljivac odnos na miomiris njegovih carapa koje je menjao jedanput nedeljno, pojacan sa aromom dve pakle drine bez fitera koje je pusio i zbog koje su mu ralje i prsti bazdili ko sam djavo - slazem sem, bilo je uravo tako.
No ovo ruznjikavi, mi ne dolazi u glavu.
Cuo sam da je pre par godina na proslavi nove godine dobio na poklon MP3 Plejer kao najfaca(opis reci najfaca - onaj sto se svidja zenama) u kompaniji, u konkurenciji nekoloko stotina mladjih muskaraca.
MP3 plejer i danas cuva kao dokaz i prilozen je uz citat.

Tanja Markovich,neces verovati Prdezhu ali je ona bila prvi bubnjar grupe Paschad.
Kao jucer se secam scene kako cela zajapurena i,snazna i veoma sexy razbija bateriju improvizovanih bubnjeva
u vishe puta spominjanom Keminom podrumu.Negde postoji i ta fotografija!!!
Nikada necu shvatiti zasto se Paschad i pored njene nadmocnosti u muzickom obrazovanju,stasu i snazi ipak opredelila za Zhucu na bubnjevima ....

No, Prdim Glasno nikako da objavis i materijale sa one poznate svirke u Klubu umetnika
gde je Mus prvi i jedini put nastupao sa Paschadima.Nastup je po svemu bio za pamcenje:
svirka,atmosfera,zhene .....

Verovatno je u vec vise puta prelistavanoj knjizi to detaljnije opisano?

prdim glasno
10.05.2008., 15:31
Tanja Markovich,neces verovati Prdezhu ali je ona bila prvi bubnjar grupe Paschad.
Kao jucer se secam scene kako cela zajapurena i,snazna i veoma sexy razbija bateriju improvizovanih bubnjeva
Nikada necu shvatiti zasto se Paschad i pored njene nadmocnosti u muzickom obrazovanju,stasu i snazi ipak opredelila za Zhucu na bubnjevima ....

Dobro, kad me vech cimash na poslu i pominjesh T.M, evo sta o njenim rodjendanima
kazhe KNJIGA "Smeh u Vetrovitoj Ulici".
Samo ulomak (odlomak), jer dotichni nisu prisutni na forumu, pa da ne cimamo dalje
po petinzima sa iste zhurke.

-------------------------------------------------------------------------------------------

*

Klavir je bio star, ali sam ga voleo.
No, pustimo sada to.
Kada je Tanja sela ukraj crnih dirki, znao sam da je magija na pomolu.

"Put Zena" rekla je- "put je ka tihom prosvetljenju".
Slusali smo pazljivo i s naporom.
"A put koji se jasno vidi" - nastavila je - "i nije Pravi Put".

Napor je rastao.
Svecnjak u uglu poce da cvrci i plamen da leluja. Amer pljunu i ugasi ga prstima.
"Bodidarma Da-Mo" - rece Tanja - "vratio se sa Istoka sa suncem u ocima..."

Gledao sam u njene mocne grudi,one iste koje sam ljubio jednom u zivotu.
"....U njegovoj dushi bio je mir
U njegovim snovima bio je chaj.."

Sale se nasmeja. Sneshka zategnu znojavi minich i pocesa se pod pazuhom.
Olja pogleda u mene.

"Ugasite svetlo" - rece Tanja.
Amer skoci i zvrknu steker.
Cutali smo kao u hramu.

Tanja zabaci pelerinu i usmeri telo ka klaviru.
I tada poce kisha.
Prvo sitna a onda sve jaca, padala je kroz mrak i ispunila sobu jos guscom tamom.

"Put Zena"-rekla je Tanja - "Cempresovo je drvo u prednjem delu dvorishta."
Munja sevnu i dade joj potvrdu.
Kao da je cekala taj Bozanski znak, Tanja dize prst leve ruke i lagano ga spusti na skalu.

Snizeno E jeknu i pre|e preko nasih lica.
Amer se pomeri u vratima, opcinjen.
Negde u mraku gledao je u Tanju.
Negde u mraku gledao sam u Olju.
"Buda je grumen slame..." - nastavi Tanja - "..koji..."
"Buda je sasusheno gov.."-upade Amer.

"CUTI MAJMUNE!!!"-dreknusmo svi u glas.
"To sam citao u Zen-pricama" izvinuo se Amer.
Bio je zaljubljen u Tanju. Morao je nesto da kaze.
Munja sevnu ponovo.

Tanja iskoristi taj dramski momenat i zavali obe sake na klavir.
Duboko Dis grunu nam u mozak, ispunivsi sobu.
I onda, lagano kao nesigurni vodopad,
Tanja poche da svira.

Falsh.

Tonovi su brljali u mraku,nejasnih duzina i sumnjivog ritma.
Svirala je ocajno.
Slusali smo kao da je Mocart.

Amer ju je voleo, Olja joj je bila najbolja prijateljica. Sneski je bila idol, Saletu meta.
Hvatalo me je piche.
Tanja je svirala i svirala, munje su sevale i sevale.
Cuo sam glasove, cuo sam Smeh u Avgustovskoj nochi dok je kroz toplu kisu dopiralo
krckanje tronozca pod Tanjinim dupetom.
Razmisljao sam o njenim mocnim grudima, onima koje sam ljubio jednom u zivotu.
Razmisljao sam o Olji.
Kada se upalilo svetlo, pljeskali smo gromko.
Ljubili smo Tanju i cestitali joj rodjendan.

Punila je 17 i sirila Zen po Pristini.
Noc je moja - mislio je svako od nas.

-------------------------------------------------------------------------------------

Pomenuta Sneska je u ono doba bila Tashijeva zenska.
No, ne bih dalje o toj legendarnoj nochi, gde se svasta izdesavalo.

Zabrljivko, NEMAM NIKAKAV ZAPIS SA SVIRKE S MUSOM U KLUBU, SAMO NEKE KUCHNE PROBE PRE SVIRKE: UBACUJEM IH SUTRA, NISU MI PRI RUCI.

prdim glasno
10.05.2008., 15:45
Ako se sa ovo smrdljivac odnos na miomiris njegovih carapa koje je menjao jedanput nedeljno

Naravno da se odnosi na charape. A ono "ruzhnjikavi" je unesheno da bi se izbalansirala
sintagma i naznachio veseli kontrast - 2 prideva po chlanu -Zaretu i Saletu.

zabrljivko
10.05.2008., 21:02
Naravno da se odnosi na charape. A ono "ruzhnjikavi" je unesheno da bi se izbalansirala
sintagma i naznachio veseli kontrast - 2 prideva po chlanu -Zaretu i Saletu.

Ovde petkom ide neka serija koja nije bas potpuno idiotska kao ostala domaca produkcija.
U njoj jedan od glavnih likova, negativac Dule Pacov kaze:Sada se tushiram dva puta nedeljno,sve vise od toga je cisto proseravanje...

Bio sam siguran da je u Vetrovitoj ulici bio opisan i koncert Mus i Paschad u klubu umetnika.To je onaj koji je zapoceo sa Zashto te nema,preredjenoj da zvuci kao Blues Brothers.Mislim da je tada ta numera dobila svoju konacnu dinamiku.
Koncert je poceo sa:A sada najlepsi u Aktashu,grupa Paschad
Niko iz Paschadi nije bio iz naselja Aktash !!!

ZigZag
10.05.2008., 22:24
Alo zig-zag a i ostali!Pozdrav,pozdrav.Zig-zag,stari druze,rekoh ti da cu se upisati kao easy ali ne mogadoh.Ne odgovorih na sms jer potrcah na forum.I eto me.Lepo,lepo,nema sta.Za prvi put dosta od mene.Citamo se pisemo se...I o Pashchadima koju:nije to bio samo band.To je bila institucija.Grupa mladih ljudi koja je bila ne samo ispred tih godina vec i ispred samih sebe.Bio je tu i Jova shlog.Dobar momak.Pa Mus...Violeta Redzepagic...Ajd' zdravo.Zig-zag ,brate ...mi se cujemo:ok:

Hej zdravo Ahileas, u ime dobrih ljudi ovog foruma, kao i u moje lichno, dobro doshao.
Vidim u toku si sa dogadjajima.
Super, jer Prdim Glasno se malo zabrinuo o manjku svezhe krvi na Pashchad forumu ..
Kratko ovoga puta.
Imash SHEST stranica da ischitash!
(ako mognesh da izdrzhish nostalgichne bljuzge matorih propalica)
((:))) do daljnjeg brate mili

P.S.
Zabrljivko, Prdim Glasno - stigo Ahileas, starogrchki superheroj, bubnjar i dzentlmen kojeg ishchekivasmo veq podugo.

accordo
10.05.2008., 22:50
Ja jednom odgovorih, pa nista. ne znam da li gresim negde. Ako se ponovim izvin'te.
Pozdrav svima. Kad me prodje boljka od koje patim ovih dana pricacemo "ozbiljnije". A sada saljem jednu fotku do koje sam skoro dosao. Tu su neki ljudi vama sigurno poznati. Pisemo se uskoro.

zabrljivko
10.05.2008., 23:09
Hej zdavo Ahileas, u ime dobrih ljudi ovog foruma kao i u moje lichno, dobro doshao.
P.S.
Zabrljivko, Prdim Glasno - stigo Ahileas, starogrchki superheroj, bubnjar i dzentlmen kojeg ishchekivasmo veq podugo.

Pre nego se nash vecito mlad prijatelj ukljuci u nashe neobavezno cavrljanje podsetimo se .Kao bubnjar je bio jednostavan ali siguran,Jedan ritam sa par varijacija i nikada nije gresio....
Situacija u Paschadima te 82-ge je bila ovakva:
Dejan gitarista i najbolji muzicar se posle odsluzene vojske odselio za Beograd.
Mus pridruzeni clan i spoljni saradnik takodje.
Zhuca koji je jednu godinu prolupao na bubnjevima odlazi u vojsku.

Ostaju samo Sale,Zhare i Joka koji je zbog obaveza u drugim umetnickim granama sve vise odsutan ..
Glavni problem je kako svirati bez solo gitare sto je u to vreme bilo nezamislivo.
Problem resavaju po ugledu na AZRU,CLASH i verovatno najvise XTC.

Jos samo im treba bubnjar, a culi su da popularni i kod zena omiljeni Zhule vezba bubnjeve sa Ziggy-jem.Nisu ga najbolje poznavali ali su verovali Ziggiju na rec da je momak talentovan.Prve probe ih nisu ubedile u to.Ipak je Zhuca bio mnogo iskusniji i inventivniji.Prva svirka ih je definitivno ubedila.Prvih nekoliko redova su bili krcati devojkama.A nije ni greshio,nikada....

U prilogu je fotografija od proslog leta na kojoj se vidi da je usled visegodisnjeg zivljenja u Atini poprimio Grcku fizionomiju

ahileas
11.05.2008., 02:19
Bre osakatih prste pisajuci sve u nadi da cu vam se pridruziti u diskusijama ali slaba vajda.Ocito da nemam talenta za ovaj vid komunikacije.Ajd da vidim sad????:think:

ZigZag
11.05.2008., 02:33
Ja jednom odgovorih, pa nista. ne znam da li gresim negde. Ako se ponovim izvin'te.
Pozdrav svima. Kad me prodje boljka od koje patim ovih dana pricacemo "ozbiljnije". A sada saljem jednu fotku do koje sam skoro dosao. Tu su neki ljudi vama sigurno poznati. Pisemo se uskoro.

Zdravo Accordo, dobro doshao na muhabet. Lepu slichicu prilozhi. I pored neminovnog prolaska godina i ureza koje neumitno ostavljaju po nekada mladjanim lišcima, uspeh prepoznati ljepushkastog Zhareta, doktora Saleta, Dejana Kijevchanina i naravno, Amera a.k.a. chelichna brada. Fini ljudi. Pa chak i Zhare ((:))) .. Kazhesh 'boljka'!? Nadamo se nishta ozbiljno ...

ahileas
11.05.2008., 02:49
Ah ,uzivam ljudi citajuci sve ovo sto napisaste.Kakve divne godine i jos bolji ljudi.Rekoste da nisam gresio,pa ne gresim ni sad kad kazem da je bilo fenomenalno.Ima li ko tu knjigu da mi posalje ili sta je vec?Zig-Zag ce me razumeti zasto pisem sa pola snage.Ostalo cuvam za jednu divnu tamnoputu grkinju.;);

ZigZag
11.05.2008., 03:02
Dobro, kad me vech cimash na poslu i pominjesh T.M, evo sta o njenim rodjendanima
kazhe KNJIGA "Smeh u Vetrovitoj Ulici".
Samo ulomak (odlomak), jer dotichni nisu prisutni na forumu, pa da ne cimamo dalje

Pomenuta Sneska je u ono doba bila Tashijeva zenska.
No, ne bih dalje o toj legendarnoj nochi, gde se svasta izdesavalo..

No hajde sad.
Neqesh valjda da prekinesh prichu gde je najzanimljivije?
Mnogo je godina proshlo od onda.
Siguran sam da se pomenute drugarice ne bi ljutile xtra detaljima ove pouchne priche:wink:.

prdim glasno
11.05.2008., 04:54
Cao Ahiles, znamo ko si a i ti znas ko smo mi,pa dobrodosao na sajt.
Blago tebi, radis grkinje.
A ti Zabrljivko, gaduro neopevana, dokle ces da me provociras sa temama i teras me da
ostajem od 12 uveche do 4 ujutru da ti prochiscujem stare snimke.
Evo ti link za ocisceni mp3 sa bajketom (bolje ne moze ni FBI da odradi od one
mutne distorzije). A ti slozhi pricu oko toga.
IMAM SAMO KUCHNE PROBE PRE KONCERTA U KLUBU SA MUSOM!
NEMAM KONCERT, JER GA TVOJ DRUG CHOLA NIJE SNIMIO!!!!
ZABORAVIO JE DA UKLJUCI KASETOFON, IAKO JE SEDEO NA STOLU
SA, mislim REDZOM İLİ Sajom, ne secham se. Bem li vas sve po redu!

Link za Bayketov nastup:
DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=494&CID=186739

STREAMING
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=957&CID=186739

prdim glasno
11.05.2008., 05:08

Accordo, ti si makar covek pa si odmah ukucao fotografiju, ne kao ove lenchuge,
Odlichna fotka. Svi izgledaju dostojanstveno odrtaveli. Kao i ja, uostalom.

prdim glasno
11.05.2008., 05:10
No hajde sad.
Neqesh valjda da prekinesh prichu gde je najzanimljivije?
Mnogo je godina proshlo od onda.
Siguran sam da se pomenute drugarice ne bi ljutile xtra detaljima ove pouchne priche:wink:.

Zig, mozesh samo da sanjash da cu objaviti bilo shta sto nema direktne veze
sa Paschadima. Ostalo su privatnosti van teme kojom se ovde bavimo.

prdim glasno
11.05.2008., 05:37
Bio sam siguran da je u Vetrovitoj ulici bio opisan i koncert Mus i Paschad u klubu umetnika.

Pa zar mozes da sumnjas da ima dogadjaja koji se ne spominje u knjizi?
Knjiga je pisana 20 godina i prekucana (uz drastichna skrachenja sa 450
na 250 strana) za nekih 6 meseci (peglanje i ujednachavanje stila), davne 1996 te
godine.
Evo sta se u njoj kazhe o koncertu o kome prichash:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

"Ladies and gentleman, I have a great honor to introduce you : PASCHAD!"
Sale, Zare i Zule zamahnitashe, zacu se aplauz.
Pivara - klub u Bozuru bio je pun nasih ortaka. Skinuo sam naocare za sunce i zasvirao
slajd po Dzipsonki.
Zasto te nema
Zasto nisi tu?
More, zasto te nema, zasto nisi tu?
Otkada te nema
Sviram samo Bluuuz

Beja se cerekao iz prvih redova, prckao sam solo u panici. Pascad su gazila stabilno,
bio sam im gost na svirci. Zaretu je ispala kosulja iz gaca, Sale se klatio i lomio zice
u ska - maniru. Presao sam na svirku soljicom za kafu. To je, kao fazon, obzirom
da sem vibrata nemam ni jedan stos za impresioniranje publike.
Narod se kliberio i rokao pivo.
Dobro je. 5 stvari.
Seli smo za sto.
"Al' ste ga odvalili, svaka vam cast."
"Ne ken*aj, jesi li snimio?"
"Nisam."

Nije snimljena jedina svirka koju sam imao sa Paschadima.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dakle, kao sto vidish, koncert nije pocheo sa "Najlepsha grupa u Aktashu",
vec engleskom i francuskom najavom. Ono za Aktash je bilo u planu,
samo od treme nije izgovoreno.

Dole je link sa kuchne probe jedne od stvari sviranih te vecheri.
Stvar se zove Relaksacija.
Napisao ju je genijalni Sale u vojsci u Kitchevu i poslao mi je pismom.

Rechi pesme su:

Lepotan sa njegovom bejbi
Vizuelna klasika
Divlja pohota
I relaksacija

Slep put, covece
Svetlost je bila iza
Kraj poruke, covece
I relaksacija

Milosti i malo chaja mi dajte
Vechnost za mene i Lotara
Nana, bekunis ili menta
I relaksacija.

Lotar = Mandrakov sluga
bekunis = chaj za proterivanje koji smo redovno pili zbog dugih zatvora na nervnoj bazi.

A sada LINK ZA RELAKSACIJU:

STREAM:
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=806&CID=186682

DOWNLOAD:
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=1176&CID=186682

prdim glasno
11.05.2008., 06:14
Evo i teksta naslovne numere koja se zove "Paschad":
:):):):)

"Ne moras vise da
sakrivas kolena

Smiri svoje prste na mojima.

Ne pusi vise moje cigarete
Volim te

I bojim se

Uskoro ce kisa
Paschad nocu luta ulicama.

----------------------------------------------

Nemoj da sparujes dzemper sa usnama
Ostavi se laznih iluzija

Proseci jednom bar ulicom kraj mene
Volim te

I bojim se, uskoro ce kisa.

Paschad nocu luta ulicama "

----------------------------------------------------------

Mislim da je stihoklepac bio Zare. Stvar sam prvi put cuo
kod Saleta na gajbi, gde je bio tulum ljudi:
Mirsad, Joka, Saja, Sale, Dejan Kijevcanin, Zare, Amer i buljuk
zenskih. Znam da sam ostao sokiran nacinom izvedbe - 3-4 falseta
u isto vreme uz Dejanovo seckanje na Saletovoj akusticnoj 12tici.
Duplex horovi na zivo. Secam se da je Mirsad potegao dim iz cigare i
umno rekao:
"Smiri svoje prste na mojima!"

Ovo je demo koji je Zoran Modli pustio pre koncerta Paschadi u Domu Omladine u Beogradu 1984. te godine.

PASCHAD - NASLOVNA NUMERA - " PASCHAD"

LINK ZA STRAM:
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=927&CID=186765

DOWNLOAD LINK
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=445&CID=186765

zabrljivko
11.05.2008., 08:32
Cao Ahiles, znamo ko si a i ti znas ko smo mi,pa dobrodosao na sajt.
Blago tebi, radis grkinje.
A ti Zabrljivko, gaduro neopevana, dokle ces da me provociras sa temama i teras me da
ostajem od 12 uveche do 4 ujutru da ti prochiscujem stare snimke.
Evo ti link za ocisceni mp3 sa bajketom (bolje ne moze ni FBI da odradi od one
mutne distorzije). A ti slozhi pricu oko toga.
IMAM SAMO KUCHNE PROBE PRE KONCERTA U KLUBU SA MUSOM!
NEMAM KONCERT, JER GA TVOJ DRUG CHOLA NIJE SNIMIO!!!!
ZABORAVIO JE DA UKLJUCI KASETOFON, IAKO JE SEDEO NA STOLU
SA, mislim REDZOM İLİ Sajom, ne secham se. Bem li vas sve po redu!

Link za Bayketov nastup:
DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=494&CID=186739

STREAMING
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=957&CID=186739

Dobro jutro forumashi,volim da uz jutarnju kafu pregledam vase nocasnje umotvorine i dodam i ja po neku.Neke od najboljih stvari grupe su Sale/Zhare sklepali upravo u jutarnjim casovima uz kafu i griote u saletovoj gajbi.

Tako je nastala i dugo pevana iz romanticarskog perioda:

Kuda zhuris jutrom,voljena
Predji preko ceste kako znas, bez mene
Znas sve mi vise smeta veza jutarnja

Akusticarski snimak sa Violetom Redzepagic kruzi unaokolo ....

Koncert sa Bajketom je vec opisan na pocetku foruma,ustvari bi trebao da se zove koncert sa OKCEM i bio je posledni nastup Paschadi pre odlazak u vojsku nekoliko chlanova i seobe Dejana u Beograd.
Na pocetku snimka se kao magarac dere mislim Aleksa,mada je mozda i Hica.
Fenomenalno oslikava kaubojsku atmosferu u klubu umetnika te 81-e godine.Kao sto rekoh Bajketu neprikljucenu EKO bas gitaru uvalise Mikan i Ljulji basista.Na kraju koncerta je Dejan rekao:Drazi bi mi bio jedan iskren aplauz, negoli onaj urnebesan koji nije posvecen nama nego budalcini Bajketu...
Godine koje su prosle i aplauz koji je ostao kao nemilosrdni svedok na tonskom zapisu govore kako naivcina nije bio u pravu..

Hvala ti Prdim Glasno sto si mi sredio ovaj dragi mi snimak

Pozdrav novim clanovima Foruma, opustite prste i slobodno rokajte.
Ovde vam niko nece nista uzeti na lose .....

accordo
11.05.2008., 10:38
Dobro jutro forumashi,volim da uz jutarnju kafu pregledam vase nocasnje umotvorine i dodam i ja po neku.Neke od najboljih stvari grupe su Sale/Zhare sklepali upravo u jutarnjim casovima uz kafu i griote u saletovoj gajbi.

Tako je nastala i dugo pevana iz romanticarskog perioda:

Kuda zhuris jutrom,voljena
Predji preko ceste kako znas, bez mene
Znas sve mi vise smeta veza jutarnja

Akusticarski snimak sa Violetom Redzepagic kruzi unaokolo ....

Koncert sa Bajketom je vec opisan na pocetku foruma,ustvari bi trebao da se zove koncert sa OKCEM i bio je posledni nastup Paschadi pre odlazak u vojsku nekoliko chlanova i seobe Dejana u Beograd.
Na pocetku snimka se kao magarac dere mislim Aleksa,mada je mozda i Hica.
Fenomenalno oslikava kaubojsku atmosferu u klubu umetnika te 81-e godine.Kao sto rekoh Bajketu neprikljucenu EKO bas gitaru uvalise Mikan i Ljulji basista.Na kraju koncerta je Dejan rekao:Drazi bi mi bio jedan iskren aplauz, negoli onaj urnebesan koji nije posvecen nama nego budalcini Bajketu...
Godine koje su prosle i aplauz koji je ostao kao nemilosrdni svedok na tonskom zapisu govore kako naivcina nije bio u pravu..

Hvala ti Prdim Glasno sto si mi sredio ovaj dragi mi snimak

Pozdrav novim clanovima Foruma, opustite prste i slobodno rokajte.
Ovde vam niko nece nista uzeti na lose .....

Moram da kazem da je Zabrljivko ovaj put zabrljao, no s obzirom na godine koje ga brze sustizu negoli mene do u detalj cu opisati nastanak pesme Kuda zuris jutrom, kako mi je pre nekoliko godina prepricao Filip Visnjic pristinske rok scene.
Te, nadasve, prohladne letnjo-jesenje veceri, Dejan je resio da napusti Pristinu pre negoli krene u vojsku. U polupraznom stanu, sa vec prenetim onim nosecim uspomenama u Beograd ( osim gitare, koju nikad nije ostavljao samu ) resio je da okupi jos jednom drustvo i da se malo zezaju kao nekoc. Bila je tu kompletna Paschad institucija, ne secam se za Saleta, da l' je izas'o iz vojske iliti ne, tek u neko doba noci Zare i Dejan resise da naprave jednu od svojih poslednjih kompozicija ( kasnije ce se ispostaviti da je stvarno bila poslednja). Odvojili su se od drustva, hocu reci priblizili zidu sobe i izmedju sebe stavili kasetofon. Dejan je mrsio po gitari, Zare smisljao tekst. Nije islo lako jer se osecao pritisak nadolazecih promena. Ali pesma je ipak rodjena, Violeta Redzepagic je Zaretu i Dejanu odlicno dosla kao prateci zenski vokal. Nije ova pesma imala neki veliki doseg, ipak su najbolje pesme stvarali Zare i Sale. Ali seta koja se provlaci kroz pesmu dobar je pokazatelj blizine konacnog raspada prvobitne postave Pashcadi. Originalni snimak, kako sam cuo, jos uvek ima Dejan na nekoj staroj audio kaseti.

zabrljivko
11.05.2008., 18:09
Moram da kazem da je Zabrljivko ovaj put zabrljao, no s obzirom na godine koje ga brze sustizu negoli mene do u detalj cu opisati nastanak pesme Kuda zuris jutrom, kako mi je pre nekoliko godina prepricao Filip Visnjic pristinske rok scene.
......
Originalni snimak, kako sam cuo, jos uvek ima Dejan na nekoj staroj audio kaseti.

Apsolutno si u pravu prijatelju Accordo,sve se zbilo upravo kako ti je i ispricano...
To je ako se dobro secam jedina numera koju je potpisao autorski tandem D.Kijevcanin/Z.Vlaisavljevic.Pesma je kasnije sa obzirom na osrednji kvalitet imala neocekivno dug zivot i vise obrada.Cak je i negde 89 - 90 zapoceto njeno snimanje u studiju, ali nazalost nikada nije zavrseno.U pitanju je bilo eksperimentalno snimanje koriscenjem najmodernijih kompjuterskih pomagala u to vreme.

ZigZag
11.05.2008., 18:54
Accordo, po tvom pisaniju nasluqujem koji si.
Josh poveqi djez shto si ti te nam se prikljuchi. Nikada vishka dobrijeh ljudi.
No, ako znash, shta bi sa Dejanovom muzichkom karijerom po njegovom odlasku iz Prishtine?
Nikada vesti o njegovoj post-Prishtinskoj muzici ne dotaknushe moja dva uha.

ZigZag
11.05.2008., 19:12
Prdim Glasno, reci Musu ako si u kontaktu sa njim da su njegove ex-Prishtinske pripovesti cenjene, ne samo kao pisani dokument jedne lude i nadahnute generacije, veq i kao veoma zabavno i nadasve pouchno shtivo. Respekt!

Nego, ti upotrebi ranije jednu, rekao bih chudnovatu rech: 'privatnost'.
OK, niko nije ochekivao da prospesh po internetu najsitnije detalje o ugodjaju sa dobrim skojevkama i o, kako nasluqujem, hormonima ispunjenoj Saletovoj gajbi.
Blag sinopsis zavrshnog china te kishne vecheri bi bio sasvim dovoljan, kao na primer, er .. ko je koju zguzio 8)

accordo
11.05.2008., 19:25
Apsolutno si u pravu prijatelju Accordo,sve se zbilo upravo kako ti je i ispricano...
To je ako se dobro secam jedina numera koju je potpisao autorski tandem D.Kijevcanin/Z.Vlaisavljevic.Pesma je kasnije sa obzirom na osrednji kvalitet imala neocekivno dug zivot i vise obrada.Cak je i negde 89 - 90 zapoceto njeno snimanje u studiju, ali nazalost nikada nije zavrseno.U pitanju je bilo eksperimentalno snimanje koriscenjem najmodernijih kompjuterskih pomagala u to vreme.

Ne, Zabrljivko. To jeste bila poslednja numera koju je ovaj tandem napisao no ne i jedina. Ali takodje, prva numera grupe Paschad, nevidjena bljuvotina, bila je delo istog tandema i zvala se Mrznja.

prdim glasno
11.05.2008., 19:30
Vetar je jedina numera koju je potpisao autorski tandem D.Kijevcanin/Z.Vlaisavljevic.
Pesma je kasnije sa obzirom na osrednji kvalitet imala neocekivno dug zivot i vise obrada.Cak je i negde 89 - 90 zapoceto njeno snimanje
u studiju, ali nazalost nikada nije zavrseno.U pitanju je bilo eksperimentalno snimanje koriscenjem najmodernijih kompjuterskih pomagala u to vreme.

Hmmmm. Bilo bi dobro da je chujemo.

Kad smo vech kod legendi kako je koja pesma nastala, saljem vam
SEVDIJU
Ovo je ujedno i jedan od najostechenijih snimaka, morao sam da
potpuno eliminishem basove da bi se glasovi makar malo nazreli.

Zabrljivko bi povodom toga mogao da nam napishe tekst pesme
(koji ja ne znam potpuno) a i da nam ispricha o njenom nastanku.
Ja sam chuo da je smisljena kada je drustvo otislo u Brod, na goransku svadbu
Kurte (odnosno Medjita) koji je drzhao poslasticharnicu "Student" kod skole
Aca Marovich i kao Goranac, tajno se ozhenio u svojih 17 godina (sto je tada
bilo zabranjeno u gimnaziji).

LINK ZA STREAM "SEVDIJE":
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=977&CID=186860

LINK ZA DOWNLOAD "SEVDIJE"
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=957&CID=186860

Link za STREAM

prdim glasno
11.05.2008., 19:54
Jedna pronadjena slichica: Sale na ekranu, Joka steluje TV, Mus u pozadini,
Zaretova (ili Mirsadova) ruka u kadru. Septembar 1980.

prdim glasno
11.05.2008., 20:32
Violeta Redzepagic je Zaretu i Dejanu odlicno dosla kao prateci zenski vokal.Ali seta koja se provlaci kroz pesmu dobar je pokazatelj blizine konacnog raspada prvobitne postave Pashcadi. Originalni snimak, kako sam cuo, jos uvek ima Dejan na nekoj staroj audio kaseti.

Ljudi, zamolio bih vas dve stvari:
prvo, kad novo-otvarate neku od uspomena bilo bi lepo da uploadujete po koji
dokument o tome o cemu prichate. Sliku, parche muzike, bilo sta, ako imate.
A vidim da neki imaju, samo ih mrzi da se bakchu, cekaju da to bata
prdim glasno obavi.

Drugo, kada citirate, NE CITIRAJTE CELU PORUKU,ZABOGA - ZAUZIMA VISHE MESTA OD VASEG ODGOVORA - VEC LEPO
IZBRISHITE DEO NA KOJI KONKRETNO NE ODGOVARATE. CITAT JE SAMO PODSETNIK, A NE DEO PARLAMENTARNE DISKUSIJE SA
DOKAZIMA I PROTUDOKAZIMA!

Opet sam nesto poludeo.

zabrljivko
11.05.2008., 20:40
Hmmmm.
No, kad smo vech kod legendi kako je koja pesma nastala, saljem vam
SEVDIJU
Ovo je ujedno i jedan od najostechenijih snimaka, morao sam da
potpuno eliminishem basove da bi se glasovi makar malo nazreli.

Zabrljivko bi povodom toga mogao da nam napishe tekst pesme
(koji ja ne znam potpuno) a i da nam ispricha o njenom nastanku.

Ovo je jedna od legendarnih pesama koje su nastale iz ciste zajenbancije.
Kako je pesma nastala nam bolje moze opisati prijatelj Ahilieas iz Atine, posto je on bio jedan od ucesnika u opevanom dogadjaju.
Pesma je stvarno napisana po njihovom povratku iz Goranskog Broda ali mislim da ih je tamo odveo prijatelj Djafche Safet,Mamutov mladji brat.Drzali su burekdzinicu preko puta Rilindije.Pesma nikada nije imala tekst u pravom smislu reci, i sluzila je za zabavljanje publike na koncertima.Dobro je lezhala Zhuci zbog njegovog naginjanja ka shota ritmu.
Inace falseti u pozadini pevaju:Hajde vrati glava Sevdija,sto u prevodu sa Goranskog zhargona znaci Okreni se Sevdija.Dalje je tekst neka improvizacija gde se spominje Kenan sa chokama(opis reci choka: oruzje u kung-fu filmovima) i ljubav prema sestri mu Sevdiji, i neki dukati koji ce biti darivani istoj.
Na cuvenoom koncertu u Domu Omladine u Beogradu publika u sali je igrala shotu na ovu numeru!!!

Inace Djafche Safet je nastupao kao gost na jednom nastupu grupe Paschad, pa o tome pricao godinu dana price u svome rodnome Brodu.Posto mu niko nije verovao izmolio je svoje prijatelje iz Paschadi da nastupi i na njihovom televizijskom nastupu, sto je dogovorno prihvaceno(voleo je da casti u kafani).No, posle par nedelja kada je Paschad opet otisla u TV studio eto ti njega opet :think:Prvog puta u Brodu nije imalo struje pa niko nije gledao njegov TV nastup !!!:rotf:

P.S.Pesma je snimljena nesto kasnije,bila je to prva proba posle dvogodisnje pauze Paschadi(1988-te, mislim).
Arapsku gitaru u pozadini svira mladjani Jova Shlog, bivsi basista grupe LED, a solo gitara i po potrebi bas u poslednjih godinu-dve bitisanja ove drage nam grupe...
Nadimak shlog mu je dao rodjeni brat Paca inace isto basista, jer je jednom citajuci Zagora zaboravio da sidje na probu bend-a koja se odrzavala u podrumu kuce...

Ulis
11.05.2008., 21:06
Drzali su burekdzinicu preko puta Rilindije.

Koja je to burekdžinica preko puta Rilindije?

zabrljivko
11.05.2008., 21:14
EVO I LINKA ZA INTERVJU SALETA na "DEMO TOP" u
KO IMA ZIVACA DA SLUSA 3 MINUTA.

STREAM:
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=936&CID=186769

DOWNLOAD:
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=533&CID=186769

MILOST !!!!!

Inervju je radjen preko telefona na relaciji Zoran Modli - stan Jovanovicha.
Pevac grupe Djurmet(Tragovi) Midjen , koja je tada bila najpopularnihja novotalasna abanska grupa u PR.
se za njihovo spominjanje oduzio pustanjem gnekoliko snimaka Paschadi u svojoj radio emisiji na Radio Prishtina, rekavshi da su oni najbolja Shkavelska grupa na Kosovu.

prdim glasno
11.05.2008., 21:17
Hmm.
Meni rechi zvuche kao (po sluhu)

Hor:
Hajde vrati glava
Sevdija, Sevdija4X

Solist:
Sevdija, more, Sevdija
Volim te, more Sevdija
Zelim te, more Sevdija,
Sevdija, mlada Goranka

Sevdijaaaaaa
Umrechu mlaaaaad

Hor
Che ti dam dukati
Sevdija, Sevdija
Che ti dam dukati
Sevdija, Sevdija 4x

Solist:
Sevdijaaaaaa
Umrechu mlaaaaad

LINK ZA DOWNLOAD "SEVDIJE" JE NA OVOJ STRANICI, MALO IZNAD.

prdim glasno
11.05.2008., 21:37
Meni se u pesmi nije svideo momenat pada energije ("UOUO-KAO JA")
te sam ga isekao iz snimka.
Uopste govorechi, osnovna greska napravljena na mnogim studijskim snimcima Paschadi je
vishak muzike. Bilo da se radi o par sekundi ili par taktova, a bogami na nekima i po minut
vrchenja mantre bez gradacije. Osnovna snaga grupe Paschad bila je u tekstovima, duhovitoj
i sirovoj nemilosrdnosti prema sablonskim okvirima (znachi i komercijalnim) i u rokajuchem geslu:
"Sto mozes rechi u minut i pol, ne razvlachi na tri."
Tako je podosta stvari imalo duzhinu od minut, minut i po, ili ispod minut.
Ali, to se naziva optimalni tajming - toliko je potrebno da bi se prenela poruka.
Paschad nisu Dire Straits ili Pink Floyd da bi muzicirali na shiroko, po atmosferi.
Stvar je jasna - ako je tekst kratak, reci ga - imas li sto da dodas instrumentom-dodaj i
zatvaraj prichu. Kako solo deonica gotovo i da nema u pesmama Paschadi - sa izuzetkom
onih na kojima je svirao Dejan, ceo koncept se svodi na energetski shamar uz ukus duhovitosti.
Neka permutacija na pristup koji je imao Koja sa "Disciplinom Kitchme" - minimalno i sirovo.
Samo, Koja je sirovina samosvesna civilizovanosti, dok su Paschad bez odmaka uzhivala u onom
sto su bili - katunari zeljni zajebancije i hvalospjeva. Bez duvanja hashisha.

Mozhda se Dejan neche slozhiti samnom - kao jedini shkolovani muzichar u grupi, uvek se nadao da
che neko da pohvali muziku, a ne imidz i energiju koji su bili daleko znachajniji modus vivendi grupe.

Bez
Mnogo srama
O -kreni se i pljuni me, katunara
Sad -stvarno dosta je

Iskljuchi taj prokleti dzez.

Sa
Malo tuge
I - bez patetike
Ja- sada nemam
Ni - kakve zadnje namere

To dolazi kasnije.

Svi tvoji idoli ne vrede za mene bre.

Tekst pesme KATUNARI

***katun ili bachija = tor za stoku.

Pitam se ko je tvorac teksta. Zhare?

zabrljivko
11.05.2008., 21:43
[QUOTE=prdim glasno;6558365]Hmm.
Meni rechi zvuche kao (po sluhu)
QUOTE]

Tako je ,samo je u orginalnoj verziji imalo i ovo:
Ne J...m Kenana sa chokama...
Kasnije se valjda izgubilo..

Ova pesma i mnoge druge su spadale u takozvanu Katunarsku fazu koja je usledila posle romanticarske.
To je bilo nesto kao verzija novog primitivizma a li mnogo suptilnije ...

Stvar je bio napisati intelektualno,ljubavni a seljoberski tekst koji ne govori nista,i ima samo sliku i atmosferu
U katunarsku fazu ja svrstavam i :
Katunari(iskljuci taj prokleti jazz),Domaca kratka,Chenef,Kci starog ribara
E, tu je Paschad stvarno bila neprevazidjena.

prdim glasno
11.05.2008., 22:03
Ajde, posto sam danas lepo raspolozhen, da prilozhim josh dva linka za pesme Paschadi.
Radi se o ranije pomenutoj Musovoj numeri "Zasto te nema", kasnije izvodjenoj u tisuchu obrada.
Prvi link je kuchna proba sa Musom pred (ranije navedenu) svirku u Klubu u Bozhuru,
Drugi link je proba u Zuchinoj shupi sa Zuletom, uz instrumente ali bez mikrofona.

LINK ZA STREAM (AKUSTİCHNA PROBA SA MUS-om)
http://www.mydeo.com/videorequest.asp?XID=3407&CID=186864
LINK ZA DOWNLOAD( AKUSTİCHNA PROBA SA MUS-om)
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=950&CID=186864

LINK ZA STREAM (PUNA PROBA SA ZULETOM)
http://www.mydeo.com/videorequest.asp?XID=5852&CID=186861
LINK ZA DOWNLOAD (PUNA PROBA SA ZULETOM)
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=1162&CID=186861

prdim glasno
11.05.2008., 22:07
Stvar je bio napisati intelektualno,ljubavni a seljoberski tekst koji ne govori nista,i ima samo sliku i atmosferu
U katunarsku fazu ja svrstavam i :
Katunari(iskljuci taj prokleti jazz),Domaca kratka,Chenef,Kci starog ribara
E, tu je Paschad stvarno bila neprevazidjena.

To se u Japanu zove HAIKU (ako ima 3 stiha) ili TANKA (ako ima 5 ili 7 stihova)

LINK ZA DOMACHU KRATKU
STREAM
http://www.mydeo.com/videodownload.asp?YID=442&CID=185866
DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=338&CID=185866

zabrljivko
11.05.2008., 22:09
Pitam se ko je tvorac teksta. Zhare?

Delimicno tacno, vecinu pesama iz katunarskog perioda su napisali Sale i Zhare
To se odnosi i na muziku a bogme i na tekstove.
Tekstovi su pisani uglavnom na licu mesta po sistemu nadvikivanja.
Obicno je stvar bila gotova za pola sata, a kasnije se radio bas i bubanj.
Na kraju je Dejan(kada dobije snimak ili dodje u PR) dopunjava svojim deonicama.
Pri tome se mnogo pushilo, pilo puno kafe i jelo puno bombonjera.

prdim glasno
11.05.2008., 22:25
No, ako znash, shta bi sa Dejanovom muzichkom karijerom po njegovom odlasku iz Prishtine?
Nikada vesti o njegovoj post-Prishtinskoj muzici ne dokatnushe moja dva uha.

U narednim brojevima na ovom blogu objaviche se par Dejanovih projekata. Treba mi vremena da ocistim par snimaka - ja stvarno ne znam kako to da niko nije narezao na cd ili HD
neki digitalni zapis, sve analogna sra**nja puna shuma i skoro unishtena.
Ima i par videa, ali o tom potom-kad nadjem iz arhive - ipak smo mi radan svet, imamo
obaveza, Dakle, gledachu da Dejanove aktivnosti upakujem u jednu temu, sa linkovima, tako da se stvari ne osipaju bez reda.

prdim glasno
11.05.2008., 22:46
Obicno je stvar bila gotova za pola sata, a kasnije se radio bas i bubanj.
Na kraju je Dejan(kada dobije snimak ili dodje u PR) dopunjava svojim deonicama.
Pri tome se mnogo pushilo, pilo puno kafe i jelo puno bombonjera.

Izgleda da Paschad ne bi postojala da nije bilo Saletove gajbe i njegove majke da vas opskrbljuje bonbonjerama Sve sto se kreativno izdesavalo desilo se u njegovoj kuhinji ili
TV sobi (vidi sliku sa televizorom, malo ranije).

Nego, zanima me jedan od najgenijalnijih tekstova iz tog vremena koji ne znam u celosti
(nisam ni siguran da li su to jedan ili dva razlichita teksta)

Ide neshto kao

Oslonjen o semafor u izlogu posmatram svoj lik
Izgubio sam zlatan sat, zaboravio tvoje ime
Panduri se klizaju po ledu
Rudari igraju igre koje neznam

Svi pevaju tvoje pesme.

Za ljubav moju kazhu da ima osmeh

Oslonjen o semafor u izlogu posmatram svoj lik
Medju zvezdama, u zlatnim bojama
Moje ime

Izıdjı

Ne mogu dugo
Stajati na kishi
UOU-OU-OU

Znas li gde su crveni krajevi u jutarnjoj magli?

--------------------------------------------------------------------------------------

Ja mislim da je to, uz Saletovu "BEZ SAKSOFONA", par exelance primer
originalnosti Paschad-tekstova.

Izgleda da se najbolji libreto uvek naprave za par minuta.
Kad sam bio u vojsci NA DOSLUZHENJU (!!!)
neko pomenu da oni koji mogu da napisu neku poeziju za takmichenje
neche morati na strazhu - sedo' i za 3.5 minuta (gledao sam na sat) nazvrljao sam
pesmu koja je proglashena pesmom desetlijeca u 5-oj armijskoj oblasti! Nechu sada da je navodim,
to su druge teme.

zabrljivko
11.05.2008., 23:10
Nego, zanima me jedan od najgenijalnijih tekstova iz tog vremena koji ne znam u celosti
(nisam ni siguran da li su to jedan ili dva razlichita teksta)

Ide neshto kao

Prdim glasno, to su definitivno dva razlicita teksta:

[B]Oslonjen o semafor u gledm izlogu tvoj lik
Medju zvezdama, u zlatnim bojama
tvoji oblesci

Otidjı

Ne mogu dugo
Stajati na kishi
UOU-OU-OU

a drugi je

Prozori gledaju u jutarnje nebo
Izgubio sam zlatan sat, zaboravio svoje ime
Mlekari se klizaju po ledu
Rudari igraju igre koje neznam

Svi pevaju tvoje pesme.

Za ljubav moju kazhu da ima osmeh

Slobodno zapcni i druge teme,primamo i druge licne stvari
Znas ono , kao Lenon i Mccartny posle the Beatles...
Pozdrav do sutra ..

prdim glasno
12.05.2008., 09:34
Za ULISA:

Znas li sta je sa Bejom?

accordo
12.05.2008., 09:55
U narednim brojevima na ovom blogu objaviche se par Dejanovih projekata. Treba mi vremena da ocistim par snimaka - ja stvarno ne znam kako to da niko nije narezao na cd ili HD
neki digitalni zapis, sve analogna sra**nja puna shuma i skoro unishtena.
Ima i par videa, ali o tom potom-kad nadjem iz arhive - ipak smo mi radan svet, imamo
obaveza, Dakle, gledachu da Dejanove aktivnosti upakujem u jednu temu, sa linkovima, tako da se stvari ne osipaju bez reda.

Dejanovih projekata? Jedini licno Dejanov projekat je CD ambijentalne muzike. Ima par pokusaja i to ne tako uspesnih da se u Beogradu snimi nekoliko paschad numera sa Soulom, koje su produkcijski odvukle u potpuno drugom pravcu od onog koji su zeleli Soul i Dejan. Ipak mogu se izdvojiti neke pjesme koje nisu bile lose a to su Bez saksofona, Rock Wagram, Zasto te nema i jos nekolicina. Postoji jedna interesantna prica vezana za pjesmu Rock Wagram. Naime Dejan i Soul su snimili ovu pesmu ( trecu verziju) sa jednom devojkom koja je pesmu otpevala na engleskom, u novom aranzmanu sa povremenim Soulovim vokalnim uskakanjima. Numera je potom pustana na beogradskoj 202-ci i prvi put kad je emitovana negde posle ponoci javljali su se ljudi iz Pristine, cak i iz nekih drugih gradova Srbije ( cini mi se Kraljevo i ... ne secam se) da kazu da je to pesma grupe Paschad, da je to neko plagirao od pocetka do kraja i da je original isao na srpskom. Mali podatak ali znacajan: grupa Paschad je ustvari imala svoje malo fan drustvo izvan institucije Paschad, koje je volelo pjesme ovog benda.
Sto se tice energije grupe, Dejan je uvek sledio istu i poznato je da iako se cesto govori o nekim solazama Dejanovim da ih on nije uopste koristio, dapace nije ih ni voleo. Dejan je vise sluzio da harmonijski sredi nesto sto nikako nije moglo da prodje i da uskace izmedju Saletovih seckanja. Slusajuci snimke Paschadi tesko cete cuti ijedan ozbiljniji solo Dejanov koji ima vise od nekoliko tonova. Tako da se ja Accordo potpuno slazem sa Prdim Glasno, nema tu nikakvih razlika u pogledu. Dapace.
No, uskoro, vrlo uskoro, ubacicu neke fotografije, no samo jos malo da dostignem formu, posle pomenute boljke. Nista strasno Zig-Zag, da i tebi odgovorim, ali malo duze traje oporavak.
Pozdrav svima.

P.S. Jos da se malo brze pojavljuju moja pisma, bilo bi dobro. Dok se moj odgovor pojavi vec je zastareo.

accordo
12.05.2008., 15:05
Moram da kazem da sam izgubio volju ( vec) da pisem ovde. Pa covece, moram da cekam dan i po da mi se odgovor pojavi na forumu. Hteo sam da zovem i jos neke ljude na forum. I sta da im kazem. Bolje da ih zovnem telefonom i da se pitamo za zdravlje jer ovo mi je nevidjeno smaranje. Ajt, ako se nesto promeni nastavicu. Veeliki pozdrav za sve.

accordo
12.05.2008., 15:07
Evo sad mi se pisamce odmah pojavilo a ono prethodno se i ne zna gde je. ajt

zabrljivko
12.05.2008., 19:32
Za ULISA:

Znas li sta je sa Bejom?

Prdim Glasno, postoji veoma dobar forum o Prishtini na forum.b92.net, gde ces pre pokupiti takve informacije.

Poshto jedino ti imas iskustva u postavljanju muzike(ja bi ti se pridruzio ali narednih dana cu biti nesto zauzet ), bilo bi dobro kada bi postavio Ti budi Agilan,snimak koji je napravljen na probi za svirku u Domu Omladine Beograd.

Proba je odsvirana u Zhucinoj magazi, gitaru svira Dejan koji je skocio do PRistine za tu priliku.Deciji glasovi na snimku su Glasovi Zhucinog sestrica Pere i njegovog balavog drushtva iz ulice(secas se one Napolju se igra jedan malji deca????).

Numeru su komponovali Sale i Zhare, za vreme trajanja nekog svetskog prvenstva u fudbalu i posvecena je nekom poljskom fudbaleru LATO-u, za koga je komentator stotinak puta ponovio frazu AGILNI LATO...

nesha t.
13.05.2008., 00:33
Kad si se učlanio trebala je da ti stigne poruka da se za prvih 10 poruka čeka odobrenje. Trudim se koliko mogu da svi čekaju što manje. Još 4 poruke da napišeš i sve će ti se videti odmah.

accordo
13.05.2008., 08:44
Kad si se učlanio trebala je da ti stigne poruka da se za prvih 10 poruka čeka odobrenje. Trudim se koliko mogu da svi čekaju što manje. Još 4 poruke da napišeš i sve će ti se videti odmah.

Ok Neso. To obavestenje nisam procitao, omaskom ili jednostavno nije stiglo. Svejedno: izvinjavam se i hvala.

zabrljivko
13.05.2008., 09:07
Moram da kazem da sam izgubio volju ( vec) da pisem ovde. Pa covece, moram da cekam dan i po da mi se odgovor pojavi na forumu. Hteo sam da zovem i jos neke ljude na forum. I sta da im kazem. Bolje da ih zovnem telefonom i da se pitamo za zdravlje jer ovo mi je nevidjeno smaranje. Ajt, ako se nesto promeni nastavicu. Veeliki pozdrav za sve.

Slobodno zovi druge prijatelju Accordo, i treba malo da oladimo na forumu i stavljamo kvalitetnije sadrzaje.Ovi ipak nije online chat pa neka nasi novopridosli prijatelji prvih desetak puta malo pricekaju.

Na Dejanov letacki solo, mislis !!!!

Deki je isao u muzicku skolu, odesek violina.Pricalo se da su on i zabludeli jazz-er Mikan
nastupali po nekim takmicenjima zajedno i smarali publiku.Daklem, prica se kao legenda da je da bi probao prvu solo gitaru koju je kupio od druge legende Pristevacke rack scene Studena(ili to bese Proka) odsvirao Ulazak u harem, onako.
Prve probe neke sumnjive tvorevine koja ce kasnije postati grupa Paschad su bile upravo u njegovoj gajbi.
Prica ide ovako(opet menjam glas kao Storyteller):

Zhare i Deki su se upoznali u drugoj godini srednje, jerbo su te godine isli u isti razred.
Razlog novostecenog prijateljstva je bila zamena muzike na LP plocama.
Tu se polako ali sigurno stvorila ideja o stvaranju grupe.Dejan je svirao vec spomenutu violinu, a Zhare nije svirao nista.
Zbog ociglednog nedostatka sluha, ali dobre muzicke potkovanosti (Imao je solidnu kolekciju ploca za klinca u to vreme), Zhare veoma brzo sa osnova gitare prelazi na bas.
Dejan je dugo, zahvaljujuci njegovom violinskom iskustvu svirao komplikovane solo partije a akorde jedva da je poznavao.
Njihova prva zajednicka proba je sadrzala i numere kao sto su :Solo partija Pozurite konji moji i Aber Dojde donke od Leb i Sol.Neverovatno je ali segmenti sa te probe jos postoje ocuvan na traci !!!!
Ziggy je bio impresioniran snimcima i hteo da upozna gitaristu,Deki tada jos nije bio dete ulice kao ranije navedeni, pa stoga nepoznat u muzickim krugovima koji su se okupljali uglavnom na ulici.Kada ga je upoznao, na seshnu IZA VLAZNIMIJA(dajte slike !!!) nije mogao da poveruje da je djecarac koji jedva hvata akorde onaj isti koji je tako precizno solirao na preslusanim trakama.
Onda je Deki odsvirao Blues u parku od pocetka do kraja, skunuto kao mashinom za skudanje, i ZIGGY je bio impresioniran.
Tada se gitarista u PR.cenio po solo partijama koje je umeo da skine.....

prdim glasno
13.05.2008., 09:11

Accordo, posto se na drugim blogovima psuje po nacionalnim osnovama,
uveli su filter da Nesha Taksista (moderator) proveri prve poruke novih clanova, odnosno da
ne ide chat-svadja.Nesha se pokazao kao izuzetno senzibilan i taktichan moderator, potpno nepristrasan i efektivan.

Nego, sad radim igrani film pa ne mogu odmah, ali ubacichu i par videa koje su snimili
Soul i Dejan negde izmedju 1990 -1993, kao i prochiscene studijske snimke o kojima je Accordo prichao.

Zabrljivko, nemam nikakav zapis pesme "Agilan". Baci mi je na emajl (e- mail),
pa chu videti sta mogu i daj mi adresu foruma na koju hoches da ga shibnem.

prdim glasno
13.05.2008., 09:25
na seshnu IZA VLAZNIMIJA.....

Seshnovi iza VLLAZNIMIJA (Bioskopa u centru) su bili cesto prekidani od strane baraba
koje su kruzhile unaokolo, a posto je tu bio mrak, cesto smo prisustvovali krvavim tucama
(tip koji je trebao da bude prebijen dovodjen je od strane 5-orice 6-torice baraba i tu su ga tukli do krvi),
dok smo mi svirali gitaru 6 metara dalje. Par puta je bilo takvog krvnistva da je coveku dolazilo da povracha.
Iza VLLAZNIMIJA su obicno tabali Fitim, Qelj, Lapova grupa a ponekad i sam Doktor(solo).

Drugo standardno mesto za svirku bilo je na stepenicama do "Krasha" (opet u mraku), preko puta Granda.
Tamo se 1977-1979te kreirala Pristinska hipi-komuna (Studke, Proka, Mare, Palji,Patris, Aleksa,Suzana&Sonja,
Faks,Violeta,Ziggy,Crni(slikar),Fura(slikarka),nek i od clanova jos neosnovane Paschadi i td.
Svirale su se Woodstock stvari u obradi (COME DOWN CHEESE FROM CHAGLAVICA), Krozbijevci itd.
Ja sam standardno svirao bajatog Dylana ili Doorse.
Naravno, odmah se tu pjavila i grupa baraba, resena da mlati hipike BEZBOL PALICAMA!
Tada je bio aktuelan film RATNICI PODZEMLJA (THE WARRIORS), gde se koriste gorepomenute palice,
i naravno, svi ulichari umisljali su da su deo ikonografije iz tog filma.
Barabe iza "Krasha" je dovodio Agron Rudari, lepuskasti momak poduze kose i omanjeg rasta sa senzualnim usnama
pregorelim od cigareta. Uvek bi sa standardnom 10 toricom u pratnji odabrao po nekog od hipika i maltretazha bi pocela.
To je tako islo sve dok nisu premlatili Crnog(slikara). Crni je bio polupijan, otisao je kuchi da spere krv (stanovao je odmah
u blizini, iza stare robne kuche) i vratio se sa nekom toljagom ili olovnim pendrekom kojim je po glavi zavario Agrona.
Kasnije je neko (Lucha, mislim) pozvao Doktora da par nochi bude prisutan i situacija se smirila. Doktor je bio placheni
tabadzija-solista, koji je mlatio bilo koga kad mu se daju pare na ruke. Onizhi glavonja-kicosh, brz kao zmija (gledao sam
ga jednom u akciji).
Tako se hipi-drustvo, da bi izbeglo dalja maltretiranja, preselilo na VRH SOLITERA PORED KRASHA, gde se sviralo i cirkalo
usechereno crveno vino RUBIN kupljeno u dragstoru ispod hale BORO I RAMIZ, posle standardne i obavezne parije kuglanja
u istom objektu ili bilijara u Grandu.
Vrh solitera je pricha za sebe: tu se nochilo u vrechama, petingovalo a ispod je bio nechiji stan gde se duvala travka.
Slatki ochaj. Ponekad je dovodjena po koja zenska sa strane, napijana ili naduvana i koristechi hipi atmosferu,
momci su znali da je onako raznezhenu JE**BU na redaljku tu, na kuhinjskom podu pod upaljenim svetlima.
Hipi doba u Prishtini 1979 te.

zabrljivko
13.05.2008., 09:48
Seshnovi iza VLLAZNIMIJA (Bioskopa u centru) su bili cesto prekidani od strane baraba

Tada, u kasnijoj srednoj skoli su postojala dva drustva koja su bla okupljena oko muzickih postava.
Hipici kod stepenica i drustvo kod Vlaznimija, daljina je bila oko sto metara preko dve ogradice.Prvo drustvo su predvodili Studen,Proka,Aleksa, pili su,mnogo pushili i malo duvali,pevali neke hipi pesme i imali nesto malo devojaka.
Vidim da je Prdim Glasno u tematiku dobro upucen.
Dobro su svirali ...
Drugo drustvo ciju su okosnicu cinile nekoliko najzgodnijih devojaka toga vremena,plus grupa Paschad.Cesto su dolazili MUS I ZIGGY(oni su shvrljali na obe strane) a tu su bili i :
Saja,Mirsad,Amer,Pavcha,Mare,Dejan Krdzich(sviruckao gitaru i mislim neki duvacki instrument) ....
Ova dva drustva su se samo jednom sastala(na teritoriji kod stepenica) i beshe to dobra svirka.
Barabe koje su tada ishle po ulicama i maltretirli su cesto navracale, a bilo je i par nabacivanja jajima od strane komsija.Kasnije se islo u Pivnicu Restorana Beograd ili kod Pavche.

Molim slike ko ih ima skenirane(mozda Accordo ili ZigZag), dok je tema jos vruca.

Ulis
13.05.2008., 10:43
Za ULISA:

Znas li sta je sa Bejom?

Ne znam. Zadnje što sam za njega čuo, još dok sam živeo u Prištini, da je negde u inostranstvu. Mislim da je bio u Holandiji.

prdim glasno
13.05.2008., 10:46
Slika bash nikakvih sa stepenica ili iza Vllaznimija, ali evo dve fotke sa
ljudima iz drustva iz tog perioda.
Na ovoj su Suzana Bojkovich i Sonja Stankovich (vechito prisutne u grupi kod stepenica)
Suzana je plava devojka iznad (imitacija Dzenis Dzoplin, Sonja sedi (imitacija Amande Lear)
Suzanin stan bio je kreativna Meka za grupu kod stepenica, kao sto je Saletov bio
kreativni centar za okupljanje Paschadi.

prdim glasno
13.05.2008., 10:47
A na ovoj su (s leva na desno) Mus i Boban Savkovich iz tog perioda.
Slikano, naravno, u Suzaninom stanu. Bobanu je definitivni idol bio Jim Morison,
pevach grupe Doors. Jednom je cak za pismeni iz Srpskog kod Dese na
slobodnu temu ispisao KOMPLETNO "SLAVLJE GUSTERA" od Morisona
i naravno, Desa je tu genijalnu poeziju proglasila najboljim sastavom ikad napisanim
u gimnaziji "IVO LOLA RIBAR" koju smo tada pohadjali. Za sledechi pismeni
Boban se ohrabrio da pokrade Johna Lennona i u kompletnu "Lucy in the sky with diamonds".
Ovoga puta, Desi je proradio kliker.
Musu je u ono vreme idol bio bajati Leonard Cohen.

prdim glasno
13.05.2008., 11:20
Numeru su komponovali Sale i Zhare, za vreme trajanja nekog svetskog prvenstva u fudbalu i posvecena je nekom poljskom fudbaleru LATO-u, za koga je komentator stotinak puta ponovio frazu AGILNI LATO...

Zabrljivko mi je poslao snimak gorespominjane pesme "AGILAN", pa rekoh, da ga odmah ovako taze i neprochischenog ukucam na link.

LINK ZA PESMU "AGILAN" od grupe PASCHAD (ima shuma)

STREAM
http://www.mydeo.com/videorequest.asp?XID=1765&CID=187363
DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=430&CID=187363

Ulis
13.05.2008., 12:12
A na ovoj su (s leva na desno) Mus i Boban Savkovich iz tog perioda.
Slikano, naravno, u Suzaninom stanu. Bobanu je definitivni idol bio Jim Morison,
pevach grupe Doors. Jednom je cak za pismeni iz Srpskog kod Dese na
slobodnu temu ispisao KOMPLETNO "SLAVLJE GUSTERA" od Morisona
i naravno, Desa je tu genijalnu poeziju proglasila najboljim sastavom ikad napisanim
u gimnaziji "IVO LOLA RIBAR" koju smo tada pohadjali. Za sledechi pismeni
Boban se ohrabrio da pokrade Johna Lennona i u kompletnu "Lucy in the sky with diamonds".
Ovoga puta, Desi je proradio kliker.
Musu je u ono vreme idol bio bajati Leonard Cohen.

Hmmm...malo drugačije je bilo. Boban je prvo obradio Lucy (koristio neke stihove)..., onda i bukvalno prepisao Slavlje guštera (što je priznao Desi kad je ocenjivala radove a što ona nije zamerila). Ista se zabrinula tek kada je adaptirao Comfortably numb Pink Floyda, za šta je dobio jedinicu, ne zbog prepisivanja nego zbog poruke pismenog rada. Morao je otac da mu dolazi na razgovor.
Ne znam šta bi se desilo da Tito nije umro, jer je pripremao The End od Doorsa za poslednji pismeni rad iz srpskog jezika u četvrtom gimnazije.

Conte
13.05.2008., 12:19
Mozete li da nam posaljete slike sa koncerta u Riu, sa zadnje svetske turneje?

zabrljivko
13.05.2008., 12:39
Mozete li da nam posaljete slike sa koncerta u Riu, sa zadnje svetske turneje?

Nazalost ne, ali shaljem ti slike sale u kojoj ce biti odrzan sledeci nastup i obelezeno 30 godina od nastanka grupe.Pozvan si !!!

zabrljivko
13.05.2008., 13:16
...........................
Blag sinopsis zavrshnog china te kishne vecheri bi bio sasvim dovoljan, kao na primer, er .. ko je koju zguzio 8)

Prijatelju ZigZag

Cuo sam price o tvojim prvim seksualnim podvizima koje si zapoceo jos daleke 68-me, kada si u obdanstu sa djecarcem koji ce kasnije postati basista grupe Paschad(te je time ispunjen uslov da se teme vrte oko Paschadi) svukao nekoliko devojcica i i dobrome ispitao razlike izmedju spolova.Ti si prosao sa dosta quteka, dok se Zhare provukao kao dobar decko.Nadam se da ova prica dovoljno godi tvojoj mnogo puta dokazanoj muskosti koja je uvek bila ravna tvojoj vestini busterisanja po gitari..

ZigZag
13.05.2008., 16:09
Prijatelju ZigZag

Cuo sam price o tvojim prvim seksualnim podvizima koje si zapoceo jos daleke 68-me, kada si u obdanstu sa djecarcem koji ce kasnije postati basista grupe Paschad svukao nekoliko devojcica i i dobrome ispitao razlike izmedju spolova.Ti si prosao sa dosta quteka, dok se Zhare provukao kao dobar decko.

Zabrljivko prijatelju iz pretpotopnih dana, chime se hranish shto ti je memorija u tako funkcionalnom stanju?

Eh seqam se te zgode kao kroz maglu. Divnih li dana dechje razdraganosti i nevine ljubopitljivosti.
U glavama mladih djecharca kurshlusi:
"hm, ja nosim pantalone a ona haljinicu,
ja se igram pishtoljima a ona lutkicama,
ja izgledam normalno a ona glupo,
ja stojim kad pishkim a ona mora da sedne,
hm, moram sam videti shta imaju medju nogama."

Predlozhih mladjanom Zharetu moj prljavi plan, na koji se on odmah entuzijastichno odazva.
Jedna od klinki koje smo 'chachkali' se zvala Natasha. Na nashe zaprepashqenje, nisu se bunile. Naprotiv.
Kao shto to uvek biva, vaspitachica se pojavi u sred 'istrazhivachkog' china i sve upropasti.
Vidi ona mene sa rukom u Natashinim gaqicama, a Zhare sekund pre toga izvukao svoje prste iz zabranjene teritorije.
Kako vaspitachica poche da URLA, tako Zhare napravi totalno nevinu facu i na rachun iste izvuche svoju guzicu,
dok sam ja pojeo packe i stojanje u qoshak.
Zharetu prashtam posle svih ovih godina shto mushki ne podeli batine samnom (((:))))

ZigZag
13.05.2008., 16:41
Evo jednog plakata kojeg skoro nadjoh u gradu:

accordo
13.05.2008., 16:45
[QUOTE=zabrljivko;6568923]Slobodno zovi druge prijatelju Accordo, i treba malo da oladimo na forumu i stavljamo kvalitetnije sadrzaje.Ovi ipak nije online chat pa neka nasi novopridosli prijatelji prvih desetak puta malo pricekaju.

Evo, saljem fotografije, jednu po jednu, ne bi li sto pre ispunio kvotu.
36952

accordo
13.05.2008., 16:46
fotka br. 236953

accordo
13.05.2008., 16:48
Fotka br.3
36954

accordo
13.05.2008., 16:49
Fotka br. 4
36955

accordo
13.05.2008., 16:50
Fotka br. 5
36956

accordo
13.05.2008., 16:55
Fotka br. 6, ili mi se cini, zabrojao sam se.
Evo fotografije gde se vidi da Zigi nije bio stipson,
u Dejanovim rukama njregov je novi Gipson.

36957

zabrljivko
13.05.2008., 17:15
Evo jednog plakata kojeg skoro nadjoh u gradu:

Prijatelju ZigZag, vidje li da se traze fotke drustva iz ranih dana
Verovatno i ti da imas neke,kao jroz maglu se secam jedne gde se pravis mrtav na zidu Iza Vlaznimija, a drustvo te gleda priglupo....
P.S. cini mi se da nam se uskoro javlja jos jedan prijatelj IMAM VIZIJUUUUU

ZigZag
13.05.2008., 17:37
Prijatelju ZigZag, vidje li da se traze fotke drustva iz ranih dana
Verovatno i ti da imas neke,kao jroz maglu se secam jedne gde se pravis mrtav na zidu Iza Vlaznimija, a drustvo te gleda priglupo....

Tu sliku o kojoj govorish nit nemam nit sam je ikada video. Ali, snimi prilozheno

ZigZag
13.05.2008., 17:39
Moj razred iza matematichke gimnazije. Iza fotoaparata ja

prdim glasno
13.05.2008., 17:41
ZUCHA ISPRED GRANDA!!

Zamolio bih prlagache fotografija da upisuju imena.
Ima faca koje se jedva prepoznaju. Kao moja,npr.

ZigZag
13.05.2008., 17:42
Josh jedna na poljani iza gimnazije. Meda, Zhule, Mira Nikolic i Ziggy.
Pronadjoh brdo skaniranih slika. Da shaljem josh?

prdim glasno
13.05.2008., 17:48
Salji sve sto imash. Neke od fotografija isprovociraju zanimljivu prichu.

zabrljivko
13.05.2008., 17:58
ZUCHA ISPRED GRANDA!!

Zamolio bih prlagache fotografija da upisuju imena.
Ima faca koje se jedva prepoznaju. Kao moja,npr.

GRESKA,NE ZHUCA ISPRED GRANDA
VEC ZHUCA ISPRED GRANDA U SKORIJE VREME

zabrljivko
13.05.2008., 18:03
Moj razred iza matematichke gimnazije. Iza fotoaparata ja

NO ZIGZAG,Kad vec govorimo o starim vremenima i matematickoj...
Mnogi misle da je Ziggy dobio svoj nadimak
po pesmi Ziggy Stardust, kosmickom gitaristi David Bowie-a
Dal da im razbijamo iluziju?

zabrljivko
13.05.2008., 18:07
Tu sliku o kojoj govorish nit nemam nit sam je ikada video. Ali, snimi prilozheno

Ja je imam, slika je fantasticna i zhudi za objavljivanjem, ali je neko vreme ne mogu objaviti
zbog nedostupnosti.
Mora da je ima ACCORDO !!!!

prdim glasno
13.05.2008., 18:08

Razbijaj, bale, ja sam bio ubedjen da je po Bowieu.

prdim glasno
13.05.2008., 18:09
Ljudi, da li neko ima slike chitave institucije Paschadi sa legendarnog letovanja u Splitu 1983.che?

zabrljivko
13.05.2008., 18:14
Ljudi, da li neko ima slike chitave institucije Paschadi sa legendarnog letovanja u Splitu 1983.che?

Imam ja ali trenutno nisam pri skeneru, sigurno ima ACCORDO,taj ti ima sve
Obracanje ACCORDU:ACORRDO ako imas skener stavljaj slike.
JEDENA DVA TRI:STAVLJAJ SLIKE AKORDO BRE !!!!

zabrljivko
13.05.2008., 18:34
Razbijaj, bale, ja sam bio ubedjen da je po Bowieu.

Ovo mi je omiljena prica, volim da razbijam iluziju o Tashijevom nadimky ZIGGY.
Posto se ZIGZAG u medjuvremenu odjavio, ne odgovorivsi na moje pitanje, smatram da imam puni legitimitet na ovu pricu....
Kao sto mi je pricao nas zajednicki prijatelj MAGI koji je sa njim isao u pomenutu
matematicku gimnaziju, nadimak je dobio od njega licno(MAGIJA) na casu biologije.
Tada je Tashi, tada nepoznat kao ZIGGY , neznajuci dobro lekciju toliko puta pomenuo rec ZIGOT da je odmah posle casa njegoc dotadasnji naziv JEVRA(voleo je Jevreje), zamenjen i danas poznatim nadimkom.
NE ZNAM da li je prica TACNA, na slusaocu je da oduci dali je prihvata...

sevand
13.05.2008., 18:52
Evo i mene da se javim da sve ovo ne bi ispalo rekla-kazala, nego malo i potkrepeljeno argumentima. Vidim da ima raznih komentara uglavnom onih iz nase pocetne faze, ima i dobronamerhih, ali niko ne navodi sta smo mi kao Paschad postigli, strange, isn't it? Ukratko, mi smo svojom nekonvencionalnoscu razbili tadasnji ucmali provincijski duh Pristine i uglavnom bili na tapetu mediokriteta, koju su, da bi bili interesantniji u drustvu, pravili zajebancije na nas racun, a da sami nikad i nista nisu predstavljali ni u jednom ozbiljnom zivotnom segmentu. Malo je ljudi koji su odudarali od tog ucmalog duha mogli da razumeju poruku i kome je ona upucena. Vidim da se taj trend nastavlja, ali verovatno svako ima potrebu da napise nesto, pametno i ono drugo.:super:

ZigZag
13.05.2008., 19:28
Ovo mi je omiljena prica, volim da razbijam iluziju o Tashijevom nadimky ZIGGY.
Posto se ZIGZAG u medjuvremenu odjavio, ne odgovorivsi na moje pitanje, smatram da imam puni legitimitet na ovu pricu....Tada je Tashi, tada nepoznat kao ZIGGY , neznajuci dobro lekciju toliko puta pomenuo rec ZIGOT ..

Zabrljivko veze nemash (:)) .. Bilo je to ovako:
u 5om ili 6om razredu osnovne shkole uchimo mi o razdvajanju oplodjenih qelija.
Sudeqi po biologicharki, rani stadijum tog procesa se zove ZIGOT.
Bila mi je odvratna i najomrazhenija nastavnica svih vremena i kao takva nije zasluzhivala moju pazhnju.
Poshto je primetila da ne obraqam pazhnju na njeno blebetanje, uperi ona svoje kandze prema meni:
PONOVI O CHEMU SAM PRICHALA!
Ja se kao kao kroz maglu seqah da je pominjala neku glupu rech koja je pochinjala na 'Z', dal je zugat, dal je zogit!? ko bi ga znao, te pred celim razredom, sa dozom nameshtenog samopouzdanja rekoh:
prichaste o ZIGI !!!

Nepotrebno je dodati da se ceo razred razvalio od smeha, da mi je gore-pomenuta biologicharka zalepila keca ko vrata i da su podli PECA MAGILA i DRAGAN SPASIC bili ti koji su, na moj uzhas i sramotu, proshirili prichu po celoj shkoli .. eto.

Mozhda godinu dana kasnije, kod Zhareta prvi put chuh David Bowia i njegov legendarni album Ziggy Stardust.
Zahvaljujuqi tome, zhuch koju nosih zbog tog glupog nadimka mi splasnu.
Hvala Zharetu shto mi muku olaksha ((:)))

ZigZag
13.05.2008., 19:34
Evo i mene da se javim da sve ovo ne bi ispalo rekla-kazala, nego malo i potkrepeljeno argumentima. Vidim da ima raznih komentara uglavnom onih iz nase pocetne faze, ima i dobronamerhih, ali niko ne navodi sta smo mi kao Paschad postigli, .:super:

Ajde ajde Sevand, ne beri brigu, se sve je u naboljem redu. Divna prilika da se svi okupimo i da ubijemo jedan drugog od zhajebancije, kad veq ne mozhemo da se okupimo u kafani i da isto uchinimo uz pivo i meze .. Dobro doshao na forum!

Evo josh jedne slike iz kluba. Zig, Agilni Agron Kasum, Zhule i Raja Variola

accordo
13.05.2008., 19:37
Eto, drugari na strani osam imate fotke koje ubacih a uskoro cu da ubacim i druge, za kojima upravo tragam.

ZigZag
13.05.2008., 20:47
Fotka br. 6, ili mi se cini, zabrojao sam se.
Evo fotografije gde se vidi da Zigi nije bio stipson,
u Dejanovim rukama njregov je novi Gipson.

36957

Accordo, genije i pesnik ti si, a da to ni znao nisi (:))
Genijalna slika.
Zharetov lakat viri na ivici slike.
Imash li sliku sa ostatkom tog stasitog mladiqa?

p.s. Eto prochistih tvoju sliku malo.
Poshalji ako mozhesh na imejl istu sa malo jachom rezolucijom.

zabrljivko
13.05.2008., 21:10
Evo i mene da se javim ....

Pozdrav o anonimni prijatelju SEVANDU...
Najbolje u svemu je bilo kada su za clanovima Paschad-ima
po ulici vikali UAAA Paschad, kao da oni sami sebi nisu dali to ime.
Kasnije su valjda shvatili pa je to prestalo.
Sta bi tek bilo da je prihcaveno provo ime izvuceno iz sesira Papiga u erekciji
No tada, bogu hvala, nije postojao visepartijski sistem pa predlog , iako izvucen nije bio obavezujuci

Za dobrodoslicu na ovaj forum prilazem slicicu:

zabrljivko
13.05.2008., 21:25
fotka br. 236953

Ovo je svirka u Kosovu Polju, prvi nastup Paschadi sa Saletom
Postava Sale,Deki,Zhare,Zhuca

Videti prilog broj #60

zabrljivko
13.05.2008., 21:28
Fotka br. 4
36955

Na slici su ispred Zhareta:
Tanja Markovic,Jadranka Dutina i Olivera Lazic

Videti priloge: #72 i #73

ZigZag
13.05.2008., 21:56
([B]

Patris je bio jedan od znachajnih likova u nekim krugovima.
Svirao je gitaru ali se nikad nije usudio da izadje na scenu.
Ali je pravio zhurke na koje se naveliko islo 1975-1976 te godine.

Patrisove legendarne zhurke ... Na jednoj sam po prvi put ukusio alkohol i teshko pijanstvo koje je usledilo.
Bacili su me onesveshqenog u kadu punu hladne vode da me povrate u zhivot:shock:.
Patrise, ako chitash ove redove, hvala ti shto si se onda tako pomno brinuo o meni mladjanom

zabrljivko
13.05.2008., 22:08
......
Patrise, ako chitash ove redove, hvala ti shto si se onda tako pomno brinuo o meni mladjanom

Nisam Patris(istog se slabio i secam) i nemoras mi se zahvaljivati na slici LESHINA IZA VLAZNIMIJA I GLUPE FACE OKO NJEGA.Onu pricu oko ZIGOTA sam ipak vremenom zaboravio,no istina je izashla na videlo ....
Lesina je ZIGGY a glupe face su Zhuca,Zhare,Joka i Amer

P.S.
Snimi prilog #197, slika je faaaaaantasticna !!!!
PRAVI DUH PRISTINE IZA PASCHADI

ZigZag
13.05.2008., 22:17
Eto, drugari na strani osam imate fotke koje ubacih a uskoro cu da ubacim i druge, za kojima upravo tragam.

Svaka chast majstore, samo ti nastavi

ZigZag
13.05.2008., 22:21
Nisam Patris(istog se slabio i secam) i nemoras mi se zahvaljivati na slici LESHINA IZA VLAZNIMIJA I GLUPE FACE OKO NJEGA.Onu pricu oko ZIGOTA sam ipak vremenom zaboravio,no istina je izashla na videlo ....
Lesina je ZIGGY a glupe face su Zhuca,Zhare,Joka i Amer

P.S.
Snimi prilog #197, slika je faaaaaantasticna !!!!
PRAVI DUH PRISTINE IZA PASCHADI

Sad se seqam ove fotke! Najprvija liga. U pravu si o glupim facama ((:))).
No nisam siguran da je bila tako mutna. Jel ti scaner u redu?
Daj proveri to nesreqo! ((:)))

zabrljivko
13.05.2008., 22:50
Sad se seqam ove fotke! Najprvija liga. U pravu si o glupim facama ((:))).
No nisam siguran da je bila tako mutna. Jel ti scaner u redu?
Daj proveri to nesreqo! ((:)))

Scaner :rotf:

Ovo je slikana originalna fotografija pa malo izostrena

A i snimci su stari...
Kao u pesmi:
Proslo je 16 proleca
Filmske trake su izbledele,tonske trake su izbledele.

Musov Tekst.

Epopeja od 120 stranica, verovatno zamisljao da je Homer.
Onda ti Sale i Zhare to lepo uz kafu i bombonjeru iseku i ispadne:

Proslo je 16 proleca,16 proleca
Filmske trake su izbledele,tonske trake su izbledele.
Secam se tvoga mirisa i Brodvejskog osmeha,Klarisa
Sinoc sam usnio plimu, pod krevetom na masnoj sofi.....

To je godinama bio najzahtevniji projekat grupe Paschad, i nikada nije uradjena kako treba

Secam se tvojih tregera ..

Jesi li snimio sliku u prilogu #197,koju je Accordo prilozio?

ZigZag
13.05.2008., 22:59
Scaner :rotf:

Secam se tvojih tregera ..

Da, po uzoru na Ted Nugenta, mog ondashnjeg idola.

Snimih Accordov prilog #197. Legendarna slika mladjane druzhbe kod krojachke radnje na kojoj si chak i lijep.

accordo
14.05.2008., 00:08
36984

36985

36986

36987

36988

Evo jos malo fotografija. Potrudicu se ovijeh dana da sakupim joste.

prdim glasno
14.05.2008., 09:58
Dobro jutro gradjani. Sinoch ste vidim bili vredni i ukucali 2 pune stranice u mom odsustvu.
Hvala vam.
ACCORDO, svaka ti chast na gomili slika (dosdushe poluchitljivih).
Zabrljivko, ne bih zeleo da vredjam tvoje slonovsko pamchenje, ali chinii mi se da "Klasrisa" (16 prolecha) nikad nije
imala vishe od 7-8 redova, kad se vech hvalish da si pesmu skratio uz kafu i bombonjere.
Izbacio si jedno 2 stiha, to je sve. Priznajem, najbljutavija dva stiha.

No da ne serem o Klarisi koja nikad nije zazivela zbog patetichnog teksta koji nije bio trademark Paschadi - samim tim organski
neprikladan za bulevarsko -stocharsku energiju grupe i njen kult, ubacichu odlomak iz moje omiljene knjige o atmosferi druzenja u Saletovoj gajbi.

Godina 1982.ga, policijski cas jos na snazi.

*

Danima na bureku
Razvalio sam vrata, ali nishta se ne menja
Zasadio sam crnu ruzhu
Za Gusku moga zhivota

Musova pesma iz 1982.

Zvonio sam telegrafijom -- ..- ... (Mus)
To je bila shifra.
Zhucha otvori vrata.
"Mus!"
"Zhucho!"
"Mus!" - rece Zuca onima unutra.
Usao sam u sobu prepunu Pashcadi:
Sale, Zhare, Joka, Mirsad, Zuca, Saja i Amer.
Vise nije bila u pitanju muzika, Paschad je prerasla u instituciju, grupu ljudi okupljenih oko nechega.
Oko chega, to ni oni nisu znali.
Pravili su kviz.

"Opet kviz?"
"Mora se od necheg ziveti" - reche Mirsad - ² ili kruha jesti, ili kviz praviti."
"Procitaj mu legendarna pitanja."
Mirsad poce da cita:

Dopunit poslovicu: KAKO RODITELJ SVOJE DIJETE GAJITI CHE....(?)
"'Oces rakiju?" - upita Sale.
Odgovor: (Zuca, Mirsad, Saja) .....TAKVO DIJETE BITI CHE.
"Koja govnara."
"Dobre bljuzge, a?"
Joka se smejao u cosku, Zhare rumeneo od sreche.

Pitanje: KAKVO DIJETE BITI CHE?
Odgovor: KAKO I SVAKO DIJETE - KAKO GA RODITELJ GAJITI CHE!
Smeh.

Pitanje: OKRETANJE ZEMLJE OKO SUNCA ZOVE SE

a) EVOLUCIJA ?
b) REVOLUCIJA?
c) KONTRAREVOLUCIJA?
d) ZAR SE OKRECE?

Urlik.

"Pazi poslovice!² - viknu Saja.

Nie plakasme, plakasme harach, i pleskavicete vo gladniot zhelodac nikogash ne stavisme! Ama, na palachi go izgradisme temeli!
"Shta je to?"
"Zrno po zrno pogaca, kamen po kamen palaca - na Makedonskom!"
Vrisak.
"A pazi ovo:"

Vrapcheto vo usta sochen e zalogaj. Ama golob, ako pretendirash da go namamish vo racite, i so vrapcheto ke bidash zadovolen.
(Bolje vrabac u ruci nego golub na grani).

Sutlijash podobar je, ako gi frlnete pogolemi pirinach.
Ista stvar e i so stariot kokot, so toa razlika sto ke tuka da govorime o jajcite.
(Stara koka, gobra juha)

"Evo ti i jedna Slovenachka" - reche Zuca.

Kaj nemas nic, a sisati prihajesh gresh, ljubezno krinko si pribavi in zhvrgoli!
(Umiljato jagnje dve ovce sisa)

Dva sata kasnije, milicija je provalila u stan.
Culi su galamu i mislili da se deshavaju antidrzavne delatnosti. Ja i Saja bili smo privedeni pred mojim ulazom, a od Saleta se
trazio alibi za nas dvoje. Rulet sa zetonima za kocku josh uvek je bio na stolu, ali je mladji inspektor (u civilnom prsluku) pokazao dovoljno
shlifa da predje sa smeshkom preko toga. Bili su za nekom vechom ribom.
Kada su po popisu imena ustanovili da su u drustvu dva Srbina, dva Muslimana,
jedan Albanac, jedan Slovenac i dva Crnogorca, izvinuli su se i otishli.
Mladji inspektor se smeshkao, zbog nechega zadovoljan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kraj ulomka.

accordo
14.05.2008., 10:32
ACCORDO, svaka ti chast na gomili slika (dosdushe poluchitljivih).

Jesu jedva citljive, no ja bolje nemam. Ipak, sada malo o poslovicama.
Nastajale su svuda i na svakom mestu, kada je prica uzela maha. I za vreme proba, i kod Saleta i kod Zuce i na moru, u Splitu gde smo letovali 5 godina za redom. Cak najvise tamo. Dejan je jedno vreme skupljao sve to i ima ih negde zapisane, zvao sam ga jutros, iskopace ih valjda. U svakom slucaju Soul i Dejan su dugo potom negovali ovu tradiciju i cesto smisljali nove i nove. Na kraju je ostao samo makedonski jezik za koji su poceli da pisu i pravopis. Takodje postoji negde zapis Mirsadov : "Kritika Vlaisavljeviceve poezije" koje je malo remek delo zagubljeno u budzacima da se jednog dana, ipka pronadje. Kod Dejana je i jedan deo casopisa Boledarac, a Casopis JMZ ( Jugoslovenski Magazin Žajebancije) nestao je bez traga iz Dejanovog stana u Prisitini.Da li ga je neko ukrao ili ne, ne znam , ali JMZ je u stvari bila skracenica Joka, Mirsa, Zare.

Secam se dela kritike Valisavljeviceve pozezije gde Mirsa kaze, parafraziram, 'da se Vlaisavljeviceva poezija uvlaci u vas kao hladna pseca smegma ' i ' recimo na kraju: on i dalje pise'.
Ovaj tekste je jako dragocen za shvatanje institucije Paschad pa se nadam da ce jednog dana biti prezentiran na ovom forumu.
Kada budem dosao u posed poslovica napisacu ih ovde a evo sada jedne od sigurno najuspesnijih:

Umiljato jagnje dve ovce sisa.

Sekoat jare umilno da bidaat ne moze. Poedinci sto se istaknuvaat po ftori pat, pravo na repete ke izgubi.

Takodje je odlicno pocinjala poslovica na slovenackom Ko drugome jamu kopa... ali ne mogu da se setim cele. Ali pocetak je briljantan:
Otprti moski zavarujo arkado in prsi... ( burazeri, ima li boljeg opisa nekog ko se leši ko manijak). Ako neko zna nastavak, neka dopise.

Blefer
14.05.2008., 10:42
Paščad su bili i ostali nedokučivi!
svaka čast lesgende na ovim divnim sećanjima,ja sam malo mlađa generacija ali sa zadovoljstvom čitam ove priče iz Prištine,nekih se događaaja sećem jer sam par puta bio na određenim svirkama
Još jednom svaka čast i pozdrav bubnjarima koji su se pojavili na forumu...

ZigZag
14.05.2008., 11:55
Pitanje za Neshu Terminatora:

Prilozhene slike mi se automatski umanjuju na patuljastih 56k, iako kazhe max size 141k.
Na drugim forumima krstarice slike mi se chine veqe (ili su mozhda nashe slike u k*rcu!?)
Ima li shanse da nam malo poveqash attachment size?

Unapred hvala

ZigZag
14.05.2008., 12:07
Akordo i Prdim Glasno, vashi zadnji prilozi josh vishe dokazuju koja sretna meshavina behosmo.
Nivo civilizovanosti jedne sredine se mozhe videti po njenoj tolerantnosti i po smislu za humor.

Slovenachke i Makedonske izreke .. BISERI!. Al sam se slatko ismejao (((:))))

prdim glasno
14.05.2008., 12:34
Otprti moski zavarujo arkado in prsi... ( burazeri, ima li boljeg opisa nekog ko se leši ko manijak). Ako neko zna nastavak, neka dopise.

ACCORDO, tu poslovicu smo smislili ja i Dejan, a ideja je uzeta sa pene za brijanje
LEUT MAGNETIK , na kojoj je bilo slovenacko uputstvo ili reklama. Ni ja se cak ne secham cele, ali je poslovica pochinjala sa:

OTPRTI MOSHKI ENKRAT IN DVOKRAT ZAVARUJO ARKADO IN PRSI...
(mislechi na dvojicu koja se tuku - dok trechi koristi). O trechem koji koristi
ne mogu da prizovem nastavak.

Zig Zag, prestani o hvalospjevima Pristinske civilizacije, preterana civilizacija je bila ono
cemu su se Paschad opirala.

p.s.
Sta kazes na crnogorsku verziju "KO DRUGOME JAMU KOPA..."

"JADO, STA TO POKRIVAS LISHCHEM?"

ZigZag
14.05.2008., 12:37
ACCORDO,

Zig Zag, prestani o hvalospjevima Pristinske civilizacije, preterana civilizacija je bila ono
cemu su se Paschad opirala.

Prdim Glasno, ne kopchash, civilizacija je zhiveti u miru a ne opiranje establishmentu.

prdim glasno
14.05.2008., 12:41
Jok, ti kopcas.Ko je pominjao establishent?

ZigZag
14.05.2008., 12:48
Jok, ti kopcas.Ko je pominjao establishent?

Sudeqi po tvojoj reakciji, opiranje o kojem govorish se odnosilo na red i poredak (iliti establishment), a ne na tolerantnost i zajebanciju.

Ajde da se ne kachimo na sitnu semantiku. Ostani pozitivac do kraja!

accordo
14.05.2008., 13:31
ACCORDO, tu poslovicu smo smislili ja i Dejan, a ideja je uzeta sa pene za brijanje
LEUT MAGNETIK , na kojoj je bilo slovenacko uputstvo ili reklama. Ni ja se cak ne secham cele, ali je poslovica pochinjala sa:

OTPRTI MOSHKI ENKRAT IN DVOKRAT ZAVARUJO ARKADO IN PRSI...
(mislechi na dvojicu koja se tuku - dok trechi koristi). O trechem koji koristi
ne mogu da prizovem nastavak.

[/B]

Da, da : ENKRAT IN DVOKRAT :rotf::dash::rotf:

accordo
14.05.2008., 13:49
A sad sam se setio, ima i ona , pravi zen.

Po jutru se dan poznaje:

"STARIOT OTAC ATANAS SEKOAT UTRO VO PLANINA GLEDASE. I PODOLGO, PODOLGO, TAKA STAASE".

A crnogorska za umiljato jagnje:

Ako jagnje coek jeste, svaka sisa bice ubojita.

Soul je u Beogradu, mnogo godina kasnije smislio jednu od koje sam suze ronio danima, a ide nekako ovako :

Sekoat zvrk so rotira moze da ostavi trauma na dete so trajnite posledici.Ama ako uz prisustvo na roditel toa obavi so duzniot paznja, ke zaplace samo na premijerata.

Pogadjajte koja je ovo poslovica.
Igracka-placka

Ajt.

sevand
14.05.2008., 14:39

Da priupitamo i Pecu Magilu?

sevand
14.05.2008., 14:43
Magi, iliti Peca Magila nije nikad isao u matematicku gimnaziju, vec je bio sa Zigijem u medicinskoj skoli i tamo su ucili o Zigotu, gde mu je Peca dao taj nadimak, a jevra je dobio zato jer je mrzeo, a ne voleo Jevreje.

sevand
14.05.2008., 15:27
Najezio sam se dok sam citao ovo, jer na ovoj zurci nisam bio, samo sam cuo iz price. Moj pocetni komentar je bio preteran, posto sam samo neke od tekstova procitao i nisam ukapirao glavnu nit ove strane. Bilo je bilo je, mora da jebilo, doba stradanja, vreme nevinosti. Secanja mi nesto naviru i setih se songa Qenef nastale kod Saleta u stanu kad smo nas dvojica nesto zdrali, a kao posledica nastade ta pesma.

sevand
14.05.2008., 15:31
Koliko se secam reci za Mrznju je napisao Joka, a zajedno sa Setom (za koju mislim da je tekst od nadice Simic) bile su to dve prve pesme Paschadi.

sevand
14.05.2008., 15:59
Slika kod 4 stuba .. Neznam da li se seqate, pored tog stuba klinka na slici je uvek prodavala cveqe.
Tako sharmantan kutak tadashnjeg centra grada.

Pitanje za 5 poena - Koja je chuvena prodavnica bila odmah do te ulichne cveqare?
Naravno, legendarni JADRAN PERAST, prodavnica njabajatije garderobe na svetu !!!
Prodavnicu je drzhao neki stari Turski esnafljija sa zlatnim zubom i beretkom.
Srpski mu bio katastrofa.
Seqate li se njegovih pedantnih napisa u izlogu ispisanih debelim zelenim flomasterom?
Obratiete pazhnju na spelovanje.

M. KOŠULA (M. = muška)

Ž. HALINA (da li je mislio da ima i mushka haljina!?)

SPORTSKE GAĆICE (šorc)

MODERNE PANTOLONE (farmerke)

KOŽAN M. KAIŠ NAJNOVIJIH MODELA

Aaaaah koji mrak (((:)))). Sa suzom radosnicom u oku se uveke setim tih bisera.

I toj prodavnici su se mogli videti i drugi slicni "biseri" pristinskog govora kao sto su:
najnovi modeli i najnovih modela, a bese i jedna buregdzinica u pejtonu gde je pisalo "u svaka doba vruc burek". :rotf:

sevand
14.05.2008., 16:05
Sevdija je nastala kad je Zule bio u Gori sa Dzafcetom i kad je tamo video doticnu i mislim da bi o tome vise mogli da kazu Zule i Dzafce.

sevand
14.05.2008., 16:56
Ja sam za to, uvatila me neka nostalgija da sviram, ali ne pod imenom Puppets.

sevand
14.05.2008., 17:15
Rock blues sound ili band nisu imali nikakve dodirne tacke sa grupom Smisao maste. Ja sam svirao na poslednjoj svirci benda, zajednicka sa Paschadima, o cemu postoji i video kaseta, koju srecom jos imam, a nadam se da je imaju i drugi clanovi Paschadi i Rockj Blues Sound-.a

sevand
14.05.2008., 17:40
Svirka u Kosovu Polju, za razliku od one katastrofe u Omladini uopste nije bila slaba, jedino je bilo sto su tad seljaci znali samo za Deep Purple i Led Zeppeline pa je tadasnji nas repertoar za njih predstavljao pravu revoluciju, a doduse i Saletu se na Coming up rastimala gitara, na sta je on krenuo u solo i tu mu tek jebo majku. Tad sam i ja jedini put pevao uzivo sa Paschadima i to terce, posto sam od Dejana oteo mikrofon.

sevand
14.05.2008., 17:52
U to vreme su za Novi Svet radili Boban Savkovic i Velja, zaboravih mu prezime, setice se Mus i Zare. Boban se bavio kritikom raznoraznih stvari filmova, muzike i sl i mada se u to vreme druzio sa Saletom ipak je nasrao nesto o nama (uostalom srao je on po svemu i svacemu, izmedju ostalog i Excaliburu) da bi on kao referentni kriticar zbivanja u pristini ostao u trendu i time zadivio tadasnju svoju devojku Danku. Posto sam tad bio takav kakav jesam i ziveo u takvom kraju, trazio sam da ga bijem, ali me je neko u tom sprecio. Drugi su bili korektni i cak nas hvalili, a Velja je nasuprot njemu kao drugar pisao o nama hvalospeve.