PDA

Vidi punu verziju : saradnja sa severom

Alo
17.03.2004., 01:33
Nis i Subotica su naj gradovi u Srbiju. Je l` tako?

pravopis
17.03.2004., 17:16
Prvo nauči padeže, ili se izjasni kao Nišlija da bi ti neznanje bilo oprošteno. Drugo Niš je grad a Subotica opštinsko mesto. I po čemu su naj ?

chou
17.03.2004., 17:18
Prvo nauči padeže, ili se izjasni kao Nišlija da bi ti neznanje bilo oprošteno. Drugo Niš je grad a Subotica opštinsko mesto. I po čemu su naj ?Možeš li ti nama Nišlijama onako malo da ....? Za Niš znam da je najjjjjjjjjjj a u Subotici nikad nisam bio pa ću da ćutim.

Iluvatar
17.03.2004., 17:25
TACNO! :D

chou
17.03.2004., 17:32
TACNO! :DPa da ti poverujemo. Pozdrav i za Subotičane...

Iluvatar
17.03.2004., 17:33
ma Bgd je zesce njesra!
bez uvrede beogradjanima...

Alo
23.03.2004., 19:47
Prvo nauči padeže, ili se izjasni kao Nišlija da bi ti neznanje bilo oprošteno. Drugo Niš je grad a Subotica opštinsko mesto. I po čemu su naj ?Možeš li ti nama Nišlijama onako malo da ....? Za Niš znam da je najjjjjjjjjjj a u Subotici nikad nisam bio pa ću da ćutim.Posetjujem ovo mesto da bih nauchila padezi. A Nish, pa i nije medju najjjj (il` mozda jes...?) :D

westice
31.03.2004., 16:29
Sta ste se bre uhvatili za tu Suboticu??? :twisted:

chou
31.03.2004., 18:18
Koliko mi je poznato ne postoji grad koji se zove Nedeljnica... :wink:

Nietzsche
01.04.2004., 13:36
.....

M.K.
01.04.2004., 20:37
Sta ste se bre uhvatili za tu Suboticu??? :twisted:Bas tako jedna vise rupa u Vojvodini??? :P :lol: :P

chou
01.04.2004., 22:48
Sta ste se bre uhvatili za tu Suboticu??? :twisted:Bas tako jedna vise rupa u Vojvodini??? :P :lol: :PPa kude si bre bata Kole? Kako ti je Nata??

AxeZ
01.04.2004., 23:04
Subotica i Nis imaju jednu vaznu zajednicku stvar, a to je ova: Subotica je u drugom planu u Vojvodini u odnosu na Novi Sad, bas onako kako je Nis, ili jug Srbije, ili uopste Srbija, u nekom drugom ili trecem planu u odnosu na bgd na nivou republike.

Ajde samo molim te objasni kako je to Subitica u drugom planu u Vojvodini????
Vojvodina je na poslednjem mestu oligarhiji u Beogradu a sa njom i Novi Sad i Subotica.
A posto u Vojvoddjanskim okvirima ne postoji centralizacija kao sto je klika u BG-u nametnula onda to znaci da smo svi isti u istim govnima.
Kad Vojvodina dobije ono sto joj pripada, potpunu autonomiju onda ce se izvrsiti dalja decentralizacija tako da ce stvarno ono sto se zaradi u Subotici i ostati u Subotici.

Inace, Subotica nije uopste ruznija od Nisa. A i cujem cak da neki odlaze da studiraju tamo (mada ne znam tacno koji fakultet tamo postoji).

Ima ekonomski fakultet.
Cak i ja iz Novog Sada sam studirao u Subotici, a i moj otac takodje.

Nietzsche
02.04.2004., 00:06
.....

jncs
03.04.2004., 05:25
Subotica i Nis imaju jednu vaznu zajednicku stvar, a to je ova: Subotica je u drugom planu u Vojvodini u odnosu na Novi Sad, bas onako kako je Nis, ili jug Srbije, ili uopste Srbija, u nekom drugom ili trecem planu u odnosu na bgd na nivou republike.

Ajde samo molim te objasni kako je to Subitica u drugom planu u Vojvodini????
Vojvodina je na poslednjem mestu oligarhiji u Beogradu a sa njom i Novi Sad i Subotica.
A posto u Vojvoddjanskim okvirima ne postoji centralizacija kao sto je klika u BG-u nametnula onda to znaci da smo svi isti u istim govnima.
Kad Vojvodina dobije ono sto joj pripada, potpunu autonomiju onda ce se izvrsiti dalja decentralizacija tako da ce stvarno ono sto se zaradi u Subotici i ostati u Subotici.

Inace, Subotica nije uopste ruznija od Nisa. A i cujem cak da neki odlaze da studiraju tamo (mada ne znam tacno koji fakultet tamo postoji).

Ima ekonomski fakultet.
Cak i ja iz Novog Sada sam studirao u Subotici, a i moj otac takodje.A IMA I GRADJEVINSKI, GLE!

bljux
19.04.2005., 14:16
ma Bgd je zesce njesra!
bez uvrede beogradjanima...malogradjanska zavist... :roll:

HEMI 426
19.04.2005., 16:50
samo jedan detalj...kako je to Nis "drugi grad u Srbiji" i po cemu? Kapiram da mu je titula grada ostala samo zahvaljujuci nekoj birokratskoj zavrzlami jer po onome sto sam video kad sam bio u Nisu, sve je manje i manje grad a sve vise i vise rupa ( nazalost ) :cry:

Pozdrav za ekipu iz Nisa, super ste likovi ali dok se ne pokupite sa glavom i napravite konkretne akcije, samo ce te nastaviti da propadate. Preporucujem vam sa vam prva stvar bude kako da zadrzite ljude da ne odlaze iz Nisa jer bez njih nema ni napredka. Drugo, pokusajte da malo sredite grad, kapiram da moze i daleko bolje da izgleda...Posle ce sve da ide samo... :lol:

Misanthropos
19.04.2005., 21:28
samo jedan detalj...kako je to Nis "drugi grad u Srbiji" i po cemu? Kapiram da mu je titula grada ostala samo zahvaljujuci nekoj birokratskoj zavrzlami jer po onome sto sam video kad sam bio u Nisu, sve je manje i manje grad a sve vise i vise rupa ( nazalost ) :cry:

Po broju stanovnika bio je drugi grad do popisa od pre par godina. I danas je sasvim sigurno drugi, a mozda i prvi grad u Srbiji kad bi se racunalo koliko stanovnika dodje po metru kvadratnom, jer Nishu je dodeljena teritorija za trecinu manja od novosadske, 3 i po puta manja od zrenjaninske, itd.

Ne razumem o kakvoj to zavrzlami i birokratiji mozes da govoris... Nish je kroz istoriju kao grad u sastavu Srbije uvek bio posmatran kao provincija, uvek najbolje eksploatisan, nikad niko nije zeleo od njega nesto da ucini. Necu o tome da trosim vise reci.

U svakom slucaju, hvala na predlogu. Pa ipak:

samo ce te nastaviti da propadate

i ja vama predlazem da naucite pravopis jezika koji je zvanicno vas, a mi ga tek usput koristimo (pa ipak ga neki od nas pravilno pisu).

Jos jedna stvar mi je zanimljiva. Ko to odlazi iz Nisha, i to tako masovno? Iz Nisha ode u bgd da studira najvise 5% maturanata, a o njihovom karakteru ne zelim da govorim. Odlazi se uglavnom ne da bi se ucilo vec iz nekih drugih pobuda... malo manje dostojanstvenim. Takvi ljudi Nishu nisu narocito potrebni, i dobro je sto odlaze.

HEMI 426
20.04.2005., 00:52
cool, kako god ti kazes...samo napred...

Nemam nameru a ni zivaca da polemisem oko odnosa NS-NIS ili NS-BG-NIS. Iskreno, mislim da je to cisto gubljenje vremena a i jako lepo se vidi ko je gde, pa ako ti treba podsecanje, dodji u NS. Razlozi zbog cega je to tako su sigurno brojni i teza o exploataciji Nisa je verovarno tacna ali nije nikakvo opravdanje.
Treba voleti svoj grad, naravno, ali treba i biti realan...Imam jako dobrog prijatelja u Nisu i iz njegove price imam nekakav uvid u situaciju. Covek se ne zali ali iz price kapiram da je Nis grad koji se , nazalost, polako gasi. Zao mi je sto to cujem i zelim vam mnogo srece da uzdignete Nis i da od njega stvorite jos jedan centar Srbije. Iskreno, trebace vam...

Inace, moj drugar iz Nisa je prekljuce nasao posao u NS i seli se ( covek je diplomirani ekonomista ) a plata je tacno duplo veca od one koju je ocekivao da je ostao u Nisu...

pozdrav

underwater
20.04.2005., 17:01
Po broju stanovnika bio je drugi grad do popisa od pre par godina. I danas je sasvim sigurno drugi, a mozda i prvi grad u Srbiji [b] kad bi se racunalo koliko stanovnika dodje po metru kvadratnom [b], jer Nishu je dodeljena teritorija za trecinu manja od novosadske, 3 i po puta manja od zrenjaninske, itd.

sta bi tek bilo kad bi se racunalo u njutn-metrima? :lol:
velicina jednog grada se ne odredjuje na osnovu gustine naseljenosti (to je podatak o kojem govoris i on nema nikakve veze sa velicinom naselja), niti na osnovu teritorije koju zauzima (jer je u pitanju administrativna podela koja cesto nema veze sa velicinom urbanog tkiva), nego na osnovu broja stanovnika...
druga ispravka se odnosi na broj stanovnika pre poslednjeg popisa... naime, prema rezultatima prethodnih popisa (1971, 1981 i 1991...pogledaj sajt republickog zavoda za statistiku), nis je bio treci grad u srbiji po broju stanovnika (iza beograda i novog sada), a sedmi ili osmi u sfrj (beograd, zagreb, skoplje, sarajevo, ljubljana, novi sad, nis/split)

ali, sve je to potpuno nebitno... najbitniji podatak je onaj kojeg odrejuje mnostvo parametara koji se cesto ne mogu izmeriti, a odnosi se na kvalitet zivota i kulturu stanovanja u jednom gradu/drzavi... a to je u celoj srbiji na veoma niskom nivou...

Misanthropos
20.04.2005., 20:17
:oops:

Misanthropos
20.04.2005., 20:19
Po broju stanovnika bio je drugi grad do popisa od pre par godina. I danas je sasvim sigurno drugi, a mozda i prvi grad u Srbiji [b] kad bi se racunalo koliko stanovnika dodje po metru kvadratnom [b], jer Nishu je dodeljena teritorija za trecinu manja od novosadske, 3 i po puta manja od zrenjaninske, itd.

sta bi tek bilo kad bi se racunalo u njutn-metrima? :lol:
velicina jednog grada se ne odredjuje na osnovu gustine naseljenosti (to je podatak o kojem govoris i on nema nikakve veze sa velicinom naselja), niti na osnovu teritorije koju zauzima (jer je u pitanju administrativna podela koja cesto nema veze sa velicinom urbanog tkiva), nego na osnovu broja stanovnika...
druga ispravka se odnosi na broj stanovnika pre poslednjeg popisa... naime, prema rezultatima prethodnih popisa (1971, 1981 i 1991...pogledaj sajt republickog zavoda za statistiku), nis je bio treci grad u srbiji po broju stanovnika (iza beograda i novog sada), a sedmi ili osmi u sfrj (beograd, zagreb, skoplje, sarajevo, ljubljana, novi sad, nis/split)

ali, sve je to potpuno nebitno... najbitniji podatak je onaj kojeg odrejuje mnostvo parametara koji se cesto ne mogu izmeriti, a odnosi se na kvalitet zivota i kulturu stanovanja u jednom gradu/drzavi... a to je u celoj srbiji na veoma niskom nivou...

:wink:

Da je Nish po povrsini na nekom od prvih deset mesta u Srbiji (a to je isto tako proizvoljno dobijeno), da li bi on bio na trecem mestu, danas, ili ikad? Zato govorim o gustini naseljenosti, i to moze ponekad da bude pokazatelj kako se gde zivi, gde ljudi odlaze da zive. Mada u ovom slucaju sigurno nije objektivni pokazatelj jer se u Nishu zivi jako lose (uzroka je vise, a sam Nish i Nishlije u tome ucestvuju sa nekih 20%, odokativno). Zaista se pitam koliko bi stanovnika imao Nish kad bi imao povrsinu Kraljeva ili Zrenjanina... :roll:

Novi Sad nije ni postojao kad je Nish bio prestonica ili jedan od najvecih gradova Gornje Mezije. (Ili makar ja nisam nigde video da se spominje :roll:) :lol:

U svakom slucaju slazemo se u tome da je kvalitet zivota u gradu ono sto ga moze smestiti na odredjeno mesto u okviru neke zemlje. Tako je Nish danas opet na trecem mestu.

HEMI 426
20.04.2005., 21:15
vidi, prvo dolaze stanovnici pa onda povrsina. kako mislis da prosiris grad ako nemas ljude :lol: Verujem ti za gustinu naseljenosti u Nisu ali ona nije nikakav pokazatelj broja stanovnika. NS je velik i sirok grad jer mu geografija to dopusta. Jednom ako budes imao prilike da se vozis po NS, kreni od kraja Petrovaradina na zapad sve do početka Futoga. preci ces oko 30-tak km i to sve u gradskim uslovima a ako ti se desi da upadnes u guzvu ima da osedis u kolima :D Kad to vidis, bice ti jasno zasto NS realno ima preko pola miliona ljudi a sa okolinom preko 700 000! Ova zadnja brojka se zasniva na podacima elektrodistribucije i vodovoda po broju prikljucaka i po broju glava u prosecnom domacinstvu, pa tako kapiram da su to najtacnije informacije a njima se koriste jos neke sluzbe.

bljux
21.04.2005., 11:32
sta se bre raspravljate sa ovom dzudzulejom?

Misanthropos
21.04.2005., 13:56
vidi, prvo dolaze stanovnici pa onda povrsina. kako mislis da prosiris grad ako nemas ljude :lol: Verujem ti za gustinu naseljenosti u Nisu ali ona nije nikakav pokazatelj broja stanovnika. NS je velik i sirok grad jer mu geografija to dopusta. Jednom ako budes imao prilike da se vozis po NS, kreni od kraja Petrovaradina na zapad sve do početka Futoga. preci ces oko 30-tak km i to sve u gradskim uslovima a ako ti se desi da upadnes u guzvu ima da osedis u kolima :D Kad to vidis, bice ti jasno zasto NS realno ima preko pola miliona ljudi a sa okolinom preko 700 000! Ova zadnja brojka se zasniva na podacima elektrodistribucije i vodovoda po broju prikljucaka i po broju glava u prosecnom domacinstvu, pa tako kapiram da su to najtacnije informacije a njima se koriste jos neke sluzbe.

Hajde nekome da odgovorim... vidim da si ti jedini od ovih koji napadaju a ima neko osnovno vaspitanje...

Slazem se da u NS-u mora biti mnogo vise od 300 000 ljudi (a cak i manje stoji u rep. zav. za stat.), i ne bi me cudilo da ima i oko 700 000 ljudi, jer odlaze tamo da studiraju deca iz Vranja, Dimitrovgrada, Leskovca... odlucuju se izmedju beograda i Novog Sada, Nish zaobilaze... legitimno... i ne bih sada o tome da govorim... cinjenica je da je Novi Sad u trendu cak i kod juznjaka, o stanju u pokrajini necu ni da trosim reci... verovatno ogromna vecina studira u NS-u... to govori da ce NS brzo da dogura i do milion stanovnika. U beogradu trenutno zivi verovatno oko 4 miliona ljudi... sve je to tacno, i tuzno.

NS jeste razvijeniji grad, daleko, neuporedivo u odnosu na Nish, i tu nema sta da se doda. Medjutim, postavlja se pitanje odgovornosti pri odluci da se odavde ode tamo... jer se daje primer drugima... i ona stara Sartrovska: Birajuci sebe biram coveka (covecanstvo, druge)... Poruka je: podjite za mnom... Sta onda ostaje od ovih drugih gradova? Jesu li oni osudjeni na provinciju, iako nekad nisu bili u tom statusu u odnosu na druge gradove? Odgovornost je u pitanju kod probudjene svesti. O ovome ima dosta da se govori, a nisam voljan da pisem sada o tome; dao sam samo neke osnovne strelice.

Sto se tice mog utiska o NS-u... Nisam nesto impresioniran... bio sam nekoliko puta tamo na nekoliko dana (najmanje u odnosu na druge gradove, pa ga otud i najmanje poznajem)... jeste grad nekako prostran i daleko modernije izgleda od Nisha... ali ne vidim da bi to mogao da bude razlog da neko ode tamo. Dobro je otici zbog kulturnog zivota (ne mislim ovde na exit i slicne gluposti, vec na intelektualni kulturni zivot). Ima finu perspektivu NS, mozda ce uskoro s pravom da se poredi i sa bgd-om po standardu, pa i broju stanovnika.

Sto se tice ovog ispljuvka i prateceg iluvatara koji hvali boga sto je pobegao iz Nisha:

Zasto vas Nish toliko zanima ako je propao, ako se u njemu lose zivi, ako se u njemu mozda i javlja koja iskra pobune, zelje za boljitkom, za promenom? Ako ste iz njega pobegli (ili nemate nikakve veze s njim) zasto vas zanima sta se u njemu dogadja? Kakve to veze ima s vasim gradovima ili vasom drzavom? Zasto gledate sta se dogadja u tudjem dvoristu? Nije li to palanacka svest (procitajte R. Konstantinovica i njegovu Filosofiju palanke). Ako zivite u lepim i mocnim gradovima, zasto zelite da neko drugi zivi u ruznom i bednom gradu? Sta fali ako se neko bori za svoj grad i bolje sutra?

Pitanja su retoricka: ne zelim odgovore. Samo se zapitajte sta je to u vama sto vas goni da pljujete druge, pa jos sa visina svojih gradova na one pod vama (izuzev Iluvatarove Subotice, ali on je kosmopolit!).

I jedno zapazanje povodom mojih sugradjana:

Tuzno izgleda ovo... Ljudi sa strane vam pljuju po gradu, stavljaju ga na neko nisko i provincijsko mesto... vi/mi cutite/mo... savijamo se i prihvatamo... ko zna koju stvar po redu... Ona iskra koju sam spomenuo... ima jedan stih Helderlina: ja sam samo blesak, zvezda u toku zime... i koja ima uskoro da iscezne... na liri jedan jedini zvuk...

Zasto i vi ne pozelite da ucinite nesto, da pokrenete neku inicijativu za bolji grad? Zasto da nam oni idioti vode grad (oni u skupstini, marionete svojih centrala) i odlucuju o kvalitetu nasih fakulteta, skola, ulica, parkova, trznih centara, sportskih klubova i hala, knjizara, biblioteka, kulturnih dogadjaja?

Imajte malo volje da nesto pokrenete... molim vas...

HEMI 426
21.04.2005., 21:40
Ok. Zelim vam puno srece i uspeha, cilj vam je plemenit a put tezak. Osim toga, bice potrebno mnogo generacija da se nepravda koja je ucinjena ispravi a stvari postave na svoje mesto i ceo grad krene napred umesto nazad. Iskreno, cast pojedincima, ali mislim da vam fali masovnost i samim tim snaga. Kapiram da bi vecina ljudi pre otisla iz Nisa nego ostala i borila se da ga ucini boljim mestom za zivot, sto se i desava a samim tim nemate kriticnu masu potrebnu da stvori promene...

P.S. ja ne "pljujem" ( lose si skapirao ), po tebi ili po Nisu, nemam zasto, niti je potrebno, ljudski ili lepo, samo diskutujemo, za sad argumentovano i sa taktom, posto mislim da si osoba sa kojom se moze razgovarati, prilicno ogorcen lik ali ok... U slucaju da se to promeni, "ispisacu te" bez problema... :lol: