PDA

Vidi punu verziju : Torte & kolači

Stranice : [1] 2

Moon_flower
13.05.2003., 15:36
KORE: 18 belanaca dopola umutitii dodati 18 kas. velikih shecera, mutiti dok ne postane cvrst a masa .
U18 kas.velikih brashna dodati 2 kasike peciva i dodavati jednu po jednu kashiku u masu i meshati varjacom,na okruglomili cetvrtastom plehu ispeci 7-8 kora ,peci na 200-250 stepeni.

FIL:Umutiti 18 zumanaca sa 250 gr shcera,dodati 8 kashicica vanile i 9 velikih kas. brashna.Ovu masu sipati u 750 gr vrelog mlekakrem kuvati na pari dok se ne zgusne i ne pojeve se mehurici,kad je krem skoro gotov dodati 1 kockicu neslanog putera.Krem dobro ohladiti.

Posebno umutiti 300 gr neslanog putera sa 200 gr shecera u prahui spojiti sa prvim hladnim filom.

U 750 gr mlakog mleka dodati 2 kashicice vanile i umakati kore brzo ih folovati, tortu odmah staviti u zamrzivac najmanje 10h,2-3 h pred sluzenje izvaditi je iz zamrzivaca da se otopi i otopljenu nafilovati shamom.

SHAM:6 belanacai 1 kas,veliku sheceraumutiti da se dobije svrst snegu u to postepeno dodavati ushpinovan shecer sa lumunom mutiti mixerom dok se masa ne ohladi.

Ja ponekad za promenu u fil dodam cokoladu,ovaj recept je od moje bake pa je i do mene doshao svi obozavaju ovu tortu nadam se da ce se Bebo i tebi dopasti, ako neshto nije jasno ti napishi porukicu,i ako je nekada isprobash zelela bih da znam da li vam se dopala.

beba
14.05.2003., 09:21
Već po sadržaju se vidi da je to odlična torta , a već samim tim što je sladoled torta , napolju sunce prži a koke nam dobro nose , isprobaću tortu obavezno i javiću svima kakva je !
Hvala na receptu ! Pozdrav!!!

nasminkana_lazima
15.05.2003., 19:13
cini se da je super-njam njam

www mira
15.12.2003., 12:34
Volite li da pravite torte i kolače?
Ja obožavam !

DON
06.02.2004., 23:59
To je ta torta.....lepa.

DON
07.02.2004., 00:03
To je ta torta.....lepa,skoro ko moja Maza,hehehhehehe...Lena.

lennnna
07.02.2004., 00:10
To je ta torta.....lepa,skoro ko moja Maza,hehehhehehe...Lena. :lol: ma ljubavi torta je ukusna ko i ti hehehehee..... pussssssss

jelena_swe
11.02.2004., 13:08
KORE: 18 belanaca dopola umutitii dodati 18 kas. velikih shecera, mutiti dok ne postane cvrst a masa .
U18 kas.velikih brashna dodati 2 kasike peciva i dodavati jednu po jednu kashiku u masu i meshati varjacom,na okruglomili cetvrtastom plehu ispeci 7-8 kora ,peci na 200-250 stepeni.

FIL:Umutiti 18 zumanaca sa 250 gr shcera,dodati 8 kashicica vanile i 9 velikih kas. brashna.Ovu masu sipati u 750 gr vrelog mlekakrem kuvati na pari dok se ne zgusne i ne pojeve se mehurici,kad je krem skoro gotov dodati 1 kockicu neslanog putera.Krem dobro ohladiti.

Posebno umutiti 300 gr neslanog putera sa 200 gr shecera u prahui spojiti sa prvim hladnim filom.

U 750 gr mlakog mleka dodati 2 kashicice vanile i umakati kore brzo ih folovati, tortu odmah staviti u zamrzivac najmanje 10h,2-3 h pred sluzenje izvaditi je iz zamrzivaca da se otopi i otopljenu nafilovati shamom.

SHAM:6 belanacai 1 kas,veliku sheceraumutiti da se dobije svrst snegu u to postepeno dodavati ushpinovan shecer sa lumunom mutiti mixerom dok se masa ne ohladi.

Ja ponekad za promenu u fil dodam cokoladu,ovaj recept je od moje bake pa je i do mene doshao svi obozavaju ovu tortu nadam se da ce se Bebo i tebi dopasti, ako neshto nije jasno ti napishi porukicu,i ako je nekada isprobash zelela bih da znam da li vam se dopala.cao bila bi ti zahvalna ako mozes da prevedes ovaj recept na swe
unapred hvala mvg.

caffetin na zelene tufne
07.06.2004., 22:53
Evo jednog jednostavnog recepta :)

Sastojci: 75g butera, 1 jaje, 75g secera, nekoliko kapi tecne vanile, 150 g brasna, 1 k.k. instant kvasca, 1/2 k.k. soli, 100 g crne cokolade.

Priprema: U razmeksan buter umesati secer, celo jaje i vanilu. Uz mesanje sipati postepeno brasno i kvasac. Posoliti i dodati izdrobljenu cokoladu.
Pomazati kalup za pecenje, pomocu kasike vaditi testo i formirati kolacice. Peci u dobro zagrejanoj pecnici 10-15 minuta.

gigule
09.06.2004., 13:30
moj predlog...ne znam da li činim kulinarski zločin :oops: ...ali, kada nemam orahe je pravim žerbo sa makom...onda to nisu više žerbo kocke ali OK je kolač...

daj
19.06.2004., 01:03
gigule daj recept pa da probamo

gigule
19.06.2004., 10:40
Pa praviš najobičnije Žerbo kocke ali umesto oraha,staviš mleveni mak...
ESPANOL/wwwMIRA ili bilo ko... HELP, DAJTE LJUDIMA RECEPT ZA ŽERBO...bolje vi nego ja...:)

www mira
19.06.2004., 13:35
ima veoma lep recept kod mene na www.uputstva.co.yu
na kolačima - žerbo kocke moje tetke
pozdrav mira

gigule
19.06.2004., 13:47
:wink: hvala.

jagodica
24.09.2004., 09:57
e evo vam jedan kolach u obliku rolata ali nije 'zamotan' ;) postho su banana mozda je vise za zimu al evo sad listam pa se setih sta je popularno

250g putera umutiti pa dodati 1 jaje
250g secera u prahu
100g oraha ili oljustenih badema
300g mlevenog kexa
3 izgnjecene banane

oblikovati kao rolat i sluziti hladno

(sa bademima je svetlije i mozda kao finije)

sanja
24.09.2004., 11:58
Ustipci bas i nisu kolaci, ali sta cu kad vise volim te "hlebne" varijante i pite sa jabukama/visnjama nego torte sa filovima :)

Potrebno je:

1/2 kg brašna
1/2 l vode
3 jaja
1 kašičica soli

Priprema

Umutiti posebno tri žumanca, a posebno tri belanca.
U žumanca lagano dolivati pola litra mlake vode sa kašičicom soli uz stalno mešanje. U dobijenu masu polako usipati brašno uz stalno mešanje varjačom.

Na kraju dodati sneg od belanaca dok se ne sjedini, a
testo počne da dobija mehuriće.

U vrelu mast kašikom vaditi testo i pržiti dok ne
porumeni.

Prijatno

gigule
02.10.2004., 23:51
Ovo je voćni.Nije komplikovano i brzo se pravi.U original. receptu idu samo višnje ali ja probala da mešam razno voće,višnje,šljve i kajsije(nešto sveže, nešto iz zamrzivača)

500 gr voća,250 gr šećera i 3 dl vode (voće iz zamrzivača pusti sok dok se otapa pa iskoristim taj sok umesto čiste vode) se ukuva.Ne preterati!Skinuti sa ringle pa dodati 50 gr gusitna pomešanog u 3 dl vode.Sipati u masu i kuvati još 10-tak minuta.
Vruću masu preliti preko patišpanja od 3 jaja.Ovo naravno ne mora,može se iskoristiti keks umesto kore npr.
Kada se prohladi staviti u frižider.
Najbolje je da odstoji preko noći u frizu.
Služti sa šlagom.

jagodica
04.10.2004., 00:47
pravila sam neshto slicno moze mesto gustina puding od vanile ne znam koliko. mada je to valjda logichno. moze i preko keksa.

www mira
08.10.2004., 16:21
TIRAMISU

4 jaja,1/2 l mleka,1kašika Neskafe,10 kašika šećera ,40 piškota
500 g sremskog neslanog sira ,malo ruma,kakao (za dekoraciju)
2 vanil šećera

4 belanceta penasto umutiti sa 5 kašike šećera. U drugoj činiji umutiti isto tako 4 žumanceta sa 5 kašike šećera. U žumanca dodati sir i oba vanil šećera, umutiti, a zatim u to dodati belance i promešati da se ravnomerno sjedini. Nescafu rastopiti u mleku, dodati rum (sve ovo po ukusu) i onda piškote umakati (ne da se raspadnu) i redjati u posudu. Red piškota, red krema, red piškota, red kreme (u zavisnosti od dubine posude, ja pravim 2 reda).
Završni red je uvek krem, koji se na kraju pospe kakaom.
Poželjno je praviti tiramisu 1 dan pre služenja, jer je potrebno da odstoji u frižideru.
http://www.uputstva.co.yu/recepti/kolaci/tiramisu.jpg

miamiu
08.10.2004., 22:42
da li neko ima recept za limun tortu?

www mira
08.10.2004., 23:51
da li neko ima recept za limun tortu?

Evo ovaj recept sam pronašla.
Nisam je pravila tako da ne znam kakva je.

1. BISKVIT TESTO
Sastojci:
6 jaja
200 gr.secera
150 gr. brasna
Vanilin secer 10 gr. (jedna kesica)
Prasak za pecivo 12 gr. (jedna kesica).

Razdvojiti zumanca od belanaca. Mikserom mutiti 6 zumanaca sa 100 gr. secera tako dugo da se dobije svetlo zuta boja. U drugoj posudi mikserom umutiti 6 belanaca sa 100 gr. secera i vanilin secer. Mutiti uz postepeno dodavanje secera i to tako dugo da ostane trag noza kada se njime zasece umuceno belance. Umuceno belance laganim pokretima rucno pomocu kasike umesati u umucena zumanca. Na isti nacin dodati ovoj smesi prosejano brasno sa praskom za pecivo. Laganim pokretima izjednaciti ovu masu da bude homogena. Testo treba peci u okrugloj posudi precnika 26 cm. Preporucuje se posuda za pecenje torti koja se sastoji iz dva dela. Prvi deo je donji kruzni deo posude oko kojeg se opruznim mehanizmom pricvrscuje bocna strana posude. Kada je pecenje zavrseno opruzni mehanizam se rukom otvori cime se bocna strana posude odvoji od pecene torte. Torta ostane slobodna na dnu posude i lako iz nje izvadi i tako sacuva njen pravilan oblik bez ostecenja.

Uneti pripremljeno testo u posudu za pecenje cije su stranice i dno premazani margarinom. U testo plitko zabosti pet cackalica, sto ce obezbediti da se visak gasova za vreme pecenja izduva i time obezbedi da gornja povrsina posle pecenja bude ravna. Peci u zagrejanoj pecnici na temperaturi od 180 step C, oko 30 minuta. Po zavrsenom pecenju izvaditi posudu i sacekati nekoliko minuta da se torta ohladi. Odvojiti omotac posude otvaranjem opruge. Visina torte posle pecenja bice oko 55 mm.

Potpuno ohladjena torta sece se poprecno na tri jednaka dela, cime se omogucava da se kremom od limuna premazu dve nove povrsine.

2. KREM OD LIMUNA
Sastojci:
4 jaja
250 gr. secera
250 gr. maslaca ili margarina
300 gr. limuna.

Jaja umutiti mikserom do svetlo zute boje. Dodati istruganu koru i sok od limuna i polovinu pripremljenog margarina (125 gr.) iseckanog na kockice strana oko 1 sm. Sada se pristupa zgusnjavanju krema. To se moze uraditi na dva nacina. Prvi je da se krem ulije u metalnu posudu postavi na ringlu sporeta, koja je ugrejana na umerenoj temperaturi. Krem mesati dok ne provri. Paziti da krem ne zagori. Drugi nacin zgusnjavanja krema je pomocu mirkotalasne peci u plasticnoj posudi. Pogodna snaga peci je 600 vati. Poceti sa zagrevanjem u trajanju od jednog minuta, pa potom smanjivati vreme zagrevanja do 10 sekundi. U toku ovog zagrevanja uvek, posle jednog zavrsenog perioda zagrevanja iskljuciti pec, izvaditi posudu iz peci i masu promesati mikserom. Ovo raditi tako dugo da se krem zgusne. Paziti da zavrsni ciklusi zagrevanja ne budu dugacki jer se u tom slucaju moze desiti da sredina krema pregori i stvrdne do te mere, da se ne moze mikserom razbiti. Po zavrsenom zgusnjavanju krem ohladiti do temperature od oko 25 step C.

Kada krem dostigne tu temperaturu uneti u ohladjeni krem preostalu kolicinu margarina, koji takodje treba iscekati u male kockice i malo ih razmeksati. Mikserom veoma dugo i snazno mutiti ovu smesu tako da se margarin potpuno sjedini za kremom bez tragova nerastvorenog margarina.

Krem podeliti na dva jednaka dela i njime ravnomerno premazati dva isecena dela torte. Pri ovome redosled delova treba da bude takav da deo koji je lezao na dnu torte bude na gornjoj strani. Preko tog dela, koji je najravniji, premazivace se cokoladni preliv. Tortu staviti na ravan posluzavnik sa kojeg ce se torta sluziti.

3. COKOLADNI PRELIV - "Krem Ganas"
Sastojci:
200 gr. cokolade za mesenje
100 gr. margarina.

Izlomiti cokoladu na kockice, uneti ih u manju plasticnu posudu i pazljivo ih korak po korak razmeksavati u mikrotalasnoj peci, uz stalnu kontrolu i mesanje pomocu kasicice. Pred kraj dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem da preliv postane tecan.

Gotov preliv deli se na dva jednaka dela. Jednim ce se premazati gornja povrsina torte, a drugim delom njena bocna povrsina. Pre premazivanja cokoladom gornje povrsine istu namazati tankim slojem razredjene marmelade od kajsija. Ovaj premaz sprecice da se cokoladni preliv upije u testo torte. Zagrejani cokoladni preliv naliti na sredinu torte. Razmazati ga brzo pomocu noza duzeg od precnika torte, tako da se malo prelije i preko ivice torte. Noz treba drzati koso uz lagani pritisak, i ne treba ga okretati. Drugom polovinom cokoladnog krema premazti bocne strane povlacenjem noza odozdo prema gore tako da se sjedini sa gornjim prelivom. Pozeljno je da ovaj krem bude manje tecan (hladniji) od onog kojim je premazana gornja povrsina. Ovo premazivanje obavljati postepeno u krug i zavrsiti ga kada se preliv ohladi i prestane da se sliva nazad. Delove cokolade koji su ostali na posluzavniku pazljivo obrisati.

Izrada cokoladnog preliva moze se obaviti i na blago zagrejanoj ringli sporeta.

Tortu uneti u frizider i sacekati da se cokoladni preliv stvrdne. Tankim i ostrim nozem raseci preliv na zeljeni broj komada (12 ili 16). Noz treba da bude malo zagrejan tako da se pri rezanju dodje do testa torte pri cemu treba paziti da se delovi preliva, kroz koje je noz prosao ne slepe. Ove proreze uraditi i sa bocne strane u nastavku onih koji su vec uradjeni na gornjoj povrsini. Ovo se radi zato da cokoladni preliv ne bi pucao kada se torta bude rezala na delove.

09.10.2004., 02:28
pa www miro, ja se zahvaljujem....ovo zvuci stvarno suuuuper, ali i mnogo komplikovano za mene :( no, probacu pa javljam kakva je

09.10.2004., 12:45
pa www miro, ja se zahvaljujem....ovo zvuci stvarno suuuuper, ali i mnogo komplikovano za mene :( no, probacu pa javljam kakva je

Ako ti je torta komplikovana probaj Titamisu.Super je.

www mira
09.10.2004., 12:46

Ako ti je torta komplikovana probaj Titamisu.Super je.

Ovaj Gost sam JA.Zabiravih da se prijavim :D

jagodica
11.10.2004., 02:49
raduju se ukusu.

silver-girl
14.10.2004., 01:01
Volite li da pravite torte..

Ovaj:) pa ja bas i ne umem da pravim, ali sam htela da pitam za jednu tortu koja se zove BOEMSKA TORTA ako neko od vas zna neka mi napise recept.

Hvala

Goscica
14.10.2004., 01:07

Ovaj:) pa ja bas i ne umem da pravim, ali sam htela da pitam za jednu tortu koja se zove BOEMSKA TORTA ako neko od vas zna neka mi napise recept.

HvalaImaš na Mirinom sajtu, pogledaj! :wink:

smeh
14.10.2004., 01:09

Hvala
Uh... To sam negde imala...
Kad pronađem - napisaću. :)

smeh
14.10.2004., 01:15
sad vidim da ima kod Mire... Imaš čak i sliku a mislim da je to isti recept koji sam imala i ja.
Pozdrav!
http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte.htm

silver-girl
14.10.2004., 01:21
sad vidim da ima kod Mire... Imaš čak i sliku a mislim da je to isti recept koji sam imala i ja.
Pozdrav!

Thanks videla sam:)

smeh
14.10.2004., 01:43
Pozdrav!

I ja sad tek vidim da je Gošćica napisala isto :oops: . Promaklo mi... Izvinjavam se.
I samo da dodam da belanca za kore mutim posebno... neposredno pre pecenja svake.

www mira
14.10.2004., 16:47
Pozdrav!

I ja sad tek vidim da je Gošćica napisala isto :oops: . Promaklo mi... Izvinjavam se.
I samo da dodam da belanca za kore mutim posebno... neposredno pre pecenja svake.

Što ti je profesionalac :D

Goscica
14.10.2004., 16:53
Miro, za ovu reklamu dodjes smehuljici i meni neki slatkish... dobro ajde, moze i slanish... :P :wink:

Espanol
14.10.2004., 17:31
Miro, za ovu reklamu dodjes smehuljici i meni neki slatkish... dobro ajde, moze i slanish... :P :wink:Ako je neka "mesna" tortica jel može i šef da se udene? :lol: :wink:

smeh
14.10.2004., 17:41
Miro, za ovu reklamu dodjes smehuljici i meni neki slatkish... dobro ajde, moze i slanish... :P :wink:Ako je neka "mesna" tortica jel može i šef da se udene? :lol: :wink:
Pa kakvi bi mi bili, kad ne bi dopustili šefu da se udene :lol: :lol: :lol: ?
Miro, može i za šefa? :wink:

Goscica
14.10.2004., 17:43
Eto, Miro, kakvi smo...ti nam das mali prst a mi bi celu tortu...ups...saku... :lol:

www mira
14.10.2004., 20:13
Ma nije mi problem vas dve.Jedna torta, ništa lakše. Nego ovi šefovi, oni uvek prave problem.On bi neku mesnu tortu.Vidi ti njega. :wink:
A ja baš danas napravila DOMACI KEKS ,onaj na vodenicu( ko nema može i sa modlama)pa ko hoce neka izvoli.

Espanol
14.10.2004., 21:54
Ma nije mi problem vas dve.Jedna torta, ništa lakše. Nego ovi šefovi, oni uvek prave problem.On bi neku mesnu tortu.Vidi ti njega. :wink:
A ja baš danas napravila DOMACI KEKS ,onaj na vodenicu( ko nema može i sa modlama)pa ko hoce neka izvoli.Pa ja mislio da te mnogo ne gnjavim sa tim komplikovanim tortama. :lol: :lol: :wink:

smeh
14.10.2004., 22:31
Vidi kako je pažljiv! Pa di to još ima?! :wink: :lol:

sanja
15.10.2004., 09:05
A ja baš danas napravila DOMACI KEKS ,onaj na vodenicu( ko nema može i sa modlama)pa ko hoce neka izvoli.

miro, idolu... mmmmmmm keks.... a imam i onu aparaturu sto se menjaju "izlazni" delovi pa keks bude razlicitih oblika.

*misutka*
15.10.2004., 11:24
Torte brrr, to mi je noćna mora. Htela sam danas da mužiću za rodjendan napravim sladoled tortu(kaže moja keva: e super ti je ta, laka ti je za pravljenje :shock: )Ali ja očigledno nisam nasledila od mame gen za pravljenje pomenutih poslastica. Prva kora mi nije ispala kako treba, slabo je narasla.Tu sam izgubila motivaciju za dalje(jer za 4 god. braka ovo je ne znam koji put, da nisam uspela da ispečem koru za tortu...)i prešaltovala se na nešto lakše. Elem, napravila sam rozen(moju omiljenu, hi hi), naravno sa kupljenim koricama. Sad se samo nadam da mužić neće mnogo da primeti razliku(u odnosu na sinoć najavljivanu njegovu omiljenu sladoled tortu) :?
neću da dajem recept, jer sam videla da ga već ima na Mirinom sajtu.(Mirka, plati mi za reklamu).Pozdrav

smeh
15.10.2004., 15:37
Torte brrr, to mi je noćna mora. Htela sam danas da mužiću za rodjendan napravim sladoled tortu(kaže moja keva: e super ti je ta, laka ti je za pravljenje :shock: )Ali ja očigledno nisam nasledila od mame gen za pravljenje pomenutih poslastica. Prva kora mi nije ispala kako treba, slabo je narasla.Tu sam izgubila motivaciju za dalje(jer za 4 god. braka ovo je ne znam koji put, da nisam uspela da ispečem koru za tortu...)i prešaltovala se na nešto lakše. Elem, napravila sam rozen(moju omiljenu, hi hi), naravno sa kupljenim koricama. Sad se samo nadam da mužić neće mnogo da primeti razliku(u odnosu na sinoć najavljivanu njegovu omiljenu sladoled tortu) :?
neću da dajem recept, jer sam videla da ga već ima na Mirinom sajtu.(Mirka, plati mi za reklamu).Pozdrav
Za kore za tortu je jako važno da sve radiš tačno određenim redosledom (onako kako piše u receptu) i da nikako ne staviš da se peče pre nego što je rerna zagrejana. To su dva najčešća razloga zašto kore "spadnu", onima koji su iskusniji u pravljenju ne pada na pamet da to i napomenu, jer se, kao, podrazumeva.... I nemoj da se obeshrabiš, "niko se nije naučen rodio", nema tu nekog posebnog talenta, samo praksa! :wink: :lol: Pozdrav!

www mira
15.10.2004., 17:27

miro, idolu... mmmmmmm keks.... a imam i onu aparaturu sto se menjaju "izlazni" delovi pa keks bude razlicitih oblika.

Pa šta sad hoceš. recept ili da dodješ na Keks :?:

www mira
15.10.2004., 17:30

Hocu, kada bude degustacija da dodješ.A ono što bude na degustaciji ti je isplata.Nego što ne napravi onu VELIKU SLADOLED TORT.Nema kore.Ko GROM je.Ne možeš da omaneš.Nego si se oma uhvatila za kore. Znaci, nazad na recept i popravni, pa javi kako je bilo.

www mira
15.10.2004., 17:32
A ja baš danas napravila DOMACI KEKS ,onaj na vodenicu( ko nema može i sa modlama)pa ko hoce neka izvoli.Pa ja mislio da te mnogo ne gnjavim sa tim komplikovanim tortama. :lol: :lol: :wink:

Ne samo da si dobar šef nego i pažljiv bre. :D :D

*misutka*
16.10.2004., 09:37
Za kore za tortu je jako važno da sve radiš tačno određenim redosledom (onako kako piše u receptu) i da nikako ne staviš da se peče pre nego što je rerna zagrejana. To su dva najčešća razloga zašto kore "spadnu", onima koji su iskusniji u pravljenju ne pada na pamet da to i napomenu, jer se, kao, podrazumeva.... I nemoj da se obeshrabiš, "niko se nije naučen rodio", nema tu nekog posebnog talenta, samo praksa! :wink: :lol: Pozdrav!
Hvala na savetima i podršci!

*misutka*
16.10.2004., 09:38

Hocu, kada bude degustacija da dodješ.A ono što bude na degustaciji ti je isplata.Nego što ne napravi onu VELIKU SLADOLED TORT.Nema kore.Ko GROM je.Ne možeš da omaneš.Nego si se oma uhvatila za kore. Znaci, nazad na recept i popravni, pa javi kako je bilo.
dogovoreno

17.10.2004., 23:32
ok niste sujetni.

17.10.2004., 23:47
mislim da je bitna i rerna?? ako je kilava :I

sanja
18.10.2004., 09:27
evo nekog novog saljivdzije na temu rerne. :lol:

btw, ne volim da pravim torte. ali zlato slane torte, rolate... e to je vec nesto drugo!

www mira
18.10.2004., 12:26
evo nekog novog saljivdzije na temu rerne. :lol:

btw, ne volim da pravim torte. ali zlato slane torte, rolate... e to je vec nesto drugo!

Sa rernom ili bez nje ja uvek tipujem na tebe :D

sanja
18.10.2004., 12:29
hvala miro!

spremaj recept za svadbenu tortu :lol: :lol:

www mira
18.10.2004., 12:31
ok niste sujetni.

Jesam, dokle god se ne registruješ :twisted:

sanja
18.10.2004., 12:33
mirisi neko voce... :roll:

nista licno, stil je prepoznatljiv, slobodno se registruj.

www mira
18.10.2004., 12:37
hvala miro!

OPA :D Ništa ti ne brini, ja sam uvek spremna i to ne samo jedan. A da li si ti :?:

Goscica
18.10.2004., 12:44
hvala miro!

S V A D B A A A ! Pa pašće valjda i neka rerna od kuma! :D :wink:

Goscica
18.10.2004., 12:46
a to je naša jagodica, ali nije mislila ništa loše! :D

www mira
18.10.2004., 12:47
a to je naša jagodica, ali nije mislila ništa loše! :D

Pa baš zato što znamo da je ona , hocemo da se registruje :wink:

www mira
18.10.2004., 12:51
hvala miro!

I kljucevi od Auta :D

Goscica
18.10.2004., 12:53
hvala miro!

I kljucevi od Auta :D
UUUUUUU laveeeee! :P

sanja
18.10.2004., 13:09
ovako greskom mozemo da je smotamo u blender :)

ma za milk shejk breeeee... mnogo volim!

sanja
18.10.2004., 13:11
samo vi zezajte, setite se kako je vama bilo!
kad bolje razmislim, necu tortu, ocu pitu sa jabukama na 5. spratova!!!

i ne mora od kuma tv. moze rerna. ves masina. usisivac... ima toga n+1 ali da ne davimo temu!

smeh
18.10.2004., 15:51

i ne mora od kuma tv. moze rerna. ves masina. usisivac... ima toga n+1 ali da ne davimo temu!
A da mi listu zelja prosledimo kumu? :wink: :lol:

BTW Ovde je, po mojoj proceni, ipak više neudatih :wink:

www mira
18.10.2004., 20:19

A da mi listu zelja prosledimo kumu? :wink: :lol:

MOŽE PITA SA JABUKAMA NA 5 spratova. Licno pravim.
A ko je KUM- da ga usrecimo :D

smeh
18.10.2004., 22:29
Ma Sanja me uopšte ne konstatuje! Lepo joj rekoh za tkz. "materinu pogaču" (pravi li se to i u drugim krajevima ili samo kod mene?) koja u originalu mnogo više liči na pitu nego na tortu (zapravo, uopšte ne liči na tortu! :lol: )... daklem, sasvim bi se lepo mogla uklopiti i pita od jabuka! :lol:
A što se izrade tiče, predlažem da ne opteretimo Miru koja se tako velikodušno ponudila, već da lepo svako preuzme po jedan sprat :lol: !

A kum? Pa kum nije dugme! :lol:

sanja
19.10.2004., 09:11
pozdrav ekipi!

pita sa jabukama-uvek!
a kum se vec splasio sta ga ceka... :)

Espanol
19.10.2004., 11:22
pozdrav ekipi!

pita sa jabukama-uvek!
a kum se vec splasio sta ga ceka... :)Mene niko ništa ne obaveštava. :evil:

smeh
19.10.2004., 16:17
pozdrav ekipi!

pita sa jabukama-uvek!
a kum se vec splasio sta ga ceka... :)Mene niko ništa ne obaveštava. :evil:
Pa ni mene... sve nešto izokola! :roll:

sanja
20.10.2004., 10:13
izokola zbog uroka, mnogo je zlica oko nas :wink:
ali, pravo do cilja!!!

d-mol
20.10.2004., 14:47
Ćao ljudi, evo ja da vam se priključim.
miro sajt je super, našla sam napokon drugačiji recept za grilijaš tortu.
Ja volim da prčkam po kuhinji, ali se uglavnom bavim oblicima. Obožavam da pravim 3d torte, ali ne bežim ni od ovih klasičnih.
A što se tiče uspešnosti ja se vodim parolom da je najbitniji sastojak mnogo ljubavi prilikom pravljenja i ne može da omane. Ako je neko čitao knjigu ili gledao film "Kao voda za čokoladu", znaće o čemu pričam.
Poz za sve :)

sanja
20.10.2004., 14:55
d-mol, dobrodosla medju hedoniste!

moja omiljena knjiga je "kao voda za cokoladu" laure eskivel. i tacno zma o cemu pises. ljubav je glavni sastojak svega.

d-mol
20.10.2004., 16:43
d-mol, dobrodosla medju hedoniste!

moja omiljena knjiga je "kao voda za cokoladu" laure eskivel. i tacno zma o cemu pises. ljubav je glavni sastojak svega.

Hvala za dobrodošlicu. :lol:
Drago mi je da neko zna o čemu pričam.
Uvek se čudim onima koji imaju problema sa spremanjem, a znam ih mnogo. Nikako da shvatim šta je to toliko komplikovano.

www mira
20.10.2004., 17:45
Ćao ljudi, evo ja da vam se priključim.
miro sajt je super, našla sam napokon drugačiji recept za grilijaš tortu.
Ja volim da prčkam po kuhinji, ali se uglavnom bavim oblicima. Obožavam da pravim 3d torte, ali ne bežim ni od ovih klasičnih.
A što se tiče uspešnosti ja se vodim parolom da je najbitniji sastojak mnogo ljubavi prilikom pravljenja i ne može da omane. Ako je neko čitao knjigu ili gledao film "Kao voda za čokoladu", znaće o čemu pričam.
Poz za sve :)

HVALA, na lepim rečima gore.Nego hajde ti nama malo opiši tvoje 3d torte. Da li imaš kalupe za njih ili ih sama zidaš ( kao dvorac recimo).
Ako ima i slika postavi ih da ih vidimo.

www mira
20.10.2004., 17:56
Uvek se nekako snadjem mada mi ukrašavanje malo teže ide.
Ja pravim torte ne samo od materijala sa kojim možeš da vajaš nego pravim i sa korama. Prvo odlučiš kojeg oblika.Kuća,dvorac, životinje, cvet, lopta i dr. Onda koja torta. Ispečeš kore, iskrojiš kore, filuješ i na kraju spolja daš završnu formu.Za spoljni izgled koristiš razna jestiva pomoćna sredstva. Nego ne znam šta sam se raspisala.

Da ne prozivam, znate koje ste. Hajde UDAVACE šta čekate, udajte se vec jednom pa da vam deci pravim rodjendanske torte dok načisto "ne zardjam" :D

Espanol
20.10.2004., 23:18
Ja pravim torte ne samo od materijala sa kojim možeš da vajaš nego pravim i sa korama. Prvo odlučiš kojeg oblika.Kuća,dvorac, životinje, cvet, lopta i dr. Onda koja torta. Ispečeš kore, iskrojiš kore, filuješ i na kraju spolja daš završnu formu.Za spoljni izgled koristiš razna jestiva pomoćna sredstva. Nego ne znam šta sam se raspisala.

Da ne prozivam, znate koje ste. Hajde UDAVACE šta čekate, udajte se vec jednom pa da vam deci pravim rodjendanske torte dok načisto "ne zardjam" :DZašta sam ja ovde turao recept za marcipan + dao fotku sa "idejnim" rešenjima? :evil:

smeh
20.10.2004., 23:46

Da ne prozivam, znate koje ste. Hajde UDAVACE šta čekate, udajte se vec jednom pa da vam deci pravim rodjendanske torte dok načisto "ne zardjam" :DZašta sam ja ovde turao recept za marcipan + dao fotku sa "idejnim" rešenjima? :evil:
Pa da se mi oduševljavamo! :lol: :lol: :lol:

Espanol
21.10.2004., 00:28
Jel, a hoće li najzad neko nešto i da pravi? :evil:

Goscica
21.10.2004., 00:33
Ma prestani vise sa tim djavolom da nam pretis, sva se najezim... :?

Espanol
21.10.2004., 00:36
Ma prestani vise sa tim djavolom da nam pretis, sva se najezim... :?Ajdeeeeeeee, a što niko ništa ne radi u kujni? :shock: (nije đavo)

smeh
21.10.2004., 00:37

Pa... imamo neke planove i dogovore... :wink: :lol: :lol: :lol:

smeh
21.10.2004., 00:38
Ma prestani vise sa tim djavolom da nam pretis, sva se najezim... :?Ajdeeeeeeee, a što niko ništa ne radi u kujni? :shock: (nije đavo)
Pa đavoli sve razjurili! :lol:

jagodica
21.10.2004., 01:18
overite patu...jastuk

jagodica
21.10.2004., 04:40
wow, shto sam riba...ovde je malo striktna atmosfera :? :? :? :?

jastuk torta je dobra torta. a dzejmi oliver brise pecurke.

Espanol
21.10.2004., 12:32
wow, shto sam riba...ovde je malo striktna atmosfera :? :? :? :?

jastuk torta je dobra torta. a dzejmi oliver brise pecurke.Atmosfera je (dapače) vrlo opuštena! :lol: :wink:

sanja
21.10.2004., 12:46
za jastuk tortu znam da je ok.
a jel ima neka cebe torta? cisto da upotpunimo...

smeh
28.10.2004., 19:17
Recimo da je ovo jedna verzija "snikers" torte samo malo modifikovana...

Potrebno je:

Kora:
8 belanaca,
14 kašika šećera,
2 kašike jabukovog sirceta (ili soka od limuna)

Fil I:

8 žumanaca,
3 cela jajeta,
200g prah-šećera,
100g čokolade za kuvanje,
3/4 putera (margarina)

Fil II
0,5l mleka,
3dl šećera (1,5 čaša od jogurta),
3 kašike mleka u prahu,
2 kesice pudinga od vanile,
3/4 putera (margarina),
200g isprženog, usitnjenog kikirikija.

čokolada za glazuru
1/4l pavlake ili 2 kesice šlaga

Izrada:
Kora:

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati 1 po 1 kašiku šećera (najbolje u prahu), dobro izlupati i na kraju dodati sirće (ili limun).
Sipati u pleh (prethodno podmazan i posut brašnom ili, još bolje, obložen papirom za pečenje) i staviti u rernu zagrejanu na 150C. Nakon nekoliko minuta, temperaturu smanjiti na oko 125C i peći koru najmanje sat vremena.

Fil 1: 8 žumanaca + 3 cela jajeta dobro umutiti, pa dodati 200g šećera u prahu i kuvati na pari. Pri kraju dodati 100g čokolade za kuvanje, a kad se ohladi 3/4 penasto ulupanog putera.

Fil 2: Šećer ispržiti kao za šerbet, i preliti sa oko 2-3dl mleka. Ostatak mleka razmutiti sa pudingom i mlekom u prahu. Kad se prženi šećer otopi, sjediniti smese i kuvati (uz obavezno mešanje!) dok se masa ne zgusne. Kad se ohladi, dodati penasto umućen puter i na kraju kikiriki.

Glazura od čokolade: 100g čokolade, 50g margarina.
Istopiti margarin i čokoladu na tihoj vatri i preliti preko torte.
Alternativa: 1/4l slatke pavlake ili 2 kesice dobro ulupanog šlaga.
Naravno da može i jedno i drugo :wink:

PRIJATNO!!!

Espanol
28.10.2004., 21:37
A jel može dupli preliv, moliću fino? :lol:

smeh
28.10.2004., 22:32
A jel može dupli preliv, moliću fino? :lol:
Nisam shvatila na koji preliv se misli... ali kako god bilo - za tebe može sve! :wink:

www mira
29.10.2004., 21:12
Danas sam pravila dve nove torte. Prva je Šarlota od kestena sa kremom i šlagom a druga je Torta iz Linza
Eno jedna se hladi nakon pecenja a druga se hladi u frižideru. Javicu kakve su. I mene interesuje pa nakon toga dajem sliku i recept.

Goscica
30.10.2004., 00:20
Danas sam pravila dve nove torte. Prva je Šarlota od kestena sa kremom i šlagom a druga je Torta iz Linza
Eno jedna se hladi nakon pecenja a druga se hladi u frižideru. Javicu kakve su. I mene interesuje pa nakon toga dajem sliku i recept.
E pa baš sutra imam neka posla u tvom kraju... :lol:

www mira
30.10.2004., 11:33
E pa baš sutra imam neka posla u tvom kraju... :lol:

ČEKAM TE :D

Machak69
30.10.2004., 12:12
Joooojjjjj......Jeste vi bre svesni sta mi radite?! Ocete da umrem, a?! Uuuffff....:shock: :P :wink:

smeh
30.10.2004., 13:33
Joooojjjjj......Jeste vi bre svesni sta mi radite?! Ocete da umrem, a?! Uuuffff....:shock: :P :wink:

Hej... dobrodošao na kulinarstvo :wink: !
I nećemo ništa loše da ti radimo... samo da te doooobro nahranimo :wink: :lol: !

Machak69
30.10.2004., 19:33
Toga sam se i plashio....! :wink:

smeh
30.10.2004., 21:10
Joj... nadam se da nisi i ti od onih makro...? :roll: :lol:

Machak69
31.10.2004., 00:17

AhahahahahahahahahahahaAHAHAHAHAHAHAHHHHHHAHAHAHA! !!

JA?!?!?!?!?!

MAKRO?!?!?!?!?

To ono - mleko od soje, brasno od soje, meso od soje, kafa od soje, soja od soje i to?! AHAHAHAH!

PA da li ti moj nadimak Garfild govori nesto, draga moja?!?!? :lol: :D :lol:

smeh
31.10.2004., 00:27

AhahahahahahahahahahahaAHAHAHAHAHAHAHHHHHHAHAHAHA! !!

JA?!?!?!?!?!

MAKRO?!?!?!?!?

To ono - mleko od soje, brasno od soje, meso od soje, kafa od soje, soja od soje i to?! AHAHAHAH!

PA da li ti moj nadimak Garfild govori nesto, draga moja?!?!? :lol: :D :lol:
E, sad mi je već lakše.
Ali, da si pravi nosilac nadimka, ti ne bi ni izlazio iz kujne! :lol:

www mira
01.11.2004., 01:08
http://www.uputstva.co.yu/t3.jpg

http://www.uputstva.co.yu/t2.jpg

http://www.uputstva.co.yu/t1.jpg

smeh
01.11.2004., 01:11
Pa dobro, Miro, kako misliš da ja sad spavam posle ove lepote?! :roll:

Espanol
01.11.2004., 01:13
Inženjerski rečeno: Poprečni presek ove donje torte me je RAZBIO! Pa kako da spavam? :shock:

www mira
01.11.2004., 01:19
Inženjerski rečeno: Poprečni presek ove donje torte me je RAZBIO! Pa kako da spavam? :shock:

LEPO SPAVAJTE i sanjajte slike. Torti više nema. Neša sve pojeo.

gigule
01.11.2004., 01:22
Ja kažem samo uf bre!

Espanol
01.11.2004., 01:23
Ja kažem samo uf bre!Da ovo nije fini forum rekao bih koješta... :evil: :evil: :evil:

www mira
01.11.2004., 01:27
Ja kažem samo uf bre!Da ovo nije fini forum rekao bih koješta... :evil: :evil: :evil:

SLOBODNO;SLOBODNO I SAMO OPUŠTENO U OVE KASNE SATE.

gigule
01.11.2004., 01:30

A što sad to,kažem uf bre...mislim: super!
Nisam ništa loše mislila ...ako sam pogrešno shvaćena oprosti...

www mira
01.11.2004., 01:36

A što sad to,kažem uf bre...mislim: super!
Nisam ništa loše mislila ...ako sam pogrešno shvaćena oprosti...

Ma ja ovo šefu a ne tebi.Bice da ti se vec spava. :D

smeh
01.11.2004., 01:41

SLOBODNO;SLOBODNO I SAMO OPUŠTENO U OVE KASNE SATE.
Pa lako je tebi... Ti si imala i torte... a mi samo sliku :wink:

sanja
01.11.2004., 09:44
bila je to noc bez sna.
tek sada sam saznala... razlog za nesanicu su ove mirine slike.
postoji samo jedan nacin da se iskupi. da napravi tortu opet ali ono, za svu decu...

Queen_
01.11.2004., 10:26
Miro, koja je ova poslednja torta an slici? Nisam je nasla na sajtu

Goscica
01.11.2004., 11:57
ijaaaaoooo (ovo za Mirine slike) :lol:

introitus
01.11.2004., 13:08
Na sajtu uputstva.co.yu ima samo spisak recepata, a nema nijedan recept?

sanja
01.11.2004., 13:12
Na sajtu uputstva.co.yu ima samo spisak recepata, a nema nijedan recept?

ne mogu da verujem :roll:
u sta da se kladimo da ima i recepata?

introitus
01.11.2004., 13:24
[quote="sanja"]

Nema potrebe da se kladimo niti za :roll:.
Kako da pistupim receptima?
Kad otvorim neku od stranica pojavi se samo spisak recepata bez link-ova...

sanja
01.11.2004., 13:32
probaj da kliknes na recept.
u kolacima npr. ovi oznaceni zutom bojom znaci da imaju i sliku. pa ako ne ide, a ti lepo pisi miri, ja sad probala i sve radi ko i dosad.

www mira
01.11.2004., 21:14
Za Queen i ostale. Slike sam stavila da onim nocobdijama još više razbijem nesanicu. Inace nema na sajtu ni recepta ni slika. Zašto.? Zato što na sajt ne stavljam ništa dok ne napravim i probam. Ovih dana ide tekst i slike a ako je nekome hitno stavicu i ovde.
Jedna je Torta iz Linza a druga je Šarlota sa kestenom i kremom.

www mira
01.11.2004., 21:16

Nemoj da mi jauceš. Zašto nisi došla. :twisted:

smeh
01.11.2004., 22:36
Za Queen i ostale. Slike sam stavila da onim nocobdijama još više razbijem nesanicu.
E baš ti fala! :roll: Uspela si! :twisted: :wink:

Goscica
01.11.2004., 22:58

Nemoj da mi jauceš. Zašto nisi došla. :twisted:
Pa objasnila sam ti na pp :(

sanja
02.11.2004., 12:55
4 manje banane oguliti, staviti na tanjir. Preliti sa 100 gr istopljene cokolade za kuvanje (fora je da cokolada bude gorka), ubaciti u frizider da se dobro ohladi i posuti kokosom. Odlicno i brzo (za pravljenje i jedenje), prpeorucujem!!!

Buntovnik_Bez_Razloga
04.11.2004., 01:12
Kakao torta sa čokoladom

16 jaja
5 kašika kakaoa
250gr čokolade
1 margarin
250gr prah šećera
9 kašika šećera u kristalu
4 kašike brašna
3 kesice šlaga

Penasto umutiti 9 jaja sa 9 kašika šećera,zatim dodati 4 kašike brašna i 5 kašika kakaoa.Masu peći u četvrtastom plehu.
Pečeni i prohladjeni patišpanj podeliti vodoravno na dva dela.
Fil:Umutiti 7 žumanaca,dodati 200gr rastopljene čokolade.U to dodati umućen margarin sa 250gr prah šećera.Posebno umutiti belanca i postepeno dodavati u dobijeni fil.
Tortu filovati preko sredine,premazati je spolja i obući je sa 3 kesice umućenog šlaga.

sanja
04.11.2004., 12:30
buntovnice, svaka cast!!!!

(btw, mene su zvali che :))

Buntovnik_Bez_Razloga
04.11.2004., 13:07
buntovnice, svaka cast!!!!

(btw, mene su zvali che :))
Hvala :D
Bice toga jos... :wink:

Buntovnik_Bez_Razloga
06.11.2004., 14:20
...i jos nesto o cokoladnim tortama...
Cokoladna torta sa slagom

-300gr cokolade
-100gr keksa
-1 margarin
-250gr prah secera
-8 jaja
-4 kesice slaga

Umutiti jedan margarin sa 250gr prah secera i 8 zumanaca
U to dodati 100gr mlevenog keksa i 300gr rastopljene
cokolade.Posebno umutiti cvrst sneg od 8 belanaca pa
sjediniti sa prethodnom.
Dobijenu masu podeliti na pola.
Od jedne polovine peci tri kore
Drugu polovinu ostaviti za filovanje
Zatim umutiti 2 kesice slaga,pa tortu filovati
sl.redosledom:prva kora-fil-slag,zatim druga kora-fil-slag,
pa treca kora-fil i odozgo dodati jos dve kesice umucenog slaga.

smeh
15.11.2004., 00:35
Ovo je jedan sjajan kolač koji u mojoj porodici postoji već jako, jako dugo. Kako smo ga se danas slatko najeli - častim vas receptom. :wink:

Dakle, za Macinu pitu od meda je potrebno:

Testo:
2 jaja
4 kašike šećera
6 kašika rastopljenog meda
1 prašak za pecivo (u originalu 2 kašičice sode bikarbone)
brašno (oko 300g)

Fil:
1/2l mleka
250g šećera
250g mlevenih oraha

Od navedenih sastojaka uz dodatak brašna (oko 300g, zavisi od samog brašna) zamesiti glatko srednje tvrdo testo i podeliti u tri dela. Razviti svaki deo na veličinu pleha (debljina svake je oko 0,5cm... možda malo manje) i peći na poleđini na oko 180C. Vreme pečenja svake kore je oko 15-20 minuta. Paziti da testo ostane svetlo.

Kuvati mleko sa šećerom na tihoj vatri dosta dugo dok ne počne da se zgušnjava (ne sme biti previše gusto da kolač ne bi ostao suv). Dodati orahe i skinuti sa vatre.

Svaku koru premazati filom, a gornju još i posututi mlevenim orasima.

gigule
17.11.2004., 00:08
Oblatne moje bake...uvek me podsete na zimu i praznike :)
litar mleka, kilogram šećera, 2 kašike brašna, jedan margarin, ekstrakt ili praškasti sok od maline, 2 štangle čokolade za kuvanje.
Malo šećera i brašna se umeša.Ostatak šećera i litar mleka se pomeša i kuva kuva kuv (vri bar pola sata ALI OPREZ DA NE ZAGORI))a kada počene da se zgušnjava skinuti sa vatre.U prohlađenu masu umešati jedan margarin(250 gr).
pomešati i prohladiti pa podeliti na dva dela.U jedan deo taviti čokoldau a u drugi ekstrakt ili prašak za sok od maline (Step npr.).
Namazati jednu oblatnu crvanim filom, preklopiti drugom oblatnom,pa namazati crnim filom i preklopiti treću oblatnu.
Pritisnuti dobro.Najbolje da stoji preko noći.

E ja kada sam prvi put pravila ovaj fil nisam dobro ukuvala i sve mi se razlilo po kuhinji...a sam bila ljuta...
To iskusne domaćice znaju kada je gotovo.
Ja vadim povremeno malo fila na tanjirić i prohladim i kada vidim da se steže gotovo je...

jagodica
17.11.2004., 04:11
ovo je dezert nije kolac :I brzo se pravi i super je

za 6 osoba
* mrvice:

220g brasna
110g putera
90g secera
prst soli

voce:
450g voca, opranog, spremljenog
3 kasike secera

sastojke za mrvice stavite u mikser ili nesto slicno (meljacica - multipraktik) dok se ne isitne kao mrvice hleba.
voce stavite u plitku vatrostalnu posudu i pospite secerom. preko rasporedite mrvice. malo prodrmajte posudu pa pecite u rerni na 200C pola sata, ili dok vrh ne dobije ravnomernu zlatnu boju (ako pocne da tamni na krajevima smanjite temperaturu)
mozete da sluzite sa shlagom, sladoledom...

www mira
18.11.2004., 00:32
PANETONE na moj način ili Božićni kuglov

150 gr. putera 1 kvasac, 150 gr šećera kristal, 4 žumanaca , 2 belanaca, 1/4 mleka,1 vanil šecer,500 gr. brašna, malo soli, 200 gr. suvog grožđa,seckana kora od pomorandže i rendana od limuna, 50 gr seckanih oraha ili badema.
Umutiti puter,belanca i žumanca sa šećerom,vanil šećerom, dodati mleko sa nadošlim kvascem, brašno, so, limun koricu, pomoranža koricu i trun soli.
Sve izmešati, pa mutiti 5 min. mikserom pa dodati suvo grožde koje ste prethodno posuli sa malo brašna. Tako urađeno testo ostaviti 1 sat da naraste u modli za kuglov. Modlu prvo dobro podmazati sa puterom, posuti brašnom i sipati sitno seckane orahe ili bademe. Preko toga sipati testo i ostaviti da narasta. Kada je naraslo peći na 180-200 stepeni oko 45min. Pečen kuglov izvaditi iz modle u tanjir ili na rešetku da se ohladi.

http://www.uputstva.co.yu/recepti/kolaci/panetone.jpg

smeh
18.11.2004., 00:41
Pa dobro Miro, gde si? Jel' treba poternicu da pišemo za tobom?!

Ovaj kolač dobro zvuči... Eh, da imam sud sa rupom... :wink:

gigule
18.11.2004., 00:48

nemam ni ja :cry:

smeh
18.11.2004., 00:53

nemam ni ja :cry:
pa ne bih da te uputim tamo di je meni obećano... malo je nepouzdano... :wink:

sanja
18.11.2004., 09:11
jel ima neko iskustvo sa silikonskim modlama za pecenje u rerni? meni to izgleda vrlo interesantno, a ima i "modla sa rupom" :)

www mira
18.11.2004., 09:40
nemoj da se folirate i zabušavate može i posuda bez rupe. znači zasucite rukave,napravite i nećete se pokajati. može i kao slavski kolač da se pravi.
za te slilikonske posude ne znam, pitala nešu a on kaže da voli samo prirodne... :wink:

Goscica
18.11.2004., 12:02
nemoj da se folirate i zabušavate može i posuda bez rupe. znači zasucite rukave,napravite i nećete se pokajati. može i kao slavski kolač da se pravi.
za te slilikonske posude ne znam, pitala nešu a on kaže da voli samo prirodne... :wink:
Ma zna Nesa sta valja! :P :wink:

sanja
18.11.2004., 12:05
jel mesis, perice?
mesim :lol: :lol: :lol:

a onda se pojavi jagodinka simonovic...

svi smo se nesto ulenjili. samo moja mama danas pravi rozen tortu :D

Espanol
18.11.2004., 14:29
jel mesis, perice?

svi smo se nesto ulenjili. samo moja mama danas pravi rozen tortu :DUpravo stigao od mame. Napravila za slavu svoju nadaleko čuvenu reform tortu+ štanglice (one sa belim odozgo)+ kiflice od badema+ "sarmice"...Petlja još nešto ali je za sada tajna... :lol: :lol: :lol:

sanja
18.11.2004., 14:32
pa o tome ti pricam, druze...
moja mama obicno pravi 11-14 vrsta sitnih kolaca za slavu. poznato je da ne volim torte i to, jel tako... a meni se na sve to opasno jede pita sa jabukama.

prokletstvo!

Espanol
18.11.2004., 14:59
pa o tome ti pricam, druze...
moja mama obicno pravi 11-14 vrsta sitnih kolaca za slavu. poznato je da ne volim torte i to, jel tako... a meni se na sve to opasno jede pita sa jabukama.

prokletstvo!Jel ona u tankim korama pa sa prah šećerom? Ista mi se uvek jede!!! :lol: :lol: :lol:

sanja
18.11.2004., 15:05
ma ne, ona lenja...
(ako nema, moze i ta ali bez prah secera, uvek se zagrcnem)

Espanol
18.11.2004., 15:13
ma ne, ona lenja...
(ako nema, moze i ta ali bez prah secera, uvek se zagrcnem)Preferiram ovu drugu i ne pravim pitanje oko "zagrca"... :lol: :lol: :lol:

www mira
18.11.2004., 15:20
jel mesis, perice?

svi smo se nesto ulenjili. samo moja mama danas pravi rozen tortu :DUpravo stigao od mame. Napravila za slavu svoju nadaleko čuvenu reform tortu+ štanglice (one sa belim odozgo)+ kiflice od badema+ "sarmice"...Petlja još nešto ali je za sada tajna... :lol: :lol: :lol:

VEC DRUGI PUT POMINJEŠ REFORM TORTU.TRECI PUT : ZNA SE ŠTA SLEDUJE :D

Espanol
18.11.2004., 15:23
jel mesis, perice?

VEC DRUGI PUT POMINJEŠ REFORM TORTU.TRECI PUT : ZNA SE ŠTA SLEDUJE :DDobrodošli ste na ISTU!!! :lol: :lol: :lol:

sanja
18.11.2004., 15:28
masala, jedva cekam!!!

www mira
18.11.2004., 15:36
Odgovorno tvrdim: I ostali clanovi foruma na celu sa Nešom, to mu najomiljenija torta :D

Espanol
18.11.2004., 15:47
Odgovorno tvrdim: I ostali clanovi foruma na celu sa Nešom, to mu najomiljenija torta :DJa sam se pravilno izrazio u množini! :wink:

www mira
18.11.2004., 15:50
Odgovorno tvrdim: I ostali clanovi foruma na celu sa Nešom, to mu najomiljenija torta :DJa sam se pravilno izrazio u množini! :wink:

Pa baš na ISTU nije zgodno, Slava je ,ali na drugu istu takvu OMA, što bi rekli moji Sremci :D

smeh
18.11.2004., 15:54

Pa baš na ISTU nije zgodno, Slava je ,ali na drugu istu takvu OMA, što bi rekli moji Sremci :D
Potpuno saglasna.
I pošto je množina neograničena, osećam se pozvanom. :wink: :lol:

sanja
18.11.2004., 15:55
zurka, zurka.... kulinari, obozavam vas!

Espanol
18.11.2004., 15:57

Pa baš na ISTU nije zgodno, Slava je ,ali na drugu istu takvu OMA, što bi rekli moji Sremci :DDogovoreno!!! :wink: :lol:

smeh
18.11.2004., 16:02
rekla bih da neki ovde nisu čak ni konstatovani... :shock: :roll:

Espanol
18.11.2004., 16:06
rekla bih da neki ovde nisu čak ni konstatovani... :shock: :roll:Kanda smo odgovore turali istovremeno... :lol: :lol: :lol:

smeh
18.11.2004., 16:11
rekla bih da neki ovde nisu čak ni konstatovani... :shock: :roll:Kanda smo odgovore turali istovremeno... :lol: :lol: :lol:

:shock: Kako se to moglo desiti?! :wink:

Espanol
18.11.2004., 16:16

:shock: Kako se to moglo desiti?! :wink:Dešava se pa onda redovno izbijaju takozvani "kurcšlusi"... :wink: :lol:

Queen_
22.11.2004., 10:45
Ovo je jedan sjajan kolač koji u mojoj porodici postoji već jako, jako dugo. Kako smo ga se danas slatko najeli - častim vas receptom. :wink:

Testo:
2 jaja
4 kašike šećera

Fil:
1/2l mleka
250g šećera
250g mlevenih oraha

Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo i podeliti u tri dela. Razviti svaki deo na veličinu pleha (debljina svake je oko 0,5cm... možda malo manje) i peći na poleđini na oko 180C. Vreme pečenja svake kore je oko 15-20 minuta. Paziti da testo ostane svetlo.

Kuvati mleko sa šećerom na tihoj vatri dosta dugo dok ne počne da se zgušnjava (ne sme biti previše gusto da kolač ne bi ostao suv). Dodati orahe i skinuti sa vatre.

A gde je brasno u ovom receptu? Cime se mesi testo?

smeh
22.11.2004., 14:55

Testo:
2 jaja
4 kašike šećera

Fil:
1/2l mleka
250g šećera
250g mlevenih oraha

Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo i podeliti u tri dela. Razviti svaki deo na veličinu pleha (debljina svake je oko 0,5cm... možda malo manje) i peći na poleđini na oko 180C. Vreme pečenja svake kore je oko 15-20 minuta. Paziti da testo ostane svetlo.

Hvala na upozorenju, ispravljeno je. Ne postoji precizna mera za brašno, pa mi je promaklo da napišem.

Queen_
22.11.2004., 15:20
Kako je ispravljeno? Nisi dala nikakvu meru za brasno, barem odokativno. ne mogu da sanjam koliko brasna i deuza jednu koru :D

bundeva
22.11.2004., 17:55

rukama...a pokazacu ti jednom :P :D

smeh
22.11.2004., 20:04
Kako je ispravljeno? Nisi dala nikakvu meru za brasno, barem odokativno. ne mogu da sanjam koliko brasna i deuza jednu koru :D
Pogledaj recept tamo gde je postavljen (odakle si ga i iskopirala)... :wink:
I ne moraš ništa da sanjaš... dovoljno je da lepo i učtivo pitaš.

Queen_
23.11.2004., 09:02
Pogledaj recept tamo gde je postavljen (odakle si ga i iskopirala)... :wink:
I ne moraš ništa da sanjaš... dovoljno je da lepo i učtivo pitaš.

U trenutku kada sam ja ponovo pogledala recept, nije bio ispravljen. I nisam mislila nista lose kad sam rekla da ne mogu da "sanjam"-zato je i bio postavljen smajli nakon izjave. :wink:

Hvala

Queen_
23.11.2004., 09:03

rukama...a pokazacu ti jednom :P :D

:lol: :lol: :lol: Jedva cekam! Prilicno sam neuka u toj raboti

gigule
23.11.2004., 10:41
Smeh
ovo je off topic ali moram napisati:
3 Dr Etker posude za pečenje klolača,2 okrugle sa rupom(deo sa rupom može da se vadi) i jedna pravougaona 1200 din. Juče videla u NS.

smeh
23.11.2004., 14:52
Smeh
ovo je off topic ali moram napisati:
3 Dr Etker posude za pečenje klolača,2 okrugle sa rupom(deo sa rupom može da se vadi) i jedna pravougaona 1200 din. Juče videla u NS.
Fala lepo :wink: .
Znaš ono "obećanje ludom radovanje"?
E, zato ću izgleda morati sama da se postaram... ako želim da imam sud sa rupom :wink: :lol:

Goscica
24.11.2004., 22:59
Po Mirinoj zelji i zapovesti dajem ovaj recept :wink: :

KOLAČ OD MAKA
½ l mleka
100 g čokolade
100 g šećera
100 g mlevenog maka
100 g mlev. oraha (može i bez)
100 g putera (margarina)
150 g plazma keksa

Kad mleko provri dodati šećer i mak da se kuva oko 15 minuta.Mak posle sjediniti sa puterom, plazmom (i orasima) i rastanjiti na tacni.

Fil:
Čokoladu rastopiti sa 1 kašikom putera i malo mleka.Staviti ga preko mase i fino rastanjiti. Ohladiti u frižideru.
Prijatno!

www mira
25.11.2004., 12:12
Blagodarim i sve obaveštavam da sam isti probala u izvedbi nama drage Gošcice. Kolac izvrstan. Ko voli mak ne sme a da ga ne napravi. Usput narode, Gošcica može da se udaje.Kuva mnogo dobru kafu, pravi dobe kolace a što mesi Hleb,Onaj koji sam probala mora da da recept Javnooo. :D

www mira
25.11.2004., 12:17
Halo tetka, cisto samo da pohvalim. A još kada bi bila fotka. Nadam se da je Aleksa uživao.

Goscica
25.11.2004., 12:31
Blagodarim i sve obaveštavam da sam isti probala u izvedbi nama drage Gošcice. Kolac izvrstan. Ko voli mak ne sme a da ga ne napravi. Usput narode, Gošcica može da se udaje.Kuva mnogo dobru kafu, pravi dobe kolace a što mesi Hleb,Onaj koji sam probala mora da da recept Javnooo. :D
:oops: :oops: :oops: Dajem recept na " Hlebovima...

nena__
25.11.2004., 19:04
Evo jos jednog super kolaca sa makom, a lako se i pravi:
* mera je casa od jogurta (2 dl)*
2 case mleka,2 case secera, 3 case brasna, 1 casa zejtina, 1 kesica praska za pecivo i 200 gr maka (1 kesa) se zamesi varjacom jer je testo meko, sipa se u podmazan pleh i pece.
Odozgo ide glazura od: 4-5 stangli cokolade rastopiti sa 3 kasike zejtina.Posebno napraviti sirup od 6 kasika vode i 6 kasika secera, pomesati sa rastopljenom cokoladom i preliti preko kolaca kad se ohladi. Veoma je izdasan i ukusan.

www mira
25.11.2004., 22:26
[quote="Goscica"]Po Mirinoj zelji i zapovesti dajem ovaj recept :wink: :

KOLAČ OD MAKA
½ l mleka
100 g čokolade
100 g šećera
100 g mlevenog maka
100 g mlev. oraha (može i bez)
100 g putera (margarina)
150 g plazma keksa

Kad mleko provri dodati šećer i mak da se kuva oko 15 minuta.Mak posle sjediniti sa plazmom (i orasima) i rastanjiti na tacni.

Fil:
Čokoladu rastopiti sa 1 kašikom putera i malo mleka.Staviti ga preko mase i fino rastanjiti. Ohladiti u frižideru.
Prijatno!

Evo i slike goščicinog kolača

http://www.uputstva.co.yu/recepti/vasirecepti/kolsamakom.jpg

Goscica
25.11.2004., 22:59
Sta bih ja bez ovih ljudi :lol:

Espanol
25.11.2004., 23:03
Mrak od kolača! A šef se ne zove... :evil:

Goscica
25.11.2004., 23:16
Ajde, ajde, i ti si meni obecavao onu Reformu 100x pa je ne videh, sta se sada ljutis? A nadam se nekom druzenju uskoro sa forumasima i nekoj degustaciji kod mene... :wink:

Espanol
25.11.2004., 23:21
Ajde, ajde, i ti si meni obecavao onu Reformu 100x pa je ne videh, sta se sada ljutis? A nadam se nekom druzenju uskoro sa forumasima i nekoj degustaciji kod mene... :wink:A što večeras nisi svratila? Važniji ti Trkulja... :evil:

Goscica
25.11.2004., 23:23
Ajde, ajde, i ti si meni obecavao onu Reformu 100x pa je ne videh, sta se sada ljutis? A nadam se nekom druzenju uskoro sa forumasima i nekoj degustaciji kod mene... :wink:A što večeras nisi svratila? Važniji ti Trkulja... :evil:
Nisi zvao :P

gigule
28.11.2004., 22:54
tetka malog Siniše se javlja na raport!

www mira
07.12.2004., 20:56
VASINA TORTA

Ovo je jedna od prvih torti koje sam naučila.
Tada mi je izgledala strašno komplikovana ali nije. Evo videćete i sami.
Kora - samo jedna kao podloga.
5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika oraha i 1 kašika brašna .
Pleh dobro podmazati,posuti brašnom i ispeći koru.
Fil: 7 žumanaca umutiti sa 7 kašika šećera i kuvati na pari
( ne sme da se puno zgusne) Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera sa
100 gr. šećera u prahu i poparene orahe.Naime 250 gr. mlevenih oraha popariti sa
malom šoljicom vrelog mleka i dodati 1 vanil šećer.Sve to sjediniti i staviti preko kore.
Beli šne: 7 belanaca ulupati čvrsto sa 14 kašika šećera.
Kada se zgusne dodati kap po kap 2 kašike gusto ušpinovanog šećera.
Sa ovim belim šneom prekriti celu tortu.

http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/vasina.jpg

Goscica
07.12.2004., 21:22
Oni koji se pitaju sada gde je deo torte koji fali, samo da kazem - na sigurnom mestu! :D :P

gigule
07.12.2004., 21:41
Oni koji se pitaju sada gde je deo torte koji fali, samo da kazem - na sigurnom mestu! :D :P
u tibama?
mmmm...

Goscica
07.12.2004., 21:53
u tibama?
mmmm... :D :wink:

smeh
07.12.2004., 22:21
Daaa... Potvrđujem :wink: !
I treba li uopšte reći da Mira to pravi savršeno? :wink:

sanja
20.12.2004., 11:33
prica se da je bila neka degustacija, i da su bili odlicni kolaci sa visnjama.
i ja strpljivo cekam recept, kazu, bice ovde :lol:

Goscica
20.12.2004., 12:40
i ja strpljivo cekam recept, kazu, bice ovde :lol: :D Evo Sanja, cim prodje post mozes da ga napravis, jako je lak i brz za pravljenje.A i Smeh mi je tražila recept:

KOLAČ OD VIŠANJA

3 jajeta
4 šoljice šećera
1 šoljica kisele (može i obične) vode
2 šoljice mleka
2 šoljice ulja (ja stavim i manje)
7 šoljica brašna (oštrog)
1 prašak za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 pakovanje zamrznutih višanja
Prvo umutiti jaja i šecer, a potom dodati i sve ostalo,umutiti u glatku masu i uliti je u pleh (tepsiju ili sl.)- ako je okrugla, prečnika oko 28 - 30 cm.Potom odozgo stavljati višnje (koje su odmrznute) ravnomerno po celoj površini.Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 st.C oko pola sata.Seći kolač na kocke i posuti ga sa šećerom u prahu.Ovaj kolač može da se pravi sa bilo kojim voćem - maline, kajsije i sl., ali lično mi je najlepši sa višnjama.
Prijatno!
:)

smeh
20.12.2004., 19:13
i ja strpljivo cekam recept, kazu, bice ovde :lol: :D Evo Sanja, cim prodje post mozes da ga napravis, jako je lak i brz za pravljenje.A i Smeh mi je tražila recept:

KOLAČ OD VIŠANJA

3 jajeta
4 šoljice šećera
1 šoljica kisele (može i obične) vode
2 šoljice mleka
2 šoljice ulja (ja stavim i manje)
7 šoljica brašna (oštrog)
1 prašak za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 pakovanje zamrznutih višanja
Prvo umutiti jaja i šecer, a potom dodati i sve ostalo,umutiti u glatku masu i uliti je u pleh (tepsiju ili sl.)- ako je okrugla, prečnika oko 28 - 30 cm.Potom odozgo stavljati višnje (koje su odmrznute) ravnomerno po celoj površini.Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 st.C oko pola sata.Seći kolač na kocke i posuti ga sa šećerom u prahu.Ovaj kolač može da se pravi sa bilo kojim voćem - maline, kajsije i sl., ali lično mi je najlepši sa višnjama.
Prijatno!
:)
Nisam ni sumnjala da ćeš udovoljiti našim željama... Kolač je stvarno sjajan, ima ih dosta "na tu temu", ali je ovo jedan od najboljih koje sam probala. Mada, možda je tajna i u Gošćicinom umeću? :wink:

Goscica
20.12.2004., 23:02
Kako mene smehuljica lepo hvali :oops: :lol: , a nije da mi ne prijaaa :P :wink:

smeh
20.12.2004., 23:08
Kako mene smehuljica lepo hvali :oops: :lol: , a nije da mi ne prijaaa :P :wink:
A tek što su meni prijali kolačiii :wink: :lol: :lol: !

gigule
21.12.2004., 02:06
pakovanje višanja je koliko? 500gr? jel ovo može i za Božić ili Novu godinu?
e nešto sam lenja da mutim neke besne torte ili milion sitnih kolačića-evo sramota me je ali ja bi nešto ovako...samo ne znam jel red...da me ne ogovarju košije i drugarice posle...a šta kažete kulinari???

sanja
21.12.2004., 09:43
frikom pakovanje visanja je 300 gr.
doomace, sto mama pakuje, odokativno.
ma visnje su visnje... njam!

gigule
21.12.2004., 10:02
hvala Sanja..biće ono odokativno... :)

Goscica
21.12.2004., 12:03
pakovanje višanja je koliko? 500gr? jel ovo može i za Božić ili Novu godinu?
e nešto sam lenja da mutim neke besne torte ili milion sitnih kolačića-evo sramota me je ali ja bi nešto ovako...samo ne znam jel red...da me ne ogovarju košije i drugarice posle...a šta kažete kulinari???Da budem iskrena, ovo nije neki "extra" kolac, bar vizuelno tako ne deluje, a i ne idu besni materijali tipa chokolade, oraha, badema i sl.Ali ko god da ga je probao odusevio se, jako je ukusan.Mozda je on vise za neke porodicne varijante ili kod najave dolaska iznenadnih gostiju - jako se brzo sprema.Inace sto se gramaze vishanja tice, da, moze to pakovanje sto je Sanja rekla od 300g.

sanja
21.12.2004., 12:06
menjam dvospratnu tortu od cokolade i oraha i slicnog za golem kolac sa visnjama. ili jabukama. mos' i pita.

sta cu kad volim domace kolace :oops:

Goscica
21.12.2004., 12:09
menjam dvospratnu tortu od cokolade i oraha i slicnog za golem kolac sa visnjama. ili jabukama. mos' i pita.

sta cu kad volim domace kolace :oops: :D Pozivam te na kolach s visnjama odmah posle Bozica! :wink:

sanja
21.12.2004., 12:23

sta cu kad volim domace kolace :oops: :D Pozivam te na kolach s visnjama odmah posle Bozica! :wink:

to je prijatelj! fala komsinice, ce se gledamo i kolac jedemo! :D

gigule
21.12.2004., 12:24

to je prijatelj! fala komsinice, ce se gledamo i kolac jedemo! :D
o sudbo kleta...što mi vi niste komšike???

sanja
21.12.2004., 12:26
hehehe, pa kad se dve sastanu obavezno ogovaraju trecu :wink: ! ne brini, sala...

gigule
21.12.2004., 12:29
hehehe, pa kad se dve sastanu obavezno ogovaraju trecu :wink: ! ne brini, sala...
ako ako bar sam vam u mislima...

sanja
21.12.2004., 12:40
najavicemo stucanje, pa ko bude hikao npr. 10.01.2005. oko 18h, da zna da je pominjan!

sala bre, ubi me ovaj bronhitis, a moram da budem na poslu, vec se prevrcem od kaslja. a i zlatko zlatkovic, astrolog neki, najavio u novinama da ce da nam krene bolje 2017. godine. i sad ozbiljno razmisljam da kupim porodicni zamrzivac da se zamrznemo ko visnje!

Goscica
21.12.2004., 12:43
ako ako bar sam vam u mislima...Nemoj da si nam u mislima nego na bus pa pravac Bg. :wink:

sanja
21.12.2004., 12:49
nema drugog resenja. :wink:
bus pa dodji da uzivamo uz kolace. a mozda padne i neko kuvano vince, navukao me muz ovih dana na to, bruka!

hm.... ko li ce da stuca od pominjanja? meni se javljaju neki sudovi sa rupom, ne znam sta to znaci... :?

gigule
21.12.2004., 12:50
e da samo busom...
ovo je ono totalno off topic
evo brat mi javlja da mu je pauk odneo kola u sred Zemuna...siroma...

Goscica
21.12.2004., 12:51
nema drugog resenja. :wink:
bus pa dodji da uzivamo uz kolace. a mozda padne i neko kuvano vince, navukao me muz ovih dana na to, bruka!

hm.... ko li ce da stuca od pominjanja? meni se javljaju neki sudovi sa rupom, ne znam sta to znaci... :?Ha ha ha, ne mogu da verujem!Upravo na temi Hladjenje vina, pisala o kuvanom vinu :P

sanja
21.12.2004., 12:53
uh, zemunski pauk je gadna zivuljka!

secam se komsinice koja je zvala parking servis zbog skota sto se parkirao na zelenu povrsinu, sva se tresla od besa, pozvala i ni dobar dan, odma' "jel to pauk?" i za sekund spusti slusalicu. pitamo sta je bilo, kaze: "rekao mi je JA SAM COVEK A NE PAUK pa sam se postidela".

gigule
21.12.2004., 14:11
uh, zemunski pauk je gadna zivuljka!.
eh da znaš...volke mu oči i oni pipci,noge šta li..uf bre...

www mira
21.12.2004., 15:48
e da samo busom...
ovo je ono totalno off topic
evo brat mi javlja da mu je pauk odneo kola u sred Zemuna...siroma...

Samo ti dodi kod tvoje tetke, na mom parkingu nema problema. Elem pošto sve ovo nece proci bez mene, znaci bicu i ja tu. A za Sanju videcemo.Nemoj samo tog dana da bude klizavica pa da tramvaji ne idu, mislim ta njena obecanja.... :D

sanja
21.12.2004., 15:50
eeeee.... pa nema u mom kraju tramvaja, breeeee.... :lol:

www mira
21.12.2004., 15:53
eeeee.... pa nema u mom kraju tramvaja, breeeee.... :lol:

Pa baš zato i kažem, breee, i kakvog li iznenadjenja, da li ti to još uvek radiš

gigule
22.12.2004., 01:43
e Ok ljudi samo da prođu ovo praznici...meni počinje već u subotu tj.petak pa sad mislim samo na to šta kada koliko... :)

shining star
22.12.2004., 01:52
Cao svim dobrim domacicama :) uz zahvalnost za sve dobre recepte koje sam procitala ovde, a neke i probala.
Volela bih da napravim Milka tortu, da li mozda neko ima recept.
Hvala

gigule
23.12.2004., 02:57
e ja ne znam da li je to to što tražiš,meni je drugarica dala recept i kao zove se Kinder torta ali pravi se sa Milkom pa ko velim...možda je to to???
elem ovako na podmazanu i folijom obloženou tepsiju poređaš 200 gr seckanih oraha-
umutiš od 10 belanaca i 150 gr šećera čvrst sneg dodaješ i 1 kašiku sirćeta,brže se umuti i lepše stoji, pa dodaš tome 1 kašiku ulja i 3 kašike pekmeza od kajsija...e to tako sve sjedinjeno staviš preko tih oraha. to pečeš 5 min na 250 stepeni a zatim smanjiš na 100 step. i sušiš koru oko jednog sata ( e srećno ja ovo nikada ne bi radila čini mi se komplikovano ali sad se vadim jer ne umem)
fil:
umutiš 10 žumanaca, 200 gr šećera i 10 kašika gustina (ili 3 pudinga od vanile) i to sve zakuvaš u 1 lit. mleka
smesu podeliš na 2 dela
u jedan deo staviš 200 gr bele Milke i kada se prohladi još i 200 gr margarina
drugi deo fila staviti 200 gr obične Milke( event. čokol. za kuvanje) i 200 gr margarina

e sad ređa se na onu osušenu koru ovako 1 kašika belog fila pa pored 1 kašika braon i tako redom...ono bude lepo šareno...
ukrasiti šlagom

prijatno
pozz

gigule
23.12.2004., 10:15
Sastojci za više od 10 porcija
Kora :
7 belanaca
200 g šećera
100 g samlevenih lešnika
1 kašika brašna
Fil:
1 l mleka
3 pudinga od vanile
6 kašika brašna
100 g šećera
21 žumance
250 g margarina
2 šlaga
300 g Milke
300 g Milke bele

Priprema
Kora:
Ulupati 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g samlevenih prethodno prepečenih lešnika i 1 kašika brašna. Peći 15 min. na 170°C u zagrejanoj rerni.
Tako ukupno 3 kore
Fil:
Skuvati u 1 L mleka 3 pudinga od vanile, 6 kašika brašna, 100 g šećera i 21 žumance. Kada se ohladi dodati 250 g margarina i 2 šlaga.
Fil podeliti na II dela.
U jedan deo staviti 300 g otopljene čokolade ´MILKA´sa lešnicima, a u drugi deo 300 g bele ´MILKA´ čokolade.
Filovati ovim redom:kora, crni fil, beli fil, kora...

Buntovnik_Bez_Razloga :) hvala ti!!!!

sanja
23.12.2004., 10:26
lepa ova torta, ali dzabe kad ja to ne volim.
evo nesto jednostavno, kaze teki da je to suva pita sa kokosom.

dakle, "izmešaš šećer i kokosovo brašno , pa filuješ kore premazane uljem , urolaš po dve filovane kore , isečeš, ispečeš i naliješ ušpinovanim šećerom.
i razbiješ se od klope".

ako teki tako kaze, ja joj verujem i veceras cu da pravim :lol:

shining star
23.12.2004., 10:50
Gigule, hvala puno, to je taj recept koji sam trazila, jeste komplikovano malo, ali probacu cisto razonode radi.
Javicu se da vam kazem kako je proslo.

gigule
23.12.2004., 11:00
molim i drugi put :)
e koji, onaj prvi ili drugi?
za onaj drugi hvala još jednom jednom momku sa foruma!
ma svejedno
samo da si ti našla ono što si tražila
pozz

Buntovnik_Bez_Razloga
23.12.2004., 15:11
:D :wink:

gigule
25.12.2004., 01:35
moj omiljen
potrebno vam je za koru
200 gr margarina
100 gr šećera
kora jednog limuna
3 jaja
400 gr brašna
prašak za pecivo
malo soli

margarin umutiti sa šećerom pa dodati ostale sastojke i zamesiti testo
oklagijom rastanjiti i staviti na podmazan pleh

posuti sa smesom od 150 gr šećera i 150 gr kokosa

peći oko 25 min i bolje je kada se stavi odgore alufolija...

pečen kolač preliti sa 300 ml slatke pavlake
mmmm

Buntovnik_Bez_Razloga
25.12.2004., 03:43
Jos jedan slatkis od mene :)

Cokoladna torta sa vinom

Sastojci:
300 g putera, 300 g brašna, 2 kafene kašike praška za pecivo, 100 g čokolade za kuvanje, 1 velika kašika espresso kafe u prahu, 125 ml belog vina, 3 velike kašike ruma, 50 g šećera u prahu, 1 šlag ili čokoladni preliv

Priprema
Zamesiti testo od putera, brašna, praška za pecivo otopljene čokolade i kafe pa peći oko 60 minuta na temperaturi od 175°. Ispečenu tortu preliti mešavinom belog vina, ruma i šećera u prahu. Ukrasiti šlagom ili čokoladnim pelivom ili struganom čokoladom.

smeh
25.12.2004., 04:14
Da malo aktiviramo pospane tetke (klinci željno iščekuju Deda Mraza :wink: ), dobacujem recet za one koji ne vole "siromašne varijante" kao "zamenu za pravu tortu" :wink: . Tortu sam zaista prvi put jela na dečjem rođendanu i pravila je - tetka! :wink:

Dakle...
LONDON

I i III kora:
6 belanaca
250g šećera
2 kašike limuna (može sirćeta)
120g mlevenih badema (prethodno malo prepečenih)

Ulupati čvrst sneg od belanaca, dodavati 1 po jednu kašiku šećera i dobro ulupati. Na kraju dodati limun i još malo mutiti, pa isključiti mikser, dodati badem i lagano promešati.
Smesu ravnomerno rasporediti po plehu koji je prethodno obložen papirom za pečenje (može i podmazan, posut brašnom, ali je bolja varijanta papir). Ubaciti u zagrejanu rernu (na oko 150C, posle par minuta smanjiti na oko 120C i peći oko sat vremena

Postupak ponoviti dva puta.

II i IV kora:
6 belanaca
250g šećera
2 kašike limuna (sirćeta)
120g mlevenih oraha

Ulupati čvrst sneg od belanaca, dodavati 1 po jednu kašiku šećera i dobro ulupati. Na kraju dodati limun i još malo mutiti, pa isključiti mikser, dodati orahe i lagano promešati.
Smesu ravnomerno rasporediti po plehu koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Ubaciti u zagrejanu rernu (na oko 150C, posle par minuta smanjiti na oko 120C i peći oko sat vremena
Postupak ponoviti dva puta.

Fil I:
300g mlevenih oraha preliti sa 11 kašika vrelog mleka sa 7-8 kašika šećera. Vrlo malo prokuvati.

Fil II:
Dobro umutiti 24 žumanca sa 24 kašike prah šećera i kuvati na pari. U ohlađeno dodati 2 putera (dovoljno je i 400g) prethodno dobro umućena i podeliti u odnosu 1:2.
U veći deo dodati 200g istopljene čokolade (fil IIa), a u ostatak 200g proprženih, isitnjenih lešnika (fil IIb).

Redosled:
kora I
fil I
kora II
1/2 fila IIa (čokolada)
kora III
fil 2b (lešnik)
kora IV
ostatak fila IIa

Tortu ukrasiti po želji: bademima, polovinama jezgra oraha, rendanom čokoladom, lešnicima...

Espanol
25.12.2004., 04:46
Deluje vrlo, vrlo primamljivo! Da li bi i jedan odrastao mogao da se umuva među decu tokom služenja... :lol:

smeh
25.12.2004., 04:52
Deluje vrlo, vrlo primamljivo! Da li bi i jedan odrastao mogao da se umuva među decu tokom služenja... :lol:
Dobro, opredeli se: Hoćeš li ti među tetke ili među decu? :wink: :lol:
I jedno i drugo ima svojih prednosti... :lol:

Espanol
25.12.2004., 05:07
I jedno i drugo ima svojih prednosti... :lol:Računalo se na faktor snalaženja, mazneš tortu kod dece pa pravo među tetke. Zima kalendarski več počela... :wink: :lol:

gigule
25.12.2004., 14:12
I jedno i drugo ima svojih prednosti... :lol:Računalo se na faktor snalaženja, mazneš tortu kod dece pa pravo među tetke. Zima kalendarski več počela... :wink: :lol:
jes bogami tetke i deca su najbolje društvo...
za tibe za nerve za mozak ...ma, za sve!!!!

pozdrav dobri ljudi

sanja
27.12.2004., 11:21
buntovnice, a da ti lepo organizujes jednu bunu? ups, mislila sam na degustaciju tvojih kolaca! :lol:

sanja
27.12.2004., 11:51
shef bi opet medju tetke! :wink:

Buntovnik_Bez_Razloga
28.12.2004., 13:50
Bila bi to preslatka buna na kolace i torte! :D
Ipak,ja samo vesto "kradem" recepte (za torte i kolace) od jedne osobe :wink:
Meni vise leze specijaliteti sa testeninama!
Tu sam majstor,bre! :P :D :wink:

sanja
28.12.2004., 13:56
pa predji onda sa reci na dela!
mislim, sa kradje recepata za kolace na pravljenje testenina! :lol:

nsbee
29.12.2004., 01:08
Drustvo, samo zelim da vas sve pozdravim, ovaj podforum je super!!! Odusevili ste me! Tek sam pocela da kuvam, vise iz radoznalosti nego iz nuzde, i ovde nalazim fenomenalne stvari!

Miro, sajt ti je super, svaka cast!!!!

Veliki poljubac za sve!!! :wink:

Goscica
04.01.2005., 23:02
Eeee, ovakooo,danas sam napravila moj prvi kuglov i to u svom novodobijenom sudu sa rupom :lol: Da ja ovde ne bih pisala recept koji nije moj,(a fenomenalan je, verujte mi, citava mi kuca mirise na korice od pomorandže,limuna i vanil šećer)pozivam (prozivam) Miru - majstoricu da ga da uz fotos, jer je recept skinut sa njenog sajta, a i provereno znam da ga je pravila više puta. :wink: Zove se Božićni kuglov ...Miroooooooooooooooooooooooo !!!!! :roll: :lol:

www mira
05.01.2005., 15:11
Šta Miroooooooo. Sve si sama lepo uradila pa daj i recept.

Ja sam i probala isti( šta cu kada stanujem blizu pa mogu). Stavrno ga je super napravila.Bravo Gošcice.

Goscica
05.01.2005., 23:30
Šta Miroooooooo. Sve si sama lepo uradila pa daj i recept.

Ja sam i probala isti( šta cu kada stanujem blizu pa mogu). Stavrno ga je super napravila.Bravo Gošcice. :oops: Fala Miro, a evo dajem tvoj recept sa sve tvojom slikom! E, ne tvojom, nego od kuglova koji si ti napravila! :lol: :P

BOŽIĆNI KUGLOV

150 gr. putera 1 kvasac, 150 gr šećera kristal, 4 žumanaca , 2 belanaca, 1/4 mleka,1 vanil šecer,500 gr. brašna, malo soli, 200 gr. suvog grožđa,seckana kora od pomorandže i rendana od limuna, 50 gr seckanih oraha ili badema.
Umutiti puter,belanca i žumanca sa šećerom,vanil šećerom, dodati mleko sa nadošlim kvascem, brašno, so, limun koricu, pomoranža koricu i trun soli.
Sve izmešati, pa mutiti 5 min. mikserom pa dodati suvo grožde koje ste prethodno posuli sa malo brašna. Tako urađeno testo ostaviti 1 sat da naraste u modli za kuglov. Modlu prvo dobro podmazati sa puterom, posuti brašnom i sipati sitno seckane orahe ili bademe. Preko toga sipati testo i ostaviti da narasta. Kada je naraslo peći na 180-200 stepeni oko 45min. Pečen kuglov izvaditi iz modle u tanjir ili na rešetku da se ohladi

http://uputstva.co.yu/recepti/kolaci/bozicni%20kuglof.jpg

Goscica
05.01.2005., 23:45
Nego, Miro, moram javno da te pitam - da li su one Pariske bananice i ukusne bar delic od onoga kako izgledaju :shock: Posla mi je vodica na usta kad sam ih videla, govoooriiii (mada nema sanse da nisu strava), ovih dana moraju da padnu za slobodu! :lol:

smeh
07.01.2005., 00:13
Potrebno je:
0,5 kg brašna
50gr putera + 2 kašike za podmazivanje suda
0,25l mleka
paketić kvasca
30g šećera
30-40g suvog grodzja;
nastrugana kora jednog limuna
malo soli
malo krupno seckanih oraha

Prosejati brašno i u sredini napraviti rupica u koju se sipa kvasac rastopljen u malo zaslađenog toplog mleka. Prekriti brašnom i sačekati da kvasac počne da radi. Nakon toga dodati ostatak mleka (mlakog) u koje se rastopi puter, šećer, malo soli, nastruganu koru limuna i suvo grozdje (ja ga prethodno potopim u malo ruma). Testo dobro izmesiti, pa ostaviti na toplom u sudu prekrivenom krpom da naraste (oko pola sata). U međuvremenu u "sudu sa rupom" rastopiti malo putera i obložiti ga celog. Dno prekriti seckanim orasima. Testo premesiti i rasporediti u sud, prekriti krpom i ostaviti da odstoji još oko sat vremena.
Pre pecenja kuglof premazati umucenim jajetom.
Peći oko 45 minuta na temperaturi od 220C. Ne zaboraviti da u rernu ide i plitki sud sa vodom :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/kuglof1.jpg

www mira
10.01.2005., 15:13
Nego, Miro, moram javno da te pitam - da li su one Pariske bananice i ukusne bar delic od onoga kako izgledaju :shock: Posla mi je vodica na usta kad sam ih videla, govoooriiii (mada nema sanse da nisu strava), ovih dana moraju da padnu za slobodu! :lol:

Znaš ono: I IZGLD I UKUS. Šalim se . To je jedan sjajan kolac i nimalo težak za napraviti.Nema ko mi ga nije tražio( recept) Jedino se mora imati špric za tulumbe. Tako je lepše. U krajnjem slucaju mogu se praviti i okrugli sa kašicicom . Ko je zainteresovan može pogledati na www.uputstva.co.yu kolaci.

sanja
10.01.2005., 15:25
pariske bananice, njammmm!
isgledaju sjajno!
a post je gotov... :lol:

www mira
12.01.2005., 12:54
Za božić sam pored bećar šnita, kornfleks puslica i salamice od smokava pravila i ove torte:

BAJADERA TORTA

1 kora: 300 gr. plazma keksa,1 dcl.soka od pomorandže,125 gr. putera,
125 gr. šećera u prahu. Sve sjediniti.
2 kora: 300 gr. mlevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mleka,dodati 125 gr.putera umućenog sa 125. gr. šećera u prahu.Sve sjediniti.
3 kora: Skuvati 2 pudinga od vanile u 1/2l.mleka i 200 gr šećera.
Ohladiti i sastaviti sa 125.gr.umućenog putera.
4 kora: 2 šlaga
Ređati koru na koru i ukrasiti sa šlagom

http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/bajadera.jpg

ČOKOLADNA TORTA
Potrebno je:
250 g putera ,10 jaja, 250 g šećera u prahu ,200 g čokolade za kuvanje, 2 kašike brašna, 160 g mlevenih oraha, 1 kašičica praška za pecivo, čokolada za ukrašavanje
Priprema
Umutiti 10 žumanaca sa šećerom i dodati rastopljenu čokoladu. Posebno umutiti puter i dodati u rashladenu masu. Odvojiti malo manje od pola fila, a u ostatak dodati brašno, prašak za pecivo,orahe i ulupan sneg od belanaca. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 c oko pola sata. Ispečenu koru ohladiti i izrezati na 2 ili 3 kore. Filovati kore već ranije pripremljenim i ostavljenim filom i posuti rendanom čokoladom.

http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/cokoladna.jpg

smeh
15.01.2005., 04:31
Baš mi je lepa slika!
Moram da izbacim napred da i drugi vide :wink: Potrebno je:
0,5 kg brašna
50gr putera + 2 kašike za podmazivanje suda
0,25l mleka
paketić kvasca
30g šećera
30-40g suvog grodzja;
nastrugana kora jednog limuna
malo soli
malo krupno seckanih oraha

Prosejati brašno i u sredini napraviti rupica u koju se sipa kvasac rastopljen u malo zaslađenog toplog mleka. Prekriti brašnom i sačekati da kvasac počne da radi. Nakon toga dodati ostatak mleka (mlakog) u koje se rastopi puter, šećer, malo soli, nastruganu koru limuna i suvo grozdje (ja ga prethodno potopim u malo ruma). Testo dobro izmesiti, pa ostaviti na toplom u sudu prekrivenom krpom da naraste (oko pola sata). U međuvremenu u "sudu sa rupom" rastopiti malo putera i obložiti ga celog. Dno prekriti seckanim orasima. Testo premesiti i rasporediti u sud, prekriti krpom i ostaviti da odstoji još oko sat vremena.
Pre pecenja kuglof premazati umucenim jajetom.
Peći oko 45 minuta na temperaturi od 220C. Ne zaboraviti da u rernu ide i plitki sud sa vodom :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/kuglof1.jpg

Goscica
15.01.2005., 10:43
Al su ovde ljudi bili vredni - svaka cast!Smehuljice lep ti kuglof! A sto se Mirinih torti tice, a sta da vam kazem - obe sam probala, ne zna se koja je bolja, mmmmmmmmmmmmm! :D

sanja
17.01.2005., 09:55
kolac sa rupom iz suda sa rupom... :)

odlicno izgleda!

smeh
17.01.2005., 13:56
kolac sa rupom iz suda sa rupom... :)

odlicno izgleda!
Daaaa...
Svrati na lleb da vidiš i sud - uslikan :wink:

jagodica
18.01.2005., 02:33
ono je pesak torta..ona prva sa slike..to je neko davao recept
ajde ocu da upadnem u fazon
je l menjate slag iz kesice pravim shlagom...je l bi to bilo oko 150ml onda?
ako negde u receptu pise slag iz kesice
e kod cacana imate dobre torte u prote mateje...ali mislim da imaju jedno 2-3 slicne vrste koje prodaju pod raznim nazivima ; ))) dobra je neka nugat-torta

LepaJeka
19.01.2005., 21:27
E, procitala sam svih 14 :shock: stranica ovog topika, i sad moram i ja da napravim tortu! Ali, pazite sad, u cemu je problem... Ja to, naravno, nikada nisam radila, te vas molim da mi date neki recept koji ce biti dovoljno jednostavan za pocetnika, a da ima cokolade i da nema pudinga (jel' mnogo izvoljevam?). I molim vas, molim vas, recite mi sta to znaci ispeci tri kore??? Tri identicna pleha stavim u rernu (odakle mi tri identicna pleha :shock: ), ili pecem jednu po jednu, pa ceo dan potrosim na pecenje kora? E onda, na kojoj temperaturi, da li rerna treba da bude prethodno zagrejana, koliko se pece, kako posle tu koru da ohladim da bi stavila fil na nju? I necu fil koji moram da kuvam (zato sto ce onda ovaj mali eksperiment trajati sest dana!). I koji slag, onaj sto se muti sa mlekom ili onaj sa vodom? Da postujem uputstvo na kesici ili i tu ima neka prikrivena fora?

Znaci, ja sam VANZEMALJAC U KUHINJI, treba mi sve reci do najsitnijih detalja. Da li je neko voljan za to?

MirjanaZ
19.01.2005., 21:55
evo jedan recept za lepu jeku,recept sam nasla na nekoj reklami za supermarket i ispalo super a ja je zovem torta od cokolade i banana(ako ne volis banane e onda stvaaaarno)
kora:
umutiti 2 jajeta sa 100gr kristal secera i 1 vanilinim secerom.mutis mikserom dakle.dodati 100gr brasnai 1 kafenu kasicicu praska za pecivo.staviti u prethodno podmazan pleh,stavis u prethodno zagrejanu rernu i peci na 180c oko 25min.eto samo jedna kora.prosto a?
4 banane iseci po duzini i zaliti sokom od limuna.ostavis da stoji u tom soku dok ti pravis fil.
fil:istopiti 200gr cokolade(crne ili mlecne).umutiti na drugoj strani 3 zumanca sa 150gr putera i 1 vanilin secerom.u to dodati istopljenu cokoladu.u drugoj posudi umutis 3 belanca i onda ih dodas uz mesanje,naravno prethodno umucenoj masi.to je fil i to je relativno prosto.
umutis slag.ja ga pravim od punomasne slatke pavlake ali ti uzmi i slag iz kesice a fora je da stavis malo manje mleka ili vode nego sto pise tako da se umuti bolje.
sad uzmes koru,po njoj poredjas banane pa stavis slag(nije greska u ovoj torti prvo ide slag)i preko toga stavis ovaj cokoladni mus.staviti u frizider 3h pre sluzenja.dekorisati preostalim bananama
je l prosto?

LepaJeka
19.01.2005., 23:02
Voolim banane!!!
Zvuci stvarno super, samo molim te, prosvetli me za ovu koru, na kojoj temperaturi da pecem i koliko vremena?

Jedino sto me plasi je da mi ovaj gornji fil "ne propadne" kroz taj slag (deluje mi nekako teze od slaga), pa da ne bude to jedna mala izvrnuta torta...

smeh
19.01.2005., 23:13
Ono što meni prvo padne na pamet kad se pomene "jednostavna torta" to je "Markiza"
Evo recepta:

Potrebno je:
za podlogu:
pakovanje piškota
1-1,5dl mleka

Za fil:
250g šećera u prahu
250g putera
7 žumanaca
100g otopljene čokolade
7 belanaca

2 šlaga ili 2dl slatke pavlake

Postupak (vrlo je važan redosled!):
Penasto umutiti puter sa prah šećerom, dodati jedno po jedno žumance, zatim otopljenu čokoladu i na kraju čvrst sneg od 7 belanaca. Važno je da kad dodaješ penu od belanaca, više ne upotrebljavaš mikser, već sve lagano promešaš varjačom kako se pena ne bi spustila.

Jednu po jednu piškotu nakvasiš mlekom i ređaš po dnu i obodu neke okrugle posude (može i šerpe od recimo 3l), preko toga preliješ fil i ostaviš u frižideru sat-dva. Kad se ohladi, okreneš posudu i "istreseš" tortu na tacnu pa prekriješ umućenim šlagom. Uzgred, ja i u šlag koji se po uputstvu muti sa vodom - stavljam mleko. Preporučujem "Aleva", sasvim je dobar.

E sad, ako baš hoćeš da pečeš koru, možeš da napraviš testo umesto piškota.
Potrebno ti je:

4 jaja
4 kašike šećera
2-3 kašike brašna

Najpre uključiš rernu da se greje na oko 180C.
Umutiš dobro žumanca i šećer, dodaš jednu po jednu kašiku brašna i na kraju čvrst sneg od belanaca (važi ista napomena kao i kod fila). Uzmeš tepsiju (može i šerpa prečnika oko 25cm) i najbolje je da dno i ivice obložiš papirom za pečenje (kupuje se u samoposluzi), pa lepo rasporediš umućenu smesu. Vrlo je važno da sve ubaciš u vruću rernu. Pečeš oko pola sata, s tim što možeš pre nego što izvadiš testo da probodeš tankim nožem (ili iglom za štrikanje), pa ako ne ostaje nikakav trag - znači da je pečeno.
Kao i piškote, i ovako napravljenu koru možeš preliti mlekom ili sokom od pomorandže (može i nekim drugim - stvar ukusa), sačekaš da se sasvim ohladi i preliješ filom. Ostaviš u frižideru da se stegne i na kraju prekriješ šlagom.

Alternativa ovoj kori je ona koju ja najčešće pravim i isto je vrlo jednostavno, a razlika je samo u tome što dodam lešnik ili orahe i čokoladu u prahu. Postupak je isti, a potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 kašika brašna
4 kašike proprženog, isitnjenog lešnik