Vidi punu verziju : Italijanska kuhinja
najbrze i veoma dobre spagete(ne znam kako se tacno zovu ali su ok):
kupite u pekabeti dobre i jeftine italijanske spagete(svakako obavezno italijanske).
kad se spagete skuvaju(kuvaju se u vodi sa solju , bez ulja) prospe se voda , ali ne sva(ostavi se samo malo tipa 0,2=o,3dl) i doda se malo maslinovog ulja.
na malo maslaca i malo maslinovog ulja proprziti jednu crvenu sitno seckanu papriku, pa dodati oko 200gr mesanog mlevenog mesa, prodinstati, dodati zacin c i malo bibera, pa dodati jedno celo pakovanje tomatina(0.5l), kuvati 10-ak minuta, pa dodati jedan cen sitno seckanog belog luka.
kuvati 2-3 minuta, pa dodati soljicu brasna pomesanog u vodi(bez grudvica)- da bi sos bio gusci i lepo se vezao sa spagetama(tj, da ne bi ostao na dnu).
obavezno dodati origano(na kraju) , i narendati neki kackavalj(po izboru)
Prijatno
sunrise
28.09.2003., 01:40
.......
italijanski recept za testo za pizzu:
40gr brasna pomesati sa pola (obavezno svezeg)kvasca i odgovarajucom kolicinom vode da se dobije testo.
ostaviti na toplom mestu da poraste duplo.
dodati oko 600gr brasna, so , i odgovarajucu kolicinu vode i ostaviti na toplo mesto da poraste duplo.
-napuljska pizza:razvuci testo debljine 3-4mm koje je zadebljano na krajevima
-rimska pizza: testo debljine 3mm koje nije zadebljano na krajevima.
Dalje znate..
prijatno
genius08
01.11.2003., 00:58
Spagete koje si spremao se zovu Bolonjez
Hvala na informacija.
Ja nekako pamtim samo ukus, ne i ime, to mi je nekako suvisno kod hrane.
Princeza
25.11.2003., 13:13
jos brze testo za pizzu:
brasno, prasak za pecivo, malo soli, jogurt, ulje... bude mekano i super! Nekad umesto jogurta stavim mlako mleko.
Ja sos za spagete pravim ovako:
Izdinstam luk crni sitno seckani, pa proprzim sa njim malo rendanog parizera, sitno seckanih pecuraka, stavim paradajz sos, malo kecapa, origano, estragon, mirodjiju, so, beli luk dal u prahu ili izgnjecen... i to se skuva i ... mmmm... preko rezanaca... i odozgo kackavalj. Neki ljudi ne vole mnogo zacinjeno, tako da svako po svom ukusu.
Najbrze testo za pizzu skoknes do prodavnice i kupis ono lepo polupeceno sto kosta 30 i nesto dinara... Ne pravi svai privatnik isto testo pa pazis da se ne predjes.
Definitivno najjednostavniji spageti:
Naravno obaris spagete "al dente" :wink:
U tiganj ulijes dosta maslinovog ulja a zatim ubacis par cesnjeva (prema ukusu) belog luka malo proprzis i prelijes preko spageta.
Goscica
09.09.2004., 22:41
Aktiviram ovu temu bezrazlozno zapostavljenu, a interesantnu.Ima ovde jedan gospodin koji je ziveo u Italiji i koji bi mogao dosta toga da nam kaze! :D Sta mislite, ko je? :wink: :P
Aktiviram ovu temu bezrazlozno zapostavljenu, a interesantnu.Ima ovde jedan gospodin koji je ziveo u Italiji i koji bi mogao dosta toga da nam kaze! :D Sta mislite, ko je? :wink: :P
Ne mislimo...
Znamo :wink:
jagodica
09.09.2004., 23:06
kuva se ovako:
pusti se voda da provri
kada provri, dodash soli!! zato sto snizava kljucanje - neka fizika
onda dodas rezance, smanjis vatru..kuvas dok ne budu OK
e onda dodas ulje, malko promesas
onda procedis i sacuvas vodu za supu
i dalje sledi neko uputstvo
ovo je by sofija loren
jagodica
09.09.2004., 23:08
nash BOG?! znamo ko
samo zar nije iz spanije
jagodica
09.09.2004., 23:09
kuva se ovako:
pusti se voda da provri
kada provri, dodash soli!! zato sto snizava kljucanje - neka fizika
onda dodas rezance, smanjis vatru..kuvas dok ne budu OK
e onda dodas ulje, malko promesas
onda procedis i sacuvas vodu za supu
i dalje sledi neko uputstvo
ovo je by sofija loren
mislim da je bitno da se kuva u mnogo vode...na kesi pise na 100g litar..pa sad koliko mozete
Espanol
10.09.2004., 00:56
Prozvani dobacuje jedan italijanski recept. Zove se "Erbacone" (Erbazzone), jede se po celoj Italiji, a najbolji se prave u pokrajini Emilija odakle i potiče:
ERBAZZONE
Testo:
- 300 gr belog brašna
- 60 gr. butera
- ulje
- so
Sadržaj:
- 1 kg blitve (ja više volim spanać)
- 150 gr mesnate slanine
- češanj belog luka
- vezica peršuna
- 1 jaje
- 70 gr. struganog parmezana
- ulje i so
Priprema:
Prvo skuvati blitvu ili spanać SAMO na vodi koja ostane na lišću posle pranja, dobro ocediti rukama, iseckati i propržiti sa polovinom na kockice iseckane slanine i nekoliko kašika ulja. Na kraju dodati peršun seckan zajedno sa belim lukom i skinuti sa vatre. Kad se malo prohladi dodati jedno jaje, parmezan i malo soli i dobro izmešati.
Sada se sprema testo sa prosejanim brašnom u koje se doda buter, 2- 3 kašike ulja (najbolje maslinovo), so po želji i onoliko vode koliko je potrebno da testo bude srednje tvrdoće. 2/ 3 testa razvaljati do debljine od 4- 5 mm, brašneći površinu ( to nadam se znate), zatim stavite u okrugli pleh namazan dobro buterom i pobrašnjem, ali tako da dobro "visi" preko ivica. Pravilno poređati sadržaj i poravnati kašikom. Od ostatka testa razvaljati "poklopac" i prekriti sadržaj. Spoljnje testo saviti unutra i "štipanjem i savijanjem ga lepo spojiti sa onim sa vrha. Viljuškom izbockati dooobro celu površinu a zatim sa vrha zabadati ostatak kockica slanine. Peče se oko sat na temperaturi od 180 stepeni. Služi se odmah, ali je lepo i hladno. Tražili ste Goščice- izvolite. Sad očekujem rezultate degustacije. :wink:
P.S. Ako ne nameravaš skoro da se udaš, nikako ne pravi ovo dilberu! :lol: Stiže i fotka koja će bolje da objasni ono zatvaranje na vrhu.
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/ERBAZZONE.jpg
Goscica
10.09.2004., 11:20
ako ovo moram da mu spremam - od udaje nema nista :P Ovo je mnooogo komplikovano za mene... :(
Espanol
10.09.2004., 14:10
ako ovo moram da mu spremam - od udaje nema nista :P Ovo je mnooogo komplikovano za mene... :(Stvar je boza za spremanje, a spremaćeš ti i mnogo složenije stvari kad te pravi POGLEDA kako treba!!! :wink: :lol:
Goscica
11.09.2004., 16:32
uhhh, kakva fotka, znala sam da treba da aktiviram ovu temu...daj josssssssss! :lol:
Espanol
11.09.2004., 22:14
Evooooo još! Šteta je dok još ima lepog paradajza ne iskoristiti priliku. "Kapričo" za četiri osobe:
Materijal
- Četiri velika srednje čvrsta paradajza
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
Obariti pirinač u slanoj vodi i ocediti dok je još čvrst, hladeći ga hladnom vodom i ponovo ocediti. Umešati žumance sa kašikom sirćeta i malo soli a zatim dodajući kap po kap ulja uz stalno mešanje napraviti majonez. U majonez dodati brendi i crveni sos i sve umešati i sjediniti sa hladnim pirinčom. Paradajzu odseći vrh, lagano ga izdubiti i napuniti smesom. S vrha mogu da se dodaju kapre ili seckane masline. Za ostatak ukrašavanja trenirajte maštu! :lol:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Paradajz%20Capriccio.jpg
iluzionista
11.09.2004., 22:24
Ok. Mozda cu se obrukati, ali evo ga i moj recept za sos za spagete. ;) Ne nisam neki majstor, ali nesto malo i kuvam (ucim) kad mi se pruzi prilika.
- smesa za sos od paradajza za spagete Aleva
- pasta od paradajza
- ljuti kecap
- malo bibera
- malo soli
- malo bibera
- dve do tri manje feferonke
- kukurzno brasno (zbog gustine)
Prvo napraviti smesu za spagete po uputsvu... Dodati pastu od paradajza i ljuti kecap po ukusu (probajte kasikom dok vam se ne svidi ukus :)). Dodati malo soli i bibera, iseckati feferonke i umesati... Konstantno mesati nekoliko minuta i ako je potrebno dodati kukurzno brasno (uz stalno mesanje) za zgusnjavanje sosa...
Prijatno...
P.S. Skoro sam od drugara uzeo recept za sos od svezih paradajza. Pa evo i njega...
nekoliko tvrdjih paradajza
malo soli
malo bibera
zejtin
opciono bosiljak ili origano (ili i jedno i drugo ;))
paradajzima oljustiti koru... iseckati na sitne komadice i proprziti na zejtinu... Posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sos ne zgusne.. Dodati origano ili bosiljak (ili i jedno i drugo) po ukusu....
Espanol
11.09.2004., 22:40
Divne lepinjice koje spasavaju kod iznenadnih gostiju, a lepo menjaju hleb kod raznih jela. Pjadine Romanjole prave se brzo i ne zahtevaju neki poseban materijal. Za 6 osoba potrebno je:
- 500 gr. belog brašna
- 150 gr. masti
- 1/ 2 kašike soli
- Malo tople vode (još bolje mleka)
Priprema
U brašno dodati mast i so i uz lagano dodavanje vode (mleka) mešati dok se ne dobije malo čvršće testo. Mesiti ga nekoliko minuta, a zatim podelite na komade veličine jajeta. Dlanovima ga formirati u kuglice i tanjiti ih prstima i dlanovima dok ne formirate lepinjice. Da se ne bi osušile, svaku pobrašnite i slažite jednu na drugu zamotene u krpu do pečenja. Italijani ih peku na ploči od neglazirane pečene gline, ali je odlična zamena i tiganj od livenog gvožđa. Peku se tek kad je podloga dobro zagrejana, lagano se izbodu viljuškom i kad je jedna strana gotova okreću. Tople se slažu jedna na drugu i zaviju u krpu. Jedu se tople ili hladne, preko njih odlično ide buter, krem sirevi, šunka... Ja ih najviše volim kao na slici (pogodite zašto?) :lol: :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Piadina%20Romagnola.jpg
www mira
11.09.2004., 23:10
Slušaj bre, mrzim te.I neću više da gledam u kasne sate. Samo za vreme ručka. Ide mi vodica na usta :D
Espanol
11.09.2004., 23:16
Slušaj bre, mrzim te.I neću više da gledam u kasne sate. Samo za vreme ručka. Ide mi vodica na usta :DTako i treba (mislim na vodicu). :lol: :wink:
Evooooo još! Šteta je dok još ima lepog paradajza ne iskoristiti priliku. "Kapričo" za četiri osobe:
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
Obariti pirinač u slanoj vodi i ocediti dok je još čvrst, hladeći ga hladnom vodom i ponovo ocediti. Umešati žumance sa kašikom sirćeta i malo soli a zatim dodajući kap po kap ulja uz stalno mešanje napraviti majonez. U majonez dodati brendi i crveni sos i sve umešati i sjediniti sa hladnim pirinčom. Paradajzu odseći vrh, lagano ga izdubiti i napuniti smesom. S vrha mogu da se dodaju kapre ili seckane masline. Za ostatak ukrašavanja trenirajte maštu! :lol:
Nisam neki poznavalac alkoholnih pica, pa me zanima jel' ovde mora brendi, ili moze i nesto drugo zestoko a obojeno?
Espanol
11.09.2004., 23:25
Može konjak, vinjak ili nešto slično. :wink:
Može konjak, vinjak ili nešto slično. :wink:
Hvala. Probacemo... :wink:
Goscica
12.09.2004., 11:35
Ok. Mozda cu se obrukati, ali evo ga i moj recept za sos za spagete. ;) Ne nisam neki majstor, ali nesto malo i kuvam (ucim) kad mi se pruzi prilika.
- smesa za sos od paradajza za spagete Aleva
- pasta od paradajza
- ljuti kecap
- malo bibera
- malo soli
- malo bibera
- dve do tri manje feferonke
- kukurzno brasno (zbog gustine)
Prvo napraviti smesu za spagete po uputsvu... Dodati pastu od paradajza i ljuti kecap po ukusu (probajte kasikom dok vam se ne svidi ukus :)). Dodati malo soli i bibera, iseckati feferonke i umesati... Konstantno mesati nekoliko minuta i ako je potrebno dodati kukurzno brasno (uz stalno mesanje) za zgusnjavanje sosa...
Prijatno...
P.S. Skoro sam od drugara uzeo recept za sos od svezih paradajza. Pa evo i njega...
nekoliko tvrdjih paradajza
malo soli
malo bibera
zejtin
opciono bosiljak ili origano (ili i jedno i drugo ;))
paradajzima oljustiti koru... iseckati na sitne komadice i proprziti na zejtinu... Posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sos ne zgusne.. Dodati origano ili bosiljak (ili i jedno i drugo) po ukusu....
Nema brukanja, samo se prikljuci i pisi...i ..kuvaaaj! :lol: :wink:
Goscica
12.09.2004., 11:38
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
s ovim cu se vec izboriti, ali lepinjice...one se ako sam dobro razumela vise sushe (bez masnoce :?: )nego peku? :oops:
Espanol
12.09.2004., 12:01
Peku se ali kratko na jako zagrejanoj podlozi kao u tekstu. Nešto kilavi sistem za postavljanje fotki. Biće ti jasno kad vidiš. Stže fotka i za paradajz.
Espanol
12.09.2004., 12:01
Peku se ali kratko na jako zagrejanoj podlozi kao u tekstu. Nešto kilavi sistem za postavljanje fotki. Biće ti jasno kad vidiš. Stže fotka i za paradajz.
Evo jedan jesenji recept:
Špageti s kestenima
Sastojci:
500 g špageta
400 g kestena
2 kasike slatke pavlake
kopar, ulje
biber, so
Opis:
Kestenje skuvajte u posoljenoj vodi, ogulite i ispasirajte onim za krompir. Dodajte im slatku pavlaku i seckani kopar pa izmešajte u jednoličnu smesu. U međuvremenu špagete skuvajte u dosta posoljene kipuće vode i ocedite. Zatim ih istresite u posudu na zagrejano ulje i izmešajte da se ravnomerno naulje. Potom sjedinite kuvane špagete sa smesom od kestena i na vatri lagano izmešajte. Sipajte u ciniju i odmah poslužite.
ako ovo moram da mu spremam - od udaje nema nista :P Ovo je mnooogo komplikovano za mene... :(Stvar je boza za spremanje, a spremaćeš ti i mnogo složenije stvari kad te pravi POGLEDA kako treba!!! :wink: :lol:
Hej... stvarno ne zahteva mnogo vremena.
I super je! :wink:
Goscica
13.09.2004., 00:07
Vec si spremila :? Svaka cast, znala sam da od mene kao domacice nema nista :cry:
Espanol
13.09.2004., 00:45
Vec si spremila :? Svaka cast, znala sam da od mene kao domacice nema nista :cry:Ne daj se provocirat`! Zavrni rukave pa nas pozovi, a mi ćemo dati stručno mišljenje! :lol: :wink:
Vec si spremila :? Svaka cast, znala sam da od mene kao domacice nema nista :cry:
Joj... Pa cilj mi je bio da te podstaknem, ne ono drugo... Osim toga, tesko da bi mene neko svrstao u kategoriju "dobrih domacica" :lol:
A i treba da podstaknemo coveka da nam kucka recepte :wink:
Goscica
13.09.2004., 22:32
Ma ja se to malo izvlacim, ali stvarno ne mogu nesto da postizavam, imam neke silne obaveze, ko ce jos da uziva u kuhinji... :?
Ma ja se to malo izvlacim, ali stvarno ne mogu nesto da postizavam, imam neke silne obaveze, ko ce jos da uziva u kuhinji... :?
pa ti se najavi na vreme, pa uzivaj u klopi! :wink:
Espanol
14.09.2004., 01:03
...bio bi najbukvalniji prevod ove radosti za nepca! Kombinacija je italijansko- francuske kuhinje i najviše se koristi u svečanim prilikama u Pijemontu. Traži malo strpljenja, ali će se kuvari koji ga spreme garantovano proslaviti! :lol:
Materijal:
- 350 gr. šunke
- 250 gr. teletine
- 150 gr. butera
- 200 gr. tečne pavlake (ili gotovog nezaslađenog šlaga)
- 1 stručak žalfije
- 1 kašika brašna
- 1 pakovanje želatina
- Malo pistaća ili oljuštenih badema
- brendi, madera, biber, so
Priprema:
Na 30 gr butera i malo žalfije proržiti na sitne kockice sečenu teletinu. Posoliti, pobiberiti i dodati čašu brendija. Dinstati dok ne ispari a zatim ohladiti. Sve dobro usitniti i protisnuti kroz sito (može i da se samelje u mašini ali gubi puno na ukusu). Isto uraditi i sa sitno iseckanom šunkom (ostaviti malo šunke u komadima za naknadno ukrašavanje). Sve dobro izmešati. Od 20 gr. butera, mleka i brašna napraviti gušći bešamel (dodati prema ukusu so i biber). Mesu dodati prethodno omekšali buter (odlično ide i kašika paste od tartufa koja može da se nađe). Drvenom lopaticom dobro ulupati smesu dok ne postane mekana i kremasta. Dodati nekoliko kašika brendija (može i konjak, vinjak...) i pažljivo dodavati šlag uz stalno mešanje.
Napraviti želatin prema uputstvu sa kesice, zamirisati malo maderom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Popariti u vrućoj vodi pistaće ili bademe, oljuštiti i iseći na pola. U glatki poluokrugli (ili po želji i mogućnostima) kalup, sipati malo želatina i okretati sud dok ga sasvim ne prekrije. Staviti u frižider da se stegne, a zatim ukrasiti seckanom šunkom i pistaćima. preko toga ponovo preliti malo želatina i ostaviti da se stegne. Kalup tada ispuniti penom, dobro pritiskajući, preliti preostalim želatinom i ostaviti u frižider nekoliko sati. Pred služenje, izvaditi iz kalupa, pažljivo ga okrenuvši na veći tanjir. Strplijivi se za sva vremena proslavljaju kao kuvari. :wink: :lol: Računam na Goščicu (Mira i Smeh su već viđeni).
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Pena%20od%20teletine.jpg
Espanol
14.09.2004., 01:13
Ma ja se to malo izvlacim, ali stvarno ne mogu nesto da postizavam, imam neke silne obaveze, ko ce jos da uziva u kuhinji... :?Likovna umetnica. To bi se onda podvelo pod TOTAL ART!!! :lol:
Goscica
14.09.2004., 09:56
Ma ja se to malo izvlacim, ali stvarno ne mogu nesto da postizavam, imam neke silne obaveze, ko ce jos da uziva u kuhinji... :?Likovna umetnica. To bi se onda podvelo pod TOTAL ART!!! :lol:
Daaaaaaaa... :D
www mira
14.09.2004., 16:20
Evo pre pet minuta zamesih one Romanjole,ostavila malo da odstoje pa ću da vam javim
www mira
14.09.2004., 18:24
Evo pre pet minuta zamesih one Romanjole,ostavila malo da odstoje pa ću da vam javim
Napravila i evo ovako:
Javlja se ona čuvena dilema: Ko ne napravi kajaće se 100% a ko napravi kajaće se takođe JER ĆE DA NAVALI KO STOKA KAO JA PA NEĆE DA ZNA ŠTA JE DOSTA.
Espanol bravo majstore za recept a bravo i ja super sam ih napravila.
Espanol
14.09.2004., 20:45
Napravila i evo ovako:
Javlja se ona čuvena dilema: Ko ne napravi kajaće se 100% a ko napravi kajaće se takođe JER ĆE DA NAVALI KO STOKA KAO JA PA NEĆE DA ZNA ŠTA JE DOSTA.
Espanol bravo majstore za recept a bravo i ja super sam ih napravila.Drago mi je čuti! Jel to znači da ne "dobacujem" više ništa iz Italije (naivno pitam?). :wink: :lol:
www mira
14.09.2004., 22:08
Napravila i evo ovako:
Espanol bravo majstore za recept a bravo i ja super sam ih napravila.Drago mi je čuti! Jel to znači da ne "dobacujem" više ništa iz Italije (naivno pitam?). :wink: :lol:
Dobaci ,ti samo dobaci. Rekoh ti ja već: Izem ti karakter ako nije labilan
Nego... imam podpitanje.
Posto u mojoj kuci ne postoji nista slicno pomenutom tiganju, mogu li se doticne "Piadina Romagnole" peci na obicnoj ringli prekrivenoj folijom? To je jedino sto mi pada na pamet...
BTW Materijal i nacin izrade prilicno podseca na nesto sto se u mom kraju pravi pod nazivom "gibančice". Samo se przi na masti. No, to vec ne spada u domen Italijanske kuhinje, pa ni u ovu temu.
Espanol
14.09.2004., 23:57
Nego... imam podpitanje.
Posto u mojoj kuci ne postoji nista slicno pomenutom tiganju, mogu li se doticne "Piadina Romagnole" peci na obicnoj ringli prekrivenoj folijom? To je jedino sto mi pada na pamet...
BTW Materijal i nacin izrade prilicno podseca na nesto sto se u mom kraju pravi pod nazivom "gibančice". Samo se przi na masti. No, to vec ne spada u domen Italijanske kuhinje, pa ni u ovu temu.Može i direktno na ringli i preko folije, samo moraš da budeš brza i oprezna da ne pregore. Pošto se peku "na suvo" nema nikakve opasnosti za šporet.
Nego... imam podpitanje.
BTW Materijal i nacin izrade prilicno podseca na nesto sto se u mom kraju pravi pod nazivom "gibančice". Samo se przi na masti. No, to vec ne spada u domen Italijanske kuhinje, pa ni u ovu temu.Može i direktno na ringli i preko folije, samo moraš da budeš brza i oprezna da ne pregore. Pošto se peku "na suvo" nema nikakve opasnosti za šporet.
OK... hvala. Probacemo... ali ne bas ovako kasno. :wink: da se ne prejedem pa da imam nocne more!
Espanol
15.09.2004., 00:07
Nego... imam podpitanje.
OK... hvala. Probacemo... ali ne bas ovako kasno. :wink: da se ne prejedem pa da imam nocne more!Ma kakve noćne more? Sve obroke u jurnjavi mogu da preskočim osim večere. NEMA LEPE DREMKE NA PRAZAN STOMAK! ZAKON!!! :lol: :lol: :lol: Ne pomaže ni Šeron Stoun u krevetu kad stomak krči (laički dodajem). :wink: :lol:
Nego... imam podpitanje.
OK... hvala. Probacemo... ali ne bas ovako kasno. :wink: da se ne prejedem pa da imam nocne more!Ma kakve noćne more? Sve obroke u jurnjavi mogu da preskočim osim večere. NEMA LEPE DREMKE NA PRAZAN STOMAK! ZAKON!!! :lol: :lol: :lol: Ne pomaže ni Šeron Stoun u krevetu kad stomak krči (laički dodajem). :wink: :lol:
Ako ti tako kazes... odoh ja u kuhinju! :lol:
Espanol
15.09.2004., 00:28
Nego... imam podpitanje.
Ako ti tako kazes... odoh ja u kuhinju! :lol:Javljaj rezultate. "ĆIM PRIJE"!!! :lol:
*misutka*
15.09.2004., 00:39
[quote="EspanolNEMA LEPE DREMKE NA PRAZAN STOMAK! ZAKON!!! :lol: :lol: :lol: [/quote]
O Bože, konačno istomišljenik po ovom pitanju :!: :!:
Espanol
15.09.2004., 00:51
[quote="EspanolNEMA LEPE DREMKE NA PRAZAN STOMAK! ZAKON!!! :lol: :lol: :lol:
O Bože, konačno istomišljenik po ovom pitanju :!: :!:[/quote]Pa gde si do sad da "poguramo" stvar? :lol:
*misutka*
15.09.2004., 00:57
Ma sad kad krenu pobornici zdrave hrane i poluprazne tibe...nek me izvinu pomenuti al me sve boli kad probam da zaspim gladna
Espanol
15.09.2004., 01:55
Ma sad kad krenu pobornici zdrave hrane i poluprazne tibe...nek me izvinu pomenuti al me sve boli kad probam da zaspim gladnaNajzad pravi lik na kulinarstvu! WELCOME!!! :lol:
Espanol
15.09.2004., 02:10
VAŽNO UPOZORENJE!. Svako ko u italijanskoj kuhinji pomene mizerni proizvod pod nazivom KEČAP, biće doživotno diskvalifikovan sa ovog foruma. U Italiji ne postoji takav proizvod. Koriste ga samo novokomponovani u onom MC.... :evil:
VAŽNO UPOZORENJE!. Svako ko u italijanskoj kuhinji pomene mizerni proizvod pod nazivom KEČAP, biće doživotno diskvalifikovan sa ovog foruma. U Italiji ne postoji takav proizvod. Koriste ga samo novokomponovani u onom MC.... :evil:
Hej... pa ti si stvarno genije!
I ja ne volim taj "proizvod"!
sta je to MC? :evil: da li to veliki cenzor siri netrpeljivost na ovom sajtu? :? ako je mislio na makrobiotiku, pa sta da mu kazem... hm, pa ni ona ne poznaje kecap. to su ga izmislili novokomponovani novinari novokomponovanih listova i novokomponovani kuvari! :wink:
mozda je to mc donalds?
ili mc mujo, kod studenjaka?
koliko vidim fancy makrobioticare oko sebe, nesto ne konzumiraju gorepomenuti kecap. kazu, ima aditive. a i duvana se groze... nije zdravo...
Espanol
15.09.2004., 15:10
mozda je to mc donalds?
ili mc mujo, kod studenjaka?
koliko vidim fancy makrobioticare oko sebe, nesto ne konzumiraju gorepomenuti kecap. kazu, ima aditive. a i duvana se groze... nije zdravo...Starokomponovani makro....je reklo bi se malo u svađi sa azbukom! A i svađalački raspoložen.:lol: Ili pokušava da nas ubedi kako je MC DONALDS zdrava hrana? Ili da u kečapu osim aditiva i koječega može da se nađe i nešto paradajza? Svakom ko mi dostavi recept klasične italijanske, francuske, grčke, kineske...kuhinje sa KEČAPOM, javno ću se izviniti.
Ketchup? Nekog zanima recept za spravljanje? Mislim da ga imam negde... :twisted:
Ma, nije ketchup toliko los... Moze da pomogne ponekad...
Espanol
15.09.2004., 15:33
sta je to MC? :evil: da li to veliki cenzor siri netrpeljivost na ovom sajtu? :? ako je mislio na makrobiotiku, pa sta da mu kazem... hm, pa ni ona ne poznaje kecap. to su ga izmislili novokomponovani novinari novokomponovanih listova i novokomponovani kuvari! :wink:Zbog brzopletosti i neprimerenog izražavanja dobio si žuti karton. Ovde nema netrpeljivosti, naprotiv! Prelistaj pažljivije kulinarstvo i biće ti jasno. Za drugi ovakav ispad znaš šta sledi.
Espanol
15.09.2004., 16:27
Ketchup? Nekog zanima recept za spravljanje? Mislim da ga imam negde... :twisted:
Ma, nije ketchup toliko los... Moze da pomogne ponekad...Ne sporim. Ali ne u italijanskoj kuhinji. :twisted:
maliPrinc
15.09.2004., 17:59
Mmm..mljac shpagete! Recept:
Skuvate shpagete, sipate puno pavlake, pomesate sve to sa sitno iseckanim pecurkama (koje ste pre toga malo proprzili)pa onda na sve to dodate Origana po ukusu (citaj: mnooogo)+ u sve to ubacite sitno iseckanu shunku ili suvo meso. P.S. Pechurke se prze na margarinu. :arrow: :D
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
A kako ti pravis "crveni sos"?
sta je to MC? :evil: da li to veliki cenzor siri netrpeljivost na ovom sajtu? :? ako je mislio na makrobiotiku, pa sta da mu kazem... hm, pa ni ona ne poznaje kecap. to su ga izmislili novokomponovani novinari novokomponovanih listova i novokomponovani kuvari! :wink:Zbog brzopletosti i neprimerenog izražavanja dobio si žuti karton. Ovde nema netrpeljivosti, naprotiv! Prelistaj pažljivije kulinarstvo i biće ti jasno. Za drugi ovakav ispad znaš šta sledi.
izvini espanol. nisam stavio naocare, a i uplasio sam se konkurencije u medijima! :wink:
Espanol
16.09.2004., 00:07
izvini espanol. nisam stavio naocare, a i uplasio sam se konkurencije u medijima! :wink:OK majstore. Idemo dalje! :wink:
Espanol
16.09.2004., 00:44
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
A kako ti pravis "crveni sos"?Munjozno i jednostavno! U šerpicu sipaš malo ulja, kad se zagreje dodaš jednu kašiku (ravnu) brašna i mešaš dok brašno ne počne lako da tamni. Naliješ sok od paradajza (preporučujem onaj iz tetra- paka od 1/ 2 lit., mislim da se vabi "Tomatino") u količini koja ti je potrebna za sos. Odmah dodaš kafenu kašičicu šećera koja malo ubije kiselinu iz paradajza, i čim baci prvi ključ sos je gotov. Nije obavezno, ali ja redovno dodam sokić od 1- 2 čena isceđenog belog luka. Da mu divan šmek. Cela operacija ne traje ni 5 min. :wink: Javljaj rezultate!
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
A kako ti pravis "crveni sos"?Munjozno i jednostavno! U šerpicu sipaš malo ulja, kad se zagreje dodaš jednu kašiku (ravnu) brašna i mešaš dok brašno ne počne lako da tamni. Naliješ sok od paradajza (preporučujem onaj iz tetra- paka od 1/ 2 lit., mislim da se vabi "Tomatino") u količini koja ti je potrebna za sos. Odmah dodaš kafenu kašičicu šećera koja malo ubije kiselinu iz paradajza, i čim baci prvi ključ sos je gotov. Nije obavezno, ali ja redovno dodam sokić od 1- 2 čena isceđenog belog luka. Da mu divan šmek. Cela operacija ne traje ni 5 min. :wink: Javljaj rezultate!
Samo sam htela da cujem jel' to to... Inace, u mojoj familiji se taj sos sprema redovno uz tkz. "rinfleš" - obicno uz nedeljni rucak.
razlika je samo u paradaizu koji se sprema u domacoj reziji...
Espanol
16.09.2004., 01:19
Eh, da, taj je pravi! Ja sam pokušao da ti dam najpraktičniju varijantu. To ne znači da u "šteku" nemam i neke malo složenije verzije. :lol: Ovakav sos lepo seda i uz ćuftice.
Eh, da, taj je pravi! Ja sam pokušao da ti dam najpraktičniju varijantu. To ne znači da u "šteku" nemam i neke malo složenije verzije. :lol: Ovakav sos lepo seda i uz ćuftice.
Uopste nema sumnja u tvoje dobre namere! Kulinarsko umece da ne spominjem! Zato sam i pitala... da naucim nesto novo... ali da ne ispadne da ja bas nista ne znam - uredno prijavim kad mi je nesto poznato :)
A te slozenije varijante? :wink:
Espanol
16.09.2004., 12:04
Fotka za PENU OD TELETINE najzad postavljena! Kuvari željni slave neka skoknu da pogledaju! :lol:
Pa ono je stvarno fenooooomeeeeenalo!
... Jos da ima kome da se sprema... :( pa da ne zalim.
Espanol
16.09.2004., 12:18
... Jos da ima kome da se sprema... :( pa da ne zalim.Samo ti spremi i "pacijent" je gotov! Ne treba ti ona močuga za "klepnuti po glavi". :lol: :wink:
... Jos da ima kome da se sprema... :( pa da ne zalim.Samo ti spremi i "pacijent" je gotov! Ne treba ti ona močuga za "klepnuti po glavi". :lol: :wink:
Kad ti tako kazes... :lol:
Espanol
16.09.2004., 12:46
Kad ti tako kazes... :lol:Samo skromno podsećam na vekovno iskustvo! :wink: :lol:
Pitanje sa Espanola.
Da li zna recept za neku pastu sa skampima(ili morski plodovi). Jela sam letos na moru u Grckoj, sos je bio beo, verovatno pavlaka, ali je svakako bilo jos svacega? Bas bih sada jela nesto tako...
Espanol
16.09.2004., 15:55
Pitanje sa Espanola.
Da li zna recept za neku pastu sa skampima(ili morski plodovi). Jela sam letos na moru u Grckoj, sos je bio beo, verovatno pavlaka, ali je svakako bilo jos svacega? Bas bih sada jela nesto tako...E, toga ima k`o salate. Dobacujem uskoro jedan mračni rižoto sa škampima. Šiljite se natenane! :lol: :wink:
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
E, i ovo smo proverili... :D Super je, ali mi nikako nije jasno koliki treba da budu ti paradaizi pa da sve stane u cetiri komada?! :?
Upotrebila sam jedno 10-tak za tu kolicinu nadeva... ali mi je lepoooo 8)
Espanol
16.09.2004., 23:12
Rekao sam da treba da budu veeeeeliki. A vidim smetalo ti što je ispalo 10. :wink: :lol:
Rekao sam da treba da budu veeeeeliki. A vidim smetalo ti što je ispalo 10. :wink: :lol:
Ma da... tako mi je smetalo da ih vise nema!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Espanol
17.09.2004., 00:31
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Uh, pade mi kamen sa srca. Već sam brinuo da roba ne propadne. :lol: Stiže nešto isto tako lepo, ali od graška. Jel može? :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Uh, pade mi kamen sa srca. Već sam brinuo da roba ne propadne. :lol: Stiže nešto isto tako lepo, ali od graška. Jel može? :wink:
Kako da ne! Jel' da cekam?
A ti opet "vampiras"?!
Espanol
17.09.2004., 01:23
Kako da ne! Jel' da cekam?
A ti opet "vampiras"?!Pojava se može smatrati normalnom. Evo čvokam jedan lepi "venac od graška". :wink:
Sta je sa rizotom? :?: :(
Espanol
17.09.2004., 11:51
Za 4- 6 osoba
Materijal:
- 600 gr. očišćenog graška
- 80 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 50 gr.šunke
- 150 gr. dimljene slanine
- 2 dl. mleka
- 4 jaja
- 1 crni luk
- prezle, so, biber
Priprema:
Sitno seckani luk lagano propržiti na 30 gr. butera, dodati sitno seckanu šunku a zatim i grašak skuvan u dosta slane vode (paziti da se ne raspadne). Sve zajedno pržiti nekoliko minuta uz lagano mešanje.
U posebnoj posudi istopiti 30 gr. butera, dodati brašno (dobro razbiti) grudvice i dodavati mleko dok se ne napravi gusti bešamel. Dodati ga grašku, a zatim dodavati jedno po jedno jaje dobro mešajući.
Sud koje stare domaćice zovu obično "kuglof" (sa rupom u sredini) dobro namazati ostatkom butera, sipati prezle i okretati ga dok lepo ne pokriju ceo sud. Višak istresti i naliti garšak. Poravnati smesu kašikom lagano pritiskajući. Peći oko sat na 180 stepeni. Ako s vrha počne više da tamni, prekriti aluminijumskom folijom. Pažljivo istresti u veći tanjir, a oko venca ukrasiti prženom i na sitne kocke sečenom slaninom. Služiti toplo.
Ima i dodatak za punjenje sredine venca za one koji venac služe kao glavno jelo. Stiže. :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/ATT00020.jpg
Tako je vec bolje! :wink:
Espanol
17.09.2004., 14:15
Tako je vec bolje! :wink:Nastavak (posle radnih obaveza)! :wink:
Sredina venca trpi razne kombinacije gušćih gulaša (i sa ribljom osnovom), eksperimentišite slobodno, a ja volim ovu kombinaciju:
4- 5 pilećih srca iseckam na vrlo sitne kockice i 4 pileće džigerice na nešto krupnije. Na kašiki ulja i kockici butera ispržim jedan sitno seckani luk dok se ne ucakli, dodam srca i džigericu i dinstam jedno 5 min. Nalijem 1 dl. crnog vina i dinstam dok ne ispari, zatim nalijem 2 dl soka od paradajza, dodam biber, pola kockice za supu i malo karija i pustim da se tiho krčka 10- 15 minuta. U finalu dodam dve velike kašike kisele pavlake, prethodno dobro izmućene sa mrvicom mleka. Sipa se pažljivo u sredinu venca dok je vruće, sačeka malo da se delom upije i doda ostatak. Preporučujem! Uživajte i izveštavajte već jednom o rezultatima. :twisted: Ovde se samo Smeh ističe na radu! :lol: :wink:
zasto uvek dodjem na kulinarstvo u ovo doba, kad sam gladna??? samo se unervozim :wink:
Espanol
17.09.2004., 14:33
zasto uvek dodjem na kulinarstvo u ovo doba, kad sam gladna??? samo se unervozim :wink:Nije to loše. Šiljiš se natenane, a kad dođeš kući dragi upljaskao kujnicu ali spremio klopu pa možeš sa vrata da se baciš (mislim na klopu)! :lol:
pusti to posle, bitno je sad prevazici hipoglikemijsku krizu :!:
Espanol
17.09.2004., 14:43
pusti to posle, bitno je sad prevazici hipoglikemijsku krizu :!:Srkni lepu veliku kavicu (što ja upravo činim) i nastavi da se šiljiš. Dvostruko! :wink: :lol:
[quote=smeh]Tako je vec bolje! :wink:[b][i]Nastavak (posle radnih obaveza)! :wink:
:twisted: Ovde se samo Smeh ističe na radu! :lol:
E, PA JOŠ ČU I DA SE NALJUTIM !!!!
www mira
17.09.2004., 15:49
[quote=smeh]Tako je vec bolje! :wink:[b][i]Nastavak (posle radnih obaveza)! :wink:
E, PA JOŠ ĆU I DA SE NALJUTIM !!!!
To sam bila JA a ne gost.
Espanol
17.09.2004., 15:55
[quote=smeh]Tako je vec bolje! :wink:[i]Nastavak (posle radnih obaveza)! :wink:
E, PA JOŠ ĆU I DA SE NALJUTIM !!!!
To sam bila JA a ne gost.[b]E onda, debelo izvinjenje. Ćuj Gost, MAJSTOR! Mislio sam samo na ove poslednje recepte gde se Smeh IZUZETNO ISTICAO (kom. radna karakteristika :lol: ). A gde se zagubiše M&N ? :roll:
Prozvanoj je malo neprijatno... :oops:
Miro, ne brini...
"Isticanje" je samo posledica viska slobodnog vremena... verujem trenutnog.
www mira
17.09.2004., 17:12
Miro, ne brini...
Zašto neprijatno? Mladi kadrovi samo napred :D
Vi i treba da se isticete. Nemaš pojima koliko sam od Vas svih ponešto novo naučila.
Nego ovaj GLAVNI OD KUŽINE nešto mi je postao zaboravan pa ko velim samo da ga podsetim da sam tu.
Naravno, sve u cilju dobre zabave.Lepo i korisno. Voli Vas sve vaša MIra
Espanol
17.09.2004., 21:18
Miro, ne brini...
Vi i treba da se isticete. Nemaš pojima koliko sam od Vas svih ponešto novo naučila.
Nego ovaj GLAVNI OD KUŽINE nešto mi je postao zaboravan pa ko velim samo da ga podsetim da sam tu.
Naravno, sve u cilju dobre zabave.Lepo i korisno. Voli Vas sve vaša MIraVOLIM I JA VAS !!! :lol: :lol: :lol:
Goscica
17.09.2004., 23:26
Miro, ne brini...
Naravno, sve u cilju dobre zabave.Lepo i korisno. Voli Vas sve vaša MIraVOLIM I JA VAS !!! :lol: :lol: :lol:
:lol: :D A sumnjivi ste mi bili od pocetka... :P :D :D
Espanol
17.09.2004., 23:56
Miro, ne brini...
:lol: :D A sumnjivi ste mi bili od pocetka... :P :D :DNeprijatno mi je, ali moram da se citiram: "Đavolak Goščica ponovo jaše!" :lol:
Miro, ne brini...
:lol: :lol: :lol:
Espanol
18.09.2004., 00:30
Miro, ne brini...
:lol: :lol: :lol:Eto ti ga sad, pa budi pristojan, džentlmen i sve ostalo... :roll:
Za 4- 6 osoba
Materijal:
- 600 gr. očišćenog graška
- 80 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 50 gr.šunke
- 150 gr. dimljene slanine
- 2 dl. mleka
- 4 jaja
- 1 crni luk
- prezle, so, biber
Priprema:
Sitno seckani luk lagano propržiti na 30 gr. butera, dodati sitno seckanu šunku a zatim i grašak skuvan u dosta slane vode (paziti da se ne raspadne). Sve zajedno pržiti nekoliko minuta uz lagano mešanje.
U posebnoj posudi istopiti 30 gr. butera, dodati brašno (dobro razbiti) grudvice i dodavati mleko dok se ne napravi gusti bešamel. Dodati ga grašku, a zatim dodavati jedno po jedno jaje dobro mešajući.
Sud koje stare domaćice zovu obično "kuglof" (sa rupom u sredini) dobro namazati ostatkom butera, sipati prezle i okretati ga dok lepo ne pokriju ceo sud. Višak istresti i naliti garšak. Poravnati smesu kašikom lagano pritiskajući. Peći oko sat na 180 stepeni. Ako s vrha počne više da tamni, prekriti aluminijumskom folijom. Pažljivo istresti u veći tanjir, a oko venca ukrasiti prženom i na sitne kocke sečenom slaninom. Služiti toplo.
Ima i dodatak za punjenje sredine venca za one koji venac služe kao glavno jelo. Stiže. :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/ATT00020.jpg
Ali ovo stvarno dobro izgleda... :shock:
A citav dan niko nista ne kuva! :oops:
Espanol
18.09.2004., 01:46
Ćuj izgleda, treba da se proba. Ali, savremene kuvarice...da ne navodim primere, ko će TO da sprema, riknula rerna, nervira me teča, nemam onaj sud sa RUPOM (kao buvljak nije pun ISTIH za 100 dindži) itd... :lol:
Ćuj izgleda, treba da se proba. Ali, savremene kuvarice...da ne navodim primere, ko će TO da sprema, riknula rerna, nervira me teča, nemam onaj sud sa RUPOM (kao buvljak nije pun ISTIH za 100 dindži) itd... :lol:
E, a na kom buvljaku?! :wink:
Espanol
18.09.2004., 02:27
E, a na kom buvljaku?! :wink:Pa valjda i u mestu xxxxxxx ima neki buvljak. Ako nema, preuzimam na sebe da pazarim sud sa RUPOM i dobacim do mesta xxxxxxxx! :lol:
E, a na kom buvljaku?! :wink:Pa valjda i u mestu xxxxxxx ima neki buvljak. Ako nema, preuzimam na sebe da pazarim sud sa RUPOM i dobacim do mesta xxxxxxxx! :lol:
Odlicno!
Hvala.
I kad da ga ocekujem? :lol:
U ocekivanju "suda sa rupom", i napadu gladi - postupila sam spremanju graska po pomenutom receptu...
Rezultati su... hmmm... polovicni.
Ne znam da li zbog rupe ili neceg drugog (sipala sam u sud BEZ rupe), tek nije moglo da se istrese... :cry:
Ali smo se bas slatko najeli :) "grebuci" moj rebrasti sud BEZ rupe...
Dakle... nije ispalo ni blizu ko' na slici, ali je bilo jaaako ukusno! :lol:
Rižoto s bundevom
Sastojci:
300 g pirinca
350 g žute bundeve
crveni luk
supa od povrća
peršun
rendani parmezan
100 g maslaca
Opis:
Oguljenu bundevu isecite na komadiće i smekšajte je u posudi sa 20 g maslaca i čašom supe.
Nakon pola sata maknite s vatre. Očišćeni crveni luk sitno iseckajte i lagano dinstajte na 50 g maslaca. Dodajte pirinac i dinstajte na jacoj vatri, mešajući varjačom.
Dodajte bundevu, kutlaču supe, dobro posolite i pobiberite. Smanjite vatru i kuvajte mešajući 20 minuta pa dodajte povremeno, po potrebi, još supe.
Maknite posudu sa sporeta i začinite još vruć pirinac preostalim maslacem i obilnom šakom parmezana, mešajući varjačom 3 - 4 minute.
Poslužite toplo, ali ne vruće. Tanjire ukrasite svežim peršunom.
Espanol
18.09.2004., 21:12
U ocekivanju "suda sa rupom", i napadu gladi - postupila sam spremanju graska po pomenutom receptu...
Ne znam da li zbog rupe ili neceg drugog (sipala sam u sud BEZ rupe), tek nije moglo da se istrese... :cry:
Dakle... nije ispalo ni blizu ko' na slici, ali je bilo jaaako ukusno! :lol:Bez obzira na RUPU, verovatno nisi dovoljno premazala sud buterom i dodala dovoljno prezla. Ali važno je da ste uživali u ukusu. :wink: Moraćemo hitno da poradimo na toj RUPI. :wink: :lol:
Dakle... nije ispalo ni blizu ko' na slici, ali je bilo jaaako ukusno! :lol:Bez obzira na RUPU, verovatno nisi dovoljno premazala sud buterom i dodala dovoljno prezla. Ali važno je da ste uživali u ukusu. :wink: Moraćemo hitno da poradimo na toj RUPI. :wink: :lol:
:lol:
bundeva
18.09.2004., 22:00
Rižoto s bundevom
Sastojci:
300 g pirinca
350 g žute bundeve
crveni luk
supa od povrća
peršun
rendani parmezan
100 g maslaca
Opis:
Oguljenu bundevu isecite na komadiće i smekšajte je u posudi sa 20 g maslaca i čašom supe.
Nakon pola sata maknite s vatre. Očišćeni crveni luk sitno iseckajte i lagano dinstajte na 50 g maslaca. Dodajte pirinac i dinstajte na jacoj vatri, mešajući varjačom.
Dodajte bundevu, kutlaču supe, dobro posolite i pobiberite. Smanjite vatru i kuvajte mešajući 20 minuta pa dodajte povremeno, po potrebi, još supe.
Maknite posudu sa sporeta i začinite još vruć pirinac preostalim maslacem i obilnom šakom parmezana, mešajući varjačom 3 - 4 minute.
:evil: :evil: :evil:
Espanol
18.09.2004., 22:05
Ma Buki ne nasedaj na provokacije! :lol: :wink:
Rižoto s bundevom
Sastojci:
300 g pirinca
350 g žute bundeve
crveni luk
supa od povrća
peršun
rendani parmezan
100 g maslaca
Opis:
:evil: :evil: :evil:
Sorry Buki! :oops: :roll:
Nista licno. Samo da znas da je ovo jedna od najboljih stvari koje sam u zivotu jela. :wink:
Izvini, ali obozavam bundeve... :)
Goscica
19.09.2004., 00:00
i ja, pogotovo forumske :lol:
Espanol
19.09.2004., 00:06
i ja, pogotovo forumske :lol:Ooooooo, Goščica se razbudila ili se sprema da nuna? Gde su izveštaji o kulinarskim podvizima? :twisted:
Goscica
19.09.2004., 00:09
nije ih bilo, tiba bolela i danas... :( :?
Espanol
19.09.2004., 00:23
nije ih bilo, tiba bolela i danas... :( :?Pa kako da se pomogne uvaženoj članici foruma? Nekom lakom juhicom? :wink:
Goscica
19.09.2004., 00:27
danas jela juhicu, a sto pitas, jel imas neki recept na umu? :)
Espanol
19.09.2004., 00:30
danas jela juhicu, a sto pitas, jel imas neki recept na umu? :)Imaš li neko ozbiljnije pitanje. Pa toga uvek imam k`o salate! :lol:
Goscica
19.09.2004., 00:35
ha, moracu da smislim nesto...uskoro... :P
Espanol
20.09.2004., 23:38
Divna (i vrlo izgledna klopa- vidi fotku). Za 4 osobe potrebno je:
- 400 grama pirinča
- 25 gr. butera
- 50 gr. lako topljivog sira ( recimo mocarela)
- 1 deblja šnita šunke
- 2 jaja
- 4 kašike struganog parmezana
- 8 dl. supe (ili vrele vode sa 1 kockom instant supe)
- prezle, ulje, biber, so
Priprema:
Rastopiti na tihoj vatri buter, dodati pirinač i nekoliko minuta ga pržiti uz stalno mešanje. dodati vruću supu i kuvati oko pola sata, ili dok supa ne ispari i pirinač ostane suv. Dodati parmezan, so i biber po želji i dobro promešati. Kad se pirinač ohladi, dodati jedno dobro ulupano jaje i sve promešati.
U međuvremenu sitno iseckati šunku i nastrugati sir izmešati. Od pirinča rukama oblikovati loptice veličine jajeta, prstom izbušiti rupu i ubaciti mešavinu šunke i sira. Pažljivo zatvoriti da nadev ne izađe. Dalje je čisto pohovanje. Loptice umočiti u jaje ( sve ovo je najbolje raditi uz pomoć dve kašike da se zadrži oblik), zatim u prezle i pržiti na dosta dobro zagrejanog ulja dok se lepo ne zarumene. Procediti i staviti malo na salvetu da upije ostatak ulja. Pred služenje posuti sitno seckanim svežim peršunom. da vidimo ko će prvi da izvesti o rezultatima? :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Kroketi.jpg
Divna (i vrlo izgledna klopa- vidi fotku). Za 4 osobe potrebno je:
- 400 grama pirinča
- 25 gr. butera
- 50 gr. lako topljivog sira ( recimo mocarela)
- 1 deblja šnita šunke
- 2 jaja
- 4 kašike struganog parmezana
- 8 dl. supe (ili vrele vode sa 1 kockom instant supe)
- prezle, ulje, biber, so
Priprema:
Rastopiti na tihoj vatri buter, dodati pirinač i nekoliko minuta ga pržiti uz stalno mešanje. dodati vruću supu i kuvati oko pola sata, ili dok supa ne ispari i pirinač ostane suv. Dodati parmezan, so i biber po želji i dobro promešati. Kad se pirinač ohladi, dodati jedno dobro ulupano jaje i sve promešati.
U međuvremenu sitno iseckati šunku i nastrugati sir izmešati. Od pirinča rukama oblikovati loptice veličine jajeta, prstom izbušiti rupu i ubaciti mešavinu šunke i sira. Pažljivo zatvoriti da nadev ne izađe. Dalje je čisto pohovanje. Loptice umočiti u jaje ( sve ovo je najbolje raditi uz pomoć dve kašike da se zadrži oblik), zatim u prezle i pržiti na dosta dobro zagrejanog ulja dok se lepo ne zarumene. Procediti i staviti malo na salvetu da upije ostatak ulja. Pred služenje posuti sitno seckanim svežim peršunom. da vidimo ko će prvi da izvesti o rezultatima? :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Kroketi.jpg
Ali ja sam stvarno (opet) gladna posle ovoga!
Espanol
21.09.2004., 01:00
Tako i treba. Čemu služi kulinarstvo! :wink: :lol:
E... vidis.
A uvek sam se to pitala...
Super je da si tu da ukazes na zablude i propuste :wink:
karamba i karambita!
uvek naletim na ove masne fotke kad sam gladna! :D
karamba i karambita!
uvek naletim na ove masne fotke kad sam gladna! :D
Pa to je jos uvek bolje opcije nego da trenutno ogladnis kad ih vidis :wink:
Goscica
21.09.2004., 17:47
Pa sto me muchis covece!!! :?
Goscica
21.09.2004., 17:53
e, da, a jel i mocarela i parmezan idu unutra sa sunkom :?: i jel moze neka zamena za mocarelu?
Espanol
21.09.2004., 18:43
e, da, a jel i mocarela i parmezan idu unutra sa sunkom :?: i jel moze neka zamena za mocarelu?Parmezan ide u pirinač a mocarelu može da zameni bilo koji sir koji se lepo topi. :wink: Drago mi je da ti se vratio interes za klopu. Znači tibica je OK. Eto šta je forumska stimulacija. :lol: :wink:
Goscica
21.09.2004., 20:18
e, da, a jel i mocarela i parmezan idu unutra sa sunkom :?: i jel moze neka zamena za mocarelu?Parmezan ide u pirinač a mocarelu može da zameni bilo koji sir koji se lepo topi. :wink: Drago mi je da ti se vratio interes za klopu. Znači tibica je OK. Eto šta je forumska stimulacija. :lol: :wink:
Samo ti stimulisi, a i ostali, a sto mi ide vodica na usta nema veze... :twisted: e, da, tek sad videh da si napisao u receptu za parmezan, al valjda sam obnevidela od ove dijetalne hrane :lol:
Espanol
21.09.2004., 22:13
Samo ti stimulisi, a i ostali, a sto mi ide vodica na usta nema veze... :twisted: e, da, tek sad videh da si napisao u receptu za parmezan, al valjda sam obnevidela od ove dijetalne hrane :lol:Pa to stalno pričam, ZDRAVLJE na usta ide. U protivnom obnevidiš i snalazi te svako čudo. :wink:
Divne lepinjice koje spasavaju kod iznenadnih gostiju, a lepo menjaju hleb kod raznih jela. Pjadine Romanjole prave se brzo i ne zahtevaju neki poseban materijal. Za 6 osoba potrebno je:
- 500 gr. belog brašna
- 150 gr. masti
- 1/ 2 kašike soli
- Malo tople vode (još bolje mleka)
Priprema
U brašno dodati mast i so i uz lagano dodavanje vode (mleka) mešati dok se ne dobije malo čvršće testo. Mesiti ga nekoliko minuta, a zatim podelite na komade veličine jajeta. Dlanovima ga formirati u kuglice i tanjiti ih prstima i dlanovima dok ne formirate lepinjice. Da se ne bi osušile, svaku pobrašnite i slažite jednu na drugu zamotene u krpu do pečenja. Italijani ih peku na ploči od neglazirane pečene gline, ali je odlična zamena i tiganj od livenog gvožđa. Peku se tek kad je podloga dobro zagrejana, lagano se izbodu viljuškom i kad je jedna strana gotova okreću. Tople se slažu jedna na drugu i zaviju u krpu. Jedu se tople ili hladne, preko njih odlično ide buter, krem sirevi, šunka... Ja ih najviše volim kao na slici (pogodite zašto?) :lol: :wink:
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Piadina%20Romagnola.jpg
Ne znam kako mi je promaklo da potvrdim kako je ovo (provereno!) još jedan izvrstan recept onog koga ne treba pominjati (samo ćemo ga značajno pogledati!). Doduše, imam jednu napomenu, za one koji ne vole baš jako slano, da količinu soli ne uzmu zdravo za gotovo, već je prilagode sopstvenom ukusu.
Doduše, svakako se neće baciti :wink:
www mira
28.09.2004., 00:23
[quote="smehNe znam kako mi je promaklo da potvrdim kako je ovo (provereno!) još jedan izvrstan recept onog koga ne treba pominjati (samo ćemo ga značajno pogledati!). Doduše, imam jednu napomenu, za one koji ne vole baš jako slano, da količinu soli ne uzmu zdravo za gotovo, već je prilagode sopstvenom ukusu.
Doduše, svakako se neće baciti :wink:[/quote]
Svaka cast.Krenulo te :D
[quote="smehNe znam kako mi je promaklo da potvrdim kako je ovo (provereno!) još jedan izvrstan recept onog koga ne treba pominjati (samo ćemo ga značajno pogledati!). Doduše, imam jednu napomenu, za one koji ne vole baš jako slano, da količinu soli ne uzmu zdravo za gotovo, već je prilagode sopstvenom ukusu.
Doduše, svakako se neće baciti :wink:
Svaka cast.Krenulo te :D[/quote]
]
vežbam, vežbam :wink:
Goscica
28.09.2004., 01:05
Verovali ili ne - napravila Pjadine romanjole 8)
E, sad, posto nisam imala mast stavila sam ulje (vec mi se javlja da cu dobiti kritiku zbog toga)i naravno isla na pola mere.A jel to treba da bude tako masnjikavo :?: Sve u svemu nisu lose, mozda ce biti sledeci put i bolje. :)
E, sad, posto nisam imala mast stavila sam ulje (vec mi se javlja da cu dobiti kritiku zbog toga)i naravno isla na pola mere.A jel to treba da bude tako masnjikavo :?: Sve u svemu nisu lose, mozda ce biti sledeci put i bolje. :)
Ma verujemo mi u tebe!
Drugi put kaži da nemas masti... da dobacim koji čabar! :wink:
Espanol
28.09.2004., 01:11
E, sad, posto nisam imala mast stavila sam ulje (vec mi se javlja da cu dobiti kritiku zbog toga)i naravno isla na pola mere.A jel to treba da bude tako masnjikavo :?: Sve u svemu nisu lose, mozda ce biti sledeci put i bolje. :)Da li me oči varaju, ili se to Goščica najzad vratila u svoju kujnicu? "Masnjikave" su od ulja, ali svejedno ipak ukusne. Ako ti treba domaća mast, šta misliš gde ima? :lol: :lol: :lol:
E, sad, posto nisam imala mast stavila sam ulje (vec mi se javlja da cu dobiti kritiku zbog toga)i naravno isla na pola mere.A jel to treba da bude tako masnjikavo :?: Sve u svemu nisu lose, mozda ce biti sledeci put i bolje. :)Da li me oči varaju, ili se to Goščica najzad vratila u svoju kujnicu? "Masnjikave" su od ulja, ali svejedno ipak ukusne. Ako ti treba domaća mast, šta misliš gde ima? :lol: :lol: :lol:
Pa prva sam se javila!!! :evil:
Espanol
28.09.2004., 01:22
Za mast ili romanjole? :shock:
Goscica
28.09.2004., 01:25
Smeh, ne ljuti se, u tebe i tvoje kulinarske sposobnosti on uopste ne sumnja,a u moje - e pa u moje i ja sumnjam :lol: :P
Za mast ili romanjole? :shock:
Za MAST!!!
Smeh, ne ljuti se, u tebe i tvoje kulinarske sposobnosti on uopste ne sumnja,a u moje - e pa u moje i ja sumnjam :lol: :P
Ma ne sumnjamo mi, ne brini!
Nego, mi zasmetalo što se preko reda ubacuje za mast... Prva sam se javila! :wink:
Goscica
28.09.2004., 01:33
evo stajem u red i strpljivo cekam.... :P :wink:
Espanol
28.09.2004., 01:36
evo stajem u red i strpljivo cekam.... :P :wink:E, to je onda druga priča. Pošto je mast iz PREKA, ne bi me koštalo da stanem i ja u red. :wink:
evo stajem u red i strpljivo cekam.... :P :wink:
Stiže!
I nema reda - prva si! :wink:
evo stajem u red i strpljivo cekam.... :P :wink:E, to je onda druga priča. Pošto je mast iz PREKA, ne bi me koštalo da stanem i ja u red. :wink:
Pa sad... da li bi te koštalo, nisam sigurna... :wink:
Ali stani pa proveri... za svaki slušaj! :lol:
Espanol
28.09.2004., 01:45
Ali stani pa proveri... za svaki slušaj! :lol:STAO, moliću fino! :lol:
Registrovano... moliću fino! :lol:
domaca mast?
gde ima? :lol:
uh, pa vruc 'leba, beli luk i aleva... a moze i tucana ljuta.... pa stari sir... ovo je strasno, moram da prekinem jer cvrci stomak. :lol:
www mira
28.09.2004., 10:55
šmrc,šmrc A JA ? :cry:
Espanol
28.09.2004., 11:03
šmrc,šmrc A JA ? :cry:Pa ovo će da bude red kao kod mama Dafine! :lol: :lol: :lol:
ko se kasno prijavi, neka ponese 'leba da omaze vanglu u kojoj je bila mast :lol:
Espanol
28.09.2004., 11:33
ko se kasno prijavi, neka ponese 'leba da omaze vanglu u kojoj je bila mast :lol:Ma jok, Smeh obezbeđuje Romanjole koje sada pravi žmurečki! :wink: :lol:
ko se kasno prijavi, neka ponese 'leba da omaze vanglu u kojoj je bila mast :lol:Ma jok, Smeh obezbeđuje Romanjole koje sada pravi žmurečki! :wink: :lol:
mnogo se ti nesto smeskas... :lol:
Espanol
28.09.2004., 11:39
mnogo se ti nesto smeskas... :lol:Dobio informaciju iz prve ruke. :wink:
ijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! :!:
Espanol
28.09.2004., 11:42
ijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! :!:DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! :lol:
šmrc,šmrc A JA ? :cry:
Pa dobro, cemu suze? Samo lepo kazes da treba i tebi... i dobijes domacu svinjsku! :wink:
i ja cu da pravim romanjole, romanjole...
i ne dam gostima. :wink:
ijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! :!:DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! :lol:
Pitam li se ja nesto ovde ili po dobrom starom demokratskom principu - vecina odlucuje? Ili je vec odlucila?
Espanol
28.09.2004., 11:50
Odlučeno demokratski. Kad se već stoji u redu za mast, red je i da se "lako gricne"! :lol: :lol:
www mira
28.09.2004., 14:19
ko se kasno prijavi, neka ponese 'leba da omaze vanglu u kojoj je bila mast :lol:
A to kao za mene važi. Nema veze, nemaš ti pojma koliko je to na kraju omazivanje najslađe kod nas preko, pa još vruc lebac.
a ja mislila da zakasnim... :cry:
www mira
28.09.2004., 16:17
a ja mislila da zakasnim... :cry:
Vec si bolja. Do sada nisi htela ni da dođeš. Ovo da zakasniš je napredak :D :D :wink:
Odlučeno demokratski. Kad se već stoji u redu za mast, red je i da se "lako gricne"! :lol: :lol:
A uz romanjole "prilog" u obliku šunkice, slaninice i sve od iste svinje? :lol:
Pa kad smo već kod priloga... može i bez romanjola, naročito za "neke"? :wink:
Espanol
28.09.2004., 16:44
Pa kad smo već kod priloga... može i bez romanjola, naročito za "neke"? :wink:Da, da, da...baš ti prilozi, a "neki" ne mare ako budu i Romanljole. Pa mora malo i da se posti usput! :lol: :lol:
Pa kad smo već kod priloga... može i bez romanjola, naročito za "neke"? :wink:Da, da, da...baš ti prilozi, a "neki" ne mare ako budu i Romanljole. Pa mora malo i da se posti usput! :lol: :lol:
Post sa romanjolama (u koje se lepo mete svinjska mast) ili drugim delovima svinje? :wink:
Espanol
28.09.2004., 16:58
Post sa romanjolama (u koje se lepo mete svinjska mast) ili drugim delovima svinje? :wink:Ma ne budi cepidlaka. Spolja liči na obični sirotinjski `leba. :lol:
Kako mi je ova tema jedna od omiljenih, ne mogu da dopustim da bude daleko...
A možda se neki ljubitelj italijanske kuhinje odluči da dobaci još koji recept...
:wink:
APULIJSKA PAPRIKA
Sastojci:
10-15 mesnatih paprike (raznih boja),
200 grama inćuna u ulju (slanih srdela ringlica) - mogu i sardine ili skuše,
200 grama slanih kapara,
20-tak češnjeva belog luka,
veza peršuna,
veza bosiljka,
so,
dosta vinskog sirćeta i
kvalitetnog maslinovog ulja
Način pripreme:
Dobro oprati i osušiti paprike, i iseći ih na štapiće, ne preširoke (bez semenki i žilica). Paprike prokuvati u sirćetu sa malo soli (bolje iz više puta) oko 10 minuta. Paprike izvaditi šupljom kašikom, ocediti i staviti na suvu krpu da se potpuno ohlade i osuše. Oprane listove peršuna i bosiljka potpuno osušiti, kao i beli luk. U opranu i potpuno suvu vakuum teglu (najbolje je ostaviti malo u zagrejanoj rerni, ali je potom potpuno ohladiti) ređati papriku, beli luk, inćune, kapare, listove bosiljka i peršuna (voditi računa i o estetici) sve do oko 2 cm od vrha tegle. Ne sabijati previše. Naliti maslinovim uljem da prekrije sadržaj tegle, teglu zatvoriti i ostaviti dan dva. Nakon toga proveriti da li je nivo ulja pao, pa ako je potrebno dodati ulja da prekrije sadržaj. Čuvati na hladnom i tamnom, ne dirati mesec dana.
Espanol
09.10.2004., 16:01
MRAK! Samo se dugo čeka. :lol:
Neke stvari vredi cekati... :lol: :wink:
Espanol
09.10.2004., 16:05
Neke stvari vredi cekati... :lol: :wink:Paaa, moraću da se složim. :wink: :lol:
Espanol
19.10.2004., 00:10
Kritikovan od uvaženih članica foruma kako sam zapostavio italijansku kujnicu (a tu nema cile- mile), momentalno se popravljam. Dok još ima lepog paradajza, iskoristite za ovu zaista lepu gustu supu. Po meni je to više čorbica, ali Italijani tvrde da je supa i moramo da se držimo toga. Pre nego što pređem na materijal i sve ostalo da napomenem da je najbolja ako se pravi u nekoj glinenoj posudi, ko ima.
Materijal:
- 800 gr. zrelog paradajza
- 250 gr. starog hleba
- 1 glavica luka
- 1/ 2 litra supe (ili vode sa kockom supe)
- Nekoliko listova svežeg bosiljka, maslinovo ulje, sveže mleveni biber, so
Priprema:
Na umerenoj količini ulja prodinstati luk da se ucakli i dodati na kockice isečen hleb. Uz lagano mešanje pustiti da upije svo ulje i da se lepo zarumeni. Dodati oljušten i sitno iseckan paradajz i nastaviti mešanje. Kuvati ga nekoliko minuta, a zatim doliti supu (vodu) da se dobije ne preterano gusta masa. Pobiberiti i na laganoj vatri kuvati još oko 30- 40 minuta. Pred skidanje sa vatre dodati nekoliko sitno seckanih listova bosiljka. Služi se topla, ali je odlična i hladna i podgrejana.
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Gusta%20supa%20od%20paradajza.jpg
Kako je lepo kad vam ispunjavaju želje... :wink:
Espanol
19.10.2004., 01:11
Ovo je jedna od najstarijih i najomiljenijih supa u Italiji, za koju tvrde da potiče čak iz doba renesanse. Ne sporim, samo bacam recept dok sam u "zaletu" i pod uticajem kritike. :wink:
Materijal (za 4 osobe):
- 8 svežih jaja
- 1 francuski hleb (ili mnogo praktičnije tost hleb)
- 60 gr. butera
- oko 1 lit. supe (dobre, masne)
- dosta struganog parmezana
- so
Priprema:
Hleb narezati na kriške a zatim na trouglove. Tost preporučujem zato što ga treba samo iseći po dijagonali. Propržiti ga na buteru dok se dobro ne zarumeni, a zatim ocediti na salveti. Ispržene kriške složiti na tanjir (još lepše u glinene činijice)i preko njih pažljivo razbiti po dva jajeta pazeći da žumanca ostanu cela. Posuti sa dosta parmezana i nalivati pažljivo vrelu supu ( nikako preko žumanaca) tako da žumanca ostanu cela do kraja. Neverovatno ukusna "juhica". Neki vole s vrha da dodaju biber ili sveži bosiljak, ali to ostavljam vama.
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Supa%20Pavese.jpg
Ovaj čovek ne samo da mnogo zna i da je nesebičan sa tim svojim znanjem, nego je i totalno netipičan šef i urednik! :P
Espanol, sa koje si ti planete? :wink: :lol:
Espanol
19.10.2004., 01:37
Ovaj čovek ne samo da mnogo zna i da je nesebičan sa tim svojim znanjem, nego je i totalno netipičan šef i urednik! :P
Espanol, sa koje si ti planete? :wink: :lol:Prilično nepoznate:STARISINGIDUNUMUS! :lol:
Espanol, sa koje si ti planete? :wink: :lol:Prilično nepoznate:STARISINGIDUNUMUS! :lol:
Tako sam i mislila! Šteta što mnogi ne mogu ni da dobace (bar pogled) dotle :wink:
Tako sam i mislila! Šteta što mnogi ne mogu ni da dobace (bar pogled) dotle :wink:
i jos je medju poslednjim izdancima!
ah shefe, blazen medju zenama ovde... svako bi ti zavideo!
Espanol
19.10.2004., 11:18
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Goscica
19.10.2004., 12:50
Ma mnogo ga hvalite, to ne valja ! 8)
Espanol
19.10.2004., 13:36
Ma mnogo ga hvalite, to ne valja ! 8)Da, on je mali pa bi mogao da se uobrazi! :evil:
Ma mnogo ga hvalite, to ne valja ! 8)Da, on je mali pa bi mogao da se uobrazi! :evil:
Ne brini Goscice, vidiš da voli da ga falimo...
A što je zadovoljniji, to je bolji, rekla bih. :wink: :lol:
Kritikovan od uvaženih članica foruma kako sam zapostavio italijansku kujnicu (a tu nema cile- mile), momentalno se popravljam. Dok još ima lepog paradajza, iskoristite za ovu zaista lepu gustu supu. Po meni je to više čorbica, ali Italijani tvrde da je supa i moramo da se držimo toga. Pre nego što pređem na materijal i sve ostalo da napomenem da je najbolja ako se pravi u nekoj glinenoj posudi, ko ima.
Materijal:
- 800 gr. zrelog paradajza
- 250 gr. starog hleba
- 1 glavica luka
- 1/ 2 litra supe (ili vode sa kockom supe)
- Nekoliko listova svežeg bosiljka, maslinovo ulje, sveže mleveni biber, so
Priprema:
Na umerenoj količini ulja prodinstati luk da se ucakli i dodati na kockice isečen hleb. Uz lagano mešanje pustiti da upije svo ulje i da se lepo zarumeni. Dodati oljušten i sitno iseckan paradajz i nastaviti mešanje. Kuvati ga nekoliko minuta, a zatim doliti supu (vodu) da se dobije ne preterano gusta masa. Pobiberiti i na laganoj vatri kuvati još oko 30- 40 minuta. Pred skidanje sa vatre dodati nekoliko sitno seckanih listova bosiljka. Služi se topla, ali je odlična i hladna i podgrejana.
Ako je neko i sumnjao da ovo valja - nek' slobodno proba! :wink:
Stalno se ponavljam... Super je!!! :lol:
Goscica
20.10.2004., 00:41
Sto volim da ga sekiram...malkice... :P :D
Espanol
20.10.2004., 00:52
Sto volim da ga sekiram...malkice... :P :DJako lepo! :evil: Vidim da ću prema nekim članicama morati da preduzmem stanovite PEDAGOŠKE mere! :wink:
Sto volim da ga sekiram...malkice... :P :DJako lepo! :evil: Vidim da ću prema nekim članicama morati da preduzmem stanovite PEDAGOŠKE mere! :wink:
...a tebi neeeeprijatnooo! :wink: :lol:
Espanol
26.10.2004., 02:37
Obećana onomad. :oops: I samo jedna u nizu vrlo ukusnih supa od luka!
Materijal:
- 500gr. crvenog luka
- 1 francuski hleb
- 50 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 200 gr. ementalera
- 1 lit. supe
- 1 čaša belog vina (suvog) 2-3 kašike brendija (konjak, vinjak...)
- malo struganog oraščića, biber u zrnu, so
Priprema:
Izrezati luk na kolutove i dinstati ih na tihoj vatri i polovini butera dok se ne ucakle. Dodati so, biber, oraščić i brašno, dobro izmešati i naliti vino i brendi. Kad alkohol malo ispari naliti supu (vodu i kocku ko nema ) i kad baci ključ smanjiti vatru, poklopiti i istiha kuvati oko 45 minuta.
Hleb narezati na tanje kriške, sa obe strane namazati buterom, složiti na aluminijumsku foliju i peći u rerni dok se ne zarumeni. Kriške složiti na dno vatrostalne posude, prekriti polovinom narendanog sira i preliti supom. Sa vrha složiti ostatak sira isečen na tanke listove. Vratiti desetak minuta u rernu dok se sir ne zarumeni. Još lepše je kad se sve slaže u odvojene glinene posudice za svaku osobu.
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Supa%20od%20luka.jpg
espanol, druze, ajde lepo otvori neko kafance na poljance. verujem da ti je lepo i sa ovim sto sad radis, ali bre steta je da ovo ne bude za siri krug uzivalaca. evo, ja cu odmah da se pretplatim na jela iz rerne!!!
Espanol
26.10.2004., 17:38
espanol, druze, ajde lepo otvori neko kafance na poljance. verujem da ti je lepo i sa ovim sto sad radis, ali bre steta je da ovo ne bude za siri krug uzivalaca. evo, ja cu odmah da se pretplatim na jela iz rerne!!!Sve više mi se javlja kako TO i treba da uradim. Od intelektualnih rabota slaba vajda. :lol: :wink:
Espanol
27.10.2004., 02:01
Materijal:
- 500 gr. lisnatog testa
- 800 gr. spanaća
- 400 gr. svežeg mladog sira
- 150 gr. slanine
- 100 gr. šunke
- 80 gr. struganog parmezana
- 2 kašike ulja, malo butera, 1 jaje, biber, so
Priprema:
Očistiti i u nekoliko voda oprati spanać, ocediti ga i kuvati bez dodavanja vode. Ocediti ga ponovo, ostaviti da se ohladi, izgnječiti da se oslobodi sve vode i sitno naseckati. Ispržiti na ulju sitno naseckanu slaninu, dodati spanać i sve dobro propržiti. Posoliti prema ukusu i kad se ohladi dodati dobro izmrvljen sir, sitno seckanu šunku i parmezan i sve dobro izmešati.
Lisnato testo podeliti na 2/ 3, razvaljati na debljinu od nekoliko mm u krug i staviti u dublji pleh premazan buterom ostavljajući ivice da vire preko ruba posude. Dno testa izbosti viljuškom i napuniti masom, ostatak testa razvaljati u krug da pokrije masu, a viškom testa iz osnove prekriti sve. Tortu premazati razmućenim jajetom i peći na 190 stepeni oko 45 minuta (ili proveravati dok se lepo ne zarumeni). Odlična je i hladna.
http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/Slana%20torta%20od%20spanaca.jpg
Dušu dalo za ljubitelje testa i zeleniša! :lol:
Probaćemo! :wink:
Espanol
30.10.2004., 04:37
Da li ovde neko nešto i kuva ili samo gleda slike? :evil:
Da li ovde neko nešto i kuva ili samo gleda slike? :evil:
Ma kuva se, mesi, peče... ne postizavamo! :wink:
Machak69
30.10.2004., 12:05
AHAAA! Ukebani ste! Ovde se prica o hrani i to ukusnoj, a Machka - nidje! E pa ja sam dosao. Mislim nisam se samopozvao, pozvali me smeh i Goscica. A ja gde me zovu obicno se odazovem, jos ako me neko zove na hraaaannuuu.....
Espanol, super su ti te slike. Mislim, ko bi kuv'o kad ti to vec sve tako lepo radis. Ja imam predlog - vi kuvajte a ja cu, kao i svaki rodjeni hedonista gurman, da degustiram. Samo da ja ne moram da kuvam. A i bre - bilo bi steta kad Espanol to TAKO dobro radi! JA sam juce kuvao ceo dan, i smucilo mi se, izdangubio sam silno vreme u kuci. Sve neke tradicionalne srpske stvari - ono pasulj, supa i rimflajs, musaka od krompira ( sos za spagete), i to.
Nameracio sam se da spremam sutra musaku od lignji za kumove za veceru - pa ipak sam ja Dalmosh! :wink:
Svima topli pozdrav, cuo sam da se ovde skuplja sve sam fin svet a ne neki probisveti! :lol:
Jutarnji pozz,
Machak
Drago mi je da si se odazvao pozivu! A što se degustacija tiče - i to praktikujemo, bićeš obavešten na vreme :wink: !
A ti kao naivan pa čim si došao odmah počeo da hvališ šefa!
Još će od tebe biti dobar kulinar... svi tako počinju! :lol:
Goscica
30.10.2004., 17:45
AHAAA! Ukebani ste! Ovde se prica o hrani i to ukusnoj, a Machka - nidje! E pa ja sam dosao. Mislim nisam se samopozvao, pozvali me smeh i Goscica. A ja gde me zovu obicno se odazovem, jos ako me neko zove na hraaaannuuu.....
Espanol, super su ti te slike. Mislim, ko bi kuv'o kad ti to vec sve tako lepo radis. Ja imam predlog - vi kuvajte a ja cu, kao i svaki rodjeni hedonista gurman, da degustiram. Samo da ja ne moram da kuvam. A i bre - bilo bi steta kad Espanol to TAKO dobro radi! JA sam juce kuvao ceo dan, i smucilo mi se, izdangubio sam silno vreme u kuci. Sve neke tradicionalne srpske stvari - ono pasulj, supa i rimflajs, musaka od krompira ( sos za spagete), i to.
Nameracio sam se da spremam sutra musaku od lignji za kumove za veceru - pa ipak sam ja Dalmosh! :wink:
Svima topli pozdrav, cuo sam da se ovde skuplja sve sam fin svet a ne neki probisveti! :lol:
Jutarnji pozz,
Machak
Dobrodosao, na pravom si mestu! :D
P.S. I ja pocela da kuvam zahvaljujuci shefu najvise! Em inspirativni recepti, em zna da podvikne, sta da ti pricam...Otkrivam polako jos jednu vrstu umetnosti.... :wink:
Espanol
30.10.2004., 18:35
Gde je "umetnički" leba iz saksije? Smehu već pregorela tri kompleta saksija, tetka na pijaci kad je vidi tura ćilimče i klanja... :lol: :wink:
Machak69
30.10.2004., 19:36
Leba iz saksije?! :shock: De me prosvetli, leba ti ('nisam mogo da pomislim da ce mi tolko trebati!')
Leba volim vise nego ista, i peciva, a kakav je to leba iz saksije?! Da iscupam neku od ovih biljaka sto samo dokono tu cuche i gledaju me uporno, cutke, ni jedna ni rech da zucne da coveku pravi drustvo; pa umesto nj' da posadim leba?! Samo kazi - kako?? 8)
Leba iz saksije?! :shock: De me prosvetli, leba ti ('nisam mogo da pomislim da ce mi tolko trebati!')
Leba volim vise nego ista, i peciva, a kakav je to leba iz saksije?! Da iscupam neku od ovih biljaka sto samo dokono tu cuche i gledaju me uporno, cutke, ni jedna ni rech da zucne da coveku pravi drustvo; pa umesto nj' da posadim leba?! Samo kazi - kako?? 8)
A jel' mogu ja da te prosvetlim? :wink:
Recept (i sliku, naravno) imaš na temi "Hleb naš...", i provereno je jakoooo dobar!
I nemoj da diraš te biljčice, nego skokni do pijace i kupi saksije (pazi da ti ne uvale plastične! :wink: ) i nemoj da kažeš za šta ti treba - gledaju popreko 8) .
PS Pošto voliš leba da jedeš, nastavi da nas posećuješ. Verujem da ćeš biti prijatno iznenađen :wink: :lol:
Goscica
30.10.2004., 22:54
Gde je "umetnički" leba iz saksije? Smehu već pregorela tri kompleta saksija, tetka na pijaci kad je vidi tura ćilimče i klanja... :lol: :wink:
Khmmm, khmmm... :roll:
Machak69
31.10.2004., 00:21
A jel' mogu ja da te prosvetlim? :wink:
Recept (i sliku, naravno) imaš na temi "Hleb naš...", i provereno je jakoooo dobar!
I nemoj da diraš te biljčice, nego skokni do pijace i kupi saksije (pazi da ti ne uvale plastične! :wink: ) i nemoj da kažeš za šta ti treba - gledaju popreko 8) .
PS Pošto voliš leba da jedeš, nastavi da nas posećuješ. Verujem da ćeš biti prijatno iznenađen :wink: :lol:
Pa jesi normalno, oces da me odvedu cike u belom?! Zamisli odem na pijac i kazem 'dajte mi tri saksije, al nek budu glinene a ne plasticne, znate treba mi da pravim 'leb!'
Sledece sto bi cula su sirene na ambulantnim kolima, i naslov u Novostima 'Ludi psihijatar zavrsio u Padinskoj Skeli!'
pa to ti pričam! Kupiš dve glinene saksije (neglazirane!) i ništa ne pričaš!
Odeš kući, zamesiš leba i ispečeš u saksijama!
Odlično je, veruj mi na reč... i proveri! :wink:
pozdrav svima!
macak, ne panici, leba iz saksije je super! ovde je opustena atmosvera, dobro se kuva, uziva u prici i druzimo se... bas je ok!
www mira
01.11.2004., 21:31
Sledece sto bi cula su sirene na ambulantnim kolima, i naslov u Novostima 'Ludi psihijatar zavrsio u Padinskoj Skeli!'[/b]
Da se malkice umešam. Pa gde bi da završi psihijatar nego u Padinjaku :?: :D :D
A što se kuvanja tice ovde ga imaš u izobilju. Covece , ne znaš šta je lepše. A degustacije. Pa imali smo ih vec nekoliko - dva puta- malolije.Bice ih još to je sigurno samo nemoj kao mnogi. Ovamo ja hocu , baš jedva cekam, jaooo što je to lepo . itd a kada treba NIGDE NIKOGA. Svi neki razlog izmisle.Te neradi rerna, te otišo mi macak u šetnju, padala kiša tri dana popodne, zašlo mi Sunce pa ne vidim put i slicno. Doduše čast izuzecima. Došli zadnji put. :D
Goscica
01.11.2004., 23:04
Sledece sto bi cula su sirene na ambulantnim kolima, i naslov u Novostima 'Ludi psihijatar zavrsio u Padinskoj Skeli!'[/b]
Da se malkice umešam. Pa gde bi da završi psihijatar nego u Padinjaku :?: :D :D
A što se kuvanja tice ovde ga imaš u izobilju. Covece , ne znaš šta je lepše. A degustacije. Pa imali smo ih vec nekoliko - dva puta- malolije.Bice ih još to je sigurno samo nemoj kao mnogi. Ovamo ja hocu , baš jedva cekam, jaooo što je to lepo . itd a kada treba NIGDE NIKOGA. Svi neki razlog izmisle.Te neradi rerna, te otišo mi macak u šetnju, padala kiša tri dana popodne, zašlo mi Sunce pa ne vidim put i slicno. Doduše čast izuzecima. Došli zadnji put. :D
:wink:
Obećana onomad. :oops: I samo jedna u nizu vrlo ukusnih supa od luka!
Materijal:
- 500gr. crvenog luka
- 1 francuski hleb
- 50 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 200 gr. ementalera
- 1 lit. supe
- 1 čaša belog vina (suvog) 2-3 kašike brendija (konjak, vinjak...)
- malo struganog oraščića, biber u zrnu, so
Priprema:
Izrezati luk na kolutove i dinstati ih na tihoj vatri i polovini butera dok se ne ucakle. Dodati so, biber, oraščić i brašno, dobro izmešati i naliti vino i brendi. Kad alkohol malo ispari naliti supu (vodu i kocku ko nema ) i kad baci ključ smanjiti vatru, poklopiti i istiha kuvati oko 45 minuta.
Hleb narezati na tanje kriške, sa obe strane namazati buterom, složiti na aluminijumsku foliju i peći u rerni dok se ne zarumeni. Kriške složiti na dno vatrostalne posude, prekriti polovinom narendanog sira i preliti supom. Sa vrha složiti ostatak sira isečen na tanke listove. Vratiti desetak minuta u rernu dok se sir ne zarumeni. Još lepše je kad se sve slaže u odvojene glinene posudice za svaku osobu.
Supa konačno isprobana! :lol:
Odlična je, a još kad neko voli supe i čorbe (gotovo sve) - šta da vam pričam! :wink: Ma, čitav dan samo to jedem!
Uostalom - probajte... :lol:
Espanol
14.11.2004., 02:41
Sve pohvale smehu! Stvarno se razbija od praktičnog rada! Za razliku od NEKIH članica... :wink: :lol: :lol:
:?: :o Mozda je "svetogrdje" i unapred se izvinjavam sefu, ali da li je neko probao da napravi LAZANJE sa korama za pitu? Sve isto i besamel, i ragu i prelivanje pavlakom umesto mocarele, samo umesto testa za lazanje - nase domace, srpske kore. Mogu da vam kazem da je super, ma sta talijani o tome mislili!
:?: :o Mozda je "svetogrdje" i unapred se izvinjavam sefu, ali da li je neko probao da napravi LAZANJE sa korama za pitu? Sve isto i besamel, i ragu i prelivanje pavlakom umesto mocarele, samo umesto testa za lazanje - nase domace, srpske kore. Mogu da vam kazem da je super, ma sta talijani o tome mislili!
:lol: :wink:
Hvala za ideju!
pitanje za znalce a mogu li mlinci da budu zamena?
meni je jednom teta od koje kupujem mlince rekla da slobodno probam...ali ko što reče NenaS da li je "svetorđe"-he he super termin...
Espanol
04.12.2004., 12:05
:evil: :lol: Samo da ste vi meni vredne! Ko brani eksperimente, važno je da vam prija to što napravite...
E kad imamo ovakvu podršku ima da smo još vrednije!!!
:)
Ćuj izgleda, treba da se proba. Ali, savremene kuvarice...da ne navodim