PDA

Vidi punu verziju : Saobracaj,zakoni,propisi, uvoz vozila, pitanja ...

Stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Caka-king
30.08.2003., 18:04
sto mislite o voznji pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava???

rally drive
01.09.2003., 11:11
i pijan i trezan pojasom sam vezan jurcam kroz krivine nase uye domovine sa papuce gasa ne pomeram nogu konzumiram pivo i pero laku drogu :lol:

evolution 7
04.09.2003., 04:04
Ne uzivam da vozim cugnut, osecam se kao da sedim na krovu i rukama od dva metra drzim volan ispod...

Najopasniji si ako malo cugnes - pivo dva,casa vina, na koje lako zaboravis, imas visak samopouzdanja a 'bes ga, cugnuo si i nemas kordinaciju...
...ako si fino pijan >5 piva, znas da si mortus i vozis polako i pazis...

...ako li se napusis postajes najbezedniji vozac na svijetu, paranoja ucini svoje, stajes na svaki stop, usporavas na pesacki, gledas u 8 pravaca odjednom... a voznja tece smooth

iza ovoga stojim, druge vrste alkohola i narkotike ne trosim a ni necu

MICKEY-MOUSE
19.10.2003., 20:18
NIKAKOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!NE!NE!NE! :wink:

Chan Shaolin Si
24.10.2003., 13:10
NIKAKOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!NE!NE!NE! :wink:

Ada ne, sto da ne bre samo ne mnogo po malo 10-ak piva u vrh glave ni jedno vise.

Wartburg limuzina
22.11.2003., 00:03
Da li neko zna nesto oko onog sa registracijom Wartburga posle 2004,2005? Da li ce moci da se i dalje upotrebljavaju u Beogradu . Da li neko zna da li je donet neki zakon u vezi sa tim !?

Pozdrav
Ivan

Espanol
18.02.2004., 01:36
Da li neko zna nesto oko onog sa registracijom Wartburga posle 2004,2005? Da li ce moci da se i dalje upotrebljavaju u Beogradu . Da li neko zna da li je donet neki zakon u vezi sa tim !?

Pozdrav
Ivan
NIJE ! Vozi Miško.

Wolf
20.02.2004., 18:05
Wartburg je dobar auto u odnosu cena, delovi upotrebljivost. Šteta što malo više troši i ne može da se ugradi plin. O registraciji i povlačenju neznam ništa mada se o tome priča već 4 godine kada sam ja prodao svoj sa kojim sam prešao 280 000 km bez generalke. Čujem da je posle toga prešao još 100 000 km. Mnogi ne znaju da je dvotaktni Wartburg 1977 godine odneo pobedu na Ušću i tukao takve marke kao na primer Prins. Ako ti nešto treba nazovi 064 22 49 588.

brera
28.02.2004., 01:32
u saobracaju ???

brera
28.02.2004., 01:45
u saobracaju ???
da prvi ja pocnem, nervira me kad neko gazi srednju liniju pa sledeci dan moram da kupujem retrovizor !

28.02.2004., 11:46
e pa, naucno je dokazano da vozac koji nosi sesir ili kapu za vreme voznje najnesigurniji na putu i pravi katastrofalne greske. zvuci mozda smesno,
ali obratite paznju na njih sledeci put kad sednete za volan- videcete da tu ima necega! :wink:

Sizif
28.02.2004., 13:06
U Kanadi sam čuo da su tri najgore kategorije vozača azijati, žene i matorci sa šeširom.

Ima tu nečega, mada možete li zamisliti matoru Kineskinju sa šeširom kako vozi? E, ja sam to jednom video, i pretpostavljam da je bila najgori vozač kog sam video u životu, samo što nije poginula sa nekim van-om, potpuno nesvesna situacije oko sebe se uključila u saobraćaj da su je drugi jedva omašili.

Mrzim loše vozače, to me najviše nervira, a svi znaju šta je loš vozač.

rajlovac88
28.02.2004., 17:01
Uglavnom me nerviraju vozaci koji dok sede za volanom smatraju da je sirena stvorena samo da bi oni pokazivali da je imaju(drugima je to zabranjeno).
Sto se tice losih vozaca i ako sam zena vrlo cesto sam bila u poziciji da glupost na putu prokomentarisala sa "zena za volanom"
Takodje me izludjuju vozaci koji ni gumu na autu ne znaju da promene a nedaj boze da im padne recimo kabal sa svecice ili se zapusi dovod goriva a ako su pored toga i muskarci onda ostajem bez teksta

njacke
28.02.2004., 18:19
ljudi,imate li vi pojma sta se desava kad predjes granicu sa automobilom koji je vise puta registrovan kod nas (golf 3,94.godiste),tj.postoji li mogucnost da on nije legalan,da je ukraden ili skinut sa osiguranja?hvala na pomoci unapred.

ca
28.02.2004., 18:23
zavisi koju granicu?

njacke
28.02.2004., 19:57
konkretno,madjarsku,makedonsku i grcku granicu.

Espanol
03.03.2004., 23:27
Uglavnom me nerviraju vozaci koji dok sede za volanom smatraju da je sirena stvorena samo da bi oni pokazivali da je imaju(drugima je to zabranjeno).
Sto se tice losih vozaca i ako sam zena vrlo cesto sam bila u poziciji da glupost na putu prokomentarisala sa "zena za volanom"
Takodje me izludjuju vozaci koji ni gumu na autu ne znaju da promene a nedaj boze da im padne recimo kabal sa svecice ili se zapusi dovod goriva a ako su pored toga i muskarci onda ostajem bez tekstaBravo Rajlovac! Mene još više izluđuju oni koji "guslaju" 20 na sat i vode neobično važne razgovore debilnim telefonima. Kao rođeni su sa telefonima, a iz dupeta im još viri "lukac" (kako oni kažu).

Miss_worms
04.03.2004., 09:33
Babe koje voze bube,koje idu 20km/h!
Ne obelezeni znaci,ili polomljeni!
Rupe na putu,ne dovoljno parking mesta! :evil:

rajlovac88
04.03.2004., 23:13
Takodje me izludjuju vozaci koji ni gumu na autu ne znaju da promene a nedaj boze da im padne recimo kabal sa svecice ili se zapusi dovod goriva a ako su pored toga i muskarci onda ostajem bez tekstaBravo Rajlovac! Mene još više izluđuju oni koji "guslaju" 20 na sat i vode neobično važne razgovore debilnim telefonima. Kao rođeni su sa telefonima, a iz dupeta im još viri "lukac" (kako oni kažu).
Hvala.Slusaj u svetu postoji spravica koja se ugradi u autic i sluzi kao drzac i punjac mobilnog telefona i koja omogucava nesmetan razgovor pri voznji.Za svako drugo koristenje mobilnog pri voznji se placaju ogromne kazne pa tu pojavu mozes verovatno sresti jos jedino u Yu gde je mobilni deo prestiza a ne svakodnevna potreba.Slazem se da je to strasno.

Espanol
05.03.2004., 14:22
Hvala.Slusaj u svetu postoji spravica koja se ugradi u autic i sluzi kao drzac i punjac mobilnog telefona i koja omogucava nesmetan razgovor pri voznji.Za svako drugo koristenje mobilnog pri voznji se placaju ogromne kazne pa tu pojavu mozes verovatno sresti jos jedino u Yu gde je mobilni deo prestiza a ne svakodnevna potreba.Slazem se da je to strasno.Znaju za takve spravice i lokalni krelci. Ali, onda se ne vidi da on ima DEBILNI telefeon i da se upravo sa ženom dogovara oko sarme za ručak. Kapiraš?

Bustura
05.03.2004., 23:25
Nervira me kada slepci sa ficom ili razdrndanim kecom ludeska po putu.Pritom nema ni kocnice a ni svetla.Drugo traktori bez macijih ociju i farova na magistralnim putevima.Trce radovi na kolovozu u spicu.Svud u svetu se radi nocu.Granicni prelazi koji su apsolutno neprakticni.Jer nisu podesni za ovaj obim saobracaja nego za onaj od 55 god.Auto put bg_nis.Jer je sramota od auto puta.Naplatna rampa pred Novim Sadom-naplacuju vam mogucnost skoro sigurne smrti.Jos ga zovu poluauto put.Most kod Beske suvise uzan i preopterecen.Mladi vozaci koji ukazuju na babe i dede.A do juce su drndali bicikle pritom te babe nisu pravile prekrsaje citav zivot.I mnoge stvari.A najvise ovakve teme.Jer na njih nepostoji jedan odgovor nego milion i jedan u nasoj zemlji.

rajlovac88
05.03.2004., 23:30
Hvala.Slusaj u svetu postoji spravica koja se ugradi u autic i sluzi kao drzac i punjac mobilnog telefona i koja omogucava nesmetan razgovor pri voznji.Za svako drugo koristenje mobilnog pri voznji se placaju ogromne kazne pa tu pojavu mozes verovatno sresti jos jedino u Yu gde je mobilni deo prestiza a ne svakodnevna potreba.Slazem se da je to strasno.Znaju za takve spravice i lokalni krelci. Ali, onda se ne vidi da on ima DEBILNI telefeon i da se upravo sa ženom dogovara oko sarme za ručak. Kapiraš?
:lol: :lol: :lol:
Ha ha ha .Da ja uglavnom kapiram.

Espanol
06.03.2004., 00:10
Nervira me kada slepci sa ficom ili razdrndanim kecom ludeska po putu.Pritom nema ni kocnice a ni svetla.Drugo traktori bez macijih ociju i farova na magistralnim putevima.Trce radovi na kolovozu u spicu.Svud u svetu se radi nocu.Granicni prelazi koji su apsolutno neprakticni.Jer nisu podesni za ovaj obim saobracaja nego za onaj od 55 god.Auto put bg_nis.Jer je sramota od auto puta.Naplatna rampa pred Novim Sadom-naplacuju vam mogucnost skoro sigurne smrti.Jos ga zovu poluauto put.Most kod Beske suvise uzan i preopterecen.Mladi vozaci koji ukazuju na babe i dede.A do juce su drndali bicikle pritom te babe nisu pravile prekrsaje citav zivot.I mnoge stvari.A najvise ovakve teme.Jer na njih nepostoji jedan odgovor nego milion i jedan u nasoj zemlji.Ne nerviraj se Bustura. Ko zna zašto su ovakve teme dobre i šta iz njih može da se "isposluje" kako bi ubuduće smanjili nerviranje. Pa od nečega mora da se krene.

T-Ice
06.03.2004., 10:50
dali mi moze neko reci koliko bi izasao prenos za auto 1.0/1999.god.
hvala

Bustura
06.03.2004., 17:11
Ma dobre su ovakve teme.ali bi mnogo bolje bilo kada bi zaista ljudi citali ove redove da bi probudili svoju svest.A ne zato samo da bi kritikovali druge.Ipak sam za ovakve teme iz razloga sto mogu pomoci.

brera
08.03.2004., 07:50
dali mi moze neko reci koliko bi izasao prenos za auto 1.0/1999.god.
hvala
koji auto ??? :roll:

Milojko Vasic
08.03.2004., 08:40
... Kad u ulici sa puno semafora i dobrim zelenim talasom podesenim na 60 km/h ljudi voze 40 km/h !

Sizif
08.03.2004., 09:58
... Kad u ulici sa puno semafora i dobrim zelenim talasom podesenim na 60 km/h ljudi voze 40 km/h !
Kad smo kod zelenog talasa... pre neko veče na Novom Beogradu od Genexa do starog Merkatora sam vozio bez preterivanja skoro 20 minuta. Svaki semafor me zaustavio u punom trajanju, znate ono kad vidiš žuto pa crveno na 50m od raskrsnice, taman da se bezbedno zaustaviš.

A nigde nikog... u pola noći.

Zagor Bg
08.03.2004., 22:50
Nerviraju me mobilaši, klici kada brzo voze u Jugu, kecu ili nekom neodržavanom strancu, ''nepismeni'' vozači u smislu osnovnih kvarova, rašomonci sa džipovima i pederi koji stalno glancaju svoj vec čist auto. Najmanje je normalnih koji vole sebe i normalno bez fetiša održavaju i koriste svoj automobil. Kada mi se neko pohvali da je sa istim uljem umesto predvidjenih 10000 km prešao 12000 km i uštedeo itd.Nemojte pomislite da me sve nervira ali svakog cveća ima u bozjoj bašti.Sigurno i ja nekog nerviram. Pozdrav! :roll:

T-Ice
09.03.2004., 15:37
opel corsa

09.03.2004., 17:58
Nervira me kada slepci sa ficom ili razdrndanim kecom ludeska po putu.Pritom nema ni kocnice a ni svetla.Drugo traktori bez macijih ociju i farova na magistralnim putevima.Trce radovi na kolovozu u spicu.Svud u svetu se radi nocu.Granicni prelazi koji su apsolutno neprakticni.Jer nisu podesni za ovaj obim saobracaja nego za onaj od 55 god.Auto put bg_nis.Jer je sramota od auto puta.Naplatna rampa pred Novim Sadom-naplacuju vam mogucnost skoro sigurne smrti.Jos ga zovu poluauto put.Most kod Beske suvise uzan i preopterecen.Mladi vozaci koji ukazuju na babe i dede.A do juce su drndali bicikle pritom te babe nisu pravile prekrsaje citav zivot.I mnoge stvari.A najvise ovakve teme.Jer na njih nepostoji jedan odgovor nego milion i jedan u nasoj zemlji.
neznam gde si to video da se radi nocu posto sam oj tako mislio ali sad vidim da sam gresio zato sto svuda u svetu i oni rade u po bela dana na putevima kao i nasi samo je razlika sto nasi raskopaju pa ostave da totako stoji neko vreme a ovi odmah to zavrse kad raskopaju

mario80
13.03.2004., 17:17
mrtvi smrdljivi taxisti. olos koji treba prebijati i ubijati... :twisted: :twisted: :twisted:

Espanol
14.03.2004., 02:30
mrtvi smrdljivi taxisti. olos koji treba prebijati i ubijati... :twisted: :twisted: :twisted:Mario, zašto si u svakoj temi koje se dotakneš tako ljut, isključiv, čak nepristojan? Opusti se čoveče! Pa samo divanimo na razne teme i nema razloga za bes. Jel tako?

mario80
14.03.2004., 03:02
mrtvi smrdljivi taxisti. olos koji treba prebijati i ubijati... :twisted: :twisted: :twisted:Mario, zašto si u svakoj temi koje se dotakneš tako ljut, isključiv, čak nepristojan? Opusti se čoveče! Pa samo divanimo na razne teme i nema razloga za bes. Jel tako?
ma da ti nisi taxista? 8)

Espanol
14.03.2004., 03:09
ma da ti nisi taxista? 8)Ama, ni blizu! Znaju često da mi dignu pritisak, ali na njih onda gledam kao na ljude koji to sigurno ne rade iz uživanja već kao na nekog koji juri hleb kao i svi ostali. Slažem se da ih ima svakakvih, ali gde nemamo takve likove?

21.03.2004., 16:00
u saobracaju ??? Najvise me nerviraju crnogorci koji dolaze u beograd da se sepure sa svojim kolima, i kad puste neku fensersku muziku i onda su kao face............ :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

dilo
30.03.2004., 19:37
:D

Liberal
30.03.2004., 19:59

mozes na firmu do 8 godina starosti registrovat a ako ti panduri ne prave problem registruj ga kod nas u Crnoj Gori mislim da moze jos uvijek da se registruje na firmu i starije od 8 godina.

registracija
20.04.2004., 18:19
postoji li mogucnost sa CG-tablice na nase stim sto su papiri regularni.neka mi neko odgovori ako je upoznat s tim. :wink:

Liberal
20.04.2004., 20:27
ne moze jer ni sa srpskih ne moze na crnogorske seru ovi nasi spijuni moglo je prije nekih par mjeseci kad im je trebalo da bez poreza prevedu neke vile luksuzne automobile i sve ostalo sto posjeduju ali to je trajalo svega 10 dana tako da vise ne moze.
A moze li da se vozi sa sa CG tablama u Srbiji naravno ako posjedujes punomoc?

фигхтер
23.04.2004., 00:26
шта је било са њима? нешто сам начуо да од следеће године добијамо онако дизајниране по "европским стандардима"...да л` ће бити жуте или ко га зна, али је л` то уопште истина? :roll:

Espanol
23.04.2004., 00:35
шта је било са њима? нешто сам начуо да од следеће године добијамо онако дизајниране по "европским стандардима"...да л` ће бити жуте или ко га зна, али је л` то уопште истина? :roll:ФИГХТЕРЕ ФОР ЋИРИЛИЦА, da li si nekad čuo da se rečenica počinje velikim slovom?

фигхтер
23.04.2004., 00:37
ја се борим само за ћирилична мала слова 8)

Liberal
24.04.2004., 00:01
шта је било са њима? нешто сам начуо да од следеће године добијамо онако дизајниране по "европским стандардима"...да л` ће бити жуте или ко га зна, али је л` то уопште истина? :roll:

U CG su predlagali tablice na foru Bosanskih i Kosovskih samo sto umjesto jednog slova (kod Bosanaca) ili KS (kod Kosovara) tablice bi izgledale ovako nekako:

Npr. za Podgoricu:

001-PG-001

Nidza90
03.05.2004., 13:06
Mogli bi ste da probate u centru u tosinom bunaru!!!

Espanol
03.05.2004., 13:50
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:Nije reklama! Pošto sam stalno u gužvi svoj auto sam onomad registrovao ovako:
Pozvao telefonom Dunav osiguranje i njihov agent (zapravo agentica i to "dobra") stigla je za nepun sat, napisala polisu i sve one uplatnice, dala mi uput za besplatni tehnički pregled i bonove za "C market"? Pošto mi je najbliže, otišao na tehnički pregled do hotela Jugoslavija, sa registracionim listom do MUP Novi Beograd, i cela operacija registracije nije trajala ni dva sata. Kažem ponovo, nije reklama, ali sam vrlo zadovoljan.

sanja
03.05.2004., 20:27
slicno je i u delti, samo oni daju vaucere za maxi, a posle so smrti smaraju sa pozivima da osiguras sve sto oko tebe postoji.

Nidza90
04.05.2004., 07:59
slicno je i u delti, samo oni daju vaucere za maxi, a posle so smrti smaraju sa pozivima da osiguras sve sto oko tebe postoji.tu si u pravu

Sizif
04.05.2004., 10:27
A mogu li ja da prebacim auto sa našim tablicama sa ćala na sebe ako on nije u Jugoslaviji i ne namerava skoro da dolazi? Šta treba da mi pošalje, kakve papire?
Ima li neka ilegalna prečica?

Takođe, mogu li da vozim auto sa stranim tablicama ako se registracija auta poklapa sa mojim zvaničnim mestom boravišta u inostranstvu? Koliko dugo? (Video sam da ljudi voze po Beogradu kola sa kanadskim tablicama, pa sam i ja mislio da dovezem moju limuzinu a da ne platim carinu barem neko vreme.)

Nidza90
04.05.2004., 12:38
A mogu li ja da prebacim auto sa našim tablicama sa ćala na sebe ako on nije u Jugoslaviji i ne namerava skoro da dolazi? Šta treba da mi pošalje, kakve papire?
Ima li neka ilegalna prečica?

Takođe, mogu li da vozim auto sa stranim tablicama ako se registracija auta poklapa sa mojim zvaničnim mestom boravišta u inostranstvu? Koliko dugo? (Video sam da ljudi voze po Beogradu kola sa kanadskim tablicama, pa sam i ja mislio da dovezem moju limuzinu a da ne platim carinu barem neko vreme.)idi u tosin bunar ako znas de je poslovni centar idi u preduzece inoprom i tu se raspitaj o svemu sto te interesuje!!!!!!

Sizif
04.05.2004., 15:20
idi u tosin bunar ako znas de je poslovni centar idi u preduzece inoprom i tu se raspitaj o svemu sto te interesuje!!!!!!
Hvala ti, to mi je u komšiluku pa ću svratiti do njih.

21.05.2004., 09:12
Ne znam da li je ovo pravi forum, ali evo.
Juce, u sred bela dana sa parkinga iza zgrade ukradena nam je jugo florida. Ona ne vredi puno, jer je 91. godiste. Zasto se neko bakce da krade auto koji tako malo vredi?
Prijavili smo policiji, sve su zapisali i rekli nam da se na nadamo puno.
Da li neko ima iskustva s ovim. Kolike su sanse da se auto pronadje? Da li su uopste nekom pronasli ukradena kola?
Imate li neki savet sta bi mogli da preduzmemo ili da sve prepustimo policiji?
Da napomenem, ovo se desilo u Nisu.

Milojko Vasic
21.05.2004., 09:32
Eh ...

Kradu se sva kola. Za raznolike namene:

1. Iznuda za otkup
2. Za prodaju
2.1 u istočne zemlje - 'besna kola'
2.2 na Kosovo - obični
2.3 za auto otpade - SVI ostali automobili
3. Ludiranje
4. Bekstvo posle neke žešće pljačke
5. ...
---------------------------------
Yebiga, šta je tu je. Sve zavisi ko ti je ukrao auto i zašto ga je ukrao. Možda ga nađu.

21.05.2004., 10:35
Zamislite, evo sada su mi javili od kuce (posto sam trenutno na poslu), auto je vracen na praking. Neko je bio dovoljno drzak da ga vrati na parking. Pa molim vas koja je to smelost, mogao je neko da ga vidi. Sada mi tek nista nije jasno.
A najgore od svega sto nas sada ovi iz milicije prave na budale, te niste ga videli, te davali ste nekom kljuc i slicne gluposti.
Auto je izgleda najnormalnije otkljucan, vozen, parkiran i opet najnormalnije zakljucan. Sada sam bas uznemirena. Da li to znaci da ponovo tako moze tek da ga nema? Ili da prilazimo autu i vidimo nekoga kako ga otkljucava i ulazi, i sta da radimo, da mu kazemo "izvini to su nasa kola", mozda je taj neko lud, mozda je naoruzan, mozda je nest licno u pitanju. Bas bezveze. Pa da je neko uzeo kola da se provoza, vozio bi ih dok ne potrosi benzin i ostavio ih ko zna gde.
Izvinjavam se sto ovoliko davim ali ovo mi se prvi put desava i bas sam uznemirena.

grit
03.08.2004., 23:06
Ako neko mozda zna na kom sajtu bi mogla da nadjem mapu auto gas stanica u Evropi.Hvala unapred!!!

Espanol
04.08.2004., 01:02
Ako neko mozda zna na kom sajtu bi mogla da nadjem mapu auto gas stanica u Evropi.Hvala unapred!!!Najbolja varijanta je da se javiš informativnom centru AMS SCG. Traži g. Đuru Kavaju i on će te najbolje uputiti. Srećno.

grit
06.08.2004., 03:07
Ako neko mozda zna na kom sajtu bi mogla da nadjem mapu auto gas stanica u Evropi.Hvala unapred!!!Najbolja varijanta je da se javiš informativnom centru AMS SCG. Traži g. Đuru Kavaju i on će te najbolje uputiti. Srećno.

:D :) :o :lol: 8) :P :roll: :wink: :) :!: :!:

Nedostizni
27.08.2004., 16:57
U pripremi je novi zakon o bezbednosti saobracaja na putevima! Molim sve koji imaju neku ideju ili komentar, da to pošalju na forum!

Ja cu vam odgovarati i nadam se da cemo uspostaviti zaista korisnu raspravu!

HVALA!!!

Zagor BG
28.08.2004., 00:07
U pripremi je novi zakon o bezbednosti saobracaja na putevima! Molim sve koji imaju neku ideju ili komentar, da to pošalju na forum!

HVALA!!!
Kako da si tako dobro upućen u tu problematiku? 8) koliko sam ja na forumu ti do sada nisi učestvovao u diskusijama? :?: Da li si pub ili pravnik? :lol: moje prvo pitanje glasi: Da li se za i koliko prekoračenje brzine ide u fioku ili na streljanje? :lol: Pozdrav svima! :D

Nedostizni
28.08.2004., 20:25
Prema predlogu novog zakona, za sve prekrsaje visestruko se povecavaju kazne a uvode se i kazneni poeni! Takodje ce za najteze oblike prekrsaja biti jako stroge kazne! Ako bi prekoracio brzinu preko 100% od dozvoljene, ili 80 km/h u naseljenom mestu, odmah bi ti se oduzela dozvola i bio bi priveden u policiju, i zaradio bi maksimalan broj kaznenih poena (jos malo pa bi te streljali)! Za pocetnike je ideja da ne sme da napravi nijedan prekrsaj prve 2 godine! Ako ga napravi, morace opet na obuku i polaganje!

Zagor BG
29.08.2004., 02:47
Prema predlogu novog zakona, za sve prekrsaje visestruko se povecavaju kazne a uvode se i kazneni poeni! Takodje ce za najteze oblike prekrsaja biti jako stroge kazne! Ako bi prekoracio brzinu preko 100% od dozvoljene, ili 80 km/h u naseljenom mestu, odmah bi ti se oduzela dozvola i bio bi priveden u policiju, i zaradio bi maksimalan broj kaznenih poena (jos malo pa bi te streljali)! Za pocetnike je ideja da ne sme da napravi nijedan prekrsaj prve 2 godine! Ako ga napravi, morace opet na obuku i polaganje!
Borba za bezbedniji saobraćaj se između ostalog vodi i drakonskim kaznama. Međutim, mislim da su prosečni vozači najugroženija kategorija stanovništva a navodim samo neke od razloga:
1. Vozimo krševe zbog lošeg standarda :arrow: ugrožena bezbednost. :(
2. Plaćamo održavanje puteva a znamo kakvi su i kako se odražavaju i na vozilo i na bezbednost vozača. :(
3. Plaćamo osiguranje a ono se vrlo teško naplaćuje u slučaju sudara.
4. plaćamo putarinu na auto putevima koji jedva da se tako mogu i nazvati.
5. Plaćamo parkiranje (najčešće deo ofarbanog trotoara) :evil: i paukiranje jer treba da finansiramo sport. Naravno, ako nam neko udari ili ogrebe auto za to niko ne odgovara.
6. Među prvima smo za dopunu budžeta kroz povećanje cene goriva.
7. Mogu nas naterati na vanredni tehnički pregled. Ako smo neispavni platimo uz skidanje tablica, a ako smo u redu niko nam neće platiti protraćeno vreme.
Ostalih razloga mogu i drugi da se sete. Drugim rečima, borba za bezbedniji saobraćaj treba da se vodi na više frontova multidisciplinarnim pristupom a ne samo drakonskim kaznama. Što se tiče brzine, na nekim mestima je ograničenje 40 km a realno bi moglo da bude 60km i onda pada vaćarenje za prekoračenje 10-15 km. :wink:
Svi se brinu o nama, a nama kičma puca!
Neko bi rekao da sam za nepoštovanje zakona i protiv kazni. Ne, naprotiv. Ja sam za dobar, jasan zakon i njegovo još bolje sprovođenje ali ne i za dranje kože sa leđa. Što se tiče velikih kazni i poena bogati i besni će i to znati da reše i divljaće kao i do sada. Puno pozdrava!

ikksx
29.08.2004., 10:31
Odlična tema. Svaka čast.
Za početak neću komentarisati delove zakona i kaznovnik, hteo bih samo napomenuti da je za početak najpreče da se zakon, kavav takav, sprovodi - što znači da službeno lice ima isti tretman prema meni koji vozim Z.101, i prema liku koji vozi recimo BMW, te da nema kasnijeg cepanja prijava zato što je to nečiji kolega,...

Nedostizni
29.08.2004., 11:52
7. Mogu nas naterati na vanredni tehnički pregled. Ako smo neispavni platimo uz skidanje tablica, a ako smo u redu niko nam neće platiti protraćeno vreme.
Svi se brinu o nama, a nama kičma puca!
Neko bi rekao da sam za nepoštovanje zakona i protiv kazni. Ne, naprotiv. Ja sam za dobar, jasan zakon i njegovo još bolje sprovođenje ali ne i za dranje kože sa leđa. Što se tiče velikih kazni i poena bogati i besni će i to znati da reše i divljaće kao i do sada. Puno pozdrava![/quote]

Prvi korak je napraviti dobar zakon! NJegovo sprovodjenje medjutim zavisi i od ostalih, narocito policije!
Zakon koji je u pripremi nije nov samo u pogledu sankcija, vec pre svega u tome da utvrdi jasna pravila saobracaja! NJegova svrha je da na prvom mestu da smanji veliki broj poginulih i povredjenih na putevima Srbije (prosek 1300 poginulih godisnje)

Bilo bi jako korisno da ovde stavljate primedbe na postojeci zakon, kako bi se to ispravilo u novom, da predlazete neka resenja koja bi predstavljala novinu, mozete podeliti sa nama iskustva iz inostranstva i sl.

Malopredjasnje primedbe su na mestu, a tacka 7. je zanimjiva za regulisanje u novom zakonu!

Nedostizni
29.08.2004., 11:55
Odlična tema. Svaka čast.
Za početak neću komentarisati delove zakona i kaznovnik, hteo bih samo napomenuti da je za početak najpreče da se zakon, kavav takav, sprovodi - što znači da službeno lice ima isti tretman prema meni koji vozim Z.101, i prema liku koji vozi recimo BMW, te da nema kasnijeg cepanja prijava zato što je to nečiji kolega,...

Potpuno si u pravu! To je jedno od osnovnih ustavnih nacela, da je zakon jednak za sve! Ali postovanje toga je nesto sto na zalost prevazilazi okvire ove teme!

Zagor BG
29.08.2004., 13:35
Situaciju sa vanrednim tehničkim pregledom lično sam doživeo. Bio sam isprepadan u Francuskoj ulici i zajedno sa još pet vozača i njihovih vozila upućen na obližnji tehnički. Tada sam vozio ladu specijal 81 godište i bio sam po njihovoj proceni zicer. :twisted: Čak mi je i tip koji radi na tehničkom rekao dok sam čekao na red da teško ko ovde dokaže da je ispravan. Međutim, pošto sam fanatik kada su automobili i njihova ispravnost u pitanju pa makar bili po godini proizvodnje pre Potopa nisu mogli da nađu ništa. Tri radnika su tražili dlaku u jajetu kod auta tada starog 21 godinu i mogli su da konstatuju da takvu ladu još nisu videli. :wink: Pre mene su trojica pala (čak i jedna uvezena Corsica koja nije imala preko 6 godina starosti).
Nego, šta mislite o "spašavanju" sa parkingom? Mislim ono 20 dinara po satu pa za osmočasovno radno vreme da im se isplati pola prosečne dnevnice? :evil: Da li je odnošenje vozila koja direktno ne ugrožavaju saobraćaj po zakonu? Da li neko zna kolike su plate u parking servisu i da li kasne? Da li mi sa prosečnim primanjima da kupimo biciklu za leto a zimi isključivo gradski saobraćaj?

ikksx
01.09.2004., 09:13
Ja lično radim na tehničkom pregledu t.j. direkni sam izvršioc i mogu samo reći da smo mi vrlo realni znači ako je neko neispravan i na redovnom tehničkom taj ne bude pušten a kamoli na vanrednom - jer iz mog ugla to izgleda i malo drugačije - sve je u našoj zemlji tako, te samo da skratim priču, konkurencija može da ti namešta zvrčke i nikad ne znaš ko je čiji "prijatelj". Zato sve ide po P.S.u.

Ja takođe imam stari auto i dosta lošu platu, ali ja jesam za to da se uvedu visoke i drastične kazne, te će se vozači ipak malo ustručavati prekršiti zakon. Odličan primer za to je poslednje poskupljenje koje je u to vreme bilo ogromno, setite se samo koliko je tada bilo malo vozača koji se nisu vezali,...
A što se tiče bogatuna, ja znam da će oni i dalje imati to sve da plate i da će "sređivati" ali im treba biti dosadan i to je nešto.

U zakonu bi po meni trebalo više uvesti zatvprskih kazni - ne mogućnost plaćanja, više oduzimanja vozačke dozvole, ponavljanja polaganja, a u drastičnim slučajevima i oduzimanje prava na upravljanje vozilom (ako je neko uporan u svojim prekršajima).
Čujemo se i posle,...

Zagor BG
01.09.2004., 13:56
Ja lično radim na tehničkom pregledu t.j. direkni sam izvršioc i mogu samo reći da smo mi vrlo realni znači ako je neko neispravan i na redovnom tehničkom taj ne bude pušten a kamoli na vanrednom - jer iz mog ugla to izgleda i malo drugačije - sve je u našoj zemlji tako, te samo da skratim priču, konkurencija može da ti namešta zvrčke i nikad ne znaš ko je čiji "prijatelj". Zato sve ide po P.S.u.

Ja takođe imam stari auto i dosta lošu platu, ali ja jesam za to da se uvedu visoke i drastične kazne, te će se vozači ipak malo ustručavati prekršiti zakon. Odličan primer za to je poslednje poskupljenje koje je u to vreme bilo ogromno, setite se samo koliko je tada bilo malo vozača koji se nisu vezali,...
A što se tiče bogatuna, ja znam da će oni i dalje imati to sve da plate i da će "sređivati" ali im treba biti dosadan i to je nešto.

U zakonu bi po meni trebalo više uvesti zatvprskih kazni - ne mogućnost plaćanja, više oduzimanja vozačke dozvole, ponavljanja polaganja, a u drastičnim slučajevima i oduzimanje prava na upravljanje vozilom (ako je neko uporan u svojim prekršajima).
Čujemo se i posle,...
Da su svi realni kao ti nebi se ovoliko neispravnih krševa vozilo po ulici, automobila na plin bez atesta, automobila bez sajtni i poda itd. :lol: Da su drugi realni nebi narod vozio automobile od 15-20 godina starosti. Najgore je da onaj koji te upućuje na tehnički vozi službenog keca koji taj isti pregled nebi realno prošao. Smehotresna olimpijada! :lol: :lol:

Nedostizni
01.09.2004., 16:51

Čujemo se i posle,...

Prema sadašnjem predlogu, kazne će se povećati u proseku oko 7 puta, a uvešće se i kazneni poeni. Novine su upotreba mobilnog telefona samo uz hands free, vezivanje na zadnjim sedištima, stalno upaljeni farovi...

s.so
01.09.2004., 21:40
Molim?? Stalno upaljeni farovi? Na pocetku mi se ucinilo da idemo ka nemackom principu, a ne madjarskom!! To mi se nikako ne svidja jer po danu nekad ne mozes da razlikujes da li auto ispred tebe koci ili ima upaljena svetla.
A moje pitanje je sa koliko bodova odlazi dozvola? I koliko bodova se dobija za ne vezanje pojasa?

begunac
01.09.2004., 22:00

HVALA!!!
Ja imam jedno pitanje....
..Skoro sam bio citav mesec na odmoru i jako prisutan na putevima (za jedan mesec 8000km)...Pitanje glasi: Kad ce bre jednom da se povuce policija koja pljacka po putevima...???To bre nigde na svetu nema...ustavljaju na svaka 2 km,zalezu, izlecu iz kanala....osecam se kao progonjena zver(ni kriv ni duzan-dosao samo na odmor)
izmedju ostalog,platih kaznu sto su mi upaljena svetla u 7,30 izutra,sto nisam vezan 5-6 puta preticanje na punoj liniji 2 puta,prekoracenje brzine 5-6 puta,i upaljene maglenke...1500dinara,samo jedan kilometar posto sam izasao iz magle...
Zakon treba i mora da se promeni,narocito sto se tice sveta...znaci mora da u celoj Evropi vazi isti zakon.....Samo kad bi jos na miru mogao da vozim kao po Evropi......za 15 godina imao sam jedno zaustavljanje od strane policije...

Candyman
01.09.2004., 22:44
Molim?? Stalno upaljeni farovi? Na pocetku mi se ucinilo da idemo ka nemackom principu, a ne madjarskom!! To mi se nikako ne svidja jer po danu nekad ne mozes da razlikujes da li auto ispred tebe koci ili ima upaljena svetla.
A moje pitanje je sa koliko bodova odlazi dozvola? I koliko bodova se dobija za ne vezanje pojasa?
Zato su za bolje opazanje(ljudi bolje opazaju "predmete" u centru vidnog polja) uveli trece stop svetlo(ne, nije inzinjerska ili konfekcijska ludorija :wink: ) :D . Sa upaljenim svetlima lakshe se uoci da li vozilo odlazi(crvena na zadnjem delu) ili dolazi(naravno bela). :D
CIAO! 8)
P.S. Kazne shto vece(novcane, kao shvabo) i striktnije sprovodjenje zakona.

Dlakava_Strvina
01.09.2004., 22:49

E TO JE.. HIK... ODLICNA IDEJA .. HIK... PODRIG PODRZAVAM ... HIK... EVO STA MI SE... HIK... MALOCAS DESILO... HIK... SVI VOZILI U POGRE... HIK... SHNOM SMERU...

A PITAO ME ... HIK... SAOBRACAJAC... DA LI SAM... HIK... PIO NESHTO?... A HIK... NE PITA DA LI SAM JEO!?

INACHE... HIK POSHTUJEM ZAKON... HIK... OSTAVIO SAM UKLJUCHENA SVETLA .. HIK.. NA KOLIMA...

Marlen
01.09.2004., 22:56

HVALA!!!
Mislim da cemo svi biti bezbedniji ukoliko koristimo "hands free".Mnoge nesrece se desavaju upravo zbog koriscena mobilnih telefona pri velikim brzinama.Ali ima jos nesto vaznije..A to je voznja pod dejstvom alkohola.Trebalo bi o tome razmisliti.

Dlakava_Strvina
02.09.2004., 17:47

HVALA!!!
Mislim da cemo svi biti bezbedniji ukoliko koristimo "hands free".Mnoge nesrece se desavaju upravo zbog koriscena mobilnih telefona pri velikim brzinama.Ali ima jos nesto vaznije..A to je voznja pod dejstvom alkohola.Trebalo bi o tome razmisliti.

TAČ... HIK.. TAČNO... HIK...
HANDS FREE... HIK JE SUPER... DIGNEM... HIK ... RUKE I ONDA MOGU... HIK DA PIJEM... PODRIG

MUŠKARCI... HIK.. KARCI.. SLABO VOZE... HIK... JER GLEDAJU... HIK U ŽENE.. PODRIG...
ŽENE LOŠE HIK... VOZE SAMO ZATO ŠTO SU HIK... ŽENE...
PODRIG...

Nedostizni
02.09.2004., 21:52

HVALA!!!

Postoje misljenja da bi potpuno trebalo zabraniti upotrebu mobilnih, ali za sada je stav da je to prestrogo! Sto se alkohola tice, potpuna zabrana bi takodje bila prestroga, tako da se za sada samo razmatraju dozvoljene granice - 0,3 ili 0,5

Dlakava_Strvina
02.09.2004., 22:15
Postoje misljenja da bi potpuno trebalo zabraniti upotrebu mobilnih, ali za sada je stav da je to prestrogo! Sto se alkohola tice, potpuna zabrana bi takodje bila prestroga, tako da se za sada samo razmatraju dozvoljene granice - 0,3 ili 0,5

Eh.. (ono "hik" stavite po sopstvenoj zelji, "podrig" je tachka)
U lijepom im njihovom susjedstvu STOJI TOTALNA ZABRANA U VEZI ALKOHOLA, dakle - 0,0...
Ali, PIJANCE taksisti VOZE SA POPUSTOM do 25%
Dakle, eto "ideje"...

A PRE NEGO STO POCNETE DA KAZNJAVATE VOZACHE, POPUNITE RUPCHAGE PO PUTEVIMA!!!

ikksx
03.09.2004., 08:37
Slažem se i sa tom konstatacijom koja takođe utiče na veliki broj nesreća.
Ipak bi ono "Hik" i "Podrig" mnogo gore sankcionisao:
npr. vozač u pijanom stanju nekog pregazi i ubije tretirao bi kao ubistvo sa predumišljajem, jer je seo u vozilo svestan da ne može normalno upravljati vozilom.

Kazne moraju biti ogromne,... ali uz to mora ići i povećanje standarda - ne da bi se lakše platila kazna nego da bi se bez opterećenja budžeta (kućnog) mogao uzeti taxi.
Kada registrujemo vozilo plaćamo razne takse,... porez na upotrbu javnih puteva plaćamo ogromno plus svaki put kad se vozimo "AUTO-PUT" -em a kakvi su putevi? :?: Blagi užas - te se pitam gde te pare nestanu - probajte izračunati broj registrovanih vozila puta novaca za namensku stvar(održavanje javnih puteva). Nešto tu smrdi po toj matematici putevi bi blistali - ili se možda varam?

drago41
03.09.2004., 09:39

E TO JE.. HIK... ODLICNA IDEJA .. HIK... PODRIG PODRZAVAM ... HIK... EVO STA MI SE... HIK... MALOCAS DESILO... HIK... SVI VOZILI U POGRE... HIK... SHNOM SMERU...

A PITAO ME ... HIK... SAOBRACAJAC... DA LI SAM... HIK... PIO NESHTO?... A HIK... NE PITA DA LI SAM JEO!?

INACHE... HIK POSHTUJEM ZAKON... HIK... OSTAVIO SAM UKLJUCHENA SVETLA .. HIK.. NA KOLIMA...

Kada bi se ovaj postojeci zakon provodio kako treba nebi trebao novi (ovo su cisto politicke zezancije skreni paznju sa svakodnevnice) tako da o ovome ne treba mnogo raspravljati, (dosli neki novi kadrovi pa ajde da pravimo novi zakon) sto rece jedan u diskusiji, secam se doba samoupravljanja, kad imas problema u firmi pravi novu sistematizaciju i tada se zaborave svi ostali problemi, dok ne dodje nova generacija mladjih ljudi (pelcovana od starih fora i fazona) nema nam boljitka) ovo danas je samo kopija starih shvatanja i ponasanja i to od onih ljudi koji su se navodno protiv toga borili i pri trom ziveli relativno solidno finansirani od tog sistema protiv koga su bili, ja toliko sa svojih 60 i nesto godina a vbi mladji vidite sta vam valja ciniti!!!?

Zagor BG
03.09.2004., 12:05
Ako sam dobro razumeo po novom zakonu moraju biti i po danu treba da su upaljena svetla? Sada za to kažnjavaju. Da to nije malo u suprotnosti ili mi se čini? :lol: Sedam puta veće kazne? Idem da se zaposlim u saobraćajnu policiju! 8) :lol:

Woo_Bg
03.09.2004., 13:51
Ako sam dobro razumeo po novom zakonu moraju biti i po danu treba da su upaljena svetla? Sada za to kažnjavaju. Da to nije malo u suprotnosti ili mi se čini? :lol: Sedam puta veće kazne? Idem da se zaposlim u saobraćajnu policiju! 8) :lol:
Nije istina da kaznjavaju. Evo ja vozim UVEK sa upaljenim srednjim svetlima i nikada me niko nije kaznio a ni opomenuo. Da ne bude zabune, vozim sa svetlima jer mi je takav auto. Naime, sva vozila za evropsko trziste se isporucuju sa tim "sitnim" pomagalom za vozace da se ne bi desilo da zaborave da upale (znaci, cim upalim auto automatski se upale i srednja svetla). Jednom mi se desilo (pre 6-7) godina da sam napravio masu prekrsaja, zaustavili su me na putu Bg-NS sa upaljenim maglenkama i prekoracenjem od preko 100km vise od dozvoljene. Rekli su mi da svetlim kao bozicna jelka :P :P da to nije dozvoljeno ali mi nisu naplatili kaznu. Doduse, nisu mi naplatili kaznu ni za prekoracenje brzine, bili su bas dobri. No.. srednja svetla upaljena u gradu ili na putu nema sanse da naplate kao ni blicanje vozacima (ablendovanje) kao upozorenje da je patrola tu negde (za ovo imam dokaz, iz Politike - clanak koji to potvrdjuje).
Ostalo....alkohol.... slazem se za 0.0 Ako popijes lepo sednes u taksi a ako nemas para onda nemoj ni da pijes (ili kreni u startu pesice) jer zasto bi ugrozavao nekoga zbog tvog zadovoljstva.
Eto.. voli vas Woo

begunac
03.09.2004., 14:50
Ne teraj me da potrazim kazne,ako su jos u autu...Znaci platio sam za upaljena svetla 1500dinara,i za maglenke 1500dinara,cak su mi pokazali u njihovoj knjizi zakona gde to stoji....
A koje to auto za evropsko trziste ima to da se svetla sama pale?Ja zivim u evropi i vozim nova kola,ali nisam primetio....To sam video samo kod nekih modela za americko trziste.....

Espanol
03.09.2004., 16:02
Ne teraj me da potrazim kazne,ako su jos u autu...Znaci platio sam za upaljena svetla 1500dinara,i za maglenke 1500dinara,cak su mi pokazali u njihovoj knjizi zakona gde to stoji....
A koje to auto za evropsko trziste ima to da se svetla sama pale?Ja zivim u evropi i vozim nova kola,ali nisam primetio....To sam video samo kod nekih modela za americko trziste.....Pa recimo, svi švedski automobili (Volvo, SAAB...) već 20 godina imaju po paljenju motora uključena srednja svetla! :wink:

Nedostizni
03.09.2004., 16:41
Nije svrha kazni da se puni budžet, već da se učesnici u saobraćaju primoraju na bezbedno ponašanje! Veliki je broj nastradalih na putevima u Srbiji, a velike kazne (na samo novčane, i zatvorske) su najefikasnije mere protiv toga!

Upaljena svetla su, bez rasprave, jedno dobro rešenje koje nikom ne smeta a puno pomaže!

Alkohol u granicama 0.0 je problem zato što ne smete da jedete salatu sa vinskim sirćem ili cherry bombone!

Stari zakon je sada prevaziđen, i izrada novog nije politička već tehnička potreba! Slovenci su od 1991. do sada četiri puta promenili ZOBS! Novi zakon treba da reguliše i disciplinuje ne samo vozače već i one koji su odgovorni za stanje puteva!

Jedno pitanje: šta mislite o vezivanju na zadnjim sedištima?

NikolaBD
03.09.2004., 17:07
moj brat je vozio godinama auto u bg sa stalnim kratkim svetlima(jer ne moze da ih ugasi) i nikad niko nista nije pitao,uostalom glupo i nepotrebno je propisati da budu upaljena svetla u nasoj zemlji(pa nismo u finskoj)....sto se tice ablendovanja ne mogu ga zabraniti,nemoguce je dokazati da ablendujes radi patrole.....za alkohol sve zavisi,desilo mi se nebrojeno puta da popijem 4-6 piva(osetim da me udarilo),pojedem hamburger i nakon 2 sata imam 0.00
samo jednom sam imao vise-0.45(bio sam gladan)
posle 7 godina voznje po bg skoro da nemam zamerki saobracajcima ali ovima parking kontrolorima bi dusu iscupao-poslednji put posaljem poruku jednom i nista(pending),ja posaljem jos jednom a imao sam kredita,vratim se posle pola sata kazna je naravno tu,podjem da se zalim ali:"decko,tvoje poruke nema na serveru i cao"....i sve tako

begunac
03.09.2004., 18:38
A koje to auto za evropsko trziste ima to da se svetla sama pale?Ja zivim u evropi i vozim nova kola,ali nisam primetio....To sam video samo kod nekih modela za americko trziste.....Pa recimo, svi švedski automobili (Volvo, SAAB...) već 20 godina imaju po paljenju motora uključena srednja svetla! :wink: naravno,ali ne za svako trziste....

Dlakava_Strvina
03.09.2004., 18:55
Nije svrha kazni da se puni budžet, već da se učesnici u saobraćaju primoraju na bezbedno ponašanje! Veliki je broj nastradalih na putevima u Srbiji, a velike kazne (na samo novčane, i zatvorske) su najefikasnije mere protiv toga!

Upaljena svetla su, bez rasprave, jedno dobro rešenje koje nikom ne smeta a puno pomaže!

Alkohol u granicama 0.0 je problem zato što ne smete da jedete salatu sa vinskim sirćem ili cherry bombone!

Stari zakon je sada prevaziđen, i izrada novog nije politička već tehnička potreba! Slovenci su od 1991. do sada četiri puta promenili ZOBS! Novi zakon treba da reguliše i disciplinuje ne samo vozače već i one koji su odgovorni za stanje puteva!

Jedno pitanje: šta mislite o vezivanju na zadnjim sedištima?

REŠENJE - SAČUVATI SVE ZAMOTULJKE CHERRY BOMBONA
TEK - NAPRAVITE PRVO PUTEVE KAKO TREBA JER SU ONI GLAVNA OPSANOST ZA SAOBRAĆAJ!!!
OBELEŽITE TRAKE I POSTAVITE SVUDA NOVE SEMAFORE, ZNAKOVE I KONTROLIŠITE DA LI I ŠTA TRAŽE KAMIONI NA LEVOJ STRANI AUTO-PUTA SA 70 NA SAT???
MENJAJTE SAOBRAĆAJCE IZ CENTRA GRADA NA SVAKA 2 SATA ZBOG IZDUVNIH GASOVA... :idea:

begunac
03.09.2004., 19:00

Jedno pitanje: šta mislite o vezivanju na zadnjim sedištima?e kad bi to bilo....da neko i o tome vodi racuna....Sigurno nebi poslao komisiju za ljudska prava da vidi sta se desava na nasim putevima....Ovo nije bilo ni za vreme Milosevica.....

littlefoot
05.09.2004., 14:50
Neka oni lepo uvedu koji god hoće zakon, samo da ne uzimaju i krv:)

Woo_Bg
06.09.2004., 10:38
A koje to auto za evropsko trziste ima to da se svetla sama pale?Ja zivim u evropi i vozim nova kola,ali nisam primetio....To sam video samo kod nekih modela za americko trziste.....

Begunac, sorry ali bez potrebe si platio kaznu za srednja svetla. Ne govorim o maglenkama vec o srednjim svetlima. Pitao si me koji auto, pa Peugeot 2004 godiste, znaci cim upalim motor automatski mi se upale sveta i ne postoji mogucnost da ih iskuljucim, jedno sto mogu je da "prebacim" sa srednjih na poziciju, ali opet imam neko osvetljenje napred.
A kazna...pa evo, za vikend su meni naplatili kaznu posto nista pametno nisu mogli da smisle za prekoracenje brzine od 15km/h van naseljenog mesta 1500.00 dinara (BTW, nisu imali radar upaljen) ali kako je bilo 03AM a ja na putu Loznica-Sabac mrtav umoran a oni zeljni para nisam imao zivaca da se ubedjujem sa njima i idem u MUP na proveru vozila (naravno da cekamo jutro tj prvi radni dan!) i slicne akrobacije koje su mi nudili. I..tako, pristao sam da im platim globu na nista samo da me vise ne bi maltretirali. Mislim da je slicna stvar bila i sa tobom...no sta da se radi, imamo i takve pandure na putevima.

begunac
06.09.2004., 14:52
meni su pokazali knjigu....zakon,pod tackom tom i tom...i tamo stvarno to pise....a sto se tice svetla na pezou...a gde si kupio auto?zaista neznam za koje je to trziste.....
a sto se tice radara.....kad me ustave,ja im trazim sliku....nema slike, nemaju dokaz pred sudom....i oni to dobro znaju.....pre 10 dana me pustise na tu foru,bez kazne...

Woo_Bg
07.09.2004., 14:18
[quote="begunac"]meni su pokazali knjigu....zakon,pod tackom tom i tom...i tamo stvarno to pise....a sto se tice svetla na pezou...a gde si kupio auto?zaista neznam za koje je to trziste.....[quote]
Pezo za EU trziste ima programirano u kompjuteru automatsko paljenje svetala, kao sto ti rekoh. Mislim da je stigao direktno iz Francuske, nisam to proveravao :D Ne znam da li sam rekao 2004-to je godiste. To je valjda sada praksa zbog zakona u EU zemljama da moraju da budu upaljena sredna svetla (pa da se ljudi ne muce).

Nedostizni
09.09.2004., 11:03
Moraću malo da se umešam u ovu raspravu!

Po sadašnjem zakonu, upotreba svetala je obavezna od prvog sumraka do do potpunog svanuća, ali nije zabranjena i preko dana (čl. 88. i 91. ZOOBS). Međutim, svetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti (čl. 93. ZOOBS).

Ko je platio kaznu za upotrebu svetala preko dana, debelo je nasamaren od policajaca. U slučaju sumnje, da li je vaš postupak pogrešan ili ne, insistirajte od policajca da vam napiše prijavu. Ukoliko on izbegava to i insistira plaćanje na licu mesta, znači da vas obmanjuje. Takvo ponašanje odmah treba da prijavite generalnom inspektorijatu MUP kako bi taj policajac bio sankcionisan.

Zagor BG
10.09.2004., 20:13
Moraću malo da se umešam u ovu raspravu!

Po sadašnjem zakonu, upotreba svetala je obavezna od prvog sumraka do do potpunog svanuća, ali nije zabranjena i preko dana (čl. 88. i 91. ZOOBS). Međutim, svetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti (čl. 93. ZOOBS).

Ko je platio kaznu za upotrebu svetala preko dana, debelo je nasamaren od policajaca. U slučaju sumnje, da li je vaš postupak pogrešan ili ne, insistirajte od policajca da vam napiše prijavu. Ukoliko on izbegava to i insistira plaćanje na licu mesta, znači da vas obmanjuje. Takvo ponašanje odmah treba da prijavite generalnom inspektorijatu MUP kako bi taj policajac bio sankcionisan.
Batice, gde ti živiš, tj. iz koga si tripa? :? Ili si idealista ili iluzionista!!! :?: Tvoji su mi komentari zaista simpatični i vidim da si skroz cool tip! :lol:

Nedostizni
13.09.2004., 13:50
Batice, gde ti živiš, tj. iz koga si tripa? :? Ili si idealista ili iluzionista!!! :?: Tvoji su mi komentari zaista simpatični i vidim da si skroz cool tip! :lol:[/quote]

Batice, da li si nekada to probao!

Svi kukaju kako ih je zavrnuo ovaj, onaj i sl. A niko neće da nešto preduzme! Zašto? Zato što tebi više odgovara da mu platiš! Ali onda nemoj da kukaš!

Kada bi svi prijavljivali pokušaj korupcije, država bi se brzo očistila!

Ali to nije tema foruma!

ikksx
16.09.2004., 23:14
Batice, gde ti živiš, tj. iz koga si tripa? :? Ili si idealista ili iluzionista!!! :?: Tvoji su mi komentari zaista simpatični i vidim da si skroz cool tip! :lol:

Svi kukaju kako ih je zavrnuo ovaj, onaj i sl. A niko neće da nešto preduzme! Zašto? Zato što tebi više odgovara da mu platiš! Ali onda nemoj da kukaš!

Ali to nije tema foruma![/quote]
Ajde ti nama reci, onda, šta bi nama običnim smrtnicima novi ZOBS dobro doneo ( jer i dalje mislim da je ključ bilo kog zakona da se u potpunosti i jedinstveno za sve sprovodi)

Zagor BG
18.09.2004., 10:28
[quote=Nedostizni]Batice, gde ti živiš, tj. iz koga si tripa? :? Ili si idealista ili iluzionista!!! :?: Tvoji su mi komentari zaista simpatični i vidim da si skroz cool tip! :lol:

Mnogo ste jaki i revolucionarni! :lol: Što se tiče kukanja ja nikad nisam kukao nego konstatovao faktičko stanje stvari, a vi i dalje mlatite praznu slamu i uživajte u svom utopizmu. 8) Samo nemojte da izigravate face jer ko se raspravlja sa službenim licem može da dobije i po p.... i pre prijave i da sa prijavom može da obriše zadnjicu! :wink:

ikksx
18.09.2004., 22:58
E sad je ovo otišlo previše od teme - novi ZOBS.

sanja
20.09.2004., 11:33
moje iskustvo je ovakvo: upisala sam se bez ikakvog predznjanja. dodjem na prvi cas, instruktor doveze kola do ulice blizu skole i kaze "kvacilo, kocnica, gas, kreni". ja gledam u njega i pitam "kako?" a on ne veruje da ne umem. i krenem, ali avaj, posle 200m eto nama prelaska reko tramvajskih sina. prvi cas. premrla sam. na 2. ili 3. casu opet ista nbg ulica. pokaze mi neku zaravan, tamo je poligon. Pitam sto nismo tamo, kaze najbolje se uci na ulici. 4. cas-zaledjena stakla iznutra, magla, a ja u ulici sa 3 trake, saobracajem, tramvajem, 7:30 ujutru. mrem. pa malo na kruzni tok. umrem skroz. na 8. casu sam izasla iz kola skroz istraumirana i trazila pare.
da li je to u redu? gde je tu moral i pedagogija? tom coveku bih zabranila da "uci" bilo koga.
zanima me vase misljenje o kvalitetu nastave i instruktora.
a ako nekoga zanima koja je skola i instuktor, vrlo rado.

Espanol
20.09.2004., 12:11
moje iskustvo je ovakvo: upisala sam se bez ikakvog predznjanja. dodjem na prvi cas, instruktor doveze kola do ulice blizu skole i kaze "kvacilo, kocnica, gas, kreni". ja gledam u njega i pitam "kako?" a on ne veruje da ne umem. i krenem, ali avaj, posle 200m eto nama prelaska reko tramvajskih sina. prvi cas. premrla sam. na 2. ili 3. casu opet ista nbg ulica. pokaze mi neku zaravan, tamo je poligon. Pitam sto nismo tamo, kaze najbolje se uci na ulici. 4. cas-zaledjena stakla iznutra, magla, a ja u ulici sa 3 trake, saobracajem, tramvajem, 7:30 ujutru. mrem. pa malo na kruzni tok. umrem skroz. na 8. casu sam izasla iz kola skroz istraumirana i trazila pare.
da li je to u redu? gde je tu moral i pedagogija? tom coveku bih zabranila da "uci" bilo koga.
zanima me vase misljenje o kvalitetu nastave i instruktora.
a ako nekoga zanima koja je skola i instuktor, vrlo rado.Da, interesuje me. U Bg. ima (nažalost ) pristojnih škola za prste jedne ruke. Najveći broj je sa kancelarijom u špajzu, jednim instruktorom i jednim razvaljenim autom. Bavio sam se dosta tom temom, a što ne bih ponovo nekog "očepio"? :wink:

Nedostizni
20.09.2004., 13:19
šta će zakon doneti dobro?

1. Preciznije će biti određena pravila saobraćaja, tako da svima bude jasno u svakoj situaciji kako moraju da se ponašaju.
2. Uvode se nove norme koje će obuhvatiti sve što stari zakon nije regulisao, naročito u oblasti pasivne bezbednosti.
3. Uvode se nove institucije koje teba isključivo da se bave pitanjem bezbednosti saobraćaja, i bezbednost saobraćaja se podiže na nivo od nacionalnog značaja.
4. Kao krajnja rezultat, u Srbiji bi trebalo da se smanji broj poginulih i nastradalih (sa oko 1300 poginulih godišnje, na bar 1000)

Ja vas zato molim da ovde šaljete nove predloge, i primedbe na stari zakon!

npr. Da li iko zna kako je sada regulisan saobraćaj u kružnom toku (U toku a ne NA ULAZU u tok)!?

NikolaBD
23.09.2004., 21:55
Mislis kruzni tok,kao Slavija?
Ko je u krugu ima prednost u odnosu na one koji ulaze-to sam ukapirao ovih godina(inace imao sam max poena na testu pre 6 god i mislim da je u knjizi i na testovima bilo drugacije???)

Espanol
23.09.2004., 22:04
U samom toku pravilo je: Ko preživi neka priča kako je bilo! Pre nekoliko godina jedan poslovni prijatelj iz Italije satima je sa prozora hotela "Slavija" posmatrao saobraćaj i na večeri me pitao isto. Nešto sam mu spetljao, ali nisam siguran da mu je bilo jasno. :wink:

smeh
23.09.2004., 22:26
U samom toku pravilo je: Ko preživi neka priča kako je bilo! Pre nekoliko godina jedan poslovni prijatelj iz Italije satima je sa prozora hotela "Slavija" posmatrao saobraćaj i na večeri me pitao isto. Nešto sam mu spetljao, ali nisam siguran da mu je bilo jasno. :wink:
A jel' bar tebi bilo jasno? :wink:

Espanol
23.09.2004., 22:30
A jel' bar tebi bilo jasno? :wink:Za njega kao jeste. Ustvari, najveći štos je udenuti se u kružni tok. Posle je lako, vozi Miško. :wink: :lol:

smeh
23.09.2004., 22:36
A jel' bar tebi bilo jasno? :wink:Za njega kao jeste. Ustvari, najveći štos je udenuti se u kružni tok. Posle je lako, vozi Miško. :wink: :lol:

... dok neko drugi ne pokusa da se udene... pa jos ako je jako uporan ... :roll:

Espanol
23.09.2004., 22:38

... dok neko drugi ne pokusa da se udene... pa jos ako je jako uporan ... :roll:HE, he, za takve imam razne MEDIKAMENTE! A sve fino i na naučnoj osnovi. :wink:

smeh
23.09.2004., 22:55

... dok neko drugi ne pokusa da se udene... pa jos ako je jako uporan ... :roll:HE, he, za takve imam razne MEDIKAMENTE! A sve fino i na naučnoj osnovi. :wink:

Uh... dobro je. sad mi je vec lakse. Vec sam bila pocela da brinem za buducnost ovog foruma... :wink:

Nedostizni
24.09.2004., 09:09
Eto! Shvatili ste da postoji nešto, kao saobraćaj u kružnom toku, što je sada neregulisano sadašnjim zakonom!

Ajde malo razmislite! Ima li još takvih situacija! Da li ste nekada tokom vožnje imali problem da nemate pojma kako da postupite jer nije određeno!?

smeh
24.09.2004., 10:40
Eto! Shvatili ste da postoji nešto, kao saobraćaj u kružnom toku, što je sada neregulisano sadašnjim zakonom!

Ajde malo razmislite! Ima li još takvih situacija! Da li ste nekada tokom vožnje imali problem da nemate pojma kako da postupite jer nije određeno!?
Ne... Jedino imam problema kad ja ne znam kako je odredjeno :wink:

sanja
24.09.2004., 11:47
kad smo kod kruznog toka... radim blizu onog velikog novobeogradskog. pa ne prodje ni dva dana da ne vidim slup bg vozila i ks, so, ts... da li sto se ne postuju propisi, da li sto vozaci ne umeju da se ponasaju u istom, da li sto vozaci iz drugih gradova kruzni tok vide samo u testovima- ne znam, ali jako je cesto.

sto rece moja drugarica, u njenom gradicu je napravljen semafor ne zato sto im treba, nije guzva, nego da se ne iznenade kad odu u veci grad. a kad lalos dodje u bg, pa oce levo, il' desno, pa dok razmisli, lagano i ravnicarski... jos se jedi sto svi trube, koji ocin zure...

smeh
24.09.2004., 11:49
kad smo kod kruznog toka... radim blizu onog velikog novobeogradskog. pa ne prodje ni dva dana da ne vidim slup bg vozila i ks, so, ts... da li sto se ne postuju propisi, da li sto vozaci ne umeju da se ponasaju u istom, da li sto vozaci iz drugih gradova kruzni tok vide samo u testovima- ne znam, ali jako je cesto.

sto rece moja drugarica, u njenom gradicu je napravljen semafor ne zato sto im treba, nije guzva, nego da se ne iznenade kad odu u veci grad. a kad lalos dodje u bg, pa oce levo, il' desno, pa dok razmisli, lagano i ravnicarski... jos se jedi sto svi trube, koji ocin zure...
E sad sam se vec uvredila! :x

sanja
24.09.2004., 12:20
pa ne se vredjas, bre...
u novom sadu je super sto niko ne zuri u voznji, sve lagano, a ovde svi manijakalno jure i trube i psuju.
a ja mngo volim lalose i ravnicu... tek da znas.

smeh
24.09.2004., 15:43
pa ne se vredjas, bre...
u novom sadu je super sto niko ne zuri u voznji, sve lagano, a ovde svi manijakalno jure i trube i psuju.
Ma volemo i mi tebe :wink:

Espanol
24.09.2004., 16:05
pa ne se vredjas, bre...
Ma volemo i mi tebe :wink:Al se zdravo volemo na ovom forumu! Sav sam se naježio. :lol:

smeh
24.09.2004., 16:09
pa ne se vredjas, bre...
Ma volemo i mi tebe :wink:Al se zdravo volemo na ovom forumu! Sav sam se naježio. :lol:
Pa zar ne treba tako?! :wink:

Espanol
24.09.2004., 16:12
pa ne se vredjas, bre...
Pa zar ne treba tako?! :wink:Naravski. Eh, da nam je i državče kao ovaj forum, ta kakva Švajcarska i sl. :wink: :lol:

Woo_Bg
24.09.2004., 22:15

Ako mene pitate ....onaj "novi" odnosno preuredjen kruzni tok kod Energoprojekta je najveca glupost koju su mogli da naprave. Od otvaranja mislim da ne prodje dan da nema bar 5-6 sudara. Do skoro sam svaki dan prolazio tuda i stalno gledao smrti u oci :twisted: . Toliko su ga prosirili i rasirili da ljudi sada nabiju nenormalnu brzinu i ne uspeju da zakoce (na pr smer stari merkatror-mercedesov servis). Ko ide iz tog pravca je vec u trecoj brzini kod onog uklapanja sa ljudima koji dolaze iz pravca fontane...Mucenici iz pravca fontane moraju da cekaju da bas nikoga nema da bi smeli da krenu jer inace....sudari non-stop.
....A Slavija.....pa mislim da u samom krugu vazi zakon jaceg, beozobraznijeg i onog sa losijim kolima jer takav obicno i ne pokusava da koci, samo da po gasu. Propisi...to na Slaviji ne postoji

French Spirit
26.09.2004., 22:56
Evo situacije...
Kupio bih auto u jednoj od zemalja EU i registrovao bih ga u istoj. Medjutim, taj auto bi najmanje vremena provodio u toj zemlji, a najvise verovatno u SCG. Zanima me da li je to moguce, odnosno da li postoji odredjeni broj dana-meseci u godini koji automobil mora da provede u maticnoj drzavi? Naravno posle godinu dana vozio bih ga na registraciju opet u toj zemlji.
Molim ako je neko upucen da mi odgovori
Hvala! :)

Espanol
26.09.2004., 23:58
Evo situacije...
Kupio bih auto u jednoj od zemalja EU i registrovao bih ga u istoj. Medjutim, taj auto bi najmanje vremena provodio u toj zemlji, a najvise verovatno u SCG. Zanima me da li je to moguce, odnosno da li postoji odredjeni broj dana-meseci u godini koji automobil mora da provede u maticnoj drzavi? Naravno posle godinu dana vozio bih ga na registraciju opet u toj zemlji.
Hvala! :)Automobil sa stranom registarcijom mora da ti se upiše u pasoš po ulasku u SCG, i imaš pravo da ga koristiš godinu dana od datuma ulaska. Onda je dovoljno da pređeš granicu da ti se ponovo lupi pečat u pasoš da si ga isterao u roku.

zorann
27.09.2004., 00:21
Cim taj auto registrujes trazi od osiguranja zeleni karton (na godinu-dve)za SCG i sve si resio! Ulazi i izlazi iz zemlje kad ti je volja i nema problema, dodatnog placanja ili upisivanja u pasos! Govorim iz licnog iskustva! Pozdrav

Espanol
27.09.2004., 00:45
Cim taj auto registrujes trazi od osiguranja zeleni karton (na godinu-dve)za SCG i sve si resio! Ulazi i izlazi iz zemlje kad ti je volja i nema problema, dodatnog placanja ili upisivanja u pasos! Govorim iz licnog iskustva! PozdravZeleni karton se podrazumeva, bez njega ne može ni da uđe u zemlju!

zorann
27.09.2004., 01:15
Naravno da moze ali onda mora da plati osiguranje na nasoj carini koje nije ni malo jevtino i jos bi morao da ga produzava ako vec misli da ostane godinu dana.... uostalom, to ne radi niko, sem naravno, ne daj boze slucaja...

Woo_Bg
27.09.2004., 08:48
Evo situacije...
Hvala! :)
Evo mog skromnog iskustva. Naime, vozim auto na strane table i nisu mi nista nikada upisivali u pasos. Imam ovlascenje za upravljanje motorinim vozilom na moje ime, saobracajnu i naravno zeleni karton. Jedini kvek je sto sve putarine placam tri puta skuplje! Jedan jedini pandur mi je pravio problem za svo ovo vreme i to zato sto je bio gladan para. Sem njega svi uzmu saobracajnu, zeleni karton i ovlascenje, zahvale mi se i kazu srecan put. Da...sa kolima redovno (bar 2 puta mesecno) izlazim iz zemlje (imam nas plavi pasos, nemam boravak ni radnu dozvolu u njemu, zivim i radim u SCG, jedino imam sengen poslovnu vizu) i nikada mi niko od carinika nije pravio nikakav problem. Jedino ko se pokazao netoleratno su bili nasi vozaci koji valjda iz navike legnu na sirenu cim vide da vozilo nije na BG :twisted: :twisted: :twisted:
Kupi slobodno kola, vozi i uzivaj :lol:
E....Da...... moje vozilo je uzeto na lizing i u saobracajnoj dozvoli pise ime firme koja je dala lizing.

French Spirit
27.09.2004., 12:15
Evo mog skromnog iskustva. Naime, vozim auto na strane table i nisu mi nista nikada upisivali u pasos. Imam ovlascenje za upravljanje motorinim vozilom na moje ime, saobracajnu i naravno zeleni karton. Jedini kvek je sto sve putarine placam tri puta skuplje! Jedan jedini pandur mi je pravio problem za svo ovo vreme i to zato sto je bio gladan para. Sem njega svi uzmu saobracajnu, zeleni karton i ovlascenje, zahvale mi se i kazu srecan put. Da...sa kolima redovno (bar 2 puta mesecno) izlazim iz zemlje (imam nas plavi pasos, nemam boravak ni radnu dozvolu u njemu, zivim i radim u SCG, jedino imam sengen poslovnu vizu) i nikada mi niko od carinika nije pravio nikakav problem. Jedino ko se pokazao netoleratno su bili nasi vozaci koji valjda iz navike legnu na sirenu cim vide da vozilo nije na BG :twisted: :twisted: :twisted:
Kupi slobodno kola, vozi i uzivaj :lol:
E....Da...... moje vozilo je uzeto na lizing i u saobracajnoj dozvoli pise ime firme koja je dala lizing.
Nisam bas upucen sta je to "ovlascenje za upravljanje motornim vozilom"? Ko i radi cega se to izdaje? Da li vozis sa SCG ili internacionalnom dozvolom? Thanx :wink:

Zagor BG
27.09.2004., 16:05
Evo situacije...
Hvala! :)Automobil sa stranom registarcijom mora da ti se upiše u pasoš po ulasku u SCG, i imaš pravo da ga koristiš godinu dana od datuma ulaska. Onda je dovoljno da pređeš granicu da ti se ponovo lupi pečat u pasoš da si ga isterao u roku.
Da li to podrazumeva da imaš njihov ili može i naš pasoš i da imaš međunarodnu vozačku dozvolu? Koja je procedura i parica za dobijanje međunarodne vozačke dozvole? Da li dotični auto mora biti do šest godina star i da li se na granici nešto plaća za njegov ulazak u SCG? Ako je tako onda je to super varijanta za posedovanje dobrog stranca! Pozdrav svima! :)

Liberal
27.09.2004., 16:14
Evo situacije...
Da li to podrazumeva da imaš njihov ili može i naš pasoš i da imaš međunarodnu vozačku dozvolu? Koja je procedura i parica za dobijanje međunarodne vozačke dozvole? Da li dotični auto mora biti do šest godina star i da li se na granici nešto plaća za njegov ulazak u SCG? Ako je tako onda je to super varijanta za posedovanje dobrog stranca! Pozdrav svima! :)

Procedura za dobijanje internacionalne vozacke dozvole je vrlo jednostavna odes u najblizi Auto Moto Savez odneses dvije slike, 25€ i SCG vozacku dozvolu u roku od 5 minuta ces da dobijes internacionalnu.
A ja imam isto auto na strane tablice vozim ga sa nasom vozackom ali u svakom slucaju nosim i ovu internacionalnu u ADAC u Njemackoj je napravljena punomoc na moje ime i policija mi onda ne moze nista.

Strajder
27.09.2004., 17:39

Procedura za dobijanje internacionalne vozacke dozvole je vrlo jednostavna odes u najblizi Auto Moto Savez odneses dvije slike, 25€ i SCG vozacku dozvolu u roku od 5 minuta ces da dobijes internacionalnu.
A ja imam isto auto na strane tablice vozim ga sa nasom vozackom ali u svakom slucaju nosim i ovu internacionalnu u ADAC u Njemackoj je napravljena punomoc na moje ime i policija mi onda ne moze nista.
procedura za medjunarodnu dozvolu koju ti je dao Liberal je uglavnom OK...2 fotke, nasu vozacku na uvid kao i fotokopiju iste, licna karta ili pasos na uvid i u Srbiji 820 (i slovima osam stotina dvadeset dinara)...pozdrav :)

zorann
27.09.2004., 18:01
Ljudi, PAZITE! Internacionalnu dozvolu nemojte da vadite ni u kom slucaju, jednostavno - NE VREDI NISTA! APSOLUTNO NISTA! U AMSS nece to da kazu jer hoce da uzmu pare a stvari stoje ovako: Internacionalna dozvola se kod nas ne priznaje tako i tako,bez obzira sa kojim tablicama vozis, sto i pise na njoj i to nije sporno ali je problem sto i u zemljama EU ona nista ne pomaze! Dok imate vizu za EU slobodno mozete voziti sa nasom dozvolom (obicnom), niko vas nece ni pitati za inernacionalnu, druga je stvar ako dobijete boravak u nekoj zemlji EU, onda vam nasa dozvola vredi nekih 6 meseci i posle toga se mora napraviti dozvola iz te zemlje a za nas to znaci- ponovno polaganje! Sve sam ovo licno prosao kao i zajeb oko internacionalne dozvole, mi smo zemlja "od nepoverenja" za EU! Zato je sve ovo, nazalost tako!

Zagor BG
28.09.2004., 00:22
Ljudi, PAZITE! Internacionalnu dozvolu nemojte da vadite ni u kom slucaju, jednostavno - NE VREDI NISTA! APSOLUTNO NISTA! U AMSS nece to da kazu jer hoce da uzmu pare a stvari stoje ovako: Internacionalna dozvola se kod nas ne priznaje tako i tako,bez obzira sa kojim tablicama vozis, sto i pise na njoj i to nije sporno ali je problem sto i u zemljama EU ona nista ne pomaze! Dok imate vizu za EU slobodno mozete voziti sa nasom dozvolom (obicnom), niko vas nece ni pitati za inernacionalnu, druga je stvar ako dobijete boravak u nekoj zemlji EU, onda vam nasa dozvola vredi nekih 6 meseci i posle toga se mora napraviti dozvola iz te zemlje a za nas to znaci- ponovno polaganje! Sve sam ovo licno prosao kao i zajeb oko internacionalne dozvole, mi smo zemlja "od nepoverenja" za EU! Zato je sve ovo, nazalost tako!
Koliko sam ja uspeo da shvatim pođeš preko grane, kupiš auto, dobiješ ovlašćenje, zeleni karton, jedanput godišnje izađeš iz zemlje i voziš dobrog stranca po jugi bez obzira na njegovu starost? :?: :? Nešto mi tu smrdi! Suviše je prosto! :shock: Na primer, i taj auto mora da produži registraciju. Ako je auto iz Nemačke ili Italije neću valjda da idem tamo da bi produžio godišnju registraciju? :lol: Ili možda se to obavlja na neki drugi način? Puno pozdrava svima!

Espanol
28.09.2004., 00:26
Prvi deo priče je OK. Za produženje registracije normalno je da moraš da skokneš do zemlje gde je registrovan i obaviš sve što bi morao i ovde.

zorann
28.09.2004., 01:10
Koliko sam ja uspeo da shvatim pođeš preko grane, kupiš auto, dobiješ ovlašćenje, zeleni karton, jedanput godišnje izađeš iz zemlje i voziš dobrog stranca po jugi bez obzira na njegovu starost? :?: :? Nešto mi tu smrdi! Suviše je prosto! :shock: Na primer, i taj auto mora da produži registraciju. Ako je auto iz Nemačke ili Italije neću valjda da idem tamo da bi produžio godišnju registraciju? :lol: Ili možda se to obavlja na neki drugi način? Puno pozdrava svima!

Pa evo sta smrdi druze, nesto sto nije direktno spomenuto a za sta sam i sam mislio da se podrazumeva kad se govori o voznji stranaca kod nas! Mora se imati Boravisna Viza u jednoj od zemalj EU! Ja sam razumeo da decko koji je i postavio ovaj topic ima ili ce je dobiti pa nisam to ni naglasavao! To je prva kvaka, drugo, na zapadu se uglavnom auta registruju na 2 god. a osiguranje (koje je skupo) te izadje za te 2 god. taman toliko da ga mozes i prevesti na nase table! Plus, putrine koje su 4-6 puta skuplje za strana auta nego domaca... eto to smrdi i zato se ne isplati voziti stranca! "Woo_Bg" rece da vozi na poslovnu sengen vizu, ne znam da li je to 100% po zakonu, verovatno ni saobracajci ne znaju tacno pa to prolazi ali i do te vize je vise nego tesko doci i opet ostaju problemi placanja osiguranja, troskova registracije(odlaska i dolaska), putarine... Njemu to sigurno nije problem jer pretpostavljam da te troskove snosi firma za koju radi (izvinjenje ako gresim)! Nadam se da sad manje smrdi! Pozdrav svima!

Woo_Bg
28.09.2004., 09:04
Za French Spirit:
Ovlascenje za upravljanje motornim vozilom (u inostranstvu) je dokument koji izdaje lokalni "auto-moto savez". Dobijes ga za nekih pet minuta.

Za Zagor BG:
Nemam njihov pasos, kao sto sam rekao imam nas SCG plavi pasos. Nemam cak ni medjunarodnju vozacku dozvolu, to mi nisu nikada trazili, pokazujem nasu crvenu ili pink kako ti se vise svidja.
Moj auto je nov ali tebe niko ne ogranicava godistem automobila. Registrovan je u inostranstvu i vazeca mu je registracija.
Ne placas nista za ulazak u SCG sem skupljih putarina.

Moras da produzavas registraciju svake godine...i da..moras da ides u Nemacku (ako je na Nem. table). Meni tehnicki vazi dve godine ali moram osiguranje da produzavam svake godine.

za zorann:
"Mora se imati Boravisna Viza u jednoj od zemalj EU!" NE MORA!, ja je nemam i nisam imao problema nikada, cak i ne nosim pasos sa sobom kada se vozam po SCG.
"Woo_Bg" rece da vozi na poslovnu sengen vizu
NE, ne vozim na poslovnu sengen vizu ali je imam u pasosu i koristim prilikom odlaska u EU zemlje.
Njemu to sigurno nije problem jer pretpostavljam da te troskove snosi firma za koju radi (izvinjenje ako gresim)
GRESIS, ali to nema veze sa temom
:lol: :lol:

Eto, toliko.....ako imate jos neko pitanje, slobodno pisite :D

Liberal
28.09.2004., 12:24

procedura za medjunarodnu dozvolu koju ti je dao Liberal je uglavnom OK...2 fotke, nasu vozacku na uvid kao i fotokopiju iste, licna karta ili pasos na uvid i u Srbiji 820 (i slovima osam stotina dvadeset dinara)...pozdrav :)

Ja kad sam vadio internacionalnu vozacku nijesu mi trazili niti pasos niti fotokopiju nase crvene vozacke dozvole, al cijena je 25€ a to je 1875 dinara za razliku od Srbije dje je eto samo 820.

zorann
28.09.2004., 13:50
Moguce da ja zivim u nekoj drugoj Nemackoj gde stvari stoje ovako: Registracija i tehnicki se rade na svake 2 god. uz 2 izuzetka! 1. novom autu tehnicki vazi 3 god. pa posle normalno opet po 2 god!2. kod automobila benzinaca bez katalizatora mora se svake godine raditi test izduvnih gasova! Kod svih ostalih ovo se radi svake 2. god. uz tehnicki pregled! Osiguranje se u globalu placa po godini, onako kako vama odgovara(mesecno, kvartalno, iz 2x ili odjednom za celu godinu) i ne mora se posle te godine opet produzavati, to ide automatski ali mozete promeniti nacin placanja!
Sto se tice voznje sa stranim tablama, ja jos nisam sreo nekog da vozi stranca bez boravka u EU ili bar sa hrvatskim pasosom! Mozda se nesto izmenilo u nasem zakonu od kako sam ja ovde ali za to nisam cuo a smatram da sam u toku jer redovno dolazim u SCG! Ja ne sumnjam da ti (Woo_Bg) vozis stranca bez nekih posebnih papira ali stvarno ne verujem da je to dozvoljeno, uostalom, treba nazvati MUP i pitati i imati pravu informaciju!
Jos nesto, (za Woo_Bg)
Ja nisam hteo da ulazim u tvoje finansije ali je bilo reci o troskovima ukoliko se stranac vozi kod nas i zato sam ono napisao, nadam se da te to nije uvredilo! Pozdrav

French Spirit
28.09.2004., 15:27
Zahvaljujem na odgovorima, situacija mi je jasnija, ali evo i ja cu vama pojasniti svoju situaciju u nadi da cu dobiti jos preciznije odgovore.
Posedujem francuski pasos i u Francuskoj imam nesto rodbine. Primljen sam na fax u CH i januara idem. Jos ne vidim kakva ce mi potreba za autom biti tamo, ali zeleo bih da budem informisan pa zbog toga sve ovo. Ideja je da auto kupim preko te rodbine i da on bude registrovan u F na njih. Kako stvari stoje ja bih ga najvise vozio po CH i SCG kad dodjem, a u F bih retko isao(verovatno samo na (ponovnu)registraciju). Imam samo SCG vozacku i u F pasosu mi pise da zivim u SCG. Da li je moguce sa EU pasosem i SCG dozvolom voziti auto ovako kako sam ja zamislio?
Sorry zbog malo duzeg posta, ali i hvala unapred na odgovorima :wink:

Woo_Bg
30.09.2004., 15:09
Za Zagor BG:

Moras da produzavas registraciju svake godine...i da..moras da ides u Nemacku (ako je na Nem. table). Meni tehnicki vazi dve godine ali moram osiguranje da produzavam svake godine.

Isravka, proverio sam u saobracajnoj, tehnicki mi vazi tri godine a osiguranje kako sam rekao moram da uplacujem-produzavam svake godine.
Pozdrav

zorann
30.09.2004., 16:57
Za Zagor BG:

Isravka, proverio sam u saobracajnoj, tehnicki mi vazi tri godine a osiguranje kako sam rekao moram da uplacujem-produzavam svake godine.
Pozdrav

Ne znam da li si primetio ali na prednjioj i zadnjoj tablici imas 2 nalepnice od TÜV-a (ili Dekra), jedna je sestougaona a druga okrugla. Ona napred, sestougaona, pokazuje kad moras sledeci put na proveru auspufa (tzv. abgasuntersuchung)(AU) a ona nazad na tehnicki pregled (Hauptuntersuchung)(HU)! Pozdrav.

codemaker
08.10.2004., 03:27
Pa vise mi se isplati dodati malo i kupiti nov ovde :(
Jer sto je noviji, cena veca, porez vezi, carina veca, pa mi izadje mnogo skuplje...
A da se vratimo lepo Zastavi? Sta fali, novo je novo :(
A mozda je to i bila namera?

Milojko Vasic
08.10.2004., 08:54
E pa za "Zastavu" ne važi: novo je novo. Već: novo je krš.
Ja se na Zastavu ne vraćam. Ako imam para voziću neki pravi auto, ako nemam koristiću javni prevoz. 8)

sanja
08.10.2004., 10:25
Ja se na Zastavu ne vraćam. Ako imam para voziću neki pravi auto, ako nemam koristiću javni prevoz. 8)

tako je, mile!
tranzicija bato! :wink:

Mako
08.10.2004., 13:03

Eh, najzad neko razuman...

Milojko Vasic
08.10.2004., 13:15
Pa stvarno ljudi ...
Pre neki dan sam video Daciu Logan. Bombonica od automobila. Cena: od 6 do 8 hiljada evra. Škoda fabija, oktavija - nema šta da se priča.
Mi bre ostadosmo zadnja govna u auto industriji.
Dabogda propala i Zastava i svi samoupravljači (rasturači Alaj Begove slame) u njoj. I njihov krš od Yuga za 6.000 evra.

Liberal
08.10.2004., 13:36
Pa stvarno ljudi ...
Pre neki dan sam video Daciu Logan. Bombonica od automobila. Cena: od 6 do 8 hiljada evra. Škoda fabija, oktavija - nema šta da se priča.
Mi bre ostadosmo zadnja govna u auto industriji.
Dabogda propala i Zastava i svi samoupravljači (rasturači Alaj Begove slame) u njoj. I njihov krš od Yuga za 6.000 evra.

Zar nije bolje vozit golf 3 GTD staru 10-12 godina nego novog yuga neraspakovanog. Ito za manje od 6000 €vrica. Kakav yugo i govna.

codemaker
08.10.2004., 14:31
Mene zanima koja je to budala smislila. Pa auto do 3 godine je NOV napolju! Sta dobijaju time, to mene kopka. Dali misle da ce vise sredstava ostati u zemlji, a vise se nakupiti u budzet preko carina i poreza...

Te price sto rece Dinkic, sigurnije i zdravije ce se voziti, su za malu decu. Pa moja kola stara 6 godina su 100 puta sigurnija i zdravija od NOVOG yuga...
Osim toga o kakvoj sigurnosti, makar i novog juga se tu prica?

Ne mogu da verujem, bolje da su potpuno zabranili uvoz polovnjaka, pa da bar znamo na cemu smo. Ovako moze, ali... Dodam jos koji evro i kupim novo nesto, opet strano.

Da su bar omogucili lakse kredite, lizing, pusing i slicno, pa da opet razumem. Ovako, ne znam kome to koristi.
Drugari iz vana, menjaju kola svake 2 godine, jer uzme na kredit, pa zatim samo menja i doplacuje neku smesnu sumicu evrica. Stalno nova kola. E, to je vec bezbednost, cistoca itd... Sto naravno za dragi nam pokojni yugo ne vazi

cccc

mali37
08.10.2004., 14:49
mislim da ste se vi malo zabunili jel auto nije vise sto je bio pa na novom autu pocnu da otkazuju kocnice, servo, ovo ili ono.sta je vlada htela da uradi nemam pojma, ali jedno je sigurno gospoda iz Sabac ce da vam i dalje prodaju astru 98 ili 99 za 01 godiste.pogledajte malo temu greske u proizvodnji ili tako nesto pa onda pricajte sta hocete.sto se tice dacie samo joj fale dva upregnuta konja koliko je ko bombonica.izgleda da smo mi takav narod da je tudje g...o bolje od naseg.
nisam ja ni za to da je yugo ludilo od auta samo nemojte da pricate golf star 10-12 bolji od ovoga ili onoga.
svaki auto koji odradi jednu deceniju posla je krs i nije vise auto.nepricam o oldtajmerima.
da novi auto star 3 godine napolju nece ni uci kod nas vec onaj sto mu je dusa izvadjena.
ni ova sto sad ulaze nisu u super stanju vec krs do krsa jel auto napolju je u istoj ceni kao i kod nas.
pogledajte sajtove po nemackoj i belgiji pa ce te videti.

Milojko Vasic
08.10.2004., 15:05
nisam ja ni za to da je yugo ludilo od auta samo nemojte da pricate golf star 10-12 bolji od ovoga ili onoga.

Od ovoga ili onoga ne znam. Ali od novog Yuga sigurno. Možda, ali samo možda, je Yugo s kraja 80-tih bio bolji od 10 godina starog Golfa. Ali, današnji Yugo nikako.

A što se Dacie Logan tiče, to je Reno porodica, tj. delovi su ili original Reno ili po licenci uz Renoovu kontrolu kvaliteta. Savremenog dizajna, savremena tehnička rešenja (injection, ABS, air bag, servo ...) 2 godine garancije, 6 godina garancije na karoseriju. (za 6 godina se sajtne na Yugu raspadnu, a pod istruli).
Nemoj da misliš da mi je drago što je Dacia bolja od Zastave, naprotiv, plače mi se. Jer bih u suprotnom ja u svojoj zemlji za relativno male pare mogao da kupim pristojan auto. Uz veliku servisnu podršku.

sanja
08.10.2004., 15:21
...a nekada je pojam rumunskog automobila sluzio za zezanje...

Milojko Vasic
08.10.2004., 15:23
...a nekada je pojam rumunskog automobila sluzio za zezanje...

A tek Škoda ! T.j. ŠKODILAK. Bila je na nivou Moskviča i Zaporošca. 1000 MB (Hiljadu mojih briga)

VWaddict
08.10.2004., 15:38
Nemoj da misliš da mi je drago što je Dacia bolja od Zastave, naprotiv, plače mi se. Jer bih u suprotnom ja u svojoj zemlji za relativno male pare mogao da kupim pristojan auto. Uz veliku servisnu podršku.
To je i najveci crnjak. Do pre godinu dve kad spomenes Daciu ljudi su ovde vristali od smeha, a danas je ta ista pojam u poredjenju sa ponosom i dikom nase kobojagi "auto industrije", plodom domace pameti ili kako su ga jos sve zvali, Yugicem :roll: :lol: :lol: :lol: ...

Milojko Vasic: Dabogda propala i Zastava i svi samoupravljači (rasturači Alaj Begove slame) u njoj. I njihov krš od Yuga za 6.000 evra.

Liberal: Zar nije bolje vozit golf 3 GTD staru 10-12 godina nego novog yuga neraspakovanog. Ito za manje od 6000 €vrica. Kakav yugo i govna.

codemaker: Pa moja kola stara 6 godina su 100 puta sigurnija i zdravija od NOVOG yuga...
Prave vrednosti su napokon pocele da isplivavaju na povrsinu. ZASTAVA je parazit, rak rana u ovoj drzavi i prema njoj se tako mora i ponasati. Ako za proteklih 30 ili 40 godina koliko ta firma sklapa automobile nisu uspeli da skupe 5 inzenjera sposobnih da naprave ikakvu modifikaciju na konstrukciji Yugica ili keca (o konstrukciji novog automobila i da ne govorim) vec ih i dalje samo srafcigerisu po prastarim italijanskim nacrtima, onda ih zaista treba sve raspustiti.

Mako
08.10.2004., 16:08
I one sise iz nato-a, mogli su jednim "slucajnim" promasajem bar jedno dobro delo da ucine...

Kypck
10.10.2004., 15:34
izgleda da smo mi takav narod da je tudje g...o bolje od naseg.
svaki auto koji odradi jednu deceniju posla je krs i nije vise auto.
To je upravo i stav koji podpomaze takve odluke vlade i drzi zastavu na nogama.
Ja stvarno nemam nista protiv juga i zao mi je sto imam stav kakav imam, ali nov jugo je :evil: .A one price o evro3 pezo motorima su tek gluposti. Vecina polovnih pezoa sa tim istim motorom ce neuporedivo bolje sluziti nego taj nov jugo. A da ne pricam o varijanti sa 30 godina starom tehnologijom motora sa 55ks i ekoloskom aspektu.
A stvari se ne trebaju generalizovati. Postoji odredjeni broj golfova 10-12 god starih koji su u losem stanju, ali u proseku su neuporedivi sa jugom.
Drugar je vozio golfa D starog 21 godinu koga je izrabljivao i koji ga je izvanrednno sluzio dok ga nije prodao (i uzeo 6 godina starog golfa). A komsija do njega je vozio zastavu 128 18 god staru, prodao je i kupio novu. I kad pada kisa i 128ca je parkirana, mora da sundjerom vadi vodu iz gepeka. Pa da li je to normalno? Da li to moze da se nazove auto? Da li ti ljudi mogu da se nazovu radnicima i inzenjerima kada sklapaju vozila sve nemarnije i nekvalitetnije.
Treba ostaviti da ljudi mogu da uzmu auto do 6 godina koji im odgovara, pa ko hoce krs jeftinije neka ga uzme, ko hoce malo skuplje da plati auto i da bude u top stanju-neka ga, a ko hoce juga-neka izvoli :lol:
A moj 10 godina star opel ne moze da se poredi ni pocemu sa bilo kojim novim jugom. Ako se zanemari komfor i bezbednost (abs, airbag i sama konstrukcija vozila) sam opel ce mnooogo bolje sluziti od novog juga. A trenutna cene mi se cini da je slicna (oko 4000e). Ako nisi imao prilike da pogledas u kakvom stanju krsevi stari 10 godina i pricas ne vezano sa cinjenice, mogu da ti pruzim priliku za test voznju (uporednu)
Ko god tvrdi suprotno, najblaze receno jednostavno nije objektivan ili je bukvalno shvatio reklamu ^kupujmo domace^ i zivi po prvilu ^sve je moje najbolje^. A sto se tice Dacie, mozda ona nije nesto, ali je takodje neuporediva sa jugom.
Toliko.

Bustura
10.10.2004., 16:44
Posedujem Lanciu Thersis staru 14 meseci.
Za ovaj period je presla 121000 kilometara.Neverovatno ali istinito.
Garancija joj istice i ja zelim sada novi auto.Na ceni od novog auta izgubila je oko 30% i neko ce sa ovim autom biti srecan.A ja dobijam popust za kupovinu novog iz koncerta fiat za razliku od 20%.Sto znaci da ce me nova Alfa Sportvagon ailrad kostati.Oko 500 eur razlike.Jer joj je startna cena u odnosu na moju Thersis za 12000 eur niza.Tako to funkcionise na zapadu.Jednom platis novo.I onda samo menjas i malo doplacujes.
Ipak jedan moj poznanik koji je taxista u Stutgartu nas Jugovic svoj mercedes star 29 meseci sa 300 000 km je preradio na 55000 i prodao u Srbiji za neverovatnih 22000 eura.Toliko o novim upotrebljavanim automobilima sa zapada.Ok ima ljudi koji prelaze male kilometraze i ciji vlasnici ih paze kao malo vode na dlanu.Ali to su tipicni Nemci.I ti isti auto zamene u auto kuci.A nasa nabavljacka komisija za uvoz vozila boravgi po otpadima i otkupljuje groblja i prodakje po srbiji.Jer uzmite za logiku.Koju zaradu bi jedan covek imao kada bi po autu dobijao po 500 eur.To je nula zarada.Ali kupiti taxi vozilo.Lakirati ga u neovlascenoj divljoj lakirnici.Vratiti kilometrazu.Ocistiti malo namirisazi ispolirati.Sve to kosta oko 8000 eur konkretno onaj mercedes.Prevoz do Srbije Nek kosta hiljadu eur.A nekosta.
I ostaje mu u dzepu cistih 10000 eur i vise.I zadovoljnim kupcima u srbiji.Ja neosporavam kvalitet mercedesa i njegovu dugovecnost.Ali nezaboravite da komplikovana automatska transmisija mercedesa E300 4-matik.Nakon cetristo hiljada zahteva potpunu zamenu.A to kosta koliko dve novbe floride.
Taj isti sreckovic iz Srbije ako nepravi puno kilometraze moze biti zadovoljan bnarednih dve tri god.Cak ako bude skorije zamenio auto.Po principu uvek novije.Onda ce proci dobro.Ali sta onda kada se desi peh.Tada nestade zabave.i ostace samo gorak ukus polovnog sa zapada.

Zelim reci da je zabluda i vlade koja na platama od 150 eur.Zasniva zakon o uvozu automobila mladjih od 3 god.Jer normalan svet za to nema.Sa druge srane ako ta ista vlada radi u zastiti i intresu svog naroda zasto neusostavi bezcarinsku stopu za uvoz novih.I nisku od recimo 10% za uvoh koriscenih do tri godine.Tako se dobija mogucnost kupovine novih automobila i brzeg izbacivanja krsa iz upotrebe.

Liberal
10.10.2004., 19:31
mislim da ste se vi malo zabunili jel auto nije vise sto je bio pa na novom autu pocnu da otkazuju kocnice, servo, ovo ili ono.sta je vlada htela da uradi nemam pojma, ali jedno je sigurno gospoda iz Sabac ce da vam i dalje prodaju astru 98 ili 99 za 01 godiste.pogledajte malo temu greske u proizvodnji ili tako nesto pa onda pricajte sta hocete.sto se tice dacie samo joj fale dva upregnuta konja koliko je ko bombonica.izgleda da smo mi takav narod da je tudje g...o bolje od naseg.
svaki auto koji odradi jednu deceniju posla je krs i nije vise auto.nepricam o oldtajmerima.
da novi auto star 3 godine napolju nece ni uci kod nas vec onaj sto mu je dusa izvadjena.
ni ova sto sad ulaze nisu u super stanju vec krs do krsa jel auto napolju je u istoj ceni kao i kod nas.
pogledajte sajtove po nemackoj i belgiji pa ce te videti.

kupi yugo i sigurno neces dugo.

Zasto svi vozaci Yuga sigurno idu u raj? Jer su vec
bili u paklu
Zasto vozaci Yuga nikad ne nose karte?
Nikad nece otici toliko daleko da bi zalutali.
Zasto Yugo ima grejace zadnjeg stakla?
Da Vam se ne bi po zimi smrzle ruke dok ga gurate.

Sta se nalazi na zadnje dve stranice Yugicevog uputstva za korisnike?
Red voznje gradskog autobusa.

Koja je razlika izmedu obicnog Yuga i sportskog?
> > Vozac sportskog Yuga nosi Nike kopacke. =======>OUR TARGET CONSUMER!!!!

Kako prepoznati sportski Yugo?
Na kuki za prikolicu ima tenisku lopticu.

Kako se zovu kocnice na Yugu?
Dodatna oprema

Sta treba uciniti ako vam Yugo prokuva?
Prestanite ga gurati i pustite ga da se odmori.

Kako se zove Yugo s pojasevima?
Ruksak Yugo

Radi se i verzija Yuga mopeda, on ce se zvati "Igo (I go - idem ).
Takode i verzija sa 4 vrata - Wego ( We go - idemo).
Da ne zaboravimo i vagon za voz - Y'allgo ( Y'all go - svi idemo ).

Kako se zove Yugo na autoputu?
Ulicni ubica

Neki prodavaci rabljenih vozila skidaju kilometrazu na satu da dokazu ljudima da auto vredi te novce, a oni koji prodaju
Yuga bas naprotiv, oni mu dodaju kilometrazu da uvere kupce da stvarno
moze preci toliko

Yugo je dizajniran za 5 ljudi. Jedan da sedi na vozackom mestu a ostalih 4 da ga guraju.

" Kupite Yugo, nece da traje dugo "

mali37
10.10.2004., 20:57
Posedujem Lanciu Thersis staru 14 meseci.
Za ovaj period je presla 121000 kilometara.Neverovatno ali istinito.
Garancija joj istice i ja zelim sada novi auto.Na ceni od novog auta izgubila je oko 30% i neko ce sa ovim autom biti srecan.A ja dobijam popust za kupovinu novog iz koncerta fiat za razliku od 20%.Sto znaci da ce me nova Alfa Sportvagon ailrad kostati.Oko 500 eur razlike.Jer joj je startna cena u odnosu na moju Thersis za 12000 eur niza.Tako to funkcionise na zapadu.Jednom platis novo.I onda samo menjas i malo doplacujes.
Ipak jedan moj poznanik koji je taxista u Stutgartu nas Jugovic svoj mercedes star 29 meseci sa 300 000 km je preradio na 55000 i prodao u Srbiji za neverovatnih 22000 eura.Toliko o novim upotrebljavanim automobilima sa zapada.Ok ima ljudi koji prelaze male kilometraze i ciji vlasnici ih paze kao malo vode na dlanu.Ali to su tipicni Nemci.I ti isti auto zamene u auto kuci.A nasa nabavljacka komisija za uvoz vozila boravgi po otpadima i otkupljuje groblja i prodakje po srbiji.Jer uzmite za logiku.Koju zaradu bi jedan covek imao kada bi po autu dobijao po 500 eur.To je nula zarada.Ali kupiti taxi vozilo.Lakirati ga u neovlascenoj divljoj lakirnici.Vratiti kilometrazu.Ocistiti malo namirisazi ispolirati.Sve to kosta oko 8000 eur konkretno onaj mercedes.Prevoz do Srbije Nek kosta hiljadu eur.A nekosta.
I ostaje mu u dzepu cistih 10000 eur i vise.I zadovoljnim kupcima u srbiji.Ja neosporavam kvalitet mercedesa i njegovu dugovecnost.Ali nezaboravite da komplikovana automatska transmisija mercedesa E300 4-matik.Nakon cetristo hiljada zahteva potpunu zamenu.A to kosta koliko dve novbe floride.
Taj isti sreckovic iz Srbije ako nepravi puno kilometraze moze biti zadovoljan bnarednih dve tri god.Cak ako bude skorije zamenio auto.Po principu uvek novije.Onda ce proci dobro.Ali sta onda kada se desi peh.Tada nestade zabave.i ostace samo gorak ukus polovnog sa zapada.

Zelim reci da je zabluda i vlade koja na platama od 150 eur.Zasniva zakon o uvozu automobila mladjih od 3 god.Jer normalan svet za to nema.Sa druge srane ako ta ista vlada radi u zastiti i intresu svog naroda zasto neusostavi bezcarinsku stopu za uvoz novih.I nisku od recimo 10% za uvoh koriscenih do tri godine.Tako se dobija mogucnost kupovine novih automobila i brzeg izbacivanja krsa iz upotrebe.
napokon neko realan i ko me razume.
nisam ja rekao da je yugo ludilo ili ne znam sta samo ne volim da mi pricate kako je auto koji ste uvezli iz svabije ili neke druge zemlje ludilo.
Price kako je tvoj opel strava ostavi za sebe jel svako svoj auto voli inace ga ne bi vozio.znam svi ste vi uvezli auto od nekog ko ga je cuvao ko malo vode na dlanu.covece ti nemci samo cuvaju auto da ga vi kupite i onda uzivate u njemu, a on ce da mu robuje dok ga vi ne kupite.
gospodin nezavisni moze da uziva u uvozu prema tome sto se bunis.

Zagor BG
11.10.2004., 00:37
Deficit platnog bilansa sa inostranstvom se ne rešava jednokratnim, na brzinu donetim odlukama. Bolje rešenje bi bilo da Zastava od Fiata ili nekog drugog renomiranog svetskog proizvođača kroz kompenzacioni aranžman dobije tehnologiju i licencu,tj. ''now how'', a za uzvrat radi lon posao - sklapa njihove modele. Tu bi se njihovo znanje otplaćivalo našim radom i pokrenula bi se domaća proizvodnja bez restrikcije uvoza pa ko voli neka izvoli. Najlakše je uzeti kredit od MMF-a ili ''otkriti'' rupu u saksiji u smislu: uvoz je veliki, ko ima para neka uvozi, ko nema a to je većina stanovništva neka ne vozi jer mi brinemo o vama. Još samo nedostaje novi zakon o saobraćaju i uklanjanje svih vozila koja ne zadovoljavaju standard euro 3 pa ćemo svi da gledamo Audije 4, 8, slonove i ostale zverke a mi ćemo u taljige. Sa ekonomskog stanovišta mera će biti efikasna kao i proglašenje ''konvertibilnog'' dinara koji je, ne držite me za reč, na Londonskoj berzi bio rame uz rame sa konvertibilnim valutama jedan, a u Turskoj i Grčkoj par dana. Pokretanje proizvodnje je preduslov za poboljšanje svih relevatnih makroekonomskih parametara, a ne protekcionizam već decenijama lošeg domaćeg proizvođača koji je par puta pokušavao da se uključi na međunarodno tržište damping cenama (Jugo Amerika - izvoz ili posao veka). Južna Koreja se posle rata potpuno otvorila prema svetu i prvo trpela neverovatne udare međunarodne konkurencije dok preko tranzistora nisu dogurali do zrele industrijske zemlje. Indija je vodila protekcionističku politiku i vidite da je daleko iza pomenute Južne Koreje. Ko želi detalje u vezi ove problematike slobodno neka pita! Pozdrav svima!
PS Izvinjavam se onim učesnicima foruma koji mnogo ''ne ljube'' ekonomiju kao nauku, ali mi se prosto otelo da dam mali komentar.

Leović - Caparić
11.10.2004., 06:56
Bezobrazluku ljudi NA VLASTI nikad kraja. Kako se koji dočepa crne limuzine odmah krene da izigrava veličinu, prosipajući pamet i mudrolije na, kako Drugovi Odozgo umišljaju, njima potčinjenu i zbog njih postojeću pastvu, puk.
Da gospodo, oni su ubeđeni da smo mi maloumnici koji će progutati svaku njihovu glupavu priču, svaku uvredu. A kako drugačije nego uvredu protumačiti ono što danas odvali nekakav bezveznjaković po imenu Ljubiša Jovanović. Pazi šta reče taj Ljubiša: “Ko nema novca da se vozi u automobilu dostojnom čoveka – ne treba ni da se vozi!” Dakle 4,5,6,...,n godina je ispod časti za Ljubišu!
«Narode, kupujte blokeje, pa potkivajte cipele! Šta ce vam automobili? To zagađuje, to smrdi!» Poručuje Ljubiša.
A On i ekipa Ekonomista Na Vlasti su svojim radom zaduûili ovu zemlju i ovaj narod! Zato im je zahvalan narod kupio nove novcijate crne VW PASSAT-e sa zatamnjenim staklima (UV zračenje je vrlo štetno i nedostojno), registarskih oznaka BG **-11. Do