Vidi punu verziju : Wireless - Opsta diskusija.
Avetinja
24.04.2006., 17:59
Wireless
Sve o bežičnim mrežama, načinima povezivanja, proivajderima bežičnog interneta itd itd
malo sam pretrazivao i nesto nasao, ali ko stvarno zna da me posavetuje.
kabel bi mi bio duzi od 10 metara, a antena provajdera daleko recimo 1 kilometar.
sta, kako, koja kombinacija i posto?
naravno da nije bas najlosije zelim da mi signal bude sigurno ok. hvala:confused:
codemaker
09.12.2007., 20:47
1. Imas li opticku vidljivost sa provajderovom antenom?
2. Govoris o kablu izmedju antene kod tebe na prozoru do kompjutera?
Trebalo bi da koristis AC (Access point) od koga bi isao kabl na racunar) To bi te zajedno sa antenom, kablom i AC kostalo izmedju 70 i 120 evra, zavisno od AC i od vrste (snage) antene
Ja koristim mali racunar umesto AC koji ima ulogu rutera. To tebi, predpostavljam, ne treba.
1. Imas li opticku vidljivost sa provajderovom antenom?
2. Govoris o kablu izmedju antene kod tebe na prozoru do kompjutera?
Trebalo bi da koristis AC (Access point) od koga bi isao kabl na racunar) To bi te zajedno sa antenom, kablom i AC kostalo izmedju 70 i 120 evra, zavisno od AC i od vrste (snage) antene
Ja koristim mali racunar umesto AC koji ima ulogu rutera. To tebi, predpostavljam, ne treba.
pa kad podignem antenu 2m iznad krova imacu opticku vidljivost OK.
posto mi treba vise od 10m kabla znaci da mi treba AC . jedan provajder je na 500m a drugi oko 1km znaci treba mi oprema koja ce taj 1km odraditi bez problema a ne da je na granici, naravno ako se odlucim za njih
Najbitnija stvar kao što je rekao Codemaker je optička vidljivost , ako to imaš onda je sve u redu.
Codemaker je pominjao AP , međutim za 10 metara i kilometar daljine sasvim će ti biti dovoljna mala antenica (kantena takozvana , jer je to u suštini limena kanta od neskafe) sa napravljenim dipolima unutar nje ) 10 metara koaksijalnog kabla (ja imam trenutno oko 15 metara pa ništa ne fali signal mi je stalno oko 90 -95%) i karticu za wirelless u računaru. Što se daljine tiče ova kombinacija prebacuje daljine i do 8 km , a sa grid antenom i AP-om do 25-30 km samo ako imaš optičku vidljivost do AP uređaja (NOD-a) provajdera.
Dodatak:
Moj provajder je na 2,5 km od mene tek da znate!!
dakle da ipak prvo probam sa antenom ,kablom l mreznom kartom pa ako bude OK dobro je a ako je nedovoljno da kupim A inace da li je to sve problem spojiti ili treba naci nekog ko se bas razume posto sam ja amater za to. pa i ispod amatera
To će ti najbolje reši provajder od koga želiš da uzimaš signal. Dođe izmeri signal i kaže ti šta možeš i šta ne!!!
Avetinja
10.12.2007., 00:33
Ja bih uradio sledece:
Postavio bih jednu usmerenu antenicu na krovu , pored nje neku malo kutijicu sa IP65 zastitom (zastita od prodora vode) i u tu kutijicu postavio obicni AP ( access point) . AP povezao kablom do racunara ili switcha. Podesio i gotovo :)
Avetinja
10.12.2007., 00:37
Najbitnija stvar kao što je rekao Codemaker je optička vidljivost , ako to imaš onda je sve u redu.
Codemaker je pominjao AP , međutim za 10 metara i kilometar daljine sasvim će ti biti dovoljna mala antenica (kantena takozvana , jer je to u suštini limena kanta od neskafe) sa napravljenim dipolima unutar nje ) 10 metara koaksijalnog kabla (ja imam trenutno oko 15 metara pa ništa ne fali signal mi je stalno oko 90 -95%) i karticu za wirelless u računaru. Što se daljine tiče ova kombinacija prebacuje daljine i do 8 km , a sa grid antenom i AP-om do 25-30 km samo ako imaš optičku vidljivost do AP uređaja (NOD-a) provajdera.
Dodatak:
Moj provajder je na 2,5 km od mene tek da znate!!
Kod mene su 3 DLINK-ove antene usmerene na jednu stapnu. AP - ovi na krovovima pored njih. Čista opticka vidljivost osim vrha krosnje jednog drveta. I nikako da dobijem vise od 50 %
Kod tebe definitivno nešto nije u redu Avetinja
kontaktirao sam coveka iz jedne provajderske kuce i kostace 140 evra antena, AP , i kartica .nadam se da nije skupo? kaze da je domet te kombinacije preko 1km.
kontaktirao sam coveka iz jedne provajderske kuce i kostace 140 evra antena, AP , i kartica .nadam se da nije skupo? kaze da je domet te kombinacije preko 1km.
Ovako u domaćoj radinosti da kupiš sve Grid antena (http://konfygurator.com/komponente/?q=1811) oko 30 evra , Access Point (http://konfygurator.com/komponente/?q=1813)oko 60 evra , mrežnu karticu (http://konfygurator.com/komponente/?q=1801)imaš u kompjuteru skoro sam siguran , ako nemaš ona košta oko 5 do 10 evra , i da kupiš mrežni kabel napravljen za tebe dovoljne dužine od AP-a pa do tvoga kompjutera (ne duže od 50 metara jer gubitak signala postaje prevelik) to je do 10 evra maximum. Pa sam da montiraš ili da platiš i montažu, svejedno , to je cena za koju ti oni rade instalaciju i ta oprema ima domet ne 1km već 25-30 km. Mnogo naravno zavisi i od jachine njihovog predajnika.
tip mi je spominjao ako se ne varam wireless karticu .ako sam dobro shvatio onda od AP do kompjutera nema kabla?
tip mi je spominjao ako se ne varam wireless karticu .ako sam dobro shvatio onda od AP do kompjutera nema kabla?
Može i tako , i onda se pola komšiluka zakachi na tvoj wifi :D
a kako se zovu one druge antene ,njih sam video u komsiluku . te antene oni ugradjuju, one su duguljaste. koja je razlika izmedu te dve vrste antena i naravno razlika u ceni .
Avetinja
10.12.2007., 23:55
duguljasta ? mislis stap antena ? ona prima signal sa svih strana :)
moje usmerene su sve Dlink .... nesto kao riblja kost :D
nikola_v86
11.12.2007., 09:52
Ja sam uspeo na 1,7 km da dobijem 95% signal sa Tp Link karticom,fabricki krimpovanim 7m c200 kablom i HyperLink 24dBi grid antenom ;) Samo da napomenem da se to desava u sred NS-a,gde je verujte full zagadjen etar... (vatam oko 15 razlicitih nodova) :) Tih 95% je naravno kartica izmerila,dok mi na nod-u kazu da je signal od-56 do -63. Na nodu se nalaze sektor antene.Covek ima max protok 1,8 MB/s (ne Mb) u oba smera.
Na 10 m bi svoj posao odradio i c400 kabel,al dal je jeftinija ova kombinacija ili ap + pigtail,nisam siguran...
I taj stap to ne prima signal sa svih strana lol to je yagica od koje je i nastala kasnije grid antena,al ja i nisam bas nesto za njih,bar ja nemam bas dobra iskustva sa njima.
Ako trazis jeftiniju antenu,uzmi ReInkJet 24 dBi antenu (Sabac). Ja sam je uzeo i nemam zamerki,al ako oces da ti to lepo i dugorocno radi,uzmi tog HyperLink-a,jeste skup (50 eura),al vredi svaki euro dat za nju.
A sto se tice obicnog koaksijalca.... Ne bi pravili druge kablove da je on dovoljan ;)
Oprema je:Ap-tp link,antena grid 18dbi,komplet sa instalacijom do 20m utp kabla 7500,00 din ako se kacite na nasu mrezu.
1000din montaza,pokretanje naloga, setup.
ovo mi je poslao provajder.
da li je to ok i da li neko ima iskustva?
To je ok cena i prihvatljiva oprema je u pitanju , i da naglasim ovo nije oprema za kilometar već i za razdaljine i preko 10 km.
To je ok cena i prihvatljiva oprema je u pitanju , i da naglasim ovo nije oprema za kilometar već i za razdaljine i preko 10 km.
znaci to je ok?
ali negde sam procitao da su te antene od 18dbi slabe , da li je to tacno?
po tvom prethodnom komentaru izgleda da nije .
i jos nesto, objasni mi sledece.
to sve je povezano kablom, da li AP stoji na tavanu i da li gore moram imati struju ili on dobija struju iz kompjutera?
znaci to je ok?
ali negde sam procitao da su te antene od 18dbi slabe , da li je to tacno?
po tvom prethodnom komentaru izgleda da nije .
i jos nesto, objasni mi sledece.
to sve je povezano kablom, da li AP stoji na tavanu i da li gore moram imati struju ili on dobija struju iz kompjutera?
Antena napolje , AP u tavanu na maximalno 3-4 metra kabla između , i da naravno moraš obezbediti napajanje od 220 volti za ispravljač od AP uređaja.
Avetinja
13.12.2007., 23:37
a druga opcija ti je , da ako imas blizu negde struju , stavis ispravljač u sobi , a da saljes preko kabla (2x0.75 ti je dovoljno) smanjen napon
Avetinja
13.12.2007., 23:38
a 18db ti je i više nego dovoljno ;)
Flat 512 X neograniceno 512/128 Kbps 1350 Din/mesecno
Flat 768 X neograniceno 768/192 Kbps 1550 Din/mesecno
sta predlazes?
sta znaci FLAT?
ajd jos ovo pa na spavanje do sutra
Red_Zmaja
14.12.2007., 00:57
Flat znaci da koristis mesec dana bez ogranicenja prenetih podataka i vremena provedenog na netu... A lako je se odluciti 768 naravno...
Avetinja
14.12.2007., 01:52
Sto veci to bolji :lol:
nikola_v86
16.12.2007., 16:30
Ako ces imati 20 metara lan kabla mozes odraditi i poe.
http://wireless.uzice.net/uputstvo-poe-kako_ga_napraviti.htm
Eto lepog i jednostavnog uputstva :)
Flat 512 X neograniceno 512/128 Kbps 1350 Din/mesecno
Flat 768 X neograniceno 768/192 Kbps 1550 Din/mesecno
Znači van pameti kakve monopoliste imamo ovde :roll: zemljo otvori se...
Sa wireless-a pobegoh na ADSL, a šta da radim sa njihovom štrokavom, a poskupom opremom, nemam pojma. Možda da bacim :confused:
Više od godinu dana agonije i za*ebavanja od strane prokletih, bezobraznih smradova. Amin.
stojan50
23.12.2007., 15:38
E, majstori, kako sa laptopom da se prikačim na taj bežični internet? Imam ludilo od laptopa, neki Acerov sa WLAN 802.11b/g. Predajnik je možda 500 metara vazdušne linije, šta mi još treba od opreme i da li mogu krovnu antenu za TV da iskoristim i kao antenu za vatanje signala?! Ako mogu, kako ja taj kabl da "raščerečim", pa jedan da ide u TV, a u drugi u laptop ili već gde treba da ide? I, uostalom, da li mi išta od toga treba, ili mogu pomoću ove kartice u kompjuteru već sada da se prikačim na taj bežični internet.
I da li ima besplatnog bežičnog interneta, osim u kafićima, galerijama, hotelima i fensi mestima?
Inače, nalazim se na Karaburmi, u Beogradu.
Avetinja
23.12.2007., 17:35
:lol::lol::lol:
hehehehehe ..... ali ludilo .... :lol::lol::lol:
i još acer.ov 8) .... :lol::lol::lol:
pa jednostavno probaj , da li mozes sa laptopom da uhvatis taj signal.
A to sa antenom .... ta za tv ..... :lol::lol::lol: ... prvi put cujem tako nesto .... :lol::lol::lol:
Pa .... ne verujem da je predajnik tako jak da moze 500 metara da daje signal .... osim ako nije neka usmerena antena bas prema tvojoj kuci .... ili signal izmedju 2 antene ,,prolazi,, vazdusnom linijom preko tvoje kuce .... ( ili malo pored , neke usmerene antene imaju ugao od 30 stepeni ... )
a ako nije nista od navedenog , onda ti treba jedna usmerena antena od 50 eur u proseku i a.p. od isto toliko ( u proseku :P ) pa podesavanja , pa kacenja ..... pa kablovi ....
A ciji je taj predajnik. Ako je od nekog internet provajdera , onda lepo odes kod njih i oni ti sve to nameste. Naravno , prihvatis da koristis njihov internet ... bla bla bla ...
apciha83
23.12.2007., 18:17
E, majstori, kako sa laptopom da se prikačim na taj bežični internet? Imam ludilo od laptopa, neki Acerov sa WLAN 802.11b/g. Predajnik je možda 500 metara vazdušne linije, šta mi još treba od opreme i da li mogu krovnu antenu za TV da iskoristim i kao antenu za vatanje signala?! Ako mogu, kako ja taj kabl da "raščerečim", pa jedan da ide u TV, a u drugi u laptop ili već gde treba da ide? I, uostalom, da li mi išta od toga treba, ili mogu pomoću ove kartice u kompjuteru već sada da se prikačim na taj bežični internet.
I da li ima besplatnog bežičnog interneta, osim u kafićima, galerijama, hotelima i fensi mestima?
Inače, nalazim se na Karaburmi, u Beogradu.
krovnu antenu cesh teshko moci da iskoristish jer nije pravljena ni za isti oseg frekvencija a niti kabl utp ili usb nemoz` razdvojiti tako da ti sluzi prenos.
kad asi vec pukao za laptop pukni i 40-50 jevreja za antenu,mada mozesh i sam da ih napravish.imash na netu gomile primera ant.rucnih izrada.
apciha83
23.12.2007., 18:18
Antena napolje , AP u tavanu na maximalno 3-4 metra kabla između , i da naravno moraš obezbediti napajanje od 220 volti za ispravljač od AP uređaja.
ap na krovu ili tavanu a napaja se preko utp kabla,tacnije externet prikljucka.( adapter ti je u stanu )
topmodelsica
23.12.2007., 18:29
U Uzicu postoje samo dva odasiljaca signala za wireless internet i samo oni koji imaju srece da im se kuca nalazi na uzvisenju, to jest na brdu mogu da uhvate signal, a mi koji smo u dolini, mi ne mozemo.
Shomy_92
23.12.2007., 21:20
e ovako jel zna neko kako da npr. gledam preko satelita uzhivo ili mozhda preko web kamere??? Npr. one kamere shto stoje na semaforu ili tako neshto, znate na shta mislim xP
To sam chuo da mozhe al ne znam kako xD
Ae neka neko odgovori u skorijem roku :cry:
stojan50
23.12.2007., 21:24
Uzmimo hipotetički da imam zverinu laptop, prilagođen i konfigurisan za bežični internet. Da li je moguće da se bez bilo kakvih drugih komponenti (antena) prikačim na bežični internet? Šta su preduslovi (blizina predajnika, rotiranje laptopa u prostoru, iznošenje laptopa na terasu, itd.). Možda su pitanja laička, ali tako je to kada vlada zavera ćutanja, pa veliki wireless majstori niti pišu knjige, niti pišu tutorijale, već se ponašaju kao nindže i uspostavljaju zajednicu u kojoj vlada zavera ćutanja.
stojan50
23.12.2007., 21:29
Meni kao laiku nije jasno kako sa planine ili šume mogu da zovem mobilnim telefonom, a ne mogu u centru grada preko laptopa da koristim bežični internet pored svih tih silnih predajnika okolo?!
stojan50
23.12.2007., 21:34
Onaj telefon, tako malen da nestane u ruci, a sa njim zoveš nekog u Americi! Njemu ne treba ni mrežna kartica, ni ruter, ni antena. A laptop ima i karticu za bežični internet i inegrisanu antenu i ... prc! Sad ispada da su opet potrebne neke dodatne antene, kablovi i ostale džidže-bidže! Pa zašto se onda zove bežični internet, ako se koriste kablovi?! Evo, uskoro će čitav Njujork da bude pokriven internet signalom, i to besplatnim, a mi ovde još u nekom kamenom dobu sa žicama i krovnim antenama!
Avetinja
23.12.2007., 23:10
Postoji jedna fora da uhvatis besplatni bežični internet ako ima blizu predajnika. Stavi ga negde blizu vode , i u tu vodu stavi 10 ak starih ( moze i novih ) baterija od 1,5 V AAA ...
I dodji sa laptopom pored toga , i kreni da ga vrtis u krug ( dobro bi bilo kad bi imao onu malu kancelarijsku stolicu , pa da se vrtis istom brzinom ) ... I nakon 10 krugova probaj da nadjes signal , trebalo bi da ima 100 % :)
Avetinja
23.12.2007., 23:10
Imenjače moj :)
Koji je ovaj stojan50 spamer i jos pametuje !
Mozda znam gde i kako mozes da se prikacis al pazi da ti ne kazem ....
nikola_v86
24.12.2007., 12:50
Problem je sto laptop nema usmeren signal i wifi na njemu sluzi samo za kucni wlan i za kacenje na razne hot-spotove,tako da u velikoj vecini slucajeva mozes slobodno da zaboravis na kacenje na nekog provajdera,jedino ako kojim slucajem nemas na lapu i izlaz za antenu,a ja na to jos nisam naleteo :D
Ima nesto sto radi ko i mobilni, Wimax je to,isto radi na odbijanje signala,a 802.11 b/g nije wimax i zahteva usmeren signal bez prepreka (iako nekad radi i kroz njih :D )
Zar u Uzicu nema bezicna mreza Uzice bez zice? Mislim da su wifi mreze najbolja fora koja postoji za kacenje na net,naravno zavisi jel se ocekuje prihvatljiv internet ili ,ono sto se meni najvise svidja, prednosti lan-a.... Pogledaj http://wireless.uzice.net/
Luftwaffe
24.12.2007., 15:47
Onaj telefon, tako malen da nestane u ruci, a sa njim zoveš nekog u Americi! Njemu ne treba ni mrežna kartica, ni ruter, ni antena. A laptop ima i karticu za bežični internet i inegrisanu antenu i ... prc! Sad ispada da su opet potrebne neke dodatne antene, kablovi i ostale džidže-bidže! Pa zašto se onda zove bežični internet, ako se koriste kablovi?! Evo, uskoro će čitav Njujork da bude pokriven internet signalom, i to besplatnim, a mi ovde još u nekom kamenom dobu sa žicama i krovnim antenama!
Pa, ti se preseli u New York, jeee...
yugo 45
24.12.2007., 20:34
Meni kao laiku nije jasno kako sa planine ili šume mogu da zovem mobilnim telefonom, a ne mogu u centru grada preko laptopa da koristim bežični internet pored svih tih silnih predajnika okolo?!
zato sto uglavnom svim sumama i planinam ima baznih stanica za mobilnu ali za net nema
topmodelsica
24.12.2007., 20:58
Najnoviji modeli baterija za laptopove drze sat vremena, maksimum sat i po. Ja sam htela da kupim opremu za wireless internet bez obzira sto kod mene kuci nema signala, htela sam da kupim opremu pa da koristim wireless internet kad idem negde pa ponesem laptop da ga koristim bez prikljucka u struju. Medjutim,za samo sat vremena koliko drzi baterija stvarno ne mogu nista da uradim na internetu.
Nije bas 1 sat-mislim da mogu po 3-4 h da drze na bateriji ....
topmodelsica
24.12.2007., 21:32
Ako prodavci laptopova i baterija kojima je u interesu da nahvale i prodaju laptopove i baterije kazu da baterije drze sat vremena, onda drze sat vremena. Oni znaju bolje nego ti.
Avetinja
24.12.2007., 22:27
:lol:
meni baterija drzi 2 sata :lol:
ali dobro , ionako nista ne bi mogla da uradis sa tom svom opremom bez struje ....
svakako ti treba struja za tu opermu.
A inače ako nadjes negde hot spot onda ti je dovoljna wlan kartica
ma koji q ja ovo pisem .. :?
Ako prodavci laptopova i baterija kojima je u interesu da nahvale i prodaju laptopove i baterije kazu da baterije drze sat vremena, onda drze sat vremena. Oni znaju bolje nego ti.
Da da zeznuo sam se ne drzi 3-4 h nego recimo ovaj koji ja imam ima autonomiju 2 i po sata.
Al to opet nije samo sat vremena ....
topmodelsica
25.12.2007., 04:55
Idi u Control point u Uzicu i kazi to njima. Bas me briga.
Zivim u Beogradu ne cima mi se do Uzica ....
Samo sam rekao moje iskustvo a to je otrpilike 2 do 2 i po sata rada na laptopu sa baterijom.
Inace odosmo u offtopic skroz !
C.Ronaldo
26.12.2007., 18:55
I ja imam Wieeless, brzina 256, 1500 din mesecno bio sekund ili non-stop, zadovoljan sam.
Prijemnik je daleko 150m-200m
konacno je stigao.
256/128-------1300din
Avetinja
27.12.2007., 15:46
Imam i ja taj kako ga vi zovete wireless. ( wireless je ustvari način povezivanja , al dobro )
Ali sam sam sebi provajder :lol::lol::lol:
nikola_v86
30.12.2007., 01:24
Pa i adsl je nacin povezivanja isto kao i cable i t1 i t2....
Samo sto nazalost,mi kao obicni smrtnici ne mozemo i ne da nam se da isprobamo maximale tih komercijalnih tehnologija...
kako videti koga od provajdera ima u etru?
apciha83
30.12.2007., 22:47
postavi adresu u local area networks da ti bude npr 192.68.1.55 snimi to.
potom preko explorera,opere ili koji vec pretrazivac koristish pishi u polje za unos adrese 192.168.1.1
potom ce ti traziti user name i pass username ti je admin i pass admin i tu su ti kompletne opcije o AP.samo pazi shta cackash da neshto ne zeznesh...
Avetinja
31.12.2007., 00:00
:lol:
Ko kaže da je to tako ?
Krenuo si pod pretpostavkom da mu je fabrička IP adrsa 192.168.1.55 ?
E pa gospodo , malo ste se zaje.bali :P Ja sam na sve zadnje AP sa kojima sam radio dobijao fabričku IP adresu 192.168.0.50 ;)
Avetinja
31.12.2007., 00:07
kako videti koga od provajdera ima u etru?
Pa prvo zavisi koja ti je antenica. Koje pojačanje ima itd itd ....
Npr ja sa štapnom antenicom od 18 Db hvatam signal od iste takve koja se nalazi na plaži. Dobro , jes da je 7 % ... al *** ... Dok npr sa usmerenom mozes samo da uhvatis u tom pravcu gde je ona okrenuta i do njene maximale.
Sa običnom antenicom an access pointu ( ona mala fabrička veličine 10 cm ) nećeš uhvatiti ništa. Skoro ništa.
A da bi video koga od provajdera ima .... Udji u podesavanja access pointa i pronađi site survey. Ako ne mozes da udjes u access point , idi na internet , nadji program koji se zove ipscanner ( ili neki drugi koji će skenirati sve IP u mreži ) , nadji adresu access point.a ( prvo probaj od 192.169.0.1 -> 192.168.0.254 , pa onda 192.168.1.1->192.168.1.254 ) , pa kad nadjes , pristupi mu preko internet explorera ( ili nekog drugog pretrazivaca ) obicno su ti username i pass admin admin , pa onda nadji site survey
nikola_v86
31.12.2007., 12:18
Meni je sa ovislinkom startna adresa 192.168.100.252. Sve u svemu to ce ti biti negde u manualu napisano i tebi ostaje samo da sebi stavis ip +/-1 od fabrckog na ap-u. Ali ti u stvari nisi napisao ni sa cime bi skenirao :) Imas sigurno negde scan opciju i onda to ssid ime toga sto nadje jednostavno ukucas u googlu i videces ko je to.Naravno ako imas karticu onda samo odes u scan for wireless networks na wireless konekciji u control panel/network connections. Sifru neces imati dokle god je ti ne stavis,al u svakom slucaju ako koristis ap,stavi sifru.
A i sve u svemu mozes mozda navatati i neki komsijski lan pa da lepo imas net za dzabe :D
Shomy_92
31.12.2007., 19:47
alo sho niko nece da odg. za ovo u vezi satelita ???
posto mi je protok 256/128 kada nesto skidam brzina je oko 30 kada je sve ok. da li je to u redu ? i koliko bi trebalo da bude sa 512/128?
nikola_v86
03.01.2008., 18:46
alo sho niko nece da odg. za ovo u vezi satelita ???
Pa mozda si malo pogresio temu...
sa kojim programom da proverim kvalitet moje konekcije?
napominjem da imam integrisanu karticu
nikola_v86
19.01.2008., 02:41
Netstumbler,nije besplatan,naravno postoji uredno k..... i najbolji je za te stvari :D Ne radi sa ap-ovima al je za kartice mama :D
jerotije
31.01.2008., 07:40
Nesto se otkacilo na mom wireless-u........CARNet Bandwidth Metar
Vaša trenutna brzina prijenosa podataka iznosi:
7.32 Mb/s
što znači da možete prenositi podatke brzinom od 937.03 kB/s s našeg poslužitelja.
33.6 kb/s dial-up
56 kb/s ISDN
128 kb/s ISDN
384 kb/s DSL/Cable/UMTS
768 kb/s DSL/Cable
1024 kb/s DSL/Cable/HSDPA
2048 kb/s DSL/Cable
3072 kb/s DSL/Cable
5120 kb/s DSL/Cable
7496.2 kb/s Vaša veza
Ponovite test
CARNet Bandwidth Metar
BELFABIO
03.02.2008., 13:27
Pa prvo zavisi koja ti je antenica. Koje pojačanje ima itd itd ....
Npr ja sa štapnom antenicom od 18 Db hvatam signal od iste takve koja se nalazi na plaži. Dobro , jes da je 7 % ... al *** ... Dok npr sa usmerenom mozes samo da uhvatis u tom pravcu gde je ona okrenuta i do njene maximale.
Sa običnom antenicom an access pointu ( ona mala fabrička veličine 10 cm ) nećeš uhvatiti ništa. Skoro ništa.
A da bi video koga od provajdera ima .... Udji u podesavanja access pointa i pronađi site survey. Ako ne mozes da udjes u access point , idi na internet , nadji program koji se zove ipscanner ( ili neki drugi koji će skenirati sve IP u mreži ) , nadji adresu access point.a ( prvo probaj od 192.169.0.1 -> 192.168.0.254 , pa onda 192.168.1.1->192.168.1.254 ) , pa kad nadjes , pristupi mu preko internet explorera ( ili nekog drugog pretrazivaca ) obicno su ti username i pass admin admin , pa onda nadji site survey
сигнал ти је само 7%:shock::shock::shock:
ljubafmagain
03.02.2008., 23:59
Pa i adsl je nacin povezivanja isto kao i cable i t1 i t2....
Samo sto nazalost,mi kao obicni smrtnici ne mozemo i ne da nam se da isprobamo maximale tih komercijalnih tehnologija...
ispravka, adsl nije nacin povezivanja, vec tehnologija za prenos signala kablom (kabal je nacin ili ti medijum kojim korisnik ostvaruje vezu)
ljubafmagain
04.02.2008., 00:02
Opsirnije o odnosu adsl-a i ostalih pristupnih tehnologija, naravno i wireless-a, na linku www.dsl-tehnologije.bravehost.com
Avetinja
04.02.2008., 10:13
сигнал ти је само 7%:shock::shock::shock:
Ne ... Ja kažem da mogu da ,,vidim,, tu mrežu , za koju znam da je antenica na plazi ( T-mobile HotSpot ) sluzi za povezivanje na internet dok si na plazi , a koristis username i pass koji imas za obican net. Ili ako nemas to , koristis dopunu za tel od 5 eur.
Nisam probao da se nakaćim na nju , ali kazem da mogu da je vidim kao mrezu ... i još dosta drugih koje su po gradu ;)
nikola_v86
04.02.2008., 13:11
Ne bih da se hvalim,al redovno prebacujemo 12 Mbps u infrastructure modu,b/g standard,trendnet + mikrotik + sektor antene na nodu,ja imam 5460,24 Sabac antenu :D Desi se sa vremena da se vide i cifre kao sto je 2.25 MB/s,vecinom ide oko 1.2MB/s :D
Lepo posluzi kad je lokal jak :)
BELFABIO
04.02.2008., 19:48
Ne ... Ja kažem da mogu da ,,vidim,, tu mrežu , za koju znam da je antenica na plazi ( T-mobile HotSpot ) sluzi za povezivanje na internet dok si na plazi , a koristis username i pass koji imas za obican net. Ili ako nemas to , koristis dopunu za tel od 5 eur.
Nisam probao da se nakaćim na nju , ali kazem da mogu da je vidim kao mrezu ... i još dosta drugih koje su po gradu ;)
аха ти ти преко телефона нешто мутиш
Avetinja
04.02.2008., 21:03
Ma nije važno ...
apciha83
05.02.2008., 19:29
imam jedno pitanje...
posedujem AP Planet 4033 i kada zelim da udjem u podeshavanja shifra koja je bila za pristup vishe nije ista....senilan nisam,lud nisam ( bar doktori tako kazu,osim ako me ne lazu ) .. te me zanima kako da resetujem podeshavanja na fabricko???
Probao sam da resetujem AP iskljucivshi ga iz struje i to jednom cak 24h , medjutim i dalje je isto...
AP mi je na krovu a ne penje mi se za dzabe ako ne moram...pa ako neko ima sugestije neka se javi...
Avetinja
05.02.2008., 19:36
Trebalo bi da imas na njemu reset ,,dugme,, :D
Odmah iza, pored napajanja ima mala rupica kroz koju provučeš olovku/iglu , drzis 10 sec, i on se resetuje ;)
BELFABIO
05.02.2008., 20:25
he he iskljuciti AP da ge resetujes
apciha83
05.02.2008., 21:14
To mi je jasno za dugmence i za njegovu f-ju...
ali zar to nije isto kada ga iskljucim i iz napajanja???
AP mi se napaja preko UTP kabla...
Nego mi je mrsko da se pentram na krov po ovom vremenu ( pogotovo shto je krov kosi i bash sklizak ) i da ne daj Boze posle pishu o meni kao o suicidnoj licnosti...
Avetinja
05.02.2008., 21:38
Nije isto. Reset i restart nisu isto :D
apciha83
05.02.2008., 23:30
Ok,hvala ljudi.....
Znaci penjanje na krov...:roll:
padalo mi je na pamet da je to ali sam racunao da sa prestankom dovoda struje , kada se isprazni kondenzator / baterija dolazi i do resetovanja uredjaja...
hvala josh jednom....
Pozdrav!!!
TheWisher
06.02.2008., 22:06
e ljudi... uzeo sam laptop... ima wireless...
i reko...ajd probam negde da se konektujem... bilo gde...
prvi probam, jok... drugi jok... i treca sreca... konektujem se!
i radi mi net! cisto tako.... otkud to?
sta je to uopste? bre... evo i sad sam preko toga... hoce mi stici odnekud racun 8) hehe
Avetinja
06.02.2008., 22:32
Hehe ... što ja volim te besplatne mreže :mrgreen:
To je verovatno neki komšija koji ima wireless ruter tu negde u blizini. Ili neki wireless access point ili tako nesto. I to bez nijedne moguće enkripcije i zaštite.
Ne verujem da je neka mreža od nekog provajdera. Moguće je čak i da se nalaziš izmedju neke daljne mreže ( izmedju nekih usmerenih antena ) ali mislim da bi to bilo enkriptovano nekako.
Tako da, dokle god je besplatno koristi. Nemoj nikako da pokušavaš da upadaš u mrežu, komp itd itd. Onda ćeš biti otkriven i otići će kako je i došlo;)
TheWisher
06.02.2008., 23:09
Ma bre TP LINK...
A jesam siguran...? Sifre itd?
Kod mene je takodje wireles ali je signal 42% pa me zanima da li tako nizak signal utice na brzinu ili nesto drugo.Na krovu mi je grid antena povezana sa komp.preko kabla duzine nekih 15m
a kako se odbraniti od groma kad mi je antena na cevki koja je oko 4 metra iznad krova?
Avetinja
09.02.2008., 00:11
hehe ... :lol:
uz svaku Dlink antenicu ti dodje jedan mali dio ( nastavak ) koji na jednom kraju ,,muški,, a na drugom ,,žeski,,. Znači kao običan produžetak za kabal od 5 cm samo što na sebi ima odvod za uzemljenje. Uzmi neki provodnik , od 2,5 ili 4 i jedan kraj stavi na taj produžetak a drugi stavi na gormobransku traku za uzemljenje, koju verovatno imaš na krovu :)
BELFABIO
09.02.2008., 22:51
Kod mene je takodje wireles ali je signal 42% pa me zanima da li tako nizak signal utice na brzinu ili nesto drugo.Na krovu mi je grid antena povezana sa komp.preko kabla duzine nekih 15m
naravno da utice, sto ti je manji signal to ces se teze konektovati, i net ce ti biti sporiji
Mirko_Vucinic88
13.02.2008., 23:15
Jeli neko uspio da provali WEP kod nas?
Koristio sam jedan strani tutorial i zamalo, ne podrzava driver koji imam :(
BELFABIO
13.02.2008., 23:17
heheh vise srece sledeci put
Avetinja
13.02.2008., 23:20
WEP enkripcija .... teško ... mada sve je moguce :D
Ja na mojoj mrezi imam filtriranje samo nekoliko mac adresa i obicnu wep enkripciju ..
Trebam još i da ukljucim da se ne vidi uopste :)
Mirko_Vucinic88
13.02.2008., 23:22
Avetinjo kako da pojacam signal ,ima li kakva fora?
Avetinja
13.02.2008., 23:31
Da stavis jacu ( bolju ) antenu :D
Mirko_Vucinic88
13.02.2008., 23:39
Preporuci mi neku i kolka je cijena... IMAM neku USB WIRELESS CARD iee 802 :) ,mala neka
Avetinja
14.02.2008., 00:01
To i ne spada u antene :lol:
Koje su ti potrebe wireless-a?
BELFABIO
14.02.2008., 08:47
Preporuci mi neku i kolka je cijena... IMAM neku USB WIRELESS CARD iee 802 :) ,mala neka
uzmes tzv "jagicu" i dobijes puno bolji signal
mala jagica ti je 55 maraka, a velika 75, sad ne znam koliko je to tamo u srbiji
mozes se raspitati kod svog wireless ISP
Avetinja
14.02.2008., 10:39
Otkud znas da ce ona da mu resi problem :)
Prvo nam reci za sta koristis wireless pa cemo da ti damo tacan odgovor ;)
Mirko_Vucinic88
14.02.2008., 12:07
hm...za kacenje na tudje mreze,nista drugo :D
Avetinja
14.02.2008., 12:17
Onda ti je najbolja kombinacija D-link access point i D-link usmerena antenica ...
Kod nas je dosta skupo ... u srbiji je jeftinije ;)
Ap otprilike oko 60 eur i antenica isto tako :)
I onda usmeris antenicu prema nekoj kuci gde mislis da ima wireless i ako možeš, nakačiš se :)
I da, moras imati opticku vidljivost :D
kabel od antene do AP-a je oko 6 metara, da li se preporucuje da se on nastavi jos jedno 3-4 metra da bi mi AP bio u sobi? da li se na tu duzinu gubi i da li se gubi sa nastavljanjem kabla
Avetinja
14.02.2008., 15:47
Svi moji AP su u vodootpornim kutijama na krovovima.
Kutiju možeš da nađeš gde god hoces, u bilo kojoj električarskoj radnji ....
Dovoljno je da na njoj piše IP65 :)
BELFABIO
14.02.2008., 17:17
pa eto, sto kraci kabal od antene do kompa i sto jaca antena obicno resavaju stvar
BELFABIO
14.02.2008., 17:20
kabel od antene do AP-a je oko 6 metara, da li se preporucuje da se on nastavi jos jedno 3-4 metra da bi mi AP bio u sobi? da li se na tu duzinu gubi i da li se gubi sa nastavljanjem kabla
ne mozes da produzis taj kabal, nije to ko obicni kablovi da samo sastavis dva kraja i izlepis izolir trakom
kupi drugi bolje bi bilo
Avetinja
14.02.2008., 17:21
pa eto, sto kraci kabal od antene do kompa i sto jaca antena obicno resavaju stvar
Vidiš da on ima onaj mali običan usb wireless adapter :)
BELFABIO
14.02.2008., 17:26
hm, kod mene u kuciste se instalira posebna kartica koja ima zenski pol za kabal od antene koji ima muski pol.I kabal je max 15m
nikola_v86
15.02.2008., 11:05
Hm,ne znam sto bi pucao kes na Dlinka ,kad mozes uzeti makinu kao sto je Ovislink 5460 + Sabacki grid 24 (sada se valjda zove ReinkJet :D).Ovis ti je 55 eura i mnogo je dobar,a ova antena ti je sigurno jeftinija nego bilo koja takva antena (valjda negde oko 2800).
+ sto Ovis vidi uvek i nodove na koje nema sanse da se okacis,al naravno malko cimnes antenu i tu je :D
Da li je neko upjeo da konektuje dva Ap-a u isto vrijeme na jedan nalog? JA sam uspjeo odvojeno pomoci aMAC changer-a. Ali zajedno ne mogu odmah disc drugi komp.
a kako se odbraniti od groma kad mi je antena na cevki koja je oko 4 metra iznad krova?
I ja bi da postavim antenu na krov ali se plasim groma. Jel moze neko da napise ovde koliko je to rizicno, dali je uzemljenje jako bitno ili moze i bez uzemljenja.
Ja recimo poredim antenu za wireless i antenu za TV. Ova za TV nije uzemljena i stvarno se retko desava da je nekome udario grom u TV.
Imam AP i hteo bih da postavim antenu na krov, ali plasim se groma :) Jel moze neko da kaze koliko je to rizicno, dali je uzemljenje antene jako bitno ili mogu i bez uzemljenja. Ja Wireless antene poredim sa antenama za TV koje nisu uzemljene i retko se desava da nekome udari grom u TV. Recite mi sta vi mislite o tome...
BELFABIO
12.03.2008., 20:30
pa najbolje bi bilo da za vrijeme grmljavinje iskljucis comp, kao sto gasis i televizor kad grmi
nikola_v86
13.03.2008., 11:48
Bas to sto si rekao,mogucnost ti je ista kao i sa tv antenom.Imam vec 3 godine wireless,antena mi je na nosacu na zgradi 3m od krova zato sto mi smeta zgrada pored i za sad ni jedan grom :)
Ne gasim komp kad grmi,a ni tv :D
AtilaHunt
15.03.2008., 16:56
Laptop mi hvata neki wireless koji je "unsecured netvork" pa se na njega konektujem za "dz", signal mi je "Very Low" a kad ga podignem blize prozoru ( potkrovlje) pojaca signal, u pitanju je centar grada ali svakako nemam nameru da sufujem po netu na krovu zgrade ili merdevinama.Dali neko zna sta i gde da nadjem da bih prikljucio neku eksternu antenu za laptop koji u sebi ima wireless a do totalne opticke vidljivosti mi treba 4m?
Bas to sto si rekao,mogucnost ti je ista kao i sa tv antenom.Imam vec 3 godine wireless,antena mi je na nosacu na zgradi 3m od krova zato sto mi smeta zgrada pored i za sad ni jedan grom :)
Ne gasim komp kad grmi,a ni tv :D
A antena ti je bez uzemljenja direktno spojena u AP ili comp?
pa najbolje bi bilo da za vrijeme grmljavinje iskljucis comp, kao sto gasis i televizor kad grmi
Slazem se da je to najsigurnije, ali zna se desiti i da nekada nisam kuci kada grmi, ili ako napravim internet provajder nebi bilo zgodno da nekoga diskonektujem sa neta zato sto kod mene malo grmi :)...
Pozdrav
Laptop mi hvata neki wireless koji je "unsecured netvork" pa se na njega konektujem za "dz", signal mi je "Very Low" a kad ga podignem blize prozoru ( potkrovlje) pojaca signal, u pitanju je centar grada ali svakako nemam nameru da sufujem po netu na krovu zgrade ili merdevinama.Dali neko zna sta i gde da nadjem da bih prikljucio neku eksternu antenu za laptop koji u sebi ima wireless a do totalne opticke vidljivosti mi treba 4m?
Ja bi razmislio da kupim neki AP koji bi bio zakacen na taj free net a laptop onda konektujes na svoj AP. Mislim da se neki APi mogu konfigurisati da rade kao repeateri znaci samo prosledjuju podatke (u tvom slucaju laptop na AP pa onda on repeat na free net i obrnuto...)
Druga solucija ti je opet AP na free net, a laptop umrezis sa APom preko UTP kabela.
A treca najskuplja solucija ti je da kupis dva APa. Jednoga konektujes na free net, a drugoga povezes UTP kabelom sa prvim APom. Lap top konektujes bezicno na drugi AP...
Avetinja
16.03.2008., 02:18
Ima dlink access point, dwl g700 mislim da mu je oznaka, evo isti takav meni stoji na terasi,povezan unutra do moje sobe do mog kreveta utp kablom, a na njega stavljena dlink usmerena antena i ona isto tako nakačena na vrh od drvenih merdevina za krevet na sprat. I sve to bez ikakve zaštite.
A signal hvatam odbijeni od radnje koja se nalazi na nekih 60 metara vazdušne linije.
Naravno, mreža je moja i sve je enkirptovano sa uključenim mac adres filterom ali uglavnom radi.
zadovoljava moje potrebe :D
nikola_v86
16.03.2008., 12:22
Pa nije uzemljena antena uopste posto je onaj gromobran jedno 20-ak cm vislji od nosaca antene,a na nekih pola metra je od nosaca.
Ima ti tu funkicju repeatera i 5460,sad su mu dodali i funkciju rutera.
Kod mene je signal low nekih 31% neko mi rece(belfabio) na forumu da ce tako nizak signal uticati na brzinu i na konektovanje medjutim ja to bas i ne primjecujem dok provajder kaze da to neme nikakve veze vazno je da mogu da se konektujem.Kad god je neko nevreme grmljavina meni signal sa 52% padne na nekih 30%.Moje pitanje je da li zaista tako nizak signal utice na brzinu i da li mogu nekom jacom antenom pojacati signal ili je to sve do provajdera?
nikola_v86
18.03.2008., 09:01
Kod mene je signal low nekih 31% neko mi rece(belfabio) na forumu da ce tako nizak signal uticati na brzinu i na konektovanje medjutim ja to bas i ne primjecujem dok provajder kaze da to neme nikakve veze vazno je da mogu da se konektujem.Kad god je neko nevreme grmljavina meni signal sa 52% padne na nekih 30%.Moje pitanje je da li zaista tako nizak signal utice na brzinu i da li mogu nekom jacom antenom pojacati signal ili je to sve do provajdera?
Pa sve zavisi kakavu opremu sad imas,nisi bas nista o tome napisao,aj pisi pa da ramatra vece :D
BELFABIO
24.03.2008., 20:36
jacom antenom i kracim kablom od antene do compa ili nekog vanjskog prijemnika kao sto je AP
a slab signal moze biti i do predajnika tvog ISP-a
El_Ninh0
29.04.2008., 00:17
Da ne zna kako da razbijem WEP kljuc :)
Poludjecu na ovu Minu-Montsky........ komsija stavlja prvo sifra - njegova firma - 3 mjeseca opucam mu net a ima neki masinu od neta ,skidalo je to 400-500kb/sec , stavi WEP kay , 3 dana ja mozgam sta je stavio, saznajem mu datum rodjenja itd,itd i stavio sifru,ime svoje majke heheh :) . Mjesec ipo mu opucam net....... I od prosle nedelje je stavio novi a koji to treba da saznam :)
BELFABIO
03.05.2008., 21:35
krades od komsije cccc
Avetinja
03.05.2008., 21:56
Pa tvoj komšija je lud što ne uključi filter po mac adresama ...
BELFABIO
03.05.2008., 22:06
pa mozda covijek ne zna, a vidi da mu neko krade internet pa mijenja sifre
Filip u
03.05.2008., 22:22
imam neku staru senao antenu, ona mi je sluzila za bezicni telefon, jer mi je kuca bila 2km udaljena od sela, pa iz ujkine kuce do moje tel preko toga, cale mi kaze da je to na istu foru kao grid antene. da li neko moze da mi kaze nesto o tome?
El_Ninh0
04.05.2008., 21:00
E taj komsija je vlasnik salona namjestaja Namos :) ,u stan udje 3-4 dana u toku mjeseca . A moram napisat grafit u lift "Komsija makni zastitu sa ADSL-a molim te" :D
Avetinja
04.05.2008., 23:33
Hm .... Nemoj Vladana da zovem da mu kažem da uključi filter :lol:
El_Ninh0
06.05.2008., 23:32
Hahahha Igor je jaci lik :) . Jedan se ozenio heheh....
Mozda svrati odje pa da mu porucim da makne sifru :(
imali ovde ko da mi odg na par pitanja u bezi wirlessa
Avetinja
07.05.2008., 00:31
Naravno da ima. Zato smo tu :D
mornar_popaj
07.05.2008., 00:39
imali ovde ko da mi odg na par pitanja u bezi wirlessa
Hehehe pa sto ne pita,ziv bio ??? :D
Regenerique
07.05.2008., 18:26
Cao ljudi!
Evo pre dva dana sam saznala da postoji wireless, i osecam da je to moj jedini spas :)
Kupila sam stan, nov, nema ni telefon. Kablovski provajder nema signal za internet (slepci bas ih mrzim). I sad se osecam kao u nekoj zabiti da zivim.
Procitala sam sve vase postove, obozavam ovaj forum, vidim da sve znate, pa hajde pomozite i meni.
Odakle da krenem?
Zvala sam SBB kazu da ne mogu da dobacim do njihovog tog nekog predajnika, zvala sam Verat oni kazu da imaju neku firmu Telefonkabl koja radi te instalacije za njih, i ovi ludaci me ignorisu :evil:
Kazu da treba da dodju da izmere signal sto kosta 30 evra, pa da vide da liimaju opremu za privatne korisnike da mi prodaju i ja kazem ok i ne javljaju mi se vise.
KOga sad da zovem?
Da li ima neka ozbiljna firma u Beogradu, koja se time bavi, ne bih stvarno da se penjem po krovu zgrade? Ali da urade sve, da izmere signal da vide koga od provajdera mogu da uhvatim, da mi prodaju opremu, sve da mi povezu na PC i smo da zovem provajdera posle toga za signal.
Znaci imam neki najbudjaviji komp koji radi na 256Mb, treba mi internet da surfujem i citam kojesta, ne skidam filmove, ne uploadujem nista, samo hocu mesanger i mozilu.
Pliz ako neko zna koga da zovem odmah neka mi kaze !
Hvala vam junaci, pozdrav za drugaricu iz Uzica koja zivi u dolini, potpuno je razumem:)
P.s. Jel bi mogao neko ko ima laptop da dodje da skenira koja mreza postoji kod mene, ako sam dobro razumela to tako moze, samo da vidim koga od provajdera mogu da zovem? Moj brat je kupio neki super laptop, ima i wireless karticu al razume se u ovo isto koliko i ja :) pa mogu mozda nekog drugog da pitam, ako sam dobro shvatila kako to funkcionise.
Jel sam vas udavila sa pitanjima?
Pozz
Red_Zmaja
07.05.2008., 19:51
Kupis lepo opremu wireless karticu i dobru antenu. Navats nekog ortaka koji nesto zna o kompovima... Prikaci sve to i vidi sta mozes da uhvatis... Onda na osnovu toga nazoves provajdera, kazes sve je postavljeno samo ti treba nalog... Oni ti otvore nalog puste probu jedan dan ili ne znam kolko MB i ti ako si zadovoljna uplatis im i tako krene fina saradnja :D Ne vidim razlog zasto davati nekom 30 oera za neku glupost...
Regenerique
08.05.2008., 11:57
Znaci 'vako cemo:
dolazai mi u petak ortak sa laptopom i jos jednim laptopom (pojma nemam zasta ce mu dva al on kaze da treba, pa neka)
znaci, da probamo da uhvati neki signal. ja jesam malo na brdascu ali drnda me Ustanicka, posto sam u odnosu na nju u rupi. Javicu vam se dalje da pitam gde da kupim antenu i opremu.
Ako padnem sa krova, necu se javiti :mrgreen:
Avetinja
08.05.2008., 13:17
Neće sa laptopom skoro ništa da postigne. Treba mu usmerena antena. Te antene u laptopu su veoma male jačine i veoma malog dometa. Ako želiš da izmeriš signal onda ti je potrebna usmerena antena i da na laptopu imaš na wireless kartici izlaz za kabal od antene. A ja to nikad u životu nisam video. Možda i postoji ali ne verujem.
Znači treba mu usmerena antena i neki access point. Da sve ti lepo podesi, pristupi njemu i isproba. Takođe mu treba struja na krovu za taj a.p.
30 eura jeste mnogo. Ali ako se ne razumeš ništa u wireless onda i nije mnogo.
Onda kad proveriš signal, treba ti da kupiš opremu. Da staviš wireless karticu u komp i da ideš kablom do antene ( krova ) je ok samo ako živiš u potkrovlju.
Znači, ako si malo dalje, treba ti access point. Trebaš da od svog stana do krova provučeš utp kabal i kabal za napajanje. Običan utp kabal ti je oko 0,30 €/m ( kod vas je sigurno i jeftinije ) Kabal za napajanje će biti dovoljan 2x0,75. Trebaš da provučeš sve to, postaviš a.p. na krovu u vodootpornoj kutiji ( treba da na njoj piše ip 55 ili 65 zaštita ) postaviš držač za antenu, sve to ispovezuješ, krmipuješ utp kabal, podesiš i tek onda, kad sve to završiš zoveš provajdera.
Eto ukratko od mene :D
Regenerique
08.05.2008., 13:40
Znaci, prakticno nista sa terase :(
a dalje znaci da prakticno nista i ako se popnemo na krov :(:-(
vidim ja da cu morati na kraju da zovem te neke za 30E. samo se plasim da nista nece naci, jer sam ja malo u rupi da tako kazem. Mada, ta zgrada sa koje se emituje signal je bas visoka, pa mozda i moze.
Ali ti si u Crnoj gori, a meni treba neka firma u Bgd ili neko voljan da mi to izmeri i postavi opremu, sto bi ja naravno platila, pretpostavljam da bi sve bilo 200-300E.
Hvala. Javicu sta sam uradila
Regenerique
08.05.2008., 13:42
A cekaj, kako sprovedes struju na krov u stambenoj zgradi?
Ja sam na drugom spratu, znaci treba mi 1.usmerena antena, kuciste neko za nju,
2.acces point i gomila kablova raznih da sve to prikljucim na komp.
Ajde sve to ali kako struja?
86Johnny
08.05.2008., 14:04
Ako bi ti Provajder ugradjivao i prodao opremu izaslo bi te nekih 150 eura, kod nekih provajdera je skuplje kod nekih jeftinije.
I nema veze sto si u rupi ako imas opticku vidljivost od mesta gde bi ti bila antena do predajnika provajdera.
Red_Zmaja
08.05.2008., 22:04
Ma moce s laptopom... Kod mene je tako ortak samo video listu raspolozivih provajdera... Normalno je kad uzmes antenu da ce ti signal biti jaci... Lepo vidis koga mozes da navatas, kupis opremu i dalje postupi kao sto napisah :D
@ Avetinja
Sto komplikujes bez potrebe?
Avetinja
09.05.2008., 01:04
Ja curi samo hoću da kažem istinu ;)
Sigurno nisam pisao 10 minuta teksta džaba ;)
Avetinja
09.05.2008., 01:06
A cekaj, kako sprovedes struju na krov u stambenoj zgradi?
Ja sam na drugom spratu, znaci treba mi 1.usmerena antena, kuciste neko za nju,
2.acces point i gomila kablova raznih da sve to prikljucim na komp.
Ajde sve to ali kako struja?
Veoma lako. Jedan obični kabal koji ima 2 žice. Staviš na njega utikač i uključiš negde kod tebe na terasi ili u stanu, a na drugom kraju utičnicu i tu uključiš a.p.
Red_Zmaja
09.05.2008., 03:13
Ma nemoj je odmah prepadati A.P.-ovima i UTP kablovima... 100% sam siguran da ce sve resiti wireless karticom i antenom (malo boljom)...
Avetinja
09.05.2008., 10:54
Ali vidiš i sam da cura kaže da joj potkrovlje nije blizu. I još kaže da živi u ,,rupi,, što znači da joj bez krova izgleda nema pomoći.
Regenerique
09.05.2008., 13:25
Hvala svima na iscrpnim objasnjenjima. Mislim da sam shvatila problematiku i sad treba samo jedno po jedno resiti. Ustvari ce sutra ortak doci da pogleda sta se moze uciniti uz pomoc lap topa, da li iz stana moze da se uhvati signal nekog od provajdera sa Kapije Beograda.
Za svaki slucaj, zvala sam jednu firmu koja besplatno proverava signal (oni ce se peti na krov) i prodace mi opremu iako oni kao provajder nemaju svoj predajnik na Konjarniku.
Tako da, bice sve ok. Nadam se ZMAJU da ce moci i tako kao sto ti kazes, ako ne, onda AVETINJO znam kako cu.
Javljam se posle vikenda.
Pozz
Avetinja
09.05.2008., 15:07
Ajde nek ti je sa srećom :D
NG Junior
12.05.2008., 19:53
Korisnik sam Wirelles-a, i mogu reci da je solidan.
Medjutim, cesto se desava da veza jednostavno ''pukne'' i onda se pojavi ono tzv. ''Redial'' dugme.
Jedino sto mi preostaje je da idem na REPAIR, koji se cesto pokazuje nestabilnim.
Da li postoji neki carobnjak za Wirelles konekciju, putem kojeg bih mogao da poboljsam svoju vezu?
hiphop.manijak
13.05.2008., 21:45
zna neko gde da skinem album sky wyklera ,,ortaci ne znaju
Avetinja
13.05.2008., 22:04
našao si crkvu gde ćeš da se moliš :lol:
probaj na pdf muzika, tema download ;)
Regenerique
14.05.2008., 15:15
Ljudi evo mene opet!
ladno me svi ispalise i niko ne dodje za vikend :(
Mada, javili su mi se iz jedne firme koja radi besplatno merenje signala, ugradjuju opremu, kosta 200 evra :) i ostaje u vlasnistvu.
ali, ponudise drugo resenje, da nam instaliraju kablovski u zgradi, kazu potrebno je 4 korisnika da se prijavi, instalacija kosta 20 E i mesecno flat se placa 1000 do 3500 dinara.
E sad me zanima kako se njima isplati da rade sve to za 4 korisnika i sta im znaci da cemo svi biti povezani u mrezu? jel cemo da delimo protok? Malo mi to ne odgovara, zbog cinjenice da imaju samo flat rate, ne mogu da se placaju potroseni MB. ali sta je tu je, podelicu komsijama flajere sa ponudom pa cemo videti.
Nego me cudi kako se njima isplati da prave mrezu za 4 korisnika a niko drugi od ovih vecih provajdera nece. Sbb trazi 50% stanara pa da nas prikljuce, sto se nece desiti, sigurno.
Pozdrav!
Кулиража
15.05.2008., 00:12
Ja kada sam jurio wireless provajdere po BGu, vecina njih mi je na moje 'Dobar dan' odgovorila sa 8.000-10.000din da mi postave njihovu opremu koju moras da im vratis kada raskines ugovor.
Da postavljas AP, ruter i pravis UTP kablove ti se ne isplati ako ne planiras da koristis vise od jednog racunara u kuci jer je ta solucija skuplja od wireless kartice i antene.
Zivim na Dusanovcu pored autoputa, takodje u uvali i jos u kuci, a sa krova kuce hvatam bar 7-8 provajdera. Sa notebookom kojim sam proveravao signale iz dvorista sam hvatao iste te provajdere sa malo slabijim signalom (posle toga sam naravno zvao svakoga od njih i pitao koliko i sta kosta i odlucio se za SBB na kraju).
Sva oprema me je izasla oko 80€ (wireless kartica oko 15€, antena Zyxel ext-109 oko 60€ i 15m najgoreg koaksijalnog kabla otpornosti 75Ohm kupljenog na pijaci za 150dinara)
Price da koaksijalni kabal ne bi smeo da bude duzi od 5-6m i da za sve preko toga treba UTP kabl, ruter i AP su po meni nebuloza jer sam i sam postavljao, a i vidjao mreze gde su koaksijalni kablovi dugacki i preko 10m (kod mene je duzina kabla oko 13m i kvalitet veze mi je uvek oko 85%, brzina skoro maximalna, a veza mi ni jedan jedini put nije pukla).
Posto zivis na Konjarniku, siguran sam da za manje od 100€ mozes da kupis kompletnu opremu koja je 2 puta bolja od rucno sklepanih antena koju ti prodaju provajderi za 150 i vise €, i da ce sve to savrseno raditi.
Ne znam tacno u kojoj ulici zivis, pa da ti kazem koje sve provajdere mozes tu da 'navatas', ali ako vidis Istocnu kapiju, tu su postavljeni APovi teledota (Rudo) i Verata (sigurno i jos neki, ali nisam 100% siguran).
georgejune
15.05.2008., 00:15
E oni su stvarno za pricu..znaci vidim juce na tv-u reklamu gde je 1mb nesto manje od 4hiljade mesecno:thumbdown:
Regenerique
16.05.2008., 13:50
Nesto se ipak moze naci i bez krova ! Probali smo juce sa laptopom, i nasli smo neke mreze. Verat nema u mojoj sobi, a ni u hodniku odakle se vidi antena. Mozda bi sa krova moglo.
Dakle artcom, njih ima, slab signal, ali sa krova je sigurno jak. Nego, cudi me, imam pun signal neke mreze, pise samo Krstic.
Da li je to neko ko se pretplatio na internet, ili on emituje signal? Kako mogu da nadjem ako postoji takva mreza, ko to emituje? Samo da kazem, signal je pun, i to u sobi, pored prozora! Verovatno ako se emituje, da je sa susedne zgrade, ali kako ja to da znam/
Rammstein84
18.05.2008., 01:11
Hmm, vidite u Pancevu postoji jedna firma koja se bavi bezicnim internetom . Pokriva ceo Zemun i neke delove Beograda, merenje signala je besplatno. Ako nekog zanima neka me kontaktira da mu dostavim br fona firme.
Regenerique
19.05.2008., 13:09
Aha, znam. Zvala sam ih :) Ali isto i oni hoce da pokusaju neku mrezu da naprave u zgradi. Nisu bas u fazonu, -O super, doci cemo da vam izmerino signal! Vec kao vi kad vidite sa komsijama, javite nam pa ako obezbedite izlazak na krov i saglasnost komsija napravicemo vam mrezu, potrebno je 4 korisnika minimum, placate flat mesecno 1000 dinara za 250 protok.
- A jel imate opciju kupovine megabajta umesto flat?
- Nema.
nikola_v86
20.05.2008., 08:35
Meni se cini da na Konjarniku imas BGWireless,pa probaj sa njima.Nece te odrati za opremu,cak ces sta vise morati i sama da je kupujes,a mislim da im je godisnja clanarina 1000 dinara,sa tim dobijas proxy za surf i ostalo i koriscenje BGW,NSW i Titel mreze,a ako oces i direkt internet,ondak se moras dogovoriti sa tim ko drzi tvoj nod,kako oni dele cenu neta i ostalo.
Naravno neko od njih ce ti pomoci da izvuces opremu na krov i zapamti da oni nisu provajder,nego nesto mnogo vise od toga ;)
Regenerique
22.05.2008., 15:40
Au sta mi naprica:o
sad sam gledala mapu, tesko da to moze da se izvede. jeste blizu ali ne bas mnogo blizu
Uostalom, nemaju nikakav kontakt telefon niti je dat kontakt administratora za konjarnik.
kako sad da ih kontaktiram?
stojan50
24.05.2008., 12:58
Kada se nalazim na lokaciji Karaburme (blizu Beograd puta), laptop mi detektuje "Security-enabled network" i pokazuje jačinu signala između 16 i 48 odsto. Mreža se zove "kiton". međutim, i dalje ne mogu da se konektujem na Internet. Šta vi radite kada vaš računar detektuje neku mrežu određene jačine, da li treba neka šifra, kako saznati o kakvoj se mreži radi, da li je u pitanju access point ili deo neke lokalne wireless mreže u okviru zgrade ili blokova zgrada? Da li o prirodi te mreže govori nešto više činjenica da sam ovaj signal detektovao samo pomoću bežične mrežne kartice u laptopu, dakle bez dodatne antene i ostale opreme?
El_Ninh0
24.05.2008., 13:22
Pa jeli mreza otvorena ili ima WEP key?
stojan50
24.05.2008., 13:28
ima WEP key
El_Ninh0
24.05.2008., 13:31
Onda je to zakljucana mreza i treba da provalis taj WEP key :)
stojan50
24.05.2008., 13:56
Da li iko zna nešto o toj "kiton" mreži? Ima li ovde njenih korisnika?
Evo ja imam wireless 256/256kb/s
nikola_v86
25.05.2008., 09:59
@Regenerique:Moraces da im se javis na onaj kontakt email na pocetnoj strani,iako bi ti pre preporucio da im se javis preko foruma,ili tamo da probas da nadjes neki kontakt za taaj nod koji ti je blizu.Imas na forumu njihovom podelu po krajevima grada,pa se pronadji tamo negde i kuckaj :)
nikola_v86
25.05.2008., 20:07
Ako se ne snadjes,posalji mi poruku preko pm-a pa cu ti ja organizovati to :)
Regenerique
26.05.2008., 13:04
Ostavila sam im poruku, samo nisam jos proverila. valjda cu pronaci link :)
medjutim, mislim da oni to koriste za igranje i tako...Meni treba za surf, neki realni provajder.
A tebi hvala, javljam se jos.
ustvari za 10 dana,neka se krcka jos, idem sad na odmor :) :)
nikola_v86
28.05.2008., 09:54
Ostavila sam im poruku, samo nisam jos proverila. valjda cu pronaci link :)
medjutim, mislim da oni to koriste za igranje i tako...Meni treba za surf, neki realni provajder.
A tebi hvala, javljam se jos.
ustvari za 10 dana,neka se krcka jos, idem sad na odmor :) :)
Veruj da provajder stvarno nisu,al se mozes sigurno dogovoriti za neki net preko njih, koji ce ti biti sigurno dovoljan za te stvari koje radis.A kad otkrijes cari neprofitnih mreza, druzenja, okupljanja i duh u stvari koji se tu stvara... Priceless :D
Uzivaj na odmoru :D
iznenađenje
08.06.2008., 00:30
Da li neko zna koji su fabrički User i Pass za PheeNet wireless bridge WAP-254G
IP sam mu našao na 10.0.0.2
Nemam nikakva uputstva, pobacao sam ih izgleda. Uređaj je kupljen 2005. ili 2006. godine.
BELFABIO
09.06.2008., 14:53
Da li neko zna koji su fabrički User i Pass za PheeNet wireless bridge WAP-254G
IP sam mu našao na 10.0.0.2
Nemam nikakva uputstva, pobacao sam ih izgleda. Uređaj je kupljen 2005. ili 2006. godine.
pokusaj sa:
user:admin
pass:admin
Ovako, pošto sam potpuni laik što se tiče opreme, zanima me šta bi mi sve od opreme bilo potrebno za ovu vrstu konekcije- pristupna tačka se nalazi (već godinama) stotinak metara niz ulicu, a druga, vazdušnom linijom, 500 m obe su otprilike sa direktnim pogledom...
Ljudi imal neko da se dobro razume u wireless,neznam sta vise da radim signal mi je svakog meseca nizi i nizi bio je 33% a evo sad posle uplate pao na 26% kad god ih nazovem kazu vidi da li se nije pomerila antena te kabl da li je ok, mozda je komp. pun virusa,sto se tice antene nju ni uragan nemoze pomjerit ni mm kabal je ok e sad ja pitam jel mogu oni smanjit signal (sta time dobijaju) cini mi se da je nakon svake uplate tj. prvog u mjesecu signal sve losiji, a da oni dodju da pogledaju hoce ali nije jeftina usluga....
apciha83
02.07.2008., 13:55
Bash si 100 % da ti antena nije se mrdnula???
Pogledaj kabl da nije oshtecen ,nabubreo...da voda nije ushla...
A da oni mogu da slabe signal,pa mogu ali ako to rade bash je ped***ki...
Poshto uredjaji rade u UVF opsegu potrebno im da da izmedju prijemnika i predajnika postoje shto idealniji uslovi , shto se tebe tice,bitno je da nemash neku prepreku izmedju prijemne i predajne antene.Hocu da kazem da pogledash da slucajno "nenice"neka zgrade,ili da ima neki drugi objekat ili predmet...
Virus ti nije u pitanju , jer AP koji imash meri njihov predajni signal koji dolazi na tvoj prijem,tacnije na tvoju antenu...
Pozdrav!!!
MasinacCcC
02.07.2008., 18:36
Ljudi imal neko da se dobro razume u wireless,neznam sta vise da radim signal mi je svakog meseca nizi i nizi bio je 33% a evo sad posle uplate pao na 26% kad god ih nazovem kazu vidi da li se nije pomerila antena te kabl da li je ok, mozda je komp. pun virusa,sto se tice antene nju ni uragan nemoze pomjerit ni mm kabal je ok e sad ja pitam jel mogu oni smanjit signal (sta time dobijaju) cini mi se da je nakon svake uplate tj. prvog u mjesecu signal sve losiji, a da oni dodju da pogledaju hoce ali nije jeftina usluga....
I ja sam pre jedno godinu dana imao isti problem kao i ti ,i bas kao i ti sam ih zvao i dobijao isti odgovor,dok jedan dan nije dosao jedan caletov prijatelj ,pregledao i rekao da je usla voda u kabal,i sutradan ja odem kupim kabal,skinem stari,stavim taj novi i gle cuda ,radilo normalno,jos mi signal bio bolji (pre 33%,posle 37%,a ponekad i 42%).Mozda je isto i kod tebe,a mozda i nije,najbolje nadji nekog da ti to vidi,ili nek ti provider posalje nekog svog,mada to ce da kosta :S
Ma nije meni sto ce da kosta al da znam da mi oni ne smanjuju signal da nije do njih zato i pitam i kao sto rekoh antena se nije pomerila sigurno znam, prepreke nemam nikakve (ni vrabac ne leti izmedju prijemne i predajne antene) e zamenit cu jos i taj kabal pa cu da vidim sta dalje,pozz
Ovako, pošto sam potpuni laik što se tiče opreme, zanima me šta bi mi sve od opreme bilo potrebno za ovu vrstu konekcije- pristupna tačka se nalazi (već godinama) stotinak metara niz ulicu, a druga, vazdušnom linijom, 500 m obe su otprilike sa direktnim pogledom...
Ljudi, vi me malo iskuliraste... No, nema veze, samo, jel zna neko nešto o pokrivenosti Rakovice, konkretno Kanarevog Brda... Nešto mi se čini da ovde ima čak nekoliko predajnika BG Wireless-a... Članarina beše 1000?
BELFABIO
02.07.2008., 22:31
jao pa sta je to sa vama u srbiji sa signalom, vama je izgleda 37% dobar signal:eek::eek:
ovamo ako nema iznad 60% to nije nikakav signal
BELFABIO
02.07.2008., 22:32
Ma nije meni sto ce da kosta al da znam da mi oni ne smanjuju signal da nije do njih zato i pitam i kao sto rekoh antena se nije pomerila sigurno znam, prepreke nemam nikakve (ni vrabac ne leti izmedju prijemne i predajne antene) e zamenit cu jos i taj kabal pa cu da vidim sta dalje,pozz
ne dobijaju oni nista time sto ti smanje signal, samo dobiju jos jednog gnjavatora da ih trza zbog signala:lol:;)
nazovi ih i reci da to poprave kako znaju
apciha83
02.07.2008., 22:59
jao pa sta je to sa vama u srbiji sa signalom, vama je izgleda 37% dobar signal:eek::eek:
ovamo ako nema iznad 60% to nije nikakav signal
Pa zato je ovo Srbija!!!!
Ovde su prostiranja EMT mnogo drugacija i komplikovanija u odnosu na ostatak sveta...
BELFABIO
03.07.2008., 17:09
pa ja sam u Bosni ali ne mogu da vjerujem da je u Srbiji tako
nikola_v86
04.07.2008., 03:47
Ljudi, vi me malo iskuliraste... No, nema veze, samo, jel zna neko nešto o pokrivenosti Rakovice, konkretno Kanarevog Brda... Nešto mi se čini da ovde ima čak nekoliko predajnika BG Wireless-a... Članarina beše 1000?
Ako mozes ikako da skontas sta je mreza, a ne cist internet ondak idi na www.bgwireless.net, tamo imas forum i ostavi pitanje,neko ce ti se javiti.Za internet ne mogu nista da ti kazem,to vecinom zavisi od admina noda na kom se nalazis posto bg wireless NIJE internet provajder,nego nesto 100x bolje :D
nikola_v86
04.07.2008., 03:51
Pa zato je ovo Srbija!!!!
Ovde su prostiranja EMT mnogo drugacija i komplikovanija u odnosu na ostatak sveta...
Verovatno i jeste Srbija sto se tice provajderisanja... Kod nas na nsw ne mozes da se okacis ako ti signal nije ispod -70 db... Al mozda je to zato sto smo neprofitni :D
Takodje konektori stvarno jesu pijandure pa probaj da ih odvrnes i da vidis dal ima vode u njima ako ima,lepo uzmi i nekom maramicom lepo ih osusi,ostavi malo na sucnu,zavrni i lepo i pazljivo polako izolirkom izlepi,da izolirka ima stomanje onih nabora.Iako,naravno jos bolje bi bilo kad bi znao nekog komsiju koji je takodje na tvom nodu pa da vidite jel i jednom i drugom opao signal,pa ako jeste,cimajte provajdera da se popne da proveri svoju opremu.
Znaci ljudi, citam vase postove i kao da su na turskom pisani. Nista, ali ama bas nista ne razumem..ni reci..gadjate se tu nekim antenama, ruterima, cudima.. A ja evo danas kupio lap top i sav vazan hocu da vidim kako funkcionise to oko wirelessa..i naidjem na vase postove i slogiram se..znaci kompletna konfuzija.. Do sada evo koristim Sezamov ADSL..i glupo mi je da i dalje nastavim sa tim a uzeo sam laptop jer opet kablovi, cudesa..mada sam cuo da mi neki ortak spominje neki ruter, antenu..pa kao i da dalje mogu da koristim ADSL a da ga ne prikljucujem na komp..ma ama nista mi nije jasno.. Sta i kako? Ljudi pomagajte!!!!!! Zivim na Dusanovcu!!!!!!
apciha83
05.07.2008., 08:38
Znaci ljudi, citam vase postove i kao da su na turskom pisani. Nista, ali ama bas nista ne razumem..ni reci..gadjate se tu nekim antenama, ruterima, cudima.. A ja evo danas kupio lap top i sav vazan hocu da vidim kako funkcionise to oko wirelessa..i naidjem na vase postove i slogiram se..znaci kompletna konfuzija.. Do sada evo koristim Sezamov ADSL..i glupo mi je da i dalje nastavim sa tim a uzeo sam laptop jer opet kablovi, cudesa..mada sam cuo da mi neki ortak spominje neki ruter, antenu..pa kao i da dalje mogu da koristim ADSL a da ga ne prikljucujem na komp..ma ama nista mi nije jasno.. Sta i kako? Ljudi pomagajte!!!!!! Zivim na Dusanovcu!!!!!!
mu????
mi tebi nismo bili jasni???Vala covece ni ti meni jasan nisi...
Shta je pisac hteo da kaze??
Da je kupio lap top ili da zivi na Dushanovcu???
Ako dobro skontah,ti bi da imash Sezamov ADSL te da isti spojish na Lap top bez zicki??
Uzmi neki router za ADSl koji poseduje i mogucnost za wireless prenos i to ti je to...
mu????
mi tebi nismo bili jasni???Vala covece ni ti meni jasan nisi...
Shta je pisac hteo da kaze??
Da je kupio lap top ili da zivi na Dushanovcu???
Ako dobro skontah,ti bi da imash Sezamov ADSL te da isti spojish na Lap top bez zicki??
Uzmi neki router za ADSl koji poseduje i mogucnost za wireless prenos i to ti je to...
Molim te nemoj da se ljutis na mene..mozda sam malo konfuznije napisao prethodni post..nisam bas poznavalac kompjutera, a laptop sam morao da kupim zbog prostora, jer racunar nemam gde da stavim. Hajde mi samo malo pojasni to oko ADSL-a, a bez kablova..kakav je to ruter, sta treba tacno da uradim? Jer sto se wirelessa tice, toliko ste podataka izmenjali ovde da stvarno nist ane razumem. Vi se medjusobno kontate koji se razumete u tehnologiju ali za mene jeste to sve jedno veliko MUUUUUUUU!!!!
apciha83
05.07.2008., 18:09
Ma tanam posla da se ljutim...
Izvini ti ako je moja poruka zvucala tako...
Ovako , Verujem da imash adsl ruter... kupi jedan Access Point (AP) cene im variraju od oko 20 eura pa do nekoliko stotina eura...mozesh da nadjesh i polovan.....nije bitno na tebi je..samo reci prodavcu za shta ti isti treba...
UTP kabl od ADSL -a ,koji do sada je ishao u komp ukljucish u taj AP,ukljucish ga u struju,izvrshish neka podeshavnja (a o tome kada uzmesh AP) , ukljucish lap top i skenirash koje mreze postoje ,trebao bi,tacnije mora da nadje tvoju mrezu ,konektujsh se na istu i to je to.....uzivash...
Ima nekih finesica za podeshavanje,nishta komplikovano , mozesh i sam ali kao shto rekoh, o tom kada kupish AP...
Pozdrav!!!
Ma tanam posla da se ljutim...
Izvini ti ako je moja poruka zvucala tako...
Ovako , Verujem da imash adsl ruter... kupi jedan Access Point (AP) cene im variraju od oko 20 eura pa do nekoliko stotina eura...mozesh da nadjesh i polovan.....nije bitno na tebi je..samo reci prodavcu za shta ti isti treba...
UTP kabl od ADSL -a ,koji do sada je ishao u komp ukljucish u taj AP,ukljucish ga u struju,izvrshish neka podeshavnja (a o tome kada uzmesh AP) , ukljucish lap top i skenirash koje mreze postoje ,trebao bi,tacnije mora da nadje tvoju mrezu ,konektujsh se na istu i to je to.....uzivash...
Ima nekih finesica za podeshavanje,nishta komplikovano , mozesh i sam ali kao shto rekoh, o tom kada kupish AP...
Pozdrav!!!
Ne znam da li je to ADSL ruter ali imam onaj kao modem sto ga zovu sa crvenom lampicom..u njega ide telefonski kabl sa jedne strane, a sa druge strane USB kabl u komp..e sad mi reci taj AP gde se on tacno prikljucuje i kako izgleda uopste taj uredjaj? I to kad kazes kada lap top nadje moju mrezu i konektujem se i uzivam..jel sam ja to konektovan na moj ADSL kao i do sada sa desktop racunarom? Samo je to neka bezicna veza ili mi se cini? Normalno se ponasam, placam mesecno?
Кулиража
06.07.2008., 13:40
@Pele
Nesto bas i ne razumem sta si naumio, al' aj da ubacim i ja nesto.
Ako si na Dusanovcu, mozes da 'uhvatis' prilicno wireless provajdera.
Ne znam tacno gde si, ali zgradu Beomedicine sigurno vidis, a samo na njoj imas 3 ili 4 provajdera.
Zatim prema Vracaru mozes da uhvatis 2 komada (mislim da su im antene na belim soliterima, ali nisam siguran). Onda prema Vojvode Stepe imas isto tako 2-3APa. I ako si na nekom 'finom' (ima ih nekoliko na Dusanovcu) mestu sa kojeg moze da se vidi Istocna kapija Beograda, na svakoj od tih zgrada imas po nekoliko pristupnih tacaka, na kojima su verovatno svi BG provajderi postavili svoje antene.
I jos nesto, ako planiras da koristis net sa dva racunara, javi mi se na pp da ti kazem nesto, sto ne bih bas da pustam u javnost:)
@Pele
Nesto bas i ne razumem sta si naumio, al' aj da ubacim i ja nesto.
Ako si na Dusanovcu, mozes da 'uhvatis' prilicno wireless provajdera.
Ne znam tacno gde si, ali zgradu Beomedicine sigurno vidis, a samo na njoj imas 3 ili 4 provajdera.
Zatim prema Vracaru mozes da uhvatis 2 komada (mislim da su im antene na belim soliterima, ali nisam siguran). Onda prema Vojvode Stepe imas isto tako 2-3APa. I ako si na nekom 'finom' (ima ih nekoliko na Dusanovcu) mestu sa kojeg moze da se vidi Istocna kapija Beograda, na svakoj od tih zgrada imas po nekoliko pristupnih tacaka, na kojima su verovatno svi BG provajderi postavili svoje antene.
I jos nesto, ako planiras da koristis net sa dva racunara, javi mi se na pp da ti kazem nesto, sto ne bih bas da pustam u javnost:)
Verujem da me ne razumes jer sam prilicno konfuzan kada su ove stvari u pitanju..
naravno da bih voleo da imam wireless ali ne kontam najbolje sta i kako treba da uradim da bi to sljakalo!! nacitao sam se ovde da ima tih Ap svuda oko nas, pa i na zgradi Beomedicine koju bas ne vidim, ali je tu, iza drveca!!!! Mada vidim oba solitera u Vojvode Stepe (ona kod crkve), pa pretpostavljam i da na njima ima bar neki taj AP.
Nego, postavio sam pitanjce da li mogu nekako da iskoristim ADSL koji trenutno imam, a da nema zica i tih cuda. Pa mi apciha ovde rece da treba da kupim taj neki Access Point, pa ga prikacim valjda na ovaj modem ADSL-a koji mi je Sezam dao, skeniram mreze, valjda pronadjem svoju i onda i dalje koristim svoj ADSl ali bez kablova, ako sam dobro razumeo!!!!
nikola_v86
07.07.2008., 14:00
Dobro si razumeo,naravno ako hoces da koristis svoj net,al da ne moras da ubadas kablove (sto se tice ap-a). To sto ti spominju provajdere,retko koji ce ti dati da se okcis sa lapom na njihovu antenu,jer je mreza brza koliko je brz najsporiji korisnik,tj klijent sa najgorim signalom,a ti u lapu sigurno nemas usmerenu antenu.Ako uspes u stanu da navatas neki hotspot,onda slobodno odjavi adsl ;)
Regenerique
07.07.2008., 15:58
Zdravo ljudi !
Sta znate o 3G mrezi za internet?
Ja sam kupila preko Telekoma paket 3G karticu i usb neki modemcic, sam se instalira sve radi sve ok, medjutim....
to cudo mi uopste ne otvara msn messenger, niti forum Krstarice ? ?
Zbog cega je to tako, nemam pojma (pisem sa posla sad) neki mi drugari rekose da fali neki registry key ali da to ne radim, jer moze da mi urnise windows.
A kako su pokvareni u Mts, sve se prave ludi kad ih pitas, c c c
Dobro si razumeo,naravno ako hoces da koristis svoj net,al da ne moras da ubadas kablove (sto se tice ap-a). To sto ti spominju provajdere,retko koji ce ti dati da se okcis sa lapom na njihovu antenu,jer je mreza brza koliko je brz najsporiji korisnik,tj klijent sa najgorim signalom,a ti u lapu sigurno nemas usmerenu antenu.Ako uspes u stanu da navatas neki hotspot,onda slobodno odjavi adsl ;)
Znaci ovako: kupim taj AP i prikacim ga na ADSL-ov modem i sljakam ADSL bez kablovstina? Mislim, nije mi problem da nastavim da koristim ADSL jer za 1400din sam prezadovoljan i mrezom i brzinom..znaci samo cega zelim da se resim to su KABLOVI!!! E ako to moze sa tim AP onda sam na konju, da ne bih sebi komplikovao zivot sa tim wirelessom! Kazi mi gde da trazim taj AP? Mislim koju mi radnju preporucujes i koji AP tacno?
Ako uspes u stanu da navatas neki hotspot,onda slobodno odjavi adsl ;)
A kako se to navatava "hospot"?
apciha83
07.07.2008., 20:54
Znaci ovako: kupim taj AP i prikacim ga na ADSL-ov modem i sljakam ADSL bez kablovstina? Mislim, nije mi problem da nastavim da koristim ADSL jer za 1400din sam prezadovoljan i mrezom i brzinom..znaci samo cega zelim da se resim to su KABLOVI!!! E ako to moze sa tim AP onda sam na konju, da ne bih sebi komplikovao zivot sa tim wirelessom! Kazi mi gde da trazim taj AP? Mislim koju mi radnju preporucujes i koji AP tacno?
nisam stigao ranije da ti pishem ali evo ukratko..
Ne , nije problem da nastavish da koristish ADSL , placanje ti ide i dalje kao shto je ishlo i do sada...jedino shto cesh morati da kupish je taj AP...
ma idi u prodavnicu,reci prodavcu shta zelish i to je to..ali nema potrebe da dajesh za AP vishe od 40-50 eura (ako nadjesh i jeftiniji uzmi)...poshto je u pitanju kucna varijanta i nisi koriisnik koji zeli da koristi vishe kompova mozesh da uzmesh neki jednostavni ... (firme D-link,Asus,Planet ) a gde da kupishe...e pa necu ni jednu prodavnicu da reklamiram ..ali u bilo kojoj vecoj prodavnici imash tu mreznu opremu. Kao shto rekoh ranije mozesh da uzmesh i neki polovan.
On, AP ima na sebi jednu dipol antenicu koja ce da emituje u radijusu od 360 stepeni tako da bi trebalo da ti ceo stan bude pokriven....jedino shto cesh morati da stavish enkripciju da ti neko drugi ne upada u mrezu i da ne koristi tvoj net...
to shto ti neko spomine hotspot...to su ti pristune tacke obicno nekih kafica koji pruzaju bespatan net svojim posetiocima...ali domet tih stanica je obicno jako mali.....tako da zadrzi se ti na svom ADSL-u...
A wireless provajderi , shto je i to neko spomenuo za njih ti treba i antena i verovatno par metara UTP kabla , tako da ti je to skuplja investicija,takodje kod wireless provajdera nije bila ona opcija "za iste pare duplo brze" tako da za tih 1400 din.shto dajesh za ADSL na wireless-u bi imao otprilike 256/64 protok...shto je opet glupo...onda , opet cesh imati kablove po kuci jer od AP pa do tvog lap top-a opet ide kabl....a to ne zelish shto si rekao...
Sada izvini ako je moj odgovor konfuzan jer sam u poprilicnoj zurbi...
Cujemo se...
nisam stigao ranije da ti pishem ali evo ukratko..
Ne , nije problem da nastavish da koristish ADSL , placanje ti ide i dalje kao shto je ishlo i do sada...jedino shto cesh morati da kupish je taj AP...
ma idi u prodavnicu,reci prodavcu shta zelish i to je to..ali nema potrebe da dajesh za AP vishe od 40-50 eura (ako nadjesh i jeftiniji uzmi)...poshto je u pitanju kucna varijanta i nisi koriisnik koji zeli da koristi vishe kompova mozesh da uzmesh neki jednostavni ... (firme D-link,Asus,Planet ) a gde da kupishe...e pa necu ni jednu prodavnicu da reklamiram ..ali u bilo kojoj vecoj prodavnici imash tu mreznu opremu. Kao shto rekoh ranije mozesh da uzmesh i neki polovan.
On, AP ima na sebi jednu dipol antenicu koja ce da emituje u radijusu od 360 stepeni tako da bi trebalo da ti ceo stan bude pokriven....jedino shto cesh morati da stavish enkripciju da ti neko drugi ne upada u mrezu i da ne koristi tvoj net...
to shto ti neko spomine hotspot...to su ti pristune tacke obicno nekih kafica koji pruzaju bespatan net svojim posetiocima...ali domet tih stanica je obicno jako mali.....tako da zadrzi se ti na svom ADSL-u...
A wireless provajderi , shto je i to neko spomenuo za njih ti treba i antena i verovatno par metara UTP kabla , tako da ti je to skuplja investicija,takodje kod wireless provajdera nije bila ona opcija "za iste pare duplo brze" tako da za tih 1400 din.shto dajesh za ADSL na wireless-u bi imao otprilike 256/64 protok...shto je opet glupo...onda , opet cesh imati kablove po kuci jer od AP pa do tvog lap top-a opet ide kabl....a to ne zelish shto si rekao...
Sada izvini ako je moj odgovor konfuzan jer sam u poprilicnoj zurbi...
Cujemo se...
Ma kakvi konfuzno..skidam ti kapu kako si mi objasnio..sta da radim kada moras kao debilu da mi pises..ma nije zvaka za seljaka..ali sta da radim, ne bih uzimao lap top ali imao sam dilemu - ili sto za desktop kompjuter ili krevetac za dete!! naravno da je prevagnuo krevetac, a net mi bas treba tako da sam se resio za lap top. Ok, onda cu ovih dana kupiti taj AP pa ces me ti, ako ti nije problem, ovim putem ili preko pp navesti sta i kako dalje, i da mi objasnis tu enkripciju da neko ne bi radio preko mojih ledja..hvala ti u svakom slucaju..i samo da se resim kablova jer je gajba mala, a zelje prevelike..
apciha83
07.07.2008., 21:36
Neshto sda razmishljam...
Koji Modem ili ruter imash???
napishi model i tip...
Jer problem moze da bude ako imash obican modem koji ide preko USB porta ( a drugarici sam nedavno namestao neki takav od Sezampro ) tada sve ovo nashe pada u vodu pa morash da uzmesh jedan drugaciji tip AP-a ..ali ni on nije skup....
U svakom slucaju..izbor ti je dobar - bolje krevetac nego sto za komp......
Neshto sda razmishljam...
Koji Modem ili ruter imash???
napishi model i tip...
Jer problem moze da bude ako imash obican modem koji ide preko USB porta ( a drugarici sam nedavno namestao neki takav od Sezampro ) tada sve ovo nashe pada u vodu pa morash da uzmesh jedan drugaciji tip AP-a ..ali ni on nije skup....
U svakom slucaju..izbor ti je dobar - bolje krevetac nego sto za komp......
Hahaha e bas taj modem imam..kabl od telefona sa jedne strane, a sa druge strane USB-om u komp..pa valjda samo takav i imaju u Sezampro-u..sta onda u tom slucaju ide?
apciha83
07.07.2008., 23:45
Izvini , nisam detaljno procitao post u kojem si to vec naveo...
Ovako imash dve solucije..
Prva je da zovesh sezampro i da pitash jel oni imaju router koji omogucava adsl konekciju i prenos iste preko wireless-a (najprostije receno)....trebali bi da imaju....
druga je da sam sebi isti kupish...
Moj savet ti je da kupish , jer ukoliko budesh ikada menjao provajdera , necesh morati da vracash opremu...ali ti vidi shta je jeftinije i shta ti se vishe isplati.
Cene variraju ali trebalo bi da moze da se nadje neki za 50ak eura...
Shto se tice modela istih ...hm..svako ima svoje ukuse a i ja nisam bash koristio preterano iste tako da nemam neki za preporuku ali neka su firme D-link,TP-link...
zahtevan korisnik nisi,necesh da pravish mrezu te ti treba neki shto jednostavniji.
tako da obidji vece prodavnice , objasni shta zelish i vidi ponudu ...
Modem koji sada imash ne mozesh upotrebiti za ono shto planirash jer je USB prikljucak,tako da je beskoristan...
Ako bi uzeo router o kojem sada pricam , njega bi ukljucio umesto dosadashnjeg modema i to je to...naravno imaju mala podeshavanja ali otom - potom...
Toliko od mene za sada...
Pozdrav!!!
apciha83
08.07.2008., 00:36
Zdravo ljudi !
Sta znate o 3G mrezi za internet?
Ja sam kupila preko Telekoma paket 3G karticu i usb neki modemcic, sam se instalira sve radi sve ok, medjutim....
to cudo mi uopste ne otvara msn messenger, niti forum Krstarice ? ?
Zbog cega je to tako, nemam pojma (pisem sa posla sad) neki mi drugari rekose da fali neki registry key ali da to ne radim, jer moze da mi urnise windows.
A kako su pokvareni u Mts, sve se prave ludi kad ih pitas, c c c
Teoriski znam neshto, ali prakticno...,.bash sada pokushavam da se edukujem...samo gledajuci cene,devojko jel se tebi to isplati???shto nisi uzela wireless koji si ranije htela????
Kada pozovesh call centar,shta ti oni kazu???
Jel ti ostali sajtovi rade ok??
djuramc
08.07.2008., 01:20
На овом сајту http://wireless.uzice.net/ може да се нађе доста корисних ствари.
Regenerique
08.07.2008., 11:28
Teoriski znam neshto, ali prakticno...,.bash sada pokushavam da se edukujem...samo gledajuci cene,devojko jel se tebi to isplati???shto nisi uzela wireless koji si ranije htela????
Kada pozovesh call centar,shta ti oni kazu???
Jel ti ostali sajtovi rade ok??
Ah sto mu gromova i stotinu morskih cudovista !
svi lazu moji prijatelji dragi...postena zena ne sme nikom da veruje danas. Pravi su maheri ovi iz Telekoma, a lepo sam ih pitala da li su svi sajtovi slobodni , da nema nekih zabrana i onako uz smesak "kako ti je glupo pitanje" lepo mi kazu da ne postoje nikakva ogranicenja !
Wireless ljudi je isto toliko skup a izlazak na krov je prosto nemoguc na mojoj zgradi jer su na krovu stanovi i prozori su mali, stvarno ne znam kako bi neko uopste izasao gore.
4 korisnika je bilo potrebno da se prikacimo na kablovsku za 20 eura, a prijavilo se 2 !
Ljudi su cudni, nece da plate 150 dinara projekat za prikljucak na ptt, tako da ko zna kad cemo dobiti telefon. Znaci ADSL cao djaci!
I kad se 3G pojavio kao opcija, delovalo je sasvim ok. Pa zar ne ?
E da, svi sajtovi rade (svih 5 koje koristim, hehe) Ali meni je tragedija sto mi ne radi forum i mesindzer. Ostale sajtove mnogo manje koristim. Slepci kazu da sto se njih tice ako mogu da uspostavim vezu modem je ispravan.Pih! Ja sam insistirala da probamo tu pred njima ali me slagase kako navodno ne mogu da ukljucuju to u svoju mrezu zbog neke zabrane (cuj, njihov proizvod !)i da donesem ja svoj laptop pa da mi pogledaju. Ja im kazem donecu im PC posto sam za to i kupila modem.
I tako, agonija se nastavlja... Mozda mi je to losa karma?
Ako znas broj nekog odgovornog za 3G internet u Telekomu, rado bih ga pozvala :mrgreen:
Izvini , nisam detaljno procitao post u kojem si to vec naveo...
Ovako imash dve solucije..
Prva je da zovesh sezampro i da pitash jel oni imaju router koji omogucava adsl konekciju i prenos iste preko wireless-a (najprostije receno)....trebali bi da imaju....
druga je da sam sebi isti kupish...
Moj savet ti je da kupish , jer ukoliko budesh ikada menjao provajdera , necesh morati da vracash opremu...ali ti vidi shta je jeftinije i shta ti se vishe isplati.
Cene variraju ali trebalo bi da moze da se nadje neki za 50ak eura...
Shto se tice modela istih ...hm..svako ima svoje ukuse a i ja nisam bash koristio preterano iste tako da nemam neki za preporuku ali neka su firme D-link,TP-link...
zahtevan korisnik nisi,necesh da pravish mrezu te ti treba neki shto jednostavniji.
tako da obidji vece prodavnice , objasni shta zelish i vidi ponudu ...
Modem koji sada imash ne mozesh upotrebiti za ono shto planirash jer je USB prikljucak,tako da je beskoristan...
Ako bi uzeo router o kojem sada pricam , njega bi ukljucio umesto dosadashnjeg modema i to je to...naravno imaju mala podeshavanja ali otom - potom...
Toliko od mene za sada...
Pozdrav!!!
Hm..ok..evo sada sam bas na sajtu ITsvet i imaju svakakve routere tako da verovatno pojma nemam za koji bih se odlucio ali aj probacu..pa da, i svi se krecu tako, oko 50 evra..a kada uzmem taj router jer njega utaknem nekako u ovaj Sezamov modem ili kako?
nikola_v86
09.07.2008., 00:20
Za 3G internet da bi ti sve radilo stavi apn gprsinternet umesto gprswap ;)
Regenerique
09.07.2008., 09:35
Za 3G internet da bi ti sve radilo stavi apn gprsinternet umesto gprswap ;)
Jel si ti duhovit ili pokusavas nesto da mi kazes ?
:ok:
Molim Vas, ako ima neko da mi pomogne.
Imam lap top Fujitsu Siemens Amilo pro, wireless Atheron ar5005g.
Spoji me na internet i pokazuje da je veza odlicna, ali to je sve. Internet nece da radi.
Da li neko zna sta bi bio problem i kako ga rijesiti.
Jos da napomenem XP SP3 (Ruski).
Unaprijed zahvalan
nikola_v86
09.07.2008., 15:51
Jel si ti duhovit ili pokusavas nesto da mi kazes ?
:ok:
Hocu da ti kazem da treba samo da napravis isti nalog na telefonu kao taj sto si vec dobio sa automatskim podesavanjima,samo da umesto apn-a koji ti trenutno pise gprswap stavis gprsinternet.To naravno vazi za mts mrezu.Taj nalog stavi za default za javu i na kompu kad krenes da se povezujes njega izaberi.I naravno ovo vazi za gprs :D ne znam kako ide za 3G al verovatno postoji slicna neka fora...
apciha83
09.07.2008., 16:44
Molim Vas, ako ima neko da mi pomogne.
Imam lap top Fujitsu Siemens Amilo pro, wireless Atheron ar5005g.
Spoji me na internet i pokazuje da je veza odlicna, ali to je sve. Internet nece da radi.
Da li neko zna sta bi bio problem i kako ga rijesiti.
Jos da napomenem XP SP3 (Ruski).
Unaprijed zahvalan
Jel imash firewall???da nisi zabranio browseru da se konektuje na net???
Probaj da iskljucish firewall pa probaj onda...
apciha83
09.07.2008., 16:46
Hm..ok..evo sada sam bas na sajtu ITsvet i imaju svakakve routere tako da verovatno pojma nemam za koji bih se odlucio ali aj probacu..pa da, i svi se krecu tako, oko 50 evra..a kada uzmem taj router jer njega utaknem nekako u ovaj Sezamov modem ili kako?
Bio sam na sajtu te firme ,mislimd asam video i neki jeftitnij i od 50 eura..
Otidji i objasni prodavcu shta zelish ...
A stari modem ti ide u penziju...jer nemash gde da ga ukljucish onda...
Pozdrav!!!
Regenerique
09.07.2008., 21:38
Hocu da ti kazem da treba samo da napravis isti nalog na telefonu kao taj sto si vec dobio sa automatskim podesavanjima,samo da umesto apn-a koji ti trenutno pise gprswap stavis gprsinternet.To naravno vazi za mts mrezu.Taj nalog stavi za default za javu i na kompu kad krenes da se povezujes njega izaberi.I naravno ovo vazi za gprs :D ne znam kako ide za 3G al verovatno postoji slicna neka fora...
...nista nisam razumela od ovoga...ali hvala u svakom slucaju!
PROBLEM RESEN
malo sam digla frku u telekomu i poslali su mi neki reg.key koji nedostaje. tako da evo me kod kuce i sve radi weeeeeeeeeeeeeeeeee !!!
kako se moze preskenirati mreza da bi se video kvalitet signala ?
nemam wireless karticu vec je spojeno direktno u maticnu.
nikola_v86
20.07.2008., 10:24
Pa sigurno si dobio uz drajvere za plocu neku instalaciju za karticu pa uzmi tu i instaliraj taj prog i videces kvalitet signala.Ili Netstumblerom ili tako nekim programom isto to mozes
BELFABIO
05.08.2008., 21:54
kako se moze preskenirati mreza da bi se video kvalitet signala ?
nemam wireless karticu vec je spojeno direktno u maticnu.
ako si instalirao drivere treba da imas u donjem desnom uglu "monitorcice", klikni desnim na njih i u padajucem meniju odaberi "status"
elmer_davez82
10.08.2008., 23:20
Pozdrav svima,
Nisam bas upucen u tematiku ali ovako..
do sada sam koristio wireless i imam Ap planet 4033 ..
Posto se selim te u novom stanu imam mogucnost da koristim net od druga , ja bih preko switch-a i AP-a zeleo koristiti net..
Sto se razdaljine tice ona je 2 sprata (u vertilalli) sto je oko 10ak m.
Na swich bih postavio Planet AP a na drugom kompu bih uzeo obicnu PCI wireless karticu , te me zanima jer ce AP i kartica moci da se "uhvate" i da li ce internet funkcionisati u oba smera...??
ZGrada je starija,nije bun beton u pitanju...
Izlazna snaga AP je 18 dBm.
Znam da sve to mogu sa UTP kablom ali bih voleo vishe bezicno da mi ovo radi...
Tako da, ako je ovo uopshe moguce neka mi neko kaze i koju PCI wireless karticu da uzmem???
Pozdrav!!
pooozzzz svima molim za pomoc imam ACspoit air live model 5460ap ali neznam kako da udjem u njega molim da mi neko obasni ?
nikola_v86
11.08.2008., 21:22
Ajd sad bicu dzangrizav,al zbog cega bi ti ulazio unutra,al ok,sve je za cackanje :)
Ako ti niko nije menjao ip adresu od fabricke na apu,potrebno je da sebi stavis ip adresu ili da je dodas: 192.168.100.250 subnet 255.255.255.0 i onda otvori bilo koji web browser i kucaj u adresu 192.168.100.252
BELFABIO
11.08.2008., 22:17
Pozdrav svima,
Nisam bas upucen u tematiku ali ovako..
do sada sam koristio wireless i imam Ap planet 4033 ..
Posto se selim te u novom stanu imam mogucnost da koristim net od druga , ja bih preko switch-a i AP-a zeleo koristiti net..
Sto se razdaljine tice ona je 2 sprata (u vertilalli) sto je oko 10ak m.
Na swich bih postavio Planet AP a na drugom kompu bih uzeo obicnu PCI wireless karticu , te me zanima jer ce AP i kartica moci da se "uhvate" i da li ce internet funkcionisati u oba smera...??
ZGrada je starija,nije bun beton u pitanju...
Izlazna snaga AP je 18 dBm.
Znam da sve to mogu sa UTP kablom ali bih voleo vishe bezicno da mi ovo radi...
Tako da, ako je ovo uopshe moguce neka mi neko kaze i koju PCI wireless karticu da uzmem???
Pozdrav!!
Ne moras nista da radis preko switch-a dovoljno je da jedan od vas ima PCI karticu koja je spojena sa antenom i da ima net. Vasa dva kompa spojite mreznim kablom i podijelite konekciju samo sto glavni komp mora biti upaljen i konektovan da bi ovaj drugi imao internet.
Za PCI karticu se konsoliduj sa provajderom
pozzzz izvini malo mi je nejasno ako muze malo jasnije jer nisam bas upucen u tome hvala
elmer_davez82
12.08.2008., 15:11
Ne moras nista da radis preko switch-a dovoljno je da jedan od vas ima PCI karticu koja je spojena sa antenom i da ima net. Vasa dva kompa spojite mreznim kablom i podijelite konekciju samo sto glavni komp mora biti upaljen i konektovan da bi ovaj drugi imao internet.
Za PCI karticu se konsoliduj sa provajderom
Hvala na pomoci samo zaboravih u predhodnoj poruci navesti da drug ima ADSL ruter te bih na njega swich pa potom wireless te pitanje i dalje vazi moze li..??
Takodje tacna duzna je 15 metara od kompa do kompa u vertikali
nikola_v86
13.08.2008., 11:03
Pa u svakom slucaju ti je stabilniji lan,a sve zavisi kakve imas zidove izmedju i koliko ih je,najbolje bi bilo da uzmes wireless kartice i da isprobas.Takodje nisam bas ni siguran koji ce ti switch u celoj toj prici kad vec postoji ruter sa po nekim slobodnim portom?Trebalo bi samo u njega da ubodes ap koji bi tebi slao wireless,iako opet kaze da je mnogo bolje lan...
Imam pitanje u vezi antene za wireless.
Kupio sam omni direkcionu antenu za 2.4ghz, od 15dB.
Kada je spojim na AP signal mi je nekako nesiguran, nestabilan, slab kao i bez antene. (posmatrano u Netstumbleru).
Kada spojim na AP sabacku grid antenu od 20dB signal skoci na 99% a u net stambleru je prilicno stabilan i jak (-43db)
Jel to noramlno ili stvarno nesto nije u redu sa antenom. Znaci isprobavao sam kuci u dvoristu, rastojanje od APa je nekih 10m, a merio sam na laptopu sa USB wireles adapterom.
nikola_v86
26.08.2008., 10:07
Pa znas kako,5 db je ponekad mala razlika,a ponekad ogromna,al moze biti i da antena ne valja...
Pa znas kako,5 db je ponekad mala razlika,a ponekad ogromna,al moze biti i da antena ne valja...
Mislim da na tih 10m rastojanja od APa, 5db razlike nisu bitne. Znači i na 15db bi moralo da valja. Antena je nova, originalna ovislinkova, nije pravljena, sad dali je moguće da fabrički nevalja ili ce biti dobra na krovu kuce, na većoj udaljenosti možda...
apciha83
27.08.2008., 01:06
Menjaj antenu...
Menjaj antenu...
Jel misliš da sam ja naletio na lošu ili inače ovislinkove nevaljaju?
nikola_v86
30.08.2008., 10:37
Cek,ovislinkova antena? Prvi put cujem da ih prave.Mozda si na skart naleteo.U svakom slucaju ove Reinkjet nisu lose antene za cenu koliko kostaju su i predobre