PDA

Vidi punu verziju : zebe

mallena
08.07.2003., 00:01
zna li neko nečto o zebama?

blue
06.09.2003., 09:43
ja posedujem dve zebe.mogu ti reci da su savrsene i da ako ih nabavis-neces se pokajati.vrlo su tihe,ne prave lom oko sebe(kao papagaji).veoma se ako odrzavaju.sve sto im je potrebno je ciscenje kaveza jednom dnevno,malo hrane,vode,s vremena na vreme malo minerala i vitamina i to je sve.muzjaci su obicno atraktivniji od zenki,ja ti preporucujem da ih drzis u paru,a moguce je nabaviti veoma lepe primerke.muzjak se oglasava diskretnim cvrkutanjem,a zenka tek ponekim pijukom.veoma se lako razmnozavaju i za to ne zahtevaju neke posebne uslove.ako zelis da ih reprodukujes potrebno je zatvoreno gnezdo u koje se stavlja malo piljevine ili vune a ostalo prepusti njima.ukoliko ne zelis da ih razmnozavas imaces puno gnezdo jaja(nose otprilike jednom mesecno)na kojima ne leze ukoliko nemaju gnezdo.veoma su pozrtvovani roditelji i veoma se trude oko svojih pilica.posto spadaju u grupu egzota ne pustaju se iz kaveza kao papagaji.veoma su vesele i u neprestanom pokretu.s obzirom da im je cena veoma pristupacna-samo napred.

BojanNBG
06.09.2008., 16:19
Vidiim imas dve zebe, i ja takodje!
Molim te reci mi, nesto vise o tome kako da im napravim gnezo, zatim kako da ih kupam, da li ce same u vodu, ne smem da ih uhvatim sve se tresu i pola sata posle lete i srce im kuca 100 na sat!
koliko ta voda treba da bude topla ili hladna ili mlaka. Tek sam ih prekjuce uzeo. Muzjak i zenka i super se slazu...
Poz!

Tsuymish
06.09.2008., 16:42
imash u pet centru zatvorena gnezda...nisu skupa...
e sad,za kupanje ne znam,nemam ptice tako da... pitaj u pet centru....

mazaaki
08.09.2008., 09:41

Ja imam nekakvu uzgaivačnicu a medju ostalim pticama imam i zebe ( ako misliš na australiske).Kod nih se vrlo lako razlikuju polovi ( malo teže kod belih ptica).
Ženka sedi na jajima 12-14 dan snese 4-12 jaja od toga se izleže u prosjeku 5 mladih. Vrlo su živahne ptice te agresivne prema ostalim vrstama legu se 4 puta godišnje no to nije granica ovisno o vremenu(može se uzgajati i preko zime u prostoriji koja se grie) . Gnjezda se izraduju od drvene kućice , dimenzija 10*10*10 no preporuča se uzeti osušena tikvica te izbušiti rupu u njoj . Za vrijeme parenja potrebno ih je opskrbljivati raznim suhim travama,sitnim grančicama, sijenom od toga grade unutrašnjost kućice . Ako želite zebice držati u volijerima tada je jako bitno da te volijere prilagodite njihovim potrebama . Zebice su ptice koje spavaju u gnijezdu pa zbog toga je potrebno da budu čiste a čistoću će te održavati tako da unutar volijera stavite kadicu za kupanje ali ne pre duboku već samo 2-4 cm vode , osim toga potrebno je staviti suhi pjesak u kojemu će se čistiti od nametnika . Redovito čistiti kućice od smeća nakon svakoga izlaska mladih iz gnijezda.
Kad budu počele sa nošenjem jaja treba ukloniti sav materijal za pravljenje gnezda iz kaveza - volijere.
http://img366.imageshack.us/img366/2518/zebe1mg7.gif (http://imageshack.us)