Vidi punu verziju : mozemo li zajedno
Dali poslije svega mozemo skupa.Procitala sam temu Srbij preko noci potucena,,,da nebi vcise replicirala,evo nove teme -dali mozemo zajedno dok postoje ljudi koji ovako razmisljaju?
e ana ana...
nervira me kada procitam testove slicne onima Srbija preko noci......
sarajlija
25.11.2007., 04:53
Naravno da mozemo - samo je pitanje - hocemo li i moramo li. Naravno ne ocekujte od muslimanskih i pravoslavnih fanatika i fundamentalista da se slazu. Kod njih nema sale - ili si sa njima ili si protiv njih. Nema tu zivota.
Zajedno mogu ljudi koji su ateisti - koji ne vjeruju u Boga, i neki blagi tradicionalni vjernici. Ostali jednostavno ne mogu. Ne uklapaju se. Takvo je nase iskustvo suzivota u Sarajevu.
Mislim da nece vecina danas da zivi zajedno - a i mislim da cemo morati - barem u BiH - jer u EU nece biti neke ozbiljnije mogucnosti za sukobe.
Odrastao sa ljudima za koje nisam ni znao da imaju neku nacionalnost ili vjeru sem jugoslovenske. Na grub i ruzan nacin saznao 92ge da ima i to. Volio bih da nisam.
Ne isplati se trositi zivot na mrznju - kratak je nas ljudski zivot. Poslusajte mene - ja sam imao pa ostao bez zemlje Jugoslavije, imao pa izgubio sve prijatelje iz djetinjstva jer nas je rat rastavio. Eto prosao pakao ni kriv ni duzan - rodio se na krivom mjestu i u krivo vrijeme.
Pa neka mladji od 30 sada kazu pamet u glavu - dosta je bilo.
Apsurdno kako jest Srbi oba zakona turskog i hriscanskog privlace jedni druge i odbijaju jedni druge. Hoce da budu 2 naroda pa ne mogu - pa hoce da budu 1 narod pa ne mogu. Cas jedno, cas drugo.
Meni su te igre - zivot pokvarile.
Mislim da je mrznja i ubijanje pravi put - pa dosada bi 100 puta svijeta nestalo. Ajd uzdravlje od sarajlije (onog zapadnog).
lukaigane
28.11.2007., 21:53
Naravno da mozemo - samo je pitanje - hocemo li i moramo li. Naravno ne ocekujte od muslimanskih i pravoslavnih fanatika i fundamentalista da se slazu. Kod njih nema sale - ili si sa njima ili si protiv njih. Nema tu zivota.
Zajedno mogu ljudi koji su ateisti - koji ne vjeruju u Boga, i neki blagi tradicionalni vjernici. Ostali jednostavno ne mogu. Ne uklapaju se. Takvo je nase iskustvo suzivota u Sarajevu.
Mislim da nece vecina danas da zivi zajedno - a i mislim da cemo morati - barem u BiH - jer u EU nece biti neke ozbiljnije mogucnosti za sukobe.
Odrastao sa ljudima za koje nisam ni znao da imaju neku nacionalnost ili vjeru sem jugoslovenske. Na grub i ruzan nacin saznao 92ge da ima i to. Volio bih da nisam.
Ne isplati se trositi zivot na mrznju - kratak je nas ljudski zivot. Poslusajte mene - ja sam imao pa ostao bez zemlje Jugoslavije, imao pa izgubio sve prijatelje iz djetinjstva jer nas je rat rastavio. Eto prosao pakao ni kriv ni duzan - rodio se na krivom mjestu i u krivo vrijeme.
Pa neka mladji od 30 sada kazu pamet u glavu - dosta je bilo.
Apsurdno kako jest Srbi oba zakona turskog i hriscanskog privlace jedni druge i odbijaju jedni druge. Hoce da budu 2 naroda pa ne mogu - pa hoce da budu 1 narod pa ne mogu. Cas jedno, cas drugo.
Meni su te igre - zivot pokvarile.
Mislim da je mrznja i ubijanje pravi put - pa dosada bi 100 puta svijeta nestalo. Ajd uzdravlje od sarajlije (onog zapadnog).
- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- U pravu si kume....nemaju ljudi pojma ni zašto mrze...a mrze. I sad ti dodješ da mu objasniš da je to potpuna iluzija,on te sasluša...ali i dalje mrzi.
Ko će takvom čoveku da resetuje mozak? ja ću da ti kažem...motka najbolje resetuje mozak...nažalost. Gane iz Čačka
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zato sto je nasa vera casna, a vasa bolesna... Vi bi da koljete sve ljude suprotne vere a mi ne... ZATO nemozemo zajedno...
sarajlija
08.12.2007., 16:21
Ponasanje SPC je za vecinu hriscana i crkava na svijetu - blago receno sumljivo i za svaku osudu. Ne znam sta ima casno u blagosiljanju tenkova koji ce ubijati ljude, silovanju djece kao Pahomije i bezbrojni njemu slicni, podgajanju stomaka da ne vidis da potrefis pisoar, pokrstavanju pod prisilom, sirenju mitova, mrznje i legendi i sta ti bog sve hoce i nece sta SPC radi.
U Sarajevu je SPC naravno dozvoljena - ali samo kao vjerska zajednica - a nikako kao partija pravoslavnih talibana.
BanBanDzinaBiH
09.12.2007., 23:30
Dali poslije svega mozemo skupa.Procitala sam temu Srbij preko noci potucena,,,da nebi vcise replicirala,evo nove teme -dali mozemo zajedno dok postoje ljudi koji ovako razmisljaju?
"Skupa" kao pripadnici razlicitih naroda?
To nikad nije bilo pitanje, ljudi zive skupa gdje god se okrenes bez da o tome posebno meditiraju. Onaj idiot ne bi ni imao razloga da stagod napise da nije tako, al dok god ga to "skupa" zulja, pisace i on i njemu slicni.
Dok god oni pisu i deru se, jos nas ima. Ako umuknu, nije dobro.
zatočena
14.12.2007., 12:47
Nemoj molim te da pominješ našu pravoslavnu crkvu...Bilo je i sveštenika i vjernika u grijehu posebno tokom rata,ali kad poredite pravoslavlje i islam to mi je kao da poredite Patrijarha Pavla i Cerića.Zato nemoj molim te barem dok mu se Sveta duša bori sa starošcu i bolešcu.
sarajlija
14.12.2007., 23:49
Mi nepravoslavni Srbi ne osjećamo sazaljenje prema Patrijarhu Pavlu - jer nas taj covjek ni njegova SPC nisu nicim zaduzili kada je bilo najteze (cast izizecima pola posto svestenika). Upravo je on i citava SPC trebala najvise uciniti da odnosi medju ljudima ne komplikuju i da se mnoga zla sprijece. To im je stavise bila i ostala prva duznost - da budu oni koji mire i sire ljubav prema bliznjem svom.
Mene tvoj cinizam prema zlocinu vrijedja i na SPC me podsjeca - Bilo je i sveštenika i vjernika u grijehu posebno tokom rata To je u njihovom stilu nista drugo nego pokusaj da s neoprostivo oprosti i tolerise. Pa ce jos - supljikava prica o tome da su i drugi zlocine cinili, pa to kao treba "nase" da opravda.
Ceric je dripac i lopov, ako hoces i muslimanski ekstrem - ali u pravu si njega i SPC koja je alfa i omega pogroma nad nepravoslavnim zivljem - nemoguce je uporediti. Ceric je naivcina i budala za vukove iz SPC.
Ovdje ne poredimo pravoslavlje i islam u citavom svijetu - vec jedan mikoprostor - nas prostor i ovdje su odnosi ipak drugaciji - a ja sa megalomanima ne mogu govoriti koji se vide kao "sve pravoslavci" i "svi muslimani".
srdjan_84
21.12.2007., 12:50
Mene samo interesuje da li je sarajlija ustvari sarajlija ili je seljak iz srebrenice ili sticno... kao sto je 90% stanovnika tamo sada. Ja sam rodjeni sarajlija zbog takvih sam i otishao,zbog onih koji prave poljske wc-ove medju soliterima od 20 spratova na alipashinovom polju ... koji na grbavici drze stoku i gaje zivinu ... sarajevo nije vishe sarajevo ... nisam extrem ali s kim da zivi >? sa takvima .... ana molim te ....
sarajlija
22.12.2007., 17:08
Seljake iz Srebrenice i seljak uopste su nam protjerali ekstremi medju Srbima pravoslavcima, a dana ih nece nazad. Muslimanski ekstremi su to jedva docekali da Sarajevio bude muslimanski grad.
Znaci odgovornost je podiljena, ali zna se ko je ipak malo vise kriv. *** - razvalite grad pa se zalite. Ali ziovjeti se mora i meni je zlo od seljaka (isto je i mujo i savo) - ali sta cu ?
DONALD.
22.12.2007., 23:50
Ne mogu da vjerujem da su obrisane sve teme osim one srbija preko noci poturcena
Ja sam Sarajlija rodjeni koji od dejtona zivi u Novom Sad-u.
Bio sam na ratistu i ne krijem to.
Bio sam u Ilidzanskoj brigadi.
Ako zelite da diskutujete ovde o eventualnom suzivotu, bilo bi dobro da se svi diskutanti izjasnite sa kog stanovista pisete.
Sarajevo i Srebrenica je velika rana koja nikad nece zarasti....
Suzivot? Ja ga prizeljkujem, zaista....ali samo po pravim verskim odredbama.
Oprostiti neoprostivo.
Mi to necemo moci (ja to ne mogu, iz traumaticnih, licnih razloga) ali se nadam da nasa deca ili unuci oce....
Da pojasnim....Sarajevo je bilo grad, pravi grad...mozda ne metropola, ali grad naroda i raje.
Sta je sada, sta je bio za vreme rata?
Nasi najbolji, najhrabriji, nas ponos i elita (a pritom mislim na obe strane) su pod zemljom....
Ja kada odem u svoj grad, i ispricam onima koji su ostali (muslimanima) ko je sve i kako od raje zaginuo, zaplacu.
U republici srpskoj, u Bluci ili Bijeljini, kada Sarajliji ponovim tu pricu, nasoj raji, zaplacu.....
Ipak, zajedno u osnovnoj, zajedno u srednjoj, zajedno u teatru i crvenoj galeriji...ilidzanskom plej off-u i i u osvitu zore u Hadzice na kiselu corbu i jagnjetinu sa lukmirom.....
Onda, skupiti muda pa carsijom prohodati u 2 ujutru....
Halo, borci i suborci....secate se?
Ili vam je rat izbrisao to...meni jeste, delimicno ali ne totalno.
Ja mislim da bi suzivot mogao pod prisilom, ili da se rane za 100 godina same zalecu.
Znaci nasi unuci, nova i mlada raja....a mi, borci, mozemo samo da se postujemo, da se pravdamo i uvazavamo...i da se vise ne vredjamo na forumima i realu...jer, cemu i kome vise?
papagajka
29.12.2007., 14:57
Zato sto je nasa vera casna, a vasa bolesna... Vi bi da koljete sve ljude suprotne vere a mi ne... ZATO nemozemo zajedno...
Molim za objašnjenje koja vjera je časna a koja bolesna ?
Nema casne i bolesne vere, samo postoje kreteni kojima je vera izgovor za necasne i bolesne radnje, da bi pod okriljem vere pravdao svoja zlodela sebi i drustvu.
chajkovski
04.01.2008., 18:59
Nema casne i bolesne vere, samo postoje kreteni kojima je vera izgovor za necasne i bolesne radnje, da bi pod okriljem vere pravdao svoja zlodela sebi i drustvu.
Tacno je
i nek odjebu vise oni koji pametuju o nacionalnim pitanjima, a nikada rata videli nisu.
ja bih ziveo u Sarajevu, ali nikada dok o njegovoj stabilnosti brinu strane, toboze mirotvorne sile
da su nas pustili da sami medju sobom dogovorimo stvari, niko nikada ne bi nastradao
al ne....falilo zapadu malo trusnog podrucja, pa ko veli, daj malo da se podzapaju oni blesavi Balkanci, ionako nam ne trebaju u Evropi
a mi se primili kao saucesce, jedva docekali da jedni drugima jebemo mater
kad bi nas pustili samo 100 godina, da sami sebi sredjujemo zivot, BiH bi bila zemlja snova, kao i Srbija sa obe svoje pokrajne
al nam se ne da
biziklista
13.01.2008., 19:32
CHAJKOVSKI t mora da si razuman covek hvala bogu da ima takvih ljudi citam ovaj forum vidim svi pisu kako im odgovara ti si mi pisao iz duse da zapad nije hteo da napravi to sto je napravio u jugoslaviji nista nebi bilo ali nazalost desilo se sto se desilo na zapadu je tako bolje nek mecka igra pred tudjom kapijom nego pred svojom ceo zapad ima vise problema svojih nego sto ih ima u bosni ali oni to tako rade iznoseci tudje probleme sakrivaju svoje probleme kada se setim koliko ima stranih drzavljana u njihovim zatvorima o tome niko ne pise ili samo par reci o tome pa opet cela strana o problemima u srbiji b i h ili negde drugo. hednu zelju imam kada bi mi se ispunila bio bih naj sretniji covek na svetu a to je kada bi bivsem ministru nemacke mogao da odsecem usi onom GENCERU, ministru austrije MOKU nije potrebno nista vise njega je bog kaznio za grehe koje je napravio u svadji izmedju hrvata srba muslimana i drugih individua koje su volele ovo sto se danas dogadja u ovom delu balkana kada bi bilo malo vise istomisljenika kao sto je chajkovski i par ostali situacila bi bila sigurno drugacija. pozdrav od tomislava jugoslovena.