Vidi punu verziju : makete brodova
andrej d
19.02.2004., 18:12
zanimaju me makete brodova i da li negde u Beogradu ima njihova prodaja.ako neko zna neka pise na : andrejd3@ptt.yu
Vidjao sma nesto po gradu ali koliko mi se cini u toj varijanti maketarstva znatno vise se cene makete koje radis po nacrtu nego one koje sklapas kao npr u avio maketarstvu. Moguce da gresim ali to je moj utisak ipak se ja ne bavim brodo maketarstvom a i avio varijantom sam se bavio dok moje makete, u mom odsustvu, nisu date klincima iz familije da se igraju.
E video sma u Mamutu neku knjizicu na tu temu pa ako ti nije problem engleski....
Doduse nije nesto posebno ali ima nekih crteza i nacrta a i bar jedan detaljan nacrt.
zoranlov
05.03.2004., 22:06
Vidim da te interesuje pravljenje maketa brodova pa evo da ti se i ja javim. Sto se te oblasti tice kod nas ne mozes naci nesto mnogo podataka vezano za tu oblast. Ako te interesuju plasticne makete nesto malo mozes naci u novom Merkatoru od Ravel-a. Ali pravi uzitak je pravljenje maketa od drveta (uglavnom lipovine i sper ploce). Njih prema trupu delimo na one od punog drveta, sa kobilicom i rebrima i na one sa trupom od dascica-segmenata. Ti ako si pocetnik u ovome najbolje je da pocnes sa pravljenjem maketa sa trupom od punog drveta. Moras da znas da je izrada ovih brodova dosta zahtevan posao, ali ako zaista volis brodomaketarstvo to te ne sme pokolebati. Za izradu takvih maketa neophodan ti je odgovarajuci alat, poznavanje odredjenih tehnika i dosta slobodnog vremena. Posto sam isto kao i ti dugogodisnji zaljubljenik u makete brodova (pre svega jedrenjaka) tokom dugog niza godina skupljao sam odgovarajucu literaturu i napravio sam skripte za izradu Dubrovacke Galije iz XVII veka, sa detaljnim uputstvom - za pocetnike (oko 40-tak strana sa skicama). Uz pomoc ove skripte i odgovarajuceg alata potpuno samostalno mozes da izradis Galiju. Cena skripte je simbolicna, a mozes mi ostaviti svoj broj telefona na moj e-mail zoranlov@ptt.yu, da se cujemo ukoliko si zainteresovan. Naravno ovo vazi za sve one koji su zainteresovani za ovu oblast.
Pozdrav,
E pa kad vec imas iskustva sto ne iskoristis net da to malo popularizujes kod nas. Hmm evo ideje preporuci neke sajtove ili nesto slicno, mozes i na ovoj diskusiji da dajes savete.....
Nikako mi nije jasno zasto su ljudi kod nas u fazonu javimi se na privatni mail ili ostavi broj telefona, pa takve stvari su ko stvorene za javne diskusije i forume na netu.
Ford Fiesta
08.03.2004., 21:30
Ja sam isto tako zainteresovan da naucim nesto vise o maketama brodova. Molim doticnog da nam malo vise na ovom mestu prezentuje neke od sajtova, skripti i sl.(gde i kako se mogu naci...), ili da zapocne neki javni forum.Mislim da bi ga jednoglasno izbrali za modelara foruma!
Unapred zahvalan...
I ja se pomalo bavim maketarstvom i upravo sada pravim jedan brod od drveta gde se dascice moraju zakucavati svaka posebno itd.Nasao sam na internetu gde ima da se kupi fantasticnih modela brodova od pocetnickih pa do eksperata i u raznim velicinama i veoma detaljisano.
I ja se pomalo bavim maketarstvom i upravo sada pravim jedan brod od drveta gde se dascice moraju zakucavati svaka posebno itd.Nasao sam na internetu gde ima da se kupi fantasticnih modela brodova od pocetnickih pa do eksperata i u raznim velicinama i veoma detaljisano.
I veliko Internet nebo bi ti palo na glavu da si kojim slucajem naveo pomenutu adresu :evil:
http://www.lepetittrainbleu.fr/index.asp?l=en&URL=/cgi-bin/page.asp?p=voiliers__l=en
8)
Cene prava sitnica :roll:
Cene prava sitnica :roll:
Da lepota od cena ja sam moga platio nekih 190 eura.Brod je nekih 40cm dugacak sa sve opremom. 8)