Vidi punu verziju : Rimljani
gost982
16.02.2004., 10:46
Da li neko moze nesto da napise o zivotu rimljana u doba carstva, kako su stanovali, kakve su im bile zgrade domovi hramovi...
unapred hvala
p.s. treba mi za skolu
gost982
17.02.2004., 10:03
jel moguce da niko ne zna??
фигхтер
17.02.2004., 12:03
ма знамо, али има превише да се пише о томе...
хајде да мало процуњам по нету, па за пар дана да ти јавим ако сам нешто нашао.
Najbolje je da koristis sledece knjige:
Istorija privatnog zivota I- izdanje Clio
Maskin-istorija rimskog sveta
Oxfordska istorija rimskog sveta- izdanje Clio
Sajt Anarheologija
Pozdrav
gost552
23.02.2004., 09:38
pa znam ali ja sam hteo od vas da cujem nesto... nemora to biti 10 strana ali nesto malo da se zna...
Tvoje pitanje je dovoljno komplexno da bi se moglo odgovoriti na nacin koji je tebi kako mi se cini jedini prihvatljiv. Neke skracene verzije i segmente o njihovom zivotu mozes naci i u udzbeniku latinskog jezika. Bice ti ok da i sam procitas nesto jer je tebi najjasnije na cega zapravo treba da se usredsredis. Bez muke nema nauke :lol: ...
gost982
26.02.2004., 08:46
dobro ajde
za petak mi treba snacu se nekako...
gost982
26.02.2004., 21:24
jel ima neki sajt vezan za to
da li neko zna
gost 982
26.02.2004., 22:19
jel valja ovako nekako i sta biste dodali
Život Rimljana I njihove građevine
U doba carstva Rim je pružao sliku prestonice sveta. Grad je bio ukrašen sa mnogim parkovima, spomenicima i hramovima, šetalištima i slično. Rimski narod mogao je u svako doba dana da nađe razonodu u rimskim pozorištima , bibliotekama, cirkusu i amfiteatru. Kada su u pitanju kuće u kojima su živeli rimski narodi, može se reći da je grad bio podeljen na dva dela. Deo u kome su živeli rimski bogataši u palatama, i deo gde je živela rimska sirotinja.
Palate su se vremenom usavršavale I postajale sve luksuznije I raskošnije. Palata je bila čvrsto građena I imala je prizemlje I jedan ili dva sprata. Ogradu je predstavljao visoki zid koji je odvajao kuću I vrtove od ulice. Prozori su bili postavljani visoko, I bili su veoma mali zbog toga što su se rimski bogataši plašili lopova. U kuću se ulazilo sa ulice prvo u predvorje. Pored vrata bila je vratareva soba. Vratar je bio rob koji je najčešće bio vezan da ne bi pobegao I ostavio kuću bez nadzora. Odatle se u hodnik ulazilo u atrijum, koji je za provetravanje, rasvetu I skupljanje kišnice. U sredini je imao otvoren krov koji je bio koso nagnut ka sredini I podsećao je na neku vrstu širokog levka kroz kojeg se slivala kiša u bazen pod njim. Radna soba domaćina je bila otvorena prema vrtu a sa njene leve I desne strane nalazile su se dve manje odaje, najčešće trpezarija I soba za primanje. Pored ulaza sa jedne I sa druge strane nalazile su se prostorije koje su bile izdavane trgovcima. To su bile radnje. Uveče su se zatvarale jakim drvenim krilima. Palata je najčešće imala jedan ili dva sprata I tu su se nalazile prostorije za robove pošto je jedna bogataška kuća raspolagala sa velikim brojem robova. Sobe u kojima su spavali vlasnici ovakvih palata bile su ukrašene freskama a podovi su bili u mozaiku.
Za razliku od rimskih bogataša , drugi deo naroda živeo je u takozvanim višespratnicama, koje su mogle imati od tri do osam spratova. U prizemlju su bile radnje ili kafanice. Fasade su im bile dosta kitnjaste , a sama građa je bila dosta slaba , temelji nisu bili sposobni da izdrže toliku visinu tako da su se kuće, odnosno višespratnice često rušile I same od sebe. Konstrukcija im je bila drvena, zidovi od opeke. Stepenice su bile drvene I vodile su pravo sa ulice na spratove. Svaki od spratova je imao po nekoliko stanova, koji nisu imali kuhine, kupatila I grejanje. Vode I kanalizacije u ovim kućama nije ni bilo.Stanovnici ovih kupatila su se kupali u javnim kupatilima, vodu su donosili sa javne česme I služili se javnim klozetima koji su se nalazili u blizini većih trgova. U insulama su kuvali na nekoj vrsti roštilja na drveni ugalj ili su donosili gotovo jelo iz obližnjeg termopolija. Često se dešavalo da prilikom kuvanja dođe do požara , I tada je nastajala panika jer dok bi lančanim sistemom doneli vodu isa javne česme požar bi uveliko zahvatio I obližnje zgrade, tako da su vatrogasci kad stignu rušili okolne zgrade da bi izolovali požar.
Dvadesetak kilometara od Rima, arheolozi su pronašli ostatke insula.Stanarina je u njima bila viskoa tako da je zakupac stana izdavao stan podstanarima, koji su mogli iznajmljivati I ono malo svog prostora. Tako je stan služio samo zaklon za noć, dok su slobodno vreme siromasi provodili van njega.
E, zao mi je da te kritikujem, ali struktura zadatka: uvod (dve recenice,npr. ko je osnovao, gde, broj stanovnika), razrada (svi ti opisi arhitekture, zivota, poneka zanimljivost, npr, da su imali restorane "brze hrane", taksije), i na kraju zakljucak (opet dve recenice, ne mora vise. Eto, megalopolis...) Zatim, kakav ti je to stil? To nasilno rastezanje recenica, samo da bi "ispalo vise". A sto se tice cinjenica, nije lose... Pozdrav tebi :lol: E, stvarno procitaj kada budes imao vremena neku od gore navedenih knjiga. Stvarno je taj Rim bio...cooool!
Istorija civilizacije
Tom 3
Cezar i Hrist - Vil Djurant
Najbolja knjiga o Rimu koju sam ikada citao.