PDA

Vidi punu verziju : HRANITELJSTVO

13.02.2004., 21:35
molim ovim putem za vise informacija o hraniteljstvu i o tudjim iskustvima na tom polju.suprug i ja nemamo dece on ima 45 godina a ja 41 nismo zainteresovani za usvajanje vec za hraniteljstvo da li neko zna vise o tome

15.02.2004., 14:09
zar niko zaista nije zainteresovan za ovu temu ili ovo nije dovoljno skandalozno,neprijatno bezobrazno ili nepristojno da bi privuklo paznju.

majka mara
17.02.2004., 21:20
Na zalost, ne mogu da vam pomognem, ali sam veoma srecna kada primetim da se neko interesuje za decu bez roditeljskog staranja. Suprug i ja imamo dvoje svoje dece i planiramo ih jos, medjutim ja jos od malena zelim da pomognem jos jedno dete (verovatno otuda jer su i moji roditelji to zeleli, ali im nije bilo omoguceno zbog skucenog stambenog prostora). Kada god razgovaram sa svojim suprugom pozelimo da kada nasa deca odrastu primimo nekog malisana. Ipak, otom-potom. Zelim vam svu srecu, divno je sto ste se odlucili na takav potez!

jagodica
19.02.2004., 04:02
bilo je u nekim novinama bash o tome...mislim politika od danas ili tako nesto?? verovatno ide preko nekog centra za socijalni rad ili tako nesto

eto
19.02.2004., 08:06
lepo se ode u centar za socijalni rad i raspita se o svemu! :lol:

Mama73
19.02.2004., 21:12
Mislim da na ovu temu bi trebalo da porazgovarate sa osobom kod koje je za godinu dana proslo 13 ili 14 dece,na hraniteljstvu.Nije to bas tako uvijeno lepo kao sto se cini.Ako zelite,javite mi se putem privatnih poruka.

florensyu
20.02.2004., 09:47
Drago mi je sto se neko interesuje za hraniteljstvo.
Posetite na trecoj stranici temu: "Napustena deca i njihovi problemi"
Putem privatnih poruka, mozete mi postaviti bilo kakva pitanja, a ja cu se postarati da vam odgovorim ili pak da vas uputim na pravu adresu.

jagodica
21.02.2004., 01:59
Mislim da na ovu temu bi trebalo da porazgovarate sa osobom kod koje je za godinu dana proslo 13 ili 14 dece,na hraniteljstvu.Nije to bas tako uvijeno lepo kao sto se cini.Ako zelite,javite mi se putem privatnih poruka.

a shto ne biste pisali malo i ovde, sigurno bi interesovalo jos nekoga!! tema je interesantna, a ti detalji se retko saznaju iz novina!

Luna ns
21.02.2004., 19:01
Ko zeli da vidi kako izgleda jedna hraniteljska porodica,neka pogleda Web stranicu:
florens-zvoncica.org.yu

S. Irena
11.07.2004., 12:22
Suprug i ja smo hranitelji tri i po meseca, imamo dve bebe na smestaju, od 11 meseci i od mesec dana, puno je posla oko njih, ali je i jako lepo raditi nesto sto volite. Ko zeli da sazna vise detalja, ili ako hranitelji zele da razmene iskustva pisite na stevanovic_irena@yahoo.com. :lol:

lemis
14.03.2008., 01:06
Sve u vezi hraniteljstva mozete saznati na Email: hraniteljica@yahoo.com. Puno informacija imamo i iskustva. Supruga i ja se ovim poslom bavimo dvadesetak godina. Veoma smo aktivni pri Centru za porodicni smestaj dece u Milosevcu. Ja sam i glavni urednik casopisa "Hraniteljica"koji se bavi ovim poslom. Primerak je besplatan. Placate samo postarinu pouzecem. Pozdrav.

macka vracarka
19.03.2008., 21:08
Veceras sam na Studiu B u vestima gledala prilog o nekakvom filmu Drvo zivota koji ce biti emitovan za nekoliko dana na istoj televiziji.I upravo je tema hraniteljstvo...I prvi put sam nesto o tome pocela da razmisljam...ne znam...to mi je nesto izuzetno humano,pruziti nekome paznju i ljubav,uslove za zivot bolje nego u domu..ali sta jednog dana kada odu od tebe!?
To je jedino pitanje koje me odgovara od svega...:(

_Look_Of_Expectancy_
20.03.2008., 01:18
Pa nista budes jaka zarad srece tog deteta. Nema druge, svi hranitelji se vezu za decu ali ih puste... Pa to je kao i sa rodjenom decom, i ona ce kad tad otici od tebe, a niko te ne sprecava da imas dalji kontakt s detetom. Valjda...

macka vracarka
20.03.2008., 10:00
Bila sam sinoc na sajtu Familia organizacije ili sta je vec...ali tamo nisam nasla nista od podataka tj koje uslove treba da ispunjavam da bih bila hranitelj(malo mi bez veze naziv!)nekom detetu...
jel neko to zna!?

Koko
20.03.2008., 10:25
U mom komsiliku su dosle dve devojcice, sestrice. Oduzete su od roditelja, i uzela ih je zena, koja ima dva odrasla deteta. One imaju 3 i 4 godine i mnogo su slatke. Nisu znale ni da pricaju, ni da koriste nosu. Kad su ih odveli u kupatilo na kupanje, to je bila takva vriska, kao da ih kolju. Deca su na pocetku jela samo mleko, vodu i hleb. Ma to je bilo strasno, jezivo. Sada je druga prica, progovorile su, jedu sve, ne koriste pampers, i vise nisu divlja deca kao sto su bila. Meni se stalno vrti u glavi pitnje, dalii su ta deca srecna! Ipak je majka, majka. ALi majka kakva je njihova, im sigurno ne treba. Ova zena se skros posvetila njima, i ceo komsiluk je ukljucen. Cinimo sve da bi im bilo lepo i da osete ljubav. Malo sam otisla od teme.. Trebate da se javite Vasem socijalnom, i da zavrsite kurs, pa onda cete dobiti decu

ireeena
25.04.2008., 06:57
Prvo topli pozdrav svima koji su nasli vremena i imaju altruizma da uopste citaju ovaj deo foruma.
Moj suprug i ja smo upravo kompletirali dokumentaciju za hranjenistvo i nadamo se novom clanu porodice uskoro.
Namera mi je da podelim informacije i dosadasnje iskustvo na ovu temu.
Naime, ukoliko zelite da postanete hranitelj prvi korak je poseta centru za socijalni rad u vasoj opstini. Tamo ce vam dati spisak dokumentacije koju treba prikupiti. Mi smo na NBG (Tosin bunar 148, soba 15 od 9-15h). Tu vas doticna gospodja samo kratko ispita oko zaposlenja, stambenog prostora, razloga za hraniteljstvo, ukupno 5 minuta traje razgovor. Nema potrebe da nabrajam ovde dokumentaciju jer je vecina jasno samo po sebi, skrenucu paznju samo na par stvari:
•lekarsko uverenje za kandidata-vadi se u medicini rada (opet, za NBG ulica Omladinskih brigada, 7-9 ujutro, 1500din, pregled neuropsihijatra, psihologa i lek. opste prakse),
•potvrda lekara opste prakse za supruznika kandidata se vadi u domu zdravlja gde supruznik vec ima otvoren karton, u potvrdi treba da pise tekst tipa: „uvidom u pacijentov karton potvrdjujem da ne boluje od akutnih i hronicnih oboljenja“,
•zahtev za hranjenistvo – treba da sadrzi uvodnu biografiju, ko ste, sta radite, cime se zanimate i sl... i motivaciono pismo tj razloge zbog kojih zelite da budete hranitelj.
•Poresko uverenje se vadi u opstini i ceka se od 3 do 5 dana.

Sva dokumentacija je besplatna osim lekarskog uverenja ukoliko naglasite da je svrha izdavanja hraniteljstvo. Uz dobru organizaciju moze se zavrsiti za 3 dana.

Tako kompletirana dokumentacija predaje se u centru za socijalni rad vase opstine (za NBG pisarnica, soba 29)
Mi smo dovde stigli. Pretpostavljam da je sledeci korak da nas pozovu i da socijalni radnik dodje kod nas u stan zbog procene uslova zivota.

Zamolila bih sve koji su prosli proceduru za par dodatnih informacija: koliko traje obuka? da li supruznici moraju istovremeno da prisustvuju? Sta ce nas pitati i sta se procenjuje prilikom posete socijalnog radnika? Kad krecu psiholoski testovi? Ima li neko iskustva sa hranjenisvom bebe (do godinu dana)?

Ja sam raspolozena da podelim sva iskustva, jer je stvarno sramota koliko nema niceg na tu temu na netu. Koliko sam uspela da procunjam postoje neka dva udruzenja hranitelja, ni jednom ne radi sajt, stvarno sramota. Samo moram da priznam da nisam bas ljubitelj foruma jer se mahom na njima nalaze gomila postova tipa „super, podrzavam“ i sl. a malo ili nimalo korisnih informacija pa vas molim za kontakt mailom na ireeena@yahoo.com

Jos par info na temu:
Izvod iz porodicnog zakona koji se tice hraniteljstva:
http://www.sos-telefon-beograd.org.yu/zakoni/porodicni.htm#HRANITELJSTVO
Program pripreme za hraniteljstvo:
http://www.projuris.org/DOC/zakoni/gradjansko_pravo/brak_i_porodica/05.Pravilnik_o_programu_pripreme_za_hraniteljstvo. pdf (http://www.projuris.org/DOC/zakoni/gradjansko_pravo/brak_i_porodica/05.Pravilnik_o_programu_pripreme_za_hraniteljstvo. pdf)

Za hraniteljstvo je nadlezno Ministarstvo rada i socijalne politike, sektor za brigu o porodici i socijalnu zastitu. O iznosima naknada za hraniteljstvo i decijem dodatku za odredjeni mesec mozete se raspitati preko automata na broj 011 3607600

ireeena
02.06.2008., 07:18
informacije oko dokumentacije i ostalog sam postovala na Facebook, discussion group Hraniteljstvo. svi zainteresovani - dobrodosli!!!