Vidi punu verziju : Salate
Goscica
26.03.2004., 23:41
Evo smo ušli u proleće i pijace su sve zelenije.Volela bih da ovde razmenimo neke fine recepte za salate koje mogu biti samostalno jelo a i dodatak jelima!
Espanol
27.03.2004., 00:07
Evo smo ušli u proleće i pijace su sve zelenije.Volela bih da ovde razmenimo neke fine recepte za salate koje mogu biti samostalno jelo a i dodatak jelima!
Ukrajinska salata:
Paradajz iseći na tanke kolutove i poređati na dno posude. Preko njega sitno seckan crni luk, sitno izmrvljen neki "jači" beli sir, narendana tvrdo kuvana jaja i malo majoneza. Sledi novi red paradajza i svega pomenutog u 4- 5 slojeva. Sa vrha se dobro zalije majonezom. Služi se dobro ohlađena ( poželjno da odstoji u frižideru bar 2-3 sata) i uz nju ti gotovo ništa više nije potrebno za klopu. Uz salatu strašno seda dobro ohlađena votka, ali prijaju i belo vino i pivo. Prijatno Goščice!
Goscica
27.03.2004., 00:11
uhhh, hvala Espanol!
Espanol
27.03.2004., 00:20
uhhh, hvala Espanol!Ma hajde, služimo narodu!
rajlovac88
27.03.2004., 14:08
Evo nesto sto se po jugi retko srece.Obicno se jede samo ili uz dorucak a pri tome je jako jednostavno.
Iseckate na kocke srednje velicine neoljusten krastavac, oljustene jabuke i banane.To pomesate sa neslanim krem sirom ili pavlakom.
Od slanih salata najvise volim satatu od avokada.
pravi se od kuvanih jaja ,krem sira ,i avokada.Trpi da se doda kuvani krompir i sargarepa.Mora obavezno da bude dobro poseljeno.
Goscica
27.03.2004., 16:37
evo i mog priloga:
konzerva komadne tunjevine
1 paradajz
4-5 listova zelene salate
1 manji krastavac
1 zelena paprika
1 rotkvica
5-6 maslinki
ulje, limun
Iseckati paradajz, zel. salatu, krastavac, papriku i rotkvicu.Tunjevinu viljuškom razdvojiti na listiće, pomešati sa povrćem, dodati maslinke, preliti uljem (maslinovim npr.) i sokom od limuna i promešati.
Eto, ovo je iz grčke kuhinje,jednostavno i lepo!
Prijatno vam želim! :wink:
Espanol
27.03.2004., 18:57
Evo nesto sto se po jugi retko srece.Obicno se jede samo ili uz dorucak a pri tome je jako jednostavno.
Iseckate na kocke srednje velicine neoljusten krastavac, oljustene jabuke i banane.To pomesate sa neslanim krem sirom ili pavlakom.
pravi se od kuvanih jaja ,krem sira ,i avokada.Trpi da se doda kuvani krompir i sargarepa.Mora obavezno da bude dobro poseljeno.Rekao bih da je Rajlovac sklon slatkom životu, pardon klopi. A posle ajaoj otkud kilogrami? No, no...
Espanol
27.03.2004., 19:12
Ja sam za "konkretnu robu", tj malo sadržajnije salate, pa sam slobodan da "dobacim " još jednu:
Belo pileće meso se obari sa malo "Bio začina", ohladi i seče na sasvim sitne kockice. U posudu se doda takođe sitno seckani kiseli krastavac, ali odlično idu i zelene masline. U zavisnosti od količine doda se 1-2 kašike pavlake i majoneza toliko da se cela masa lepo veže, poravna s vrha, pospe sa malo karija i dobro ohladi. Ko se usput snađe za vruć somun, ajaoooo... Ma šta ću ja na ovom forumu, posle ću kao Rajlovac da kukam kako mi tesne pantalone. Ne zamerite na malo šale. pozdrav svim "klopatorima".
Mr Espanol, ostanite na ovom forumu. I pisite. Od prepiske sa ostalim ucesnicima (Rajlovac, Goscica...) meni se probudio apetit. Svi pisete bas o onim stvarima koje vooooolim!
rajlovac88
28.03.2004., 20:02
pravi se od kuvanih jaja ,krem sira ,i avokada.Trpi da se doda kuvani krompir i sargarepa.Mora obavezno da bude dobro poseljeno.Rekao bih da je Rajlovac sklon slatkom životu, pardon klopi. A posle ajaoj otkud kilogrami? No, no...
Ja s ene zalim na visk kg to je samo realan opis.
Prilog da volim i ozbiljnije stvari je recimo salata od boranije.Skuvate boraniju u slanoj vodi.Ide samo zelena boranija zbog ukusa i cvrstine.Dodate sirce ule,so ,origano (ili mirodjiju za one koji ne vole origano.)Sluziti uz peceno pile i to jako hladno.Probala sam tu alatu sa nekim drugim dodacima i nista mi se nije svidelo osim ciste osnove a dodavali su ,luk,ren ili pavlaku .
Pecimo ja cu najradje pojesti narendan crveni kupus klasicno zacinjen i njemu dodata majoneza.Dodatak sledi
Espanol
28.03.2004., 22:20
Ja s ene zalim na visk kg to je samo realan opis.
Prilog da volim i ozbiljnije stvari je recimo salata od boranije.Skuvate boraniju u slanoj vodi.Ide samo zelena boranija zbog ukusa i cvrstine.Dodate sirce ule,so ,origano (ili mirodjiju za one koji ne vole origano.)Sluziti uz peceno pile i to jako hladno.Probala sam tu alatu sa nekim drugim dodacima i nista mi se nije svidelo osim ciste osnove a dodavali su ,luk,ren ili pavlaku .
Pecimo ja cu najradje pojesti narendan crveni kupus klasicno zacinjen i njemu dodata majoneza.Dodatak slediRajlovac, ne daj se provocirat`! Javna pusa za mračne recepte.
Goscica
28.03.2004., 23:43
Rajlovac88 odlicni su ti recepti, samo nastavi da nam pises, Espanol takodje! :wink: :D Naravno i svi drugi su dobrodosli, cilj nam je sto vise dobrih recepata!
Princeza
29.03.2004., 09:38
Najzdravija je Grcka salata, jer je od svezeg povrca:
Krupno secena:
Crvena paprika
zelena paprika
paradajz
feta sir
svez krastavac
crveni luk
masline u komadu crne i zelene
i malo
maslinovog ulja.
Tarator salata - makedonska:
Svez krstavac sitno iseckan, kiselo mleko (ono gusce), malo mlevenih oraha i sitno seckani beli luk (ili u prahu). Stavi se da se ohladi. Leti veoma osvezavajuce.
Ja volim zelenu salatu (srce), iseckane rotvice, mladi luk, zacinjeno sa malo limuna i malsinovog ulja i preko toga rendano jaje.
Riblja - od tunjevine
Pavlaka (moze i majonez onda je malo teza salata)
kuvanih 4-5 sampinjona,
sitno seckani parizer, kiseli krastavcici, kackavalj,
konzerva tunjevine (iscediti uje)
2 tvrdo kuvana jaja - zumance se izgnjeci a belance sitno isecka. So po zelji.
Varijacija na temu umesto tunjevine kuvana piletina.
Jos jedna riblja:
sardina se izgnjeci iseska se sitno luk, tvrdo kuvano jaje, doda se malo senfa, posoli se i sve umesa. Varijacija na temu je kada se doda mrvljeni slani sir.
mirjamm
29.03.2004., 13:27
A evo sad malo neobicnosti, meni se mnogo svidela
narendan kupus, sargarepa, senf, kikiriki, kasika meda, sirce, so i malo chillia
Ja sam odusevljena
mirjamm
29.03.2004., 13:30
A evo sad malo neobicnosti, meni se mnogo svidela
narendan kupus, sargarepa, senf, kikiriki, kasika meda, sirce, so i malo chillia
Ja sam odusevljena
rajlovac88
29.03.2004., 17:06
Za pocetak hvala za pusice i podrsku.Evo opet nesto slatko.Ovde to sluze za salatu.Sargarepa natendana na sitnu rendicu dodati suvo grozdje i zaciniti sokom od limuna ,malo soli i malo sirceta.
To serviraju uz snocle od belog mesa i pirinac.
Onda recimo narendate crveni kupus i stavite u rernu sa malo vode, sirceta i soli da se krcka,na pola dodate suve sljuve,Sprema se dan ranije i ako vam ostane suvisne vode jednostavno je iscedite a sledeci put stavite manje vode jer kupus pusta dosta soka i sam.
Sad nesto ozbiljnijeSalatu os piteceg belog mesa ja spremam kao dodatak jer je ona sama po sebi jaka ali se vodi kao salata.Skuvanom i iseckanom mesu sosajete grasak,kuvane makarone(obicno one koji su obliku spirale),sargarepu,pecurke,celer(skuvan i iseckan koren)majonez i obavezno mirodjiju.Trpi da dodate sve sto vam je pod rukom osim krompira.Toliko za danas ima jos.
rajlovac88
30.03.2004., 16:33
Evo nastavka: Salata od jaja i mladog luka.
Mladi lik naseckate zajedno sa percima na krugice debljine do 5mm.Posolite i ostavite da odstoji(so opusta luk).Onda dodate sitno seckana kuvana jaja,majonez,ceckane listove persuna i celera Obavezno.Napravite smesu i naravno opet sluzite jako hladno.
Nije mi se svidela varijanta u kojoj je dodata sunka (nemam pojma zasto)
Ovde se vrlo cesto jede salata od patlidzana i sluzi se uz sve i sva.Pecen patlidjan oljustite i izmeljete (zajedno sa delom sa semenkama) i pomesa se sa sitno seckanim belim lukom i doda opet majonez.Kada servirate na vrh mozete da pospete malo ljute papricice.
Sve su ovo jako brze i izdasne salatice.Ovde gde ja zivim je uglavnom vruce i brzo se zivi tako da nismo voljni sedenju i spremanju dobre stare ruske salate ili stvarcica koje zahtevaju dugo kuvanje.Vremenom naucite da spremate stvari koje vam odgovaraju po ukusu a ne traze preterano vremena.
Goscica
30.03.2004., 23:42
mmm, rajlovac 88, sta nam radis!Podje mi vodica na usta kada ovo čitam....
Princezo, super sto si napisala recept za tarator salatu, baš letos mi je prijateljica preporučila, ali sam skroz zaboravila za taj recept!
Princeza
01.04.2004., 09:10
Salata od lignji i dagnji:
Veoma jednostavna
Prokuvate lignje i dagnje i stavite ih u maslinovo ulje sa veoma malo sirceta. Dodate soli i seckanog belog luka.
Salata od makarona:
skuvate makarone,
iseckate parizer, kackavalj, kisele krastavcice i sve to umesate u majonezu ili pavlaci i dobro ohladite.
rajlovac88
01.04.2004., 19:51
Pozdrav svima.
Setih se da nisam videla ovde neke obicne salatice koji se cesto srecu.
Recimo uz ribu se obicno sprema krompir salata:
Skuvamo krompir u ljusci,ocistimo i isecemo na shnite(ne pretanke),dodamo kuvana jaja i seckan crni luk(koji ste ranije isekli i posolili).Dodati ulje i sirce.U ovu salatu definitivno ne ide jabukovo sirce-dobija se otuzan ukus iako mi nije jasno zasto.
Onda recimo interesantno je napraviti uporedjenje Kod nas se za obicnu sopslu ili neku drugu salatu svisastojci seku na komade srednje velicinu.Ovde nigde ali bas nigde mi nisu posluzili tako salatu.Sve se secka na kockice.Probaj te ima prednosti kod serviranja a cimimi se i da su socnije.Znaci tako iseckate sitno luk i na kockice paradajz,krastavce,papriku .Dodajte iseklane listove persuna i celera.Posolite i pouljite (pomogucstvu maslinovo ulje) a probajte umesto sirceta da stavite limunov sok.Ja svemu tome dodajem i pavlaku a na vrh kackavalj.
Onda recimo kelerabu takodje i belu repu ja spremam tako sto ih narendam i klasicno zacinim(ule ,sirce ,so+persunov list ili recimo malo ruzmarina ili bosiljka.
Pre neki dan sam prvi put kelerabu probala u drugom obliku a ne kao salatu.Spremili su pecenoj u rerni sa malo tecnosti od supe.Posluzili su to uz riblje snicle kao prilog.
Onda recimo belolucene paprike ja ih obozavam.Znate ono kad paprike ispesete ma rostilju ili ringli ili u rerni pa oljustite pa redjate sloj paprika +sloj belog luka naseckanog i kasika mesavine soli ula i sirceta.Sve spremate minimum dan pre sluzenja.
Ja sam ljubitelj paprike pa cu vrlo cesto priloziti paprike przene u zatvorenom sudu i posoljene pre pocetka przenja.Samo to.
Goscica
01.04.2004., 22:52
Kad već voliš papriku sa belim lukom da li si probala onu kombinaciju - paprika prelivena gustim sosom od sveže ukuvanog paradajza u koji je dodato dosta belog luka (plus peršuna malo i sl.)! Uhh, jednostavno , a fantastično!
Kad već voliš papriku sa belim lukom da li si probala onu kombinaciju - paprika prelivena gustim sosom od sveže ukuvanog paradajza u koji je dodato dosta belog luka (plus peršuna malo i sl.)! Uhh, jednostavno , a fantastično!
Pindjur? Obozavamo... I cekamo leto... Ni za kim se necu druziti nekoliko dana, dok me ne prodje volja za belim lukom...
Vidim da vam ne treba podsticaj da pisete o salatama, zato tek da kazem: redovno citam ,i ima da pravim, bre!
Vidite kakvu odgovornost imate!! :lol:
jooj ala ste se raspisali sad se i meni jede nesto :)
u pindjur ide i plavi patlidzan!!
od salate..nije lose: tunjevina (konzerva)+rezanci+luk (perca od luka)+rotkvice (seckane), ako treba ulje-sirce/limun-so-biber..
Potrebno je :
100 gr sira ementalera
250 gr pecuraka (svezih sa pijace)
1 praziluk srednje duzine
1 kisela pavlaka sa vecim procentom masnoce
i malo limunovog soka i bibera
Iseckajte zive sampinjone na listice,prelijte ih limunovim sokom.Tome dodajte iseckan praziluk (na tanke kolutice)i ementaler iseckan na sitne kockice. Sve to promesajte i dodajte pavlaku i biber.Sjedinite masu i uzivajte!!!
Obavezno je pojedite cim je pripremite...
Ne sme da stoji dugo zbog zivih pecuraka....
:!: :D :!: :D :!:
Goscica
05.04.2004., 22:14
Potrebno je :
100 gr sira ementalera
250 gr pecuraka (svezih sa pijace)
1 praziluk srednje duzine
1 kisela pavlaka sa vecim procentom masnoce
i malo limunovog soka i bibera
Iseckajte zive sampinjone na listice,prelijte ih limunovim sokom.Tome dodajte iseckan praziluk (na tanke kolutice)i ementaler iseckan na sitne kockice. Sve to promesajte i dodajte pavlaku i biber.Sjedinite masu i uzivajte!!!
Obavezno je pojedite cim je pripremite...
Ne sme da stoji dugo zbog zivih pecuraka....
:!: :D :!: :D :!:
Uh luce, ovo ću da pravim obavezno, mnogo dobro zvuči!Ja pravim isto jednu salatu sa živim šampinjonima ovako: Iseckaju se presni šampinjoni, stavi se feta sir izrendan na krupno, isecka se luk - može i mladi, doda maslin. ulje i ako imate balsamico sirće! Umesto fete dobro dođe i mladi ovčiji sir ako ga nađete!
ugadnubaburastem
06.04.2004., 00:00
Par mojih omiljenih, varijabilnih na temu, uz malo truda mogu biti i 'posne', pa kaze:
OSLIC A LA BAKALAR:
- 500gr krompira
- 1 konzerva oslica (ako bas mora, mogu i sardine)
- beli luk (moze i mlad)
- persun
- maslinovo ulje (najbolje, mada moze i obicno)
- so
Obariti krompir, ispasirati viljuskom ili iseckati na kockice (po zelji), dodati oslic iz konzerve (mogu i ostaci svezeg - przenog, pecenog, barenog), iseckan persun (odprilike jedna vezica, ili po ukusu), iseckan ili izgnjecen beli luk, maslinovo ulje i so po ukusu. Sjediniti masu. Moze se konzumirati i hladno. Prijatno!
SALATA OD TUNJEVINE:
- 500gr testa (oblik po zelji, najbolje kratko i suplje, poput cevcica)
- 1 konzerva tunjevine
- 1 kisela pavlaka (sveza, masnija)
- kecap
- majonez
- so
Obariti testo u vodi kojoj ste dodali malo ulja (moze i soli). U kuvano testo, ocedjeno, umesajte tunjevinu iz konzerve i kiselu pavlaku. Dodajte majonez i kecap po ukusu (1-2 velike kasike majoneza i kecapa da masa postane crvenkasta), dosolite po zelji. Sjedinite masu. Moze se sluziti i hladno. Prijatno!
P.S: Varijaciju je moguce izvesti zamenom testa za pirinac i kecapa za seckane kisele krastavcice.
Espanol
06.04.2004., 08:27
Da ne ispadne da smo zaboravili ljubitelje lignji, evo jedne:
Lignje obarene u slanoj vodi naseckaju se na tanke kolutiće, kraci ukoliko nisu veliki ne diraju se. Obareni krompir nasecka se na kockice, dosta crnog sitno seckanog luka, nekoliko čenova sitno seckanog belog luka (u ovo vreme još bolje "sremuš"), so i biber po želji. Sve se prelije limunovim sokom i sa dosta majoneza i izmeša. Može toplo, hladno, na plafonu... ma užas od salate. Oni koji ne znaju za DOSTA biće na mukama. :D Prijatno
rajlovac88
07.04.2004., 14:29
Nisam ali deluje super.Obavezno probam. :lol:
Goscica
07.04.2004., 14:45
Nisam ali deluje super.Obavezno probam. :lol:
Ma prste da poližeš! :wink: :)
rajlovac88
08.04.2004., 22:23
Pre pola sata sam kod komsinice probala novu salatu koju je posluzila uz pecenu piletinu i fasirane snicle.
Preprzila je zajedno oljusten patlidzan sa lukom,belim lukom i narendanom shargarepom i tome dodala malo ljute aleve paprike.Ja bi tome samo dodala malo i karija da ublazi aromu patlidzana.
gladna radna
15.04.2004., 19:07
Alo, nemojte da zanemarujete ovu temu! Celi dan nisam stigla nista normalno da jedem osim kikirikija... Onda, bar da procitam o lepim, zdravim, laganim, ukusnim jelima koje volimmmmmm... Evo, apetit mi zivnuo, a s njim i volja da nesto od toga napravim...
Je l' ima jos? Recepata, mislim!
Ja je pravim ovako:
slan sir (da ne bih morala mnogo da dosoljavam nije isti ukus), sitno iseckana 1-2 kornisona, ulje, sitno-sitno ljuta papricica - zelena ili tucana paprika (ili aleva - ko ne voli ljuto). Zavisi kako sam raspolozena (a i cega ima u spajzu).
Skromni prilog temi, mozda neobicna kombinacija sastojaka ali osvezavajuca, i zaaaista ukusna. Prosto da ne poverujes kako se sve to lepo slaze uzajamno, a u stomacicu - pogotovu. A tek kako deluje na jezik... Dakle, CESKA SALATA:
500 gr barenog krompira iseci na kocke,
250 gr kiselih krastavaca iseci na kockice (ma, kockicice!),
250 gr jabuka istretirati isto kao krastavcic.
Pomesati nezno, dodati tri pavlake u koje se prethodno stave so i biber (ko'lko volis), pa jos neznije promesati. Stavis u frizider...ohladis... jedes... Ja jedem solo, svidja mi se kako osvezava a i malo pojedes i vec si sit, ali moze i uz meso, ribu, soju...
zendeli
23.04.2004., 23:05
Nemam ime za ovu salatu ali je .....mljac!
Obarene virsle isjeci na male krugove ili neki parizer,vazno je da je neka prosta salamica koja ce pokupiti arome povrca ,dodati isjeckane na sitno kisele krastavce,paradajz,papriku,crveni luk,sir ementaler sve izmijesati i politi sa dosta majoneze.Moze posluziti kao kompletan obrok.Prijatno.
Nemam ime za ovu salatu ali je .....mljac!
Obarene virsle isjeci na male krugove ili neki parizer,vazno je da je neka prosta salamica koja ce pokupiti arome povrca ,dodati isjeckane na sitno kisele krastavce,paradajz,papriku,crveni luk,sir ementaler sve izmijesati i politi sa dosta majoneze.Moze posluziti kao kompletan obrok.Prijatno.
E, ovo sam jela pre neki dan. Spremio Ceh i to im se zove "pivska salata". Pogodite zasto! Inace, stvarmo je mljac! :D
zelena salata sa jajima i lukom
* 2-3 glavice zelene salate, 2-3 jajeta, veza mladog luka, ulje, sirce, so, biber
Oprati i iseckati luk, posoliti, pobiberiti, preliti sircetom i ostaviti da odstoji. U medjuvremenu tvrdo skuvati jaja, oljustiti i iseci na polutke. Salatu oprati, iseckati i pomesati sa lukom; pazljivo promesati, preliti uljem i ukrasiti polutkama jajeta.
bundeva
08.05.2004., 23:19
a zamisli:ukrasiti svinjskim polutkama...kakva bi to salata bila!
zendeli
08.05.2004., 23:46
a zamisli:ukrasiti svinjskim polutkama...kakva bi to salata bila!Je li znas da ima salata od bundevinog cvijeta?
Espanol
08.05.2004., 23:53
a zamisli:ukrasiti svinjskim polutkama...kakva bi to salata bila!Buki, predlog ti je MRAK! Pritom još one malo dimnute.:wink:
Goscica
09.05.2004., 10:58
a zamisli:ukrasiti svinjskim polutkama...kakva bi to salata bila!Buki, predlog ti je MRAK! Pritom još one malo dimnute.:wink:
thmmm, eto sta njih dvojica nama poturaju ovde pod salatu...e stvarno ste.... :P :D
cafetin na zelene tufne
24.05.2004., 16:59
evo sastojaka CEZAR salate iz Meka :)
zelena salata
komadici belog pileceg mesa
komadici preprzenog hleba
rendan sir
izmesati i dodati neki preliv za salatu
/ima ih u ponudi u nasim prodavnicama/
nikki_etc
27.05.2004., 08:28
indonežanska salata
crveni kupus, praziluk, šargarepa (krupno rendana),šunka seckana na štapiće, susam, limun, so, ulje, malo šećera, i sirće ako nije dovoljno kiselo od limuna
prijatno!!!
Goscica
27.05.2004., 12:14
indonežanska salata
crveni kupus, praziluk, šargarepa (krupno rendana),šunka seckana na štapiće, susam, limun, so, ulje, malo šećera, i sirće ako nije dovoljno kiselo od limuna
prijatno!!!
Ovo zvuci jako fino...probacu....hvala.. :D
indonežanska salata
prijatno!!!
Mi probali. Dopalo nam se. Jedino sam isecen kupus, posto je malo tvrd, posolila, pa kad se desetak minuta "odmorio" izgnjecila ga - zustro!
E, stvarno dobra salata...!
nikki_etc
31.05.2004., 14:31
indonežanska salata
prijatno!!!
Mi probali. Dopalo nam se. Jedino sam isecen kupus, posto je malo tvrd, posolila, pa kad se desetak minuta "odmorio" izgnjecila ga - zustro!
E, stvarno dobra salata...!
bas mi je drago sto vam se dopala! a to za kupus sam kontala da se podrazumeva, pa nisam htela da detaljisem. cim se prisetim jos neke dobre, saljem!!!
pozdrav!
Goscica
05.06.2004., 22:05
Juce mi moja majka spremila:
Oljustene tikvice iseci na kockice i blago obariti,ocediti, posoliti.Dodati seckanu mirodjiju, beli luk i preliti sa balsamico sircetom ili vocnim.Dodati neko ulje - npr. maslinovo!
Princeza
09.06.2004., 14:56
Kuvani kukuruz, pavlaka, casicica senfa, seckani kiseli krastavci, cepkana piletina, so, beli bibier... U frizider da se rashladi i ...
To bi bilo to.
najbolje da napravite degustaciju
Sve isto kao za obicnu srpsku salatu obareni makaroni i to one cevcice (penne ili rigatoni koje su nesto vece), majonez. Pomesati, ohladiti u frizideru. Sto je hladnije, ukusnije je. I tako se od srpske salate dobija italijanska.
volim salate
23.06.2004., 16:28
[quote="Goscica"]Evo smo ušli u proleće i pijace su sve zelenije.Volela bih da ovde razmenimo neke fine recepte za salate koje mogu biti samostalno jelo a i dodatak jelima![/quote[/b]ruska salata je zakon zar ne???? :?: :?: :?:
jagodica
20.07.2004., 21:20
Ukrajinska salata:
Paradajz iseći na tanke kolutove i poređati na dno posude. Preko njega sitno seckan crni luk, sitno izmrvljen neki "jači" beli sir, narendana tvrdo kuvana jaja i malo majoneza. Sledi novi red paradajza i svega pomenutog u 4- 5 slojeva. Sa vrha se dobro zalije majonezom. Služi se dobro ohlađena ( poželjno da odstoji u frižideru bar 2-3 sata) i uz nju ti gotovo ništa više nije potrebno za klopu. Uz salatu strašno seda dobro ohlađena votka, ali prijaju i belo vino i pivo. Prijatno Goščice!
ovo je bash cool moji su smazali i kukali kako su se prejeli:) nisam stigla do 4 sloja nego 2 ali je sasvim ok. mozhe i malo bibera i soli ali i ne mora
Ja pa ja
31.07.2004., 22:48
Ukrajinska salata:
Probao, odlichno je, ali mi nije bash leglo sa votkom. Mislim... sir i votka ? Mozda greshim, ali mi se nije svidelo. Ipak, probao sam.
Goscica
08.09.2004., 23:39
Štapići od celera
Koren celera oljuštiti, iseckati na tanke i kratke štapiće i staviti u slanu vodu da provri.Kuvati 3-5 min., procediti, sipati u činiju, preliti maslinovim uljem, sokom od celog limuna, šakom susamovog semena i dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka. Prijatno!
P.S. ovo je recept iz tajlandske kuhinje...
Espanol
09.09.2004., 00:07
Štapići od celera
Koren celera oljuštiti, iseckati na tanke i kratke štapiće i staviti u slanu vodu da provri.Kuvati 3-5 min., procediti, sipati u činiju, preliti maslinovim uljem, sokom od celog limuna, šakom susamovog semena i dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka. Prijatno!
P.S. ovo je recept iz tajlandske kuhinje...Goščice, da ne prelaziš i ti u one makro.....? Zatečen sam!!! :lol:
Goscica
09.09.2004., 00:12
Štapići od celera
P.S. ovo je recept iz tajlandske kuhinje...Goščice, da ne prelaziš i ti u one makro.....? Zatečen sam!!! :lol:
Moramo svakog da ispoštujemo! :wink:
Goscica
09.09.2004., 00:13
Štapići od celera
Moramo svakog da ispoštujemo! :wink:P.S. Nadam se da će Apotekarka isprobati ovaj recept i javiti jel valja! :)
Espanol
09.09.2004., 00:16
Osim ako nije taze nalakirala nokte ili u svađi sa mužem! :lol:
Potrebno:
celer, šargarepa, pileće belo meso otprilike u istim količinama (zapreminski)
0,5dl maslinovog ulja
1 žumance
1 tvrdo kuvano jaja
kašičica senfa
malo limuna, biber, so
1-1,5dl pavlake
kašičica seckanog peršuna (može i drugog začina po želji)
Šargarepu i celer sitno narendati (najbolje u "rezance"), belo meso iseckati.
Od žumanca, kašičice senfa, maslinovog ulja, limuna umutiti majonez i pomešati sa pavlakom.
Jaje iseckati na sitne kockice ili izrendati
Sve sjediniti, pobiberiti, posoliti i dodati peršunovo lišće.
Prijatno!
PS Osnovnu ideju za ovu salatu (stvar trenutne inspiracije i sadržaja frižidera!) pronašla sam na već mnogo puta pominjanom mirinom sajtu... www.uputstva.co.yu
www mira
02.11.2004., 00:00
Pileća salata
http://www.uputstva.co.yu/s3.jpg
Mimoza salata
http://www.uputstva.co.yu/s2.jpg
Urnebes salata
http://www.uputstva.co.yu/s1.jpg
Ovo je bilo pre torti.
Mira
Pa dobro Miro, što nam to radiš?
Od čitavog dana, ti nas pred spavanje "nahraniš" ovim lepotama i posle se čudiš što vampirišemo! 8)
www mira
02.11.2004., 00:08
Od čitavog dana, ti nas pred spavanje "nahraniš" ovim lepotama i posle se čudiš što vampirišemo! 8)
TO JE ZATO ŠTO VAS SVE V O L I M
http://www.uputstva.co.yu/apple.gif
TO JE ZATO ŠTO VAS SVE V O L I M
http://www.uputstva.co.yu/apple.gif
Ne sumnjamo mi u tvoju ljubav... uzajamna je, ali kad volimo i da jedemo! :wink: :lol: :lol:
Espanol
02.11.2004., 00:51
Od čitavog dana, ti nas pred spavanje "nahraniš" ovim lepotama i posle se čudiš što vampirišemo! 8)Jeste, kako da se spava. Sad mi se kao trudnici prijeo taj URNEBES! :evil:
Goscica
02.11.2004., 12:27
Mimoza salata
Uh, sto volim ovo cvece! :lol:
Mimoza salata
Eh... sad mi žao što ovo nisam ranije primetila :oops: ...
Bilo bi mi drago da primenim Mirin recept i za to .
Sledeći put... :wink: :lol:
Goscica
09.11.2004., 00:03
Mimoza salata
Eh... sad mi žao što ovo nisam ranije primetila :oops: ...
Bilo bi mi drago da primenim Mirin recept i za to .
Sledeći put... :wink: :lol:
Ostavi nesto i za drugi put i ne preteruj, DOSTA si ti toga spremila, nista nije falilo!
Po specijalnom zahtevu dragog gosta (da ne kažem Gošćice :wink: ), evo recepta...
Potrebno je:
50g putera
2 konzerve tunjevine
100g paštete (obične... neke neutralne)
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 limuna
Puter (može i margarin za mazanje) dobro umutiti (najbolje mikserom) dok ne postane penast. Tunjevinu najpre izgnjaviti viljuškom, pa pomešati sa puterom. Dodati paštetu, sitno isečen crni luk i sok od belog. Sve dobro sjediniti - može mikserom, još bolje u blenderu. Na kraju dodati sok od limuna po ukusu.
Napomena za Goscicu: U salati koju je jela bila je dodata i jedna konzerva skuše sa povrćem, što znači da se može ubaciti i vrlo mala količina soka od paradaiza.
Goscica
09.11.2004., 00:11
Po specijalnom zahtevu dragog gosta (da ne kažem Gošćice :wink: ), evo recepta...
Potrebno je:
50g putera
2 konzerve tunjevine
100g paštete (obične... neke neutralne)
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 limuna
Puter (može i margarin za mazanje) dobro umutiti (najbolje mikserom) dok ne postane penast. Tunjevinu najpre izgnjaviti viljuškom, pa pomešati sa puterom. Dodati paštetu, sitno isečen crni luk i sok od belog. Sve dobro sjediniti - može mikserom, još bolje u blenderu. Na kraju dodati sok od limuna po ukusu.
Napomena za Goscicu: U salati koju je jela bila je dodata i jedna konzerva skuše sa povrćem, što znači da se može ubaciti i vrlo mala količina soka od paradaiza.
Salata je prva liga! :wink: Provereno! Sefe, potvrdi!
Espanol
09.11.2004., 00:15
Potvrđeno, prva A liga! :lol: :lol: :lol:
Hvala :oops:
samo ću citirati Miru: To je zato što vas volim :wink: !
Espanol
09.11.2004., 13:12
Hvala :oops:
samo ću citirati Miru: To je zato što vas volim :wink: !Volimo i mi Vas... :lol: :lol: :lol:
Espanol
09.11.2004., 13:27
i mi vas volimo :(Voli nas malo veselije! Sve se u životu sredi, i gajbe i rerne i sve drugo...Ostaju lepe priče, a o čemu bi divanili u zimskim večerima uz dobro društvo i pravu klopu...(zalivanje se podrazumeva)... :lol: :lol: :wink:
kad predjemo da spavamo pod gazelom, zvacmeo vas na klopu :wink:
Espanol
09.11.2004., 13:56
kad predjemo da spavamo pod gazelom, zvacmeo vas na klopu :wink:Ne dozvoljavam da mi članstvo bude mračno raspoloženo! Smile na facata, sve će da se sredi. Vidiš koliko je prijatelja oko tebe, kakve gazele, kakvi bakrači... :lol: :lol: :lol:
www mira
09.11.2004., 17:43
I ja potvrdjujem da je sve bilo dobro a i Neša, eno vice iz sobe : Supeeer :D
kad predjemo da spavamo pod gazelom, zvacmeo vas na klopu :wink:Ne dozvoljavam da mi članstvo bude mračno raspoloženo! Smile na facata, sve će da se sredi. Vidiš koliko je prijatelja oko tebe, kakve gazele, kakvi bakrači... :lol: :lol: :lol:
Šef je (kao i uvek :wink: ) u pravu! Evo, i mi "iz preka" se priključujemo potrazi za stanom... I kakva, bre, "Gazela"?! Ja mislium da u Beogradu ima i boljih i ušuškanijih mesta za beskućnike :wink: !
www mira
11.11.2004., 20:39
Evo recepta za već pominjanu pileću salatu sa slike
PILEĆA SALATA
4 bela pileća mesa obariti u slanoj vodi i iseckati.
U to dodati sitno iseckan 1 praziluk samo beli deo,2 -3 kisela krastavca(može i rendana jabuka),neslan kikiriki ili indijski orah i malo semena suncokreta,1 kašičica senfa, 1 kašičica rena, soli, bibera, malo limunovog soka.
Sve to sjediniti sa 1 kiselom pavlakom i 200 gr. majoneza. Ohladiti.
http://www.uputstva.co.yu/recepti/slano/slike/salata-od-piletine.jpg
Goscica
11.11.2004., 22:08
SALATA SA SIROM I SUSAMOM
500g mekog sira
2 čena belog luka
100g pečenog susama
200g suvog vrata ili šunke
50g kačkavalja ili sl.
1 kašika senfa
Sve ovo sjediniti (prethodno iseckano i usitnjeno),a na vrh staviti na sitno narendan kačkavalj.
www mira
01.12.2004., 00:31
SALATA OD TESTA
300 gr. testa,500 gr. pečuraka,250 gr. praške šunke,
1 pavlaka,100 gr majoneza, malo origana, bibera, soli.
Seckane pečurke prodinstati na malo ulja.Šunku iseckati.
Obariti testo(sitne makarone, pužici i dr.),ocediti ga.
Dodati sve sastojke:pečurke ,šunku, origano, biber i na kraju pomešanu pavlaku i majonez.
http://www.uputstva.co.yu/recepti/slano/slike/salata-od-testa.jpg
Hvala Miro! Jedino nikako da shvatim što me u ove sitne sate teraš u kuhinju! :wink:
www mira
01.12.2004., 00:43
Hvala Miro! Jedino nikako da shvatim što me u ove sitne sate teraš u kuhinju! :wink:
ne draga sada te teram u krevet a kuhinja sutra , pardon, danas čim svane
Pa kako sad da spavam? :shock:
Baš mi se nešto prijela ta salatica... :roll:
Espanol
01.12.2004., 00:58
Baš mi se nešto prijela ta salatica... :roll:Da li to neki likovi namerno drndaju šefa u ovo doba? :evil:
Baš mi se nešto prijela ta salatica... :roll:Da li to neki likovi namerno drndaju šefa u ovo doba? :evil:
:shock: :shock: :shock:
Koji likovi ti to rade? :roll: :lol:
www mira
01.12.2004., 11:13
kada su šefovi u pitanju, svako doba je odgovarajuće :lol: :twisted: :wink:
S A L A T E
I
Potreban materijal:
- 0,5 kg makarona-spirala (trobojne);
- 0,4 kg rendanog ka~kavalja;
- 0,3 kg {unke, narezane na kockice;
- 0,3 kg majoneza;
- so i biber po ukusu.
Izrada:
Obariti makarone,preliti ih hladnom vodom,zatim izme{ati sa ostalim sastojcima, pa sa majonezom i posoliti i pobiberiti po ukusu. Pre slu`enja rashladiti.
II LONDONSKA
Potreban materijal:
- 0,3 kg {unke, narezane na kockice;
- tegla mariniranih pe~urki;
- 0,5 kg praziluka, narezanog na koluti}e;
- 1 ~a{a pavlake;
- 0,2 kg majoneza;
- 2-3 ka{ike senfa;
- so i biber po ukusu.
Izrada:
Iseckati pe~urke, praziluk, {unku; izme{ati pavlaku i majonez; a zatim sve pome{ati, posoliti i pobiberiti.
III
Potreban materijal:
- 0,5 kg narendane {argarepe iz tur{ije;
- 1-2 {ake tucanih (mo`e i sitno seckanih) oraha;
- 2-3 ka{ike majoneza;
Izme{ati, ohladiti i servirati.
IV
Potreban materijal:
- 2-3 re`nja slanine seckane na kockice (za {aku);
- 5-6 pe~enih, lju{tenih, crvenih paprika (na kockice);
- 0,2 kg feta-sira (na kockice);
- 1 glavica crnog luka (sitno se~enog);
- 1-2 ~ena belog luka (sitno seckanog);
- sir}e, ulje so po ukusu.
Sve navedene sastojke lagano izme{ati, tako da se sir mnogo ne raspadne, zatim za~initi po ukusu solju, uljem i sir}etom.
V
Potreban materijal:
- 0,5 kg krompira, skuvanog i narendanog;
- 3 tvrdo kuvana jajeta, narendana;
- 0,120 kg narendanog ka~kavalja;
- 0,125 kg majoneza (mo`e i vi{e, po ukusu).
Salata se redja u providnu, staklenu, posudu, odredjenim redom: sloj krompira posoliti, posuti rendanim jajima, ka~kavaljem, premazati ovla{ ka{ikom majoneza; postupak ponavljati u tri sloja, ~etvrti sloj je rendani krompir koji se bogato prema`e majonezom. Po `elji dekorisati per{unovim listom.
Slu`i se u istoj posudi, ohladjena.
VI
Potreban materijal:
- 0,5 kg sitnog belog sira;
- 3 ~e{nja belog luka (sitno seckanog);
- 2-3 ka{ike majoneza;
- 4 kisela krastav~i}a (seckana na kockice);
- 0,150 kg {unke, (seckane na kockice);
- 1,5 {oljice ulja;
- 0,150 kg seckanih oraha;
- veza per{una.
Sve sastojke dobro sjediniti, ohladiti i servirati.
VII
Potreban materijal
- 0,3 kg makarona;
- 0,3 kg feta-sira;
- glavica crnog luka (sitno seckana);
- jedna crvena i jedna zelena pe~ena paprika (seckana na kockice);
- majonez po `elji.
Makarone obariti i preliti hladnom vodom. Ocediti, dodate ostale, iseckane sastojke, a feta sir krupno narendati. Za~initi majonezom po `elji, slu`iti hladno.
DOMA]I MAJONEZ
Koli~ina je dovoljna za izradu svih salata.
- 3 cela, sve`a jajeta;
- 1 tvrdo kuvan pasiran `umanac;
Izme{ati, mutiti mikserom i istovremeno u tankom mlazu dodavati 1l ulja.
Na 1,2l vode skuvati 100gr gustina i dobro ohladiti, uz povremeno me{anje. Kada se potro{i svo ulje i dobije gusta masa dodaje se ka{ika po ka{ika skuvanog, hladnog gustina i muti mikserom. Na kraju se dodaje:
- 2 ka{ike soli;
- 2 ka{ike senfa;
- 2 ka{i~ice {e}era;
- sok od jednog limuna;
- 2 ka{ike sir}eta.
Sve dobro izme{ati, po potrebi dodatno za~initi, dobijena koli~ina je za 4 velike tegle (od 750 gr).
:) Izvinite zbog nedostatka nekih slova-moj font je bio YU!
www mira
02.12.2004., 23:24
Ma ko te pita za font pored ovako dobrih salata.
Ma ko te pita za font pored ovako dobrih salata.
:oops: :lol: HVALA! Imam ja jos koju "u rukavu", ali ove pravim za Novu godinu i do 5 - 6 ujutru niko i ne pogleda ostatak sa stola (pecenje i sl...)!
Buntovnik_Bez_Razloga
25.12.2004., 03:59
Japanska salata sa pirincem
Sastojci za 4 porcije
za salatu:
2 šolje vode
2 kašike soja sosa
1 šolja pirinča (dugačkog zrna)
1 rendana šargarepa
1/2 šolje blanširanog graška, ili zamrznutog, pa odmrznutog
1 kašike rendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice suvog
1/2 šolje iseckanog mladog luka
ako se koriste, 250gr kuvanih račića
listovi zelene salate, 2-3 koluta limuna za garniranje
za sos:
1/4 šolje belog sirćeta
2 kašike šećera
2 kašičice pečenog susama
2 kašičice vode
1 kašika soja sosa
Priprema
Zagrejati vodu sa soja sosom, pa kad provri umešati pirinač, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati 20 minuta, da sva voda uvri. Skloniti sa vatre i prohladiti. Pomešati šargarepu, grašak, mladi luk, račiće (ako se koriste) i đumbir, pa dodati pirinču, koga prethodno treba malko promešati viljuškom. Salatu držati u frižideru. U teglici pomešati sirće, susam, vodu, šećer i soja sos, poklopiti i dobro promućkati, da se šećer rastvori. Pred služenje sipati preko salate i staviti u frižider. Na veliki plitki tanjir poređati listove zelene salate, preko toga salatu, ukrašenu sa još malo mladog luka i limuna, po ukusu.
klara_m
12.01.2005., 20:10
U narodu je zovu "vinigret", mada nema veze sa vinigret sosom.
Cvekla se obari (kuva se 45 minuta da vri, ostavi u istoj vodi da se ohladi), koliko cvekle isto toliko i krompira obarenog, ja obično stavim tri korena cvekle i oko pola kilograma krompira,iseckati na kockice, iseckati sitno jednu srednju glavicu crnog luka i preliti ga vrućom vodom (da mu izađe gorčina i prejak miris) i iseckani kiseli krastavčići, po ukusu. Sve začiniti solju i domaćim majonezom i pavlakom.
RENDANA CVEKLA
Obarenu cveklu izrendati, dodati malo seckanih oraha, i začiniti majonezom.
ZIMSKA SALATA
Na dno većeg okruglog tanjira se poređa izmrvljena riba, (tunjevina ili losos ili sardina), utapka se i vrlo malo majoneza preko, zatim se poređaju krugovi kuvanih jaja, naravno može i iseckana, preko rendana obarena cvekla sa majonezom (bez oraha) i na vrhu izrendani kačkavalj. Poželjno da odstoji 2-3 sata da poprimi arome.
Iz ruske nacionalne kuhinje
Goscica
13.01.2005., 00:01
U narodu je zovu "vinigret", mada nema veze sa vinigret sosom.
Cvekla se obari (kuva se 45 minuta da vri, ostavi u istoj vodi da se ohladi), koliko cvekle isto toliko i krompira obarenog, ja obično stavim tri korena cvekle i oko pola kilograma krompira,iseckati na kockice, iseckati sitno jednu srednju glavicu crnog luka i preliti ga vrućom vodom (da mu izađe gorčina i prejak miris) i iseckani kiseli krastavčići, po ukusu. Sve začiniti solju i domaćim majonezom i pavlakom.
RENDANA CVEKLA
Obarenu cveklu izrendati, dodati malo seckanih oraha, i začiniti majonezom.
ZIMSKA SALATA
Na dno većeg okruglog tanjira se poređa izmrvljena riba, (tunjevina ili losos ili sardina), utapka se i vrlo malo majoneza preko, zatim se poređaju krugovi kuvanih jaja, naravno može i iseckana, preko rendana obarena cvekla sa majonezom (bez oraha) i na vrhu izrendani kačkavalj. Poželjno da odstoji 2-3 sata da poprimi arome.
Iz ruske nacionalne kuhinjeEj, ovo sve super zvuci, mora da se proba! :) Vidis nisu ni ti Rusi blesavi kad koriste toliko tu cveklu! :lol: :wink:
obozavam cveklu ali nikako da je napravim... :(
Novcic_u_fontani
14.01.2005., 22:35
Sarena salata sa testeninom
100 g zelene salate
1 sveža crvena paprika
300 g testenine (masnice)
340 g kukuruza secerca
150 g praske sunke
150 g sira edamera, so
Za preliv:
100 g majoneza
250 ml jogurta
U posoljenoj prokuvanoj vodi skuvajte testeninu, ocedite je i dobro rashladite. U testeninu umesate sunku, sir i papriku koje ste iseckali na kockice, kukuruz secerac i ociscenu i iseckanu salatu. Radi vece dekorativnosti, zelene listove salate mozete koristiti kao podlogu za salatu od testenine.
Sarena salata sa testeninom
100 g zelene salate
1 sveža crvena paprika
300 g testenine (masnice)
340 g kukuruza secerca
150 g praske sunke
150 g sira edamera, so
Za preliv:
100 g majoneza
250 ml jogurta
U posoljenoj prokuvanoj vodi skuvajte testeninu, ocedite je i dobro rashladite. U testeninu umesate sunku, sir i papriku koje ste iseckali na kockice, kukuruz secerac i ociscenu i iseckanu salatu. Radi vece dekorativnosti, zelene listove salate mozete koristiti kao podlogu za salatu od testenine.
Ovo zvuči baaaaš dobro! :wink:
Pozdravljam novčić :D
Novcic_u_fontani
14.01.2005., 22:47
Pa nije lose....probaj...ja inace volim raznorazne salatice!!!
Pa gde si ti smeh, nema te 100 godina!? :P
Veliki pozdrav i tebi!!! :wink:
klara_m
15.01.2005., 10:30
Ova salata je malo neobična, ali svi koji su je probali su tražili recept (a možda je i ono "kod drugoga je sve slađe")
Za ovo je potrebno oko kilogram kupusa, 3 korena šargarepe, 1 koren cvekle, ostalo po osećaju.
Svež kupus se seče na kocke, 2x2 (naravno uvek bude onih sitnijih komada), i ređa u lonac, preko se seče sveža cvekla na listiće, šargarepa i beli luk na kolutove i korijander, pa ispočetka.
Napravi se rastvor od 1 litra vode, pola čaše ulja, (po originalnom receptu ide časa šećera), ja stavim 4 kašike i 2 kašike soli, kad proključa doda se pola čaše sirceta i tako vrućim se prelije preko kupusa. Lonac se stavi na jaku vatru (najbolje ako je na plin), i pritisne se, kad počne da izbija ključ, skloniti sa vatre. Poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji 1 dan.
Prijatno
ovo sam juce pravila:
* konzerva crvenog pasulja (ko ima vremena moze da kuva)
* seck. praziluk
* kuvana jaja seck. na kolutove
* kikiriki
dresing:
* senf
* masl. ulje
* jabukovo sirce
* malo vode
* beli luk u prahu
* so
prijatno!
došlo proleće, stigao zeleniš, sa zimske prelazimo na laganiju ishranu... pa salate da budu pri ruci
e ok je sirova cvekla+shargarepa rendano, pa standardno sirce-ulje-so preko... lici na ono rusko ali prostije ;)
evo šta sam probala za vikend i naravno zapisala recept:
potrebno je skuvati 250 gr sitnog testa ( recimo zvezdice, može tarana i sl.)
3 kuvane šargarepe, narendati
5-6 kiselih krastavaca, narendati
300 gr parizera, narendati
300 gr sira( trapist), narendati
5 kuvanih jaja narendati
krem: 2 kesice majoneza, jedan mileram ( ona veća čaša) i jedna pavlaka, so ovo sve umutiti.
salata se ređa ovako:
dole ide testo pa tanak sloj krema pa šargarepa-krem-parizer- krem-kiseli krastavci-krem- sir- krem- jaja.
salatu držati u frižideru.
Novcic_u_fontani
21.08.2005., 16:45
Krastavac s jogurtom
Ova salata, je dobra uz svaki letnji roštilj....
Sastojci:
1 kg svežih krastavaca, 1 čen belog luka, so, biber, slatka aleva paprika
Za salatni preliv:
100 ml kisele pavlake, 100 ml jogurta, so
Priprema:
Krastavac uzdužno isecite, očistite od semenki i isecite na tanke ploške. Posolite ih, pobiberite i dodajte beli luk. Izmešajte pavlaku, jogurt i so, pa prelijte preko krastavaca. Dobro promešajte i ukrasite mlevenom crvenom paprikom. Salatu poslužite odmah, kao hladno predjelo ili salatu. Ako su krastavci veći, posolite ih i ocedite tečnost, a zatim dalje pripremite prema receptu.
Prijatno! :)
www mira
18.09.2005., 16:19
Vreme plavog paradajza. Probajte, MALIDJANO SALATU,odlicno je.Plavi mozete peci u rerni.
http://www.uputstva.net/recepti/salate/malidjano.htm
baki 75
20.09.2005., 15:34
Obariti belo meso i posoliti po ukusu, kad se ohladi iseckati ga, dodati krem sir ili ala kajmak ( meni se najviše svidja), jednu pavlaku, 150gr. iseckanog trapista na kockice, i 100 gr. preprženog susama. Po ukusu može se iseckati pečeni kikiriki ili sveža paprika. Sve promešati.
sta je ala-kajmak
ebote je l ni obican kajmak vise ne postoji
shmrc. dobra stara vremena. slusala sam novog ramba sprda se sa tom temom
baki 75
23.09.2005., 12:54
A la kajmak , je proizvod šabačke mlekare, nešto izmedju pavlake i krem sira i ima ukus kajmaka. Ima da se kupi svuda iu C marketu. Košta oko 60 dinara. Bolje je to nego kajmak za salatu , jer običan kajmak se teže meša ;)
baki 75
23.09.2005., 14:09
... sa čime ???
E Krvolok, Krvolok, pa sa ostalim sastojcima se meša naravno, a šta si ti mislio?
malecka
09.10.2005., 05:16
evo sastojaka CEZAR salate iz Meka :)
zelena salata
komadici belog pileceg mesa
komadici preprzenog hleba
rendan sir
izmesati i dodati neki preliv za salatu
/ima ih u ponudi u nasim prodavnicama/
pohvala za entuzijazam! samo - jel ima neko "pravi" recept za ovu salatu???;-)
Potrebno:
5 kg duguljastih paprika svih boja, crvene ,zelene.
3-4 glavice crnog luka
3-4 glavice belog luka
1/2 kg sargarepe... sve sitno iseckati.
1/2 l vode, 1/2 l sirceta, 3 kasike soli, 3 kasike secera staviti da prokljuca.
Tome dodati gore navedene iseckane sastojke i kuvati 10-15 minuta, potom procediti i ohladiti.
600 grama senfa i 1/2 l ulja umutiti dobro mikserom.
Ohladjene paprike i sve ostalo dodati senfu i ulju, dobro sjediniti i staviti u tegle.
Dobija se 7 tegli.
Fantasticna salata, prilog uz meso.
Probajte!
Prijatno!
divlja u srcu
13.10.2005., 11:40
Sve sam isprepisivala. :-P
na netu sam našla ovo: (...) dragoljub (Tropaeolum majus). Ima izuzetno veliki procenat antibiotika i moze se koristiti u ishrani, svez ili kao salata.
e pa, mene zanima kako da spremim salatu od dragoljuba?
hvala.
damica85
07.11.2005., 22:20
Moj doprinos temiTzatziki: Svez krastavac se sitno izrenda, posoli, doda ili sitno seckan ili rendan beli luk i usitnjena suva nana. Tako zacinjen krastavac se ostavi u frizideru bar 1 sat da pusti vodu, koja se pre pravljenja salate dobro ocedi. Drugi deo je pavlaka, ona gusca, u koju se doda maslinovo ulje, jako dobro promesa i u otvorenom sudu ostavi da odstoji u frizideru isto najmanje 1 sat. Zatim dobro izmesati pavlaku sa krastavcem.Salata sa avokadom i racicima: 1 pakovanje smrznutih racica kratko obariti u slanoj vodi. Ostaviti racice da se ohlade. Pomesati majonez, kecap i malo sirceta, u to dodati avokado seckan na listice i racice.Salata sa cveklom i sirom: Izrendati 3 kuvane cvekle, 2 tvrdo kuvana jajeta, komad tvrdog belog blagog sira, dodati sitno seckane orahe i 2 cena belog luka. Po ukusu dodati majonez i sve dobro promesati.Prijatno! :)
a stho si ti damica...nosish roze?
gde ti je celer u salati....ne vidim celer
ono prvo moze sa jogurtom..to ti je onda grchka salata
i ide limun
damica85
10.11.2005., 10:43
a stho si ti damica...nosish roze?
gde ti je celer u salati....ne vidim celer
ono prvo moze sa jogurtom..to ti je onda grchka salata
i ide limun
u koju salatu ide celer?
Recept za prvu salatu je nacin na koji je Kiprani i Grci spremaju, oni stavljaju jogurt (ali je on gust, ne kao nas) sto je slicno nasoj pavlaci. I ne ide limun
Ova salata je malo neobična, ali svi koji su je probali su tražili recept (a možda je i ono "kod drugoga je sve slađe")
Za ovo je potrebno oko kilogram kupusa, 3 korena šargarepe, 1 koren cvekle, ostalo po osećaju.
Svež kupus se seče na kocke, 2x2 (naravno uvek bude onih sitnijih komada), i ređa u lonac, preko se seče sveža cvekla na listiće, šargarepa i beli luk na kolutove i korijander, pa ispočetka.
Napravi se rastvor od 1 litra vode, pola čaše ulja, (po originalnom receptu ide časa šećera), ja stavim 4 kašike i 2 kašike soli, kad proključa doda se pola čaše sirceta i tako vrućim se prelije preko kupusa. Lonac se stavi na jaku vatru (najbolje ako je na plin), i pritisne se, kad počne da izbija ključ, skloniti sa vatre. Poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji 1 dan.
Prijatno
kako se pritisne, je l znaci da se kuva u expres loncu (ili ne mora)
ili se neshto pritiska rukom
glupo pitanje..je l ne mora u expres loncu
je l mora bas tanjirom da se poklopi (keramika, shta znam) ili moze i poklopcem i d ali je bitno d aje plitak ili dubok tanjir :>>>>>
salims e bitno je da se poklopi nechim...ali ne kapom?
znaci expres?
i samo jedna cvekla na ceo kupus?
shta cete tajna je u sitnicama
:oops: stidim se malo zbog nekih pisama ovde
klara_m
30.12.2005., 00:24
Varjačom ga pritiskaš, daviš ga, kao brže će da proključa
a posle mu nabaciš tacnu i ostaviš da koolira
ako su baš male glavice cvekle, onda dve-tri. šta znam
frozen1982.
30.12.2005., 00:47
Skuvas blitvu iscedis,stavis na dno duboke posude,posolis.Skuvas dva bela mesa,odvojis od kostiju iseces na kocke,posolis i pobiberis pa bacis na blitvu.Isperes dve konzerve kuvanog crvenog pasulja,iscedis pa istreses nad belim mesom.Redjas seckane sampinjone,masline,crn il mlad luk(il oba),dodas i neku seckanu pecenicu,dva kuvana zumanca-sve to nad pasuljem.Na kraju ponovo posolis ,dodas seckani persun.Sve to naredjano u duboku posudu dobro promesas,dodas zejtin ili maslinovo ulje i sirce.Mozes i makarone u to da dodas.
Ne znam dal je bilo i kako se zove,ja to cesto pravim.
P.S.Ovo se jede hladno.Treba malo da odstoji u frizideru.Ne valja dok je belo meso jos vruce.
jagodica
30.12.2005., 23:07
ebiga mozda sam stavila premalo cvekle, al shta sad. bice valjda bolje.
ebiga ovde moze da se experimentishe tipa otvorish frizider i pomesash sta imash :) sad zavisi kolko imash volje i materijala.. samo treba znati shta ne raditi ono shta su greshke shta nikako
shta bi moglo s tunjevinom i pechurkama to mi bash ne ide...jedno ili drugo al ne oba
ok samo pishem bez veze dosta vishe hrane...
mislim svaka ovde je dobra mene bi mrzelo da kuvam bela mesa i da seckam sada : )))
al ono u nekom momentu verovatno shto da ne
e froz a pojedesh to opushteno ne prejedesh se, je l si sportista il neshto..kad to jedesh i da li jedesh samo i da li jos neshto jedes tog dana..je l sam zivish ili s nekima
eFROZEN: shampinjoni je l obradjeni )kuvani pecheni( ili mali oni marinirani
kolko otprilike toga, shampinjona, luka...do zumanaca tu pishe 2 : )) mislim to ne mogu da probam ako redjam neg daznam a
aha promesasa.. a odakle ti recept il si sam izmislio
mogu i zhivi je l to. to je onako malo dekadentno.
shatro ....
frozen1982.
01.01.2006., 03:30
Hmmmm...potrajalo je dok nisam desifrovao...i prestao da se smejem.Sad sam dobro.Pa da krenemo:
[QUOTE]ebiga mozda sam stavila premalo cvekle, al shta sad. bice valjda bolje.
Nisam pominjao cveklu.
ebiga ovde moze da se experimentishe tipa otvorish frizider i pomesash sta imash :) sad zavisi kolko imash volje i materijala.. samo treba znati shta ne raditi ono shta su greshke shta nikako
Da,da,sve se moze kad se hoce.
shta bi moglo s tunjevinom i pechurkama to mi bash ne ide...jedno ili drugo al ne oba
ok samo pishem bez veze dosta vishe hrane...
Ne,ne bi moglo,stvarno.
mislim svaka ovde je dobra mene bi mrzelo da kuvam bela mesa i da seckam sada : )))
al ono u nekom momentu verovatno shto da ne
Sve sto ja kuvam je vise nego dobro. 8-)
e froz a pojedesh to opushteno ne prejedesh se, je l si sportista il neshto..kad to jedesh i da li jedesh samo i da li jos neshto jedes tog dana..je l sam zivish ili s nekima
Ne pojedes sve,nisam sportista,mozes da jedes samo il sa necim,ja na primer,stavim ko fil u tortolju pa napravim nesto ko Tako,ne znam kakve veze ima al ajde,ne ne zivim sam.
eFROZEN: shampinjoni je l obradjeni )kuvani pecheni( ili mali oni marinirani
To je duga prica...najbolje kupi sveze pa skuvaj(jedno pakovanje),pa iseckaj po duzini(ko na pici)
kolko otprilike toga, shampinjona, luka...do zumanaca tu pishe 2 : )) mislim to ne mogu da probam ako redjam neg daznam a
aha promesasa.. a odakle ti recept il si sam izmislio
3 blitve,5-6 glavica luka,kolko oces sunke.Ostalo sam rekao.Sam sam izmislio.
mogu i zhivi je l to. to je onako malo dekadentno.
shatro ....
Ne,ne mogu zivi al ako oces probaj.Pise kuvana zumanca-skuvas 2 jaja,pa odvojis belance od zumanca.Zaboravih da dodam da u sve to dobro ide sveza ljuta paprika,one ko sto se peku za salatu,al ne preteruj.
:) ma da nas zovsh kad ja smrsham pa da jedemo. znaci sutra.
salim se malo moram da smanjim grebanje... hm ali od sutra
frozen1982.
15.01.2006., 00:29
Ova moja salata ti je dijetalna.Nema masti,sve kuvano samo malo maslinovog ulja za ukus.Jedino je problem sto si brzo opet gladan,ne zasiti te.
milentisha
09.02.2006., 14:32
moj doprinos temi:
http://www.krstarica.com/lat/kuvar/index.php?clanak=praziluk&rubrika=vasi_recepti&podrubrika=
ovo je moj recept, da ne bude zabune :)
ja izmislila, podelila sa krstaricom, a oni mi izabrali sliku... da se ubiješ! :cry:
Ova moja salata ti je dijetalna.Nema masti,sve kuvano samo malo maslinovog ulja za ukus.Jedino je problem sto si brzo opet gladan,ne zasiti te.
e brale u vojsci ne paze na masnocu. samo shljus u tanjir
u stvari paze mozda je to tamo taman kontrolisano??? ne znam
moj doprinos temi:
http://www.krstarica.com/lat/kuvar/index.php?clanak=praziluk&rubrika=vasi_recepti&podrubrika=
ja izmislila, podelila sa krstaricom, a oni mi izabrali sliku... da se ubiješ! :cry:
u p'a ti si slavna..!! sta vishe reci. mogu samo da zavidim. necu salim se idem da procitam.
uf..ljushtis paradajz
Nisam pominjao cveklu..
sledeci put da pomenesh i cveklu !!!!!!
moj doprinos temi:
Zvuči dobro...
Za sliku - ne brini!
Čim probamo, fotografišemo i postavljamo ;)
milicam
15.02.2006., 20:12
Prenosim ovo sa drugog podforuma (gde zene jedva docekaju da napadaju na ovdasnjeg moderatora i sve koji se usude da zucnu) i totalno mi je nebulozno da se recepti tako rasipaju.
dakle treba vam
2 šoljice pirinča, skuvati
kuvani kukuruz , može pola kese može cela zavisi da li volite kukuruz, skuvati naravno
kiseli krastavci, iseckati ih
jedan praziluk sitno iseckati
jedna pavlaka i jedna kesica majoneza
so
izmešati ohladiti i smazati
Ne navodim ime autora, jer pretpostavljam da je htela - recept bi stavila ovde. Salata mi se inace veoma dopada.
Inace, da sam ja moderator, pitala bih se da li radim bas sve kako treba kad me tolike zene mrze?
mico mislim da sa ja ovu salatu dala i ovde ako nisam sorry
e, samo nemojte da przite brashno na ulju pa da jedete...odvratno je...mislim ta kombinacija samo !
kad postanem stvarno dobra, bicu i stvarno duhovita. ok, nekom se svidjam vec i sad :)
Espanol
21.02.2006., 11:24
Prenosim ovo sa drugog podforuma (gde zene jedva docekaju da napadaju na ovdasnjeg moderatora i sve koji se usude da zucnu) i totalno mi je nebulozno da se recepti tako rasipaju.
dakle treba vam
2 šoljice pirinča, skuvati
kuvani kukuruz , može pola kese može cela zavisi da li volite kukuruz, skuvati naravno
kiseli krastavci, iseckati ih
jedan praziluk sitno iseckati
jedna pavlaka i jedna kesica majoneza
so
izmešati ohladiti i smazati
Ne navodim ime autora, jer pretpostavljam da je htela - recept bi stavila ovde. Salata mi se inace veoma dopada.
Inace, da sam ja moderator, pitala bih se da li radim bas sve kako treba kad me tolike zene mrze?
Ovaj moderator ima bezbroj dokaza da ga žene vole! A onih par zloća kojima sam zaključao besmisleno bačenu temu, mogu i dalje da me mrze i da i dalje rasipaju recepte po "kutkovima"! :lol: :lol: :lol:
Novcic_u_fontani
17.03.2006., 16:48
Ova salata izuzetno osvezava organizam.
Jogurt salata sa sargarepom
Potrebno:
250 gr sargarepe
2 kas. maslinovog ulja
1 solja jogurta
2 cena belog luka
Priprema:
Narendati krupno sargarepu, preliti je uljem i posoliti.
Ostaviti 5 minuta.
Izgnjeciti beli luk sa malo soli i dodati dobro umucen jogurt
Preliti po sargarepi.
Crazy in love
24.04.2006., 20:55
Ko zna da napravi neku salatu ili desert? Čula sam ja za svašta npr. salate: ruska, francuska...
Ali ne znam to da pravim! Pomagajte
brzo i super! Iseci sveže krastavce na kolutove, posoli i dodaj pavlake koliko voliš!
hello_world
15.05.2007., 12:59
koje pavlake
evo vam tema leto salate pa tako... :twisted: a i da ne listam
hello_world
15.05.2007., 13:01
jao prosle godine u to doba sam igrala
hello_world
15.05.2007., 13:08
Ukrajinska salata:
ovo je dobro...stari recept
mackica ns
22.05.2007., 11:23
brzo i super! Iseci sveže krastavce na kolutove, posoli i dodaj pavlake koliko voliš!
I belog luka u prahu:-)
blpd_girl
22.05.2007., 14:02
dragi moji, prvo da pohvalim temu, počela sam da je čitam i sad sam već totalno gladna!
imam jedno pitanje: imam u zamrzivaču nekoliko svežih zamrznutih paprika, a htela bih da od njih napravim salatu od pečenih paprika ( odmrznula bih ih, ispekla u rerni, oljuštila, dodala sitno seckan beli luk, zalila uljem i sirćetom). ono što me zanima je da li bi ta salata bila lepa iako se radi o odmrznutim paprikama a ne svežim? ako ne, molim da mi date neki lep recept u kom bih mogla da iskoristim te paprike.
sin-ding
22.05.2007., 14:27
To sto su bile zaledjene nije problem, isprobano
blpd_girl
22.05.2007., 15:53
hvala!
Ljudi to uglavnom i prave od zamrznutih paprika, Nego jel zna neko recept za onu slanu tortu, jedan od filova (korica) su bile i te paprike?
mackica ns
23.05.2007., 13:27
Ja stavljam ispečene paprike u zamrzivač; mislim da je tako bolje, još se lakše i oljušte kad ih izvadiš
Ljudi to uglavnom i prave od zamrznutih paprika, Nego jel zna neko recept za onu slanu tortu, jedan od filova (korica) su bile i te paprike?
Pogledaj u starim temama, sigurna sam da ima.
Salata od tunjevine:crni ,beli luk praziluk,vlasac,bosiljak,persunovo lisce,feta sir,paradajz pire,ljuta paprika,babura,soja sos,malo nekog ulja i limunov sok to sve pomesati i krenuti u frontalni napad. ;) ;)
Ovde mozete da pisete o svim vrstama salata.
InCogNito NinjA
16.08.2007., 14:20
ako bi pretrazio ovaj foruim video bi da je sve to otvoreno pa mozes da nastavis na tim temama
hello_world
06.09.2007., 14:03
ej super su paprike u pavlaci :) ono shto se kupuje u radnjama ili na pijaci mozda neko nije probao ja sam slucajno
kao kisele i slane paprike ali umiri ih pavlaka
da li se nekad plasite da ukradete tudji recept kao svoj ja se upravo plasim. zato idem da pravim i usput ce me proci taj napad savesti
mackica ns
07.09.2007., 13:58
obožavam paprike u pavlaci8-)
Vesela_zena_beogradska
08.09.2007., 20:03
Salata od tunjevine
Brzo, lako, ukusno, hranljivo, zdravo ..
Mere su odokativne i prema ukusu.
Obariti krompir, shargarepu, kukuruz i grashak. Ohladiti i iseckati na kockice, osim grashka i kukuruza, naravno :) Iseckati zelene masline na chetvrtine. Iseckati zelenu, oljushtenu jabuku na kockice. Zaliti sokom od limuna. Sve izmeshati i dodati ocedjenu tunjevinu (komade) Osoliti, dodati kasiku senfa, malo majoneza i kisele pavlake. Ohladiti u frizideru.
Salata od govedjeg mesa
Skuvati komad govedine i uzeti ga za salatu, a od vode u kojoj se kuvalo napraviti supu.
Pola sata ranije iseckati glavicu crnog luka na rebarca i posoliti. Kasnije dodavati sitno seckane kisele krastavce, na rebarca iscepkanu govedinu, dosoliti, pobiberiti, dodati kasiku senfa i majonez. Sluziti hladno.
Vesela_zena_beogradska
08.09.2007., 21:52
Josh jedna salata od tunjevine, upravo pravila i klopala (nekim mojim ukucanima se nije dopalo, a meni je sasvim ok)
Dakle:
Obariti dva krompira i dve sargarepe, kad se ohladi iseckati na kocke. Pre toga iseckati na rebarca crni luk i ostaviti da odstoji. Izmeshati, dodati dva seckana oljustena paradajza, pershunov list, staviti iscedjenu tunjevinu (komade) , osoliti, sipati limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro izmeshati.
ili ovde
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=21402
kad malo razmislim možda se i ja prijavim da budem moderator ovog pdfa, al samo za salate =)
Goscica
15.09.2007., 23:20
Prijavi se, vidis da ljudi otvaraju iste teme...:P
TamaraZr
18.02.2008., 23:44
SALATA OD SUNKE SA PECURKAMA
Za 4 osobe:300gr sunke,350gr seckanih mariniranih sampinjona,100gr majoneza,masline,1 veza mladog luka,1 kasika senfa,300ml pavlake,1 limun.
u dubok sud stavimo deo sampinjona,sitno seckanu sunku,dodamo i parcad maslina.U drugi sud iscedimo sok od limuna,pa dodamo majonez,pavlaku i senf.Posolimo,pobiberimo i promesamo.preliv od majoneza dodamo u sud sa sampinjonima.mladi luk isecemo i rasporedimo po salati.Sredinu ukrasimo sa nekoliko celih maslina.
e, ovako: ispzi se belo meso iseceno na sitnije kockice, pospe se mesavinom zacina -npr za giros, ili kineski "5 ukusa" ili sta vec imate u kuci, promesa i skloni sa vatre da se hladi.
Isece se pekinski kupus na rezance, doda malo majoneza i vrlo malo kecapa, crni luk isecen na perca (ko ne voli suvise jak miris i ukuc perca prelije prokljucalom vodom), pomesa se sa ohladjenom piletinom, po ukusu se dodaju so, biber, seckan persunov list.
Ova salata je i osvezavajuca i sita.
BernardBlack
28.04.2008., 16:59
Nishta lepshe od sopske!
mackica ns
29.04.2008., 10:48
Kuvani kukuruz, feta sir, kiseli krastavčići i šunka
Sa malo pavlake i majoneza
Kukuruz secerac pavlaka i kiseli krastavci .