PDA

Vidi punu verziju : 40 godina od smrti komandanta Če Gevare

Че Гевара
12.08.2007., 18:06
Veliki revolucionar je ubijen pre 40 godina...

crni lepotan
12.08.2007., 23:37
imam majicu sa njegovim likom
ne znam mnogo o njemu ali je ostao simbol borbe za slobodu

minos
12.08.2007., 23:51
Mrzim revolucionare...oni ne znaju pravu vrednost ljudskog zivota...ljudi su im samo brojke...

Istoričar
17.08.2007., 18:36
Mrzim revolucionare...oni ne znaju pravu vrednost ljudskog zivota...ljudi su im samo brojke...

Ако мислиш на ове наше тзв. "револуционаре" од пре 50 и неку годину, да, тачно је да су им људи били бројке.Само, Че није био такав "револуционар", већ много другачији. Да је био такав, не би ушао у легенду.

Само још једна исправка, Че Гевара јесте убијен, али није умро јер његово име још увек живи.На то његови непријатељи(Американци и остали јужноамерички олош) нису рачунали!!!!!!!

PATRIA O MUERTE!!!!!

minos
17.08.2007., 21:40
Bio je isti kao i svi revolucionari...ubica...pa kakav je mogao da bude kada se druzio sa Kastrom...

krauterbox
17.08.2007., 22:00
Evo nešto (www.speedyshare.com/428696556.html) u čast pravog i za dušu forumskog Če.

Че Гевара
21.08.2007., 16:55
Evo nešto (www.speedyshare.com/428696556.html) u čast pravog i za dušu forumskog Če.
E brate ja imam nekoliko verzija ove pesme,a ovo sto si dao je bas original iz '65 godine,a ne moze da se skine nisam video opciju.Da li znas sajt gde mog da skinem original ili da mi posaljes ako imas ti preko email-a.

Verbal_Kint
21.08.2007., 17:29
Desni klik pa Save as... evo ja skinuo... :)

King 7
21.08.2007., 17:46
Takvi kao sto je bio Ce su za sobom ostavljali pustos i tragediju. Potpaljivaci revoluicija, strani placenici, sitni hohstapleri... Kakvih genijalnih ljudi je bilo u istoriji a bitange krase majice. Tu mu je valjda i mesto, nicim nije zaduzio covecanstvo osim svojom fotogenicnoscu.

krauterbox
21.08.2007., 22:01
@Че Гевара

Evo Ti link http://www.sovmusic.ru/list.php?part=1&category=che.
Nema šta nema, pjesme, tekstovi, plakati, govori Staljina, Lenjina, Hrušćova, Gagarina, radijski proglas o pobjedi i između ostalog 62 pjesme o Če-u, a od toga 25 verzija Haste ...

Biće valjda za ovo jednom neka piva.

sofffy
28.08.2007., 17:07
Che je ubijen devetog oktobra! :roll:
Toliko o poshtovaocima.

Че Гевара
28.08.2007., 17:13
Sofffy,sve shvatas bukvalno.Kazemo ove godine je 40 godina od smrti Chea.

dejina811
28.08.2007., 18:21
nista posebno od licnosti, bio obcan revolucionar samo mu mediji napumpali popularnost!

Rujevit
29.08.2007., 01:50
nista posebno od licnosti, bio obcan revolucionar samo mu mediji napumpali popularnost!

Не могу да верујем :roll: ...обичан револуционар, људи су за њега само бројке... :roll: ....погледајте какви су били Робеспјер, Мара и Сен Жист па онда нешто пребаците Чеу

King 7
29.08.2007., 10:50
Bolje reci - bandit. Sada i oni imaju svetsku slavu. A sto niko ne nosi majicu sa likom onog Caveza?

Nexus 6
29.08.2007., 11:46
Pa zato sto nije ubijen zbog toga sto predstavlja...

Uf...svako vreme i mesto ima svoje heroje...za siromasnog potomka Maja, Che je heroj, za potomka konkvistadora, kome je oduzeta imovina je djavo...

ono sto cini Gevaru onim sto je danas je vecito buntovnistvo (i protiv SAD i SSSR), mlada smrt i cinjenica da nikada nije bio na nekom vaznijem politickom polozaju da bi postao kompromitovan...

to da je Che Gevara bio veci ekstremista i od Fidela Kastra, malo ko zna, niti ga interesuje...

sto se mene tice, super je Che, al' za Juznu Ameriku...meni je malo dosta komunizma...mozda za koju godinu, kad mi se jos malko popne neoliberalizam na...

Nexus 6
29.08.2007., 12:01
da napravim digresiju, slicna stvar je i sa Nelsonom Mandelom...
jedino po cemu je poznat je to sto je 40 godina bio u zatvoru, jer se suprostavljao aparthajdu...i svi hoce da se slikaju sa njim. Slika se i sa Busom, i sa Bonom, i sa Kastrom... Opri koja ima milione je idol (a covek komunista), studenti koji misle da je dihidrogen oksid otrov, imaju njegove slike...

a njegovi naslednici se danas bore da se odrze iznad vode, od njegovog "dobrog" vodjenja drzave tih par godina...

ali, covek je SIMBOL...i kad umre to ce i ostati...
takvi su ljudi...

dejina811
29.08.2007., 15:38
Не могу да верујем :roll: ...обичан револуционар, људи су за њега само бројке... :roll: ....погледајте какви су били Робеспјер, Мара и Сен Жист па онда нешто пребаците Чеу
pa navedeni su bili deo nastajanja danasnjeg francuskog drustva, a ce je samo hteo da siri neku utopijsku ideju!

Че Гевара
29.08.2007., 17:41
Ali Gevara se nije ustoličio kao ostali revolucionari.Sada ćete reći,a zbog čega je bio onda ministar industrije Kube,on je inače ministar bio samo formalno,jer je Kastro svakom revolucionaru hteo da dodeli malo vlasti,ali Gevaru to upravljanje nije interesovalo,on je bio jedino revolucionar utopista,koji je mislio da svetu može doneti sistem socijalne pravde.

sofffy
30.08.2007., 02:08
Sofffy,sve shvatas bukvalno.Kazemo ove godine je 40 godina od smrti Chea. shta to sve?

pa zashto nisi stavio datum..ispada kao da si otvorio temu na godishnjicu smrti,koja nije ni blizu.

sofffy
30.08.2007., 02:10
Ali Gevara se nije ustoličio kao ostali revolucionari.Sada ćete reći,a zbog čega je bio onda ministar industrije Kube,on je inače ministar bio samo formalno,jer je Kastro svakom revolucionaru hteo da dodeli malo vlasti,ali Gevaru to upravljanje nije interesovalo,on je bio jedino revolucionar utopista,koji je mislio da svetu može doneti sistem socijalne pravde. i odustao je od svog tog sjaja i krenuo u borbu za svoj narod.
do zadnjeg daha se borio za ljude..ljude koji su ga na kraju izdali.

Nexus 6
30.08.2007., 12:35
Ali Gevara se nije ustoličio kao ostali revolucionari.Sada ćete reći,a zbog čega je bio onda ministar industrije Kube,on je inače ministar bio samo formalno,jer je Kastro svakom revolucionaru hteo da dodeli malo vlasti,ali Gevaru to upravljanje nije interesovalo,on je bio jedino revolucionar utopista,koji je mislio da svetu može doneti sistem socijalne pravde.

nije se "ustolicio", jer je na Kubi ipak bio drugi covek...
Da li bi se proglasio predsednikom Argentine, da je tamo poveo revoluciju, pitanje je...

Rujevit
30.08.2007., 18:24
pa navedeni su bili deo nastajanja danasnjeg francuskog drustva, a ce je samo hteo da siri neku utopijsku ideju!

Какве то сад везе има? А у почетку, јакобинци и жирондинци, нису деловали утопистички?
Зато и јесте револуционар, што је идеалсита, што захтева максиму(иако зна да га је немогуће остварити) јер само на тај начин може добити просек. Ако крене од осредњости знаш где ће завршити...

El_Guerrila
30.08.2007., 20:07
i odustao je od svog tog sjaja i krenuo u borbu za svoj narod.
do zadnjeg daha se borio za ljude..ljude koji su ga na kraju izdali.
polako sofffy, pocinjes da mi se svidjas ;)

Nexus 6
30.08.2007., 20:24
polako sofffy, pocinjes da mi se svidjas ;)

evo ruke, majstore... :lol:

ovo je zaista sustina citavog danasnjeg kulta Che Gevare...muvanje...
mada ne samo danasnjeg...koliko li je tek mladih francuskih studentkinja "palo" na slike Che-a po sobama svojih isto tako mladih, ali jos nalozenijih kolega, tokom '68.?

El_Guerrila
31.08.2007., 17:51
evo ruke, majstore... :lol:

ovo je zaista sustina citavog danasnjeg kulta Che Gevare...muvanje...
mada ne samo danasnjeg...koliko li je tek mladih francuskih studentkinja "palo" na slike Che-a po sobama svojih isto tako mladih, ali jos nalozenijih kolega, tokom '68.?
ne razumem pitanje...?

Nexus 6
31.08.2007., 21:57
kako god kazes... :)

El_Guerrila
01.09.2007., 00:12
zatvori se tema o mom miljeniku... aj pisite nesto :)

ArnoldLayne
02.09.2007., 08:29
imam majicu sa njegovim likom
ne znam mnogo o njemu ali je ostao simbol borbe za slobodu

to je profil neokomuniste

sofffy
09.09.2007., 13:18
polako sofffy, pocinjes da mi se svidjas ;)tek sad ovo prochitah.
nemam ja namjeru da se ikome svidim,samo iznosim svoje mishljenje. ;)

дрињача
09.09.2007., 20:57
Kako se zove cigan revolucionar?
ciganCHE :lol:

El_Guerrila
11.09.2007., 22:13
tek sad ovo prochitah.
nemam ja namjeru da se ikome svidim,samo iznosim svoje mishljenje. ;)
a ja tek sad ovo procitah.... znam da nemas nameru, ali mi se svidja kako razmisljas ;)

sofffy
12.09.2007., 23:14
Mhm.Da.Hvala. ;)

Luka_Bgd_
14.09.2007., 17:42
U poslednje vreme se jako interesujem za Che-a,Castra i kubansku revoluciju.Detaljno sam izucio novu kubansku istoriju.
Do te granice da zelim da od 1-15 oktobra ucestvujem na internacionalnoj brigadi "Ernesto Che Guevara" na Kubi.
Ali to cu morati neki drugi put,zbog obaveza ovde...

Pravi heroj...

Ameri se bore protiv ikonizacije Che-a...xaxaxaxa...pa znate kad ce da neko nosi majcu sa Busovim likom?

Mjehurko
24.09.2007., 14:00
zatvori se tema o mom miljeniku... aj pisite nesto :)
Stvarno,da li neko moze da mi kaze zasto je zatvorena ona stara tema o Che-u?Dugo nisam bila na forumu pa ne znam sta se desavalo s prepiskom izmedju forumasa.
Inace kako peva Karlos Puelba : Donde el sol de tu bravura le puso cerco a la muerte(koliko ja razumem ovako bukvalno:sunce tvoje hrabrosti kruzi oko smrti(da li : opkoljava je.kako ja kapiram?
I tacno je da je njegova smrt samo fizicka.jer je on PARA SIEMPRE!!!
Samo da dodam za Busha....mogu samo da nose onaj vec zaboravljeni sat od pre par meseci.... :twisted:

Luka_Bgd_
29.09.2007., 21:09
Stvarno,da li neko moze da mi kaze zasto je zatvorena ona stara tema o Che-u?Dugo nisam bila na forumu pa ne znam sta se desavalo s prepiskom izmedju forumasa.
Inace kako peva Karlos Puelba : Donde el sol de tu bravura le puso cerco a la muerte(koliko ja razumem ovako bukvalno:sunce tvoje hrabrosti kruzi oko smrti(da li : opkoljava je.kako ja kapiram?
I tacno je da je njegova smrt samo fizicka.jer je on PARA SIEMPRE!!!
Samo da dodam za Busha....mogu samo da nose onaj vec zaboravljeni sat od pre par meseci.... :twisted:

:D:D:D

"Aquí se queda la clara,
La entrañable transparencia,
De tu querida presencia
Comandante Che Guevara."

To mi je jedna od omiljenih pesama. 8-)

El_Guerrila
29.09.2007., 23:45
:D:D:D

"Aquí se queda la clara,
La entrañable transparencia,
De tu querida presencia
Comandante Che Guevara."

To mi je jedna od omiljenih pesama. 8-)

i meni je omiljena ;)

miloskorac
29.09.2007., 23:54
Pa sta i trebali su da ga ubiju, pa zasto su ga ubili? Sta je Che uradio da ga ubiju? Brate informisi se

miloskorac
29.09.2007., 23:56
Malo los citat, entrañable ne znaci ama bas nista na spanskom, informisi se decko

miloskorac
29.09.2007., 23:57
Che je budala odmetnicka

Luka_Bgd_
30.09.2007., 10:31
Ne pada mi napamet da se svadjam sa tobom.

PS.Entranable znaci isto sto i querido.
Tacna je transkripcija,zato ne pokusavaj da me ucis necemu sto (ocigledno) ne znas.

A za tvoje komentare o Guevari necu reci nista... :roll: :roll: :roll:

Che_Guevara
06.10.2007., 01:59
El_Guerrila, svidja mi se tvoje razmishljanje i nemam namjeru da te uvrijedim, al pravilno je Guerilla...
Che je kao prvo bio boleshljivi revolucionar, koji je imao blistavu viziju...
Dok je Fidel bio mnogo odluchniji i da kazhem nemilosrdniji, al i njega gotivim... Ipak izbeci 500 pokushaja atentata nije mala stvar...
Sam dokaz iskrenosti Ernestove je i to shto je kasnije otishao u Kongo da sprovodi slichnu gerilsku borbu protiv tamoshnje vlasti... Ubijen je u Boliviji...

@!@Hasta la victoria siempre@!@

sofffy
06.10.2007., 16:08
Josh 3 dana do 40te godishnjice Cheove smrti. :cry:

sofffy
09.10.2007., 11:12
http://www.mibsasquerido.com.ar/Assets/Personagens/che-habano.jpg

14.jun 1928. - 9.oktobar 1967.

Whenever death may surprise us, let it be welcome if our battle cry has reached even one receptive ear and another hand reaches out to take up our arms.

Hasta siempre,comandante! :cry:

Che Guevara
09.10.2007., 18:48
hasta la victoria, siempre...

cals
09.10.2007., 21:11
Imate li ceo tekst pesme Hasta siempre Comandante, po mogucstvu s prevodom?

Че Гевара
09.10.2007., 22:36
Evo ti teksta:
Aprendimos a quererte
desde la historica altura
donde el sol de tu bravura
le puso cerco a la muerte.

Aqui se queda la clara,
la entrenable transparencia
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

Tu mano gloriosa y fuerte
sobre la historia dispara
cuando todo Santa Clara
se despierta para verte.

Aqui se queda la clara,
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

Vienes quemando la brisa
con soles de primavera
para plantar la bandera
con la luz de tu sonrisa

Aqui se queda la clara,
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

Tu amor revolucionario
te conduce a nueva empresa
donde esperan la firmeza
de tu brazo libertario.

Aqui se queda la clara,
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

Seguiremos adelante
como junto a ti seguimos,
y con Fidel te decimos:
!Hasta siempre, Comandante!

Aqui se queda la clara,
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara.

cals
09.10.2007., 22:45
Najlepse hvala!!!

King 7
09.10.2007., 23:10
Komandant Ce Gevara... Ciji komandant? Kada si bio pod njegovom komandom? Gde je komandovao uopste? Bilo je lom raznih komandanata u 20. veku.

Che Guevara
09.10.2007., 23:21
Komandant Ce Gevara... Ciji komandant? Kada si bio pod njegovom komandom? Gde je komandovao uopste? Bilo je lom raznih komandanata u 20. veku.

možeš ti da pričaš šta god hoćeš...Che je...jednostavno, Che..

King 7
09.10.2007., 23:39
Svih ovih godina niko nije nicim objasnio tu cinjenicu. Che je Che i nista vise od toga. Sta je Che toliko ucinio svojim obozavaocima posebno onim na ovom delu planete?

King 7
09.10.2007., 23:41
Dacu da mi odstampaju majicu sa likom Uga Caveza da zabavljam narod, ima da mi umiru od smeha. Dacu i na gitari da mi oslikaju njegov cenjeni lik.

vujadin
10.10.2007., 15:14
Не знам шта вас толико фасцинира Че, ја сам живео у његово време, ми смо то сматрали време стварања култова, попут Стаљина, Тите, Троцког, Кастра и других који нису успели. Време то све прегази и после не остане ништа. Питање је да ли ће их и историја забележити или претворити у мит. Реално гледано, губитак времена и снаге.

Че Гевара
10.10.2007., 17:45
Svih ovih godina niko nije nicim objasnio tu cinjenicu. Che je Che i nista vise od toga. Sta je Che toliko ucinio svojim obozavaocima posebno onim na ovom delu planete?
Kako Buš ima toliko obožavaoca širom Albanije,a i Albanija je na ovom delu planete?

vujadin
10.10.2007., 18:11
Па није вам ваљда то разлог за обожавање Чеа, да ли ви тако и мислите?

El_Guerrila
10.10.2007., 21:53
El_Guerrila, svidja mi se tvoje razmishljanje i nemam namjeru da te uvrijedim, al pravilno je Guerilla...
Che je kao prvo bio boleshljivi revolucionar, koji je imao blistavu viziju...
Dok je Fidel bio mnogo odluchniji i da kazhem nemilosrdniji, al i njega gotivim... Ipak izbeci 500 pokushaja atentata nije mala stvar...
Sam dokaz iskrenosti Ernestove je i to shto je kasnije otishao u Kongo da sprovodi slichnu gerilsku borbu protiv tamoshnje vlasti... Ubijen je u Boliviji...

@!@Hasta la victoria siempre@!@

znam da je pravilno guerilla ali pogresio sam kad sam se registrovao a sad ne mogu da ispravim.
ipak, hvala ti sto si mi rekao

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

King 7
10.10.2007., 22:26
Kako Buš ima toliko obožavaoca širom Albanije,a i Albanija je na ovom delu planete?
Kakvo je to sad poredjenje? Bus je lik koji bi siptarima trebao pokloniti zemlju a siptari su ti koji su podosta novca ulozili u administraciju njegove zemlje ( kongresne aparatcike i ko zna jos koga ) znaci - posao, dil, prakticne stvari. Bus im opet dodje kao neki roditelj, oslonac ili ko zna sta jos, ne interesuje me. Sve to neki Cegevara nije bio nista ikome na ovim prostorima. Nije cak bio ni na onim - mali avanturista, potpaljivac revolucija i nemira, ustanovljivac Kubanskih beda i nesreca. A zasto Che nije idol siptarskoj masi nego samo Srpskim neupucenim decacima?

King 7
10.10.2007., 22:29
Mislim da tu nema nikakvog ideala - Ce je samo jedan fotogenican lik koji nabedjeni romanticari nose na majicama koje opet ne idu bez vijetnamke. Kvalitetne fotografije i nista vise. Ugove slike necete nositi nikako, Kastrove takodje, ne ide pa ne ide.

King 7
10.10.2007., 23:02
http://i218.photobucket.com/albums/cc49/Hrx7/Thumbs_CheDead.gif

El_Guerrila
11.10.2007., 15:50
Kakvo je to sad poredjenje? Bus je lik koji bi siptarima trebao pokloniti zemlju a siptari su ti koji su podosta novca ulozili u administraciju njegove zemlje ( kongresne aparatcike i ko zna jos koga ) znaci - posao, dil, prakticne stvari. Bus im opet dodje kao neki roditelj, oslonac ili ko zna sta jos, ne interesuje me. Sve to neki Cegevara nije bio nista ikome na ovim prostorima. Nije cak bio ni na onim - mali avanturista, potpaljivac revolucija i nemira, ustanovljivac Kubanskih beda i nesreca. A zasto Che nije idol siptarskoj masi nego samo Srpskim neupucenim decacima?

kad ne znas ne pisi. otkud ti to da albanci ne nose majice sa ceovim slikama? ima sigurno medju njima nekoliko hiljada obozavaoca chea. njega svi vole, predji preko toga. i ako nemas nista pametnije da kazes ne dolazi na ovu temu da se svadjas i da vredjas chea. otvori tamo neku tvoju cetnicku pa se tamo zajebavaj
Es mejor morir de pie que vivir toda una vida arrodillado

King 7
11.10.2007., 22:42
Kad ne znam ne pisem... Da probam jos. Nose ljudi razne majice pa i siptari. Raznih boja i dezena sa raznim logotipima i likovima a medju njima je i slavni Ce. Poenta je u tome da jos niko ne ume da objasni sta je Ce korisno uradio njegovim obozavaocima, kakvo je to dobro doneo? Nikakvo kao i svaki drugi komunisticki demagog. Ce je obicna konfekcija jer kako rekoh ne nosite slike Ugove ili cak Kastrove koji je " kapitalnija " pojava od Cea. Zasto? Zato sto ne stoje lepo ni na jednoj majici, posebno na gitarama. Prazna idolatrija a ja bih voleo sve vas da vidim u blagorodnoj drzavi koju bi stvorili Ce i ostala banda a koju bi naravno licno Kastro vodio sledecih mnogo decenija.

El_Guerrila
12.10.2007., 14:13
Kad ne znam ne pisem... Da probam jos. Nose ljudi razne majice pa i siptari. Raznih boja i dezena sa raznim logotipima i likovima a medju njima je i slavni Ce. Poenta je u tome da jos niko ne ume da objasni sta je Ce korisno uradio njegovim obozavaocima, kakvo je to dobro doneo? Nikakvo kao i svaki drugi komunisticki demagog. Ce je obicna konfekcija jer kako rekoh ne nosite slike Ugove ili cak Kastrove koji je " kapitalnija " pojava od Cea. Zasto? Zato sto ne stoje lepo ni na jednoj majici, posebno na gitarama. Prazna idolatrija a ja bih voleo sve vas da vidim u blagorodnoj drzavi koju bi stvorili Ce i ostala banda a koju bi naravno licno Kastro vodio sledecih mnogo decenija.

sta je ce uradio??? zasto ga volimo??? e brate, tebi ne vredi objasnjavati tako da necu vise da se mucim. a ti lepo odjebi od tema sa cheom nego idi otvori neku svoju sa naslovom "GODISNJICA SARADJIVANJA DRAZE SA NACISTIMA"

vujadin
12.10.2007., 15:32
Да ли то значи да су и за Чеа Дража и четници криви, вероватно и Срби?

El_Guerrila
12.10.2007., 16:19
sta???

King 7
12.10.2007., 19:39
sta je ce uradio??? zasto ga volimo??? e brate, tebi ne vredi objasnjavati tako da necu vise da se mucim. a ti lepo odjebi od tema sa cheom nego idi otvori neku svoju sa naslovom "GODISNJICA SARADJIVANJA DRAZE SA NACISTIMA"

Dedino unuce... Da je Draza saradjivao sa Nemcima ne bi otisao na Ravnu Goru nego bi se prijavio u prvu nemacku kasarnu. Pusti ti dedine price iz rata, znas i sam sta je propaganda i laz ali tek to tebi se ne da dokazati ma koliko tupili ovde. Nego, odyebi ti sa tvojim Ceom, niti je on ordinirao na ovim prostorima niti si ti iz Juzne Amerike.

El_Guerrila
12.10.2007., 20:33
a ti odjebi sa drazom, ovo je tema o cheu

vujadin
12.10.2007., 21:35
Па могли би комуницирати и са љепшим речником или и то спада у револуционарну културу.

King 7
13.10.2007., 00:33
Ova tema je cista propaganda. Dok je ove teme ja cu je posecivati jer cu i dalje nastupati kao da je forumska diskusija u pitanju. Ako zelis propagirati komunisticke idole, likove i njihov program onda to radi na drugaciji nacin a ja cu se protiv njih boriti u svakom slucaju.

mrs depp
13.10.2007., 01:15
Zar mi,Srbi treba da poštujemo samo onog koji je radio u našu korist???To znači ne treba da poštujemo ni jednog stranog pisca jer npr nije pisao o Srbiji,ni jednoh velikog vojskovođu,treba da kažemo-ko *ebe Napoleona-mali smrad,nije nam ništa,il kakvi crni renesansni umetnici kad nisu ništa uradili a da je naše......To ti King7 dođe tako....Da li opravdavaš ovu omladinu koja sebe nazivaju neonacistima??
Što se Che-a tiče,nema svrhe da stobom o
tome razgovaram....9.Oktobra na svim televizijama,tj u glavnim dnevnicima-bila je jako pozitivna reportaža o obeležavanju 40.god,o tome kako je cele nedelje-manifestacija u njegovu čast,i da je u kafiću La Revolucion bila prestavljena najnovija kjniga,koju je pisala njegova žena'Moja ljubav Če'......ista knjiga najjavljena je i na predstojećem sajmu knjiga

mrs depp
13.10.2007., 01:22
Bolje reci - bandit. Sada i oni imaju svetsku slavu. A sto niko ne nosi majicu sa likom onog Caveza? Nije se još dovoljno pokazao,a ije ni ušao u istoriju......On se bori za svoju zemlju,usput podržava komšije......priča mu ni malo nije slična kao Gevarina

mrs depp
13.10.2007., 01:46
U celoj frci koja je bila oko ruskog nuklearnog oružja na Kubi-evo ti istoriski podatak-Ali Kubi,još uvek je pretio napad od Amerike,morali su nekako da se osiguraju pored svoje lake vojske od 200 000,saradnja sa Rusijom,umalo je odvela do novog svetskog rata.Rakete,atomsko glave Rusije bile su uprte na SAD,ne samo kao posledica saradnje sa Kubom,već i zbog hladnog rata.Nikita Hruščov,kao vojnu pomoć,šalje 40 raketa sa atomskim glavama i dometom od 2 200 nautičkih milja,i 24 rakete domata od 1 100hm,koje su bile dovoljne da ’pokriju’ Majami,Nju Orlenas,Vašington i Njujork.Jedna atomska glava na tim raketama,imala je 225 puta jaču razornost od atomske iz Hirošime.Na Kubu su stigla i 42 sovjetska borbena aviona ’Mig-21’,i bombardera’Iljušin 28’,4 razarača,18 ratnih brodova..Tada se nalazilo 41.902 sovjetska vojnika na ostrvu.Če Gevara postavljen je kao komadant raketne odbrane.Kenedi i vlada Amerike bila je pod velikim strahom,jer su znali da nije više stvar revolucije,već ’crvenih’.Nekako je uspostavljen sporazum između Hruščova i Kenedija,rakete su povučene sa Kube.Fidel i Kubanci,bili su besni i izdati,

Što znači Che-komadant raketne odbrane,inače bio je glavni akter u odbranii tokom operacije u Zalivu Svinja,i oslobodio Santa Claru

vujadin
13.10.2007., 03:42
Ако је то наведено истина, онда се поставља питање шта се хтело са тим нуклеарним бомбама, уништити Кубу и околину или део Америке. Замислите да је дошло до сукоба, једна једина бомба је била довољна да уништи Кубу и околину и да нанесе толико штете читавој планети да би до данас сви били помрли од разних болести, и револуција би била победила, или би победник била капиталистичка Америка, само ми објасните како би се славила та победа? Кажеш да је био доктор и лечио лепру, а на другој страни био је спреман да за своје идеале побије те што је лечио и све остале које није требало лечити. Ја данас, хвала Богу, могу рећи нека му Бог опрости јер није знао шта ради, и не само њему него и свима који су убијали за своје идеале, и нека им душе почивају у миру.

El_Guerrila
13.10.2007., 13:47
napokon neko da me podrzi :D pozdrav mrs_depp

mrs depp
13.10.2007., 16:48
Hvala Geilo! Vujadine-da ovo gore je istina,tačni podatci....pa da je krenula raketna odbrana,nastao bi 3.S.rat..........između istočnih i zapadnih sila.......On da je htao opalio bi bar jednu bojevitu glavu ka Floridi,to je poenta.....definitivno bi nastao haos,al postoji jedna pametna osoba,moj ex profan koji je često govorio-SAD su rak u telu ljudske rase.Rak se leči radioterapiom.......Cala pompa oko Kube-oko atomki,bila je samo svađa Rusije i SADa,deo Hladnog rata.....Kuba ne bi bila uništena,već cela Amerika,al naravno radijacija bi pokosoila sve oko sebe,pa i Kubu.....a naravnno-ko je doneo sve to oružje?SSSR........dal ti stvarno misliš da su oni to Kubancima dali jer ih vole?ne,ne borba protiv Amerike...........

mrs depp
13.10.2007., 16:49
Kuba,ostrvo u severnim Karibima,danas je jedina zemlja na kojoj još uvek živi revolucija pod vođstvom Fidela Kastra.Komunistička ideja i Marksova učenja,aktivna su još u maloj zemlji,ekonomski nerazvijenoj,ni malo približnoj Rusiji,majci komunizma,nekadašnjoj Kini,a ni SFRJ.
Iako mnogi smatraju lidera Fidela Kastra,začetnikom komunizma na Kubi,svakako greše,jer je on,još kao mlad,tokom studija,odbijao da pristupi komunističkoj partiji.Prvi ’čovek komunizma’ i osnivač KP na Kubi,bio je Hulijo Antonio Melje.
Pre revolucije,na čelu države,bio je Fulgensio Batista,vojnik od karijere i veliki diktator,rame uz rame sa Pinočeom u Čileu,Truhiljom na Dominikani,Papa Dokom na Haitiju,Benzerom u Boliviji i Norijegom u Panami.Zajedničko je za sve da narod njihovu vlast pamti po velikom stradanju,glađu,diskrimainaciji crnog naroda,robstvu,eksplatisanju i čvrstim vezama sa SAD-om.
Situacija na Kubi,državne pljačke,’pranje novca’,sve veća glad,i 75%zemlje u vlasništvu amerikanaca,stvaralo je nezadovoljstvo i potpuno ’otvaranje vrata’za mladog,eksplozivnog,i dobrog govornika,momka elite Kube-Fidela.’El Galjego’ bio je poznat na Havanskom univerzitetu po svom buntovnom karakteru,revolucijonarnim idejama i organizaciji prostesta,tadašnji studetni u njemu su uveliko videli nekog ko može da se suprostavi Batisti.Tokom studija na Pravnom falkultetu,pristupio je Studenskoj uniji i postao njen potpredesednik .
1947.godine Kastro pristupa Narodnoj partiji(poznatijoj kao Ortodoksnoj stranci) Eduarda Čibasa,velikog kritičara Batistinog režima,čoveka koji je poturio iskru za vatru revolucije.Čibas zbog stalnog hapšenja,i ne mogućnosti javnog govora,u svom poslednjem govoru,poslao je apel :’Narode Kube,probudi se,ustani i kreni....’posle čega je pred mikrofonom izvršio samoubistvo.Njegova smrt ostavila je veliki odjek.
Odmah posle tog događaja,Batista se vraća ponovo na vlast,po drugi put.Izvršava državni udar,a Kastro kao diplomirani pravnik,advokat, iznosi optužbe pred vrhovnim sudom za sva Batistina kršenja ustava .Već tada,režim počinje da ga goni.Sukobljav se sa komunistima,koji ga smatraju nepromišljenim,jer zagovara nasilje.Kastro,potpuno posvećen Ortodoksnoj stranci,smatrao je da na Batistin državni udar je trebalo se bratiti nasiljem,i zato

mrs depp
13.10.2007., 16:50
optužuje tadašnje komuniste nesposobnim i odbija bilo kakav zajednički učinak protiv tadašnjeg režima.Na godišnjici smrti Čibasa,slušajući nezadovoljne funkcionere Ortodoksne stranke,koji samo rečima osuđuju vlast,Fidel je rekao:’Tako kako vi govorite,ne može se srušiti ni poslednji predsednik opštine na Kubi.Protiv diktature postoji jedan odgovor-oružana borba...’
Tada se na Kubi,poslednjih godina od povrataka Batiste’52,mnogo govorilo o revoluciji,nezadovoljstvo su prvenstveno pokazivali mladi.Ali niko na vlasti nije smatrao priču ozbiljnom,jer je to bila priča sirotinje,sve dok nisu shvatili da glavni vođa je ustvari čovek iz bogataške porodice,najvišeg staleža,u čijem je posedu bila jedna od najvećih latifundija na Kubi.

Napad na Monkadu

Fidel sa troje prijatelja,započinje akciju na kasarnu Monkada u gradu Santjago da Kuba.Propagandu započinje deljenjem letaka i zauzimaljem radia preko kog je pozivao narod na oružanu pobunu.Uspeo je da sakupi 160 članova,koji će učestvovati u borbi.Posle neuspeha,mnogo pobijenih i zarobljenih ljudi,Fidel se predaje.U Havani,kao advokatu prilikom suđenja,dopušteno mu je da se sam brani.Govor koji je držao 5 sati,ustvari je prvi programski manifest organizacije ’Pokret 26.Juli’.Njegov govor,posle 2 godine,štampao se kao agitaciona knjižica,gde je on izneo 6 glavnih problema Kube:problem zemlje,industrije,nezaposlenosti,obrazovanja,stano va,narodnog zdravstva.Kastro biva osuđen na 15 godina,ali posle 2 godine je oslobođen.Nikada nije do kraja verovao svom bratu Raulu koji se oduvek deklarisao kao komunista,a bio je i izdat od svoje najmlađe sestra koja ga je odala na račun CIA-e,i postala jedna od prvih osnivača anti-kastrističke organizacije na Floridi,zbog besa prema bratu koji je ostavio bez nasledstva.
Batista je dugo odbijao održavanje izbora koji su se ipak održali pod pritiskom SAD-a.Prilikom izlaska iz zatvora,Kastro je trijumfalno dočekan na ulicama Havane,dok su ga novine blatile pod dejstvom režima.Raul je tada bio optužen za postavljanje bombi u bioskopu,i bio je primoran da pobegne u Meksiko,jer je Fidel oštro osuđivao terorizam.
Tada,pobunjenici sa Kube,dobijaju u svojoj postavci čoveka koji će postati najpoznatiji ’Commadante’kroz istoriju bunta,bolešljivog mladića,lekara iz Argentine,ali ipak najveću asocijaciju na kubansku revoluciju-Ernesta Če Gevaru.Raul ga je upoznao u Meksiku,gde je Če izbegao iz Gvatemale.Glavni razlog priključenju Ernesta u oslobađanju Kube,je bio njegov avanturistički duh i nemirna duša koja se nagledala patnji siromašnih u Južnoj Americi prilikom putovanja na poznatom ’La Poserosa’motoru.Če koji je zbog asme bio oslobođen vojske,pokazao se kao najbolji gerilac u vojnim vežbama,kasnije i oslobađnju Santa Klare.Fidel uveliko je spremao napad,i dolazak na obalu Kube.Sa Frankom Paisom,odabira se selekcija ’Pokreta 26.juli’,okuplja se 80 ljudi koji na barci Granma(baka) otplovljavaju ka Santajgu.Novi napad na Monkadu,završio se velikom masakrom,gde je od 80,ostalo živo samo

mrs depp
13.10.2007., 16:50
12 ljudi,od kojih su to bili Fidel,Raul,Če i Kamilo Sijenfuegos.Tada se preostaloj gerili sve više seljaci priključuju,i počinje skrivanje po šumama Sijera Maestre.Batista šalje vojsku sa američkim oružjem da uništi gerilu na Sijeri.
U samoj gerilji,postojalo je nesuglasica,jer su samo Če Gevara i Raul bili za komunizam.Prilikom iznošenja ideje Čea da treba da se stvori sveobuhvatni sistem,jedan gerilac mu je odgovorio:’Oboriti Batstu,i to je sve..’
Ubrzo gerila broji 127 članova,i deli se u 2 grupe,jedna na čelu sa Čeom,druga sa Kastrom.Zbog neuspeha slamanja gerile,Batista ’57 povlači vojsku iz Sijere. .
-Prvi put svoje protivljenje američkom imperijalizmu,Kastro pokazuje javno,kada odbija u Majamiju da ’Pokret 26.juli’se odrekne svog revoljucijonarnog puta i sklopi pakt sa CIA-om.Veliku podršku i pomoć,gerilcima pruža nacionalni radio’Rebelde’,a katolička crkva traži od Batiste da ode i stvaranje vlade Nacionalnog spasa,što Kastro odbija.
Pokret se premešta u ravnicu,gde je vođa Raul,koji tamo upoznaje Pepea Ramireza,i tada počinje saradnja komunista i pokreta..Fidel izdaje novi manifest-za totalni rat.
Studenske demostracije ’58 postaju sve češće i oštrije.Svaki dan,od 11h oglašavao se radio Rebelde i pozivao na borbu.Tada je bilo oko 2000 naoružanih omladinaca.Radnici se pridružuju borbi.Svi gradovi su bili oslobađani uz veliko stradanje mladih pobunjenika,ali ne i Havana.
U maju,Batista kreće u novu ofanzivu,pojačan oružjem od SAD-a,Kastrova jedinica je na Sijeri,a Sijenfuegos i Če-Santjago i Santa Klara.
Fidel zahteva povlačenje američke vojne misije,što SAD odbija.
Batista tada raspisuje nove izbore,ali stanovništvo odbija da glasa.Novembra ’58 Če uništava blindirani voz Batistine vojske.
1.januar 1959.god.,Kubanci postaju slobodan narod.Batista beži sa Kube,a gerila već na noć 31.decembra,zauzima Havanu.
Cilj revolucionara bio je pad Batista,čišćenje vojske,i stranih američkih firmi koje su kontrolisale izvoz šećera,nikla,voća.
Komunistička partija je priznala revoluciju,ali odmah na sledećem kongresu ograničila je tu podršku.Kubanska revolucija u suštini je prva revolucija protiv neokolonijalizma.1960.godine,revolucija postaje socijalističkog karatktera,kada se donosi Zakon o agrarnoj reformi,izvršava se nacionalizacija svih domaćih i stranih preduzeća.
Ubrzo počinju novi vazdušni napadi iz Majamija.tada je stvorena revolucijonarna milicija sačinjena od seljaka i radnika.
Sve više,SAD smanjuje kvotu šećera koju kupuje od Kube,da bi na kraju uveo embargo(3.februar 1962).Kuba se okreće SSSR i NR Kini,sa kojom sklapa savez.
SSSR je dugo pružala ekonomsku pomoć,sve do svog raspada’91,česta je bila trampa ’belo zlato za crno’.
SAD započinje naoružavanje bandi na Kubi,i njihovu pripremu u Gvatemali,za likvidaciju Fidela i Gevare.
U predvečerje 16.aprila’61,nikaragvanski diktator Samoza,dolazi da poželi srećan put američkim plaćenicima,poručujući im:’Jedino što bih hteo da vas zamolim-pramen Kastrove brade za uspomenu...’

mrs depp
13.10.2007., 16:51
Invazija u Zalivu Svinja

’Operacija Zapata’dobila je ime po močvari iz Zaliva Svinja.Ka obali Kube,krenulo je oko 1.550 naoružanih ljudi,a pratila ih je pomoćna flota.Operacija ove invazije spremana je više od godinu dana,a namera je bila da se bez učestvovanja američke vojske slomi vlast pomoću zakletih anti-kastrista,kubanskih azilata.Kastro je to očkeivao,i zato šalje Raula da jug ostrva drži pod mirom,a Če-a na obalu Pinar Del Ria,gde se očekivalo da anti-kastristi stignu.Poraz SAD-a je bio na plaži Hiron,brzom rekacijom vojske pod vođstvom Če Gevare.Zarobljeno je oko 1.189 pripadnika invazionih trupa.Ustanovili su da je od njih,800 potiče iz bogatih kubanskih porodica,175-profesijonalnih vojnika Batiste,a ostalo kriminalaca.Fidel je postavio SAD-u uslov za puštanje ratnih zarobljenika sa Kube na Floridu,tj. Vašington je platio 52 miliona dolara otkup.
Ali Kubi,još uvek je pretio napad od Amerike,morali su nekako da se osiguraju pored svoje lake vojske od 200 000,saradnja sa Rusijom,umalo je odvela do novog svetskog rata.Rakete,atomsko glave Rusije bile su uprte na SAD,ne samo kao posledica saradnje sa Kubom,već i zbog hladnog rata.Nikita Hruščov,kao vojnu pomoć,šalje 40 raketa sa atomskim glavama i dometom od 2 200 nautičkih milja,i 24 rakete domata od 1 100hm,koje su bile dovoljne da ’pokriju’ Majami,Nju Orlenas,Vašington i Njujork.Jedna atomska glava na tim raketama,imala je 225 puta jaču razornost od atomske iz Hirošime.Na Kubu su stigla i 42 sovjetska borbena aviona ’Mig-21’,i bombardera’Iljušin 28’,4 razarača,18 ratnih brodova..Tada se nalazilo 41.902 sovjetska vojnika na ostrvu.Če Gevara postavljen je kao komadant raketne odbrane.Kenedi i vlada Amerike bila je pod velikim strahom,jer su znali da nije više stvar revolucije,već ’crvenih’.Nekako je uspostavljen sporazum između Hruščova i Kenedija,rakete su povučene sa Kube.Fidel i Kubanci,bili su besni i izdati,tada se po Havani pevala pesma.’Nikita,Nikita,gue se da,no se guita..’
Če Gevara ’65 odlazi u borbu u Afriku,a ’66-’67 započinje gerilju u Boliviji,gde je ubijen od strane CIA i bolivijske vlasti.Danas on je legenda,mit i ideja bunta,a mnogim mladim revolucionarima,on je uzor.
Egzodus ka Floridi
Mnogo ljudi je izbeglo sa Kube zbog ekonomskih razloga,ili ti ’trbuhom za kruhom’.Američka javnost,stvorila je svetu sliku da ljudi beže od ’Kastrove diktature’.Iako je oduvek se bežalo ka boljem i bogatijem životu,mediji su stvorili drugačiju sliku u korist SAD-a.Kuba je jedina zemlja za koju je važio politički azilat,tj da kako koji Kubanac kroči na Floridu,dobija američko državljanstvo.....Svakako je neobično to,da velikodušna ’zemlja snova’ to nikada nije dozvolila narodu iz Meksika,Kine,već naprotiv,obistinilo se Fidelovo predviđanje da će Buš podignuti ogradu srama dugu 1 150 km ,koja odvaja Meksiko i SAD.Na Floridi živi oko1,3 miliona izbeglih Kubanaca.
-Danas Kuba,malo bolje živi nego devedesetih,razvili su turizam,poljoprivredu,najveći su izvoznici šećera,tompusa i poznatog ruma La Habana.Kuba je jedna od zemalja sa najboljim lekarima,organizacijom zdravstva,i obrazovanja.Iako su siromašni,lečenje i školovanje im je besplatno,a 95%stanovništva je zaposleno.Fidel Kastro,sada ima 80god,živi u Havani i ne da se........

mrs depp
13.10.2007., 16:53
evo,sve istoriske i dokazane činjice......bez pristrasnosti...

King 7
13.10.2007., 17:47
[QUOTE=mrs depp;5149705]U celoj frci koja je bila oko ruskog nuklearnog oružja na Kubi-evo ti istoriski podatak-Ali Kubi,još uvek je pretio napad od Amerike,morali su nekako da se osiguraju pored svoje lake vojske od 200 000,saradnja sa Rusijom,umalo je odvela do novog svetskog rata.Rakete,atomsko glave Rusije bile su uprte na SAD,ne samo kao posledica saradnje sa Kubom,već i zbog hladnog rata.

Samo jedno da dodam: Kuba NIKAD nije imala stvarnu pretnju od Amerike. Kastro je decenijama posecivao fudbalske utakmice u Americi pa cak i sada kada se skidaju diktatorski i nedemokratski rezimi po svetu, kada se unistavaju tudje zemlje Kubu niko ne dira. Kuba je bila nekad omiljeno letovaliste Amerikanaca a od revolucije pa do sada je nekad mocvarna i divlja Florida.

mrs depp
14.10.2007., 00:13
King7 da li znaš da je Amerikancima od strane SADa zabranjeno da posećiju Kubu? mislim na sadašnje vreme......Stric mi živi u Kanadi,on može da je posećuje,al ima toliko pruijatelja iz sad-a koji bi želeli,al ne mogu da je posete....devojka sa b92.novinar dobila je američku stipendiju na god dana,u Texsesu je bila...usput je obišla cele Karibe,al kada je htela da napiše izveštaj sa Kube-američka viza joj to nije dozvoljavala