PDA

Vidi punu verziju : Istina o Bosanskim bogomilima.....

Trazeci ljubav
04.02.2004., 21:12
.....ovih dana pronašao sam knjigu dr Vaso Glušca u kome on razložno objašnjava da bogumila u Bosni ustvari nije ni bilo,a time opovrgava ustaljeno mišljenje dr Franja Račkog,katoličko-Vatikanskog prelata u Dalmaciji koncem 19.vijeka.Vaše mišljenje o tome?Pozdrav!! :D

ena28
05.02.2004., 23:57
... za bogumilsko versko ucenje neki su vezivali pojavu stecaka...
...a, evo sta je A.F.Giljferding, ruski istoricar, zapisao o tome u svojoj knjizi PUTOVANJE PO HERCEGOVINI, BOSNI I STAROJ SRBIJI 1857 - 1858.god.
..."pratioci nam rekose da je i ovo groblje ostalo od Grka, ranijih stanovnika zemlje.Predanje o Grcima, narodu koji je ranije ziveo u Hercegovini...vrlo je zivo u ovom kraju.Ovo predanje su mi neprestano ponavljali i muslimani i hriscani duz celog pogranicnog hercegovacko - dalmatinskog reona..."
...ovo za pocetak..

Trazeci ljubav
06.02.2004., 23:56
...su u stvari slovenski sinonimi koji se koriste u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi koja je bila pod većim uticajem Vizantije.Naime,Bosna kao zemlja imala je tu nesreću da se nalazi na obodu kako Istočnog,tako i zapadnog Hrišćanstva!Stoga nije ni temeljno hristijanizovana (setimo se da su Neretljani poslijednji poprimili hrišćanstvo),ali nije JERETIĆKA,već je to predstavljalo AUTOKEFALNU PRAVOSLAVNU CRKVU....
Primjer patrijarh=starac
gost=vladika

sloven
29.02.2004., 12:05
Veoma sam sretan sto neko zeli da razmenjuje misljenja na temu bogumila. Ja na zalost imam vise pitanja nego konkretnih odgovora.
Jesu li bogumili Srbi?
Jesu li davno pokidana veza izmedju staroslovenskog i hriscanskog na Balkanu?
Kakva je uloga pravoslavne svetosavske crkve u nestajanju bogumilsko-gnostickog ucenja?
Sveti Simeon (Stefan Nemanja) - svetac ili ubica radi politickih licno-porodicnih ciljeva?
Takodje bih molio sve poznavaoce da mi ukazu na literaturu koja se bavi ovom temom. :oops:

01.03.2004., 17:47
Veoma sam sretan sto neko zeli da razmenjuje misljenja na temu bogumila. Ja na zalost imam vise pitanja nego konkretnih odgovora.
Jesu li bogumili Srbi?
Kakva je uloga pravoslavne svetosavske crkve u nestajanju bogumilsko-gnostickog ucenja?
Sveti Simeon (Stefan Nemanja) - svetac ili ubica radi politickih licno-porodicnih ciljeva?
Takodje bih molio sve poznavaoce da mi ukazu na literaturu koja se bavi ovom temom. :oops:
Posto su ti Bogumili bili najbrojniji u Bosni, onda ti od prof. Envera i Mustafe Imamovica profesora sa Univerziteta u Sarajevu (ujedno predaju na raznim univerzitetima u SAD-u)i prof. Ivana Lovrenovica nema adekvatnijih strucnjaka kad su u pitanju Bosna i njena istorija. Sa druge strane na tvoje pitanje, da li su Bogumili bili Srbi nema precoznog odgovora, jer to nije pitanje tipa da li je mlijeko crno ili bijelo. Srbi se kao nacija u Bosni spominju puno poslije Bogumila, bez obzira na to sto su srpska imena kao i pravoslavna vjera bile rasprostranjene u BiH od samog prelaska Slavena na krscanstvo. Sve u svemu, Bogumili (neki, a nikako svi) mozda i jesu mogli biti Srbi, a pravoslavci nisu bili nikako, jer ih je i pravoslavna (Bizant) kao i katolicka crkva (Rim)proganjala skoro 4 vijeka (Bosna ti je puna njihovih spomenika, ako hoces dodji kod mene u Sa, pa cu te odvesti na mjesta koja su krcata Bogumilskim srednjovjekovnim spomenicima).

Pozdrav svima

Tražeći_ljubav
01.03.2004., 22:40
Jesu li bogumili Srbi?
Posto su ti Bogumili bili najbrojniji u Bosni, onda ti od prof. Envera i Mustafe Imamovica profesora sa Univerziteta u Sarajevu (ujedno predaju na raznim univerzitetima u SAD-u)i prof. Ivana Lovrenovica nema adekvatnijih strucnjaka kad su u pitanju Bosna i njena istorija. Sa druge strane na tvoje pitanje, da li su Bogumili bili Srbi nema precoznog odgovora, jer to nije pitanje tipa da li je mlijeko crno ili bijelo. Srbi se kao nacija u Bosni spominju puno poslije Bogumila, bez obzira na to sto su srpska imena kao i pravoslavna vjera bile rasprostranjene u BiH od samog prelaska Slavena na krscanstvo. Sve u svemu, Bogumili (neki, a nikako svi) mozda i jesu mogli biti Srbi, a pravoslavci nisu bili nikako, jer ih je i pravoslavna (Bizant) kao i katolicka crkva (Rim)proganjala skoro 4 vijeka (Bosna ti je puna njihovih spomenika, ako hoces dodji kod mene u Sa, pa cu te odvesti na mjesta koja su krcata Bogumilskim srednjovjekovnim spomenicima).

Pozdrav svima

bogumilsa Crkva je bila AUTOKEFALNA PRAVOSLAVNA CRKVA koju je Katolička Crkva non stop progonila,a koja je pomoć u toj odbrani dobijala od Srpskoj državi i Crkvi....Pa zar bi Nemanjići davali svoje kćeri da se udaju za jeretičke prinčeve.... :shock:

Osnove diskusije
02.03.2004., 04:32
Za prvi dio navedi izvor, po ko zna koji put ovdje vecina samo pise nesto sto su culi ili procitali, pa malo adaptiraju kako im odgovara, a nigdje se ne navode IZVORI (sto je osnovna stvar u svakoj istoriskoj diskusiji). Druga, ni na jednom obiljezju nema APSOLUTNO NIKAKVIH tragova niti spisa koje upucuju na to da su Bogumili bili pravoslavci (osim ako Draskovic ili Seselj nisu pisali takve neosnovane gluposti, a ne bi me ni cudilo). I trece, ovo u vezi kceri Nemanjica - TO JE NAJVECA GLUPOST KAD SU U PITANJU SKLAPANJA BRAKOVA UOPSTE (i vidi SE (NA ZALOST) koliko si neupucen u istorijske dogadjaje uopste) ???
Brakovi su hiljadama godina sklapani izmedju najljucih protivnika upravo da bi se izbjegli konflikti (i radi interesnih sfera), bez obzira da li su u pitanju heretici ii monoteisti ii cak politeisti (da ti sad ne nabrajam brakove izmedju prtoestanata i katolika sirom Evrope, pa i pravoslavaca i protestanata, pa zatim barbaske brakove radi izbjegavanja konflikata sa pravoslavcima ili katolicima, pa cak i muslimansko katolicke konekcije u doba muslimanske vladavine u Spaniji). Znas li ti uopste ko je (po izvorima prof Miljkovica) krunisao Stefana Prvovencanog? Sam Papa Rimski, vidis da su interesi uvijek bili zastupljeni na svim stranama!
Izvori sine, izvori, ili bar procitaj u predgovoru knjiga istorije, za bilo koji razred srednje skole, kako se pristupa istorijskim diskusijama i kako se konkretno navode argumenti,pa nam se onda javi.

cao svima

Tražeći_ljubav
03.03.2004., 00:11
Za prvi dio navedi izvor, po ko zna koji put ovdje vecina samo pise nesto sto su culi ili procitali, pa malo adaptiraju kako im odgovara, a nigdje se ne navode IZVORI (sto je osnovna stvar u svakoj istoriskoj diskusiji). Druga, ni na jednom obiljezju nema APSOLUTNO NIKAKVIH tragova niti spisa koje upucuju na to da su Bogumili bili pravoslavci (osim ako Draskovic ili Seselj nisu pisali takve neosnovane gluposti, a ne bi me ni cudilo). I trece, ovo u vezi kceri Nemanjica - TO JE NAJVECA GLUPOST KAD SU U PITANJU SKLAPANJA BRAKOVA UOPSTE (i vidi SE (NA ZALOST) koliko si neupucen u istorijske dogadjaje uopste) ???
Brakovi su hiljadama godina sklapani izmedju najljucih protivnika upravo da bi se izbjegli konflikti (i radi interesnih sfera), bez obzira da li su u pitanju heretici ii monoteisti ii cak politeisti (da ti sad ne nabrajam brakove izmedju prtoestanata i katolika sirom Evrope, pa i pravoslavaca i protestanata, pa zatim barbaske brakove radi izbjegavanja konflikata sa pravoslavcima ili katolicima, pa cak i muslimansko katolicke konekcije u doba muslimanske vladavine u Spaniji). Znas li ti uopste ko je (po izvorima prof Miljkovica) krunisao Stefana Prvovencanog? Sam Papa Rimski, vidis da su interesi uvijek bili zastupljeni na svim stranama!
Izvori sine, izvori, ili bar procitaj u predgovoru knjiga istorije, za bilo koji razred srednje skole, kako se pristupa istorijskim diskusijama i kako se konkretno navode argumenti,pa nam se onda javi.

cao svima

Gdje pobeže ovaj...a što se izvora tiče....Vaso Glušac,dr,izdanje SANU,1929,prevedena na 6 jezika.Ja imam englesku verziju!!! :D :wink:

sloven
05.03.2004., 19:04

cao svima
Lepo si nas pocastio egzaktnom naucnom metodikom, upotrebio Seselja i Draskovica kako bi pokazao sta je glupost i koliko si ti, eto, iskusan pa te glupost ne cudi. Problem je sto nisi odgovorio ni na jedno pitanje pa bio odgovor dokumentovan ili ne. To sto su politicki brakovi mogli da budu sklopljeni od strane najljucih politickih protivnika ne znaci da oni nisu Srbi, pa zar vec i ptice na grani ne cvrkucu o: svesrpskim medjusobicama, sitnim prevarama i promeni vere. Zar pravo na srpsko ime imaju samo pravoslavni, zar nije moguce da pripadnici trenutno zivecih veroispovesti a i onih koje vise ne postoje negde u istorijskim daljinama nisu pripadali istom narodnom korenu? Pozdrav za Sarajliju, za mene bi bila prava sreca videti zaostavstinu bogumila.

nm
05.03.2004., 20:36
onaj dečko koji je započeo temu o bogumilima treba mnogo još da čita kako bi našao odgovore.
No, kako je spomenuo Sv. Savu, moram da vas sve zamolim da razmslite o sledećem : čitava istorija Balkana bila bi potpuno drugačija da je Sv.Sava umjesto pravoslavlja izabrao katolicizam .

05.03.2004., 21:17
tacno!

srbin XP
05.03.2004., 21:33
E da li bi turci favorizovali katolicizam jer su ratovali protiv Austrije?Kao sto su priznali pecku patrijarsiju,jer je pravoslavlje bilo pod turcima potlaceno pa samim tim dozvoljeno im je da vjeruju jer su bili bezopasni.Tako da su pod Turcima mnogo vise stradali katolicki Srbi najvise u Bosni,nego pravoslavni.
Nemam nista protiv katolika,stavise zagovaram jedinstvo hriscanstva,
ali mozda je bolje da je Sava izabrao pravoslavlje.A sto se tice ostalih vjera mislimda treba priznati da postoje i katolicki Srbi(Bunjevci npr.) iako su oni manjina.

06.03.2004., 14:36
onaj dečko koji je započeo temu o bogumilima treba mnogo još da čita kako bi našao odgovore.
No, kako je spomenuo Sv. Savu, moram da vas sve zamolim da razmslite o sledećem : čitava istorija Balkana bila bi potpuno drugačija da je Sv.Sava umjesto pravoslavlja izabrao katolicizam .Cenim da bi mnoge prednosti po Srbe, kroz istoriju,bile evidentne.Ostrica katolicke sveprisutnosti (propagandna i ratna) malo manje bi se tupila na srpskom imenu. Papa i katolicka Evropa bi nam radije pomogla u odbrani od Turaka na Kosovu. Sa Hrvatima se ne bi gusali kroz istoriju nego bi rado bili braca pred Vatikanom i ostatkom sveta. Covece, sad bi isli na more!!!!!! :?

crow
03.11.2004., 01:38
Jesu li bogumili Srbi?
2 puta krsteni nemanja i nije bio vernik
kao retko ko u srbiji
vishe ubica

srbinXP
03.11.2004., 16:25
o bogumilima ništa ne tvrdim ali pričaju ljudi:

http://p087.ezboard.com/fistorijabalkanafrm11.showMessage?topicID=220.topi c

26 stranica rasprave

hijenaa
05.11.2004., 14:49
.....ovih dana pronašao sam knjigu dr Vaso Glušca u kome on razložno objašnjava da bogumila u Bosni ustvari nije ni bilo,a time opovrgava ustaljeno mišljenje dr Franja Račkog,katoličko-Vatikanskog prelata u Dalmaciji koncem 19.vijeka.Vaše mišljenje o tome?Pozdrav!! :D
Kada su rimokatolici progonili svoje "jeretike" mnogi od njih su trazili utociste u pravoslavnim krajevim. Neke od "jeresi" su bile samo pokusaj pojedinaca i grupa u katolickim zemljama da se zadrzi ortodoksno videnje hriscanstva. Oblast Bosne je bila prva gde su se mogli skloniti. "Inkvizitori" su se zalili zbog toga. Njihove zalbe su pogresno protumacene kod nekih istoricara.Ti ljudi za pravoslavce i nisu bili jeretici.