Vidi punu verziju : Kultni filmovi
strani placenik
03.02.2004., 09:53
Mislim da je stvar za koju se najvise vezuje rec "kultno" film. Vase misljenje koji je nas a koji strani film kultni. Ili dajte da napravimo liste. Sta mislite o "Mi nismo andjeli", a od stranih znatno duza lista, recimo "Kum I i II", "Lovac na jelene", "Matrix I", "Dorucak kod Tiffanija"...
lady me
14.02.2004., 14:05
Pa poduza je lista i za domace...
"Varljivo leto 68", "Ko to tamo peva", "Maratonci...", .... "Lajanje na zvezde", "Mi nismo andjeli"...
To su filmovi koje mogu x puta da gledam i nikad mi ne dosade ...
Ali u skorije vreme nije izasao neki domaci film koji se moze staviti u isti rang sa prethodno nabrojanim.
Od stranih... prvi koji mi pada na pamet je "Bilo jednom u Americi".
A da, "Cudesna sudbina Amelije Pulen" je jedan od najboljih filmova koje sam gledala u "skorije" vreme i sa najboljom muzikom!!!
SAMOUPRAVLJAC
03.03.2004., 23:18
Od domaćih Maratonci,Ko to tamo peva,Lepa sela, a od stranih Matrix,Apokalipsa danas,Pulp fiction,
crude_one
20.03.2004., 19:46
Indiana Jones j.e.b.e. kevu!!!!
Nexus 6
22.03.2004., 20:49
Blade Runner, Platoon...kod nas Lepa Sela, Rane i naravno Maratonci i kompanija
Zoran Radmilovic
24.03.2004., 02:10
Domaci: Maratonci, Ko to tamo peva, Varljivo leto 68, Nacionalna klasa, Balkanski spijun, Sabirni centar, Mi nismo andjeli, Lajanje na zvezde, Tri karte za holivud, Davitelj protiv davitelja, Kamiondzije, Svi delovi Zikine dinastije, Tesna koza 1,2,3,4, Price iz majstorske radionice......................................... .................................................. .itd
Ecologygirl
26.03.2004., 13:23
domaci: Munje ,
strani:Oceans eleven
paklena pomorandza, dve chadjave dvocevke, pulp fiction...
DabaMAN
06.04.2004., 22:18
8 mile, matrix, riper:letter from hell, the new guy
smilekv
08.04.2004., 13:40
8mm sa nicolas cage-om ima mnogo dobru atmosferu-pogledajte OBAVEZNO, dobar je i rekvijem za snove, SEVEN , pulp fiction naravno, zamena lica, 51st state ......... kol'ko 'oces da ti nabrojim.
i jos nesto nemogu da kazem da je kultni film bilo koji sto je zaradio mnogo para. npr oceans eleven je dobar ali ne moze za njega da se kaze da je kultni. po meni kultni film MORA da ima nesto originalno u sebi. :)
bajadera
08.04.2004., 13:44
Do kraja sveta :)
Nasi: Maratonci i Balkanski spijun
Inostrani: Legenda o jeseni, Zemlja senki, Sibirski berberin, Let iznad kukavicijeg gnezda
zelena milja,pijanista na okeanu,bilo jednom u americi,americka lepota...
dreamcatcher
13.04.2004., 13:25
po meni je kultni film onaj koji je u neku ruku revolucionaran i inovativan, takav da predstavlja prekretnicu u kinematografiji...a mislim da je dosta vas samo navelo filmove koji se njima licno svidjaju...meni se recimo dosta "kultnih" filmova nije svidelo ali ipak i dalje pamtim odredjene kadrove i replike iz istih..
NErWoZA
13.04.2004., 23:39
Do kraja sveta :) da podjemo zajedno :x
smilekv
17.04.2004., 10:22
po meni je kultni film onaj koji je u neku ruku revolucionaran i inovativan, takav da predstavlja prekretnicu u kinematografiji...a mislim da je dosta vas samo navelo filmove koji se njima licno svidjaju...meni se recimo dosta "kultnih" filmova nije svidelo ali ipak i dalje pamtim odredjene kadrove i replike iz istih..
u pravu si 100% . mnogo filmova koje sam gledao su odlicni ali ne mogu da kazem kultni jer je snimljeno milion filmova na istu semu. :arrow:
domaci/MARATONCI,KO TO TAMO PEVA,SJECAS LI SE DOLI BEL,BALKANSKI SPIJUN.strani/TAKSISTA,APOKALIPSA SADA,GOLI U SEDLU,PARIZ TEXAS,...
anndrea
07.06.2004., 21:22
BOJA PURPURA!
komplikovana
07.06.2004., 22:59
Kosa
Blistavi um- razbucao me totalno kad sam ga gledala, nisam znala kako mi je ime!!! :wink:
zendeli
16.06.2004., 21:05
Film-Sve o mojoj majci
Dolcezza
16.06.2004., 23:05
Blade runner, tootalno kultni film! Scenografija, uopste predstava zivota u buducnosti... Ma brutalno!!!
A sta mislite o Stradanju Isusovom? Dobar je, ali...
Djesi Djenis I
21.06.2004., 00:39
Dodao bih domaci "Kako je propao rokenrol" a stranih je previse
Blade runner, tootalno kultni film! Scenografija, uopste predstava zivota u buducnosti... Ma brutalno!!!
Cela istina!
tirionelf
28.06.2004., 20:51
Kurosawa...bilo sta...
Mada, ima mnoooogo filmova i reditelja...
Nebeska stvorenja od P.J., Fincher...opet bilo sta...
Stari dobri cika Alfred...Fellini...bla, bla, bla...
Uvecanje - Mikelandjelo Antonioni
Dolce vita, La strada, itd - Federiko Felini
mnogo ima tu da se pise, mnogo filmova je obelezilo neko vreme...
alex_cool
29.06.2004., 01:49
Matrix-braca wahovski
F#Cking Amal-neki shvedjanin
Lost in translation-sofija kopola
Pedja i
10.07.2004., 14:24
Definitivno
Titanic
Neki to vole vruce
Prohujalo sa vihorom
hanu-mica
01.12.2004., 20:30
Vim Venders - "Nebo nad Berlinom"
DJAVO-->
02.12.2004., 03:26
poslednji tango u parizu
kultni filmovi-zavisi kako se gleda na njih -po meni su to filmovi koji su doneli nove ideje u stvaranju necega sto ce privuci publiku!
ima puno filmova nemogu da se setim ali evo nekih
-kum 1-2
-zvezdane staze . . . .
-terminator 1
-predator 1
-matrix 1
-roki
-rambo
-blade 1 uskoro ce treci deo ovog strip junaka!
-8 putnik
-lov na jelene
-apokalipsa
-12 majmuna
-paklena pomarandja
-hrabro srce
-tron
-goli na sedlu
-ma ima jos puno e zaboravio sam filmove Kventina tarantina{svi}
TARANTULA -_-
02.12.2004., 04:18
kultni filmovi-zavisi kako se gleda na njih -po meni su to filmovi koji su doneli nove ideje u stvaranju necega sto ce privuci publiku!
ima puno filmova nemogu da se setim ali evo nekih
-kum 1-2
-ratovi zvezda
-terminator 1
-predator 1
-matrix 1
-roki
-rambo
-blade 1 uskoro ce treci deo ovog strip junaka!
-8 putnik
-lov na jelene
-apokalipsa
-12 majmuna
-paklena pomarandja
-hrabro srce
-poslednji mohikanac
-tron
-goli na sedlu
-ma ima jos puno e zaboravio sam filmove Kventina tarantina{svi}
laa-laa
02.12.2004., 12:01
Bilo jednom u Americi
Lovac na jelene
Moje pjesme moji snovi
Kosa
MARKOVIC_MILINKO
06.12.2004., 01:56
Bal vampira
'Bilo jednom u Americi'
'Kum' sva tri dela
Mislim da si ti u potpunosti u pravu!!!Sto ovo ne bi smo nazvali "filmovi po svacijem ukusu" :?: Kultni film nije svaki "dobar" film...
Da li je neko gledao uopste film "Kazablanka";"Bitter Moon"; " Studio 54"????
"This is the beginig of the beautiful friendship!!!"...Poznato?
HeBePoBaTaH_
15.12.2004., 11:52
"Francuska veza" sa Gene Hackmanom
Obavezno :shock:-ti
Plotina
18.01.2005., 00:45
Mediteraneo,Veliko Plavetnilo,Kazablanka,Gorki Mesec,Studio54,Bilo jednom u Americi....
*Fast Man*
20.01.2005., 01:58
Mislim da domaci filmovi(pogotovo noviji) nemogu nikako da se svrstaju u kultne ali...
Po meni kultni filmovi:
-Star Wars(ona stara tri:Povratak dzedaja,Imperija uzvraca udarac, i da me ubijes nemogu da se setim kako se zove treci ko zna nek mi pusti private)
-SVE od Quentin Tarantina:!: :!:
-SVE od Stanley Kubrick-a :!: :!:
-SVE od David Lynch-a :!: :!:
-Dve cadjave dvocecke uz to i snatch
-PARANOJA U LAS VEGASU
ima jos PUNO ovo je dosta za sad :wink:
Heroina_Hana
21.01.2005., 12:45
[/b]
TREINSPOTING :twisted:
xpajamacax
30.01.2005., 16:21
POSLEDNJI TANGO U PARIZU.
PETRIJIN VENAC.
strani placenik
02.02.2005., 14:58
Amerikanci su napravili listu od pet filmova za koje se smatra da su predstavljali prekretnicu svetske kinematografije u XX veku
Buntovnik bez razloga
Doručak kod Tiffanija
Matriks (naravno prvi deo)
Nisam siguran koja su još dva filma u pitanju, možda Prohujalo sa vihorom, Kum ili Lovac na jelene. Ako neko zna nek napiše.
Amerikanci su napravili listu od pet filmova za koje se smatra da su predstavljali prekretnicu svetske kinematografije u XX veku
Buntovnik bez razloga
Doručak kod Tiffanija
Matriks (naravno prvi deo)
Nisam siguran koja su još dva filma u pitanju, možda Prohujalo sa vihorom, Kum ili Lovac na jelene. Ako neko zna nek napiše.
Ja ne znam ali bih listi obavezno dodao Let iznad kukavicjeg gnezda.
Buntovnik_Bez_Razloga
02.02.2005., 17:49
Hvala,hvala... 8)
A ja bi dodao filmove Marlon Branda
"Divljak"
"Na dokovima Njujorka"
i mnoge, mnoge druge klasike.
Shining ( Isijavanje ) sa neprevazidjenim Jack Nicholson-om .
Dodao bih jos i " Bliski susreti trece vrste " .
Shining ( Isijavanje ) sa neprevazidjenim Jack Nicholson-om .
Dodao bih jos i " Bliski susreti trece vrste " .
Ovo sam ja postavio :roll:
a zaboravili ste par bas kultnih:
Paklenu pomorandzu, Apokalipsu danas, Let iznad kukavicijeg gnezda.... Takodje par domacih npr.: Decko koji obecava, Poseban tretman, Specijalno vaspitanje, Paviljun sest (ne bas toliko poznat ali kultni svakako)...
Kosa.
Sedam Velicanstvenih.
Dobar, Los, Zao.
Goscica
11.03.2005., 13:09
A jel pomenu neko filmove Andreja Tarkovskog? Npr.film ANDREJ RUBLJOV ...
Gwydion
11.03.2005., 13:46
Liste koje naprave Amerikanci su nerelevantne jer su oni seljoberi i njihovi filmovi su retko ovde dostizali kultni status. Kod nas su kultni filmovi celih generacija, i to za celu ex-Yu bili recimo Betty Blue (Jean-Jacques Beineix), Nebo nad Berlinom i Ruzni, prljavi, zli (Ettore Scola).
Paklena pomorandza, definitivno...taj film me je ostavio otvorenih usta. Mislim da je Alex najbolji "negativac" svih vremena (mada po meni uopste nema smisla praviti takve liste,uverljiv lik je uverljiv bio on dobar,los,zao ili sta god...).Nesto neponovljivo.A tek kako je klasicna muzika dobro upotrebljena, mozda bolje nego u Odiseji.Fantastican film.
Paklena pomorandza, definitivno...taj film me je ostavio otvorenih usta. Mislim da je Alex najbolji "negativac" svih vremena (mada po meni uopste nema smisla praviti takve liste,uverljiv lik je uverljiv bio on dobar,los,zao ili sta god...).Nesto neponovljivo.A tek kako je klasicna muzika dobro upotrebljena, mozda bolje nego u Odiseji.Fantastican film.
Paklena pomorandza jeste jedan od kultnih filmova i Alex od boljih negativaca,ali jos veci negativac je Kaligula. :shock: :lol:
Pa poduza je lista i za domace...
"Varljivo leto 68", "Ko to tamo peva", "Maratonci...", .... "Lajanje na zvezde", "Mi nismo andjeli"...
To su filmovi koje mogu x puta da gledam i nikad mi ne dosade ...
Ali u skorije vreme nije izasao neki domaci film koji se moze staviti u isti rang sa prethodno nabrojanim.
Od stranih... prvi koji mi pada na pamet je "Bilo jednom u Americi".
A da, "Cudesna sudbina Amelije Pulen" je jedan od najboljih filmova koje sam gledala u "skorije" vreme i sa najboljom muzikom!!!
Sve ovo + Legenda o padu (Legend of the fool), Spavaci, Snatch, Zvonar Bogorodicine crkve, oni filmovi o Isusu sto su bili u 4 dela, Juda Ben Hur,...
PAC-PAC
11.04.2005., 23:09
Апокалипса.
Arnold_Layne
11.04.2005., 23:58
Let iznad kukavicjeg gnezda, Five Easy Pieces, Citizen Kane, Deer Hunter, A Clockwork Orange, Kosa, Kum, Star Wars (stari), Povratak u Buducnost, Rashomon, Amarkord, 2001: A Space Oddysey, The Ring (po meni totalno revolucionaran film), Taksista, Shining, Forrest Gump, Kocka, Trumanov Sou
... ne zna se koji je bolji i znacajniji.
Ipak je Let ubedljivo prvi
Suzanita
14.04.2005., 08:45
Mislim da ste zaboravili Italijansku kinematografiju, koja se definitivno ne moze zanemariti
Recimo Sinema paradiso, ili Amarkord, od novijih filmova izdvojila bih Zivot je lep...
Sto se domacih filmova tice, mislim da se tu svi uglavnom slazemo oko Maratonaca, Ko to tamo peva, Mi nismo andjeli I...
da, Amarkord
i švedski Fani i Aleksandar
Midnight Rambler
17.04.2005., 12:27
kultni filmovi nisu samo "popularni" filmovi vec i oni koji po produkciji i sadrzaju odudaraju od uobicajenih drustvenih normi i namenjeni su srodnim dusama, a ne sirim narodnim masama. obicno imaju manju, ali neverovatno privrzenu grupu pratilaca. izdvojio bih ovde film "Easy rider" ili, kako su to nasi preveli "Goli u sedlu", koji je prilicno lose odradjen, ali ne mozemo ni izbrojati koliko motorasa zasniva svoj zivot na tom filmu.
PAC-PAC
18.04.2005., 01:53
kultni filmovi nisu samo "popularni" filmovi vec i oni koji po produkciji i sadrzaju odudaraju od uobicajenih drustvenih normi i namenjeni su srodnim dusama, a ne sirim narodnim masama. obicno imaju manju, ali neverovatno privrzenu grupu pratilaca. izdvojio bih ovde film "Easy rider" ili, kako su to nasi preveli "Goli u sedlu", koji je prilicno lose odradjen, ali ne mozemo ni izbrojati koliko motorasa zasniva svoj zivot na tom filmu.
Одлична констатација!
Razjareni bik, Bilo jednom u Americi, Kum, Lovac na jelene, Maratonci, Ko to tamo peva, Mi nismo andjeli, Lajanje na zvezde i milion ostalih
HeBePoBaTaH_
21.04.2005., 02:15
Одлична констатација!
Film ni po sadržaju, a pogotovu po produkciji, ne odudara od uobičajenih filmova snimljenih u US u to vreme. Film nije uopšte loše "odrađen", to što se motoraši dive ovom filmu je samo zbog motora, a ne zbog poruke koju ovaj film nosi.
Dennis Hopper je jedan od najkonzervativnijih likova Holivuda. Upravo njegova ideja je bila da ubistvom preostale dvojice motorciklista , pokaže da je američka nacija zatrovana hordama drogiranih motorizovanih Amerikanaca koji besciljno lutaju zemljom. Jedna od njegovih izjava je "Morao sam da ubijem te kretene".
Pa vi razmislite, koja je zapravo poruka, na prvi pogled, ovog tipičnog on road filma.
Midnight Rambler
21.04.2005., 12:50
Одлична констатација!
Film ni po sadržaju, a pogotovu po produkciji, ne odudara od uobičajenih filmova snimljenih u US u to vreme. Film nije uopšte loše "odrađen", to što se motoraši dive ovom filmu je samo zbog motora, a ne zbog poruke koju ovaj film nosi.
Dennis Hopper je jedan od najkonzervativnijih likova Holivuda. Upravo njegova ideja je bila da ubistvom preostale dvojice motorciklista , pokaže da je američka nacija zatrovana hordama drogiranih motorizovanih Amerikanaca koji besciljno lutaju zemljom. Jedna od njegovih izjava je "Morao sam da ubijem te kretene".
Pa vi razmislite, koja je zapravo poruka, na prvi pogled, ovog tipičnog on road filma.
ali filmovi snimljeni u US u to vreme i po sadrzaju i po produkciji odudaraju od ostale vecine. naravno da je film lose odradjen, budzet je manji od pola miliona dolara, nista zapravi i ne govori, i pored odlicne glumacke posade nije osvojio nikakve nagrade, a opet ima horde posvecenih pratilaca i s godinama ne gubi nista od svoje popularnosti medju tom manjinom.
koja je prava poruka filma uopste nije ni bitno za njegov kultni status, i Springsteenova protenstantska pesma "Born in the USA" je postala najveca americka rock himna zato sto su ljudi slusali samo refren.
btw koja je, po tvom misljenju, prava poruka filma?
a clockwork orange _ pulp fiction _ fight club _ trainspotting _ american history x
~Milos~
05.05.2005., 21:40
Necemo vam puno pricati o ovome ali po vasim razgovorima, ovaj sajt je defenitivno za vas: http://www.herowar.com/classic/recruit.phtml?id=24548
Ne mogu da verujem da niko nije spomenuo "Kada porastem bicu Kengur"?
A toliko kultnih recenica,,,,,,,,,,
Bulevar sumraka, Ben Hur, Kad jaganjci utihnu, Proces, The commitments, Ocean's eleven, 7 samuraja, Amarkord, Sudnji dan, Odiseja, Osmi putnik 1, Potraga za zlatnim runom, Magla i naravno - U - turn ( zaokret ) sa Son Penom. Kakav lik, kakav glumac. Ali mehanicar je posebna prica i filmu.
KUM I, Lovac na jelene, Americka lepota, Let iznad kukavicjeg gnezda, Sve o mojoj majci!
Domaci: Balkanski spijun, Varljivo leto, Mi nismo andjeli (ali samo prvi deo :) ) Secerna vodica, Lepa sela lepo gore.
wild_child
16.07.2005., 13:12
"Hair",one and only!
Arnold_Layne
18.07.2005., 01:56
Alex negativac??? Ja sam donekle i navijao za njega pri kraju. To je ono sto ovaj film cini vanserijskim.
Arnold_Layne
18.07.2005., 02:01
a evo kad bih morao da odaberem 10 najboljih
1. Let iznad (svih ostalih filmova) kukavicjeg gnezda (daleko najbolji film ikad napravljen)
2. The Graduate (diplomac)
3. Paklena pomorandza
4. Odiseja 2001
5. Citizen Kane
6. Star Wars (ali SAMO stari delovi, podvlacim SAMO)
7. Five easy pieces (jos jedna zapostavljena majstorija najboljeg glumca svih vremena, Dzeka Nikolsona. nasi su ga preveli kao "Pet lakih komada")
8. Chinatown (Kineska Cetvrt)
9. Deer Hunter (Lovac na jelene)
10. Rashomon
zao mi je sto nisam ubacio bilo kog Hitchcocka i Kuma, ali jednostavno mislim da je ovo vrh.
peace
AntunTun
20.07.2005., 17:07
fear and loathing in lv........clockwork orange....
SuperWorm
20.07.2005., 20:20
bez razmisljanja >>>DVE CADJAVE DVOCEVKE<<<
hm..naravno kum prvi deo i mozda shining
Paklena pomorandza
Let iznad kukavicjeg gnezda
Kosa
Kum
Kad jaganjci utihnu
KUM123 :shock: 8) OTPISANI
joGooOOD
27.07.2005., 23:41