Vidi punu verziju : Dete i fakultet
Zefirra
17.06.2007., 01:02
Kako biste se snashli? Da li biste se snashli? Imate li uslova...ili ste uspeli...
...generalno vashi stavovi o tome...
Eh da za prva dva ne , vazi i da koristite adekvatnu kontracepciju (zaboravila sam da navedem)
Da hm da se malo proshiri tema dakle.
Buduci da ovde ima i starijih ucesnika. Roditelja. (blago vama nashe brige su iza vas ne znaci da se druge nisu pojavile ali ste bar nesto uradili kako treba :) )
Dakle kako biste vi reagovali ako bi vasha cerka zatrudnela tokom fakulteta. U opciji da je partner uz nju...i u drugoj opciji da je partner nestao....
SiIent Bob
17.06.2007., 01:47
Trudna, jel'? Teško je to na Šumarskom...
Nisam zelela dete u tom periodu, ali sam ostala trudna i rodila... fakultet se moze nastaviti uvek...
Veliki sam protivnik abortusa, kao i moj suprug, ako majka moze da ubije dete u utrobi, sta vise pricati... meni je to vrhunac zla ili bar blizu...
Zamisli da izjavimo ovako nesto... "Nasu decu ubijali su nasi neprijatelji i nase majke"... uzasno mi to zvuci... da ne navodim koliko se godisnje ubije dece u Srbiji...
Veliko NE abortusu, osim iz zdravstveno opravdanih razloga...
Meni nikad nije bilo jasno kako neko moze da zatrudni, a redovno koristi kontracepciju? Recimo da prihvatimo da su sanse 1%. Ostatak slucajeva govori o odsutnosti zdrave pameti.
Ako ne koristis kontracepciju, treba da budes spreman na rizik da mozes da zatrudnis i ako se to desi i da rodis.
Najvise me sablaznjavaju price tipa, imam dvoje dece, ne zelim vise, al' zato peti put za redom idem na abortus. Ili, mlada sam, emancipovana, obrazovana, buduci karijerista, a ovamo pred mecu se tresem, i to mi nije dovoljno da se tresem jednom, nego iznova i iznova ponavljam gresku. Ne znam sta mi je odvratnije.
Znaci, abortus DA u ektremnim slucajevima. Ostalima sex treba bukvalno zabraniti zakonom.
Не знам. Давно заврших факултет.
Да не бих дошла у такву ситуацију пила сам пипулице, тако да сам ту могућност свела на минимум управо због тога што тада још нисам желела децу, нисам била спремна на родитељство, нисам имала материјалних нити било каквих других услова: дечко и ја из два различита града, студирали смо у трећем граду, издржавали су нас маторци, факс нам је добро ишао и не бисмо желели да га прекидамо или да успоравамо студирање...И најважније - нисмо још планирали децу, нисмо били емотивно спремни и зрели за тако нешто!
Да се то десило којим случајем (на пример, у паузи узимања пилулица) вероватно бих абортирала. Евентуално, негде на крау факса, када ми је остало још пар испита...можда бих тада задржала дете, на почетку студирања сигурно не.
Значи, моји одговори би били и 2. и 3.
Zefirra
17.06.2007., 10:36
..ja volim decu , tesko bi mi bilo da prekinem trudnocu kad je on u pitanju...kad je zaista u pitanju ljubav , zacece u ljubavi...
...sad kad smo ovoliko dugo u vezi,pogotovo.... , ali znam njega i zaista znam da bi to njemu izuzetno tesko palo...on nema finansijskih sredstava ceo zivot ,da bi ziveo normalno...i stalno se pati zbog toga...
...podrska mojih bi izostala i finansijski i moralno , i namuchili bismo se...nije fer da navalim njegovoj porodici i njemu josh dvoja usta da hrane...pogotovo njemu koji se pati ceo zivot.. ne zelim da se nashe muke odraze na dete...ako ja izgubim zivce zasto da moje dete ispashta?
...zaista je tesko pitanje...ja zelim svom detetu da pruzim sve , i ljubav i paznju koju ja nisam imala i normalan zivot i hranu i odecu koju on nije imao....
...zaista tesko pitanje , tako da ja koristim kontracepciju , dok ne stanemo finansijski malo na noge....
Banshee
17.06.2007., 10:42
ne zelim dete u tom periodu,a verovatno ni u nekom periodu nakon studija,i ako do doga dodje abortirala bih...i ovako ne volim decu,tako da uopste ni ne razmisljam u tom pravcu.
preventivno tablete,na kraju krajeva ne bih da rizikujem svoje (reproduktivno) zdravlje da mi se jednog dana ne daj boze desi takva glupost.
sevilja
17.06.2007., 10:51
Ni ja ne bih bila spremna za dete u periodu studiranja.
Razlog je činjenica da ne umem stvari da radim polovično. Nešto bi trpelo-dete ili fakultet!
Zato privedoh fakultet kraju, a za dete ima vremena.
Inače, nisam protivnik abortusa. Svakom moze da se desi. Moja drugarica je na drugoj godini studija ostala trudna uz sve pijenje pililica. Rodila je dete, ali se i zestoko naptila.
Dilber sa kojim je ostala trudna, napustio je posle godinu dana, o detetu je brinuo jos godinu i nestao u vidu lastinog repa.
Za sve se ima vremena, nema potrebe nigde zuriti.
Zefirra
17.06.2007., 11:15
ne zelim dete u tom periodu,a verovatno ni u nekom periodu nakon studija,i ako do doga dodje abortirala bih...i ovako ne volim decu,tako da uopste ni ne razmisljam u tom pravcu.
preventivno tablete,na kraju krajeva ne bih da rizikujem svoje (reproduktivno) zdravlje da mi se jednog dana ne daj boze desi takva glupost.
Lepo je sto imash hrabrosti da na ovom forumu iznosish takav stav , koji ce ne sumljam izazvati burne reakcije. Verujem da umesh dobro da procenish sebe,i svoju sposobnost da odgovorno odgajish dete,i pre svega podrzavam planiranje porodice kontraceptivima.
Ali takodje imam misljenje da kad naidje pravi covek , prava ljubav,i pravi uslovi , ipak postoji mogucnost da pozelish da zasnujesh porodicu.
Banshee
17.06.2007., 11:28
Lepo je sto imash hrabrosti da na ovom forumu iznosish takav stav , koji ce ne sumljam izazvati burne reakcije. Verujem da umesh dobro da procenish sebe,i svoju sposobnost da odgovorno odgajish dete,i pre svega podrzavam planiranje porodice kontraceptivima.
Ali takodje imam misljenje da kad naidje pravi covek , prava ljubav,i pravi uslovi , ipak postoji mogucnost da pozelish da zasnujesh porodicu.
jednog dana mozda,ali ne pre nogo sto izguram do kraja neke stvari koje planiram,jer prva ja nemam nameru da gajim decu u uslovima u kojima sam ja nesrecna,pa posledicno i dete.
a radjanje dece zbog greha,"ubistva","desilo se slucajno",ovog ili onog su za mene cisto trabunjanje....jer nit sam religiozna,niti je abortus ubistvo,u sta sad uopste nemam nameru da ulazim....a radjati decu pod moranjem,ili iz nekog (laznog ili ne) morala je nesto najgore sto bih mogla da zamislim - gde i majka i dete cesto izadju kao gubitnici...
da se razumemo,nisam za abortus kao kontraceptiv,kada brdo kontraceptiva postoji,nego otprilike ko sto rece divlja - u specijalnim situacijama,kada je jednostavno bolje ne roditi.
dakle smatram da je moj zivot vecim delom u mojim rukama,tako da cu iz petnih zila pokusati da ga sledim bez nekih "iznenadnih i neplaniranih" desavanja...a po meni je porodica i potomstvo sstvar zelje i planiranja a ne slucaja.
chokolada
17.06.2007., 11:31
Moj faks se blizi kraju, ostala mi je jos jedna godina. Ne bih volela da sam ostala/da ostanem u drugom stanju za vreme studija ali da se to desilo/desi rodila bih. Veliku ulogu igra to sto sam zajedno sa njim :smile: da sam sa nekim drugim ko mi bas i ne odgovara verovatno bih dobro razmislila.
MirjanaZ
17.06.2007., 11:41
eh eh ja stvarno ne znam!sa ovim iskustvom sada sigurno ne bih radjala,ali tada(pre ovog iskustva,kad sam bila mladja i nisam imala ovo prvo dete) verovatno bih rodila!evo npr trenutno da uprkos spirali ostanem trudna a da konacno pocnem biznis koji planiram,ne bih rodila(iako imam uslove i podrsku)
Verujem u Boga, a i obozavam decu.
Onog momenta kad sam saznala da sam trudna, bila sam presrecna, kao i moj suprug, uopste dete nisam doziela kao nesto sto mi kvari planove, iako sam na ekonomiji u Bg bila najbolji student u grupi...
Deca uvek imaju prednost, definitivno nisam tip osobe koji ce kad je u stabilnoj vezi razmisljati o planiranju dece kao o planiranju kupovine automobila ili novih cipela.
Naravno, potpuno razumem da neko drugacije razmislja, ali ovo sam ja...
Zefira, mislim da je tvoj nacin zastite bolji i mudriji izbor, od prolaska kroz iskustvo abortusa.
Zefirra
17.06.2007., 12:04
...a da bi se malo podsetili poznatog gradiva o kontracepciji...a mozda i saznali nesto novo ili zanimljivo ...posetite temu na Lj&S ...Ljubav&Sex&Zdravlje...i doprinesite svojim iskustvima da se izgradi jedna zdrava svest o potrebi zastite svog reproduktivnog zdravlja i potrebi kontracepcije....
...mnogi ce mislite da je nepotrebno , ali biste se iznenadili koliko u stvari , cak i obrazovani stariji ljudi (ne svi naravno,ali porazavajuci procenat) malo znaju o nekim stvarima...
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=4400455#post4400455
...ovo je bio poziv...a inache ako nije problem pozvala bih hanibal77 da podeli svoje iskustvo sa nama...naravno samo ako ona to zeli...
MirjanaZ
17.06.2007., 12:20
hmm ne znam koje:lol:
nikad nisam abortirala,cim sam zatrudnela rodila sam.
napisah svoje iskustvo pa se pokajah
samo se pitam kako studirati,negovati dete i zaradjivati jer neces valjda da te neko finasira?roditelji od penzije?svekar i svekrva?(pu pu pu) decko?
ko rodi smatra se osobom koja treba da se brine o nekom drugom,kako to ako se ne brines ni o sebi samoj?
Zefirra
17.06.2007., 12:29
...a pretpostavljam da svaki roditelj zna koliko je potrebno odvojiti finansija za dete...
...naravno i vremena pogotovo za malu bebu...ti morash da je dojish , prepovijash , budesh tu za njene strahove , budesh tu kad zatrazi majcin zagrljaj...ne daj boze kad se razboli...
...tesko je to ako si sama,bez ikakve podrske,a hoces i da radish i da studirash...
....surova realnost je da postoji mnogo muskaraca koji ce pobeci od toga...najcesce s izgovorom ''Nije moje.'' ...svaka cast izuzetcima....a druga cinjenica je da ako on nema materijalnih uslova , ne treba mu zbog svoje neodgovornosti* natovarivati na vrat dvoje usta koja mora da hrani...
....niko njih i ne pita da li su spremni ili ne...bezpogovorno se to zahteva....i od decka i od roditelja...kakvi god bili...spremni ili ne ili se ostro protivili situaciji...
...*mozda se neko nece sloziti,ali smatram da je nasha odgovornost da se obrazujemo o kontracepciji , i zastitimo sebe , zahtevamo da se koristi kondom..i poznajemo statistiku o efikasnosti svake kontracepcije , kondoma pogotovo....
Banshee
17.06.2007., 12:32
samo se pitam kako studirati,negovati dete i zaradjivati jer neces valjda da te neko finasira?roditelji od penzije?svekar i svekrva?(pu pu pu) decko?
ko rodi smatra se osobom koja treba da se brine o nekom drugom,kako to ako se ne brines ni o sebi samoj?
retko ko to moze da uradi,ali ja nisam u toj grupi,i svesna sam toga.
licno bih se osecala ko poslednji pacenik i idiot da imam decu koju ne mogu da izdrzavam,da ih ja hranim,oblacim,obrazujem itd...i jednog dana,ako ih budem imala,ne dolazi u obzir da im dam manje nego sto sam ja dobila...
a da me odrzavaju roditelji sa sve detetom i ne daj boze muzem,ili jos gore svekar i svekrva....brrrrrr,uzas,pa to bih dozivela kao potpuni poraz i neuspeh sebe kao roditelja i coveka.
isto kao sto ni sada,roditeljske pare ne dozivljavam kao moje,jer sam jos uvek izdrzavano lice,ne bih ni u slucaju da moraju da odrzavaju i sebe i celu moju porodicu u toj nekoj nesrecnoj situaciji :lol: a znamo svi koliko bebe i deca znaju da budu skupi za odrzavanje...
Nisam glasala jer sam odavno bila student, ali se secam da tada nisam zelela dete i da mi se trudnoca dogodila, sasvim sigurno bih abortirala.
MirjanaZ
17.06.2007., 12:33
zeno ti non stop pricas o natovarivanju dvoje usta,ne razumem to...ili se udas za hiltona i ne natovarujes se nikome ili oboje radite:?
Trenutno ne zelim dete.....ako bi se slucajno desilo da zatrudnim sa osobom koju volim, nebih abortirala....jako volim decu i protiv sam abortusa ( sem ako je situacija takva, da je abortus jedino resenje..)
Sve ostale obaveze, fakultet....itd mogu, da se zavrse (i kad imas porodicu), ukoliko postoji jaka zelja za tim, poznajes sebe, imas podrsku voljene osobe....itd..
Kad se dete rodi, tu ne postojim vise samo JA, vec smo to MI ( mislim, da se toga mnoge zene pa i muskarci plase )..dete, njegove potrebe, zelje ce uvek biti na prvom mestu....ali za mene rodjenje deteta i njegov odgoj nije mucenje, vec izazov...
Tesko je iskombinovati fakultet, kucne obaveze, odgoj deteta ali je izvodljivo....ako to zelis...."Polako se daleko stize."
Zefirra
17.06.2007., 12:36
...ja konkretno ovde pricam o svojoj situaciji..hanibal77....i drugima koji su u slicnoj.....nemojte pogresno protumaciti...
...moj decko jedva sastavlja kraj s krajem i znam koliki bi dete bio sok za njega....
...i smatram isto za svakoga ko nije spreman ni u mogucnosti da se izbori...sa tom crnom finansijskom stranom....
...naravno da bi oboje radili , ali bar prvih godinu dana potrebno je da majka bude maksimalno sa detetom...
E, pa Zeffira onda se maksimalno zastitis, da do toga ne dodje.... :)
Zefirra
17.06.2007., 12:44
E, pa Zeffira onda se maksimalno zastitis, da do toga ne dodje.... :)
...pa sta da kazem ova tema je i otvorena jer su me isprozivali maksimalno zbog koriscenja pilule i kondoma istovremeno...:)...tj prozivka je tako pocela...
...pa sta da kazem ova tema je i otvorena jer su me isprozivali maksimalno zbog koriscenja pilule i kondoma istovremeno...:)...tj prozivka je tako pocela...
Haha...stvarno? Auuuu....ma sta te briga sta drugi pricaju....po njihovoj reakciji se vidi koliko su neobavesteni i "zatucani"..ako nisi sigurna u pilule ( iako mislim, da nema potrebe, da ne budes ako redovno uzimas ) ti koristi i kondom...nista cudno nema u tome...stvar pojedinca...ako je tebi tako ok.... ;)
MirjanaZ
17.06.2007., 13:12
retko ko to moze da uradi,ali ja nisam u toj grupi,i svesna sam toga.
licno bih se osecala ko poslednji pacenik i idiot da imam decu koju ne mogu da izdrzavam,da ih ja hranim,oblacim,obrazujem itd...i jednog dana,ako ih budem imala,ne dolazi u obzir da im dam manje nego sto sam ja dobila...
a da me odrzavaju roditelji sa sve detetom i ne daj boze muzem,ili jos gore svekar i svekrva....brrrrrr,uzas,pa to bih dozivela kao potpuni poraz i neuspeh sebe kao roditelja i coveka.
isto kao sto ni sada,roditeljske pare ne dozivljavam kao moje,jer sam jos uvek izdrzavano lice,ne bih ni u slucaju da moraju da odrzavaju i sebe i celu moju porodicu u toj nekoj nesrecnoj situaciji :lol: a znamo svi koliko bebe i deca znaju da budu skupi za odrzavanje...
slazem se potpuno
mislim moze se sve to,ko voli da komplikuje sebi zivot.mog brata koleginica sa faksa je ostala trudan,tata nije hteo ni da cuje,ona rodila,dala kevi dete ali je stala mnogo iza svoje generacije,ni sa maminom podrskom nije uspela da odrzi rittam,to je tesko i nepotrebno
lepo je imati dete,ali sve u svoje vreme da se ne bi kajala celog zivota
ja sam od onih srecnih 1% koje su uspele da ostanu trudne i pored redovnog uzimanja pilula i dijagnoze ginekologa da je to nemoguce pre operacije. imala sam cak i zakazan termin kod hirurga da odredimo vreme operacije...bila sam vec u braku, zavrsila faks...da mi se desilo za vreme studija, abortirala bih bez razmisljanja.
Emily_Bg
17.06.2007., 17:09
Nisam studirala,ali sam zavrsila Visu skolu.......da mi se to desilo tada,u periodu dok sam bila na Visoj.iskreno ne znam sta bih uradila.Ja jesam veliki protivnik abortusa,ali se isto toliko protivim tome da budem neko ko ce nekom unistiti zivot bez ikakvog prava na to.Da li bi rodila dete zavisi i od veze u kojoj bi se nalazila i od jos mnogih drugih faktora.Mislim moja situacija bi bila drugacija,ja bih uvek mogla da radim jer sam zavrsila srednju skolu,tako da u svakom trenutku bih mogla da nadjem neki posao.Tako da bi mi to bila olaksavajuca okolnost i verovatno bih rodila.
diretore
17.06.2007., 19:08
...iskreno govoreci...moja rasprava na drugoj temi je pocela oko jedne druge recenice koja nema veze sa zastitom ...
...a koja je cini mi se uzrok otvaranja ove teme...
...svoj komentar sam dao na toj temi...a ako treba i obrazlozicu ga i ovdje...
love4ever
17.06.2007., 19:37
Kada studiras i kad ti se "desi", verovatno je da reakcija bude potpuno drugacija od hipoteticke. Zavisi, od toga koliko si po prirodi zrela i odgovorna, koliko ti pomaze partner, koliko tvoja porodica. Ako sa dvadeset zatrudnis, ti ces, ako odgojis dete, biti mlada majka, sto je fantasticna stvar i veliko rasterecenje u zivotu. Treba ti otac tog deteta, treba ti podrska tvojih roditelja, i treba ti puno snage i strpljenja. To sve zvuci lako, kad nemas dvadeset godina, i nisi trudna. Tj. kad nisi u kozi devojke, kojoj se na ledja svaljuje sve, a nema oslonac, ni u samoj sebi.
Ali ako ti u takvoj situaciji nemas podrsku roditelja, i ako spavas sa covekom, koji ce da opere ruke, podrzi abortus, ili te ostavi da odlucis sama, onda je nezeljena trudnoca samo posledica problema, koji se zove nedostatak ljubavi. SVAKA ZENA ZELI SVOJE DETE, narocito kad je vec zrela, u svojim dvadesetim, i kad se hormoni mladosti i detinjstva smiruju.
Sve u svemu Zefira, slazem se da je bitno zastiti se od nezeljene trudnoce, ali i od muskaraca, koji peru ruke, i od roditelja, koji te cene samo ako ides po njihovom zacrtanom planu. I kondome, i pilule, i sve treba koristiti, najvise pametne glavice koje studiraju.
Zefirra
17.06.2007., 23:11
...iskreno govoreci...moja rasprava na drugoj temi je pocela oko jedne druge recenice koja nema veze sa zastitom ...
...a koja je cini mi se uzrok otvaranja ove teme...
...svoj komentar sam dao na toj temi...a ako treba i obrazlozicu ga i ovdje...
Konkretno sam mislila na Bad Wolfa...a onda si se i ti u istom osudjujucem stilu nadovezao...ali bitno je da smo posle dosta bezrazlozne rasprave na kraju isplivali na istu stvar...
...razliciti ljudi razliciti uslovi , a generalno svi svom detetu zele najbolje...
Profimare
18.06.2007., 01:48
Trenutno ne zelim dete.....ako bi se slucajno desilo da zatrudnim sa osobom koju volim, nebih abortirala....jako volim decu i protiv sam abortusa ( sem ako je situacija takva, da je abortus jedino resenje..)
Sve ostale obaveze, fakultet....itd mogu, da se zavrse (i kad imas porodicu), ukoliko postoji jaka zelja za tim, poznajes sebe, imas podrsku voljene osobe....itd..
Kad se dete rodi, tu ne postojim vise samo JA, vec smo to MI ( mislim, da se toga mnoge zene pa i muskarci plase )..dete, njegove potrebe, zelje ce uvek biti na prvom mestu....ali za mene rodjenje deteta i njegov odgoj nije mucenje, vec izazov...
Tesko je iskombinovati fakultet, kucne obaveze, odgoj deteta ali je izvodljivo....ako to zelis...."Polako se daleko stize."Ne... ako imas kevu, tetke, babe da ti paze dete ili bogatog muza onda moze :)
Zefirra
18.06.2007., 01:57
Ne... ako imas kevu, tetke, babe da ti paze dete ili bogatog muza onda moze :)
...moze onda moze :lol:...ali lepo ste rekli...faks je da se zavrshi sto pre...pa onda da se razmislja o trudnoci...najlepsha je zeljena trudnoca...
Ne... ako imas kevu, tetke, babe da ti paze dete ili bogatog muza onda moze :)
E to tek nije istina...mislim dobrodoslo je ako ima...naravno.....mislim ovo za bogatog muza..... :D
AKo imas babe da ti paze decu je super,...ne zanosi se na tetke... :lol: ali verovao ili ne i bez baki ide zivot dalje...mnogo teze ali ide..
moje srce
18.06.2007., 09:33
Kako biste se snashli? Da li biste se snashli? Imate li uslova...ili ste uspeli...
ja zavrsila faks :)
protiv sam abortusa (i za kontracepciju), pa bih rodila bebu da mi se i pored sve brige o zastiti desilo da ostanem u drugom stanju.
Moja logika je gde si tu si...daj da izvuchemo najbolje iz situacije.
Pilule, kontraceptivna sredstva, spirala jedno veliko DA, zashto se izlagati rizicima
Shto se tiche ne planirane trudnoce...nisam za abortus niti sam ga sprovela u delo ali druge ne treba osudjivati ako se odluche na taj korak.
Definitivno mrzim one koji se natovare na mamina i tatina ledja...
naravno da bih pomogla mojoj cerci da je u takvoj situaciji ali primarnu odgovornost treba da preuzme ona i on( ukoliko nije prohujao sa vihorom) :) i imace moju potpunu podrshku
Zefirra
18.06.2007., 12:26
Da hm da se malo proshiri tema dakle. Buduci da ovde ima i starijih ucesnika. Roditelja. (blago vama nashe brige su iza vas :) ne znaci da se druge nisu pojavile ali ste bar nesto uradili kako treba ;) )
Dakle kako biste vi reagovali ako bi vasha cerka zatrudnela tokom fakulteta. U opciji da je partner uz nju...i u drugoj opciji da je partner nestao....
Evo u sluchaju, da je momak ostavio moju cerku trudnu, na pocetku studija, nema posao, nema svoj stan dakle josh uvek potpuno zavisna od roditelja:
NARAVNO, POMOGLA BIH JOJ, bila bi to grchevita borba, izdrzavala bih je ali ne bi se puno petljala u njeno roditeljstvo, niti bih ja preuzela celokupnu odgovornost za odgajanje deteta.
Dakle ta prva godina, ona je ta koja ce da se bavi oko deteta( upravo da oseti shta znachi pojam roditeljstvo) a sve ostalo ce joj biti obezbedjeno.
Kada dete napuni recimo godinu dana vec dolazi vreme za vrtic, na pocetku ce dete ici par sati u vrtic...tada ima slobodne ruke da uchi a tokom vikenda bih mi preuzeli brigu o detetu a ona bi mogla i da radi par sati...
Naravno da je tuff i trazi puno zrtve i odricanja ali uz podrshku i lichnu volju sve se moze postici manje vishe
blpd_girl
18.06.2007., 12:55
prvo, strašno me nerviraju devojke i žene koje čekaju da im se "desi" ili "ne desi". ona koja u 21. veku ne koristi zaštitu već strepi pre nego što će dobiti, jer pobogu "možda se desilo"... - uf, ne znam kako da kažem a da zvuči pristojno.
dok sam bila na osnovnim studijama koristila sam kondom, nisam želela dete. da sam i pored kondoma zatrudnela - abortirala bih.
sad sam na postdiplomskim, ali radim, imam redovna primanja, samostalna sam. ni sad ne želim dete, koristim Logest, ali kad bi mi se i pored njega desilo da zatrudnim, ne bih abortirala.
zašto? zato što sam sad materijalno nezavisna, sve i da me momak ostavi, zrelija sam, mogla bih to sebi da priuštim, a da se pritom nikome ne "tovarim na leđa". i sada bih rodila, bez obzira da li bi tata hteo svoje dete ili ne, da li bi me ostavio ili nastavio sa mnom, tj, nama.
ključna stvar, ključna razlika - JA. znači, JA sam sada dovoljno u stanju da budem majka.
blpd_girl
18.06.2007., 12:58
nisam glasala na anketu, jer se nijedna opcija ne poklapa sasvim sa mojom situacijom i stavom.
Zefirra
18.06.2007., 13:00
prvo, strašno me nerviraju devojke i žene koje čekaju da im se "desi" ili "ne desi". ona koja u 21. veku ne koristi zaštitu već strepi pre nego što će dobiti, jer pobogu "možda se desilo"... - uf, ne znam kako da kažem a da zvuči pristojno.
dok sam bila na osnovnim studijama koristila sam kondom, nisam želela dete. da sam i pored kondoma zatrudnela - abortirala bih.
sad sam na postdiplomskim, ali radim, imam redovna primanja, samostalna sam. ni sad ne želim dete, koristim Logest, ali kad bi mi se i pored njega desilo da zatrudnim, ne bih abortirala.
zašto? zato što sam sad materijalno nezavisna, sve i da me momak ostavi, zrelija sam, mogla bih to sebi da priuštim, a da se pritom nikome ne "tovarim na leđa". i sada bih rodila, bez obzira da li bi tata hteo svoje dete ili ne, da li bi me ostavio ili nastavio sa mnom, tj, nama.
ključna stvar, ključna razlika - JA. znači, JA sam sada dovoljno u stanju da budem majka.
Svaka cast Leptirche :) ...ja se u potpunosti slazem sa tim sto si rekla...i to je u potpunosti i moj stav...:)
Upravo...eh da mi je pamet rezonovala onda na ovaj nachin....ali ne zalim se( sve ima svoje chari, sada zivot bez moje cerkice mi je ne zamisliv)
moje srce
18.06.2007., 13:32
u svakoj opciji bih bila uz svoje dete.
odluka medjutim mora da bude njena, kao i odgovornost.
ključna stvar, ključna razlika - JA. znači, JA sam sada dovoljno u stanju da budem majka
Потписујем ово.
И ово.
Da hm da se malo proshiri tema dakle. Buduci da ovde ima i starijih ucesnika. Roditelja. (blago vama nashe brige su iza vas :) ne znaci da se druge nisu pojavile ali ste bar nesto uradili kako treba ;) )
Jao kakvo pitanje? Kako covek, da zna kako bi odreagovao u toj situaciji? Ali ajde....da je partner uz nju i zatrudni tokom fakulteta, vole se, odlucili da zadrze...Super..ako njima to odgovara i zele to...Pomogla bi koliko mogu ali ne, da "zive na mojoj grbaci"...
Ja shvatam pod pomoc pricuvati decu, ponekad skuvati i pozvati ih na rucak, ispeci neke kolace, manji finansijski doprinos, darovi za unucice...itd....
Za one koje volim nista mi nije tesko...
I da se desi da nemaju stan, ni posao jos...prihvatila bi ih kod sebe za neko vreme...dok ne stanu na noge...nek traze posao, trude se...i nema problema
A za drugu opciju neznam...jer je toliko drugih faktora koji bi uticali na neke odluke...a i nebi, da nagadjam i mislim o tome...
Ko zna sta ce biti....
Slazem se.
Zefirra
18.06.2007., 23:38
He da li vas zanima kako rezonuje muska strana? Mene da....tako da sad cemo da ispitamo i nashe savremene muskarce ;)
Zefirra
19.06.2007., 01:07
Dakle muska strana ima 75 pregleda teme a 3 odgovora i to ne od onih koji su postovali po njoj...:mrgreen: mislim da se uzrok problema nazire.....
diretore
19.06.2007., 02:28
...dakle ovako......posto sam postovao na ovoj temi...
...moj odgovor je...
...da se dijete rodi...
...odgovor sam obrazlozio vec vise puta na drugoj temi...
...a sam izbor koji je postavljen...fakultet ili dijete...sam takodje komentarisao...
...kao roditelj cu podrzati svoje dijete uvijek...sa partnerom ili bez njega...i pomoci cu ga onoliko koliko je u mojoj moci...a ako je moguce i iznad toga...
...a ovoliko egocentrizma kao sto je u postu blpd_girl...nisam vidio nigdje do sada...
...sam izraz..."da li bi me ostavio ili nastavio sa mnom, tj, nama."...dovodi u pitanje nacela normalnog odgoja dijeteta i zajednickog zivota...jer po tebi ispada da je to dijete "po definiciji" tvoja "svojina"...ne pronadjoh normalnog oca u tvom postu...
...zasto bi i imala dijete sa nekim s kim ne zelis zajedno da ga uzdises?
...mozda je i odgovor na ovako tvoje misljenje...tvoja prethodna stavka..."mogla bih to sebi da priustim, a da se nikome ne na tovarim na ledja"...najbolje bi po tome bilo da odes na pijacu i kupis jedno-dva dijeteta...po mogucnoscu vec odrasla...ako vec mozes da ih priustis...neces morati da razbijas glavu oko nekih stvari...odmah sa njima u vrtic...
... ako se ipak odlucis na prirodnu ili neprirodnu donaciju sperme...moraces ipak da uzmes neplaceno(ili placeno-ne znam kakav je vec zakon) za porodjaj i par mjeseci poslije...pa ko zna da li imaju jaslice i ima li slobodnih mjesta...a muka je o svemu tome razmisljati...
...to je sasvim ocigledno...JA znaci JA...spremna si da budes majka...
Zefirra
19.06.2007., 08:51
...diretore , samo jedna stvar...tvoj primer je retkost , izgleda...mi devojke smo josh od detinjstva naucene neke stvari o muskarcima , kao i devizu , prvo hleb u svoje ruke....
...takodje videces da je ova tema otvorena i na savremenom muskarcu...pa pogle koliko su se polomili da odgovore na nju...a takodje na svakoj temi stoji koliko ima pregleda...znaci 90pregleda a samo jedan je ozbiljno odgovorio....
...bdw. u ime mog decka ja sam glasala za opciju 3....
...znash ipak ima dosta u podrsci partnera...tesko je sam i bez sredstava...
...meni je pohvalan njen stav o odgovornosti i kontracepciji...
...zasto sve na devojacka ledja , za dete je potrebno dvoje...ako vec neciju nemarnost treba pljuvati , to je svakako rasireni obicaj novopecenih oceva da zazde na svaku iskru odgovornosti....
...naravno ovde kazem ne samo cast izuzetcima...nego svaka cast izuzetcima...
chika_doktor
19.06.2007., 09:06
joj sto smarateeee jel vi stvarno ovako razmisljate ili se samo zajebavate....??
blpd_girl
19.06.2007., 09:44
već tri puta pokušavam da pošaljem odgovor i kad sve napišem i pošaljem, zapuca se program. sad ću kratko: diretore, ne smaraj. ja sam samo zagovarala odgovornost, i iza toga uvek stojim. a ko je maliciozan, taj će već naći šta da komentariše :roll:
Zefirra
19.06.2007., 11:44
A ja moram da napishem nesto sto je surova realnost.
Dakle devojka sa nezavrshenim fakultetom ukoliko zivi u Bg-u moze se nadati poslu koji je placen oko 15000-20000...najgori budjavi stan u nekom predgradju kosta oko 8000...struja i komunalije oko 4000-5000
...ona mora da radi za tu crkavicu 8h
...takodje mora minimum neki da provede na faksu 4h (svojevremeno ja sam 12h imala predavanja i vezbe I i IIgod)
...Molim vas o cemu mi ovde pricamo?
Zefirra
19.06.2007., 12:02
I josh jedan primer iz zivota. Dakle drugarica (malo je bucka pa se da objasniti ) nije shvatila da je trudna do 5 meseca (postoji poremecaj da se do.bijaju i dalje menstruacije bez obzira na trudnocu).
Elem sta se desilo. Njeni roditelji su otisli kod deckovih roditelja , i razgovarali s njima , srecom ovi su bili razumni i pritisli njega da je ozeni.
I tako zakazano je vencanje.
Sad ja nesto mislim , zali mi boze takvog braka , i nje sto je zbog svoje neodgovornosti u pogledu kontracepcije , prokockala sansu da bude u braku s nekim ko to zaista zeli , i ko je zasluzuje...
Al bar se nadam da ce on malo smeksati kad se dete rodi...
ManjaAtina
19.06.2007., 12:11
I josh jedan primer iz zivota. Dakle drugarica (malo je bucka pa se da objasniti ) nije shvatila da je trudna do 5 meseca (postoji poremecaj da se do.bijaju i dalje menstruacije bez obzira na trudnocu).
Elem sta se desilo. Njeni roditelji su otisli kod deckovih roditelja , i razgovarali s njima , srecom ovi su bili razumni i pritisli njega da je ozeni.I tako zakazano je vencanje.
Sad ja nesto mislim , zali mi boze takvog braka , i nje sto je zbog svoje neodgovornosti u pogledu kontracepcije , prokockala sansu da bude u braku s nekim ko to zaista zeli , i ko je zasluzuje...
Al bar se nadam da ce on malo smeksati kad se dete rodi...
Roditelji otisli kod njegovih roditelja? Srecom? Razumni, pa ga primorali? O cemu ti to?
Zefirra
19.06.2007., 12:14
Njegovi roditelji su bili razumni , shvatili situaciju , i pritisli su decka da je ozeni...zaista je tako bilo...
...ona ga zvala , kukala , kumila...on se nije javljao...mislim kakav je lik uopste...
...pa sad na vama je , verovali ili ne...ali kod muskaraca su izgleda sve pojave moguce...:roll:
ManjaAtina
19.06.2007., 12:23
Ti stvarno mislis da je to razumno? Ja ne mislim da bih se ikada udala za nekog lika s kojim sam imala kres kombinaciju i koga ocigledno zabole za mene, a kamoli slala svoje roditelje kod njegovih da bi ga primorali na brak. Niti bi ikada ozenila devojku do koje mi nije stalo zato sto me primoravaju roditelji. Ne zna se ko je tu ludji, bre.
Nije bilo neophodno ulaziti u brak bez ikakvih osnova (ljubav, postovanje, zrelost itd), koji ce, verujem, ionako propasti, zarad dece. Da li ce im biti bolje kao deci razvedenih roditelja? Ili deci roditelja koji su u braku i ne vole se?
Zefirra
19.06.2007., 12:26
...pa i ja mislim da nije bash razumno...ali njegovo dete je u njoj....
...nego vidim ja da je dobro sto idem filozofijom , jedan ali vredan...
Gazdarica
19.06.2007., 13:08
Jeste da je teze, ali dijete uopste ne mora da bude prepreka, a pogotvo ne bi trebalo da bude izgovor za odustajanje od profesionalnih ambicija...
Primjer: Milica Bisic, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu...
Figurirala je kao jedan od kandidata za ministarku u aktuelnoj Vladi Srbije... Par godina je bila i zamjenik ministra finansija, itd, itd...
Udala se jos kao srednjoskolka i rodila sina, brak joj nije potrajao... Rodjena 1961. godine, diplomirala 1984... Itd...
Sve se moze... Pitanje je samo sta i kako hocemo... Treba biti nacisto sa samim sobom...
chika_doktor
19.06.2007., 13:19
milica je legenda! bila je prof i na ekonomiji u bl
Ja dok sam bila mlađa bila sam u fazonu, ako i zatrudnim, nema šanse da zadržim dete, a tip to nikad ne bi ni saznao (da se razumemo, NIKAD nisam imala odnos bez zaštite, al *** šit hepens...). nikad mi ni na pamet nije padala bilo koja druga opcija.
Sad nešto mislim (ovo hipotetički, pošto nema šanse da se desi da zatrudnim+što jesam u dugoj vezi), recimo da zadržim dete, i da nemam nekoga pored sebe, znam da bi mi porodica mnogo pomogla. Od tipa ne bih ništa tražila. Obavestila bih ga, naravno. Mislim da je bitno da dete zna ko mu je otac + zbog evtl naslednih oboljenja i to. I ne bih pristala da sad uđem u vezu ili brak samo zbog toga.
Zefirra, jadna ta tvoja drugarica, tip i to dete. 3 upropašćena života i to zbog čega... da ne pukne bruka, šta li?
topmodelsica
19.06.2007., 13:57
Ja cu studirati ceo zivot, u to sam sasvim sigurna, pa onda, doci ce i deca za vreme studija. Polako, necu da zurim, nije mi cilj da zavrsim studije, nego da studiram, da doktoriram, da upisem jos jedan fakultet... Nikad mi nije ni bio cilj da zavrsim fakultet nego samo da ga upisem i da idem u Beograd.
На жалост, знам многе такве бракове ''под морање'', где су момци, као ''спасавали част девојци'' тиме што су се преко воље женили њоме ''због детета''....
Шио ми га Ђура... Од самог почетка она пати што ју је узео само због притиска средине и због њене трудноће, а он не жели ни дете ни њу, он пати што мора да буде у таквом заробљеништву цео живот, пребацује и њој и будућем детету....а дете које се роди и одраста у таквој породичној средини....Могу да замислим!
Кад само матурирали једна моја другарица остане трудна са дечком са којим се забављала само пар месеци...и то нешто онако, неозбиљно...Да ли је то касно открила или се бојала раније да пријави...тек у неком 5. месецу трудноће његови сазнају за то и притисну га да се жени, а он није хтео... (а није ни морао, по мом мишљењу).. И на крају, после силних мука закажу свадбу, доста велику, она и венчаницу купи и све....и две недеље пред венчање добије спонтани побачај...
И шта сад? Нема више проблема - нема више потребе да се венчавају!
Откажу и венчање и све (кума им већ купила велики поклон)...а они се разиђу и свако оде на своју страну...
diretore
19.06.2007., 15:45
već tri puta pokušavam da pošaljem odgovor i kad sve napišem i pošaljem, zapuca se program. sad ću kratko: diretore, ne smaraj. ja sam samo zagovarala odgovornost, i iza toga uvek stojim. a ko je maliciozan, taj će već naći šta da komentariše :roll:
...zamisli...ti samo zagovarala odgovornost...
...pa ako zagovaras odgovornost...zasto si onda napisala da otac toga dijeteta..."moze a i ne mora da ostane sa vama"...ili je to postalo jako odgovorno i normalno da dijete raste uz jednog roditelja...
...a to sto si napisala da sad mozes da rodis jer si sad materijalno nezavisna, "sto mozes to sad sebi da priustis" i da si sad zbog svega toga spremna da budes majka...to je takva budalastina...
...btw...temu na savremenom muskarcu nisam ni vidio...jer je ova postovana na temi gdje je i pocela orginalna rasprava o ovome...a vec sam rekao sta mislim o temi i izboru koji je postavljen i ovdje i bilo gdje...
...Zefira jesi li se zapitala koliko to ne-mladih, savremenih, materijalno nezavisnih majki...se odlucuje na abortus...ili ostavljaju svoju dijecu drugima da ih uzdizu...ili napustaju svoju dijecu zauvijek...ili koliko cesto dolazi do patoloskih slucajeva cedomorstva...a koje blage veze nemaju ni sa fakultetom...a ni sa obrazovanjem...
...ljudi su razliciti...neki mogu da preture preko svojih ledja dosta toga...neko ne moze...
...uvjeravanje jednih u misljenje drugih je katkad uzaludan posao...
...svacija situacija ce biti drugacija i zato je ne treba vezivati za jedan pojam...
...na osnovu ove teme neko se sutra moze zapitati i...poslediplomske ili dijete...pa potom karijera ili dijete...
...tako da je Gazdarica dala najbolju konstataciju...
Sve se moze... Pitanje je samo sta i kako hocemo... Treba biti nacisto sa samim sobom...
...toliko od mene...
Aleksej_BASO
19.06.2007., 16:10
Eh da za prva dva ne , vazi i da koristite adekvatnu kontracepciju (zaboravila sam da navedem)
Da hm da se malo proshiri tema dakle.
Buduci da ovde ima i starijih ucesnika. Roditelja. (blago vama nashe brige su iza vas ne znaci da se druge nisu pojavile ali ste bar nesto uradili kako treba :) )
Opa! Zirafa zakevila!!! :D
A jeste vec konacno probali onu trojku....
...uvjeravanje jednih u misljenje drugih je katkad uzaludan posao...
...svacija situacija ce biti drugacija i zato je ne treba vezivati za jedan pojam...
Тачно. Само кад би то могао да примениш и на своје постове!
Treba biti nacisto sa samim sobom...
ključna stvar, ključna razlika - JA. znači, JA sam sada dovoljno u stanju da budem majka
Е, ајд ми сад објасни суштинску разлику између Газдаричиних речи које подржаваш, и речи blpd_girl коју нападаш!
Кључна ствар је: сам са собом рашчистити, бити свестан шта сам хоћеш и за шта си способан, сам одлучити и преломити, не дозволити да на то утичу стрине, тетке, чаршија, ''време је'', ''требало би''..или шта год!
Обе причају исту ствар.
diretore
19.06.2007., 20:23
Тачно. Само кад би то могао да примениш и на своје постове!
hmmm...ti ocigledno ne pratis jedno stvar od pocetka...a to je da sam ja bio izricit da ne treba generalizovati stvari...
...ovako kako sad izgleda...nekolicina forumasa postavlja stvari tako da je "opste prihvatljivo" da dijeca i faks ne mogu nikako da idu zajedno...i da jednostavno jedno potire drugo...ili-ili...i kad neko kaze da to ne treba biti tako jednostavno...krece se sa potezanjem rijeci...izuzetak...
...iz svega sto je napisano...slijedi da smo mi, supruga i ja, izuzeci...jer smo se odlucili na tako nesto...a to je da smo dobili dijete na kraju trece-pocetku cetvrte godine faksa...i pored zastite koju smo koristili...
...inace mi smo jos veci izuzeci...sto smo uspjeli i da zavrsimo faks...bez produzenja istog unedogled...sa bez(ili jednom godinom) pauze...pri cemu nismo maksimalno opteretili nikoga...zaradjivali smo i radili uporedo sa studiranjem...koliko smo mogli...
...najveci smo izuzeci...to sto nam "imanje dijeteta"...i nije bitno uticalo na karijeru...oboje smo dobili doktorate u inostranstvu...a potom i postdoktorske studije...
...sa druge strane...ja cini mi se znam dosta izuzetaka...
...izuzetak je i moja koleginica...koja je rodila svoje prvo dijete poslije prve godine faksa...a drugo u apsolventskom...i zavrsila...zamisli faks sa jednom godinom pauze...
...izuzetak je rodjaka moje supruge...koja se porodila na 5-toj godini svojih studija medicine...i zavrsila istu sa sveukupno 7 i po godina studiranja....
...izuzetak je i moj mentor na postdoktorskim...ona je prvo dijete dobila na kraju cetvrte godine faksa...drugo na sredini doktorskih studija...a trece prije dvije i po godine...kada je proglasena za profesora na jednom od najprestiznijih univerziteta na novom kontinentu...a paralelno i njen suprug...
...i etc...
...na osnovu ovoga dio Gazdaricinog posta...govori o "izuzetku"...
Е, ајд ми сад објасни суштинску разлику између Газдаричиних речи које подржаваш, и речи blpd_girl коју нападаш!
...ako vec nisi shvatila...sta sam komentarisao u postu blpd girl...evo da ti ponovim dio njenog posta koji sam komentarisao...
zašto? zato što sam sad materijalno nezavisna, sve i da me momak ostavi, zrelija sam, mogla bih to sebi da priuštim,a da se pritom nikome ne "tovarim na leđa". i sada bih rodila, bez obzira da li bi tata hteo svoje dete ili ne, da li bi me ostavio ili nastavio sa mnom, tj, nama.
...komentar na to sam vec dao...tako da ga procitaj opet...
...jedno pitanje za blpd-girl...jel "JA sam sada dovoljno u stanju da budem majka"...u stvari dovoljno za dijete...jerON ili MI uopste nije vazno u tvom postu...
...a sto se tice samostalnog odlucivanja...
...da li sam ja negdje spomenuo da ljudi ne trebaju samostalno da odlucuju ili rekao nesto nalik ovome...
дозволити да на то утичу стрине, тетке, чаршија, ''време је'', ''требало би''..или шта год!
...poenta koja meni proistice iz Gazdaricinih rijeci nije samo u samostalnosti...
...vec i u tome da neke stvari nisu nedostizne...iako tako na prvi pogled izgledaju...
...da ce razliciti ljudi izabrati razlicite puteve...
...da svi ljudi ne misle i ne ponasaju se isto...
...a sa obzirom na temu i na takvo prozivanje...oko samostalnog odlucivanja...
...pa valjda je dijete ZAJEDNICKO...pa je i odluka ZAJEDNICKA...a ne samo njena ili njegova....
..sem naravno u slucaju koji sam spomenuo...o fertilizaciji putem NN donatora sperme... :roll:
...ono na sta sam se pozvao u Gazdaricinom postu...
Хмм...ти се изнова и изнова декларативно залажеш за неке ствари које у пракси и сам не поштујеш... То не може да води никаквом конструктивном разговору....
Блпд је, ако ниси приметио, ГОВОРИЛА О СЕБИ!!!
Прихвати већ једном СВОЈЕ РЕЧИ:
da ce razliciti ljudi izabrati razlicite puteve...
...da svi ljudi ne misle i ne ponasaju se isto...
Да ли је твоја жена БИЛА СПРЕМНА да рађа дете у том тренутку? Да ли би ти инсистирао на рађању тог детета да ОНА није хтела, није тада желела дете и није била спремна да буде родитељ???
Да ли би ти могао да одлучујеш да ли ће она родити то дете???
Наравно да је најлепше када се оба родитеља сложе у истим жељама и тежњама, наравно да је за добро родитељство потребно да се дете рађа онда када се оба партнера сложе са тиме.... Али...
Блпд је причала о РАЂАЊУ детета, значи о томе да ће жена родити дете онда када сама буде спремна!!! Све остало је наопако по све, а највише по ту бебу! Блпд је само узгред споменула чак и ту ситуацију да је беба, евентуално плод неке успутне везе, да је случајно затруднела, да би чак и тада у одређеним животним околностима (зрелост и жеља за родитељством) родила то дете ЧАК и да мушкарац није заинтересован за то.... (Па, мајку му, ти си противник абортуса, зашто је не би подржао у тој храброј одлуци, него је још нападаш за себичлук? :roll: )
Јебига, најлепше је да се те одлуке доносе заједнички, али ипак је жена та, природом одређена, која носи дете, која га рађа и која, у крајњем случају, ипак више одлучује о томе!!!
Zefirra
19.06.2007., 23:56
...Zefira jesi li se zapitala koliko to ne-mladih, savremenih, materijalno nezavisnih majki...se odlucuje na abortus...ili ostavljaju svoju dijecu drugima da ih uzdizu...ili napustaju svoju dijecu zauvijek...ili koliko cesto dolazi do patoloskih slucajeva cedomorstva...a koje blage veze nemaju ni sa fakultetom...a ni sa obrazovanjem...
...toliko od mene...
Ja se samo nadam diretore da ce bar neko , citanjem ovih postova , odluciti da malo vishe paznje posveti kontracepciji...vidish ja se zalazem za kontracepciju...
...ako neko moze svaka cast , neko i ne moze , necemo ga osudjivati...a neko se bogme i preceni pa bude i cedomorstava i svega....ali najbolje od svega je spreciti...
...biti svestan sebe i svojih mogucnosti...moj prvi post je i bio...
...kad sagledam onaj aspekat koliko bi MENI dete u ovom nezeljenom trenutku upropastilo zivot...i decku...i koliko ja u ovom trenutku ne zelim....
...onda mi zaista nije tesko da budem odgovorna prema sebi , detetu , i ljudima oko mene pa da koristim pilule+kondom ....mislim da se slazes...
Aleksej_BASO
20.06.2007., 00:23
I pilule i kondom je glupost.
Kad_LupimLupim
20.06.2007., 00:31
E, tamo na Savremenom ima ova problematika postavljena sa pitanjima za muski deo... nemojte smarati zene ovde :P
Banshee
20.06.2007., 00:31
nije.
Zefirra
20.06.2007., 00:37
Kondom=80%zastite (ali zastita od infekcija)
Pilule=98-99%zastite (ako preskocis pilulu , bar zash da si s kondomom,i stiti te od infekcija )
...a bas i da ti pukne ili sklizne ili da nevalja kondom...a u isto vreme preskocish pilulu...
...male su sanse...
Aleksej_BASO
20.06.2007., 00:39
Bendzi!
A zasto? Pa ako se probije kroz kondom onda mu treba dati ima Hudini! :lol:
Aleksej_BASO
20.06.2007., 00:40
Gluposti.
To je kao da se plasis da predjes ulicu, jer se moze poginuti. Pa mislim neko nekad i pogine jel?
Banshee
20.06.2007., 00:42
kondom je manje pouzdan od pilule,plus cinjenica da ga neki ni ne upotrebljavaju dobro,a pilula ne stiti od infekcija.dovoljno?
meni sasvim razumno.
uostalom i ginekolozi najcesce preporucuju ovu kombinaciju jer zaista pruza najbolju kombinovanu zastitu.
Zefirra
20.06.2007., 00:43
....Javi se kad budesh cale pa da proslavimo...:mrgreen: ...al nemoj se javljash ako dobijesh neku boles tipa onih na Lj&S&Zdr. ....:P
Aleksej_BASO
20.06.2007., 00:45
kondom je manje pouzdan od pilule,plus cinjenica da ga neki ni ne upotrebljavaju dobro,
Sta, stave ga naopacke!? HAhahaha!!! :) :) :)
a pilula ne stiti od infekcija.dovoljno?
meni sasvim razumno.
uostalom i ginekolozi najcesce preporucuju ovu kombinaciju jer zaista pruza najbolju kombinovanu zastitu.
I dalje mislim da pilule nisu zdrave, a kondim kvari dozivljaj.
Znaci kondom jos i nekako, mislim bar za vas mlade devojke, vi i onako niste toliko zainteresovane i zahteve u sexu, pa vam nije ni bitno, ali pilule... Nikako. :|
Aleksej_BASO
20.06.2007., 00:46
....Javi se kad budesh cale pa da proslavimo...:mrgreen: ...al nemoj se javljash ako dobijesh neku boles tipa onih na Lj&S&Zdr. ....:P
Pa sve je moguce......
A znaci ako bidem cale, da zovem a ako sam u frci onda vam nisam dobar vise? :?
diretore
20.06.2007., 00:50
Хмм...ти се изнова и изнова декларативно залажеш за неке ствари које у пракси и сам не поштујеш... То не може да води никаквом конструктивном разговору....
Блпд је, ако ниси приметио, ГОВОРИЛА О СЕБИ!!!
Прихвати већ једном СВОЈЕ РЕЧИ:
Да ли је твоја жена БИЛА СПРЕМНА да рађа дете у том тренутку? Да ли би ти инсистирао на рађању тог детета да ОНА није хтела, није тада желела дете и није била спремна да буде родитељ???
Да ли би ти могао да одлучујеш да ли ће она родити то дете???
Наравно да је најлепше када се оба родитеља сложе у истим жељама и тежњама, наравно да је за добро родитељство потребно да се дете рађа онда када се оба партнера сложе са тиме.... Али...
Блпд је причала о РАЂАЊУ детета, значи о томе да ће жена родити дете онда када сама буде спремна!!! Све остало је наопако по све, а највише по ту бебу! Блпд је само узгред споменула чак и ту ситуацију да је беба, евентуално плод неке успутне везе, да је случајно затруднела, да би чак и тада у одређеним животним околностима (зрелост и жеља за родитељством) родила то дете ЧАК и да мушкарац није заинтересован за то.... (Па, мајку му, ти си противник абортуса, зашто је не би подржао у тој храброј одлуци, него је још нападаш за себичлук? :roll: )
Јебига, најлепше је да се те одлуке доносе заједнички, али ипак је жена та, природом одређена, која носи дете, која га рађа и која, у крајњем случају, ипак више одлучује о томе!!!
...izvini jel' ja vec odgovorih tebi...jesi li ti mozda blpd_girl klon pa se nalazis prozvana?...
...moj komentar upucen na njen post je koliko se ja sjecam bio upucen njoj licno...
...a ti si vidim nasla za shodno ne samo da komentarises moj post u njeno ime...vec i da objasnjavas sta je sam pisac htio da kaze...
...btw...zar nisi shvatila iz mojih postova da je ideja o radjanju NASEG DIJETETA bila ZAJEDNICKA...uz podrsku roditelja sa obije strane...o tome sam vec pisao...mozda treba da pocnem i da crtam...
...ako je konstruktivan razgovor zasnovan na tome da je neko sa drugacijim misljenjem i iskustvom izuzetak...onda i ne zelim da ucestvujem u takvom razgovoru...
Zefirra
20.06.2007., 00:50
Znaci kondom jos i nekako, mislim bar za vas mlade devojke, vi i onako niste toliko zainteresovane i zahteve u sexu, pa vam nije ni bitno, ali pilule... Nikako. :|
HORMONSKA SREDSTVA KONTRACEPCIJE
Kod nas postoje samo kombinovane hormonske kontraceptivne tablete, sa dva hormona koji odgovaraju ženskim hormonima estrogenu i Progesteronu , dok u nekim zemljama postoje i pilule samo sa homonom progestinom ("mini pilule"). One su skoro 100% sigurna zaštita od trudnoće (ali ne i od polno prenosivih bolesti), ako se pravilno uzimaju. Kod nas postoje velike predrasude i otpor prema uzimanju ovih tableta (govorimo o kombinovanim tabletama), zbog straha od "hormona i mogućih posledica - brade, gojenja, raka i drugih". Istina je drugačija. Danas se proizvode tablete sa minimalnim dozama novijih vrsta hormona koji vrlo retko imaju nuspojave, ali zato imaju mnoga blagotvorna dejstva osim kontraceptivnih- menstrualna krvarenja nisu obilna, nema bolnih menstruacija ni predmenstrualnog sindroma (PMS), često nestaju bubuljice sa lica ako ih ima, one "čuvaju" jajnike i matericu od cista i raka, a dobro deluju i na dobroćudne promene u grudima, naročito kada su one posledica neravnomernog dejstva hormona. Preporučuju se mladim devojkama i ženama do 40 godine (u svetu se ženama preporučuje njihovo korišćenje čak i do 50-te godine). Nema potrebe praviti pauze prilikom uzimanja ovih tableta, nego se mogu stalno koristiti čak i do ukupno 15 godina. Ne utiču negativno na plodnost žene.
Postoji malo stanja u kojima ]žene ne smeju uzimati kontraceptivne tablete - bolesti jetre i bolesti krvnih sudova i srca, pojačano zgrušavanje krvi sa infarktom ili "šlogom" i još neka o kojima će ginekolog ispitati ženu pre prepisivanja ove vrste kontracepcije. Ne smeju ih uzimati žene koje puše, jer se u tom slučaju povećava zgrušavanje krvi i može doći do komplikacija začepljenja krvnih sudova. Važno je da se uzimaju redovno, po 1 svaki dan, tokom 21 dana, a zatim 7 dana pauze, pa se opet počinje sa novom kutijom. One sprečavaju ovulaciju, tj razvoj jajne ćelije samo u tom ciklusu u kojem se uzimaju, a nakon prestanka uzimanja tableta, jajne ćelije će se ponovo razvijati.
Banshee
20.06.2007., 00:55
je li?pa sta bi ti?kockanje pa sta ti bog da? :lol:
meni pilule ne smetaju,sta vise imaju dosta pozitivnih efekata pored osnovnog :)
Zefirra
20.06.2007., 00:56
...evo i da podebljam bitno...:P ...sto je ovo dobro...ovo je ko kad neki tip nesto laprda onako u javosti a ti ga tresnesh onako knjigom po sred usta...:P
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:00
Pricam ti pricu....
To je ko kad neki mobilni operater napravi istrazivanje da li mobilni telefoni zrace i ispadne - ne zrace...
Zefirra
20.06.2007., 01:02
...Mozda ce hellen koja je majka (mislim troje dece ) a koja je svojevremeno koristila pillule moci da ti objesni sva njihova negativna dejstva na zensku plodnost i ostalo...:P
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:05
je li?pa sta bi ti?kockanje pa sta ti bog da? :lol:
meni pilule ne smetaju,sta vise imaju dosta pozitivnih efekata pored osnovnog :)
Ne kockam se nego ga vadim na vreme ako su plodni dani. Plus tandarim starije a one bolje znaju, 8)
A ti koristis... A pa to objasnjava svasta... :lol: :p
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:06
...evo i da podebljam bitno...:P ...sto je ovo dobro...ovo je ko kad neki tip nesto laprda onako u javosti a ti ga tresnesh onako knjigom po sred usta...:P
Cekaj ne vidim neku tezinu necega samo zato sto si to TI napisala... :|
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:07
...Mozda ce hellen koja je majka (mislim troje dece ) a koja je svojevremeno koristila pillule moci da ti objesni sva njihova negativna dejstva na zensku plodnost i ostalo...:P
Ne sumnjam ja u plodnost (nije mi to bitno kod zene ne vidi se spolja) nego o brkovima i tako dalje...
Zefirra
20.06.2007., 01:08
...da ti dam link , pa da vidish ko je to napisao? evo
www.zdravljezene.co.yu
Banshee
20.06.2007., 01:08
Ne kockam se nego ga vadim na vreme ako su plodni dani. Plus tandarim starije a one bolje znaju, 8)
A ti koristis... A pa to objasnjava svasta... :lol: :p
ne objasnjava ono sto ti mislis da objasnjava,ali nemam pms,meni dosta :lol:
Banshee
20.06.2007., 01:12
Ne sumnjam ja u plodnost (nije mi to bitno kod zene) nego o brkovima i tako dalje...
brkovi i gojenje su mit iliti urbana legenda.
savremene pilule su toliko blage da ne izazivaju takve promene...sta vise za vreme pms-a se ne ugojis uopste,jer ti telo mnogo manje talozi vodu i tako to...
nemoj da pricas ako ne znas...ja sam prva bile skepticna pre nego sto sam krenula da koristim,i dobro sam razmislila...a sada mi je drago,hormoni ravni,nema promena raspolozenja,oticanja i slicnih gluposti,uvek znas kada treba da dobijes i sto je najveznije nema brkova i brade,iako znam da ti ocekujes ovde frik show :lol:
Zefirra
...ma mani njega vidish da nas sve zajebava...:lol: .....ajde stari druze na Lj&S...;)
Aleksej_BASO
ne objasnjava ono sto ti mislis da objasnjava,ali nemam pms,meni dosta :lol:
Obajsnjava sto ima brkove i grub glas! :lol: :twisted: :twisted:
...da ti dam link , pa da vidish ko je to napisao? evo
www.zdravljezene.co.yu
Eee kad bi znala ko to pise... :roll:
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:14
savremene pilule su toliko blage da ne izazivaju takve promene...sta vise za vreme pms-a se ne ugojis uopste,jer ti telo mnogo manje talozi vodu i tako to...
nemoj da pricas ako ne znas...ja sam prva bile skepticna pre nego sto sam krenula da koristim,i dobro sam razmislila...a sada mi je drago,hormoni ravni,nema promena raspolozenja,oticanja i slicnih gluposti,uvek znas kada treba da dobijes i sto je najveznije nema brkova i brade,iako znam da ti ocekujes ovde frik show :lol:
I sta kao ceo zivot to treba da uzimas?
A kako su zene pre toga zivele.... :|
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:15
...ma mani njega vidish da nas sve zajebava...:lol: .....ajde stari druze na Lj&S...;)
Ma necu na lj&s lepo mi je i ovde.. :)
Aj vi na moju novu temu, da se druzimo... :lol:
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=4417594#post4417594
Zefirra
20.06.2007., 01:15
...e ne samo to , nego grudi su mi porasle a koza mi blista...i sva sam nekako procvetala...
...a smrshala sam...mada to nema veze s uticajem pilula...
Banshee
20.06.2007., 01:16
I sta kao ceo zivot to treba da uzimas?
A kako su zene pre toga zivele.... :|
ne nego koliko mi bude potrebno :neutral: mislim :roll:
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:20
...e ne samo to , nego grudi su mi porasle a koza mi blista...i sva sam nekako procvetala...
...a smrshala sam...mada to nema veze s uticajem pilula...
A brkovi? :lol:
Banshee
20.06.2007., 01:23
A brkovi? :lol:
ja ih redovno brijem kosilicom :D
Aleksej_BASO
20.06.2007., 01:24
ja ih redovno brijem kosilicom :D
Uuu jeah! Sweeet... :)
Idem da spavam, kao.
Laku nec zenke! 8)
Хелен нема троје него двоје деце, али зато има бркове као да има четворо!!! О дебљини да и не говорим!!!
...btw...zar nisi shvatila iz mojih postova da je ideja o radjanju NASEG DIJETETA bila ZAJEDNICKA...uz podrsku roditelja sa obije strane...o tome sam vec pisao...mozda treba da pocnem i da crtam...
Ок, то је идеална ситуација. А реци ми, на пример: студирали сте, она случајно затрудни, ти желиш дете а она ти одговори: ЈА нисам спремна, ЈА још увек не желим дете, ЈА нисам зрела за дете... Како бисте у том случају донели ЗАЈЕДНИЧКУ одлуку и која би то одлука била???
Да ли би је прогласио себичном и егоистом као што си БЛПД?
Diretore....http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/a040.gif http://www.leukz.nl/img/msn/bewegende_emoticons/3d/leukz_nl_bewegende_emoticons_3d_109.gif
...diretore , samo jedna stvar...tvoj primer je retkost , izgleda..
Njegov primer nije retkost......toga ima sve vise i vise..cak se ljudi svojevoljno odlucuju ( biraju taj put ), da studiraju i imaju decu....mozda je u Srbiji to cudno, tesko, neizvodljivo ili kako vec...
ma sve može...eo primer iz mog okruženja....prvo dete rodila na prvoj godini studija..... a pred kraj bila ponovo u drugom stanju.........fax. završila na vreme.... imala je, naravno, pomoć mooža i ostalih bližih članova porodice......... a inače je ta osoba avion.... sa svakog aspekta....
Zefirra
22.06.2007., 00:47
Njegov primer nije retkost......toga ima sve vise i vise..cak se ljudi svojevoljno odlucuju ( biraju taj put ), da studiraju i imaju decu....mozda je u Srbiji to cudno, tesko, neizvodljivo ili kako vec...
Kad bismo mi imali standard malo bolji...
i kad bi porodica bila manje zatucana(u fazonu reshi se toga da ne pukne bruka :mad: )...
i kad bismo mi bili manje zatucani u pogledu kontracepcije...svega bdw(a uvek mislimo da sve najbolje znamo :roll: )...
...znachi ta tri uslova bash tim redosledom da se ispune...i broj prekida trudnoce bi se drasticno smanjio...
blpd_girl
25.06.2007., 14:59
e, ccc, nekoliko dana me nema i već me napljuju. ma, baš me briga, ko je razumeo - razumeo, ko je bandoglav - ni ne očekujem da razume 8)
ra-ta-tat
25.06.2007., 15:06
ma sve može...eo primer iz mog okruženja....prvo dete rodila na prvoj godini studija..... a pred kraj bila ponovo u drugom stanju.........fax. završila na vreme.... imala je, naravno, pomoć mooža i ostalih bližih članova porodice......... a inače je ta osoba avion.... sa svakog aspekta....
u jeeeee... zavrsila je fakultet... big deal
najlakse je zavrsiti fakultet
osim toga, sa bebom mozes najlakse to da radis... da ucis
i da se ne opterecujes sa zaradjivanjem novca
ja imam tako velike ideje i tako velike potencijale, a tako malo vremena da to sve obavim
tema vam je jadna
sve vam smeta da ucite i da gradite karijeru
to su sve sami izgovori
jadne ste... stvarno
pih
Aleksej_BASO
25.06.2007., 16:31
u jeeeee... zavrsila je fakultet... big deal
i da se ne opterecujes sa zaradjivanjem novca
ja imam tako velike ideje i tako velike potencijale, a tako malo vremena da to sve obavim
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Umrecu od smeha....
tema vam je jadna
sve vam smeta da ucite i da gradite karijeru
to su sve sami izgovori
jadne ste... stvarno
pih
E bas si nam ti falila..
Zefirra
25.06.2007., 19:06
...ko je jadan....:lol:
Copy_Cat
25.06.2007., 19:44
E bas si nam ti falila..
auuuuuuu a posle kazhu ja pljujem.
I jeste, sve se mozhe kad se hoce, ali sa naglaskom na HOCE, a ako se nece, ne mora se, svako ima pravo na svoj izbor. glasala sam da bih abortirala.
Mirka šizika
25.06.2007., 20:25
Rodila sam sa trećoj godinu faksa...pauzirala 5 godina i vratila se knjizi...i ide ...lakse je kad nemas dete ,al ni ovako nije teško.
A užitak je nevidjen , kad jakom voljom postigneš nešto bez obzira na teškoće .
I uvek kažem kad me pitaju ...faklultet nije prepreka za dete , niti je dete prepreka da se završi fakultet...
Prvi put od kad sam na forumu slažem se sa ra-ta-tat...
i sve vam smeta da ucite i da gradite karijeru
to su sve sami izgovori
Izgovor je ne roditi zato što niste završili faks , izgovor je ne završiti faks zato što ste rodili dete ....
Zefirra
25.06.2007., 20:30
...dobro da cujemo tvoj slucaj...da li si imala podrsku partnera? Da li si radila i ucila?
Da li su ti roditelji pruzili neku podrsku...itd
...kako ti je sada , da li si nasla posao koji si zelela , da li vam je brak skladan...itd
Copy_Cat
25.06.2007., 20:32
....da li ste planirali bebu, ili se desila sluchajno.....? itd.
Zefirra
25.06.2007., 20:37
...i da li je bilo nuzno pauzirati pet godina faks , posto se najlakse uci uz dete...
Mirka šizika
25.06.2007., 21:12
Redom...desila se beba ...
Odlucila sam da rodim ,i da se udam ...u trenutku kad mi je cerka imala mesec dana dala sam jedan tezak ispit , bio je junski rok ...spremala sam ga tokom trudnoce ...
Ne vidim razlog za cinizam po tom pitanju , zaista najlakse i najlepse se uci kad je beba mala...ima se vremena za sve i da se naspava i da se nesto nauci....
Nakon toga sam odlucila da napravim pauzu ...ne zbog bebe vec nisam bila nacisto da li sam na dobrom putu ...ucinilo mi se da sam omasila faks ...
Kad je dete imalo godinu dana pocela sam da radim , otuda 5 godina pauze ...tek prosle godine se desilo da nemam posao pa sam pauzu iskoristila da zavrsim faks ... ocistila sam trecu godinu , uslov dala u junu ( tacnije prosle nedelje) , imam jos jednu godinu do kraja ...planiram magistarske ...sad sam matora , sa 28 godina lakse se donose takve odluke.
...podrska partera ..definitivno , pomoc baka samo vikenom , ali dete ide u vrtic , sto meni otvara ceo dan za ucenje ....ipak sama kuvam , odrzavam svoj dom , zavrsavam sve te poslove koje rade domacice ...tu ode dobar deo dana ...pa onda ucim nocu ...stisla sam zube , i furam ...
Nisam rekla da je lako , jasno sam napisala da je lakse bez deteta ali je sad sladji uspeh ...
Kad se osvrnem unazad ...ne bi nista menjala...
Jel imate jos neko pitanje ???
Zefirra
25.06.2007., 21:20
..skroz je ok...;)
...mada ipak nisam sigurna da se bash lako uci i pohadjaju predavanja prvih godinu dana po rodjenju deteta...
Mirka šizika
25.06.2007., 21:25
Vidim sad da se u prvim postovima pominje finansijski momenat...cinjenica da je beba skupa nas je naterala da se vise angazujemo ..suprug je radio od jutra do sutra , ja sam radila sve sto je u okviru moje profesije moglo da se obavlja od kuce ...i sasvim smo se posvetili tome ...Prvih godinu dana bili smo finansijski jaci nego sad ...razlog ...ja sad ne radim to je dakle plata manje ...ali sam pre povratka na faks sa suprugom razmotrila taj finansijski momenat i slozili smo se da nam godina ili dve nece tesko pasti da se malo stisnemo...
Dete ima sve neophodno ( ima i vise negos to joj treba ) , ni nama ne fali nista ...stambeno smo obezbedjeni , racune placamo na vreme, troskovi su nam u garanicama normalnog , zivimo jedan sasvim normalan zivot ...
Zefirra
25.06.2007., 21:31
...vidish ipak ti je dosta znacila njegova podrska...kako je on proshao s faksom?
Mirka šizika
25.06.2007., 21:32
..skroz je ok...;)
...mada ipak nisam sigurna da se bash lako uci i pohadjaju predavanja prvih godinu dana po rodjenju deteta...
Sta da ti kazem ja imam 28 godin a moje kolege po 22 ili 21 ...starija sam ihahaj...i po godinama i po svemu ostalom...nemamo mnogo dodirnih tacaka..... :roll:
Prvo su me gledali ko da sam neki vanzemaljac ,al sad smo se navikli jedni a druge...Mene vadi moje lice ..ne izgledam ko da imam 28 godina ...
Kad imas dete drugacije se organizujes ...prioriteti se postavljaju drugacije , i ako si normalan , brzo shavtis da je kratak dan da sve odradis sto si naumio tako da koristis svaki minut ...Cini mi se da sad brze pamtim jer nemam vremena za gubljenje ...
Nisamja neka pametnica , samo sam se naucila kako da budem prakticna sa svojim zivotom.
I stalno ponavljam " kad nisam to zavrsila na vreme sad nema kukanja " i teram dalje ...
Mirka šizika
25.06.2007., 21:34
...vidish ipak ti je dosta znacila njegova podrska...kako je on proshao s faksom?
Pa ja sam ti rekla odmah da sam imala njegovu maximalnu podrsku...
I kad sam zatrudnela i kad sam radjala i kad sam pravila nove korake....
Sama bi mozda uspela al sa duplo vise znoja ...
On je vec uvelio radio kad sam ja studirala ( stariji je 7 godina) tako da njega faks nije brinuo.
Copy_Cat
25.06.2007., 21:37
huh, svaka ti chast, naterati se posle 5 godina pauze da sednesh da uchish......mene zanima kako ste prelomili da ipak rodish bebu ili se to pitanje nije ni postavljalo. sa 22 si je rodila, jel tako?
Mirka šizika
25.06.2007., 21:45
Sa 24 . ( pala sam prvu godinu faksa ) http://www.kolobok.us/smiles/standart/blush2.gif
Kad sam shvatila sta se desava prvo sam se dobro islakala .
Onda sam se sastavila , pretresla sve za i sve protiv i odlucila da rodim.
Roditelji mi nisu vristali od srece ali nisu me ni grdili.
Udala sam se za coveka koji me voli , za koga sam bila sigurna da ce biti divan partner i otac.
Brak je dosao spontano , iako ja nisam taj tip bas .
Cerka sad ima 4 godine .
Povratak je bio stvar odluke .Nisam vam rekla jednu bitnu stavr...ja sam se vratila ali ne na isti faks ...Posto sam promenila , dobila sam 11 diferencijalnih ispita tako da sam od oktobra do danas polozila 18 ispita.
Sve vam ovo pricam ne da bi vi sad mislile da sam ja bog zna kako pametna ili nesto tako nego da vidite da je volja cudo.
Padala sam i dizala se , plakala i pitala se sta mi je to trebalo al izgurla sam , i osecam se bas dobro zbog toga !!!
Zefirra
25.06.2007., 21:53
...to je lepo...ali imala si sledece...
...Decka (buduceg muza) koji je radio...roditelje koji su te podrzali , i bili tu povremeno za pomoc...
...ipak je i to dosta...tako reci bila si okruzena pozitivnom podrskom...
...mislis li da bi izdrzala da te je on ostavio? A roditelji se protivili rodjenju deteta? (last question)
MirjanaZ
25.06.2007., 22:00
kako im mama mirka drzi cas:D
Copy_Cat
25.06.2007., 22:01
.. (last question)
ja nemam vishe pitanja :-D , bash smo ugnjavili mirku, thanks. :wink:
Mirka šizika
25.06.2007., 22:07
Pa pitas me sad vec tesko pitanje ...
Ne znam odgovor ...
Nisam neki slabic da odustajem olako , ali nisam sigurna ni da bi radjala tek da bi rodila ...
Po prirodi sam razumna i racionalna .
Za dete treba pre svega zrelost , i stabilnost . Ne treba ti neka pamet da bi to znala .
Bez podrske roditelja sve je tesko ( ili teze) , bez partnerske pomoci vec se da ziveti.
Ipak u 22 ili 24 godine odgovorno tvdrim bez svega toga trudnoca je veliki problem . Sa zavrsenim faksom ili bez njega .
Da bi rodila dete moras da budes spremna za velika odricanja , idiotizam je radjati ako ne mozes da ga prehranis i pruzis mu zivot dostojan coveka .
Ako je dete nastalo neplanirano i ako nije plod velike ljubavi i obostrano zadovoljstvo , po mom misljenju bolje je ne radjati.
To nije odluka koja se donosi olako, u hodu , to je odluka za ceo zivot ..i to ne samo zivot majke nego i deteta koje nije biralo da bude rodjeno .
Nadam se da sam delimicno odgovorila.
@mirka
Go girl, go girl....http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/a049.gif http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/a040.gif
Zefirra
25.06.2007., 22:12
Bez podrske roditelja sve je tesko ( ili teze) , bez partnerske pomoci vec se da ziveti.
Ipak u 22 ili 24 godine odgovorno tvdrim bez svega toga trudnoca je veliki problem . Sa zavrsenim faksom ili bez njega .
Da bi rodila dete moras da budes spremna za velika odricanja , idiotizam je radjati ako ne mozes da ga prehranis i pruzis mu zivot dostojan coveka .
Ako je dete nastalo neplanirano i ako nije plod velike ljubavi i obostrano zadovoljstvo , po mom misljenju bolje je ne radjati.
To nije odluka koja se donosi olako, u hodu , to je odluka za ceo zivot ..i to ne samo zivot majke nego i deteta koje nije biralo da bude rodjeno .
Nadam se da sam delimicno odgovorila.
...to je i moj stav...hvala...:)
Mirka šizika
25.06.2007., 22:14
http://www.kolobok.us/smiles/madhouse/mail1.gif
Mirka šizika
25.06.2007., 22:21
http://www.kolobok.us/smiles/artists/connie/connie_mama.gif
Zefirra
25.06.2007., 22:22
http://www.kolobok.us/smiles/artists/connie/connie_mama.gif
...u svakom slucaju...blago tebi , ti si sa nanshim dilemama zavrshila i sebe si ostvarila...
....svaka ti cast...;)
Aleksej_BASO
26.06.2007., 01:47
Rodila sam sa trećoj godinu faksa...
Volim (udate) zene sa decom... :D
Aleksej_BASO
26.06.2007., 01:51
Jel imate jos neko pitanje ???
...Sta radis u svitanje?
U osvitu,
Da ti turim kitu! :mrgreen:
Heheh shala, tako ide pesma!
e upravu ste sve se moze kad se hoce, ja sam na prvoj godini faxa zatrudnila i porodila se pocetkom druge godine, razmislajla sam da pauziram jednu godinu ali sam odustala od te ideje jer sam se plasila da me nece popustiti volja za ucinjem i da onda vise necu ni nastaviti, pa sam odma nastavila dalje. jest bilo teze sa maom bebom, muyem, kucne obaveze, pocela sam malo i raditi, ali sam ipak nekako uspjela. dala sam sve ispite u roku i juce sam pcistila i trecu godinu.nemoze mi niko reci da se sa djetetom nista nemoze postici. to sve zavisi od nase volje i organizacije vremena. ja poznajem osobe, koje nemaju a ma bas nikakve obaveze, mame i tate im placaju fax, stan, salju redovno dzeparac a na njima je samo da uce, pa opet nista ne postignu i obnavljaju godine. ja sam sa djetetom dobilasamo jos vecu volju da fax yavrsim sto prije i da nebacam novac na obnavljanje godine, jer sa tim parama mogu svom djetetu nesto priustiti.i sto ga prije zavrsim, to cu se prije moci posvetiti samo svojoj porodici i poslu, i imat cu vise vremena za njih.
hello_world
07.07.2007., 00:27
u ne bi da baksuziram pa da me tera maler
hello_world
07.07.2007., 00:29
pa da meni je bash gotiva kad se neko mlad porodi nekako mi tako bolje al stha sad... ne znam sht abih da me snadje tj kako bih organizovala izdrzavanje al necu o svemu tome ako se ne desi ozbiljna je tema ... kad zavrsim faks mogu da filozofiram
hello_world
07.07.2007., 00:32
a sto ne rodish pa das dete na usvajanje, to je bolnije nego abortus?
da li abortus kvari psihu zhene da li to negde stoji kao ... napad.."ubistvo"... ili nema veze..cak iako je zena prividno mirna nije to dozivela kao traumu...mada ne znam kako bi se to moglo utvrditi nekim testom za plemenitost ali perfidnim da ne moze da se namesta :evil:
hahah ma kako je krenulo ne moram ni da razmishljam jedino ako krenem da se oplodjavam vestacki iz dokolice kao ajd da vidim kako izgleda da si neplanirano trudan ... ko zna da li uopste mogu da zatrudnim
samo da znate mnogo zhena pati shto ne moe da zatrudni mnogo ih ima na vestackoj opodnji i mladih... ne znam da li je taj broj danas veci nego ranije
tako da... ima i toga
hello_world
07.07.2007., 00:35
da ebote ja bez deteta pa nishta skoro mozda bih bas onda dobila krila....??? ne tvrdim
uu el ima da se javi neki tata ako neki postojeci zakazhu...
hello_world
07.07.2007., 00:39
ma kondom, pilule + charapa ....shto je sigurno sigurno je
e ja sam lazno odgovorila sad kad me potera maler...??? :I
hello_world
07.07.2007., 00:40
da kad ga das na usvajanje moze da te nadje pa da te ubije shto si ga unesrecio-la......opasna su ta deca