Vidi punu verziju : MAJČINSKI INSTIKT
ČUDNA ŽENA
27.01.2004., 08:53
Imam 25 godina i 12 godina starijeg partnera s kojim sam u vezi četiri godine. Kada pomislim na rađanje dece i roditeljstvo osetim nelagodnost i odbojnost.Da li je to u redu i da li postoje žene bez tog tzv. majčinskog instikta?
Pa sada...
Razmisljajuci o tome imas osecaj nelagodnosti. Ali, kada dete zaista dodje, tek onda ces zaista i videti sta znaci majcinski instikt.
Mozda ne bi bilo lose da se posavetujes sa nekim strucnim licem o svojim strahovima i razmisljanjima. Pre svega, jesi li razgovarala sa svojim suprugom na tu temu?
Prava istina je da se pravi majcinski instikt javi tek kad se dete rodi,dok se majka navikne a i otac.Nije to nesto sto se ima samo zato sto si zena.
ivanaaaa
02.02.2004., 13:28
Imam 25 godina i 12 godina starijeg partnera s kojim sam u vezi četiri godine. Kada pomislim na rađanje dece i roditeljstvo osetim nelagodnost i odbojnost.Da li je to u redu i da li postoje žene bez tog tzv. majčinskog instikta?
Izgleda da imamo isti problem. Ja sam u braku vec 6 meseci i kada mi neko pomene decu ja poludim. Glupo je sto kazem ali kao da ih jos ne zelim (imam 26 god.). Neznam kako da resim to?
pa ko te tera :I
Najvaznije od svega je da se preterano na razmislja o deci.Sa partnerom treba razgovarati o samim strahovima i tom osecaju koji se pojavljuje kao odbojnost.Jednostavno dozvoliti sebi jos neko vreme ziveti u slobodi bez obavezte radjanja dece.A kada se vec taj trenutak dogodi naravno spontano,onda treba sacekati sam trenutak radjanja i tada ces shvatiti da nas je priroda obdarila mnogim cudima pa i tim da sami prihvatamo neke stvari koje su nam bile nepojmljive do samo par meseci ranije.
valjevka
02.02.2004., 20:36
mislim da se ni jedna zena nikad nije sasvim pripremljena na trudnocu, na decu. Ja sam zelela da imam decu, ali taj trenutak je uvek bio negde u buducnosti. Kada sam shvatila da sam srecno zaljubljena i da me neko voli, opustila sam se i ostala trudna. Iako smo oboje zeleli dete, nikako nisam mogla da se naviknem na tu ideju, na svoje telo koje se iz dana u dan menjalo, na to da nista vise ne mogu da obucem...itd...Ali kada je posle 9 meseci dosla beba, zivot mi se okrenuo za 360 stepeni, a ja sam bila presrecna i jos vise zaljubljena...ali ovaj put u svoje dete.
iz iskustva
05.02.2004., 17:11
ja sam plakala nedelja dana kada sam saznala da sam trudna i niakda do tada nisam mogla da zamislim sebe u ulozi majke. Cak nikada nisam ni volela malu decu jer nisam znala kako da se ponasam sa njima. Mislila sam da nemam smisla za decu, njihove potrebe, igranje itd.
ALI, nakon sto sam rodila sina pre 13 meseci, sve se okrenulo za 180stepeni. Nijedan osecaj nije lepsi od ljubavi prema detetu. Nemojte da se plasite da postanete majke, ali nemojte to da uradite pre dvadeste pete. to je moj savet i moje misljenje. Zivot se u potpunosti menja nakon dolaska deteta i najmanje vremena imate za sebe, izlaske, provod itd. Pre nego se odlucite na decu, prozivite malo sa deckom, putujete, uzivajte i puuuno spavajte. Nakon dolaska deteta normalnog spavanja nema. Ali ima necega mogo veceg i lepseg-potpuno novog smisla i cilja u zivotu!!! Deca su nesto najlepse i najteze sto u zivotu moze da se desi
nemoj ulaziti u trudnocu ako to nezelis jer posledice mogu biti zaista teske i veruj mi na rec nemoj puno pricati partneru i prijateljima o svojim dilemama jer ces biti osudjena i niko te vise nece oprati,etiketa lose majke stoji ti do kraja zato bolje smisli drugo resenje dok sama sa sobom nerascistis pravi problem
Nisi bila dovoljno jasna oko nelagodnosti i odbojnosti.Da li se to odnosi na decu ili na promene koje donosi trudnoca i rodjenje deteta u tvoj zivot?
Mozda nisi sigurna da je covek sa kojim si onaj pravi sa kojim bi zelela porodicu i decu?Ako osecas nelagodnost pred tako znacajnu odluku znaci da si svesna odgovornosti koju donosi zvanje "majka".
slatka kao medic
05.03.2004., 19:33
.........
G-dja Ministarka
01.03.2005., 21:32
Nelagodnost moze da se javi i zato sto je partner mnogo stariji, pa negde u tebi radi onaj crv sta ce biti u starosti i kako ce dete reagovati, i da li ces moci sama. Moj rodjak se rodio od strane majke u 33 god zivota i oca u 50, sve je bilo ok. Ali kad je krenuo u obdaniste deca su ga zezala, doso deka po tebe u obdaniste i on se ljutio jer je to bio tata! Sad kad je vec odrastao, cesto brine kako ce mlad ostati bez oca! Ne kazem da je to slucaj kod tebe, ali postoji neki crv koji kod coveka radi! Nesto zbog cega ne zelis dete, nekad je to ustvari svesnost da osoba do tebe nije bas prava iako se svom snagom trudis da dokazes suprotno!
Mirjanadz
02.03.2005., 12:47
Ne znam da li ti razlika u godinama sa partnerom stvara problem zbog pomisli na dete ili to da ti nisi spremna da ga imas. Iz licnog iskustva mogu da ti kazem da, vec je neko pomenuo, se majcinski instinkt javlja tek po rodjenju deteta, cak mozda i malo kasnije...Sto se tice tvoje same spremnosti, sto vise budes razmisljala o tome, manje ces imati zelju za time.Posebno ako imas u okolini ljude sa decom...prvo svi problemi do skole od grceva, zuba, prohodavanja, hodanja, trckanja , vaspitanja i ostalog...Ja pre porodjaja nikad nisam imala kontakte sa bebama.Kad sam se porodila, donese mi babica dete na ruke a ja se smotala pa ne mogu ni levo ni desno.Ja je zamolila da ga uzme nazad,a ona se okrete i kaze " Majka, to je vase dete.Ne pada mi napamet da ga ja nosam."Onda sam zamolila devojku u sobi da ga vrati u krevetac posto je ona vec imala iskustva- rodila je drugo dete.Onda sam je pogledala i rekla "blago tebi, ti vec sve znas sta i kako".A ona meni hladno odgovori" cuti i uzivaj, ne znas sta te ceka.Neces to reci drugi put".
Da sam znala sta me ceka, ne bih ga radjala sigurno jos 5 godina,mada mislim da to ne bi nista promenilo. Ono sto je zaista tako kako svi kazu je da kad ga rodis vise nema nazad.Nikad vise neces mirno spavati koliko god ti dete bilo ali nista na svetu neces isto tako vise voleti od njega. To je zaista neopisiva vrsta ljubavi i mogu slobodno da kazem da ocevi nikada ne mogu da vole decu kao majke!
Nemojte da mislite da sam luda za svojim detetom.Samo kazem da je odnos majka dete i otac dete totalno drugaciji.
Znaci, ako mislis da si se nazivela, naizilazila, naodmarala bla bla bla U AKCIJU!!!
VLADA BELA KUGA DECO!!!!
RADJAJTEEEEEEE!!!
:lol: :lol: :lol: :lol:
nivea_soft
02.03.2005., 13:03
Neznam,mene je oduvek plasio taj majcinski instinkt.Ustvari nije me plasio sam po sebi,vec mogucnost da kod mene nece biti dovoljno izrazen kada bude trebalo.Do skoro nisam imala ni najmanju zelju da pogledam neku bebu,a kamoli da je drzim ili prosetam.primecivala sam da su saltki i sve to,ali cim bljucne ili tako nesto nekako mi se zgadi.Ali pre par meseci sam pocela da primecujem da bas obracam paznju na klince.sva se raznezim kad vidim neku simpaticnu bebu na tv,pogotvo onu iz reklame za Pampers.To valjda ide sa godinama,ne znam,ali sigurno znam da taj pravi majcinski instinkt necu iskusiti jos dugo,dugo....
Ma, sve je u redu...
Osnovno je da ne zuris, i pre svega da samostalno donosis odluke, bez mnogo uticaja okoline, pa i tvog partnera. Kad i ako se budes odlucila da imas dete, to je to. Partnera ces mozda i promeniti, ali cinjenicu da imas dete neces nikada. Obzirom da ste u vezi vec cetiri godine, sigurno ste se bavili i temom klinaca... To sto ti imas osecaj kakav imas nije sad pa zauvek.
Ja imam dva klinca, rano sam ih rodila i sada sam srecno razvedena. Dok nisam imala decu, o njima puno nisam ni razmisljala. Sada, medjutim, razmisljam da sam pogresila sto nisam zavrsila nesto sto ima veze sa obrazovanjem i vaspitanjem dece, jer se u meni probudio neverovatan osecaj za njihove potrebe i razmisljanja. U svakom slucaju, uzivam kad sam sa prijateljima koji sada imaju sitnu decu. U stvari, vise uzivam sa tom decom...
Postoji jos jedna stvar - razmisli sta mislis o svojim roditeljima i tome kako i koliko su se oni bavili tobom, jer koliko god da ne zelimo da licimo na njih kad zamislimo sebe u buducnosti, nesvesno ponavljamo neke njihove postupke. Ipak, oni su jedini model koji imamo iz detinjstva.
Da ne davim vise, puno te pozdravljam i zelim ti da pozelis decu, jer su stvarno veliko zadovoljstvo u zivotu
klavirstimer
02.03.2005., 16:05
Bas mi je milo da se okrenula ova tema. I ja se secam da sam u paranoji krila kako ne zelim dete-sve to skriveno iza odrednice-jos. Posle 2 godine veze i ulaska u brak,svaki mesec sam panicno molila mecu da dodje samo ovaj mesec,da jos nesto kao obavim i to. Sada sam trudna. Prosto desilo se. I posle prvobitnog soka i stamene odgovrnosti od koje sam napravljena,postajem polako prava srecna osoba. Jagodicom prsta sad mogu da cujem, otkucaje srca svoje bebe.A ne mogu da ti opisem povremene valove srece ,uzletne,koja me potpuno obuzima i tera da skacem.Cesto zaboravim da sam trudna.Nije greh.Cesto sam zbunjena-tek se sazivljavam sa buducnoscu.Bojim se ishoda,da li ce sve biti u redu.U poslednje vreme se ljuljam u osecaju da sta god bude ja prosto volim svoju bebu i brinucu o njoj. Mama se radja sa detetom.Mislim da niko sebi nebi trebao da uskrati to iskustvo,ali i akone ide-nije greda. Zivot je uvek lep iz pravog ugla
Mama se radja sa detetom
Е, ово је лепо речено! :D
WithdrawnWater
02.03.2005., 22:39
Bas mi je milo da se okrenula ova tema. I ja se secam da sam u paranoji krila kako ne zelim dete-sve to skriveno iza odrednice-jos. Posle 2 godine veze i ulaska u brak,svaki mesec sam panicno molila mecu da dodje samo ovaj mesec,da jos nesto kao obavim i to. Sada sam trudna. Prosto desilo se. I posle prvobitnog soka i stamene odgovrnosti od koje sam napravljena,postajem polako prava srecna osoba. Jagodicom prsta sad mogu da cujem, otkucaje srca svoje bebe.A ne mogu da ti opisem povremene valove srece ,uzletne,koja me potpuno obuzima i tera da skacem.Cesto zaboravim da sam trudna.Nije greh.Cesto sam zbunjena-tek se sazivljavam sa buducnoscu.Bojim se ishoda,da li ce sve biti u redu.U poslednje vreme se ljuljam u osecaju da sta god bude ja prosto volim svoju bebu i brinucu o njoj. Mama se radja sa detetom.Mislim da niko sebi nebi trebao da uskrati to iskustvo,ali i akone ide-nije greda. Zivot je uvek lep iz pravog ugla
Eh, bre - raznezi me...A mene nije lako razneziti, da znas, ono bas bas nesto mora da me dirne (neki bi rekli da lazem, ali nema veze, verujte na rech!).
Imam ja jednu kumu. Ona je isto trudna i stalno panichi. A ja joj lepo kazem - bacila sam vrachku jos kad je zatrudnela, i znate uostalom kako je to sa kumovskim vezama za one koji u to veruju - a ja verujem: to vam je vrlo ozbiljna stvar, dragi moji, i nije nikakva sprdnja! Dakle, bacila sam vracku i zavrsila poso - lepo joj kazem da se ne frkise jer tu nema sta da ne bude u redu. I tako, ona je trudna, a ja - ko da sam ja: sve prezivljavam, onako utrobno....i vichem - 'IMACEMO BEBU, IMACEMO BEBU!!!!!' u egzaltaciji. Ja prosto znam da niko na svetu nece biti takva mama kao ona - moj kumic ce biti najsrecnije i najmazenije dete na svetu. Uostalom, tu sam ja da psihijatrijski intervenisem po potrebi (ne prema detetu, vec prema kumovima, naravno!). Kad se moja sestra porodila, prvih deset dana nije mogla da se sabere od bolesti i svega ostalog, bila je jako lose. Nije dojila a brigu o sestricu od drugog dana njegovog zivota preuzela sam u potpunosti ja. Nije bio moj, nisam ga ja rodila - ali verujte da sam onog trenutka kad sam ga prvi put drzala u rukama znala da svako u sebi ima TO nesto - majcinski instink. Ja, kojoj u 25oj nije padalo na pamet nikakva beba niti sta slicno, mislila sam da cu da umrem od lepote gledajuci ga kako spava - plakala sam ko malo dete....Nema niceg lepseg od toga - to je najsvetiji osecaj koji jedno ljudsko bice moze da dozivi......MAJKA SE RADJA SA DETETOM....
Brilijantno, Klavirstimeru!
Julian_Duranona
02.03.2005., 22:53
Eh, bre - raznezi me...A mene nije lako razneziti, da znas, ono bas bas nesto mora da me dirne (neki bi rekli da lazem, ali nema veze, verujte na rech!).
Brilijantno, Klavirstimeru!
"Srce je moje violina..."
WithdrawnWater
02.03.2005., 23:25
"...sto je dirash, kad ne znash da svirash..."
divlja-u-srcu
03.03.2005., 12:45
Mene drma vec odavno i to najstrasnije! :)
Mene drma vec odavno i to najstrasnije! :)
znas kako moj sin kaze...treba samo odluciti :wink:
Prava istina je da se pravi majcinski instikt javi tek kad se dete rodi,dok se majka navikne a i otac.Nije to nesto sto se ima samo zato sto si zena.
dr vam je sve objasnio :idea:
xpajamacax
12.03.2005., 10:55
AJDE,BRE RAZLAZ!!!
RASPLAKASTE ME.
codemaker
12.03.2005., 13:07
Uvek sam se pitao, zato nikada niko ne pominje "tatinski instinkt" :(
Ja se secam, imalim smo vec sina, kad se rodila cerka. Toliko sam bio obuzet porodicom od tri clana, da sam veoma tesko prihvatao da sad ima i neko ko je "novodosli". Nekako mi se nista nije uklapalo :( Zamalo pa da kazem da sam bio ravnodusan :(
E, kad je mala princeza stigla u kucu, kada sam prvi puta uronio u njene velike braon okice, kad se nasmesila i nekako digla rucice prema meni, - bespovratno sam se zaljubio i zatreskao i od onda je ona jedina zena koju beskrajno volim :)
Znaci ima valjda i neki "tateci instinkt"?
WithdrawnWater
12.03.2005., 14:00
Naravno da ima - pa vidis i sam! Priroda je tako sredila da svi posedujemo nagon za roditeljstvom, manje ili vise izrazen - on je prosto bioloska datost koja je prisutna u zivotinjskom svetu zbog produzenja vrste. Kod ljudi je vremenom doslo do kontrole ovog impulsa zbog planiranja porodice, uslova zivota, civilizacije i globalizacije drustva i drugih brojnih faktora. Naravno da i tate imaju roditeljski instink, ako su i kada su spremni da postanu tate. Samo se uvek vise prica o majcinskom instinktu zato sto je on mozda jace razvijeniji obzirom na vezu majka-dete koja se formira cinjenicom da majka nosi bebu u sebi 9 meseci.
Sve tate koje ja znam nepovratno su zaljubljene u svoju decu. Hvala Bogu sto znam takve ljude. Ima nazalost mnogo onih drugih koji su decu pravili akcidentalno ili iz pukog razmnozavanja ili iz mrznje i nasilja nad zenom, pa onda ta deca zavrsavaju nezeljena, nevoljena, odbacena i ugrozena. Ali - to su oni slucajevi kada se ne radi o psiholosko-emotivno zdravim osobama, koje postuju svoje i tudje izbore i odgovornosti vezane za roditeljstvo.
Sto se ostalih tice - zivele tate zaljubljene u svoju decu!!! :lol: :lol: :lol:
Niko ne treba da radja decu ako to stvarno ne zeli. Posledice su lose i po majku, a narocito po dete. Treba jednostavno sacekati da se prvo zelja rodi, a majcinski instinkt je nesto sto ce doci vremenom. Ne znaci ako neko ima stalnog partnera da automatski mora da zeli i dete. Ja sam zelela da imam dete "otkad znam za sebe" :lol: , ali dok nisam ostala trudna, nisam se sushtinski zanimala za decu, a sa decom mojih prijatelja i rodjaka sam provodila sto je moguce manje vremena. I mislim da je normalno da veoma mladu devojku ili zenu vise zanimaju neke druge stvari. Uostalom, svako je drugaciji.
A sto se oceva tice...pa moj suprug prvo (kada sam ja pocela da pricam o deci) nije bio bas preterano odusevljen-sve kao jos smo mladi, ima vremena, a sad kad smo u osmom mesecu stalno ljubi moj stomak i prica sa bebom i vec je zove "moja jedina bebica" i slicno. Nekad mi je i smesno sto se ponasa kao da je beba vec rodjena, pa kad zove s posla uvek pita "kako mi je bebac?" i sl. :lol:
WithdrawnWater
12.03.2005., 14:19
Ko sto rece klavirstimer ranije, a ja cu modifikovati: roditelji se radjaju sa bebom....
Divno je citati ovako lepe stvari, divno je cuti o srecnoj deci predodredjenoj da budu voljena jer su zeljena. Divno je cuti tate i muskarce koji su spremni i zele da budu roditelj :P . Divno je doci ovde i naci dobre vesti - da jos ima sanse za nas.
xpajamacax
12.03.2005., 17:09
Ko sto rece klavirstimer ranije, a ja cu modifikovati: roditelji se radjaju sa bebom....
Divno je citati ovako lepe stvari, divno je cuti o srecnoj deci predodredjenoj da budu voljena jer su zeljena. Divno je cuti tate i muskarce koji su spremni i zele da budu roditelj :P . Divno je doci ovde i naci dobre vesti - da jos ima sanse za nas.sta bi rekao CBETO3AP :roll:
da nas cuje.....da ipak neko i radja....
REKOH JA,
RAZLAZ!!!
SVE SAM SUZE NA VASE KOMENTARE POTROSILA ! :lol: :lol: :lol:
WithdrawnWater
12.03.2005., 19:02
Divno je citati ovako lepe stvari, divno je cuti o srecnoj deci predodredjenoj da budu voljena jer su zeljena. Divno je cuti tate i muskarce koji su spremni i zele da budu roditelj :P . Divno je doci ovde i naci dobre vesti - da jos ima sanse za nas.sta bi rekao CBETO3AP :roll:
da nas cuje.....da ipak neko i radja....
REKOH JA,
RAZLAZ!!!
SVE SAM SUZE NA VASE KOMENTARE POTROSILA ! :lol: :lol: :lol:
Mani ga, ne prizivaj! Opet bi ljuljnuo neku glupost pa bi razbio ovako lepu i optimisticnu temu!
Emily_Bg
13.03.2005., 04:57
Sve to zavisi,retko kojoj zeni dodje trenutak da kaze sebi:e zelim da budem majka.ako to nazivate majcinskim instiktom onda gresite,jer majcinski instikt je po mom misljenju nesto sasvim drugo.Onog trenutka kada zena izadje iz porodilista i donese bebu kuci,postaje svesna da je ona majka.U njoj se budi odredjena vrsta intuicije,pocinje da razmislja na drugaciji nacin,postaje razumnija i mozda pomalo sebicna.jer deca unose promene u nas zivot,sa njima postajemo drugi ljudi,odgajajuci decu uvidjamo neke svoje greske,i sve posmatramo iz drugog ugla.Neke devojke razmisljaju:a deca,ovo-ono nema provoda.To je u jednu ruku istina,ali kada se dete rodi zelja za ludovanjem,burnim nocima iscezava,tako da samo napred,ako mozete svom detetu da obezbedite zivot,ako ste spremne da budete uz njega,prepustite se divnom osecaju majcinstva!
MirjanaZ
13.03.2005., 10:08
pa nije bas,ja i dalje imam zelju za ludovanjem doduse mnogo redje ali ipak!
WithdrawnWater
13.03.2005., 10:17
pa nije bas,ja i dalje imam zelju za ludovanjem doduse mnogo redje ali ipak!
Pa imas, al' ti je dete sad skoro 3 godine!
xpajamacax
13.03.2005., 12:06
jeste.kada je nmalo dete do 2 godine,zelja za izlaskom je uslovljena,odmornim roditeljima...
sto je retkost kada su deca tako mala...
ali ako imate gde da ih spakujete na weekend :lol: :lol: :lol:
ma, u roku od odmah zaboravite na sve!
ja sam u pelenama vec 5 godina,sa pauzom od par meseci!
pa uvek imam volje i zelje za izlazak.
Uvek sam se pitao, zato nikada niko ne pominje "tatinski instinkt" :(
Ja se secam, imalim smo vec sina, kad se rodila cerka. Toliko sam bio obuzet porodicom od tri clana, da sam veoma tesko prihvatao da sad ima i neko ko je "novodosli". Nekako mi se nista nije uklapalo :( Zamalo pa da kazem da sam bio ravnodusan :(
E, kad je mala princeza stigla u kucu, kada sam prvi puta uronio u njene velike braon okice, kad se nasmesila i nekako digla rucice prema meni, - bespovratno sam se zaljubio i zatreskao i od onda je ona jedina zena koju beskrajno volim :)
Znaci ima valjda i neki "tateci instinkt"?
:lol: :lol: Tesko momku koji bude zeleo za sebe tu malu princezu... Ma salim se, imam tri cerke, dve su vec devojke, 17 i 14 godina, ali su jos uvek tatine princeze i vole se najvise na svetu i to je prelepo. Hvala Bogu da ima ovakvih oceva i treba da ih bude jos vise!! Tako me je raznezio ovaj post...
codemaker
13.03.2005., 16:49
Ih, sto se tice momaka, tu smo moja princeza i ja napravili takvu "bulletproof" taktiku,m da nema sanse da se provuce neki djilkos :) :)
Strahovito mnogo sam razgovarao sa njom dok je bila u pubertetu, mnogo smo se dogovarali i pricao sam joj zivot.
Sada je prava mlada samosvesna dama, tacno zna sta hoce a jos vise (i vaznije) sta nece! Ne brinem za nju, brinem za momke! :) :)
WithdrawnWater
13.03.2005., 19:34
Ih, sto se tice momaka, tu smo moja princeza i ja napravili takvu "bulletproof" taktiku,m da nema sanse da se provuce neki djilkos :) :)
Strahovito mnogo sam razgovarao sa njom dok je bila u pubertetu, mnogo smo se dogovarali i pricao sam joj zivot.
Sada je prava mlada samosvesna dama, tacno zna sta hoce a jos vise (i vaznije) sta nece! Ne brinem za nju, brinem za momke! :) :)
Pa sa takvim tatom....i ja se brinem za te momke: koji ce uspeti da dostigne visoke standarde koje je tata 'pravovremeno' ugradio, jadni oni!!! :P :D
kalithea
14.03.2005., 18:58
Ja sam ostala u blagoslovenom sa 26. Do tada sam trudnocu dozivljavala kao da to osmi putnik raste u stomaku (imam dar da se uzivim u situaciju i veruj mi, strasna mi je bila pomisao da u meni nesto raste). Medjutim! Kada sam jedno nedelju dana po koncepciji skontala da sam trudna to se odjednom preobratilo u najprirodniju stvar na svetu. Nista exaltirano...prosto prirodno.
I dete se vremenom voli sve vise, ali ne zato sto si ga volela manje dok je bilo maleno, vec vremenom otkrivas sve vise nacina da ga volis i sve vise strana te osobice koje volis. Ma to sve legne kao da ono ppre toga nije ni postojalo!