Vidi punu verziju : Nikolaj Berdjajev
Persona(non)grata
22.01.2004., 14:13
Veliki pozdrav svima!
Zapocinjem ovu temu u nadi da ce se javiti (dobri) poznavaoci Nikolaja Berdjajev i njegovog dela. Molim sve one koji imaju bilo kakve podatke o njemu da se ukljuce u razgovor.Wellcome! Unapred zahvalna
Persona(non)grata
22.01.2004., 14:15
Evo jedne korisne informacije za ljubitelje ovog pisca: u ponedeljak, 26.-og januara, u 19.00h u DK "Studentski grad" govorice Vladeta Jerotic i Radomir Djordjevic na temu "Samoubistvo Zasto se ljudi ubijaju - zasto zele da zive po svaku cenu?" a povodom knjige Nikolaja Berdjajeva "O samoubistvu".
Nenad_KV
22.01.2004., 14:35
Hvala na obavestenju. Neizostavno cu doci na predavanje. Jedan profesor filosofije radi doktorat na temu Berdjajeva, pa me ta tema prilicno zanima. pozdrav! :idea:
I ja ti se zahvaljujem ,zvuci jako zanimljivo.Nisam neki poznavalac Berdjajeva,ali mi je ruska filosofija pri srcu,narocito o.P.Florenski.Veliki pozdrav!
Kosmarac
10.02.2004., 05:49
Koje su to unutrasnje snage koje su u stanju da pobede svaku vlast i da stvore slobodnu harmoniju,jer se izvor zla nalazi u samom principu vlasti?Urodjeno osecanje pravicnosti i egoizam ne mogu biti pokretacka snaga,vec je sloboda licnosti iskljucivo u hriscanskom moralu.Anarhizam kao raspolozenje je nesto mocno i veoma znacajno,ali anarhizam kao teorija i fil.ucenje je nesto nemocno...Prekoraciti racionalni pozitivizam i pronaci religiozni smisao u antietatistickoj ideji.Anarhizam nije u dovoljnoj meri radikalan,jer ne uocava jasno koren licnog i drustvenog bica.On odrice postojanje prvobitnog greha,a svaka svest o bezgresnosti smeta na putu koji vodi spasenju.Anarhizam se sasvim priblizava problemu licnosti kao drustvenog cinioca,problemu ujedinjenja ljudi na sabornoj osnovi i time se radikalno odvaja od socijalizma i drugih slicnih ucenja koja polaze od drustva shvacenog apstraktno-od drustva koje je bezlicna masa.Saborna zajednica moguca je samo u teokratiji,sa savrsenim anarhizmom koji podrazumeva oslobadjanje licnosti od svake vlasti,ali-to vise nece biti socijalni,nego MISTICKI PREVRAT.