PDA

Vidi punu verziju : Rad u Inostranstvu!

black-devil
06.05.2003., 21:23
Ja sam poslovodja u Becu, u prodavnici namestaja, mesecno zaradjujem 3000 eura. Sto ljudi koji zive u Bivsoj Jugoslaviji misle brate pa to je puna kapa. Pa bilo bi jako lepo da je tako, kada ne bi bilo troskova i izdataka koje mi imamo ovde. Stan i ostali troskovi na primer struja i gas, telefon itd iznesu nas oko 1000 eura. A gde nam je za hranu i pice, a gde za izlaz, pa tesim se ako mi ostane 1000 eura da imam za citav mesec, dok ne stigne sledeca plata. Inostranstvo nije luksuz, bar se ja ne luksuziram, i ne padaju mi pare sa drveca,ali jih je i tesko zaraditi ovde.Zato gledam da sto manje sebi ostvarim zelje, da bi mi vise ostalo za opstanak:)

vesna
06.05.2003., 23:55
verovatno dugo niste ziveli kod nas pa ne znate sta je tezak zivot, to je ziveti sa 200eura do 5.u mesecu a uz to skolovati srednjoskolce i sve sto ide uz to znaci para imate otprilike za nekih desetak dana a posle neka ti je bog na pomoc.

Dynamite
07.05.2003., 10:49
verovatno dugo niste ziveli kod nas pa ne znate sta je tezak zivot, to je ziveti sa 200eura do 5.u mesecu a uz to skolovati srednjoskolce i sve sto ide uz to znaci para imate otprilike za nekih desetak dana a posle neka ti je bog na pomoc.Sta ces nas narod je na to navikao i zna da se snadje u svakoj situaciji,udara kriza po narodu a narod po njoj pa kako kome bude:).Postoji jedna jako teska kletva i mislim najgora koja glasi : "Dabogda imao pa ne imao".
Mislim da gore od ovoga nema..:|.

Covjek u zivotu treba da zivi,radi i bori se,ne treba da gubi nadu u zivot i jer svima nama kad tad dodje neko "bolje sutra".

Moon_flower
07.05.2003., 10:51
black_devil je u pravu najvishe mrzim kad mi neko kaze blago tebi shto ne zivish ovde, ti znash zashto zivish,rodjena si pod srecnom zvezdom.e bash bih se sa nekima menjala mesec dana da osete shta je rad i obaveza.Vesna ne mislim na tebe znam da je teshko tako je i u inostranstvu ali vi to ne znate, mene nervira shto u yu svi kukaju i kmece a, nece da rade , neceeee kaze mala plata .Koji je to izgovor? ne isplati mi se da radim?..hm

black-devil
07.05.2003., 17:59
moon_flower hvala, ja to pokusavam da objasnim ljudima ali ne shvataju nimalo

Moon_flower
07.05.2003., 18:13
shvataju oni nego nece da priznaju.

black-devil
07.05.2003., 18:38
bice da je to:)

Icarus
07.05.2003., 19:03
Stvarno nije u redu sto su mi postovi ovdje izbrisani , mislio sam da se mogu slobodno izraziti i da je ovaj forum za to napravljen ali ocito je da nije tako .

black-devil
07.05.2003., 20:10
jeste tako, ali odgovaraj na temu koja je postavljena, nemoj da zezas, nemoj da vredjas itd, da ne nabrajam sad sve:)

tolstoj
08.05.2003., 14:32
Ma palite vas dve sve nas koji smo ovde jel.
nemoj da mi pricate kako se tamo tesko zivi a na more idete u spaniju i tako neku egzoticnu zemljicu a mi ovde moremo da se kupamo u smrdljaku crnogorskog primiorja.
Pa da vam samo vidim kucice...kola,a sa platom od 3000 e ooooooooooooooooooooooooo vrti mi se u glavi

black-devil
08.05.2003., 14:51
pa brate radi pa ces zaraditi pa ces i ti ici na more i voziti luda auta:P

black-devil
08.05.2003., 14:52
vidis tolstoj, zaboravila sam da dodam da nama ovde padaju pare sa drveca:)

Jeronimo
08.05.2003., 15:07
2 black

da bi odavde covek otisao na more u Spaniju ili da vozi besan auto, i ako za sve to jos i treba da "zaradi" onda u najmanju ruku sef/poslodavac mora da mu se odaziva na poziv "Legija"!!!!!

Icarus
08.05.2003., 15:18
Nije u tome problem , evo slucajeva u Bosni , 90 % lokalnih imucnih mocnika je od konduktera , obucara i slicnih zanimanja postalo elitni sloj bogatasa , dok oni koji su skolovani napustaju ovu zemlju . Dakle ostaju ti obucari i kondukteri koji se uclanjuju u stranke i ubrzo dolaze do visoke funkcije . I kako ce oni voditi drzavu , rukovoditi reformama . Oni samo znaju krasti .
Sta njima moze , " mali covjek " , i sta je najgore ljudi ovdje su navikli na to , pasivno to posmatraju , cekaju neko cudo koje ce im promijeniti zivote .
Ja iskreno da kazem ne vjerujem u to cudo , izgleda da i mi trebamo jednoga Djindjica da bi se nesto promijenilo .
I tada bi sve bio upitno .

black-devil
08.05.2003., 15:44
Jeronimo, pa mozda nam je Legija i rodjak:)

Jeronimo
08.05.2003., 16:00
mozda!!!

Moon_flower
08.05.2003., 16:28
jao skrecemo sa teme ali ajde... ja sam pocela da radim sa 16g svaki slobodan dam i sat sam radila,shtedela da bih putovala i imala to shto pozelim tako radim i sada, da tolstoj imam stan u spaniji zaradjena sa 4 ruke (ja i moj dragi) nisam je otela nikome, ah da
sin mi je 15 g i vec radi svaki drugi vikend mora da stekne radnu navuiku, sad i sam trazi poslove .
Ucim ih da rade a, ne da kradu i da shvate ako neshto zele da kupe ili imaju da moraju da se potrude i da zarade.
Malo sam ljuta pa sam mozda i pogreshila u pisanju nadam se da me razumete....

Dynamite
08.05.2003., 17:16
Nije u tome problem , evo slucajeva u Bosni , 90 % lokalnih imucnih mocnika je od konduktera , obucara i slicnih zanimanja postalo elitni sloj bogatasa , dok oni koji su skolovani napustaju ovu zemlju . Dakle ostaju ti obucari i kondukteri koji se uclanjuju u stranke i ubrzo dolaze do visoke funkcije . I kako ce oni voditi drzavu , rukovoditi reformama . Oni samo znaju krasti .
Sta njima moze , " mali covjek " , i sta je najgore ljudi ovdje su navikli na to , pasivno to posmatraju , cekaju neko cudo koje ce im promijeniti zivote .
Ja iskreno da kazem ne vjerujem u to cudo , izgleda da i mi trebamo jednoga Djindjica da bi se nesto promijenilo .
I tada bi sve bio upitno .Sasvim se slazem sa tobom sto si naveo i rekao i mislim da je stvrano krajnje vrijeme da se uvedu neke nove reforme i da i Bosnu povede jedan Djinjdjic i izvuce ovaj narod iz krize i stanja u kakvom jeste!Nije problem zaraditi i snaci se problem je na koji nacin i kako i koliko se moze zaraditi,barem ovde u Bosni.Mislim da ni u Srbiji i Crnoj gori situacija nije nista bolja...

black-devil
08.05.2003., 18:15
nije u nijednoj zemlji Icarus, bolja situacija, svuda je isto

Icarus
08.05.2003., 19:50
Svatko voli da ima visak para u dzepu i da to potrosi na neke svoje hobije , ma kakvi oni bili , to uopste nije vazno .
Slazem se da u inozemstvu ne padaju pare sa neba , ali ipak je drugacije .
Svakome po zasluzi .
Amerika , npr. nije socijalna zemlja , tamo vlada kapitalisticki sistem , i 'ko nije sposoban ili se iz nekoga nacina ne moze ili nece uklopiti u njihov sistem taj otpada , ali onaj 'ko dobije novcanu kompenzaciju za svoj rad , tacno se zna satnica , plate ne kasne , a lose je sto bolovanje nije placeno i sto njih ne zanima pojedinac , prepustaju da se sam snalazi .
Onda Njemacka , npr. , pravi primjer socijalne zemlje , najcesci slucaj je da su pojedinci prijavljeni na birou za zaposljavanje i dobijaju socijalnu pomoc dok rade na crno .
Tu se moze zaraditi fina para iako dugorocno gledano nije bas najbolje rjesenje .

Bosna moze izaci iz tranzicije , ali su potrebene reforme i promjena mentaliteta .
Znam pojedince koji radije sjede kod kuce , nego da rade , jer im je plata od 150 KM premala i oni se ne zele ponizavati i primati tako nisku platu , jer oni sebe smatraju necim uzvisenim , govore zapad ovo ono , a nikako da tamo odu , zive na grbaci roditelja koji umjesto da uzivaju u svojoj penziji
moraju se odricati svoga dijela i dati djeci .
Dalje , krediti , ljudi ovdje ih izbjegavaju , to je greska jer placati gotovinom skupe stvari je neisplativo , ako imas stalni posao i prosjecna primanja uvijek je bolje zadrzati onaj visak novca u dzepu i njime kasnije obrcati , bilo na berzi ili nekakvom privatnom obrtu , nego ga skupljati godinama i stavljati u kasicu prasicu .
Definisati ovu banana drzavu u kojoj je sve 3x od potrebnoga .

DON
08.05.2003., 21:10
Hm,sto se bre nerviras moon...I ovde i tamo,ko radi ima da zaradi.S tim sto tamo malo vise.Naravno da tamo(a sta li je to "tamo"?)ne padaju pare s drveca nit rastu ko banane.Samo se za isti rad da vise zaraditi.Ima jedno drugo pitanje koje se u ovoj temi namece,a to je:Zasto su nasi ljudi po pravilu najbolji radnici u inostranstvu,a ovde nisu?!Prosto,tamo nema "doji hlebu da te samo namazem"...Ali,to je vec drugo pitanje.Ko hoce,moze i ovde zaraditi.Ja se samo donekle slazem s komentarom da ovde letovati u Spaniju treba biti LEGIJIN poslovodja,sta li...Da ima lova u mutnom,pa to i vrapci na grani znaju.Ali,ima i posteno,mukotrpnog zaradjenog novca.Ne bih sad o tome kolko ja zaradjujem,samo bih jedno pitanje postavio,pitanje u pitanje,ne znam kolko je pametno,tek:Kako to da su nam sve turisticke agencije prenatrpane, vec rezervisane recimo za Spaniju?Za Tursku,Grcku i da ne pricamo.Da li su bas svi poslovodje Legije?Pa nisu,dakako da nisu.Problem ovde u Srbiji,u Crnoj gori u Bosni,pa i u Hrvatskoj je taj sto ima samo bogatih i onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.SREDINA nam se izgubila.Ali,ljudi moji,pa kroz sta smo sve prolazili,jos smo i dobri.Imamo sve prirodne potencijale da budemo za nekih 10,15 godina Svajcarska,a da li cemo biti i kad cemo biti,pa valjda odgovor lezi u tome kad prestanu svakdnevne afere.Te oko cigareta,te oko nafte,sad oko secera...Ajmo malo morala,pameti imamo...i sve ce biti ok.Da se moze imati postenja i morala,reda i rada,a onda i zarada,pokazuju upravo primeri nasih ljudi u inostranstvu koji opet to kazem slove za najbolje radnike.

black-devil
08.05.2003., 21:20
Moon_flower, si cula sta je sad DON rekao?:)

DON
08.05.2003., 21:41
...I da...cuo sam ,ne znam kolko je tacno,da odkad je moon_flower na chatu,da je turisticka ponuda za Svedsku i Spaniju utrostucena:PPPPPPpppppPpP
A sad odo da cekam u red za Spansku vizu:))))))))

black-devil
08.05.2003., 21:46
jeste done tako je, zato sto cvetic putuje sa vama:)

DON
08.05.2003., 22:15
jeste done tako je, zato sto cvetic putuje sa vama:)

DON
08.05.2003., 22:16
E pa ako taj cvetic putuje,sa srecom mu bilo,mashala....

PAN
09.05.2003., 07:45
Ja sam poslovodja u Becu, u prodavnici namestaja, mesecno zaradjujem 3000 eura. Sto ljudi koji zive u Bivsoj Jugoslaviji misle brate pa to je puna kapa. Pa bilo bi jako lepo da je tako, kada ne bi bilo troskova i izdataka koje mi imamo ovde. Stan i ostali troskovi na primer struja i gas, telefon itd iznesu nas oko 1000 eura. A gde nam je za hranu i pice, a gde za izlaz, pa tesim se ako mi ostane 1000 eura da imam za citav mesec, dok ne stigne sledeca plata. Inostranstvo nije luksuz, bar se ja ne luksuziram, i ne padaju mi pare sa drveca,ali jih je i tesko zaraditi ovde.Zato gledam da sto manje sebi ostvarim zelje, da bi mi vise ostalo za opstanak:)

Ja nisam poslovodja i ne znam koji jos poslovodja zaradi toliko novca.Radim u BOSCHU u proizvodnji i moj poslovodja zaradjuje 1800 evrica.Sa tom kolicinom novca se moze lepo ziveti i u inostranstvu veoma lepo.Moja plata je 1530 i to je za Austriju iznad proseka a pogotovo za Bec.Znate i sami u ostalom gde su plate najvise u A.

Tina
10.05.2003., 22:31
vse zavisi od "kapaciteta", kome je koliko dovoljno i sta ko zeli od zivota,ja recimo ne bih otisla preko nema tih para, i sta mi vredi novac i standard u nekoj tudjoj kuci a ne u svojoj, bice i ovde bolje nadamo se :)

**case-problem**Tanja
11.05.2003., 01:01
Nije mi jasno kako mozete porediti Yu sa inostranstvom kako Vas nije stid.I jos nesto ako se tako iscudjavate, kao nas narod nece da radi, kmece ovo ono, sto ste otisli na zapad???Kao bilo vam dobro ovde pa dosli tu da se patite, ccccc, cutite tu sram Vas bilo.

Svetlana
11.05.2003., 01:56
moon_flower hvala, ja to pokusavam da objasnim ljudima ali ne shvataju nimalo
Razlika izmedju onih koji su u inostranstvu i onih koji nisu je ta da vi mozete ovamo kad pozelite,a ne ide vam se,a oni koji su ovde ne mogu tamo,znaci,da vam je bas toliko lose,vratili biste se,pa uzivali,kao sto to cini 90% ljudi iz bivse Yu.Ne kazem da je tamo lako,ali u mogucnosti ste da mjenjate mjesto boravka,pa ako mislite da se i ovde moze dobro zivjeti,dodjite,mozda nam svima bude bolje.

PAN
11.05.2003., 06:53
Nije mi jasno kako mozete porediti Yu sa inostranstvom kako Vas nije stid.I jos nesto ako se tako iscudjavate, kao nas narod nece da radi, kmece ovo ono, sto ste otisli na zapad???Kao bilo vam dobro ovde pa dosli tu da se patite, ccccc, cutite tu sram Vas bilo.

Nas narod je uvek hteo da radi bilo gde i zaista je stidno sto se neki tu prepucavaju i foliraju sa svojim gasterbajterskim misljenjima a ovo malo inteligencije sto je pobeglo u zadnje vreme preko (vecinom, cast izuzecima) i samo vidi koga su ovde zatekli i kakve su ovde skole u odnosu na nasu, zato im nemojte zameriti, iver od klade ne ide daleko
Bora sigurno sprema i trecu gasterbajtersku, tuzno ali istinito.

DON
11.05.2003., 21:54

Nas narod je uvek hteo da radi bilo gde i zaista je stidno sto se neki tu prepucavaju i foliraju sa svojim gasterbajterskim misljenjima a ovo malo inteligencije sto je pobeglo u zadnje vreme preko (vecinom, cast izuzecima) i samo vidi koga su ovde zatekli i kakve su ovde skole u odnosu na nasu, zato im nemojte zameriti, iver od klade ne ide daleko
Bora sigurno sprema i trecu gasterbajtersku, tuzno ali istinito.

DON
11.05.2003., 22:02
Tanja,ja zivim i radim u YU i nisam mafijash,al se da zaraditi.PAN,samo se delimicno slazem s tobom.Ovde se moze zaraditi,naravno da je u inostranstvu to teze,ali se zato zaradi.Ipak procitajte jos jednom sta sam napisao.
Sticajem okolnosti znam kako rade i kolko zaradjuju nasi(ne volim tu rec GASTARBAJTERI,mada cenim BORU))))]ali znam i kako i zaradjuju te novce.E sad,kolke su zaista plate,to vec do u cent ne bih znao reci.Znam da e recimo Sima Crnogorac sa svojom diskotekom GRODONIJA bas dobre pare zaradjuje.Al covek radi...Radi se i ovde,al se ovde josh uvek druga pesma peva kad je odnos prema radu u pitanju.Naravno da inteligencijabezi jer nije stimulisana,ali zato je kriv neko drugi,dajmo malo sanse mladoj drzavi,pa cemo onda pricati.

Moon_flower
12.05.2003., 10:25
ja sam otishla kad sam imala 4 god. nije me stid da kazem bila sam u yu i videla,a videla sam i ove shto su se pre nekoliko godina doshli u inostranstvo shta rade po inostranstvu ,dobili su stanove i poslove a oni idu i kradu umesto da rade i sramote celu yu,ovde imaju mogucnosti ali nece ,a tako je i dole, neka idu na sela i rade onda i neka svi se profinili.. grrr ovo naravno ne vazi za sve.. Tanja.

Moon_flower
12.05.2003., 10:43
zaboravila sam da kazem Tanji ja ne uporedjujem YU sa inostravstvom vec ljude i radne navike .Zasto je meni bilo potrebno 3 meseca da izvadim jedan obican pishljivi dokument u Yu?..Zato sto niko ne radi cas su na rucku na kafi na dorucku i ko zna gde svuda su samo na radnom mestu nisu .... vidim da me mnogi ne razumeju ali ja ne misilm nishta loshe , hvala DON na podrshci ti si jedan primer da se i u YU moze lepo ziveti i ici na odmore ....znaci ko radi taj i ima...Ivana zadavicu te shto si zapocela ovu temu:))))))))

DON
12.05.2003., 14:02
Hahahha..moon_flower,znas da nervoza utice na tvoj ten:P Nemoj mi se nerviras vise:PPPPPppPPPPP
Ne branim ja nikog.Ja samo kazem kako stvari stoje.
I naravno,to si dobro rekla ima i onih koji "zaradjuju" u inostranstvu isto ko i ovde.Leva ruka desni dzep...e takvi...hmmmmmm

Moon_flower
12.05.2003., 14:16
[size=18][/sizema necu vishe da pishem na ovu temu:((((((((

DON
12.05.2003., 15:49

Opet se nerviras,cccccc:))))))))

DON
12.05.2003., 15:49

Opet se nerviras,cccccc:))))))))

12.05.2003., 18:26
sve sam video da se gastarbajteri vracaju kad im tamo ne valja i nemoze da se izadje na kraj sa 3000 evra ... kakvo proseravanje ...

black-devil
12.05.2003., 18:38
Gost, zaboravi sta si procitao, jer ocigledno nisi razumeo o cemu pricamo

Moon_flower
12.05.2003., 19:21
Svetlana ja zelim da dodjem sada u YU ali ne mogu , godisnje imam 20 dana odmora , zbog posla ove godine necu ni ici , inace radim svaki dan i vikendom od 10 -21h bez ijednog dana slobodnog, tako je vec od avgusta proshle god, Blago meni samoj sebi zavidim.

black-devil
12.05.2003., 19:44
Moon_flower, nemoj s enervirati vidis i sama da nemaju pojma o zivotu u inostranstvu, znaju samo za pare i pare i to je sve!!!!!!!!!!!!

Icarus
12.05.2003., 20:30
Hmmmmmmmmmmmmm .

black-devil
12.05.2003., 22:09
Icarus, jel si hteo nesto reci?

Icarus
12.05.2003., 22:30
Taman sam renuo da nesto kazem, kad ono zaboravio .
Senilnost izgleda :)))

black-devil
13.05.2003., 14:53
Icarus:)))

Markos
14.05.2003., 19:04
Svejedno je ziveli napolju ili ovde.Ako gledate kao strucnjak trenutno je ovde lakse zaraditi gomilu novca nego preko, dok je preko lakse zaraditi malo novca nego ovde.Bilo gde da sam ne mogu zaraditi dosta novca ako radim u baru ili cak vodim neku prodavnicu kompjutera ili namestaja.

Moram ostro da kazem da su glupi oni ljudi koji misle kako je ovde lose..kako ne moze nista da se zaradi...a ovamo svi hoce da rade slepe poslove (gde ih nista osim toga sto radi ne zanima) , ne misle da prosire svoje obrazovanje da postavljaju nove standarde da se unose u detalje i da biraju da rade ono sto je profitabilno i sto moze da se siri i napreduje i za nesto za sta ima mesta na trzistu.Nego se svi nesto istripuju i misle da ce sve lako.

Evo cak i kad neko pocinje svoj posao sto je veci stepen nego kad si zaposlen kod nekoga.poludeo sam..u trznom centru kod mene gde se prodaje hrana ima oko 50 radnji, jedna ogromna radnja prodaje grickalice na meru i jedna srednje velicine i one su podelile to lokalno trziste i SAD pojave se dva tri idiota koji otvore radnju od 4k metra da prodaju to isto.Posto ne okrecu mnogo robe imaju vecu cenu i sad kako oni misle da zarade nesto...niti se lokalno oglasavaju...i sta sad neko treba da gleda u pasulj da sazna da je kikiriki jeftiniji i bolji kod njih...oce malo sutra..i normalno da su propali i to su i zasluzili.Kulminacija je bila kada sam usao u jednu os tih prodavnici i pitao ih zasto vi mislite da ce neko da dodje da gupi te stvari bas od vas..a dobio sam odgovor: zasto da ne.Onda sam im rekao da procitaju neke knjge iz gerilla marketinga na sta sam dobio odgovor da oni sve to znaju i nema potrebe..a posle dve nedelje zatvorili radnju i izgubili ko zna koliko para..
Ova pricica najbolje pokazuje duh poslovanja i onda mi se neko zali zasto nema para.A nece da nauci kako se zaradjuju.

black-devil
14.05.2003., 19:05
Markos, aj da napravimo biznis ja i ti, da prodajemo jedan drugome namestaj a?:)

Markos
14.05.2003., 20:26
Neka, ti meni namestaj a ja cu tebi kikiriki.I tako ja dobijem namestaj i pare od tebe a ti pare i kikiriki.na ovom sistemu se zasniva kapitalizam.

Moon_flower
15.05.2003., 15:17
rekla sam da vishe necu da pishem na ovu temu ali moram da pohvalim Marka.

black-devil
15.05.2003., 15:57
epa ne moze tako, necu ja kikiriki:)

vojvodjanka
24.05.2003., 14:58
vidis tolstoj, zaboravila sam da dodam da nama ovde padaju pare sa drveca:)
ne znam kako ce otici ova poruka prvi put pisem, ali moram da se ukljucim: Kada je Vama svima tamo napolju tako tesko i kukate, zalite, jadikujete kako puno radite, pa zato imate, a mi ovde nista ne radimo samo nam padaju pecene seve, e pa lepo VRATITE se vi svi u vase rodne krajeve pa da lepo uzoivate a ustupite svoje mesto nekome ko nece kukati.
Dodjite i uzivajte!!! Nego ovde dodjete i kukate kada ste u gostima, ispraznite nam frizidere i spajzeve, zaduzite nas, Boze sramota je ne docekati rodbinu iz inostranstva, pokupite poklone koje smo vam teskom mukom kupili i odete tuzni da uzivate u svom domu. A mi e pa mi ostajemo da grcamo da otplatimo ono sto smo kupili na otplatne rate i cekove da bi Vas ugosili i taman otplatimo kad eto Vas opet... I tako se to vrti u krug, a da pozovete nekoga, a to Boze sacuvaj u stvari Vi zovete ali Vize ne saljete kao ono: Gosti dodjite ako kapija ne bude zakljucana!!!!!!!

Boccaloca
26.05.2003., 18:16
Ja zivim i radim u Dominikanskoj republici.Ovde sam svega mesec dana i danas mi je pocetak druge nedelje posla.Profesija guest servisa u hotelu je jako zanimljiv,unosan i ispunjavajuc posao.Naravno iziskuje smisao za konverzaciju sa ljudima,dobro snalazenje u oblastima prodaje godisnjih odmora i baratanje bar osnovama nekolikih jezika.Dominikana je kao zemlja na nizem ekonomskom nivou od Jugoslavije,ali je Bogu hvala stabilna.Okruzenje same zemlje,kao i muzika i neiscrpna pozitiva daje dosta inspiracije pri radu,tako da se sve u svemu rad ovde svodi i na uzivanje u isto vreme.Ovo je kratak okvir jednog posla na predivnoj obali Atlantika i Karipskog mora.Ukoliko imate pitanja na ovu temu,ja vam stojim na raspolaganju.

Margott
27.05.2003., 05:42
...nezahvalno je i nerealno kukati sa 3000 eura u dzepu...pa chak i u A...ne znam koji to stranci dolaze da se obogate kod nas ,sem Kineza...jugoslavija je socijala,ljudi ne budite smeshni...a pogled na svet kroz ochi gastarbajtera je u najmanju ruku owde-licemeran.Boccaloca ,ako tako beshe,uzivaj zenska,dominikana je ,kako sam chula ok,samo, mojne se kockash tamo,pojeshtje te mrak.... :)))))))

listeR
02.06.2003., 23:16
>Ovo je kratak okvir jednog posla na predivnoj obali Atlantika i Karipskog mora.
>Ukoliko imate pitanja na ovu temu,ja vam stojim na raspolaganju.

Veoma interesantno i egzoticno. :)

Boccaloca pisi molim te sta je sve potrebno za "sredjivanje papira" za rad u Dominikani.

baki
17.06.2003., 11:04
mene je u nemackoj otkucao nas covek da radim na crno,tolko o nasima preko samo gledaju nekog da otkucaju da smo kao siptari da vidis kako se pomazu izmedju sebe sad bi bili svajcarska ovake prokletinje se ne radjaju[/b]

enna_
17.06.2003., 22:35
Baki slazem se sa tobom,jedno vreme sam bila u Norge ista je situacija bila..nasi ti nebi pomogli da si Bog.Samo gledaju kako da te zeznu da neotmes njima posao a da cujes samo kako kukumacu da im je tesko da nemaju para a razbacuju se tamo.DA im je sada da se vrate ovde pa da vide kako ce morat svoju platu da raspodele za ceo mesec da bi imali sta jest.JA sam misljenja da se nasi ljudi kada odu u inos. tako promene (mozda su u biti i takvi) samo se gleda stvar prestiza joj..komso je uzeo sebi koznu garnituru e moracemo i mi..itd.

Only
19.06.2003., 00:12
black_devil je u pravu najvishe mrzim kad mi neko kaze blago tebi shto ne zivish ovde, ti znash zashto zivish,rodjena si pod srecnom zvezdom.e bash bih se sa nekima menjala mesec dana da osete shta je rad i obaveza.Vesna ne mislim na tebe znam da je teshko tako je i u inostranstvu ali vi to ne znate, mene nervira shto u yu svi kukaju i kmece a, nece da rade , neceeee kaze mala plata .Koji je to izgovor? ne isplati mi se da radim?..hm

U potpunosti se slazem, posla ima i ovde kao i bilo gde u svetu samo sto je ljudima lakse da traze izgovore i razloge za kukanje nego posao.

Only
19.06.2003., 00:14
...nezahvalno je i nerealno kukati sa 3000 eura u dzepu...pa chak i u A...ne znam koji to stranci dolaze da se obogate kod nas ,sem Kineza...jugoslavija je socijala,ljudi ne budite smeshni...a pogled na svet kroz ochi gastarbajtera je u najmanju ruku owde-licemeran.Boccaloca ,ako tako beshe,uzivaj zenska,dominikana je ,kako sam chula ok,samo, mojne se kockash tamo,pojeshtje te mrak.... :)))))))

Jugoslavija, mozda jeste socijala, ali mi smo tyi koji to treba da poprave, od kukanja se ne zivi.

Mili
21.06.2003., 02:24
Zivim u Inostranstvu vec dvadeset godina, i imam puno dobrih i losih iskustva.Prednost je sto je materijalna situacija donekle dobra, ali ne uvek i ne za svakoga.Puno rada, malo slobodnog vremena za familiju decu a prijatelje da ne spominjem.Najvise me nervira ustvari dovodi do ludila kada vidim sta nasi ljudi rade.Jedanest meseci u godini rade uzimaju kredite, kupuju dobre aute na Lizing-Kredit (lizu ih sto ja kazem),i onda odlaze za svoje rodne krajeve na odmor da ljudima sole pamet.Da pokazu sta imaju,sta su kupili vise od komsije.Zive po nekim jadnim stanovima, a u yu prave vile u kojima zive musice i pauci, dok u onoj zemlji gde provode najvise vremena ne znaju dalje u okrugu od sto kilometra.O stranom jeziku necu ni da govorim, a sa svojom decom bas pricaju taj strani jezik i to pogresno, a svoj zapostavljaju.Pitam sada svakog ko ovo procita kakav je to zivot.U cemu su prosle one najlepse godine zivota i za sta.Na zapadu je kriza kakve jos nije bilo i brzog oporavka nema, a za sve sta nije dobro krivi su stranci koji u toj zemlji zive kao mi i nama slicnim.Neko je napisao da nema pomoci od nasih ljudi u inostranstvu.I to je tacno.Po pitanju pomoci treba stvarno da ucimo od siptara koji drze zajedno ko vukovi u sumi, a ne da smo pakosni i ljubomorni.Mi smo stvarno proklet narod.Mozete da zamislite moj prvi komsija je nas covek, ali jos nikada nije ni dobar dan reko na nasem lepom jeziku.Svaki put kad ga vidim pomislim u sebi:"Pedercino jedna primitivna ni osnovna pravila ponasanja ne poznajes" (inace je stvarno homo ali to nema veza ako je osoba kako treba).Za one nase mlade koji zele za inostranstvo,nije prijatno biti uvek stranac i gradanin drugo reda.To niko ne zeli da prizna ali demokratija ne podrazumeva da se odmah dobije super poso ili stan na pravom mestu ili da vam dete ide u skolu sa da tako kazem domorocima.Posedujem dvojno drzavljanstvo,ali kao i da ga nemam nekih velikih prednost bas nema papir moze puno toga da podnese pa i ime sa ic na kraju.O ovoj temi bi moglo puno toga da se napise.Svima koji traze bolju buducnost zelim puno srece. Ja je trazim jos uvek.

milada
21.06.2003., 10:09
Mislim da je licemerno sto se ljudi koji su otisli i zive u inostranstvu zale kako im je tesko, znam da se mnogo radi, ali bar moze i da se zivi bez tolike kolicine neizvesnosti koja je prisutna u YU. Stvar je i lične organizacije i interesovanja i planiranja vremena kako ce se zivot provesti. Priznajem da je nezgodno sto "preko" komunikacija izmedju ljudi nije dobra. Ako covek zna sta hoce i zasto sve to radi moze da si organizuje pristojan zivot. Mogu da govorim iz svog ugla, ovde je za fakultetski obrazovane sve jadno i bedno. Kao magistar i istrazivac u nauci u YU mogu da se nadam da cu imati platu oko 25.000 din i to ako mi se posreci, prosek je oko 17.000 din, a celu mladost provedes uceci... Uz to jos i nema posla, a i kad ga ima sve je to zaostalo, radimo sa aparatima i instrumentima od pre 20, 30 godina; nemas hemikalije, cekas narudžbine iz inostranstva, jednom recju zamlacujes se da se bavis nekom naukom, to sve nicemu ne vredi i ne vodi, jer nema prakticnu primenu, a da ne pricam da ovo sto se ovde uradi za 2 godine moze "preko" da se uradi za 6 meseci. Nije retko i da te ljudi jos vise usporavaju i podmecu ti nogu, mesto da ti pomazu i pokazuju,da te uvode u posao, svi se brinu za svoja dupeta, nema tu nekog sentimenta i dobre duse toliko koliko se prica... Stanje u nauci je katastrofa, a i ko normalan moze da ocekuje da ce zemlja u velikoj krizi moci da izdvaja pare za istrazivanja? Koji motiv ima mladi obrazovani covek da ostane ovde? Nema leba, ne moze da profesionalno napreduje,svi te gledaju kao ludaka, kao sta ovaj radi tu, a i stvarno je ponizavajuce da kasirka u privatnom marketu ima vecu platu, ali to je pocetak kapitalizma, no dok to stigne do visokog skolstva ima svi da pobegnemo... Sto se tice imanja nekog slobodnog vremena to je samo iluzija da ovde ima vise slobodnog vremena. Ima ga onaj koji se zezaci, a ne radi stvarno. Ja na poslu cesto provodim po 10- 12 sati, nikad manje od 8(a placeno mi je samo 8 sati), a ne samo sto provodim nego i radim konstantno, kad dodjem kuci malo se odmorim, onda kucne obaveze, rucak i ostalo, uvek ima sta da se radi, nemam jos decu, ali zene koje imaju, pa to je ludnica, kakvo slobodno vreme, jedino se odmaraju kad spavaju. A posto nemaju para da plate da im neko spremi kucu, skuva rucak, pricuva decu, to je iscrpljujuce... Hvala bogu jos bake i deke pomazu, ali nemaju to svi. Sustina je u sledecem: ovo drustvo pojednca ostavlja potpuno na cedilu, i ne mozes da kazes sta ce biti za dve godine a kamoli za pet.Nije bitno samo kolika ti je plata nego da znas da ces sledece 2 godine imati tu platu da mozes da se planiras. Covek ne moze da se opusti i da planira nesto sa svojim zivotom, vec je sve prezivljavanje, a to zene posebno dobro znaju i osecaju na svojoj kozi. Mislim da su zene dosta ugrozene u nasem drustvu, sa malim mogucnostima za ostvarenje svojih licnih zadovoljstava i ambicija... Na to treba obratiti paznju pri kreiranju populacione politike jer dugotrajna nezadovoljstva i neizvesnosti dovode do nagomilavanja ogromne kolicine stresa sto ce sve da utice i na buduce generacije Srba... E pa dosta sam filozofirala, pozdrav svima!! Nadam se da necete pomisliti da sam feministkinja,jednostavno takve su surove zivotne okolnosti-da je na zeni veci teret svakodnevnih trivijalnih obaveza, sa nemogucnoscu da sebi olaksa i da oduska putem novcane satisfakcije.

prcko
21.06.2003., 16:45
Stvarno ste teske kurotresine.Pa kad vam je ovde lepse sto ne zajebete sve tamo i ne vratite se..Necemo da radimo..jel?Pazi ovu cvecku kako je pametna..pa citaj mila,sta se ovde desava,evo Vesna ima neka zapazanja.Sta vas tamo boli, nostalgija..jeli..za cim to?
Spakujte si pintlice i dodjite nama,dobicete poslic i mogucnost da radite..onda cemo se pitati za zdravlje...ostavite se foliranja i prosipanja pameti...toga imamo i ovde!

diretore
22.06.2003., 12:18
stvarno mi nije jasno kako mozete toliko da splacinarite oko ove teme.
Ja sam ziveo u SCG do prije godinu dana, zavrsio sam fakultet i poslediplomske studije u BG. Kad sam poceo da trazim posao sve je bilo lako cemo dok posle 1,5 gd mi nije prekipjelo (posle rada od 6 mjeseci kao pripravnik sa poslediplomskim studijama i platom oko 100 eura) sam rjesio da odem na doktorat u inostranstvo.
Istina je da se ovdje mnogo bolje zivi, jer jednostavno ne razmisljas o parama, da li ce ti ostati do 15-tog u mjesecu ili sl, zivis normalno i ne razmisljas o tome. Ono sto prica black-devil ili moonflower mi vise lici na tipicnu pricu ljudi koje sam ovdje upoznao a koji pricaju nas jezik. A to je ´"NIKAD TI NIJE DOSTA" daj radi po 20 sati samo da bi se imao pokazati.
Istina je da sa normalnim radom od 8 sati ovdje ljudi zive mnogo bolje nego kod nas, ali se ja nadam da ce se to ubrzo promjeniti i kod nas.
toliko za sad

baki
23.06.2003., 12:25
kod vas preko vazi formula ne komsiji da umre krava....nego da umre komsija pa da mu uzmem kravu ,toliko o seljacima u inostranstvu koji pojma nemaju i ja sam u inostranstvu druzim se sa turcima muvamo zenske zajeddno a vas necu da vidim seljaci ste pravi

Sunce
23.06.2003., 19:38
Ja,bih se slozila sa vecinom!Tko hoce da radi,uvek,bez obzira na prostor u kome zivi,moze da ima za zivot.Dosla sam preko ,radim,ali kada svojim drugaricama kazem kako i koliko radim,one odgovaraju:"NE bih ja to"!Posle kada dodjem kuci sa dobrim kolima,sa nesto ustedjevine,onda svi:"VAOOO,TI UZIVAS"!Ma ljudi dole,misle da je ovde,lezis i pare padaju.Slazem se i sa tim da ipak ovde tko radi,moze sebi da priusti i kola,i izlaske,i letovanja,zimovanja,ali se zato,ne ustaje u podne,vec crnci ceo dan.

posmatrac
24.06.2003., 09:45
pa dobro gastarbajteri, posto sve to znate, znate kako se radi, kako se zaradjuju pare....
sto se lepo ne vratite i ovde pocnete za radite. trziste je ogromno jer "niko nista ne radi, a samo kukaju"
vi bi sa svojim znanjem i iskustvom ovde mnogo lepse ziveli.

pa ljudi nije sve tako crno i belo. ne zivi u ovoj zemlji devet miliona debila i lenstina (zato sto su oni vredni otisli u inostranstvo) vec je zemlja sjebana, bila je bombardovana nakon sto je deset godina zivela pod sankcijama, koje su uvedene nakon pedeset godina komunizma, vladao je kriminal, vladale su neznalice.
ima lenstina, nije da nema, ima ih svuda. ali budite sigurni da ima makar pet miliona moon-flower-a i black devil-a koji bi ozbiljno zasukali rukave i radili, ne za 3000 vec za 500 evra.

da skratim. dragi moji cvetici i djavoli vi zivite i radite u sistemu koji su austrijanci gradili vekovima, a ocekujete da jedna jadna srbija postigne isto to za nekoliko godina.
lepo zamisljeno.

Lord of Chaos
24.06.2003., 10:09
pa dobro gastarbajteri, posto sve to znate, znate kako se radi, kako se zaradjuju pare....
sto se lepo ne vratite i ovde pocnete za radite. trziste je ogromno jer "niko nista ne radi, a samo kukaju"
vi bi sa svojim znanjem i iskustvom ovde mnogo lepse ziveli.

pa ljudi nije sve tako crno i belo. ne zivi u ovoj zemlji devet miliona debila i lenstina (zato sto su oni vredni otisli u inostranstvo) vec je zemlja *, bila je bombardovana nakon sto je deset godina zivela pod sankcijama, koje su uvedene nakon pedeset godina komunizma, vladao je kriminal, vladale su neznalice.
ima lenstina, nije da nema, ima ih svuda. ali budite sigurni da ima makar pet miliona moon-flower-a i black devil-a koji bi ozbiljno zasukali rukave i radili, ne za 3000 vec za 500 evra.

da skratim. dragi moji cvetici i djavoli vi zivite i radite u sistemu koji su austrijanci gradili vekovima, a ocekujete da jedna jadna srbija postigne isto to za nekoliko godina.
lepo zamisljeno.

Posmatrac apsolutno ima pravo...Mogu samo da dodam da je odavde najlakse pobeci, a najteze ostati i izboriti se za svoju egzistenciju....Svakome je njegova muka najteza, ali ljudi u inostranstvu za tu njihovu 'muku' imaju mnogo bolju kompenzaciju nego ljudi u Srbiji....Generalizacije tipa 'svi su lenji' i 'svi kukaju' su apsolutno nekorektne prema ljudima koji su ostali ovde....

vila_raviojla
24.06.2003., 13:43
Kao sto rekose Posmatrac i Lord , nisu svi ovde lenstine i ako ima i takvih ali svuda.
Sta da vam kazem na tu temu sem sledeceg:
Prvo, nije istina da ovde ima posla za sve jer NEMA GA ni za one koji su vec zaposleni a kamoli za nove.
Drugo, rintam ko konj, puno radno vreme + prekovremeno , ne daj boze da se razbolim , vec stizu prvo provere pa pretnje ako se bolest oduzi, kao meni lepo kad se razbolim. trece zele da sam im dostupna 24 sata a dinar jedan ne daju na dopunu, naravno da je i mob. moj, a kad se pobunim onda dobijem odgovor da uvek ima nekog ko ce raditi i za manje para.Naravno da trazim drugi posao , ali jednostavno ga nema , tu je gomila fol oglasa za koje mi upste nije jasno zasto ih i daju kad vise zakonom nisu obavezni i bla bla
Naravno , to mozda nije u svim firmama tako ali u vecini privatnih jeste vrlo slicno.Prvo te namame dobrom paltom , uslovno receno, i daju ti je prvih par meseci a onda pocnu da kasne, i tako u krug.
Sestra mi se skoro vratila iz posete Nemackoj i za to kratko vreme tamo se toliko opustila po pitanju kinte da tek kada se vratila shvatila je kako je stalno u grcu, tamo o tome nije razmisljala.
A sto se tice rada po drzavnim firmama, ima nerada nije da nema.Zanimljivo kako je Knez uvek krcat u radno vreme, a sto cvetic rece, za neki dokument ti treba svetlosna godina da ga izvadis i tako dalje.
Eto necu vise :)

Sunce
24.06.2003., 18:44
Citajuci,sve ove tekstove,slazem se i sa VAMA DOLE!Uvek sam u svakom pogledu realna.Ja takodjer,kao sto rekoh,RINTAM,i prekovremeno i normalno,ali nikada nisam,kao neki gore KUKALA.Ovde u Swajcu,takodjer kao i tam u Austriji,zbog ovog EURA,znatno se osetila kriza.Ovde je franak,ostao jos uvek,ali se kriza oseti,jer se nekada sa jednom platom moglo ziveti perfektno,a danas da bih ziveo sam,moras dodatno da radis.Ali ipak priznajem,da je sve sigurno koliko toliko,bolje nego dole.A za one koji kukaju da je vama dole lakse,mogu samo i ja da kazem,PAKUJTE PRNJICE;PA PUT DOLE U JUGU!

podvig
24.06.2003., 23:14
nemoj da mi pricate kako se tamo tesko zivi a na more idete u spaniju i tako neku egzoticnu zemljicu a mi ovde moremo da se kupamo u smrdljaku crnogorskog primiorja.
Pa da vam samo vidim kucice...kola,a sa platom od 3000 e ooooooooooooooooooooooooo vrti mi se u glavi

Svako ali svako, ko dodje da radi "preko"hteo bi da objasni kako je vredan i puno radi.Ja sam od skora u NY -u i vrlo brzo sam nasao dobar "posao" lepo placen za nase pojmove.Ali iskreno radim manje nego u Jugi.Sta je to? Standard.To je to .Ja sam se standardizovao i dobro mi je.Ono sto je mnogo vaznije znam da ako se potrudim bice mi bolje.Ovde nema problema tipa on mi je rodjak ,ovaj me zaduzio ili ovaj mi se ne svidja mnogo je debeo.Svi rade jer jedino tako se zivi.Nema pozajmice ,lera,nelegalnih kombinacija( mislim na vecinu ljudi).Ovde jednostavno imas izbor.Mozda su zato ovde ljudi srecniji?

barmen
25.06.2003., 01:47
Kao prvo da se predstavim Ja sam Dragan Ajder Iz Zrenjanina i zeleo bi da ti se zahvalim na gore navedenom tekstu mogu da ti kazem da sam veoma dirnut i potresen ( najezio sam se ) .
Kao prvo zeleo bi da ti postavim par pitanja u nadi da ces odgovoriti a vidim da si jedan savestan covek koji istinu gleda onakvu kakva ona jeste.
1)U kojoj zemji zivis i koliko dugo?
2)Verujem da znas kakva je ovde situacija pa me zanima zasto ti uopste i zivis tamo i ako se zalis da necvetaju ruze , ja imam 19 god. Ja imam svoje planove za buducnost koji su vezani za inostranstvo, ja sam moje planove postavio po silva metodi pre oko dve godine i oni su na svu srecu dosada uspesno realizovani zeleo bi da ti kazem da sam ja jako nostalgican i da je deo tog plana da se ja vratim posle jednog izvesnog perioda u jugu i da svoje zaradjene pare ulozim upravo u moju zemlju ( jedan psiholog je rekao moja zemla je ta gde se ja osecam lepo. da li je to istina preispitaj samog sebe pa mi odgovori)elem ,da li iti razmisljas tako ili ne i da li je ovaj moj plan ispravan.
Unapred zahvalan TVOJ COVEK

barmen
25.06.2003., 01:54
Zasto vi "veliki radnici" i izborite se za svoj zivot ako mislite da je tamo sve super. Ja mislim da se vi upravo boji te toga i da niste spremni da pdnesete zrrtvu.
Da se razumemo ja zivim ovde i zasupnik sam tog misljenja.
Odgovori te mi "veliki radnici i vredni ljudi"!!!

_FIRESTARTER_
29.06.2003., 23:01
ne palamudi zivota ti...

paki_ns
30.06.2003., 13:18
Ma..pustite ljudi praznu pricu.Sve je to neuporedivo,ovde i tamo.Istina je Zapadnjaci...radite
naporno,ali znate ZA STA.Ovde mos da radis ko stoka,to ti ne garantuje uspeh.Jedina garancija ti je tata,ako je pokrao dovoljno para za ovih 10 tak godina.Zasto to govorim?Zato sto tako jeste.Pljacka ili utaja poreza..ista stvar.I sad se udruzuju u "Udruzenje Lopova i ratnih profitera"(udruzenje industrijalaca)i oni kroje politiku,ekonomiju i kupuju firme u ovoj zemlji.Mozda..ali mozda je 10 posto njih zaradilo lovu posteno.To mu u ciframa dodje otprilike 20.000 familija,znaci 100.000 ljudi je ovde uzelo pare i upravo ti letuju u Spaniji.A sta je sa ostalih 7 miliona?Zabole nekog ....c za nas.Evo ja npr radim posteno 8 godina na belo i popusio sam skroz.Pre 2 meseca mi stiglo pisamce od poreskog na kucu.Kazu...duzan sam im 35000 dinara.Za?
Pazite dobro..."konacno resenje za 2001 godinu"......
2001 godinu!!!!!!i dug za 2002 koji je isto diskutabilan.Uglavnom,smisao je..."tolko nam treba".I sad ja kao treba da nadjem ribu i da pravim decu...hehehehehe.Imam 30 god,a sad moram da grebem da nadjem posao ovde ili u CG ili da emigiriram u .ebeni Zimbabve ili tako nesto.I da se pravim kao da imam 17 pa ima vremena....Ma..ludnica.A buducnost?
Ovde,tesko.Dokle god pare pravi "frizerska AKADEMIJA
Panjkovic", a rudari zardajuju 200 evra nema tu leba.A stoka neokomunisticka drzi i pare i pozicije,pa ti vidi.Uci cemo u Uniju,kazu,mozda 2010,
a mozda i jok.Bice kako mora biti.Gospodo gastarbajteri,uzivajte vi lepo na Zapadu i manite se prazne price.To se ne moze uporediti.Nikako.

Rose
30.06.2003., 16:32
Ako mislis da se niko dole ne vraca kad bar malo zaradi za svoj zivot u inostranstvu, onda se grdno varas. Kod nas nije bila nikad polemika da e vratimo bez para dole ,ali dodje nekad vreme da zelis da ides i tuga te oblije za domovinom ali ne mozes da izdvojis toliko za odmor. Ali znam koliko je njih moglo kod mene da dodje bez prebijene pare. Ovde se radi o obavezama i nekom brzom donosenju odluka ,dok kod nas to u Yugi traje ,pa traje.

[/i]

01.07.2003., 13:03
[molim te napisi kako i sta je sve potrebno da bi se tamo stiglo. pozdrav od rosane

01.07.2003., 20:15

kako ti decko SERESh kao da mi u srbiji zivimo od vazduha - pa hrana i stan nisu nista skuplji nego u BG ako nisu cak jeftiniji...
i kao malo ti je sto ti ostane 1000eur ustedjeno - a mi ovde srecni ako ostane 50eur - pa malo li je 20puta vishe...
i jos nesto kako debili kao ti odu u inostranstvo - sve nas brukate tamo i slusate narodnjake

Cvecka
02.07.2003., 23:47
Pa ovako. Black Devil i ja smo drugari, ali ne mogu da se bas slozim sa njom.
Ukratko, ja zivim u Srbiji. Vodim privatnu firmu koja se bavi outdoor servisom. Znaci, nisam na ivici opstanka, ali i dalje mogu slobodno da kazem da mi mesecno ostane manje od 500 EUR kada poplacam sve. A GARANTUJEM da radim vise nego sto radi sef prodavnice namestaja. Znaci, kada nastane problem, nemam koga da zovem, sam sam na sebi. Sve moram sam. Kad pogresim sve placam sam. BTW, nisam trgovac po struci, vec diplomirani inzenjer, pa onda racunajte.
Tako da nije bas sve u tome da su jugovici lenji. Mozes ti da radis koliko oces kada je zemlja i privreda u haosu, a cene naseg rada nikakve.
Prema tome, gospodo gastarbajteri, dodjite malo u Srbiju da radite u prodavnici namestaja za 150 EUR, pa plati zakup stana 100 EUR, pa da vidim kako ces da zivis od ostalih 50. Mora da imas bas dobar post za taj rezultat...

manijak
03.07.2003., 02:25
alo bre cvecko - gde imas stan za 100eur!?!? mozda neka shupa - stanovi u BG su NAJSKUPJI i NAJGORI na svetu...e jedino ko ima svoj stancic njemu je lakse.
i ovi sto kao trose 1000eur u inostranstvu za hranu i osnovne troskove - pa ***** vas glupe mislite da ja ne bih trosio ove u srbiji tolike pare da ih imam - a sa druge strane ako mislite da je mnogo 1000eur da trosite stisnite se i sa 150eur mozete da prezivite bolje nego mi ovde sa istim parama ... znaci nema restorana, brze hrane i ostalih sranja nego lepo kupis prirodno - meso, mleko(pa usiris sam, a ne da mi jedes tamo neke kackavalje pa da mi posle pricas skupo u inostranstvu) lepo naucite da kuvate pa spremajte. kad mi prezivljavamo sa 150eur mesecno mozete vi sa 200-300 da zivite 5 puta bolje od nas ...

evo samo za stan - lik mi za garsonjeru na autokomandi trazi 170eur mesecno...pa jel normalan...

diretore
03.07.2003., 15:04
slazem se sa Manijak-om i Cveckom, dok sam studirao u BG i zivio u studentskom domu, kao i posle kad sam presao da zivim privatno, ubijao sam se radeci magistraturu na faksu, a subotom i nedeljom radeci kao fizicki radnik da bih mogao da barem malo roditelje oslobodim od slanja novca.
Medjutim kad sam zavrsio magistraturu i kad sam mislio da cu konacno moci sam da zivim od plate(ako bih bio zaposlen) vidio sam prvo da nema sanse da ostanem u BG(plata je sad oko 300 eura(na tom mjestu)), ako bih pri tome placao stan.Tako sam rjesio da upisem doktorat u inostranstvu (stipendija oko 1200 eura). Prvo oslobodio sam roditelje brige oko mene, a drugo sa 1200 eura u Nemackoj, ostaje mi para da mogu ja njih da pomognem.
I kao sto sam napisao negdje u ovom istom forumu. Rado bih se vratio u SCG ako bih nasao posao koji bi mi odgovarao(raditi ono sta zelim da radim)

manijak
04.07.2003., 02:16
slazem se sa Manijak-om i Cveckom, dok sam studirao u BG i zivio u studentskom domu, kao i posle kad sam presao da zivim privatno, ubijao sam se radeci magistraturu na faksu, a subotom i nedeljom radeci kao fizicki radnik da bih mogao da barem malo roditelje oslobodim od slanja novca.
Medjutim kad sam zavrsio magistraturu i kad sam mislio da cu konacno moci sam da zivim od plate(ako bih bio zaposlen) vidio sam prvo da nema sanse da ostanem u BG(plata je sad oko 300 eura(na tom mjestu)), ako bih pri tome placao stan.Tako sam rjesio da upisem doktorat u inostranstvu (stipendija oko 1200 eura). Prvo oslobodio sam roditelje brige oko mene, a drugo sa 1200 eura u Nemackoj, ostaje mi para da mogu ja njih da pomognem.
I kao sto sam napisao negdje u ovom istom forumu. Rado bih se vratio u SCG ako bih nasao posao koji bi mi odgovarao(raditi ono sta zelim da radim)

e vidi se da si diretore - za takve je inostranstvo a ne za shabane ... i jos ti pretekne od 1200eur naravno - a ne ko ovi sto se zale da im je 3000eur malo. pa znaci da imas 3000 ko oni ostalo bi ti 2000eur da potrosis na sex i drogu :)

black-devil
04.07.2003., 15:32
ma nigde nije zlatno, ali kao sto sam rekla na pocetak teme, neki ljudi od vas ne menjaju misljenje:)

06.07.2003., 01:10
ma nigde nije zlatno, ali kao sto sam rekla na pocetak teme, neki ljudi od vas ne menjaju misljenje:)
kako bre nije zlatno kad imas 3000eur prihod i mozes da ustedis 2000eur a da zivis kao car za 1000eur mesecno!?!? sta oces bre ti? i jos ako dsvoje rade....kuku meni gdi bi mi kraj bio ...

black-devil
08.07.2003., 15:12
pan de mi reci gde su najvise plate od ovoga?:)
black-devil ::

Ja nisam poslovodja i ne znam koji jos poslovodja zaradi toliko novca.Radim u BOSCHU u proizvodnji i moj poslovodja zaradjuje 1800 evrica.Sa tom kolicinom novca se moze lepo ziveti i u inostranstvu veoma lepo.Moja plata je 1530 i to je za Austriju iznad proseka a pogotovo za Bec.Znate i sami u ostalom gde su plate najvise u A.

black-devil
08.07.2003., 15:15
stvarno bi zelela da cujem od PAN koji posao je poznat sa 3000 evra?:)

vitez
12.07.2003., 22:23
verovatno dugo niste ziveli kod nas pa ne znate sta je tezak zivot, to je ziveti sa 200eura do 5.u mesecu a uz to skolovati srednjoskolce i sve sto ide uz to znaci para imate otprilike za nekih desetak dana a posle neka ti je bog na pomoc. :!: Cao Veco u potpunosti se slazem sa tobom.Ali ipak izgleda da neki neznaju da je juga majka svih poslova.

black-devil
14.07.2003., 20:03
pa da je juga majka svih poslova, stvaro ne znam zasto bi vam onda ovakva tema smetala?:)

jimme
24.07.2003., 18:10
Probaj da zivis u kolima godinu dana,pa onda dodji ovde da se bahatish. :shock:

black-devil
24.07.2003., 19:33
pa pazi da zivim u kolima godinu dana ipak je mnogo bolje nego da zivis u podrumu punog vlage godinu dana pa ti sad vidi, i restanite vise da kukate, nema smisla, svako ima svoje misljenje a vama ako smetaju komentari korisnika foruma koji zive u inostranstvu ili ih zaobidjite ili nemojte ni da kucate nista:)

HAZAR
13.08.2003., 17:20
Moj komsija je doktor tehnickih nauka, specijalizaciju je zavrsio u FIATU, a usavrsavanje u firmi PEUGEOT.Radio je honorarno neke informaticke poslove za ITAL DESIGN.
I na kraju dosao u YUGU.Kaze NOSTALGIJA VUCE.Zaposlio se sa u jednoj drzavnoj firmi i primao oko 200 evra sa tolikim kvalifikacijama.Otisao je iz Yuge posle tri meseca.Kaze losa klima, naviknut je na "strani zivot", sta god mu to znacilo.
ZAKLJUCAK IZVUCITE SAMI.........

Naftas
16.08.2003., 07:20
Pozdrav svima onima koji traze posao. Samo da znate, MOZE SE naci posao. Malo preko interneta, vise preko ljudi i eto uspeha. Ja sada radim na platformi a kada sam slobodan zivim u Srbiji.
Srecno.

DON
22.08.2003., 17:07
Svetlana ja zelim da dodjem sada u YU ali ne mogu , godisnje imam 20 dana odmora , zbog posla ove godine necu ni ici , inace radim svaki dan i vikendom od 10 -21h bez ijednog dana slobodnog, tako je vec od avgusta proshle god, Blago meni samoj sebi zavidim.

Nije sala da si za 20 dana bila i u Spaniji i u Yu?:)))))))

Stranac zauvek
31.08.2003., 11:29
e stvarno ponekad i vi preterate nema sta kakva yuga i govna od te drzave nema vise posla dok god su lopovi na vlast i zato savetujem svima ko je u mogucnosti da ide iz te smrdljive zemlje sto pre ja zivim i radim u nemackoj vec nepune 2 godine za jedan dan zaradjujem od 80 do 120€ sve zavisi koliko sati radim a dolje bi morao 15 dana da sljakam za te iste pare koje zaradim ovamo za jedan dan izdataka normalno da ima i nikad se ne stezem da pare potrosim sa prijateljima ali mi uvek dovoljno ostaje da kad dolazim na odmor u yugu imam minimum 5000€ a 5000€ dolje nikad nebi mogao ustekat za citav zivot

gosca35
02.09.2003., 19:06
[quote="vesna"]verovatno dugo niste ziveli kod nas pa ne znate sta je tezak zivot, to je ziveti sa 200eura do 5.u mesecu a uz to skolovati srednjoskolce i sve sto ide uz to znaci para imate otprilike za nekih desetak dana a posle neka ti je bog na pomoc.[/quo

E pa Black devil....
znas...ne volim da kazem da neko laze,ali..ti ga bas presoli!
daj majke ti reci koja to prodavnoca namestakja toliko placa,da idem odmah?
Sedim kuci vec poduze vreme a znas li zasto?
zato sto sam u predhodnoj firmi zaradjivala
1200€,sada ne mogu ni 900 da izguram,bilo gde da radim,a ti ni manje ni vise 3000€
Znas li koliko je to???
Ocigledno da ne.....Prema tome..smanji malo...od manjka takodje glava ne boli....

Svi smo mi razliciti
12.09.2003., 07:09
Prvo da je lako otici nije. Onda kada odes opet nije se lako prilagoditi. Onda neko se opet snadje neko ne. Nase sposobnosti su toliko razlicite da i razlike u platama takve moraju biti. Tacno je da se komoditeti zapada nemogu uporediti sa Srbijom ali isto tako oni su nadomesteni drugarstvima i vezama medju ljudima koji svi zajedno rade u opstoj nemasnini da pomognu jedan drugog a da zafrknu ako mogu drzavu ili sta je vec tu drustveno(nicije). Ne mogu reci da nema zivota mada je ovom materijalnom stranom dosta hendikepiran tako da tok formiranja porodica ne ide svojim tokom vec je dosta zakasnio. Opet ljudi pronalaze druge sadrzaje ali to nije najcesce vezano za stvaralacki rad vec za obicno ubijanje vremena sto je dobro za relaksaciju ali ne pomaze na duge staze.

black-devil
02.10.2003., 20:06
gosca35
Gost

Uto, 02. septembar 2003 18:06 Re: odgovor Odgovorite sa citatom

--------------------------------------------------------------------------------

[quote="vesna"]verovatno dugo niste ziveli kod nas pa ne znate sta je tezak zivot, to je ziveti sa 200eura do 5.u mesecu a uz to skolovati srednjoskolce i sve sto ide uz to znaci para imate otprilike za nekih desetak dana a posle neka ti je bog na pomoc.[/quo

E pa Black devil....
znas...ne volim da kazem da neko laze,ali..ti ga bas presoli!
daj majke ti reci koja to prodavnoca namestakja toliko placa,da idem odmah?
Sedim kuci vec poduze vreme a znas li zasto?
zato sto sam u predhodnoj firmi zaradjivala
1200€,sada ne mogu ni 900 da izguram,bilo gde da radim,a ti ni manje ni vise 3000€
Znas li koliko je to???
Ocigledno da ne.....Prema tome..smanji malo...od manjka takodje glava ne boli....

dodji u firmu LEINER pa pitaj koliko poslovodja zaradjuje a sto si ti manje zaradjivala ne me zanima

sunrise
03.10.2003., 02:09
...........

sunrise
03.10.2003., 02:14
........

03.10.2003., 12:45

Vrtelo bi ti se u glavi i da tri godine ne odes na odmor jer ti ne daju isti, a da stvarno znas sta znaci nemati para brckao bi se ti u lavoru a ne na crnogorskom primorju, koje je uzgred budi receno skuplje i od Spanije!!!

Chan Shaolin Si
07.10.2003., 17:40

Vrtelo bi ti se u glavi i da tri godine ne odes na odmor jer ti ne daju isti, a da stvarno znas sta znaci nemati para brckao bi se ti u lavoru a ne na crnogorskom primorju, koje je uzgred budi receno skuplje i od Spanije!!!

pa nego nego skuplje sta si mislio kakva je usluga na crnogorskom primorju pa da bude jeftino. u svaki restoran te tretiraju kao psa kao budalu i sl nema to svudje kad te usluzuju sve nesto preko ku*ca neljubaznost maximalna a cijene uzasno visoke mada ove godine i nekako se moze a prosle je tek bilo iha.

i jos nesto sam zaboravio, kad bi dolje zaradio pare za dobra kola na neki normalan nacin a da se ne bacis u biznis sive ekonomije ili jos gore da prodajes drogu i sl. trebalo bi ti 2 zivota da zaradis jedno pisljivo auto od 10 000€

Kenny
07.10.2003., 19:39
trebalo bi ti 2 zivota da zaradis jedno pisljivo auto od 10 000€
i to da radis 12 sati dnevno, 6 dana u nedelji. Ovde ljudi ne znaju sta znaci raditi. Samo gledaju kako ce koga da pljackaju, lazu,..........

mmmmmm
08.10.2003., 01:12
E vise su mi se smucili oni koji "kukaju" kako im je u inosrtanstvu lose!
Pa sto se onda ne vratite ovde?!? Zar vas tamo drze silom!?!

Programmer
08.10.2003., 01:27
bolje ili ne, nebitno...
ja zelim da idem u inostranstvo, ima li neko zainteresovan da mi pomogne?

ako ima nek se javi na whiteangelboy75@yahoo.com

hvala unapred

Chan Shaolin Si
08.10.2003., 01:38
Nema sto da se kuka ja kukam samo sto sam predalekjo otisao cak 2100km od kuce ali sta da se radi mora se ima i onih koji su i dalje pa cute zivot je normalno x puta bolji ovamo ali ne moze se rec ni da je sjajan.

black-devil
09.10.2003., 10:10
chan shaolin chi bravo

Novac
11.10.2003., 15:14
Svi ste podjednako u pravu. Sve sto vise imas para, sve ih vise trosis, pa tako na kraju svi kukamo kako nemamo.

black-devil
11.10.2003., 18:14
Novac to je to, sto ne znaci da bi pojedine osobe trebale da optuzuju nas koji smo u inostranstvu

TINA - BG
15.10.2003., 04:59
8)

crnogora
17.10.2003., 22:49
zasto onda uopste ides na crnogorsko primorje kada niti imas para niti ti mirise. kupaj se u nekoj od vasih cistih rijeka u cistom gradu SMRADU[/i][/u][/b]

sanja28
23.02.2004., 09:05
evo ja sam u inostranstvu 4.g.radim i radi i ja i moj muz.do sada je morao da radi kao bolnicar ali od nedavno je poceo kao doktor.imao je grdne muke dok mu nisu priznali diplomu iz Beograda.mi smo jako mladi i ja sam prozivjela rat i sve te gluposti pa znam sta je to ne imati para.imam brata u Beogradu koji zivi u stanu moga oca i da nije toga ne bi mogao da sastavlja kraj sa krajem.i naravno ja placam struju i telefon i robu djeci.on radi svaki dan i ne moze da prezivi kraj sa krajem.njegov posao je nocni tako da preko dana ne moze da bude sa familijom nego spava.ja sam vidjela ovdje da njegova struka ima 2.dana slobodno u sedmici(dok on nema slobodno nego 4.dana u godini)i da se moze lijepo zivjeti ako radi i prvu smjenu.tako da sam odlucila da ga zajedno sa familijom dovedem ovdje pa da bar nekoliko godina provede sa djecom normalno.on je stranac svojoj djeci jer ga vide samo 2-3 sata preko dana.sto se tice mene,idem u skolu i radim oko 180 sati mjesecno.naporno je ali smo ja i moj muz odlucili(jos nemamo djece) da cemo tako raditi do 30.g. i tada kupiti kucu(ovdje normalna kuca kosta 1000000eura) skoro cijelu u gotovini a ostatak da nam isplacuju postanari koje cemo imati.ovdje se moze lijepo zivjeti ako radis,ali smo mi jako ambiciozni pa radimo puno.to ne valja.ne pamtim kad sam zadnji dan vidjela nekog druga ili drugaricu.sa nasim se ne druzim jer postoji velika ljubomora zbog toga koliko tko zaradjuje.ne moze se moj muz ubiti sto se mucio toliko da zavrsi skolu i da ima dobar posao,a drugi dosao sa osnovnom pa sad hoce da ima platu kao on.to ovdje ne ide.imamo para,ali trenutno nemamo socijalni zivot.tako smo isplanirali do 30.kada cemo dobiti djete ako Bog da i da se tada posvetimo djetetu i ljetovanjima u bilo kojoj zemlji svijeta.nisam toliko zeljna novca koliko se cini i radi pomazem ljude koji su mi pomogli u nevoljama rata,ali najvise me nervira kako nismo mi slozni u dijaspori i kako se ova nasa dijaspora ne slozi i ujedini u cijelom svijetu.ima nas vise od 4.mil.nisam sigurna koliko.mogli bi svaki mjesec da izdvojimo po glavi 10eura.i da saljemo u Srbiju.mjesec po mjesec i nemate blage koliko bi spasili ljudi npr.koji su u bolnici i nemaju tretmane koje bi trebali da imaju.ali bi usput samo da dodam da bi morali da imamo nase ljude koji bi to nagledali jer znam iz vremena kad sam bila izbjeglica da ona pomoc koja nam je dolazila nije dolazila do nas vec je bila prodavana na crnom trzistu.to ne pricam o onima na pijaci vec o krupnim posiljkama koje su isle izmedju ljudi koji se odazivaju na "Legija".toliko za sada ,mogla bih da pricam do sutra ali vidim da necu imati mjesta.nadam se da se nitko nece uvrijediti.i da na kraju kazem da nemam kola jer su mi sve potrebne stvari na dohvat ruke i ne interesuje me sto je moj zemljak kupio najnovijeg mercedesa koji samo stoji u garazi jer mu do prodavnice 30.m.a do posla 2km.za ostale potrebe imam autobus.kad dodjem u Beograd koristim javni prevoz jer me ne interesuje da netko zna da sam dosla iz inostranstva jer ovdje gdje moj brat zivi ako to cuju sigurno nas ocekuje pljacka ili nesto slicno.ludi nismo da nosimo pare u Jugu.nalazze se na sigurnom u banci i drzava garantuje z njih a ne kao kod nas ljudi stavili mnogo para na stednju i sve im oduzeli uz pomoc drzave.
toliko za sada!!!!

Alex 76
24.02.2004., 00:07
E... stvarno dosta kukanja tamo vani!
Kako vas nije sramota? Pa kao da niko od nas nije bio u inostranstvu i vidio kako se zivi. Kazete ne moze bas da se luksuzira i kako razvlacite 1000 evra mjesecno. Pa ovdje ne moze da se zivi!!!! Kakav luksuz, kakvo more, auti...pa ne mozes ni mjesecnu za bus da si priustis, pa gulis pjeske.A najgori su mi oni koji kazu:
"znas tamo se radi, nije zezanje". Pa kao da se ovdje ne radi, samo sto nece niko da te posteno plati.I kao da se mi nesto bojimo posla, kao da necemo da radimo, ma dajte vise... Ja sam na primjer znao da ostanem i po 36 sati na poslu kad zatreba, pa da sam to radio negdje vani eheee...

tatjana1
24.02.2004., 08:59
pa kad vam je vec krivo na nas u inostranstvu,tj sto smo mi placeni sto ne stanete jedan dan i recete sami sebi:stop,ovaj sistem ne ide pa kako ste zbacili jednog kradljivca sa vlasti tako mozete i druge koji vam ne zavide i koje ne interesuje sto kradu narod koji je na rubu egzistencije.niko nije kriv u inostranstvu sto vas za vas rad ponekad i ne plate.to je narod u samoj drzavi koji je to dozvolio. ja sam hvala Bogu odavno shvatila da smo mi lenji za takve poteze i da samo cekamo da to drugi rese pa sam posto poto otisla u inostranstvo.i mogu ti reci da se nikad u zivotu necu kajati.moja deca ce dobiti radno mesto jer su ucili za to a ne zbog toga sto im neko u familiji "krese" nekog na polozaju koji im moze osigurati to mesto.imala sam priliku videti glupane i glupace koji nisu ni 3.min.radili u zivotu a imaju dobra radna mesta u pojedinim preduzecima zbog tatice,mamice ili kuma.nitko se ne brine sto oni nemaju blage o poslu i sto ce preduzece zahvaljujuci takvim ljudima uskoro da propadne i mnoge familije da ostanu bez plata.SVAKA CAST SVIMA ALI TAKO STO NE ZELIM DA MOJA DECA DOZIVE PA SAM OTISLA U ZEMLJU GDE ZAKON NE DOZVOLJAVA BUDALI DA RADI STA HOCE.

TATJANA1
24.02.2004., 09:07
zaboravila sam nadodati da ja nemam 1000 eura platu vec 5000.eura.za taj posao sam u Srbiji imala 200 DM, i tako da zajedno sa mojim suprugom imam 10000 eura i ne samo da uzivamo nego kad bi radili 36 sati ne bih znala sta cu od para.ja radim 34.4 sata ali u sedmici a ako radim vise placa mi se 100% vise.toliko da znate i da me nije briga sto mi netko zavidi tko ne zna kako da dodje.svi mogu doci u inostranstvo,samo moraju biti 5 stepeni mudriji nego sto su sad.a vidim da mnogi ljubomorni ljudi koji samo pricaju i zavide nemaju ni grama one pameti koja treba pa bi im slobodno rekla da se ne upucuju nigde jer takvi u inostranstvu ostaju budale kakve su i u Srbiji.

05.03.2004., 14:32
dragi prijatelju imam super predlog kako da sebi pomognes. Vrati se u Srbiju nemoj se vise muciti po belom svetu sa pisljivih 3000 eura. Sa 200 ce ti verovatno biti mnogo bolje uzivaces kao i svi mi (naravno ako buses imao srece nda zaradis 200 e)
ostalim clanovima foruma predlazem da skupimo jednokratnu pomoc ovom nesrecnom coveku

SbbkBB
08.03.2004., 21:49
Sta da vam kazem ha ima 3000 evra mesecno u Becu jer radi 4 sata y Becu neki najgori posao ovde radis 12-15sati luks poslove da bi imao 600e mesecno... PALI...

13.03.2004., 20:40
evo ja sam u inostranstvu 4.g.radim i radi i ja i moj muz.do sada je morao da radi kao bolnicar ali od nedavno je poceo kao doktor.imao je grdne muke dok mu nisu priznali diplomu iz Beograda.mi smo jako mladi i ja sam prozivjela rat i sve te gluposti pa znam sta je to ne imati para.imam brata u Beogradu koji zivi u stanu moga oca i da nije toga ne bi mogao da sastavlja kraj sa krajem.i naravno ja placam struju i telefon i robu djeci.on radi svaki dan i ne moze da prezivi kraj sa krajem.njegov posao je nocni tako da preko dana ne moze da bude sa familijom nego spava.ja sam vidjela ovdje da njegova struka ima 2.dana slobodno u sedmici(dok on nema slobodno nego 4.dana u godini)i da se moze lijepo zivjeti ako radi i prvu smjenu.tako da sam odlucila da ga zajedno sa familijom dovedem ovdje pa da bar nekoliko godina provede sa djecom normalno.on je stranac svojoj djeci jer ga vide samo 2-3 sata preko dana.sto se tice mene,idem u skolu i radim oko 180 sati mjesecno.naporno je ali smo ja i moj muz odlucili(jos nemamo djece) da cemo tako raditi do 30.g. i tada kupiti kucu(ovdje normalna kuca kosta 1000000eura) skoro cijelu u gotovini a ostatak da nam isplacuju postanari koje cemo imati.ovdje se moze lijepo zivjeti ako radis,ali smo mi jako ambiciozni pa radimo puno.to ne valja.ne pamtim kad sam zadnji dan vidjela nekog druga ili drugaricu.sa nasim se ne druzim jer postoji velika ljubomora zbog toga koliko tko zaradjuje.ne moze se moj muz ubiti sto se mucio toliko da zavrsi skolu i da ima dobar posao,a drugi dosao sa osnovnom pa sad hoce da ima platu kao on.to ovdje ne ide.imamo para,ali trenutno nemamo socijalni zivot.tako smo isplanirali do 30.kada cemo dobiti djete ako Bog da i da se tada posvetimo djetetu i ljetovanjima u bilo kojoj zemlji svijeta.nisam toliko zeljna novca koliko se cini i radi pomazem ljude koji su mi pomogli u nevoljama rata,ali najvise me nervira kako nismo mi slozni u dijaspori i kako se ova nasa dijaspora ne slozi i ujedini u cijelom svijetu.ima nas vise od 4.mil.nisam sigurna koliko.mogli bi svaki mjesec da izdvojimo po glavi 10eura.i da saljemo u Srbiju.mjesec po mjesec i nemate blage koliko bi spasili ljudi npr.koji su u bolnici i nemaju tretmane koje bi trebali da imaju.ali bi usput samo da dodam da bi morali da imamo nase ljude koji bi to nagledali jer znam iz vremena kad sam bila izbjeglica da ona pomoc koja nam je dolazila nije dolazila do nas vec je bila prodavana na crnom trzistu.to ne pricam o onima na pijaci vec o krupnim posiljkama koje su isle izmedju ljudi koji se odazivaju na "Legija".toliko za sada ,mogla bih da pricam do sutra ali vidim da necu imati mjesta.nadam se da se nitko nece uvrijediti.i da na kraju kazem da nemam kola jer su mi sve potrebne stvari na dohvat ruke i ne interesuje me sto je moj zemljak kupio najnovijeg mercedesa koji samo stoji u garazi jer mu do prodavnice 30.m.a do posla 2km.za ostale potrebe imam autobus.kad dodjem u Beograd koristim javni prevoz jer me ne interesuje da netko zna da sam dosla iz inostranstva jer ovdje gdje moj brat zivi ako to cuju sigurno nas ocekuje pljacka ili nesto slicno.ludi nismo da nosimo pare u Jugu.nalazze se na sigurnom u banci i drzava garantuje z njih a ne kao kod nas ljudi stavili mnogo para na stednju i sve im oduzeli uz pomoc drzave.
toliko za sada!!!!ti ili si drogirana ili hoces da lazes ljude ovde . MISLIS DA SI PAMETNA???

sanja28
14.03.2004., 09:33
toliko za sada!!!!ti ili si drogirana ili hoces da lazes ljude ovde . MISLIS DA SI PAMETNA???
pametnija sam od tebe.bar to je dovoljno.PAMETNIJA OD TEBE KOLIKO VIDIM.zanima me sta sam to lagala.

23.03.2004., 09:34
hej black,hajde sredi nesto i za mene tamo u toj prodavnici namestaja.
radio bih bilo sta,samo ako su im potrebni radnici.
daj da se i ja malo mucim,bolje tamo nego ovde.malo za promenu,dobro bi mi doslo

sch
25.03.2004., 19:27
Dosao sam u Grcku pre 15 dana,sa idejom da pokusam da radim ilegalno.Nalazim se na Kritu. Posla jednostavno NEMA.Sezona jos nije pocela i preko 80 posto hotela,restorana,prodavnica je zatvoreno.Turisti jos nisu stigli.Stanujem kod druga i ne placam smestaj.Stedimo gde god mozemo.Sva sreca,pa je 25 stepeni,te ne moramo da palimo grejanje.Toliko je toplo da sam vec dobio opekotine dok sam kopao za svega 3 sata.Ne palimo bojler,da ne bi trosili struju,nego odemo na gradski bazen koji je BESPLATAN,lepo se iskupamo i onda se istusiramo i operemo kosu toplom vodom.Narandze,mandarine i limun su u punom rodu,pa ih samo lepo uberes dok ides ulicom i pojedes.Dosada sam radio sledece:jedan dan sam isao na planinu da cepam drva,jedan dan sam smirglao i farbao camac,dva dana sam kopao,jedan dan sam orezivao vinograd.znaci u proseku svaki treci dan sam nalazio posao,iako idem svuda okolo i pitam svaki dan.Za ovih pet poslova sam zaradio 100 eur.To je teoretski dovoljno da se prezivi,ako ne placas stan.Ali te pare sam mogao zaraditi i kod nas.Svi me tese,da ce od maja,kad dodju turisti biti vise posla i da se moze danonocnim radom zaraditi i do 1000 eur.Videcemo...Resio sam da ostanem,pa sta bude.
Eto toliko za neupucene,koji misle da je dovoljno samo preci granicu i da ceo svet ceka samo na njih.
Ipak,ko ne pokusa,nema sanse ni da uspe...

DALY
31.03.2004., 20:44
JA SAM MISLILA DA SI TOTALNO NEZANIMLJIV, IZNENADIO SI ME, AKO TE PUT NANESE U HR JAVI SE,DODJI NA KAVU, CINI MI SE DA SI MI JEDNOM OKO TOGA PISAO, DA U BG, TRAZIM KAFU ITD.SVEJEDNO, LIJEPI POZDRAV,DALIDA

sch
03.04.2004., 22:58
Da li ovo treba da shvatim kao kompliment ili...
Rijeka ! HMM ! Prilicno daleko trenutno,ali TKO zna !

SRDACAN pozdrav !

schulz
14.07.2004., 23:20
Odgovor sch-u, U pravu si, ali ima jedna druga strana nase nesrece u Srbiji, Hrvatskoj itd; a to je da nema sloge medju radnicima, ako bi svi radnici stali na jedan jedini dan u zemlji da vidimo onda sta bi se desilo! Ogorcen sam i ljut na sve i svja, bio sam gore i sada sam nazalost dole, ovde gazde jednostavno nece da plate radnika i rad, a o stimulacijama i prekovremenom radu da i ne pricamo, ali znaju da kukaju kako im je promet mali! Kad radniku povecate plate on ce i da potrosi!!!!!!!!!!!
A Vi gastarbajteri ne lupajte, nego polomite noge trceci da se vratite u maticu ako je ovde toliko bolje!!!! Usput POZDRAV RIJECI I KRALJEVICI!

schulz
14.07.2004., 23:21
Da li ovo treba da shvatim kao kompliment ili...
Rijeka ! HMM ! Prilicno daleko trenutno,ali TKO zna !

SRDACAN pozdrav !

DALY, da li poziv vazi i za mene?????? 8)