Vidi punu verziju : Candida u ispljuvku
viktorijabg
28.02.2007., 11:14
Drugaricu su bolela pluca i poslata je da uradi mikrobiolosku analizu ispljuvka.Kada je zavrsena analiza pored jedne bakterije(ne znam kako se zove) nadjene su i gljivice iz roda candida.O cemu se radi?
rei_zulu
28.02.2007., 11:16
[QUOTE=viktorijabg]Drugaricu su bolela pluca i poslata je da uradi mikrobiolosku analizu ispljuvka.Kada je zavrsena analiza pored jedne bakterije(ne znam kako se zove) nadjene su i gljivice iz roda candida.O cemu se radi?[/QUOTE
idi na forum doktor tamo ces procitati dosta...
WithdrawnWater
28.02.2007., 12:22
Je l ovo trik pitanje za studente medicine, ili sta?! :shock:
viktorijabg
28.02.2007., 14:11
Nije nikakvo trik pitanje,vec mi treba odgovor!!!
Pa kad pitanje bude kako treba dobices i odgovor.
Molim te vrati se na svoj post i pogledaj sta si napisala.Ne mogu da verujem da ocekujes odgovor, pa nismo vidoviti pobogu.
Bolela je pluca,pa uradila sputum i tu je neka bakterija za koju ne znas koja je i gljivice ...i sta sad, da protrljam prsten,mozda mi se javi sta je u pitanju.
E svasta sa Vama.
viktorijabg
28.02.2007., 18:03
Ok, Dr. Ne morate bas tako da reagujete,nisam dobro formulisala pitanje,pa sta sad! Mene ustvari zanima od kuda candida posto sam do sada cula za candidu u analizi vaginalnog brisa?!
Gljivica Candida albicans je normalan stanovnik flore creva i usta, a kod 10-15% žena ima ga i u vagini. Ova gljivica izaziva bolest u situacijama kada se nenormalno namnoži, a to se dešava kada se poremeti normalna ravnoteža organizma To se dešava kod: ljudi koji uzimaju velike količine bilo kakvih lekova posebno antibiotika, citostatika, kortikosteroida i sl, kod dijabetičara, trudnica, i ostalih težih bolesnika.
Pa sto tako nisi napisala, nego ja treba da mozgam sta je pisac hteo da kaze.Pa tako ti i jos 100 forumasa...pa nisam bas dokona.
Candida se nalazi u sastavu normalne fizioloske flore u celom nasem organizmu,kada padne imunitet,kad se dugo uzimaju antibiotici,kortikosteroidi, kod secerne bolesti ...poremeti se ravnoteza izmedju normalnih bakterija i normalne gljivice i gljivica se pojavi u vecem broju.
Sto opet ne daje odgovor na tvoje pitanje otkud to tvojoj drugarici, na to pitanje odgovor moze da da samo njen ordinirajuci lekar.