PDA

Vidi punu verziju : "vojvodina"

DeDa
10.01.2004., 13:00
:? Da li Vojvodina zasluzuje autonomiju? :?

vodolija77
10.01.2004., 15:54
Austrougarskim konjusarima bi najvise odgovarala autonomija Vojvodine!
Evropa se ujedinjuje a mi bi smo i dalje da se cepamo!

optimas
10.01.2004., 15:55
Vojvodina ne zasluzuje nista vise nego ono sto zasluzuje i Sumadija.

AxeZ
10.01.2004., 16:03

Ne, Vojvodina mora da bude Republika da bi ovakve kretene drzali sto dalje.

69
10.01.2004., 17:27
Vojvodina ne zasluzuje nista vise nego ono sto zasluzuje i Sumadija.naravno da zasluzuje vise,i od Sumadije i od Kosova.
Ko Srbiju hrani hlebom...Vojvodina.
Zivela Vojvodina!!! :D :D :D

DeDa
10.01.2004., 17:32
Austrougarskim konjusarima bi najvise odgovarala autonomija Vojvodine!
Evropa se ujedinjuje a mi bi smo i dalje da se cepamo!Ovde za tvoju iformaciju niko ne govori o cepanju Vojvodine od Srbije,vec o njenoj autonomiji.
Bolje biti Austrougarski stocar,nego Turski kmet,i brdjanska stoka.
Obracam se licno tebi i slicnima tebi,nikako kulturnim Srbijancima.

фигхтер
10.01.2004., 17:37
војводаина треба да добије посебну државу ако и косово то постане. е, онда треба тај статус да добију и црна гора, шумадија, санџак...

DeDa
10.01.2004., 17:45
Vojvodina ima svoju zastavu,himnu,grb,sto su obelezja jedne drzave.
A radikali je sad nazivaju "Srpska Vojvodina".
E pa nas' kad ce se tako zvati..."NIKAD'" :twisted: :twisted: :twisted:

vodolija77
10.01.2004., 18:02
Gospodo konjusari i ostali, za vasu informaciju ja sam iz Vojvodine, tj. iz SRBIJE!

DeDa
10.01.2004., 18:06
Gospodo konjusari i ostali, za vasu informaciju ja sam iz Vojvodine, tj. iz SRBIJE!Ti nisi iz Vojvodine.
Da si iz Vojvodine ne bi tako pricao.
Ti si imigrirao iz Srbije ovamo...ili tvoji preci.
A ako si Vojvodjanin sebe nazivas "konjusarom". :D

Betty
10.01.2004., 18:07

Vojvodina je autonomna pokrajina od decembra pretprosle godine, cudo da ne znas????

DeDa
10.01.2004., 18:08

Vojvodina je autonomna pokrajina od decembra pretprosle godine, cudo da ne znas????Da,znam za to,a znam i to da je primljena u "uniju svetskih regija".
Nego pitam da li to ona zasluzuje.

Betty
10.01.2004., 18:19

Vojvodina je autonomna pokrajina od decembra pretprosle godine, cudo da ne znas????Da,znam za to,a znam i to da je primljena u "uniju svetskih regija".

Rsapravljas u prazno. To je tako kako je.

DeDa
10.01.2004., 18:24

Rsapravljas u prazno. To je tako kako je.HA!!! :roll:

Betty
10.01.2004., 18:36
Jel ti to ovuda krstaris u potrazi za DSS/ovim glasacima ili radiklaima da bi im izasao na crtu? To je sektasenje. Ja glasam za zdrav razum. Da li Zemlja zasluzuje da bude okrugla????

AxeZ
10.01.2004., 19:23
Gospodo konjusari i ostali, za vasu informaciju ja sam iz Vojvodine, tj. iz SRBIJE!

Ne ti nisi iz Vojvodine, ti si uvezeni nusproizvod.
Da si iz Vojvodine znao bi da Vojvodina nikada nije bila Srbija.

Betty
10.01.2004., 19:25
Vojvodina se SVOJEVOLJNO prikljucila srbiji polse Prvog srpskog ustanka, ali ne bez DEBELOG razloga....

AxeZ
10.01.2004., 19:42
Vojvodina se SVOJEVOLJNO prikljucila srbiji polse Prvog srpskog ustanka, ali ne bez DEBELOG razloga....

Ne Vojvodina se nije "svojevoljno" prikljucila posle nikakvog srpskog ustanka.
Vojvodinu su nasilno nelegalno i nelegitimno pripojili posle prvog svetskog rata i to tako sto su kao satro predstavnici jedne trecine gradjana odlucili u ime svih.
Prema tome Vojvodina NE moze nikako biti deo Srbije.

timmy
10.01.2004., 20:00
sumadija i vojvodina nemaju nikakve veze

фигхтер
10.01.2004., 22:24
војводаина треба да добије посебну државу ако и косово то постане. е, онда треба тај статус да добију и црна гора, шумадија, санџак...

па *a вам материна кад сте хтели да се распадне "стара" југа, е ништа се ни не губи распадањем ове "нове"... :evil: :evil:Kome *a materina?!
Ajde ti sad meni reci kako da zivimo sa takvim svetom poput tebe?! :twisted: :twisted: :twisted:

колико видим по провајдеру - ти си панчевац. а ако се војводина отцепи или не - ти ћеш у сваком случају морати да "живиш са таквим светом попут мене". једино ако се банат подели на кантоне, тек онда ћемо можда живети у посебним државама (ако и тада случајно не западнемо заједно). :evil:

Alexandra9
10.01.2004., 22:34

Pogresno postavljeno pitanje... da li zasluzuje? Svejedno...

Ne bi trebala da dobije potpunu autonomiju, jer to bi bukvalno znacilo ocepljenje, a to nam uopste nije potrebno... Raspala se stara yuga, ,,ocepila'' se CG, pa Kosovo i Metohija (ne znam ko jos ozbiljno shvata da je ono deo ,,nase drzave'')... nije potrebno dodavati jos ulja na vatru...

Mislim da je potrebna decentralizacija u privredi uopste... a to bi bila neka ,,delimicna'' autonomija, jer ne bi sve pare isle u BG, i samim tim ne bi bilo kradje iz drzavnog budzeta...

Radodajko
10.01.2004., 23:49
Jel ti to ovuda krstaris u potrazi za DSS/ovim glasacima ili radiklaima da bi im izasao na crtu? To je sektasenje. Ja glasam za zdrav razum. Da li Zemlja zasluzuje da bude okrugla????

Zemlja nije okrugla vec elipsoidna tj. preciznije, geoidna.

фигхтер
11.01.2004., 00:11

Ne bi trebala da dobije potpunu autonomiju, jer to bi bukvalno znacilo ocepljenje, a to nam uopste nije potrebno... Raspala se stara yuga, ,,ocepila'' se CG, pa Kosovo i Metohija (ne znam ko jos ozbiljno shvata da je ono deo ,,nase drzave'')... nije potrebno dodavati jos ulja na vatru...

Mislim da je potrebna decentralizacija u privredi uopste... a to bi bila neka ,,delimicna'' autonomija, jer ne bi sve pare isle u BG, i samim tim ne bi bilo kradje iz drzavnog budzeta...

де ми само реци још једну ствар - ако сте, као што кажеш, већ свима дали аутономију (ЦГ, косово) по чему онда војводина нема право да је добије?! :roll:

optimas
11.01.2004., 03:05

Kao prvo, kada pises Sumadija, pisi je velikim slovom. A kao drugo, posto se ovde raspravlja o tome da li neka regija zasluzuje autonomiju ili ne, tj. ako je zasluzuje koji bi to stepen autonomije bio, ne vidim nikakav razlog zbog kog se ne bi povukle neke paralele izmedju Vojvodine i Sumadije. Sumadija je bila Pijemont srpstva, kao sto su Srbi Vojvodine bili idejni tvorci i finansijeri srpske nacionalne emancipacije. Medjutim, od posleratnog perioda do danas Vojvodina uziva prava koja se ostatku Srbije uskracuju. Prica se o opljackanoj Vojvodini, a niko ne govori o opljackanoj Sumadiji (ciji Kragujevac zovu "dolinom gladi"), opustosenom jugu Srbije, Raskoj oblasti... svemu onome sto se onako skupa naziva "uzom Srbijom". Ako ignorisemo debilne izjave tipa "Vojvodina Republika" ili "samostalna Vojvodina", i koncentrisemo se na osnovne razloge zbog kojih neka regija zasluzuje autonomiju, a to su pre svega istorijski, ekonomski i kulturni razlozi, onda jednaka prava zasluzuju svi gradjani ove zemlje. Samim tim i svi njeni delovi.

фигхтер
11.01.2004., 03:11

Kao prvo, kada pises Sumadija, pisi je velikim slovom. A kao drugo, posto se ovde raspravlja o tome da li neka regija zasluzuje autonomiju ili ne, tj. ako je zasluzuje koji bi to stepen autonomije bio, ne vidim nikakav razlog zbog kog se neke paralele izmedju Vojvodine i Sumadije. Sumadija je bila Pijemont srpstva, kao sto su Srbi Vojvodine bili idejni tvorci i finansijeri srpske nacionalne emancipacije. Medjutim, od posleratnog perioda do danas Vojvodina uziva prava koja se ostatku Srbije uskracuju. Prica se o opljackanoj Vojvodini, a niko ne govori o opljackanoj Sumadiji (ciji Kragujevac zovu "dolinom gladi"), opustosenom jugu Srbije, Raskoj oblasti... svemu onome sto se onako skupa naziva "uzom Srbijom". Ako ignorisemo debilne izjave tipa "Vojvodina Republika" ili "samostalna Vojvodina", i koncentrisemo se na osnovne razloge zbog kojih neka regija zasluzuje autonomiju, a to su pre svega istorijski, ekonomski i kulturni razlozi, onda jednaka prava zasluzuju svi gradjani ove zemlje. Samim tim i svi njeni delovi.

брате, стварно нисам упознат како изгледа тај шумадијски крај на економском, културном, аутономном и било ком другом плану (био сам само једном тамо, али то је недовољно да бих могао нешто са сигурношћу да тврдим), али једну ствар знам - та "војвођанска права" која помињеш - не постоје. то су све само бајке, приче за лаку ноћ, глупости да би се замазале очи истини...
питај сваког војвођанина и војвођанку (било које да су националности), па да видиш шта ће ти рећи о тим (не)правима.

Alexandra9
11.01.2004., 10:07

де ми само реци још једну ствар - ако сте, као што кажеш, већ свима дали аутономију (ЦГ, косово) по чему онда војводина нема право да је добије?! :roll:

Nisi me shvatio... Nisam rekla da nema pravo da je dobije, ..., rekla sam da bi to samo negativno uticalo na nivou ,,drzave''. Jedan prut ces lakse polomiti, a jedan snop..., malo teze...

Kad bi govorila subjektivno..., pa i ja sam Vojvodjanka, hocu autonomiju... ali... objektivno..., ne treba nam vise cepkanja! To ne vodi nicemu. Treba li na kraju i mi Vojvodjani da se izdelimo na Srem, Banat i Backu?...

vodolija77
11.01.2004., 12:03
Nisam clan niti simpatizer nijedne politicke partije, zaposlen sam i u stalnom sam radnom odnosu i pored toga obradjujem jedan komad Vojvodjanske tj. srpske zemlje.
Ostro se protivim bilo kakvoj secesiji i odvajanju.
Zanimljivo je to sto su u mom mestu najveci zagovornici samostalne Vojvodine neskolovani ljudi, lenstine i lopovi.
Ne razumem po cemu je njih drzava Srbija pokrala i koga oni izdrzavaju. Mislim da bi ovde ljudi mnogo bolje ziveli kada bi vise radili a manje se bavili politikom.
Sto se tice ekonomskog stanja, smatram da se ovde(u Vojvodini) mnogo bolje zivi nego u ostalim regionima Srbije (imam familiju u Sumadiji i cesto odlazim tamo), tako da mi nije jasno gde su nestale te silne pare koje odvukose Srbijanci.

Alexandra9
11.01.2004., 12:10
... ma ne kradu srbijanci, vec politicari...

DeDa
11.01.2004., 17:06
Jel ti to ovuda krstaris u potrazi za DSS/ovim glasacima ili radiklaima da bi im izasao na crtu? To je sektasenje. Ja glasam za zdrav razum. Da li Zemlja zasluzuje da bude okrugla????Ma jok...ja ovde nisam dosao da namecem moje politicko misljenje bilo kome.
Ovde sam da podrzim nasu "majku Vojvodinu" :wink:

DeDa
11.01.2004., 17:22
Vojvodina se SVOJEVOLJNO prikljucila srbiji polse Prvog srpskog ustanka, ali ne bez DEBELOG razloga....Posveti mo se istorijatu Vojvodine jer neki ovde o tome vrlo malo znaju.
Istina je da je Vojvodina pripadala Austougrarskoj monarhiji,ali nikako Vojvodjani nisu bili Austrougarski konjusri...doduse bilo je i Vojvodjana koji su radili na nadomacinstvima bogatih Nemaca.
1780 god. kada se Austrougarska nasla u opasnosti od Osmanlijskog carstva,kraljica Marija Terezija,naseljava danasnju Vojvodinu,tadasnju Vojnu krainu staovnistvom koji bi branili Monarhiju od upada Turaka iz Osmanlijskog carstva (Srbije).
Vojvodina je bila u sastavu Austrougarske kasnije Austrije sve do zavrsetka I svedskog rata,kada je pripojena Srbiji.

timmy
11.01.2004., 17:35

Kao prvo, kada pises Sumadija, pisi je velikim slovom. A kao drugo, posto se ovde raspravlja o tome da li neka regija zasluzuje autonomiju ili ne, tj. ako je zasluzuje koji bi to stepen autonomije bio, ne vidim nikakav razlog zbog kog se ne bi povukle neke paralele izmedju Vojvodine i Sumadije. Sumadija je bila Pijemont srpstva, kao sto su Srbi Vojvodine bili idejni tvorci i finansijeri srpske nacionalne emancipacije. Medjutim, od posleratnog perioda do danas Vojvodina uziva prava koja se ostatku Srbije uskracuju. Prica se o opljackanoj Vojvodini, a niko ne govori o opljackanoj Sumadiji (ciji Kragujevac zovu "dolinom gladi"), opustosenom jugu Srbije, Raskoj oblasti... svemu onome sto se onako skupa naziva "uzom Srbijom". Ako ignorisemo debilne izjave tipa "Vojvodina Republika" ili "samostalna Vojvodina", i koncentrisemo se na osnovne razloge zbog kojih neka regija zasluzuje autonomiju, a to su pre svega istorijski, ekonomski i kulturni razlozi, onda jednaka prava zasluzuju svi gradjani ove zemlje. Samim tim i svi njeni delovi.
ja se iz sve snage izvinjavam sto sam pisao -Sumadija-malim slovom,a sto se tice tvog komentara-mislim da gresis jer Sumadija je uvek bila Srbija dok se Vojvodina pripojila Srbiji i zbog toga je uvek imala autonomiju dok je Sloba nije uzeo.E sad ,tu se opet radi o centralizaciji vlasti a samim tim i podeli para.Dok je bila Vojvodina AP,centar vlasti je bio NS a sad je centar BG.Tu je razlika i zbog toga se javljaju teznje o samostalnosti.Da li bi Vojvodina bolje zivela sama ili ne je stvar za diskusiju.Kao sto neko pre mene rece-pare kradu politicari a ne narod.

optimas
11.01.2004., 21:50
Vojvodina se SVOJEVOLJNO prikljucila srbiji polse Prvog srpskog ustanka, ali ne bez DEBELOG razloga....Posveti mo se istorijatu Vojvodine jer neki ovde o tome vrlo malo znaju.
Istina je da je Vojvodina pripadala Austougrarskoj monarhiji,ali nikako Vojvodjani nisu bili Austrougarski konjusri...doduse bilo je i Vojvodjana koji su radili na nadomacinstvima bogatih Nemaca.
1780 god. kada se Austrougarska nasla u opasnosti od Osmanlijskog carstva,kraljica Marija Terezija,naseljava danasnju Vojvodinu,tadasnju Vojnu krainu staovnistvom koji bi branili Monarhiju od upada Turaka iz Osmanlijskog carstva (Srbije).
Vojvodina je bila u sastavu Austrougarske kasnije Austrije sve do zavrsetka I svedskog rata,kada je pripojena Srbiji.

Netacno. Kao prvo, jos od srednjeg veka neki delovi danasnje Vojvodine bili su naseljeni srpskim stanovnistvom. U vreme Kralja Dragutina Srem je bio srpski, a juzni delovi Banata bili su naseljeni srpskim zivljem...
A posto se ti pozivas na nesto noviju istoriju, trebalo bi da znas da su se Srbi u vecem broju, u dve velike seobe naselili na obodima habsburskih teritorija mnogo pre 1780.godine.
Tacnije, na doseljavanje srpskog zivlja utice splet slozenih i nesrecnih istorijskih okolnosti sredinom XVII veka. Posle visedecenijskih ratova Austrije protiv osionog madjarskog plemstva i nadiruce turske sile, i konacnog sloma Kara Mustafine vojne sile pod zidinama Beca (1683), dalji rat za Leopolda Prvog Habsburskog bio je prevashodno osvajacki. Godine 1688. austrijske trupe zauzimaju Beograd... Ratni sukobi sa Turskom uplicu u celu pricu i Srbe, jer kao porobljeni narod ustaju protiv turskih zavojevaca potaknuti austrijskim obecanjima i povlasticama. Patrijarh Arsenije Treci Crnojevic (Carnojevic) okrenuo se Austriji posto je prethodno Rusija odbila da pruzi pomoc pobunjenim Srbima (svecani prijem za austrijskog glavnokomandujuceg generala Pikolominija u Prizrenu). Oslobodjeno je i Skoplje. Posto, usled tradicionalnog neprijateljstva Francuske i Habsburgovaca izbija novi rat, Austrija je bila primorana da glavninu svojih trupa sa Balkana povuce na Rajnu, prethodno pozvavsi Srbe na veliki svenarodni ustanak koji je 1689. upalio citav Balkan. Buduci ostavljeni sami, Srbi se nisu mogli odupreti turskoj protivofanzivi koja otpocinje vec naredne 1690. sa unistavanjem svega sto je ustanicko: stotine gradova, sela, manastira i crkava prosto je sravnjeno sa zemljom... O zverstvima Turaka svedoce bezbrojni istorijski izvori i svedocanstva stranaca. Evropa se grozila, ukljucujuci i Francusku, turskog saveznika u ratu protiv Austrije. Upravo tada oko 70 000 ljudi predvodjenih Patrijarhom sa Kosova i iz Makedonije (Stare i Juzne Srbije) krece za Beograd. Odatle Caru Leopoldu salju izaslanstvo koje mu nudi kraljevsku vlast i trazi od njega crkvene povlastice. Iz Beograda se sele na prostore Madjarske i organizuju u pukove. Odgovor iz Beca bio je potvrdan i to utire put srpskoj nacionalnoj autonomiji u okviru Austrije. Austrija otada ima u Srbima svoje saveznike, ali i granicare prema Turskoj (s kojom je 1699. zakljucen mir u Karlovcima). Povlastice Srbima potvrdjuju i naredni vladari - Josif Prvi (1705-1711) i Karlo Sesti (1711-1740).
Dalji sled dogadjaja nije bio nista manje dramatican. Turska objava rata Rusiji i Veneciji ponovo uvlaci u rat Austriju (1716). Ruski Car Petar Veliki prethodno poziva Srbe na novi svenarodni ustanak koji je planuo u Crnoj Gori i Hercegovini (1712. Turci pale Cetinje). Hriscanska koalicija trijumfuje (1717. Knez Evgenije od Savoje zauzima Beograd). Mirovni ugovor iz Pozarevca (1718) je Austriju prosirio sve do Zapadne Morave, ali samo privremeno, jer u ratu 1737-39 Austrija gubi sve posede prethodno dobijene (s izuzetkom Temisvara). To dovodi do novog egzodusa Srba, tzv. Druge seobe. Carica (a ne Kraljica, kako je tituliras) Marija Tereza (ili Terezija, ako ces po nemacki) je davala povlastice Srbima u sklopu opstih reformi kojima se trudila da reorganizuje izmoreno i tromo Carstvo koje joj je "pragmaticnom sankcijom" u amanet ostavio otac. Tekovine njenih reformi su vrlo diskutabilne, ako se u obzir uzme da je Carica bila priglupa, a uz to vrlo tvrdoglava... Polozaj Srba dodatno ce se popraviti ukazima Josifa Drugog (1780-90) i Leopolda Drugog (1790-92), buduci da se zvanicno afirmise verska i nacionalna trpeljivost... Naravno, sva ta stecena "prava" bila su pracena i snaznom germanizacijom, otvorenom teznjom ka unijacenju kao i gasenjem brojnih manastira pod izgovorom da "monastvo koje nije od koristi svojim bliznjima ne moze biti ni Bogu po volji"... Devetnaesti vek, Meternihov sistem, revolucija iz 1848.godine... posebna su prica i samo dodatno doprinose daljoj afirmaciji srpske nacionalne autonomije u okviru jedne visenacionalne drzave kakva je bila tadasnja Austrija.
Toliko o tome da je prostore danasnje Vojvodine tek "1780. kraljica Marija Terezija naselila" Srbima. Autonomija Vojvodine u okviru visenacionalne habsburske Monarhije nije bila nista drugo do tekovina srpske borbe za nacionalnu autonomiju. Vojvodina, tj. Vojvodstvo Srpsko bice i centar iz kog ce se siriti srpska prosvetiteljska i napredna misao, i dobrim delom upravo njoj treba zahvaliti i na stvaranju slobodne Knezevine Srbije u XIX veku. Samo totalni analfabet za istoriju, samo onaj kome ona zapravo pocinje 1945.godine, moze govoriti o nekakvoj srpskoj "okupaciji" Vojvodine. Rusenjem Austro-Ugarske Carevine 1918.godina ostvario se vekovni san srpskog naroda s obe strane reka o konacnom ujedinjenju.
Nisam protivnik vojvodjanske autonomije. Naprotiv, Vojvodina na nju ima sva prava. Kao i bilo koja druga buduca pokrajina u Srbiji. Ali medju stavovima ovde iznetim ima vise budalastina i gluposti, negoli argumenata koji bi odgovorili na zadatu temu.

P.S. Netacno je reci "Austrougarska kasnije Austrija", vec je Carevina Austrija nagodbom iz 1867. preimenovana u Austro-Ugarsku, tj. dvojnu monarhiju - drzavu iz dve jedinice: Austrije i Madjarske, sa slozenim sistemom pokrajina (Vojvodina je jedna od njih), sa bezbroj skupstina i vladarom koji je Car i Kralj u isto vreme (austrijski Car bio je istovremeno madjarski Kralj). Na primer, Franja Josif Prvi Habsbursko - Lotarinski je tituliran kao "Njegovo Carsko i Kraljevsko Velicanstvo"...

Njivanin
14.01.2004., 18:35
Први помен назива Војводина је из 1848. када је на Мајској скупштини у Ср.Карловцима проглашено тзв. Српско Војводство, тј. територијална аутономија за Србе у јужној Угарској. Аустријски цар Фрања Јосиф је 1849, у знак захвалности за српску помоћ при сламању мађарске сепаратистичке побуне прогласио Војводство Србију и Тамишки Банат, са центром у Темишвару. Но ова аутономија без много ингеренција, је укинута 1861. На Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена одржаној 25. 11. 1918.
Бачка, Банат и Барања су прогласили присаједињење Краљевини Србији. Са Сремом је било нешто другачије, али о том други пут. Између два светска рата гро српског живља и његових политичких представника је, иако незадовољно економским статусом после ослобођења, било против тежњи за посебним положајем Војводине, из једноставног разлога што су Срби на тој територији представљали релативну већину и били би у подређеном положају ако би се успоставили било какви покрајински представнички органи. Тек су кому-
нисти прогласили аутономију Војводине, у овим границама, када су 1945. оружјем узурпирали власт.

п.с. евентуалним неуким полемичарима нећу одговарати, ово су проверене и познате ствари, упу-
тио бих их да прочитају било коју књигу из историје
о том периоду па ће схватити колико су изманипули-
сни од разних ситнополитичких шићарђија.

sch
23.01.2004., 04:14
Ovo je bas lepa diskusija.Sa izuzetkom par ljudi koji hoce da je miniraju(takvih uvek ima),za svakog se naslo ponesto da procita sto pre nije znao ili je imao unapred stav o tom pitanju ETO TAKO.
Svidjaju mi se diskusije Vodolije,Optimas-a i Njivanin-a.
Ja sam rodjen u Vojvodini,ceo zivot zivim u Vojvodini,ali se osecam samo SRBINOM i nikako drugacije.Moze ta prica oko vojvodjanskih zita(znate na sta mislim) i da bude istinita,ali ako nas ne bude muzao Beograd,mi cemo,odnosno politicari sami musti sebe.Ako se neko oseca Vojvodjanom,onda to moze da se dalje produbi,pa onda da kazem:nisam ja Vojvodjan,nego Bacvan,a nisam ni to,nego Novosadjan,ma kakav Novosadjan,ja sam Podbarac.... A i ne valjaju svi Podbarci,nego samo oni iz Svetosavske ulice,ali izmedju brojeva 10 i 22 ???

Ja ipak ostajem samo SRBIN.Tako se predstavljam i ovde,a i bilo gde u inostranstvu.I dalje ponosno !

antigona
23.01.2004., 04:18
Sch-samo jedna rec-BRAVO! :D

aleks1
23.01.2004., 15:49
Ovo je bas lepa diskusija.Sa izuzetkom par ljudi koji hoce da je miniraju(takvih uvek ima),za svakog se naslo ponesto da procita sto pre nije znao ili je imao unapred stav o tom pitanju ETO TAKO.
Svidjaju mi se diskusije Vodolije,Optimas-a i Njivanin-a.
Ja sam rodjen u Vojvodini,ceo zivot zivim u Vojvodini,ali se osecam samo SRBINOM i nikako drugacije.Moze ta prica oko vojvodjanskih zita(znate na sta mislim) i da bude istinita,ali ako nas ne bude muzao Beograd,mi cemo,odnosno politicari sami musti sebe.Ako se neko oseca Vojvodjanom,onda to moze da se dalje produbi,pa onda da kazem:nisam ja Vojvodjan,nego Bacvan,a nisam ni to,nego Novosadjan,ma kakav Novosadjan,ja sam Podbarac.... A i ne valjaju svi Podbarci,nego samo oni iz Svetosavske ulice,ali izmedju brojeva 10 i 22 ???

Ja ipak ostajem samo SRBIN.Tako se predstavljam i ovde,a i bilo gde u inostranstvu.I dalje ponosno !

Svaka cast! Uvek mi je drago kad vidim da jos ima normalnih ljudi!

24.01.2004., 20:02
jedna informacija ljudi:gro madjara,slovaka...i drugih nac. manjina koji zive u vojvodini je ovde doseljeno od strane marije terezije da bi smanjilo procenat srpskog zivlja u ovoj srpskoj regiji...svidjalo se to vama tzv vojvodjanima ili ne.ja sam za potpuno ukidanje vojvodine.ona je dobila autonomiju ustavom iz 1974(sto bas i nije uvek kako neki ovde vole da kazu) i kao i sve prljave komunisticke zakone protiv srpskog naroda i ovaj treba ponistiti bez milosti.glupo je sto je tim zakonom vojvodina okrenuta protiv srba i srbije kad se zna da je nastala u austrougarskoj od strane tamosnjih srba da bi se taj deo tadasnje austro-ugarske u kome su velika vecina bili srbi(sad su jos veca) pripoio matici.tu nije bilo nikakvih:ekonomskih,pravnih....razloga.JEDINI RAZLOG STVARANJA VOJVODINE JE BRZE PRIPAJANJE SRBIJI.oni koji su doneli sraman zakon o autonomiji vojvodine u srbiji i oni koji sad propagiraju njeno otcepljenje su pljunuli na one koji su vojvodinu teskom mukom stvorili.nemojmo sad praviti neke monstrume od vojvodine i pripisivati joj neke autonomije jer se zbog toga oni koji su je stvorili prevrcu u grobu gledajuci ove nove tzv "vojvodjane" kako zloupotrebljavaju ono za sta su se oni izborili.
zasto bi ja samo zato sto sam iz novog sada bio drukciji od nekog srbina iz:beograda,nisa,kraljeva,krusevca....SVI SMO ISTI,SVI SMO SRBI.zasto bih ja svojim porezom placao i neke zamisljene pokrajinske institucije,koje samo uzimaju nas novac i ne rade nista,kad to ne moraju da rade srbi iz:beograda,leskovca,uzica....

a sto se tice ovih koji ovde budale o nekoj "vojvodini republici" hte bih im poruciti:samo napred momci....za pocetak bi mogli da izadjete u grad sa svojim plavo-zuto -zelenim krpama pa da vidimo sta ce od vas ostati.

Betty
24.01.2004., 20:04

Ne Vojvodina se nije "svojevoljno" prikljucila posle nikakvog srpskog ustanka.
Vojvodinu su nasilno nelegalno i nelegitimno pripojili posle prvog svetskog rata i to tako sto su kao satro predstavnici jedne trecine gradjana odlucili u ime svih.
Prema tome Vojvodina NE moze nikako biti deo Srbije.

iO, Boze...
a sta je bili 1848 jel znas?????

Betty
24.01.2004., 20:07
Први помен назива Војводина је из 1848. када је на Мајској скупштини у Ср.Карловцима проглашено тзв. Српско Војводство, тј. територијална аутономија за Србе у јужној Угарској. Аустријски цар Фрања Јосиф је 1849, у знак захвалности за српску помоћ при сламању мађарске сепаратистичке побуне прогласио Војводство Србију и Тамишки Банат, са центром у Темишвару. Но ова аутономија без много ингеренција, је укинута 1861. На Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена одржаној 25. 11. 1918.
Бачка, Банат и Барања су прогласили присаједињење Краљевини Србији. Са Сремом је било нешто другачије, али о том други пут. Између два светска рата гро српског живља и његових политичких представника је, иако незадовољно економским статусом после ослобођења, било против тежњи за посебним положајем Војводине, из једноставног разлога што су Срби на тој територији представљали релативну већину и били би у подређеном положају ако би се успоставили било какви покрајински представнички органи. Тек су кому-
нисти прогласили аутономију Војводине, у овим границама, када су 1945. оружјем узурпирали власт.

п.с. евентуалним неуким полемичарима нећу одговарати, ово су проверене и познате ствари, упу-
тио бих их да прочитају било коју књигу из историје
о том периоду па ће схватити колико су изманипули-
сни од разних ситнополитичких шићарђија.

znaci, neko je vec pomenuo...a procitajte Sterijine rodoljupce pa da vidite o mentalitetu Vojvodjana tadasnjih.....i o vesalima i selima u plamenu....po ulicma je bilo toliko mrtvih da su se sirilr yaraye i nisu postizali da ih sahrane....cesto nije imao ko....

фигхтер
25.01.2004., 01:29
читам сад ове ваше постове и питам се: "како лепо сад умете да просипате памет за војводину, а кад је косово у питању - ту сте мутави?!" :evil:

xxxx
25.01.2004., 23:13
Vodolijo 77, pa to nije lepo sto se tako izrazavas!!! :oops: Kazi mi samo gde da te nadjem! Ja kad bi te nasao....

ena28
26.01.2004., 00:04

?? ?? ???? ???? ??? ????? ????? - ??? ???, ??? ??? ?????, ??? ????? ???? ?????????? (??, ??????) ?? ???? ???? ????????? ???? ????? ?? ?? ???????! :roll:

Nisi me shvatio... Nisam rekla da nema pravo da je dobije, ..., rekla sam da bi to samo negativno uticalo na nivou ,,drzave''. Jedan prut ces lakse polomiti, a jedan snop..., malo teze...

Kad bi govorila subjektivno..., pa i ja sam Vojvodjanka, hocu autonomiju... ali... objektivno..., ne treba nam vise cepkanja! To ne vodi nicemu. Treba li na kraju i mi Vojvodjani da se izdelimo na Srem, Banat i Backu?...

...tu ideju regionalizma su pocela da potenciraju gospoda autonomasi, a sve u zalu za drugom Tiiiitom i njegovim jebenim Ustavom iz 1974....pa se u tom corbuljaku nasao onaj Kovacevic iz KG ( Liga za Sumadiju, dobili 280 glasova 2000...u opstoj euforiji, da se ne zaboravi)trazeci regiju Sumadiju...a sve u fazonu...kad' moze Vojvodina, a sto ne bi mogla Sumadija...e, kako se nisu nadali, tako su i prosli na ovim izborima...
...elem...svrha regionalizacije je da Srbi za sva vremena izgube svest, misao i zelju za nacionalnom drzavom...
...da se do kraja razbijemo...i.. da nas niko vise ne sastavi..

optimas
31.01.2004., 03:10
...tu ideju regionalizma su pocela da potenciraju gospoda autonomasi, a sve u zalu za drugom Tiiiitom i njegovim * Ustavom iz 1974....pa se u tom corbuljaku nasao onaj Kovacevic iz KG ( Liga za Sumadiju, dobili 280 glasova 2000...u opstoj euforiji, da se ne zaboravi)trazeci regiju Sumadiju...a sve u fazonu...kad' moze Vojvodina, a sto ne bi mogla Sumadija...e, kako se nisu nadali, tako su i prosli na ovim izborima...
...elem...svrha regionalizacije je da Srbi za sva vremena izgube svest, misao i zelju za nacionalnom drzavom...

Ideju teritorijalne organizacije drzave u vidu regiona tj. pokrajina ne treba dovoditi u vezu sa periodom komunisticke okupacije Srbije. Oni su s namerom zloupoterebili jednu u osnovi dobru ideju, koja pokazuje svoje mnogobrojne prednosti u odnosu na centralisticki princip. Pod devizom "slaba Srbija, jaka Jugoslavija", na teritoriji onoga sto je posle rata ostalo od Srbije uspostavljene su samo dve pokrajine koje ce tokom potonjih ustavnih promena povecavati svoju autonomiju u odnosu na ostatak Srbije. Tako se konacno i doslo do ozloglasenog Ustava SFRJ iz 1974. kojim su Vojvodina i Kosmet dobili i skoro sve elemente drzavnosti. Zbog takve nakaradne i asimetricne teritorijalne organizacije (koja nema slicnih primera u svetu) Srbija je postala talac tadasnjih pokrajinskih politickih struktura. Na taj nacin su pokrajine mogle da blokiraju normalno funkcionisanje republike na svakom polju, sto je direktno Srbiju stavilo u neravnopravan polozaj sa ostalim jugoslovenskim republikama.
Kada se govori o regionalizaciji, ne treba se povoditi za losim iskustvima iz proslosti. Narocito se ne treba pozivati na ustavna resenja iz 1974.godine. Naprotiv, zbog takvih gresaka potreban je jedan drugaciji pristup problemu. Upravo insistiranje na asimetricnoj teritorijalnoj organizaciji, gde bi samo dve pokrajine (danas na zalost, ipak samo jedna) imale prava koja bi se ostatku zemlje uskratila, nije nista drugo do tekovina svih posleratnih brozovskih ustavnih resenja. A takvo glediste zastupaju manje vise svi, s izuzetkom onih koji uvidjaju moguce prednosti regionalizacije citave drzave, kao i onih koji su za ukidanje vec postojecih autonomija.
Daleko od toga da sam na liniji danasnjih "autonomasa", ali trebalo bi da ista prava uzivaju gradjani na citavoj teritoriji Srbije. Regionalizacija, shvacena pre svega kao ekonomska autonomija regiona u odnosu na centralnu vlast - tj. prenos nadleznosti i obaveza sa drzavnog nivoa na lokalni - predstavlja resenje koje je ugusilo separatisticke pokrete u Evropi i sprecilo rastakanje pojedinih drzava. Jer separatizam je najvecma odgovor na drzavni centralizam. Uz to, moderno regionalizovana drzava, pored toga sto obezbedjuje obezbedjuje ista prava svim svojim gradjanima, u celini omogucuje i ravnomerniji ekonomski razvoj na citavoj svojoj teritoriji.

Alexandra9
31.01.2004., 10:46

?? ?? ???? ???? ??? ????? ????? - ??? ???, ??? ??? ?????, ??? ????? ???? ?????????? (??, ??????) ?? ???? ???? ????????? ???? ????? ?? ?? ???????! :roll:

...tu ideju regionalizma su pocela da potenciraju gospoda autonomasi, a sve u zalu za drugom Tiiiitom i njegovim * Ustavom iz 1974....pa se u tom corbuljaku nasao onaj Kovacevic iz KG ( Liga za Sumadiju, dobili 280 glasova 2000...u opstoj euforiji, da se ne zaboravi)trazeci regiju Sumadiju...a sve u fazonu...kad' moze Vojvodina, a sto ne bi mogla Sumadija...e, kako se nisu nadali, tako su i prosli na ovim izborima...

ok, neko voli da menja postove... (gore bold- ovano)

NaNaNa
04.02.2004., 16:54
SUMADIJA, NASA DIKA, BICE REPUBLIKA !!!

Betty
09.02.2004., 18:32

To je3 prvo na pamet palo Njegosu, chekiraj "Pisma iz Italije". Ljubomira Nenadovica.

Betty
09.02.2004., 18:35
plus - jeste videli onaj napad radikala na "Gradjanski list"??? Cist fazishizam.....

timmy
09.02.2004., 19:23
plus - jeste videli onaj napad radikala na "Gradjanski list"??? Cist fazishizam.....
šta bi drugo i očekivali od radikala :wink:

фигхтер
10.02.2004., 23:48
šta bi drugo i očekivali od radikala :wink:

:lol: :lol:

ЦарДушан
14.02.2004., 17:34
Мислим да непостоји реална опасност од одцепљења Војводине,пре свега јер тамошњи већински народ(ми) то не жели,пасамим тим и нема разлога да их лишавамо наћина да се брже развију.Поцетићу да је због тог страха од одцепљења настало усташтво као и све лоше што се нажалост десило исмеђу нас и католичких Срба(Хрвата).

ЦарДушан
14.02.2004., 17:37
Радикале треба забранити,они су срамота за Србију.

slobodan jarčević
28.01.2008., 09:15
Nisam pročitao sve tekstove, ali sam video da su uobičajeni za Srbe. Dele se zavičajno, koriste istorijske podvale iz školskih i univerzitetskih udžbenika, itd. Evo, svi pišu "Vojvodina". Zašto? Ako je to ime od državnosti Srba u Austriji - 1848, onda treba zvati da se ta autonomija zvala Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat. Na mapama Mađarske iz 18. stoleća, piše na današnjoj Vojvodini - Srbija. Treba shvatiti da je izraz "Vojvodina" izmišljen da bi se uklanjalo srpsko ime iz Panonije. Dalje, uvrežilo se mišljenje da su Srbi došli u Vojvodinu iz Srbije - na madjarsku zemlju. Nikome ne pada na pamet da su Mađari stigli na nečiju zemlju, jer im je postojbina u Mongoliji. A kad su došli u Panoniju, u njoj nisu živeli ni Italijani, ni Nemci, ni Francuzi, ni Englezi, ni drugi evropski narodi - tu su živeli samo Srbi. Slovaci, Ukrajinci, Nemci, Rusini... dolaze u 18. stoleću. Njih će tu doseliti Marija Terezija, kad je, prethodno, prognala Srbe u Rusiju. Setite se seoba iz istoimenog romana Miloša Crnjanskog. Dalje, toliko navale da Vojvodina postane država. Zamislite. Naseljena je većinskom srpskim stanovništvom - a traži se srpska autonomija u Srbiji. Zamislite ludost da Mađari traže mađarsku autonomiju u Mađarskoj. Još jedna zabluda. Često se piše da je Vojvodina najbogatija u Srbiji. A znate li da, osim kukuruza i industrijskih biljaka, Šumadija ima veću proizvodnju u ostalim kulturama i u uzgoju stoke. A vinogradi, voće i drugo da ne govorimo. Dalje, planinska Srbija ima: šume, ugalj, zlato, bakar, olovo, uranijum, zeolit i druge rude. Vojvodina ima samo nafte i gasa, ali to je sedmina potreba Srbije. Od Pirota do Kopaonika, Srbija ima škrišce - iz njih se može proizvoditi nafta. Da ne govorimo o turizmu planisnkse i ravničarske Srbije - 100 puta je razvijeniji južno od Dunava.
Sava Tekelija je davno napisao da Srbi ne cene sebe, a da cene druge.
Dovidjenja, S. Jarčević

дрињача
28.01.2008., 12:00
Ја сам из Старе Пазове, тј. из државе Србије. Јака локална самоуправа па нек се општине у конкуренцији утркују која ће бити економско успешнија. Покрајина Војводина ће бити укинута када се националне снаге договоре по том питању. Костреш и Чанак ће кад-тад завршити у затвору за своје сепаратистичке планове. Нигде ни једна озбиљна држава не би толерисала домаће издајице па тако неће ни Србија.
------

Прослављена шеснаеста годишњица Лиге -
У 3АГРЉАЈУ ШИПТАРСКОГ ОРЛА

Оснивач кикиндског Одбора ЛСВ-а, Душко Француски, са партијским пријатељима весело, у недељу, у мајици с мотивом албанске заставе, црним двоглавим орлом, прославио рођендан странке

Вече раније, у суботу, 15. јула, на централној Прослави 16. рођендана ЛСВ-а, у Новом Саду, Ивана Дулић - Марковић, грохотом смеха, одобравала је увреде које је у друштву, лигашки гуру Ненад Чанак, изговарао на рачун актуелног премијера др Војислава Коштунице. Чему се чудити - то је мера искрености њеног односа према српској влади, месту које заузима у њој, коалиционом партнеру и свима нама заједно.

Чанак је потегао из Америке да на слави своје странке, као господар клоаке, изручи нове увреде, недостојности и "мудре" мисли. То је онај опскурни тип, подсетимо јавност, који је, пермутирајући назив националне академије САНУ у АНУС, дао нови немерљив допринос иначе већ пребогатом властитом опусу политичког неукуса, примитивизма и простаклука.

У суботу увече, смејали су се у оргазмичном заносу његове опскурне присталице Лиге изузетних промашаја, смејала се и у опсенама и простоти његовог лика и дела уживала нова потпредседница владе, Ивана Дулић-Марковић. Смејали су се они, сви заједно, нама и целој Србији.

Епигони у Кикинди уприличили су вече касније, у једном кикиндском клубу, бал Лиге изузетних промашаја. Да ли с предумишљајем, намерно и провокативно, или потпуно лишен нормалног политичког пулса, али и елементарног људског принципа, тек један од оснивача Лиге у Кикинди, Душко Француски, бивши директор Дома омладине и Жујиних црних "Kikindskih", појавио се у мајици с мотивом црног двоглавог албанског орла и натписом "Албанија".

Каква је то порука свима нама? Политичка, људска, шамар јавном укусу, елементарном моралу и заборављеном хуманизму. Недостајали су, ваљда, као драги гости, још и Фатмир Љимај, Рамуш Харадинај, они зликовци које је Хашки суд за злочине над неалбанцима наградио слобо-дом.

Кога призивају лигаши када на слави своје минорне странке, нада овде у Кикинди, али и јавности целе Србије, утискују срамни жиг неподношљиве националне срамоте. К.Н.

(КИКИНДСКЕ НОВИНЕ, јул 2006.)

http://img53.imageshack.us/img53/8532/lsv16radak250ve8.jpg

El Muerte II
28.01.2008., 12:24
@ drinjaca

Бачка, Банат и Барања су прогласили присаједињење Краљевини Србији. Са Сремом је било нешто другачије,

:lol::lol::lol::lol::roll:

дрињача
28.01.2008., 12:34
Код нас у Срему је најбоље, да нам тек видиш како је шарена табла сланине. Та, каква Бачка, Банат... какви бакрачи :lol:

sasha234
28.01.2008., 23:46

Ti si bruka za Vojvodinu gegule!:twisted:

minalex
29.01.2008., 00:07
ja kao sremski nacionalista bi samo da postavim pitanje sta sa baranjom koja je takodjer deo vojvodine. ima li ko iz pokrajinskih vlasti da pokrene to pitanje? kostres na primer.cija je baranja?

sasha234
29.01.2008., 00:11
Baranja i zapadni srem su deo Vojvodine!!!

дрињача
29.01.2008., 00:14
тј. Србије...

sasha234
29.01.2008., 00:17
Ti neznas geografiju.Rekao sam Vojvodine!

minalex
29.01.2008., 00:39
jeste to su zvanicno delovi vojvodstva a postoje dokumenti za to samo mi je krivo sto oni koji najvise arlaucu nemaju muda da postave to pitanje onima kojima treba da postave.

sasha234
29.01.2008., 08:30
A na koga ti to konkretno mislis?
Sramota je sto i oni koji nemaju pojma i ne znaju da izgovore Vojvodina odlucuju o njenoj sudbini!

El Muerte II
29.01.2008., 11:19
Sramota je sto i oni koji nemaju pojma i ne znaju da izgovore Vojvodina odlucuju o njenoj sudbini!

:grin::D:)

Bogart
29.01.2008., 11:57
Ti neznas geografiju.Rekao sam Vojvodine!

Тј. Србије.

Наравно, не кнежевине/краљевине Србије која је јужно од Саве и Дунава, већ војводине Србије. Или Српске војводине, што је био њен још популарнији народни назив. Војводина је титуларност, као кнежевина, краљевина, бановина, царевина, република итд., и само име по себи не значи ништа. Као када би неко сутра променио име Републици Српској у "Република", а Србе у њој звао "Републиканцима".

minalex
29.01.2008., 21:16

da i na takve sam mislio ali jos vise na nase podrepase.ne mogu da prihvatim da se neko bori za neka prava u vojvodini a okrece glavu od jednog dela koje je na lopovski nacin oteto.

sasha234
29.01.2008., 22:44
Vojvodina se pise velikim slovom! Geguli idite kuci jer vi nemate pojma sta je Srpska Vojvodina, ko je njen prvi predsednik i ko je prvi komandant oruzanih snaga Vojvodine!

Bogart
30.01.2008., 00:49
Шта су то "Гегули"? :confused:

Срби?

Slaven777
30.01.2008., 01:14
Utemeljenje Vojvodine leži u Srpskom Vojvodstvu 1848.-1860. godine. Ono je nasilno ukinuto, a 1912. godine sve vekovne srpske povlastice i privilegije ukinute (prosvetne, verske) i to je to.

Ne znam šta više razvlačite o tome, a inače svako zna da su se Srbi hteli ujediniti sa Srbijom čim je počeo Srpski ustanak. Setite se Ticanove bune.

P.S. Ne mogu da poverujem da je neko napisao "Marija Terezija naselila Srba 1780."...habsburske vlasti nisu doseljavale Srbe na teritoriju Vojvodine, vec neSrbe kako bi im smanjili apsolutnu vecinu na neku bednu relativnu. :roll:

Slaven777
30.01.2008., 01:17
Nisam pročitao sve tekstove, ali sam video da su uobičajeni za Srbe. Dele se zavičajno, koriste istorijske podvale iz školskih i univerzitetskih udžbenika, itd. Evo, svi pišu "Vojvodina". Zašto? Ako je to ime od državnosti Srba u Austriji - 1848, onda treba zvati da se ta autonomija zvala Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat. Na mapama Mađarske iz 18. stoleća, piše na današnjoj Vojvodini - Srbija. Treba shvatiti da je izraz "Vojvodina" izmišljen da bi se uklanjalo srpsko ime iz Panonije. Dalje, uvrežilo se mišljenje da su Srbi došli u Vojvodinu iz Srbije - na madjarsku zemlju. Nikome ne pada na pamet da su Mađari stigli na nečiju zemlju, jer im je postojbina u Mongoliji. A kad su došli u Panoniju, u njoj nisu živeli ni Italijani, ni Nemci, ni Francuzi, ni Englezi, ni drugi evropski narodi - tu su živeli samo Srbi. Slovaci, Ukrajinci, Nemci, Rusini... dolaze u 18. stoleću. Njih će tu doseliti Marija Terezija, kad je, prethodno, prognala Srbe u Rusiju. Setite se seoba iz istoimenog romana Miloša Crnjanskog. Dalje, toliko navale da Vojvodina postane država. Zamislite. Naseljena je većinskom srpskim stanovništvom - a traži se srpska autonomija u Srbiji. Zamislite ludost da Mađari traže mađarsku autonomiju u Mađarskoj. Još jedna zabluda. Često se piše da je Vojvodina najbogatija u Srbiji. A znate li da, osim kukuruza i industrijskih biljaka, Šumadija ima veću proizvodnju u ostalim kulturama i u uzgoju stoke. A vinogradi, voće i drugo da ne govorimo. Dalje, planinska Srbija ima: šume, ugalj, zlato, bakar, olovo, uranijum, zeolit i druge rude. Vojvodina ima samo nafte i gasa, ali to je sedmina potreba Srbije. Od Pirota do Kopaonika, Srbija ima škrišce - iz njih se može proizvoditi nafta. Da ne govorimo o turizmu planisnkse i ravničarske Srbije - 100 puta je razvijeniji južno od Dunava.
Sava Tekelija je davno napisao da Srbi ne cene sebe, a da cene druge.
Dovidjenja, S. Jarčević

To nije nikakva madjarska nacionalna autonomija, oni tek nju i traze. To je autonomija jednog izuzetno izmesanog regiona - sve i svasta tu zivi (iako su Srbi u vecini), pa je to i osnov. Ima svako pravo na autonomiju, a i na istorijsku da zastiti svoje autonomno nasljedje. :roll:

Slaven777
30.01.2008., 01:20
Vojvodina se pise velikim slovom! Geguli idite kuci jer vi nemate pojma sta je Srpska Vojvodina, ko je njen prvi predsednik i ko je prvi komandant oruzanih snaga Vojvodine!

Odgovor je Josif Rajačić i Stevan Šupljikac.

sasha234
02.02.2008., 19:33
Bravo.

sumadinac5
04.02.2008., 22:17
Hrvati su uvek kroz istoriju hteli da osvoje Vojvodinu.

Bogart
04.02.2008., 23:15

Мало прецизније, никад у историји. Једино ако изузмемо "Сријем Хрватској", али то је само део Војводине.

sasha234
07.02.2008., 18:04
Tacno Bogart!

Slaven777
07.02.2008., 19:05
Мало прецизније, никад у историји. Једино ако изузмемо "Сријем Хрватској", али то је само део Војводине.

Ma nemoj, a Bačka?

sasha234
07.02.2008., 19:27
Sta je sa Backom?

Slaven777
07.02.2008., 21:17
Sta je sa Backom?

Ovo:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d2/Greater_Croatia_01.png/663px-Greater_Croatia_01.png

Bogart
07.02.2008., 22:30
Ma nemoj, a Bačka?

То нису никакве историјске тежње или претензије Хрвата, већ болесне амбиције којекаквих манијака које немају ни полуозбиљно упориште ни међу самим Хрватима. Мислим, ко их онда спречава да претендују на Београд или пола Шумадије? Или целу Црну Гору?

Тако могу и ја да објавим на интернету мапу са Бечом у Србији, и шта то доказује? Да су кроз историју Срби својатали Беч?

Slaven777
07.02.2008., 23:17
То нису никакве историјске тежње или претензије Хрвата, већ болесне амбиције којекаквих манијака које немају ни полуозбиљно упориште ни међу самим Хрватима. Мислим, ко их онда спречава да претендују на Београд или пола Шумадије? Или целу Црну Гору?

Тако могу и ја да објавим на интернету мапу са Бечом у Србији, и шта то доказује? Да су кроз историју Срби својатали Беч?

Protežu se kroz 19. i 20. stoleće. Ono je karta Velike Hrvatske. Nisu samo mali pojedinci kako ti misliš - sve od Anta Starčevića koji "sve hrvatsko" vidi do poluostrva Atike u Grčkoj.

Hellen
07.02.2008., 23:38

Само Срем.

Не волим када се преувеличава.....

Slaven777
08.02.2008., 00:45
Само Срем.

Не волим када се преувеличава.....

I Bačku. Banat praktično nikada... Baranju su i uspeli.

sasha234
09.02.2008., 21:31

Ova je tacno. Nemato nikakve veze ni sa istoriskim i bilo kojim cinjenicama.:evil::evil::evil::evil::evil:

minalex
10.02.2008., 18:25
I Bačku. Banat praktično nikada... Baranju su i uspeli.

nisu oni nikad nista osvojili nego su dobili.ovo zadnje tj.baranju definitivno je poklonio tito i njegov crtac avnojevskih granica djilas koji je tada povukao liniju izmedju vojvodine i baranje kao finale..cujem da se i danas neki djilas muva u srpskoj politici.ako je neki rod ovom predhodnom onda smo naje...li!:(

sasha234
13.02.2008., 17:11
Tacno minalex, to su granice na prirodnim granicama(reka) koje nisu dobre!

minalex
14.02.2008., 19:34
Tacno minalex, to su granice na prirodnim granicama(reka) koje nisu dobre!
evo vidis da je baranja sa donje strane omedjena dravom kao prirodnom granicom.ma bitne su tapije .postoje ne tako stari dokumenti cija je nasa baranja.tj cije je bilo i kome je dodeljeno.a stevan supljikac je bio prvi vojvoda.nego budala videla debelu plavu liniju na mapi pa povukla na dole i misli da je to=to.(Djilas)
a sad se dunav dere uz srpsku obalu i menja tok tako da se uvlaci u vojvodinu i fakticki se siri susedna drzava. ako bude sveta moze se desiti da granica bude na tisi.jos jednom pitam ko mi moze odgovoriti cija je nasa baranja u stvari?

sasha234
16.02.2008., 16:07
Djilas je zeznuo celu stvar zajedno sa Mosom Pijade.

Guliverr
21.02.2008., 16:52

NE!!!!

vujadin
22.02.2008., 07:25
Комунистички гледано да, јер тамо још увек владају комунисти колонисти, и који би желели да имају свој пашалук као што београдски комунисти имају свој. Само на њихову жалост Дубајић им је већ престар а Кмезић већ на другој страни, тако да имају мало прилике да то постигну..

El Muerte II
22.02.2008., 10:03
NE!!!!

Nisam ni mislio da mozesh drugachije da odgovorish...

Guliverr
22.02.2008., 11:44
Комунистички гледано да, јер тамо још увек владају комунисти колонисти, и који би желели да имају свој пашалук као што београдски комунисти имају свој. Само на њихову жалост Дубајић им је већ престар а Кмезић већ на другој страни, тако да имају мало прилике да то постигну..

Slazem se!

Guliverr
22.02.2008., 11:45
Nisam ni mislio da mozesh drugachije da odgovorish...

Nemas ni cime da mislis... da ja sam republikanac i unitarista..zar zaista mislis da jedan unitarista moze da bude za autonomiju...

BELFABIO
22.02.2008., 15:04

ja mislim da bi joj trebalo dati vecu autonomiju nego sto ima sad
da se ne bi i ona odlucila na odcepljenje

El Muerte II
23.02.2008., 11:08
ja mislim da bi joj trebalo dati vecu autonomiju nego sto ima sad
da se ne bi i ona odlucila na odcepljenje

Ako na republichku vlast, ove godine, dodju "unitaristi i republikanci " kao dotichni klero-fashista - Guliverr - budi siguran da ce se Vojvodina otcepiti...

Bogart
23.02.2008., 11:14
Ako na republichku vlast, ove godine, dodju "unitaristi i republikanci " kao dotichni klero-fashista - Guliverr - budi siguran da ce se Vojvodina otcepiti...

Откад је "клерофашизам" залагати се за укидање аутономије? :confused:

Колико познајем догађаје у Другом светском рату, фашисти су они који се залажу за издвајање северне Србије, а не обрнуто. Све сте испобркали, само вам клир и фашизам у глави. А да није клира (православног), не би никад било ни војводине, ал ајде...

El Muerte II
23.02.2008., 12:05
Откад је "клерофашизам" залагати се за укидање аутономије? :confused:

Колико познајем догађаје у Другом светском рату, фашисти су они који се залажу за издвајање северне Србије, а не обрнуто. Све сте испобркали, само вам клир и фашизам у глави. А да није клира (православног), не би никад било ни војводине, ал ајде...

Pod klero-fashistima podrazumevam deo trenutne Vlade Srbije - DSS i NS, a iz opozicije SRS...Nadam se da je sad jasnije...lepo napisah u svom predhodnom postu...ako na republichku vlast dodju ...itd
A shto se tiche ...da bez klira ne bi bilo ni Vojvodine...vidim da nisi bio na nekim chasovima istorije...a da cesh uskoro izostati i sa chasova kada se pishe istorija...

Hellen
23.02.2008., 12:19
A shto se tiche ...da bez klira ne bi bilo ni Vojvodine...vidim da nisi bio na nekim chasovima istorije...

Хмм...Ти изгледа ниси из Војводине?

Bogart
23.02.2008., 12:31
Pod klero-fashistima podrazumevam deo trenutne Vlade Srbije - DSS i NS, a iz opozicije SRS...Nadam se da je sad jasnije...

Образовање наше младежи је, колико видим, на врло завидном нивоу. Ускоро ће реч "фашиста" постати најпразнија празна реч која неће ништа значити колико се већ употребљава и лепи тамо где јој није место. Ево, твој ној је фашиста.

A shto se tiche ...da bez klira ne bi bilo ni Vojvodine...vidim da nisi bio na nekim chasovima istorije...

Па неће баш бити, пре ми се чини да ти користиш празне бучне фразе без значења. Ето, лепо те питах шта се дешавало са државом Југославијом (па и војводином) када су овде заиста владали фашисти? Исто ово што и данас, само што су данас Хрватска и БиХ раздвојене државе, а у Другом рату су биле спојене.

И наравно да ћу са таквих часова писања "историје" када је у питању цепање државе (какве такве) покушати да изостанем. Ипак ми је стало до тога да ми унуци једног дана не пљују у слику.

Bogart
23.02.2008., 12:35
Мислим, стављати Коштуницу и Илића у исти кош са Хитлером, Мусолинијем, Павелићем и Хортијем, то није само изругивање са жртвама Другог светског рата и тадашњих геноцидних режима, већ и злочин против памети. Разумем да такве конструкције могу да падну на памет лудом Чанку, јер их он и смишљено форсира, али да неко стварно и искрено верује у такве медијске циркузарије, то промиче мојој моћи поимања и разумевања људске психе и људске памети.

Sanovnik
23.02.2008., 14:14
Мислим, стављати Коштуницу и Илића у исти кош са Хитлером, Мусолинијем, Павелићем и Хортијем, то није само изругивање са жртвама Другог светског рата и тадашњих геноцидних режима, већ и злочин против памети. Разумем да такве конструкције могу да падну на памет лудом Чанку, јер их он и смишљено форсира, али да неко стварно и искрено верује у такве медијске циркузарије, то промиче мојој моћи поимања и разумевања људске психе и људске памети.

Потписујем. то јест , потпуно се слажем . Не видим никакв разлог да Војводина и даље остане некаква административна целина, осим бојазни да би укидање исте , заправо дало повод аутономашима да покрену прави процес отцепљења, за који могу да добију потпуну политичку и сваку другу помоћ. Објективно , Војводина, као аутономна покраина ,у историсо-политичком смислу нема основу. Свакако не већу од Славоније, или Истре. Међутим , пошто су Хрвати прагматичнији од нас, а по питању својих интереса потпуно компактни, те узимајући у обзир и чињеницу да је Тито био њихов и да су сви њихови кадрови у КП, заправо били прикривени националисти и да су и те како водили рачуна о свом народу, а да то, са нашим КП кадровима , који су врбовани одреда из друштвеног талога,није случај, јасно је зашто је ситуација оваква.
У ***. , коликa ми је ова реченица :lol:

Guliverr
25.02.2008., 18:42

Ja ne pripadam ni jednoj stranci,ni jednoj ideologiji,citem,ucim i razmisljam svojom glavom..uz to sigurno je da i dosta gresim ALI pitam TE NESTO....kada koristis pojam KLERO-FASISTA umes li da nam ga detaljno i svojim recima objasnis....

Guliverr
25.02.2008., 18:45
Pod klero-fashistima podrazumevam deo trenutne Vlade Srbije - DSS i NS, a iz opozicije SRS...Nadam se da je sad jasnije...lepo napisah u svom predhodnom postu...ako na republichku vlast dodju ...itd
A shto se tiche ...da bez klira ne bi bilo ni Vojvodine...vidim da nisi bio na nekim chasovima istorije...a da cesh uskoro izostati i sa chasova kada se pishe istorija...

Objasni pojam KLERO-FASISTA,rekoh ti vec!

Sanovnik
25.02.2008., 23:45
Јел ову кованицу смислио Сорош, Бжежински ( сотона лично), Б92, Борка Павичевић или Чеда. Баш ме занима ко је ум који може овако да постави ствари. Па зна ли тај мудрац да у Србији чак ни за време 3 рајха, када је у свакој држави у Европи било фашиста, чак ни тад их није било у Србији.

Dikan
25.02.2008., 23:52
Vojvodinu, kao pojam možemo u političkom i istorijskom značenju posmatrati samo od 1945 do danas.

Vojvodina danas nema istorijski i politički kontinuitet sa onim što se nakad zvalo Srpsko Vojvodstvo i Temišvarski Banat (što je trajalo koliko je trajalo), čak motivi za stvaranje, kao i priroda tih teritorijalnih jedinica je sasvim različita. Dunavska banovina ima više veze sa današnjom Vojvodinom.

O pitanju regionalizacije i uređenja države Srbije ne traba raspravljati na Istoriji.

Sanovnik
26.02.2008., 00:47
O pitanju regionalizacije i uređenja države Srbije ne traba raspravljati na Istoriji.[/QUOTE]

Слажем се . Омакло ми се .

El Muerte II
26.02.2008., 10:36
Образовање наше младежи је, колико видим, на врло завидном нивоу. Ускоро ће реч "фашиста" постати најпразнија празна реч која неће ништа значити колико се већ употребљава и лепи тамо где јој није место. Ево, твој ној је фашиста.

Па неће баш бити, пре ми се чини да ти користиш празне бучне фразе без значења. Ето, лепо те питах шта се дешавало са државом Југославијом (па и војводином) када су овде заиста владали фашисти? Исто ово што и данас, само што су данас Хрватска и БиХ раздвојене државе, а у Другом рату су биле спојене.

И наравно да ћу са таквих часова писања "историје" када је у питању цепање државе (какве такве) покушати да изостанем. Ипак ми је стало до тога да ми унуци једног дана не пљују у слику.

Noj fashista???:-(
Samo se ti brini za svoju sliku, shtedi pljuvachku unucima, trebace im mozda za neshto drugo...a do tada...buy

Bogart
26.02.2008., 10:45
Noj fashista???:-(
Samo se ti brini za svoju sliku, shtedi pljuvachku unucima, trebace im mozda za neshto drugo...a do tada...buy

Чекај, шта се одма ваташ за слику, и помињеш ми унуке, па као у фазону "ја сам изнад овога" дижеш нос и - ћао. Не знам да ли си свестан да си (иако ово прети да прерасте у политичку дискусију) Коштуницу и Илића ставио у исто друштво са Хитлером, Мусолинијем и Павелићем, и на какав начин си се ту изругао свим жртвама фашистичких режима у Другом светском рату? И шта је спорно у томе што те питам, ко је одвајао Војводину из Србије у Другом светском рату (а у исто време и Косово) у време када су заиста постојали фашистички режими. Одговор је: фашисти. И то уједињени фашисти свих земаља, по истим шавовима по којима се распарчавала и последња Југославија заједно са Србијом.

Реч фашизам се тотално банализује и дебилизује, а то не би смело да се догоди.

El Muerte II
26.02.2008., 10:55
Objasni pojam KLERO-FASISTA,rekoh ti vec!

Nervozan???
Ja ne sedim za PC-em po ceo dan kao ti...
Moje shire objashnjenje onoga shto trazish je za Pdf - Politika...
Evo ti samo kraca asocijacija na pojam klero-fashista...a to je sve ono shto se deshavalo ( mislim na negativna deshavanja ) na mitingu u Beogradu pre neki dan...a to je da Premijer daje "demokratsko" zeleno svetlo nasilju, a na Vracharu, u pauzi izmedju mitinga i vatre, ide ili josh bolji izraz - teche - "osveshcivanje" srp(B)skog naroda...
pitam se pitam se...zashto taj ili takvi mitinzi nisu bili mnogo ranije, pre nezavisnosti, nego nakon...E tu je i poenta...Shto je narod izmanipulisan samo u politichke ( nechije ) svrhe...
E tu lezhi virus zvan Klero-Fashista ( kombinacija manipulisanja masom putem Crkve i Vatre ) ...i taj virus odredjeni ( vec navedeni u mojim postovima ) zhele da ga masovno puste u narod i da nam vrate devedesete, jer samo u vojnom stanju i samoizolaciji neki mogu opstati na vlasti...ali...devedesete su proshle...mnogo veci destruktivac od danashnjeg Premijera i njegove dvorske Lude, je 2 m ispod zemlje...tako da...so long fellow
:lol:

El Muerte II
26.02.2008., 10:59
Чекај, шта се одма ваташ за слику, и помињеш ми унуке, па као у фазону "ја сам изнад овога" дижеш нос и - ћао. Не знам да ли си свестан да си (иако ово прети да прерасте у политичку дискусију) Коштуницу и Илића ставио у исто друштво са Хитлером, Мусолинијем и Павелићем, и на какав начин си се ту изругао свим жртвама фашистичких режима у Другом светском рату? И шта је спорно у томе што те питам, ко је одвајао Војводину из Србије у Другом светском рату (а у исто време и Косово) у време када су заиста постојали фашистички режими. Одговор је: фашисти. И то уједињени фашисти свих земаља, по истим шавовима по којима се распарчавала и последња Југославија заједно са Србијом.

Реч фашизам се тотално банализује и дебилизује, а то не би смело да се догоди.

Hajde da skratimo diskusiju o Velikom Velji i Voji...Upotrebi rech Moderni fashista...tj. Klero-Moderni fashista...ili josh bolje...Klero-Ultranacionalista...

arsphiltron
26.02.2008., 12:14
Posle visegodisnjeg treninga i uvezbavanja na kosovu, sada postoji isproban i razradjen metod po kojem ce vojvodinu otcepiti. Samo sada za to nece biti potrbno 9 godina, mozda 9 meseci.

Astrica
26.02.2008., 12:27
Ček malo zar nije Vojvodina bila autonomna pokrajina za vrijeme Juge?

Sanovnik
26.02.2008., 12:29
И ја се истог бојим
Као оно, Војводина демократска, а Србија није. А онда њихови извођачи радова у акцији, не бирајући средства....и тд. И ту акцију ће у војводини да обаве Срби на жалост. Мислим , њихови извођачи радова

Sanovnik
26.02.2008., 12:29
[QUOTE=Astrica;6088988]Ček malo zar nije Vojvodina bila autonomna pokrajina za vrijeme Juge?[/QUOTE

Јесте . Али није требала да буде.

El Muerte II
26.02.2008., 12:43
И ја се истог бојим
Као оно, Војводина демократска, а Србија није. А онда њихови извођачи радова у акцији, не бирајући средства....и тд. И ту акцију ће у војводини да обаве Срби на жалост. Мислим , њихови извођачи радова

Neko je ovih dana rekao...Vojvodina nije bankomat i svaki gradjanin Srbije moze da izvlachi kintu, ali Vojvodjani...samo 7% od svojih para i to krajem godine u decembru.
Vojvodina nece da ratuje radi nechijih politichkih retro stavova pod nazivom "cepaju nas"...A zashto nas cepaju...pa bash zbog Beogradizacije Srbije...a Beogradizacija Srbije je mnogo veca nego za vreme Slobe...a Premijer i dvorska Luda su mnogo gore nachepili na vojvodjanski novchanik od gorepomenutog...a svako ko je normalan, ma ko da je, iz bilo kog kraja sveta...kad mu nagaze na novce i porodicu, on se seli...protivi se... ne da svoje...A Beograd uzima sve vishe...Da li vam je logichan kraj 20-togodishnje bajke, u sluchaju da se ne pojavi charobni princ ( u shta sumnjam ) ?

Sanovnik
26.02.2008., 13:03
Мислим да је глупо да полемишемо о томе на Историји.
Сигурно ће и на политици доћи на ред Војводина. У сваком случају , одавно је понуђено да се уради комплетна децентрализација, али на нивоу општина , што је од аутомомаша одбијено.

Astrica
26.02.2008., 13:50
[QUOTE=Astrica;6088988]Ček malo zar nije Vojvodina bila autonomna pokrajina za vrijeme Juge?[/QUOTE

Јесте . Али није требала да буде.
A zašto?

Hellen
26.02.2008., 15:02
Neko je ovih dana rekao...Vojvodina nije bankomat i svaki gradjanin Srbije moze da izvlachi kintu, ali Vojvodjani...samo 7% od svojih para i to krajem godine u decembru.
Vojvodina nece da ratuje radi nechijih politichkih retro stavova pod nazivom "cepaju nas"...A zashto nas cepaju...pa bash zbog Beogradizacije Srbije...a Beogradizacija Srbije je mnogo veca nego za vreme Slobe...a Premijer i dvorska Luda su mnogo gore nachepili na vojvodjanski novchanik od gorepomenutog...a svako ko je normalan, ma ko da je, iz bilo kog kraja sveta...kad mu nagaze na novce i porodicu, on se seli...protivi se... ne da svoje...A Beograd uzima sve vishe...Da li vam je logichan kraj 20-togodishnje bajke, u sluchaju da se ne pojavi charobni princ ( u shta sumnjam ) ?

Да, а ''новосадизација'' Војводине???

Ко је био скоро у Новом Саду зна да је то последњих година највеће градилиште у овом делу Европе! А Нови Сад нема појма како изгледају села по Банату, како се куће обрушавају од старости и неодржавања, колико неасфалтираних улица има по градовима и селима у Војводини, какво сиромаштво влада...
У Зрењанину је (који је само два и по пута мањи од НС) за последњих 7 година изграђена ЈЕДНА нова стамбена зграда, а у НС на хиљаде!!!! Шта нам то говори?
Погледајте економију и шта од фабрика ради у Кикинди, Вршцу, Зрењанину...а како се живи у Новом Саду?!

Значи, није суштина у томе да ли ће ''наши новци'' ићи у један центар или у други, нама је mindegy! Суштина је једна добра децентрализација, а не отцепљење или сличне глупости!

Guliverr
26.02.2008., 15:43
[QUOTE=El Muerte II;6088521]Nervozan???
Ja ne sedim za PC-em po ceo dan kao ti...
Moje shire objashnjenje onoga shto trazish je za Pdf - Politika...
Evo ti samo kraca asocijacija na pojam klero-fashista...a to je sve ono shto se deshavalo ( mislim na negativna deshavanja ) na mitingu u Beogradu pre neki dan...a to je da Premijer daje "demokratsko" zeleno svetlo nasilju, a na Vracharu, u pauzi izmedju mitinga i vatre, ide ili josh bolji izraz - teche - "osveshcivanje" srp(B)skog naroda...
pitam se pitam se...zashto taj ili takvi mitinzi nisu bili mnogo ranije, pre nezavisnosti, nego nakon...E tu je i poenta...Shto je narod izmanipulisan samo u politichke ( nechije ) svrhe...
E tu lezhi virus zvan Klero-Fashista ( kombinacija manipulisanja masom putem Crkve i Vatre ) ...i taj virus odredjeni ( vec navedeni u mojim postovima ) zhele da ga masovno puste u narod i da nam vrate devedesete, jer samo u vojnom stanju i samoizolaciji neki mogu opstati na vlasti...ali...devedesete su proshle...mnogo veci destruktivac od danashnjeg Premijera i njegove dvorske Lude, je 2 m ispod zemlje...tako da...so long fellow
:lol:[/QUOTE

tako sam i mislio..to je tvoja kovanica..koju si izbacio iz glave ili cuo od nekog proamerikanizovanog nam sugradjanina,ucinila ti se zgodnom i ti si je ubacio i prisio meni kao svom neistomisljeniku...stara fora..kada ne mozes da osporis neciju teoriju a ti napadni njegovu licnost i to tako sto ces da joj prisijes epitet za koji ni sam ne znas sta znaci...posebno mi nije jasno zasto mi spocitavas devedesete, Tomu Nikolica, Kostunicu i sl...kazem jos jednom ne pripadam i ne podrzavam ni jednu stranku...ne robujem ni jednoj ideoligiji, citam, ucim, obrazujem se, istina cesto i grsim ali mislim svojom glavom i ne dozvoljavam da mi iko ispira mozak...ponajmanje LDP,B92 i SAD...i njihova ideologija SVETE ZEMLJE CETVRTOG RAJHA!

Guliverr
26.02.2008., 15:44
Ček malo zar nije Vojvodina bila autonomna pokrajina za vrijeme Juge?

e idi ti vidi sta ces sa Dalmacijom....jeste bila je...i danas ima izvesnu autonomiju...ima misljenja da bi trebala da ima vecu,,,ja sam i protiv ovolike!

Sanovnik
26.02.2008., 17:31
[QUOTE=Sanovnik;6088999]
A zašto?

Pre svega zbog toga, sto za tako nesto nema nikakvih razloga. Vojvodina je postala AP posle drugog sv.rata, odlikom tadasnje K.P. , a pre svega kako bi se Srbija ucinila sto ranjivijom, nestabilnijom , i u krajnem slucaju manjom, u korist ostalih republika. Oni su se tada pravdali istoriskim i etnickim razlozima . Po istom principu, autonomne pokrajine mogle biti i Slavonija i Istra. Naravno , to nikom nije palo napamet. Pakva zavera je stvorena upravo u Hrvatsko- Slovenackoj kuhinji. A sto se tice Srpskih kadrova u tadasnjoj KP Jugoslavije,, oni su bili regrutovani iskljucigvo iz najgoreg drustvenog taloga. Svi odreda, osim Koce Popovica, koji je bio izdajnik

El Muerte II
27.02.2008., 08:13
Мислим да је глупо да полемишемо о томе на Историји.
Сигурно ће и на политици доћи на ред Војводина. У сваком случају , одавно је понуђено да се уради комплетна децентрализација, али на нивоу општина , што је од аутомомаша одбијено.

Vidje q...a u slamnatom sheshiru...sada si izrekao i potvrdio, zashto nam se drzhava cepa...bash zbog tih unizhavajucih ponuda...nastavi li se tako ( lichno ne mislim da ce po pitanju ponuda, doci bolje ), desice se isto kao i sa predhodnicima...

El Muerte II
27.02.2008., 08:27
Да, а ''новосадизација'' Војводине???

Ко је био скоро у Новом Саду зна да је то последњих година највеће градилиште у овом делу Европе! А Нови Сад нема појма како изгледају села по Банату, како се куће обрушавају од старости и неодржавања, колико неасфалтираних улица има по градовима и селима у Војводини, какво сиромаштво влада...
У Зрењанину је (који је само два и по пута мањи од НС) за последњих 7 година изграђена ЈЕДНА нова стамбена зграда, а у НС на хиљаде!!!! Шта нам то говори?
Погледајте економију и шта од фабрика ради у Кикинди, Вршцу, Зрењанину...а како се живи у Новом Саду?!

Значи, није суштина у томе да ли ће ''наши новци'' ићи у један центар или у други, нама је mindegy! Суштина је једна добра децентрализација, а не отцепљење или сличне глупости!

Pretpostavljam da si majka...da imash det(c)e...ako se otac u porodici ponasha kao vandal, to utiche na vaspitanje deteta, pogoto mushkog...

Apsolutno si u pravu po pitanju Novosadizacije ...
Licho, nisam za odvajanje Vojvodine, nego, za jednu dobru decentralizaciju ( kako sama kazhesh ), ali, chini mi se...a ne samo meni...da cemo pod poltichkom palicom trenutnog Premijera, Radikala ( koji su na vlasti u Novom Sadu, Zrenjaninu...) biti primorani da drugachije razmishljamo...shteta...ali drugog puta ne vidim...jer ne verujem u promenu politichkog stava o vojvodjanskoj ekonomiji u Srbiji, od gore pomenutih politichara...hmmm, neka druga vlast...ne znam...samo ako brzo preuredi ekonomske ( a i neke politichke ) odnose na relaciji Pokrajina - Republika...ali, ovo je vec domen hipotetike...a novac ne trpi hipotetichka razmishljanja...

Hellen
27.02.2008., 15:14
У Зрењанину нису радикали на власти.

El Muerte II
28.02.2008., 09:36
У Зрењанину нису радикали на власти.

Ok...
mislim da si shvatila moju poruku...

Saint Andrew
29.02.2008., 11:35

Slazem se u potpunosti... Nama u Sumadiji nece niko (pa ni Vojvodjani) u tome da pomognu niti to treba ocekivati. Sami sebe moramo spasavati.

Danas i ljudi u Centralnoj Srbiji koriste izraz Beogradski pasaluk,a znaci : Grad Beograd sa gradskim i rigradskim naseljima...

Astrica
29.02.2008., 12:25
e idi ti vidi sta ces sa Dalmacijom....jeste bila je...i danas ima izvesnu autonomiju...ima misljenja da bi trebala da ima vecu,,,ja sam i protiv ovolike!
A jes ti usporedba?:P

a.milan1984
10.04.2008., 17:30
toliko stvari receno . . . interesantno, kao da se tu iko od nas ista pita . . .

Vojvodina definitivno zasluzuje finansijsku i ekonomsku autonomiju, u okviru sadasnje drzave . . .
Nikako razbijanje Srbije, ili bilo kog njenog dela, neko je tu pomenuo da se ne pominje Kosovo???

Molim vas pa zar i na pitanje Vojvodine, mora Kosovo pominjati ? ? ?
Zar ne mislite da je Kosovo prodano malo pre nego je napisan onaj gorepomenuti Ustav iz '74.
Zatim je to isto Kosovo izdavano 1998. u Rambujeu, a zatim 1999. potpisani i ugovoru, da bi potpune preslo u vlasnistvo Albanaca ove godine. . . Izlisno je . . .

A misljenje o autonomiji??? Ako je Beograd imao pravo zadnjih godina od one mlecne revolucije(demonstracije i jogurt revolucija, *Demons - narod u Novom Sadu, tracije - jogurt u tetrapaku) u Novom Sadu, pustite malo Vojvodinu da proba sama da se stara o svojim finansijama, pa da vidimo, nikakva drzavna podela, samo finansije i ekonomija.

KRE44
13.04.2008., 15:49
Ne, Vojvodina mora da bude Republika da bi ovakve kretene drzali sto dalje.

pa nemoj tako
Vojvodina zasluzuje autonomiju to niko ne spori
Pitanje je samo da li ce se ostati na ekonomskoj autonomiji ili ce se praviti koraci da Vojvodina dobije sve atribute drzave
ja ne vidim nista strasno da se bude deo drzave i to deo matice odakle je 70 odsto ljudi se ovde i naselilo
Pitanje moje glasi
Kako je to moguce da svi narodi koji ne zive u svojim maticama teze da se pripoje svojim maticama primer madjara albanaca koji su uzged budi receno prilicno uspesni, samo srbi ne zele da budu vezani za maticu-ne daj boze je l vec oce da odu do nje
fakat je da ova politika centalizacije ne vodi nicemu
ali izmedju takve grozne centralizacije i p[otpune autonomije da ne kazem ocepljenja postoji veliki manevarski prostor za pregovaranje
na zalost ni na jednoj ni na drugoj strani nema pravih pregovaraca
ako uzmemo da je sa nase strane cirkuzant canak ma molim vas
gde ce on nas da odvede

KRE44
13.04.2008., 15:54
pitanje drzave nije trnutna stvar toga sto lose zivimo pa mislimo da nas beograd krade
pitanje drzave je mnogo komplikovanije i dugorocno posmatrano mora planski da se radi
sta vojvodjani samo kukamo za onim ustavom iz 74
a sto se to ne poglda i drugacije
taj ustav nas je doveo do korak da budemo samostalni
u tadasnjoj jugoslaviji srbija je imala 3 glasa
to je sve napravljeno politikom da se jedna drzava tada republika sto vise oslabi
ustavom iz 74 smo ladno mogli da glasamo protiv srbije
pitanje
da su sitra i dalmacija dobile svoje autonomije a imaju istorijsko mnogo vece i duze pravo od vojvodine da li bi te dve republike glasale protiv svoje drzave matice
mislim da desavanja u poslednjih 20 godina upravo govori suprotno
svakom od nasih suseda je postojao jedan interes
hrvatima hrvatska i da ne nabrajam ostale
i sta sad
mi smo poseban narod ?
Mi Vojodjani?
ija ne mislim tako mi smo isto kao i sumadinci ili ere ali imamo administrativnu granicu pa nam to daje za pravo da se busamo i pitamo gde su nasi novci
ajde da pitamo nislije da li oni imaju taj problem imaju naravno ali nemaju granicu da mal mal ucenjuju ako ne budete vi u beogrdau dobro mi cemo ocepiti

minalex
13.04.2008., 23:08
pitanje drzave nije trnutna stvar toga sto lose zivimo pa mislimo da nas beograd krade
pitanje drzave je mnogo komplikovanije i dugorocno posmatrano mora planski da se radi
to je sve napravljeno politikom da se jedna drzava tada republika sto vise oslabi
pitanje
da su sitra i dalmacija dobile svoje autonomije a imaju istorijsko mnogo vece i duze pravo od vojvodine da li bi te dve republike glasale protiv svoje drzave matice
i sta sad
mi smo poseban narod ?
Mi Vojodjani?
ija ne mislim tako mi smo isto kao i sumadinci ili ere ali imamo administrativnu granicu pa nam to daje za pravo da se busamo i pitamo gde su nasi novci
ajde da pitamo nislije da li oni imaju taj problem imaju naravno ali nemaju granicu da mal mal ucenjuju ako ne budete vi u beogrdau dobro mi cemo ocepiti

m samo ta prokleta centralizacija.da se uradi nesto kao u nemackoj.ovako i malo dete vidi da sve ode u beograd. treba prvo drzavne institucije preseliti npr u krusevac ili kragujevac

KRE44
14.04.2008., 10:51
m samo ta prokleta centralizacija.da se uradi nesto kao u nemackoj.ovako i malo dete vidi da sve ode u beograd. treba prvo drzavne institucije preseliti npr u krusevac ili kragujevac

to je problem - centralizacija, ali na zalost resavanje tog problema se prolongira stalno jer uvek postoje sudbinski teska pitanja koja se resavaju iz dana u dan.
I to ce se valjda resiti kada napokon saznamo koja je i dokle je nasa drzava
problem nasih politicara je sto se stalnpo bave samo tekucom problematikom
niko o d njih nema plan za sutra za prekosutra
plan koji podrazumeva razlicite varijante na zadatu temu
stalno padamo na ispitu iz politike
da ih neko pita kako vi vidite Srbiju za 10 godina
pa nemaju pojma ni kako je vide sutra a ne da im ne daj boze postavis neko komplikovanije pitanje tipa kako vidite regione u toj nasoj zemlji
Regioni decentralizacija? nikad culi
ma jednostavno nemaju pojma
niko od njih
i zato ce me ovi sudbinski izbori preskociti

Hellen
14.04.2008., 12:52
pitanje
i sta sad
mi smo poseban narod ?
Mi Vojodjani?

Тачно!
Да не кажем да плаћамо ''и на мосту и на ћуприји''! Плаћамо огромну војвођанску админитрацију која ту само нешто фигурира, а ничему не служи.
Обратиш се Покрајини, они кажу:''За то је задужена Република'', обатиш се Републици, они кажу:''То је Омнибусом пренесено у ингеренције Покрајине''', и тако те возају па не знаш више где припадаш...:(