PDA

Vidi punu verziju : Licnosti WWII

Saliery
09.01.2004., 01:40
Koje su licnosti iz ovog perioda na Vas ostavile snazan utisak, i zasto?

bole065
29.01.2004., 06:53
Radivoje Kerovic.

Procitao sam knjigu o njemu. Vodja cetnika sa podrucija Majevice. Sacuvao hiljade Srpskih civila od strane SS-trupa (Nijemaca), tako sto je obecao Nijemcima da ih partizani nece napadati ako Nijemci postede Srpske civile. Mnogi su Srbi vec bili strijeljani, ali mnogi i nisu. Time je zaustavio strijeljane Srpskih civila. Nije bio na strani Nijemaca ali je znao da ako se okrene protiv njih, sav Srpski narod ce izginuti.

Proglasen je razbojnikom, izdajicom od Partizanske strane jer se usaglasio na mir sa Nijemcima. Partizani su i dalje napadali, i time provocirali dalja ubijanja od strane Nijemaca i medju Srbima. Ipak narod Majevice je zahvalan Radivoju, jer danas dan Srba nebi bilo na Majevici da nije bilo njega.

13.02.2004., 22:17
Odgledaj seriju Band of Brothers, pa ti meni reci.

14.02.2004., 23:05
Band of Brothers kazes, serija jeste dobra ali opet su Ameri heroji. Ne mrzim ja Amere, ali zasto se svaka njihova uloga glorifikuje. Pogledaj ti statistike mrtvih boraca pa onda ti reci meni

15.02.2004., 00:21
ADOLF JE NAJVECI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DEUTSCHLAND UBER ALLES!!!!!!!!!!!!!!!

Decko27Bg
25.07.2008., 18:30
Alert Sper(spiritus movens nemacke ratne privrede)!!

crni lepotan
25.07.2008., 19:19
Zukov

crow
25.07.2008., 20:02
B-) Erwin, naravno

Šakal
25.07.2008., 20:12
Hm, Pustinjska Lisica... naravno...

ljuta_mamba
26.07.2008., 00:15
feldmarsal manstajn

Azathoth
26.07.2008., 00:25
'De s' komsho...

Je li, ko je kreator Blickriga? Mislio sam da je Guderian, ali sam nedavno chuo da je zapravo Manshtajn najzasluzhniji...

@tema
Hitler, verovatno. Chisto jer je promenio svet vishe nego ijedna druga lichnost dvadesetog veka.
Ako prichamo o vojskovodjama, ima ih... Vec pomenutima bih dodao Gotharda Hajnricija.

tommy gun
26.07.2008., 00:26
Ervin Rommel...Genije....

ljuba miljkovic
26.07.2008., 00:36
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Rommel_with_his_aides.jpg/200px-Rommel_with_his_aides.jpg

Na suprotnoj strani, ali respekt...

ljuta_mamba
26.07.2008., 01:25
'De s' komsho...

Je li, ko je kreator Blickriga? Mislio sam da je Guderian, ali sam nedavno chuo da je zapravo Manshtajn najzasluzhniji...

@tema
Hitler, verovatno. Chisto jer je promenio svet vishe nego ijedna druga lichnost dvadesetog veka.
Ako prichamo o vojskovodjama, ima ih... Vec pomenutima bih dodao Gotharda Hajnricija.

eej komso mali,sta ima
ma vidi...nezna narod,cuj..iz prve ruke
guderijan jeste,ali za tenkovske operacije...moj predpostavljeni:)
znaci,on se bavio upotrebom tenkova u tim,brzim prodorima
manstajn je bio za pesadiju,ali za brze desante i iznenadna i brza pojavljivanja
po meni,manstajn je pokazao najvece iskustvo u rusiji...najvece i najbolje operacije su bile pod njegovom komadom...sta god da je radio,uradio je kako treba
najpoznatije je bio desant na krim...gde je rusima,camcima zasao iza ledja i razbio ih
kad su nemci bili u corsokaku kods staljingrada
manstajn je dobio naredjenje da izvuce ljude iz okruzenja.....stigao je sa severa sa tenkovima i ljudstvom,i zaista stigao vrlo vrlo blizu da ih izvuce...kada je to video,zukov je naredio ofanzivu na svim frontovima,a narocito na lenjingradsom...tj frontu grupe armija A
pa je manstajn pod hitno morao da se vrati na sever da zaustavi ruse.....

sto se tice romela...nista specijalno u poredjenju sa drugima.......ali mit o njemu,su preneli anglosaksonci,koji su skloni davanja mitskih karakteristika jednom coveku...uglavnom vodji...bilo to general lee,bilo kaster...bilo romel
jedan covek bez kog vojska nebi mogla nista...takvi su
da je romel bio u rusiji,verovatno bi ostao anoniman
ali,posto je imao kontakt sa englezima....usao je u legendu
a evo i zasto........posle pucanja italijana u sahari...nemci salju pojacanja da pomognu zabare,koji su tako sramotno pukli,da je saa engleza zarobila 200.000 zabara
romel dovodi sa sobom oko 50.000 ljudi,mozda ne ni toliko,i odlicnu opremu...koju englezi tada nisu imali
krece u ofanzivu,i po svoj logici stvari ih gura ka kairu,jer je bio u prednosti,narocito sa tenkovima
tada su zabari jos kontrolisali sredozemlje,tako a englezi nisu imali dobar dotur opreme

englezi su od njega napravili mit,jer sta bi drugo njima bio razlog porazu,do iskusan komandant
general aleksander shvata,da i njima treba takav heroj,da povrati moral vojsci
i salju avionom nekog gordona,koji je trebalo da dobije komandu nad 8. armijom
taj igrom slucaja gine u avionskoj nesreci,i sudbina daje sansu,rezervi....generalu montgomeriju
kada je cica stigao u afriku,bio im je vise nego smesan...ali e ubrzo postavio autoritet,sto prethodni komandant nije mogao,i pokrenuo 8. armiju
u medjuvremenu,sredozemlje preuzimau englezi...i krece dotur robe
8. dobija nove tenkove,pojacanja,avijaciju i topove
sada je sve na montijevoj strani,jer nemci ostaju bez dotura robe
logicki...u plitkom engleskim mozgovima,on je novi heroj,veliki komandant i neko ko je izigrao romela....stice harizmu nad vojskom,koja ga je pratila do kraja rata
zapravo....sav je trik u kvalitetnom oruzju...da ti chicha kaze:ok:

sto se tice manstajna...on jhe poreklom poljak.....a manstajn mu je umetnicko prezime...nesto na foru ko klose i podolski:)

ah da...keselring....covek,koji je nasledio romelovu vojsku iz afrike...inace dobro utrenirane profesionalce
on je saveznike u italiji hebao u zdrav mozak

Azathoth
26.07.2008., 01:39
eej komso mali,sta ima

Opet lochem "Knjaz Milosh" i gledam Djokovica kako gubi.

sto se tice romela...nista specijalno u poredjenju sa drugima.......ali mit o njemu,su preneli anglosaksonci,koji su skloni davanja mitskih karakteristika jednom coveku...uglavnom vodji...bilo to general lee,bilo kaster...bilo romel
jedan covek bez kog vojska nebi mogla nista...takvi su
da je romel bio u rusiji,verovatno bi ostao anoniman
ali,posto je imao kontakt sa englezima....usao je u legendu
a evo i zasto........posle pucanja italijana u sahari...nemci salju pojacanja da pomognu zabare,koji su tako sramotno pukli,da je saa engleza zarobila 200.000 zabara
romel dovodi sa sobom oko 50.000 ljudi,mozda ne ni toliko,i odlicnu opremu...koju englezi tada nisu imali
krece u ofanzivu,i po svoj logici stvari ih gura ka kairu,jer je bio u prednosti,narocito sa tenkovima
tada su zabari jos kontrolisali sredozemlje,tako a englezi nisu imali dobar dotur opreme

englezi su od njega napravili mit,jer sta bi drugo njima bio razlog porazu,do iskusan komandant
general aleksander shvata,da i njima treba takav heroj,da povrati moral vojsci
i salju avionom nekog gordona,koji je trebalo da dobije komandu nad 8. armijom
taj igrom slucaja gine u avionskoj nesreci,i sudbina daje sansu,rezervi....generalu montgomeriju
kada je cica stigao u afriku,bio im je vise nego smesan...ali e ubrzo postavio autoritet,sto prethodni komandant nije mogao,i pokrenuo 8. armiju
u medjuvremenu,sredozemlje preuzimau englezi...i krece dotur robe
8. dobija nove tenkove,pojacanja,avijaciju i topove
sada je sve na montijevoj strani,jer nemci ostaju bez dotura robe
logicki...u plitkom engleskim mozgovima,on je novi heroj,veliki komandant i neko ko je izigrao romela....stice harizmu nad vojskom,koja ga je pratila do kraja rata
zapravo....sav je trik u kvalitetnom oruzju...da ti chicha kaze:ok:

Hm... Poznato mi je da je Romel "naduvan" ali sam mislio da je to zapravo zbog Hitlera. Odnosno da je Nemcima bio potreban u to doba chovek koji bi bio novi Fridrih Veliki, fon Bliher, ili fon Moltke, chisto jer su Nacisti dosta pazhnje obracali na propagandu, a i trebao im je jedan idealan konkretan primer rasne superiornosti Arijevaca. Zanimljivo je da sam chuo da u Shtugartu, gradu koji je "povezan" sa Romelom, on ima status, maltene, svete krave.

Nego, shta mislish o pomenutom Hajnriciju?

ljuta_mamba
26.07.2008., 01:54
Opet lochem "Knjaz Milosh" i gledam Djokovica kako gubi.

Hm... Poznato mi je da je Romel "naduvan" ali sam mislio da je to zapravo zbog Hitlera. Odnosno da je Nemcima bio potreban u to doba chovek koji bi bio novi Fridrih Veliki, fon Bliher, ili fon Moltke, chisto jer su Nacisti dosta pazhnje obracali na propagandu, a i trebao im je jedan idealan konkretan primer rasne superiornosti Arijevaca. Zanimljivo je da sam chuo da u Shtugartu, gradu koji je "povezan" sa Romelom, on ima status, maltene, svete krave.

Nego, shta mislish o pomenutom Hajnriciju?

vidi kako,on je jedan od gomile generala koji su se utopili u sirokom ruskom prostranstvu
poput leba i boka npr
pazi,on je bio mister fixer....znaci,nije bio napadac koga svi pamte,poput anrija,ronalda,ronaldinja....vec pozadinac,covek koji stoji pred golmanom
zato nije bio popularizovan,jer njegova upotreba je znacila da se povlaci,a ne jurisa...shvatas
pritom,bio je plave krvi....ozenjen jevrejkom....rodjak,blizak rundstetu...koji je ubrzo zapao u nemilost kod hitlera....razumes
a ponajvise to,sto nije vodio operacije napada,vec kada se sve razbuca,i treba da dse bezi...on je povezivao razbijene jedinice,uspostavljao rec...i vodio sistemsko povlacenje...uz borbu
pritom,bavio se fortifikacijama,rovovima...uopste sprecavanjem napada....defanzivom jednom recju
to...je nesto najteze a strane nas skolovanih vojnika
ali,vi klinci to gledate drugacije....aerickim,tupavim klincima,nije poznat,ni interesantan general koji je posle pucanja kod moskve povezivao jedinice i ponovo uspostavljao front
vec neki,oji je poput witmana sam skokao 25 tenkova..
razumes...jednostavno,nije komercijalan.....poput recimo klajsta...poput paulusa
eto....inace,zestrok profesionalac i majstor svog posla

WEISHAUPT
26.07.2008., 02:02
Adolf Hitler definitivno. Sredio je Nemačku iznutra i namestio da izgubi rat. Američki čovek; klasičan trojanac.

Azathoth
26.07.2008., 02:10
vidi kako,on je jedan od gomile generala koji su se utopili u sirokom ruskom prostranstvu
poput leba i boka npr
pazi,on je bio mister fixer....znaci,nije bio napadac koga svi pamte,poput anrija,ronalda,ronaldinja....vec pozadinac,covek koji stoji pred golmanom
zato nije bio popularizovan,jer njegova upotreba je znacila da se povlaci,a ne jurisa...shvatas
pritom,bio je plave krvi....ozenjen jevrejkom....rodjak,blizak rundstetu...koji je ubrzo zapao u nemilost kod hitlera....razumes
a ponajvise to,sto nije vodio operacije napada,vec kada se sve razbuca,i treba da dse bezi...on je povezivao razbijene jedinice,uspostavljao rec...i vodio sistemsko povlacenje...uz borbu
pritom,bavio se fortifikacijama,rovovima...uopste sprecavanjem napada....defanzivom jednom recju
to...je nesto najteze a strane nas skolovanih vojnika
ali,vi klinci to gledate drugacije....aerickim,tupavim klincima,nije poznat,ni interesantan general koji je posle pucanja kod moskve povezivao jedinice i ponovo uspostavljao front
vec neki,oji je poput witmana sam skokao 25 tenkova..
razumes...jednostavno,nije komercijalan.....poput recimo klajsta...poput paulusa
eto....inace,zestrok profesionalac i majstor svog posla

E, eto, vidish, ja klinac se njega setio.
I znam da je bio poznat kao najbolji nemachki defanzivac tog doba. Recimo, zima 1942. ispred Moskve na -40 a Hajnrici drzhi polozhaj uprkos desetostruko brojnijim Rusima.

Inache, pored Hajnricija od nacistichkih vojskovodja cenim i pomenute Guderiana i fon Manshtajna, kao i fon Rundshteta.

dachazr
26.07.2008., 05:29
I od ove proesesovske bratije niko da spomene vašeg voljenog Himlera...pa bio je efikasan...nemojte da ga zaboravljate...nije zaslužio da vam padne u zaborav. Ili Gering, ima li on zasluga za uspešne operacije Luftvafe ili nema, blickrig ne bi uspevao bez premoći u vazduhu, bez te atmosfere straha i panike koju su sejali nacistički avijatičari nad evropskim nebom...nemojte ih zaboravljati...koliko samo ljudi su umlatili, a vi ni da ih spomenete...

crow
26.07.2008., 07:08
...
sto se tice romela...nista specijalno u poredjenju sa drugima.........

:D leeee...

da znash... ovo su mogli da pishu i o mom dedi

http://en.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel

Stgt0711
26.07.2008., 11:34
Alert Sper(spiritus movens nemacke ratne privrede)!!

Alert Sper? :mrgreen: Albert Speer! ;) :mrgreen:

crni lepotan
26.07.2008., 13:44
nesto mi nejasno, Nemci izgubise rat, a na vas ostavise najsnazniji utisak (i onda se neko cudi kako se kod nas glorifikuje Kosovski boj)
spomenuo sam Zukova, dodacu jos i Patona

Azathoth
26.07.2008., 13:53
Realno, bio je potreban zajednichki napor 4 najmocnije svetske drzhave da bi se oni porazili...

crow
26.07.2008., 14:27
nesto mi nejasno, Nemci izgubise rat, a na vas ostavise najsnazniji utisak (i onda se neko cudi kako se kod nas glorifikuje Kosovski boj)
spomenuo sam Zukova, dodacu jos i Patona

:D

mmmmm da...

nemachka vs ostatak sveta
i kako to da ne pobedi u ratu :mrgreen:

mislim...

Dikan
26.07.2008., 16:43
Realno, bio je potreban zajednichki napor 4 najmocnije svetske drzhave da bi se oni porazili...

Можда грешим, али да ли си у те четри најмоћније светске силе убројао и произвођаче шампањца за Трећи Рајх...

Они се превише напеше на почетку рата, па се унередише...
После су се одмарали посветивши се тако лепом хобију...

Isus33
26.07.2008., 17:41
Kada već nabrajate sve njemačke generale, kako to da niko nije spomenuo fon Paulusa?

Azathoth
26.07.2008., 18:27
Можда грешим, али да ли си у те четри најмоћније светске силе убројао и произвођаче шампањца за Трећи Рајх...

Они се превише напеше на почетку рата, па се унередише...
После су се одмарали посветивши се тако лепом хобију...

Parafrazirao sam jednog od optuzhenih u Nirnbergu. Chini mi se da je Gering to rekao.

Jesu galski petlovi iskukurikali svoje jako brzo, ali to samo pokazuje koliko su Nemci bili mocni.

Pre rata su svakako vazhili za jednu od najvecih svetskih sila.

tommy gun
26.07.2008., 20:08
Adolf Hitler definitivno. Sredio je Nemačku iznutra i namestio da izgubi rat. Američki čovek; klasičan trojanac.
Po kojoj to osnovi zakljucujes?Daj neki dokaz da je to tako...:rtfm:

Isus33
26.07.2008., 23:14
Da je Hitler bio trojanac onda sigurno nebi sređivao Njemačku. Ostavio bi je onakvom kakva je bila, dakle trula. Nema baš nekog smisla podizati iz pepela zemlju da bi je opet vratio u pepeo. :think:

WEISHAUPT
27.07.2008., 00:02
Po kojoj to osnovi zakljucujes?Daj neki dokaz da je to tako...:rtfm:

Već sam pisao. Ali nije loše da ponovimo.

Zašto Hitleru nikad nije bilo suđeno za ratne zločine, iako postoje neke indicije da on nije izvršio samoubistvo, već ubio dvojnika i pobegao negde u Južnu Ameriku? I zašto je Hirohito i posle 1945. ostao car Japana?

I Hitler, i Hirohito, i Stalin, i Ruzvelt, i Čerčil, i Truman, svi oni su bili članovi tajnih internacionalnih društava, čiji se rad zasniva na principu minimuma zajedničkog interesa i realne raspodele moči i sfere uticaja. Svi oni su se samo javno, pred stanovnicima naše planete, delili u dva tima i vodili svetski rat, ali oni su brača i tajno su se sastajali i dogovarali kako da podele svet. I, naravno, delili su uloge: jedni su bili pobednici, a drugi gubitnici.

Posebnu pažnju bi trebalo poklaniti Drugom svetskom ratu, jer je taj rat bio najprljavija politička igra u istoriji čovečanstva. Hitlerov zadatak nije bio da osvoji Evropu ili ceo svet, već da dugotrajnim, totalnim i iscrpljujućim ratom uništi evropske imperijalne sile - Veliku Britaniju i Francusku, da uništi Nemačku, Italiju i Sovjetski Savez. Hirohito je to isto radio sa najjačim zemljama u Aziji... Bila je to prva faza amerikanizacije naše planete: u ratnom požaru svetskih razmera, za nekoliko godina, upropastiti najrazvijenije zemlje, pobiti njihovo radno sposobno stanovništvo, a posle rata ulagati kapital u te zemlje i njihovu privredu učiniti zavisnom od američke privrede. To se i dogodilo: Nemačka je posle rata bila okupirana i podeljena, Japan okupiran, Velika Britanija i Francuska izgubile gotovo sve kolonije i postale drugorazredne vojne sile, a Amerika postala svetska vojno-ekonomsko-kulturna super-sila.

Ako su Saveznici mogli 6. juna 1944. godine da se iskrcaju u Normandiju, onda su i Alemani mogli da izvrše invaziju na Veliku Britaniju. Ali nisu, jer je Hitler tako odlučio. On je imao zadatak da desetkuje svoj narod i ostale evropske narode, i ekonomski upropasti gotovo sve evropske države. Da je hteo da osvoji celu Evropu, Hitler ne bi poštedeo Švajcarsku.

Američki vojnici ne bi nikad ušli u Evropu da su Nemci izvršili invaziju na Veliku Britaniju. Padom Velike Britanije, cela Evropa bi pripala Hitleru, zapadnoevropske kolonije u Africi ne bi imao ko da brani od naleta moćne nemačke armije - i tako bi se Treći Rajh proširio na dva kontinenta. Sovjeti su se, sa promenljivom ratnom srećom, dugo borili protiv Nemaca; ali oni bi bili poraženi i kapitulirali u rekordnom roku, možda i pre leta 1942. godine, samo da su ih Japanci napali sa istoka. Oni ne bi mogli da izdrže rat na dva fronta i u tom slučaju bi se nemačke i japanske trupe sastale negde u Aziji, s tim što bi Nemci osvojili jednu trećinu a Japanci dve trećine najvećeg kontinenta. I, na kraju, da su Japanci izvršili invaziju na Australiju, ta ogromna a slabo naseljena zemlja bi se predala za veoma kratko vreme. Tako bi Nemci i Japanci podelili svet. Što se tiče američkog kontinenta, on bi izuzev Sjedinjenih Američkih Država, za Nemce i Japance bio lakši plen od Francuske ili bilo koje druge evropske ili azijske zemlje. Sjedinjene Američke Države bilo bi najlakše poraziti iznutra, pomoću rasnih sukoba i ekonomske krize, a ako znamo da je u toj zemlji i tada živelo dosta Nemaca i pripadnika ostalih nordijskih naroda, nije teško pretpostaviti da bi i ta zemlja vrlo lako bila pretvorena u nemačku koloniju.

Ali to se nije dogodilo zato što ni Hitler ni Hirohito nisu bili nacionalisti i patrioti već američki ljudi. Hitler je tolike alemanske mladiće poslao na Istočni front, u sigurnu smrt, a dozvolio da mu se u susedstvu, u Velikoj Britaniji, skoro tri godine okupljaju ogromne američke vojne snage, koje kreću u desant na Normandiju u isto vreme kad Sovjeti prenose ratne operacije na alemansku teritoriju. Sa druge strane, Japanci ne napadaju Sovjete, već ratuju protiv Kineza u Kini i Britanaca i Amerikanaca na Pacifiku. Ta pogrešna, namerno pogrešna strategija, dovela je do danas poznatog ishoda Drugog svetskog rata.

Isus33
27.07.2008., 01:07
Možemo li prema toj logici i Slobodana Miloševića smatrati američkim čovjekom? Pošto unaprijed znam da je odgovor pozitivan, onda pitam da li u istoriji postoji međunarodni sukob gdje je stvarno došlo do razmimoilaženja interesa naroda ili društvenih slojeva a do to nije bila zavjera tajnih društava?

Azathoth
27.07.2008., 02:47
Možemo li prema toj logici i Slobodana Miloševića smatrati američkim čovjekom? Pošto unaprijed znam da je odgovor pozitivan, onda pitam da li u istoriji postoji međunarodni sukob gdje je stvarno došlo do razmimoilaženja interesa naroda ili društvenih slojeva a do to nije bila zavjera tajnih društava?

Naravno da ne. I evolucija je zavera tajnih drushtava.

Baj d vej, mene mrzelo da chitam posle prve rechenice...

"Zashto mu nije sudjeno, ako postoje neke indicije da je prezhiveo...?" :roll:

WEISHAUPT
27.07.2008., 03:15
Pošto unaprijed znam da je odgovor pozitivan, onda pitam da li u istoriji postoji međunarodni sukob gdje je stvarno došlo do razmimoilaženja interesa naroda ili društvenih slojeva a do to nije bila zavjera tajnih društava?

Da, sve do Francuske buržoaske revolucije 1999. godine, koja je prva javna pobeda tajnih društava.

vujadin
27.07.2008., 04:58
Da, sve do Francuske buržoaske revolucije 1999. godine, koja je prva javna pobeda tajnih društava.

Па нека и ти напишеш нешто што се види да је грешка. Могло би се поставити питање како то да ниси приметио тако велику грешку? И како то да те та тајна друштва не ликвидирају што им откриваш тајне?

dachazr
27.07.2008., 05:09
Đe će oni na našeg sokola? Piii, te ženetine njemu ne mogu ništa, ko smije na tak'og junaka?

WEISHAUPT
27.07.2008., 09:50
Vujadine, a šta ako se u ovoj zemlji oglašavaju preko mene? Šalu na stranu, likvidira se samo onaj ko odaje rituale. Ove gore iznete stvari su poznate istoričarima i stoga ne ulaze u domen bilo kakvih tajni.

vujadin
27.07.2008., 11:47
Vujadine, a šta ako se u ovoj zemlji oglašavaju preko mene? Šalu na stranu, likvidira se samo onaj ko odaje rituale. Ove gore iznete stvari su poznate istoričarima i stoga ne ulaze u domen bilo kakvih tajni.

А за француску револуцију ниси ништа рекао ни предузео. Па како ти онда могу веровати за остало? У колико то није реч о историчарима класе Деретића, Орбинија и Филозофа, Бугарина.

дрињача
27.07.2008., 12:20
Димитрије Љотић. Сматрам га највећим Србином ww2. Хвала му.

Slaven777
27.07.2008., 12:51

дрињачо, да ниси ти можда којим случајем члан Обзор-а? :eek:

dejina811
27.07.2008., 15:47

njega je trebalo politi benzinom i zapaliti... kao zasluga za sve sto je uradio za srpski narod u celini!!!

a licnos` ( kako bi rekao Srecko Sojic )... cercil!!

Stgt0711
27.07.2008., 22:15
Lydia Litvyak (http://en.wikipedia.org/wiki/Lydia_Litvyak)

Vasily Zaytsev (http://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Grigoryevich_Zaitsev)

crni lepotan
27.07.2008., 23:30
njega je trebalo politi benzinom i zapaliti... kao zasluga za sve sto je uradio za srpski narod u celini!!!

a licnos` ( kako bi rekao Srecko Sojic )... cercil!!

tako bi previse privlacio paznju, pa bi ga ovi njegovi proglasili za mucenika

crni lepotan
27.07.2008., 23:33
tako bi previse privlacio paznju, pa bi ga ovi njegovi proglasili za mucenika

ne menja stvar da su izgubili
imali su i oni Japan (sigurno je bio jaci os Franjcuske) na svojoj strani
s druge strane imali su i nesposobne Zabare

Azathoth
28.07.2008., 00:44
Da, imali su Japan, koji je bio jachi od Francuske, ali koji je svoje bitke vodio na drugom kraju sveta.
A na suprotnoj strani su bili ceo Komonvelt, Francuska Imperija, tempirana bomba koja je samo chekala da xplodira - Amerika, i ogromni, Sovjetski Savez sa Generalom Zimom, i gotovo nepresushnim manpower-om. I svi oni su se morali ujediniti da bi porazili Nemce.

Uostalom, i Hanibal i Napoleon su izgubili pa se retko ko usudjuje da ospori njihove kvalitete.

Secikesa
28.07.2008., 13:27
Pi bre al volite nemce...
Al ajd moj omiljeni ruski poljak Konstantin Konstantinovich Rokossovskiy.

NKVD ga je hapsio maltretiarao tukao, i na kraju 1940 pustio na ulicu tek tako,citao sam njegove memoare, uspeli su da ga prevaspitaju samo tako,ide dve strane vojnih operacija pa jedna strana zahvalnosti komunistickoj partiji,kosmosmolcima,organizacijama bla bla...
Jedan od glavnih branilaca moskve,komandant donskog fronta u bitci za Staljnigrad,kreator plana velike letnje ofanzive 1944 kada je unistena grupa armija centar.
Izmedju njega i Zukova nije bilo velike ljubavi,uostalom Zukova nisu voleli ni Kuznjecov,ni Vasilijevski, Kako sada stvari stoje operaciju kod Staljingrada su smislili Vasilijvski i Rokosovski,dok je Zukov bio zaduzen za Rzajevsku opreaciju i prikljucio im se tek neposredno pred bitku.
Sve u svemu maestralan vojskovodja i ofanzivan,lukav i smeo.

Secikesa
28.07.2008., 13:46
Pored toga sto mi je Rokosovski omiljeni tesko je reci koji je najbolji u smislu taktike Guderijan je revolucionarni genije koji je direktno sa Ernstom Udetom stvorio Blitzkrig,opet potrebna je drugacija genijalnost jednog Ajzenhauera da uspe da pomiri ogromne ego-e saveznickih komandanata i sabere ih u mocnu snagu. Sa druge strane sveta Nimitz(i King) je uspeo da za 1 godinu okrene plimu protiv tada mozda najjace mornarice sveta.
Da zakljucim:
Rusi:Totalna odlucnost bez obzira na cenu
Nemci:Superiornost taktike i odlicna organizovanost.
Saveznici:Logistika
Japanci: Pa imali su kamikaze zar ne?

rdeki
28.07.2008., 14:55
Da li je Oskar Šindler zaista postojao, ili je ono samo film?

Azathoth
28.07.2008., 15:59
Japanci: Pa imali su kamikaze zar ne?

Hm... Chudno... Da neko pomene Japance kao uchesnike Drugog svetskog rata, a da mu odmah na pamet ne padne fanatizam...

Secikesa
28.07.2008., 17:10
Hm... Chudno... Da neko pomene Japance kao uchesnike Drugog svetskog rata, a da mu odmah na pamet ne padne fanatizam...

Jbga nije bas da su ratovali racionalno kao ostatak sveta.

Secikesa
28.07.2008., 17:18
Od ostalih ne visoko ragiranih licnosti moze Ricard Zorge.

Isus33
28.07.2008., 18:25
Jbga nije bas da su ratovali racionalno kao ostatak sveta.

Ratovali su neuporedivo racionalnije od Ruja. Staljin i racio su bili dva nepomirljiva pojma.

WEISHAUPT
28.07.2008., 19:34
Da li je Oskar Šindler zaista postojao, ili je ono samo film?

Naravno da je postojao. Da si pažljivo gledao film video bi na kraju i kad je umro i gde je sahranjen i ko mu je od preživelih Jevreja i njihovih potomaka došao na grob.

ARVANITOMONTENEGRIN
29.07.2008., 00:19
Sekula Drljević, nesretna ličnost uhvaćena u igrama WWII, borac za slobodu i pravdu.

Bokaso I
29.07.2008., 02:21
Zelim da pozdravim drustvo u diskusiji i pomeno bih Witmana ( Nemacki tenkovski as) a na saveznickoj (mislim da ke Klockov ). On je zadrzao nemacki tenkovsi napad sa pesadijom :)

Kod nas na mene je ostavio utisak Nedic...

Slaven777
29.07.2008., 02:22
Ufff...

ovo već postaje da zamara do zla boga.

maeglin_numene
31.07.2008., 00:02
Rommel Erwin naravno na prvom mjestu

Dalje Fritz Bayerlain

Sepp Dietrich, Kurt Student, Otto Scorzeny

дрињача
31.07.2008., 01:28
Што се Димитрија В. Љотића тиче, заиста је трагикомично слушати шта о њему говоре људи који НИТИ једну његову књигу нису прочитали. Фашистом га називају они који и не знају шта је фашизам. Димитрије Љотић је један од највећих Срба ИКАДА! Димитрије Љотић је један од наших највећих политичара и философа. Димитрија Љотића је Св. владика Николај Велимировић називао "политичарем са Крстом". Колико сам имао прилике да видим, оптужбе и напади на рачун Љотића и његових следбеника које су овде пали су редом све из "комунистичке кухиње". За разлику од Љотића, Збораша и добровољаца, Дражи и његовим четницима се може замерити сарадња са Титом и комунистима који су побили више Срба него Немци. Комунисти ће још дуго памтити Љотића, човека који их је као нико до тада РАЗОТКРИО и чије су добровољачке јединице (СДК) Србију очистиле од црвених. ;)

Petar_Pan83
31.07.2008., 20:09
Rommel je najveci general ww2, činjenica je da su švabe imale bolje generale i oficire od saveznika, možda je jedino Paton imao srce ovo ostalo je boranija!!!

dachazr
01.08.2008., 03:44
Staljin i racio su bili dva nepomirljiva pojma.

:super: :ok:

dachazr
01.08.2008., 03:49
...Димитрије Љотић је један од највећих Срба ИКАДА! Димитрије Љотић је један од наших највећих политичара и философа. ...Комунисти ће још дуго памтити Љотића, човека који их је као нико до тада РАЗОТКРИО и чије су добровољачке јединице (СДК) Србију очистиле од црвених. ;)

Јеси ли ти земо баш сигуран да је тако, ај ти то још мало провери, ишчитај још понешто и додатно се информиши, па нам се онда јави... :lol:

дрињача
01.08.2008., 18:08
Сигуран сам! ;)

WEISHAUPT
01.08.2008., 18:18
Rommel je najveci general ww2, činjenica je da su švabe imale bolje generale i oficire od saveznika, možda je jedino Paton imao srce ovo ostalo je boranija!!!

Apsolutno tačno. Da je Erwin Rommel mogao da izvede puč i svrgne Hitlera (američkog igrača) Nemačka bi sigurno dobila WW II.

ljuta_mamba
02.08.2008., 01:27
Apsolutno tačno. Da je Erwin Rommel mogao da izvede puč i svrgne Hitlera (američkog igrača) Nemačka bi sigurno dobila WW II.

rommel je bio samo jedan u nizu oficira koji su pokusali da izvedu puc
opet vam velim,romelova popularnost potice upravo iz toga,sto je jedan od retkih generala koji je imao kontakt sa saveznickom vojskom pre 44
i witmmann je imao preko 125 tenkovskih pobeda,pre nego je dosao u normandiju,i ko bi znao za njega da ga nisu proslavili saveznici,jer im je unistio 25 vozila
znaci.....uglavnom je imena pravio saveznicki marketing
sto se tice pattona.....coveke je bio dilkica..ali ytotalna..po principu lako je tudjim gloginje mlatiti,na tu foru je tretirao vojnike
mnogo je vece ime bio daglas mekartur....ali po meni,to je tezak krvolok i ubica..

sto se tice puca na hitlera...mnoga poznata imena su ukljucena

WEISHAUPT
02.08.2008., 02:51
Možda nema 100% veze sa temom, ali kad sam rekao da je po meni Hitler najznačajnija ličnost WW II, trebalo bi reći koju rečenicu o njegovoj posleratnoj sudbini. Hitler je ostavio dvojnika u Berlinu 28. aprila 1945. godine, kada je jednim od zadnjih letova otišao avionom u Hamburg, gde ga je čekala podmornica za Južnu Ameriku. Dva meseca kasnije stiže u Argentinu, a odatle odlazi u Paragvaj, gde ostaje do kraja života. Hitlerov dvojnik je bio čudan Hitlerovim saradnicima, jer je jeo meso (ovaj je bio vegetarijanac). Dvojnika je ubio Hitlerov ađutant, Otto Ginsche, koji se predao Rusima, a telo je spalio pre njihovog dolaska u Berlin. Hitler je bio američki čovek i radio je protiv interesa Nemačke. Cilj Drugog svetskog rata bio je da se unište velike evropske sile - Britanija, Francuska, Nemačka; zatim da se oslabi tadašnji SSSR, Kina i potpuno uništi Japan, da bi nakon rata Amerika zagospodarila većim delom sveta. Američki ljudi kao Hitler i Hirohito radili su što im je rečeno i preživeli su rat. Da je Hitleru bio cilj da osvoji celu Evropu, on ne bi ni napadao SSSR, ili bi to učinio tek pošto bi porazio Britaniju. Operacija Morski lav, koju je u septembru 1940. trebalo da izvede nemačka mornarica (tada 2,2 puta jača od britanske), uz pomoć ostalih rodova vojske, naprečac je otkazana Hitlerovom odlukom. Na tome mu je nemački patriota Hermann Gering zamerao do kraja pitajući se zašto firer radi protiv Nemačke. Takođe ne bi poštedeo Švajcarsku, Švedsku, Španiju i Portugal. U sprezi sa Japanom, trebalo je da napadne SSSR sa istoka a Japan da ga napadne sa zapada i Staljin u tom slučaju gubi rat. Ameriku nije ni trebalo dirati, jer se ona sama držala po strani od svetskog sukoba sve do 7.12.1941. i japanskog bezrazložnog napada na Perl Harbor. Načinjene su strahovite (namerne) strateške greške od strane Nemačke i Japana, i zahvaljujući tome Saveznici su pobedili. Posle rata ostareli Hitler živi u Paragvaju kao veliki majstor masonsko-iluminatskog reda Thule (što mu je bila nagrada za poslušnost), dok njegovi ljudi ulaze u sve američke strukture, od NASA (Verner von Braun), preko FBI i CIA, sve do politike (Henri Kisindžer, pravo ime Heinrich Kizinger, hitlerjugend došao u Ameriku preko programa "Spajalica"). Hitlerov doktor Jozef Mengele radi za Ameriku, te pravi virus side koji se krajem 70-ih i početkom 80-ih pušta u opticaj. Hitler je umro u Paragvaju 1967. godine i sahranjen je u provinciji pod imenom Alfred Hedler, na istom groblju na kojem je 1979. sahranjen Jozef Mengele pod imenom Jozef Maning. Inače, neonacisti danas puštaju svoje pipke duboko u američku politiku i spremaju se da osvoje predsedničko mesto, jednog dana (možda Arnold Švarceneger bude taj). Hitler je dugo mrtav, ali njegove ideje i dalje žive.

Olegunj Obasanj
02.08.2008., 05:42
wow covece kakva prica. treba li verovati u takve stvari?

vujadin
02.08.2008., 07:39
Možda nema 100% veze sa temom, ali kad sam rekao da je po meni Hitler najznačajnija ličnost WW II, trebalo bi reći koju rečenicu o njegovoj posleratnoj sudbini. Hitler je ostavio dvojnika u Berlinu 28. aprila 1945. godine, kada je jednim od zadnjih letova otišao avionom u Hamburg, gde ga je čekala podmornica za Južnu Ameriku. Dva meseca kasnije stiže u Argentinu, a odatle odlazi u Paragvaj, gde ostaje do kraja života. Hitlerov dvojnik je bio čudan Hitlerovim saradnicima, jer je jeo meso (ovaj je bio vegetarijanac). Dvojnika je ubio Hitlerov ađutant, Otto Ginsche, koji se predao Rusima, a telo je spalio pre njihovog dolaska u Berlin. Hitler je bio američki čovek i radio je protiv interesa Nemačke. Cilj Drugog svetskog rata bio je da se unište velike evropske sile - Britanija, Francuska, Nemačka; zatim da se oslabi tadašnji SSSR, Kina i potpuno uništi Japan, da bi nakon rata Amerika zagospodarila većim delom sveta. Američki ljudi kao Hitler i Hirohito radili su što im je rečeno i preživeli su rat. Da je Hitleru bio cilj da osvoji celu Evropu, on ne bi ni napadao SSSR, ili bi to učinio tek pošto bi porazio Britaniju. Operacija Morski lav, koju je u septembru 1940. trebalo da izvede nemačka mornarica (tada 2,2 puta jača od britanske), uz pomoć ostalih rodova vojske, naprečac je otkazana Hitlerovom odlukom. Na tome mu je nemački patriota Hermann Gering zamerao do kraja pitajući se zašto firer radi protiv Nemačke. Takođe ne bi poštedeo Švajcarsku, Švedsku, Španiju i Portugal. U sprezi sa Japanom, trebalo je da napadne SSSR sa istoka a Japan da ga napadne sa zapada i Staljin u tom slučaju gubi rat. Ameriku nije ni trebalo dirati, jer se ona sama držala po strani od svetskog sukoba sve do 7.12.1941. i japanskog bezrazložnog napada na Perl Harbor. Načinjene su strahovite (namerne) strateške greške od strane Nemačke i Japana, i zahvaljujući tome Saveznici su pobedili. Posle rata ostareli Hitler živi u Paragvaju kao veliki majstor masonsko-iluminatskog reda Thule (što mu je bila nagrada za poslušnost), dok njegovi ljudi ulaze u sve američke strukture, od NASA (Verner von Braun), preko FBI i CIA, sve do politike (Henri Kisindžer, pravo ime Heinrich Kizinger, hitlerjugend došao u Ameriku preko programa "Spajalica"). Hitlerov doktor Jozef Mengele radi za Ameriku, te pravi virus side koji se krajem 70-ih i početkom 80-ih pušta u opticaj. Hitler je umro u Paragvaju 1967. godine i sahranjen je u provinciji pod imenom Alfred Hedler, na istom groblju na kojem je 1979. sahranjen Jozef Mengele pod imenom Jozef Maning. Inače, neonacisti danas puštaju svoje pipke duboko u američku politiku i spremaju se da osvoje predsedničko mesto, jednog dana (možda Arnold Švarceneger bude taj). Hitler je dugo mrtav, ali njegove ideje i dalje žive.

Као и Титине, захваљујући коме? Објасни и то кад већ све знаш.

maeglin_numene
02.08.2008., 08:28
rommel je bio samo jedan u nizu oficira koji su pokusali da izvedu puc
opet vam velim,romelova popularnost potice upravo iz toga,sto je jedan od retkih generala koji je imao kontakt sa saveznickom vojskom pre 44
i witmmann je imao preko 125 tenkovskih pobeda,pre nego je dosao u normandiju,i ko bi znao za njega da ga nisu proslavili saveznici,jer im je unistio 25 vozila
znaci.....uglavnom je imena pravio saveznicki marketing
sto se tice pattona.....coveke je bio dilkica..ali ytotalna..po principu lako je tudjim gloginje mlatiti,na tu foru je tretirao vojnike
mnogo je vece ime bio daglas mekartur....ali po meni,to je tezak krvolok i ubica..

sto se tice puca na hitlera...mnoga poznata imena su ukljucena

Da saveznički marketing ali nevezano za marketing kada se uđe dublje u priču fascinira da je Rommel 2 godine guzio Britance po Africi sa samo 3 divizije, da je sa gotovo nikakvim snabdjevanjem i gomilom nesposobnih Italijana uspjevao čuda da izvede. Ali nisu samo saveznici doprinjeli njegovoj slavi nego i sama tadašnja Njemačka propaganda o DAK-u jer je sve to u tom opštem krkljancu djelovalo pomalo romantično. A uostalom Rommel je tada bio tip generala koji je Hitleru odgovarao relativno mlad,član nacističke partije i još u početku član Hitlerove pratnje, sve idealno za stvaranje slike o idealnom Njemačkom vojniku ali kako se na kraju ispostavilo sasvim opravdano.

WEISHAUPT
02.08.2008., 08:53

Nema tu mnogo da se objašnjava. Zahvaljujući braći illuminatima.

ljuta_mamba
04.08.2008., 01:07

vujadine...vec sam tri puta do sada demantovao ovu teoriju
kisindzer,ti bar znas kako izgleda,klasicna jevrejska faca,nije bio clan hitler jugenda....niti je kizinger nemacko prezime.....ako je i bio kizinger,bio je nemacki jevrejin.....
mada....koliko se ja secam,prezime se izgovaralo,kisendzer

vujadin
04.08.2008., 03:56
vujadine...vec sam tri puta do sada demantovao ovu teoriju
kisindzer,ti bar znas kako izgleda,klasicna jevrejska faca,nije bio clan hitler jugenda....niti je kizinger nemacko prezime.....ako je i bio kizinger,bio je nemacki jevrejin.....
mada....koliko se ja secam,prezime se izgovaralo,kisendzer

Знам то, али Веис је јако распрострањено јеврејско име било у Немачкој, па се питам да ли је и наш Веис Јеврејин?

ljuta_mamba
04.08.2008., 08:42
Знам то, али Веис је јако распрострањено јеврејско име било у Немачкој, па се питам да ли је и наш Веис Јеврејин?

ma jok...djetic....a nemogu da poverujem da primaju djetice u iluminate:):)
to je svetogrdje:hahaha:
a weisshaupt....vrlo verovatno jevrejin

Bokaso I
05.08.2008., 01:22
Postavio bih pitanje, ako bi mi neko odgovorio?

Da li je tacno da Romel nije koristio vise od 60 temkova na jednom mestu? Sto bi (ako je tacno) ipak podiglo njegov ugled kao Generala koji je pobedjivao Britance do Alameina... Verovatno ima istinje i oko propagande saveznika, no sa onim sto je imao na raspolaganju mislim da je postigao zavidan uspeh...

dachazr
05.08.2008., 07:42
Baš bi voleo da ti neko odgovori, a nije mi jasno ni to tvoje pitanje, valjda će neko znati odgovor. Ne razumem kako to misliš najviše 60 tenkova na jednom mestu. Na kom mestu, na pravcu nastupanja, na jednom odseku fronta, na čitavoj liniji u sklopu neke bitke? I koja je to formacija, dva oklopna bataljona ili neka druga?

ljuta_mamba
05.08.2008., 08:35
Postavio bih pitanje, ako bi mi neko odgovorio?

Da li je tacno da Romel nije koristio vise od 60 temkova na jednom mestu? Sto bi (ako je tacno) ipak podiglo njegov ugled kao Generala koji je pobedjivao Britance do Alameina... Verovatno ima istinje i oko propagande saveznika, no sa onim sto je imao na raspolaganju mislim da je postigao zavidan uspeh...

pobedjivao je saveznike dok su bili kratki sa oruzjem,jer je opskrbu onbemogucavala italijanska flota u sredozemnom moru
to se ubrzo promenilo te su poceli brodovima stizati pojacanja,narocito oklopne brigade sa tenkovima tipa cercil.....sa druge strane,prekinuo se automatski dotok robe romelu.....narocito gorivo za tenkove,sto je rezultiralo da su postali maltene neupotrebljivi...
tako da....ona krilatica...boj nebije svijetlo oruzije vec boj bije srce u junaka...nevredi u ovo moderno doba
sve je u oruzju i njegovoj kvaliteti:ok:

Mille Dragic
05.08.2008., 11:20
Правили су макете, ко ономад Павковић и Лазаревић.

maeglin_numene
05.08.2008., 18:06
pobedjivao je saveznike dok su bili kratki sa oruzjem,jer je opskrbu onbemogucavala italijanska flota u sredozemnom moru
to se ubrzo promenilo te su poceli brodovima stizati pojacanja,narocito oklopne brigade sa tenkovima tipa cercil.....sa druge strane,prekinuo se automatski dotok robe romelu.....narocito gorivo za tenkove,sto je rezultiralo da su postali maltene neupotrebljivi...
tako da....ona krilatica...boj nebije svijetlo oruzije vec boj bije srce u junaka...nevredi u ovo moderno doba
sve je u oruzju i njegovoj kvaliteti:ok:

Pa ovo baš i nije istina.Snabdjevanja Britanaca je islo preko Rta Dobre Nade tako da italijanska flota nije tu imala sta da onemogućava. Drugo ta italijanska flota je ionako bila slabija od britanske u Sredozemlju pa nije čak bila u stanju da obazbjedi ni Njemcima zaštitu u invaziji na Krit i to dok su bili u naponu snage a kamoli da napada britanske konvoje.Italijani već 28 marta 1941 kod Matapana doživljavaju poraz u kojem gube 3 krstarice i 2 razarača i imaju oštećen bojni brod a da Britancima ni čamac nisu potopili i tu je kraj priče o italijanskoj floti.
Evo malo i podataka jesen 1941:
Britanci 756 tenkova
Italijani 150
Njemci 249
Eto u periodu najvećih uspjeha DAK-a imali su sa Italijanima 399 tenkova a Britanci duplo više.
Početak 1942,znači period kada kreće najveća njemačka ofanziva i kada dolaze do El Alameina bio je ovakav raspored snaga:
Britanci 100.000 vojnika 849 tenkova
Njemci i Italijani zajedno 90.000 vojnika
Tenkova-Njemci 332
Tenkova-Italijani 228
Ukupno 560 a sami Britanci 849

Tako da ipak ponekad boj bije srce u junaka

Mislim da sam posle ovog teksta zaslužio da smuvam kakvu Njemicu:super:

dejina811
05.08.2008., 19:10
a ponekad i kvalitetnija oprema...!!!

dachazr
05.08.2008., 19:12
Zna li neko od Romelovih obožavatelja da konačno objasni tu njegovu taktičku varijantu sa maksimum 60 tenkova?

maeglin_numene
05.08.2008., 19:18
Zna li neko od Romelovih obožavatelja da konačno objasni tu njegovu taktičku varijantu sa maksimum 60 tenkova?

Pa nije bilo baš 60 tenkova,bilo je više postavio sam ja brojeve,ali ipak uvijek duplo manje nego u Britanaca i to u trenucima kad su Njemci napredovali.

Svabov
06.08.2008., 00:03

Ovaj se opet najeo losih gljiva.

ljuta_mamba
06.08.2008., 00:42
Pa ovo baš i nije istina.Snabdjevanja Britanaca je islo preko Rta Dobre Nade tako da italijanska flota nije tu imala sta da onemogućava. Drugo ta italijanska flota je ionako bila slabija od britanske u Sredozemlju pa nije čak bila u stanju da obazbjedi ni Njemcima zaštitu u invaziji na Krit i to dok su bili u naponu snage a kamoli da napada britanske konvoje.Italijani već 28 marta 1941 kod Matapana doživljavaju poraz u kojem gube 3 krstarice i 2 razarača i imaju oštećen bojni brod a da Britancima ni čamac nisu potopili i tu je kraj priče o italijanskoj floti.
Britanci 756 tenkova
Italijani 150
Njemci 249
Eto u periodu najvećih uspjeha DAK-a imali su sa Italijanima 399 tenkova a Britanci duplo više.
Početak 1942,znači period kada kreće najveća njemačka ofanziva i kada dolaze do El Alameina bio je ovakav raspored snaga:
Tenkova-Njemci 332
Tenkova-Italijani 228

vidi sinovac...mart 41 i do jula 42 je jedno stanje...od sredine 42...pa do januara i februara 43 englezi dobijaju pojacanja
vrse se kompletne izmene,pogotovo u komadnom kadru
ali,ako ti zelis da verujes da je romel komandovaoi na sopstvenu ruku,bez konsultacija sa vrhovnom komandom,neka bude
neosporno je da je bio opasan komandant,ali,nije broj jedan...po meni,onako seljackom logikom...da je bio dobar bio bi u rusiji....ne u zapecku svih frontova
ako je bio dobar toliko,zasto nije nastvaio sa komandovanjem svojim ljudima kada su presli u italiju,vec je komandu dobio keselring
zasto je dobio posao da utvrdjuje fortifikacije u normandiji...to je posao inzenjeraca a ne tako opasnog generala,koji bi po svoj logici bio odmah po povratku iz afrike bio poslat u rusiju
mislim...ajd logicki....cista anglosaksonska reklama koju su oni spremni da ispletu oko pojedinca...mitomani su
romel jeste bio dobar general...ali,imao je pod sobnom ljude iz DAK-a,sa kojima bih i ja mogao da napravim nesto
znaci,jeste dobar general,ali ne nesto spektakularno

ljuta_mamba
06.08.2008., 00:43
Pa nije bilo baš 60 tenkova,bilo je više postavio sam ja brojeve,ali ipak uvijek duplo manje nego u Britanaca i to u trenucima kad su Njemci napredovali.

kvalitetniji tenkovi,dok englezima nisu stigli cercili...prouci malo,pa komentarisi

ljuta_mamba
06.08.2008., 00:43
Ovaj se opet najeo losih gljiva.

ili napuasio smesnih cigara:cool:

dachazr
06.08.2008., 03:46
ili napusio smesnih cigara:cool:

Kreativan je, vole ga njegovi pajtosi, što luđe to bolje, bolje prolazi...:D

Bokaso I
06.08.2008., 03:53
Kad sam rekao 60 tenkova mislio sam u jednoj bitci. Tako sam cuo ili negde procitao ne mogu se setiti pouzdano... (Moguce da san neto i permutovao). Ali smatram da englezi su losije koristili premoc u ljudstvu i tehnici...

maeglin_numene
06.08.2008., 07:32
vidi sinovac...mart 41 i do jula 42 je jedno stanje...od sredine 42...pa do januara i februara 43 englezi dobijaju pojacanja
vrse se kompletne izmene,pogotovo u komadnom kadru
Hm...pa mislim da sam primjerima jasno objasnio da su Englezi čitavo vrijeme imali prednost u broju vojnika,tehnici i opremi. Pa Njemci su otpočetka imali problema sa gorivom pa do kraja. Englezi čitavo vrijeme dobijaju pojačanje jer je sve išlo preko Rta Dobre Nade.A izmjene u komandom kadru se vrše stalno zbog poraza, jer im nije bilo jasno kako sa većim brojem vojnika i tehnike,priviknutim na afričko ratovanje gube od tamo nekih Njemaca koji Afrike dotad ni vidjeli nisu.

ali,ako ti zelis da verujes da je romel komandovaoi na sopstvenu ruku,bez konsultacija sa vrhovnom komandom,neka bude
Vrhovna komanda...khm...pa Rommel je dosta radio na svoju ruku,naprimjer njegov prvi napad je izveden sa jednom divizijom( 5.laka)iako mu je Hitler rekao da pričeka i dolazak 21.oklopne.

neosporno je da je bio opasan komandant,ali,nije broj jedan...po meni,onako seljackom logikom...da je bio dobar bio bi u rusiji....ne u zapecku svih frontova
Hm...Rusija...paaa za početak Rommel je prebačen u Afriku prije napada na Rusiju,uostalom on je prije komande nad Afričkim korpusom bio samo komadant divizije tako da je to veliki napredak bio za njega.

ako je bio dobar toliko,zasto nije nastvaio sa komandovanjem svojim ljudima kada su presli u italiju,vec je komandu dobio keselring
zasto je dobio posao da utvrdjuje fortifikacije u normandiji...to je posao inzenjeraca a ne tako opasnog generala,koji bi po svoj logici bio odmah po povratku iz afrike bio poslat u rusiju
Hm...e pa sad,nakon Afrike Rommel je povučen na zasluženi odmor a Italija i Rusija i utvrđivanje fortifikacija u normandiji pa trebalo bi da znaš da je Rommel tada dobio komandu nad grupom armija "B" koja je bila zadužena za odbranu cjelokupne Francuske Atlantske obale,dakle nikakav inženjer nego komadant grupe armija na pravcu sigurno mnogo značajnijem od Italije.

mislim...ajd logicki....cista anglosaksonska reklama koju su oni spremni da ispletu oko pojedinca...mitomani su
romel jeste bio dobar general...ali,imao je pod sobnom ljude iz DAK-a,sa kojima bih i ja mogao da napravim nesto
znaci,jeste dobar general,ali ne nesto spektakularno

Ja i nisam rekao da je on najbolji,to je teško utvrditi,ali je sigurno sam vrh.
A saveznička propagnda,khm...šta misliš koliko je njemačkih oficira počelo rat kao komadant divizije( i to još kao general pješadije a komanduje tenkovskom divizijom) a dočekalo svoj kraj kao komadant grupe armija i feldmaršal. Mislim da Hitler nije baš čitao britansku propagandu:D

A tenkovi zat ti misliš stvarno da je njemački pz III bio puno bolji od valentajna,matilde i cromwella. A tek pz I i pz II?

Decko27Bg
06.08.2008., 11:18
Sekula Drljević, nesretna ličnost uhvaćena u igrama WWII, borac za slobodu i pravdu.

Za zaklat` jes!!:D

Decko27Bg
06.08.2008., 11:20
Rommel Erwin naravno na prvom mjestu

Dalje Fritz Bayerlain

Sepp Dietrich, Kurt Student, Otto Scorzeny

Ja,ja!! Naturlich

Decko27Bg
06.08.2008., 11:23

Bilo je,bilo je.. Nemoj da gresis dusu!;)

Decko27Bg
06.08.2008., 11:31

wow covece kakva prica. treba li verovati u takve stvari?

Naravno da NE TREBA

Decko27Bg
06.08.2008., 11:36
Правили су макете, ко ономад Павковић и Лазаревић.

Nego..:ok:

Decko27Bg
06.08.2008., 11:39
Britanci 756 tenkova
Italijani 150
Njemci 249
Tenkova-Njemci 332
Tenkova-Italijani 228

Odista,doista,nacista!:cool::cool:

crow
06.08.2008., 11:56
Odista,doista,nacista!:cool::cool:

... ti tata, ljubi te Vjerica tako bistrog :D

jel ti stigla razglednica?

p.s. ako je MMS od nje, preklinjem te ne postavljaj :mrgreen:

ljuta_mamba
06.08.2008., 22:53
Kreativan je, vole ga njegovi pajtosi, što luđe to bolje, bolje prolazi...:D

jeste faca,neosporno......ja licno,da nisam igrom slucaja naleteo na njegove postove na LJiS u kojima se prikazao u najgorem svetlu.....mozda bi mu bio i fan:):)

dachazr
07.08.2008., 03:00
jeste faca,neosporno......ja licno,da nisam igrom slucaja naleteo na njegove postove na LJiS u kojima se prikazao u najgorem svetlu.....mozda bi mu bio i fan:):)

Cesto sam na ljis-u i odlicno znam kakve gadosti je sposoban da priredi, ali cuvaju ga mentori...sigurno se dobro zabavljaju...izopacen je to svet prijatelju, za neverovati koliko...

Србенда100%
16.08.2008., 21:11
Немачка: Гудеријан, Манштајн, Кесерлинг, Гебелс, Хитлер
Јапан: Јамамото
Русија: .....Рокосовски, можда
Енглези: нико, мајку им њихову
Америка: Патон, Макартур
Србија: Љотић, Калабић, Дангић, Ђујић

Вајс, умало нисам пао са столице кад сам прочитао да је Кригсмарин био 2.2 пута јачи од Краљевске Морнарице, немаш појма о томе уопште.:rotf::rotf::rotf:

Gološijanka
16.08.2008., 23:42
Definitivno Pustinjska lisica... kako se ono zvaše... a da, Romel.

Chrommagus
19.08.2008., 22:32
CICA DRAZA pravoslavac,monarhista,SRBIN,anti komunista,saveznik,antifasista.

GRAND COMMANDER
20.08.2008., 06:06
Paul von Ortel, nemački komandos (mislim da je bio pukovnik) koji je oslobodio Musolinija iz američkog zarobljeništva na jesen 1943. sa svega 11 kolega komandosa. Najveličanstveniji nemački desant i komandoska akcija u WW II, a malo ko je i čuo za njega.

dachazr
21.08.2008., 02:09
Paul von Ortel, nemački komandos (mislim da je bio pukovnik) koji je oslobodio Musolinija iz američkog zarobljeništva na jesen 1943. sa svega 11 kolega komandosa. Najveličanstveniji nemački desant i komandoska akcija u WW II, a malo ko je i čuo za njega.

Zar je duče bio u američkom zarobljeništvu, zar nije držan od strane italijanskih partizana i grupe italijanskih vojnika?

maeglin_numene
21.08.2008., 20:38

Paul von Ortel????

Akcijom je komandovao i oslobodio Musolinija Oto Scorzeny,lice sa ožiljkom,on ga je i ugurao u avion i učestvovalo je više od 11 komandosa.
Inače Musolinija su čuvali italijanski vojnici a ne Ameri.

TKD PREDATOR
21.08.2008., 20:50
Montgomeri... definitivno...

Србенда100%
22.08.2008., 00:10
Paul von Ortel????

Akcijom je komandovao i oslobodio Musolinija Oto Scorzeny,lice sa ožiljkom,on ga je i ugurao u avion i učestvovalo je više od 11 komandosa.

Мислим да је Ортел био званични комадант операције или нешто слично...

Montgomeri... definitivno...

Зашто мајку му, Монтгомери?

GRAND COMMANDER
22.08.2008., 01:08
Paul von Ortel????

Lepo ti reče Srbenda100% u postu broj 103.

Čuvali su ga i Italijani i Ameri.

maeglin_numene
22.08.2008., 07:11

Ma nisu ga čuvali nikakvi Ameri.

http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Skorzeny

After Skorzeny had recovered from his wounds, Ernst Kaltenbrunner recommended him as a possible leader of "commando" forces which German dictator Adolf Hitler wanted to create. After taking command of Sonder Lehrgang Oranienburg he was authorised to form SS-Jäger-Bataillon 502 in June 1943. In July 1943, he was personally selected by Hitler from among six German Air Force (Luftwaffe) and German Army (Wehrmacht Heer) special agents to lead the operation to rescue Italian dictator Benito Mussolini, who had been overthrown and imprisoned by the Italian government. [2]

Almost two months of cat-and-mouse followed as the Italians moved Mussolini from place to place in order to frustrate any would-be rescuers. Information on Mussolini's location and its topographical features were finally found by Herbert Kappler and air reconnaissance by Skorzeny himself. On September 12, Skorzeny took part in "Operation Oak" (Unternehmen Eiche), a daring glider-based assault on the Campo Imperatore Hotel at Gran Sasso. Mussolini was rescued without firing a single bullet. Skorzeny escorted Mussolini to Rome and later to Berlin. The exploit earned Skorzeny fame, promotion to Major and the Knight's Cross of the Iron Cross.

Pravi komadant akcije Scorzeny, nemojte čovjeku zasluge da uzimate:D

A i valjda bi on u svojim memoarima opisao kojeg amera da je bio tamo

dachazr
02.09.2008., 23:24

Prika osim Italijana tamo nikog drugog nije bilo, veruj ljudima...