Vidi punu verziju : Koja bi bila najbolja HIMNA ?
Gradjanin
20.06.2003., 08:45
Sta mislite, koja pesma bi bila najbolja za srpsku himnu, Boze pravde, Mars na Drunu, ili nesto drugo ?
Sta mislite, koja pesma bi bila najbolja za srpsku himnu, Boze pravde, Mars na Drunu, ili nesto drugo ?
Definitivno: Marš na Drinu!
Samo Hej,Sloveni necete valjda da nam sviraju neke crkvene himne.Najbolje da stavimo nekog popa na zastavu.Kakve ce biti utakmice Jugoslavije bez te himne?
ODGOVORITE
Pa...nema vise Jugoslavije. Samo SCG. Tri godine. A posle... a?
Ja cu se suzdrzati ove teme iz "odredjenih" razloga.Sem ....Sergej,Marsh na Drinu je prelepa kompozicija,ali je marsh. To ne moze nikako biti himna.Himnu novu josh tri godine sigurno necemo imati,a posle videcemo koja ce....
Pozdrav
Ako se za tri godine ne smisli bolja pesma, "Boze pravde".
Gradjanin
22.06.2003., 11:28
Ja licno sam za Boze pravde, ali i mars moze biti himna, jer neke zapadnoevropske zemlje imaju mars za himnu(primer Italija)
lorddusan
22.06.2003., 22:02
Ja licno sam za Boze pravde, ali i mars moze biti himna, jer neke zapadnoevropske zemlje imaju mars za himnu(primer Italija)
sa verom u boga za kralja i otadzbinu..
BOZE PRAVDE je prava himna srbije
Samo Hej,Sloveni necete valjda da nam sviraju neke crkvene himne.Najbolje da stavimo nekog popa na zastavu.Kakve ce biti utakmice Jugoslavije bez te himne?
ODGOVORITE
pa nema vise i komunisticki djubradi pa ni hej sloveni srbiji treba kraljeva himna a to je BOZE PRAVDE
Ništa protiv nemam ni himne ``Bože pravde``, čak šta više volim je, rado je čujem, ali kad čujem himnu od koje mi se kosa na glavi diže, a to je sigurno``Marš na Drinu`` i smatram je svojim adutom za himnu.
dragana d
24.06.2003., 11:38
Mislim da je najbolje resenje za buducu himnu Vostani Serbie, zvuci najsvecanije i uvek se najezim kad je cujem,ne znam zasto je niko ne predlaze.
Gradjanin
24.06.2003., 18:19
E ljudi super ste, svi predlozi su O.K. a najjace je sto se ne svadjate!
**case-problem**marko
25.06.2003., 18:15
najbolje bi bilo da himna ostane hej sloveni.
"boze pravde" bi bilo ocajno resenje, zato sto ta pesma u isto vreme diskriminise i sve ateiste i sve ne-srbe.
Mislim, pevati "boze, cuvaj kralja" je stvarno smesno s obzirom na to da smo republika a ne monarhija. A, i pored toga mislim da kralj i nije zasluzio da se pominje, s obzirom da svi znamo sta je ta kraljevska porodica uradila aprila 1941.
Da podestim sve neupucene, a i da otvorim oci zaslepljenim cetnicima, ti karadjordjevici su 1941 pokupili svo zlato, seli na avion i pobegli van zemlje, ostavljajuci narod na milost i nemislost hitlerovim fasistickim hordama. Kralj definitivno nije zasluzio da se pominje u nasoj himni.
Dosta klerikalizma, dosta nacionalizma! to nas je i dovelo dovde..
Little_Lady
26.06.2003., 17:31
Pa naravno da je ''Boze pravde'' najbolje resenje jer vise Sloveni nisu zajedno a sto bi mars bio himna?! Lepa je i Tamo daleko ali nije za himnu.
"*HEJ SLOVENI* Jesmo slovenski narod, svi je vec dobro znamo pa zasto bi je onda menjali?!"
``Ziveti Slobodno`` ili ``Mars na Drinu``.Boze pravde mi se ne svidja
Sta mislite o ideji da se himna izabere na referendumu gde bi svako dao svoj predlog, i da li bi ste tako vecinski izabranu himnu postovali?
DJOLESRBIN
29.06.2003., 17:30
"NARAVNO BOZE PRAVDE,JA TO PREDLAZEM VEC 10 GODINA, KONACNO DA SU SE IZJASNILI U VEZI HIMNE, ALI DOK DO TOGA DODJE CEKACEMO JOS 3 SUROVE GODINE"
ЦарДушан
30.06.2003., 13:00
Да,а дискриминишу се и муслимански Срби...
IGOR_ZR
30.06.2003., 18:30
BOZE PRAVDE!
shmeker
30.06.2003., 21:25
ovako:nisam za himnu boze pravde jer se spominje kralj kome nije mesto ni u nasoj zemlji a kamoli u himni(kraljevska porodica ne govori ni srpski kako treba).himna mars na drinu nije naj prikladnija jer kao sto znate ima jedan veoma"narodnjacki , kafanski" deo koji ne bi bio prikladan za medjunarodne smotre.mozda je u ovom trenutku najbolja himna vostani serbio. mada moramo uzeti u obzir da zivimo u drzavnoj zajednici sa crnom gorom te bi bilo na neki nacin nedolicno da se u himni pojavljuje samo ime srbija.sve u svemu ja sam za to da se napravi himna koja ce biti zvucna,nacionalna,sa lepim tekstom koga se necemo stiditi ni mi ni generacije posle.
Sa verom u Boga za Srbiju!
Boze pravde
U svakom slucaju neka nova i dostojanstvena
x-files TORPA
01.07.2003., 21:32
najbolje je da se napravi potpuno nova himna,pa da svi budu srecni 8)
Nautilus
02.07.2003., 00:13
Mislim da je najbolje resenje za buducu himnu Vostani Serbie, zvuci najsvecanije i uvek se najezim kad je cujem,ne znam zasto je niko ne predlaze.
gost-918
02.07.2003., 15:47
Definitivno Bože pravde, to je prava kompozicija za srpsku himnu, melodična je i ima karakter koji odgovara za himnu.
Osim toga, što je najvažnije, to je pjesma koja po sadržini potpuno odgovara za himnu Srbije!
ODGOVORITE
pa nema vise i komunisticki djubradi pa ni hej sloveni srbiji treba kraljeva himna a to je BOZE PRAVDE
Ti si izgleda neki kratkovidi cim jos ne shvatas da je ovo 21 vijek i da su zadnji kraljevi pokrepali jos u prvoj polovini proslog vijeka, a posto mi nikada nismo ni imali kraljeva osim ako ne racunas one svinjske trgovce stvarno mi nije jasno da trazis kralja da dodje i da zajase narodu na ledja i to onog istog KU*CIDJORDJEVICA KOJI JE IZDAO SVOJ NAROD 1941, KAO STO SU FASISTI POPUT NJEGA IZDALI "BRACU" SRBE U HRVATSKOJ, BOSNI I NA KOSOVU ILI MI I NISMO VASA BRACA... Zato mi se gade oni poput tebe koji bi htjeli Srbiju do Tokia a u stvari bi htjeli za jeftine pare da prodaju i ono sto jos nije prodato...
Imate 1 000 000 muslimana, siptara, hrvata, cigana, arapa i ko zna koga jos u samom Beogradu i okupirani ste u vlastitoj prestonici a ku*cite se da hocete neku kraljevinu i to sa kraljem koji je katolik i koji ni ne zna da prica srpsk.
Pozdravljam te i strasno mi je zao sto budale poput tebe mogu da se pojavljuju na bilo kom forumu...
OSVETNIK
Prejaki
03.07.2003., 08:31
Osvetni ce, zao mi je sto na forumu ne mogu da ti kazem sve sto bih ti sada rekao!!! Gluperdo neotesana, kada ne poznajes istoriju, ko prica o ratovanju i Srbiji do Tokija!!!???? Naprotiv, Srbija kolika i jeste, ali kraljevina sto je kroz istoriju u vek i bila, do dolaska komunista, vas smrdljivih! Da mi je da te nadjem da vidim kako mislis da mi se osvetis!!! SA VEROM U BOGA, ZA KRALJA I OTADZBINU !!!
Gazdarica
03.07.2003., 10:06
Gospodo, ako je moguce bez uvreda na licnoj osnovi...
Boze pravde je prava svecana pesma koja je podesna za himnu Srbije, bolje reci i bila je himna, ne bez razloga. Moze se naravno preraditi i prilagoditi novom vremenu i drzavnom uredjenju. Nepotrebno je sada pricati o himni Hej Sloveni, jer Sloveni nismo samo mi i ta drzava vise ne postoji. To jeste bila lepa i melodicna himna, ali neke stvari moramo prihvatiti, a to je da je Jugoslavija proslost, za nju smo mi Srbi najvise bili vezani, a najmanje smo trebali biti. Milim da je Mars na Drinu lepa pesma, ali nije za himnu mars sa duhom borbe. Valjda konacno treba da pocnemo da zivimo u miru i da himna slavi drzavu i njene vrednosti. Na kraju krajeva, ako ima spora, moze i da se napise nova odgovarajuca himna, kao sto su i te stare himne nekad bile napisane.
Boze, daj nam ponovo himnu"Boze pravde"jer predstavlja divnu molitvu za srpski narod, jer su pod tom himnom marsirali nasi na Drinu, jer su zaspali na dnu Plave grobnice, jer iza te himne stoje najbolji srpski sinovi i kceri...jer tom himnom cemo pokazati da smo se vratili konacno na ispravan put i da cemo opstati na zemlji.
Oni koji se ne slazu s ovim neka procitaju pazljivo tekst himne.
ODGOVORITEslaze se s tobom nema nista bez "HEJ SLOVENI "to je najbolja i nama ta himna prilici zar ne?
Ako se ne secate pesme, pogledajte TV dramatizaciju ubistva Drage i Aleksandra. Scena u kafani kad krene pesma, pa svi ustaju i pevaju.
E, od toga se dize i kosa na glavi!
Pozdrav
Definintivno Vostani Serbie
Feanor the elf king
10.07.2003., 23:19
Ja glasam za Hej Sloveni. Jeste da ne zivim u Srbiji ali smatram tu himnu ubedljivo najmocnijom!
Sav se najezim kada je cujem.
Pozdrav iz UK :D
:D USTASKA HIMNA JE NAJBOLJA.OVO JE MALI DIO USTASKE HIMNE PA MOLIM MALO POZORNOSTI,
"boj se bije bije ustaski se barjak vije za hrvatsku i za dom,hrvatski dom.
"PUSKA PUCA A TOP RICE BARUT MIRISE NA BOJISTU MLAD USTASA"
Difi Chetnik
15.07.2003., 22:27
Srbijo pripadas nama mi cemo te braniti mismo tvoja garda mi smo tvoji sinovi nikada neces ostati sama s TOBOM uvek bicu ja!
billups
16.07.2003., 19:53
Ti si izgleda neki kratkovidi cim jos ne shvatas da je ovo 21 vijek i da su zadnji kraljevi pokrepali jos u prvoj polovini proslog vijeka, a posto mi nikada nismo ni imali kraljeva osim ako ne racunas one svinjske trgovce stvarno mi nije jasno da trazis kralja da dodje i da zajase narodu na ledja i to onog istog KU*CIDJORDJEVICA KOJI JE IZDAO SVOJ NAROD 1941, KAO STO SU FASISTI POPUT NJEGA IZDALI "BRACU" SRBE U HRVATSKOJ, BOSNI I NA KOSOVU ILI MI I NISMO VASA BRACA... Zato mi se gade oni poput tebe koji bi htjeli Srbiju do Tokia a u stvari bi htjeli za jeftine pare da prodaju i ono sto jos nije prodato...
Imate 1 000 000 muslimana, siptara, hrvata, cigana, arapa i ko zna koga jos u samom Beogradu i okupirani ste u vlastitoj prestonici a ku*cite se da hocete neku kraljevinu i to sa kraljem koji je katolik i koji ni ne zna da prica srpsk.
Pozdravljam te i strasno mi je zao sto budale poput tebe mogu da se pojavljuju na bilo kom forumu...
OSVETNIK[/quote]
Prvo i najvaznije treba reci da je zaista tuzno sto ovim topic-om vlada apsolutno neznanje koje je cesto veoma zlonamerno.
Himna Boze Pravde je jedino normalno, prirodno i apsolutno najbolje resenje. To je jedina pesma koja je zaista bila nekoliko decenija srpska himna. Znaci poseduje neophodnu tradiciju. Ta pesma je nastala u 19. veku u doba kralja Milana Obrenovica. Prvobitno je bila izvedena u jednom pozorisnom komadu da bi ubrzo zahvljujuci stecenoj velikoj popularnosti postala himna Kraljevine Srbije za vreme Obrenovica. Dolaskom dinastije Karadjordjevica na presto bilo je apsolutno prirodno da ta kompozicija nastavi svoje postojanje u vidu srpske himne. I tako je bilo narednih nekoliko decenija, sve dok terorom i brutalnom silom na vlast nije dosla komunisticka partija. Drugovi revolucionari su odredili da himna ove zemlje bude hej sloveni. Ta pesma je vec decenijama istovremeno himna 2 drzave: Jugoslavije i Poljske. Samo sto Poljska verzija nema reci. Inace, melodija himne hej sloveni potice od pesme koja se zove ni manje ni vise nego: Poljska jos nece propasti! Ostale pesme necu ni da pominjem jer to ne zasluzuju.
A sad da odgovorim osvetniku:
Niko nije kratkovid i ne moras da pominjes 21. vek u ovom kontekstu jer to apsolutno ne stoji. To da su, kao sto kazes, zadnji kraljevi pokrepali jos u prvoj polovini proslog vijeka, nije tacno. Samo u Evropi danas postoji 8 kraljevina (sve su clanice EU), a racunajuci i ostatak sveta, monarhije su sigurno najrazvijenije zemlje sveta. Na primer: da li ti dovoljno govore o prevazidjenosti monarhije drzave poput: Japana, Velike Britanije, Spanije, Svedske, Norveske, Belgije, Australije, Katara, Danske, Holandije itd...
Posle toga, stoji tvrdnja da nikad nismo ni imali kraljeva. Opet laz i to velika. Imali smo ih, i to 32 kralja i 2 cara. Knezeve, despote i ostale titule ne ubrajam. Uopste, Srbija nikad, ponovicu, nikad nije bila bez kralja osim za vreme turske i komunisticke okupacije.
Zatim, nadovezujes ovo: osim ako ne racunas one svinjske trgovce! Naravno da se potomci jednog svinjarskog trgovca i ujedno predvodnika nacionalnog oslobodjenja od turskog ropstva racunaju u prethodno navedenu racunicu. To sto je Vozd Karadjordje pre podizanja ustanka bio trgovac, pa i svinjama, govori vise o tom vremenu i tadasnjim prilikama nego o kontekstu u koji tvoja ogranicena i podla namera pokusava da ga smesti. Mozda bi bilo bolje da to posmatrs sa ove strane. Srbi su danas jedan od retkih naroda na celom svetu koji imaju svoju autenticnu i narodnu dinastiju. Ta cinjenica mnogima pa i meni moze da sluzi samo na ponos. Kad cak jedna Grcka, a da ne pominjem Rumuniju i Bugarsku imaju, i imale su, uvozne uglavnom dinastije germanskog porekla. A sta bi tek rekao kad bi saznao da su i Vindzori-danasnji vladajuci britanski kraljevski dom, takodje germanskog porekla. Pokusaj da shvatis o cemu pricam mozda ces moci da razumes velicinu tih tzv. svinjarskih trgovaca.
Pa, onda kazes: stvarno mi nije jasno da trazis kralja da dodje i da zajase narodu na ledja! A, ja ti odgovaram da niko tu nikog nece da jase. Ukoliko pogledas primere zemalja (danasnjih monarhija) koje sam ti ranije nabrojao valjda tvoje znanje doseze do toga da shvatis da su to danas najslobodnije i najrazvijenije zemlje u svakom pogledu. Da li tu mozda neko nekog jase? Kraljevina je recept koji dobro funkcionise i to je ono sto je i danasnjoj Srbiji neophodno i u drustvu takvih zemalja joj je mesto. To je spoj tradicije i modernih teznji i to se zove parlamentarna monarhija.
Sledi naredna recenica: i to onog istog KU*CIDJORDJEVICA KOJI JE IZDAO SVOJ NAROD 1941! Sluzis se starom floskulom i pritom si prilicno vulgaran. Pojam izdaje je prilicno sirok i ne zelim da se bavim time kako ga ti tumacis. Znam samo da je taj pojam apsolutno neprikladan za bilo kog clana nase dinastije. 1941 kralj Petar II je imao nepunih 18 godina i po naredjenju vlade, a kao uostalom i svi clanovi, svih evropskih dinastija obreo se u Londonu, kako bi izbegao sigurnu smrt od nacista i kako bi zajedno sa saveznicima organizovao otpor protiv nacizma. A, o tom tzv. izdajstvu, i o izmisljenom pokradenom blagu, otvorena je izlozba u Topoli. Slobodno idi tamo i sam se uveri o cemu se radi. Ja cu samo malo da te uputim: Pre nekih mesec dana u jednom skladistu policije u Beogradu pronadjeni su sanduci sa tzv. pokradenim blagom, koje je komunisticka policija-udba tako uspesno cuvala sve ove godine i pritom lansirala gnusne lazi. Znaci blago je sve vreme bilo u zemlji i dobro se cuvalo, a pritom su se izmisljale price o tome kako je kralj pokrao narod i pobegao. Istina je otkrivena i slobodno se uveri u to u muzeju na Oplencu.
Onda sledi ovo: KAO STO SU FASISTI POPUT NJEGA IZDALI "BRACU" SRBE U HRVATSKOJ, BOSNI I NA KOSOVU ILI MI I NISMO VASA BRACA... Ne bih se slozio s tim da su fasisti koje navodis, izdavali Srbe u Bosni, Krajni i na Kosovu i Metohiji. To su bili komunisti (bilo Titovi, bilo Slobini) i oni su uzrok svega sto smo doziveli u poslednjih 60-tak godina. Da li treba i na ovom mestu da ti dajem detaljnu analizu ili mozda ovo moze da ti bude dovljno za pocetak, a kasnije se sam raspitaj.
Zatim, cu da ti kazem da se ne zalazem za tzv. Srbiju do Tokija. To je jedna parola koju su navijaci Crvene Zvezde smislili 1991. godine, a povodom utakmice za titulu prvaka sveta koja se igra svake godine u Tokiju. Ta parola je kasnije naravno, zlouptrebljena. Zalazem se za Srbiju kao modernu, parlamentarnu monarhiju kao clanicu Evropske Unije.
Posle toga sledi jedna neumesna izjava o gradjanima Srbije: Imate 1 000 000 muslimana, siptara, hrvata, cigana, arapa i ko zna koga jos u samom Beogradu i okupirani ste u vlastitoj prestonici! Po poslednjem popisu iz 2002. godine (rezultate mozes da nadjes na sajtu vlade) U Srbiji bez Kosova i Metohije zivi 90% Srba (od kojih su 96% pravoslavni), 5% rimokatolika i 3% muslimana, a ostali spadaju u 2%. Niko nije u Srbiji okupiran i ova zemlja bi uvek morala da bude drzava svih njenih gradjana, pa i onih koje i ti na taj nacin pominjes.
I na kraju sledi opet jedna vulgarnost i jedna glupost: ku*cite se da hocete neku kraljevinu i to sa kraljem koji je katolik i koji ni ne zna da prica srpsk. Da, ja hocu Kraljevinu zato sto je to ocigledno najefikasnije drzavno uredjenje, a prestolonaslednik Aleksandar nije nikakav katolik, vec pravoslavni hriscanin, ali to nema nikakve veze. To sto ne zna da prica srpski jezik to je plod toga sto je on odmah po rodjenju 1945 g. proglasen za drzavnog neprijatalja ove komunisticke zemlje br 1.
Pozdrav i pokusaj da razbijas zablude!
To se odnosi i na sve prisutne koji ostavljaju takve poruke i na taj nacin razmisljaju!
LORD OD SRBIJE
20.07.2003., 01:33
ZIV JE DRAZA ,UMRO NIJE DOK JE SRBA I SRBIJE!!!
SPREM TE SE SMPREMTE BRACO CETNICI!!!
Neka svaki Srbin zna, da je jedina Srpska himna "Boze pravde". Nesto da rascistimo, himna se ne pise za neki konkurs ne mora da bude letnji hit, da se slusa ni po diskotekama ni po splavovima, ona nastaje spontano u narodu, takva je Marseljeza takva je i Boze pravde. Tekstovi pesama Vostani Serbije, Tamo daleko i Mars na Drinu su lepi, ali ne odgovaraju funkciji,a i nastali su u vreme kada je Boze pravde vec uveliko bila himna.
Iz svih navoda, proizilazi sledece:
1. Da smo mi od 13 veka uvek imali kralja osim za vreme Turaka, komunista i Nemaca( koji su Srbijom vladali 600 godina).
2. Da je himna Boze pravde najlepsa, najbolja itd. ( mada svi volimo i pevamo Himnu Svetom Savi)
3.Da su za sve krivi komunisti (definicija ljudi na koje se misli je da su to "ljudi koji su ziveli od komunizma", bilo je mnogo radnika koji su krvavo radili, malo zaradili i nimalo krali, a bili su komunisti)
4. i slicne gluposti koje proizilaze iz citanja istorije koju su pisali ljudi ( namerno ne kazem Srbi ) unutar Srbije
Smederevac
22.07.2003., 22:57
HEJ SLOVENI ne moze da bude himna Srbije, pa ni SCG, zato sto mi nismo jedini sloveni i z ato sto je ta himna komunistička.
BOŽE PRAVDE bi mogla da bude himna uz naravno doradu teksta, osim ako Srbija ne postane kraljevina.
TAMO DALEKO je opet osmisljena kompozicija za vreme I svetskog rata i čini mi se da tekst nije baš prikladan.
Po meni najbolja himna bi bila MARŠ NA DRINU. Iako je marš i opet vezano za I svetski rat (sto u ovom slučaju nema veze jer nema reci), ujedno je izvanredno osmišljena kompozicija.
nenad500
23.07.2003., 00:17
Sa verom u Boga za Srbiju!
Boze pravde
sve sto kaze uvaj shmeker i ja mislim tako
mrzi me da kucam,ali defintivni NE HEJ SLOVENI jer
nismo mi nikakvi SLOVENI
Valjda je svakom normalnom to jasno
Gradjanin
23.07.2003., 09:50
Gospodine NOVI, Srbija jeste uvek bila monarhija, cak i za vreme Turaka, ali tvoje (ne)obrazovanje ti ne omogucava da znas da monarsi nisu samo kraljevi, nego i knezovi, carevi ... , tako da tvoja prva primedba nema nikakvog smisla!!! Ostale tri su potpuno smesne!!!
CAO LJUDI.Drago mi je da se ovde niko ne svada! :D
Uzgred,ja sam za Hej Sloveni. :roll:
cegevara
28.07.2003., 18:18
ODGOVORITE
tako je snajo, i ja sam za to. "Hej Sloveni", je najbolja himna jer obuhvata sve pozitivne elemente koje jedna himna mora da ima: energiju, jasnocu, i ja se uvek najezim kada je cujem. To ce vecno biti moja himna, jer ja jesam sloven.
Draga snaja, i dragi cegevara! Jugoslavija vise ne postoji, kao ni komunizam, kao ni Elvis Prisli, ali je vama izgleda tesko da to shvatite! Mozete vi da se zanosite koliko god hocete, ali toga vise NEMA!!! ISTORIJA! Zato hajde da se okrenemo nasoj drzavi i da vidimo koju kompoziciju vecina zeli za himnu!
cegevara
29.07.2003., 20:48
Draga snaja, i dragi cegevara! Jugoslavija vise ne postoji, kao ni komunizam, kao ni Elvis Prisli, ali je vama izgleda tesko da to shvatite! Mozete vi da se zanosite koliko god hocete, ali toga vise NEMA!!! ISTORIJA! Zato hajde da se okrenemo nasoj drzavi i da vidimo koju kompoziciju vecina zeli za himnu!
Varas se, jer drzavu ne cini ime, vec teritorija, stanovnistvo i vlast. Naravucenije je da ime-formu mozes promeniti(pa i himnu), ali sustina uvek ostaje, a to je da smo mi=SLOVENI!
cegevara
29.07.2003., 20:55
Da, ja hocu Kraljevinu zato sto je to ocigledno najefikasnije drzavno uredjenje, a prestolonaslednik Aleksandar nije nikakav katolik, vec pravoslavni hriscanin, ali to nema nikakve veze. To sto ne zna da prica srpski jezik to je plod toga sto je on odmah po rodjenju 1945 g. proglasen za drzavnog neprijatalja ove komunisticke zemlje br 1.
Ti hoces kraljevinu, a ja hocu republiku. Ti hoces da postoji jedan covek, koji je "bogom dan" da vlada, pa cak i da te muci, a ja sam za to da svi vladamo i da ne mucimo nikog. Ti si mazohista, a ja sam realni komunista.
billups
29.07.2003., 22:04
Ti hoces kraljevinu, a ja hocu republiku. Ti hoces da postoji jedan covek, koji je "bogom dan" da vlada, pa cak i da te muci, a ja sam za to da svi vladamo i da ne mucimo nikog. Ti si mazohista, a ja sam realni komunista.[/quote]
Da ja hocu kraljevinu zato sto je parlamentarna monarhija najbolje i najefikasnije drzavno uredjenje. Ja hocu trzisnu ekonomiju i kapitalizam i hocu da sve komunjare odu na smetliste istorije gde i pripadaju.
Necu republiku, a posebno ne onu kojom si ti zaludjen. Nakazni sistem koji predstavljas najbolje govori o tome da apsolutno nemas pojma o cemu govoris. Uporedi samo moderne monarhe sa najistaknutijim predstavnicima tvog sistema kao sto su: Staljin, Broz, Honeker, Zivkov, Causesku, Rakoci, Mao CeTung, Pol Pot, Deng Sjaoping, Enver Hodza, Fidel Kastro... sa: Kraljem Huanom Karlosom, Kraljicom Elizabetom II, Kraljem Gustavom, Kraljicom Beatrisom, Carem Hirohitom.... Ko su ovde samodrzci, apsolutisti, tirani, autokrate, patoloski zlocinci. Ko ovde zastupa despotiju ti ili ja? Ko koga muci? U kom od ovih sistema ne postoje slobodni izbori?
Nacizam i komunizam su dve grane jednog istog drveta!
Tvoja zabluda je razresena jos pocetkom 19. veka Tjerovom maksimom: KRALJ VLADA ALI NE UPRAVLJA!
Ti si relikt, a ko je mazohista, valjda je jasno!
Bravo billups majstore!!!
cegevara
31.07.2003., 16:21
Da ja hocu kraljevinu zato sto je parlamentarna monarhija najbolje i najefikasnije drzavno uredjenje. Ja hocu trzisnu ekonomiju i kapitalizam i hocu da sve komunjare odu na smetliste istorije gde i pripadaju.
Necu republiku, a posebno ne onu kojom si ti zaludjen. Nakazni sistem koji predstavljas najbolje govori o tome da apsolutno nemas pojma o cemu govoris. Uporedi samo moderne monarhe sa najistaknutijim predstavnicima tvog sistema kao sto su: Staljin, Broz, Honeker, Zivkov, Causesku, Rakoci, Mao CeTung, Pol Pot, Deng Sjaoping, Enver Hodza, Fidel Kastro... sa: Kraljem Huanom Karlosom, Kraljicom Elizabetom II, Kraljem Gustavom, Kraljicom Beatrisom, Carem Hirohitom.... Ko su ovde samodrzci, apsolutisti, tirani, autokrate, patoloski zlocinci. Ko ovde zastupa despotiju ti ili ja? Ko koga muci? U kom od ovih sistema ne postoje slobodni izbori?
Nacizam i komunizam su dve grane jednog istog drveta!
Tvoja zabluda je razresena jos pocetkom 19. veka Tjerovom maksimom: KRALJ VLADA ALI NE UPRAVLJA!
Ti si relikt, a ko je mazohista, valjda je jasno![/quote]
Mislim da si u taj tvoj spisak "komunjara-tirana", ubacio i neke kojima tamo i nije mesto, kao npr. Hitler koji je bio fasista i Fidel Kastro, kojeg nikad ne bi zvao tiraninom.
Pored toga, ja zastupam realni komunizam, tipa onog u Kini ili Kubi, gde odvojeni sistemi drze vezu sa drugim sistemima, ali pre svega cuvaju svoju ekomomiju i privredu.
Kada si vec kod "trzisne ekonomije", slazem se da je ona bolja od planske, ali i jedna i druga su krajnosti, ekstremi.
Kapitalizam je kao sistem daleko brutalniji od komunizma. Njegov produkti, kao sto je globalizacija, direktno su usmereni na eksploataciju, industrijski i vojno nerazvijenih, ali poljoprivredno veoma razvijenih zemalja. A moras priznati da je poljoprivreda osnov zivota i opstanka jedne drzave. Mi trenutno zavisimo od nekih zemalja od kojih imamo jacu poljoprivredu, i to zelim da promenim.
Brutalan je i po tome sto npr. mnogi svetski bogatasi(npr. Bil Gejts), u svojim trezorima imaju milijarde i milijarde dolara koji trunu, a svakodnevno u svetu(citaj Africi) umiru milioni dece i ljudi. Priznaces da je to "posredno" ubijanje mnogo destruktivnije i opasnije, cak i od svih onih gore navedenih "tirana komunizma", upravo zbog toga sto kapitalizam u velikoj meri koristi medije da proklamuje da se tu radi o "demokratsim sistemimna", gde "svi imaju pravo glasa" i "jednaka prava i obaveze". A da li je to bas tako?
Tacno je (eto i cegevara nesto priznaje), da je receno :"Kralj vlada, ali ne upravlja", ali da pitam ja tebe: Cemu onda kralj? Da bude maskota? Da zamlacuje narod i da mu skrece misli sa vaznih stvari, od kojih mu zavisi egzistencija? Takav luksuz mogu sebi da dozvole samo te bogate kapitalisticke zemlje, nama ne samo da nam ne bi pomogao, nego bi, cini mi se i bio teret.
Na kraju, ko je relikt, pokazace istorija, nije na meni i tebi da sudimo. Cini mi se da si i ti, ko i "Jaa" previse impulsivan, mada se, za razliku od njega, trudis da shvatanja objasnis cinjenicama. Ipak je ovo samo borba misljenja, bar za sada.
billups
01.08.2003., 17:18
Opet zablude i neznanje.
I to narocito iz ekonomije odnosno njenog dela koji proucava poljoprivredu. STRASNO!
A stavovi vezani za globalizaciju? SKANDAL
Poslusaj Envera Hodzu i izoluj se. To je put za tebe i sve vas, koji razmisljate kao ovaj komunist.
Lepo vas je Dimitrije Ljotic nazvao komunjare (komunist + funjara).
Ja Hitlera nisam nijednom spomenuo, a by the way, on nije fasista. To su veoma razliciti pojmovi, do kojih tvoja zakrzljala moc saznavanja jos uvek nije dosegla.
O borbi misljenja, sa ogradom "bar za sada" necu mnogo da govorim, osim toga da je to jos jedan dokaz, u korist lustracije, zabrane delovanja pokreta sa revoluciomarnim i teroristickim metodama. Komunisti, postoje izbori!
BOZE PRAVDE TI STO SPASE
OD PROPASTI DO SAD NAS
CUJ I OD SAD NASE GLASE
I OD SAD NAM BUDI SPAS
MOCNOM RUKOM VODI BRANI
BUDUCNOSTI SRPSKE BROD.
BOZE SPASI BOZE HRANI
SRPSKOG KRALJA SRPSKI ROD.
IZ MRACNOGA SINU GROBA
SRPSKE KRUNE NOVI SJAJ
NASTALO JE NOVO DOBA
NOVU SRECU BOZE DAJ
KRALJEVINU SRPSKU BRANI
PETVEKOVNE BORBE PLOD.
BOZE SPASI BOZE HRANI
MOLI TI SE SRPSKI ROD.
Tekst iz drame: "Markova sablja" 19.vek
Muzika: Davorin Jenko, jedan od najcuvenijih srpskih kompozitora, po rodjenju Slovenac.
JEDINO I ISKLJUCIVO RESENJE ZA OVU ZEMLJU.
DOK SE ONA OVAKO ZOVE, DRUGO RESENJE NE POSTOJI I NARAVNO NE DOLAZI U OBZIR!
cegevara
01.08.2003., 20:43
Mislim da su posetioci foruma videli i shvatili ko od nas dvojice propagira govor mrznje i to je samo potvrda tvoje nemoci. Kao sto rekoh: ovo je borba misljenja, bar za sada !
Nema sta mnogo da se polemise oko himne.Naravno da je "Boze pravde"nasa himna,sa malim tekstualnim izmenama prilagodjenim danasnjem vremenu.Ovo sa polemikama me samo podseca na onu prevaru sa ranijim izborom za himnu gde su nam dali da biramo izmedju Boze pravde ili Mars na Drinu.U slucaju da ne bude izabrana ni jedna ostaje ova postojeca.Svi znamo sta se desilo...
Ne bih da se mesam,vec sam dao svoje misljenje oko himne,ali,neki dan sam procitao da se novoformrana komisija za izradu HIMNE nam,dvoumi oko predloga nove komopzicije i texta MILUTINA POPOVICA ZAHARA?!
E ako smo dotle dosli,onda.....
ma ko ce nas i pitati uopste...osvanucemo sa NOVOM HIMNOM,jednog dana.....
Boze pravde je lepa kompozicija,medjutim ne bih volela da nam to bude himna i slazem se sa onima koji je ne vole zbog kralja.Mislim da se vecina navikla na Hej sloveni i da bi to trebalo da nam ostane himna
Otkada to Hitler nije bio fasista?????!!!!!
billups
13.08.2003., 10:39
Otkada to Hitler nije bio fasista?????!!!!!
Hitler je bio, ponavljam, nacista (nacional-socijalista), a ne fasista.
Nauci u cemu je razlika!
Boze pravde je najbolja i to je jedina srpska himna. Sigurno postoji neko i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Spaniji, Norveskoj.... ko ne voli kralja ili kraljicu, pa mu ne pada na pamet da zbog toga menja himnu ili prilagodjava njen tekst. Podseticu te da su to ipak zemlje EU, a ne izolovani deo Balkana, gde ti i tebi slicni ocito pripadate.
Kom Madjaru smeta pominjanje madjarske krune i kralja u himni ili kruna na grbu, iako je Madjarska republika.
Kom Dancu smeta tekst himne (najstarija evropska himna) u kom se pominje danski kralj koji u krvi buzdovanom udara na svog neprijatelja i time donosi slobodu-tako glasi tekst. I niko tamo nije lud da to menja. Bitna je sustina, bitna je TRADICIJA, a ne razni komunisticki diskontinuiiteti i hibridna resenja poput IDIOTSKE i DISKRIMINATORSKE himne Hej Sloveni (jer njom vredjamo sve gradjane Srbije koji nisu Sloveni, a srpski su drzavljani). Znam sigurno da im manje smeta pominjanje srpskog Kralja i srpske drzave jer su i oni sami integrativni deo toga.
Zakljucak: Bez Kralja ne valja!
E OVO,OVO vec ne ide.Ovo vec nije dobro!OVO je vec nesto sto mi se ne dopada ni malo.Ne daj Boze,da sad pocne prepucavanje,ode to u nedogled.Moram da APELUJEM na Srbe(kad je vec u opste pusten ovaj post?!):NE NASEDAJTE PROVOKACIJAMA! Ocigledno se radi o nekom klincu ili narkicu......
Oj Srbijo,mila mati uvek cu te tako zvati! :o
Gazdarica
19.08.2003., 10:12
Ja ga nisam odmah vidjela, Done... Tom postu naravno da nije ovdje bilo mjesto i zato je i obrisan...
stvarno ni meni nije jasno zzasto niko ni ne razmatra u obzir Vostani Serbije. ne znam da li bi bilo ko imao nesto protiv teksta a i brate lepa je pesma.
globaltv@unlimit
26.08.2003., 17:14
Ljudi, pa zar ne mislite da bi najbolje resenje bilo "Vostani Serbije"?[/b][/i]
ODGOVORITE
JESI LI TI NORMALNA, PA TO JE NASA ISTORIJA, A NE UTKMICE. TI ,,POPOVI'' SU VODILI VELIKE SEOBE NARODA, A NE FUDBALERI,ILI TI NE POZNAJES NASU ISTORIJU.AKO TI JE SPORT IZNAD ONOGA STO SMO,ONDA SI TI NAPRAVILA MALO VECI PROMASAJ, U SVOM SAZNAVANJU, A IZNAD SVEGA USLA SI U POGRESAN FORUM.
*NEVENA*
27.08.2003., 12:37
:)
"boze pravde" bi bilo ocajno resenje, zato sto ta pesma u isto vreme diskriminise i sve ateiste i sve ne-srbe.
Mislim, pevati "boze, cuvaj kralja" je stvarno smesno s obzirom na to da smo republika a ne monarhija. A, i pored toga mislim da kralj i nije zasluzio da se pominje, s obzirom da svi znamo sta je ta kraljevska porodica uradila aprila 1941.
Da podestim sve neupucene, a i da otvorim oci zaslepljenim cetnicima, ti karadjordjevici su 1941 pokupili svo zlato, seli na avion i pobegli van zemlje, ostavljajuci narod na milost i nemislost hitlerovim fasistickim hordama. Kralj definitivno nije zasluzio da se pominje u nasoj himni.
Odgovor:Strasno je sto jos uvek postoje ljudi koji sa takvom mrznjom napadaju na srbskog kralja,drzavu,himnu i sve ostalo sto je srbsko.A,sto je najgore,to sve rade u nasoj Srbiji.
Boze,pomozi nam,spasi nasi prosvetli nam put.Posle noci uvek dodje dan,pa ce se i posle ovoga Srbija opet uzdici.Samo strpljivo i polako.Uzgred,odgovarajuca himna je "Boze pravde".
Stvarno bre ne mogu da razumem neke ljude ovde !Pa jesmo li mi neki totalni skart pa da uzimamo i cuvamo ono sto niko nece ?"Hej sloveni" ne dolazi u obzir!!!!!!Mislim da treba da prestanemo sa ulizivanjem i slicnimm sranjima i da najzad nadjemo nesto NASE a to je "Boze pravde"Kao sto je rekao covek --tradicija je takodje veoma vazna,i jos se nadam da ovi iz komisije nisu ozbiljni u vezi onog Zahara jer bi nam himna na kraju mogla zavrsiti na Grand Paradi !
mudriapa
30.08.2003., 15:22
Boze pravde
Danijel
03.09.2003., 23:12
Za koju drzavu? ova ima rok trajanja tri godine. A,posle?, Prvo treba istorijski sagledati koja je himna proslavila Srbiju. A po mom misljenju to treba da bude ona pesma koja ce ujediniti sav ovaj narod,bez ozira kojoj politickoj grupaciji pripadaju, da ne bude po onoj nasoj KAD DODJEM NA VLAST SVE IZA MENE NE VALJA!, pa tako u krug.Ali se ipak zna zasta sluze marsevi a cemu himna.
TANASKO RAJIC
04.09.2003., 02:21
NEMATE POJMA.Pitajte dedove kako je bilo za vreme kralja.Samo krv i znoj.A himna
OJ SRBIJO MILA MATI UVEK CU TE TAKO ZVATI
MILA ZEMLJO MILI RODE NAJLEPSE JE NA SRCU TVOME...
Univerzalno je i bolje reci od Boze pravde
CRNOGRAC
04.09.2003., 12:11
najbolje bi bilo da himna bude OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO mislim mi crnogorci imamo svoje a vi srbi vase znaci ajmo u svijet nezavisni jedni od drugih nama Srbija nista ne treba samo nam otezavate zivot da smo nezavisna republika cvjetali bi mi ka i Svajcarska al ovako... al izdrzacemo jos ove tri godine i onda zbogom Srbijo neka ti je srecno pa biraj himnu koju hoces
SRBIJANAC
04.09.2003., 13:48
SLAZEM SE, STA CE NAM DRZAVA SA MANJE LJUDI NEGO NOVI BEOGRAD ILI ZVEZDARA???
SRECAN PUT crnogorcima U NJIHOV KAMENJAR, A U SRBIJU SAMO SA PASOSEM!!!
STATE OF SERBIA
billups
05.09.2003., 02:54
najbolje bi bilo da himna bude OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO mislim mi crnogorci imamo svoje a vi srbi vase znaci ajmo u svijet nezavisni jedni od drugih nama Srbija nista ne treba samo nam otezavate zivot da smo nezavisna republika cvjetali bi mi ka i Svajcarska al ovako... al izdrzacemo jos ove tri godine i onda zbogom Srbijo neka ti je srecno pa biraj himnu koju hoces
Crna Gora, covjece, ima svoju himnu dok je bila nezavisna Kraljevina na celu sa predstavnikom srpskog vladarskog doma Nikolom I Petrovicem. To je pesma ONAMO 'NAMO, to sto tebi i slicnim crnogorskim komunjarama ne odgovara tekst, najbolje je da pitate Vatikan za odgovarajuce reci, jer vas sve drugo vezuje za ono sta jeste, a to je SRPSTVO I PRAVOSLAVLJE. Uostalom pitajte Vladiku, kao sto su to mudri i casni Crnogorci vazda cinili, koja vam je himna i koji ste narod.
Vidim da se mnogo mucite da pronadjete u cemu se to razlikujete od ostatka Srba, ali komunisti u Crnoj Gori ne ide vam od ruke. Ipak je Crna Gora srpska Sparta, ali bez tebi slicnih.
Inace, ovo je crnogorska himna propisana jedinim ustavom u istoriji Crne Gore, kao i zazstava, koja se NI MALO ne razlikuje od sve srpske u to doba.
Plavo je u heraldici plavo!
SAMO BOZE PRAVDE I ZA CRNU GORU!
Himna koja bi najbolje odgovarala je BOZE PRAVDE.
djavolina
06.09.2003., 10:22
BOZE PRAVDE !!!!!
S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADZBINU ! :D
REPUBLIKA SRPSKA
06.09.2003., 13:11
Ma sto se ljudi raspravljate uopste?Pa svako normalan ce reci da je prava himna za sve Srbe Boze pravde.Onaj ko se jos pali na Hej Sloveni il je komunjara il je lud.BOZE PRAVDE!
TANASKO RAJIC
06.09.2003., 16:00
"OJ SRBIJO MILA MATI"
Sto se tice Boze pravde ta pesma nema veze sa zivotom.Znate li vi uopste sta je himna.
A pitajte dedove kako je bilo za vreme kralja.Koji je uzgred pobegao sa narodnim zlatom koje nikad nije vratio
Tanasko, srami se i prethodno procitaj ovo:
1941 kralj Petar II je imao nepunih 18 godina i po naredjenju vlade, a kao uostalom i svi clanovi, svih evropskih dinastija obreo se u Londonu, kako bi izbegao sigurnu smrt od nacista i kako bi zajedno sa saveznicima organizovao otpor protiv nacizma. A, o tom tzv. izdajstvu, i o izmisljenom pokradenom blagu, otvorena je izlozba u Topoli. Slobodno idi tamo i sam se uveri o cemu se radi. Ja cu samo malo da te uputim: Pre nekih mesec dana u jednom skladistu policije u Beogradu pronadjeni su sanduci sa tzv. pokradenim blagom, koje je komunisticka policija-udba tako uspesno cuvala sve ove godine i pritom lansirala gnusne lazi. Znaci blago je sve vreme bilo u zemlji i dobro se cuvalo, a pritom su se izmisljale price o tome kako je kralj pokrao narod i pobegao. Istina je otkrivena i slobodno se uveri u to u muzeju na Oplencu.
O himni se ne raspravlja i ona se ne bira. Ona postoji. Za Srbiju je to uvek Boze Pravde. Za Crnu Goru ako ikad postane samostalna to moze da bude samo Onamo 'namo. A i Crna Gora je duze imala himnu Boze Pravde. Tekst himne se ne prilagodjava, on je takav kakav je. Grb se ne menja i ne prepravlj, a zastava, takodje.
tanasko rajic
07.09.2003., 03:06
vidim kako tesko zivi jadna kraljevska porodica.sigurno su to zaradili.
protiv komunista se posle 1945. god. i nije bas zestoko borila ta dinastija.to znam jer mi je deda umro u Americi, u izgnanstvu boreci se sa komunjarama.kao sto sam vec rekao pitajte svoje dedove kako je bilo za vreme Karadjordjevica
sto se filozorira oko necega sto nije za filozofiranje i raspravu! Srpska zastava je crveno-plavo-bela sa grbom-dvoglavim orlom, srpsko pismo je cirilica, a isto tako je srpska himna "Boze Pravde" pa vi mozete da se raspravljate koliko ocete! Rece neko ona deskriminise ateiste i ne Srbe! Ako je tako onda bi jedno 150 drzava na svetu trebalo promeniti himne!!!!! Lepo rece Jozef Kasa:Sta se Srbi stidite svoje himne(madjarska himna takodje spominje Boga,a ujedno na grbu im je kruna kao i na jos nekoliko drzava koje nisu kraljevine!!!)
sta mislite o "Onamo 'namo"
Dragi moji, ne zivim na Balkanu pa sam saznao neke stvari koje ne bi da sam dole :) ! Tito nikad nije dobro govorio srpsko-hrvatski, a i u ruskom ima jak akcenat iako ga je solidno govorio. Sam je bio Poljak i to Jevrej. To je mozda i glavni razlog naseg koristenja poljske melodije.Znaci to otpada.
Kraljevina je skupa stvar za nas i ovako jadne, a sama himna moze da prodje.
Mislim da marsevi nisu za himnu iako ima lijepih melodija.
Ako niste saglasni, mozda bi trebalo pitati Bregu da napise nesto sa talambasima, Ciganima i zurlama; ili Ceca da nesto smisli, ili Dzej ili...mozemo se dogovoriti :D .
tanasko rajic
09.09.2003., 13:26
OJ SRBIJO MILA MATI
UVEK CU TE TAKO ZVATI
A Boze pravde je kao neka crkvena pesma
i pominje se nekakav kralj.
Ona u meni ne budi patriotska osecanja kao
OJ SRBIJO MILA MATI
UVEK CU TE TAKO ZVATI
Boze pravde je "izvikana" i forsirana od medija
Himna se ne bira!
Moj deda kaze: "BEZ KRALJA NE VALJA"!
Mozda bi Englezi onda mogli da menjaju GOD SAVE THE QUEEN u ROOL BRITANIJA!
To je glupo!
SAMO BOZE PRAVDE!
-crnogorac-
10.09.2003., 22:56
SLAZEM SE, STA CE NAM DRZAVA SA MANJE LJUDI NEGO NOVI BEOGRAD ILI ZVEZDARA???
SRECAN PUT crnogorcima U NJIHOV KAMENJAR, A U SRBIJU SAMO SA PASOSEM!!!
STATE OF SERBIA
Brate ja nemam pasos i opet preko svega toga sa licnom kartom idem u svijet od tih srpsko-crnogorskih dokumenata nemam nista davno sam ja digo ruke od te zemlje ja sam njemac crnogorskog porijekla a ako mi nekad bude trebao pasos za bratsku Srbiju nikad necu ni doc.
ta drzava mi uopste ne treba ne zavisim od nje i nijesam je zeljan a moju rodnu Crnu Goru cu vazda posjecivat kad god budem mogao i kad budem prelijetao preko srbije avionom MONTENEGRO AIRLINES-a nikako JAT-om vi postavite granicare nedje gore na devetom nebu ako su to crnogorci zasluzili.
SVE NAJBOLJE
Bosanceros
10.09.2003., 23:01
najbolje za sve nas bi bla himna "DA TE NIJE ALIJA"
ide ovako
NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA MOJA LIJEPA AVLIJA
JA BI SVIJETLO ZVAO MRAKOM
DA TE NIJE ALIJA...
zar nije najbolja???
tanasko rajic
13.09.2003., 02:59
Izgleda da nasu zemlju najbolje predstavlja neka karleusina pesmica.
Kakva zemlja takva himna
Mislim da je najbolje resenje za buducu himnu Vostani Serbie, zvuci najsvecanije i uvek se najezim kad je cujem,ne znam zasto je niko ne predlaze.to nije losa ideja
RUS-SKINS
17.09.2003., 23:04
OJ DJEVOJKO,MARS NA DRINU.(KRAJ)
HIMNA SE NE BIRA!
OKO HIMNE SE NE IZJASNJAVA!
O NJOJ SE NA OVAKAV NACIN NE RASPRAVLJA!
HIMNA JE, DOK POSTOJI NESTO STO SE ZOVE SRBIJA, ISKLJUCIVO BOZE PRAVDE!
Chan Shaolin Si
07.10.2003., 14:51
a zasto da ne ako vi zelite Boze pravde Crna Gora ne zeli mi cemo:
"Oj svijetla majska zoro,
oj svi...
oj svijetla majska zoro,
Majko nasa Crna Goro,
Majko Majko nasa Crna Goro,
sinovi smo Tvog stijenja,
sino... sinovi smo Tvog stijenja,
i cuvari tvog postenja,
i cu...
i cuvari tvog postenja,
Lovcen nam je otac sveti,
Lovcen Lovcen nam je otac sveti,
u njega smo svi zakleti,
u nje...
u njega smo svi zakleti,
ojha...
Definitivno himna o kosovu koju su pevali nasi sveti ratnici jer mi treba da pokazemo da ce kosovo ponovo biti nase.
Chan Shaolin Si
08.10.2003., 14:39
Definitivno himna o kosovu koju su pevali nasi sveti ratnici jer mi treba da pokazemo da ce kosovo ponovo biti nase.
pa nijesi valjda sad digo ruke od Kosova pa kazes: "bice ponovo nase" ono je vazda bilo nase i vazda ce i bit´
mogla bi himna da nam bude npr
Oj junacka ravna goro...
IMA LI OVDE CRNGORACA?OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
IMA LI OVDE CRNGORACA?OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Decko,
Ta pesma nije himna, a narocito ne himna junacke Crne Gore.
TO MOZE BITI SAMO ONAMO 'NAMO!
Peruzzi
19.10.2003., 21:46
Boze pravde. Nekako nam je najvise u krvi
A sto se tice kralja, ja licno sam za promenu kraljevske porodice. Ovi malo idu na zivce,zar ne?
TakoJaMislim
19.10.2003., 21:52
Vostani Serbie
Peruzzi
19.10.2003., 22:13
A kako ono bese ide tekst Vostani Serbije?
TakoJaMislim
19.10.2003., 22:25
Vostani Serbie, Davno si zaspala, U mraku ležala, Sad se probudi...
Chan Shaolin Si
20.10.2003., 03:26
a zasto da ne ako vi zelite Boze pravde Crna Gora ne zeli mi cemo:
"Oj svijetla majska zoro,
oj svi...
oj svijetla majska zoro,
Majko nasa Crna Goro,
Majko Majko nasa Crna Goro,
sinovi smo Tvog stijenja,
sino... sinovi smo Tvog stijenja,
i cuvari tvog postenja,
i cu...
i cuvari tvog postenja,
Lovcen nam je otac sveti,
Lovcen Lovcen nam je otac sveti,
u njega smo svi zakleti,
u nje...
u njega smo svi zakleti,
ojha...
Albanac
20.10.2003., 13:28
Pa najbolja himna ne samo za vas nego za celi svet bi bila albanska himna. mozete da pocnite da naucite sada naslov "Himni i Flamurit"
With best regards,
albanac
Chan Shaolin Si
20.10.2003., 17:25
Pa najbolja himna ne samo za vas nego za celi svet bi bila albanska himna. mozete da pocnite da naucite sada naslov "Himni i Flamurit"
With best regards,
albanac
al ga ti sad usra dje bas nadje albansku da si rekao singapursku pa u redu al´ albansku...
With best regards,
albanac
al ga ti sad usra dje bas nadje albansku da si rekao singapursku pa u redu al´ albansku...
Pa treba da imamo viziju o buducnosti...
optimas
21.10.2003., 05:05
'Vostani Serbie'je nesporno snazna, nadahnuta pesma. Ali za izvodjenje spada u najteze. Veoma ju je tesko na pravi nacin izneti, a da ne govorimo jos i o arhaicnom tekstu. Bila bi to jedina drzavna himna na svetu koju vecina gradjana ne bi umela na pravi nacin da otpeva, niti da u potpunosti razume.
Uz to, ona nikada nije bila zvanicna himna Srbije.
'Boze pravde' predstavlja muzicki savrsenu melodiju. Poseduje svecanost i lepotu koju jedna zvanicna drzavna pesma i treba da ima. Povrh svega, ona predstavlja tradicionalnu himnu Srbije. Ima li iceg uzvisenijeg od himne koja je gotovo molitva?
'Boze pravde', bez ikakve dileme. Svako drugo resenje bojim se da bi bilo besmisleno.
Himna moze biti samo Boze Pravde!
Slazem se sa konstatacijom da je u pitanju savrsena melodija uz savrsen tekst, a tradiciju necu ni da pominjem, jer vecina ljudi ovde o tome nema pojma.
ALBANAC,
HIMNA KOJU POMINJES MOZE BITI SAMO I HIMNA NEKE AZIJSKE DESPOTIJE, GDE TI I TEBI SLICNI FUNDAMENTALISTI PRIPADATE.
U AZIJU, PA TAMO PEVAJ TVOJU HIMNU!
Raspitaj se malo i o svojoj zastavi, nastaloj 1913.; koja predstavlja heraldicki monstrum i primer za podsmeh u okviru nauke koja proucava zastave i grbove tj. heraldike i veksilologije.
Uopste cela novovekovna austrougarska tvorevina zvana Albanija je monstrum, za razliku od srednjeg veka.
Ako ne znas ko ste i sta ste, pitaj Arhiepiskopa tiranskog i cele Albanije Anastasija, inace vrsnog intelektualca. Kod njega leze odgovori za sve komunizmom i otomanskim islamom izgubljene Arbanase.
Albanac
21.10.2003., 14:36
Slazem se sa konstatacijom da je u pitanju savrsena melodija uz savrsen tekst, a tradiciju necu ni da pominjem, jer vecina ljudi ovde o tome nema pojma.
ALBANAC,
HIMNA KOJU POMINJES MOZE BITI SAMO I HIMNA NEKE AZIJSKE DESPOTIJE, GDE TI I TEBI SLICNI FUNDAMENTALISTI PRIPADATE.
Raspitaj se malo i o svojoj zastavi, nastaloj 1913.; koja predstavlja heraldicki monstrum i primer za podsmeh u okviru nauke koja proucava zastave i grbove tj. heraldike i veksilologije.
Uopste cela novovekovna austrougarska tvorevina zvana Albanija je monstrum, za razliku od srednjeg veka.
Ako ne znas ko ste i sta ste, pitaj Arhiepiskopa tiranskog i cele Albanije Anastasija, inace vrsnog intelektualca. Kod njega leze odgovori za sve komunizmom i otomanskim islamom izgubljene Arbanase.
Wade,
To je bilo samo najbolji predlog, pa nemoj se osecati uvredenim. Trebalo je samo da navedes razloge zasto da a zasto ne..
Mislim da je krajnje vreme da kazemo ono sto mislimo relaksirani a ne da pokusamo da povredimo ljude ako smo sami povredeni oko neke cinjenice
Sa ovakvim postupcima necete stici daleko...zao mi je..a ja sam mislio da ste prevazisli srednji vek..ali vidim da jos ne..zato ne mozemo jos uvek da vas pustimo da idete dalje od Srbije..da ne biste infektirali druge nacije.. opasno je za svet!
ja se unapred izvinjavam zbog neke greske na srpskom jeziku..jer ga nisam upotrebio odavno..
optimas
21.10.2003., 16:20
"Vostani Serbije! Vostani carice!
I daj cadom tvojim videt tvoje lice.
Obrati serca ih i ocesa na se
I daj njima cuti slatke tvoje glase.
Vostani Serbije!
Davno si zaspala,
U mraku lezala.
Sada se probudi.
I Serblje vozbudi!
Ti vozdigni tvoju carsku glavu gore,
Da te opet pozna i zemlja i more.
Pokazi Jevropi tvoje krasno lice,
Svetlo i veselo, kako vid Danice!
Vostani Serbije!...
...
...
Tebi sad pomaze i nebesna volja.
I sad ti se pokazuje i sudbina bolja.
Svi bliznji tvoji tebi dobra zele
I daljnji se narodi tvom dobru vesele.
Vostani Serbije!"...
...
...
Tekst himne 'Boze pravde' daleko je svecaniji, uzviseniji i pogodniji za himnu Srbije!
dauphin
21.10.2003., 23:37
'Boze pravde'.
ALBANAC,
Wade,
To je bilo samo najbolji predlog, pa nemoj se osecati uvredenim. Trebalo je samo da navedes razloge zasto da a zasto ne..
Mislim da je krajnje vreme da kazemo ono sto mislimo relaksirani a ne da pokusamo da povredimo ljude ako smo sami povredeni oko neke cinjenice
Sa ovakvim postupcima necete stici daleko...zao mi je..a ja sam mislio da ste prevazisli srednji vek..ali vidim da jos ne..zato ne mozemo jos uvek da vas pustimo da idete dalje od Srbije..da ne biste infektirali druge nacije.. opasno je za svet!
ja se unapred izvinjavam zbog neke greske na srpskom jeziku..jer ga nisam upotrebio odavno..
Arbanase,
Prvo nemam razloga da se osecam uvredjenim, jer glupost generalno, ne moze da me uvredi. Meni kazes da navedem razloge za i protiv da Srbija izabere nekakvu albansku himnu (odnosno nesto sa albanskim naslovom), i kazes da je to neminovnost, a pri tom mi sugerises da budem relaksiran. Pa pitam se, pored toga sto ti nedostaje malo intelekta, da li si ti uopste normalan? Tvoja pojava se kosi sa osnovnom logikom. Evo ja ti, u skladu sa onim sto si rekao da je doslo vreme da kazemo ono sto mislimo, kazem da razmislis malo o sebi, o tome ko si, sta si, kuda ides, pa tek onda ulazi u dijalog sa ljudima koji zele da razumeju odredjena pitanja ili pretenduju da budu kompetentni.
Sta ti znaci ta frazetina:"Sa ovakvim postupcima necete stici daleko"? Kakvim postupcima?
Prvo decko, treba da shvatis da ja GOVORIM JEZIKOM NEOBORIVIH CINJENICA, od kojih se gradi istina, za razliku od tebe i slicnih ti ekstremista.
Zasto mi se obracas u mnozini? Slobodno se obrati meni i pokusaj da oboris ono sto sam ti rekao. Ja ne pristajem da me poistovecujes sa nekakvim mnostvom tipa: vi, oni i sl.
Umesto da mi budes zahvalan sto sam napravio razliku izmedju novovekovne Albanije i srednjevekovnih pravoslavnih Arbanasa, i budes srecan sto si na taj nacin uvrsten u evropsku civilizaciju, ti mislis da mozes da me uvredis gluposcu tipa prevazilazenja srednjeg veka. To govori samo o tvom obrazovanju i gledistu o civilizaciji. Mene na taj nacin ne mozes da uvredis, kao sto ne mozes ni jednog Engleza, Francuza, Spanca, Grka koji su svesni svoje tradicije. Ja se srednjeg veka mog naroda ne stidim, a ne bi trebalo ni ti da se stidis toga. Sve ti ovo govorim iz ugla sto skorijeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, gde joj je i uvek bilo mesto.
Ti kao srpski drzavljanin albanskog etnickog porekla, budi zahvalan Slobodanu Milosevicu i komunizmu za sve presedane koje si dobio i koji su, uostalom nasa trenutna stvarnost. Na meni je takodje, kao srpskom drzavljaninu, da svojim doprinosom, pomognem ulazak Srbije u EU i NATO Pakt i ispravim presedane totalitarnih sistema Milosevica i Josipa Broza Tita.
Ne "infektiram" ja sa ovim druge nacije, samo se ponasam onako kako se ponasa svaki pripadnik neke od starih evropskih nacija. Prosetaj malo Evropom, a ne samo Azijom, i videces isto.
Ti i tebi slicni ste izuzetak u Evropi, eksperiment, manjina, odnosno ne pripadate evropskoj civilizaciji vec azijskoj. Postoje tvoji sunarodnici, koji jesu deo evropskog kulturnog nasledja, a ako ne mozes da se setis ko su, ja cu da ti pomognem. To su pravoslavni Arbanasi (vec sam ti pominjao arhijepiskopa Anastasija) i Arbanasi rimokatolici.
Ne falsifikuj i ne igraj se sa ovakvim izletanjima, jer ces u najboljem slucaju ispasti smesan.
Pozdrav svim srpskim drzavljanima albanskog etnickog porekla.
BOZE PRAVDE!
zaboravih da se potpisem.
cao
Albanac
22.10.2003., 18:02
ALBANAC,
Wade,
Arbanase,
Prvo nemam razloga da se osecam uvredjenim, jer glupost generalno, ne moze da me uvredi. Meni kazes da navedem razloge za i protiv da Srbija izabere nekakvu albansku himnu (odnosno nesto sa albanskim naslovom), i kazes da je to neminovnost, a pri tom mi sugerises da budem relaksiran. Pa pitam se, pored toga sto ti nedostaje malo intelekta, da li si ti uopste normalan? Tvoja pojava se kosi sa osnovnom logikom. Evo ja ti, u skladu sa onim sto si rekao da je doslo vreme da kazemo ono sto mislimo, kazem da razmislis malo o sebi, o tome ko si, sta si, kuda ides, pa tek onda ulazi u dijalog sa ljudima koji zele da razumeju odredjena pitanja ili pretenduju da budu kompetentni.
Sta ti znaci ta frazetina:"Sa ovakvim postupcima necete stici daleko"? Kakvim postupcima?
Prvo decko, treba da shvatis da ja GOVORIM JEZIKOM NEOBORIVIH CINJENICA, od kojih se gradi istina, za razliku od tebe i slicnih ti ekstremista.
Zasto mi se obracas u mnozini? Slobodno se obrati meni i pokusaj da oboris ono sto sam ti rekao. Ja ne pristajem da me poistovecujes sa nekakvim mnostvom tipa: vi, oni i sl.
Umesto da mi budes zahvalan sto sam napravio razliku izmedju novovekovne Albanije i srednjevekovnih pravoslavnih Arbanasa, i budes srecan sto si na taj nacin uvrsten u evropsku civilizaciju, ti mislis da mozes da me uvredis gluposcu tipa prevazilazenja srednjeg veka. To govori samo o tvom obrazovanju i gledistu o civilizaciji. Mene na taj nacin ne mozes da uvredis, kao sto ne mozes ni jednog Engleza, Francuza, Spanca, Grka koji su svesni svoje tradicije. Ja se srednjeg veka mog naroda ne stidim, a ne bi trebalo ni ti da se stidis toga. Sve ti ovo govorim iz ugla sto skorijeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, gde joj je i uvek bilo mesto.
Ti kao srpski drzavljanin albanskog etnickog porekla, budi zahvalan Slobodanu Milosevicu i komunizmu za sve presedane koje si dobio i koji su, uostalom nasa trenutna stvarnost. Na meni je takodje, kao srpskom drzavljaninu, da svojim doprinosom, pomognem ulazak Srbije u EU i NATO Pakt i ispravim presedane totalitarnih sistema Milosevica i Josipa Broza Tita.
Ne "infektiram" ja sa ovim druge nacije, samo se ponasam onako kako se ponasa svaki pripadnik neke od starih evropskih nacija. Prosetaj malo Evropom, a ne samo Azijom, i videces isto.
Ti i tebi slicni ste izuzetak u Evropi, eksperiment, manjina, odnosno ne pripadate evropskoj civilizaciji vec azijskoj. Postoje tvoji sunarodnici, koji jesu deo evropskog kulturnog nasledja, a ako ne mozes da se setis ko su, ja cu da ti pomognem. To su pravoslavni Arbanasi (vec sam ti pominjao arhijepiskopa Anastasija) i Arbanasi rimokatolici.
Ne falsifikuj i ne igraj se sa ovakvim izletanjima, jer ces u najboljem slucaju ispasti smesan.
Pozdrav svim srpskim drzavljanima albanskog etnickog porekla.
BOZE PRAVDE!
Wade,
Incidentally I am working in the European Organisation that you are mentioning in the above e-mail, European Union, which is located in Prishtina.
and I am glad you are so optimistic about Serbia being the Member State of the EU very soon...haven't heard about it..in this case, I would like to ask you for a favour..is it possible for you to sent me any official documentation or anything like in which is stated that Serbia is fulfilling all the standards to become part of European Union in the near future, because based on your comments I am confused, should I believe you or all the whole world that are saying that serbia is the most undeveloped, chauvinistic, nationalistic, still-living- in - medievalism country.
I would really appreciate if you would consider my request for the information needed.
Albanac
optimas
22.10.2003., 19:15
Ovaj Siptar mi ide na nerve...
Sandrina
22.10.2003., 23:41
Sto se mene tice, 'Boze Pravde' mi se cini kao najbolje resenje za srpsku himnu. Ali sto se himne SCG tice...?
cegevara
23.10.2003., 01:34
Ovo je ipak, kao sto si rekla, forum na kome se pise srpskim, hrvatskim, bosanskim i sl. pismom. Dozivesmo da i Albanci pricaju engleski. Sta je sledece? Verovatno da komunisti dodju na vlast u SAD. (sto bi bilo dobro).
Sto se mene tice, 'Boze Pravde' mi se cini kao najbolje resenje za srpsku himnu. Ali sto se himne SCG tice...?
:?: Uzalud vam trud sviraci :?:
Chan Shaolin Si
23.10.2003., 02:02
za himnu SiCG ja bi predlozio od Shabana Shaulica nesto sa novog albuma
mada i Mitar Miric bi mogao da bude konkurent
Albanac
23.10.2003., 09:23
Ovaj Siptar mi ide na nerve...
TO JE TO
Dear Serbian citizen of Albanian ethnic roots,
You've mentioned some EU organisation in which you are some sort of employee. First of all, EU is a very complexed and complicated organisation. I assume that neighter employees on your level and neighter all EU agencies sittuated in some provinces, do not obtain that kind of informations, because it is mostly the political issue, not administrative, on which I am quite sure, you are involved.
I am also quite possitive, that none from the agency for which you are "incidentally" working, doesn't attend the breifings with EU's high representative for foreign policy and security affairs Havier Solana.
It is very hard for me to send you an official document or convention, as you might know. But, I am suggesting you to check some sort of informations, that you might be autorised to get, whith some of your coleagues from Belgrade, or maybe even (but I daught it) to talk with Havier Solana. I am sure that he would be very glad to tell you something about developing relations with Serbia, about meetings in Belgrade and Bruxsels with Serbian politicians, with late prime minister Zoran Djindjic, about upcoming concluding of the agreement on assotiation and stabilisation etc.
You see, it is not so difficult to come to this conclusion after all. I am "sorry" if that doesn't fit with your extreemer's attitude. It's pitty that you with that kind of attitude work for the EU. I hope that they will realise that. I mean, you suggest to all Serbs to accept some albanian song for the national anthem, and not only to the members of my people, but to all Europe and world. You will agree with me when I say, how retarded that is. That is the reason why I keep telling you to move to Asia, for your own good. They will understand you there. That attitude is not worth in Europe, as you, I am sure know and, you will after all certainly agree, where I and my people do belong.
I am going to repeat you, that you firstly need to talk to me not to something unspecified. I really do not know what does it mean "whole world"? From your extreemer's point of view I am too affraid to guess. Especially, in the light of international struggle against terrorism. You and other similar people could easily slip to the dark side. You have already shown us that you are iclined to that.
Don't beleve to roomers about us. Check it for your self. Beleve me it is not dangerous. It is muchmore safer than for anyone who would dare to talk serbian in the capital of serbian province of Kosovo and Metohija.
So long serbian citizen of Albanian ethnic roots!
Good of Justice!
Albanac
23.10.2003., 17:45
Dear Serbian citizen of Albanian ethnic roots,
You've mentioned some EU organisation in which you are some sort of employee. First of all, EU is a very complexed and complicated organisation. I assume that n]eighter[/u] employees on your level and neighter all EU agencies sittuated in some provinces, do not obtain that kind of informations, because it is mostly the political issue, not administrative, on which I am quite sure, you are involved.
I am also quite possitive, that none from the agency for which you are "incidentally" working, doesn't attend the breifings with EU's high representative for foreign policy and security affairs Havier Solana.
It is very hard for me to send you an official document or convention, as you might know. But, I am suggesting you to check some sort of informations, that you might be autorised to get, whith some of your coleagues from Belgrade, or maybe even (but I daught it) to talk with Havier Solana. I am sure that he would be very glad to tell you something about developing relations with Serbia, about meetings in Belgrade and Bruxsels with Serbian politicians, with late prime minister Zoran Djindjic, about upcoming concluding of the agreement on assotiation and stabilisation etc.
You see, it is not so difficult to come to this conclusion after all. I am "sorry" if that doesn't fit with your extreemer's attitude. It's pitty that you with that kind of attitude work for the EU. I hope that they will realise that. I mean, you suggest to all Serbs to accept some albanian song for the national anthem, and not only to the members of my people, but to all Europe and world. You will agree with me when I say, how retarded that is. That is the reason why I keep telling you to move to Asia, for your own good. They will understand you there. That attitude is not worth in Europe, as you, I am sure know and, you will after all certainly agree, where I and my people do belong.
I am going to repeat you, that you firstly need to talk to me not to something unspecified. I really do not know what does it mean "whole world"? From your extreemer's point of view I am too affraid to guess. Especially, in the light of international struggle against terrorism. You and other similar people could easily slip to the dark side. You have already shown us that you are iclined to that.
Don't beleve to roomers about us. Check it for your self. Beleve me it is not dangerous. It is muchmore safer than for anyone who would dare to talk serbian in the capital of serbian province of Kosovo and Metohija.
So long serbian citizen of Albanian ethnic roots!
Good of Justice!
Dear Wade,
I am not surprised from your reply. That is the most normal reaction that I have seen coming from a serb.
I do not have time to reply back..I hope that the subject will not be closed and we can continue our "discussion".
I just went through your text and I have underlined some written mistakes that you did. You don't have to write in English , I understand your native language very good, so in the future debates you do not have to "kill" yourself by trying to reply to me in English. Do it in Serbian.
hope that this is not our last discussion.
Albanac
Gazdarica
23.10.2003., 18:03
Gospodo, ubuduce ce svi postovi pisani na engleskom jeziku biti obrisani, stoga vas molim da se uzdrzite od takve prakse...
E Arbanase,
Veoma sam impresioniran tvojim besprekornim koriscenjem spelling and grammar tool-a na windows-u.
Kakav si ti "umetnik" u poznavanju engleskog jezika! "Bravo"! Sigurno si "ponos" svoje mnogobrojne "poliglotske" familije a tvoj kurs iz windows-a zaista daje rezultat!
Ti si pravi kompjuterski genije! A mozda i gramaticki? Zaista je odvratno biti tako patetican, kakvim si se predstavio. Uzas!
Ja sam svoj odgovor tebi pisao u velikoj zurbi, bez obaziranja na pravopisne sitnice (koje su meni vrlo dobro, a verovatno i tebi poznate) a vise nego siguran sam da je to doprlo do tvog nejakog mozga! Stavise, veoma sam zadovoljan cinjenicom da svoju argumentaciju na moje izlaganje svodis na bedno koriscenje spelling and grammar checker-a. Meni je bitno da je sustina, koju sam ti izlozio na vise nego savrsenom engleskom jeziku (izuzimajuci sitne writting and typing errors), dojezdila do jednog izvanrednog primerka ekstremiste, poput tebe.
Nastavi dalje da me impresioniras svojom vise nego bednom i pateticnom argumentacijom.
Time ces samo i dalje da nastavis da me cinis zadovoljnim!
ALWAYS GOOD, OLD, ETERNAL GOD OF JUSTICE!
A sto se tice kralja, ja licno sam za promenu kraljevske porodice. Ovi malo idu na zivce,zar ne?
Ocu ja da budem kralj !!!
ma boze pravde je dosadna aj bre za 100 godina niko nije umeo da smisli bolju !! a i hej sloveni iskopirali od poljaka
!!! :) moze
Oj lulia jone me limana
03.11.2003., 18:50
[quote=Sandrina]Sto se mene tice, 'Boze Pravde' mi se cini kao najbolje resenje za srpsku himnu. Ali sto se himne SCG tice...?
!!! :) moze[/quote
Pa ja bih predlozio neku pesmu Hashim Shale ili Tahir Drenice..hajt sada cekam vasu reakciju..ali molim vas jedan po jedan..a ima i neka vrlo poznata narodna pesma (vidi moje korisnikcko ime) ..bas bi palilo za vasu himnu
persendetje
pershendetje
Chan Shaolin Si
04.11.2003., 01:12
[quote=Sandrina]Sto se mene tice, 'Boze Pravde' mi se cini kao najbolje resenje za srpsku himnu. Ali sto se himne SCG tice...?
!!! :) moze[/quote
Pa ja bih predlozio neku pesmu Hashim Shale ili Tahir Drenice..hajt sada cekam vasu reakciju..ali molim vas jedan po jedan..a ima i neka vrlo poznata narodna pesma (vidi moje korisnikcko ime) ..bas bi palilo za vasu himnu
persendetje
pershendetje
albanac ne moze ta nikako jer nije srpska niti crnogorska kaprish?
sta mislite od Bore Corbe "Gastarbajterska" za himne se napisala.
e zamislite utakmicu SiCG protiv nekog NN protivnika i pjevaju himnu
Na priredbi kod Frankfurta pjeva kurta pjeva murta...
:lol:
Bibijan Jan
07.11.2003., 02:02
Bio si i pored Frankfurta a SELJO.
WiseDog
07.11.2003., 02:09
Boze pravde ....... to je srbska himna!
Zasto da izmisljamo novu,da mozda ne treba da promenimo naziv,da nismo vise Srbi vec tamo neki,crnci ili vanzemaljci........
p.s.kako neki lupaju ovde..........
samo i jedino Boze pravde!
oj svijetla majska zoro! normalno !
RankoAmortizer
20.11.2003., 10:57
Mislim da bi za himnu Srbije trebalo da se izabere jedna od sledece dve pesme: Oj Srbijo mati mila, ili Vostani Serbie.
Himna Boze pravde bi bila najbolje resenje, ali da se stvarno izbace delovi gde se pominje kralj, a da se ubace predvidjene izmene, kao sto je ´..."srpski narod, srpski rod...", i sl.
Mars na Drinu je lepa pesma, ali nije za himnu.
A o gluposti zvanoj Hej Sloveni, ili Hej Jugosloveni, tek necu ni da pricam. Neko rece da mi ne treba da imamo uopste ni pomisao da se sluzimo sa Hej Sloveni, jer i nismo Sloveni. Taj je imao pravo, jer su Sloveni u srpskim genima zastupljeni sa 13, 43%, sto znaci da je apsurdno da zbog manjine usvajamo tu pesmu. Ako vec hocemo prema plemenskoj odrednici, napisimo pesmu Hej Pelazgi, ili Oj Tracani, pa cemo biti verovatno blizi istini.
Dakle, nista monarhisticko, vec samo nacionalno i patriotsko, jer to najpre treba ovoj nasoj Srbiji, da se naros konacno oslobodi tih gadnih stega "jugoslovenstva"!
dauphin
20.11.2003., 11:46
Jedino 'Boze Pravde' moze i mora biti srpska himna.
Na adresi http://www.royalfamily.org/multimedia/index_cir.htm
moze se nasnimiti himna u izvanrednom izvodjenju Beogradskog pevackog drustva.[/b]
Mislim da bi za himnu Srbije trebalo da se izabere jedna od sledece dve pesme: Oj Srbijo mati mila, ili Vostani Serbie.
Himna Boze pravde bi bila najbolje resenje, ali da se stvarno izbace delovi gde se pominje kralj, a da se ubace predvidjene izmene, kao sto je ´..."srpski narod, srpski rod...", i sl.
A o gluposti zvanoj Hej Sloveni, ili Hej Jugosloveni, tek necu ni da pricam. Neko rece da mi ne treba da imamo uopste ni pomisao da se sluzimo sa Hej Sloveni, jer i nismo Sloveni. Taj je imao pravo, jer su Sloveni u srpskim genima zastupljeni sa 13, 43%, sto znaci da je apsurdno da zbog manjine usvajamo tu pesmu. Ako vec hocemo prema plemenskoj odrednici, napisimo pesmu Hej Pelazgi, ili Oj Tracani, pa cemo biti verovatno blizi istini.
Dakle, nista monarhisticko, vec samo nacionalno i patriotsko, jer to najpre treba ovoj nasoj Srbiji, da se naros konacno oslobodi tih gadnih stega "jugoslovenstva"!
Ranko amortizeru, bolje bi ti bilo da malo amortizujes svoj stav prema kralju i monarhiji. Zasto da se srpski Kralj ne spominje u himini? Ako se to izbaci, sta ce nam onda takva himna. Zasto da se odricemo tog veoma vaznog dela svoje tradicije? Po tvom stavu bi onda morali da izbacimo i Boga iz himne, jer bi u suprotnom mozda uvredili ateiste. Sta fali Britanskoj, Belgijskoj, Holandskoj i drugim himnama koje pominju Kralja. Ako ne znas, cak i neke evropske republike (poput na pr. Madjarske) nisu izbacile svoje Kraljeve iz himni.
Uostalom, sve evropske ustavne parlamentarne monarhije su danas najrazvijenije i najslobodnije zemlje na svetu. To je valjda ono cemu i ova zemlja danas tezi. Povratkom ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji bi se stvorio jedan stabilan i proveren drustveni sistem od koga bi svi imali koristi. To bi sigurno bila i jedna od precica za ulazak Srbije u EU.
RankoAmortizer
20.11.2003., 12:59
Ranko amortizeru, bolje bi ti bilo da malo amortizujes svoj stav prema kralju i monarhiji. Zasto da se srpski Kralj ne spominje u himini? Ako se to izbaci, sta ce nam onda takva himna. Zasto da se odricemo tog veoma vaznog dela svoje tradicije? Po tvom stavu bi onda morali da izbacimo i Boga iz himne, jer bi u suprotnom mozda uvredili ateiste. Sta fali Britanskoj, Belgijskoj, Holandskoj i drugim himnama koje pominju Kralja. Ako ne znas, cak i neke evropske republike (poput na pr. Madjarske) nisu izbacile svoje Kraljeve iz himni.
Uostalom, sve evropske ustavne parlamentarne monarhije su danas najrazvijenije i najslobodnije zemlje na svetu. To je valjda ono cemu i ova zemlja danas tezi. Povratkom ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji bi se stvorio jedan stabilan i proveren drustveni sistem od koga bi svi imali koristi. To bi sigurno bila i jedna od precica za ulazak Srbije u EU.
Nama kralj u pesmi ne treba, jer nismo kraljevina. Licno mislim da bi kralj u Srbiji bio koristan za ujedinjenje naroda, ali ne vidim nijednog kandidata za mesto kralja. Da kupimo nekog od princeva iz Holandije, Britanije, Belgije, sta mislis o tome Aleks1, pa da nas svrsta odmah u red razvijenih evropskih drzava?!
Da necu mozda da se odusevim time da mi onaj kreten sto sad glumi nekog prestolonaslednika bude kralj?! Ne, slusao sam ga uzivo, glup je k'o noc, kao trut je, i mislim da bi on licno bio velika sramota za Srbiju. Ali kakva smo suluda zemlja postali, mozda bi to bilo proglaseno za najbolji potez u istoriji Srbije. E sad, mozda ako bi sina od njegovog sina odgajli u tradiciji naseg naroda, i ako bi uspeo da nauci jezik, mozda bi tek znaci Alexandrov unuk mogao da bude kandidat za tako nesto. Ali da odrasta sto dalje od glupog dede.
Dok ne stasa neki mladi, valjani princ, dotle se ne treba igrati, nego pokusati napraviti stabilnu republiku.
LIJEPA NAŠA DOMOVINO, OJ JUNAČKA ZEMLJO MILA,
STARE SLAVE DJEDOVINO DA BI VAZDA SRETNA BILA...
ZA DOM SPREMNI SVI HRVATI!!
HVALA BOGU ŠTO NAM SE SRBI VIŠE NE KUPAJU U LIJEPOM PLAVOM JADRANU.
Nama kralj u pesmi ne treba, jer nismo kraljevina. Licno mislim da bi kralj u Srbiji bio koristan za ujedinjenje naroda, ali ne vidim nijednog kandidata za mesto kralja. Da kupimo nekog od princeva iz Holandije, Britanije, Belgije, sta mislis o tome Aleks1, pa da nas svrsta odmah u red razvijenih evropskih drzava?!
Da necu mozda da se odusevim time da mi onaj kreten sto sad glumi nekog prestolonaslednika bude kralj?! Ne, slusao sam ga uzivo, glup je k'o noc, kao trut je, i mislim da bi on licno bio velika sramota za Srbiju. Ali kakva smo suluda zemlja postali, mozda bi to bilo proglaseno za najbolji potez u istoriji Srbije. E sad, mozda ako bi sina od njegovog sina odgajli u tradiciji naseg naroda, i ako bi uspeo da nauci jezik, mozda bi tek znaci Alexandrov unuk mogao da bude kandidat za tako nesto. Ali da odrasta sto dalje od glupog dede.
Dok ne stasa neki mladi, valjani princ, dotle se ne treba igrati, nego pokusati napraviti stabilnu republiku.
Jednom komunjara, uvek komunjara! Jer da nisi komunjara ne bi ovu kolicinu gluposti i demagogije mogao da izgovoris.
Nama kralj izrazito treba. Cak i da nasa ne bude Kraljevina, koji idiot bi smeo da se usudi da menja tekst jedine srpske himne. To bi bila ista gluopst kao kad bi na crnogorski jezik prevodio Gorski Vijenac ili kad bi navlacio gace Mikelandjelovom Davidu (jer je po danasnjim merilima, nepristojno biti neodeven na javnom mestu). Izgubljene pojave, kakva si ti i njihovi istupi, poput ovog tvog, izazivaju podsmeh u civilizovanom svetu. Zasto se izjasnjavas povodom necega o cemu nemas pojma? Kakva nas je nesreca zadesila da ljudi poput tebe pokusavaju (a najcesce i uspevaju) da budu autoriteti, a da pritom veze sa pojedinim pitanjima nemaju. Vostani Serbije i Oj Srbijo mila mati, su veoma lepe pesme, ali nikada ne mogu biti himne. Pored toga sto ne ispunjavaju uslove potrebne za to, nisu komponovane da budu himne (kao sto na pr. pesma Rule Britania nikada ne moze da bude britanska himna), a i nazalost, predstavljaju podmetacinu neokomunista, kakva je tvoja.
Ko si ti da vidis kandidata za kralja? To nije funkcija za kandidovanje, na sta si navikao u svojoj partijskoj celiji. Ko si ti da procenjujes da li je neko za to podoban ili nije? To je osnovna razlika izmedju ustavne parlamentarne monarhije i republike, sto se u monarhijama na osnovu licnih karakteristika ne postaje sef drzave. Funkcija sefa drzave je simbolicka i depersonalizovana, i takva uvek treba da bude. U pitanju je tradicija, za sta ti zbog zaslepljenosti verovatno nisi cuo. Kakve su nase republike? Za mene su najveci idioti, na pr. protekla 3 predsednika Broz, Milosevic i Milutinovic, a da ne pominjem morone iz kolektivnog predsednistva ili v.d. predsednika kakvog danas imamo? Od trojice predsednika koje sam ti pomenuo, prva dvojica su dijagnostikovani ludaci, a srednji i poslednji su u Hagu, gde im je i mesto. Jel' to princip koji Srbija treba da sledi? Zaista se republika u Srbiji pokazala i pokazuje fenomenalno. Pa pogledaj samo poslednje izbore za predsednika. Tu na zalost, uvek postoji opasnost za skretanje u diktaturu ili dolazak na vlast nekog umobolnog manijaka ili klovna. Videli smo uostalom pre neki dan kako se zavrsavaju pokusaji pravljenja "stabilne republike".
Plitkoshvatljivi komunisto,
Nemamo mi razloga da uvozimo princeve iz drugih Kraljevina (inace najrazvijenijih i najslobodnijih zemalja Evrope). Prva porodica po casti u Srbiji, zna se veoma dobro koja je, ko je njen rodonacelnik, i koje je njeno mesto. Dace Bog da tvoje jalove simpatije ili nesimpatije tu nece igrati nikakvu ulogu. Za razliku od mnogih evropskih ustavnih parlamentarnih Kraljevina, mi imamo autenticnu narodnu srpsku dinastiju. To sto su clanovi ove slavne srpske porodice po tvom misljenju kreteni, predlazem ti, da bi trebao da se ti "kandidujes" pa da vidimo onda sa kakvim genijem imamo posla. Jos nesto, niko ko je prvi i jedinorodni sin pokijnog Kralja Petra II ne moze da "glumi" prestolonaslednika. On to jeste i bice, i po ovozemaljskim i po Bozijim zakonima, svidjalo se to neokomunistima ili ne. To sto on trenutno ne zna savrseno srpski jezik nije strasno, kada se zna da i njegov pradeda Kralj Petar I, takodje nije govorio dobro srpski jezik. Da ne pominjem Brozov indijanski jezik... Ni engleski nisu govorili mnogi engleski Kraljevi, ni skorasnji norveski Kralj Haakon nije dobro govorio norveski jezik (ima hiljadu slicnih primera)... Nekome ko je proglasen sa godinu dana za drzavnog neprijatelja br. 1, kome je ustavom zabranjen povratak u zemlju, kao sto je slucaj sa nasim Prestolonaslednikom, kome je porodica bila razjedinjena zbog tragedije koju je dozivela, u rasejanju i konstantnoj selidbi, ko je bivao pod stalnim nadzorom i pretnjom udbe, bilo bi maliciozno zameriti tako nesto.
ISKLJUCIVO BOZE PRAVDE!
BEZ KRALJA NE VALJA!
cegevara
23.11.2003., 17:07
Nama kralj izrazito treba. Cak i da nasa ne bude Kraljevina, koji idiot bi smeo da se usudi da menja tekst jedine srpske himne. To bi bila ista gluopst kao kad bi na crnogorski jezik prevodio Gorski Vijenac ili kad bi navlacio gace Mikelandjelovom Davidu (jer je po danasnjim merilima, nepristojno biti neodeven na javnom mestu). Izgubljene pojave, kakva si ti i njihovi istupi, poput ovog tvog, izazivaju podsmeh u civilizovanom svetu. Zasto se izjasnjavas povodom necega o cemu nemas pojma? Kakva nas je nesreca zadesila da ljudi poput tebe pokusavaju (a najcesce i uspevaju) da budu autoriteti, a da pritom veze sa pojedinim pitanjima nemaju. Vostani Serbije i Oj Srbijo mila mati, su veoma lepe pesme, ali nikada ne mogu biti himne. Pored toga sto ne ispunjavaju uslove potrebne za to, nisu komponovane da budu himne (kao sto na pr. pesma Rule Britania nikada ne moze da bude britanska himna), a i nazalost, predstavljaju podmetacinu neokomunista, kakva je tvoja.
Ko si ti da vidis kandidata za kralja? To nije funkcija za kandidovanje, na sta si navikao u svojoj partijskoj celiji. Ko si ti da procenjujes da li je neko za to podoban ili nije? To je osnovna razlika izmedju ustavne parlamentarne monarhije i republike, sto se u monarhijama na osnovu licnih karakteristika ne postaje sef drzave. Funkcija sefa drzave je simbolicka i depersonalizovana, i takva uvek treba da bude. U pitanju je tradicija, za sta ti zbog zaslepljenosti verovatno nisi cuo. Kakve su nase republike? Za mene su najveci idioti, na pr. protekla 3 predsednika Broz, Milosevic i Milutinovic, a da ne pominjem morone iz kolektivnog predsednistva ili v.d. predsednika kakvog danas imamo? Od trojice predsednika koje sam ti pomenuo, prva dvojica su dijagnostikovani ludaci, a srednji i poslednji su u Hagu, gde im je i mesto. Jel' to princip koji Srbija treba da sledi? Zaista se republika u Srbiji pokazala i pokazuje fenomenalno. Pa pogledaj samo poslednje izbore za predsednika. Tu na zalost, uvek postoji opasnost za skretanje u diktaturu ili dolazak na vlast nekog umobolnog manijaka ili klovna. Videli smo uostalom pre neki dan kako se zavrsavaju pokusaji pravljenja "stabilne republike".
Plitkoshvatljivi komunisto,
Nemamo mi razloga da uvozimo princeve iz drugih Kraljevina (inace najrazvijenijih i najslobodnijih zemalja Evrope). Prva porodica po casti u Srbiji, zna se veoma dobro koja je, ko je njen rodonacelnik, i koje je njeno mesto. Dace Bog da tvoje jalove simpatije ili nesimpatije tu nece igrati nikakvu ulogu. Za razliku od mnogih evropskih ustavnih parlamentarnih Kraljevina, mi imamo autenticnu narodnu srpsku dinastiju. To sto su clanovi ove slavne srpske porodice po tvom misljenju kreteni, predlazem ti, da bi trebao da se ti "kandidujes" pa da vidimo onda sa kakvim genijem imamo posla. Jos nesto, niko ko je prvi i jedinorodni sin pokijnog Kralja Petra II ne moze da "glumi" prestolonaslednika. On to jeste i bice, i po ovozemaljskim i po Bozijim zakonima, svidjalo se to neokomunistima ili ne. To sto on trenutno ne zna savrseno srpski jezik nije strasno, kada se zna da i njegov pradeda Kralj Petar I, takodje nije govorio dobro srpski jezik. Da ne pominjem Brozov indijanski jezik... Ni engleski nisu govorili mnogi engleski Kraljevi, ni skorasnji norveski Kralj Haakon nije dobro govorio norveski jezik (ima hiljadu slicnih primera)... Nekome ko je proglasen sa godinu dana za drzavnog neprijatelja br. 1, kome je ustavom zabranjen povratak u zemlju, kao sto je slucaj sa nasim Prestolonaslednikom, kome je porodica bila razjedinjena zbog tragedije koju je dozivela, u rasejanju i konstantnoj selidbi, ko je bivao pod stalnim nadzorom i pretnjom udbe, bilo bi maliciozno zameriti tako nesto.
ISKLJUCIVO BOZE PRAVDE!
BEZ KRALJA NE VALJA!
Previse gluposti na jednom mestu. Ako je neko komunista ne znaci da je manje vredan od tebe i sl. koji su posledica poplave kvazimonarhista. Ti si jedan mediokritet kojim upravljaju Vuk Draskovic i sl. Jednakost je bitna, da bude sto manja ekonomska razlika izmedju ljudi, da svi imaju jednaku sansu da zarade, da nema monopolizma, da jedan vlada i bude prvi medju jednakima-izabran po svojim kvalitetima a ne po kvalitetima svog oca ili dede. To je i odgovor onom koga interesuje "propast Urosa nejakog".
Sturmgeist
24.11.2003., 13:23
Imas pravo, Che, tako i ja mislim. Hvala Bogu da nisu svi praznoglavi i iskljucivi. Ali, takvi ljudi kao sto je Aleks1 su najbolje topovsko meso, i on moze necemu korisnom da posluzi.
Nikad nisam delio ljude po partijskoj pripadnosti, pa necu ni sad. Tako nisko necu da se spustam.
Prosto je nevidjeno zadovolojstvo za jednog antikomunistu da odgovara nekom utopisti po imenu Cegevara.
Ako je neko komunista kao sto si ti, jednak je svim pobornicima totalitaristickih sistema protiv kojih se mi, ljudi liberalnih politickih pogleda, najsnaznije borimo. Znaci, jednaki su pripadnicima fasisticke, nacionalsocijalisticke i drugim slicnim ideologijama. I u komunizmu i u fasizmu i nacionalsocijalizmu postoje ogromne slicnosti poput: miliona zrtava, najgrdjeg gazenja osnovnih ljudskih prava, progon neistomisljenika (po raznim osnovama), snaznog militarizma, jakih tajnih policija, namestenih procesa, masovnih oduzimanja privatne imovine, masovnih logora i gulaga (da ne pominjem gole otoke), cenzure, diktatorskog vodjenja drzave, centralizma, proizvodnje kriza u medjunarodnim odnosima i ratova (da ne pominjem krvavih revolucija) i bezbroj drugih primera. Dakle, jednaki ste sa njima kao pristalice ideologije, a kao ljudi svi smo mi, pred Gospodom i pred ustavom (naravno normalne nekomunisticke drzave), jednaki.
Slozicemo se da sve ove ideologije za mase zvuce privlacno, jedni govore o nacionalnom budjenju, pravdi, nacionalnoj suverenosti, dominaciji svog naroda, a drugi govore o radnickom ugnjetavanju, o klasnim sukobima, o neophodnosti revolucije, o tzv. diktaturi proletarijata, o tome da sve pripada radnicima i seljacima, o klasnoj jednakosti... Problem je sto svi pametni ljudi znaju da je to neizvodljivo bez velikih zrtava, a i kada se primeni u praksi, ne daje ni blizu rezultate, kakvi su projektovani. Stoga, KOMUNIZAM JE CISTA UTOPIJA!
Ovdasnjim komunjarama je to tesko da shvate, iz razloga sto je ovde bio u primeni hibridan oblik tzv. samoupravni socijalizam, sistem koji je omogucavao kakav takav kontakt tj. odnos sa zapadnim trzisnim ekonomijama. Taj sistem nije pocivao ni na jednoj "vrednosti" koju je samoproklamovao, vec na parama slobodnog sveta tj. americkim dolarima, dobijenim na osnovu odnosa SFRJ prema SSSR-u i Varsavskom bloku. U pitanju je najzaduzenija zemlja MMF-a u istoriji i jedan od najvecih korisnika bespovratnih javnih kredita od II svetskog rata na ovamo. Sve sto je ovde izgradjeno tada (a i to je prilicno lose) zahvalimo tim parama. Nije ni cudo sto se taj sistem tako tragicno urusio. Ali je veliki problem za nas sto postoje ljudi poput tebe, koji smatraju da je u pitanju obicna partija, jedna od mnogih, a ne ideologija koja je tvorac mnogih zala! Pod lepom pricom koju nudi komunizam, krije se sva njegova pogubnost.
Mene ne posmatraj kao kvazimonarhistu, jer mene za razliku od tebe, podrzavaju vekovi civilizacijske tradicije. Vise bi valjalo da me posmatras kao sto bi posmatrao nekog Spanca, Britanca, Holandjanina, Svedjanina, Kanadjanina, Australijanca, Norvezanina i sl. Kako ja tebe posmatram, ceo taj utisak mogu da podvedem pod pojam anticivilizacija.
Ako mislis da mnome moze da "upravlja" Vuk Draskovic, raspitaj se malo o njegovim ekonomskim stavovima i videces da je mnooogo blizi tebi nego meni. Ta pojava je jedan nusprodukt ocajne politicke scene u Srbiji. Takva osoba mene i meni slicnima ne moze da reprezentuje.
Dalje pominjes jednakost sto je krajnje afirmativno (ali naravno ne na osnovama tvoje ideologije), da svi imaju jednako sansu da zarade (sto je moguce samo u liberalnom kapitalizmu i u okviru trzisnog mehanizma), da nema monopolizma (cega i nema u liberalnom kapitalizmu, za razliku od socijalizma), da jedan vlada koji je izabran kao prvi medju jednakima (Kralj vlada ali ne upravlja - u pitanju je simbol, sto je sve tekovina XIX veka).
Sta meni moze da garantuje necije kvalitete za mesto predsednika. Mozda je u pitanju najobicniji prevarant. Meni treba simbol, sa simbolicnim ovlascenjima i jakim ugledom, na celu drzave. Svako ko misli da je dovoljno kvalitetan i ima podrsku biraca, treba da formira vladu i zaista da tako crpe politicku moc. Tako je to u naprednom svetu, za koji se ja zalazem.
Za sta se zalaze neko ko se potpisuje kao Cegevara, svakako da nije to, vec neki nazadni, zaostali svet.
Ovu pojavu ispod Cegevare, koja se trudi da kao bude iznad situacije, a zapravo je vrlo prizeman, ne zelim da komentarisem.
BEZ KRALJA NE VALJA!
ISKLJUCIVO BOZE PRAVDE!
Baby Kate
25.11.2003., 19:14
"Dajte nam rasu koja nije rasa gospodara
i naciju koja nije od Boga izabrana
i ljude koji nemaju nadljudskoga dara
i zemlju koja nije zemlja obecana
i ciljeve koji nisu obicnosti liseni
i pravednu stvar koja nije najpravednija
ideale koji nisu do krajnosti uzviseni
i naprednost koja nije najnaprednija
dajte nam vodje na ovom zaplasenom svetu
koje ne pate od najdoslednijeg uverenja
da ce usreciti nasu nesrecnu planetu
makar i po cenu njenog potpunog unistenja..."
nismo mi nikakvi SLOVENI
nego sta smo, kelti
e moze ovako prvo ide recimo DELIJE DELIJE
pa onda GROBARI GROBARI tj jedna strofa jedno druga drugo
moze i neki tim iz CG ne znam neki jaci
RankoAmortizer
26.11.2003., 10:31
nismo mi nikakvi SLOVENI
nego sta smo, kelti
Nismo Kelti, vec uglavnom Pelazgi, Tracani, Iliri...
samo 13,43% Sloveni...
A onoj budali Aleks1 necu vise ni da odgovaram, jer ne vredi pricati sa nekim ko je zatucan, i ko jos zivi od Ravne Gore, ili Sremskog fronta, svejedno...
A onoj budali Aleks1 necu vise ni da odgovaram, jer ne vredi pricati sa nekim ko je zatucan, i ko jos zivi od Ravne Gore, ili Sremskog fronta, svejedno...
Opet teske reci. Ne zivim od Ravne Gore. Ako si pazljivo citao (sto sumnjam) sve vreme sam govorio o buducnosti, o evropskim integracijama i koje je najbolje resenje za to. Pokusaj to da shvatis!
Opet teske reci. Ne zivim od Ravne Gore. Ako si pazljivo citao ono sto sam pisao (sto sumnjam) sve vreme sam govorio o buducnosti, o evropskim integracijama i koje je najbolje resenje za to. Ocigledno je da pripadas vrsti ljudi koja se u nedostatku argumenata sluzi uvredama. Misli malo o tome! Pozdrav.
A sta to ima lose u Ravnoj Gori?
RankoAmortizer
27.11.2003., 13:03
Nema ama bas nista lose u Ravnoj Gori, to je jedan dogadjaj koji je imao izuzetan znacaj za nasu istoriju. Ali to je bilo pre 50 godina, drugi svetski rat je davno zavrsen.
Nije mi samo jasna logika "Ako nisi sa nama, protiv nas si". Tako idiotski nikad necu moci da razmisljam.
Ne odnosi se na tebe wade, ovo poslednje sto sam napisao.
dauphin
29.11.2003., 14:16
[b]Aleks1 ne daj se!
OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO!NORMALNO
Sandrina
29.11.2003., 20:02
Boze Pravde!!!
optimas
29.11.2003., 20:12
Himna Kraljevine Jugoslavije bila je srecno resenje sacinjeno od nacionalnih himni njena tri konstitutivna naroda, sto ce reci po strofa od svake himne. Posto se ovde povela diskusija o himni drzavne zajednice, mozda bi slicno resenje bilo prihvatljivo za obe drzave clanice. Srpska himna jedino moze biti "Boze Pravde" (i to u izvornoj verziji), Crna Gora neka se odluci za svoju, pa po strofa od svake... I tako sve dok ovoj 'drzavi' konacno ne dodje kraj.
ma koj ce nam himna uopste
optimas
04.12.2003., 14:24
Боже Правде
Боже Правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.
Моћном руком води, брани
будућности србске брод.
Боже спаси, Боже храни,
Србског Краља, Србски Род!
Сложи Србску Браћу драгу,
на свак' дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи Србству град.
Нек' на србској блиста грани
братске слоге златан плод.
Боже спаси, Боже храни
Србског Краља, Србски род!
Нек на србско ведро чело
твог не падне гнева гром,
благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!
Кад наступе борбе дани,
к' победи му води ход.
Боже спаси, Боже храни
Србског Краља, Србски Род!
Из мрачнога сину гроба
Србске Круне нови сјај,
настало је ново доба,
нову срећу Боже дај.
Краљевину Србску брани,
пет вековне борбе плод.
Боже спаси, Боже храни,
моли ти се Српски Род!
CIVIJAS
04.12.2003., 14:48
OD SABANA SAULICA-BIIO SAM PIJANAC
bole065
03.01.2004., 09:03
Komunisti hoce HEJ SLOVENI.
Cetnici i svi drugi vijerni Srbi hoce BOZE PRAVDE.
Ja glasam za Boze Pravde, jer MARS NA DRINU, nije bas himna za narod... jer je bila u korist dizanja morala Srpske Vojske. Zamislite "mars na drinu" prije fudbalske utakmice. Pa ne idu fudbaleri u bitku da moraju to slusati.. :lol:
OD SABANA SAULICA-BIIO SAM PIJANAC
:lol: toma - dotako sam dno zivota ;)
optimas
05.01.2004., 10:38
"Cudesna i neobicna je zemlja Srbija. Zemlja koja ne moze ni ono sto moze, koja ne zna ni ono sto zna, zemlja koja nema ni ono sto ima.", reci su gospodina Borislava Stojkova. I zaista ne treba mnogo mudrosti da se covek u ovo uveri...
Smisljati neku novu himnu i sporiti se oko toga? Zar jedna ozbiljna drzava, zar jedan narod koji se poziva na svoju tradiciju sebi to sme da dopusti? "Mars na Drinu", ta nadahnuta, snazna i nadasve rodoljubiva kompozicija, isto kao i "Tamo daleko", "Oj, Srbijo, mila mati" ili "Vostani Serbije", je nazalost samo jedna od podmetacina kojom se zelelo spreciti da himna Srbije bude ono sto je bila i sto nanovo mora biti - "Boze Pravde". Uz to, "Mars na Drinu" je mars i ne znam ni za jedan slucaj da drzava za zvanicnu himnu ima koracnicu. Neko ce mozda navesti primer Italije, ali ne treba se pozivati na primer drzave koja je svoj tradicionalni grb zamenila petokrakom ovencanom maslinom...
srbinXP
14.01.2004., 03:59
Nisam za Boze Pravde,mozda hej sloveni ili neka druga koja ne spominje religiju
bonelady2003
14.01.2004., 17:39
Boze, pravdedefinitvno!!!!
optimas
14.01.2004., 18:58
Nisam za Boze Pravde,mozda hej sloveni ili neka druga koja ne spominje religiju
Dakle, mislis da "Boze Pravde" nije dobro resenje jer spominje Boga... "Hej Sloveni" se obraca samo Slovenima. Madjari i Siptari su takodje gradjani ove zemlje, a nisu Sloveni. Sta onda?
Pored mnostva ostalih razloga zbog kojih "Hej Sloveni" ne bi smela biti himna drzave Srbije (bez obzira na moguci oblik vladavine), ona ima melodiju identicnu himni Republike Poljske.
Da ovo sve nije tuzno, bilo bi smesno...
greyjaguar
23.01.2004., 17:06
Himna Srbije, kao i svake druge zemlje, treba da odrazava tradicije i duh te nacije, a ne samo proizvoljan deo njene novije proslosti-onaj koji ljudima bez dovoljno obrazovanja i sa ideoloskom svescu pase.
Srbija je bila monarhija otkad je nastala kao drzava (druga pol. IX v.) do 1945., sa prekidima samo kad nije postojala. 1945. god, je monarhija ukinuta NELEGALNIM NACINOM-BEZ IKAKVOG VALJANOG REFERENDUMA-NEDEMOKRATSKI. Dakle,i himna mora da odrazi TAKVO stanje, bez obzira sto je oduvek bilo, i uvek ce biti onih kojima je ideologija starija od drzave, a tradicija vezana samo za prvomajske uranke i sindikalne aktivnosti.Bez ikakve razlike da li je Srbija republika ili monarhija, ona je u najvecem delu svog postojanja BILA MONARHIJA, i to sto se to nekom ne svidja NE MOZE NISTA PROMENITI. Naravno, oduvek je bilo i bice onih koji misle da svet pocinje s njima i njihovim ideoloskim "precima" (ponekad i bioloskim).
Dalje, himnu "BOZE PRAVDE", je komponovao JEDAN SLOVENAC (KATOLIK) :D , a tekst pisao Srbin(pravoslavac)- pa je pitanje zasto bi ikom danas smetala,kad ocito jednom ne-Srbinu nije smeta tada. O kakvom klerikalizmu je rec se u njoj ne pominje ni CRKVA (besmislena aluzija na klerikalizam-pominjanje Boga nema blage veze sa klerikalizmom, Bog se pominje u vecini savremenih evropskih himni, bez obzira sto deo svih savremenih evropskih naroda cine ateisti), ni teokratija? Svako ima pravo da misli sta hoce o NACIONALIZMU, ali SVAKA himna slavi i obelezava NACIJU- onu cije je obelezje, a ne nekakve prevazidjene ideologije kakva je PANSLAVIZAM kojoj je pripadao Samo Tomasik, autor teksta "Hej Sloveni", u originalu napisanog na slovackom. Dalje, danasnja melodija "Hej Sloveni" je melodija POLJSKE narodne himne. Dakle, mi i dalje isticemo znamen koji je UKRADEN, :oops: odnosno pripada DRUGOJ NACIJI- POLJSKOJ. Svaka cast Poljacima, koje licno veoma cenim, ali u ovoj zemlji vecina NISU NI POLJACI NI NEKAKVI AMORFNI SLOVENI, NEGO SRBI, PA JE I LOGICNO DA SE IZVODI HIMNA KOJA SE TICE SRPSKE NACIJE, SA ILI BEZ NACIONALIZMA, STVAR JE ORKESTRA. :D :D :D Teza o tome da nam je ovo sve naneo NACIONALIZAM je teza onog ko jos uvek nece da zna da je SM bio i ostao samo i jedino KOMUNISTA, a slicnog su opredeljenja bili, bez obzira na transvestiju sa nacijom i njegovi pioni sa druge strane Drine.Sto se tice izdaje kralja Petra II- to je besmislica- niti je on izveo puc 28.III 1941. niti je zapoceo rat, jer nije ni vrsio vlast u Jugoslaviji- bio je maloletan, a tek je u toku samog puca PROGLASEN PUNOLETNIM.Za razliku od njega, norveski kralj je ostao u zemlji pod fasistickom okupacijom i doziveo prezir i kritike svojih zemljaka jer je nije napustio na vreme. KRALJ je simbol suvereniteta bilo koje zemlje koja je monarhija, i zato on ne sme ugroziti taj suverenitet koji olicava.
Sto se tice toga koga diskvalifikuje himna "Boze Pravde"- ne diskvalifikuje bilo koga, nema NIJEDNOG JEDINOG STIHA koji bilo koga vredja ili omalovazava. To je JEDINA himna koju NAROD SRBIJE ogromnom vecinom prihvata ka