PDA

Vidi punu verziju : Umrezavanje racunara. Tutorijali za pochetnike, saveti, predlozi, opsta diskusija.

Nexilion
03.11.2006., 23:55
Zna li neko od vas nesto o umrezavanju racunara UTP kablom? Cuo sam da mi treba Switch i taj kabal a pritom kabal privlaci grom! Da li je to istina. Posaljite neki link sa guide-om za pravljenje mreze. Takodje me interesuje sta treba konfigurisati u Windows XP. :confused: :confused: :confused:

intra
08.11.2006., 13:27
И мене то интересује, претрага баш није уродила плодом.

Dejan
08.11.2006., 16:29
Zasto da ne, ako tutorial bude kvalitetan (dobar) ide i na lepljivu.

okram
08.11.2006., 19:23
umrezavanje
kao sto sam vec napisao ako se umrezavaju 2 racunara,ne treba vam switch,nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal,podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu,u slucaju da nema kupite je,najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla,trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara,tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)
ako sam nesto pogresio ispravite me,ili ako sam nesto izostavio pitajte

Dejan
08.11.2006., 21:31
TCP/IP (Transmision Control Protocol/Internet Protocol) - Protokol za kontrolu prenosa i Internet Protokol:To su (dva) mrezna protokola koja se koriste na internetu, ovo su samo dva od (mnogih) protokola koji postoje. Ono sto je bitno kod njih da znate jeste da je njihov zadatak da povezu Operativne System-e i njihove mrezne uredjaje. Njihov zadatak je da prenesu podatke (pakete) od jednog host-a (korisnika) do drugoga.
Sta je Host: Host je korisnik, odnosno (rachunar).
Neki od protkola koje TCP/IP koristi su: Prenos elektronske poste
Prenos podataka
Kratku razmenu poruka (Primer: MSN, AIM, Skype...)
I tako dalje
TCP (protokol za kontrolu prenosa): Jedan od glavnih protokola koji se koristi na internetu. Ono shto je bitno kod njega da znate jeste da je to najpouzdaniji protokol za prenos podataka. Poznatiji kao i (pouzdana konekcija).
Osnovno, struktura TCP:Izvorni port
Primer: Od koga rachunara se dobija paketDestinacija
Primer: Kome rachunaru treba da se prosledi paketBroj paketa
Primer: saljete pesmu, ta pesma se "cepa" na nekoliko paketa kako bi otisla brzeOdgovor drugog host-a za potvrdu
Primer: da to je ono sto treba da mi posaljesh - posalji mi taj paketRezervacija paketa
Primer: Ovaj paket ce otici ovim delom "tunela" ovom korisnikuTunel
Primer: Prolaz iliti tunel od host-a jednog do drugog kako bi se uopste ostvarila veza
Sigurnost
Primer: Proverava se stabilnost paketa, da li ce doci na odrediste sigurno Istrajnost poruke
Primer: Odredjeno vreme za koje paket treba da dostigne do odredista iliti TTL Time To Live, vreme koje je odredjeno za paket da stigne do odredista Odgovor host-a
Primer: Korisnik koji dobija paket odgovara otvrdno, i obavestava posiljaoca da je paket uspeshno primljen, tu se zatvra sesija tog slanjaUser Datagram Protocol: UDP: Ono sto kod njega treba da znate jeste to da je slichan nalik TCP protokolu ali je veoma nepouzdan. Jedina prednost za razliku od TCP-a, jeste u tome sto se zaobilaze gore napomenute provere i dostize vecu brzinu prenosa podataka (odnosno paketa), za razliku od TCP-a. Zato sam i gore napomenuo da je TCP, nazvan sam po sebi kao (pouzdana konekcija).
IP adresa: IP adresa je jedinstvena oznaka system-a u mrezi, odnosno (host-a). Duzina IP adrese je 32 bajta i sastoji se iz chetiri broja, svaki po bajt, a odvojeni su decimalnim tachkama.
Primer: 192.168.1.1 Svaki bajt ili oktet je chitljiv format za rad sa IP adresama.
Posto je komplikovano da se zapamte sve IP adrese na mrezi, koristi se DNS (Domain Name system).
DNS ukratko:Zaduzen za prevodjenje IP adresa u imena i obratno.
Umrezavanje, oprema:UTP Kabal
Krimp kljesta sa lezistima za RJ 45
Konektori (oznaka RJ 45)
Mrezna kartica (obichno u novijim rachunarima postoji vec na plochi integrisana ukoliko nema, kupite cene su niske i dok ovo pisem jos su jeftinije)
Kabal, Tester (za testiranje vashe mreze, odnosno kablova od jednog rachunara do drugoga)
Dalje:Ukoliko se povezuju samo dva rachunara (peer to peer) onda Switch nije potreban.
Switch ? Switch je uredjaj, chiji je zadatak da sakupi listu svih MAC adresa i osluskuje portove na kojima te kartice salju upite (odnosno zahteve) koje se nalaze u tom (delu) mreze. Switch sluzi za segmentaciju mreze, ali je ne deli po trecem sloju, niti omogucava komunikaciju izmedju razlichitih mreza.Mac Adresa ? Mac adresa je specifichna oznaka jedne mrezne kartice na racunaru.
Moja MAC adresa? Command promt: (Ipconfig /all)
Trenutna IP adresa ? Command promt: (Ipconfig)
Razlika izmedju ove dve komande ? Razlika je u tome sto se detaljnije informacije dobijaju upotrebom ip config/all, za razliku od ipconfig.
Konfiguracija mreze:Ukoliko se mreza sastoji vishe od dva rachunara, jer po default-u: To je mreza koju sachinjavaju dva rachunara, nema potrebe da ukucavate staticku IP adresu.
Statichka IP adresa ?Jeste adresa koju proizvoljnu Vi unesete unutar kartice Local Area Connection.
Dinamichka IP adresa ?Potrebno je samo da prikljuchite kablove u svoje mrezne karitce i u roku od nekih par sekundi ili minuta servis po imenu APIPA, koji je zaduzen za dodeljivanje ip adresa u Windows-u ce vam dodeliti IP adresu za rachunar.
APIPA ?Apipa je servis koji je zaduzen za dodeljivanje dinamichkih ip adresa slichno DHCP-u samo sto je dosta (gluplji) za razliku od DHCP-a i integrisan je u samome Windows-u dok je DHCP servis jedino omocen na Serverima, stim sto ga naknadno morate instalirati i pokrenuti. APIPA-in range (opseg adresa) je: 169.254.0.1 to 169.254.255.254, dok je network maska 255.255.0.0.Stoga: Moj savet vam je da koristite statichke IP adrese. Opsirnije o DHCP-u ovde. (http://showthread.php?t=122174) Povezivanje: Posto ste (fizichki deo) odradili, spojili nekoliko rachunara (kablovi, krimpovanje, tesiranje i tako dalje), potrebno da je unesete u vashoj mreznoj kartici (ili nemorate) IP adresu.

Primer: 192.168.1.1 - (pa do kraja, koliko ima rachunara).
Znachi upishite range (raspon) IP adresa za vashu mrezu. Kao sto je napomenuto gore IP adrese nesmeju da budu iste, inache cete imati problem na vashoj mrezi. Napravite Workgroup (ime vashe mreze) i unesite je na svakom rachunaru.
Workgroup ?Control Panel, System, Computer Name, Change i unesite naziv vase radne group. Primer: Office.
Nevidim nikoga u mrezi ?Ukoliko ste dodeli svim racunarima ip adrese razlicite i uneli naziv radne grupe na svome racunaru, onda pingujte neki rachunar: Zapamtite koja mu je IP adresa.
Kakav sad PING, kako to da uradim ? Command Promt: ping (adresa rachunara)Odgovor potvrdan:
Reply from IP adresa: bytes=32 time=293ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=274ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=274ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=268ms TTL=51
I dalje nista, zasto ?Mozda je razlog da josh nije pristupio tom Lan-u. Ima jako dosta odgovora. Obichno se sve zavrsava na tome, da je potrebno da restartujete taj rachunar koji ima problem da pristupi mrezi.
Kreiranje Share-foldera: Napravite novi folder i dajte mu naziv proizvoljno (Primer: Moj share)
Desni klik na njega i zatim izaberite opciju Share this folder on the network. Ukoliko se pojavi charobnjak za mrezu, pratite njegove instrukcije, ukoliko se ne pojavi josh bolje! Samo izaberite opciju (just enable file sharing ....)

okram
09.11.2006., 14:01
trebala bi ova tema postati "lepljiva",tu ima dosta objasnjenja za umrezavanje,ima dosta ljudi koji zele da umreze racunare,a ne znaju,pa ako nekome opet bude potrebna pomoc za koji mesec da se opet ne pise isto........

Nexilion
09.11.2006., 14:39
Koliki je domet kabla od kompa do kompa. Cuo sam da je 100m. Ako je dalje, treba li mi neki pojacivac ikoja je cena. Interesuje me i dali UTP kabal privlaci grom, jer sam to negde procitao

bojan p
09.11.2006., 15:14
Maksimalni domet UTP kabla po standardu je 100m. Za veće udaljenosti je potreban repater (pojačivač) ili hub koji može da se koristi i u te svrhe.

bojan p
09.11.2006., 15:34
Koje IP adrese koristiti
Ukoliko se računarom ne povezujete na Internet, onda možete izabrati koju god hoćete IP adresu. Međutim, i tada je dobro izabrati adrese koje se slažu sa postojećim standardima.

Prema standardu postoje 3 opsega IP adresa koje su namenjene za privatnu upotrebu. Adrese iz ovoga opsega se nikada ne pojavljuju na Internetu i većina uređaja na Internetu je kofigurisana tako da ove adrese ignoriše. Privatni adresni opsezi su:
Klasa A - 10.0.0.0 do 10.255.255.255
Klasa B - 172.16.0.0 do 172.31.255.255
Klasa C - 192.168.0.0. do 192.168.255.255
Za kućne mreže koriste se adrese iz poslednjeg navedenog opsega, jer one obezbeđuju povezivanje do 254 računara sa podrazumevanom maskom (255.255.255.0) na jednom mrežnom segmentu, što je obično i više nego dovoljno.

Izabrati jednu mrežu čiji je oblik 192.168.x.0 gde je x proizvoljan broj od 0 do 255i onda redom za svaki računar dodeljivati sledeće adresu iz opsega, dakle 192.168.x.1, 192.168.x.2, itd. Pri tome je važno znati da adresa čiji je poslednji oktet 0 kao na primer 192.168.7.0 predstavlja adresu mreže, a ne adresu računara (hosta), a adresa koja na kraju ima 255 kao na primer 192.168.7.255 predstavlja broadcast adresu te mreže. Dakle za računare poslednji oktet bi trebao da bude iz opsega 1 do 254. Naravno za masku se u ovom slučaju uvek koristi podrazumevana maska, 255.255.255.0.

Nexilion
11.11.2006., 22:27
Kako bih mogao da uvedem ADSL na LAN od 2 kompjutera. Da li mora jedan da bude server ili mogu oba da budu ravnopravna i da koriste ADSL? Takodje me interesuje da li ta 2 kompa mogu istovremeno da budu konektovana preko ADSL-a, tj. da dele konekciju??? ( MALO TEZI ZADATAK VREDAN "LEPLJIVE" :-) )?

Dejan
11.11.2006., 23:04
ICS - Internet Connection Sharing

Pretpostavimo da imate nekoliko rachunara u mrezu, i zelite da svi rachunari u toj mrezi imaju internet. Dakle, imate internet na (glavnom) rachunaru. Nazvacemo ga (server bez obzira sto nije). Znachi na serveru imate Internet, bilo da je ADSL, Dial Up, Kablovski, Wireless. I pretpostavimo da ste vec kreirali svoju mrezu u lanu i da sve radi kako treba.

Sada je potrebno na svim rachunarima promeniti IP adresu pochev od 192.168.0.2 - (pa do zadnjeg rachunara). Takodje upisati i DNS svoga provajdera. A default gateway postavite 192.168.0.1.

To sam sve uradio, ali nemam internet na njima, zasto ?
Josh jedna stvar preostaje: Na (serveru) idite na konekciju koja vam je predvidjena za Internet, na properties, zatim advance, i chekirajte opciju, Alow network users to connect true this computer internet connections. Primeticete da ce se IP adresa na ethernet kartici koju koristite za Lan mrezu promeniti dobice IP adresu 192.168.0.1.
Zato sam vam gore napomenuo da je potrebno da ostale kartice dobije IP adresu, pochev od 192.168.0.2. U tome je caka. Samime time ste zavrsili posao oko problema interneta.
Da li je potrebno da svi rachunaru budu ukljucheni nebili imao Internet ?
Naravno da ne, potrebno je samo da bude ukljuchen (server), nebili ostali imali Internet na svojim racunarima.
Ako mi je iskljuchen (Server) da li cu moci da koristim Intranet i sta je Intranet ?
Intranet: Unutrasnja mreza
Primer: vasha Lan mreza
Internet: Spoljasnja mreza
Primer: Internet, jelte
Mocicete da koristite intranet mrezu, i bicete zasticeni jer prelaze NAT.
Sta je NAT:
Name Adress translation:
Svi rachunari koji su u Lan mrezi nece biti vidljivi dok surfujete, osim (servera).

Dejan
17.11.2006., 23:30
Kategorije kablova:

Cat 1: Telefonski kabal. Objasnjenje: Neupotrebljiv je za umrezavanje retko se koristi, ili preciznije vishe se uopste ne koristi ni za instalaciju telefonije.
Cat 2: Cetiri uporedne parice. Objasnjenje: 4 Mbp, ne preporucuje se za umrezavanje.
Cat 3: Cetiri uporedne parice sa tri uvijanja po stopi, pojektovane za, odnosno do 16 MHz. Objasnjenje: 10 Mbps, Ethernet i 4 Mbps Token Ring, koristi se i kao kabl i kod novih telefonskih instalacija.
Cat 4: Cetiri uporedne parice projektovane za, odnosno 20 MHz. Objasnjenje: 16 Mbps, koristi se za Token Ring.
Cat 5: Cetiri uporedne parice sa osam uvijanja po stopi, projektovane za, odnosno 10 MHz. Objasnjenje: 100 Mbps, koristi se za Fast Ethernet karice, standard za umrezavanje.
Cat 5E: Cetiri uporedne parice sa osam uvijanja, napravljen od kvalitetnijih materijala i projektovan je za, odnosno 100 MHz. Objasnjenje: Koristi se za dvostruki kapacitet prenosa obicnog Cat 5 kabla.
Cat 6: Cetiri uporedne parice kod kojih je svaki par uvijen u zastitini omotac, ujedno sa polimerom. Objasnjenje: Predvidjen je za sestostruki kapacitet prenosa obicnog Cat 5 kabla.

bojan p
18.11.2006., 10:44
Kablovi inače na sebi imaju oznake tako da pri kupovini ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Oznaka za kabl "Cat 5 napredniji" je Cat 5E, za sve ostale Cat i broj kategorije.

bundeva
30.11.2006., 23:44
lepo legalos, sve pohvale za trud..ako ti nije mrsko, samo dopuni ovo malo jednim objasnjenjem kada se stavljaju ukrsteni, a kad neukrsteni kablovi.. sve ostalo nema smisla ako se tu pogresi.. dakle, slucajajevi: racunar-racunar, switch-racunar.. i daj im neki link sa bojama i redosledom parica..

a za ics bih te malo dopunio...dakle, ics ima ulogu primitivnog dhcp servera koji radi u opsegu adresa 192.168.0.x (192.168.0.1 - 192.168.0.254)... dovoljno je na racunaru na kome se sheruje konekcija, postaviti adresu 192.168.0.1, a na ostalim racunarima postaviti da automatski dobijaju adrese.. nema potrebe da se ostalim racunarima zadaju staticke adrese

Dejan
01.12.2006., 00:04
Da znam, mora razlichit raspored da bude ukoliko ide swich pa ethernet (i obratno) za razliku od ethernet to ehernet. Bice kompletan tutorijal o svemu ovih dana i za umrezavanje i za ICS, chim nadjem malo slobodnog vremena. Po default-u, za ICS pravilno je kako nalaze Microsoft da se cilja na APIPIN servis pre nego za statiku sa ip adresama. Mada znash i sam kakva je APIPA sama po sebi, zato vishe volim barem ja, da stavim statichku i miran sam. Znam ko je ko, nemoram non stop da kucam ipconfig ili da idem na status ili da pustam skener. Dobro ukoliko je vishe od 100-150 rachunara onda i nije loshe ukljuchiti APIPU, ali za manji broj rachunara kojima mozesh popamtiti IP-eve onda je statichka sasvim dovoljna, (izostavljajuci 2003-ku ili neki drugi server raniji i njegov DHCP u ovoj prichi) posto je tema vezana za (obichno) umrezavanje. No, pravilnije je onako kako si ti napisao za ICS.

bundeva
01.12.2006., 00:23
ma ok, nije greska postaviti staticke adrese, nego nije obavezno :wink:
i ne radi se ovde o apipi... ics je dhcp server i radi u drugacijem opsegu nego apipa... apipa nije dhcp server.. apipa je resenje ako dhcp servera nema.. racunar trazi dhcp server, pa ako ga ne nadje tada se "samokonfigurise" na nekoj adresi iz opsega 169.254.x.x (169.254.0.1 - 169.254.255.254)..(subnet 255.255.0.0)

Dejan
01.12.2006., 01:18
Bundeva, pa koji opseg onda dobija ako mu stavish da automatski pokupi adresu sa ICS XP rachunara. Valjda bi trebalo da se apipa aktivira onda, znachi apipa radi posao kad je dinamichki a statichki ide (na) sa hosta (glavnog) |192.168.0.0 - 192.168.0.1| pa raspon ostalim, to bi trebalo da bude ovako.

bundeva
01.12.2006., 01:26
ne, ne aktivira se apipa... prvi racunar, na kome je ics, sa adresom 192.168.0.1, dodeljuje ostalim racunarima adrese.. on je dhcp server... ukoliko racunar, iz nekog razloga, ne moze da dobije adresu od njega, onda ce proraditi apipa..ali u tom slucaju nema nista od izlaska na internet, jer nece biti u istom subnetu

bojan p
01.12.2006., 01:29
Ukoliko računar ne može da dobije adresu od onog sa adresom 192.168.0.1, obično ima nekih problema s mrežom, tako da u tom slučaju je Internet samo mislena imenica.

bundeva
01.12.2006., 01:35
tako je, boki.. kad imas dhcp server na mrezi i kad na nekom racunaru imas adresu iz opsega apipa, siguran je znak da ima problema sa mrezom

snejks
01.12.2006., 06:37
a za ics bih te malo dopunio...dakle, ics ima ulogu primitivnog dhcp servera koji radi u opsegu adresa 192.168.0.x (192.168.0.1 - 192.168.0.254)... dovoljno je na racunaru na kome se sheruje konekcija, postaviti adresu 192.168.0.1, a na ostalim racunarima postaviti da automatski dobijaju adrese.. nema potrebe da se ostalim racunarima zadaju staticke adrese
Za ovo je Bundeva 100% u pravu , znam jer imam isti slučaj kući ako onom drugom računaru stavim drugu IP adresu tada mi je internet na onom drugom računaru misaona imenica (nema ništa od njega). lepo ste vi ovde sve opisali ali nažalost ni sve to ne funkcioniše uvek.
Primer je kod mene : Imam wireless internet na jednom računaru a drugi je povezan sa prvim krossover kablom na LAN. Sve živo sam bio isprobao ,:
Prvi put sam odradio najjednostavnije umrežavanje bez dodeljivanja ip adresa tj dodelio računarima imena i stavio ih u isti WORKGROUP , tada su računari videli jedni druge i njihovemeđusobno šerovane foldere i mogli su da rade između sebe sve. Na to sam šerovao LAN prvog računara sa " Alow other network users to connect trough this computer internet connection" i neće pa sam posle otišao da šerujem samu konekciju i dobio prvo upozorenje sistema da mora da ukine šer za Lan da bi dozvolio šer na internet konekciji .I naravno internet mi nije radio na drugom računaru .
Drugi put uzmem podesim IP adrese , i pokrenem vizard na obadva računara (oba imaju xp sa sp2) za "setup Home or small ofiice network" sve podesim dozvolim im da šeruju međusobno i da se kače na net preko internet konekcije prvoga kad i dalje neće šta više sada onaj kompjuter nemože da udje na šer od prvoga računara a prvi ulazi u drugi (ovaj problem imam i dan danas jer mi je bilo važnije da izguram oba računara na net nego međusobna mreža) . Rekoh ajde sve da pregledam kad ono onu adresu 192.168.0.1 wizard dodelio wireles adapteru a na lan mi stavio automatski dodeljivanje kao i na drugi kompjuter , uzmem ja tada i stavim na wirelles adapter automatsko dodeljivanje adrese , ukinem šer koji je glasio na wirelles adapter , i otvorim na konekciji ručno propertis i stavim da šeruje internet konekciju na lan adapter koji mi se kači na drugi komp . Kada ono ni dalje neće internet onamo i nije hteo da mi dozvoli pristup internetu dok na drugom računaru nisam stavio automatsko dodeljivanje IP adresa e tada mi je internet tek proradio tamo.
Situacija je veoma čudna u najmanju ruku , sada imam internet na oba kompa ali nemam šer sa glavnog računara na sporedni jer kada probam da otvorim glavni računar sa sporednoga u mreži on mi traži username i password a prvi mi računar nije pod šifrom :(
Jednu stvar nisam probao samo a to je povezivanje dva adaptera Wirelles i Lan u Bridge connections jer neznam dali bi mi to pomoglo nešto . I posle svih ovih peripetija ubacim neki Live distro Linux i on se sam autokonfiguriše i izadje na net bez ikakvih problema i vidi unutrašnju mrežu između dva računara i ja udarim dva posta na krstarici već pomalo iz besa jer mi se dva xp-a nemogu povezati kako treba :( a linux mi to odradi sam od sebe :(

Dejan
02.12.2006., 00:54
Snejks, bridge ti netreba za ovakve stvari, sto bi njega radio, on ce ti biti potreban ukoliko budesh imao dve (razlichite) subnet maske, za ovo ti netreba. Morash da bi radio ICS ubaciti, odnosno, upisati i dns tvoga provajdera. A za ovo, sto ti pravi problem sa sifrom kada pristupash share-u na (glavnom) rachunaru, verovatno izgleda da imash na quest account-u neku sifru, posto kada pristupash na mrezu, pristupash sa quest nalogom. Moguce da je to, probaj da resetujesh password na quest nalogu na (glavnom) rachunaru i ostavish blanko password.

LAN - Umrezavanje UTP Kablom:

Potrebna oprema, za izradu (fizichke) mreze:
- UTP (Unshield twisted pair) kabal
- Krimp kljesta, sa lezistima za RJ 45
- Konektori (oznaka RJ 45)
- Mrezna kartica (Ukoliko nemate integrisanu na svojoj plochi, kupite jednu za PCI slot)
- Kabl Tester (Kabal za testiranje vashe mreze, odnosno kablova)

Graficki prikaz:

UTP (Unshielded twisted pair) kabal:

http://img72.imageshack.us/img72/1209/utpgn9.gif

Krimp Kljesta sa lezistima za RJ 45:

http://img201.imageshack.us/img201/8179/krimpkljesta46pinovadn4.gif

Konektori (oznaka RJ 45):

http://img201.imageshack.us/img201/8547/rj45zi5.gif

Mrezna kartica, integrisana:

http://img458.imageshack.us/img458/4020/integrisanamreznawk1.gif

Za PCI slot na matichnoj plochi:

http://img458.imageshack.us/img458/5098/pciethernetkarticabz2.gif

Kabl Tester (Kabal za testiranje vashe mreze, odnosno kablova):

http://img458.imageshack.us/img458/1076/cabletesterpy4.gif

Povezivanje: Rachunar – Rachunar (Crossover):

http://img182.imageshack.us/img182/25/peertopeerjv8.gif

Povezivanje: Rachunar – Switch (Straight):

http://img201.imageshack.us/img201/1812/kompjuterrouterbi5.gif

Povezivanje: Router – Switch (Straight):

http://img452.imageshack.us/img452/4504/mixedtb5.gif

Povezivanje: Rachunar – Router (Straight):

http://img201.imageshack.us/img201/1812/kompjuterrouterbi5.gif

Legenda:

Raspored parica:

http://img152.imageshack.us/img152/9638/legendawo2.gif

Opsirnije o protokolima mreza, imate ovde. (http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=124225)

bundeva
02.12.2006., 01:25
nema potrabe da upisuje dns provajdera..internet mu sljaka, zar ne?
ti imas samo problem sa pristupom sherovanom folderu na racunaru koji izlazi na internet.. ili dodaj korisnika sa drugog racunara na taj racunar ili na sherovanom folderu dodaj na sharing i security tabovima "anonymous logon"

Dejan
02.12.2006., 01:40
Ja sam morao da odradim na ip config slash all pregled pa da ukucam DNS svoga provajdera, inache mi nebi radio ICS. Da bi doso do tih setovanja za foldere i logon anonymus, mora da iskljuchi u opcijama za folder options, use simple file sharing. Moguci razlog moze da bude i ukoliko je neki account koji je ovlascen da pregledava taj folder pod nekom sifrom.

bojan p
02.12.2006., 03:01
Use simple file sharing je opcija koju odmah isključim kada instaliram neki XP. Iskustvo administratora mreža koje znam i moje skromno govori da ta opcija u većini slučajeva pravi više štete nego koristi. Ako se ne isključi odmah može da bude uzrok čudnog ponašanja računara u mreži.

snejks
02.12.2006., 10:16
Ovako Legolas "Guest accaunt" je kod mene stalno isključen ustvari nikada ga nisam ni ujključivao a na kompovima ni nemam šifru ni na jednom. Bundeva veliko ti hvala za savet dodao sam "anonimus logon" na šerovanom folderu i sada ulazim na glavni comp bez problema i ne pita mi za šifru :) E sada je samo ostalo pitanje zašto se to desilo tako i zašto mi je komp to uradio bez neke preke potrebe?? Sada mi sve radi kako treba.

maksvel
02.12.2006., 19:38
Guest account može da bude i onemogućen kao nalog za logovanje, a da mreža radi pod njim: u komandnoj liniji treba uneti:net user guest /active:yes ;)
Puno toga ima na http://support.microsoft.com/kb/308007

Svabov
16.12.2006., 19:10
Evo necego sto ce nekom mozda koristiti...
Kablovski modem moze da se koristi kao nek ruter-switch-hub-bla...da bi se povezala 2 kompa i obezbedio izlaz na net....Naravno, onaj koji ima 2 izlaza, mrezni i usb. Kako? jednostavno, svaki izlazi na svaki komp, i to je to. Kompovi imaju razlicite IP adrese, nisu u LAN mrezi, ali je komunikacija izmedju onolika koliku dozvoljava usb kabl na jednom od racunara...Provereno radi na Thomson modemima....

eto, ne moze da skodi....

intra
26.12.2006., 11:32
Odlično, svaka čast! Nego kakva su vam iskustva sa cat 7 kablovima - interesuje me ako je neko radio mjerenja. Ja sam bio svjedok da i pored kvalitetnih utičnica i sl. rezultati su bili slabiji od očekivanih. Preporuke proizvođača kabla?

bojan p
26.12.2006., 11:47
Šta podrazumevaš pod "rezultati su bili slabiji od očekivanih"?

M.M.L.
02.01.2007., 22:58
Da li bi ja i moj drug koji zivi nedaleko od mene mogli da se umrezimo preko bluetootha

bojan p
02.01.2007., 23:08
Da li bi ja i moj drug koji zivi nedaleko od mene mogli da se umrezimo preko bluetoothaKoliko je to "nedaleko" u nekim jedinicama koje su svima razumljive?

snejks
02.01.2007., 23:12
Da li bi ja i moj drug koji zivi nedaleko od mene mogli da se umrezimo preko bluetootha
Jako teško

M.M.L.
03.01.2007., 14:14
Nema 100m

maksvel
03.01.2007., 14:32
Teoretski, mogao bi da prođe Class 1 Bluetooth, ali u praksi...

bojan p
03.01.2007., 15:02
Nema 100mPitanje je bilo koliko ima, a ne koiliko nema.

M.M.L.
03.01.2007., 20:12
99.99m

GZ
03.01.2007., 20:41
99.99m

ovo je krajnje neozbiljno... neki su imali dobru volju da pomognu..

I ti ocekujes u buducnosti da dobijes korektne i dobre odgovore kao i prava rjesenja...

cccccc

M.M.L.
03.01.2007., 21:30
Prvo kazem da nema ni 100m a oni meni da nisu pitali koliko nema vec koliko ima.

bojan p
03.01.2007., 22:12
Prvo kazem da nema ni 100m a oni meni da nisu pitali koliko nema vec koliko ima.Ne rekao si nema 100m, ako već hoćeš da budeš precizan.

Da li možda treba da se baci pasulj ili gleda u kristalnu kuglu da bi ti neko pomogao? Mislim na ozbiljnu pomoć, pošto praktično ni jedan smisleni podataka nisi naveo do sada.

Dakle, može. Bluetooth Class 1, verovatnoća uspešnosti između 1% i 99%.

M.M.L.
03.01.2007., 23:30
Videcu sutra pa cu da izmerim

maksvel
03.01.2007., 23:34
Ma, batali takvo povezivanje - osim ako nije 10-ak metara... Razmisli o bežičnom povezivanju ili čak kablovima, ako ste u istoj zgradi.

bojan p
04.01.2007., 00:34
Videcu sutra pa cu da izmerimNe mora tačno u metar, dovoljno je koliko je desetina metara u pitanju.

Bluetooth može da se koristi ako rastojanje nije veliko, do 20m, preko toga uspešnost ostvarene veze zavisi od mnogo faktora. Ako je rastojanje veće, a postoji optička vidljivost, wireless. Najbolja varijanta je ako može da se postavi STP/UTP kabl i zaboraviš na sve probleme bežičnog povezivanja.

Svabov
04.01.2007., 02:28
koliko kosta bluetooth?
koliko kosta wireless?

bojan p
04.01.2007., 04:34
I jedan i drugi adapter/NIC koštaju od 25 evra pa naviše.

ProCentar
23.01.2007., 22:51
E ovako posto vidim da ste na raspolaganju za one koje neznaju :) ;-) Pitao bih vas samo kako da umrezim dva kompa ali oni su na Slax linux OS... i zaboravio sam da vas pitam dali kad se dva racunara umreze preko mreznih kartica dele Wirelles protok ili ne :roll: ?Ukoliko dele protok da li je u tom slucaju bolje uzeti Ruter

Unapred hvala! ;-)

bojan p
23.01.2007., 23:30
Hardverski deo je isti kao i za bilo koji OS. Konfigurisanje mrežne kartice se radi na sledeći način:
ifconfig eth0 down
ifconfig eht0 <ip_address> netmask
ifconfig eth0 up
Za vrednosti <ip_address> i <ip_mask> pogledaj prethodne poruke u ovoj temi.

Dejan
23.01.2007., 23:37
Hint za internet: Nemorash nikakav ruter (router) da kupujesh, linux moze da odradi sve sto zamislish, sve se svodi na iptables. Moraces prvo da se pozabavish koja kartica ti je za sta linux:/> /sbin/ifconfig zatim gateway linux:/> /sbin/route -n , zatim konfigurishesh kartice koja ti je external, a koja internal i tako dalje. Posle toga isto tako mozesh da instalirash dodatni paket za dhcp da se nemuchis sa dodeljivanjem statichkih ip adresa. Ima josh dosta toga.

ProCentar
24.01.2007., 15:00
O.k havala na ovom obavestenju videcu nesto da probam...

dejook
05.02.2007., 05:08
trebam pomoc oko jedne gluposti koja me zeza vec neko vreme. dakle da ne duljim ja i moj komsija zaludjenik za igre kao i ja kupili smo lan kabal i umrezili se izmedju kuca i tu su nastali problemi jer se kompjuteri jednostavno ne vide.Ustvari videli su se dok nismo pokusali igrati far cry na lanu.to nam iz nekih razloga nije uspelo pa smo malo izmenili podesavanja
sto je totalno zeznulo stvar.
Sad se uopste ne vide mada smo cini mi se vratili podesavanja na staro.koristili smo network setap wizard
manualno podesavali i sta sve ne ali...
Pise da je veza uspostavljena no kad pokusam da nadjem njegov komp. na mrezi njega nema i obrnuto pomagajte ako ista znate o tome
evo jos par informacija koje mozda i nisu bitne.kabal je duzine tacno 50 m.Posto smo samo nas dvojica ne koristimo switch nego onaj tzv uvrnuti kabal,oba imamo instaliran WindowsSP2(ne sa istog diska naravno),a ja sam jos i na bezicnom netu.napomena mi ne zelimo da delimo internet vezu(osim ako bude nuzno). Mucim se oko toga vec sedmicu pa su mi svaka pomoc ili predlog dobro dosli.Ako sta znate i imate dobru volju volju slobodno mi javite na klanfa@zona.ba unapred zahvalan dejook :confused: :confused: :confused:

Dejan
05.02.2007., 06:15
Ajde polako, za pochetak: Sta koristish od firewall-a za zastitu, da li je u pitanju firewall koji dolazi sa SP2, ili neki drugi koji si naknadno instalirao i koji je to firewall u pitanju.

snejks
05.02.2007., 06:19
Hint: napravite novu mrežu , ispravnu ? verovatno ste omašili ime mreže ako ste direktno povezani i da još nešto nek jedan od vas dvojice pravi mrežu na oba računara , a ne obojica , manje su mogućnosti da pogrešite.

dejook
05.02.2007., 12:45
Kao prvo hvala sto ste voljni pomoci a evo vam malo vise detalja firewall je od SP2 a vezu sam ustvari i pravio samo ja ono u mnozini sam govorio posto nam je problem zajednicki.Naravno da sam stavio istu radnu grupu obojici nisam totalni retard.isao sam i ono my computer properties ime racunara i network ID pa sam i tu potvrdio ime nase radne grupe.kazem vam probao sam svasta

Dejan
05.02.2007., 18:25
Dobro, idemo nekim redom.
Ajd iskuckaj sledece u command prompt: (ipconfig/all) posle toga (net view) i paste-uj ovde. Pa cemo da vidimo dalje.

bojan p
05.02.2007., 18:36
Samo da dodam da bi bilo zgodno poslati rezultat komande ipconfig /all sa oba računara koja pokušavaš da povežeš.

dejook
05.02.2007., 21:02
*** ukuco sam ono ali nece da past-uje ima li tu kakva caka
ja bas i ne znam te komande u dosu

bojan p
05.02.2007., 21:05
Koristi komandu za redirekciju u neku datoteku. Na primer ipconfig /all >ipconfig.txt. Onda otvori ipconfig.txt i iskopiraj ono što je u njemu.

dejook
05.02.2007., 23:03
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\klanfa>ipconfig/all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : klanfa-019d106d
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce MCP Networking Adapter

Physical Address. . . . . . . . . : 00-0E-A6-80-60-22
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.10.10.1
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.10.10.50
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.10.10.51
10.10.10.52

fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Monday, February 05, 2007 10:52:34 P
M
Lease Expires . . . . . . . . . . : Thursday, February 08, 2007 10:52:34
PM

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : FF-FF-FF-FF-FF-FF-FF-FF
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::ffff:ffff:fffd%5
Default Gateway . . . . . . . . . :
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter 6to4 Tunneling Pseudo-Interface:

Description . . . . . . . . . . . : 6to4 Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 57-FA-75-3E
IP Address. . . . . . . . . . . . : 2002:57fa:753e::57fa:753e
Default Gateway . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1

Tunnel adapter Automatic Tunneling Pseudo-Interface:

Description . . . . . . . . . . . : Automatic Tunneling Pseudo-Interface

Physical Address. . . . . . . . . : 57-FA-75-3E
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5efe:87.250.117.62%2

Physical Address. . . . . . . . . : 0A-00-01-FA
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5efe:10.0.1.250%2

Physical Address. . . . . . . . . : 0A-0A-0A-01
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5efe:10.10.10.1%2

C:\Documents and Settings\klanfa>net view
Server Name Remark

-------------------------------------------------------------------------------
\\KLANFA-019D106D klanfa
The command completed successfully.

C:\Documents and Settings\klanfa>

dejook
05.02.2007., 23:05
Evo svega sto sam nasao javite mi sto prije

Svabov
06.02.2007., 01:57
zaboravih na ovo da odgovorim...

koliko kosta bluetooth?
koliko kosta wireless?

I jedan i drugi adapter/NIC koštaju od 25 evra pa naviše.

ono sto je bitno - sta dobijamo za te pare, tj za sta cemo da ih koristimo :)

snejks
06.02.2007., 02:05
Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce MCP Networking Adapter

Physical Address. . . . . . . . . : 00-0E-A6-80-60-22
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.10.10.1
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.10.10.50
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.10.10.51
10.10.10.52

Kakav ti je ovo subnet mask ???? po defaultu kompjuter stavlja 255.255.255.0

bojan p
06.02.2007., 02:09
Za unetu IP adresu subnet mask je dobar. Reč je o A klasi.

@dejook
A gde su podaci za drugi računar?

bojan p
06.02.2007., 02:12
ono sto je bitno - sta dobijamo za te pare, tj za sta cemo da ih koristimo :)
Dobiješ mogućnost povezivanja računara u wireless, odnosno bluetooth mrežu.

Za šta će biti korišćene zavisi od mašte vlasnika računara i drugih uređaja koji se nalaze u mreži. :)

Svabov
06.02.2007., 02:15
Za šta će biti korišćene zavisi od mašte vlasnika računara i drugih uređaja koji se nalaze u mreži. :)

to je i moja poenta :)

Dejan
06.02.2007., 17:37
Za unetu IP adresu subnet mask je dobar. Reč je o A klasi.
@dejook
A gde su podaci za drugi računar?

Chekamo.

bojan p
07.02.2007., 00:56
Nešto mi ne deluje da ćemo dočekati.

Nexilion
05.03.2007., 15:01
Evo jednog zanimljivog problema: Da li bi mogle dve mreze koje cine racunari umrezeni pomocu UTP kabla da se bezicno povezu? Ili da razjasnimo: U mom gradu ima dva bloka. Racunari bloka A su umrezeni pomocu UTP kabla. Racunari bloka B su umrezeni takodje pomocu UTP kabla. Da li bi ove dve mreze mogle da se spoje pomocu Wireless-a (a da svaki racunar ne kupuje Wireless link)? Kako to izvesti i sta je potrebno od opreme???
I jos jedan slican problem: Kako se povezati preko Wirelessa na mrezu koju sacinjavaju racunari umrezeni UTP kablom i sta je sve potrebno???

bojan p
05.03.2007., 17:48
Naravno da je moguće. Potrebna su dva access pointa, po jedan za svaku grupu umreženih računara. U zavisnosti od udaljenosti ovih grupa možda će biti potrebne i antene.

Pojasni drugo pitanje. Šta imaš na toj mreži i odakle tj. kako hoćeš da se povežeš?

Nexilion
07.03.2007., 15:26
Naravno da je moguće. Potrebna su dva access pointa, po jedan za svaku grupu umreženih računara. U zavisnosti od udaljenosti ovih grupa možda će biti potrebne i antene.

Pojasni drugo pitanje. Šta imaš na toj mreži i odakle tj. kako hoćeš da se povežeš?

Objasnjenje za drugo pitanje: Recimo postoji jedna zgrada udaljena oko 1km od moje kuce. Tamo ima 10 racunara umrezenih pomocu UTP-a. Ja bih sada bezicno da se povezem sa njima. Mislim da mi trebaju opet dva access pointa i to bi radilo????

Dejan
07.03.2007., 20:07
Nešto mi ne deluje da ćemo dočekati.
Izgleda da nije mogao da se sabere sam sa sobom kada je video sta je tamo napisao, al reko mozda i nastavi dalje. ;)

bojan p
08.03.2007., 03:07
Objasnjenje za drugo pitanje: Recimo postoji jedna zgrada udaljena oko 1km od moje kuce. Tamo ima 10 racunara umrezenih pomocu UTP-a. Ja bih sada bezicno da se povezem sa njima. Mislim da mi trebaju opet dva access pointa i to bi radilo????Da, pošto je udaljenost prevelika da bi mogao da imaš dobar prijem sa antenom koja se nalazi na wireless kartici.

bojan p
08.03.2007., 03:08
Izgleda da nije mogao da se sabere sam sa sobom kada je video sta je tamo napisao, al reko mozda i nastavi dalje. ;)Ne mora da se sabira, samo da ne počne da se oduzima. ;)

yugo 45
11.03.2007., 10:43
Da ne otvaram novu temu postovacu ovde

Imam adsl ruter na koji sam priklucen na net znaci moja konekcija, preko rutera sam takodje nakacen na komsiski lan
interesuje me da li postoji neki softver za za nadgledanje rada rutera tj da li neko nedozvoljeno izlazi na net preko njega ?
firewal na ruteru mi je konfigurisan ,
ali sam ga iskljucio zbog torenta brze radi
drugo pitanje
konfigurisao sam portove za mikro torent ali u logu mikrotorenta pise ""unable to map Upnp Port""
da li za to postoji resenje?

trece
dok sam bio na adsl modemu i pored upaljenog torenta ogranicenog na 20kB downloada
i uploada na 3kB meni je net radio malo sporije ali je radio
sada cesto mi se desava da nemogu da otvorim stranicu (sad mi se to desilo)iako mi download i uload ne prelaze 2-3kB na torentu
i na browseru pise da refresujem stranicu tj reload(mozila)
Da li za mozilu postoji neko resenje otvaranje posebnih portova na ruteru?
konekcija je 256/64Kb

bojan p
11.03.2007., 19:36
Koji ADSL ruter?

yugo 45
11.03.2007., 20:15
sto ga sezampro daje
conexant hasbani
BootCode Version: BC_CX82***_4.1.0.28
Firmware Version: CX82***_4.1.0.34
Customer Software Version: TAM-4CA

manchic
12.03.2007., 00:21
Imam problem sa umrezavanjem vise switcheva. Dva su Planet FNSW-1600s i dva Planet sa 8 portova. Problem je sto 1600s trazi da medjusobni link bude preko 12-tog porta na svicu. Kako onda da umrezim jos dva mala svica? Da li bi resio problem pravljenjem cross kabla???

bojan p
12.03.2007., 08:46
sto ga sezampro daje
conexant hasbani
BootCode Version: BC_CX82***_4.1.0.28
Firmware Version: CX82***_4.1.0.34
Customer Software Version: TAM-4CAMislim da je najjednostavnije da pozoveš tehničku podršku SezamProa i pitaš ih da li to može i kako. Ma da, možda se i ovde neko (po)javi ko je radio sa tim ADSL ruterom.

bojan p
12.03.2007., 08:49
Imam problem sa umrezavanjem vise switcheva. Dva su Planet FNSW-1600s i dva Planet sa 8 portova. Problem je sto 1600s trazi da medjusobni link bude preko 12-tog porta na svicu. Kako onda da umrezim jos dva mala svica? Da li bi resio problem pravljenjem cross kabla???Ako taj 12-ti port može da radi kao uplink, onda ti ne treba ukršteni kabl.

yugo 45
12.03.2007., 16:55
Mislim da je najjednostavnije da pozoveš tehničku podršku SezamProa i pitaš ih da li to može i kako. Ma da, možda se i ovde neko (po)javi ko je radio sa tim ADSL ruterom.

da znaju mislis da bi postovao ovde

bojan p
12.03.2007., 18:15
Trebalo bi da znaju... Da li imaš bar neko uputstvo? U međuvremenu videću da li je neko koga znam radio s dotičnim hardwareom.

manchic
13.03.2007., 08:27
Ako taj 12-ti port može da radi kao uplink, onda ti ne treba ukršteni kabl.
Radi kao uplink, ali mi je problem da povezem i ona dva mala switcha, tj. samo taj jedan 12-ti port radi kao uplink... e sad, ako napravim cross kablove da li cu moci tako da poveyem male swictceve na te velike u nekom drugom portu...? A mozda je najpametnije da probam? Hvala u svakom slucaju.

bojan p
13.03.2007., 11:14
Jedan poveži normalnim kablom preko uplink porta, a drugi ukrštenim preko bilo kog drugog slobodnog porta i sve će da radi bez problema.

manchic
13.03.2007., 12:10
To sam i ja kontao da uradim. Hvala.

markovski
24.03.2007., 11:15
Imam problem sa umrežavanjem dva kompa...lap topa i obicnog. Sve sam povezao sa lan kablom i išao na onaj wizzard windowsa. Problem je u tome što mi je stalno veza limitirana (limited conection),a i ne vide se kopmovi kad pokušam da odigram neku igru u lan-u. Dobio sam savet da stavim bridge conection ali nije htelo. Jel može neko da napiše malo detaljnije kako da se povežu dva računara da rade kao što rade računari u igraonici ili tako nešto. Može i neki link gde je to napisano i objašnjeno i za nas ‚‚debile". Hvala unapred

bojan p
24.03.2007., 11:19
Na pravoj si temi samo kreni da čitaš od prve poruke.

markovski
24.03.2007., 11:37
Na pravoj si temi samo kreni da čitaš od prve poruke.
Pročitao sam sve ali nisam saznao kako da si pomognem. Imaš li ti neku konkretnu pomoć?

bojan p
24.03.2007., 14:03
Kako su povezana ta dva računara? Direktno jednim kablom ili preko nekog switcha? Ukoliko je jedan kabl koji ide od jednog do drugog računara onda mora da je ukršten (crossover) kabl inače nema veze između računara. Ukoliko su povezan na switch onda oba kabla moraju da budu standardna.

mtopic
20.04.2007., 21:42
Hteo bih da se umrezim sa drugom preko UTP kabla. Zanima me hoce li neshto smetati duzina tog kabla (oko 80 metara), mislim na PING i na protok, hoce li neshto uticati na rad?
Hvala unapred

Dejan
20.04.2007., 21:52
Nece smetati.

Dejan
20.04.2007., 22:27
Ne mora da se sabira, samo da ne počne da se oduzima. ;)

Usporava dosta nova verzija.
Tako da: netsh interface ipv6 uninstall, klik. :wink:

mtopic
21.04.2007., 11:47
A jel bi bilo bolje da uzmem 80m FTP umesto UTP kabla, hoce li mozda bolje raditi, jer im je cena skoro ista a chitao sam da je bolji FTP?!

bojan p
21.04.2007., 12:50
Zavisi gde će kabl koji kupuješ biti postavljen. FTP kabl eliminiše smetnje koje se mogu javiti, ali zato zahteva pažljivije postavljanje nego UTP. Dakle, ukoliko je reč o prostoru gde nema velikog elektromagnetnog zračenja kupi UTP.

mtopic
21.04.2007., 13:53
Kabel ce ici uglavnom kroz zidove i zemlju.

bojan p
21.04.2007., 15:36
Dobro, ali kakvo je okruženje? Kuća, kancelarije, neka proizvodna hala, duž pruge sa električnim vodovima, ...? Kao što sam već napisao zavisi koliko ima elektromagnetnog zračenja. Ako ga nema, kupi UTP.

mtopic
21.04.2007., 15:58
U pitanju su kuce (selendra) i nema nishta shto bi proizvodilo vece el. mag. zrachenje, tako da uzimam obichan UTP, pa valjda ce raditi...
Hvala puno!

bojan p
22.04.2007., 02:13
Nema na čemu.

Ako ga ne prekineš negde prilikom postavljanja, nema razloga da ne radi.

Skotina
23.04.2007., 21:09
Jel moze neko da objasni kako da umrezim dva kompa, na jednom imam XP a na drugom Vistu?!

Kada ukljucim kabl oba kazu da su konektovana, ali dalje ne znam sta da radim a ne zelim da experimentisem sam.

Hvala

_Quark
26.04.2007., 02:24
Na ADSL modemu postoji USB i LAN prikljucak. Jel mogu istovremeno da koristim oba za dva racunara?

Skotina
30.04.2007., 18:45
Zar niko ne zna kako da umrezim Vistu i XP?

_Quark
04.05.2007., 01:44
Hvala na pomoći. Mnogo ste mi pomogli? Častim vas pićem!

bojan p
04.05.2007., 02:21
Hvala na pomoći. Mnogo ste mi pomogli? Častim vas pićem!Nema na čemu.

Da bi neko uopšte mogao da ti pomogne, trebao si da navedeš bar koji ADSL modem imaš, na primer. Ili mi treba da bacimo pasulj da bi to saznali, obzirom da se kristalna kugla zamaglila pa se ne vidi najbolje?

Dejan
04.05.2007., 18:54
Zar niko ne zna kako da umrezim Vistu i XP?

Unutar XP-a ti je jednostavno, ali da nepisem za taj system, otkucaj samo ovu komandu unutar command prompt-a.

Netsh interface ip set address name= "Local Area Connection" static 192.168.0.1 255.255.255.0
Nakon toga, kreiraj jedan folder koji ce ti sluziti za fajlove koje ces razmenjivati sa drugim korisnikom.

Firewall setuj da kada detektuje mrezu bude unutar Trusted Networks u zavisnosti od firewall-a drugachija su setovanja. Ukoliko imash instaliran Service Pack 2 u Windows Firewall-u, u kartici za exception chekiraj polje File and Printing Sharing.

Za Vistu, setuj ovako:
Odesh u Control Panel, Network and Sharing Centar, Manage Network connections.
Properties, Continue, Izaberi IPv4 protokol, Properties, unesi za ip adresu 192.168.0.2 maska 255.255.255.0.

Ako iz command prompt-a hoces da sredis adresiranje bez muchenja kao sto si uradio to i na XP-u, koristi opciju run as administrator i unesi.

Netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static 192.168.0.2 255.255.255.0

IPv6 protokol ti netreba.
Tako da njega obrishi. Ili iz kartice properties unutar Local Area Connection, ili iz prompt-a predstavljen kao admin.
Dakle: Netsh interface ipv6 uninstall
Ako ti nekada zatreba taj protokol (mada nece u skorije vreme) kucaj:
Netsh interface ipv6 install

Firewall:
Control panel, Windows Firewall, Change Settings, Exception, File and Print sharing chekiraj.

Napravi folder, share-uj, postavi da svi unutar lan mreze mogu da chitaju brishu, ako zelish samo da chitaju postavi read (ma dovoljno ti je i ovo...).

Pinguj sa oba racunara jedan drugi. Odziv ok? Oke.
Restartuj racunare (dzust in case) nemorash, ali ja to radim.
Pozdrav.

Mali_Oglasi
31.05.2007., 10:13
Zna li neko od vas nesto o umrezavanju racunara UTP kablom? Cuo sam da mi treba Switch i taj kabal a pritom kabal privlaci grom! Da li je to istina. Posaljite neki link sa guide-om za pravljenje mreze. Takodje me interesuje sta treba konfigurisati u Windows XP. :confused: :confused: :confused:

Cim budem imao vremena ispisacu ti moje iskustvo sa UTP kablovima... Neverovatno je koliko neki ljudi zapostavljaju vaznost UTP kablova i kablova uopste...Do tada pozdrav :)

Zlaja87
31.05.2007., 15:18
[IPv6 protokol ti netreba.
Tako da njega obrishi. Ili iz kartice properties unutar Local Area Connection, ili iz prompt-a predstavljen kao admin.
Dakle:Netsh interface ipv6 uninstall
Ako ti nekada zatreba taj protokol (mada nece u skorije vreme) kucaj:
Netsh interface ipv6 install

Jel mozes da mi objasnis zasto su ubacili ovaj protokol?
Tj.cemu sluzi tacno?

bojan p
31.05.2007., 17:57
To je sledeća generacija IP protokola koji treba da zameni trenutno važeći IPv4. Osnovne prednosti su: prevazilaženje ogranićenja broja IP adresa, atomtasko konfigurisanje rutiranja i mreža. Zamena protokola će ići postepeno, tako da će u narednim godinama postojati oba sve dok se IPv4 potpuno ne izbaci iz upotrebe.

Zlaja87
01.06.2007., 03:02
Bojane hvala za odgovor.
A ako dva racunara imaju OS vistu,da li je bolje pri umrezavanju racnura koristiti IPv6 ili IPv4?
U ovom trenutku,za godinu dana ce sigurno biti bolji IPv6 ;)

bojan p
01.06.2007., 10:45
Dva računra, IPv4 osim ako nećeš da probaš kako IPv6 radi i šta sve može.

Zlaja87
13.06.2007., 17:58
ako imam switch koj ima AUTO MIDI/MID-X jel to znaci da je svejedno koje kablove kacim na njega(ukrsteni ili neukrsteni) da ce raditi? I da li moze recimo kombinacija 2 ukrstena i dva neukrstena kabla?

Zlaja87
15.06.2007., 05:56
ako imam switch koj ima AUTO MIDI/MID-X jel to znaci da je svejedno koje kablove kacim na njega(ukrsteni ili neukrsteni) da ce raditi? I da li moze recimo kombinacija 2 ukrstena i dva neukrstena kabla?
Bilo kakvi kablovi(i ukrsteni i neukrsteni) na ovakvom swichu ce raditi,testirano i provereno...

zoranjakovljevic
02.07.2007., 23:05
Preporuka za switch za umrezavanje 4 kompa (xp), i koja je cena otprilike?

Upaljeni_Zmaj
02.07.2007., 23:13
Dali neko moze da mi kaze koi je sajt naj bolji za pretragu tutorijala, treba mi hitno tutorijal za jedan program. Hvala

Nexilion
30.07.2007., 15:55
A kako da umrezim racunare u odnosu server - klijenti? Tacnije: ima 10 racunara i jedan je kao predvidjen da bude server. Server ima internet a ostali nemaju. Kako da umrezim ove racunare tako da 1.Svi imaju internet preko servera i druga varijanta me interesuje tj. 2.Kako da ih umrezim preko servera a da samo server ima internet? I gde se ubada UTP kabal sa servera, a gde sa drugih racunara???

strajo
31.07.2007., 17:05
A mogu li da se spoje 2 kompa bezhichno na razdaljini od recimo 150m, i ako mozhe kako, i poshto? :lol:

Avetinja
03.08.2007., 10:20
A mogu li da se spoje 2 kompa bezhichno na razdaljini od recimo 150m, i ako mozhe kako, i poshto? :lol:

moze :)

usmerenim antenama ...

dva aces point.a i dvije antene .... samo ako imaju optičku vidljivost ....

a.p. ovi su ti oko 50 e jedan , i antene isto tako ....

Avetinja
03.08.2007., 10:37
A kako da umrezim racunare u odnosu server - klijenti? Tacnije: ima 10 racunara i jedan je kao predvidjen da bude server. Server ima internet a ostali nemaju. Kako da umrezim ove racunare tako da 1.Svi imaju internet preko servera i druga varijanta me interesuje tj. 2.Kako da ih umrezim preko servera a da samo server ima internet? I gde se ubada UTP kabal sa servera, a gde sa drugih racunara???

utp kabal se ubada u mrežnu karticu .... na svakom komp-u je isto :P

koji internet imash na serveru ? ako je dial-up .... batali odmah ..

ako je adsl neki , onda ti je modem verovatno nakacen utp-om na server , samo kupish najobicni switch i nakacis sve kompove i adsl na njega .... napravis radnu grupu , svima izdjelis adrese serveru das 192.168.0.1 a drugima krenes 192.168.0.2 i tako nadalje ... 0.3 - 0.4 ....

modemu od adsl-a das adresu 192.168.0.254 .... njegova standardna adresa je 192.168.0.1 , ili 192.168.1.1 ... to promenis u ovaj gore pomenuti , 0.254 ..... da bi , u podesavanjima na kompjuteru na koji zelis da imas internet stavio default getway 192.168.0.254 .... a na one kompove na koji neces net ... ostavis prazno ....

i dns stavis ... kod nas je 195.66.160.1 i dolje .2

mada , najbolje ti je da platis nekome ko to zna , da ti sve sredi ;)

Nexilion
03.08.2007., 20:12
Ako platim, ne mogu da naucim; inace server ima Wirelless

Dejan
04.08.2007., 15:03

Pa delimicno odgovor vec imas na svoje pitanje, sto se tice umrezavanja.
Navedi koji je to server koji je postavljen na tome racunaru pa da predlozimo par primera.
Na linuxu mozes recimo da radis rutiranje - ip tables, zatvaranje portova zatim podignes njegov firewall ili hardware-ski router koristis kao firewall i tako dalje, suse je dobra distribucija za tako nesto mozes sa njom da pocnes. Za Microsoft Windows Servere, 2000, 2003 , Long Horn... U sekciji za routing and remote access-u isto mozes korisnicima da obezbedis internet. Rutiranje-NAT, ICS.

snejks
04.08.2007., 20:04
Ima jedan problem kod umrežavanja kod wireless interneta i to sam ja iskusio na svojoj koži .
Znam sve je ono klasika odradi se internet na serveru i kreneš da umrežavaš i onda pokreneš program za pravljenje lokalne mreže sa pristupom na internet , naravno server je glavni i kada na glavnom serveru određuješ konekciju na internet , za ceo workgroup označiš wireless konekciju i on Lan kartici automatski dodeljuje adresu 192.168.0.1. . i naravno sve je to ok , bar bi tako trebalo da bude. Ova vrsta veze kod mene neće da radi i umreženi komp nema internet uopšte bez obzira koliko ja to želeo .
Posle dosta čačkanja sam provalio kako oće da radi , naime , wireless kartica se unutar windowsa isto vidi kao Lan kartica. Posle odrađivanja mreže po onom čarobnjaku od windowsa on postavlja wireless karticu "wireless network connection" za glavnu karticu preko koje se šeruje internet i naravno tu nastaju problemi jer nije lan kartica ta preko koje se šeruje internet. pokušavao sam na sve načine naterati da se lan kartica vodi kao glavna za šerovanje interneta ali je to moguće samo na jedan način unutar xp-a.Naravno da naglasim da ja imam konekciju preko raspppoe protokola sa username i paswordom (kao dial-up maltene )
1. desni klik na samu konekciju > propertis , kartica Advanced čekira se "Allov other netvork users to connect thru this computer internet connection" , u padajućoj listi ispod njega treba odabrati "local area connection" potvrditi sve i zatvoriti
2.Otvoriti "wireless network Connection" desni taster > propertis> tc-ip propertis i dodeliti adrese 192.168.0.1- IP adress , i 255.255.255.0 - subnet mask , potvrditi sve i zatvoriti
3. otvoriti "local area connection" i dodeliti adrese 192.168.0.49 - IP adress , 255.255.255.0 - subnet mask , 192.168.0.50 - default gateway , sve potvrditi i zavoriti

ovo sam uradio na računaru koji mi je kao server i sa njega šerujem internet , sa drugim računarom mi je povezan sa crossover kablom , a na drugom računaru sam sve stavio na automatsko dodeljivanje ip adresa. Ovako mi radi sve , čak i igram igrice u Lan-u pošto su mi na oba kompa gigabitne lan kartice integrisane.

Nexilion za tebe jedan savet , ako koristiš svitch moraćeš svima da dodeljuješ IP adrese, ako koristiš neki veći ruter onda samo glavni server podesi ostalima ostavi automatsko dodeljivanje adresa.
Dejan-e , dr_boro , bojan_p od vas očekujem moguća objašnjenja zašto ovo ovako radi , napominjem da sam sve ostalo isprobao i da ne vredi ni pišljiva boba , pokušacvao sam da menjam na Wireless lan kartici ip adresu ali radi samo sa 192.168.0.1 ip čim ga promenim nemam net.

Dejan
05.08.2007., 22:56
ovo sam uradio na računaru koji mi je kao server i sa njega šerujem internet , sa drugim računarom mi je povezan sa crossover kablom , a na drugom računaru sam sve stavio na automatsko dodeljivanje ip adresa. Ovako mi radi sve , čak i igram igrice u Lan-u pošto su mi na oba kompa gigabitne lan kartice integrisane.

Ja pretezno gledam kada je u pitanju umrezavanje 2 ili vise racunara, da uvek stavljam staticke ip adrese do jedno 50 racunara, preko toga uvek gledam da dhcp pokrenem kako nebih imao daljih problema sto se tice dodeljivanja dinamickih ili statickih adresa.

Kod ICS svako ima svoju logiku i nacin razmisljanja i na kraju zajedno svi dodjemo do istog resenja o tome kako on u stvari funkcionise, drugacijim razmisljanjem.

Kada ti uradis share nad karticom koja se koristi za internet, druga kartica koja je predvidjena za LAN (local area connection) dobija staticku ip adresu koja je po default-u 192.168.0.1. Mnogi ljudi su imali problema sa ICS-om kada su pokusavali da na drugim racunarima dodele staticke ip adrese pocev od 192.168.0.2 .... i tako dalje. Kod mene je to uvek radilo (dok sam se sa time zezao) i nikada nisam imao problema samo ukoliko na drugim racunarima upisem sta mi je default gateway u ovome primeru je 192.168.0.1 i upisem DNS-ove moga (odnosno tvoga) provajdera to vrlo lako mozes saznati uz pomoc komande iz shell-a ipconfig /all. podrazumeva se i da sam za taj racunar dodelio i posebnu ip adresu primera radi 192.168.0.2. Nakon toga sve radi kako treba. Svi su zanemarili za DNS-ove i zato im nije ni radio internet na drugim (klijent) racunarima, pa su pretezno koristili automatic dodeljivanje adresa od dhcp-a sa racunara na kome je ICS-a a tada ce raditi sigurno.

Iako je Microsoft pisao i objasnjavao da ICS uglavnom na XP-u radi sa 2 do 5 racunara najbolje, ti mozes da teras i do pedeset pa cak i preko toga samo ukoliko imas jaku vezu prema internetu, tipa recimo kablovski.

Nexilion za tebe jedan savet , ako koristiš svitch moraćeš svima da dodeljuješ IP adrese, ako koristiš neki veći ruter onda samo glavni server podesi ostalima ostavi automatsko dodeljivanje adresa.

Nema potrebe, zasto bi menjao switch za ruter (router), switch takodje moze da se koristi kao veza izmedju servera i racunara kako bi racunar dobio adresu od dhcp-a, zar ne ?

Dejan-e , dr_boro , bojan_p od vas očekujem moguća objašnjenja zašto ovo ovako radi , napominjem da sam sve ostalo isprobao i da ne vredi ni pišljiva boba , pokušacvao sam da menjam na Wireless lan kartici ip adresu ali radi samo sa 192.168.0.1 ip čim ga promenim nemam net.
Ne znam zasto, ali ICS kad se aktivira jednostavno koristi tu klasu C subnet-a, ja iskreno govoreci ne znam zbog cega je tako niti me interesuje ako mi bude bilo potrebno da koristim drugu klasu adresa radicu rutiranje na pravome serveru. Ali slozices se da tu ima "preko" 200 slobodnih adresa sto je sasvim dovoljno za dalji rad (izuzmimo iz price enterprise umrezavanje gde su stvari dosta ozbiljnije), prema tome ti uopste nemoras da brines zbog toga, bar ja se nebih oko toga previse uzbudjivao.

Uostalom ako ti ne zelis da koristis tu c klasu, mozes da radis rutiranje, ali onda ce ti trebati ili ruter (router-hardware-ski) ili da podignes neku kantu sa nekom od distribucija linuxa sto je dosta jeftiniji (isplativije) ali zahteva dosta znanja u pocetku (posle kada se izvestis, izgledace ti kao decija sprdnja). Mozes i sa serverima iz porodice windows da radis to sve i dosta je lakse, ali ... ;)
Nemam sada vremena da pisem sve kako sta opsirno jer sam u obaveama znas i sam.
Ali ako negde nesto zapnes tu smo.

Nadam se da ce Boki i Bora da me dopune sa svojim znanjem ukoliko nadju vremena.

snejks
06.08.2007., 17:10
Dejane hvala za savete , ovo je bila izuzetna prilika da učim iz svojih grešaka , uradio sam sistem onako kako je trebalo da bude posle umrežavanja dva računara i šharinga interneta i upisao u lan karticu dns brojeve od konekcije i sve je proradilo onako kako treba , bez default gatewaya i bez dodeljivanja adresa drugom računaru on i dalje stoji na automatsko dodeljivanje ip adresa.

SmileBG
24.08.2007., 20:24
Sad kad sam sve ovo procitala, sigurna sam da necu uspeti sama da povezem dva racunara :-)

Dejan
02.09.2007., 01:04
Preporuka za switch za umrezavanje 4 kompa (xp), i koja je cena otprilike?

D-Link (http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=167276)

A nov je oko 1520 dinara.

MasinacCcC
14.09.2007., 01:23
Evo mog problema.
Naime zeleo sam povezati dva kompa (moj i sestrin).Kupio sam UTP kabl duzine 5m i povezao kompove i onda sam namestio sve ko sto pise na prvoj strani i kompovi su napisali da su konektovani i da je brzina 100 Mbps i to je otprilike sve sto sam uspeo.Kad sam pokusao da igram igrice u lanu ni jedan komp nije nasao nista,probao sam par puta i uvek isto.Zatim sam probao da vidim nesto serovano sa njenog kompa al ni to nije upelo,onda sam u onome home or small ofice namestio da se koristi jedan stampac a da oba kompa stampaju na njega al ni to nije valjalo.Da li neko za sta sam pogresno uradio tj. sta nisam.Da napomenem da sam pre svega toga na mom kompu imao net al kad sam zavrsio ta povezivanja net je nesto (nije mogao nista da otvori,kad sam iskljucio local conection odma je proradio,Wireles),a nije ga bilo ni kod sestre.Gde je problem?Na oba kompa su XP SP2.

MasinacCcC
14.09.2007., 19:14
Nesto sam podesavao i ono slucajno proradi (net i serovani folder,stampac).Mada jos uvek ne mogu da otvorim serovane foldere od sestrinog kompa,dok ona moje moze.Kak to resiti?

Olosh
23.09.2007., 02:19
Treba mi pomoc! imam adsl modem sezama koji ima samo usb izlaz i tp-link 54m wireless router koji nema usb ulaz. Kako spojiti komjuter i lap top da bi imao internet. Spojio sam modem adsl na kompjuter a sa njega utp kablom na router . Na lap topu dobijam signal ali ne mogu da se nakacim na internet! Hvala unapred!

Dejan
24.09.2007., 23:37
Kad sam pokusao da igram igrice u lanu ni jedan komp nije nasao nista,probao sam par puta i uvek isto.Zatim sam probao da vidim nesto serovano sa njenog kompa al ni to nije upelo,onda sam u onome home or small ofice namestio da se koristi jedan stampac a da oba kompa stampaju na njega al ni to nije valjalo.Da li neko za sta sam pogresno uradio tj. sta nisam.

- Pre svega da li si pogledao setovanja unutar te igrice, neke igrice zahtevaju dodatna setovanja ip adresa, vezano za local area connection LAN igranje.
- Iz shell-a, net view\\ip adresa ?
- Ping ip adresa ?
- Firewall ? (pretpostavljam da je ovde problem). Zatim se nadovezujem na pitanje file and print sharing chekirano unutar firewall-a integrisanog (posto imas SP2) ?

Nesto sam podesavao i ono slucajno proradi (net i serovani folder,stampac).Mada jos uvek ne mogu da otvorim serovane foldere od sestrinog kompa,dok ona moje moze.Kak to resiti?
Tesko da je slucajno proradilo. ;) "Za svaku akciju postoji i reakcija."

Da li si probao direktno da pristupish njenom share folderu.
Start, run ?
\\ip adresa\

Da napomenem da sam pre svega toga na mom kompu imao net al kad sam zavrsio ta povezivanja net je nesto (nije mogao nista da otvori,kad sam iskljucio local conection odma je proradio,Wireles),a nije ga bilo ni kod sestre.Gde je problem?Na oba kompa su XP SP2.

Za ovo zaista ne znam, pogotovo ne znam sta si ti tu radio.

Treba mi pomoc! imam adsl modem sezama koji ima samo usb izlaz i tp-link 54m wireless router koji nema usb ulaz. Kako spojiti komjuter i lap top da bi imao internet. Spojio sam modem adsl na kompjuter a sa njega utp kablom na router . Na lap topu dobijam signal ali ne mogu da se nakacim na internet! Hvala unapred!

Zamoli drugara koji se iole razume u te stvari neka ti on podesi, posto se ti ne razumesh Olosh-u.

StarScream84
04.10.2007., 19:38
Evo ovako moja prva poruka, i da se bacim odmah na problem da ne oduzimam tudje vreme.

1. Imam 4 laptopa, i 3 desktopa tj moja familija svako u kuci, Imam wireless i sva ta sranja. E sad sta hocu da uradim.Hocu da izbacim desktope napolje ali hocu da ostavim jedan da mi bude Server tako da sva 4 laptopa mogu da se nakace na desktop i skinu document koji mi treba. slicno kao da umrezim u LAN deskope samo hocu to bez zica i da jedan desktop bude samo za podatke gde svi mozemo da ih skinemo na laptop.

2. Jos koje pitanje kad sam ovde. Posto hocu da printiram preko laptopa a zice me nerviraju, da li postoji neki uredjaj da na wireless prikacim printer ili vec kako to ide.

3. Da li neko ima iksustva sa TripleHead2go.
Ako da, pitanje je, da li je moguce otvoriti 3 browsera pojedinacno ili samo jedan, ali ce ga prikazati na sva tri monitora samo razvuceno

Hvala svima na pomoci..

MasinacCcC
14.10.2007., 16:15
Evo mene opet.
Rusio sam windowse na oba kompa pa sad novi problemi.
Sad za razliku od pre mozemo da igramo igrice i da otvaramo foldere al sad nece net.
Setovanja su ovakva:
Moj komp:
http://img2.imagetitan.com/img2/small/6/6_untitled962.png (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=6_untitled962.png)
Na drugom kompu je sve isto s razlikom sto je zadnji broj u ip adresi 2 i onaj default je 10.10.10.50
U onome "set up a home or small office network" sam namestio da se moj komp konektuje direktno na net dok se drugi kompovi konektuju preko njega.Na drugom kompu sam namestio da se on konektuje preko ovog mog (prvog).Stavio sam isti workgroup i kao sto rekoh mogu da igram izgce u lanu i da otvaram foldere al ne mogu na internet preko drugog kompa,dok prvi moze.Internet konekcija je serovana.

jevta.bg
22.10.2007., 15:04
Aj da se i ja zalim :-)

Imamo 3 racunara u mrezi.Svi su sherovali po nesto i sad samo jednom kompu pristupim svim sherovanim folderima sa \\ime_racunara
a za ostala dva mora da se kuca i ime foldera \\ime_racunara\folder.
Sta je to podeseno na tom racunaru a kod nas nije ???
Firewall je iskljucen na svim racunarima.

Avetinja
28.10.2007., 09:01
Evo ovako moja prva poruka, i da se bacim odmah na problem da ne oduzimam tudje vreme.

1. Imam 4 laptopa, i 3 desktopa tj moja familija svako u kuci, Imam wireless i sva ta sranja. E sad sta hocu da uradim.Hocu da izbacim desktope napolje ali hocu da ostavim jedan da mi bude Server tako da sva 4 laptopa mogu da se nakace na desktop i skinu document koji mi treba. slicno kao da umrezim u LAN deskope samo hocu to bez zica i da jedan desktop bude samo za podatke gde svi mozemo da ih skinemo na laptop.

2. Jos koje pitanje kad sam ovde. Posto hocu da printiram preko laptopa a zice me nerviraju, da li postoji neki uredjaj da na wireless prikacim printer ili vec kako to ide.

3. Da li neko ima iksustva sa TripleHead2go.
Ako da, pitanje je, da li je moguce otvoriti 3 browsera pojedinacno ili samo jedan, ali ce ga prikazati na sva tri monitora samo razvuceno

Hvala svima na pomoci..

Naravno da može :) ... Prvo , svaki komp mora imati svoju I.p. adresu , pa chak i taj desktop. Na taj desktop nakačiš štampač i share-ujes ga . Taj desktop ti naravno mora biti nakačen na taj ruter ili wireless switch ... zavisi šta koristis. E onda , ako ti treba nesto sa tog kompa , mozes da pristupis share-ovanim folderima , ili chak najbolje da se kacis na njega preko remote desktopa. Ja za to imam server 2003 i kačim na njega 11 kompjutera tako ali sam morao da plaćam 95 eur po računaru za licencu za remote desktop.Isto to može da radi i u xp samo ne znam da li može više odjednom.

Avetinja
28.10.2007., 09:04
Aj da se i ja zalim :-)

Imamo 3 racunara u mrezi.Svi su sherovali po nesto i sad samo jednom kompu pristupim svim sherovanim folderima sa \\ime_racunara
a za ostala dva mora da se kuca i ime foldera \\ime_racunara\folder.
Sta je to podeseno na tom racunaru a kod nas nije ???
Firewall je iskljucen na svim racunarima.

E ne znam :) .... Ja jednostavno pristupam svim računarima na my network places ,pa view workgroup computers , nadjem koji racunar mi treba i gotovo :P

Avetinja
28.10.2007., 09:06
Evo mene opet.
Rusio sam windowse na oba kompa pa sad novi problemi.
Sad za razliku od pre mozemo da igramo igrice i da otvaramo foldere al sad nece net.
Setovanja su ovakva:
Moj komp:
http://img2.imagetitan.com/img2/small/6/6_untitled962.png (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=6_untitled962.png)
Na drugom kompu je sve isto s razlikom sto je zadnji broj u ip adresi 2 i onaj default je 10.10.10.50
U onome "set up a home or small office network" sam namestio da se moj komp konektuje direktno na net dok se drugi kompovi konektuju preko njega.Na drugom kompu sam namestio da se on konektuje preko ovog mog (prvog).Stavio sam isti workgroup i kao sto rekoh mogu da igram izgce u lanu i da otvaram foldere al ne mogu na internet preko drugog kompa,dok prvi moze.Internet konekcija je serovana.

A konektujes se na net preko dial-up-a ?

POPOMAN
31.10.2007., 20:57
meni ovo nikako ne ulazi u glavu...
mozete'l od pocetka, korak po korak, nakon ukljucivanja kabla u oba kompa, sta treba da podesim da se oni "vide" ?

MasinacCcC
31.10.2007., 21:06
A konektujes se na net preko dial-up-a ?
Preko wirellesa :D

POPOMAN
31.10.2007., 21:24
moglo bi i malo detaljnije...znam da se neki parametri terbaju ukucavati, al ne znam gde i kako :lol:

GZ
31.10.2007., 21:39
POPOMAN

Pitanje za tebe, da li si citao temu od pocetka????
Da jesi ne bi postavljao ova pitanja.. Ako zelis da uradis posao, kreni lijepo od pocetka i naci ces svaki odgovor i rjesenje...
Ocigledno ci sitao samo par postova napisanjih u skorije vrijeme, prema tome kreni od pocetka i sve ce ti biti jasno..

POPOMAN
31.10.2007., 22:24
ma citao sam dosta, na prvoj strani je dao onaj dosta dugo objasnjenje, al nigde gde se ukucaavaju oni brojevi... :( a takodje sam ou da ako mi je kabal cross-.......
da onda treba samo da prikljucim kablove u oba kompa i da bi to trebalo da mi funkcionise

GZ
31.10.2007., 22:33
Pa pobogu evo na ovoj strani MasinacCcC je postovao cak i u slici... Jel ti vidis dobro????

snejks
31.10.2007., 22:58
Mašinac ovako treba da stoji na kompu koji ide na net
http://img138.imageshack.us/img138/5851/clipboard01be2.jpg (http://imageshack.us)
svi ostali su na automatsko dodeljivanje adresa i imaju internet preko ovoga i može da se igra u lan-u
a ako misliš da treba da upišeš brojke u Lan-u jedino da upišeš dns adrese od tvoga interneta i to samo na onaj koji ima direktan izlaz na internet.

snejks
31.10.2007., 23:09
Naravno da može :) ... Prvo , svaki komp mora imati svoju I.p. adresu , pa chak i taj desktop. Na taj desktop nakačiš štampač i share-ujes ga . Taj desktop ti naravno mora biti nakačen na taj ruter ili wireless switch ... zavisi šta koristis. E onda , ako ti treba nesto sa tog kompa , mozes da pristupis share-ovanim folderima , ili chak najbolje da se kacis na njega preko remote desktopa. Ja za to imam server 2003 i kačim na njega 11 kompjutera tako ali sam morao da plaćam 95 eur po računaru za licencu za remote desktop.Isto to može da radi i u xp samo ne znam da li može više odjednom.
Remote desktop (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=CC148041-577F-4201-B62C-D71ADC98ADB1&displaylang=en) 95 evra licenca ???:shock::shock::shock::shock::confused: :confused::roll::oops::oops:

MasinacCcC
31.10.2007., 23:12
Mašinac ovako treba da stoji na kompu koji ide na net
http://img138.imageshack.us/img138/5851/clipboard01be2.jpg (http://imageshack.us)
svi ostali su na automatsko dodeljivanje adresa i imaju internet preko ovoga i može da se igra u lan-u
a ako misliš da treba da upišeš brojke u Lan-u jedino da upišeš dns adrese od tvoga interneta i to samo na onaj koji ima direktan izlaz na internet.
Aaaaa DNS od mog neta.OK
Probacu sutra,sto niste odma rekli. :D
Videcemo da li ce hteti.

POPOMAN
31.10.2007., 23:42
Pa pobogu evo na ovoj strani MasinacCcC je postovao cak i u slici... Jel ti vidis dobro????

ma vidim to, nego nzm kako da dospem do tog prozora i gde se sta ukucava...pretpostavljam da na jednom kompu mora ostati sve isti podaci, tj da taj komp bude server, a da ovaj drugi prekucava sve...il tako nesto?

GZ
01.11.2007., 00:32
Evo Snejks nije bio lijen kao sto sam bio ja, pa covjek uradi sve u rijeci i slici...

POPOMAN
01.11.2007., 09:51
e hvala njemu, al meni su sva ona polja prazna...sta treba da se ukuca u njih? dali su neke odredjene cifre, il se to odnosi i na komp sa kojim cu da se umrezim?

Avetinja
01.11.2007., 20:01
Remote desktop (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=CC148041-577F-4201-B62C-D71ADC98ADB1&displaylang=en) 95 evra licenca ???:shock::shock::shock::shock::confused: :confused::roll::oops::oops:

Licenca. Na serveru.

Bez licenci na serveru ne mogu da se loguju više od 2 usera ;)

Administrator i 1 ,,običan,, user. Druga stvar je da to radi u domenu , ali ovo radi u običnoj radnoj grupi jer smo tako morali zbog programa ;)

Jednostavno izbacuje čim se neko 3. nakači.

Agent Orange
01.11.2007., 21:13
Nemam reci....

cicka
08.11.2007., 11:42
zamolila bih vas samo da mi detaljno odgovorite,oni koji zele...imam dva kompa.jedan u mojoj sobi,drugi u podrumu i modem adsl prikljucen samo na ovom sto je u sobi.e sad,htela sam ako moze nekako da se namesti da i onaj drugi komp koristi istu konekciju..cula sam za neke sviceve,ovo ono...ma ne znam ni sta je to i kako se to koristi kao ni kako izgleda,pa bi vas molila da mi prvo kazete sta mi treba da bi koristila adsl na oba kompjutera i kako to povezati...molim vas u detalje,ako moze neka mala ilustracija,jos bolje....

Corto Malteze
08.11.2007., 11:43
znam da mozze
ali ne znam kako da ti objasnim :lol:

Corto Malteze
08.11.2007., 11:47
http://www.ic.ims.hr/faq/2pc_1net_adsl/network2.png

branislav.s
08.11.2007., 12:27
Da li si dobila modem samo sa USB konekcijom ili i sa LAN prikljuckom?

cicka
08.11.2007., 15:14
samo sa usb

MadonnaGirl
08.11.2007., 15:17
Pa jesi li uzela Telekomov? Ja sam taj dobila sa LAN prikljuckom... Mogu da se povezu, u kabinetu za informatiku ih ima cak 8 povezanih na jedan ADSL...

cicka
08.11.2007., 16:25
sad mi sezam poslao mejl da daju rutere ...da ne duzim,jel se tu dobije i neki kabl il samo ruter i koliko mi kabla onda treba..tj.gde sta ide?

Avetinja
08.11.2007., 16:40
hm ..... s obzirom da si zensko ( bez uvrede ) ne vredi pokusavati da se objasni :(

nadji nekog coveka ko to zna , plati mu i svi srecni ...

a ja imam na jedan adsl 12 kompjutera , ali on je prikljucen na lan , direktno :D ...

Ivanana
08.11.2007., 17:04
A sta ti to znaci da joj ne vredi objasnjavati jer je zensko?

Imas 12 kompjutera na jednom adsl-u? Wow koja si ti faca!! Hoces da mi se upises u leksikon?

I da, ne kaze se "s obzirom da si" (jer pretpostavljamo da se ne druzis sa svojim obzirom)...nego "obzirom da si".....

Dejan
08.11.2007., 17:26
hm ..... s obzirom da si zensko ( bez uvrede ) ne vredi pokusavati da se objasni :(
nadji nekog coveka ko to zna , plati mu i svi srecni ...
a ja imam na jedan adsl 12 kompjutera , ali on je prikljucen na lan , direktno :D ...
Ja na jednom linku imam preko 250 njih sto se tice interneta unutar intraneta, pa opet nikom nista. Anyway: Za home varijantu najbrze sto se tice podesavanja i najeftinije sto se tice opreme jeste ICS bar po meni, bilo da je u pitanju zenska osoba ili muska koja ima u planu da to podesi za svoje potrebe. :wink:
A da je tesko, nije. vec smo o tome pisali.

cicka
08.11.2007., 17:45
hahaha...ako sam zensko onda necu skontati..pa da!ako ce ti biti lakse ajde nisam skontala...a upravo sam sve namestila i to sama kao i uvek...hvala svima

Red_Zmaja
08.11.2007., 19:39
Svi se i s r a se a niko ne pomoze. Omoguci serovanje internet konekcije sa racunara koji je nakacen na internet. (Prstpostavljam da su dva kompa umrezena). Onda dodelis ip adresu prvom racunaru 192.168.0.1 net mask 255.255.255.0 E sad na drugom racunaru upises ip npr 192.168.0.2 net mask 255.255.255.0 i za default gatway upises adresu prvog racunara i prefered dns server isto ukucas ip prvog racunara. Racunari moraju biti u istoj work grupi. Posle toga ides na koneksn wizarada napravis novu konekciju za net imaces ponudjeno lan/dsl koja ne zahteva ni username ni pass i uvek je ukljucena. Izaberes to i picis na net. Ako te zanima ogranicenje protoka javi se pa cemo i to da objasnimo... AKo je i ovo nejasno javi se pa da pojasnimo :p

k2nigA
20.11.2007., 18:12
E ljudi ja bi da povezem dva kompa pa me zanima da li posji neka lan weirless(ako se to uopste pise ovako na engleskom) konekcija posto mi je ortak nesto baronisao da on ima 2 uredjaja za lan poput usb stick-a koje spoji na komp u usb port i tako napravi konekciju. Da li ovakav uredjaj postoji koliko kosta i de da ga nadjem ??? hvala (e ako me je presao...)

Avetinja
20.11.2007., 19:45
Nije te prešao ;)

Ako ti treba samo veza između 2 računara onda kupiš 2 usb wireless adaptera , ubacis u usb , instaliras drajvere , i u njegovom programu nađeš mrežu. Ako znas engleski ne bi trebali da ti je teško ;)

usb adapter izgleda ovako
http://www.lbc.co.yu/detalj.php?det=1130&gru=15&pro=1807

k2nigA
21.11.2007., 20:39
Hvala ti!8) Ova stvar je stvarno dobra ali sam predpostavljao da je jeftinija. Izgleda da cu morati da se umrezim preko utp kabla. Ajde da mi neko ispise ako zna kako da konfigurisem jedan od kompova kada ga spoim preko utp-a. Na prvoj strani ove teme citao sam kako da podesim komp na windows-u xp, ali na Visti je mnogo komplikovanije. (Da li uopste mogu da se povezu kompovi sa ova dva razlicita operativna sistema). Unapred zahvalan k2niga. PeacE

Avetinja
22.11.2007., 19:56
Sa vistom još nisam imao prilike da radim umrežavanje :)

Dejan
24.11.2007., 12:54
Pisali smo o tome kako umreziti dva razlicita operativna system-a iz porodice Windows.
Strana 3. Windows Vista i XP (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4165833&postcount=102).

zeljusa
02.12.2007., 20:25
pozdrav

imam sledeci problem,
uspjesno sam umrezio 2 kompa, normalno radi file sharing i itd...imam samo jos jedan problem, to je u vezi sherovanja internet konekcije, to nemogu nikako da napravim, procitao sam upustvo bas za to internet sharing (cini mi se da je na 5 ili 4 stranici) i uradio kako treba, al nece...kao ono krene da puno , taman da se ponadas da ce da proradi, al samo pukne i kaze da ne moze da nadje stranicu.
mozda da probam da stavim za proxy server ip glavnog kompjuter?
ovako, korisitim kablovski internet, na glavnom kompu mi je konekcija, imam 2 mrezne karte, jedna za net druga za laptop...

Avetinja
02.12.2007., 22:02
a zar nije jednostavnije da staviš 1 switch od 10 eur i na njega kačiš šta god hoces

kod nas nema kablovski net , ne znam kako se on kači na komp :)

Dejan
02.12.2007., 23:58
a zar nije jednostavnije da staviš 1 switch od 10 eur i na njega kačiš šta god hoces
Nevidim poentu kupovine switch-a. Ima dva kompjutera.
kod nas nema kablovski net , ne znam kako se on kači na komp :)
Isti princip ICS-a kao i kod wireless-a, asimetric digital subscribie linije..., satelitske, dial up konekcija... .
...kao ono krene da puno , taman da se ponadas da ce da proradi, al samo pukne i kaze da ne moze da nadje stranicu.
mozda da probam da stavim za proxy server ip glavnog kompjuter?
ovako, korisitim kablovski internet, na glavnom kompu mi je konekcija, imam 2 mrezne karte, jedna za net druga za laptop.
Zasto bi koristio proxy, kada racunar sa ICS-om (internet connection...) vec koristi NAT (name adress translation). Procitaj jos jednom ranije tekstove koje smo pisali u njima je sve objasnjeno.

Avetinja
03.12.2007., 10:39
Ne , nego sam pitao se kači. Da li preko lan.a ili nečeg drugog.

Ako ima 2 kompa onda ne treba switch. Ali zato sam napisao da ne znam kako se povezuje net na komp.

Ako je preko lana , onda je najbolje resenje da nakaci sve na switch. Modem , jedan komp i drugi. E sad , da li je taj drugi komp laptop ili neki obican desktop ne znam , ali mislim da opet nema veze u ovom slucaju.

Dejan
03.12.2007., 14:16
Ne , nego sam pitao se kači. Da li preko lan.a ili nečeg drugog.

Lan i Usb. Dobijaju se oba prikljucka sa dodatnom opremom.

mitsubishi
04.12.2007., 17:39
Nakon odustajanja od ADSL-a,presao sam na kablovski koji dolazi kroz par dana.Nikad nisam video na koji naci je kabl od koblovskog ukljucen u komp,ali mi se cini da je preko USB-a.E sad koji ruther kupiti sa 4 izlaza.Vidjao sam samo za ADSL,a ne i za kblovski.I da li neko zna gde se moze nabaviti kabl za eksternu upotrebu i koliko kosta ruther i metar kabla.

nidzo_dzoni
05.12.2007., 15:14
Imam dva ACER laptopa,oba kao OS imaju VISTU.
Prvi laptop koji je konektovan na internet preko External USB Home DSL Modem (Model # UD800TP) ima:
- Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0) i
- Atheros AR5005G Wireless Network Adapter,
a drugi laptop:
- NVIDIA nForce Networking Controller
- Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter,

Povezao sam ih krosovanim UTP kablom,stavio podesavanja za LAN karticu na prvom racunaru:
IP address: 192.168.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: ostavio prazno
DNS1 i DNS 2: unio adrese od provajdera

podesavanja za LAN karticu na drugom racunaru:
IP address: 192.168.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.1
DNS1 i DNS 2: unio adrese od provajdera

sherovo internet konekciju na prvom racunaru (ono desni klik>properties>sharing>allow other network...>i postavio local area connection) i radi OK,vide se medjusobno,radi internet na drugom,mada ne mogu pristupiti sherovanim particijama sa drugog laptopa,samo public folderu i obrnuto.

E sad moj problem nastane kad ih povezem bezicno.Odradim sve postavke na WLAN karticama indenticno kao kod LAN kartica koje disejblujem kasnije,kreiram ad-hoc mrezu,povezem ih,vide se medjusobno,(mada ponovo postoji problem pristupanju sherovanim particijama kao i u prvom slucaju),kod sherovanja interneta postavim na prvom (opet desni klik>properties>sharing>allow other network...>i postavim Wireless Network Connection) ali sad nece internet da mi radi na drugom racunaru.Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude,zasto nece?

PS. Svo moje znanje o umrezavanju racunara potice sa ovog foruma.Hvala ljudi!

zeljusa
10.12.2007., 21:14
e meni nece internet na laptopu, a sve sam probao, kako je vodje opisano...poludih..

nemam DNS adresu, tj.svaki put se mjenja, imam sbb,kablovski, i taj njihov modem svaki put dobija drugu IP adresu,dns (valjda se i on mjenja sa IP)...

Avetinja
10.12.2007., 23:58
dns adrese koliko ja znam ne mogu nikako da se menjaju same :D

a tu ip adresu sto on menja , to je njegova ip adresa koju on salje prema provajderu ili gde vec ...

Dejan
11.12.2007., 19:06
Nikad nisam video na koji naci je kabl od koblovskog ukljucen u komp,ali mi se cini da je preko USB-a.E sad koji ruther kupiti sa 4 izlaza.Vidjao sam samo za ADSL,a ne i za kblovski.I da li neko zna gde se moze nabaviti kabl za eksternu upotrebu i koliko kosta ruther i metar kabla.

1: Dobijes modem. Primer: Tompson. I ulaze odnosno izlaze za UTP-USB i software koji je predvidjen za instalaciju drajvera. Software na disku u optickom uredjaju ce odraditi sav posao. Mozda ces morati naknadno i da ukucas ip adresu i dns svoga provajdera ujedno i subnet masku sa default gateway-om.
2: Za sta bi koristio ruter (router) ?
3: U svakoj bolje savremenijoj prodavnici racunarske opreme.
4: Metar kabla 40-50 dinara, imaj u vidu da ce ti trebati i konektori i krimp kljesta a dobro bi ti doslo i tester za proveru, ili jednostavnije pusti njih da ti to sve iskrimpuju.
5: Odgovor na 2 pitanje.

Avetinja
26.12.2007., 09:22
Evo gde se ja nalazim :lol:

http://i52.photobucket.com/albums/g22/avetinja/untitled2.jpg

ad26ki
28.12.2007., 15:31
Pozdrav narode!
Ovu temu sam prochitao od pochetka do kraja i podesio rachunare kako ovde pishe,tachnije kako je opisao @Snejks.Ali preko drugog rachunara i dalje ne mogu na internet.Rachunari su povezani lan kabelo ,tkozvanim uvrnutim,oba rachunara imaju windovs xp sp2 i radi se o wireless internetu.Rachunari se "vide" medjusobno i taj deo funkcionishe samo inernet ne.
To je prvi problem a drugo je pitanje sa kojim se dosada nisam sreo ovde,a to je:poshto su rachunari mrezhno povezani, dali preko onog drugog koji nije glavni mozhe da se gleda progaram sa TV kartice koju poseduje onaj prvi koji je glavni ili kako ste ga ovde nazvali "server"

ad26ki
28.12.2007., 16:53
Sve sam podesio kako je @okram opisao ali sada vec ne funkcionishe ni onaj deo kad sa jednog rachunara mogu prebacivati fajlove na drugi.Neshto me bash opasno rastura:mad:!

ad26ki
28.12.2007., 17:24
Evo posle napornog rada opet sve funkcionishe osim interneta i naravno TV kartice.
Molim za pomoc i unapred zahvaljujem.

Avetinja
28.12.2007., 18:09
dao si malo odgovora.

Kako dobijas internet na prvom računaru ?

Tv kartca MISLIM da moze preko remote desktopa

ad26ki
28.12.2007., 19:23
U prvom postu sam napisao da je u pitanju wireless internet a u pitanju je D-Link katica "AirPlus DWL-520p+Wireless PCI Adapter".Probali smo sa sinom igru "Need for Speed Most Wanted" i nece jer ne mozhe da uradi konfiguraciju servera.Ovo sam naveo jer mi se chini da je povezano sa problemom oko interneta pa ce i vama biti lakshe da uvidite shta je greshka kod mene.
U vezi TV kartice dali bi mogao malo opshirnije da mi opishesh shta si podrazumevao pod "remote desktop".
Unapred zahvaljujem na pomoci!!!

ad26ki
29.12.2007., 21:51
Prebacivanje fajlova radi na oba kompa.Lokal Area Connection pokazuje brzinu od 100Mbps, ali internet i dalje nece pa nece.A interesuje me i pokretanje TV kartice sa drugog rachunara.
Unapred zahvaljujem! Pozdrav!!!

Avetinja
30.12.2007., 08:32
jesi li čitao negde ono sa IP adresama , default gateway , dns serveri itd itd ...

ad26ki
30.12.2007., 18:55
jesi li čitao negde ono sa IP adresama , default gateway , dns serveri itd itd ...

Naravno da sam prochitao i isprobao ali ne radi!Prochitao sam o ovoj temi i na vishe foruma ali nece pa nece.A o pokretanju TV kartice ne kazhe niko nishta!?

Avetinja
31.12.2007., 14:27
Hm .....

Kako si povezan na internet.

Adsl , dial up , itd itd

ako je adsl , kako je povezan na kompjuter ?

ad26ki
31.12.2007., 19:20
Hm .....

Kako si povezan na internet.

Adsl , dial up , itd itd

ako je adsl , kako je povezan na kompjuter ?

Kako mislish da mi pomognesh ako ne prochitash moje postove:x?

ad26ki
01.01.2008., 22:14
Sretna vam Nova Godina i sve naj bolje vam zhelim!!!:lol::lol::lol:
Ljudi uspeo sam da podesim sve i sada imam internet i na drugom racsunaru:smile: ali josh uvek ne uspevam da pokrenem TV karticu na drugom racunaru sa ovog prvog.:-(Molim za pomoc i savete.

Avetinja
01.01.2008., 23:12
Kako mislish da mi pomognesh ako ne prochitash moje postove:x?

Hm .....

Pročitao sam tvoje postove. Trudi[O] sam se da ti pomognem. Samo me je interesovalo kako ti je internet priključen na kompjuter ;)

Avetinja
01.01.2008., 23:23
Sretna vam Nova Godina i sve naj bolje vam zhelim!!!:lol::lol::lol:
Ljudi uspeo sam da podesim sve i sada imam internet i na drugom racsunaru:smile: ali josh uvek ne uspevam da pokrenem TV karticu na drugom racunaru sa ovog prvog.:-(Molim za pomoc i savete.

Jesi li IP adrese stavio na automatski , ili si ukucao nesto ?

U slucaju da imas neke ,,staticne,, na prvom računaru ( pod pretpostavkom da korisitis winXP ) desni klik ( NA KOMPJUTERU GDE TI JE KARTICA ) , manage , local users and groups , users , desni klik , novi user , stavis mu neko bilo koje ime , ( ajd recimo neka bude Djuro ) full name i description ti ne treba , sifru stavis koju god hoces (neka bude 12345) i prvo DEčekiraš , 2 i 3 čekiraš , zadnje ostavis prazno ( ne-čekirano) pa CREATE.

Pa onda ides na groups (odmah ispod users) pa nadjes remote desktop users) pa otvoris , pa add , pa ukucas to ime koje si dao ( Djuro ) i ok.

Posle , odes na drugi kompjuter , na start pa u accessories nadjes remote desktop conection , pa kucas IP adresu tog kompjutera gde ti je kartica , pa ako dobijes neki logon screen , kucas taj username i pass koji si napravio ( u ovom slucaju djuro i 12345 ) i onda si bukvalno na tom kompjuteru tamo. Naravno ima tu jos nekih sitnih podesavanja , za zvuk mozda , sliku , rezoluciju itd itd ali ces sam otkriti. Onda nadjes program za tv karticu i startujes ga :D

To bi trebalo da radi tako. Moguce je da ti izbaci taj komjuter na koji se logujes iz rada ( da ga izloguje ali da ostane da radi ) A mozda i nece. Ja se tako kačim na server i radim. Ja i još 7 kompjutera. Ali ja sam te ,,licence za povezivanje,, morao da plaćam 95 eur po useru. A najmanje moguće da se uzme je 5. Ja sam uzeo 7 , ali sad kako smo otvorili novu radnju moram da uzimam još. Tako da .... Nek ti je sa srećom ;)

ad26ki
02.01.2008., 18:07
Hvala na pokushaima da mi pomognesh @Avetinja.Nije mi u potpunosti jasno tvoje pitanje da kako sam prikljucsen na internet,kada sam naveo da internet imam preko Wireless-a.A to znacsi Wireless kartica u rachunaru na nju prikljuchen kabel koji vodi na krov do jedne kantene.Kada su povezana ova dva rechunara onda mi je jedan prijatelj insalirao protokol: Nw Link IPX/SPX/NetBios...Medjutim o tom protokolu nisam nishta posebno nashao ovde na netu shto se tiche LAN konekcije, pa sam juche deinsalirao taj protokol i gle chuda proradio internet a i svi folderi koje smo dozvolili su se mogli otvoriti.Juche su za svaki sluchaj i rachunari restartovani i sve je i dalje radilo,medjutim danas kada sam ukljuchio rachunare nishta ne radi, chak ni otvaranje foldera.Oba rachunara pokazuju konekciju sa brzinom od 100Mbps.E sad ako neko zna neka mi objasni shta se ovde deshava.S obzirom da nisam neki narochiti struchnjak za rachunare molio bih objashnjenja razumna za nas jednostavne korisnike (korak po korak).Unapred zahvalan ljudima dobre volje za pomoc.
Pozdrav!!!

Avetinja
02.01.2008., 18:15
Ne znam šta da ti kažem. Ako si već provukao sve kablove i odradio krimpovanje na krajevima , moja preporuka bi ti bila da platis nekoga da ti sve to sredi.To sve izgleda komplikovano , a ustvari je toliko lako da ne bi trebalo da ti ,,majstor,, uzme za to više od 20 eur :D

s_u_m_a_d_i_n_a_c_5
04.01.2008., 13:21
najbolje da ti platis nekog da ti to sredi

gruja_bg
20.01.2008., 16:42
iamam jedan malo stariji komp...na kome nema local area conection....instalirani su mu svi njegovi drajveri...dobio sam i drajver za mrezno karticu koju sam mu naknadno kupio ali kad instaliram i drajver za nju opet nema l.a.c ...pa tako da nemogu da ih povezem....pa da li neko moze da mi pomogne?

Lord Markus
01.02.2008., 00:57
pitanje....cini mi se da sam negde video da neko prodaje USB kabl za povezivanje dva racunara??

moze li to???

Avetinja
01.02.2008., 01:05
moze , ali je malo teze naci ;)

Avetinja
01.02.2008., 01:07
iamam jedan malo stariji komp...na kome nema local area conection....instalirani su mu svi njegovi drajveri...dobio sam i drajver za mrezno karticu koju sam mu naknadno kupio ali kad instaliram i drajver za nju opet nema l.a.c ...pa tako da nemogu da ih povezem....pa da li neko moze da mi pomogne?

moras da je kreiras :D

idi u connections , pa probaj nesto kao new connection

korak po korak i napravices ;)

reciklaza
01.02.2008., 23:39
Kako da umrezim 2 racunara preko neta,tj. da napravimo privatnu mrezu samo za nas dvojicu i da li preko te mreze mozemo da igramo igrice?

Suge_Knight
02.02.2008., 11:55
Hteo bih da umrežim 3 laptopa i jedan desktop preko wireless, s tim da mi desktop bude server. Zanima me sta bih trebao da kupim za desktop da bih podigao mrezu, ali ne Ad-hoc, nego u modu infrastructure. Da li je dovoljan WLAN PCI adapter Gigabyte GN-WP01GS? tj. da li pomocu nje moze to da se ostvari...

Avetinja
02.02.2008., 13:00
Hm .... ja bih to rešio sam jednim wireless access point-om :D

Samo mi reci , šta tačno podrazumevaš pod server ?

Samo za čuvanje fajlova ?

Suge_Knight
04.02.2008., 20:43
Podrazumevam da se svi kompovi iskljucivo kace preko njega na internet i da koriste stampac ,fajlove itd od njega, s obzirom da kad je upitanju ad-hoc ne mora to biti slucaj (mislim na izlaz na net).

Lord Markus
06.02.2008., 10:04
narode, povezao sam dva kompa, malo me nesto zekilo, ali sada je dobro, na prvom je Ip 192. 168. 0 1
na drugom 192, 168.0.2 a defaulgetaway 192.168.0.1, sbmask je na oba 255.255.255.0

e sada imam, svesuperiska radi, ali caunter ne mogu da pikam 1 na 1, kada ulazi u stazu povezuje se u mrezu, l ali posle nista...??

Zmajcek83
20.02.2008., 03:41
Ljudi ajde mi malo objasnite neke stvari, razumem kako da napravim LAN, citao sam ovde.
Ali problem mi je napraviti LAN od 10-15 racunaran pa na net. Znaci sta mi je potrebno i kako se konfigurise, ako na primer ima adsl (naravno tu ima onaj router sto se dobije od njih, a LAN mi je na switchu.) DA li ide samo jedan kabl iz switcha u router ili kako vec???
Po toj logici svako bi u lanu mogao biti server??? Kako se u tom slucaju pravi server i kako se sve konfigurise????

Drugo pitanje je isto to samo Wireless???
Trece isto samo SBB tj kablovski???

Molim za objasnjenje pogubio sam su pojmovima...

Avetinja
21.02.2008., 23:26
Uf mašala šta sve napisa .... :lol:

Ja kad bih razumeo šta tebi ustvari treba rado bih ti pomogao :)

cold.keyboard
09.03.2008., 00:33
Router, switch, racunari.
Konfiguracije adresiranja adresa mozes uz pomoc integrisanog dhcp-a ili statickim putem.

Niidza
11.03.2008., 16:04
e ovako ja imam adsl 1024/128 i sad kod mene na kompjuteru ne moze da ode view workgroup computers
tu zabaguje...a kod bratovog moze...u chemu je problem kako da ih umrezim tj umrezeni su al se neshto poremetilo u opcijama...

cold.keyboard
13.03.2008., 19:45
Netbios preko tcp/ip podesi.

zwelle85
09.04.2008., 19:00
Na ADSL modemu postoji USB i LAN prikljucak. Jel mogu istovremeno da koristim oba za dva racunara?

Hvala na pitanju, MOZE!
Ja delim moj protok sa komsijom!

cira1
11.06.2008., 17:52
Kako da postavim sliku ispod korisnickog imena na forumu krstarice.

darkocar
24.06.2008., 11:03
Kako da umrezim dva racunara bezicno uz deljenje adsl.Jedan je na prvom a drugi na drugom spratu?

ocean
02.07.2008., 19:16
Imam jedan računar na SBB kablu. U pitanju Win XP SP2.
Šta mi treba (ruter, svič...) kako bi još jedan, isti takav računar takođe nakačio na kabl. Treba da istovremeno izlazimo na Internet.
Da li to smanjuje brzinu?
Može li neko da mi polako, korak po korak napiše tutorijal za podešavanje.
Našao sam neki TP link ruter sa četiri izlaza, cena 2.200 din. Da li je to-to?
Treba mi i precizna procedura i za umrežavanje ova dva računara putem kabla, kako bi delili jedan folder i fajlove u njemu.
Hvala?