PDA

Vidi punu verziju : Egipat

Šakal
26.10.2006., 09:01
Hm...Egipat...Mitologija...Amon-Ra...piramide...pesak...Afrika...Nil...Sfinga...Tu tankamon...mumije...Amenti...
Šta znamo i od čega početi...koliko znamo i koliko nam treba to što znamo...!?
Turizam po Egiptu...bio neko...impresije...mišljenja...ybg. valjda neko i napiše nešto...;)
Btw. tema je za ''ovde''...ne za 'istoriju'...ni slučajno 'svaštaru'...dakle ostaje ovde!

livija
26.10.2006., 20:34
'tedoshe da me qpe.. al mama nije dala... : )

livija
26.10.2006., 20:35
pa ovde nema moda.. ko cje da je premesti? :D

livija
26.10.2006., 20:35
he jes blesaf shakaL....

lily-sid
27.10.2006., 21:37
...a krstarenje Nilom.... ;)
...izlet u pustinju... :-D

miki_r
27.10.2006., 22:42
Bio,
uzduz i popreko,
zemlja kontrasta, bede i bogatstva, prljavstine i luksuza.
dobro za turizam do 10 dana maksimum ako pazis sta i gde jedes.
Piramide: CUDO ZA SEBE. kad stanes pored njih tek onda shvatis kolike su....
Najbolja star: nacionalni muzej, tri dana nije dovoljno da ga obidjes...

lily-sid
28.10.2006., 00:24
@miki ... pozdrav.. :lol:
..kreni sa detaljima...sta si sve video, gde si sve bio, utisci...
...sve nas zanima... ;)

angel 021
28.10.2006., 01:45
@miki ... pozdrav.. :lol:
..kreni sa detaljima...sta si sve video, gde si sve bio, utisci...
...sve nas zanima... ;)

I povedi nas...ako kreneš ponovo.. ;-)

miki_r
28.10.2006., 13:26
Trenutno sam nasao samo dve slike u kompjuteru koje mogu da vam posaljem, slika broj 1 je pored Hefrenove piramide koja nije najveca. ali je takodje impozantna, svaka kamecina je par metara sa par metara velicne. Prosto neshvatljivo kako je to doneseno i poredjano. Unutrasnjost je takodje impresivna ulaz je nekih 30 metara dalje od piramide. spusta se duboko pod zemlju pa se onda prolaz penje i dolazi se u srediste piramide. prolaz je otprilike metar sa metar. Ko pati od klaustrofobije bolje da se ne priblizava.
Nazalost ostatak slika necu biti u stanju da posaljem pre kraja novembra. Ako tema bude otvorena dobicete ih. Imam ih nekoliko stotina ali 10-15 su vrlo interesante. Iz doline kraljeva, doline kraljica, Luksora, Gize, pustinje, Abu-Simbela, sa crvenog mora... i naravno iz nacionalnog muzeja.
Zalazak sunca u Sahari je nesto nezaboravno. Crveni pesak, crveno sunce...

Tutankamonova grobnica je nista narocito, rupa u steni, kuriozitet je da je njegova mumija jos uvek tamo jer zbog prirodnih uslova je najbolje da tamo i ostane. Sve ostalo iz grobnice je u muzuju. Maska je fenomenalna, nema blage veze sa onim sto se vidi na slikama. Treba je doziveti u prirodnom blesku.

Mene je najvise ipresionirala Giza - piramide i sfinga, na drugom mestu je Karnak hram kod Luksora.
ali pored te tri velike piramide u Gizi ima jos stotine i stotine manjih od kojih su neke takodje preko 100 metara visine, ali nisu toliko popularne zbog lokacije.

Na sve strane se prodaju "original" skarabeje i ostale stvari "izvadjene iz piramida i ostalih grobnica". Sta u stvari rade, kako nam je objasnio vodic, naprave od metala ili kamena - obicno oniksa kojeg u Egiptu ima dosta, skarabeju ili neki drugi amulet i onda nateraju guske da ih nekoliko puta progutaju, dok prolaze kroz njihov stomak dobiju neku patinu i od reakcija sa kiselinama dobiju izgled kao da su stare 3000 godina.

Shopping - sve i svasta, kvalitet minus 35, cene visoke ali je cenkanje obavezno, ako traze 100 funti (egipatskih) odmah im ponudis 20, i na kraju platis 25 i opet si platio previse. Ako se ne cenkas onda nisi dobar kupac. to je deo tradicije.

Za odmor: crveno more: Hurgada - mogu preporuciti jer sam bio tamo. I glavna stvar pice ISKLJUCIVO FLASIRANO, HRANA ISKLJUCIVO U HOTELIMA.

Kad postavim ostale slike napisacu jos nesto, u medjuvremenu pitajte sta vas zanima.

i pakujte se, idemo ponovo......

http://i134.photobucket.com/albums/q106/miki_r/9.jpg
http://i134.photobucket.com/albums/q106/miki_r/1.jpg

lily-sid
28.10.2006., 16:35
Sjajno..samo nastavi...
Reci mi da li si bio na ostrvu Djerbi? Kazu da je prelepo...

miki_r
28.10.2006., 17:44
Nisam bio na tom ostrvu, nisam cak ni cuo za njega, mozda ga tamo drugacije zovu.
Nisam isao tursticki, isao sam poslovno, pa sam ga tako i obisao dosta dobro, i od turistickih mesta jedino bio u Hurgadi 4-5 dana.

Ono sto sam zaboravio da spomenem je Suecki kanal. neverovatna gradjevina u sred pustinje. Taj kanal je dao zivot pustinji. Vozis se pustinjom i odjednom ogroma brod plovi kroz pescane dine. Tek kad pridjes vidis da je tu kanal, ali je prizor fantastican.

Kairo ima oko 18 miliona stanovnka - zvanicno, nezvanicno preko 25 miliona. Jedan grad 3-4 Srbije.
Grad zivi 24 sata i u centru skoro da nema razlike da li je 3 posle podne ili 3 ujutru. U tri ujutru ima malo manje ljudi i malo manje vozila nego u 3 popodne.

Ljudi zive na svakom mogucem i nemogucem mestu. Jedan kraj Kaira, i tu obavzno provedu sve turiste je poznat po tome sto preko milion ljudi zivi u nekadasnjim podzemnim grobnicama. Iselili ljudi mrtvake i zauzeli im kuce. a ispred tih grobnica nije retka slika da je parkiran najnoviji mercedes ili tako neko luksuzno vozilo.

Aleksandrija je takodje ogromna ali malo kultivisanija od Kaira. Valjda zato sto je na obali mora ima veliku luku pa je i izlozenija uticaju ostalih kultura. Nekada kulturno sediste severne Afrike. Cuvena po ogromnoj biblioteci koja je na zalost izgorela u pozaru.

Obisao sam i ziveo na dosta delova ove nase kugle, i kada pricam o nekoj zemlji obicno prokomentarisem da li bih se tamo ponovo vratio. U Egipat definitivno da, ali opet u nekom privatnom aranzmanu, a ne samo turisticki.

angel 021
30.10.2006., 01:33
Zemlja čudnih verovanja..najpre, u nastanku, verovali su u divlje životinje..sa razvojem stočarstva u ono što im je bilo životno važno, u kravu ( svetu ) Hatir i bika Apisa..dalje, sa razvijanjem poljoprivrede, u Boga sunca Amon-Ra, Boginju Meseca Izidu..i, konačno, u Boga plodnosti Ozirisa pred kojim se dolazilo posle smrti da presudi gde će duša, gore ili dole..a da bi se reinkarnirali, morali su da usavrše tehniku čuvanja tela..balzamovati, i nastaviti život..jer telo ne sme da propadne..i, uspeli su, još tada..
To su bili sami počeci..a, onda, osvajanja..islamizacija..Aleksandar Veliki..
Koja evropska zemlja može da se pohvali tako dugom istorijom, naukom i kulturom? Ne znam..ali, po pravilu, sve što je nastalo i nešto stvorilo, moralo je i da propadne...I sve iz početka..i u krug..
Danas, zemlja sirotinje, teških mirisa, a i velikih kontrasta..prevara..i najlepših ljudi..i fundamentalizma..kad zanjače sa minareta, šire se kartoni, šta bilo..i molitva..
Zemlja koja magijski privlači, ali, uliva strah, ili najmanje - neugodnost..Jedina zemlja gde ne bih da idem sama, šteta..

angel 021
30.10.2006., 01:59
Sjajno..samo nastavi...

Poluostrvo Đerba je u Tunisu.Rimljani su, u plitkom moru nasuli kamenje i napravili put i vezu sa kopnom.Tim putem se ide kada su veliki talasi i kada feriboti ne plove. To je relativno malo ostrvo, oko 28 km u prečniku, četvrtastog oblika.Zemlja od peska i soli, voda veliki problem.
Na poluostrvu žive tri zajednice: Berberi, poznati po keramici i grnčariji, Arapi- po medini i trgovini i Jevreji - po zlatu i srebru. Kulture se prožimaju i dopunjuju.
Đerbu zovu Ostrvom snova, a ranije, Lotosovim ostrvom. Po predanju, Odisej je tu iskrcao svoje vojnike koji su probali lotosov cvet ( afrodizijak i narkotik ) i izgubili su pamćenje..i poželeli da večno tu i ostanu.
Simbol poluostrva je sirena ( kičerica ).. Znaš šta je ona u opatiji za ovu? Renesansna umetnost.
More, kao i u celom Tunisu, toplo, plitko i puno meduza..pesak, ni nalik pesku..pustinjski prah, koji kada se pokvasi postaje blato..
Tunis, za mene, teški promašaj..ubio ih socijalizam..još uvek prisutna naša nekadašnja ikonografija..posteri predsednika kako prima cveće iz dečijih ruku..ljudi, ne baš preterano ljubazni..skloni svemu..pa, tek se uče turizmu..
A Đerba mu, pored Sidi bu Saida, dođe kao visoki turizam.

lily-sid
30.10.2006., 20:02
Uhhhh... :shock: .. malko sam skrenula s puta... sorry...
...u Africi, pa da zalutam...ccccc....:?
..al ipak svi koji su bili kazu da je prelepo... ;)

angel 021
30.10.2006., 22:29
Uhhhh... :shock: .. malko sam skrenula s puta... sorry...
...u Africi, pa da zalutam...ccccc....:?
..al ipak svi koji su bili kazu da je prelepo... ;)

De gustibus...meni se nije dopalo, u poređenju sa ostalim mestima gde sam bila..Htela sam da vidim Kartaginu...odnos meštana prema ostacima Kartagine je, odprilike, kao odnos Egipćana prema piramidama...doselili se, do samih piramida, žive u grobnicama jer im je to profitabilno, zbog turista...a neće u nove stanove..vlast muku muči, a ništa ne preduzima da zaštiti istoriju..svuda isto..
U Tunis treba ići isključivo u hotel sa 5 zvezdica, zbog...- što reče Agata Kristi.
I u pravu je, veruj.
Ali, to nije Tunis.
Meštani, i to svi, govore francuski i po malo engleski. Na recepciji ti vrlo diskretno skrenu pažnju da se uveče ne šetaš po medini ( svuda, u celoj Africi su istorijske tvrđave pretvorili u medine - šoping centre)..na pitanje: Zašto?..opet, diskretno kažu: Vazduh nije dobar..zagušljivo je, loša higijena..i na kraju, policija nije sigurna...ljudi takođe...lično, nisam imala loše iskustvo, sem, kada sam, samovoljno ušla u medresu ( versku školu ), da vidim, iz nutra..uh, za malo da ne izađem, ne volim ni da se setim..
U celom Tunisu vlada jedna usporenost, niko ne radi od ručka do 16 časova..deviza je - pa, niko nije umro, sve će se stići...Muzeji ( e, to je čarobno ) imaju takođe, vrlo čudno radno vreme, pa, ako baš jako želiš, onda, po najvećem suncu, kad uprži..ali, isplati se, to sigurno..
Svi uveče, na svakom mestu puše nargile i love turistkinje...e, to je zabavno...gledaš mladog, prelepog momka i matoru Nemicu..nigde Amora, s svi upareni..
E, tu uma jedna zanimljivost..Kad Tunižanin hoće da se oženi, mora da plati mladu, i to velike pare..a sirotinja, uglavnom...zato ima mnogo mešovitih brakova, sa strankinjama. U medini sam upoznala neke naše ljude iz Bosne, rat ih rasejao čak tamo..trguju i po prestanku sezone putuju, raznose robu ( tepihe i kožu ) po Evropi. Najzanimljivije od svega mi je bio susret sa jednim Tunižaninom koji živi u Švajcarskoj i oženjen je Švajcarkinjom. Govori nemački, i sve što me je zanimalo, saznala sam iz prve ruke, ne frizirano..a ujedno vežbala nemački..uživancija..

angel 021
31.10.2006., 23:06
Znate li da je Nefertiti, ( ime joj znači -dolazi lepa žena Atonova, ili Atonova najlepša ), majka tri kćeri i pomajka faraona Tutankamona,predhodnica svih pankera?
Pouzdano se zna da je nosila, pored svoje čuvene kape, i po dve minđuše u svakom uhu.

angel 021
31.10.2006., 23:09
Takođe, postoji verovanje da Tutankamon nije ni postojao...već da je faraon lepog izduženog lica i zaobljenih bokova bila prerušena Nefertiti...ah, mi, žene...ko će nam verovati... ;-)

Kaa
31.10.2006., 23:17
Hm...Egipat...Mitologija...Amon-Ra...piramide...pesak...Afrika...Nil...Sfinga...Tu tankamon...mumije...Amenti...
Turizam po Egiptu...bio neko...impresije...mišljenja...ybg. valjda neko i napiše nešto...;)
Btw. tema je za ''ovde''...ne za 'istoriju'...ni slučajno 'svaštaru'...dakle ostaje ovde!
...Maloo sam se balsamovo veceras...jel` ima sansi d` upadnem u temu...a i sve vise lichim na mumiju...

Šakal
31.10.2006., 23:18
Ma upadaj...help...potrebna...;)

lily-sid
05.11.2006., 20:10
Hmmm..taman sam se ponadala da ce biti novih prica vezanih za egipatsku mitologiju, kad ono...prekid...steta! :-(

Šakal
05.11.2006., 20:33
Hm...naravno da će biti...strpljenja malo...;)

lily-sid
05.11.2006., 21:49
OK... cekam... ili da pocnem sa pricom...ma neka, prvo cu malo citati... :p

angel 021
08.11.2006., 21:33
OK... cekam... ili da pocnem sa pricom...ma neka, prvo cu malo citati... :p

Opijum stiže sa Cezarom...ti sa Antonijem...a ja sa kobrom...pa, izvolte, za svakog po nešto... :wink:

lily-sid
08.11.2006., 22:06
Antonije...hmmm...gde me nadje... :wink:
..moze, volim crnokose... :lol:
..mani se kobre, ujeda... :?
..nadji nesto sto ne ubija kad ujede... ;) :lol: :twisted:

angel 021
09.11.2006., 01:11
Antonije...hmmm...gde me nadje... :wink:
..moze, volim crnokose... :lol:
..mani se kobre, ujeda... :?
..nadji nesto sto ne ubija kad ujede... ;) :lol: :twisted:

Dooooobrooo...dolazim sama.
Dovoljno je da pogledam - sve crkava samo, i bez kobre... 8-)

angel 021
13.11.2006., 15:33
To je u TUNISU???

Ahaaa... u Tunisu...oduvek.. :wink:

lily-sid
15.11.2006., 03:08
Jest.. i ja sam se zeznula.. :? ... ne znam sta mi bi....mora da sam se zaljubila... :roll: :arrow: :razz:

angel 021
15.11.2006., 19:25
Jest.. i ja sam se zeznula.. :? ... ne znam sta mi bi....mora da sam se zaljubila... :roll: :arrow: :razz:

Sasvim razumljivo, Egipćani, a i Tunižani su retko lepi ljudi, teško je odoleti.. :wink: ..a ako je neki naš, deder, javno..prijavljuj...da vidimo, paše li to uz našu seku.. :wink:

lily-sid
17.11.2006., 18:34
OK seko... evo da ti sapnem... :-D
...samo...... pssssssst... :wink:
...i sta velis? Jel za mene? :razz:

angel 021
20.11.2006., 17:26
OK seko... evo da ti sapnem... :-D
...samo...... pssssssst... :wink:
...i sta velis? Jel za mene? :razz:

Ko poručen! Đrž' ga... :wink:

lily-sid
21.11.2006., 00:39
...uhhhh..iskliznu mi iz ruku.. deder podmetni mu nogu... e tako se to radi... zajedno smo jace!! :wink:

angel 021
21.11.2006., 00:47
...uhhhh..iskliznu mi iz ruku.. deder podmetni mu nogu... e tako se to radi... zajedno smo jace!! :wink:

Čuj, nogu...jok!
Prstić...i na njemu okov.. :wink: čisto mi ga dođe žao.. :roll:

lily-sid
21.11.2006., 00:50
..smrc... cuj..evega i meni suze na oci udarile... siroce...sta ga strefi, ni svestan nije...smrc... :cry: :arrow: :twisted:

angel 021
21.11.2006., 00:56
..smrc... cuj..evega i meni suze na oci udarile... siroce...sta ga strefi, ni svestan nije...smrc... :cry: :arrow: :twisted:

Ma, ne brini...zna taj šta radi...putešestvija su mu u krvi...jednog dana će se sudariti sam sa sobom...i neće znati dal' je poš'o il' je doš'o...hoda po oblacima...i spava u cipelama... :evil:

lily-sid
21.11.2006., 23:35
Dobro vece.. radni narode Egipta... ;)

angel 021
21.11.2006., 23:45
Dobro vece.. radni narode Egipta... ;)

Nešto si poranila večeras...razumljivo, u Egiptu 35 stepeni danas.. ;-)

lily-sid
21.11.2006., 23:52
..jest vala.. zahladnilo... :wink:

angel 021
22.11.2006., 00:07
..jest vala.. zahladnilo... :wink:

Naročito u hotelu sa 5*...ubi klima... :wink:

lily-sid
22.11.2006., 00:10
..sto to...neg mi se zamuti u glavi od silne temperaturne razlike..opilo me nacisto... mislim da cu malkice... prileci... :lol:

angel 021
22.11.2006., 00:16
..sto to...neg mi se zamuti u glavi od silne temperaturne razlike..opilo me nacisto... mislim da cu malkice... prileci... :lol:

Nema se vremena...lađa već usidrena..na Nilu...a na palubi...uh...prilegneš i žmuriš na jeno oko...tek da osetiš...šta je san, a šta java..uuuhhhh... :cry:

lily-sid
22.11.2006., 00:19
..de rezervisi oma par komada... da ne zafali.. :wink: :arrow: :lol:

angel 021
22.11.2006., 00:31
..de rezervisi oma par komada... da ne zafali.. :wink: :arrow: :lol:

Ahaa...i onda...oni što prilaze brodu malim čamcima...i bacaju gore sve i svja...pa pogledom - a tek to - oči krupne i vodene...kao moje posle xxxx-te čaše...da, pogledom te mole da kupiš...običnu lanenu haljinu, bilo šta....a ti, opijena suncem i ko zna čim još, bacaš novčiće ko' zvezde padalice u Nil...i misliš da je vreme stalo...da je neka, nemarno naslonjena ruka na tvoje rame..ruka pobednika i osvajača...ne samo tvog srca, već i celog carstva...i, opet, viriš na jedno oko...kad tamo - san..virneš na drugo - a tamo - java...

lily-sid
22.11.2006., 22:04
..leleee seko... :shock: ...sto je tebe sunce zveknulo... :wink: ... de malko odi vamo kod mene u ladovinu....izdivani mi celu storiju...ne moram ni krstarit Nilom, sve znam sta ce bidnuti... :lol:
...a ono o xxxxx casi "soka"...psssssssst...nemo da te neko cuje, oma ce te strpat u isti kos s opijum i sa mnom.... :lol:

angel 021
22.11.2006., 22:35
..leleee seko... :shock: ...sto je tebe sunce zveknulo... :wink: ... de malko odi vamo kod mene u ladovinu....izdivani mi celu storiju...ne moram ni krstarit Nilom, sve znam sta ce bidnuti... :lol:
...a ono o xxxxx casi "soka"...psssssssst...nemo da te neko cuje, oma ce te strpat u isti kos s opijum i sa mnom.... :lol:

Normalno, geni su - geni... :wink:

lily-sid
22.11.2006., 22:38
..cudo je to... vidis...to je jos jedan dokaz sestrinstva...
...u svemu skupa...pa kud puklo... :-D

angel 021
22.11.2006., 23:21
..cudo je to... vidis...to je jos jedan dokaz sestrinstva...
...u svemu skupa...pa kud puklo... :-D

A pukne uvek di ne treba....i onda - dome, slatki dome, vidaj nam rane.. ;-)

lily-sid
22.11.2006., 23:25
...aaahhhhhh.. sta ces.. takav horoskop ovih dana... :wink:

angel 021
22.11.2006., 23:33
...aaahhhhhh.. sta ces.. takav horoskop ovih dana... :wink:

Kiša pada...jedno kuvano vino?

lily-sid
22.11.2006., 23:34
..moze, al' crno.. ubaci koji klincic.. radi arome.. :wink:

angel 021
23.11.2006., 00:02
..moze, al' crno.. ubaci koji klincic.. radi arome.. :wink:

I šafrana, radi boje...pa, Mahlzeit!...Prosit!..Zum Wohl!..

angel 021
23.11.2006., 23:41
A večeras - rasol... :wink:

lily-sid
23.11.2006., 23:45
...hahahaha...ma kakvi... ;-) ..izdrzljive smo mi... :lol: ....sta je za nas par kuvanih vina...hik... :shock: ...stuc... :razz: :arrow: :lol:

angel 021
23.11.2006., 23:51
...hahahaha...ma kakvi... ;-) ..izdrzljive smo mi... :lol: ....sta je za nas par kuvanih vina...hik... :shock: ...stuc... :razz: :arrow: :lol:

Homeopatski ( a za vas dve i konstitutivni ) lek za sve boljke...samo, zarazno je to.. ;-)

angel 021
23.11.2006., 23:54

Za malo, pa da zaboravim - juče :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ..
i danas ponovo dok čitam: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ..prava si..

lily-sid
23.11.2006., 23:54
...cu se zarazim... i cu stalno se smejem... i cu bidnem rumena ki ruza, eto!!! :lol:
...a i ti!!! :wink:

Šakal
30.11.2006., 02:37
Laka ti noć...ma gde bila...Afriko...

angel 021
30.11.2006., 03:31
U sopstvenom mraku, među javom i međ* snom..
Laku noć

sumadinac5
01.12.2006., 13:34
Sta ima novo u Egiptu?Da li imaju problema sa terorizmom vise ili manje i gde je najveca frka?Da li ima nade da se smire i nateraju na poslusnost Afrikanci?

angel 021
01.12.2006., 23:54
Sta ima novo u Egiptu?Da li imaju problema sa terorizmom vise ili manje i gde je najveca frka?Da li ima nade da se smire i nateraju na poslusnost Afrikanci?

A šta ti zamišljaš, da su Afrikanci roblje, pa da ih neko treba da utera u tor?
Bolje počisti u svojoj kući.

savic dr
02.12.2006., 18:24
Ma ljudi sta je vama u Egiptu je Super vratio sam se pre 20 dana josh uvek sam mislima tamo bilo je super.140km od Hurgade El kusir hotel Redison SAS Usluga na vishem nivou.dash im dolar na caj dva dana samo za tobom trckara ko shtene.ishli smo na ekskurziju sa kvadrociklami po pustinji.i sa beduinami pili caj.Na jahti ronili korale slikali. E zamalo zenu da prodam za 5 kamile i 10 kg zlata i shta bi radio sa kamilama.Tako shto drushtvo ko hoce da se oslobodi od zene i josh ako je plavusha direktno u Egipat mozda se isplati putovanje.shalu na stranu ici cu opet a i nije skupo?????

lily-sid
02.12.2006., 18:57

U Egiptu sve po starom dobro obicaju....a sto pitas? :shock:

Terorista ima... :twisted: ...svuda... okolo.... :twisted: ...dovoljno je da samo trepnes... i gotov si!!!! Naravucenije: Ne trepci!!! Ni za zivu glavu!!! :lol: :lol: :lol:
....a mogu se smiriti na razne nacine.... mogu....a-haa....taja to resio davnih dana...hehehe.... a i ja sa sejama... ;) :lol: :arrow: :razz:
...i tako sad smo svi veliki drugari... :lol: ..i svi se mnogo volemo.... :lol:
... i terorisemo sve koji nam dodju u posetu....znas to nam je slabost iz proslog zivota... :twisted:

angel 021
03.12.2006., 03:02
U Egiptu sve po starom dobro obicaju....a sto pitas? :shock:

Terorista ima... :twisted: ...svuda... okolo.... :twisted: ...dovoljno je da samo trepnes... i gotov si!!!! Naravucenije: Ne trepci!!! Ni za zivu glavu!!! :lol: :lol: :lol:
....a mogu se smiriti na razne nacine.... mogu....a-haa....taja to resio davnih dana...hehehe.... a i ja sa sejama... ;) :lol: :arrow: :razz:
...i tako sad smo svi veliki drugari... :lol: ..i svi se mnogo volemo.... :lol:
... i terorisemo sve koji nam dodju u posetu....znas to nam je slabost iz proslog zivota... :twisted:

Dobro jutro, sele...ko kanda smo se dobro rasporedile, ti drugu, a ja treću smenu,,, ;-)

lily-sid
03.12.2006., 18:17
Hahahaha... moze, moze...za sada mi tako odgovara....al' eto mene brzo u trecu... ;)

sumadinac5
05.12.2006., 11:38
Opasni ste vi Afrikanci,nikad covek ne zna sta spremate.Sa vama mora samo cvrsto.Terorizam je zlo,terorizam je u porestu u Africi,znaci Afrika je zlo.

sumadinac5
05.12.2006., 14:38
Egipat je leglo terorizma,zemlja ima 75 miliona muslimana,a drze i Suecki kanal.Vec stvaraju probleme,a u buducnosti ce jos vise.

angel 021
05.12.2006., 15:15
Egipat je leglo terorizma,zemlja ima 75 miliona muslimana,a drze i Suecki kanal.Vec stvaraju probleme,a u buducnosti ce jos vise.

Tebi - zasigurno...nešto si mi poznat, ko da mi se pričinjava..da si sa Jupitera... :lol: . ;-)

angel 021
05.12.2006., 15:19
Opasni ste vi Afrikanci,nikad covek ne zna sta spremate.Sa vama mora samo cvrsto.Terorizam je zlo,terorizam je u porestu u Africi,znaci Afrika je zlo.

Aha...evo već sam stavila peruške na glavu i banane oko struka...a sekirče vitlam...u pravcu Šumadije, pa ti vidi..di ćeš..JUPITER...ti dođe dobar azil...al' stićiću te..sa sve terorizmom..brzinom svetlosti..

savic dr
05.12.2006., 17:03
Al vi kenj...e SHumadija i vojvodina kad bi se tako druzili u zivotu bili bi super jaki,davam ne smetam ser...e dalje.

lily-sid
05.12.2006., 18:30
Aha...evo već sam stavila peruške na glavu i banane oko struka...a sekirče vitlam...u pravcu Šumadije, pa ti vidi..di ćeš..JUPITER...ti dođe dobar azil...al' stićiću te..sa sve terorizmom..brzinom svetlosti..

..a mogu li, sele, ja biti indijanka, a? :shock:
..mnogo mi se svidjaju....sa sve peruskama...ili amazonka? ;) :lol: :twisted:
..hmm...ma jok...ja cu biti crnogorka, pak cu stati izmedju Vas ki UMPROFOR!!! :lol: :lol:

sumadinac5
07.12.2006., 14:35
Smrt terorizmu,sloboda Srbiji.
Oni nisu naivni,samo kukaju kako nemaju,a napadaju hriscane.

Šakal
07.12.2006., 19:25

Hm...pa napadam ih i ja...:lol:

angel 021
07.12.2006., 21:05

Uh...evo, poskidah peruške i banane, i zalepih petokraku na čelo, a krstaču na prsa..nejaka..
Anatema!..Anatema!... :roll:

Šakal
30.12.2006., 01:58
Laku noć ti želim Afriko...ma gde bila...

angel 021
30.12.2006., 20:56
Hm..hm...pa, širok je svet... ;-)

sumadinac5
05.01.2007., 13:49
Opasnost dolazi iz Afrike,teroristi jacaju sve vise.Narocito u Egiptu.

Šakal
06.01.2007., 18:50
Hm...daa...sigurno si imao pomoć!

sumadinac5
10.01.2007., 09:43
Treba tu pretnju ozbiljno shvatiti dok ne bude kasno.

Samael
10.01.2007., 17:16
Je l' moze neko da mi kaze da li su potrebme vize za Egipat. Planiram hodocasce u Dolinu Kraljeva. Bez zezanja.

Samael
10.01.2007., 17:17
Je l' moze neko da mi kaze da li su potrebme vize za Egipat? Planiram hodocasce u Dolinu Kraljeva. Bez zezanja.

angel 021
10.01.2007., 19:13
Je l' moze neko da mi kaze da li su potrebme vize za Egipat? Planiram hodocasce u Dolinu Kraljeva. Bez zezanja.

Aha..i to iz egipatske ambasade...I oni nam zavrnuli.. :cry:

insider032
22.01.2007., 20:53
KO BRE ZAVRNUO !?!?!?!?!?

vize kostaju 17 USD i dobijas ih na aerodromu bez problema

kupuju se na salterima banaka (?!) koje su u bescarinskoj zoni

Tako je barem u Kairu, a ako ces u dolinu kraljeva, to ti je najblizi aerodrom. Imam tonu informacija o Egiptu, jer sam cesto poslom tamo posto radim ya jednu USA firmu blah blah balah, nebitno

ail ovo za vize je proverena informacija, jer sam bio prosle nedelje par dana

kad ce nam svi zavrnuti, egipcani nece

do not worry :)

angel 021
22.01.2007., 23:00
KO BRE ZAVRNUO !?!?!?!?!?

vize kostaju 17 USD i dobijas ih na aerodromu bez problema

kupuju se na salterima banaka (?!) koje su u bescarinskoj zoni

Tako je barem u Kairu, a ako ces u dolinu kraljeva, to ti je najblizi aerodrom. Imam tonu informacija o Egiptu, jer sam cesto poslom tamo posto radim ya jednu USA firmu blah blah balah, nebitno

ail ovo za vize je proverena informacija, jer sam bio prosle nedelje par dana

kad ce nam svi zavrnuti, egipcani nece

do not worry :)
Kontiki kaže, vize u ambasadi..

lily-sid
23.01.2007., 00:10
...caos... ;)

angel 021
23.01.2007., 01:01
...caos... ;)

...Na vodama Nila...makar u snu.. :wink:

taja
26.01.2007., 21:01
vize za egipat mogu da se dobiju u ambasadi i mislim da su $10 ili na aerodromu kad sletis....$15-17...ne secam se vise

angel 021
27.01.2007., 00:20
vize za egipat mogu da se dobiju u ambasadi i mislim da su $10 ili na aerodromu kad sletis....$15-17...ne secam se vise

Kolika je prosečna temperatura s ove strane - dolina kraljeva- u februaru, martu?

taja
28.01.2007., 21:07
...negde izmedju 15 i 30 stepeni

sandy_86
04.02.2007., 04:05
Cao svima obozavaocima Egipta.Ja sam bila letos u Hurghadi.I bilo je fenomenalno.Mnogo sam naucila,divno se provela na izletu u pustinju sa motorima,dobila divnu boju...A i eto zaljubila sam se u ,mislim najlepseg momka na svetu...

sandy_86
04.02.2007., 04:08
Za angela 021/Volela bih da znam koji posao tacno radis,jer bi i ja volela da imam mogucnost da s vremena na vreme poslovno idem u Egipat.

Master Of The Air
08.02.2007., 14:06
www.virtual-egyptian-museum.ogr –viruelni efipatski muzej
www.thebanmappingproject.com – virtuelni atlas Doline kraljeva i Tebe sa 2000 fotografija,mapama I 3D rekonstrukcija grobnica

angel 021
09.02.2007., 17:23
www.virtual-egyptian-museum.ogr –viruelni efipatski muzej
www.thebanmappingproject.com – virtuelni atlas Doline kraljeva i Tebe sa 2000 fotografija,mapama I 3D rekonstrukcija grobnica

Hvala, odlično je

Mystic_
22.02.2007., 15:13

Nažalost smo mnogo kratkovidi i pohlepni. Nikad ne idem kao Turista nigde, već tražim suštinske odgovore koje su nam drevni postavili. Ali, dokazaće se da smo iz Egipta i da smo preuzeli većinski osnov kulture, religije, magije, ekonomije, pa čak i tajnih organizacija ... i svega onoga što čini tzv. dominantnu civilizaciju

Jedan je Šakal, te iz tog razloga dajem mu jedan mali segment iz svojih inspirativnih knjiga koje prevodim i štampam u samo nekoliko primeraka za samo prijatelje po Svetu. Iako su teme esencijalne i nabijene kontrastima od svake se može napisati po knjiga.
Evo jedna, nadam se da će Vas inspirisati stari duh naših drevnih :

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~
Nisi bila zadovoljna da budeš Kraljica Nefertiti, već si mi prigovarala i dosađivala kako bi i ti Božanstvo da postaneš prečesto na isti način i neautentično, baš kao što sam i Ja. Zaslepljena vidljivim poštovanjem, lepotom i slavom nepodnoseći potajno sebe kada sam Ja bio sam i usamljeno Božanstvo, bez tebe, samo jedini Faraon primajući potpuno sam slavu i prokletstvo, vladajući uvek sam narodom i robujući sveštenstu i ceremonijama, sam gradeći i uništavajući, sam hraneći ili izgladnjivajući iz jedino mojih riznica, gde su milenijumske odgovornosti i pokornost mene učinili Bogom samo da bih odgovorno održao prvo seme civilizacije, a ne kako ti vidiš da su me drugi Bogovi slučajno svojom igrom odredili samo zbog nekih okolnosti moći, slave, plodnosti i lepote.
Ali draga moja Ženo, Kraljice, Nefertiti, ti koja dolaziš uvek meni i narodu lepotom božanstva, jesi istinska žena u koju ne sumnjam i za kojom jedino mogu da žudim i tvoje božanstvo je stvarno i moja želja je da te proglasim pored sebe za Boga, odričući se moći prema tebi, jer dajući pola svojih moći tebi u ruke, zar nisi uvidela da si mi jedini život, zar nisi uvidela da si mi jedina smrt i svega drugog što je izgrađeno više od dva milenijuma. Razgnevila si sveštenstvo i okrenula ga protiv mene, jer si me na lukav način nepromišljeno i nesmotreno privolela na reformu Bogova, vere, religije i nauke, narod se zbunio i otuđio, dok su se drugi kao Hesiti bunili iz nepoštovanja, saveznici Mitani su mi stradali u ratovima i pobunama, bolesti su velike i strašne naišle i kada je polovina naše božanske dece pomrlo, a onda si i Ti otišla u piramidu pre mene okupana večnim lotosovim mirisima mladosti kada su svi bili zbunjeni proteklom reformom, jer sam ponovo ostao sam kao i pre ali sada kao tužan, možda i najjadniji Faraon od koga se svi okreću, proglasivši me za najvećeg krivca i jeretika.
Trošeći moć, bogatsvo i carstvo, rušeći milenijumski autoritet i veru, gradeći novu Armanu svađajući se sa tradicionalnim sveštenstvom, menjajući Amona za Atona, shvatanjima i mišljenjima, reforme prema sveštenstvu i astronomima nisu uspele, a sve to i uz sva ta razaranja koja sam neželeći činio slab zbog tebe Ženo, da bih te stvorio pored mene Faraona Akenatona kao ravnopravnu vladarku i boginju Faraona Nefertiti... , ali kako sam celu ravnotežu tadašnjeg poznatog sveta izbacio iz balansa, bio sam kažnjen od naroda egipatskog, sveštenstva, neprijateljskih naroda i samih bogova..., pa ima li za mene još nedoživljenog prokletstva osim da se Aton na nebu ugasi...
~ Σ ~
... znam da me ne voliš sa svim mojim ceremonijama moći i da sve to sama teško podnosiš ako nisi u centru poštovanja autoriteta i na kraju raskoši bez kojeg nemožeš kao i svog jakog ženskog elementa koji upravlja strogo tobom, ali znaj i ovo: da će me tvoje žensko božanstvo uvek koštati polovine mog carstva..., ako i u tom slučaju ne budeš zadovoljna i budeš tražila više od pola košta će me gubitkom moći, a na kraju i smrti ..., i znaj da je rizik prevelik kada mogu nestati sve buduće generacije Faraona, jer vidiš da su za opomenu moju prestonicu Armanu kamen po kamen razgradili, da su me izbrisali svuda gde sam bio uklesan u najtvrđem i najvišem kamenu, pa čak i na svom sarkofagu, da su Amonu vratili moć od mog boga sunca Atona, da mi se čak i naslednik preobratio od Faraona Tutankatona u Tutankamona, pa te pitam čemu sva ta silna građevinska zdanja, i tolika žrtva bogovima naroda egipatskog, ako su moji faraonski preci uzaludno živeli u gradozidanijama prve civilizacije i našeg egipatskog naroda koji je u iskrenosti ljubavi prema Faraonima kupajući se sopstvenim znojem gradovima nad gradovima, hramovima nad hramovima i piramidama nad piramidama?
~ Τ ~
... i na kraju znaj da mi nije žao što sam te proglasio za Božanstvo, Izido, majko Egipta, ženo moja, kraljice moja, boginjo moja..., Nefertiti moja..., jer stvorih Tebe pored Sebe... i opet bih istu cenu svoju platio večnom smrću da budeš opet o moja Ženo, o Faraone Nefertiti moj prvi ženski elementu svih prvih civilizacija..., makar to bio opet samo jedan, ali najlepši dan .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~

Šakal
22.02.2007., 22:16
Hm...fino...

Nemir
28.03.2007., 13:34
-Ehhhh ...Ägipat - ostade jedan deo mene tamo
i malo je falilo da se odande ne vracam
u svakom slucaju idem opet .
pocecu sa ovim textom -

Zidine dvorca biće slične zidovima Jerusalima, osetićeš da to mesto odiše svetošću. Vetrovi koji će odnekud zaduvati biće blagi a ti ćeš se setiti pesme koju ti je majka pevala uspavljujući te jedne večeri kada si imala samo dve godine života, mada se ljudi obično toga ne sećaju. Tek si učila pokrete, upijala reči, privikavala se na oblike stvari. Bila si gost u jednom svetu koji nisi birala i zarobljenik u telu deteta, a ona je tako lepo pevala. Bila je mlada i imala je tvoj oblik očiju a ti nisi imala moć da joj kažeš da nikada ne prestane sa tim, da ne dozvoli da dođu neke druge večeri u kojima će tišina pevati a majke zaćutati. Međutim, ovog trenutka, ta pesma će biti tako živa i ti ćeš je zapevati dok budeš koračala ka dvorcu. Začudo, ta pesma će biti SEZAMEOTVORISE za kapije dvorca, osetićeš kako padaju teška vrata, osetićeš tu silinu i pomisliti: Nije li ovo samo slučajnost? Ali u božijem delu nema slučajnosti i na kraju ćeš morati to sebi da priznaš. Ući ćeš i odmah ćeš shvatiti da si tu već bila nekada ali nikada nećeš zaista doznati kada i kako. Dvorac će imati hiljadu soba ali ti se nećeš dvoumiti, jer ćeš shvatiti da ideš ka jednoj posebnoj sobi mada nećeš znati šta te čeka tamo. Sedeću ti okrenut leđima na prestolu od slonove kosti i kada uđeš znaću da si to ti. Pitaću se kako te znam a da te nikada ranije nisam sreo, ali će odgovori biti brojni i dolaziće sami od sebe. Nekima ću verovati, a neke puštati da odu sa otkucajima sata koji će biti od masivnog drveta i star hiljadama godina, zapravo biće stariji od vremena

http://img130.imageshack.us/img130/6176/gizeh04oj3.jpg (http://imageshack.us)

Nemir
29.03.2007., 00:06
8-) ..... laka ti noc Afriko :)

http://img158.imageshack.us/img158/648/bild002530uc4.jpg (http://imageshack.us)

Nemir
30.03.2007., 23:42
.............Dobre snove Afriko ....... 8-)

Nemir
31.03.2007., 15:26
Kad je zagrlim i ona svoje ruke raširi,
ja sam kao putnik koji se vraća iz Arabije
prožet mirisima.

*
Toliko je srcu mome do tvoje ljubavi
da mi se polovina kose rasturi
kad trčim tebi u susret.

Popraviću kovrdže svoje
da svakog trena budem spremna. 8-)

Nemir
31.03.2007., 18:44
:arrow: ......Dolazim opet uskoro Afriko ..... 8-)

http://img120.imageshack.us/img120/1788/5ad9ky5.jpg (http://imageshack.us)

duskas
31.03.2007., 23:55
Bila u Oktobru 2006. na 16-odnevnom letovanju u mestu Ain El-Soukhna.
Fanatstično more pre svega, i ostalim samprezadovoljna.

Evo malo duha afrike. Narod u Kairu....
http://img78.imageshack.us/img78/7642/aaaagt4.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/1707/huhuruhuiv1.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/6418/hehemn4.jpg

Nemir
01.04.2007., 09:23
Tu sam na kamili kroz pustinju ...

http://img255.imageshack.us/img255/8492/1159474606p4226025np2.jpg (http://imageshack.us)

Nemir
01.04.2007., 11:05
Dosadašnje teorije zasnivale su se na pretpostavci da je grobnica faraona Keopsa, poslednje preživelo veliko svetsko čudo antike, građena uz upotrebu velike frontalne rampe ili rampe oblika odvijača oko spoljašnjeg dela, a preko te rampe radnici su dovozili kamen.

Međutim, francuski arhitekt Jean-Pierre Houdin tvrdi da je 3D tehnolgoijom rešio četiri i po hiljade godina staru tajnu Keopsove piramide, dokazujući da je glavna rampa kojom su na vrh piramide dolazili ogromni kameni blokovi ustvari bila 10-15 metara ispod spoljašnjeg sloja, što znači da je postojala piramida unutar piramide.

"Ova je teorija bolja od ostalih jer jedino ona stoji", rekao je Houdin nakon što je objavio svoju hipotezu na svečanom predstavljanju, uz pomoć 3D simulacije.

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Houdin je sarađivao s francuskom firmom Dassault Systemes koja izrađuje 3D modele automobila i aviona. Na tom je projektu dve godine radilo četrnaest arhitekata.

Sada se okuplja međunarodni tim stručnjaka koji će, dobije li dopuštenje egipatskih vlasti, ispitati piramidu pomoću radara i kamera koje reaguju na toplotu.

"Ova je teorija suprotna postojećim teorijama. I sam ih predajem već dvadeset godina, ali u dubini duše znam da su pogrešne", rekao je egiptolog Bob Brier na svečanom predstavljanju najnovije teorije.

"Houdinova je vizija vjerodostojna, ali zasad je ipak samo teorija. Svi misle da je treba shvatiti ozbiljno", kaže Brier, viši istraživač na sveučilištu u Long Islandu.

Keopsova ili Velika piramida sagrađena je pre 4,500 godina. U trenutku gradnje bila je visoka 147 metara (danas 139 metara). Prema postojećim teorijama, gradilo ju je oko 100.000 ljudi punih 20 godina.

Samo malo novosti .... :)

Nemir
01.04.2007., 23:21
Laka ti noc Afriko .... 8-)

zaimb
27.06.2007., 22:23
ja treba da idem u egipat
malo bi da se kupam,,malo vise
ali da ne propustim piramide kairo i sve ostalo
da ne bude preskupo
imate li neku agenciju da mi preporucite ili sl.?

malennabg
10.07.2007., 17:06
Egipat!! Njihov jezik... savrshen je.. Tezak i meni tako privlacan...
Marhaba!
Kifek?
:)
Mwah
bosa... :p

sokovele
13.07.2007., 10:37
pomozite
mislili smo preko jolly da idemo u hurgadu u hotel coral sea lux , je li pametno ili preko kontikija nesto drugo od hotela u hurgadi?

hvala

DJM
18.07.2007., 03:42
Ako tamo ne pocrnis, nigde neces.......

Violeta
19.07.2007., 21:46
ja sam bila dva puta u egiptu, i divno je ali me zanima posao dole, da li je neko nesto cuo? (mislim na poslove po hotelima, recepcija i sl)

firenza
23.07.2007., 10:17
Sjajno..samo nastavi...
Djerba se nalazi u Tunisu!
Vise o Egiptu na
www.gdestinacija.com
..............pesak u ocima
ili www.putovanja.info
Egipat

TANJA MORE
02.08.2007., 01:44
kako bih volela da vidim josh slika o Egiptu
planiram da idem sledece god pa zelim da vidim i znam shto vishe
ko ima slike nek prilozi

HVALA

Šakal
02.08.2007., 02:57
Laka ti noć Afriko...ma gde bila...

Utata
30.08.2007., 20:57
ma kakav egipat!
SRBIJA!!!

zensko
16.09.2007., 03:37
ljudi ako idete u obilaske piramida itd. nemojte ici leti!!!

Sibirka
06.10.2007., 18:50
Svima bih preporucila odlazak u ovu bozanstvenu zemlju.Ja sam se vratila pre 3 nedelje i super sam se provela.Jeste toplo ali meni potpuno podnosljivo,vlaznost vazduha je potpuno drugacija u odnosu na nase prostore pa su i velike vrucine daleko podnosljivije tamo nego ovde.Egipat je jedna prelepa zamlja,velikih suprotnosti u kojoj mozete videti i shvatiti neke prave ljudske vrednosti.

M-1980
08.10.2007., 12:06
Egipat je Fantastican, ali povedite racuna o agenciji preko koje idete. Pogotovo ako idete preko Argusa Iscitajte i ispitajte sve pojedinisti da ne biste proveli 8 sati u voznji od Hurgade do Kaira i to ne da bi obisli piramide nego da bi se vratili kuci "carterom"!

Nemir
11.10.2007., 21:44
Egipat je Fantastican, ali povedite racuna o agenciji preko koje idete. Pogotovo ako idete preko Argusa Iscitajte i ispitajte sve pojedinisti da ne biste proveli 8 sati u voznji od Hurgade do Kaira i to ne da bi obisli piramide nego da bi se vratili kuci "carterom"!

ajojjjj :lol: Sta tebe snadje - ja jedva cekam sledeci odlazak to mi je pod obavezno
jos uvek mi pisu odande -Violeta ja sam dobila odmah posao a nisam ga trazila :lol: nisam mogla ostati i jako mi je zao ,nazalost druge obaveze su me sprecile .Vazno je da znas vise jezika engleski je glavni - Arapski se moze isto nauciti ma kako tezak izgleda ;)
Plate nisu velike, zavisi ako ides preko neke agencije i odakle .
Nemogu preporuciti nista - deo mene je ostao tamo i moj sledeci let je sigurno Ägupten
Masa Elchir :D

sokovele
25.10.2007., 13:38
ljudi jel zna neko ima li sanse da se ide u Egipat kolima i ako zna neka mi javi ..........trajekt iz Grcke i td..<<<????

Pozdrav

maTea iz Oza
04.11.2007., 01:11
hi people,ja idem sa drustvom u egypt u julu pa ako bi neko ko je bio mogao da nam predlozi neki fin a pristupacan hotel bilo bi lepo!thanks
puni pozdrava iz greece
:-)

bubica77
11.01.2008., 13:14
Ja planiram jedno putovanje u martu . Sta mislite o odlasku u Egipat u to vreme ?

sumadinac5
04.02.2008., 21:50
Ne znam sta vas fascinira kad je Egipat u pitanju, to je teroristika zemlja puna fanatika koji su ubijali Srpski narod.

sladjana8
16.02.2008., 16:51
Ne znam sta vas fascinira kad je Egipat u pitanju, to je teroristika zemlja puna fanatika koji su ubijali Srpski narod.

Navedi mi jedan primer? Šta egipćani imaju od toga da ubijaju srbe? To su gluposti.

Egipat je zemlja sa bogatom tradicijom i kulturom, ima mnogo fanscinantni stvari tamo.

kataDave
16.02.2008., 17:29
Aaaaaaaaaaaaa... Egipat... Moja zemlja iz snova... Još od malih nogu sam zaludjena Egiptom.. Ne znam zasto... Oduvek me je sve to fasciniralo, faraoni, pretežno strai vek egipta... Mmmmm.... Čitala sam sve moguće knjige o Nefertiti Tutankamonu i tim njihovim tradicijama... Bas bi volela jednog dana da odem tamo, u stvari da se ja pitam bila bih arheolog koji bi otisao u Egypt i istraživala piramide... Živiš u oblacima mala......

sladjana8
17.02.2008., 14:47
Ne živim u snovima već u realnosti. Volim svoj narod ali volim i druge ljude. Svesna sam opasnosti u Egiptu, ali zašto da zamrzim celu njihovu kulturu i druge divne ljude zbog tog manjeg procenta terorista. Ne treba generalizirati stvari.

kataDave
17.02.2008., 15:45
bas tako... Ludaka ima gde god hoceš i na bilo kojem drugom mestu...

aleko
08.03.2008., 22:12
ja sam bio dva puta u Egiptu isao bih i treci put.sto se tice terorista njihova drzava ima bolje metode za obracunavanje sa teroristima od vecine drzava sveta u to budite sigurni.jer drzava dobija od turizma nekih 6 milijardi evra godisnje a oni imaju u planu da povecaju zaradu i nece da se zajebavaju i da dopuste da im neki "verski" fanaticai(ne mogu se podvesti ni pod verskim jer im nije takva vera,to su ustvari ljudi koji su izmanipulisani od strane nekih ljudi a sve u ime vere).tamo su turisti dobro zasticeni.kad su '97.godine pobijeni turisti u Luksoru tacnije ispred hrama kraljice Hatshepsut drzava je reagovala na ovaj nacin.dvoje od cetri teroriste su bili egipcani i oni su obeseni po kratkom postupku a njihove cele familije su pobili specijalci sa sve malom decom,bebama,starcima i sa najdaljim rodjacima i sve to zabelezili kamerama kako su ubijali i pustili na nacionalnoj televiziji da cela drzava vidi i da nebi nikom sledecem palo napamet da se zajebava sa drzavom i njenim interesom (novcem).Onda je Hosni Mubarak sa svojom delegacijom obilazio zapadne zemlje i pokazivao im je traku i ubedjivao ih je da su turisti sigurni i da mogu da dolaze slobodno u Egipat.po turistickim mestima i svugde de se krecu turisti imate policiju u uniformi dobro nauruzanu (kalashi) i u civilu sa kravatama,sakoima a ispod hekleri.jednom se neki lokalac muvao oko nekih turista na bazaru u Kairu i kad su mu prisli ovi u civilu ubili su boga u njemu.

sumadinac5
08.03.2008., 23:28
Salju teroriste ne samo u Evropu, vec i u Aziju, tj. Bliski istok. Egipatski dzihad je jedna od najuticajnijih teroristickih organizacija. Njen vodja je dao cerku sinu Osame bin Ladena, znaci da su se orodili.

sumadinac5
08.03.2008., 23:30
A pare koriste da bi slali teroriste po svetu. Samo da u njihovoj zemlji ne rade. Primer je da pruzaju utociste teroristima koji u Izraelu ubijaju, a tunelima se iz Egipta salje oruzje Palestincima.

aleko
09.03.2008., 11:39
Si ti bio tamo pa znas kako se dotura oruzije?I sta te boli ku_rac ako pomazu teror***e,dok nas ne diraju onda je opusteno.Ovde je rec o Egiptu a ne i o njihovoj vezi sa nekim teror**ima.Ako krenemo tim putem,samo cu ti reci da smo mi (SFRJ) ranije naoruzavali i obucavali iste te arapske teroriste(od Alzira protiv francuza do Palestine protiv jevreja) i po tom principu bi i mi trebali da budemo terori**i tj ter**isticka zemlja.

sumadinac5
13.03.2008., 21:38
Titu je islo u prilog da obucava teroriste, koji su kasnije dolazili u Bosnu 90- ih i ubijali Srbe. Sve je povezano, ne treba plitko i povrsno posmatrati stvari.

sumadinac5
13.03.2008., 21:40
Ne samo sto su Egipcani ubijali Srbe, nego i Ruse, jer su pomagali terorizam u Ceceniji, a svako ko je isao u Egipat je takodje pomagao terorizam. Pare od turizma koriste za rat.

aleko
14.03.2008., 13:22
pa ti nemoj ici nigde van Srbije jer pomazes druge zemlje.ako odes u zemlje clanice eu pomazes nato(ni u grcku nemoj ici),sto pijes koka kolu ili pepsi,sto pijes jelen,lav,mb,vajfert,frikom sladoledi itd...tako mozes uvek naci proizvod koji potice iz nama neprijateljske zemlje ili je vlasnik iz takve zemlje.tebi ocigledno smeta Egipat jer je to muslimanska zemlja.ako nisi znao tamo zive i hriscani,ima ih negde oko 8 miliona(priblizno 10% stanovnistva).
ti si spomenu Tita.a posel njegove smrti sto smo izvozili oruzije?oko '90 ne mogu da se setim tacno godine smo izvezli u Kuvajt 150 tenkova m-84.Libiju smo do skoro naoruzavali (oko 2003 ili 2004 godine) i ne sam nju nego jos neke problematicne zemlje.A UN su zavele sankcije prema Libiji koje se tice naoruzavanja,i mi smo te sankcije bili prekrsili.Sankcije su uvedene zbog pomaganja Libije teroristima.I posle smrti Tita smo obucavali ljude iz Libije,cak je na tv receno da bivsi komandant zandarmerije je u Libiji i da vrsi obuku vezano za obezbedjivanje vaznih ljudi.
Vecina pamucnih stvari kod nas je iz Egipta.Zbog tog pamuka mi imamo spoljno-trgovinski deficit sa Afrikom(a veliki udeo otpada na Egipat).I ko garantuje da je Arapska Republika Egipat poslala mudzahedine po bosni,a da nisu svoje voljno otisli njihovi drzavljani.Kod njih je zabranjeno bilo kakva veza sa fanatizmom.pre odredjenog broja godina postojala je opasnost da se drzava nazove Islamska Republika Egipat ali ljudi koji su bili zagovornici te ideje su proterani iz Egipta.jeb_ga mislim da imas predrasude prema toj drzavi,a sam sigurno ne volis da cujes predrasude drugih ljudi o Srbiji kao sto ni ja ne volim da cujem.

cecaforever
16.03.2008., 19:22
AKO IMA NEKO ZAINTERESOVAN DA mi pravi drustvo i PUTUJE samnom U EGIPAT POCETKOM MAJA,NEKA SE SLOBODNO JAVI,MUSKO/ZENSKO-NEBITNO...
PISITE NA E-MAIL> belgrade2006@yahoo.com
samo ozbiljni!!!

sumadinac5
14.05.2008., 20:46
Ti hriscani koji zive u Egiptu su pravoslavci i moraju da kriju svoju veru od tih terorista.

sumadinac5
14.05.2008., 20:48
Pare od turizma, Sueckog kanala i sverca koriste za sirenje islama, Egipatski dzihad je jedna od najjacih teroristickih zemalja.

firenza
15.05.2008., 15:11
da je sumadinac negde putovao, a pogotovo u Egipat:heart: ne bi tako mislio tj.pisao.
Najvece bogatstvo koje niko ne može nikada da ti oduzme su putovanja.:tick:

sumadinac5
21.05.2008., 22:37
Slazem se sa tim, ali oni su teroristi, a mi moramo da gledamo malo dalje od nosa, a ne plitkoumno, pa se posle cudimo sto nam je ovako.

EliNS
21.06.2008., 11:13
Ti hriscani koji zive u Egiptu su pravoslavci i moraju da kriju svoju veru od tih terorista.

Da si bio u Egiptu znao bi da ovo nije istina. Tamo pravoslavci nose krst oko vrata tj.devojke, baš zato da bi se odmah znalo da su pravoslavne vere.
A to što si tako dobro upućen u "terorističke veze" prosto je sumnjivo!

Pravi si "JETI ŠUMADINAC"

Da li znaš da su Srbi u svetu poznati kao teroristi?
Mi smo za njih najveći primitivci.
Bolje ti je da o tome razmišljaš nego o Egiptu i sjajnim Egipćanima.

Ja znam puno pravoslavaca koji su "dno dna" i ljudi se razlikuju po karakteru,
a ne po veri.
A i ti mora da si neki novopečeni vernik, takvi su najglasniji i sada se na sve strane busaju u grudi.

EliNS
21.06.2008., 11:18
Ja sam takođe zaljubljena u Egipat i Egipćane.

Druželjubivi su, srdačni i veseli. Hoće uvek da pomognu svakome.

Bila sam pre 5 godina i obišla sam Kairo, Aleksandriju i Hurgadu.

Malo ljudi je bilo u Aleksandriji, a ja sam se oduševila. To je grad u kojem bih mogla da živim.
Tamo su pomešani duh Afrike i Evrope. Neverovatan spoj!

Velik lep grad na obali mora, sa širokom bulevarima, mnogo je čistiji od Kaira, ljudi su moderniji, tamo ima mnogo manje "zabrađenih" žena.

I naravno, njegova istorija je takođe fascinantna.

Moje srce je zauvek ostalo u Egiptu!:heart:

zare ue
22.07.2008., 20:11
Je li znate da tamo konobari rade 22h dnevno za 100 dolara mesecno.:eek:

Marina.bgd
23.08.2008., 18:28
Je li znate da tamo konobari rade 22h dnevno za 100 dolara mesecno.:eek:

I ne samo konobari!. A da li ti Zare znaš da svaki Egipćanin ako želi da se oženi mora da kupi stan i da ga opremi, osim spavaće sobe i frižodera koje kupuje mlada. Takođe, budućoj ženi mora da kupi nakit u vrednosti od najmanje 10.000 egipatskih funti (100.000 dinara). Ima pravo da se oženi više puta ali da bi to učinio prva žena mora da potpiše da se sa tim slaže ili ima pravo da se razvede. Takođe, druga žena mora da se složi sa tim da druga. Dve žene ne mogu da žive zajedno. Muškarac i za drugu ženu mora da obezbedi sve kao i za prvu. Nema seksa pre braka a mi svi golišavi po plažama i bazenima, pa ti sad vidi kako im je...;)

desert_rose.
28.08.2008., 14:34
Ja sam takođe zaljubljena u Egipat i Egipćane.

Druželjubivi su, srdačni i veseli. Hoće uvek da pomognu svakome.

Bila sam pre 5 godina i obišla sam Kairo, Aleksandriju i Hurgadu.

Malo ljudi je bilo u Aleksandriji, a ja sam se oduševila. To je grad u kojem bih mogla da živim.
Tamo su pomešani duh Afrike i Evrope. Neverovatan spoj!

Velik lep grad na obali mora, sa širokom bulevarima, mnogo je čistiji od Kaira, ljudi su moderniji, tamo ima mnogo manje "zabrađenih" žena.

I naravno, njegova istorija je takođe fascinantna.

Moje srce je zauvek ostalo u Egiptu!:heart:

Apsolutno potpisujem ovaj post.

desert_rose.
28.08.2008., 14:36
I ne samo konobari!. A da li ti Zare znaš da svaki Egipćanin ako želi da se oženi mora da kupi stan i da ga opremi, osim spavaće sobe i frižodera koje kupuje mlada. Takođe, budućoj ženi mora da kupi nakit u vrednosti od najmanje 10.000 egipatskih funti (100.000 dinara). Ima pravo da se oženi više puta ali da bi to učinio prva žena mora da potpiše da se sa tim slaže ili ima pravo da se razvede. Takođe, druga žena mora da se složi sa tim da druga. Dve žene ne mogu da žive zajedno. Muškarac i za drugu ženu mora da obezbedi sve kao i za prvu. Nema seksa pre braka a mi svi golišavi po plažama i bazenima, pa ti sad vidi kako im je...;)

Vazi samo za zene,pa zato i tako jure za strankinjama.

A inace plata uciteljice u drzavnoj skoli je 300 LE = 3000 din.

Tinar
16.09.2008., 17:43
Bila sam dvaput u Kairu i jednom u Hurgadi. Svidja mi se Egipat. Medutim, kao pochetnika arheologa, i osobu koja je posetila razne turistichke lokalitete, Egipat nije toliko fascinirao... Iako sam ceo zivot zamishljala Egipat kao zemlju faraona, magije...