Vidi punu verziju : Buduća Internet oznaka Srbije
BEOGRAD, 1. septembra 2006. - Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) obavestila je predstavnike Srbije da međunarodne oznake za Srbiju mogu da budu "SP" i "SRB", rekao je direktor Instituta za standardizaciju Ivan Krstić.
"Generalni sekretar međunarodne organizacije obavestio je ambasadora Slobodana Vukčevića u predstavništvu UN u Ženevi da, nažalost, nije prihvaćen dvoslovni kod 'RS' i da su kodovi koje je predložila Agencija za održavanje standarda ISO 31 66 - 'SP' i 'SRB'", rekao je Krstić.
Prema njegovim rečima, o toj odluci obavešten je ambasador pošto je iz Ženeve i podnet predlog Vlade Srbije, u kom je traženo da oznake budu "RS" i "SRB".
BEOGRAD, 1. septembra 2006. - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je zadovoljstvo zbog toga što je Međunarodna organizacija za standardizaciju prihvatila troslovnu oznaku SRB kao javnu i prepoznatljivu oznaku države Srbije.
'Ne žalimo naročito zbog toga što RS nije prihvaćena za dvoslovnu internet oznaku naše države.
Slažemo se da oblik državnog uređenja, republika ili kraljevina, ne može biti u oznaci države', navedeno je u saopštenju Ministarstva.
'Preporučeno nam je da izaberemo dvoslovni znak između oznaka: SP, SQ, SS, SW i SX. Kao prepoznatljivu dvoslovnu oznaku, koja je u direktnoj vezi sa troslovnom oznakom SRB, ministar spoljnih poslova preporučio je oznaku SS, u jednostavnom i razumljivom značenju - 'Srbi, Srbija', kaže se u saopštenju.
(http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=159677)
BEOGRAD, 7. septembra 2006. - Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.
Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.
http://www.mfa.gov.yu/Srpski/Statement/070906_s.htm
Wilkołak
08.09.2006., 15:56
SRB je u redu ali ja mislim da je bolje da umesto nakaradnog i neshvatljivo SP stoji SZ u oznaci (srpska zemlja ili srpske zemlje, kako se kome svidja).
Dobro izgleda i DS (za oznaku drzava Srbija), ali je mozda neki mogu zloupotrebiti i povezati sa jednom nasom strankom. Ne znam koliko je ovo drugo u skladu sa ISO.
http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/02iso-3166-code-lists/iso_3166-1_decoding_table.html (http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/02iso-3166-code-lists/iso_3166-1_decoding_table.html)
Na prvi pogled, potencijalne oznake su: .cs .ks .sp .sq .ss .sw .sx.
Oznaka .rs je odbačena od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).
Wilkołak
08.09.2006., 16:28
U tom slucaju pre sam za SS odnosno SX nego za SP....
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Beograd, 7. septembra 2006. godine
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.
Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.
Kakav glupav razlog dobijanja (ovakvog) naziva. SS.
Serijski_Ubica
08.09.2006., 21:48
Meni se čini sasvim u redu oznaka SP. Drugo slovo ću čitati kao ćirilično, tako da nije problem ;)
Od ponuđenih opcija, SP je definitivno najbolje ...
A nije mi jasno, zašto nije prihvaćena oznaka RS ?
Патрицк
08.09.2006., 22:07
ISO ne dozvoljava da se u slovnoj oznaci zemlje nadju odrednice državnog uređenja kao što bi to bilo sa RS, nisam siguran da li je ISO nadležna za dodelu internet domena jer je ,npr., internet oznaka za Veliku Britaniju UK što nije u saglasnosti sa ovim pravilom, ISO oznaka za ovu zemlju je GBR ili GB. Nama je najmanji problem internet domen, u krajnjem slučaju koristićemo Surinamov SR, problem je u mnogim drugim ljudskim delatnostima za koje je potrebna dvoslovna oznaka, npr. označavanje zemlje porekla određenog proizvoda (kao na ambalaži za čokoladu). Ne znam zašto ,recimo, ne predlože varijantu CP što bi moglo da se čita kao ćirilično SR? Ja sam protiv tih debilnih varijanti tipa SS jer mi je poslednja stvar na umu kada to čujem- Srbi, Srbija.
surinam ima .SU
.SR je ako se ne varam onaj free domain....
a ne, ipak je Patrick u pravu...
nesto sam pomesao...
Silent Bob
09.09.2006., 13:00
ISO ne dozvoljava da se u slovnoj oznaci zemlje nadju odrednice državnog uređenja kao što bi to bilo sa RS, nisam siguran da li je ISO nadležna za dodelu internet domena jer je ,npr., internet oznaka za Veliku Britaniju UK što nije u saglasnosti sa ovim pravilom, ISO oznaka za ovu zemlju je GBR ili GB. Nama je najmanji problem internet domen, u krajnjem slučaju koristićemo Surinamov SR, problem je u mnogim drugim ljudskim delatnostima za koje je potrebna dvoslovna oznaka, npr. označavanje zemlje porekla određenog proizvoda (kao na ambalaži za čokoladu). Ne znam zašto ,recimo, ne predlože varijantu CP što bi moglo da se čita kao ćirilično SR? Ja sam protiv tih debilnih varijanti tipa SS jer mi je poslednja stvar na umu kada to čujem- Srbi, Srbija.
CP... Communist Party?
Dekica80
09.09.2006., 15:49
a da kupimo skracenicu SR od te male ostrvske zemljice koje je uzela oznaku SR??
colovicsnr
09.09.2006., 22:09
mozda bi onaka mogla da bude CP mi bi citali kao cirilicno a stranci latinicno
Silent Bob
09.09.2006., 23:12
Ljudi, mozemo birati samo, jedino samo i iskljucivo samo:
SP, SQ, SS, SW i SX
pa posto je sve glupo, ja sam za http://www.patchesofpride.com/poppics/sssubduedhelmetdecal.gif ;)
bojan p
09.09.2006., 23:50
Kada se pogleda izbor, .ss još najbolje izgleda, a i zvuči. ;)
Патрицк
10.09.2006., 08:48
Kao što reče neko na TV-u, poslednji smo stali u red-pa šta nam zapadne.
/I/I@Ī@
10.09.2006., 14:52
a moze li cc :)
Gugleta
10.09.2006., 18:15
A da se pokusaju dogovoriti sa norvezanima???
Njihova zvanicna odluka je da se TLD .sj za Svalbard u opste ne koristi!!
http://www.norid.no/domenenavnbaser/bv-sj.html
A koliko me pamcenje sluzi Srbija ima prilicno dobre odnose sa Norveskom...
Ako se pojavi još nekoliko zemalja kad se pocepa neka banana republika neće za njih imati da im daju oznaku za net.
Glupa pravila ili zakoni koji nemaju veze s mozgom.
BorisKnoT
11.09.2006., 00:00
Ja mislim da bi buduca oznaka Srbije (iako nije po pravilima) trebala biti RS-RuneScape!!!
lol... :grin: :grin: :grin:
Mozda bi mogli da ih pitamo za skracenicu SJ-srbi jebu!...lol
BorisKnoT
11.09.2006., 00:01
Ako se pojavi još nekoliko zemalja kad se pocepa neka banana republika neće za njih imati da im daju oznaku za net.
Glupa pravila ili zakoni koji nemaju veze s mozgom.
Koji ce ***** NET banana republici??? Njima treba 'leba!
samo da plasiramo pricu za SS - Srbija Srbima, i eto podrske i radikala i kontra-radikala, i svih zivih :)
bojan p
11.09.2006., 02:03
To je već plasirano. Međutim ovi što se pitaju nemaju pojama čemu to služi. Mada uz dobar marketing ...
www.mup.gov.ss, na primer. :mrgreen:
ili recimo www.waffen.ss :)
Znaci da skoknem i registrujem www.microsoft.co.ss i www.cocacola.co.ss, pa da se malo ovajdim :D
Stvarno je glupo sto te dvoslovne oznake nemaju nikakvo logicno znacenje... Mozemo da se vadimo da je ss skraceno od ssss :D
cau-cau
11.09.2006., 11:22
Ova glupost sa esesovcima je totalno bezveze, da nekažem nešto gore. Onda nam je bolje da i dalje ostanemo na - yu.
Mozda izgleda nemoguce ili mogima neprihvatljivo, srecom mene niko nista ne pita, a i sam sam za ostanak onog yu/YU jer smo po tome vec prepoznatljivi.. Nova dvoslovna oznaka bi mogla donijeti u pocetku, bar po meni vise stete nego koristi..
Na kraju krajeva zasto ne koristiti kraticu SB.???
bojan p
11.09.2006., 13:11
Mozda izgleda nemoguce ili mogima neprihvatljivo, srecom mene niko nista ne pita, a i sam sam za ostanak onog yu/YU jer smo po tome vec prepoznatljivi.. Nova dvoslovna oznaka bi mogla donijeti u pocetku, bar po meni vise stete nego koristi..
Na kraju krajeva zasto ne koristiti kraticu SB.???
Zbog toga što je to skraćenica Solomonskih ostrva, na primer.
Wilkołak
11.09.2006., 17:39
YU je arhaicno i prevazidjeno. Muka mi je od nekakvih juga, jugoa ...
itakodalje
12.09.2006., 12:44
YU je arhaicno i prevazidjeno. Muka mi je od nekakvih juga, jugoa ... Kako nekom moze da bude muka od oznake YU! Ta oznaka nista nije kriva za ono sto smo preziveli. Meni ona ne smeta, cak mi je i nostalgicna kao i mnogim ljudima.
Ja sam samo protiv ZLOGLASNE OZNAKE SS
Wilkołak
12.09.2006., 14:52
Kako nekom moze da bude muka od oznake YU! Ta oznaka nista nije kriva za ono sto smo preziveli. Meni ona ne smeta, cak mi je i nostalgicna kao i mnogim ljudima.
Ne osecam nista prema oznaci YU, cak mi je i pomalo gadna zbog svih tih jugo-nostalgicara! Moja generacija, iako formalno rodjena u SFRJ ne pamti istu, ne pamti "blagodeti" tadasnjeg sistema a ja licno nikada nisam dozivljavao Jugoslaviju kao svoju domovinu. Vaspitavan sam kao Srbin kome je domovina Srbija a ne nekakava Jugoslavija ili Srbija i Crna Gora.
Vreme se menja a mi moramo biti spremni da se prilagodimo inace cemo izumreti. Zasto danas Cesi i Slovaci ne koriste staru oznaku .cs? Pa i tamo ima nostalgicara...
Uzgred, nisam ni ja skroz za .ss oznaku. Mislim da bi trebalo napraviti neki sporazum sa Norvezanima i zamoliti ih za ustupanje oznake .sj a ako to ne moze ... onda mozda i treba oznaka da bude .ss . Ne znam, izbor je slab, moramo izabrati najbolje.
Gill Bates
12.09.2006., 14:53
... Nama je najmanji problem internet domen, u krajnjem slučaju koristićemo Surinamov SR
Vama je najmanji problem, ali onima koji se bave Web izdavastvom to je ogroman problem. Naime, sajtove na .co.sr domen zaista mozete postavljati besplatno (stoga su mnogi vec zauzeti!), ALI tako da sadrzaj sajta bude u tzv. FRAMESET-u sto je za indeksiranje na Google-u pogubno!
Gill Bates
12.09.2006., 14:59
Mislim da bi trebalo napraviti neki sporazum sa Norvezanima i zamoliti ih za ustupanje oznake .sj
Ne. Bilo bi najbolje da se napravi sporazum pre svega sa onim ko drzi .su sto je oznaka za bivsi Sovjetski Savez posto je taj TLD zatvoren za otvaranje novih sajtova. Zatim treba nagovoriti ili platiti Surinamu da predje na .su, a nama se tako oslobadja .sr
Jedini problem je cena .sr TLD-a koju bi Surinam trazio, ali mislim da je to pitanje nacionalne casti i da nema cenu.
P.S. Dedovi su jeli kiselo grozdje, unucima trnu zubi - kaze se u Bibliji!
Gill Bates
12.09.2006., 15:10
Ljudi, mozemo birati samo, jedino samo i iskljucivo samo:
SP, SQ, SS, SW i SX
Da, naravno! Tako je to kad nismo lobirali na vreme. Ko jos nije bio svestan da ce se Crna gora odvojiti? Da smo lobirali sada bi platili Surinamu da se prebaci na zatvoreni TLD .su, a nam bi ostalo .sr Nazalost, kasno je za to. Zaista mozemo birati samo od ponudjenih TLD-a, ali treba videti da li mozemo odbiti u stilu "Srbija se saginjati nece" i sta se tada desava?
bojan p
12.09.2006., 15:13
Da, naravno! Tako je to kad nismo lobirali na vreme. Ko jos nije bio svestan da ce se Crna gora odvojiti? Da smo lobirali sada bi platili Surinamu da se prebaci na zatvoreni TLD .su, a nam bi ostalo .sr Nazalost, kasno je za to. Zaista mozemo birati samo od ponudjenih TLD-a, ali treba videti da li mozemo odbiti u stilu "Srbija se saginjati nece" i sta se tada desava?
Stvarno? Da znaš i da ne može kada je već sagnuta. Zaista mi nije jasno šta fali .ss domenu? Negativna istorijska asocijacija? Imidž nam je toliko loš da ovaj domen to teško može da pogorša.
Gill Bates
12.09.2006., 15:17
Zaista mi nije jasno šta fali .ss domenu? Negativna istorijska asocijacija? Imidž nam je toliko loš da ovaj domen to teško može da pogorša.
Recimo da ce tada neko debelo podplatiti da dobije www.nazzi.ss jer ako ti nije poznato kod nas se na .co.yu nalazi dosta sajtova sa licnim imenima a i drugim stvarima koji nisu vezane za firme
Gill Bates
12.09.2006., 15:20
Usput, ne zaboravite da SS moze biti skracenica i za siroti srbi, suludi srbi, srbi seronje i jos mnogo toga sa negativnom konotacijom!
Bilo bi lepo da svi jos jednom pogledamo koji su TLD zauzeti http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm, pa da predlozimo ako vec nije kasno
bojan p
12.09.2006., 15:25
Recimo da ce tada neko debelo podplatiti da dobije www.nazzi.ss (http://www.nazzi.ss) jer ako ti nije poznato kod nas se na .co.yu nalazi dosta sajtova sa licnim imenima a i drugim stvarima koji nisu vezane za firme
Što da podplati? Valjda će kupovina domena biti slobodna, tj. bar tako su najavili. I šta ako ima taj domen. To je domen onoga ko ga je registrovao. Mislim kada smo se toliko saginjali, šta je sada problem da se ne "sagnemo" i uzmemo .ss? U svakom slučaju bolje nego sve ostalo što je slobodno, a počinje slovom s.
Gill Bates
12.09.2006., 15:31
U tome i jeste tvoj problem! Ti si verovatno dovoljno balav da ne znas sta je u ovoj zemlji asocijacija na SS i koliko je porodica zatrto zahvaljujuci SS-ovcima.
bojan p
12.09.2006., 15:38
U tome i jeste tvoj problem! Ti si verovatno dovoljno balav da ne znas sta je u ovoj zemlji asocijacija na SS i koliko je porodica zatrto zahvaljujuci SS-ovcima.
Da, apsolutno si u pravu. Nemam ja pojma o čemu se tu radi. Ovo nije tema o ljudima i tome što ti pokušavaš da diskutuješ, tako da nemam nameru da komentarišem ovo.Zaista mi nije jasno kako ljudi mogu toliko da budu opterećenim nečim što je bilo umesto da gledaju šta će danas i kako će biti sutra.
Pošto ti to očigledno mnogo bolje znaš, evo ti ono što je preostalo: sp, sq, sw i sx, pa biraj. A verovatno za svaku može da se nađe neka loša asocijacija.
Gill Bates
12.09.2006., 15:43
Da, apsolutno si u pravu. Nemam ja pojma o čemu se tu radi.
Pa da znas kako se koristi Internet pogledao bi http://www.google.com/search?q=SS Iz toga bi ti bilo jasno sa kim cemo se naci u pretrazi na Google-u :P
Wilkołak
12.09.2006., 16:42
Ne. Bilo bi najbolje da se napravi sporazum pre svega sa onim ko drzi .su sto je oznaka za bivsi Sovjetski Savez posto je taj TLD zatvoren za otvaranje novih sajtova. Zatim treba nagovoriti ili platiti Surinamu da predje na .su, a nama se tako oslobadja .sr
Jedini problem je cena .sr TLD-a koju bi Surinam trazio, ali mislim da je to pitanje nacionalne casti i da nema cenu.
To je veoma dugacak put ka dobijanju oznake .sr koji uz to ne mora na koncu dati ni rezultate. Lakse je iscimati se sa Norvezanima nego pregovarati sa Surinamom, Rusima i svetskom agencijom za domene!
Recimo da ce tada neko debelo podplatiti da dobije www.nazzi.ss jer ako ti nije poznato kod nas se na .co.yu nalazi dosta sajtova sa licnim imenima a i drugim stvarima koji nisu vezane za firme
Nemogucnost registracije domena nazzi.ss (i slicnih) se resava jednim zakonom tj. aktom.
Ruzno ponasanje sa 128 poruka... obrati paznju na izrazavanje.
Pa da znas kako se koristi Internet pogledao bi http://www.google.com/search?q=SS Iz toga bi ti bilo jasno sa kim cemo se naci u pretrazi na Google-u
Stoji! Medjutim, ako ne moze .sj ili .sr pre bih uzeo .ss ili .sx nego li .sp .
Gill Bates
12.09.2006., 17:04
Nemogucnost registracije domena nazzi.ss (i slicnih) se resava jednim zakonom tj. aktom.
Ha, ha, ha! Znas li ti da u nasoj drzavi po Internetu mozes da pises sta hoces, a da te niko ne moze cak ni tuziti sudu? Pa sad ti vidi kolike su sanse da se donose jedan takav zakon!
Ruzno ponasanje sa 128 poruka... obrati paznju na izrazavanje.
Ja postujem samo kad imam sta da kazem, a ti sa pesmicama postovanim u teme tipa Kako se osecate kada popijete sok od maline? (http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=2992310#post2992310) ne mozes bas da se pohvalis!
Wilkołak
12.09.2006., 17:13
Ha, ha, ha! Znas li ti da u nasoj drzavi po Internetu mozes da pises sta hoces, a da te niko ne moze cak ni tuziti sudu? Pa sad ti vidi kolike su sanse da se donose jedan takav zakon!
Ako vec tako stvari stoje za zakon, kako mislis da cemo moci da izvedemo varijantu pregovora sa tri strane simultano? Posao koji si ti opisao je barem 20 puta komplikovaniji od donosenja i kontrolisanja jednog zakona. Uostalom, domeni se rgistruju kod provajdera (od kojih ozbiljniji imaju znatan udeo stranog kapitala) i njima je u interesu da postuju zakon.
Ja postujem samo kad imam sta da kazem, a ti sa pesmicama postovanim u teme tipa Kako se osecate kada popijete sok od maline? ne mozes bas da se pohvalis!
Vidim da si nerd, streber ili kujon (biraj jezik koji razumes) pa imas vremena da proveravas tudje poruke! Hvala sto si svratio do malog podforuma Valjevo i video tu poruku. Medjutim, nisi skapirao kontekst da ja tu nisam nikoga vredjao vec srocio jednu malo doskocicu. Pesmicom se ponosim, a kada ti napises nesto slicno obelodani pa cu je oceniti... Uostalom sama tema "Kako se osecate kada popijete sok od maline?" nema veze sa internet domenima, sasvim je opustena, neformalna i od manje vaznosti nego ova. Tu se uostalom i svi licno znamo, tako da, zao mi je ako bas ti pijes sok od maline ;-) Probaj zovu, uzivaj i spusti malo loptu!
bojan p
12.09.2006., 17:22
Pa da znas kako se koristi Internet pogledao bi http://www.google.com/search?q=SS Iz toga bi ti bilo jasno sa kim cemo se naci u pretrazi na Google-u :p
Možda ja ne znam kako se koristi Internet, ali i tebi je ta materija izgleda stana, sudeći po ovoj rečenici. Misliš da to što navodiš je neki argument protiv? Nisam baš siguran, ali ako ti tako kažeš ...
Uostalom, lobiraj za koji god skraćenicu hoćeš, ako znaš kako se to radi. Ovo sigurno nije pravi način.
Gill Bates
12.09.2006., 18:28
Misliš da to što navodiš je neki argument protiv? Nisam baš siguran, ali ako ti tako kažeš ...
Za pretragu SS na Google-u ce se naci svi nasi sajtovi izmešani sa Web stranama na kojima se govori o SS-ovcima. Nisam u pravu?
Gill Bates
12.09.2006., 22:00
Sad sam bio po gradu, pa vidim kombije na koje firme stavljaju adrese svojih Web sajtova. Bilo bi strašno ružno da celim gradom kruže vozila sa .ss oznakom, yar ne?
itakodalje
12.09.2006., 22:06
Ne osecam nista prema oznaci YU, cak mi je i pomalo gadna zbog svih tih jugo-nostalgicara! Moja generacija, iako formalno rodjena u SFRJ ne pamti istu, ne pamti "blagodeti" tadasnjeg sistema a ja licno nikada nisam dozivljavao Jugoslaviju kao svoju domovinu. Vaspitavan sam kao Srbin kome je domovina Srbija a ne nekakava Jugoslavija ili Srbija i Crna Gora.
Vreme se menja a mi moramo biti spremni da se prilagodimo inace cemo izumreti. Zasto danas Cesi i Slovaci ne koriste staru oznaku .cs? Pa i tamo ima nostalgicara...
Uzgred, nisam ni ja skroz za .ss oznaku. Mislim da bi trebalo napraviti neki sporazum sa Norvezanima i zamoliti ih za ustupanje oznake .sj a ako to ne moze ... onda mozda i treba oznaka da bude .ss . Ne znam, izbor je slab, moramo izabrati najbolje. Ne secam se ni ja mnogo od SFRJ, zbog nje smo danas i na ebali. Ali cinjenica je da nemamo bolju oznaku i prepoznatljiviji identitet od tog YU. Bolje je i "HEJ SLOVENI" Nego kukasti krst oko guse. I ja sam vaspitavan kao Srbin i kao postovaoc svoje zemlje u kojoj zivim ma kako se ona zvala. I dok je pevala stara himna uvek sam je postovao i ustajao iako sam vise voleo BOZE PRAVDE! Treba prihvatiti sebe onakvim kakvi jesmo a ne uzimati tudje lice pogotovu ne esesovsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
itakodalje
12.09.2006., 22:12
Sad sam bio po gradu, pa vidim kombije na koje firme stavljaju adrese svojih Web sajtova. Bilo bi strašno ružno da celim gradom kruže vozila sa .ss oznakom, yar ne?
TAKO JE MOMCE! Drago mi je da ima lju di koji tako razmisljaju. Nemoguce je koliko su ljudi u zabludi i koliko bi lako stavili sebi omcu oko vrata. Zalosno je to...LJUDI BRE,TRGNITE SE !!!!!!!!!!
Wilkołak
12.09.2006., 22:34
Ne secam se ni ja mnogo od SFRJ, zbog nje smo danas i na ebali. Ali cinjenica je da nemamo bolju oznaku i prepoznatljiviji identitet od tog YU. Bolje je i "HEJ SLOVENI" Nego kukasti krst oko guse. I ja sam vaspitavan kao Srbin i kao postovaoc svoje zemlje u kojoj zivim ma kako se ona zvala. I dok je pevala stara himna uvek sam je postovao i ustajao iako sam vise voleo BOZE PRAVDE! Treba prihvatiti sebe onakvim kakvi jesmo a ne uzimati tudje lice pogotovu ne esesovsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Slazem se da je .ss nesrecno resenje ali YU definitivno ne moze biti oznaka. To moramo ostaviti iza sebe. Iskreno i ja sam postovao staru himnu. Bio sam u jednoj stranoj zemlji kada smo ucestvovali na Olimpijadi pre dve godine i nisam zvizdao himni. Jedino smo drugar (koji je stranac) i ja ustali na intoniranje himne i stavili ruku na srce. To je moja zemlja i nije u redu da zvizdim himni, pogotovu ako sam u stranoj zemlji. Medjutim, mislim da je sada gotovo sa tim YU. Jugoslavija asocira na ratove, sankcije i ostale "nepogode". Vreme je za nove stvari! Juga je prevazidjena ...
E sada, nisam da oznaka bude .sp , .sw ili slicno. Iskreno, nije mi se dopala ni .ss oznaka ..... nije u nasem duhu, pa mi smo se borili protiv toga. Vise sam za .sx ili za .sj ukoliko bi se postigao dogovor sa Norveskom. Norvezani su nam uvek bili koliko-toliko naklonjeni, svaka im cast. Nisu mi jasni razlozi takve naklonjenosti, ali u redu, to treba razvijati. Ukoliko postoji mogucnost za ustupanje .sj odlicno ... ako ne postoji onda hajde da uzmemo .sx ali nikako .sp . Da budem iskren, bolje da oznaka bude i .ss nego .sp ... ali sigurno ima boljih resenja od .sp .....
Gill Bates
13.09.2006., 01:05
Nije mi jasno zasto su na ponudili samo pomenute TLD kad se na http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm lepo vidi da ima jos slobodnih TLD na slovo "s". Slobodni su jos i .sf .su .sq pa je zanimljivo da nam te nisu ponudili, mada su i oni bezveze.
E, bas su nam slucajno ponudili .ss! Ma ajte molim vas!
itakodalje
13.09.2006., 14:03
Nije mi jasno zasto su na ponudili samo pomenute TLD kad se na http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm lepo vidi da ima jos slobodnih TLD na slovo "s". Slobodni su jos i .sf .su .sq pa je zanimljivo da nam te nisu ponudili, mada su i oni bezveze.
E, bas su nam slucajno ponudili .ss! Ma ajte molim vas!
Ma namerno nam turaju pod nos sra nja da bi sprali ljagu sa sebe. Non stop nam tako nesto rade i opet mi krivi..! Da takoje, pristalica sam teorije zavere, jer nemoguce da su sve to slucajnosti koje nam zapad servira....
itakodalje
13.09.2006., 14:14
Slazem se da je .ss nesrecno resenje ali YU definitivno ne moze biti oznaka. To moramo ostaviti iza sebe. Iskreno i ja sam postovao staru himnu. Bio sam u jednoj stranoj zemlji kada smo ucestvovali na Olimpijadi pre dve godine i nisam zvizdao himni. Jedino smo drugar (koji je stranac) i ja ustali na intoniranje himne i stavili ruku na srce. To je moja zemlja i nije u redu da zvizdim himni, pogotovu ako sam u stranoj zemlji. Medjutim, mislim da je sada gotovo sa tim YU. Jugoslavija asocira na ratove, sankcije i ostale "nepogode". Vreme je za nove stvari! Juga je prevazidjena ...
E sada, nisam da oznaka bude .sp , .sw ili slicno. Iskreno, nije mi se dopala ni .ss oznaka ..... nije u nasem duhu, pa mi smo se borili protiv toga. Vise sam za .sx ili za .sj ukoliko bi se postigao dogovor sa Norveskom. Norvezani su nam uvek bili koliko-toliko naklonjeni, svaka im cast. Nisu mi jasni razlozi takve naklonjenosti, ali u redu, to treba razvijati. Ukoliko postoji mogucnost za ustupanje .sj odlicno ... ako ne postoji onda hajde da uzmemo .sx ali nikako .sp . Da budem iskren, bolje da oznaka bude i .ss nego .sp ... ali sigurno ima boljih resenja od .sp ..... Sj - najvise po meni odgovara za Srbiju. lJUDI, NE TREBA DOZVOLITI DOMEN SS. BOLJE BILO KAKAV NEGO NESTO STO CE NAS PONOVO IZJEDNACITI SA NEKIM SATANISTICKIM ORGANIZACIJAMA I ISKRIVITI SLIKU O NAMA. KAKO GOD DA NAS OPISUJU I MI SEBE OPISIVALI, TO JE JEDNOSTAVNO PROPAGANDNA MASINERIJA KOJA NAS NAGRDJUJE I STAVLJA U KOS SA ZLOCINCIMA I DRUGIM AVETIMA. VREME JE DA MI SAMI NE DOZVOLIMO DA NAS NAZIVAJU RAZNIM POGRDNIM IMENIMA I STVORIMO BPLJU SLIKU O PRELEPOJ SRBIJI I NAJZDRAVIJEG NARODA NA SVETU-SRBIMA!!!
itakodalje
13.09.2006., 14:14
E sada, nisam da oznaka bude .sp , .sw ili slicno. Iskreno, nije mi se dopala ni .ss oznaka ..... nije u nasem duhu, pa mi smo se borili protiv toga. Vise sam za .sx ili za .sj ukoliko bi se postigao dogovor sa Norveskom. Norvezani su nam uvek bili koliko-toliko naklonjeni, svaka im cast. Nisu mi jasni razlozi takve naklonjenosti, ali u redu, to treba razvijati. Ukoliko postoji mogucnost za ustupanje .sj odlicno ... ako ne postoji onda hajde da uzmemo .sx ali nikako .sp . Da budem iskren, bolje da oznaka bude i .ss nego .sp ... ali sigurno ima boljih resenja od .sp ..... Sj - najvise po meni odgovara za Srbiju. lJUDI, NE TREBA DOZVOLITI DOMEN SS. BOLJE BILO KAKAV NEGO NESTO STO CE NAS PONOVO IZJEDNACITI SA NEKIM SATANISTICKIM ORGANIZACIJAMA I ISKRIVITI SLIKU O NAMA. KAKO GOD DA NAS OPISUJU I MI SEBE OPISIVALI, TO JE JEDNOSTAVNO PROPAGANDNA MASINERIJA KOJA NAS NAGRDJUJE I STAVLJA U KOS SA ZLOCINCIMA I DRUGIM AVETIMA. VREME JE DA MI SAMI NE DOZVOLIMO DA NAS NAZIVAJU RAZNIM POGRDNIM IMENIMA I STVORIMO BOLJU SLIKU O PRELEPOJ SRBIJI I NAJZDRAVIJEG NARODA NA SVETU-SRBIMA!!!
bojan p
13.09.2006., 15:21
Sj - najvise po meni odgovara za Srbiju. lJUDI, NE TREBA DOZVOLITI DOMEN SS. BOLJE BILO KAKAV NEGO NESTO STO CE NAS PONOVO IZJEDNACITI SA NEKIM SATANISTICKIM ORGANIZACIJAMA I ISKRIVITI SLIKU O NAMA. KAKO GOD DA NAS OPISUJU I MI SEBE OPISIVALI, TO JE JEDNOSTAVNO PROPAGANDNA MASINERIJA KOJA NAS NAGRDJUJE I STAVLJA U KOS SA ZLOCINCIMA I DRUGIM AVETIMA. VREME JE DA MI SAMI NE DOZVOLIMO DA NAS NAZIVAJU RAZNIM POGRDNIM IMENIMA I STVORIMO BOLJU SLIKU O PRELEPOJ SRBIJI I NAJZDRAVIJEG NARODA NA SVETU-SRBIMA!!!
Zamolio bih te da ne vičeš, mislim da nema potrebe.
Misliš da bi najviše odgovaralo .sj?! Izvini da li si pročitao šta je prethodno napisano i možda usput proverio koji su ccTLD slobodni? Verovatno da nisi jer ne bi onda predložio .sj koji je već dodeljen i zauzet.
Wilkołak
13.09.2006., 15:26
Misliš da bi najviše odgovaralo .sj?! Izvini da li si pročitao šta je prethodno napisano i možda usput proverio koji su ccTLD slobodni? Verovatno da nisi jer ne bi onda predložio .sj koji je već dodeljen i zauzet.
A .sj je takodje stavljeno van uzivanja tj. koriscenja ... Najbolje bi bilo kontaktirati Norvezane i napraviti sporazum (ukoliko je moguce) ... Inace, taj domen .sj "poseduje" Svalbard i neko jos ostrvo cijih stanovnika ima kao stanovnika Krupnja (bez uvrede Krupnjani).
Iskreno, bolje da stavimo .sx nego .ss .... A jel neko razmisljao o znaci .xs ;-) Ima onaj parfem XS, mnogo dobar, a i dobro zvuci kada kazes ikses!
maksvel
13.09.2006., 17:20
... Norvezani su nam uvek bili koliko-toliko naklonjeni, svaka im cast. Nisu mi jasni razlozi takve naklonjenosti, ali u redu, to treba razvijati. .....
Datira odavno... http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2001/06/30/srpski/SR01062906.shtml
Možda se i dogovorimo
Corto Malteze
13.09.2006., 17:23
KS - Kingdom Serbia
Sto bi bilo dobro da u ponudi za internet oznaku Srbije imamo:
.4S ili .4C
Bila bi to prva internet oznaka neke zemlje koja u sebi sadrzi broj.
Bilo bi dobro kada bi domen mogao da bude .4S ili .4C
Vase misljenje o tome?
Dobro... mislim da smo shvatili u tvom prvom postu šta si hteo da kažeš...
A što se tiče domaina, mislim da ne treba da imamo neki "poseban" sa brojevima i tim fazonima... ne znam... lično sam za SP... mislim da niko nema ništa protiv njega, a šteta je što ne može RS stvarno...
Wilkołak
13.09.2006., 21:57
mislim da niko nema ništa protiv njega,
Imam ja ... sta znaci .sp? Ne razumem! Bicemo prva zemlja koja unosi glasovnu promenu u dvoslovnu oznaku! Pa, zamislite koliko bi nam trebalo da nekom strancu objasnimo sta znaci to P posto ga nema u drugim nazivima nase zemlje (Srbija, Serbia, Serbja, Serbie, Serbien).
NebojsaB
14.09.2006., 03:06
Interesantna rasprava ;)
Imam i ja predlog :-)
Zasto ne uzeti .SW, sto bi moglo da znaci i Serbian Web
iliti srpska mreza.
poz.
Zasto ne bi oznka za Srbiju bila CS, kao sto na sajtu ISO vec i stoji. Mi cemo zadrzati nasu, a crnogorci neka traze njima, oni i ovako hoce neku oznaku koja ima veze sa montenegro.
Meni je CS, ok.
CS- Country Serbia
limunada
14.09.2006., 10:03
nijedna nije dobra,ali je definitivno ss najgora oznaka...
SS nikako!
Pa zar su i ovde nasli da nas uporedjuju sa fasistima!?
Meni se dopada ideja CP - ako vec ne moze nesto sto bi bilo primerenije Srbiji po latinicnom pismu, onda neka bude po cirilicnom.
Prijatelji Srbije ce znati o cemu se radi a oni drugi ce nas naci vec... ;)
Možete Vi tu da predlažete šta hoćete, mi ćemo dobiti .SP ili .SS i to nam je to!
... a .SW (Serbian Web) je stvarno dobar predlog, najbolji koji sam čuo do sada! Šteta što se oni koji o tome odlučuju nisu toga setili!
Što bre neko ne postavi anketu, pa da vidimo za koji domen je većina građana Srbije?!
NebojsaB
14.09.2006., 13:20
Što bre neko ne postavi anketu, pa da vidimo za koji domen je većina građana Srbije?!
Naravno, REFERENDUM ;)
poz.
NebojsaB
14.09.2006., 13:35
SS nikako!
Meni se dopada ideja CP - ako vec ne moze nesto sto bi bilo primerenije Srbiji po latinicnom pismu, onda neka bude po cirilicnom.
Prijatelji Srbije ce znati o cemu se radi a oni drugi ce nas naci vec... ;)
Bojim se da CP ne izazove takodje negativne konotacije, posto
skracenica CP na internetu ima znacenje child por....... (nadam se da razumete
izbegao sam namerno da ispisem puno znacenje zbog foruma).
Na internetu je engleski dominantan jezik i latinicno pismo takodje,
tako da treba u tim okvirima traziti resenje za nasu oznaku.
poz.
NebojsaB
14.09.2006., 13:39
BTW, da li postoji neki sajt gde bi mogli da uputimo svoje predloge,
i da se glasa za njih, mislim na neki zvanicni vladin sajt?
poz.
SS nikako!
malo paranoje nikad naodmet...
niko nas ne uporedjuje sa fastistima i nacistima...
CP je glupo iz razloga koji su vec navedeni, a i mesanje cirilice i latinice u domenu je kretenski...ako hocemo SRBIJA, onda bi to trebalo da bude SR...sto je naravno nemoguce...
Agent Orange
14.09.2006., 16:18
Ko ce biti zaduzen za prodaju domena i da li ce moci fizicko lice da kupi domen ili ce ponovo morati da se zonglira da bi se kupio nas domen, i da li ce moci da se kupi vise od jednog domena?
bojan p
14.09.2006., 17:01
Prema poslednjim informacijama, svako će moći da kupi domen, bez ikakvog žongliranja. Da li će tako zaista biti, ostaje da se vidi.
Ja mislim da je najbolje CS, kao i do sada
Da, stvarno, .SW kao Serbian Web stvarno ima smisla.
Glasajte....
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=115775
@Wilkołak
Pa šta bi ti...?
Nemamo bolji izbor od SP...
A što se tiče CP, ne znam stvarno, mada bi izgledalo lepo na kolima :D
Edit: i da... SW ... pa dvoslovna skraćenica nije samo za internet... :? glupo bi izgledalo ovako
Wilkołak
15.09.2006., 00:38
Sta bih ja? Ne bih SP i SS... Mislim, potenciranje glasovne promene u dvoslovnoj oznaci ... smejurija!
SW je u redu ... SW - Star Wars! Pa zamislite koliko ce ljudi, tih frikova, da kupuje domene tipa www.starwars.sw ili www.lucas.sw ... SW je sigurno bolje resenje. Atraktivnije je i kupovace ga ljudi koji nemaju veze sa Srbijom a to znaci eto vise novaca!
codemaker
15.09.2006., 00:59
To pod uslovom da se izmeni propis po kome bi trebao da budes firma da kupis nas domen (nekada co.yu). .....
Gill Bates
15.09.2006., 02:17
Zasto ne bi oznka za Srbiju bila CS ...Meni je CS, ok.
CS- Country Serbia
A, ne, ne!
CS=Counter Strike
Sramota! Ili mozda da onda uzmemo tapiju na svetsko CS prvenstvo?!
Gill Bates
15.09.2006., 02:22
Ko ce biti zaduzen za prodaju domena i da li ce moci fizicko lice da kupi domen ili ce ponovo morati da se zonglira da bi se kupio nas domen, i da li ce moci da se kupi vise od jednog domena?
Kao sto je nekad bilo sa telefonskim priključcima. Ako znas Ziku u svojoj centrali...
E, danas zivimo u demokratskom drustvu, pa se su se sve Zike preselile na Fakultet organizacionih nauka u Beogradu. Ako tamo znas Ziku, mozes dobiti cak i www.mojeime.co.yu
Nista se nece promeniti!
...a to znaci eto vise novaca!...
Jeste, al sigurno neće nama ići taj novac...
A SW tek nema veze sa Srbijom...
itakodalje
15.09.2006., 13:20
[QUOTE=Obersturmfuehrer]malo paranoje nikad naodmet...
niko nas ne uporedjuje sa fastistima i nacistima...
PARANOJA? Zasto kada nesto grcevito odbijas ljudi te odma proglase paranojicnim?! Mislim da onaj koji ne vidi kako nas iz dana u dan nepravedno izjednacavaju sa fasistima i bi trebalo da spuste loptu na zemlju i otvore i oci i usi nebi li im pomogli da nam svrljaju nase pravo lice.
zato sto meni, na primer, nije palo na pamet povezivanje sa nacistima dok nije pocela buka po forumima...neki ljudi jednostavno u svemu vide podvalu, zlobu i fasizam...
a ss moze da znaci i na primer, Shuttor Stock...
Bojim se da CP ne izazove takodje negativne konotacije, posto
skracenica CP na internetu ima znacenje child por....... (nadam se da razumete
izbegao sam namerno da ispisem puno znacenje zbog foruma).
Na internetu je engleski dominantan jezik i latinicno pismo takodje,
tako da treba u tim okvirima traziti resenje za nasu oznaku.
poz.
NebojsaB,
Nisam znala za ovo!!
Povlacim svoju podrsku ovom predlogu!!
Pozdrav :)
/I/I@Ī@
16.09.2006., 02:04
ss moze da znaci i silom suprotni , srbi siledjije :lol: ,samo samba ,sutke su super i tako
itakodalje
16.09.2006., 12:27
zato sto meni, na primer, nije palo na pamet povezivanje sa nacistima dok nije pocela buka po forumima...neki ljudi jednostavno u svemu vide podvalu, zlobu i fasizam...
a ss moze da znaci i na primer, Shuttor Stock...
Nije ti palo na pamet, ali kada bi prihvatili tu oznaku svaki put kada cujes za SS-ovce ti ces se setiti nase internet oznake, i eto kako se izjednacavaju dve stvari koje nemaju nikakve AMA BAS NIKAKVE VEZE. Razmisli.
mislis obrnuto...
a nije ti palo na pamet da ce neko pomisliti social security, secretary of state, surface to surface, stainless steel, steam ship itd...
/I/I@Ī@
16.09.2006., 23:07
srbi siledjije :lol:
/I/I@Ī@
17.09.2006., 02:44
i meni se svidja srb!
bojan p
17.09.2006., 03:51
"I tata bi sine!"
Da li bi neko od cenjenih i poštovanih autora ovih divnih postova bio toliko ljubazan da samo za trenutak pogleda pravila o ccTLD-ovima i koji su od pomenutih slobodni.
Tema je ipak Internet oznaka Srbije, a ne pozdravi, muzičke želje i čestitke.
Izvinjavam se na spamovanju.
itakodalje
17.09.2006., 14:00
mislis obrnuto...
a nije ti palo na pamet da ce neko pomisliti social security, secretary of state, surface to surface, stainless steel, steam ship itd...
Daj molim te, dobro znas da sve sto treba da krene nagore krene i to najgore. 70% ljudi sveta ce prvo pomisliti na zloglasne SS-ovce jer su ostavili neizbrisiv krvavi trag. To nije nesto sto se zaboravlja i nesto sto treba zaboraviti. To je presedan u istoriji koji ce se zauvek isticati kao simbol zla i krvoprolica. Daj Boze da ljudi pomisle na bilo sta drugo osim ovakvih stavari....
arkadije
17.09.2006., 18:12
Necu nikoga da pozdravljam
Treba da sto pre bude u upotrebi oznaka SRB
da nam i to neko ne ukrade
@arkadije
ne more domen da bude srb :)
beyond50's
18.09.2006., 15:39
[COLOR=DarkOrange]Mislim da bi trebalo PO SVAKU CENU da se domognemo oznake SR jer to nam je najlogicnije (kao hrvatska HR) i najprirodnije i znaci samo jedno - SRBIJA, A NIJE MI JASNO sta Surinam ima sa tim? On neka menja u prirodniju varijantu neku - nemam pojma kakvu, dok mi ne mozemo jer sve drugo je jako glupo... Mozda jos SRB :confused: uehrer]@arkadije
ne more domen da bude srb :)[/QUOTE]
Pogledajte sajt
www.srbija.com
vec su ga uzeli......
/I/I@Ī@
18.09.2006., 22:01
srb ili sr ......
Ne mogu da verujem da ljudi ne kapiraju da postoje dvoslovne i troslovne oznake, kao i međunarodne auto-oznake (NPR: Nemačke oznake su: D, DE, GER ; Austrijske A, AT, AUT itd.). Znači, ove tri oznake su tri posebne priče! Srbija je zvanično dobila troslovnu oznaku (međ.sportska takmičenja i ostalo) i to je SRB, auto oznaka će verovatno biti SR (Surinam tu ima neku troslovnu), a problem je dvoslovna koja se koristi kao internet domen, oznaka valute, mobilnog operatera (YU MOBTEL, YU MONET) itd. Vidim ovde ima mnogo predloga da uzmemo .cp, da otkupimo .sr i slično, ali neki kao da ne umeju da čitaju! ISO nam je dao pet mogućnosti (SS, SP, SX, SW i SQ) i od tih ponuđenih oznaka mi trebamo da odaberemo jednu, a prodaja domena je zabranjena ( Neka Norveška ostrva koja imaju domen .sj (koriste norveški .no) htela su da prodaju domen, ali im je domen odmah stavljen van upotrebe, isto kao što mi zvanično imamo .cs , a koristimo .yu)! Tako da nam ostaje da odaberemo .SP ili .SS (što bar podseća na SRPSKI) i to nam je, što nam je?!
bojan p
19.09.2006., 19:04
Konačno jedan komentar koji ima smisla. Hvala.
itakodalje
20.09.2006., 16:09
Ne mogu da verujem da ljudi ne kapiraju da postoje dvoslovne i troslovne oznake, kao i međunarodne auto-oznake (NPR: Nemačke oznake su: D, DE, GER ; Austrijske A, AT, AUT itd.). Znači, ove tri oznake su tri posebne priče! Srbija je zvanično dobila troslovnu oznaku (međ.sportska takmičenja i ostalo) i to je SRB, auto oznaka će verovatno biti SR (Surinam tu ima neku troslovnu), a problem je dvoslovna koja se koristi kao internet domen, oznaka valute, mobilnog operatera (YU MOBTEL, YU MONET) itd. Vidim ovde ima mnogo predloga da uzmemo .cp, da otkupimo .sr i slično, ali neki kao da ne umeju da čitaju! ISO nam je dao pet mogućnosti (SS, SP, SX, SW i SQ) i od tih ponuđenih oznaka mi trebamo da odaberemo jednu, a prodaja domena je zabranjena ( Neka Norveška ostrva koja imaju domen .sj (koriste norveški .no) htela su da prodaju domen, ali im je domen odmah stavljen van upotrebe, isto kao što mi zvanično imamo .cs , a koristimo .yu)! Tako da nam ostaje da odaberemo .SP ili .SS (što bar podseća na SRPSKI) i to nam je, što nam je?!
Bas si mi ti neki Srbin...
itakodalje
20.09.2006., 16:10
Pogledajte sajt
www.srbija.com
vec su ga uzeli......
...i sta s tim?
Bilo bi bolje da nam ostane ono cs (centralna srbija) šalim se :)
mikscomputers
24.09.2006., 10:50
ovo ce zvucati kao zezanje ali mozda i nije - ko zna :
ma sacekajte jos malo - mozda cemo se josh deliti :) a jeli neko razmisljao o .vs tipa velika srbija - malo ironicno ali ... uz to - uvek imamo sanse da promenimo ime zemlji... ili mozda... da promenimo zemlju .... onda nece biti bitno kako se zovemo vec sto jesmo.
ben dover
25.09.2006., 16:17
Izbor je traljav, ali nije prvi put da smo ostavljeni sa takvim. Mislim da je SP mnogo bolji izbor, ipak je SS trajno kontaminiran pomenutom asocijacijom. Nacisti nisu izmislili svastiku, ali nime ne pada drugo napamet kad je vidi...
shweky_italia
25.09.2006., 18:56
ss state of serbia
shweky_italia
25.09.2006., 18:57
kako se niko ovoga nije setio??? nije tako tesko... i pozdrav s 3 prsta su koristili nemci...pa koga brige...nemamo mi s njima nista...i to niko nece ni da primeti kad bude ss...bas ce neko da kaze ehhh vidi, nacisti hehehehe smes
ss=state of serbia
Konačno je završena agonija oko novog internet domena Srbije! ...i to vrlo uspešno! Naše nove oznake su .RS i troslovna SRB! Kako je moglo biti, ovo je super ispalo!
www.google.rs
www.telekom.rs
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=09&dd=26&nav_id=213156
ti "srbine" cuti, nauci svoj jezik i svoje pismo pa se onda bavi ovim pitanjima.
codemaker
26.09.2006., 16:37
Meni nije jasno.
Pominje se da ce internet oznaka biti CS, na vestima to cuh pre par minuta.
A sta je onda RS? Zamrsilo mi se nesto....
Sta ce zapravo biti nas domen umesto YU?
www.krstarica.CS ili www.krstarica.RS?
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=09&dd=26&nav_id=213156
ti "srbine" cuti, nauci svoj jezik i svoje pismo pa se onda bavi ovim pitanjima.
...ало дечко, који је твој проблем?
bojan p
26.09.2006., 17:02
Meni nije jasno.
Pominje se da ce internet oznaka biti CS, na vestima to cuh pre par minuta.
A sta je onda RS? Zamrsilo mi se nesto....
Sta ce zapravo biti nas domen umesto YU?
www.krstarica.CS (http://www.krstarica.CS) ili www.krstarica.RS? (http://www.krstarica.RS?)
Kako je krenulo, izgleda da je najbolje da se držimo top level domena. To se sigurno neće menjati svakih godinu dana kao neki.
codemaker
26.09.2006., 17:05
A koji mu nam ga dodje "top level" u ovoj situaciji?
bojan p
26.09.2006., 17:11
Mislio sam na svetske top level domen, dakle .com, .net, .... Ovaj lokalni, niti znam kada će da dođe, niti koji, a bogami ni kada će da prođe pa da opet biramo novi. Sve u svemu mrka kapa.
codemaker
26.09.2006., 17:34
Tu si u pravu.
Oduvek imam problem da razumem, zasto bih uopste uzimao lokalni domen? (YU do sada).
Ako kupim domain name, kupujem COM ili NET ili tako to, jednom platim i miran godinu dana ili vise. Ovako za YU domen je bilo cimanja do bola, kao da treba da budem primljen u masone ili rotari klub!
Tako da u principu, mislim da obicnog korisnika nije bas mnogo briga za lokalni domen. Kasnije ako bas hostujem kod lokalnog provajdera, jednostavni izvrsim preusmeravanje mog COM domena na adresu kod lokalnog prvajdera....
I na kraju, mislim da je kad aradite sa stranim partnerom ipak profesionalnije "zvuci" imati domen www.blabla.COM ili NET nego tamo neki www.blabla.CS ... koga jos briga za CS domen? ... mozda nepatriotski zvuci ali mene jos patriotizam nije nahranio....
Komitet ISO-3166 Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) usvojio je odluku o dodeljivanju dvoslovnih i troslovnih skrećenica Srbije.
Usvojene skraćenice za Srbiju su RS i SRB:
http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/03updates-on-iso-3166/nlv12-div.htm
bojan p
26.09.2006., 18:15
Ne znam da li sam u pravu, ali me do sada ništa nije demantovalo. ;)
Lokalni domeni (.yu) i ljudi koji su zaduženi za administraciju mi nikada nisu bili jasni. Te ima neka pravila ko može, a ko ne može, a onda samo uočiš da je recimo u dva dana registrovano preko 100 firmi koje ovde nikada nisu poslale ni jednog svog predstavnika, a da o predstvaništvu i ne pričamo. Ovo ne da je protiv važećih pravila, nego ...
Da li profesionalnije zvuči .com nego .yu (odnosno .cs, tj. .??), je jedna priča, ali kada me neko i pored spremnosti da registrujem .yu domen sprečava, onda hvala lepo, ali ne treba mi. Da ne pominjem da svetski top level domen (kao domene u pojedinim zemljama) mogu da registrujem za manje od 5 minuta!
Patriotizam ostavljam onima koji imaju vremena time da se bave, pošto od nečega mora i da se živi, a pomenuti patriotizam je stalno bio u debelom minusu kod mene i nemam nameru više da ga kreditiram.
bojan p
26.09.2006., 18:17
Komitet ISO-3166 Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) usvojio je odluku o dodeljivanju dvoslovnih i troslovnih skrećenica Srbije.
Usvojene skraćenice za Srbiju su RS i SRB:
http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/03updates-on-iso-3166/nlv12-div.htm
Eto sada imamo i oznaku .rs, pa da vidimo koliko će to da nam pomogne.
codemaker
26.09.2006., 18:59
Ne znam da li sam u pravu, ali me do sada ništa nije demantovalo. ;)
Lokalni domeni (.yu) i ljudi koji su zaduženi za administraciju mi nikada nisu bili jasni. Te ima neka pravila ko može, a ko ne može, a onda samo uočiš da je recimo u dva dana registrovano preko 100 firmi koje ovde nikada nisu poslale ni jednog svog predstavnika, a da o predstvaništvu i ne pričamo. Ovo ne da je protiv važećih pravila, nego ...
Da li profesionalnije zvuči .com nego .yu (odnosno .cs, tj. .??), je jedna priča, ali kada me neko i pored spremnosti da registrujem .yu domen sprečava, onda hvala lepo, ali ne treba mi. Da ne pominjem da svetski top level domen (kao domene u pojedinim zemljama) mogu da registrujem za manje od 5 minuta!
Patriotizam ostavljam onima koji imaju vremena time da se bave, pošto od nečega mora i da se živi, a pomenuti patriotizam je stalno bio u debelom minusu kod mene i nemam nameru više da ga kreditiram.
O tome i govorim.
COM domen registrujem, platim, podesim sve sta hocu, napravim reruting, podesim rerut emaila takodje i sve to radi za 2-3 sata (dok se izvrse podesavanja na centralnom nivou) Ali, sama kupovina i podesavanje je 5 minuta kao sto kazes....
Samo sam jednom pokusao da registrujem YU domen, ne znajuci jos za ono sa firmama. Pogledali su me kao da sam u sred stanice milicije trazio da kupim kokain.... Prosto nisu mogli usta da zatvore od cuda da JA trazim domen. Nemam firmu a hocu bre DOMEN - ej nije to mala stvar!!... Naravno odyebali su me bez pardona sa sazaljivim izrazima lica...
od onda ima samo COm i NET domene vrlo lagodno i bez problema...
codemaker
26.09.2006., 19:00
A sta je onda CS ?
itakodalje
26.09.2006., 19:13
...ало дечко, који је твој проблем?
Lepo ti je rekao, "Srbine".
bojan p
26.09.2006., 19:14
Počivši domen, počivše države zvane Srbija i Crna Gora.
bojan p
26.09.2006., 19:21
O tome i govorim.
COM domen registrujem, platim, podesim sve sta hocu, napravim reruting, podesim rerut emaila takodje i sve to radi za 2-3 sata (dok se izvrse podesavanja na centralnom nivou) Ali, sama kupovina i podesavanje je 5 minuta kao sto kazes....
Samo sam jednom pokusao da registrujem YU domen, ne znajuci jos za ono sa firmama. Pogledali su me kao da sam u sred stanice milicije trazio da kupim kokain.... Prosto nisu mogli usta da zatvore od cuda da JA trazim domen. Nemam firmu a hocu bre DOMEN - ej nije to mala stvar!!... Naravno odyebali su me bez pardona sa sazaljivim izrazima lica...
od onda ima samo COm i NET domene vrlo lagodno i bez problema...
Dobro je da te još nisu pri'apsili i prognali. Mislim toliki bezobraluk, oćeš da kupiš domen, stvarno. Probao sam to samo jednom i poslao ih u ... Honduras.
Normalno da je lako kupiti .com i .net domen. Tamo nema politike, foliranata, i ostali šalabajzera, za početak. To je posao i pomoći će da to obaviš što lakše i jednostavnije.
Serijski_Ubica
27.09.2006., 17:48
A sta je onda CS ?
CS je dvoslovna oznaka Crne Srbije :-\
A sta je onda CS ?
CS , to uopšte nije nova stvar . Dok je bila država SCG i dok su mnogi mislili da će ona opstati tada je naša država u svetu koristila već oznaku CS kao znak raspoznavanja robne marke države SCG. Zašto CS , pa zato što nije mogla da dobije dvoslovnu oznaku SC jer je to već posedovala jedna država ( Sejšeli ). Tako je recimo u veterinarstvu urađeno obeležavanje goveda , svinja i sada se radi obeležavanje koza i ovaca , a na svim tim ušnim markicama stoji već CS kao znak raspoznavanja ( oznaka države ) namenjen evropskoj uniji , ako dodje do izvoza stoke iz naše države prema njima i prema celom svetu. Takođe je pre par godina urađena registracija gazdinstava i oni imaju takođe oznaku CS + 10 cifara . E sada pošto smo se razišli a naša država nasleđuje onu staru , tako da nam je ostavljena mogućnost da biramo, može da se zadrži ta oznaka ili da se usvoji nova. Ako se usvoji nova , mnoge stvari će se morati opet promeniti i to će našu državu da košta kao svetog petra kajgana, zamislite samo :(
bojan p
28.09.2006., 03:30
CS , to uopšte nije nova stvar . Dok je bila država SCG i dok su mnogi mislili da će ona opstati tada je naša država u svetu koristila već oznaku CS kao znak raspoznavanja robne marke države SCG. Zašto CS , pa zato što nije mogla da dobije dvoslovnu oznaku SC jer je to već posedovala jedna država ( Sejšeli ). Tako je recimo u veterinarstvu urađeno obeležavanje goveda , svinja i sada se radi obeležavanje koza i ovaca , a na svim tim ušnim markicama stoji već CS kao znak raspoznavanja ( oznaka države ) namenjen evropskoj uniji , ako dodje do izvoza stoke iz naše države prema njima i prema celom svetu. Takođe je pre par godina urađena registracija gazdinstava i oni imaju takođe oznaku CS + 10 cifara . E sada pošto smo se razišli a naša država nasleđuje onu staru , tako da nam je ostavljena mogućnost da biramo, može da se zadrži ta oznaka ili da se usvoji nova. Ako se usvoji nova , mnoge stvari će se morati opet promeniti i to će našu državu da košta kao svetog petra kajgana, zamislite samo :(
Nema ako, usvojena je. Samo izgleda da i dalje nema ko da pročita. :(
MasterYoda
04.10.2006., 12:38
Link za ISO dokument o dvoslovnim i troslovnim oznakama Srbije i Crne Gore nalazi se ovdje (http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/03updates-on-iso-3166/nlp3i-4e.html)
Oznake za Srbiju su RS i SRB, kako je već rekao bojan
Oznake za Crnu Goru su MN i MNE
Ala sad rade štamparije naljepnica za auta!
(DXLVIII)
NINDZOR
30.12.2006., 11:01
[COLOR=Blue][SIZE=4][B]Najbolji Download Na Mrezi, Besplatne Registracije U Narednih Mesec Dana!....
bojan p
30.12.2006., 11:03
Hm, ovo mi deluje na spam... sada da vidimo kada će da stane...
codemaker
30.12.2006., 11:45
Ne samo da je spam, vec se reklamira link sa kog se skidaju piratske verzije i razmenjuju krekovi.
Nije samo za kljuc vec i za BAN zreo drugar...
Code ja već video da je popio ban
bojan p
30.12.2006., 13:12
Ovo zaslužuje i više od bana, al' ajde za početak i ban može da pomogne.