PDA

Vidi punu verziju : SEMINARSKI O INTELIGENCIJI POMAGAJTE

KLAVIRKA
18.12.2003., 23:52
PIŠEM SEMINARSKI RAD NA TEMU -RAZVOJ I MERENJE INTELIGENCIJE-,AKO SE RAZUMEŠ U POMENUTO PIŠI MI MNOGO ĆEŠ MI POMOĆI.HVALA U NAPRED

Nietzsche
19.12.2003., 00:47
Heh, sad bi Machiavelli i Nietzsche pitali:

1) Sta ja imam od toga sto ti pomazem?
2) Da li bih time mogao nekog drugog da ugrozim, ko ne trazi pomoc drugog nego se sam trudi? Da li je moralno pomoci drugome pri mogucnoscu da se drugome naudi?

Salim se, malo filozofiranja u negativnom kontekstu :)

Ne znam o inteligenciji toliko da bih pisao referat ili bilo kakav rad.

klavirka
19.12.2003., 14:22
KOLEGA,HVALA .
BAR TE JE OVA TEMA ZAINTERESOVALA.NEMA SUMNJE DA TI
FILOZOFIJA DOBRO IDE.IMAMO NEŠTO ZAJEDNIČKO,U FEBRUARU POLAŽEM FILOZOFIJU, NADAM SE NAJBOLJEM.MOŽDA MOŽEMO DA RAZGOVARAMO O NEKOM FILOZOFU?NARAVNO AKO ŽELIŠ DA MI POMOGNEŠ DA DOPUNIM SVOJE ZNANJE.AKO SI ZA PIŠI,MOŽDA I TI NAUČIŠ NEŠTO OD MENE.POZDRAV.

Nietzsche
19.12.2003., 18:56
Filozofisanje nikome ne odbijam. Slobodno postavi neku temu pa cemo razmotriti.

klavirka
20.12.2003., 10:41
PODELA ARISTOTELOVIH SPISA I DELA NA
teorijska
prakttična
pojetička ili poetička.ŠTA JE ISPRAVMO OD OVA DVA?TO ME VRLO INTERESUJE,JER STALNO NAILAZIM ČAS JEDNO, ČAS NA DRUGO.
HVALA.NIJE NEKA TEMA, ALI ME VRLO INTERESUJE.
KAKO TI OBJAŠNJAVAŠ BITAK?A KAKO JESTOS?

Nietzsche
20.12.2003., 11:46
Ispravno je "poeticke", ali mozes kazati i "pojeticke" sigurno bi te profesor razumeo i ne bi pravio problem. To "pojeticke" ja sam video kod Djurica, u Istoriji helenske etike... ima tu dosta gramatickih gresaka...

Terminoloski problem oko pojmova "bivstvovanje", "bivstvujuce", "bitak", "bice" i "bivstvo" je neizbezan jer nas jezik valjda ne moze da popuni sve rupe koje filozofija uspe da stvori tragajuci za sto jasnijim definisanjem ontoloskih kategorija. Problem je i dan-danas otvoren. Postoje neki Hrvatski prevodi, postoje i neki nasi, ali se od interpretatora do interpretatora (svi od autora su samo interpretatori) razlikuje objasnjenje datih pojmova.

Evo nekih razgranicenja:
Bivstvujuce je ono sto jeste (grcki: το ον). Bivstvovanje je jestanje (το ειναι, znaci "je" ili "jeste") onog bivstvujuceg. Pojam bica moze se negde pronaci istovetnim s pojmom bivstva (obicno u modernijoj interpretaciji), a znaci "ono sto jeste", no ovde ima nekih teskoca (jer je istovetno s onim malocas navedenim bivstvujucim). Potom, tu je Aristotelov izraz ουσια (koristi se samo u razumevanju Aristotela), sto znaci bivstvo, a gde je to bivstvo u stvari prvotno bivstvujuce (prvo medju bivstvujucim stvarima). U principu, kod Aristotela, bivstvo (takodje moze se govoriti i o bicu, ono je "ovo nesto", "ovaj covek", "ova ptica"...) se deli na supstanciju (ιποκειμενον), koja je podlezeca (ili "ovo nesto" kao pojedinacno), i na stastvo ili bit koje pridolazi (forma, eidos). Od ovih pridolazecih postoje slucajno pridolazece stvari - recimo: covek odredjene boje koze, ili neke odredjene sklonosti - i po sebi pridolazece ili bit: sustina coveka kao vrste je da ima razum.

Sto se tice pojma "bitka", ja sam nedavno cuo da ga poistovecuju sa jestanjem, dakle, sa pojmom "bivstvovanje", mada se meni ovo ne dopada. Siguran sam da ima i drugih tumacenja. S druge strane, pojam "bice" i dalje se moze prevesti kao ili jedno od bivstvujucih ili samo bivstvujuce.

klavirka
21.12.2003., 12:57
HVALA.
ZNAŠ ONO "BIĆE JEST,NEBIĆE NIJE";BAŠ FINA MISAO.

klavirka
21.12.2003., 12:57
HVALA.
ZNAŠ ONO "BIĆE JEST,NEBIĆE NIJE";BAŠ FINA MISAO.

vecabgd
22.12.2003., 01:54
psiholog sam i bice mi drago ako budem mogla da ti pomognem, moj mail je vecabgd@tehnicom.net, javi se.

nisu svi filozofi
18.01.2004., 19:40
Ispravno je "poeticke", ali mozes kazati i "pojeticke" sigurno bi te profesor razumeo i ne bi pravio problem. To "pojeticke" ja sam video kod Djurica, u Istoriji helenske etike... ima tu dosta gramatickih gresaka...

Terminoloski problem oko pojmova "bivstvovanje", "bivstvujuce", "bitak", "bice" i "bivstvo" je neizbezan jer nas jezik valjda ne moze da popuni sve rupe koje filozofija uspe da stvori tragajuci za sto jasnijim definisanjem ontoloskih kategorija. Problem je i dan-danas otvoren. Postoje neki Hrvatski prevodi, postoje i neki nasi, ali se od interpretatora do interpretatora (svi od autora su samo interpretatori) razlikuje objasnjenje datih pojmova.

Evo nekih razgranicenja:
Bivstvujuce je ono sto jeste (grcki: το ον). Bivstvovanje je jestanje (το ειναι, znaci "je" ili "jeste") onog bivstvujuceg. Pojam bica moze se negde pronaci istovetnim s pojmom bivstva (obicno u modernijoj interpretaciji), a znaci "ono sto jeste", no ovde ima nekih teskoca (jer je istovetno s onim malocas navedenim bivstvujucim). Potom, tu je Aristotelov izraz ουσια (koristi se samo u razumevanju Aristotela), sto znaci bivstvo, a gde je to bivstvo u stvari prvotno bivstvujuce (prvo medju bivstvujucim stvarima). U principu, kod Aristotela, bivstvo (takodje moze se govoriti i o bicu, ono je "ovo nesto", "ovaj covek", "ova ptica"...) se deli na supstanciju (ιποκειμενον), koja je podlezeca (ili "ovo nesto" kao pojedinacno), i na stastvo ili bit koje pridolazi (forma, eidos). Od ovih pridolazecih postoje slucajno pridolazece stvari - recimo: covek odredjene boje koze, ili neke odredjene sklonosti - i po sebi pridolazece ili bit: sustina coveka kao vrste je da ima razum.

Sto se tice pojma "bitka", ja sam nedavno cuo da ga poistovecuju sa jestanjem, dakle, sa pojmom "bivstvovanje", mada se meni ovo ne dopada. Siguran sam da ima i drugih tumacenja. S druge strane, pojam "bice" i dalje se moze prevesti kao ili jedno od bivstvujucih ili samo bivstvujuce.

Zar te nije mrzelo da sve ovo prepises iz knjige? Mislim da je u pitanju knjiga koja se zove "Kant i kljunar".

Nietzsche
18.01.2004., 20:32
.....

klavirka
02.04.2004., 23:22
ČISTO DA VAS OBAVESTIM SEMINARSKI SAM IPAK URADILA SAMOSTALNO. PROFESORKA JE ODUŠEVLJENA, A JA SAM IZUZETNO ZADOVOLJNA.NIJE DA SE HVALIM, ALI TEK DA SE SNA DOBILA SAM DEVETKU.

pravni filozof
04.04.2004., 23:03
cestitamo !
predlazem da procitas Hajdegerovu raspravu o bicu i nebicu. nesto najbolje napisano na tu temu.
nadam se da se i ostali slazu o tome. :D

Truman
07.04.2004., 14:53
PIŠEM SEMINARSKI RAD NA TEMU -RAZVOJ I MERENJE INTELIGENCIJE-,AKO SE RAZUMEŠ U POMENUTO PIŠI MI MNOGO ĆEŠ MI POMOĆI.HVALA U NAPRED
Ne mogu mnogo direktno da ti napisem osim da sam se ja jedno vreme interesovao za tu teme i veliki broj podataka nasao na internetu.Ako znas engleski koristi pretrazivac i nacices i neke studije.Preporucujem ti da nadjes rezime studije psihologa Kokosove (Cox-mislim da je tako) koja je meni bila dosta zanimljiva.Inace na internetu mozes naci mnogo toga o ovoj temi -od raznih definicija pa sve u sitna crevca.

No_Mercy
29.04.2004., 13:47

Ne moras mnogo da se brines za svoju inteligenciju, dovoljno je da da ti "Q" prati, tezi "I":-)

Ako nikome drugom, barem sebi ces biti dobra :twisted: :wink:

A i to je nesto veruj mi, narocito ako zelis da to nesto podelis i sa drugima:-)

A inteligencija, to si sigurno vec cula ima raznih...
neke se mere i "blesimetrom", neke mogu da se "okace macku o rep" etc, etc...

Vidim da sam okasnila malo za cestitke, ali evo, ipak, da ti i ja ovom prilikom cestitam:-) "Ziva bila, velika porasla":-)

Pozdrav.

"Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju"- Vuk Karadzic