Vidi punu verziju : Pravna nauka,Klasicna muzika i UEFA takicenja
bojanbeader@ptt.yu
16.12.2003., 15:45
Dragi Krusevljani,
Ima li medju Vama mladih,fakultetski obrazovanih i nadarenih osoba(po mogucnosti devojaka),sa kojima se mogu ostvariti kontakti i razmenjivati misljenja o pravu,klasicnoj muzici i fudbalskim takmicenjima u organizaciji UEFA.Ako ima,javite se.
Srdacan pozdrav Bojan
eh bojane,jel ovo trik pitanje? pozdrav i tebi
Loengrin
28.05.2004., 16:32
Neka mi je dopušteno da preformulišem pitanje iz uvoda za ovu temu.
Naime,želeo bih da se pozabavimo pitanjem kakav je danas muzički život u Kruševcu,da li je zadovoljavajuć ili zapušten,šta je uzrok takvom stanju i šta je na njegovom razvoju potrebno učiniti?
Verujem da bi ovo,pored ostalog što je na početku teme istaknuto(istina,od strane autora teme nedovoljno precizno),moglo pomoći da se sagleda i pomogne razvoj muzičkog života u gradu.Ja lično mislim da je on danas veoma zapušten,mogućnosti nedovoljno iskorišćene i da se na tome mora raditi. Jer,Kruševac je do sada iznedrio brojne talente,i koncertni život u njemu mora biti bolji.
Poklanjam ti Mozarta...Simfoniju br.40... g-moll...
Loengrin
02.06.2004., 15:33
Hvala na najpopularnijoj Mocartovoj Simfoniji,veoma mi je draga.
Samo,koliko poznaješ i voliš klasičnu muziku i koje kompozitore?
Napokon,mi se nalazimo na forumu za Kruševac,pa bih pitao i šta predlažeš po pitanju unapređenja njegovog muzičkog života? 8)
Skolovani muzicar... sta vise reci :)
Loengrin
04.06.2004., 16:07
Najpre,hvala još jednom mojoj sagovornici Lenni. :D
A sada,Kruševac ima solidne uslove za razvoj muzičkog života.Pored niže i srednje muzičke škole,dva su idealna mesta za postavljanje podijuma za simfonijske koncerte.
- prvo,na Slobodištu,u Amfiteatru,već postoji prostor za to.Tu se može izvesti Betovenova Deveta Simfonija.Bio bi to veliki dug Stanislavu Biničkom,koji je rođen u obližnjem selu Jasika i koji je svojim prvim izvođenjem ove simfonije u Beogradu 1910.godine,utro put daljem razvoju srpskog muzičkog života.U Kruševcu,ona još nije izvođena. :)
- drugo,u Pionirskom Parku,sa strane prema putu za Pojate,postoji idealan neiskorišćen prostor za postavljanje podijuma koji može u svako doba godine biti aktivan.Tu bi se mogli držati prigodni klasični,pre svega simfonijski,koncerti.
Dakle,šta mislite i šta biste još predložili?Posebno Kruševljani,kojima bi ovo itekako značilo. :wink: :idea:
...ne mora odmah simfonija, orkestar od 120 članova i sl. To je organizaciono kompleksno (verujte mi, znam o čemu pričam). Ali, da se organizuje gudački kvartet, ili neki kamerni ansambl, e to...A i tu bi se našlo repertoara koji nije za bacanje, a? :D
Kasnije, kad stvar zaživi i uzme korena, može i varijanta "hor i orkestar", sa sve scenografijom i pratećim artefaktima. Trenutno, prijalo bi mi da makar Muzička škola redovno organizuje koncerte svojih đaka i nastavnika (ali da o tome obaveste i javnost...), a mesto bi se našlo (obzirom na nevelik interes, mogla bi i manja sala, KCK je idealan).
Loengrin
05.06.2004., 15:39
...ne mora odmah simfonija, orkestar od 120 članova i sl. To je organizaciono kompleksno (verujte mi, znam o čemu pričam). Ali, da se organizuje gudački kvartet, ili neki kamerni ansambl, e to...A i tu bi se našlo repertoara koji nije za bacanje, a? :D
Kasnije, kad stvar zaživi i uzme korena, može i varijanta "hor i orkestar", sa sve scenografijom i pratećim artefaktima. Trenutno, prijalo bi mi da makar Muzička škola redovno organizuje koncerte svojih đaka i nastavnika (ali da o tome obaveste i javnost...), a mesto bi se našlo (obzirom na nevelik interes, mogla bi i manja sala, KCK je idealan).
Da li Vam je poznato da sve ovo,što Vi predlažete,u Kruševcu se drži već godinama.Od 1985.godine naovamo,održan je veliki broj raznih kamernih koncerata,a Simfonijski Orkestar iz Krasnojarska(Rusija),sa dirigentom Ivanom Špilerom,gostovao je još oktobra 1991.godine u Kruševačkom pozorištu,i prvi put u gradu izveo ''Šeherezadu'',Nikolaja Rimskog-Korsakova i ''Klasičnu Simfoniju'' Sergeja Prokofjeva.Samo,u poslednje dve godine,koncertni život kao da je zamro.Sve se svelo na lokalne amaterske horove,sa pesmicama srpske i ruske duhovne muzike.Mislim da je vreme da se tu nešto menja.
Rečto kazano,vreme je za TEMELJIT ISKORAK.I zato,pripremiti gostovanja većih simfonijskih ansambala. :) 8)
slazem se sa 037 da prvo treba krenuti sa necim ,,manjim,, (kam.a. ili gud.kvartet) simf.bi bio prevelik shok za ovaj grad :)(bezobrazna sam znam :twisted: )
Loengrin
06.06.2004., 15:37
Pored već do sada iznetog,pojavila se i inicijativa da se na brdu Bagdala izgradi nova koncertna hala,upravo namenjena za klasične,pre svega simfonijske koncerte.Zaista,bio bi to poduhvat dostojan Evropskog priznanja,samo s obzirom na finansijska sredstva i potrebu angažovanja velikog broja stručnjaka raznih specijalnosti,bar zasad,teško ostvarljiv.Ipak ne gubimo Nadu;jednog dana se to i ostvari.
Da podstim sada na jedan poučan primer.Nemački grad Bamberg,veliki je kao Kruševac.Ali,ovaj grad ima u svetu proslavljene ''Bamberške Simfoničare'',koji su sa raznim uglednim dirigentima ostvarili vrhunske interpretativne domete.
Korisno i za Kruševac,zar ne? :idea:
Loengrin
11.06.2004., 22:17
Obavešten sam da se u Kruševcu 10.juna,u mozaik-sali opštinske Skupštine,održao resital ''Dua Jelena'' za violinu i violončelo.Dali je neko od kruševljana,posetilaca ovog foruma,prisustvovao koncertu?Ako ima,pozivam da se iznesu sadržaj programa i utisci o izvođaču i prisutnoj publici.
Pozdrav
Loengrin
17.06.2004., 16:41
Kruševac je do sada dao značajan broj istaknutih muzičkih talenata i stvaralaca.Osvrnuo bih se samo na neke od njih.
Pored Stanislava Biničkog,po svoj prilici najvećeg muzičkog pregaoca rodom iz Kruševačkog kraja(njegovo ime nosi kamerni muški hor,koji u Kruševcu deluje od 1973.godine),koji se istakao i kao kompozitor i kao dirigent(već je rečeno da je prvi u Beogradu izveo Betovenovu Devetu Simfoniju),tri su talenta najznačajnija.
Prvi među njima je pijanista Dušan Egerić.Još kao dečak,ispoljio je veliki muzički dar.Bio je zapažen već u četvrtoj godini,kada je vešto svirao instrumente sa klavijaturom.No,za klavir je pokazao prirodni dar.
Druga dva talenta su violinistkinje,sestre Mirjana i Biljana Kitanović.Do sada su završile studije muzike u Švajcarskoj i ostvarile uspešne koncertne nastupe.Mirjana je na primer,sa Beogradskom Filharmonijom i dirigentom Mladenom Jaguštom na ''Mokranjčevim danima'' u Negotinu,izvela Bramsov tehnički veoma zahtevan,Violinski Koncert,D-Dur,opus 77.
Zaista,Kruševac bi morao više da se zauzme na organizovanju svog muzičkog života.Ovi,a i drugi talenti rođeni i stasali u njemu,rečito na to upozoravaju.
Da li u Krusevcu postoje klupske svirke? Volela bih da znam, jer nisam krusevljanka i sasvim slucajno sam zalutala na ovaj podforum. :wink:
Loengrin
18.06.2004., 15:59
Da li u Krusevcu postoje klupske svirke? Volela bih da znam, jer nisam krusevljanka i sasvim slucajno sam zalutala na ovaj podforum. :wink:
Pardon! :) U ovoj temi,govori se pre svega o klasičnoj muzici i potrebi njenog afirmisanja u Kruševcu. :D
Koliko je meni poznato,u Kruševcu postoji Klub Kulturnog Centra,gde se,često u kasnijim večernjim satima,priređuju svirke za koje mislim da je u ovom pitanju reč. :?
Loengrin
18.06.2004., 16:10
Neka mi je dopušteno da preformulišem pitanje iz uvoda za ovu temu.
Naime,želeo bih da se pozabavimo pitanjem kakav je danas muzički život u Kruševcu,da li je zadovoljavajuć ili zapušten,šta je uzrok takvom stanju i šta je na njegovom razvoju potrebno učiniti?
Verujem da bi ovo,pored ostalog što je na početku teme istaknuto(istina,od strane autora teme nedovoljno precizno),moglo pomoći da se sagleda i pomogne razvoj muzičkog života u gradu.Ja lično mislim da je on danas veoma zapušten,mogućnosti nedovoljno iskorišćene i da se na tome mora raditi. Jer,Kruševac je do sada iznedrio brojne talente,i koncertni život u njemu mora biti bolji.
8) :D :idea: :idea:
Loengrin
22.06.2004., 16:34
Koliko ja mogu da zapazim,učesnici ovog Kruševačkog podforuma vrlo su neozbiljni. :) I zato smo tu mi,učesnici ove teme,da bismo uneli malo više ozbiljnosti i kritičkog mišljenja o životu u Kruševcu. :D Nadam se da je i to moguće.Najbolje je kada se priča o muzici i pre svega klasičnoj. 8) Takođe,može i o pravu i pravnom životu u gradu.Što se tiče UEFA takmičenja,ako se Napretku posreći da ponovo bude vodeći tim u zemlji,ni to Kruševljanima ne gine,zar ne :?:
I zato,kako lepo reče predsednički kandidat Boris Tadić,SAMO NAPRED :D
klasicnoj muzici u ks-u?nema je osim par pokusaja koji su se neslavno zavrsili,mislim da je nesto u tom pravcu bilo organizovano u pozoristu.fudbal?kup uefa?daleko smo mi od toga.i pravo,pravo ne postoji kod nas jedino pravo je pravo suskavih novcanica.boris tadic?boli me uvo za politiku i borisa tadica,svi su se oni pokazali i dokazali.
razuveri me ako mozes,ali to nije karakteristika krusevca nego cele zemlje(osim ovog dela o kupu uefa)
Loengrin
23.06.2004., 16:08
Bravo Sokiću,ne mogu Te razuveriti.Naprotiv,slažem se.
No,ja se najviše interesujem upravo za klasičnu muziku.Što se tiče njenog afirmisanja u Kruševcu,mislim da bi dobro bilo da se i ovom prilikom iznose ideje,pa i vode razgovori na ovaj način.Reci mi,dali voliš klasičnu muziku,koji Ti je najomiljeniji kompozitor i dali ideš na koncerte?Dali barem na televiziji pratiš emisije na ovu temu?
Takođe,pozvao bih i ostale učesnike ovog foruma da o ovoj temi nešto kažu.
Klasična muzika,najdublje je čovekovo životno i stvaralačko iskustvo...
ja i moja drugarica
29.06.2004., 14:08
bojane jel si ti beder
Loengrin
02.07.2004., 16:41
Pa,ako se ja pitam,i ja bih voleo među Kruševljankama upoznati upravo onu devojku koja je ozbiljna,obrazovana i ume da ceni i poštuje umetnost i iskrenu ljubav.Dakle onu sa kojom se može lepo i iskreno razgovarati i razmenjivati mišljenja o stvarima iz ove teme,u prvom redu o klasičnoj muzici.Dakle,ozbiljne i obrazovane devojke,koje živite i radite u Kruševcu,izvolite.
Loengrin
10.07.2004., 00:34
Pored već do sada iznetog,pojavila se i inicijativa da se na brdu Bagdala izgradi nova koncertna hala,upravo namenjena za klasične,pre svega simfonijske koncerte.Zaista,bio bi to poduhvat dostojan Evropskog priznanja,samo s obzirom na finansijska sredstva i potrebu angažovanja velikog broja stručnjaka raznih specijalnosti,bar zasad,teško ostvarljiv.Ipak ne gubimo Nadu;jednog dana se to i ostvari.
Da podstim sada na jedan poučan primer.Nemački grad Bamberg,veliki je kao Kruševac.Ali,ovaj grad ima u svetu proslavljene ''Bamberške Simfoničare'',koji su sa raznim uglednim dirigentima ostvarili vrhunske interpretativne domete.
Korisno i za Kruševac,zar ne? :idea:
U vezi sa ovim,želeo bih da navedem jedan koristan primer.
U Nemačkom gradu Bambergu,uz puno angažovanje solista i orkestra Bamberških Simfoničara,ovog meseca se održava festival pod nazivom ''Bamberške Letnje Noći''(''Bamberger Sommer Nacht''),orkestrom većinom diriguje njegov aktuelni šef-dirigent Džonatan Not.Festival traje do 29.jula,a program,kao i drugo o Horu i Orkestru Bamberških Simfoničara,može se videti i na sajtu www.bambergersymphoniker.com
Sve ovo navodim samo kao poučan primer.Jer i Kruševac,koji je po broju stanovnika upravo kao Bamberg,treba da,u cilju što bolje muzičke prosvećenosti,organizuje letnji festival sličan ovome. 8)
Loengrine,imao si sto se tice klasike,izuzetnu baletsku predstavu na zatvaranju Vidovdanskih svecanosti.
Loengrin
12.07.2004., 14:53
Loengrine,imao si sto se tice klasike,izuzetnu baletsku predstavu na zatvaranju Vidovdanskih svecanosti.
Nisam,zbog razdaljine i obaveza,bio u mogućnosti da je vidim.Koliko mi je poznato,to je ''Grk Zorba'',u izvođenju baleta SNP iz Novog Sada.Ko je prisustvovao predstavi,može izneti utiske. 8)
Inače,ja u svojim tekstovima ovde,mislim na potrebu jedne prave koncertne sezone u Kruševcu,bez povremenih gostovanja ''s mene na uštap'',naših domaćih instrumentalnih solista.Poslednjih nekoliko godina,oguglalo se u to. :evil:
Loengrin
14.09.2004., 16:50
Da li je muzički život u Kruševcu zamro? Ovde se ima u vidu klasična muzika i klasični koncerti.Zaista,mora se oživeti!
Ponovo iznosim primer Nemačkog grada Bamberga,gde u koncertnoj dvorani ''Jozef Kailbert'',''Bamberški Simfoničari'' 16.septembra otvaraju koncertnu sezonu 2004/05.Diriguje njihov aktuelni šef-dirigent Džonatan Not.Koncert počinje u 20 časova,program se reprizira naredne večeri u Bonu.
Na programu su dela Đerđa Ligetija(''Polifonije San Franciska'',orkestarski komad),Ludviga Van Betovena(Osma Simfonija,F-Dur,opus 93.),u drugom delu koncerta,ponovo Đerđ Ligeti(''Rumunski Koncert'') i Leoša Janačeka(orkestarska ''Simfonijeta'').
Tokom sptembra,''Bamberški Simfoničari'',drže još dva redovna koncerta,22.i 30.septembra.Prvi diriguje Džonatan Not,drugi Leon Botštajn.
Koncertna sezona u Bambergu traje do juna 2005.godine.
Ovo navodim,jer je Bamberg po veličini i ekonomskim potencijalima kao Kruševac,a za razliku od njega ima dobro razvijen muzički život.Da se Kruševac uči. :idea:
Loengrin
30.09.2004., 15:15
Kako se jedan od naših najvećih muzičkih festivala,36 Beogradske Muzičke Svečanosti,prati i doživljava u Kruševcu?Da li neko od Kruševljana ide na BEMUS?I jesu li Kruševljani zainteresovani da vide nekog od učesnika ovog festivala u Kruševcu ove godine?
Meni je posebno u sećanju ostalo jedno gostovanje,priređeno u okviru tadašnjeg,23 BEMUS-a,1991.godine.Gostovao je Simfonijski Orkestar iz Krasnojarska i po prvi put u Kruševcu izveo simfonijsku svitu ''Šeherezada'' Nikolaja Rimskog Korsakova i Prvu,''Klasičnu'' Simfoniju,Sergeja Prokofjeva.Na programu su bile i minijature ruskih majstora.
Slično gostovanje,priređeno je i tri godine kasnije,u okviru 26 BEMUS-a,kada je koncert u Kruševcu priredio kamerni ansambl Novosibirske Filharmonije,pod vođstvom Mihaila Turiča,prvog violiniste,potom i dirigenta ovog ansambla.Centralna tačka tog koncerta,bio je ciklus za sopran i orkestar ''Iluminacije'',Bendžamina Britna,takođe prvi put izveden u Kruševcu.Sudelovala je sopran Ljudmila Gros-Marić.
Pa Kruševljani,šta mislite? 8)
Loengrin
10.11.2004., 21:41
Pa Kruševljani,Vi biste napokon morali da se trgnete iz učmalosti i prionete na posao organizovanja muzičkog života u gradu.Koliko mi je poznato,klasičnih koncerata gotovo da i nema.Šta je uzrok tome? Pa to je stvarno sramota! I Leskovac ima svoj Kamerni Orkestar,Kraljevo je u zadnje dve godine organizovalo veći broj simfonijskih koncerata,a Kruševac? Da se muzički život u njemu odmah organizuje.Sa većim brojem atraktivnijih klasičnih i simfonijskih koncerata.Da se Kruševljani napokon upoznaju sa velikim delima muzičke prošlosti i sadašnjosti.Setimo se šta je Platon rekao o odnosu muzike i države.Date su u ovoj temi već i neke ideje o tome.
Muzička sezona je u toku i ozbiljno opominje kulturne poslenike i funkcionere Kruševca. :roll:
karadagli
07.12.2007., 09:53
Koliko ja mogu da zapazim,učesnici ovog Kruševačkog podforuma vrlo su neozbiljni. :) I zato smo tu mi,učesnici ove teme,da bismo uneli malo više ozbiljnosti i kritičkog mišljenja o životu u Kruševcu. :D Nadam se da je i to moguće.Najbolje je kada se priča o muzici i pre svega klasičnoj. 8) Takođe,može i o pravu i pravnom životu u gradu.Što se tiče UEFA takmičenja,ako se Napretku posreći da ponovo bude vodeći tim u zemlji,ni to Kruševljanima ne gine,zar ne :?:
I zato,kako lepo reče predsednički kandidat Boris Tadić,SAMO NAPRED :D
Ima nečeg "herojskog" u načinu razmišljanja ovog lika;)