Vidi punu verziju : Fakultet za uslužni biznis Novi Sad
Potrebni su mi podaci o Fakultetu za uslužni bibiznis
na Novosadskom sajmu. Ukoliko neko ima informacije
molila bih da se javi. Unapred hvala.
VLADA_BG
20.02.2004., 18:27
POGLEDAJ WWW.FABUS.EDU.YU
TEL> 021420083
AKO SI IZ BEOGRADA IMAS PREDAVANJA I U BGU UNEVERZITET BRACA STAMENKOVIC TEL>754320
Sta znate o Fabusu u Novom Sadu??
Koje smerove ima?? Koliko kosta godina? Za prijemni se polaze OI, jel??
Hvala!! :D
Jao,ja sam jedino cula od jednog decka sto je sad 4 godina da je fax super,ali niceg vise ne mogu da se setim :)
French Spirit
23.04.2005., 22:54
http://www.fabus.edu.yu/
:idea: :arrow: Hvala!! :D
Mislim da je fax. i vise nego OK, ali....Traje 3 god.!!? To me malo buni...
gost_bg
24.04.2005., 20:25
Ja sam apsolvnt na fabusu, fakultet je super,
traje 3 god jer prema zakonu o univerzitetu fakultet moze trajati od 3-6 godina
fakultet je prihvatio bolonjsku deklaraciju
a saznaćeš sve na sajtu fakulteta
Postoje centri po dosta gradova po Srbiji
Školarina ti je 1170€
Bila sam na prezentaciji za fax i stvarno je ekstra...jedina steta je sto danas ovaj nas "zakrzljali" narod to nista ne ceni....Moje misljenje je da su privatni bolji...ali bas zbog ljudi koji to ne cene....vecina se opredeljuje za drzavni. ja sam razmisljala za privatni..a jedna poznanica mi je rekla da su kod nje u firmi na konkursu...odbili devojku koja je zavrsila megatrend a primili devojku koja je na trecoj godini ekonomskog.... e pa sad... i sta mi tu mozemo...jedino da i od ekonomskog napravimo privatni...e mozda ce onda poceti da ih cene...
MADA FABUS JE DALEKO BOLJI OD MEGATRENDA...(to je moje misljenje) tako da samo napred....super je fah!
Pa valjda ce se nesto u ovoj zemlji promeniti... :wink:
Ja sam student druge godine na Fabusu, vise sam nego zadovoljna i programom i profesorima. U ovoj zemlji postoje brojne predrasude u vezi privatnih fakulteta i sigurno je da se one nece iskoreniti tako brzo, ali niko ne moze da tvrdi nesto dok se sam ne uveri. Zar je stvarno istina da ce student bolje nauciti nesto ako se boji profesora, uzasno napisane knjige ili neceg treceg, a pritom se trese na ispitu i priseca svih onih groznih iskustava drugih studenata? Ma dajte! Ne znam za ostale, ali ako je meni gradivo zanimljivo, lepo prezentovano i ako imam osecaj da ce mi sve to definitivno trebati u poslu, ne samo da cu to bolje nauciti vec i lakse. Zato sam zadovoljna Fabusom. Pa i mi Srbi cemo jednog dana prihvatiti privatne fakultete (i privatnike uopste) na neki drugi nacin. Moram priznati da sam i ja bila skeptik pre nego sto sam upisala fax, ali imam mnogo prijatelja sa drzavnih fakulteta, imam s kim da uporedim iskustva tako da sam uverena da nisam pogresila. Sledece godine upisujem smer menadzment u turizmu i sportu. Svima koji razmisljaju o tome da upisu Fabus savetujem da to slobodno urade, naravno ako im se svidjaju smerovi. Definitivno se necete pokajati.
Pozdrav!
Jeca'SU
05.06.2005., 21:10
U Subotici je veruj mi katastrofa,sto se ovog faksa tice.
Ne znam kako je u N.Sadu ,ali ovde je pravi ocaj.
Na Fabusu sam(necu reci koja godina)i smatram da sam kompetentna da kazem svoje misljenje.Koordinacija je ocajna..ako je tako i u N.Sadu ,bezite sa Fabusa.Sve je to sumljivo.Proverite
I moj je savet BEŽITE OD FABUSA i drugih privatnih fakulteta.
Ja sam završila na privatnom, ludilo prosek (što se dalo i očekivati kad je tolika školarina) i odem u London, gde i sad živim, ali djavola, ne mogu da se zaposlim. Ko kaže da se privatni priznaju u svetu LAŽE. Osetila sam na svojoj koži kako je to kad te bledo gledaju i nemaju pojma o kom faksu pričaš, a odbiju te kao od šale. Kažu: "Da si završila državni možda bi i mogla da položiš neke još ispite (misle na nostrifikaciju) i ne bi bilo problema, ovako...". Čoveče, posmatraju me kao da imam srednju školu.
Elem, vratim se ja u Srbiju, upišem državni i kad treba samo idem i polažem ispite. Do tada, za svet, imam samo srednju školu.
I još nešto: da sam znala, kad sam upisivala privatni i plaćala silne školarine, tražila bih im da dodju kod mene kući da me ispituju i pritom da mi još i poklon donesu (za te pare valjda sam zaslužila).
Jeca'SU
06.06.2005., 21:20
Pozdrav GOSTU
Istomisljenici :D
Recimo kod nas u Subotici ,skolarina je iznosila 1200eura+knjige(koje su obavezne da kupis,a ni jedna ne iznosi ispod 800 din. PDV)+ispiti,da bi na kraju morali jos i u Novi Sad da idemo da polažemo,iako je drugačije rečeno.Predavanja nisu redovita,ispiti se odlayu u pet do dvanaes....
Sve u svemu FABUS :x :?:
Ja sam sa Fabusa i najiskrenije ti kazem zarad tvojeg dobra bezi sto dalje. Vecina ljudi koja ima bar nesto u glavi i nisu tatini i mamini sinovi ce ti reci isto. Samo neko ko ima koristi od toga ce ga hvaliti.
H V A L A !!
Cula sam vec sve to jos sa milion strana! Tako da "gde ima dima...." :roll: :shock: 8)
Verujem vam!! :D Pozdrav!
MALA GARAVA
19.10.2006., 00:35
sta mislite o njemu???i u kom ste centru?
Ako vec mislis da upisujes privatni fax, upisi bk! neces se pokajati! taj fabus je smesan, bez uvrede ali trebali su dobro razmisliti pre ili se kao ti raspitati!
maricaa
20.10.2006., 21:23
Pomoc oko Fabusa Ako neko nesto zna kakav je fabus kao fakultet da li ga upisati ili ne neka mi pomogne.....
Bilo kakva informacija mi je znacajna jer zelim da se prebacim sa drzavnog faksa na fabus ili karice zbog mnogobrojnih razloga
HVALA UNAPRED
_Milanche_
20.10.2006., 22:02
Ja imam drugaricu koja studira Fabus u jednom "konsulativnom centru" i uopste nije zadovoljna.Kaze da se za novac koji se daje a ne daje se malo 1200 evra ne pruza se nista.Kaze da je situacija u cenrali u Novom Sadu odnosno Sremskoj Kamenici bolja ali da ga vise nikad ne bi upisala.
S obzirom na istva ljudi koji studiraju priatne fakultete iz oblasti ekonomije i finansija mislim da je najbolja opcija Beogradska bankarska akademija.
roxy135
20.10.2006., 23:11
Prebaci se na Megatrend... :D
Salim se, sta ja znam, navela si dva fakulteta koja su specificna, Karice, koji su van zemlje i FABUS koji ima milion konsultativnih centara gde je stanje po pricama studenata jako lose.
roxy135
20.10.2006., 23:12
Pa ja bas mislim da je devojka na FABUS-u.
MALA GARAVA
23.10.2006., 00:51
upisala sam ga.a zasto mislis da je smesan????deluje mi da je ok.a ja sam cula da bk nije nista posebno.i kako su krenuli sa gasenjem svega sto je od karica,sumnjam da ce se i faks ugasiti i postati ne priznat.na fabusu dosta prof.predaje sa bk,u beogradu.i jedan od osnivaca fabusa je neki prof,sa bk.
_Milanche_
23.10.2006., 02:27
upisala sam ga.a zasto mislis da je smesan????deluje mi da je ok.a ja sam cula da bk nije nista posebno.i kako su krenuli sa gasenjem svega sto je od karica,sumnjam da ce se i faks ugasiti i postati ne priznat.na fabusu dosta prof.predaje sa bk,u beogradu.i jedan od osnivaca fabusa je neki prof,sa bk.
evo ovo je iskustvo moje drugarice koja studira u jednom od konsultativnih centara FABUS-a.
Predavanja im se odrzavaju samo vikendom i petkom popodne u terminu od 8 uvece do 12 uvece i subotom od 8 ujutru do 8 uvece kao i nedeljom.
Pored cinjenice da je vrlo diskutabilan kvalitet nastave koji se odrzava u kontinuitetu od 12 sati jos je zanimljije kako se odvija nastava po pojedinim predmetima.
Naime za jedan "vikend" se odrzava predavanje iz samo jednog predmeta tako da celokupna nasta iz nekog predmeta traje samo jedan vikend.Sledeci vikend su predavanj iz drugog predmeta i tako redom.To vise lici na vecernju skolu nego na univerzitet.
Ispiti su posebna prica sem 3 ili 4 ispita koji se polazu u Sr.Kamenici ostali se polazu u "konsultativnim centrima".
Svi ispiti do jednog u "konsultetivnim centrima" se polazu pismeno.Kontrola je toliko jaka da je moja drugarica polozila 20 ispita na prepisivanje.Za ove ispite koji su se polagali u Kamenici morala je malo i da nauci.
Kaze da je naucila taman toliko da ne zna ni sta je to "dohodak".Od njih oko 30 oliko ih je bilo u "konsultetivnom centru" svega je jedan momak stvarno ucio i ispite polagao na znanje.Ostali su fakultet zavrsili na prepisivanje(uz precutnu saglasnost profesora).
Sto se tice literature koja se koristi na Fabusu za nju kazu da je jako dobra i kvalitetna.
Prakticna nastava ne postoji.Posle skoro zavrsenog fakulteta uopste nije zadovoljna i kaze da je pogresila kod izbora.
To je ono sto ja znam i ne uliva mi poverenje.
MALA GARAVA
23.10.2006., 14:13
evo ovo je iskustvo moje drugarice koja studira u jednom od konsultativnih centara FABUS-a.
Predavanja im se odrzavaju samo vikendom i petkom popodne u terminu od 8 uvece do 12 uvece i subotom od 8 ujutru do 8 uvece kao i nedeljom.
Pored cinjenice da je vrlo diskutabilan kvalitet nastave koji se odrzava u kontinuitetu od 12 sati jos je zanimljije kako se odvija nastava po pojedinim predmetima.
Naime za jedan "vikend" se odrzava predavanje iz samo jednog predmeta tako da celokupna nasta iz nekog predmeta traje samo jedan vikend.Sledeci vikend su predavanj iz drugog predmeta i tako redom.To vise lici na vecernju skolu nego na univerzitet.
Ispiti su posebna prica sem 3 ili 4 ispita koji se polazu u Sr.Kamenici ostali se polazu u "konsultativnim centrima".
Svi ispiti do jednog u "konsultetivnim centrima" se polazu pismeno.Kontrola je toliko jaka da je moja drugarica polozila 20 ispita na prepisivanje.Za ove ispite koji su se polagali u Kamenici morala je malo i da nauci.
Kaze da je naucila taman toliko da ne zna ni sta je to "dohodak".Od njih oko 30 oliko ih je bilo u "konsultetivnom centru" svega je jedan momak stvarno ucio i ispite polagao na znanje.Ostali su fakultet zavrsili na prepisivanje(uz precutnu saglasnost profesora).
Sto se tice literature koja se koristi na Fabusu za nju kazu da je jako dobra i kvalitetna.
Prakticna nastava ne postoji.Posle skoro zavrsenog fakulteta uopste nije zadovoljna i kaze da je pogresila kod izbora.
To je ono sto ja znam i ne uliva mi poverenje.
ja sam ga ves upisala,tako da mi nema druge...u beogradu mi se ne cini da je tako...
MALA GARAVA
23.10.2006., 14:15
Ako neko nesto zna kakav je fabus kao fakultet da li ga upisati ili ne neka mi pomogne.....
Bilo kakva informacija mi je znacajna jer zelim da se prebacim sa drzavnog faksa na fabus ili karice zbog mnogobrojnih razloga
HVALA UNAPRED
ja sam ga upisala i na prvoj sam godini.tako da ne znam nista puno o faksu,ali po pricama nije los....a gde bi ga ti upisala???
_Milanche_
23.10.2006., 15:09
ja sam ga ves upisala,tako da mi nema druge...u beogradu mi se ne cini da je tako...
videces sama pa ces razmisliti,mozes da predjes negde posle prve godine ako ti se ne svidi,nista lakse od toga.
maricaa
23.10.2006., 19:25
ja sam ga upisala i na prvoj sam godini.tako da ne znam nista puno o faksu,ali po pricama nije los....a gde bi ga ti upisala???
Ja razmisljam o prelasku sa drzavnog ekonomskog faksa na fabus u Cacku...zbog mnogobrojnih razloga a najvise oko problema nekih profesora na ekonomiji u Kragujevcu.....placam stan i sve ostalo pa mi skolarina na fabusu sve to manje kosta a ipak kad placam dobijem neko postovanje od faksa kakvog NEMA NITI CE BITI na ekonomiju u kragujevcu...koliko se prica oko tog fabusa da ima sve i svasta JA licno mmislim da je Ekonomski fakultet u Kragujevcu najgori po tom pitanju...... :roll: :!: :!: :!:
MALA GARAVA
24.10.2006., 14:20
videces sama pa ces razmisliti,mozes da predjes negde posle prve godine ako ti se ne svidi,nista lakse od toga.
u pravu si!!!videcu...........
MALA GARAVA
24.10.2006., 14:23
Ja razmisljam o prelasku sa drzavnog ekonomskog faksa na fabus u Cacku...zbog mnogobrojnih razloga a najvise oko problema nekih profesora na ekonomiji u Kragujevcu.....placam stan i sve ostalo pa mi skolarina na fabusu sve to manje kosta a ipak kad placam dobijem neko postovanje od faksa kakvog NEMA NITI CE BITI na ekonomiju u kragujevcu...koliko se prica oko tog fabusa da ima sve i svasta JA licno mmislim da je Ekonomski fakultet u Kragujevcu najgori po tom pitanju...... :roll: :!: :!: :!:
u svakom slucaju ce ti biti bolje na fabusu,nego na drzavnom.a diploma je ista...diplomirani ekonomista!!!srecno!
clubbing
27.06.2007., 14:40
Pozdrav svima,
završio sam Višu poslovnu Megatrend, i odlučio da se prebacim na 3. godinu Fabusa, odnosno Fakulteta za ulužni biznis, na smer Finansije.
Raspitao sam se o školarini, odsecima i drugim detaljima, ali me zanima da li je tačno da po završetku 3. godine i diplomiranju dobijam zvanje diplomiranog ekonomiste, iako fakultet traje samo 3 godine?
To sam pitao i u studentskoj službi, rekli su mi da da je to jedini fakultet u Srbiji koji radi po Bolonji i da se zaista dobija zvanje dipl ecc.
Ako na forumu ima ljudi koji su završili Fabus, zanima me i kako se diploma ceni na tržištu rada.
Hvala unapred!
liberal82
28.06.2007., 00:12
nisi jedini koji to pita......
ne mozes biti diplomirani ekonomista sa 3 godine i to ni po kojoj bolonji.......
Pozdrav svima,
završio sam Višu poslovnu Megatrend, i odlučio da se prebacim na 3. godinu Fabusa, odnosno Fakulteta za ulužni biznis, na smer Finansije.
Raspitao sam se o školarini, odsecima i drugim detaljima, ali me zanima da li je tačno da po završetku 3. godine i diplomiranju dobijam zvanje diplomiranog ekonomiste, iako fakultet traje samo 3 godine?
To sam pitao i u studentskoj službi, rekli su mi da da je to jedini fakultet u Srbiji koji radi po Bolonji i da se zaista dobija zvanje dipl ecc.
Ako na forumu ima ljudi koji su završili Fabus, zanima me i kako se diploma ceni na tržištu rada.
Hvala unapred!
I onda neko pita zasto postoji diskriminacija privatnih fakulteta. Dakle, naravno da je prva laz da je FABUS "jedini fakultet u Srbiji koji radi po Bolonji", posto od prosle godine SVI fakulteti u Srbiji rade po novom Zakonu, dakle po Bolonji.
Druga laz, nakon 3 godine mozes dobiti zvanje diplomirani ekonomista samo ako si superwondermegaultra pametan pa 5 godina studija (odnosno 300 kredita) strpas u 3. Cisto sumnjam da je FABUS to uspeo, posto bi to znacilo da student treba da radi oko 70 sati nedeljno... Nakon 3 godine (180 kredita) dobija se zvanje ekonomista, a nakon 5 godina (300 kredita) zvanje dipl. ekonomista. Listu zvanja imas na www.mps.sr.gov.yu. Na ogromnu zalost svih kvazi fakuleta ova se lista mora postovati i ne moze FABUS, RABUS ili koznakakoABUS da primenjuje neke svoje arsine.
Dakle, ako hoces titulu dipl. ecc, onda moras imati 5 godina studija, bez obzira da li je fakultet privatni ili drzavni.
Jedva cekam akreditaciju...
Srdjan_NS
30.06.2007., 14:17
Ma sam naziv mu je debilan, usluzni biznis ako bi se to prevelo na srpski ispade usluzni posao,sta mu to uopste dodje.Inace jako je dobar faks,Bojan Kostres ga je zavrsio za 11 dana.
CobRa-SiC-
30.06.2007., 14:54
Na fabusu možeš jedino dobiti, narodcki rečeno, kitu u bulju...
Pa mismo u srednjoj ekonomskoj radili teže stvari nego štose tamo rade... :roll:...
zoran84s
30.06.2007., 23:46
Ja imam ortaka koji studira FABUS u Valjevu dao je uslov za drugu godinu a mislim da je ucio oko 3 SATA UKUPNOOOOO.
:mad: :mad: :mad:
IgorPop
08.09.2007., 20:21
Po zavrsetku ovog fakulteta ces dobiti strucni naziv ekonomista-Bachelor degree i to su ti osnovne studije koje traju 3 godine kao i na svim fakultetima sirom Evrope koji rade po Bolonji!! Ukoliko nastavis dalje da se skolujes treba ti jos 2 godine da bi stekao strucni naziv Diplomirani ekonomista-Master.
ma, ako mislis da ces sa te 3 god. "studiranja" dobiti nesto sem "zvanja", varas se... ne znam ko jos zaposljava "ekonomistu sa FABUSA" no hard feelings
dr.koki
08.09.2007., 23:55
Pozdrav svima,
Hvala unapred!
I posle Megatrenda i posle FABUS-a dobijas od normalnih(inteligentnih) ljudi titulu maminog i tatinog sincica koji nije mogao da zavrsi neki normalan fakultet nego otisao na jednu od tih ustanova za cuvanje zaostale dece. Ako zelis nesto da budes zavrsi drzavni fakultet, a ako bas zelis privatni onda lepo odi na neki strani npr. Cambridge, Oxford, Yale, Harvard, Princeton.... videces da razliku izmedju nasih i "njihovih" privatnih fakulteta.
zoranpetrovic84
09.09.2007., 00:01
diplomirani kurton.
IgorPop
09.09.2007., 10:38
Ne brini se clubbing, ovo ti je gomila seljaka koja pricaju o necemu o cemu nemaju pojma!!
Da se razumemo, na Fabusu je lakse nego na nekim drzavnim fakultetima, ali tako je isto lakse i na evropskim univerzitetima nego u Srbiji!Ukoliko stvarno hoces da naucis, naucices svuda!! Ja imam princip da necu nista da prepisem!! Voleo bi da vidim ove paljevine u slicnoj situaciji da li bi prepisali?! Sve zavisi od tebe! Ukoliko zelis da naucis, imas uslove kakve su oni videli samo na filmovima. Samo u Srbiji je prosek studiranja 7 godina.. U evropi je prosek 3,5godina za trogodisnje fakultete a to je i smisao Bolonje, da studenti zavrse predvidjeni program za odredjeno vreme. Da li vam je tesko, teze? Jeste, ali to tako nije normalno! Imate puno pravo da se bunite ali nemojte napadati ljude koji studiraju na privatnim fakultetima nego se borite za svoja prava. A za po neke sa privatnih fakulteta se ne brinite, mi cemo se vec nekako snaci..
A pro po maminih i tatinih sinova (visina skolarine predpostavljam).. Niza je nego sto moj brat placa na drzavnom fakltetu u Novom Sadu.. Toliko o tome
IgorPop
21.09.2007., 11:59
Fabus je ekstra fakultet i ako zelis da naucis, ovde ces nauciti! Ukoliko zelis da zavrsis lakse, prepises, smuvas.. upisi neki drugi privatni fakultet a na Fabusu ces ipak morati da ucis. Ipak to i nije tako tesko, ne ucis sve od jednom nego polazes preko kolokvijuma, provesori (mahom redovni, sa drzavnih ekonomskih uneverziteta) su izuzetno otvoreni i spremni na saradnju, uslovi su ekstra...
Ja sam prezadovoljan i samo napred
grebicka
21.09.2007., 13:46
Ja sam sa Fabusa i najiskrenije ti kazem zarad tvojeg dobra bezi sto dalje. Vecina ljudi koja ima bar nesto u glavi i nisu tatini i mamini sinovi ce ti reci isto. Samo neko ko ima koristi od toga ce ga hvaliti.
cerka mog dragog prijatelja `uci` taj fax...on mi kaze da je silne pare dao,cerka polaze cas ovde cas u ns...on nesto jurio i po cacku da cerki `upisu` ocenu koju su zaboravili da upisu :shock:
oni su se silno pokajali.
markidjani
23.09.2007., 15:12
Pre svega ogorcen sam na ljude kolji pljuju na FABUS.Ne mogu da verujem.
Pre svega ja sam ga zavrsio...pre toga sam studirao na drzavnom ali posto sam se zaposlio nisam imao sanse da stignem na predavanja,Fabus mi je dao sansu da studiram vanredno.
Na Fabusu se UCI i verujte ja to znam...knjiga se deli na 3 dela i polaze se kolokvijum za svaki deo.Kasnije se ocena sabira ...u slucaju da preskocis moras izaci na celi ispit sto je i normalno.
Vecina ljudi koji pljuju su ljudi koji su upisali misleci da ce neko za njih zavrsiti i da ce dobijenom diplomom odmah dobiti posao.
NECEEEEEE
Sve zavisi kakvo si znanje poneo sa sobom.Ljudi koji kukaju na predavanja kako su im losi uslovi kako nemaju redovna predavanja...ti isti ljudi da zive u BG i da nista ne rade ne bih opet isli i slusali jer im uvek nesto smeta.Ko hoce da nauci moze i treba da se trudi , a ne da kuka.Tvoje znanje zavisi od tebe , a ne da se stalno sere po profesorima.Kazu hej nece da me prime sa Fabusom on ne valja. Pa normalno kada ne intervju za posao ne znaju sta je Bilans stanja i bilans uspeha.
Mi odnosno svi vi koji hocete da upisete privatni shvatite da buducnost zavisi od vas.Edukacija se ne zavrsava diplomom.Pa ja da radim u Finansijskoj ins. i da mi neko dođe i ne zna sta su obrtna sredstva isterao bih ga van.
Tako da FABUS je super faks ako hoces da ucis (A SVE JE DO TEBE) ali ako mislis da ces zavrsenim faksom dobiti posao i uci u trku i konkurenciju bez znanja i ulaganja u svoju pamet zajeb.... si se.
To je moje misljenje, a ta preseravanja koji je cenjeniji faks....pa HARVARD naravno
A oni koji kukaju i pljuju poslao bih na drzavni pa da vide kako izgleda tortura,ispit,kada ti se noge tresu jer ne smes profesora nista pitati a kamoli da se zameris jer mozes odmah traziti ispisnicu.
Dosta od mene..svim ljudima koji zele da uce i koji veruju u sebe saljem veliki pozdrav (BILI TO SA DRZAVNOG ILI PRIVATNOG FAKSA)
Forma_Ideale
23.09.2007., 18:38
Zavrsavam drzavni fakultet, i zadovoljna sam njime. Jer, upisala sam fax da bih ucila. One koje znam, a upisali su privatne "fakultete", platili su da ne bi ucili. Znam ljude i sa FABUS-a i sa FAM-a, i sa TIMS-a i slicnih "fakulteta", i cujem od njih da se slabo koji "kolokvijum" radi na faxu. Uglavnom ga ponesu kuci da ga urade. Sto kao cinjenica, govori samo za sebe... :D Te je stoga opste negodovanje i nevrednovanje privatnih fakulteta, opravdano. Jer, zasto je bilo ko, ko je upisao privatni fax, upisao bas privatni, a ne drzavni? Ili zato sto nema prosek iz skole, ili zato sto ne moze da polozi prijemni, ili zato sto mu se ne studira u pravom smislu te reci, pa plati i sit se naodmara. Jer znam i milion njih, koji su upisali drzavni fax, pa zbog nesposobnosti da ga zavrse, presli na FABUSE, FAMOVE i TIMSE...
IgorPop
23.09.2007., 20:38
Zavrsavam drzavni fakultet, i zadovoljna sam njime. Jer, upisala sam fax da bih ucila. One koje znam, a upisali su privatne "fakultete", platili su da ne bi ucili. Znam ljude i sa FABUS-a i sa FAM-a, i sa TIMS-a i slicnih "fakulteta", i cujem od njih da se slabo koji "kolokvijum" radi na faxu. Uglavnom ga ponesu kuci da ga urade. Sto kao cinjenica, govori samo za sebe... :D Te je stoga opste negodovanje i nevrednovanje privatnih fakulteta, opravdano. Jer, zasto je bilo ko, ko je upisao privatni fax, upisao bas privatni, a ne drzavni? Ili zato sto nema prosek iz skole, ili zato sto ne moze da polozi prijemni, ili zato sto mu se ne studira u pravom smislu te reci, pa plati i sit se naodmara. Jer znam i milion njih, koji su upisali drzavni fax, pa zbog nesposobnosti da ga zavrse, presli na FABUSE, FAMOVE i TIMSE...
Ajde molim te nemoj vise da LUPAS GLUPOSTI i o onim stvarima o kojima nemas pojma bolje ti je da cutis !!!
Mislim KOLOKVIJUM SE NOSI KUCI AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAA
_Pinokio_
23.09.2007., 21:11
Ja necu komentarisati kako se radi na kom (drzavni ili privatni) posto tek treba da krenem na fakultet u oktobru, ali je istina da su iz mog odeljenja u gimnaziji privatne fakultete (u ovom slucaju FABUS i FAM) upisali ucenici koji nisu mogli na drzavni i koji zele da lagano zavrse studije. I naravno bili su medju najlosijim djacima u odeljenju...
Ne znam ni jednog izuzetnog (dobro, boljeg) djaka koji je odlucio da ce bolje napredovati na privatnom nego na drzavnom...
To je jos jedan razlog zasto postoji takva slika o privatnim fakultetima...
Pozdrav
IgorPop
23.09.2007., 21:39
Pa ok, vecina boljih je otisla na drzavne, ali i vecina nema para da plati privatni. Ne kazem da ce svako ko ima para ici na privatni, ali je to definitivno jedan od razloga!
Meni nije problem da platim, nije nesto ni skupo cak kontam da je jeftinije nego na drzavnom. Ne zelim da studiram 7 godina (Prosecno studiranje u Srbiji), zelim da studiram 3 godine. Zabole me za Fabusovu diplomu, zanima me samo znanje koje sam pokupio i koje cu pokupiti, ljude koje sam i koje cu upoznati itd.. Mislim da cu na master studije opet upisati privatni fakultet ovaj put Beogradsku Bankarsku Akademiju koja po meni ima kvalitetniji program nego ekonomski fax! Mene zanima berza, to cu i usavrsiti a te price da necemo nista nauciti okacite macku o rep. Znam prilicno ali tek sto vise znam kontam koliko ne znam i nameravam da se usavrsavam konstantno, a zvao se fakultet kibuz imbus rebus li klitus ne zanima me, mene zanima kvalitetan program, dobri profesori, dobri uslovi a za ostalo cu se sam snaci. Finish: Ko izgubi 4 godine svog zivota i par hiljada evra samo da bi dosao do diplome, a zavrsi bez znanja bolje da se odma ubije. Pozdrav za kolege
Forma_Ideale
23.09.2007., 22:37
Pa ok, vecina boljih je otisla na drzavne, ali i vecina nema para da plati privatni. Ne kazem da ce svako ko ima para ici na privatni, ali je to definitivno jedan od razloga!
Meni nije problem da platim, nije nesto ni skupo cak kontam da je jeftinije nego na drzavnom. Ne zelim da studiram 7 godina (Prosecno studiranje u Srbiji), zelim da studiram 3 godine. Zabole me za Fabusovu diplomu, zanima me samo znanje koje sam pokupio i koje cu pokupiti, ljude koje sam i koje cu upoznati itd.. Mislim da cu na master studije opet upisati privatni fakultet ovaj put Beogradsku Bankarsku Akademiju koja po meni ima kvalitetniji program nego ekonomski fax! Mene zanima berza, to cu i usavrsiti a te price da necemo nista nauciti okacite macku o rep. Znam prilicno ali tek sto vise znam kontam koliko ne znam i nameravam da se usavrsavam konstantno, a zvao se fakultet kibuz imbus rebus li klitus ne zanima me, mene zanima kvalitetan program, dobri profesori, dobri uslovi a za ostalo cu se sam snaci. Finish: Ko izgubi 4 godine svog zivota i par hiljada evra samo da bi dosao do diplome, a zavrsi bez znanja bolje da se odma ubije. Pozdrav za kolege
A zasto da placam shklj privatni "fax", kad o trosku budzeta mogu da zavrsim kvalitetne drzavne studije? :shock:
IgorPop
23.09.2007., 22:55
A zasto da placam shklj privatni "fax", kad o trosku budzeta mogu da zavrsim kvalitetne drzavne studije? :shock:
Pa ti nemoj da platis!
Neki ljudi te pare zarade za jedan dan, neko za nedelju dana a neko za mesec dana.
I nije im puno da plate za nesto gde ce provoditi godinu dana po nekoliko sati dnevno.
Znaci placa se za kvalitet studija (dovodjenje profesora sa drzavnih fakulteta), mesto u amfiteatru (ne moramo da dodjemo pola sata ranije da bi seli na stolicu), ne moram da se vitlam po gradu da nadjem mesto za parkiranje, ekstra zgrada, tehnicka opremljenost, ljubazno osoblje, normala odnos sa profesorom kod koga mogu da udjem u kancelariju i kazem mu da mi TO TO i TO smeta na njegovim predavanjima a ne da cutim i pazim da se ne zamerim, zato sto sam upoznao bar 5-6 ljudi sa kojima sa svakim ponaosob mogu da otvorim nesto .................................................. .................................................. .................................................. ........................................
I sve to za cenu od 100.000? Moj brat placa 103.000 na drzavnom DAKLE?
_Pinokio_
23.09.2007., 23:16
Vecina govori kako su i drzavni skupi...
Kako za koga... Ako ste na budzetu nisu... A ako ste dobri onda ste na budzetu...
Nekako svi kada govore o drzavnim stavljaju samofinansiranje na prvo mesto, pre budzeta... Pa dajte ispite pa eto budzet...
PoZz
IgorPop
23.09.2007., 23:19
Da, eto ja ocistio godinu pre roka sa veoma dobrim prosekom ali nema budzeta. Tj ostajem na porodicnom
Forma_Ideale
24.09.2007., 00:22
Pa ti nemoj da platis!
Neki ljudi te pare zarade za jedan dan, neko za nedelju dana a neko za mesec dana.
I nije im puno da plate za nesto gde ce provoditi godinu dana po nekoliko sati dnevno.
Znaci placa se za kvalitet studija (dovodjenje profesora sa drzavnih fakulteta), mesto u amfiteatru (ne moramo da dodjemo pola sata ranije da bi seli na stolicu), ne moram da se vitlam po gradu da nadjem mesto za parkiranje, ekstra zgrada, tehnicka opremljenost, ljubazno osoblje, normala odnos sa profesorom kod koga mogu da udjem u kancelariju i kazem mu da mi TO TO i TO smeta na njegovim predavanjima a ne da cutim i pazim da se ne zamerim, zato sto sam upoznao bar 5-6 ljudi sa kojima sa svakim ponaosob mogu da otvorim nesto .................................................. .................................................. .................................................. ........................................
1. Pa da znas i da ne placam, jer od I do, evo sad IV godine, svaku zavrsavam o trosku budzeta
2. Na drzavnim faxovima ima mesta u amfiteatru, jos nije dosao neko a da nije seo! :-D Taj tti je komentar bas smesan
3.I na drzavnom faxu mozes da kazes profesoru "to, to i to" ako imas argumente i ako si realan u pogledu "zamerke". Postoje i evaluacije njihovog rada.
4. Mozda cemo mi kroz milion godina imati privati fax koji ce biti poput Oxforda. U ovom trenutku vremena, te privatne nazovi skole su nam "luk i voda" i opsta smejurija. Cinjenica je.
Kraj diskusije
IgorPop
24.09.2007., 00:34
Cinjenica je da ne znas puno o privatnim fakultetima. To je kao kad bi ja pravio paralelu izmedju tvog i Kragujevackog faxa (smesno)
kamudarafte
24.09.2007., 15:51
Greska. Statisticki gledano, privatne fakultete najvise upisuje srednja klasa, dakle porodice sa nekim normalnim prosecnim primanjima koje eventualno dignu kredit ako nisu ustedele ili na neki drugi nacin obezbedile novac za studije. Da se razumemo, deca bogatih roditelja pre odlaze u inostranstvo nego sto ostaju ovde na privatnim fakultetima. Ali velika je vecina onih obicnih i prosecnih ljudi (u pogledu materijalnog statusa) na privatnim fakultetima.
Sto se tice Beogradske bankarske akademije, imao sam licno prilike da se uverim kakav je kvalitet studija i studenata. Jednom recju - tragikomicno. U stvari, to su vec dve reci...
Za Finish se slazem. ;)
Dodao bih jednu veoma bitnu stvar, a to je frapantna cinjenica kako se danas malo radi i uci. Meni fakultet super ide (da kucnem u drvo) ne zato sto sam ekstra pametan ili inteligentan, vec zato sto sam od prvog dana fakulteta celu tu stvar shvatio kao posao. Dakle, potpuno isto kao sto cu sutra svakoga dana raditi 8 sati, sada cu uciti i biti na fakultetu 8 sati. Koga god da sam video da se tako ponasa, taj nije imao problema sa studiranjem. Jedina razlika je sto ne primam platu za svoj rad, ali uzmite tu sumu koju dajete na privatnim fakultetima i sami potrosite taj novac dok studirate na drzavnom. I eto male platice. Ovako placate nesto sto su vasi roditelji vec platili kroz doprinose i razne dazbine...
IgorPop
24.09.2007., 16:44
Greska. Statisticki gledano, privatne fakultete najvise upisuje srednja klasa, dakle porodice sa nekim normalnim prosecnim primanjima koje eventualno dignu kredit ako nisu ustedele ili na neki drugi nacin obezbedile novac za studije. Da se razumemo, deca bogatih roditelja pre odlaze u inostranstvo nego sto ostaju ovde na privatnim fakultetima.
Neki kazu da je srednja klasa nestala, a sad ispada da su vecina.. Ok slazem se da je pola ljudi na faxu iz porodica sa normalnim primanjima, ali definitivno ima i onih sto ne znaju sta ce sa parama (dodji da vidis vozni park). Kazes da u deca bogatih studiraju u inostranstvu, to je tacno al bih dodao EXTRA bogatih, jer se skolarine krecu oko 20.000eura za jednu godinu (ako nemaju stipendiju) a to ne moze svako da plati.
Sto se studiranja tice jedan sam od retkih kome ne pada na pamet da prepise ni kad moze jer od toga nemam nista (kao sto rekoh ne tezim diplomi)
Sto se BBA tice ne bi se slozio sa tobom jer je nju osnovao Ekonomski institut (uz finansijsku pomoc nekolicine banaka) koji je drzavna institucija i koji ima tradiciju od oko pola veka raznih istrazivanja na polju ekonomije, pitanja vezana za makroekonomiju, razna investiciona istrazivanja,.. Prof. dr. Dejan Eric je Direktor EI a sada je i prodekan BBA, uz to on je jedan od najvecih eksperata u nasoj zemlji za berzu i investiciono bankarstvo uopste, redovni profesor EF u BG.. Kod njega sam polagao principe menadzmenta i najkrace receno odusevljen sam njegovim radom, pristupu studentima, predavanjima, ...
Pa ti nemoj da platis!
1. Ne zelim previse da se mesam u raspravu oko drzavnih i privatnih fakuilteta posto radim na drzavnom, pa cu verovatno biti subjektivan, ali...
2. potpuno si kontradiktoran-kazes privatni su bolji, a kao argument za visoke cene navodis da "placa se za kvalitet studija (dovodjenje profesora sa drzavnih fakulteta". Pa sta su ti profesori, Spajdremeni pa kada odu sa drzavnog pretvaraju se u neke super profesore koji su odjednom otvoreni za saradnju, dele ispite u kolokvijume, strasno su nacitani???!!! Mislim, to su isti ljudi, zar ne? Ili mislis da oni potpuno prelaze na privatni faks i opet se iz Piter Parkera posle 30 i vise godina na drzavnom faksu pretvaraju u neke nadljude? Nije mi bas jasno...
2. mesta u amfitetaru su stvarno nekada problem, ali se i to da resiti, nije bas da je to pravilo...
3. mesto za parkiranje? ko ti je to jedan od argumenata za faks, onda sam zaista sludjen.
4. Uvek sam misljenja da se profesorima moze raci i to i to i to, ali da su studenti ponekad previse plasljivi i da pustaju da profesori (i asistenti) rade i sta smeju i sta ne smeju...
IgorPop
26.09.2007., 13:35
Nisam rekao da su spajdermeni nego da je odnos prema studentu drugaciji, a sto je to tako nije pitanje za mene nego za vas "profesore" (Money make's the world around). Dovodjenje profesora sam spomenuo u kontekstu toga da nama ne predaju neki anonimusi koji veze sa predmetom nemaju (kako se ovde da cuti), nego neki sasvim normalni ljudi koji poznaju svoj posao i koji su priznati i poznati u svojoj bransi! Sto se ostalog tice (mesta u amfiteatru, ponasanje sluzbenika prema studentima, objekat, tehnika, mesta za parkiranje..) to su male sitnice koje puno znace! Naravno da nisam upisao
Fakultet Za Usluzni Biznis zbog toga, samo navodim neke prednosti istog.
Nisam rekao da su spajdermeni nego da je odnos prema studentu drugaciji, a sto je to tako nije pitanje za mene nego za vas "profesore" (Money make's the world around). Dovodjenje profesora sam spomenuo u kontekstu toga da nama ne predaju neki anonimusi koji veze sa predmetom nemaju (kako se ovde da cuti), nego neki sasvim normalni ljudi koji poznaju svoj posao i koji su priznati i poznati u svojoj bransi! Sto se ostalog tice (mesta u amfiteatru, ponasanje sluzbenika prema studentima, objekat, tehnika, mesta za parkiranje..) to su male sitnice koje puno znace! Naravno da nisam upisao
Fakultet Za Usluzni Biznis zbog toga, samo navodim neke prednosti istog.
OK. Necu ulaziti ni u sta drugo osim u ovo-po Zakonu o Univerzitetu, profesor drzavnog fakulteta ne moze da radi na konkurentskom privatnom fakultetu. To znaci da ce svi o kojima ti pricas (a koji vec sada rade na crno i mogu dobiti otkaze na svojim fakultetima da ima neke drzave ovde) morati da se opredele-ili drzavni ili privatni faks. Zasto je ovo bitno? Pa zato sto ce svi fakulteti morati da prodju akreditaciju i ja postavljam pitanje (bez poznatog odgovora unapred), koliko ce profesora drzavnih fakulteta odluciti da ode na privatni (pre nego sto ovaj dobije akreditaciju; naime da bi on uopste dobio akreditaciju, mora imati najamnje 70% stalno zaposlenih profesora, dakle ne honoraraca) i ako je to mali broj, da li ce uopste ti fakulteti dobiti akreditaciju. Samo razmislite, nista ne sugerisem. Uzgred, ovde mozda i najmanje mislim na FABUS, ali mnogi drugi fakulteti ce veoma tesko dobiti dozvolu da nastave sa radom.
IgorPop
27.09.2007., 12:40
Naravno, ja sam za to da se i Fabusu oduzme licenca ukoliko se utvrdi da se polaze preko baba i striceva ili da ne zadovoljava bilo kakve druge predvidjene kriterijume. Bitno je da je po novom zakonu student svakog fakulteta koji ne prodje akreditaciju maksimalno zasticen u smislu da mu se ostavlja rok od 2 godine da zavrsi isti, a ako ne uspe onda mu se priznaju svi polozeni ispiti i bez ikakvog prijemnog prelazi na srodni fax. To je i razumljivo jer je drzava ta koja je dala licencu da se fakultet osnuje i pocne sa radom. Ja sam za to da samo oni fakulteti koji imaju kvaltetan program nastave sa radom, naravno taj se program mora i primenjivati, za rigorozne ne najavljene kontrole, inspektore koji delaju kao studenti... SVE U SVEMU za kvalitetno visoko obrazovanje, bilo ono drzavno ili privatno ! !
kamudarafte
28.09.2007., 08:55
Naravno, ja sam za to da se i Fabusu oduzme licenca ukoliko se utvrdi da se polaze preko baba i striceva ili da ne zadovoljava bilo kakve druge predvidjene kriterijume. Bitno je da je po novom zakonu student svakog fakulteta koji ne prodje akreditaciju maksimalno zasticen u smislu da mu se ostavlja rok od 2 godine da zavrsi isti, a ako ne uspe onda mu se priznaju svi polozeni ispiti i bez ikakvog prijemnog prelazi na srodni fax. To je i razumljivo jer je drzava ta koja je dala licencu da se fakultet osnuje i pocne sa radom. Ja sam za to da samo oni fakulteti koji imaju kvaltetan program nastave sa radom, naravno taj se program mora i primenjivati, za rigorozne ne najavljene kontrole, inspektore koji delaju kao studenti... SVE U SVEMU za kvalitetno visoko obrazovanje, bilo ono drzavno ili privatno ! !
Zar vi ozbiljno shvatate tu najavljenu akreditaciju fakulteta, bilo privatnih, bilo drzavnih? Setite se samo sta je bilo sa akreditacijom visih (sada visokih skola). Vecina od onih koji nisu dobili akreditacije su ulozile zalbu i naknadno ipak dobile. Naravno, bilo je tu svakojakih pritisaka pa cak i fizicki napad na jednog od clanova komisije za akreditaciju. Da ne spominjem da su sve vise skola sa podrucja KiM i razni departmani smesteni u nekadasnjim osnovnim skolama akreditaciju iz politickih razloga dobile bez problema. Vrsi se hiperprodukcija "intelektualaca" i to onih koji ce sutra sedeti u birokratiji i ciniti drzavni aparat ove zemlje. Jednom recju, velika se tu para vrti, a imajuci u vidu korupciju u nasim ministarstvima, sumnjam da ce akreditacija nesto bitno promeniti univerzitetsku mapu Srbije. Proteci ce mnogo vode Dunavom i otici ce jos mnogo mladih i kvalitetnih kadrova preko grane dok se bitnije ne promene stvari u nasoj prici. Bar je tako na mom fakultetu: asistenti se zadrzavaju na tom radnom mestu maksimum godinu dana i odmah pale u inostranstvo. Od ono malo asistenata koji su ostali jer su nekim drugim stvarima vezani za nasu zemlju, stvarno ne vidim potencijal za kvalitetan profesorski kadar. U celoj toj prici ne vidim kako ce tek na privatnim fakultetima da se formira kvalitetan kadar osim, opet ponavljam, ako se stvari u dogledno vreme ne promeni.
IgorPop
28.09.2007., 10:42
Ne znam, zivi bili pa videli. Ja ipak malo ozbiljnije shvatam tu akreditaciju i mislim te cinjenice koje iznosis idu na ruku akreditorima. Tacno je da je covek iz komisije napadnut i to je samo dokaz da nece svi proci akreditaciju. Neke skole jesu u vanrednom roku prosle akreditaciju ali PONOVICU samo one kojima je ostavljen predvidjeni rok da neke greske isprave. Prilicnom broju je odmah oduzeta licenca bez prava trazenja nove (mislim god. dana). Veliki broj visih skola (pogotovo privatnih) je ostao bez licence i ja to pozdravljam. Jedino sto je sigurno je da su vlasnici tih privatnih skola enormno bogati, da bi sve uradili samo da skola prodje akreditaciju, ali je ipak nisu prosli..
kamudarafte
29.09.2007., 18:22
Neke skole jesu u vanrednom roku prosle akreditaciju ali PONOVICU samo one kojima je ostavljen predvidjeni rok da neke greske isprave. Prilicnom broju je odmah oduzeta licenca bez prava trazenja nove (mislim god. dana).
(preuzeto iz "Danas" od 26.07.2007.)
Beograd - Odlukom Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje koji je razmatrao žalbe neakreditovanih viših škola, dozvole za rad su dobile još tri škole i to Viša zdravstveno sanitarna škola "Visan", kojoj je akreditovan jedan studijski program, Viša medicinska škola iz Ćuprije (akreditovana dva programa) i Beogradska akademija računarskih tehnologija, kojoj je takođe akreditovan jedan program. Akreditaciju programa su dobile i Viša tehničko-tehnološka škola iz Vranja i Viša politehnička škola iz Beograda. Ove škole će u septembru moći da upisuju nove studente.
Predsednik Nacionalnog saveta Srđan Stanković je za Danas rekao da je Savet razmatrao 34 predmeta, 20 je vraćeno Komisiji za akreditaciju na ponovno razmatranje, a devet žalbi je odbijeno. Prema njegovom mišljenju, neće biti vremena ni mogućnosti za škole čiji su predmeti vraćeni Komisiji da do septembra dobiju akreditaciju i upišu studente.
Kao sto vidis, akreditaciju su dobile i skole kojima nije ostavljen rok da isprave "neke greske".
Jedino nisam uspeo da saznam sta je sa tih 20 zalbi koje su vracene na ponovno razmatranje. Negde sam procitao da su neke resene pozitivno, tj. odobrena je akreditacija, ali te skole nisu stigle da upisu studente jer je vec kasno.
IgorPop
29.09.2007., 20:50
Pa, ok to je 3 skole akreditovano ali dosta ih je odbijeno. Neka rade ljudi svoj posao i to je to
Prof. dr. Dejan Eric je Direktor EI a sada je i prodekan BBA, uz to on je jedan od najvecih eksperata u nasoj zemlji za berzu i investiciono bankarstvo uopste, redovni profesor EF u BG.. Kod njega sam polagao principe menadzmenta i najkrace receno odusevljen sam njegovim radom, pristupu studentima, predavanjima, ...
khm Eric vec ~2 godine nije na ef, a i nikad nije bio redovan profesor.
Forma_Ideale
04.10.2007., 12:39
Ovo je dobro! :D:D:D
IgorPop
04.10.2007., 17:47
Ne zanima me EF u BG tako da ne pratim njegov rad, ne znam da li 2 godine ne predaje ali znam da je tamo predavao i da je bio profesor sto ipak ne manja sustinu:!::!:
ne kazem ja nista samo navodim nesto sto je chinjenica kao sto je i chinjenica da je sa faxa otishao zbog korupcionaske afere.
IgorPop
04.10.2007., 19:18
Nisam cuo nista o aferi jel mozes da ispricas ukratko? Inace moj utisak o njemu je da je do srzi posten, zna posao, zna da motivise i ima stroge kriterijume - po meni idealan profesor
CobRa-SiC-
04.10.2007., 21:26
Ajd samoda dodam dasu na prezentaciji Fabusa *****li o priemnom koi ima šeset pitanja... od togae dovoljno osamnes tačnih odgovora za prolazak... A pitanjasu iz oblasi i filma i muzike i koekakvih drugih gluposti...
I zamiliobi nekog dami objasni po kom osnovue privatni korisnii od državnog... ?...
Dase nelažemo, menie sve jasno... samo oću maloda guram nos vude...
IgorPop
05.10.2007., 09:38
Ajd samoda dodam dasu na prezentaciji Fabusa *****li o priemnom koi ima šeset pitanja... od togae dovoljno osamnes tačnih odgovora za prolazak... A pitanjasu iz oblasi i filma i muzike i koekakvih drugih gluposti...
...
To je apsolutna ne istina. Polaze se 2 puta po 20 pitanje iz jednog od ponudjenih par predmeta. Ja sam licno polagao informatiku i ekonomiku preduzeca!
IgorPop
05.10.2007., 09:39
I zamiliobi nekog dami objasni po kom osnovue privatni korisnii od državnog... ?...
Dase nelažemo, menie sve jasno... samo oću maloda guram nos vude...
TI mora da si neki drzavni zavrsio?
CobRa-SiC-
05.10.2007., 13:56
To je apsolutna ne istina. Polaze se 2 puta po 20 pitanje iz jednog od ponudjenih par predmeta. Ja sam licno polagao informatiku i ekonomiku preduzeca!
Pa otkud znam... takosu pričali na prezentaciji...
CobRa-SiC-
05.10.2007., 14:23
TI mora da si neki drzavni zavrsio?
Nesam završio... teksam počo...
Mićooo... nemosi nerevozan... verujmi, ijasam razmišljo dupišem taj fabus... aaal, samo u slučaju da nigde drugde neprođem... čistoda produžim mladoss i dame sistem nestavi pod šapu...
ne znam ni ja pojedinosti, ali mislim da je u pitanju bilo klasichno pustanje preko veze i sl.
U dilemi sa da li da ga upisem ili ne...Treca sam godina pa polako razmisljam...Sta vi mislite o tom faksu?Zanima me i cena skolarine uslovi upisa i ostalo.Bila sam na njihovom sajtu i nemaju te informacije tako da ako neko zna nesto o tome neka mi pomogne.
Losmilos
06.03.2008., 06:31
Kao i 99,99% privatnih fakulteta -sranje! Mislim da nije problem zavrshiti vec je pitanje sta cesh posle sa tim? Mada ako pogledash i vecinu drzavnih fakulteta opet ti treba debela veza da bi nashla posao.... Znachi svega nekoliko drzavnih fakulteta (odseka i smerova na njima) da zaista vrede (...i jedan privatni u BG) i da cesh naci sutra posao bez problema. Ove zvezdice EU su cista glupost, pa mozda cak i sam naziv fakulteta - Fakultet za usluzni biznis :) Nemoj da se deprimirash, ovo je moj lichni stav...
maričičak
07.03.2008., 23:05
Na sajtu imas sve, ukljucujuci cene i uslove upisa itd...
max power
27.03.2008., 00:54
Te price o privatnim fakultetima vise nepiju vodu, sto se pokazalo i kod privatnih visih skola.Najbolje je ukazati na statistiku i brzo se uvidja da posle akreditacije visih skola, procentualna uspesnost drzavnih skola nije vise kao sto je nekada bila. Privatni fakulteti imaju novac,a samim tim i izuzetne uslove za obrazovanje./isto tako i prof. sa drzavnih fakulteta(novcani razlozi),masovno prelaze na privatne fak.,ili pak sudjeluju u nastavi.Novac je moc, a to sve vise dolazi do izrazaja i u obrazovanju.Razlike ima, a to je da privatni fakulteti preuzimaju primat iz navedenih razloga.Nista cudno,ni neobicno.Drzavni fakulteti polako menjaju poslovno shvatanje i pokusavaju ad hoc da menjaju svoje programe i zastarelu koncepciju studiranja.Trzisna utakmica tek ima da dodje do izrazaja, a vec sada i pokazuje da su moje tvrdnje tacne.Naime,moj prijatelj je zavrsio FABUS,a sada radi na mestu direktora filijale jedne nase ugledne banke.Takvih primera ima dosta.U Vojvodini je -in- Fakultet za menadzment FAM,privatni f.Citava plejada svrsenih studenata je zaposlena na rukovodeca mesta.Direktor TV NS, bivsi student,...
Vremena se menjaju,tako da ti toplo preporucujem da upises FABUS.
max power
27.03.2008., 01:02
Losmilos ne govoris istinu.Situacija koja je bila pre desetak godina mozda i jeste bila takva.Ali, danas je reciprocna.Novac je moc, tako da je omogucio privatnim fakultetima izuzetan ambijent,kadrove(prof .sa drzavnih nisu imuni na primamljive novcane ponude da drze nastavu),rad u malim grupama,bogata literatura,sve visi kriterijumi ocenjivanja studenata(svaki pad ispita puni budzet fakulteta)...Toplo ti preporucujem FABUS.
Znam mnogo svrsenih diplomaca privatnih fakulteta,koji su zaposeli rukovodeca mesta...
Comandos5
23.06.2008., 01:11
Ja sam bio prvo na drzavnom i onda kada sam stekao uslov za drugu godinu (a i kada sam video kakva je situacija na drzavnom) prebacio sam se na Fabus. I mogu vam reci da sam prezadovoljan. Sve je na njemu dobro pocevsi od studentske sluzbe, koja je za razliku od one na drzavnom mnogo efikasnija. Predavanja su stvarno dobra,cak sta vise odlicna. Stimulacija je na nivou. Profesor Eric je stvarno jedan od profesora koji zna da drzi studente tri sata na predavanju, a da njihova paznja ne popusti, kao i zainteresovanost. Svi su iskreno spremni da pomognu studentima,a ne kao na drzavnom, gde pomazu preko volje. Video sam i jedan i drugi faks pa mogu jasnije da ocenim koji je bolji. Tako da molim one koji nisu bili i na jednom i na drugom da ne iznose ocene o fakultetima, jer je to vise nagadjanje kakav je koji faks. A sto se tice skolarine, svaka para se isplati na Fabusu. Za one silne novce koje sam dao na drzavnom nisam nista dobio. Ne bih da prozivam profesore koji predaju na drzavnom, ali ono je stvarno ocajno. Nisu im uopste zanimljiva predavanja. Student tamo izgleda sluzi da se svi na njemu izivljavaju, od profesora do onih nadrndanih baba u studentskoj sluzbi. Preporucujem da posetite i jedan i drugi faks kada je overa semestra ili upis, pa ce vam biti jasno o cemu pricam. A sto se tice predavanja dodjite na Fabus da vidite kako izgleda. Kolokvijumi se ne nose kuci,kao sto je neko spomenuo i da bi se polozio predmet mora da se nauci. Naravno maheri uvek mogu prepisati na bilo kom faksu, ali manje se prepisuje na Fabusu nego na drzavnom. A i po mom misljenju korupcija je veca na drzavnom, tako da je interes profesorima da sto manje ukapirate gradivo. Tesko da ja vama koji podcenjujete Fabus mogu sve docarati preko foruma, dok to ne vidite svojim ocima necete shvatiti koliko je u prednosti u odnosu na drzavni. Tek ako neko upise bice mu jasno koliko je to dobar fakultet. Sve ovo sto sam napisao vazi za centar Fabusa u Sremskoj Kamenici.
Comandos5
24.06.2008., 11:08
Slazem se sa max power. Ja sam prvo bio na drzavnom, pa kada sam stekao uslov za drugu (a i kada sam video kakva je situacija) prebacio sam se na Fabus. I nisam zazalio. Samo sam se pokajao sto odmah nisam upisao Fabus, pre drzavnog. Predavanja su odlicna, profesori spremni da pomognu studentima, a u studentskoj sluzbi su maksimalno ljubazni. I nema dugih redova ispred studentske sluzbe kao na drzavnom. Na Fabusu predaju profesori koji imaju debele biografije i koji su sposobni da zadrze interesovanje i koncentraciju studenata vise sati. To je sto se tice tretmana studenata na Fabusu, a sto se tice zaposlenja sa njihovom diplomom , to je vec obrazlozio max power. Malo je skuplji od drzavnog , za nekih 100 ili 150 eura ali moze da se plati skolarina na 6 rata sto ja nisam mogao na drzavnom. Cenovnik (za one koji se ne snalaze na sajtu) se nalazi u uslovima upisa, pa na linku ,, ugovor za osnovne akademske studije".
Comandos5
24.06.2008., 11:08
sfdagfdg
.Takvih primera ima dosta.U Vojvodini je -in- Fakultet za menadzment FAM,privatni f.Citava plejada svrsenih studenata je zaposlena na rukovodeca mesta.Direktor TV NS, bivsi student,...
Vremena se menjaju,tako da ti toplo preporucujem da upises FABUS.
Za FABUS necu komentarisati posto sam tamo radio ovaj semestar pa smatram da dok sam tamo nije moralno da odgovaram na ova pitanja.
Ali, ne znam da li je to reklama za FAM ili samo nevina greska-DIREKTOR TVNS nije zavrsio FAM, nego istoriju na Filozofskom fakultetu. Lepo je sto njega koji je mlad i uspesan neko pokusava da ugura u svoje marketinske trikove.
Comandos5
25.06.2008., 13:51
Slazem se sa svim sto je max power rekao sem sa: ,,Takvih primera ima dosta.U Vojvodini je -in- Fakultet za menadzment FAM,privatni f. Citava plejada svrsenih studenata je zaposlena na rukovodeca mesta.Direktor TV NS, bivsi student,..." , posto nemam proverenu informaciju. Ali to i nije toliko bitno u ovoj prici.
djavolchic
03.10.2008., 19:23
Fabus je extra fakultet, nemojte da vas zavaravaju!!! JA sam 2.god.
FAX je Dobio akreditaciju, iako dosta drzavnih fakulteta nece je dobiti!
Traje 3 god, znam dosta ljudi koji su se zaposlili sa diplomom Fabusa i uglavnom su direktori banaka, filijale NBS, poreske itd.
Prof. su izvanredni struchnjaci, sve je super, nemam nijednu zamerku.
Ako nekoga interesuje neka ide na forum
www.sofub.org.yu/forum/
SOFUB- Studenska organizacija fakulteta za usluzni biznis.
djavolchic
03.10.2008., 19:33
fabus je extra fax....
neces pogresiti ako upises....
evo ti idi na forum Fabusa....
http://www.sofub.org.yu/forum/
djavolchic
03.10.2008., 19:35
Ja sam na fabusu 2.god i ne mozes da izadjes na ispit a da nista ne znas...
mora da se uci, ali naravno manje nego na drzavnom faxu!
Moze se prebaciti npr sa 2 god prava na 2. god fabusa, ali da se pri tome daju diferencijalni ispiti...
izvolite link foruma fabusa tu sve pise....
djavolchic
03.10.2008., 19:37
Zvanje kada se zavrsi Fabus je - Diplomirani ekonomista
djavolchic
03.10.2008., 19:39
Fabus je extra fakultet, ja sam 2. god. i prezadovoljna sam....
Nema korupcije, dikskriminacije, mora da se uci da bi se polozio ispit, ali sto je najvaznjije prof. su realni....
ako vas interesuje posetite forum fabusa
djavolchic
03.10.2008., 19:40
Ja sam u centru Cacak i ok je... Na mojoj godini ima 110 studenata.
fax mi se mnooogo svidja, mora da se uci, ali manje nego na drzavnom...
preporucujem svima da ga upisu...
ovo je forum fabusa,ako nekoga interesuje
djavolchic
03.10.2008., 19:43
Forum fabusa