Vidi punu verziju : pravnici ovamo-kad vas molim! p.s.imam jos pitanja!
bananica
29.11.2003., 21:50
zavrsavam gimnaziju i ne znam sta dalje.u stvari,utripovala sam da cu da upisem prava ali 100 puta se zapitam zasto bih ja to studarala.super sam djak,ide mi sve manje-vise ali najvise volim srpski,tacnije knjizevnost i istoriju.znam da je to za prijemni ali svi mi kazu da fakultet neme blage veze s tim,da se svodi na cisto bubanje nekih dosadnih i besmislenih stvari,da ga smo tupsoni zavrsavaju....znam da je sve individualno ali pomozite malo,molim vas,koji su vasi utisci?
Baby Kate
29.11.2003., 21:58
Ma je li,kazes da su pravnici tupsoni,a onda trazis savet... :)
Pravni ima veze sa istorijom,ali uglavnom onom koja je bitna za pravo.Ima veze i sa ekonomijom,filozofijom,i nije suvoparan,a napamet zaista uce oni koji su tupsoni.
Sve u svemu,ako se odlucis za prava dobices siroko opste obrazovanje,ali nemoj upisivati fakultet sa cijim programom nisi upoznata.
Ni'e bitno
29.11.2003., 22:00
Ja studiram prava(privatni faks),drzavni je cisto SRANJE(TAKO SE PRICA).Cim se ti premisljas,bolje ne upisuj prava,jer ako to stvarno ne volis bice ti dosadno i sebe ces dzabe muciti. :P
Baby Kate
29.11.2003., 22:03
Cudno,a ja cula da su privatni fakulteti na losem glasu...
Ni'e bitno
29.11.2003., 22:09
Zavisi,kako koji.Kao sto nisu svi drzavni losi,tako nisu ni svi privatni dobri.
Baby Kate
29.11.2003., 22:15
A kakav je privatni pravni?Ne moras detalje,samo uopsteno,koliko ispita ima,ko su predavaci,koje zvanje dobijas kada ga zavrsis,i u cemu se razlikuje od drzavnog pravnog?
Ni'e bitno
29.11.2003., 22:25
Ima 6 ispita,neki predavaci su sa pravnog(npr.Hiber,Vodinelic...),a dolaze i neki stranci"gostujuci profesori',ali ne cesto.Zvanje-diplomirani pravnik,a razlika-profesori te manje zezaju,gradivo je sazetije(ne uce se nepotrebne gluposti,samo najvaznije).
Baby Kate
29.11.2003., 22:30
6 ispita???
Na jednoj godini ili...
I koliko godina uopste traje?
Ni'e bitno
29.11.2003., 22:33
Da sest u toku jedne godine(malo ti???),traje naravno 4 godine.
Baby Kate
29.11.2003., 22:36
Pa ako pitam koliko ispita ima,mislim na CEO fakultet,znaci ima 24 ispita.
A iz kojih knjiga ucite?
Mislim,pisu li se knjige posebno za vas fax ili koristite i neke udzbenike sa drzavnog?
Ni'e bitno
29.11.2003., 22:39
Dve su sa drzavnog(gradjansko i osnovi prava),a ostale pisu nasi profani.
Baby Kate
29.11.2003., 22:41
OK,hvala.
Moje utiske mozes da procitash u raspravi nizze..
Vezano za nazivanje pravnika tupsonima i slicno:)..po pravilu komentatorima tog tipa fali valjana argumentacija. Tako da je necu ni uzimati u obzir;). Cula si misljenja vezana i za privatni fax i za drzavni, pa presudi sama.
bananica
30.11.2003., 15:32
hvala na savjetima,mislim da cu ostati pri pravu,nego da vas pitam jos nesto.ne znam je li tako kod vas ali u mom okruzenju pravo upusuju u 99% slucajeva prilicno losi djaci koji ne znaju sta bi drugo.od mene su svi ocekivali medicinu,farmaciju i slicne gluposti.sinoc mi je jedan decko rekao cak "mozes ti i vise" ??!!!!mislim da je pravo potcjenjeno samo ovdje gdje ja zivim ili je to tako i u bg? :roll:
Baby Kate
30.11.2003., 22:48
Pravo upisuje svako ko ne zna sta bi drugo iz prostog razloga sto je to fakultet koji prima oko 2.500 ljudi godisnje,pa svako moze da ga upise.
Prosek godina studiranja je ocajno visok,prosek ocena ocajno nizak,ali...
Svake godine Pravni upise i odredjni broj ljudi koji na rang-listi imaju maximalnih 100 bodova,znaci odlicni djaci i savrseno odradjen prijemni ispit,desetke i devetke se dobijaju po zasluzi...Ako si TI dobra,vrlo brzo ces se izdvojiti iz mase neradnika.Pravni fakultet pruza siroke mogucnosti,ali od tebe zavisi da li ces to iskoristiti ili ces biti od onih sto se provlace sa 6,00 cisto da bi nesto 'zavrsili'.
hvala na savjetima,mislim da cu ostati pri pravu,nego da vas pitam jos nesto.ne znam je li tako kod vas ali u mom okruzenju pravo upusuju u 99% slucajeva prilicno losi djaci koji ne znaju sta bi drugo.od mene su svi ocekivali medicinu,farmaciju i slicne gluposti.sinoc mi je jedan decko rekao cak "mozes ti i vise" ??!!!!mislim da je pravo potcjenjeno samo ovdje gdje ja zivim ili je to tako i u bg? :roll: U svakoj branshi ces naleteti na potcenjivanje. Prirodnjaci smatraju da su najpametniji, drustvenjaci smatraju da su prirodnjaci samo nadobudni jerbo drustvene nauke prodiru u sve pore zivota koji nas okruzuje i tako u krug.. A samo ce nesposoban da trosi svoju energiju omalovazavajuci druge, u ovom slucaju, izbor fakulteta.
Kada govorim konkretno o mom slucaju, prigovarali su mom pravnom fakultetu oni koji svoj fax razvlace 7-8 godina i vishe...
Iznad ti je Baby Kate objasnila zashto ima svakakvih studenata medju pravnicima.
Uostalom, uvek ce se naci neko cije ti se misljenje nece dopasti. Zar je to razlog da odustajesh?!
bananica
01.12.2003., 15:21
e,bas vam hvala,jeste da je sve individualno i da svako ima svoje misljenje i stav ali volim kad mi neko ovako fino argumentuje ono sto je rekao! i jos koje pitanjce pa necu vise da vam dosadjujem :) da li vec sad na fakultetu mogu da se nadji testovi za prijemni i slicno? a posto sam ja iz cg da li treba da nabavim srbijansko izdanje knjiga iz istorije,mislim da li se puno razlikuju od nasih? sta da radim za neka pitanja iz knjizevnosti koja se odnose na djela koja nama nisu u lektiri? i jos nesto-kad se odrzavaju pripremni casovi na fakultetu,koliko traju,koliko kostaju i da koriste puno? e,ispitah vas ja svasta ali ne znam kako drugacije da saznam ove stvari!
e,bas vam hvala,jeste da je sve individualno i da svako ima svoje misljenje i stav ali volim kad mi neko ovako fino argumentuje ono sto je rekao! i jos koje pitanjce pa necu vise da vam dosadjujem :) da li vec sad na fakultetu mogu da se nadji testovi za prijemni i slicno? a posto sam ja iz cg da li treba da nabavim srbijansko izdanje knjiga iz istorije,mislim da li se puno razlikuju od nasih? sta da radim za neka pitanja iz knjizevnosti koja se odnose na djela koja nama nisu u lektiri? i jos nesto-kad se odrzavaju pripremni casovi na fakultetu,koliko traju,koliko kostaju i da koriste puno? e,ispitah vas ja svasta ali ne znam kako drugacije da saznam ove stvari! Koliko ja znam, testovi tek treba da se stampaju za sledeci prijemni.
Kad sam ja upisivala fax, tek su otprilike dva meseca pred prijemni izasli. Ne znam da li treba da nabavish nashu varijantu uzdbenika, ne znam koliko se vashe knjige razlikuju.. imash telefon faxa, uvek mozes tamo dap itash; svojevremeno sam ih tako i ja davila svakakvim pitanjima. A oni moraju da ti kazu:).
Pripremni casovi pocinju tek pocetkom sledeceg semestra, dakle, imas vremena da pripremis ratni plan:),za cenu ne znam.. To se menja svake godine.. Da li neshto koriste? Pa meni je koristilo, bez problema sam upala na budzet. Posebno iz srpskog jezika, s obzirom da sam ja zavrsila prirodni smer gimnazije i nisam imala mnogo dodira sa gramatikom i sl.. Pozdrav:)
Peta W.
03.12.2003., 01:13
zavrsavam gimnaziju i ne znam sta dalje.u stvari,utripovala sam da cu da upisem prava ali 100 puta se zapitam zasto bih ja to studarala.super sam djak,ide mi sve manje-vise ali najvise volim srpski,tacnije knjizevnost i istoriju.znam da je to za prijemni ali svi mi kazu da fakultet neme blage veze s tim,da se svodi na cisto bubanje nekih dosadnih i besmislenih stvari,da ga smo tupsoni zavrsavaju....znam da je sve individualno ali pomozite malo,molim vas,koji su vasi utisci?
Eto,isti takav slucaj je bio i sa mnom,pa sam upisala pravni i uopste se ne kajem...
Bas mi lepo ide...
P.S. nije tacno da je samo bubanje,to su ciste gluposti.. :twisted:
Eto,isti takav slucaj je bio i sa mnom,pa sam upisala pravni i uopste se ne kajem...
Bas mi lepo ide...
P.S. nije tacno da je samo bubanje,to su ciste gluposti.. :twisted: Pa, draga moja Peta, zavidni ljudi ce uvek naci razlog za omalovazavanje .. a nas bash briga, je l' da ?:)
Peta W.
03.12.2003., 12:26
Bas mi lepo ide...
P.S. nije tacno da je samo bubanje,to su ciste gluposti.. :twisted: Pa, draga moja Peta, zavidni ljudi ce uvek naci razlog za omalovazavanje .. a nas bash briga, je l' da ?:)
Naravno,lolla,najbolji (da ne kazem jednaki) se medjusobno prepoznaju...
A oni mogu samo da nam zavide sto smo ovako pametni... :P :wink:
Pozz :P
Moja poznanica je ove godine upisala Pravni i njen prvi komentar je bio da je mislila da je gradivo lakše.To što primaju veliki broj studenata ne znači da ga svako može završiti.A što se tiče studenata koji kako kažete razvlače studiranje po 7-8 godina,neki,ali retki imaju dobre razloge zašto tako rade
hor bečkih ludaka
04.01.2004., 16:23
Na pravnom možeš da dobiješ najširi spektar znanja, neverovanto mnogo poznanstava, u poslednjim godinama studija da se specijalizuješ za oblast koja ti je najbliža i uopšte da izgradiš sopstveni karakter na jedan od najboljih mogućih načina, a pritom da se čak i uključiš u neku od akcija na faksu koja može da ti obezbedi i praksu i kasnije posao. Ako imaš ukusa i vrlo visoke ambicije i ako je tvoj faks sličan onom u BG ne bi trebalo da imaš previše dilema. Pozdravljam sve pravnice koje su sve inteligentnije i lepše.
Hm, i ja zavrsavam cetvrtu, i ne da su me davili i smarali kojekakvim pitanjima i "pametnim" pricama pocev ot toga kako je fax cisto bubanje, kako ima previse pravnika, kako je uzasno tezko zavrsiti pravni, kako...etc. Elem, ja sam se lepo ogradila od tih i takvih pricica i komentara. Zasto? Zato sto sam oduvek zelela da zavrsim upravo pravni fax., zato sto je to posao kojim zelim da se bavim, zato sto... zar treba jos da nabrajam?! Nego, razmisli sta zaista zelis da budes, da radis, koje su tvoje zelje i ambicije... I ako je odgovor na bar 90% tvojih pitanja upravo taj da upises pravni, onda znas sta ti je ciniti. Tako, ne dozvoli da ti promaseni ljudi poljuljaju stavove, vec... pa,valjda sama znas sta zelis i sta je najbolje za tebe. Pa, mozda budemo i koleginice, nikad se ne zna :)
Znaci, ti planiras da dodjes gde tacno da studiras? U Beograd, Kragujevac, Nis???
Pozdrav svim pravnicima, sto potencijalnim, to i onim sto su na putu da to postanu, ili vec jesu... I Srecna Nova...
Ove godine sam upisala Pravni iako mi je to bio poslednji izbor ali uopste se ne kajem i mislim da nisam mogla bolje da izaberem. Definitivno je pametno kupiti knjigu testova za prijemni NEVEROVATNO KOLIKO SE PITANJA VRTE U KRUG
Ove godine sam upisala Pravni iako mi je to bio poslednji izbor ali uopste se ne kajem i mislim da nisam mogla bolje da izaberem. Definitivno je pametno kupiti knjigu testova za prijemni NEVEROVATNO KOLIKO SE PITANJA VRTE U KRUG Jeste, ali kao shto sam vec napisala, bez veze je oslanjati se samo na tu knjigu testova..
Uostalom, nek sprema prijemni ko kako misli da treba..i onako nije problem upisati pravni.
Slazem se! Imam testove od prethodne dve godine i ocigledno je da se pitanja ponavljaju, vrte, uostalom, nemaju oni sta da izmisle, pa... Mene je samo interesovalo koliko je ta knjiga testova pouzdana, sto se neke osnove i koncepcije samih pitanja tice... I ovako i onako, "preci cu" jos jednom knjige iz istorije, jer sam ja taj predmet imala samo u prve dve godine, pa sam dosta stvari zaboravila, ali... nije mi problem, samo dobra organizacija i... Mozda i nije tesko upasti na pravni, ali svi bi na budzet i ... naravno, i ja, pa...
Upiši faks koji želiš.
Možda ćeš kasnije shvatiti da je to gubljenje vremena, ali ako ne studiraš ono što voliš, to će sigurno biti gubljenje vremena... i živaca.
Ne bih se složio da je pravni fakultet za bubalice.
Studirao sam ekonomiju i prava, i na ekonomiji se, verovela ili ne, buba x puta više.
Ukoliko si dobra u logici, i to u so called formalnoj logici, sa pravima ne bi trebalo da imaš nekih većih problem.
Dobra strana prava je i što daju prilično široko opšte obrazovanje.
Ali...Nema dobrog saveta...Sem možda prve rečenice. :D
Glupo pitanje :)
24.01.2004., 00:26
Hi! Kada je obicno prijemni? :oops:
Upiši faks koji želiš.
Možda ćeš kasnije shvatiti da je to gubljenje vremena, ali ako ne studiraš ono što voliš, to će sigurno biti gubljenje vremena... i živaca.
Ne bih se složio da je pravni fakultet za bubalice.
Studirao sam ekonomiju i prava, i na ekonomiji se, verovela ili ne, buba x puta više.
Ukoliko si dobra u logici, i to u so called formalnoj logici, sa pravima ne bi trebalo da imaš nekih većih problem.
Dobra strana prava je i što daju prilično široko opšte obrazovanje.
Ali...Nema dobrog saveta...Sem možda prve rečenice. :D
Thanks! To je definitivno ono cime zelim da se bavim... Ne plasi me ucenje, i dosta mi je besmislenih pitanja i praznih prica gde su svi pametni, a ja naivna, i svi "oni" znaju sta je bolje po mene... Logika? To sam ja :) Ma, prava-100%
Mada sam cetvrta, i nisam baaas so sure, mislim da je prijemni uvek pocetkom jula. Prosle je bio od 2 do 6... To je to.
Studiram prava, druga sam godina i sada zelim da upisem faks u Atini. Interesuje me da li neko od vas zna sta se radi sa dokumentima, da li mogu da ih podignem na revers ili mogu overenu kopiju da predam? Svaka pomoc je dobrodosla. Hvala
Zanima me da li na prijemnom priznaju samo 100% tacne odgovore ili priznaju npr. pola, ili ... ???
Hvala
Milena_9
13.02.2004., 22:05
Moja topla preporuka autoru topika - prava su prava/ izvini, ne umem da akcentujem/. Studije kao studije dodju i prodju, ali je vazno da ces kasnije moci da se opredeljujes koju oblast zivota i ljudskih odnosa zelis da elaboriras. Mozes biti advokat / poziv za brzomislece, radoznale i hrabre/, sudija / poziv za mudre i odgovorne/, konsultant koji prati ekonomske kategorije i pravno ih uoblicava, mozes se opredeliti za medjunarodne ugovore i uopste medjunarodno pravo, mozes trista svasta... Jedno je sigurno: stagod da radis, nece ti biti dosadno. Ono sto je takodje bitno, prava su blisko vezana sa psihologijom.
Mozete li otprilike da mi kazete koliko bodova je imao poslednji, tj. 700-ti primljeni na budzet???
Mozete li otprilike da mi kazete koliko bodova je imao poslednji, tj. 700-ti primljeni na budzet???
poslednji koji je na budzetu je 720. po redu a imao je 70,02 boda :!:
Zavrsavam srednju skolu za turistickog tehnicara. Mozete li da mi kazete da li posle ove srednje skole mogu da konkurisem na pravnom ili samo posle odredjenih srednjih moze da se polaze prijemni za pravni fakultet???
Hvala
Kada izlazi knjiga sa pitanjima za prijemni ispit? Koliko je ta zbirka pouzdana?
Hvala
cipiripi:)
30.03.2004., 23:14
Mene zanima zna li neko nesto o pripremama koje se odrzavaju na fakultetu? Kad pocinju? Koliko traju? Koliko kostaju? Da li ima smisla ici na njih ili je to cisto gubljenje vremena? I koliko ste se vi koji ste upisali u proseku pripremali za prijemni?
Bule_busko
31.03.2004., 00:06
Mene zanima zna li neko nesto o pripremama koje se odrzavaju na fakultetu? Kad pocinju? Koliko traju? Koliko kostaju? Da li ima smisla ici na njih ili je to cisto gubljenje vremena? I koliko ste se vi koji ste upisali u proseku pripremali za prijemni?
Pripreme se odzavaju u junu i aprilu. Traju nedelju dana, a cena je bila tada(2001.) oko 1500din. koliko se secam. Casovi srpskog su bili narocito korisni. Sto se tice istorije kvalitetan je onaj deo koji predaje asistent Voja(prva knjiga iz srednje skole), tacno nam je diktirao sta da izbacimo, a na sta da obratimo paznju i na prijemnom je bilo bas to sto je rekao. Mogu da kazem da sam se zahvaljujuci pripremama upisala na budzet.
Bule_busko
31.03.2004., 00:10
I da, zbirka je veoma pouzdana, pitanja se cesto ponovljaju ili su slicna. Trebalo bi uskoro da izadje, ako nije vec izasla.
Pripreme se odzavaju u junu i aprilu. Traju nedelju dana, a cena je bila tada(2001.) oko 1500din. koliko se secam. Casovi srpskog su bili narocito korisni. Sto se tice istorije kvalitetan je onaj deo koji predaje asistent Voja(prva knjiga iz srednje skole), tacno nam je diktirao sta da izbacimo, a na sta da obratimo paznju i na prijemnom je bilo bas to sto je rekao. Mogu da kazem da sam se zahvaljujuci pripremama upisala na budzet.
Znaci, da idem onda?
A tih nedelju dana se ide svaki dan ili kako? I koliko to traje jedan cas, odnosno odlazak?
Znaci, da idem onda?
A tih nedelju dana se ide svaki dan ili kako? I koliko to traje jedan cas, odnosno odlazak?
Kada sam ja upisivala faks 2002. pripremna nastava je kostala 3500 dinara.Pozdrav i srecno.
Bule_busko
04.04.2004., 01:21
Traje nedelju dana od 8-13h, A sto se tice cene ne bi me cudilo da je opet poskupelo. Ipak je to pravni :wink:
Marija111
05.04.2004., 15:41
Kada sam ga ja upisivala 1999. mogli su da ga upisu iskljucivo oni koji su zavrsili pravno-birotehnicku,ekonomsku skolu i li gimnaziju(oba smera).Tako je u Bg-u,koliko znam u Kragujevcu to nije uslov.
bananica
14.04.2004., 17:14
ja sam postavila ovaj topik davno pa sam i zaboravila na njega,pa evo sad malo da podijelim utiske sa vama...nisam odustala od prava,spremam prijemni mada sam nekako previse spora,znate vec kako je-fino vrijeme,praznici :) uzela sam zbirku testova na faxu,mnogo je dobra ali me malo baci u depresiju kad radim testove.srpski mi nikad nije bio problem,bez ikakvog spremanja imam najmanje 23 boda na svakom testu,ali istorija...mislila sam da je znam,ali je bolesno kakve detalje oni ljudi ubace u test! zakljucila sam da istoriju za prvi moram da naucim od slova do slova-bukvalno! ali nervira me sto mi svi govore da sam luda cime se opterecujem,da je bar lako upasti u budzet na prvu.jeste da ja imam skoro max poena iz srednje ali ipak me je strah.je li neko zna nesto tacno o tim pripremnim casovima (u bg),moram zvati fax ali me nesto mrzi...kada sam bila u bg krajem marta i kad sam se na faxu raspitivala o prijemnom svi su mi govorili da je jos rano,a sad me je strah da ne zakasnim.
p.s. zna li neko da li ima jos neki fax u bg na kome su za prijemni takodje istorija i srpski,i da li je dizvoljeno polagati na dva fakulteta istog univerziteta?
ja sam postavila ovaj topik davno pa sam i zaboravila na njega,pa evo sad malo da podijelim utiske sa vama...nisam odustala od prava,spremam prijemni mada sam nekako previse spora,znate vec kako je-fino vrijeme,praznici :) uzela sam zbirku testova na faxu,mnogo je dobra ali me malo baci u depresiju kad radim testove.srpski mi nikad nije bio problem,bez ikakvog spremanja imam najmanje 23 boda na svakom testu,ali istorija...mislila sam da je znam,ali je bolesno kakve detalje oni ljudi ubace u test! zakljucila sam da istoriju za prvi moram da naucim od slova do slova-bukvalno! ali nervira me sto mi svi govore da sam luda cime se opterecujem,da je bar lako upasti u budzet na prvu.jeste da ja imam skoro max poena iz srednje ali ipak me je strah.je li neko zna nesto tacno o tim pripremnim casovima (u bg),moram zvati fax ali me nesto mrzi...kada sam bila u bg krajem marta i kad sam se na faxu raspitivala o prijemnom svi su mi govorili da je jos rano,a sad me je strah da ne zakasnim.
p.s. zna li neko da li ima jos neki fax u bg na kome su za prijemni takodje istorija i srpski,i da li je dizvoljeno polagati na dva fakulteta istog univerziteta?
I kod mene je sve isto... Trebalo bi da ove godine upisem pravni i takodje se trudim da spremim prijemni...I jedno vreme stvarno ucim i obnavljam lekcije,ali onda se opustim ili budem pretrpana obavezama vezanim za skolu, nekoliko nedelja ne ucim uopste, i kad krenem ponovo zakljucim da sam pola stvari vec pozaboravljala i onda krenem da obnavljam sve ponovo i tako nikako da se odmaknem od prve godine... Srpski realno nije tezak i ni meni ne predstavlja neki problem, buduci da i ja nosim skoro maksimum poena iz skole... Kap i ti, takodje stalno slusam price kako nema nista lakse od prijemnog na pravnom, kako se spremi za mesec dana :shock: , da nista ne brinem... valjda je stvarno tako...
A sto se tice priprema na faxu, poceo je upis na njih, upis traje do 8.maja (nisam bas sigurna da li tacno do osmog, provericu pa cu da ti javim)... odrzavaju se vikendom( i subotom i nedeljom) , 5 nedelja, a kostaju 5000 din... kazu da je broj mesta ogranicen, tako da treba da pozurimo :arrow: :arrow: :arrow:
Sto se tice ostalih fakulteta , slican je prijemni na politickim naukama na politikoloskom smeru i smeru za medjunarodne odnose: 30 pitanja se polazu iz istorije, 20 iz sociologije i 10 iz ustava... na novinarsvu se polaze 30 iz srpskog(koji je tezi nego na pravnom) , 20 iz sociologije i 10 iz ustava .... samo FPN je teze upisati, mnogo manje primaju na budzet, a godina je skoro duplo skuplja od pravnog... btw cula sam da mozes da polazes na koliko god fakulteta hoces (dokle god im prijemni ne pada u isto vreme), ali kad polozis prijemni, na budzet mozes da se upises samo na jednom....
Mene najvise zanima koliko je vremena onim starijim koji su sve ovo pregrmeli i prosli (lucky u :) ) bilo potrebno da spreme prijemni?
bananica
16.04.2004., 01:11
I kod mene je sve isto... Trebalo bi da ove godine upisem pravni i takodje se trudim da spremim prijemni...I jedno vreme stvarno ucim i obnavljam lekcije,ali onda se opustim ili budem pretrpana obavezama vezanim za skolu, nekoliko nedelja ne ucim uopste, i kad krenem ponovo zakljucim da sam pola stvari vec pozaboravljala i onda krenem da obnavljam sve ponovo i tako nikako da se odmaknem od prve godine... Srpski realno nije tezak i ni meni ne predstavlja neki problem, buduci da i ja nosim skoro maksimum poena iz skole... Kap i ti, takodje stalno slusam price kako nema nista lakse od prijemnog na pravnom, kako se spremi za mesec dana :shock: , da nista ne brinem... valjda je stvarno tako...
A sto se tice priprema na faxu, poceo je upis na njih, upis traje do 8.maja (nisam bas sigurna da li tacno do osmog, provericu pa cu da ti javim)... odrzavaju se vikendom( i subotom i nedeljom) , 5 nedelja, a kostaju 5000 din... kazu da je broj mesta ogranicen, tako da treba da pozurimo :arrow: :arrow: :arrow:
Sto se tice ostalih fakulteta , slican je prijemni na politickim naukama na politikoloskom smeru i smeru za medjunarodne odnose: 30 pitanja se polazu iz istorije, 20 iz sociologije i 10 iz ustava... na novinarsvu se polaze 30 iz srpskog(koji je tezi nego na pravnom) , 20 iz sociologije i 10 iz ustava .... samo FPN je teze upisati, mnogo manje primaju na budzet, a godina je skoro duplo skuplja od pravnog... btw cula sam da mozes da polazes na koliko god fakulteta hoces (dokle god im prijemni ne pada u isto vreme), ali kad polozis prijemni, na budzet mozes da se upises samo na jednom....
Mene najvise zanima koliko je vremena onim starijim koji su sve ovo pregrmeli i prosli (lucky u :) ) bilo potrebno da spreme prijemni?[/quote]
Hvala na informacijama,ali nije valjda da su pripreme samo vikendom?!Meni je Bg dosta daleko pa nema sanse da 5 puta idem i da se vracam!Zar ne postoje vezani casovi,recimo 10 dana zaredom?!Nemoj da se nerviras oko ucenja,ja sam sad presla na istoriju za drugi i shvatila da sam polovinu stvari iz 1. zaboravila ali necu da se vracam na to do prijemnog,tad cu malo da prelistam.Nego me bas zanima kako ti ucis istoriju?Ja je jednostavno citam vise puta,onako kao knjigu,u stvari,ja sve ucim tako pa me cisto zanima je li to normalno!Ja nemam ni zivaca ni vramena da ponavljam sve,moj moto je "ako znam-znam,preslisavanje mi ne treba,a ako ne znam-nista mi nece pomoci da shvatim da ne znam" :D Pozdrav!
Hvala na informacijama,ali nije valjda da su pripreme samo vikendom?!Meni je Bg dosta daleko pa nema sanse da 5 puta idem i da se vracam!Zar ne postoje vezani casovi,recimo 10 dana zaredom?!Nemoj da se nerviras oko ucenja,ja sam sad presla na istoriju za drugi i shvatila da sam polovinu stvari iz 1. zaboravila ali necu da se vracam na to do prijemnog,tad cu malo da prelistam.Nego me bas zanima kako ti ucis istoriju?Ja je jednostavno citam vise puta,onako kao knjigu,u stvari,ja sve ucim tako pa me cisto zanima je li to normalno!Ja nemam ni zivaca ni vramena da ponavljam sve,moj moto je "ako znam-znam,preslisavanje mi ne treba,a ako ne znam-nista mi nece pomoci da shvatim da ne znam" :D Pozdrav!
Ranijih godina pripreme su bile 5 dana za redom ,koliko sam ja cula. Ove godine su ih organizovali vikendom, poskupeli su ih dosta i pravice vise grupa u razlicitim terminima, tako da ce da imaju veci profit. Predpostavljam da je to razlog. Money makes the world go round! Nazalost... :evil: :evil: :evil:
Mada nikad se ne zna, mozda se u junu odluce pa naprave novu grupu koja ce ici intezivno ,ali za sad nista ne kazu...
A sto se tice istorije, mislim da je moj glavni problem sto je ne ucim. :D :wink: 8) Bar ne dovoljno...
Inace ucim je nekako specificno... Za skolu kad ucim,ucim slicno kao i ti, iscitavam i prepricavam lekcije... Ali sad se ne spremam za usmeno odgovaranje, vec za test koji je skroz drugaciji...
Prvo procitam sve, a onda markerom izdvojim ono najvaznije: godine, licnosti, bitke, razlicite podele,pojmove koje nisam znala vezane za tu lekciju, neke konkretne podatke... To se trudim da upamtim i na to se kasnije vracam... A sve ono kada krenu da razvlace sa opisivanjima sistema za navodnjavanje, izgleda gradova, sve one lekcije u vezi privrede - to preskocim (a knjige su tako ocajno napisane da je toga 70% :roll: )
I trudim se da sto vise toga povezem i uporedim... Npr. kada naidjem na neku licnost koja mi se pominjala vec u nekoj ranijoj lekciji, prelistam knjigu i pogledam sta je trazila tamo, obnovim ceo taj deo. Uopste, pokusavam da stvorim neku hronolosku sliku o svemu tome, da je sto bolje slozim sve podatke, jer mi se cini da su pitanja iz one zbirke upravo tako koncipirana. Ima toliko brojeva, imena, tih nekih suvoparnih podataka da to nije normalno ( pa mi treba da naucimo kompletnu svetsku i nacionalnu istoriju, eeeeej!!!) :? Moje skromno misljenje je da to mora da se ponavlja, bar s vremena na vreme, inace se sve izmesa i zaboravi! A i mene nesto tako mrrrrrzi da ucim ovih dana.... :? 8) 8)
Najstrasnije je sto na svakom prijemnom, koliko sam ja zapazila, 1/3 istorijskog testa bude vezana ili za filozofiju ili za sociologiju ili za umetnost, stvari koje nisu istorija... Ne znam kako to ljudima polazi za rukom! Mislim da je prijemni u celosti objektivno tezak i da zahteva bas siroko i opste znanje i obrazovanje, a tesi me da ga niko ne uradi perfektno ( primetila sam da poslednjih nekoliko godina, od 2000 ljudi koliko konkurise,bas niko nije imao 100 poena i da samo prvih petoro imaju iznad 95 :shock: ) i to sto ipak dosta primaju. Tako da se nadam da uz malo srece nece biti problema... 8) 8) 8)
Puno pozdrava i tebi!
P.S. A odakle dolazis?
bananica
17.04.2004., 03:22
Ranijih godina pripreme su bile 5 dana za redom ,koliko sam ja cula. Ove godine su ih organizovali vikendom, poskupeli su ih dosta i pravice vise grupa u razlicitim terminima, tako da ce da imaju veci profit. Predpostavljam da je to razlog. Money makes the world go round! Nazalost... :evil: :evil: :evil:
Mada nikad se ne zna, mozda se u junu odluce pa naprave novu grupu koja ce ici intezivno ,ali za sad nista ne kazu...
A sto se tice istorije, mislim da je moj glavni problem sto je ne ucim. :D :wink: 8) Bar ne dovoljno...
Inace ucim je nekako specificno... Za skolu kad ucim,ucim slicno kao i ti, iscitavam i prepricavam lekcije... Ali sad se ne spremam za usmeno odgovaranje, vec za test koji je skroz drugaciji...
Prvo procitam sve, a onda markerom izdvojim ono najvaznije: godine, licnosti, bitke, razlicite podele,pojmove koje nisam znala vezane za tu lekciju, neke konkretne podatke... To se trudim da upamtim i na to se kasnije vracam... A sve ono kada krenu da razvlace sa opisivanjima sistema za navodnjavanje, izgleda gradova, sve one lekcije u vezi privrede - to preskocim (a knjige su tako ocajno napisane da je toga 70% :roll: )
I trudim se da sto vise toga povezem i uporedim... Npr. kada naidjem na neku licnost koja mi se pominjala vec u nekoj ranijoj lekciji, prelistam knjigu i pogledam sta je trazila tamo, obnovim ceo taj deo. Uopste, pokusavam da stvorim neku hronolosku sliku o svemu tome, da je sto bolje slozim sve podatke, jer mi se cini da su pitanja iz one zbirke upravo tako koncipirana. Ima toliko brojeva, imena, tih nekih suvoparnih podataka da to nije normalno ( pa mi treba da naucimo kompletnu svetsku i nacionalnu istoriju, eeeeej!!!) :? Moje skromno misljenje je da to mora da se ponavlja, bar s vremena na vreme, inace se sve izmesa i zaboravi! A i mene nesto tako mrrrrrzi da ucim ovih dana.... :? 8) 8)
Najstrasnije je sto na svakom prijemnom, koliko sam ja zapazila, 1/3 istorijskog testa bude vezana ili za filozofiju ili za sociologiju ili za umetnost, stvari koje nisu istorija... Ne znam kako to ljudima polazi za rukom! Mislim da je prijemni u celosti objektivno tezak i da zahteva bas siroko i opste znanje i obrazovanje, a tesi me da ga niko ne uradi perfektno ( primetila sam da poslednjih nekoliko godina, od 2000 ljudi koliko konkurise,bas niko nije imao 100 poena i da samo prvih petoro imaju iznad 95 :shock: ) i to sto ipak dosta primaju. Tako da se nadam da uz malo srece nece biti problema... 8) 8) 8)
Puno pozdrava i tebi!
P.S. A odakle dolazis?
Nije im fer,ne mogu deset puta da idem i da se vracam-ja sam iz Pljevalja.Ali danas sam nesto razmisljala i odlucila da cu da preskocim te pripreme ali ne iz ti "tehnickih" razloga vec cisto hocu da vidim da li sam sposobna da sama spremim prijemni-ako nisam,nista od studiranja,udajem se! :lol: A to sto se tice ucenja istorije,pa i ja radim tako sa markerima ali je fora sto sam za knjigu iz prvog potrosila 5 markera posto je gotovo sve vazno!Ubila sam se u pojam kad sam u testovima naisla na nekog Nikola Makijavelija na koga ja apsolutno nisam obratila paznju ili recimo na 200 000 helota u Sparti je dolazilo 30 000 spartijata (lupila sam brojeve,opet to nisam zapamtila :oops: )
Ali necu da se nerviram,vazno je da ja samo izlazim,evo sad sam dosla i jos nisam ni skinula sminku a planirala sam da ujutru ustanem rano i da ucim :lol: 8) :lol: Imas veliki pozdrav od mene pa pisi ako te nesto zanima ili jednostavno ako hoces nekome da se izjadas zbog istorije! :wink:
Nije im fer,ne mogu deset puta da idem i da se vracam-ja sam iz Pljevalja.Ali danas sam nesto razmisljala i odlucila da cu da preskocim te pripreme ali ne iz ti "tehnickih" razloga vec cisto hocu da vidim da li sam sposobna da sama spremim prijemni-ako nisam,nista od studiranja,udajem se! :lol: A to sto se tice ucenja istorije,pa i ja radim tako sa markerima ali je fora sto sam za knjigu iz prvog potrosila 5 markera posto je gotovo sve vazno!Ubila sam se u pojam kad sam u testovima naisla na nekog Nikola Makijavelija na koga ja apsolutno nisam obratila paznju ili recimo na 200 000 helota u Sparti je dolazilo 30 000 spartijata (lupila sam brojeve,opet to nisam zapamtila :oops: )
Ali necu da se nerviram,vazno je da ja samo izlazim,evo sad sam dosla i jos nisam ni skinula sminku a planirala sam da ujutru ustanem rano i da ucim :lol: 8) :lol: Imas veliki pozdrav od mene pa pisi ako te nesto zanima ili jednostavno ako hoces nekome da se izjadas zbog istorije! :wink:
hihihi... ja sebi govorim da ako ne upisem pravni idem da trazim posao u nekom rudniku...onda ni nisam za bolje... doduse sad si me bacila u dilemu... ni brak nije losa ideja.... hmmmmmm.... brak ili rudnik? brak ili rudnik?..... razmislicu, razmislicu.... :D :D :D
ma preveliku frku dizemo oko tog prijemnog... i ja sam po prirodi perfekcionista i ako ne znam nesto savrseno, onda je to isto kao da ga ne znam uopste ....i kad vidim pitanje za koje nisam ni cula dodje mi da grrrrrrrrrr :evil: :evil: :evil: ....
paradoks je sto mi je na prijemnom vise nego dovoljno da uradim 2/3... tako da cu ovaj put stvarno da se opustim, nabacim neke slatke cvike za sunce i cim bude malo toplije vreme odem na jezero da hvatam boju... bas kao ovi smajliji.... 8) 8) 8) 8) 8)
ipak je bolje ovako-> 8) nego ovako -> :evil:
p.s. ostavljam ti adresu angelfire@sezampro.yu da mozemo onako potanko da diskutujemo, a da ne zamaramo previse ostale ljude na forumu :wink:
vidi ovo :
1. poruka 0.22
2.poruka 0.11
3. poruka 1.11
4. poruka 2.22
5.poruka 3.33
uvrnuto je l da? :shock:
pokvarila sa sa ovim 3:40 :lol: hvala na adresi,bicemo u kontaktu! p.s. nisam se prijavila,znas ko je...
Duda moja,evo i ja sam sad malo na forumu pa i ako ti nisam pravnik zelim samo da te pozdravim i da ti kazem da vjerujem u tebe i da si najbolja!Prijemni ces sigurno poloziti a ako bude srece mozda polozim i ja onaj moj pa se vidimo!I samo da znas da se uzasno radujem sto cemo zivjeti zajedno i jedva cekam i ovim putem ti obecavam da cu biti savrsen cimer!I da se iskreno radujem"privodjenju"i da cu dati sve od sebe da se to ostvari!Znas kako mi je bilo u Bg-u: SKORO SAVRSENO!Nisam stigla da ti se javim i sve ti ispricam ali dok ovo procitas sigurno ces vec sve znati!I valjda znas da te tvoja luda,placljiva Lale PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPV!!!!! :D
Duda moja,evo i ja sam sad malo na forumu pa i ako ti nisam pravnik zelim samo da te pozdravim i da ti kazem da vjerujem u tebe i da si najbolja!Prijemni ces sigurno poloziti a ako bude srece mozda polozim i ja onaj moj pa se vidimo!I samo da znas da se uzasno radujem sto cemo zivjeti zajedno i jedva cekam i ovim putem ti obecavam da cu biti savrsen cimer!I da se iskreno radujem"privodjenju"i da cu dati sve od sebe da se to ostvari!Znas kako mi je bilo u Bg-u: SKORO SAVRSENO!Nisam stigla da ti se javim i sve ti ispricam ali dok ovo procitas sigurno ces vec sve znati!I valjda znas da te tvoja luda,placljiva Lale PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPV!!!!! :D
I ZVINI NA DUPLIKATU,MALO SAM SMOTANA ZA OVE KAO I MNOGE DRUGE STVARI!!!
bananica
20.05.2004., 03:03
Lale,neka si ti pred svim ovim ljudima otvorila dusu,ali samo da znas da mi i Dule obilazi ovaj forum pa mozda me bude ispitivao za ono "privodjenje"... :lol: Znam da cemo se upisati i da cemo otici u Egipat posle prijemnog i znam da cemo zivjeti zajedno i da cemo privoditi(malo ja,vise ti,ali dobro) i znam da cemo biti glavne ribe na maturskom (lila na crne tufne- :lol: :lol: -jedva cekam da je vidim,nema ljutis!)...ma uradicemo jos milion dobrih stvari,znas kako kazu-studentski dani su the best!Hocu samo da znas da i ja tebe PPPPPPPPPPPPPV!
tvoja Duda!
p.s. Ljudi,izvinjavam se,znam da smo skrenuli sa teme ali... :wink: Pozdrav svim buducim kolegama!