PDA

Vidi punu verziju : Podgorina

Wilkołak
21.05.2006., 18:19
Valjevo se nalazi u regionu Srbije koji se zove Podgorina. Iznesite Vase misljenje o ovom regionu, sta ga odlikuje, sta krasi a sta ruzi!

knez srpski
26.05.2006., 13:58
evo sad sam prvi put video da se ovako zove

Wilkołak
26.05.2006., 22:29
Ma daj, kako si prvi put to video? Mi smo u Podgorini, Sabac je u Macvi, Loznica u Podrinju, Pozarevac u Stigu, Kragujevac u Sumadiji, Negotin u Krajini itd.

Ovo smo svi ucili jos u osnovnoj skoli! Podgorina je zbog toga sto smo ispod gore :-)

knez srpski
29.05.2006., 21:09
a pa nisam išo ovde u osnovnu školu

Wilkołak
29.05.2006., 21:13
E ***! Nego, samo hocu da malo probudim podforum. Nije u redu da nas preticu neki manji gradovi! Treba da otvaramo razne teme a ne samo "Da li neko zna ... " ili "Ponuda za posao...".

Ajd' uzdravlje!

Casual Crew
29.05.2006., 22:54
Vidi se da nisi "iso" :lol:

Dobronamerno!

Wilkołak
30.05.2006., 00:42
Mozda je "naišo pa zašo"?

Bez uvrede covek, samo se salimo :)

DarkVulture
30.05.2006., 14:54
Podgorka Osechina, a ja sam uvek Va vezivala za Shumadiju..

Wilkołak
30.05.2006., 15:28
VA nikada nije bilo deo Sumadije.... Sumadija ti je negde do Mionice tj. posle Monce pocinje Sumadija ...

strujici
30.05.2006., 17:37
Je ' zna neko kavurma 'de ima jeftino?

Wilkołak
30.05.2006., 18:26
Ima u Rumenackoj ...

strujici
30.05.2006., 18:35
Od celog prokletog Valjeva i okoline jedino mi se svidja.....pogadjate, kanjon Graca i Povlen. Sve ostalo mi je skroz bezlicno tako da se nikada nisam interesovao za Podgorinu it.d.

Wilkołak
30.05.2006., 18:51
Kanjon Gradca je zaista sjajan. U stvari ceo tok reke Gradac je izvanredan! Meni se iskreno dopada i predeo oko Ribnice i kada se krene Jablanicom, pa uzvodno!

Steta samo sto ce da izgrade onu sugavu branu i potope onaj divni kraj!

strujici
30.05.2006., 19:01
Jednom sam tuda trandao, al sam bio mali pa se ne secam

knez srpski
30.05.2006., 23:21
Mozda je "naišo pa zašo"?

Bez uvrede covek, samo se salimo :)
non taken, naviko sam na valjevce koji se tripuju da pričaju uzvišenim jezikom

Wilkołak
30.05.2006., 23:52
Hteo sam samo da zarimujem. Nije mi bila namera da skrenem paznju na nekakav "uzviseni jezik", mada je to ipak FAKAT heheheh!

Nismo mi krivi sto je srpski jezik tj, ekavica standardizovana na osnovu sedmopadeznog, cetvoroakcentnog sistema zapade Srbije :-)

Casual Crew
01.06.2006., 00:13
:lol: Ovakve greske svi ispravljaju,a kamoli ljudi iz ovih podneblja.Pozdrav kralju zezamo se malo :-D

knez srpski
03.06.2006., 15:05
kad vreme na veratu teče, gramatika se stavlja na stranu

Wilkołak
03.06.2006., 16:55
hehehehehehehe, dovoljno jak argument!

Casual Crew
06.06.2006., 01:59
Izvini,znam da je verat problem :sad: I mene je smarao,opasno los fazon!

SavaBonJovi
12.06.2006., 02:55
Pejzaž je veliki PLUS,posebno okolina Valjeva,ne znam kako se zove ali kada se ide iz Šapca,prođe se Valjevo i na oko možda 10 km od Valjeva ima prelepih brdovitih pejzaža(kad sam išao na zimovanje tuda sam prolazio)
a ulice su Vam nekako skučene bar one kroz koje smo prošli

Wilkołak
12.06.2006., 02:59
*** ... ne mozes da imas sve ...
Inace, po meni je najlepsi pejzaz kada krenes iz Valjeva prema Debelom Brdu.... E to je nesto fantasticno!

SavaBonJovi
14.06.2006., 02:03
I da to, umalo da zaboravim i imate lepe gimnazijalke,barem su one takve koje su kod nas glumile u Narodnom pozorištu,mi smo se oduševili i glumom i time kako one izgledaju(to je bilo prošle godine,kada su valjevski gimnazijalci izvodili tri Čehovljeve drame:a sećam se samo da se jedna od tih drama zvala Galeb)
***. baš sam ja pamtio kako se koja drama zove a bio sam i zauzet i oduševljen tako da mi je to olakšavajuća okolnost.

Casual Crew
14.06.2006., 17:18
Valjevski!!!Naucite vise!!!

Wilkołak
14.06.2006., 23:29
Valjevski ... to ne kapiraju ... ne dopire do ljudi koji nisu iz Valjeva, osim ako ti ljudi ne studiraju srpski jezik i knjizevnost ili ako nisu ultra obrazovani....

Valjecanin je covek iz Cacka koji zivi u Valjevu!
Valjevac je covek iz Valjeva!

Kome nije jasno zasto se kaze Valjevac a ne Valjevcanin (ili Valjevcan u najgorem) neka se javi, pa cemo otvoriti novu temu na ovom podforumu).

Casual Crew
15.06.2006., 14:17
Najezim se kada cujem Valjevcanin.Kao kad bi rekao coveku iz Kraljeva-Kraljevac.Nije mi jasno dokle ce ljudi,pa i visoko-obrazovani da grese kod toga.Mislim,kako ja ne gresim?Zato mi nije jasno?!

DarkVulture
15.06.2006., 14:40
e ni meni nije jasno... ali sta ces... ili kad bi njihova gimnazija bila kraljevska... hahaha... zato kraljevo i odstupa... ali VA.... VALJEVCI< VALJEVKE< VALJEVSKO pivo... hehehe... dobro je i dalje bogami na domacem terenu, a neko je u zidaru chuh nashao i gushtera..

Casual Crew
15.06.2006., 20:25
Ma to kao svake godine neko nesto nadje.Pitam se kako mi sto ga redovno ispijamo ne nadjemo nesto u njemu.Ljudske gluposti i izmisljanja su neunistive...te mis,te guster sledeci provereno nalazi mladunce dinosaurusa :lol:

strujici
15.06.2006., 22:29
Ljudi sa kojima sam sad u kontaktu u Ns-u pojma nemaju da se za pero nekad kaze peruska,za matorog- chilac, ne znaju sta je posek.... Ja ne znam, mozda smo mi cudni u p**** m*******

Wilkołak
15.06.2006., 23:02
Ni jedan prosecan Valjevac ne zna sta je: gari, chekicati, soviti, greda, kreda i da ne nabrajam jos neke limanizme ....

Casual Crew
16.06.2006., 00:37
Velika je razlika u slengu i recima iz vokabulara.Oni ne znaju pojedine reci koje su priznate u gramatici,a taj sleng-pomalo i nabedjen NS(mora BG da se prati) je glupost.
Gari-drugar u fazonu kao brate :lol: Lajkovcani za to kazu Bajo :lol:
Cuveno Sabacki "Baro" hahaha ko zna zna.
Znam da se kod nas dosta uzimalo u ulicnom govoru rec Mili(i sam -sam je cesto koristio)...ima ih gluposti koje ti jednostavno udju u uho,cista zaraza.

Wilkołak
16.06.2006., 01:11
Ako te bas zanima, posto se druzim sa Limancima, gari je nestalo od drugari. Nije prefuran, zasto? Ne razumem, zasto je prefurano? Pa ja sam cuo da je neko vreme i Valjevo imalo neke svoje lokalizme tipa "kenzirati" iako ne znam sta to tacno znaci....

chekicati - cekati
soviti - spavati
nije greda - nije problem
kreda - kredit za mob

itd.

Casual Crew
16.06.2006., 02:30
Znam ja to sve,gari drugar kao sto sam i napisao.
Kenzirati-kulirati/opustati se,ali se ne koristi toliko,zastarelo.
Soviti je stara rec-koristi se i u juznoj Srbiji ;)

A nenavid ::lol: e za to niko nije cuo,a stara je prilicno!

Wilkołak
16.06.2006., 13:23
Cuo sam i ja za nenavid, ali to nije nije sleng :-) To ti je vise onako, narodski kao i otoic i onomad!

Uzgred, skontao sam da ljudi van Valjeva u sustini ne znaju sta znaci rec "onomad" a skoro niko ne zna sta znaci rec "otoic". Mnogi od njih nisu culi ni za "jasta". :-) To su sve neki nasi narodski lokalizmi ... ne bih rekao da je to sleng. Zamisli udjes u Maxi u centru i kazes: "Jasta more! Znas sta se meni desilo otoic kad' sam is'o u postu". Hihihihihi..........

Casual Crew
18.06.2006., 01:09
"Jasta bate"-a ne zvuci lose ;) ?

Znam stvarno dosta tih dijalekta iz iz drugih govornih podrucja,***.zivot naterao :-D

SavaBonJovi
18.06.2006., 03:13
Cuo sam i ja za nenavid, ali to nije nije sleng :-) To ti je vise onako, narodski kao i otoic i onomad!

Uzgred, skontao sam da ljudi van Valjeva u sustini ne znaju sta znaci rec "onomad" a skoro niko ne zna sta znaci rec "otoic". Mnogi od njih nisu culi ni za "jasta". :-) To su sve neki nasi narodski lokalizmi ... ne bih rekao da je to sleng. Zamisli udjes u Maxi u centru i kazes: "Jasta more! Znas sta se meni desilo otoic kad' sam is'o u postu". Hihihihihi..........

U mom selu se koriste isto ovi lokalizmi što ste nabrajali,dok npr. u gradu ih svi izbegavaju
upravo zbog njihove zastarelosti.
jašta-naravno,svakakvo
otoič-juče
onomad-onda

A znate li šta znače lokalizmi,a mnoge reči to i nisu al ajde:uregivati,dabome,meana,dućan,čitlučiti(tur cizam),bedačiti,kuražiti,divaniti,namastir

Wilkołak
18.06.2006., 12:19
mislim da znam sve :-)
uregivati - uredjivati
dabome - tako je
me'ana - kafana i tome slicno
ducan - prodavnica
citluciti - za ovo nisam siguran, ali valjda znaci veseliti se
bedaciti - znamo svi
kuraziti - eto, otoic je selektor rekao da se po pisanju nekih novina kurcio
divaniti - voditi razgovor (na divanu)
namastir - manastir (ova preturbacija slova je uobicajen pojam u lingvistici) npr. sprsko "svi" bugarsko "vsi" itd.

Nego, ovo sto si nabrojao su sve samo turcizmi ... To i treba da izbegavamo kako bi ocistili jezik od toga. Imamo mi prelepe nase reci za sve nabrojano.

DarkVulture
18.06.2006., 15:51
e sve je to kul, ali u vujaklija ne poseduje rec plaHat(a)- za umrlicu ... i pliH, i ostalo, sto koriste pojedini Valjevci, a meni podjednako ide uz kicmu kao kad Beogradjani kazu ... EVO SAM...

kako sam se samo u zlo doba svadjala sa ljudima zbog tih stvari...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa

Wilkołak
18.06.2006., 16:19
Nista licno Dark, ali imas vrlo konfuzan stil pisanja komentara... Je li to tako stalno ili samo povremeno?

Casual Crew
18.06.2006., 17:51
Pisanje je jedna od karakteristika coveka.Dark je malo konfuzna,simpaticno,ali tebe jos nisam provalio :-D parlamantarni kriticar-tako nesto !

DarkVulture
19.06.2006., 13:40
JA samo prenosim emocije u tipkovnicu... svaka tacka ima svoje znacenje.. a slova su mala jer se trudim da sve brze kazem i napisem... i da sve postignem... tajm iz mani bejbe, dial up :)

JA JESAM jedno jako emotivno i konfuzno stvorenje. Lako pobesnim, i te stvari, trudim se iz kolerika preci u flegmatike, ali nikako to ne'' da ide...

Wilkołak
19.06.2006., 13:50
A jesi razmisljara preci u sangvinike?

DarkVulture
19.06.2006., 13:58
NE ja samo iz krajnosti u krajnost... hohoho... sangvinici su previse ordinary.... ali su i psihicki najzdraviji... mada smara to... kad si skroz okej... hahaha...

salim se, ali melanholike ne volim nikako... aca lukac i te fore... to mi je profil pajdomanaaaaa...

Wilkołak
19.06.2006., 15:49
Lukac ima profil? Hehehhehe, nasmeja me!

Mannibals
27.07.2006., 12:44
Cisto srpski se prica,mnogo gejaka[za ostale van Valjeva to je...],maline,ravna gora-poslednje popriste skandala[mladic,kasapljenje ljudi,nekad i tehno zurke],,.,.najjaci zimski turnir u fudbalu posle Rume :confused: .....Nekada dobrih tesnjarskih veceri,priroda i valjevske planine! 8)

Casual Crew
27.07.2006., 23:17
Ziveo Ratko Mladic :-D ehhh da nam je bilo vise takvih.Nego tesnjarac,jer treba viza za TRG,mislim jer ti traze na belom mostu :-D

jane_va
02.08.2006., 13:34
non taken, naviko sam na valjevce koji se tripuju da pričaju uzvišenim jezikomУ Ваљеву се говори најчистије,немој тако... :)

Wilkołak
02.08.2006., 13:48
Mogli bi da otvorimo i jos jednu temicu sa na kojoj bi postavljali prave valjevske izraze :-) . Sacuvajmo govor Podgorine!

Mannibals
02.08.2006., 17:56
Ziveo Ratko Mladic :-D ehhh da nam je bilo vise takvih.Nego tesnjarac,jer treba viza za TRG,mislim jer ti traze na belom mostu :-D
Jaooo,,"Pa misliti i cvece brati..."-a ja gledam shifrovano,sta je to TRG :confused: ii gledam yyoooj.,...hhahahHAHAH.... :-D :-D :-D Samo kada prodjem pored Pedje,moram da se overim....zbog finih zacina koje ima na raspolaganju,NIKAKVI dzumusi itd.itd....konkretno,bratac i tacka! Ma slabo sam na forumu a i na pecinu idem jer mi je blizu i volim prirodu[hocu reci nisam nekakav tj.NIKAKAV forumas :oops: ]

Casual Crew
12.08.2006., 19:11
Ma manibals vizu cu da vam uvedem za centar :grin: Nije ni mene bilo neko vreme,ali citam ponekad.

Mannibals
13.08.2006., 20:59
Ma manibals vizu cu da vam uvedem za centar

Ma idem na drugu stranu.... :twisted:

Nije ni mene bilo neko vreme,ali citam ponekad.

SIGURNO,na ulici je zakon--sada,posle .....PC vs. igrice/igre ....... :roll:

vuk_
22.08.2006., 13:38
Dobro, a sad malo o Podgorini. Evo jedan malo kraci izvod.

"Sedište Podgorskog sreza bilo je u Kamenici od 1854 god. do 1947 pa je iste godine
premešten u Osečinu gde je opstao još dve godine. Podgorina obuhvata područje od
planina Medvednik, Jablanik i Povlen na jugu a proteže se na sever do planine Vlašić
i na zapad do Osečine. Na istuku doseže na desetak kilometara do Valjeva. U istoriji
Podgorina je najpoznatija po knezu ILIJI BIRČANINU prvom knezu čije je sedište
bilo u Kamenici a posečen je na početku bune protiv dahija 1804 na Kolubari."

Koliko znam termin Podgorina je setao od doba do doba. Doduse ta setnja bila za nekoliko sela tamo-'vamo. Pod Podgorinom, onakvom kakvu je ja dozivljavam, smatram knezinu Ilije Bircanina. Medvednik, Jablanik, Povlen... Sokolske planine vec nisu spadale u podgoricku knezinu, vec su pripadale valjda Radjevini, Azbukovici (ili su razdvajale ta dva sreza).
U Matici srpskoj sam citao teftere iz 182.. neke, u kojoj stoji da Podgorini pripadaju 52 sela, tj ona pod Medvednikom, Jablanikom, Povlenom, pa cini mi se cak i neki delovi Maljena (mada u ovo zadnje nisam siguran).

Naravno, kada me pitaju, uvek kazem da Valjevo nije u Sumadiji, vec u Podgorini :) Drinska divizija uvek bili.

Wilkołak
22.08.2006., 20:03
Ne Sumadija, DA Podgorina!

Mannibals
28.08.2006., 18:10
BRAVO.....(ima najmanje 5 karaktera)

MASTERMIND
30.08.2006., 10:48
jesam li vec rekao da je Wilkolakova mama extra droljetina?

Mannibals
30.08.2006., 14:06
sad.....treba Wilk da kaze nesto......
GGGOoggoggoogogggooooooooooooooOOOOOoooooo WIIIIIIIIIIiililLLLLLLLLLLLLKKKk

DarkVulture
30.08.2006., 20:38
Dzizis Krajst ...

Mannibals
31.08.2006., 05:15
bejjbi buy

Wilkołak
31.08.2006., 18:27
Mirno i dostojanstvno sacekajmo ban :-)

Mannibals
31.08.2006., 18:33
WHEN??????

Wilkołak
31.08.2006., 18:43
Cim ON dozna! ;-) A doznace uskoro ;-)

Mannibals
01.09.2006., 15:29
Doznao je.....FINN !

vuk_
09.10.2006., 16:02
Evo jedne bas stare pesme iz Podgorine (nije guslarska, da ne bude zabune :) ) :

"Evo brace, evo Bobovaca,
Oni ljube cure kod ovaca,

Mi smo braca ispod Medvednika,
Gde ne radja majka izdajnika,

Mi smo braca, mi smo i drugovi,
K'o jabuka kad se raspolovi"

Ukoliko neko jos zna neku staru pesmu iz naseg kraja neka je ovde postavi.